Top Banner
18

Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

Apr 08, 2016

Download

Documents

Herbjörg María Björnsson har mistet all forbindelse med familien sin og bor alene i en garasje, kun tilknyttet verden gjennom internett og pleiere som kommer og går. Hennes eneste følgesvenner er en gammel HP-laptop og en tysk håndgranat fra 2. Verdenskrig. Mens hun venter på at hennes egen ovn skal nå 1000 grader, ser hun tilbake på livet sitt og planlegger sin siste hevn ...
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason
Page 2: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

Hallgrímur Helgason

Kvinnen ved 1000 graderHerbjörg María Björnsson forteller.

Oversatt av Silje Beite Løken

Page 3: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

Hallgrímur HelgasonOriginalens tittel: Konan við 1000 grad

Oversatt av Silje Beite Løken

© Hallgrímur Helgason, 2011

Norsk utgave:© CAPPELEN DAMM AS, 2015

ISBN 978-82-02-39448-6

1. utgave, 1. opplag 2015

Omslagsdesign: Alexandra Buhl / ForlagiðFoto: © vincentecabido/GettySats: Type-it AS, Trondheim

Trykk og innbinding: UAB PRINT-IT, Litauen 2015

Satt i 9,5/12 pkt. Sabon og trykt på 70 g Enso Lux Cream 1,8.

Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovensbestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver

eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i denutstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med

Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk.

Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar oginndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel.

www.cappelendamm.no

Page 4: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

Kvinnen ved 1000° er en roman. Den bygger til en viss gradpå hendelser som har funnet sted, og mennesker som levde ogdøde. Men det må understrekes at romanen er diktning. Perso-nene Hans Henrik, Guðrún Marsibil og Herbjörg María er ro-manfigurer. Forfatteren ber leseren om å vise hensyn til deresopphav og forbilder, og ikke blande deres virkelige lagnadersammen med de skjebnene han har diktet opp for dem.Historie er opplysende fortellinger. Romandiktning er oppdik-tede fortellinger.

– HH

Page 5: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason
Page 6: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

1

1929-modell2009

Jeg bor alene her i garasjen sammen med en reise-pc og engammel håndgranat. Det er skrekkelig koselig. Senga er en sy-keseng, og andre møbler behøver jeg ikke, med unntak av toa-lettet, som jeg er trøtt og lei av å bruke. Det er så forbasketlangt å gå, hele veien langs senga og bort til hjørnet og såsamme vei tilbake. Via Dolorosa kaller jeg denne strekningensom jeg må stavre meg gjennom tre ganger om dagen, somet annet giktisk gjenferd. Jeg drømmer om bekken & kateter,men søknaden sitter fast i byråkratiet. Forstoppelse kan opp-stå både her og der.

I garasjen er det ikke mange vinduer, men på dataskjermenåpenbarer verden seg for meg. E-poster kommer og går, ogden velsignede Fjesboka forlenges som livet selv. Isbreer smel-ter, presidenter blir mørkere, og mennesker sørger over bilerog hus. Men framtiden venter ved bagasjebåndet, skjevøyd ogsmilende. Ja da, jeg følger med på det hele under en hvit dyne,der jeg ligger som et utrengende lik og venter på enten dødeneller at hun med dosen som forlenger livet, skal komme. Dekommer innom to ganger daglig, jentene fra Reykjavík hjem-mesykepleie. Morgenvakten er en skatt, men ettermiddags-hespetreet har kalde hender og dårlig ånde, og hun tømmeraskebegeret som om det sto om livet.

Når jeg lukker verdensøyet, slukker lampen og lar høstmør-ket fylle garasjen, ser jeg den berømte Fredssøylen utenfor englugge øverst på en av veggene. Salig Lennon er nemlig blitt etlys på Island, som en skoggud i et av Ovids dikt, og lyser oppde svarte sundene utover de lange nettene. Enken var så grei

7

Page 7: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

å stille ham loddrett opp foran øynene mine. Ja, det er godt ådorme ved en avdød flamme.

Det kan jo sies at jeg ligger og kukelurer her i garasjen liken annen veteranbil som har utspilt sin rolle. Det nevnte jeg engang for Guðjón. Det er han og kona Dóra som leier ut gara-sjen til meg for 65 000 islandske krónur i måneden. Guðjóntok spøken, lo og kåret meg til Oldsmobile. Jeg travet inn pånettet og fant et bilde av en Oldsmobile Viking 1929-modell.For å være helt ærlig visste jeg ikke at jeg var blitt så fordømtgammel. Den var som en knapt forbedret utgave av heste-kjerra.

Jeg har ligget her i garasjen i åtte år, bundet til senga pågrunn av lungeemfysemet som har fulgt meg tre ganger sålenge. Jeg klarer så vidt å snu på hodet. Den minste bevegelsekan ta pusten fra meg og forårsake kvelningsfornemmelser, ogdet er ingen god følelse – de ubegravdes plage, som det blekalt i gamle dager. Det er dette jeg sitter igjen med etter mangetiår med røyking. Jeg har suttet på sigaretter siden våren 1945,da en vortebefengt svenske introduserte meg for herligheten.Gloen gleder fremdeles. Jeg fikk tilbud om oksygenbriller medtilhørende neserør, noe som skulle hjelpe meg med pusten, menfor å få lov til å motta oksygenflasken måtte jeg kutte ut røy-kingen grunnet «brannfare». Jeg måtte altså velge mellom toherremenn, russeren Nikotin og den engelske lord Oxygen.Det var et enkelt valg.

Derfor peser jeg som et lokomotiv, og turene til toaletteter mine daglige kvaler. Lille Erle driver jeg gladelig inn ditog nyter å høre jentestrålen fra henne. Hun er støtten min.Hjemme i Svevneyjar fantes det en liten heller som ble kaltGuttebua, og som hadde tjent som mannfolkenes veslehus i år-hundrer. Veien dit het Jarlesida, og det å late vannet ble kalt åflytte på jarlen. De kunne være morsomme, disse forfedrene.

Huff, jeg hopper fra det ene til det andre, og et og annet hop-per inne i meg. Når man har overlevd et helt internett med hen-delser, en hel skipslast av dager, er det uråd å sortere og holdeett minne fra alle de andre. Alt velter rundt i tidens grøt. Entenhusker jeg alt sammen eller ikke det spøtt.

I alle fall – hele samfunnssystemet deres kollapset visst, stak-

8

Page 8: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

kars folk; nå er det gått ett år. En bank forliste i hagen tilsønnen min, Magnús. En svær bergskrent gikk igjennom ter-rassen, og kraftig steinsprut rammet frontruta. Men det ervisstnok subjektivt. Pleierne og Dóra forteller at byen står slikden alltid har stått. Det er ikke like synlig på Reykjavík, i mot-setning til i Berlin etter dens store kollaps, der jeg snublet rundtsom en liten dame i slutten av krigen. Ikke vet jeg hva som erbest – å kollapse i røynd eller løynd. Men én ting vet jeg, og deter at selvtilliten forsvant ut av han Magnús, klumpen min, dadet smalt, som luft ut av ballongen, og ikke var det mye selv-tillit igjen etter at eksen hans hadde herjet rundt med en annenmann. Magnús jobbet i KB-banki og festet sin kurs til en blaf-rende flamme på en dataskjerm – det var en slags rød strek somhan en gang stolt viste meg. Den var riktignok ikke helt blottetfor lyspunkter, vakker som ild i peisen, men også like utrygg.

Selv var jeg svært fornøyd med Kollapsen. I oppgangstidenelå jeg og lot grådigheten rundt meg lette meg for alle slantenejeg hadde. Ikke at jeg mislikte å være vitne til at de forsvantsom dugg for sola. Det var lenge siden jeg hadde sluttet å brymeg. Livet går med til å spare til alderdommen, men så kom-mer den uten andre forpleiningsdrømmer enn å kunne pisseliggende. Jeg sier ikke det, det hadde selvsagt vært morsomtå kjøpe en tysk gutt og la ham stå her halvnaken i skjæretfra stearinlys og deklamere Schiller for en gammel sengehurpe,men nå er visstnok all handel med kropper forbudt her tillands, så det er ingen vits i å irritere seg.

Jeg har ikke mer enn noen uker igjen, et par kartonger medPall Mall, en pc og en håndgranat, og jeg har aldri hatt detbedre.

Page 9: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

2

feu de cologne2009

Håndgranaten er et gammelt Hitler-egg som jeg fikk underannen verdenskrig, og den har fulgt meg gjennom livets fjellog daler, gjennom alle de sure og seige ekteskapene mine. Ogdet er først nå den hadde vært perfekt å bruke, hadde det ikkevært for at sikringen ble ødelagt for flere år siden, på en av li-vets vondeste dager. Men det er nok en ubehagelig død, å fåen ildstorm i fanget og la den rive hodet av en. Dessuten er jegblitt så glad i granaten etter alle disse årene. Det hadde værtsynd hvis ikke barnebarna fikk glede av den, i en sølvskål påarveskjenken.

Meine geliebte Handgranate er vakker i sin falskhet, denhviler godt i hånden, svaler svette håndflater med sitt kjøligemetallskall, fylt av fred. Det er nemlig så bemerkelsesverdigmed våpen: Selv om de kan være enerverende for de rammede,er de til stor trøst for ihendehaveren. En gang, for mange byersiden, kom jeg til å glemme livskraftegget i en drosje, og jegfant ikke roen før jeg fikk det tilbake etter lange og balstyrigetelefonsamtaler med drosjesentralen. Sjåføren sto som en harepå trappen, og det knakte i hodet hans idet han spurte: «Er detikke en gammel håndgranat?»

«Nei. Det er et smykke. Kjenner du ikke til keiserens egg?»Jeg oppbevarte den i alle fall lenge i smykkeskrinet. Hva er

det? spurte Bæring fra Vestfjordene en gang vi var på vei tilbankettsalen på Hótel Saga. Det er parfyme, Feu de Cologne.Å? stusset sjømannen. Mannfolk er fine til sitt bruk, meneksepsjonelt glupe er de ikke.

Og det var aldri dumt å vite at håndgranaten lå i vesken dadet var blitt kveld, og sulliker fulgte etter meg hjem.

Nå ligger den i nattbordet eller mellom råtebeina. Jeg liggerpå et tysk stålegg, lik en etterkrigshøne med håp om å ruge uten brann. Det kan komme godt med, så behersket som sam-funnet er blitt, blottet for vold og alltingen. Alle har godt av å

10

Page 10: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

miste husfasaden, høre det brenne knitrende i et barn eller sesin kjære få en kule i ryggen. Jeg har aldri klart å komme over-ens med mennesker som aldri har behøvd å gå over lik.

Kanskje den leverer hvis jeg kaster den i gulvet? Håndgrana-ter elsker betonggulv, hørte jeg noen si en gang. Ja, det haddehelt klart vært stilig å bli borte med et smell og bare etterlateseg støv og ødeleggelse som et jaktlandskap for dem som skalspore opp kjøttstykkene etter meg. Men før jeg sprenger megselv i lufta, tillater jeg meg å se tilbake på livet.

3

hr. björnsson1929

Jeg ble født høsten 1929 i et isafjordsk bølgeblikkskur. Og fikkdette underlige dobbeltnavnet, Herbjörg María, som alltid varså ukledelig. Ikke kledde de hverandre heller. Her ble heden-dom og kristendom blandet sammen, som olje og vann, og deto søstrene slåss fremdeles i meg.

Mamma ville kalle meg opp etter moren sin, Værbjörg, menmormor ville ikke høre snakk om det. «Huff, ikke dra ungenmed deg utaskjærs.» Ifølge henne var livet i ei rorbu et gjen-nomvått herk, og hun forbannet moren sin for å ha kalt henneopp etter fiskeværskammen. Mormor Værbjörg rodde 17 se-songer fra Bjarneyjar og Oddbjarnasker, vinter, vår og høst, «ialle former for pissevær som de har funnet på i alt sitt sjøvett,og det var som regel enda verre på land».

Det var pappa som foreslo navnet i et brev han sendte nord-over til Ísafjörður, at Værbjörg ble til Herbjörg, og ikke nærtemamma et større hat til ham enn at hun adlød. Selv ville jegha valgt navnet til oldemor i morsslekta mi, den store BlómeyEfemía Bergsveinsdóttir fra Bjarneyjar. Helt fram til 1900-tal-let var hun den eneste kvinnen med dette navnet i hele Islandshistorie. Da fikk hun to navnesøstre etter selv å ha ligget i isa-

11

Page 11: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

fjordsk mold i et halvt århundre. En av navnesøstrene var vev-kunstner og bodde lenge i et falleferdig skjul på Hellisheiði.Den andre Blómey døde fra oss i ung alder, men lever fremde-les på den innerste gården i Augebotn, og hun viser seg av ogtil for meg på den strimmelen som skiller drøm og virkelighet.Blómey har lenge vært yndlingsøya mi i Breiðafjörður, selv omden ikke er oppdaget ennå.

Egentlig burde vi også døpes til døden som vi gjør til livet, ogfå lov til å velge navn vi kan bære i begravelsen og for all evig-het på et kors. Jeg ser det så klart for meg: Blómey Hansdóttir(1929–2009).

På den tiden var det for øvrig ingen som hadde dobbeltnavn,men moren min, så begavet og skjønn, fikk en åpenbaring rettfør jeg ble født: Guds mor viste seg for henne på en klippeav-sats på andre siden av fjorden og var omtrent 120 meter høy.Derfor ble navnet hennes lagt til mitt, og det ble vel en viss vel-signelse ut av det. Jeg har i det minste kreket meg opp på dennelivets tinde som sottesenga er.

María-navnet demper Herbjörgs hardhet, men jeg tviler påat så ulike kvinner noensinne har delt et helt liv. En av dem gaen hær av menn det som den andre ga sin gud og ingen andre.

Jeg fikk ikke hete dóttir, noe som er alle islandske kvinnersrett, men son. Farsslekta mi, ministere og ambassadører foranog bak, hadde nådd opp og fram i utlandet, der ingen begripernoe annet enn slektsnavn. Hele slekta knyttes til én mann; vimåtte alle bære farfar Sveinns patronym (han som til slutt bleIslands første president). Det endte med at ingen andre klarteå skape seg egne navn, og derfor ble det ikke flere ministereeller presidenter i den slekta. Farfar besteg det høyeste fjellet,og det ble vår oppgave, barnas og barnebarnas, å begynne ålunte nedover steinura. Det er vanskelig å holde ambisjonsni-vået oppe når man befinner seg i konstant nedoverbakke. Mendet blir nok til at vi ender nede i dalen, og da begynner veienå gå oppover igjen for Björnsson-folket.

Hjemme i Svevneyjar ble jeg alltid kalt Hera, men da jeg forførste gang, sju år gammel, ble med foreldrene mine til fars-slektas København, syntes den jyske kokka Helle at uttalenvar vanskelig, og kalte meg av og til «Herre» og andre ganger

12

Page 12: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

«Den lille herre». Det syntes onkel Sveinn (farbroren min) varsvært underholdende, og etter det kalte han meg ikke annetenn Herre. Da det var mat, nøt han å rope på meg: «HerreBjörnsson, maten er servert!» I begynnelsen tok jeg meg nærav ertingen, for jeg hadde et gutteaktig ytre, men navnet festetseg, og etter hvert ble jeg vant til det. Slik ble det til at den ungepiken ble en Herre.

Det var ikke lite oppmerksomhet jeg fikk på utestedene ivesle Reykjavík da jeg dukket opp etter et langt utenlandsopp-hold på sekstitallet, en ung og strålende dame med leppestiftog worldly ways, som en Marilyn med atten menn i sitt følgeog med et navn som minnet om et kunstnernavn. «Blant gjes-tene var også frk. Herra Björnsson, presidentens sønnedatter,som med sin frimodighet og verdensvante framtoning vekkeroppmerksomhet hvor enn hun ferdes. Herra er nylig kommethjem etter et lengre opphold i New York og Sør-Amerika.» Slikkunne et uheldig navn få heldige følger.

4

erle2009

Nåvel. Her har vi den kjære Erle, den lille frøkenen, som enhvitblomstrende dalrose fra morgenmørket.

«God morgen, Herra. Hvordan har du det i dag?»«Huff, ikke begynn å plage meg med høfligheter.»Det er så vidt begynt å lysne, men grå blir dagen, som alle

sine brødre. Daggry, sier danskene.«Har du vært våken lenge? Sett på nyhetene?»«Huff, ja, de fortsetter å rulle, ballene fra Kollapsen …»Hun kler av seg vinterjakke, sjal og lue. Og sukker. Kald er

han, denne tosken av en avkrok, og det er godt å sitte her inneog sture, alene i garasjen med parykk som lue og pc som ovn.Hvis jeg var en sexglad ung mann med en ren sjel, ville jeg ha

13

Page 13: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

satt meg fore å gifte meg med denne jenta. Hun er godhetenog vennligheten selv. Og de himmelske kinnene hennes rødmer.De som rødmer konstant, svikter visst aldri. Selv var jeg svik-tende blek fra første stund, nå sitter jeg her, likgul med grå pa-rykk over en kistehvit serk, som en jøde uten gass.

«Er du ikke sulten?» spør min kjære Erle i det samme hunslår på lyset i kjøkkenkroken og stikker nesen inn i skufferog skap. Det må bli styrbord side sett fra min dynebrede far-kost. «Skal vi ikke ta havregrøt som vanlig?» Det sier hun hvermorgen idet hun dukker inn i det vesle kjøleskapet jeg fikkav Dóra, det som av og til holder meg våken med sin iskaldemurring. Det er ikke til å komme utenom at hun er hakketbredbunnet, hun lille Erle, med bein som en førtiårig bjørke-stamme. Det er sikkert derfor det ikke er blitt noe på henne,stakkars, og det er derfor hun er barnløs og bor hjemme hosmoren. Hvem skjønner seg på menn som lar denne godhetenog skjønnheten glippe fra seg? Og denne glatte, myke huden.

«Ja vel, hvordan går det? Hva gjorde du i helgen? Ble det noepå deg?» sier jeg mens jeg knatrer på pc-en og hiver etter pus-ten. For lungeemfysempensjonisten ble det en svært lang set-ning.

«Hæ?» spør hun med en blåhvit melkekartong i hånden, ak-kurat så fehodet som bare hun har det med å være.

«Ja. Tok du deg ikke en tur ut? For å ha det litt gøy?» spørjeg uten å kikke opp. Jammen er det ikke kommet dødsrallingi stemmen min.

«En tur ut? Nei. Jeg har bare hjulpet mamma. Hun skiftergardinene i stuen. Så dro vi på biltur østover på søndag, i går,mener jeg, for å besøke mormor. Hun bor på Hella.»

«Du må tenke på deg selv òg, vesle Erle.» Jeg må ta en prus-tende pause før jeg fortsetter. «Du må ikke kaste bort ungdom-men din på gamle kjerringer som meg. Brunstperioden går fortover.»

Jeg er så glad i henne at jeg presser taleorgan, hals og lun-ger til det ytterste. Svimmelheten som følger, er som en bisvermbak øynene. Deretter lander alle insektene på synsnervenesamtidig og kryster dem med sine vepsestikkende grep. Huffog huff, for en guds lykke.

14

Page 14: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

«Brunstperioden?»«Ja – Nei, i alle dager, så nå har han svart meg?»«Hvem?»«Han Bakaren min.»«Bakaren?»«Ja, han heter Bakar. Huff, nå har jeg klart å fyre ham opp.»«Du har så mange venner,» sier hun mens hun står bøyd

over vask og oppvask.«Ja, nå er de oppe i drøyt sju hundre.»«Hæ? Sju hundre …?»«Ja. På Facebook.»«Er du på Facebook? Jeg visste ikke at du var på Facebook.

Kan jeg få se?»Hun står duftende over meg, og jeg kaller fram siden min fra

nettets underjordiske verden.«Jøss. Flott bilde av deg. Hvor er du egentlig?»«I Baires. På fest.»«Baires?»«Ja, Buenos Aires.»«Men hva? Er det statusen din? … has itchy eyes? Ha-ha.»«Ja, det betyr å ha kløende øyne på engelsk. Jeg fikk noe i

øynene i går kveld.»«Ha-ha. Men her står det at du har hundre og førtitre ven-

ner. Du sa at du hadde sju hundre.»«Ja, dette er bare meg. Jeg har også andre sider.»«På Facebook? Er det lov?»«Det fins ingen forbud i denne verdenen, så vidt jeg vet.»Hun stusser blidt og går tilbake til kjøkkenkroken. Under-

lig hvor godt man trives i nærheten av arbeidende mennesker.Det må være aristokraten i meg. Jeg nedstammer delvis frasjøen og delvis fra et slott, og ble tidlig spaltet. Min høydanskefarmor var en fremragende slavedriver. Men hun var selv dendriftigste. Hun var vår første presidentfrue. Før hver selskape-lighet trippet hun rundt i spisestuen, fra morgen til kveld, medén sigarett mellom leppene og en annen i hånden, og prøvdeå huske på alt og få bordplasseringen til å gå opp. Det måtteikke mangle noe, intet kunne gå skeis. Ellers gikk land og folkpå grunn. Hvis den amerikanske ambassadøren fikk et fiske-

15

Page 15: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

bein på tungen, sto Marshall-hjelpen i fare. Hun visste godt atforhandlingssamtaler ikke var utslagsgivende. «Det hele liggerpå gaffelen!»

Farfar ville aldri ha blitt president hadde det ikke vært forfarmor Georgia – det kunne noen godt ha opplyst ham om.Hun var en sann gentlewoman; fikk alle til å føle seg vel, høyesom lave, for hun hadde det som dansker kaller takt og tone,og sjarmerte alt fra fyllebøtter til Eisenhower.

Den var ikke ueffen, den tidens statsmannskunst, som valgtedette ekteparet til å lede en nyfødt nasjon; han var islandsk,og hun var dansk. Det var en slags høflighetsgest overfor dengamle kolonimakten. Vi kuttet ut forholdet til danskene, menvar fremdeles gift med dem.

5

bakar2009

Bakar Matawu bor i Harare, hovedstaden i det gamle Rhode-sia, som nå heter Zimbabwe, ifølge Wikipedia. Han fyller ben-sin og er tretti år gammel, svart som olje, med kinnbein somen inuitt og et hjerte som ost. Bakargutten er gal etter gamle-mor, altså meg. Han higer etter denne førtikilos kreftinfisertekvinnekroppen som tilhører undertegnede. Nå skriver han, påengelsk: «Hello, Linda.

Takk for e-posten. Den er fin. Når jeg ser på bildet av deg,er det fint. Ansiktet ditt er som en isklump. Det er fint at du erbedre i beinbrudd. Det er også fint å dra fra byen når det blirsånn. De nordlige øynene dine følger meg som en isblå katt tiljobben om morgenen.

Pengesparingen går bra. Jeg fikk to dollar i går og tre i for-gårs. Håper jeg har nok til neste sommer. Er det ikke kaldt der?

Nå har jeg fortalt guttene på bensinstasjonen om deg. Alleer enige om at du er skjønnhet. En som kom med bil sa at

16

Page 16: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

han husket deg fra konkurransen. Han sier at Island kvinnerer vakre fordi kvinner oppbevares best på et kaldt sted.

Kjærlighet – Bakar.»Han sparer penger for å dra opp hit. Stakkars. Og sli-

ter seg gjennom islandskkurset, sluker frosne nominativer ogbøyer iskalde verb slik en kraftkar bøyer stål. Lindas minste-krav når det gjelder beilere er at de lærer seg språket, og nådriver hun en brevskole som har spredd seg utover hele klo-den. Alt for Island. Linda det er snakk om, er Pétursdóttir ogble Miss Universe i 1988. Spøkefuglen som jeg er, bruker jegnavnet og ansiktet hennes etter at Bóas, pleieren (som er drattutenlands for å studere), lagde en e-postadresse for meg: [email protected]. Der har jeg mange gode histo-rier som gjør de lange og mørke høstkveldene kortere.

Bakar er i overkant romantisk, men helt blottet for de vest-lige klisjeene som jeg har fått nok av etter 50 år på det inter-nasjonale kjærlighetsmarkedet. Her om dagen skrev han:

«Når kjærligheten er borte sier vi i mitt land at man spiserblomster av savn. Og det gjør jeg for deg, Linda. Jeg spiste enrød rose for deg i dag, som jeg fant i Park. I går spiste jeg enhvit nellik som mamma fikk på markedet. I morgen spiser jegsolsikke som vi har i hagen.»

Det blir fælt når skjønnhetsdronningens bortgang kommerham for øre, noe jeg vel må dikte opp før eller siden. Da blirdet spist både blomster og kranser i Harare.

6

cape town1953

Jeg var selv i Afrika en sommer; strengt tatt burde det hete vin-ter. Det kunne være kaldt i Cape Town, og aldri har jeg settså vindskakke trær som på strendene der, selv ikke her i isvind-island.

17

Page 17: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

Sant å si hadde jeg det jævlig i Sør-Afrika, gikk med konstantog breddfull dårlig samvittighet overfor de svarte, gode men-neskene som bor der, for alle tok det som en selvfølge at jeg,det nepehvite mennesket, var en boer som støttet apartheid, ogdet selv om jeg aldri hadde vært uskjønn. Det var der jeg mer-ket rasisten røre seg i meg igjen, den jeg trodde jeg hadde lagtav meg i Daneveldet. Det er de eneste folkene jeg noensinnehar hatet: dansker og boere. Førstnevnte for den danske arro-gansen og sistnevnte for all deres dumme motbydelighet, somjeg så vidt har skjønt ennå eksisterer, til tross for den helligeMandelas velgjerning. Det er heller ikke vanskelig å foraktedenne rasen som har det avskyeligste utseendet av alle jordasbarn. Det århundrelange hatet til svarte mennesker har liggetog gjæret så lenge at det har oppstått en forbannet muggsoppi dem som til slutt ble kronisk, og den viser seg på kropper ogfjes. Ansiktene deres har fått en stygg medfart av fedrenes syn-der.

Det som forbauset meg mest med Afrika, var hvor ren ogklar hun er. Hun minnet meg faktisk om Island. Det å kjørerundt på grusveiene i Kruger nasjonalpark var som å fartelangs veiene omkranset av kratt i nasjonalparken på Þingvellir.Men den afrikanske parken er det som kalles en dyrepark utengjerder. Folk får lov til å kjøre rundt der løvene bor, men de erfrarådet å vinke til hyenene fra et åpent vindu, hvis de da ikkeer interessert i å kvitte seg med en arm. Dette store naturpara-diset skapte boerne ved å utrydde noen folkeslag. For at denhvite mannen skulle kunne beskue udyr fælere enn ham selv,måtte han først spise noen svarte.

Men det var en skjønn sommer. Bob var fremdeles morsom(han var en av de typene som er fantastiske i seks måneder, mensom blir utålelige etter det), og med sin glatte tunge klarte hanå selge meg inn til fotoopptak. Jeg ble fotohore i to uker, stiltemeg opp og kjælte med kjeks og dekk for en god penge. Detbeviser nok en gang at varer selges bedre hvis de blir stilt oppved siden av verdens eldste og beste salgsvare. Jobben passetmeg overhodet ikke, og jeg nektet å bli med på flere fotoopp-tak, nektet å stå i lia ved Table Mountain med blottede lår, menjeg måtte innrømme at tanken på at mine bein vekket lyst på

18

Page 18: Kvinnen ved 1000 grader av Hallgrímur Helgason

dekkverksteder sør i Afrika, pirret min kvinnelige forfengelig-het, samtidig som den forarget meg som et tenkende vesen.

Her står vi overfor kvinnens største problemstilling: Vi vilbli sett uten å bli lyttet til, men vi vil også bli lyttet til uten atnoen betrakter oss. Vi vil springe rundt frie, men vi vil også atøyne og kameralinser følger oss. I alle fall så lenge ungdoms-rødmen varer. Etter at jeg begynte å studere fotografi da jegvar tretti, mistet jeg all interesse for skjønnhetshysteriet. Denkvinnen som gjør seg til et bilde, har dermed mistet språket.Selv om et bilde sier mer enn tusen ord, er det ikke kvinnensord, men betrakterens. Derfor higer de fleste menn etter tausekvinner, men alle vil likevel at den edle varen skal være utstyrtmed full hørsel. Jeg så mange kvinner gå smilende tause inn iekteskapet, men så slapp de skravla løs da skjønnheten falmet.Dóra er et slikt bleknet penansikt som snakker så mye at Guð-jón for det meste holder seg i jeepen. Det beste hadde vært ommenn kunne omgås oss kvinner som likemenn, som om vi varmannfolk med spesielt vakker hud. De kunne godt bli minnetpå det faktum innimellom, men ellers verdsette oss på et pup-peløst vis. I alle fall fram til det skulle drikkes.

Ikke kunne det falle meg inn – da Bob bar meg mellom ba-rene i Cape Town, da jeg fikk tre frierier på ei skipsfjøl sør forekvator, eller da jeg satt sammen med familien i presidentboli-gen på Bessastaðir med øynene limt på Marlene Dietrich – atjeg skulle ende livet alene og forlatt i en oppvarmet garasje påøstkanten i Reykjavík, som en ustelt og muggen pute, med etdatavrak på dynen og dødens grep om skulderen.