Top Banner
YRIT1107 Yrittäjyyteen herääminen Oppimistehtävä Haataja, Hietanen, Järvi, Tompuri YRIT1107 Oppimistehtävä
25

Kopio: YRIT1107 Yrittäjyyteen herääminen ... Web viewKäskyttävä ohjaaja ei nuoren mielestä opettanut asiaa vaan asia unohtui saman tien, ......

Feb 06, 2018

Download

Documents

vukhuong
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Kopio: YRIT1107 Yrittjyyteen herminen_oppimistehtavajaportfolio.docx

10

YRIT1107 Yrittjyyteen herminen

Oppimistehtv Haataja, Hietanen, Jrvi, Tompuri

YRIT1107 Oppimistehtv

Tiina Kaakinen

0402352

Lapin yliopisto

21.10.2013

Sisllys

31. Johdanto

2. Oppimistehtvn johdanto3

2.1. Vaihe 1: Alakoulusta liikkeelle4

2.2. Vaihe 2: Ylkoulun vastuuta ottava opiskelija6

2.3. Vaihe 3: Yrittjyytt ammattiopistossa harjoitteleva opiskelija9

2.4. Opiskelija ja muita tietolhteit yrittjyyden toimintamalliin14

3. Johtoptkset15

Lhteet16

YRIT1107 Yrittjyyteen herminen

Oppimistehtv Haataja, Hietanen, Jrvi, Tompuri

1. Johdanto

Oppimistehtvss olen lhtenyt liikkeelle intensiivijaksoilla esitetyist luennoista ja lhtenyt sit kautta pohtimaan yrittjyytt, mik aiheista olisi itselleni sopiva. Kaikki aiheet niveltyvt mielestni yhteen ja siten kyn tss oppimistehtvss lpi koko intensiiviprosessin keskittyen kuitenkin erikseen ammatilliseen opiskelijaan ja hnen tyharjoitteluun enemmn.

Asiakirjan rakenne on sellainen, ett esitn vaiheina alakoulun, ylkoulun sek ammattiopiston opiskelijoiden yrittjyysopinnoista saamani tiedon kokemuksiini perustuen ensin sanallisesti ja pyrin havainnollistamaan sanallista teksti kaaviokuvin.

Keskeisen koko tyskentelyss on omaan yrittjyyteen herminen oman itseni kannalta sek kokonaisuudessaan mietin yrittjmisten ympristjen merkityst oppimistuloksiin. Haluan tutkia yrittjyysopinnoissani, millaisia oppimistuloksia on saatu oppilaitosympristss, kun opiskelijat ovat opiskelleet INNOMYLLY:ss, yrittjmisess kylympristss (Oppimisympristt, LIPPO-hanke www-sivut haettu 21.10.2013).

2. Oppimistehtvn johdanto

Oppimistehtv, jonka valitsin tutkimusteni perusteella oli ammatillinen opiskelija, joka tulee viikoksi yritykseeni harjoitteluun. Valitsin yritykseeni opinnoissa venyjn, odotukset ylittvn ja johtajatyypin opiskelijan. Ajattelin tmn opiskelijan olevan juuri se, joka voisi korvata oman ammattitaitoni itseni ollessa poissa yritykseni toiminnasta mys loma-aikoina. Yritykseni toimii niiden henkiliden puolesta, jotka eivt itse kykene pitmn en huolta itsestn ja ovat muistisairaina jostakin syyst vhemmn toiminnallisen aktiviteetin kohteena. Tarjoamme virikepalveluja muistisairaille vanhuksille. Silloin opiskelijan, joka tulisi yritykseeni harjoittelemaan, tarvitsisi vain olla oma itsens ja tehd parhaansa. Perehdytyksen hn saa yrityksess kdest piten. Vastuuta annetaan vhitellen ja jos oppitunnilla hallitsee aarrekartan monimutkaiset salat, on varmasti aito ihminen toimimaan ihmisten kanssa. Riitt, ett tuntee oman itsens ja luottaa toisiin ihmisiin. Nin itsekin olen saanut opastuksen useisiin tehtviin ja yhdess olemme vahvistaneet osaamista.

2.1. Vaihe 1: Alakoulusta liikkeelle

Oppimistehtv miettiessni lhdin liikkeelle luennoista ja sit kautta pohtimaan eri tehtvi, mik olisi itselleni sopiva aihe. Kaikki aiheista tuntuivat nivoutuvan yhteen ja siten kyn tss oppimistehtvss lpi koko prosessin keskittyen kuitenkin erikseen ammatilliseen opiskelijaan enemmn.

Ensimminen luennoitsija Anita Haataja toi esiin alakoulussa kytetyn Freinet -pedagogiikan ja luennoitsija esitteli LPP-menetelmn osallistumisen opettelussa. Yhteisllisyys toiminnassa korostui. Keskusteltiin yhdess ksiteltvst aiheesta. Nin saatiin aikaan kokemus, ett voi osallistua oppimiseen itse ja omat tuotokset voidaan tuoda esille. Opettajan rooli oli toimia keskeisen ohjaajana, kun oppilaalla tulee ideoita, mielipiteit, aloitteita, joiden ratkaiseminen omin keinoin ei oikealla tavalla onnistu.

Oppimisen esteit pyritn poistamaan ennakkosuunnittelulla ja osallistamaan opiskelijaa tss Anita Haatajan muokkaamassa mallissa. Kyttn oli otettu vrikoodilappuja omatoimiseen vastuun kantamiseen. Harjoitellaan vastuun ottamista ryhmss ja omat elmnhallinta- ja systeeminhallintataidot lisntyvt jo varhaisessa koulutuksen vaiheessa. Siten ylkouluun tulleessaan opiskelijalla on jo yrittjyysvalmiuksia esimerkkin luennoitsija Haatajan mainitsemat valinta, vastuu, riski, erilaisuus ja dialogi. Esimerkiksi valintaa on harjoiteltu ottamalla omat sanat kortille ja kuvitettu sanat. Vastuu sislsi sen, ett oppilas toimi yhdess toisten oppilaiden kanssa ryhmss hoitamalla ne asiat, jotka hnelle oli osoitettu ja siten pstiin yhdess lhemmksi kohti yhteist pmr. Jokainen kantoi vastuun jakaa tehtvi vuorollaan ja eri rooleja harjoiteltiin. Lapsen taidot karttuivat vuorovaikutuksessa toisten lasten kanssa ja saatiin aikaan kirjallisia tuotoksia omasta oppimisestaan.

Seuraavassa kaaviossa kuvattuna Alakoulusta liikkeelle -kappale sek suunta, ett edetn ylkouluun, vastuuta ottavaan opiskelijaan.

Kuva 1. Lhttilanne alakoulun oppilas

Kuvan 1 mukaan alakoulusta saadaan ylkouluun opiskelija, joka on voinut vaikuttaa alusta alkaen omaan oppimispolkuun. Hn on voinut mys vaikuttaa toisten oppimiseen ja sit kautta saanut itseluottamista lis. Omat taidot ovat kehittyneet yritysten ja erehdysten kautta opettajan ohjatessa systemaattisesti kohti pmr. Vastuuta on annettu sopivasti ja oppiminen etenee mielekkll tavalla.

2.2. Vaihe 2: Ylkoulun vastuuta ottava opiskelija

Oppimistehtv miettiess haastattelin ylkoulun seitsemnnen luokan tyharjoittelupivn oppilaitoksen keittill osallistunutta opiskelijaa. Seurasin, miten tm nuori, jonka ennestn tiesin yrittjyydest kiinnostuneeksi osasi kertoa kokemastaan ohjauksesta monipuolisesti ja avoimesi.

Nuori korosti ohjaajan roolia omissa puheissa sek ennakkosuunnittelun merkityst. Tyharjoitteluun ei tehty erikseen suunnitelmaa ja siten harjoittelupivn aamuna opiskelija tiesi vain, jotta tyhn on mentv. Ohjaajien toiminta tyss oli nuoren kokemana erilaista ja muutamia kuvauksia thn liittyen. Hiljainen ohjaaja oli parhain hnen mielestn, koska ohjausta annettiin tarvittaessa ja nm neuvot annettiin rauhallisessa svyss. Kskyttv ohjaaja ei nuoren mielest opettanut asiaa vaan asia unohtui saman tien, kun sen oli suorittanut ja sama ksky tytyi tulla uudelleen. Omaa vastuuta kskyttj ei antanut nuorelle laisinkaan. Siten asioita oli kysyttv toistamiseen. Hymyilev ohjaaja korostui, koska hnen ohjauksensa muistui mieleen ja ty tuntui mukavalta. Harjoittelu oli kestnyt yhden pivn ja siten ohjauksen merkitys korostui. Nuorelle piv oli merkityksellinen, koska hn halusi erikseen tuoda asian esille.

Luennoitsija Lenita Hietasen osuudessa tarkasteltiin, miten oma toiminta voi vaikuttaa toisten toimintaan ja siit syntyi ajatus keskustella ylkoulun opiskelijan kanssa. Samalla mietin pient yrityst oppilaitoksen keitti sek opiskelijaa siell pieness yrityksess, millainen toimija hn oli. Jos ajattelen opiskelijaa, mit pienyrittjn ominaisuuksia hn psi hydyntmn mielestni. Kuvaan niit seuraavissa kappaleissa.

Aikataulut oli sovittu etukteen opiskelijan kanssa. Opiskelija noudatti sisukkaasti annettuja ohjeita keittill vaikka vuorovaikutustaidot eivt olleet parhaimmat kaikilla ohjaajilla. Hn sai olla mukana harjoittelija pieness keittiyrityksess oppilaitoksen sisll ja psi seuraamaan niit ajankohtaisia asioita, jotka koskettavat itse jokaisena koulupivn.

Samalla opiskelija sai tiet, jotta tyss oli kiirett, pivt pitki ja keskeist oli ett toimittiin keittiss selkess toimintaympristss, jossa kaikilla palasilla oli selket omat paikkansa.

Vastuuta annettiin sopivasti ja opiskelija otettiin mukaan toimintaan avoimesti toisten substanssiosaajien kanssa. Haastattelun perusteella jin miettimn, miten opiskelija olisi voinut olla mukana ennakkosuunnittelussa tai miten hn olisi voinut vaikuttaa omaan oppimiseen enemmn kyseisess harjoittelupivss? Olisiko ollut mahdollista etukteen tutustua harjoittelukohteeseen sek tytehtviin esimerkiksi videomuodossa ja tehd valintaa etukteen, mihin tytehtviin erikseen tutustuu. Sitten ohjaustilanteessa olisi mahdollisesti annettu vastuuta ja ohjausta enemmn. Opiskelijan jokin tyvaihe olisi dokumentoitu keittill ja hn olisi itse saanut kertoa toisille ryhmss, miten hnen toimintansa vaikutti muiden tihin. Opiskelija otettaisiin mukaan mys suunnitteluun, millaisia asioita otetaan tutustumisen kohteeksi tulevissa harjoitteluissa seuraavien seitsemsluokkalaisten kanssa.

Seuraavassa kaaviossa kuvattuna Ylkoulun vastuuta ottava -opiskelija sek suunta, ett edetn yrittjyytt ammattiopistossa harjoitteleva opiskelija. Lhdemateriaalina on kytetty Lapin yliopiston intensiivijaksolla luennoitsija Lenita Hietasen esittm osuutta.

Kuva 2. Ylkoulun vastuuta ottava opiskelija

Kuvassa kaksi haluan erikseen korostaa ennakkosuunnittelun merkityst nuoren omien yrittjvalmiuksien kehittymisess. Lyhyt harjoittelu oppilaitoksen keittiss, yksi piv ei antanut kovin monipuolista kuvaa yrittjyydest opiskelijalle mielestni. Opiskelija sai kuitenkin tietoa ajankohtaisista, itse koskettavista asioista ja tm voi motivoida hnt opinnoissa eteenpin. Kotitalouden opiskelu voi tuntua tmn jlkeen tutummalta ja luottamus siihen, ett itse oppii, voi harjoittelun kautta kehitty. Nin ammattiopistoon voidaan saada lis yrittjyytt harjoittelevia opiskelijoita ja mahdollisesti laajemmassa mittakaavassa tulevaisuuden yrittji.

2.3. Vaihe 3: Yrittjyytt ammattiopistossa harjoitteleva opiskelija

Ers syy siihen, ett valitsin ammatillisen toisen asteen opiskelijan viikoksi omaan yritykseeni harjoitteluun, on yrittjyyteen herminen intensiivijaksolla, Helena Tompurin opastamana tuotettu aarrekartta.

Ammatillisen toisen asteen opiskelijoille annettiin matematiikan tunnilla tehtvksi, Tompurin esittmst aarrekartasta mukaeltu tehtv, jonka perusteella valitsin opiskelijan viikoksi omaan yritykseeni harjoitteluun. Aarrekarttatyskentelyn avulla opiskelija motivoitui yrittjmisesti tyskentelemn kohti tietty pmr.

Opiskelijat saivat tuottaa unelmareseptins aarrekarttaan eli juuri sen reseptin,