Top Banner
“Üretim Yönetim Sistemi” kitabından alınmıştır, Şevket AKPINAR, İzmir 2014
16

Kurumsal Bilgi Portali - Knowledge Management

Aug 16, 2015

Download

Documents

Sevket Akpinar
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  1. 1. retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014
  2. 2. Kurumsal Bilgi Portal retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 letmeler, faaliyetleri sresince rn ve hizmet retmenin yannda bu hizmetin, rnn verimli ve etkin retimi ile ilgili teknik, teknolojik iyiletirme almalar yaparlar. Yaplan bu almalarn dokmante edilerek, gelecek nesillerin hzlca ulaabilme ve yapacaklar almalarda bu bilgilerden faydalanabilmeleri iin, bilgilerin sistem ierisinde kategorize edilerek depolanmas ve istenilen zamanda ulalabilmesi nemlidir.
  3. 3. Kurumsal Bilgi Portal retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Kurumsal Bilgi Portal bu gereksinimler iin vardr. Bu portal, alanlarn yaptklar teknik ve teknolojik iyiletirme almalar, mteri ziyaretleri, saha ziyaretleri ve teknik seyahatleri kapsamnda oluan bilgilerin sistematik bir ekilde derlenerek dokmante edilmesini ve istenildii zamanda kolayca ulalmasn salar.
  4. 4. Kurumsal Bilgi Portal retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Bununla birlikte sadece bilgi deil, uzun sreler boyunca llen / llecek veriler, bu verilerden elde edilecek enformasyon da portal iinde depolanarak karar destek mekanizmas olarak kullanm olana salanr. renen organizasyonlar iin bu vazgeilmez bir uygulamadr.
  5. 5. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Portal, herkesin eriiminin saland bir bilgisayar a zerinde olmaldr. Burada beklentimiz olan iki rn grubu olacaktr. Bilgi ve veri enformasyon grubu. Bilgi, portal iinde belirli bir formatta dokman olarak saklanrken, veri enformasyon grubu standart bir format yerine mevcut ham ya da yar ilenmi halleriyle ortak alanlarda saklanr. rnein, yllara gre Cycle time lmleri Excel tablolar halinde ortak eriime (ve korumaya ve yedeklemeye sahip) bir alanda tutulurken, proje kts olarak edinilen bilgiler yukarda bahsedildii gibi belli formatlarda sistem iinde depolanr.
  6. 6. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 eitli yazlmlar kullanlabilecei gibi basit olarak Microsoft Sharepoint program bu altyap iin tatmin edici sonu vermektedir. Veri ve enformasyon girileri iin zel bir metot gerekmezken (hlihazrda tutulan standart verilen kaydedilecei yerin belirlenmesi haricinde), bilgi girii iin, kolay arama kriterlerine uyabilmesi iin baz kurallar gereklidir. Yazarn ad soyad, grevi: Yazma eklinde deil, sistem zerinden seme eklinde olmas olas yazm hatalarn nleyecektir. (ortak allan kiilerin isimleri ve blmlerinin de yazlmasna imkn verecek ekilde dizayn edilmelidir). Tarihi: Otomatik olarak sistem tarafndan atanmaldr. Rapor seri no: Kurumsal Bilgi Portalnn performansn lebilmek iin, blm baznda bilgi girii saysn saptamalyz. KPI olarak da takip edilebilecek bu deerlendirme iin, raporlar blmlere gre deiik kodlar ieren ve otomatik artacak seri numaralar atanmaldr.
  7. 7. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Bilginin kimlere ak olacann seilmesi: Kurum iinde her bilgi her blmn iine yaramayabilir ya da baz gizlilik artlar geerli olabilir. Bu nedenle de program dizayn edilirken byle bir yetkilendirme ii gz ard edilmemelidir. Ancak bunu yaparken grmeye yetkili isimlerin sistem zerinde iaretlenmesi tercih edilirse ileride problem yaratacaktr. rnein, daha nce Kalite mhendisi olarak alan ve Ar-Ge blmn ilgilendiren x nolu raporu grmeye yetkisi olmayan bir kii, Ar-Ge mhendisi olarak almaya baladnda x nolu raporu gremez. Bunun iin IT blmyle ya da sistem yneticisiyle temasa gemesi gerekir. Bu bir mudadr. Bu nedenle de bilgiyi grmeye yetkili personel seimi iin isim yazlmas yerine rol yazlmas daha doru olacaktr. Ayn durum ie yeni balayan bir kii iin de geerlidir, kendisinden nce yazlan hibir raporu okuyamaz ayet isim ncelikli yetkilendirme yaplrsa. Roller iin sistem iinde bir modl olmal ve sistem yneticisi tarafndan gncellii K yardmyla salanmaldr.
  8. 8. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Konu: Bir cmle ile raporun, bilginin en etkin ekilde anlatlabildii bir balk olmasna zen gsterilmelidir. Anahtar kelimeler: Bilgi, ancak kolay ulalrsa deer tar. Aramay hzlandracak anahtar kelimeler bu yzden nemlidir ve sisteme girilen bilgiyi en iyi temsil edecek anahtar kelimeler buraya yazlr.
  9. 9. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Dosya ekleme: u ana kadar, sistem zerinde karmza kacak olan balang ekran iin giriler yaplmtr. Projelerimizi, almalarmz oklukla Excel, PDF ya da PowerPoint kullanarak yaparz. Yani, yukardaki bilgilerin girilmesinden sonra bu formattaki almamzn tamamn sisteme bu dosyann olduu alana ykleriz. Bunun dnda dier uzantl dosyalar ya da grseller de yklenebilir.
  10. 10. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 PDF vb dosyalar iin mutlaka bir standart oluturulmal ve sistem iindeki tm benzer uzantl dosyalarn ayn formatta olmas salanmaldr. Sisteme giriler yazar statsndeki herkes tarafndan yaplabilir. Tm beyaz yaka alanlar yazar statsndedir. Bir yazar, sisteme bilgi girii yaptnda, onaylanmak zere editre gider. Editr, blm mdrlerinin roldr. Blm mdrleri aadakilerden sorumludur; Yazlan bilginin doruluu ve portala girilmesinin gereklilii Portala bilgi girii kurallarna uyulup uyulmad Editr, dzeltilmesi iin yazara geri gnderebilir, kendisi dzenleyip onaylayabilir ya da direkt onaylayabilir. Tm bu sistem hareketleri otomatik mailleme ile ilgili kiileri bilgilendirecek ekilde olmaldr.
  11. 11. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Editr onayndan sonra bilgi yine de kullanma almaz. Bilgi ve paylam gerekten nemlidir ancak bunun belirli kurallar dahilinde olmas gerekir. Sistem Yneticisi bu aamada ikinci onay mekanizmasdr. Onun onayndan sonra bilgi sistemdeki yerini alr ve tm kullanclara ilgili bilginin portala eklendiine dair bilgi maili gider. alanlarn, portal iinde bilgi arama konusunda alkanlk kazanmas zamanla (ve st ynetimin destei ve itici gcyle) olacaktr. Aslnda bu ve 8nci madde belki de bu iin en zor ve en ok srarc davranlmas gerekilen ksmdr. Blm QAPD toplantlarnda veya dier blm toplantlarnda Blm Mdrleri portalda bununla ilgili bilgi var m, incelediniz mi? eklinde hatrlatmalar ve ynlendirmeler yapmaldr. Kullanlmayan bilgi girileri can skc olacaktr.
  12. 12. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Yaplan almalarn portala girii de tpk yukardaki maddede bahsedildii gibi zellikle Blm Mdrlerinin ynlendirmeleriyle alkanlk haline gelir. Buna destek olarak da kiisel hedefler belirlenebilir (portala senede kii ba 3 rapor/bilgi girmek vb. Bu hedefin, girilen bilginin niteliini drmemesi iki onay mekanizmas ile nlenmelidir). Bilgi konu balklar aadaki gibi olabilir; Teknik Rapor: Tm iyiletirme almalarnn ana balk addr. Seyahat Raporu: Herhangi bir nedenle tedarikilere, resmi ve zel kurumlara yaplan ziyaretlerin detaylarn ieren bir dokmandr. Grlen kiilerin iletiim ve adres bilgilerinin yannda, kayt altna alnmas gereken tm nemli konular iermelidir. Mteri Ziyareti Raporu: Herhangi bir nedenle yaplm olan periyodik ve/veya problem tespiti ziyaretlerinin detaylarn (mteri istekleri, mterinin bekledii aksiyonlar) ieren bir dokmandr. Benchmark Raporu: Yaplan tm benchmark almalar bu balk altnda toplanr.
  13. 13. Dikkat Edilmesi Gereken Konu Balklar ve nlemler retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 D Bilgi Raporlar: Bilgi sadece retilmez. Bazen satn alnr (bir firma satn alarak ya da know-how anlamas yaparak) bazen de kiralanr (bir danman tutarak ya da zm orta ile ortak proje yaparak). te bu balk, geici sreyle yaplan bu ortak almalarn ki bunlar nispeten daha maliyetli bilgilerdir, kayt altna alnd rapor bal olacaktr.
  14. 14. Bilgi Ak ematii retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014
  15. 15. Bilgi Ynetim Sistemi Performans lm retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014 Bir retim Ynetim Sisteminin temel amalarndan veya ncelikle zmesi gereken sorunlardan biri standartlatrmaktr. Standartlatrmak denince aklmza sadece sreler ya da operasyonel talimatlar gelmemelidir. Daha global dndmzde, bilginin bile en azndan bilgi girii ve bilgi aramann da standardizasyon aamasndan gemesi ve deer yaratan bir argman haline gelmesi gerekir. Bilgi Ynetimi, doru uygulandnda bunu salayacaktr. Baarsnn lm maalesef bir OEE lm kadar kolay olmayacaktr ancak zaman ierisinde Pazar iindeki konumumuzu salamlatracak bir alt sistemdir. Yandaki grafikte, kurumlarda bilginin hangi aamada ve hangi kalitede olduunu grebiliriz. Ama, yapsal bilgi orann arttrabilmektir. Ve bu amaca yaplan hizmetin llmesi iin kii ve blm baznda hazrlanan rapor saylar KPI olarak takip edilmelidir.
  16. 16. retim Ynetim Sistemi kitabndan alnmtr, evket AKPINAR, zmir 2014