Top Banner
Legămînt lui Mihai Eminescu
15

legamint de grigore vieru

Dec 02, 2015

Download

Documents

Gutu Victorita

comentariul literar al poeziei
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: legamint de grigore vieru

Legămînt lui Mihai Eminescu

Page 2: legamint de grigore vieru

Grigore Vieru în creaţia sa a ştiut să transmită cititoului valoarea sa spirituală, ideile sale indispensabile vieţii umane, atingîndu-ne cele mai sensibile coarde ale sufletului.

Din măreaţa-i dragoste pentru Limba Română, pentru poezia şi creaţia românească, din dragoste de ,,frate”, sau din respectul şi veneraţia pentru ,,maeştrii” săi în arta cuvîntului, Grigore Vieru a dedicat multe poezii unor artişti români, izvorîte din nesecatu-i respect pentru tot ceea ce se cheamă spirit românesc.

Page 4: legamint de grigore vieru
Page 5: legamint de grigore vieru

"Legămînt“ este o confesiune sinceră, o rugăminte cuviincioasă, un testament spiritual lăsat urmaşilor, o contopire totală cu zestrea spirituală rămasă de la scriitorul nostru numărul unu – Mihai Eminescu.Prin fiecare vers al poeziei, se simte veneraţia nemărginită exprimată lui Eminescu prin versuri simple ca textul unui testament care nu admite nici metafore, nici ambiguitatea."Legămint" este o vărsare firească a sentimentelor sacre născute în inima poetului contemporan, primită zestre de la poetul înaintaş, dublată cu dorinţa de a-i lăsa fiului această dragoste pentru Luceafărul literaturii romȃne.

Page 6: legamint de grigore vieru

Poezia abordează tema unei mărturii sincere, iar ideea este dorința lui de a lăsa deschis cartea (testamentul) urmașilor săi. Ea se axează pe cîteva motive: motivul morții inevitabile (prima strofă), motivul generațiilor (”Ca băiatul meu ori fata/ Să citească mai departe”), motivul testametnului (a patra strofă), motivul codrului (”Așezați-mi-o ca pernă/ Cu toți codrii ei in zbucium”).

”Cartea” este

laitmotivul în această

operă lirică (cărții sale;

mijlocul ei; s-o lăsați

deschisă; așezați-mi-o).

Page 7: legamint de grigore vieru

Poezia este alcătuită din două părți

Prima parte este ”Știu” care exprimă atitudinea eroului liric, iar a doua parte este restul poeziei care include valoarea testamentală.

Accentul cade pe două verbe la modul indicativ, viitor (stinge-mi-s-or, am s-ajung), pe

verbe la modul conjunctiv

(să nu inchideți, să lăsați, să

citească) și unul la imperativ

(așezați-mi-o). Ele scot in

evidență dorința-testament

a eului liric.

Page 8: legamint de grigore vieru

In poezie eul liric întreține un adevărat cult al cărții lui Eminescu, sub constelația spirituală a cărui iși recunoaște statutul plenipotențiar de poet:

”Știu: cîndva, la miez de noapte,

Ori la răsărit de Soare,

Stinge-mi-s-or ochii mie

Tot deasupra cărții Sale”.

Sintagmele ”răsărit de Soare” și ”miez de nopate” sugerează efortul neintrerupt al marelui peot M. Eminescu de cugetare și trăire completă. Sintagma ” Stinge-mi-s-or ochii mie” sugerează viața, iar ”cartea Sa” simbolizează viziune, creație artistică, codul de legi și normele etice.

Page 9: legamint de grigore vieru

Grigore Vieru, așa precum a prezis, s-a stins “deasupra cartii lui Eminescu”, transmitind prin moartea sa un mesaj: ”Lasați cartea lui Eminescu deschisa pentru copii”, caci “poezia lui Eminescu ascunde buciumul, cintecul incredibil al slovelor stravechi”.

Poetul se intorcea de la aniversarea zilei de nastere a lui Mihai Eminescu, atunci cind a avut accidentul fatal, ce i-a cauzat “plecarea” din lumea aceasta.

Page 10: legamint de grigore vieru

Moartea sa are un scop mareț; acela de a atrage atenția asupra nevoii de continuitate a cîntecului eminescian. Dorința de a-l “transmite” mai departe pe Eminescu este – de fapt – un “Legamînt”, care face ca ziua nașterii lui Eminescu să devină și ziua morții lui Grigore Vieru.

Aceasta legatura sioncronistica extraordinară (căci Vieru este cel mai mare poet basarabean, iar Eminescu este și va ramîne mereu geniul poeziei romȃnești) apare ca un mesaj, ce ne este descifrat prin poezia “Legamînt”. Vieru pare a spune: Voi muri pentru ca slova lui Eminescu sa fie transmisa copiilor”!

Page 11: legamint de grigore vieru

In strofa a treia poetul

iși exprimă datoria sfintă

de a cinsti și a cunoaște

opera marelui poet național

M. Eminescu; el dorește ca

după dispariția lui, ”cartea” să rămină deschisă pentru ca urmașii să-i continue efortul de cunoaștere și să-l împlinească ”Ca băiatul meu ori fata/ Să citească mai departe/ ce n-a reușit nici tata”.

Page 12: legamint de grigore vieru

Dacă urmașii nu vor reuși să ințeleagă sensurile adînci ale operei, poetul dorește să i se așeze cartea acestuia la căpătîi, pentru a-i simți și după moarte clocotul: ”Iar de n-au s-auză dînșii/ Al străvechii slove bucium,/ Așezați-mi-o ca pernă/ Cu toți codrii ei in zbucium”.

Expresia ”codrii in zbucium” semnifică clocotul național, pe care Eminescu l-a surprins excelent in opera sa.

Page 13: legamint de grigore vieru

Un alt aspect foarte notoriu în "Legămînt", este dorinţa tînărului poet de a cuceri noi orizonturi spirituale, de a găsi calea spre

inima cititorului,de a-i schimba felul de a fi,

de a gîndi, de a percepe lucrurile.

Page 14: legamint de grigore vieru

Mesajul poeziei “Nu inchideți cartea lui Eminescu”!

“Cartea” ce s-aseaza “ca perna” intru odihna eterna a lui Grigore Vieru, asa cum singur a prezis.

Page 15: legamint de grigore vieru

Pentru Grigore Vieru, Eminescu a fost o sursă continuă de inspiraţie, o comoară care răpeşte din lumea în care trăia Vieru, înnobilându-i sufletul , înţelegând profund poeziile poetului.

O viaţa întreagă l-a tot citit pe Eminescu, avându-l ca pe un înger păzitor, ca o rază de soare, ca o boltă cerească înstelată cu Luceafărul literaturii române. Și totuși, în momentul morții a ajuns ”abia la mijlocul ei aproape”( operei eminesciene).