Top Banner
Lærerkurser og kultur- og undervisningstilbud for elever fra 0. kl. - 10. kl. 2013 2014 LOLLANDBIBLIOTEKERNE LOLLAND BILLEDSKOLE MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUND REFA’S SKOLETJENESTE KNUTHENBORG SAFARIPARK TEATRET MASKEN MIDDELALDERCENTRET MUSEUM LOLLAND-FALSTER STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE FUGLSANG KUNSTMUSEUM KULTURTJENESTENS TILBUD FOR UNDERVISNINGEN I SKOLEN
13

Kulturtjenesten

Mar 10, 2016

Download

Documents

Skole kulturtilbud
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Kulturtjenesten

Lærerkurser og kultur- og undervisningstilbud for elever fra 0. kl. - 10. kl.

20132014

LOLLANDBIBLIOTEKERNELOLLAND BILLEDSKOLE

MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUNDREFA’S SKOLETJENESTE

KNUTHENBORG SAFARIPARK TEATRET MASKEN

MIDDELALDERCENTRETMUSEUM LOLLAND-FALSTER

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLEFUGLSANG KUNSTMUSEUM

KULTURTJENESTENSTILBUD FORUNDERVISNINGENI SKOLEN

Page 2: Kulturtjenesten

2013/14

Kulturtjenestens katalogfor skoler

Indhold

2 3

KULTURTJENESTEN UDSENDER FOR ANDEN GANG SIT KATALOG MED EN LANG RÆKKE UNDER-VISNINGS- OG KULTURTILBUD TIL SKOLERNE I GULDBORGSUND OG LOLLAND KOMMUNER. TILBUD, SOM ER TÆNKT SOM LEVENDE OG INSPIRERENDE SUPPLEMENTER TIL UNDERVISNINGEN, OG SOM DÆKKER HELE SKOLEÅRET 2013 – 2014.

KULTURTJENESTEN HAR HAFT VIND I SEJLENE, OG FLERE KULTURINSTITUTIONER HAR MELDT SIG IND I SAMARBEJDET. DER ER KULTUR- OG UNDERVISNINGSFORLØB FRA I ALT 10 KULTURINSTITUTIONER FRA LOLLAND-FALSTER:

Lolland Billedskole, Musikskolen i Guldborgsund, LollandBibliotekerne, REFA’s Skoletjeneste, Middelaldercen-tret, Teatret Masken, Knuthenborg Safaripark, Storstrøms Kammerensemble, Fuglsang Kunstmuseum og Mu-seum Lolland-Falster. Sund Sans over Sundet og Børnekultur Guldborgsund har også tilbud i Kulturtjenestens katalog.

Derfor er paletten af tilbud også udvidet. Kataloget indeholder en bred vifte af tilbud, som kan indgå i planlægnin-gen af mange forskellige fag som f.eks. natur og teknik, historie, samfundsfag, drama, billedkunst, biologi, musik og uddannelses- erhvervs- og arbejdsorientering.

Kataloget er tænkt som en appetitvækker, og på Kulturtjenestens website kan man læse uddybende beskrivelser af forløbene.

ER MAN INTERESSERET I AT HØRE NÆRMERE OM ET TILBUD, KAN MAN KONTAKTE UDBYDEREN ELLER KULTURTJENESTENS UDVIKLINGSKOORDINATOR PÅ TLF. 51 28 02 83. Kulturtjenesten er støttet af: Kulturaftale Storstrøm, Dagtilbud, Skole, Kultur og Fritid Guldborgsund Kom-mune, Dagtilbud, Skole, Kultur og Fritid Lolland Kommune, Skoletjenesten på Sjælland, Museum Lolland-Falster, Storstrøms Kammerensemble, Fuglsang Kunstmuseum, Teatret Masken, Knuthenborg Safaripark, Middelalder-centret, REFA’s skoletjeneste, Musikskolen i Guldborgsund, LollandBibliotekerne og Billedskolen Lolland.

Rigtig god fornøjelse med planlægningen af skoleåret 2013 – 2014!

16 17

05

05

06 07

10

0311

12

W W W.KULTURTJENESTEN.DK

KOLOFONKULTURTILBUD 2013/14 ER PRODUCERET AF KULTURTJENESTEN. REDAKTION: SIGNE MARIE CHRISTENSEN-DALSGAARDFOTOS: FINN BRASEN, INGRID FOTOGRAFI, MINI BLUME M.M. LAYOUT/PRODUKTION: MARTIN ØRSTED GRAFISK DESIGN

INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE

TVÆRFAGLIGE KULTURTILBUD 04

BØRNEKULTUR LOLLAND 04

LOLLAND BILLEDSKOLE 05

MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUND 05

REFA’S SKOLETJENESTE 06

KNUTHENBORG SAFARIPARK 07

TEATRET MASKEN 10

MIDDELALDERCENTRET 11

MUSEUM LOLLAND-FALSTER 12

FUGLSANG KUNSTMUSEUM 16

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE 17

INFO OM KULTURUDBYDERNE 11

Page 3: Kulturtjenesten

FÅ RÅD OG HØR MERE OM HVILKE TILBUD, DER PASSER

TIL NETOP JER PÅ 51 28 02 83RING MANDAG - TORSDAG MELLEM 9.00 - 16.00.

> WWW.KULTURTJENESTEN.DK

INFO

BØRNEKULTUR LOLLAND

4 5

DATO28., 29., 30. og 31. maj. 11., 14. juni. 2013. Flere datoer, se website.

DATOtirsdag d. 16. april. 2013kl. 10.00 for indskolingen og kl. 12.00 for mellemtrinnet

FIND LANDSKABET

Kan musikken være som et landskab? Hvorfor er der stendiger ude på mark-erne? Hvorfor er der nogle gange så stor forskel på de virkelige landskaber, og dem vi fi nder på malerierne på Fuglsang Kunstmuseum? Et helt nyt under-visningstilbud giver et bud på, hvordan man kan arbejde med landskabet som tema i musik, historie og billedkunst. Der skal lyttes, analyseres og løftes sten!, når 3.-5. klasser besøger både Fuglsang Herregård, Fuglsang Kunstmuseum, og oplever det omkringliggende historiske landskab sammen med Museum Lolland-Falster.

Målgruppe: 3. – 5. kl. Fag: dansk, musik, historie og billedkunstPris: 500 kr. for én klasseTilmelding: [email protected] eller tlf. 51 28 02 83Sted: Fuglsang Kunstmuseum, Fuglsang Herregård og landskabet omkring

HEARTBEAT - EKSTRAORDINÆR GRATIS KONCERTFOR ALLE SKOLER I LOLLAND KOMMUNE

Kan man lave en bas ud af nogle rør og en fl uesmækker? Og hvad er en fl as-kofon? Stomp- og performancegruppen HeartBeat åbner dørene til deres mag-iske univers og fl ytter grænserne for hvad der skal til for at lave musik. Stomp er en fællesbetegnelse for musik på alt andet end gængse instrumenter. Magien opstår når skrald og ting fra hverdagen får en ny funktion, som når en vand-kande pludselig bliver brugt som trompet eller når ens krop forvandles til et trommesæt.

Målgruppe: indskoling og mellemtrinFag: dansk, musik og idræt med merePris: gratisTilmelding: trimo@lolland eller tlf. 54 67 68 89Sted: Kulturværket i Maribo

DATOefter aftale. Varighed: fem dage á 6 timer

STEDpå skolen

BAMSEBANDET

“Bamsebandet spiller børnesange, som tager dig med raket op til månen, giver dig en tur med krummer i, og får dig til at danse i din mors høje sko”.Bamsebandet er et orkester, der henvender sig til børn i aldersgruppen 2-6 år.Bandet underholder med dejlige og anderledes børnesange, samt andre sjove indslag i løbet af koncerten såsom hånddukker, lyde, små historier og sæbebo-bler. Koncerten foregår på musikskolen i Nykøbing Falster. Målgruppe: 2 – 6 år.Fag: børnehaveklassen, dansk og musikPris: 3.500 kr.Tilmelding: Michael Axen på [email protected] eller tlf. 54 73 15 50

DATOkan bookes hele skoleåret

STEDGuldborgsund Musikskole

TVÆRFAGLIGE KULTURTILBUD

W W W.KULTURTJENESTEN.DK

MUSIKSKOLEN KOMMER PÅ BESØG

Et forløb, hvor eleverne sammen med et orkester fra musikskolen analyserer, indstuderer og spiller musik, som er særligt udvalgt til målgruppen. Udgang-spunktet er, at eleverne får en god fornemmelse for, hvad det betyder at arbejde med musik og derved får udvidet deres musikalske horisont. Forløbet arrang-eres sammen med skolens musiklærer, men da de overordnede fokuspunkter er kreativitet, samarbejde og kommunikation, kan andre faglærere med fordel indgå. Projektet afsluttes med en ”fyraftenskoncert” for elevernes forældre.

Målgruppe: 3. – 10. kl. Fag: musikPris: 5.000 kr.Tilmelding: Michael Axen på [email protected] eller tlf. 54 73 15 50 Sted: på skolen

DATOseptember til juni

MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUND

LOLLAND BILLEDSKOLE

NYE STRØMNINGER OG RETNINGER INDEN FOR EMNEUGER, TEMADAGE OG LÆNGEREVARENDE PROJEKTER

Film- og medieværksted, teater/performance, Land Art-skulpturer, Maleri i samtidskunst og kunsthistorie. Projekter udvikles efter ønsker og i dialog mel-lem Lolland Billedskole, lærere og skolen. Ud fra projektbeskrivelse, power point og fi lm introduceres lærerne og elever til forløbet. Projektets processer er struktureret til mindste detalje og tilgodeser tværfagligt samarbejde, alder-strin og børn med særlige behov. Der afsluttes med en fælles fernisering, hvor forældrene inviteres.

Målgruppe: lærere og hele klasserFag: alle fagPris: 12.000 kr. Rabat på op til 30 % gælder for de først tilmeldte i Lolland KommuneTilmelding: [email protected], tlf. 51 27 92 23

Page 4: Kulturtjenesten

DATOmandag – fredag kl. 09.00 - 11.00 (hele året). Varighed: 1 time

DATOmandag – torsdag 09.00 - 14.00, fredag 09.00 - 12.00 (hele året). Varighed: 1½-2 timer

DATOmandag - torsdag kl. 09.00 - 14.00, fredag kl. 09.00 - 12.00 (hele året). Varighed: 2½ - 3 timer

REFA’S SKOLEBESØG

Når REFA’s skoletjeneste besøger din klasse, opnår børnene, igennem prak-tiske øvelser, viden om ressourcer, miljø og energi. Forløbene er fl eksible og tilpasses klassens faglige miljø, og de temaer, som klassen i forvejen arbejder med. Eleverne får en spændende tur i affaldets “univers” på skolen, som sæt-ter alle sanserne i gang, og som indeholder masser af nyttig viden. Forløbet kan kombineres med et besøg på nærmeste genbrugsplads eller REFA’s kraft-varmeværk.

Målgruppe: 0. – 10. kl. Fag: natur/teknik, naturfag (fysik, kemi, biologi og kemi) og samfundsfagPris: gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 20 41 77 21Sted: på din skole

TUR PÅ GENBRUGSPLADSEN

Affald er blevet en ressource, og det stiller nye krav til os alle sammen. Rund-visningen på den lokale genbrugsplads giver et unikt indblik i, hvordan affald sorteres og anvendes, så det kan udnyttes som en ressource nu og for frem-tiden. Kombiner forløbet med et besøg på den nærmeste genbrugsplads og kraftvarmeværket. REFA’s skoletjeneste kan benyttes gratis af alle skoler på Lolland-Falster.

Målgruppe: 0. – 10. kl.Fag: natur/teknik, naturfag (fysik, kemi, biologi og kemi) og samfundsfagPris: gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 20 41 77 21Sted: på den lokale genbrugsplads

KRAFTVARMEVÆRKET

En tur med rundt på kraftvarmeværket, hvor affaldet bliver brændt og lavet om til energi kan være en stor oplevelse. Vi ser affaldet blive grabbet op af siloen og brændt i de store ovne, og slutter af med at gå en tur ind i “hjertet” - kontrol-rummet - hvorfra hele kraftvarmeværket styres.Kombiner forløbet med et besøg af Skoletjenesten på din skole og en tur på den nærmeste genbrugsplads.

Målgruppe: 0. – 10. kl.Fag: natur/teknik, naturfag (fysik, kemi, biologi og kemi) og samfundsfagPris: gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 20 41 77 21Sted: Kraftvarmeværket i Maribo eller Nykøbing F.

6 7

REFA’S SKOLETJENESTE

NÆSEHORN PÅ NÆRT HOLD

Lær om de to tons tunge kæmper og få et glimt af dyrepasserens hverdag. I Næsehorn på NÆRT hold kigger vi nærmere på næsehornets opbygning, mærker de tunge knogler og taler om funktioner. Vi taler om næsehornets ud-bredelse, levesteder, fødevalg samt om årsagerne til tilbagegangen i næsehorn-sbestandene. I stalden kommer vi HELT tæt på de store dyr og er med til at muge ud i stalden. Herigennem lærer vi, hvordan næsehorn passes til daglig, og hvilke krav det stiller at have store, eksotiske dyr i fangenskab.

Målgruppe: 2. – 6. kl.Fag: biologi, naturfag, natur/teknikPris: i sæson: undervisning 750 kr. + entré. Pris: uden for sæson: undervisning 1550 kr.Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89

DEN MODERNE DYREPARK - DYRENES SUNDHED

Med dette tilbud går vi ”bag om” Knuthenborg Safaripark, og klassen får den nyeste insider viden om, hvordan man driver en moderne dyrepark. Hvordan sikres dyrenes sundhed og trivsel? Eleverne oplever på nært hold, hvordan f.eks. ulvenes adfærd kan afkodes, og de lærer om, hvordan man indretter de forskellige miljøer i parken for at tilgodese dyrenes behov.

Målgruppe: 8. – 10. kl. Fag: biologi, natur/teknikPris: i sæson: undervisning 750 kr. + entré. Pris: uden for sæson: undervisning 1550 kr.Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark

DATOhele året. Tidsrum: kl. 08.30 – 10.00. Varighed: 90 min.

STEDKnuthenborg Safaripark

DATOhele året. Tidsrum: kl. 08.30 – 10.00. Varighed: 90 min.

STEDKnuthenborg Safaripark

DATOhele året. Tidsrum: kl. 08.30-10.00. Varighed: 90 min.

STEDKnuthenborg Safaripark

ZOOM PÅ GIRAFFEN – UNDERVISNING DU BLIVER HØJ AF!

En fem meter høj afrikansk, drøvtyggende ko med en 2 meter lang hals, et hjerte på størrelse med en 10L spand og en 45 cm lang tunge, som den bruger til at plukke blade fra akacietræernes øverste grene. Vi stiller skarpt på det forunder-lige og opsigtsvækkende dyr - dens levevis, opbygning og biologi. Giraffen op-leves helt tæt på, og I hjælper til med at gøre girafstalden klar.

Målgruppe: 2. – 6. klasseFag: biologi, natur/teknikPris: i sæson: undervisning 750 kr. + entré. Pris: uden for sæson: undervisning 1550 kr.Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark

KNUTHENBORG SAFARIPARK

Page 5: Kulturtjenesten

DATOhele året. Tidsrum: kl. 08.30 – 10.00. Varighed: 90 min.

STEDKnuthenborg Safaripark

DATOudbydes kun i maj, august og september. Tidsrum: omkring solnedgang. Varighed: 60-120 min.

STEDKnuthenborg Safaripark

DATOhele året. Tidsrum: kl. 09.30-11.30 eller efter aftale. Varighed: 2 timer.

STEDKnuthenborg Safaripark

VIRKSOMHEDSBESØG

Skal eleverne inspireres til valg af uddannelse, er det oplagt at besøge Knuthen-borg. Knuthenborg er en spændende og meget alsidig virksomhed med mange faggrupper repræsenteret, bl.a. dyrepasser, tømrer, gartner, landbrugsmedar-bejder, skovarbejder, biolog/zoolog og skytte. Eleverne får et godt indblik ved kun ét besøg, og et godt afsæt for videre snak om fremtidens valg.

Målgruppe: 5. klasse – 10. kl. Maks. 28 elever (fl ere klasser er muligt)Fag: uddannelses- erhvervs- og arbejdsorientering, sløjd, byggeværksted, bi-ologi, naturfag, natur/teknikPris: 995 kr. + entré. Pris uden for sæson: 1550 kr.Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark

PÅ ROVDYRENES TERRITORIUM

Tag eleverne med på en ekstremt stor oplevelse i Tigerskoven! Vi går på opda-gelse på tigrenes 25.000 m2 store territorium, og leder efter spor fra rovdyrenes færden - for eksempel kradsemærker, hår, veksler eller fodspor. Vi taler om tigerens levevis, placering i fødekæden, hvad et territorium er, og hvordan ti-grene kommunikerer med hinanden. I tigerstalden overvældes vi af mødet med verdens største katte. Ansigt til ansigt med tigrene hører vi om deres tilpas-ninger, og om hvad der gør dem til effektive jægere.

Målgruppe: 3. – 10. kl. Fag: biologi, naturfag, natur/teknikPris: i sæson: undervisning 750 kr. + entré. Pris uden for sæson: undervisning kr. 1550 kr.Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark

FLAGERMUSSAFARI

En spændende og alternativ undervisning i skumringen. Flagermus repræsen-terer en ekstrem tilpasning, som vi sammen afdækker. Vi lytter til optagels-er af fl agermusens ekkolokalisering og kommer derigennem ind på “parallel udvikling” - hvilke andre dyr bruger ekkolokalisering? Vi begiver os ud i den mørke safaripark med pandelygter og detektorer på jagt efter fl agermus. Er vi heldige, kan vi registrere forskellige fl agermusarter ved forskellige frekvenser og få et glimt af de mystiske dyr i projektørens lys!

Målgruppe: 3. – 10. kl. Fag: biologi, naturfag, natur/teknik. Varighed: 1 – 2 timerPris: 2500 kr. + entréTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark

KN

UTH

ENBO

RG SAFAR

IPARK

8 9

LEJRSKOLE I KNUTHENBORG

Overnat på Skovridergården midt i Knuthenborg Safaripark, og gør årets lejr-skole til en oplevelse for livet! For hvert døgn, I er hos os, medfølger et spæn-dende undervisningsforløb i staldene – endnu tættere på dyrene!

Målgruppe: 1. – 10. kl. Fag: alle fag Pris: 335 kr. pr. person pr. døgn (min. 20 personer)Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark DATO

mandag – lørdag, d. 29. april – 19. oktober

DATOmandag – lørdag, d. 29. april – 19. oktober

SOV MED ULVENE I KNUTHENBORG!

Tør I bo med et ulvekobbel som nabo og måske blive vækket af hyl i natten? Ulvehytten er en ny og anderledes overnatningsmulighed i Knuthenborg Safar-ipark. Primitiv, ekstremt spændende og den ultimative ulveoplevelse for skole-klasser! Naturligvis er der også inkluderet et ulveundervisningsforløb.

Målgruppe: 3. – 10. kl.Fag: alle fagPris: 245 kr. pr. person pr. døgn Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89 Sted: Knuthenborg Safaripark

W W W.KULTURTJENESTEN.DK

SE, LYT OG RØR

Vi tager på sansesafari: børnene skal have høresansen, synssansen og føle-sansen i brug. Vi udforsker dyrs skeletter og sammenligner med vores eget. Vi føler på kranier, knogler og skind og mærker forskellen mellem hårde og bløde ting. Hvilke dyr kommer tingene mon fra? Vi taler om knoglernes funktioner og skindenes farver. Vi skal også have levende dyr som kakerlakker og slanger mellem hænderne – hvis vi altså tør!

Målgruppe: 1. – 2. kl. Fag: natur/teknikPris: 500 kr. + entreTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 80 89Sted: Knuthenborg Safaripark

DATOhverdage uge 37-17. Varighed: maks. 45 min.

KN

UTH

ENBO

RG S

AFAR

IPAR

K

Page 6: Kulturtjenesten

INFOFÅ RÅD OG HØR MERE

OM HVILKE TILBUD, DER PASSER TIL NETOP JER PÅ 51 28 02 83

RING MANDAG - TORSDAG MELLEM 9.00 - 16.00.> WWW.KULTURTJENESTEN.DK

DATO23. nov. - 19. dec., hverdage kl. 9 og kl. 11.

DATOfølger

STEDTeatret Masken

ZAPPA UNGDOMSFORESTILLING 2014

Inviter dine elever ind i teatrets magiske verden, og lad dem selv opleve at komme på gulvet. I marts 2014 præsenterer Teatret Masken en nytænkende forestilling, der fortolker én af det 21. århundredes klassikere, nemlig ZAPPA af Bjarne Reuter. Oveni forestillingen kan klassen få et innovativt læringsforløb på skolen med professionelle scenekunstnere, hvor der bl.a. bliver arbejdet med temaer som gruppepres, den første kærlighed og venskab.

Målgruppe: 7. kl. - 10. kl.Fag: dansk, drama, musik, historie, samfundsfag Pris: 80 kr. pr. person. Husk 50 % refusionTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 88 99 66

KALLE OG CAMILLE

En god blanding af fantasy og science fi ction er hvad Teatret Masken byder på i årets magiske børneforestilling. En sensommeraften, hvor Kalle og Camille sid-der i æbletræet og drømmer sig ud mellem stjernerne, bliver de pludselig suget ud i fjerne galakser, hvor de forvandles til Kaptajn Kalle og Camille Cassiopeia. Vores to rumhelte rejser gennem knusende sorte huller i universet. De får hjælp af Det Spredte Orakel på Omgon, og undervejs på den farlige og nervepirrende rejse bliver de udfordret på, hvem de selv er...

Målgruppe: 0. kl. - 4. kl.Fag: dansk, drama, religion og familiekundskabPris: 55 kr. pr. person. HUSK 50 % refusion for folkeskolerTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 88 99 66Sted: Teatret Masken

10 11

DAGLEJREN

Eleverne iklædes middelalderdragter og lever dagen igennem i et ”rollespil”, hvor de er daglejere på en af ridder Svanes gårde. Der skal bl.a. tilberedes mad, hugges brænde og udføres andre opgaver på gården – alt under kyndig ledelse af bryden og madmor! I forløbet indgår et lille blideskud, og når der er turner-inger, kigger eleverne selvfølgelig med!

Målgruppe: 2. – 6. klasse (men kan tilpasses både yngre og ældre)Fag: historie, samfundsfag, danskPris: 215 kr. pr. elev. 40 kr. pr. nat (2 lærere gratis)Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 86 19 34Sted: Middelaldercentret

BYENS BORGERE

Byens borgere er et spændende forløb, hvor børnene følger én af byens dygtige indbyggere på en tur rundt i middelalderbyen Sundkøbing. Man kommer ind på værkstederne, hilser på håndværkerne, hører om skibene, om ret og straf i Middelalderen, og deltager i et blideskud! Turen kan udvides, så børnene også kan deltage i brødbagning og andre aktiviteter.

Målgruppe: 1. – 10. kl.Fag: historie, samfundsfag, danskPris: 75 kr. pr. elev – 2 lærere gratis Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 86 19 34Sted: Middelaldercentret

PÅ EGEN HÅND

Et tilbud, hvor eleverne får udleveret et ark med opgaver/spørgsmål, der skal løses ved samtale med middelaldermenneskene i byen og ved selv at opsnuse svarene. Der indgår tillige bagning af pandebrød, et fact-sheet til læreren, 1 fri-billet og et væbnerbevis pr. barn.

Målgruppe: 1. – 10. kl.Fag: historie, samfundsfag, danskPris: 90 kr. pr. elev, 2 lærere gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 86 19 34Sted: Middelaldercentret

TEKNOLOGIENS VUGGE

Middelaldercentret åbner i 2013 en teknologipark hvor centret har bygget en række af periodens fantastiske opfi ndelser, dvs. maskiner, som illustrerer teknologihistorien og fortæller om en periode i vores nære historie hvor frem-trædende personligheder kastede sig ud i store teknologiske landvindinger. Parken indvies d. 1. juli, men kan besøges fra 1. maj. Man kan bestille omvis-ninger, og i 2013 udarbejdes undervisningsmateriale til teknologiparken.

Målgruppe: 0. – 10. kl.Fag: dansk, historie, natur og teknik, samfundsfagPris: gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 86 19 34

DATO1. maj – 30. september. Kl. 9 – 15

DATO1. maj – 30. september, alle dage fra kl. 11.00. Tidspunkt aftales nærmere. Varighed: 45 min.

DATO1. maj - 30. september

DATO1. maj

SØSTRE PÅ KANTEN

Søstre på Kanten er inspireret af den verdensberømte russiske forfatter An-ton Tjekhovs Tre Søstre, der blev skrevet for 111 år siden. Søstrene Irma og Oline bor sammen med Tøm’ren i et kollektiv i udkantsdanmark. De drømmer så meget om det “rigtige” liv, at de glemmer at leve det. De spilder tiden med stoffer, spil og dagdrømmerier. Hvem skal tage ansvaret for deres liv? Hvem har skylden? Hvornår er græsset ikke længere grønnere på den anden side? Det handler Søstre på kanten om!

Bookes forestillingen, kan klassen også få besøg af skuespillerne på skolen efter forestillingen til en teaterworkshop!

Målgruppe: 7. – 10. kl.Fag: dansk og dramaPris: ung: 75 kr. pr. person. HUSK refusion 50 % til folkeskoler Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 88 99 66Sted: Teatret Masken

DATO 18., 19. marts 2013 kl. 19.3020., 21., 22. marts 2013 kl. 10.002., 5. april 2013 kl. 10.00

W W W.KULTURTJENESTEN.DK

TEATRET MASKEN MIDDELALDERCENTRET

Page 7: Kulturtjenesten

DATO1. maj til 30. september

STEDMiddelaldercentret

DEN MAGISKE SKOV

Anført af én af byens modige borgere føres børnene på en gyselig og grusom vandretur gennem Den Magiske Skov. Her stifter man bekendtskab med en lang række af de væsner, man i middelalderen troede levede i skovens dyb; hør bl.a. om gengangeren, vampyren, helhesten, gravsoen og varulven... Mwa-ha-haaah!!!

Målgruppe: 3. – 8. klasse (men kan tilpasses både yngre og ældre)Fag: historie, samfundsfag, danskPris: 85 kr. pr. elev - 2 lærere gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 86 19 34 M

USE

UM

LO

LLAN

D-F

ALST

ER

12 13

MID

DELALD

ERCEN

TRET

SKATTENE I JORDEN

Fra uge 20 – uge 38 arbejder Museum Lolland-Falster videre med de store udgravninger af jernalderanlægget i Hoby. I har nu mulighed for at besøge udgravningen og se, hvordan arkæologerne arbejder. Der vil være masser af spændende fund at se, og I vil høre om, hvordan livet formede sig for 2000 år siden. Og selvfølgelig skal I også have historien om det fantastiske drikkesæt, der blev fundet i Hoby. En rigtig skat! I vil også få en oplevelse af de forskellige professioner, der samarbejder omkring en sådan udgravning: arkæologer, his-torikere, konservatorer, palæontologer, mikrobiologer og mange fl ere. Uden for udgravningsperioden vil I kunne bestille dette tilbud som omvisning på Stiftsmuseet, hvor kopier af dele af det fantastiske drikkesæt er udstillet.

Målgruppe: 3. – 10. kl.Fag: historie og uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering. Tema i historiekanonen: Kejser AugustusPris: 550 kr. + moms + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

HERSKABSBØRN - BØRNELIV PÅ REVENTLOW

Hvordan levede børnene på Pederstrup i slutningen af 1700-tallet? I vil høre om skolegang, dagligdag, fødselsdage, børnedødelighed, leg og forholdet til mor og far. Og så skal I lære at bukke og neje, sidde pænt og gå som en rigtig herre eller dame, fægte, danse og lege. Tilbuddet er udviklet til dette års særudstilling på Reventlow-Museet Pederstrup, men denne aktivitet kan også foregå på skolen.

Målgruppe: 0. – 7. kl.Fag: historie. Tema i historiekanonen: stavnsbåndets ophævelse Pris: på museet 550 kr. pr. påbegyndt time. På skolen 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52Sted: Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4913 Horslunde eller på skolen

HERSKABSBØRN - DRENGE- OG PIGELIV ÅR 1800

Hvilke forskelle var der på drenge og pigers barndom år 1800? Drengene blev opdraget til gode og nyttige samfundsborgere, der kunne tjene deres land, og pigerne til gode hustruer, mødre og til at lede de store husholdninger. I oplever disse forskelle gennem forskellige aktiviteter og beretninger fra tiden. Som afs-lutning laver børnene påklædningsdukker, der viser forskellene mellem drenge og piger. Påklædningsdukkerne kan efterfølgende bruges til dukketeater. Til-buddet er udviklet til dette års særudstilling på Reventlow-Museet Pederstrup, men denne aktivitet kan også foregå på skolen.

Målgruppe: 0. – 7. kl.Fag: historie. Tema i historiekanonen: stavnsbåndets ophævelse Pris: på museet 550 kr. pr. påbegyndt time. På skolen 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: via Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

DATOhele året, udgravningen i Hoby dog kun i perioden uge 20 – 38 2013

STEDi udgravningsperioden ved Hobyvej 19, Hoby, 4983 Dannemare, resten af året Stiftsmuseet i Maribo

DATOpå museet 1. maj – 30.september 2013, på skolen hele året

DATOpå museet 1. maj – 30.september 2013, på skolen hele året

STEDReventlow-Museet PederstrupPederstrupvej 124, 4913 Horslunde eller på skolen

DATO1. maj til 30. september. Alle dage fra kl. 10.00 og kl. 11.00

W W W.KULTURTJENESTEN.DK

VIDEN I TIDEN – MARIEBO BOGSAMLING

Det første folkebibliotek i Danmark blev oprettet i Maribo i 1796, og bibliotekets bogsamling kan nu ses på Stiftsmuseet i Maribo. Med fokus på oplysningstidens tanker om undervisning og dannelse viser vi samlingens skatte og unika frem. Efterfølgende vil børnene kunne fremstille deres egen klassebog skrevet med pen og blæk og illustreret med kopier af gamle bogillustrationer. De skal også på fotojagt efter udvalgte genstande på museet og guides her rundt ved hjælp af et kort kodet i runeskrift og med trykt gotisk skrift. Endelig vil de kunne høre små opbyggelige tekster hentet fra børnebøger gennem de sidste 200 år.

Målgruppe: 3. kl. – 10. kl.Fag: historie og dansk. Tema i historiekanonen: stavnsbåndets ophævelsePris: 550 kr. pr. påbegyndt timeTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, hos [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

MIDDELALDERENS MENNESKE

Et nyt tilbud, som blev lanceret i 2012. Klassen vælger imellem tre nye forløb, hvor man hører om enten menneskets tilværelse i skoven, i byen eller på havet. Forløbene giver hver deres vinkel på dagligdagen og livsvilkårene for 600 år siden.

Målgruppe: 3. – 8. klasse (men kan tilpasses både yngre og ældre)Fag: historie, samfundsfag, danskPris: 70 kr. pr. elev - 2 lærere gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 86 19 34Sted: Middelaldercentret

MUSEUM LOLLAND-FALSTER

DATOhele året

STEDStiftsmuseetBanegårdspladsen 11, Maribo

Page 8: Kulturtjenesten

DATOpå museet 1. maj – 30. september 2013. På skolen hele året

STEDReventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4913 Horslunde eller på skolen

DATOpå museet 1. maj – 30. september 2013. På skolen hele året

STEDReventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4913 Horslunde eller på skolen

HERSKABSBØRN - PENNEVENNER – OM BREVE OG VENSKABER

Omkring år 1800 foregik al kommunikation enten gennem samtale eller pr. brev. Pennene glødede, ofte afgik der lige så hyppigt brev til venner og familie, som vi i dag sender SMS’er. I vil høre udpluk af familien Reventlows breve, og vi diskuterer forskelle og ligheder mellem familiens breve og elevernes daglige kommunikation i de elektroniske medier. Vi diskuterer også brevet som særlig kommunikationsform, og hvilke krav der er til et godt brev. Afsluttende skriver eleverne et brev til en god ven med pen og blæk. Tilbuddet er udviklet til dette års særudstilling på Reventlow-Museet Pederstrup, men denne aktivitet kan også foregå på skolen.

Målgruppe: 3. - 10. kl.Fag: historie og dansk. Tema i historiekanonen: stavnsbåndets ophævelsePris: på museet 550 kr. pr. påbegyndt time. På skolen 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

HERSKABSBØRN - IDENTITET OG SELVISCENESÆTTELSE – FRA PORTRÆT TIL FACEBOOK

Reventlow-Museet Pederstrup har en lang række portrætter fra perioden om-kring år 1800. Disse portrætter er ikke øjebliksbilleder, men iscenesatte, så den portrætterede præsenterer sig med vægt på en bestemt identitet. Nøjagtig det samme sker i dag, når vi præsenterer os på Facebook. I dette tilbud ser vi på et udvalg af museets portrætter og sammenligner dem med den selviscenesættelse, som eleverne gør brug af i de sociale medier. Ak-tiviteten slutter med, at eleverne sætter sig selv i scene på en ny og anderledes måde. Tilbuddet er udviklet til dette års særudstilling på Reventlow-Museet Pederstrup, men denne aktivitet kan også foregå på skolen.

Målgruppe: 7. - 10. kl.Fag: historie, billedkunst og samfundsfag. Tema i historiekanonen: stavnsbån-dets ophævelsePris: på museet 550 kr. pr. påbegyndt time. På skolen 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

MU

SEUM

LOLLAN

D-FALSTER

MU

SEU

M L

OLL

AND-F

ALST

ER

14 15

NISSEJAGT

Her er tilbuddet om en spændende jagt på spor efter nisser. Turen gennem-føres i en velegnet skov i elevernes lokalområde, alternativt i Kohaveskoven i Nykøbing F. eller skoven ved Frilandsmuseet i Maribo. På turen fortæller vi en masse nissehistorier. Fortællingerne baserer sig på beretninger indsamlet af folkemindeforskeren Evald Tang Kristensen i 1800-tallet, og de krydres med en masse mystiske spor efter nisser.

Målgruppe: 0. – 6. kl.Fag: historie. Tema i historiekanonen: tilbuddet kan supplere de temaer, der dækker 1800-talletPris: 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52.

JULETRÆET MED SIN PYNT

Vi begynder med en visuel pyntning af juletræet (power point), hvor hver en-kelt kategori af julepynt præsenteres, og kulturhistorien bag denne fortælles. Tidsmæssigt dækker eksemplerne perioden fra slutningen af 1600-tallet til i dag. Vi slutter med en diskussion af nutidens kommercielle julepynt set i rela-tion til tidligere tiders julepynt. Tilbuddet kan suppleres med, at vi instruerer eleverne i at producere julepynt fra omkring år 1900.

Målgruppe: 0. – 10. kl.Fag: historie og samfundsfag. Tema i historiekanonen: tilbuddet kan supplere de temaer, der dækker 1800-talletPris: på skolen: 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

DATOpå museet 1. maj – 30. september 2013. På skolen hele året

STEDReventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4913 Horslunde eller på skolen

DATOhele året

STEDefter aftale

DATOhele året

STEDpå skolen

DATOhele året

STEDpå skolen

JUL I SLOT OG VRÅ

Dette power point foredrag beskriver historien bag den danske jul, som vi kend-er den. Vi følger juletraditionernes udvikling, som den forløb på herregårde og i landarbejderhjem frem til omkring år 1900. I foredraget sættes der også fokus på forskellen mellem herskabets og tjenestefolkenes oplevelser af juledagene, og foredraget perspektiveres med en diskussion med eleverne om nutidens jul set i forhold til den periode, som foredraget beskriver. Til slut fortælles et even-tyr om den lokale fi gur i folketroen, Goen.

Målgruppe: 5. – 10. kl.Fag: historie og samfundsfag. Tema i historiekanonen: tilbuddet kan supplere de temaer, der dækker 1800-talletPris: 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

HERSKABSBØRN - FORNUFT OG KÆRLIGHED

Hvad var kærlighed omkring 1800? Hvordan scorede og fl irtede man? I hører om ægteskab, kærlighed og venskaber i en tid, hvor man værnede om sin dyd, hvor der ikke eksisterede Facebook og mobil, og hvor kærlighed måske han-dlede om ”et godt parti”. Dernæst diskuterer vi datidens betingelser for kær-lighed og ægteskab sammenlignet med de betingelser, der fi ndes i dag. Vi slut-ter med at føre et par fl irtende samtaler med viftesproget. Tilbuddet er udviklet til dette års særudstilling på Reventlow-Museet Pederstrup, men denne aktiv-itet kan også foregå på skolen.

Målgruppe: 7. - 10. kl. Fag: historie og dansk. Tema i historiekanonen: stavnsbåndets ophævelsePris: på museet 550 kr. pr. påbegyndt time. På skolen 550 kr. + moms pr. påbegyndt time + kørselTilmelding: Museum Lolland-Falsters website, [email protected] eller tlf. 25 59 34 52

Page 9: Kulturtjenesten

DATO5. februar, 2013 kl. 15-17

STEDFuglsang Kunstmuseum

DATO31. januar - 21. april 2013. KontaktFuglsang Kunstmuseum for infoom gratis forløb

MED TABLETS OG DIGITALE MEDIER PÅ FUGLSANG – VILHELM KYHN FOR 7. – 10. KL.

Et web og IT-baseret GRATIS undervisningsforløb er udarbejdet i forbindelse med særudstillingen: Vilhelm Kyhn og det danske landskabsmaleri. Temaet er landskabsmaleriet og national identitet: fi ndes nationale identiteter i dag? Forløbet er 3-delt i en dialogbaseret omvisning, praktisk arbejde på tablet i naturen, og efterfølgende evaluerer klassen forløbet på skolen via webbaseret værktøj.

Målgruppe: 7. – 10. kl. Fag: dansk, historie, billedkunst og samfundsfagPris: 650 kr. 23 gratis forløb er udbudt ialtTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 14 14Sted: Fuglsang Kunstmuseum og på skolen

LÆRERKURSUS: VILHELM KYHN & DET DANSKE LANDSKABEt web og IT-baseret undervisningsmateriale er udarbejdet i forbindelse med særudstillingen Vilhelm Kyhn og det danske landskabsmaleri. Temaerne er landskabsmaleriet og national identitet: fi ndes nationale identiteter i dag? Forløbet er 3-delt i en dialogbaseret omvisning, som inddrager brug af digital læring. Kom og høre mere om det spændende undervisningsforløb d. 5. februar. Målgruppe: lærere i folkeskolenFag: dansk, billedkunst, historie, samfundsfagPris: 100 kr.Tilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 14 14

16 17

AKTIVITETSARK TIL OLAF RUDE – HELT PRIVAT

Fuglsang Kunstmuseum viser fra 9. maj til 1. september en stor udstilling med Olaf Rudes vidunderlige akvareller, hvoraf mange er blevet til i museets nærmeste omgivelser. Museet har udviklet et aktivitetsark til grupper, der ønsker at komme på egen hånd og gå på opdagelse i Olaf Rude-udstillingen. Børnene skal løse en række sjove og udfordrende opgaver med tilknytning til udstillingen.

Målgruppe: børn i alderen 6-10 årFag: billedkunst, dansk, historie og samfundsfagPris: gratisTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 14 14. Meld gerne jeres ankomst en uge i forvejen, så vi er sikre på at have nok ark til jeres gruppe

LÆRER- OG PÆDAGOGKURSUS: LANDSKABSARKITEKTEN TORBEN SCHØNHERR

Forud for efterårets særudstilling på Fuglsang Kunstmuseum om den anerk-endte danske landskabsarkitekt Torben Schønherr, der bl.a. har forvandlet og iscenesat naturen omkring museet, udbydes et kursus for lærere og pædagoger, hvor udstillingens tilrettelægger formidler udstillingens indhold og muligheder i forbindelse med omvisninger og workshops for børn.

Profi l: museet som et anderledes og inspirerende læringsrum med fokus på dialog, anerkendelse og kreativitet.Målgruppe: lærere og pædagogerFag: billedkunst, dansk, naturfag, historie, samfundsfagPris: 100 kr. inkl. forplejning og entré til museets udstillingerTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 14 14Sted: Fuglsang Kunstmuseum

WORKSHOPS FOR SKOLER: LANDSKABSARKITEKTEN TORBEN SCHØNHERR

Fuglsang Kunstmuseum har tradition for at vise mange forskellige slags ud-stillinger. Nu går museet også om bord i landskabsarkitekturen. Vores omgiv-ende landskaber og natur er ofte forvandlet og iscenesat af landskabsarkitekter, eksempelvis i forbindelse med ny arkitektur og infrastruktur, restaureringer og ombygninger. Den anerkendte danske landskabsarkitekt Torben Schønherr, som har skabt en del af omgivelserne omkring Fuglsang Kunstmuseum, fylder 70 år i 2013. Han fejres derfor både indendørs og udendørs på museet med skitser, modeller, fotos, fi lm og meget andet fra sin lange karriere, som er værd at opdage og gå på opdagelse i for børn i alle aldre.

Målgruppe: 0. – 10. kl.Fag: billedkunst, dansk, naturfag, historie, samfundsfagPris: følgerTilmelding: [email protected] eller tlf. 54 78 14 14Sted: Fuglsang Kunstmuseum

DATO9. maj – 1. september 2013

STEDFuglsang Kunstmuseum

DATOaugust 2013. Nærmere dato og tid-spunkt offentliggøres på kulturtjenesten.dk eller fuglsangkunstmuseum.dk

DATOudvalgte dage i udstillingsperioden (september 2013 - januar 2014). Følg med på: fuglsangkunstmuseum.dk og kulturtjenesten.dk

DATO28., 29., 30. og 31. maj. 11., 14. juni 2013. For fl ere datoer,se website.

W W W.KULTURTJENESTEN.DK

FUGLSANG KUNSTMUSEUM

FIND LANDSKABET

Kan musikken være som et landskab? Hvorfor er der stendiger ude på mark-erne? Hvorfor er der nogle gange så stor forskel på de virkelige landskaber, og dem vi fi nder på malerierne på Fuglsang Kunstmuseum? Et helt nyt under-visningstilbud giver et bud på, hvordan man kan arbejde med landskabet som tema i musik, historie og billedkunst. Der skal lyttes, analyseres og løftes sten!, når 3.-5. klasser besøger både Fuglsang Herregård, Fuglsang Kunstmuseum, og oplever det omkringliggende historiske landskab sammen med Museum Lolland-Falster.

Målgruppe: 3. – 5. kl. Fag: dansk, musik, historie og billedkunstPris: 500 kr. for én klasseTilmelding: [email protected] eller tlf. 51 28 02 83Sted: Fuglsang Kunstmuseum, Fuglsang Herregård og landskabet omkring

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE

Page 10: Kulturtjenesten

18 19W W W.KULTURTJENESTEN.DK

LOLLANDBIBLIOTEKERNE

LÆS, LYT, SPIL, LÆR, LEG OG BRUG BIBLIOTEKET! LollandBibliotekerne sætter fokus på en bred vifte af formidlingsinitiativer: bl.a. på børns læsning og på at understøtte børns legekultur. Børnebiblioteket er iværksætter af en række arrangementer ud fra aktuelle tendenser og skaber sammenhæng mellem børnebibliotekets tilbud og fænomener i det omgivende samfund. Børnebiblioteket inspirerer børn til selv at være udøvende og forholde sig aktivt til den kultur, som de lever i. Børnebiblioteket vil gerne spille en markant og naturlige rolle i det lokale børnekulturliv ved at være drivkraft i samarbejdet med skoler og børneinstitutioner og ved at deltage i udviklingsprojekter og sa-marbejder på børnekulturområdet.

Vi ses på biblioteket!

LOLLAND BILLEDSKOLEBilledskolen satser på at udvikle børn og unges mangfoldige kompetencer set i forhold til det moderne samfunds krav om fl eksibilitet og innovation. Dette fordi, det netop er samspillet imellem mange former for kunnen og menneskers meget forskellige stemmer, der er det, der ideelt set efterspørges i et udvikling-sperspektiv. Billedskolens arbejde med børn og unge udfolder en vifte af betydningsdan-nelser og inspirerer til nye måder at se på. Billedskolen arbejder med høj fa-glighed målrettet at udfolde det kunstneriske sprogs muligheder set i forhold til børn og unge på Lolland-Falster og deres erkendelse af, hvem de selv er, det moderne samfund og deres kulturarv. Med bevidstheden om at kunst og kul-turarv er vigtige elementer at komme i dialog med, har Lolland Billedskole en holdning til, at kunsten og kulturen er en åben invitation til at konstruere nye relationer til dens betydninger og anvendelse.

Lolland Billedskole går aldrig på kompromis med indholdsdimensionen, men uddyber netop formidlingspotentialet igennem en spændende undervisning, hvor børnene og de unge har ”hands on” i processerne.

MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUNDGuldborgsund Musikskole har med sine tilbud til skole, dagtilbud og SFO fokus på at skabe fængende koncert- og musikoplevelser, som skaber nysgerrighed og interesse for musikken – både den rytmiske og den klassiske.

Udgangspunktet er at give børn og unge en god fornemmelse for, hvad det bety-der at arbejde med musik. Ved at arbejde med musikken udvikles kompetencer inden for kreativitet, samarbejde og kommunikation, og derved er musiks-kolens tilbud ofte relevante for fl ere fag og åbner op for tværfaglig udvikling.

Guldborgsund Musikskole har en vision om at kunne komme ud til så mange børn og unge som muligt. Skolen anser sig selv som en dannelsesinstitution, og føler sig ansvarlig over for udviklingen af en samlet børn/ungekultur. Musikken får således fl ere bevidsthedsniveauer. Det være sig musikken som mål i sig selv, og musikken som metode og redskab til at forme hele mennesker med socialt ansvar. Musikskolen står altid til rådighed med henblik på at udvikle kreative og innovative læringsmiljøer.

INFO

FÅ RÅD OG HØR MERE OM HVILKE TILBUD, DER PASSER TIL NETOP JER PÅ 51 28 02 83RING MANDAG - TORSDAG MELLEM 9.00 - 16.00.> WWW.KULTURTJENESTEN.DK

LOLLANDBIB.DK

LOLLANDBILLEDSKOLE.DK

GULDBORGSUNDMUSIKSKOLE.DK

KULTURUDBYDERNE

10 KULTURINSTITUTIONER FRA LOLLAND-FALSTER: Lolland Billedskole, Musikskolen i Guldborgsund, LollandBibliotekerne, REFA’s Skoletjeneste, Middelaldercentret, Teatret Masken, Knuthenborg Safaripark, Storstrøms Kammerensemble, Fuglsang Kunstmuseum og Museum Lolland-Falster.

Page 11: Kulturtjenesten

20 21W W W.KULTURTJENESTEN.DK

REFA’S SKOLETJENESTEREFA’s skoletjeneste er et tilbud, primært til grundskolerne på Lolland-Falster, som et supplement til undervisningen i eksempelvis natur/teknik, naturfag (fysik, kemi, biologi, geografi ) og samfundsfag. Teori relateres til den virkelig verden med udgangspunkt i elevernes dagligdag og lokalområdets muligheder i nærmiljøet, bl.a. med materialekendskab som fundament.

Menneskets samspil med naturen giver miljøproblemer, som er et samfund-sproblem. Vi ser på, hvordan vi hver især, som privatpersoner og professionelle aktører på affaldsområdet, med vores affaldsadfærd kan være med til at mind-ske problemerne og udnytte de ressourcer, vi allerede har hentet fra naturen.

REFA’s Skoletjeneste er mobil og kører på hele Lolland-Falster!

KNUTHENBORG SAFARIPARK- en totaloplevelse!

Knuthenborg Safaripark tilbyder en bred vifte af tilbud til skoler og daginstitu-tioner. Naturligvis er fagligheden altid i højsædet, men særkendet er stor vægt på OPLEVELSEN. Børn lærer forskelligt, men alle børn begejstres ved f.eks. at stå kun en meter fra 200 kg tiger eller at klø et 2 tons næsehorn bag øret. Når først begejstringen er vakt, er indlæringen ligetil.

Knuthenborgs undervisningstilbud og lejrskoler favner alle målgrupper – ikke mindst elever med særlige behov. Vi er meget opmærksomme på, at indlæring sker via fl ere sanser. Skal eleven FORSTÅ dyret, hjælper det at RØRE et kra-nium med f.eks. store og spidse hjørnetænder, FØLE det bløde skind, LUGTE stalden, når vi muger ud, eller at HØRE tigeren snerre, mens den stirrer os lige i ØJNENE!Undervisningen i Knuthenborg Safaripark er en totaloplevelse, som eleverne husker længe efter besøget.

Vi glæder os til at høre fra jer!

TEATRET MASKENTeatret Masken er et nytænkende teater med holdning. Deres iscenesættelser er kendetegnet ved intensitet, nærvær og ægthed. De skaber de bedste forudsæt-ninger for at bevæge publikum og give plads til refl eksion.

Teatret Masken producerer først og fremmest scenekunst for børn og unge, hvor det er muligt at spejle sig selv i de tematikker der udspiller sig på scenen. Barnet og den unge vil herigennem lære at forstå sig selv og andre, tilegne sig, påvirke, forstå og opleve sin kultur og omverden.

Teatret Masken vil udfordre og inspirere og skabe tættere kontakt og samar-bejde med elever, lærere og pædagoger. I de kommende år vil teatret udvikle workshops sammen med Jer! Samarbejdet skal munde ud i en forestilling, der tager udgangspunkt i de unges tanker og følelser. Ved at deltage i den kreative og innovative proces, det er at udvikle en fores-tilling sammen med professionelle scenekunstnere, kan elevernes læring og personlige udvikling få et skub, der kan blive et uundværligt bidrag i deres dan-nelsesrejse.

MIDDELALDERCENTRETMiddelaldercentret laver målrettet formidling til børn og unge i skolens under-visning og i SFO.

Middelaldercentret arbejder med levendegørelse som formidlingsstrategi, og formidler dansk købstadskultur i perioden omkring år 1400. På centret er der opbygget en del af en typisk dansk købstad, hvor der bl.a. er håndværkerhuse, handelsboder, en havn med tilhørende små og store skibe, og et arsenal af peri-odens våben, bl.a. de stenkastende blider, som bliver demonstreret i praksis af byens beboere i centrets åbningssæson.

På Middelaldercentret i Nykøbing er personale og frivillige iført tidens dragter, og lever som for 610 år siden. Der lægges et stort arbejde i at uddanne de an-satte og frivillige, så de er fagligt rustet til at påtage sig rollen som middelalder-menneske og formidle ud fra et stærkt fagligt fundament.

MUSEUM LOLLAND-FALSTER

DU HAR MÅLENE – VI SKRÆDDERSYR.Når vi på Museum Lolland-Falster inviterer børn ind i kulturhistoriens verden, er vores mål at skabe glæde ved og lyst til historien. Vi har et omfangsrigt aktivitetskatalog på vores hjemmeside, og vi arbejder ud fra mottoet ”Du har målene – vi skræddersyr”. Vi planlægger altid det enkelte tilbud i samarbejde med læreren, så vores aktiviteter passer præcist ind i den undervisningssammenhæng, de indgår i. Og har du planlagt et tema, der ikke er beskrevet i vores katalog, udvikler vi gerne en aktivitet, der kan indgå i dit tema. Vi kan også bruges som fagkonsulenter, hvis du vil have inspiration til din undervisning.

Museum Lolland-Falster har desuden udviklet et aktivitetskatalog, der specifi kt knytter sig til historiekanonen. Du fi nder også dette på vores hjemmeside.

REFA.DK

KNUTHENBORG.DK

MIDDELALDERCENTRET.DK

MUSEUMLOLLANDFALSTER.DK

MASKEN.DK

Page 12: Kulturtjenesten

22 23W W W.KULTURTJENESTEN.DK

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLEHvordan lyder klassisk musik anderledes end anden musik? Hvad er en kom-ponist? Det er ikke en selvfølgelighed for børn og unge i dag at møde klassisk musik. Måske betyder det, at man som barn, og senere også som voksen, går glip af nogle fantastiske, musikalske oplevelser. En vigtig del af vores musikalske kulturarv er den klassiske musik, og musik-erne i Storstrøms Kammerensemble vil gerne vise børn og unge, hvad musik-ken har at byde på. Det er nemlig ikke så lidt…

Der er blod, sved og tårer – og masser af humor! – i den klassiske musik, og man møder det i sin stærkeste form, når musikerne spiller ”live” for det unge publikum. Foruden de årlige turnéproduktioner har Storstrøms Kammerensemble i sa-marbejde med Fuglsang Kunstmuseum og Museum Lolland-Falster udviklet et tværfagligt tilbud: Find Landskabet. Man er også velkommen til at kontakte ensemblet, hvis man har ønsker eller ideer. At overvære en prøve, hvor ensemblet arbejder med musik, som skal blive klar til en koncert, kan være en stor oplevelse!

FUGLSANG KUNSTMUSEUMFuglsang Kunstmuseum tilbyder en bred vifte af formidlingstilbud til børn og unge i dagtilbud og folkeskolen (i undervisningen og i SFO), ligesom der også er tænkt på lærere og pædagoger, til hvem der jævnligt udbydes kurser ifm. nye særudstillinger. Til børnehavebørnene udbyder vi et forløb, vi kalder ”Fortælletæppe”, som er et forløb på 30 minutter. Fortælletæppet er kunstformidling i børnehøjde med en sjov, fri og fabulerende tilgang til museets samling og udstillinger. Fortælletæp-per udbydes ofte i vinter- og efterårsferie, men kan også bestilles efter behov.For SFO tilrettelægger museet længerevarende workshopforløb, der både rum-mer introduktion til en aktuel udstilling samt kreative aktiviteter, der er tilpas-set den enkelte udstilling. Disse workshops udbydes ofte i vinter- og efterårs-ferie, men kan også bestilles efter behov.For skoleklasser byder museet på dialogbaserede omvisninger, ligesom vi tilby-der fl ere tværfaglige workshops, fx Find Landskabet, men også forløb tilpasset den enkelte særudstilling.

HVOR?

E55

E47

LOLLAND

FALSTER

FEJØ

ASKØ

LILLEØ

FEMØ

BOGØ

Nakskov

Nykøbing Falster

Sakskøbing

Maribo

Nysted

Marielyst

København

Rødby

Rødbyhavn

Gedser

Rostock

Puttgarden

Spodsbjerg

Halsted

Hesnæs

KettingeØster Ulslev

Døllefjelde

Albuen

GuldborgTårs

Nr. Alslev

Søllested

Bandholm

Kragenæs

Stubbekøbing

LOLLAND BIBLIOTEKERNE

LOLLAND BILLEDSKOLE

MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUND

REFA’S SKOLETJENESTE

KNUTHENBORG SAFARIPARK

TEATRET MASKEN

MIDDELALDERCENTRET

MUSEUM LOLLAND FALSTER

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE

FUGLSANG KUNSTMUSEUM

1

1

1

1

2

2

3

3

4

4

4

4

4

4 4

4 4 4

4

44

44

5

5

6

6

7

7

8

8

88

9

9

10

10

CHAMBERPLAYERS.DK

FUGLSANGKUNSTMUSEUM.DK

Page 13: Kulturtjenesten

Lærerkurser og kultur- og undervisningstilbud for elever fra 0. kl. - 10. kl.

KULTURTJENESTEN Lolland-Falster / Parkvej 37, 4800 Nykøbing F / Det Gamle Rådhus, Torvet 1, 4930 Maribo

[email protected] / T 5128 0283 WWW.KULTURTJENESTEN.DK

20132014

FOR ALLE TILBUD: TILMELDING OG BOOKING

Kulturtjenestens telefon er åben mandag – torsdag mellem 09.00 – 15.00. Her kan I få mere at vide om Kulturtjenesten og få råd om, hvilke tilbud, som vil passe jer. Ring på tlf. 51 28 02 83.

FOR DIREKTE BOOKING: Museum Lolland-Falster [email protected], eller telefon 25 59 34 52Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster www.museumlollandfalster.dk

Knuthenborg Safaripark [email protected], eller telefon 54 78 80 89 Birketvej 1, 4941 Bandholm

Middelaldercentret [email protected], eller telefon 54 86 19 34 Ved Hamborgskoven 2-4, Sundby L., 4800 Nykøbing Falster

Fuglsang Kunstmuseum [email protected], eller telefon 54 78 14 14Nystedvej 71 4871 Toreby Lolland

Teatret Masken [email protected], eller telefon 54 88 99 66Voldgade 1, 4800 Nykøbing Falster Storstrøms Kammerensemble [email protected], eller tlf. 54 87 44 48Nystedvej 73, 4891 Toreby L.

REFA’s skoletjeneste [email protected] eller tlf. 20 41 77 21Energivej 4, Nykøbing F. www.refa.dk

LollandBibliotekerne [email protected] eller tlf. 54 67 75 00Søvej 8, 4900 Nakskov

Lolland Billedskole [email protected] eller tlf. 51 27 92 23Klostergade 22, 4900 Nakskov Musikskolen i Guldborgsund [email protected] eller tlf. 54 73 15 51Skolegade 3c, 4800 Nykøbing F.

INFO&BOOKING

LOLLANDBIBLIOTEKERNELOLLAND BILLEDSKOLE

MUSIKSKOLEN I GULDBORGSUNDREFA’S SKOLETJENESTE

KNUTHENBORG SAFARIPARK TEATRET MASKEN

MIDDELALDERCENTRETMUSEUM LOLLAND-FALSTER

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLEFUGLSANG KUNSTMUSEUM

KULTURTJENESTENSTILBUD FORUNDERVISNINGENI SKOLEN