Top Banner
Numero 1 | 2015 PARTIOPOIKALIPPUKUNTA T URUN SINIKOTKAT
24

Kotkansiipi 1/2015

Jul 22, 2016

Download

Documents

Partiopoikalippukunta Turun Sinikotkien jäsenlehti Kotkansiipi 1/2015
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Kotkansiipi 1/2015

Ikäkausivastaavienesittelyt

Kevään purjehdukset

Mustekalojen lehti

Numero 1 | 2015PARTIOPOIKALIPPUKUNTA TURUN SINIKOTKAT

Page 2: Kotkansiipi 1/2015

Kotkansiipi 2 | 2014

2

KOTKANSIIPIISSN 0788-8031 (Painettu)ISSN 2341-667X (Verkkojulkaisu)Numero 1 | 201557. vuosikerta112. KotkansiipiLevikki 220 kpl (painosmäärä)I lmestymispäivä 3.5.2015

JULKAISIJAPartiopoikal ippukuntaTurun Sinikotkat rywww.sinikotkat.fi

TOIMITUSPäätoimittaja: Tommi "Ruksi" LaineToimittaja: Janne Hämäläinen

TOIMITUKSEN YHTEYSTIEDOTKotkansiipi / Turun SinikotkatMultavierunkatu 220100 [email protected]

PAINOPAIKKATurun evl seurakuntien monistamo

ILMESTYMISAIKATAULUKotkansiipi i lmestyy kaksi kertaavuodessa. Ensimmäinen numeroilmestyy L-SP:n kevätparaatinyhteydessä toukokuussa ja toinenitsenäisyyspäivänä 6.12.

JAKELULehti on saatavissaSinikotkien kololta.

ILMOITUSHINNATsisäkansi (nel iväri) 450 €koko sivu (m-v): 250 €puol isivua (m-v): 130 €nel jännessivu (m-v): 80 €

MATERIAALIN PALAUTUStoimituksen sähköposti laatikkoonkuukausi ennen lehden ilmestymistä.

KANNEN KUVAOll i Jääsaari

Page 3: Kotkansiipi 1/2015

Sisältö5 Pääkirjoitus

6 Lippukunnajohtajan sana

7 Ikäkausivastaavien tervehdys

9 Partiotaitokilpai lut

12 Kevään purjehdukset

13 Purjehdusohjeet

14 Miel ipiteitä sampokurssista

17 Mustekalojen lehti

Millaista on johtajakoulutuksissa?Lue juttu sivuilta 14-15.

3

Tilaa Theia-mukit ja muutSinikotkien kannatustuot-teet verkkokaupastamme:

http://webshop.sinikotkat.fi

Tiedote:Konekesko lahjoitti uudet pelastus-liivit TheialleKonekesko Oy on lahjoittanut Tu-run Sinikotkien käyttöön 15 kpluusia Helly Hansen -pelastuslii-vejä. Liivit ovat avomerikäyttöön-kin soveltuvia 150 N automaattilii-vejä turvavaljailla. Theian vanhatliivit olivat jo niin kuluneet, ettälahjoitus tuli todella tarpeeseen,kertoo meripartio-osaston johtajaPatrik Solin.

Lahjoitusti la isuus pidetti in 22.4.2015paikal l isen Hel ly Hansen -jäl leenmyy-jän Kea-Marinin ti loissa Raisiossa.

Osana lahjoitusta Kea-Marin tarjoaaTurun Sinikotkien jäsenil le perheineen10% alennuksen vaatteista ja ken-gistä. Tarjous koskee myös jo alennet-tuja hintoja, ja on voimassa kesäkuun2015 loppuun asti. Alennukseen vaa-dittavan kupongin löydät tämän leh-den takakannesta.

Page 4: Kotkansiipi 1/2015

4

Venekunnanjohtajat suorittivatarvonnan tiskivuoroista venekuntienretkellä 10.4.-12.4. Kuvassa VJ:tToivanen ja Sandelin.

Leirisuunnistuksen voittajat palkintoineen. I ltanuotiolla.

KUVAT: TIMO-ILKKA TOIVOLA

Page 5: Kotkansiipi 1/2015

5

Pääkirjoitus

Tommi "Ruksi" Laine

Kotkansiiven kohtaentinen päätoimittaja

Vuosi vaihtui mutta Sinikotkienpartiotoiminta sen kun kehittyy.Lippukunnanjohtaja on aloittanutpestinsä vähintäänkin kiitettävälläpanostuksella, Skagenin projektion saanut tulta alleen, johtajapulaolikin odotettua pienempi muttasilti läsnä ja sinikotkauntuvikot senkun kasvaa silmissä.

Jos tarvitsee jotain parannettavaahuomauttaa niin mitään manaamattavoi nostaa jokavuotisen kissan pöy-däl le; johtaj ia tarvitaan aina l isää.Vaikkei johtajapula ole ol lutkaan yhtämerkittävä kuin viimevuonna en-nustetti in, toimintaa voidaan edel leenkehittää l isämiehityksel lä.

Kädessäsi olevan lehden sivuil la onkoottu vuoden 2014 lopun ja tämänvuoden alun tärkeimmät partiokoke-

mukset ja -aiheet samoihin kansiin.Tässä julkaisussa esitel lään uusiajohtaj ia pestien takaa, sukel letaanpartiotaitokilpai lujen lumoon sekäjaetaan miel ipiteitä johtajakoulutus-kursseista.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä,Kotkansiipi etsi i uutta päätoimittaja.Olen muuttamassa ainakin vuodeksiCal ifornian lämpimämmil le purjeh-dusvesi l le töiden takia. Juttujen teke-minen ja Kotkansiiven kokoaminenrapakon takaa tuottaa i lmiselviä log-istisia vaikeuksia. Homma ei kum-moisia esitietovaatimuksia tarvitsekuhan intoa ri ittää. Halukkaat voivati lmiantaa itsensä tai esittää l isäkysy-

Tyynivaltamerikutsuu

myksiä suoraan l ippukunnanjohtajal lesähkö[email protected] .

Haluan henkilökohtaisesti toivottaakaiki l le oikein ikimuistoista purjeh-duskesää, muistakaa käyttää kaikkimahdol l iset ti la isuudet purjehdukseenjotka saatte vain omiin aikatauluihin-ne ympättyä.

Turun Sinikotkien Tuki ry:njäseneksi voi l i ittyä maksamal la 20euron jäsenmaksun ti l i l lemme:Turun Seudun OPFI44 5710 0440 0781 86viitenumerol la 1232.

Kaikista tukiyhdistyksen toimin-taa koskevista asioista saa tietoapuheenjohtajalta ja sihteeri ltä.

Puheenjohtaja: Kari Sarl inPuh. 040 540 2532kari. sarl [email protected]

Sihteeri: Oskari HuiskalaPuh. 040 595 [email protected]

Tilaa Kotkansiipi kotiisi 10 euroa vuosi!Tilaukset osoitteeseen:

[email protected]

Page 6: Kotkansiipi 1/2015

6

Johtajisto

Lippukunnan-johtajan sana

Jyri-Petteri "Zeip"Paloposkitoimii Sinikotkienl ippukunnanjohtajana

Uuden pestin aloittaminen on ainamielenkiintoista. Mutta kun aloit-taa lippukunnanjohtajana perin-teikkäässä lippukunnassa, jonkatoiminnassa on ollut mukana vastamuutaman vuoden, on se kahtamielenkiintoisempaa. Toisaaltatuoreilla silmillä on hyvä tarkastel-la toimintaa: Mistä perinteistä pi-tää kiinni, mistä luopua ja eri-tyisesti mitä uutta aloittaa.

Otimme alkukeväästä käyttöön pesti-järjestelmän, ja melkein kaikkienjohtaj ien kanssa on jo käyty pesti-keskustelut. Samal la on myös päi-vitetty pestikuvauksia ja selvennettykunkin vastuualueita. Olemme myössyksyn ja kevään aikana saaneet toi-mintaan mukaan muutamia uusia jatoimintaan palaavia johtaj ia, jotkaovat ottaneet l ippukunnan kehit-tämisessä kiitettävän aktiivisen rool in.Odotusten ja toiveiden läpikäymisestäpestin aluksi on toivottavasti ol lut eri-tyisesti hei l le hyötyä.

Näin partioviikon Yrjönpäivänä seik-kail i joiden lupauksenannon jälkeenkevättä taaksepäin katsoessa huomaa,kuinka aktiivista l ippukunnan toi-minta on, ja kuinka pal jon asioita ontapahtunut. On ol lut hienoa huomata,miten hyvin johtaj isto osaa puhaltaayhteen hii leen ja asiat tapahtuvatl ippukunnanjohtajan melkeinpä huo-maamatta.

Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä onkesäkuun sudenpentuleiri : Partio-johtajaneuvosto ehti kertaal leen jopäättämään, että leirin sijaan panos-tetaan pelkkään kevään sudenpentu-retkeen. Uudehkon Aisa & Aisa -aisa-parimme partiojohtaja Hänti kuitenkintarttui tarmol la asiaan ja saammekuin saammekin myös nuorimmil leikäkausil le kesäleirin.

Kevään aikana on myös puuhattupal jon leiria luejärjestelyjä: UudenSkagenin alueen kehitysprojekti saikunnol l isen l i ikkeel lelähdön l ippukun-nan kevätkokouksessa, jossa hyvä-ksytti in hankkeen projektisuunnitel -ma. Samal la selvitämme myös erityi-sesti venekuntien retkikohteena suu-ren rool in pitäneen Lipin kämpän ke-hittämistä.

Marssikannua maanantaina piiritoi-mistol le viedessäni mietin, mitenmarssiki lpai lun voiton varmistaisi . Mi-tään poppakonsteja en keksinyt, vaanvoitto on kiinni aivan meistä jokaise-sta. Tätä lukiessasi kannu toivotta-vasti onkin jo palannut takaisin ko-ti insa Ritarisal in vitri ini in voitokkaanpartioparaatin jälkeen.

Vaikka kevät on jo pitkäl lä, ni in kesä-hän on sitä parasta aikaa partiossa.Osal l istukaa siis sankoin joukoin pur-jehduksil le, leirei l le ja tapahtumiin – jarentouttavan kesän jälkeen onkin hyväjatkaa taas syksyl lä viikkotoimintaa!

Page 7: Kotkansiipi 1/2015

7

Johtajisto

Tätä lehteä pidellessäsi partiopa-raati on takanapäin, kun taas tätäjuttua kirjoittaessamme oli vastajoulu tuloillaan. Mielessämme onsiis tuleva kevään 2015 toimin-takausi, mutta pyrimme katso-maan vielä pidemmälle eteenpäin, jotta tämä teksti ei olisi täy-sin vanhentunut jo julkaisuhetkellä. Keskitymme myös yleisiinja yleispäteviin asioihin, jotka eivätvanhene koskaan.

Molemmat olemme tul leet takaisintoimintaan pitkän tauon jälkeen.Toinen on ol lut kiireinen höyryävienkatti loiden äärel lä samal la kun toinenon palvel lut kirkkain si lmin isäinmaataan pääkaupunkiseudul la. Mi-kään ei kuitenkaan saa mieltä poisSinikotkista ja nyt kun ti lanne jäl leenmahdol l istaa, ni in päätimme yhdessäottaa potiksemme seikkail i joiden jatarpoj ien ikäkausivastaavien tehtävät.Kerran Sinikotka, aina Sinikotka.Arvostamme sitä, että laiskotel les-samme reservissä muut johtajat ovataktiivisesti pitäneet asiat tikissä japalaamme takaisin ruotuun nöyrin jaavoimin miel in. Haluamme myös toi-vottaa onnea uudel le l ippukunnan-johtajal le Jyri-Petteri ”Zeippi” Palo-poskel le ja muil le uusien pestien hal-ti joi l le.

Ikäkausivastaavientervehdys

Juho "Hänä" Häntitoimii toimii seikkail i -joiden ikäkausivastaa-vana.

Timo-I lkka "Timbe"Toivolatoimii tarpoj ien ikä-kausivastaavana.

Tulevan toimintakauden yksi keskeinen haaste, ominaisuus tai epistola(miksi kukin sitä haluaakin sanoa) onyhdistää perinteinen Sinikotkamainenohjelma uuteen (ainakin meidän mielestä uuteen) ohjelmaan. Seikkail i jatsuorittavat suunnitel lusti pohjoista i lmansuuntaa samal la kun tarpojat keskittyvät selviytymiseen. Selviytymisteema on näkynyt tarpoj ien toiminnassa Sastamalan selviytymistarponsuorittamisessa ja sen voittamisessa,koloi ltojen ohjelmassa ja kisa-akti ivisuuden kasvussa. Uuden ohjelmansisäänajamisessa on edel leen kitkaa,mutta kaikki asiat tasoittuvat koneenhyrrätessä eteenpäin.

Tulevalta pestikaudeltamme toivomme aktiivisuutta jokaiselta taholta jatoistemme tukemista kolkkapojastaaina vanhempaan partiojohtajaan asti.Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun jossain asiassa tarvitsee neuvoatai konkreettista apua telttakepeistäl ippukunnan tapahtuman järjestämiseen, ni in sitä saa. Ainoa tapa saadatämä onnistumaan on oman esimerkinnäyttäminen venekunnanjohtaj ien lähimpänä tukijana.

Ikäkausivastaavina toivomme ryhmänjohtaj i lta aktiivista ja ennakkoluulotonta otetta oman porukkansa ohjelmankehittelyssä. Esimerkiksi koloi lta luonnossa tai vaikka venekunnanjohtajankotona tarjoaa pal jon vaihteluanormaal ien koloi ltojen ohessa. Luonnossa toimiminen on tärkeä osa partiotoimintaa ja sen suhteen toivommemyös reipasta otetta. Piiri l lä on tar-jota pal jon tapahtumia kul lekin ikä-kaudel le, mutta oman venekunnankanssa tehdyt retket ja vael lukset ovatmerkittävä osa nimenomaan Sinikotkatoimintaa. El i ylös, ulos ja luontoonihmettelemään!

Partiotoimintaan tulee ottaa pitkäjänteinen ote. Pyrimme olemaan pes-tissämme vastuuntuntoisia ja innos-tavia, jotta ylevät sanamme eivät ol isivain tuulen aiheuttamaa leuan heilu-mista. Aisa & Aisa, partiovasemmalla!

Page 8: Kotkansiipi 1/2015

Johtajisto

88

Juho ’ ’Hänä’ ’ Hänti koikkelehtiSinikotkiin vuonna 2007 ilmeisestiTurkuun muuttamisen yhteydessä.Ensimmäinen muistikuva Juhostal ienee VJN:stä, jol loin eskimotukkai-nen hymypoika saapui myöhässä pai-kal le. Aluksi ti lanne aiheutta suurtahämmennystä, mutta asiaan saati injärkevä sel itys. Alho ol i jostain syystänähnyt tässä pori la isessa jotain mitäSinikotkat tarvitsevat. Hänä sulautuijoukkoon mukavasti ja onkin nyt ol lutosa l ippukuntaa jo jonkun ajan.

Hänä on ammatiltaan merisoti las,joka aina taistelee. Vapaa-ajal laanHänä juoksee, saunoo ja mereilee.Kotona Hänää odottaa ihastuttavakihlattu höyryävän makaroonilaatikonkera. Armeijapoikien kaitsemisen l i -säksi Hänäl lä on 12-vuotias pikkuvel isekä 10-vuotias pikkusisko.

Juho "Hänä" Häntis. 20.12.1991Partiossa vuodesta 1998Slogan: "Asia kunnossa."Pahe: Ei pidä eläimistä

Timo-I lkka "Timbe" Toivolas. 25.1.1993Partiossa vuodesta 2000Slogan: "Dippa dippa daa"Pahe: Hitsailu

Timo-I lkka ”Timbe” Toivola on van-noutunut Sinikotka ja periaatteenmies. Kaikki on hyvin niin kauan kuinkahvia ri ittää. Timbe pitää erityisenpal jon 90-luvun viihde- ja sketsi-ohjelmista. Timbe ei kuitenkaan viih-dy kotona kovin kauan, vaan hänel läon tapana koikkelehtia ympäriinsä sä-heltämässä mil loin mitäkin. Hyväähän yrittää, mutta priimaa pukkaa tu-lemaan, tai sitten ei. ; )

Timbe on ammatiltaan ravintolakokkija tuleva sija istava talonmies. Haa-veenaan miehel lä on ensihoitajan jalotyö. Vapaa-aikanaan Timbe pelaa fu-tista, sählyä ja sählää. Kotona Timbeäei odota ketään ja ruokakin pitää lait-taa itse. Timbel lä on 26-vuotias iso-sisko.

Hänä Satakunnan PiirinNalleleirillä 2001.

Timbe talvisessaRuissalossa 2000.

Juho "Hänä" Hänti

Timo-Ilkka "Timble" Toivola

Page 9: Kotkansiipi 1/2015

Kaikki

9

Lauantai aamulla yhteiskuljetuslähti Turun linja-auto asemaltakello 6.30. Kilpailu pidettiin Loi-maan Alastarolla. Kisavartioommekuului Matias Sandeliin, I iro Mau-nula, Aukusti Korhonen ja minäAleksanteri Harjulehto. Kilpailim-me punaisessa sarjassa. Piiri jär-jestäisi kolmelle parhaalle ilmaisenpääsyn sm-kisoihin.

Saavuimme kisakeskuksel le joka ol iAlastaron koulul la noin kel lo 7.30.

KUVA: ELISA REUNANEN

Myrskylintu pt-kisaoissa osa 1I lmoittauduimme ja kilpai lu alkoi kel lo8.30. Ensimmäinen rasti ol i tukkimi-tan valmistaminen, se ei mennyt kovinhyvin. Seuraavana ol i rastijahti semeni ihan hyvin.

Seuraavaksi alkoi pitkä osuus jossakävelti in rasti lta toisel le. Osuus pitisuorittaa 6 tunnissa. Osuuden ensim-mäisel lä rasti l la arvioiti in etäisyyksiä,saimme siitä täydet pisteet. Toisel larasti l la ol i solmuja. Rasti l la kysytti inhirveän vaikeita solmuja kuten trum-pettisolmu ja klemheistin solmu.

Toisen ja kolmannen rastin väl i l lärämmimme syvässä lumessa, ja mui-den paitsi minun kengät täyttyivät lu-mesta koska ol in tajunnut ottaa sää-rystimet. Kolmannel le rasti ol i helpporasti jossa piti tietää ensiapu aiheisistaväittämistä ol iko se totta. Nel jännel lerasti l le si irtyessämme kulj imme suurenvesi lätäkön vierestä si inä kohtaa I irol iukastui reppu lensi selästä suoraanvesilätäkköön ylösalaisin. Onneksi mi-tään tärkeää ei rikkoutunut.

Page 10: Kotkansiipi 1/2015

Kaikki

10

Neljännel lä rasti l la valmistimme avai-mia puusta joi l la sai auki puisia luk-koja. Ehdimme valmistaa vain yhdenavaimen kahdesta määräajassa. Vii-dennel lä rasti l la arvioiti in laudansahaamiseen käytettävä aika, si inäonnistuimme täydel l isesti . Kuuden-nel la rasti l la järjästimme purkkejapaino järjästykseen. Jokainen sai kos-kea vain kahteen purkkiin. Seitsä-männel lä rasti l la piti tunnistaa hyöty-kasveja ja yhdistää niihin valmisteitaja latinan kiel isiä nimiä. Se ei mennythyvin.

Seitsämännen rastin jälkeen rastimiesneuvoi meitä menemään tiettyynsuuntaan. Tottel imme rastimiestäemmekä ottaneet suuntaa kartasta.Ohitimme huomaamattamme kah-deksannen rastin. Yhdeksännel lärasti l la rakennetti in saha. Aikaa ol ivain 45 min. Emme saaneet sahaa

valmiiksi. Meitä lohdutti kuitenkin seettä tyhmät nuotiotytöt kertoivatlukeneensa tehtäväkäskyn väärin jaluul leensa aikaa olevan vain 25 min.Lisäksi he ol ivat vielä hävittäneetnaulat joi l la saha piti naulata kokoon.Heidän sahansa onnistui vielä huo-nommin.

Seuraaval la rasti l la piti koota levyistänoppa jonka numerot täsmäsivät.Onnistuimme siinä täydel l isesti . Yh-dennel lätoista rasti l la piti muodostaapaloista Loimaan kartta ja jokaiseenpalaan piti la ittaa oikea l ippukunta.Siinä ol imme huonoja. Viimeisel lärasti l la piti la ittaa rastin kohdal le ras-ti lta otettu kuva. Kuvat ol ivat epä-selviä emmekä vieläkään huomanneetohittaneemme yhden rastin.

Kisakeskuksel la menimme syömäänkeittoa ja laskiaispul laa. Ruuan jäl -

keen ihmettel imme mikä muil la mei-dän sarjalaisi l la kesti. Lopulta taju-simme ohittaneemme yhden rastin.Ol imme kuitenkin vielä kotimatkal lelähdettäessä ensimmäisinä tuloksissa,koska kaikkia rasteja ei ol lut vieläarvioitu. Seuraavana aamuna saimmetietää että meidät diskatti in.

Muutaman viikon päästä kuul immeettä yksi joukkue ei lähtenytkään sm-kisoihin ja koska ol imme joka ta-pauksessa nel jäntenä kilpai lussa pää-sisimme sm-kisoihin.

Talvi sm- kisat pidettiin HyvinkäänKytäjällä 14-15.3. Saavuimmesinne yhteiskuljetuksella jo perjan-tai iltana. Kilpailu alkoi Lauantaiaamulla kätevyystehtävällä, jossapiti rakentaa lelu puusta. Siinäemme onnistuneet kovin hyvin.Seuraavalle rastille käveltyämme,erottelimme köysi materiaalejakaavion avulla. Sekään ei mennyttäydellisesti. Toisella rastilla pititunnistaa eläimen osia se menimelko hyvin. Tunnistimme jokapuolikkaan teerin pyrstön. Sittenoli rasti jossa tehtiin kynttilä suo-leen. Sitä emme tajunneet.

Myrskylintu pt-kisaoissa osa 2

KUVAT: MIKA ROININEN

Page 11: Kotkansiipi 1/2015

Kaikki

11

Seuraaval le rasti l le ol i pidempi ja mä-kinen matka. Rasti l la otetti in kalastatiettyjä el imiä. si inä onnistuimme.Seuraaval le rasti l le matkal la jouduim-me yl ittämään tulvineen ja jäätyneenpuron. Taas I iro ol i vähäl lä kastel latavaransa kun jää petti al la . Rasti ol ijo numero viisi ja sielä muodostetti inrunoja lauseista. Siinä ol imme hyviä.

Kuudes rasti ol i järven rannal la ja siel -lä tehti in ruokaa. Kastikkeestammetul i l i ian etikkainen ja saimme huonotpisteet. Toiseksi vi imeinen rasti ol itehty Mauri Kunnaksen koirien Kale-valan pohjalta. Siinä ol imme myöshyviä. Viimeinen rasti ol i ensiapu rastijossa piti tunnustel la ensiapuväl ineitäja tunnistaa niitä. Taas meni hyvin.

Yörasti l la leivotti in lanttukukko,suunnistetti in ja tehti in sampo puu-sta. Lanttukukko onnistui, suunnistusja sampo ei. Yöl lä emme juuri ehtineetnukkua, ja herätys ol i jo viideltä. Yöl läol i myös hyvin kylmä ja makuualus-tani ol i vielä l i ian ohut joten kylmä tul imaasta.

Aamun ensimmäisestä rastista leti-tyksestä saimme nol la pistettä (myöskaikki muut sarjastamme saivat si itänol la pistettä). Seuraaval la arviointirasti l la ol imme melko hyviä. Arvioita-vat asiat ol ivat suurissa purkeissa jo-ten lähinnä arvasimme. Päivän kol-mannel la rasti l la tunnistetti in kasvejasi inäkin ol imme melko hyviä. Nel jäsrasti ol i karttamerkkirasti. Rastin

säännöistä ol i epäselvyyksiä onneksisaimme melkein kaikki pisteet. Viidesrasti ol i taas pitkän matkan päässä. Seol i tahrojen tunnistus rasti jossa pitiväl ittää tahran ulkonäköä ja tunnistaasen perusteel la. Viimeisenä ol i kiritai-val se meni erittäin huonosti.

Kisakeskuksel la emme jaksaneet teh-dä juuri mitään. Kävimme suihkussaja makail imme sohvil la . Palkintojenjaon jälkeen lähdimme kotiin. Ol immeyhdeksänsiä Bussissa jouduimme rii-taan partio sissien kanssa.

Page 12: Kotkansiipi 1/2015

1212

Sextant

Kevään 2015purjehduksetSudenpennutOsal l istu omal le laumal le nimetyl le purjehduksel le.Lähtö Heinänokan partiovenesatamasta kel lo 1800.

25.5. Norppa19.5. Majava13.5. Saukko

VenekunnatLähtö Heinänokan partiovenesatamasta kel lo 1830.

20.5. Venekunnat26.5. Venekunnat

SisutLähtö Heinänokan partiovenesatamasta kel lo 1800.

21.5. Mustekala27.5. Delfi ini / Sinivalas28.5. Rapu

Viikonloppu-purjehduksetViikonloppupurjehduksista tulee l ista kolon seinäl le kunryhmät saadaan määriteltyä.

Matka-purjehduksetMatkapurjehduksista tiedotetaan kun ne varmistuvat.Niistä i lmoitetaan kohderyhmil le ja paperitiedote lai-tetaan kolon seinäl le.

Sudenpentujen ja seikkail i joidenyhteinen kesäleiri Korpikotka -15järjestetään 22. -25.6.2015Kunstenniemessä! Leiri l lä opetel -laan rakentamisen ja tulenteonjaloa taitoa sekä pal jon pal jonmuuta! I lmoittautuminenKuksaan 4.6. mennessä! Kolol leon jaettu leirikirjeitä i lmoitus-taului l le ja l isätietoa saa al lekir-joittaneelta : )

Terveisin,Korpikotka-leirin johtajaJuho "Hänä" Hänti0505902380

Sudenpennut ja seikkailijat huomio!

Page 13: Kotkansiipi 1/2015

1313

Sextant

Purjehdusohjeet

Satamapaikka

Koulutusaluksiemme s/y Theian jajol l ien satamapaikka on Heinänokanpartiovenesatama Satavassa. Peri l levie bussi 14, (päätepysäkil le, sittentietä eteenpäin ja alas vasemmalle,mastot näkyvät. . . ) . Katsoa voi myöspuhel inluettelon kartasta, kartta 21,ruutu C-2.

Iltapurjehdukset ja jollaillat

Purjehdukset kestävät muutamantunnin, tarkempi paluuaika i lmoitetaan lähdettäessä. I ltapurjehduksil le jajol la i ltoihin ei tarvitse i lmoittautuaeivätkä ne maksa mitään. Tarkoituson, että ryhmäl le nimetyil lä i ltapurjehduksil la ovat mukana KAIKKIkyseisistä ryhmästä. Toki muutkin pääsevät mukaan jos ti laa löytyy.

Viikonloppupurjehdukset

Viikonloppupurjehduksil le lähdetäänperjantaisin kel lo 18.30, voit si is tul laklo 17.45 bussi l la . Sunnuntaina ran-taan palataan iltapäiväl lä, jonka jäl -keen vene siivotaan. Paluuaika i lmoi-tetaan lähdettäessä, tai sen voi i l -moittaa puhel imitse veneeltä.

Viikonloppupurjehduksil le i lmoittau-dutaan joko kirjoittamal la nimi kolonseinäl lä olevaan l istaan tai soittamal lasuoraan purjehduksen kippari l le.Muistathan ilmoittautuessasi kertoamahdol l isista ruoka-aineal lergioistayms. Purjehdus maksaa 30 €.

Varusteet

I ltapurjehduksil la ei lämpimien vaat-teiden l isäksi tarvita muita varusteita.Vaikka satamassa paistaisi aurinko,voi merel lä ol la kylmä.

Viikonloppupurjehduksel le tarvitsetainakin seuraavat varusteet. Pakkaatavarasi pehmeään kassiin, se on ve-neessä kätevämpi kuin rinkka.

* Lämpimät pääl lysvaatteet / haalarit* Lämpimiä alus- ja väl ivaatteita* Vaihtovaatteet* Pipo, hanskat, kaulal i ina, vi l lasukat* Sadevaatteet* Vaaleapohjaiset kumisaappaat* Partiohuivi* Makuupussi / peitto, lakana ja

tyynyl i ina* Peseytymis- ja saunomisväl ineet* Rahaa 30 € purjehduksenmaksamiseen sekä hieman käyttöra-haa

Pelastusl i ivit saa alukselta, omatkinvoi ottaa. Omia ruokailuväl ineitä eitarvita. Muista nimikoida tavarasi.Theia-suorituskirjat säi lytetäänaluksel la. Jätä sipsit ja muutmurustavaiset eväät kotiin, ni inselvitään siivotessa helpommalla.

Theial la on GSM-puhel in, jota pide-tään auki aina l i ikkeel lä ol lessa. Nu-mero on 0400 229 061.

Kippareiden puhelinnumerot

Sextantin johtaja, Theian vastaavakippari Sol in Patrik, 044 263 6333,[email protected]

Ahlroos Joonatan 040 557 7261Alho Aleksi 050 340 3392Alho Oskari 050 406 3009I lvessalo Eero 040 078 6091Broberg Tom 045 123 5996Hannula Heikki 040 725 5123Jääsaari Ol l i 050 533 8173Holmroos Joni 050 338 3998Huiskala Oskari 040 595 2735Kal l io Juho 050 052 7314Lehtonen Juha 050 458 3703Mikkonen Pasi 050 567 1460Niittynen Artturi 040 843 6988Puustinen Lauri 050 322 6609Samppala Simo 044 587 8909Sarl in Kari 040 540 2532Vienola Henri 040 723 2020

Page 14: Kotkansiipi 1/2015

14

Aikuiset

Kävin viikonloppuna 27.2 – 1.3.2015Naantal in Kunstenniemessä sampo-kurssin, jossa kouluttaudutti in johta-maan seikkail i ja ikäisiä partiolaisia.Kurssi lta jäi hyvä miel i , pelkästäänpositi ivisia ajatuksia. Tunnelma ol imahtava, kaikki tul ivat hyvin toimeenkeskenään eikä tekemisestä ol lutpuutetta. Ikäskaala osal l istuj ien väl i l läol i melko suuri, mukana ol i perheenisiä ja äitejä, sekä vielä al le 18 vuo-tiaita. Kaikki eivät kuitenkaan ol leetsampokurssi la isia, si l lä mukana ol imyös akelakurssi l le osal l istuneita.Akelakurssi pidetti in myös samanviikonlopun aikana, hei l lä ol i vain omakoulutuksensa eri l lään sampokurssi-la isista.

Perjantaina kun saavuin kurssi l le, ol imiel i odotuksia täynnä. Mitä siel lätehtäisi in, mil la ista porukkaa siel läol isi ja miten asiat yleisesti tul isivatsujumaan. Uusiin ihmisi in tutustumi-nen on aina omal la taval laan jän-nittävä kokemus, mutta kun osaasuhtautua ennakkoluulottomasti ja onulospäin suuntautunut, ni in asiat me-nevät varmasti hyvin.

Alkututustumisen ja nukkumapaikanlöytämisen jälkeen alkoikin itse koulu-tus melkein suoraan, mikä ol i itse-asiassa mielestäni ihan hyvä juttu.Päästi in nopeasti asian ytimeen kiinniryhmätöiden muodossa. Mietimmeesimerkiksi mitä hyvältä johtajalta

Mielipiteitäsampokurssista

Page 15: Kotkansiipi 1/2015

15

Aikuiset

odotetaan ja miten hyvä johtaja ottaahuomioon oman seikkail i ja laumansatarpeet ja yksittäisen partiolaisen yk-si lönä. Lisäksi pidimme esityksiämuul le ryhmäl le, el i ol i jokin aihe mikäpiti sitten ”opettaa” toisi l le, hyvin sa-mankaltaisia juttuja kuin mitäkoulussakin tehdään.

Ensimmäinen yö nukutti in itse käm-pässä, el i rakennuksessa missä sija itsinukkumahuoneet ja pieni keittiö sekäsuurempi huone missä tapahtui osakoulutuksesta. Hyvin nukutun yön jäl -keen heräsimme aamul la aikaisinl ipunnostoon, jonka jälkeen pääsimmesyömään herkul l ista aamiaista leiri-keskuksen ruokalaan. Tämän jälkeenalkoikin jäl leen itse koulutus. Pää-simme harjoittelemaan mm. köy-töksiä, rihmaamista sekä oikeanlaistahalkojen hakkaamista ja sytykkeidentekoa. Itse pointtina tässä tietenkin ol i

oppia kouluttamaan tuleval le seikkai-l i ja laumal leen näitä taitoja. Turval-l inen toiminta on kaikessa tärkeintä,hosumal la ei tule hyvää jälkeä!

I l la l la mukavan toiminnal l isen päivänpäätteeksi istuimme kaikki i ltanuo-tiol le paistamaan makkaraa ja laule-lemaan nuotiolauluja. I tse pidän hyvinpal jon juuri täl la isista hetkistä, si l lä neluovat hyvää yhteishenkeä ja ovatmukava päätös päiväl le.

Pääsimme nukkumaan päivän aikanapystyttämiimme laavuihin, el i ol isitiedossa yöpyminen maastossa. Mah-tavaa! Pidän tosi pal jon ulkona nuk-kumisesta, mielestäni se on pal jonhauskempaa kuin sisäl lä nukkuminen,l isäksi omasta mielestäni si inä nuk-kuukin pal jon paremmin. Saa kuun-nel la metsän ääniä ja tuulen huminaa,rentouttavaa fi i l istelyä. Vaikka ol ikin

melko kylmä yö, vaikkei nyt pakkastaol lutkaan, ni in oikeanlainen varustuskun on kunnossa ei yön aikana tarvitsepalel la. Ei muuta kuin hyvää yötä!

Sunnuntaiaamuun herättyämme jaaamupalan nautittuamme alkoikinviimeisen päivän koulutusrupeama.Lounaan jälkeen sitten ol ikin aikasiivota kämppä, jonka jälkeen saimmesampomerkit ja todistukset ja pääsi-mme lähtemään kotiin. Jäi todel la hy-vä fi i l is, ki itos mukavasta viikonlo-pusta.

Janne Hämäläinentoimii Kotkansiiventoimittajana.

Page 16: Kotkansiipi 1/2015

Kotkansiipipojat

Page 17: Kotkansiipi 1/2015

17

Mustekala on yksi l ippukuntamme sisuvenekunnista. Sisupartiolaiset ovat partiotoiminnassa erityistä tukeatarvitsevia partiolaisia, jotka toimivat Sinikotkissa muiden venekuntien tavoin kolol la, retkil lä ja purjehtien.Tänä keväänä Mustekalat ovat suorittaneet toimittajamerkin. Olemme tutustuneet eri la isi in lehti in,sanomalehden osioihin ja painotalo Finepressi in. Tämä Kotkansiiven l i ite on Mustekalojen taidonnäytetoimittajana työskentelystä.

Hyviä lukuhetkiä toivottaa,Mustekala-venekunta

Page 18: Kotkansiipi 1/2015

18

Lippukunnanjohtajanhaastattelu

Mikä on nimesi?Jyri-Petteri Paloposki

Kuinka vanha olet?26 vuotta

Miten sinulla meni koulussa?Hyvin

Mitä harrastat?Partiota, en muuta

Mikä on lempiruokasi?Pitsa

Onko sinulla lemmikkejä?Ei

Mikä on paras purjehdusmusa?Kaikki, mitä Theial la soi

TEKIJÄ: JUHANI TÅNGKUVA: AINO NYRHINEN

Mustekalojen lehti

Page 19: Kotkansiipi 1/2015

19

Mustekalojen lehti

TEKIJÄ: PETER HIEKKA

TEKIJÄ: FEDJA ELENIUS

Purjehdussarjakuva

Merirosvotarina

Page 20: Kotkansiipi 1/2015

20

Mustekalojen lehti

Arvostelu:Up - kohti korkeuksia

Elokuvassa oli kaksi päähenkilöä:Nuori partiolainen, Rasmus ja van-ha herra Fredriksson. Yhtenä päi-vänä Rasmus, tuo kömpelö partio-lainen, saapui herra Fredrikssoninovelle. Hän halusi auttaa herraFredrikssonia, jotta saisi partio-laisten vanhusten auttamismerkin.Hän luki herra Fredrikssonille par-tiolaisten käsikirjaa uudelleen jauudelleen, mikä oli ärsyttävää.Herra Fredriksson ei halunnutapua ja juksasi Rasmuksen tiehen-sä jahtaamaan Tirppaa, keksittyälintuolentoa.

Monien sattumien kautta ja vält-tääkseen joutumasta vanhainkotiin,herra Fredriksson alkoi punomaanjuonta saadakseen jatkaa asumistarakkaassa talossaan ja viedäkseen senunelmapaikkaansa. Yhden yön aikanaherra Fredriksson täytti tuhansia i l -mapal loja ja kiinnitti ne talonsa savu-piippuun. Kun hän aamul la vapauttii lmapal lot, talo lähti lentoon. Pianselviää, että pölö Rasmus ol i vahin-gossa jäänyt kyytiin. Siitä seurasi eräselokuvan hassuimmista kohtauksista,kun Rasmus pyysi päästä sisäl le lentä-vän talon terassi lta, mutta herraFredriksson kieltäytyi.

Lentomatkan aikana talo joutuikovaan myrskyyn. Myrskyn laannut-tua talo ol i saapunut Etelä-Amerik-kaan, juuri ni i l le mail le, mihin herraFredriksson sen halusi. (Tässä kohtaa

Rasmuksen GPS tippui lentävän talonikkunasta! Hän ol i todel la kömpelöpartiolaiseksi! ) Val itettavasti luvassaol i vielä patikointimatka, koska talolaskeutui väärään paikkaan.

Kävelymatkal la tapahtui taas moniahassuja juttuja ja pian kahden hen-kilön joukkio ol i kasvanut yhdel läpuhuval la koiral la (joka puhui, koskasi l lä ol i hieno kaulapanta! ) ja tarun-omaisel la Tirppa-l innul la, jonka Ras-mus nimeäsi Keviniksi. Hul lunhauskaaon, että Kevin ol ikin oikeasti tyttö!Samal la elokuvaan tul i mukaan myöspahis suurine koiralaumoineen, jokahalusi vangita Kevinin esitel läkseensen nii l le, jotka eivät uskoneet senolevan totta.

Sankari lauma pakeni, mutta pako-matkan päätteeksi Kevin joutui van-giksi ja pahis poistui saal i insa kanssasuurel la i lmalaival la. Rasmus ol i vi-hainen herra Fredrikssonil le ja lähtiomin neuvoin pelastamaan Keviniä.Pian herra Fredrikssonkin muuttimieltään ja lähti yhdessä puhuvankoiran kanssa auttamaan Rasmusta.He tyhjensivät koko herra Fredriks-sonin talon tavaroista, jotta se vieläkerran nousisi unelmapaikaltaan il -maan ja veisi heidät Rasmuksenavuksi.

Kun ilmalaiva ol i saavutettukäynnistyi jännittävä loppukohtaus.Herra Fredriksson huijasi pahiskoira-laumaa tennispal lol la ja pelastiKevinin ja Rasmuksen. Pääpahis käviherra Fredrikssonin kanssa taistelunilmalaivan katol la. Lopulta pääpahistippui yhdessä vajoavan talon kanssaalas ja sankarimme pelastuivat. Elo-

kuvan lopuksi Rasmus sai vanhustenauttamismerkin ja he kaikki pitivätyhdessä hauskaa.

Asteikol la yhdestä viiteen antaisinelokuval le kymmenen, koska elokuvaol i tosi hyvä ja hauska. Erityisen haus-ka se ol i , koska Kevin-l intu sähisi jamatki muita henkilöitä. Se yritti myöspii loutua aivan l i ian pienen kiventaakse.

Mielestäni ol i vähän tyhmää, ettäRasmus ol i ihan tupla-pölö ja lukikoko ajan partiolaisten käsikirjaa. Hänei ol lut kovin taitava partiolainen,mutta yritti kyl lä parhaansa mukaanol la kaiki l le avuksi ja ol i todel la ki ltti .

Muut ryhmäläiseni antoivat elokuval lepisteitä yhteensä 30/35.

TEKIJÄ: AATU SANDBERG JA AINO NYRHINEN

Page 21: Kotkansiipi 1/2015

21

Mustekalojen lehti

Suomi onItämeren rannallaSuomi on Itämeren rannalla, jasillä on laaja saaristo. Itämeri onmurtovesialuetta. Se tarkoittaa,että vesi ei ole makeaa järvivettä,mutta ei aivan yhtä suolaista kuinmerivesi yleensä. Itämeren keski-syvyys on 54 metriä, mutta syvinkohta on 459 metriä.

I tämeren eläinlaj ien määrä on pieni.Se johtuu vähäsuolaisesta murtovede-stä ja alhaisesta lämpötilasta. Monetlaj it eivät voi elää täl la isessa vedessä.I tämeri myös kärsi i saasteista. MaatItämeren rannoil la yrittävät yhdessäsuojel la Itämerta saastumiselta.

I tämerestä kalastetaan esimerkiksilohta ja si lakkaa. Ne ovat hyvin suosi-ttuja kaloja Suomessa. Meri tarjoaamyös mahdol l isuuksia huvitel la. Esi-

LÄHDE: HTTP://PAPUNET.NET/SELKO/SUOT/TEKIJÄ: EETU NIEMELÄ

Mustekalojen neuvot siihen, mitä par-tiopurjehduksel la voit tehdä luontoasuojel laksesi:

• Säästää bensaa ja öl jyä ja purjehtia• Kerätä omat roskat• Tyhjentää harmaavesitankit tyhjen-nyspisteel le

Jos suojelet itämerta niin:

• Uimavesi säi lyy puhtaana• Eläimet, kalat ja l innut elävät hyvin

Kuva veneestä.

merkiksi rannikkokaupungeissa kutenHangossa, Kotkassa tai Porissa ihmi-set purjehtivat, harrastavat surffaustaja tietenkin myös uivat meressä.

Suomen saaristo on hyvin kaunis.Saaristomeren alueel la on noin 40 000saarta. Saaristomerel lä on Euroopanlaaj in saaristo.

Page 22: Kotkansiipi 1/2015

22

Mustekalojen lehti

Page 23: Kotkansiipi 1/2015

2324

Mustekalojen lehtiTEKIJÄ: JASPER SANTALAHTI

Page 24: Kotkansiipi 1/2015