Top Banner
LA MOMIFICACIÓ A L'ANTIC EGIPTE jmriutort Ciències socials, geografia i història 1r ESO professora Joana M. Riutort
28

La momificació a l'Antic Egipte

Jul 13, 2015

Download

Education

miqueldepetra
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: La momificació a l'Antic Egipte

LA MOMIFICACIÓ A L'ANTIC EGIPTE

jmriutort

Ciències socials, geografia i història1r ESO

professora Joana M. Riutort

Page 2: La momificació a l'Antic Egipte

La momificació a l'Antic Egipte: formava part d'un ritual funerari. La conservació del cos era un símbol molt important. La destruc-ció d'aquest representava un risc molt greu ja que els egipcis creien en la immortalitat.

jmriutort

Page 4: La momificació a l'Antic Egipte

Calia doncs que el ba i el ka, quan despertassin en la seva nova vida, es poguessin reintegrar al cos conservat. « La momificació tenia com a objectiu principal purificar i tornar el cos diví, perquè aquest pogués esdevenir un Osiris ». Osiris era el déu de la mort i del "més enllà" se l'anomenava Déu de la resurrecció.

jmriutort

Osiris

Page 5: La momificació a l'Antic Egipte

Per això, des del moment en què tenia lloc el decés, el cos era remès als embalsa-madors i posteriorment transportat en un indret elevat, per tal que les crescudes del Nil no el poguessin danyar.

jmriutort

Page 6: La momificació a l'Antic Egipte

En el sentit propi del terme, la momi-ficació consisteix en l'acció de momificar qualsevol cos humà o animal, és a dir, conservar un cadàver, embalsamar-lo, tot utilitzant materials balsàmics.

jmriutort

Page 7: La momificació a l'Antic Egipte

L'embalsamament es compon de 4 etapes:-L'EXCEREBRACIÓ: després de la mort, el procés comença amb el cervell. Els egipcis extreien el cervell amb un llarg ganxo de ferro, escalfat al roig viu, a través de les fosses nasals. Per aquest motiu, els científics van creure que el cervell no s'extreia, donat que no podien detectar cap dany al crani. De fet, l'objectiu de la tècnica era no danyar el rostre, perquè el difunt havia de ser reconegut el dia del “judici dels morts”.

jmriutort

Page 8: La momificació a l'Antic Egipte

Ús del natró (solució de sosa natural que es troba en els llacs salats, composta de sal natural, de carbonat de sodi, de bicarbonat de sodi, de sulfat i de clorur de sodi) que s'introdueix al crani per dissoldre les restes del cervell, i després es buida el crani. Llavors, hom hi aboca una líquid fet de resines de pins, cera d'abella i olis vegetals perfumats.

jmriutort

Page 9: La momificació a l'Antic Egipte

-L'EVISCERACIÓ: de una manera precisa es feia una incisió a l’abdomen que permetia extreure els intestins i els diversos òrgans: només el cor (seu dels pensaments i dels sentiments) i els ronyons es deixaven al seu lloc després de la momificació. Però de vegades, és reemplaçaven per un amulet. Les vísceres eren, retirades, netejades i després disposades en quatre vasos sagrats anomenats canopiscanopis.

jmriutort

Page 10: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 11: La momificació a l'Antic Egipte

Vasos canopisEls embalsamadors hi dipositaven les visceres del difunt (l'estómac, el fetge, els intestins, i els pulmons). Estaven fets d'alabastre i eren representats pels caps dels quatre fills d'Horus ja que es considerava que protegirien l'òrgan corresponent.DuamutefDuamutef: amb forma de cap de xacal, guardava l'estómac.Amset: en forma de cap humà i guardava el fetge.Kebehsenuf: amb forma de cap de falcó, guardava els intestins.Hapi: en forma d'un cap de babuí i guardava els pulmons.Tots quatre s'introduïen en una caixa de fusta i eren col·locats al costat del sarcòfag .

jmriutort

Page 13: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 14: La momificació a l'Antic Egipte

-LA DESHIDRATACIÓ: Tot el cos era tractat amb natró . Els embalsamadors omplien l'interior del tronc de teles amb sal de natró i substàncies aro-màtiques. Aquesta barreja de carbonat i bicarbo-nat de sodi tenia propietats higroscòpiques i atreia la humitat del teixit. El procés de dessecació es veia afavorit pel clima molt sec d'Egipte. El cos era exposat al sol. Aquest tractament tenia una durada d'uns 70 dies. Després d'assecar les teles, els embalsamadors rentaven el cos i l’ungi-en amb diversos olis i resines, per fer que la pell fos més flexible.

jmriutort

Page 15: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 16: La momificació a l'Antic Egipte

-L’EMBENAT: Aquesta tercera etapa té per objecte preservar la carn i evitar la desintegració del cos. Embolicaven el cos amb fines benes i col · locaven amulets envoltats de papirs en el cos del difunt, després d'haver omplert les cavitats abdominals i la caixa toràcica amb tampons de lli impregnats amb resina, serradures de fusta o fins i tot líquens aromàtics.

jmriutort

Page 17: La momificació a l'Antic Egipte

Es disposaven les tires d’ embenats de lli. El procés començava per les extremitats. El cos s'embolicava en la seva totalitat, sovint amb set capes de teles successives. A continuació, s'embolicava la mòmia en un sudari i es col · locava en un sarcòfag

jmriutort

Page 18: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 19: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 20: La momificació a l'Antic Egipte

Detall dels embenatges dels peus

jmriutort

Page 21: La momificació a l'Antic Egipte

Detall de les mans

Detall del cap de la mòmia de la reina Hatshepsut

jmriutort

Page 22: La momificació a l'Antic Egipte

RecapitulemRecapitulem: passos de la momificació:

jmriutort

Page 23: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 24: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 25: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 26: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 27: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

Page 28: La momificació a l'Antic Egipte

jmriutort

FIFI