Top Banner
BRYGGEBLADET MAGASIN NO. 14 17. SEPTEMBER 2015 ”Til en udstilling på Designmuseum Danmark skulle jeg lave et menukort. Så jeg tænkte: Hvorfor ikke lave et menukort man har lyst til at spise? Jeg bad forfatter Lone Hørslev skrive et digt bygget op over en menu, og så fandt jeg frem til en af Danmarks bedste bogtrykkere, som hjalp mig med at trykke digtet med honning ned i en dej med pulveriserede svampe.” Mød kunstneren og designeren Margrethe Odgaard – SIDE 4-5 Knækbrødsprosa Foto Fanni Baudo
8

Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

Dec 21, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

brYGGeblaDet maGasin nO. 14 17. september 2015

”til

en u

dstil

ling

på D

esig

nmus

eum

Dan

mar

k sk

ulle

jeg

lave

et m

enuk

ort.

så je

g tæ

nkte

: Hvo

rfor i

kke

lave

et m

enuk

ort m

an h

ar ly

st ti

l at s

pise

? Je

g ba

d fo

rfatte

r lon

e H

ørsl

ev s

kriv

e et

dig

t byg

get

op o

ver e

n m

enu,

og

så fa

ndt j

eg fr

em ti

l en

af D

anm

arks

bed

ste

bogt

rykk

ere,

som

hja

lp

mig

med

at t

rykk

e di

gtet

med

hon

ning

ned

i en

dej

med

pul

veris

ered

e sv

ampe

.”m

ød k

unst

nere

n og

des

igne

ren

mar

gret

he O

dgaa

rd –

siD

e 4-

5

Kn

ækb

røds

pros

a

Foto

Fan

ni B

audo

Page 2: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

17. september 20152

Hun elsker at bruge sin

krop aktivt. Derfor var

springet fra professionel

mimer til Muay Thai-

bokser ikke så stort for

bryggebo Linn Ziqver

Xavier: – Jeg er ret nørdet

og kan lide at øve mig i

at have fuld kontrol over

min krop

FAKTA Muay Thai er en kamp-sport, hvor både slag og spark, knæ og albuer må bruges. ✚ Man må ramme alle dele af krop-pen, undtagen skridtet, baghovedet og ryggen. ✚ Der må også bruges kast, men der er ikke gulvkamp som i judo el-ler i Mixed Martial Arts (MMA). ✚ I amatørklas-sen foregår kampene over tre runder, som va-rer to eller tre minutter. ✚ Sporten stammer fra Thailand, og dens rød-der kan spores tilbage til militærets teknikker i krige mod Myanmar (Burma) i det 16. år-hundrede. ✚ Inden kam-pens start udføres ’Wai Khru’-ritualet. Under ritualet og selve kampen bliver kæmperne stimu-leret af traditionel thai-landsk musik.

Tekst: Eleonore FenneFoto: Ricardo Ramirez

[email protected]

" Jeg har sommerfugle i maven, og jeg har det varmt. når jeg endelig kommer op i ringen, så

er det, som om alt slukker. Jeg kan overhovedet ikke høre noget. mine instinkter tager over.

Det er den 28-årige bryg-gebo linn Ziqver Xavier, der har varmen. Hun fortæller om sine kampe som muay thai-bokser.

– Jeg har gennemført fem offi cielle kampe det sidste halvandet år. Jeg har vundet fi re af dem og tabt én.

Det er ikke spor dårligt. men linn vil vinde alle sine kampe, og derfor træner hun målrettet og dedikeret.

– Jeg træner stort set hele tiden. Jeg løber om morge-nen i Fælleden og tager lidt styrketræning derhjemme bagefter. så træner jeg muay thai med min træner enten om morgenen eller om aftenen i klubben. Jeg hol-der kun fri om søndagen.

HvaD vil JeG?linn smiler nærmest und-skyldende.

– Jeg tror også, at det er meget godt at have en dag om ugen til at restituere.

men at sidde stille er ikke Linns spidskompetence:

– Jeg har lidt travlt. Jeg læser HF, arbejder som liv-redder i en svømmehal, og så træner jeg resten af tiden.

linn begyndte at gå til muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende.

– Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som kunst-ner. Jeg skulle arbejde for at lave en forestilling, arbejde ved siden af for at tjene pen-ge og arbejde for at få lov til at optræde et sted. Det var

kanon meget. Jeg kunne mærke, at jeg begyndte at tabe gejsten. Jeg var nødt til at stoppe op og stille mig selv det spørgsmål: Hvad vil jeg?

Det blev til et HF-studie og kampsport. i første om-gang begyndte linn at træne Kung Fu. Hendes konkur-rencegen gjorde dog, at hun skiftede til muay thai – der er langt fl ere stævner i Muay thai end i Kung Fu.

KrOpsKOntrOllinn synes ikke, at det var en lidt atypisk overgang fra det fredelige liv som mimer til den intensive kampsport.

– Det minder egentlig me-get om hinanden. Jeg kan rigtig godt lide at studere de små bevægelser, man kan lave med sine muskler, og hvordan man kan kontrol-lere sin krop. Det var derfor en klar fordel, at jeg kendte min krop godt, da jeg star-tede med thaiboksning. nu ved jeg godt, at min træner nogle gange skælder mig meget ud, fordi jeg ikke gør, som han siger, men jeg kan godt forstå hans anvisnin-ger, hvor andre uden min kropsbevidsthed måske ville have svært ved det.

Derudover er linn vant til at stå på en scene, og pub-likummet skræmmer hende ikke.

sUpernervØs– allerede to-tre måneder efter jeg var startet til muay thai, havde jeg min første kamp. Jeg tromlede bare på med styrke, stædighed og kondition. alle mine mod-standere var teknisk meget dygtigere end jeg. så nu træner jeg meget på at for-bedre min teknik.

Linn har ikke et specielt ritual, når hun skal i ringen. Det sværeste er faktisk da-gene inden kampen.

– Jeg prøver bare på ikke at være supernervøs. Jeg

bliver nemlig så nervøs, det er helt åndssvagt og fjollet. Også fordi man to dage op til kampen helst ikke skal lave noget, men bare prøve at slappe af. Det er svært for mig. Jeg skál lave noget for at få tiden til at gå.

Men disciplineret som hun er, forholder linn sig i ro.

– så er jeg bare irriterende derhjemme og spiller klaver eller læser et eller andet.

JernrØrnår kampen endelig starter, forsvinder Linn i en trance.

– Kampen er tre runder a to minutter. Det kan føles som en evighed. når den sidste runde er overstået, er jeg helt færdig. efter min før-ste kamp havde jeg det, som om der var stukket et jernrør i halsen på mig.

linn gisper og bevæger hånden op og ned for at vise, hvor slemt det var.

– Jeg havde ikke truk-ket vejret overhovedet, helt åndssvagt. men det var sjovt, fordi jeg vandt.

lige efter en kamp er linn meget træt.

– efter mine vundne kam-pe er jeg træt, men også glad og ovenpå. men da jeg havde tabt, kunne jeg godt mærke om aftenen, da jeg skulle sove, at jeg vågnede fl ere gange og tænkte: Nu skal vi have en kamp til. Jeg vil lave det om!

Den 10. oktober deltager

linn i Dansk mesterskab i muay thai i nørrebrohallen. Om hun bliver professionel kæmper, ved hun ikke end-nu. indtil videre har hun be-sluttet at se tiden an.

– Det kunne være meget sjovt, men jeg tager én kamp ad gangen.

Fra mime til

Page 3: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

17. september 2015 3

Kig lige, jeg er en kvie

Det holdt hårdt, men til sidst kom der syv yndige kvier på græs i Kogræsserlaugets fold på Fælleden

Tekst: Marianne BarfodFoto: Ricardo Ramirez

[email protected]

Nu går de og gum-ler – og selv om de kan være svære at få øje på i det høje

græs, er det en udflugt værd at besøge de fine Hereford-kvier på Fælleden.

Og hvis du ikke skulle vide det – eller hvis nogen kunne finde på at spørge dig, så er en kvie en hunko, der endnu ikke har fået en kalv.

Oprindeligt skulle fol-dens beboere have været skotsk højlandskvæg, men af forskellige årsager blev det ikke til noget, i stedet er det nu økologiske Hereford-kvier, der nyder livet i den store indhegning. De syv kvier kommer fra en økolo-gisk landmand og er opvok-set med økologisk foder og uden medicinering. De er også vant til mennesker og er høflige og venlige.

KOlOrt til Haven– Det er så godt for biodi-versiteten med sådan nogle græssende køer, siger bio-log paul maslen fra Køben-

havns Kommune og medlem af Kogræsserlauget.

– De bekæmper invasive arter og græsser ned, så vi blandt andet får spredt pile-alant, vi får et hav af gult på disse arealer næste forår, fortæller paul begejstret.

– vi har også mødt en mand, der hentede kolort til sine egne planter, og det er jo dejligt. Det var jo menin-gen med det hele. Køerne er også rigtige gode til at ska-be de bedste betingelser for snogene. snogene kryber i de dybe mudderfodspor, kø-erne laver. Det er helt perfekt for snogebestanden.

paul maslen kender de syv kvier rigtig godt, og selvom man ikke bør give dyr, man har planer om at spise, nav-ne, kalder paul alligevel fø-rerkoen for lotte.

FråDs meD plaDssyv køer på otte hektar lyder som den rene luksus for kø-erne.

– Jeg tror, at området godt kan bære flere dyr. Det kom-mer lidt an på, hvilket græs-ningstryk man vil have. lige nu er vi i gang med learning

by doing – vi får se. Jo læn-gere tid flokken græsser, jo bedre, men det får en ende, når det for alvor bliver ef-terår.

Den lille flok, som nu går og hygger sig, er lykkeligt uvidende om, at om ikke så lang tid er festen slut, og nogle helt andre kan holde en fest med Hereford-bøf på bordet i stor stil.

Kogræsserlaugets med-lemmer får andel i kødet fra de syv kvier som led i aftalen om at holde opsyn og passe dyrene.

Du kan læse mere om Københavns Kogræsserlaug på: kkgl.dk

Page 4: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

17. september 20154

Stem

men

i v

inde

nI t

ors

dag

s b

lev

Mar

gre

the

Od

gaa

rd h

æd

ret

for

Åre

ts D

esig

n

2015

. Bry

gg

ebla

det

har

dt

den

37-

årig

e ku

nst

ner

og

d

esig

ner

, der

bo

r o

g a

rbej

der

Bry

gg

en. D

et b

lev

en s

amta

le

om

at

få s

erve

ret

sin

hes

t m

ed s

ovs

og

kar

tofl

er, o

m a

t ek

splo

der

e so

m e

t la

m, o

m f

arve

r, m

an f

år ly

st t

il at

sp

ise

– o

g

om

at

fin

de

sin

ste

mm

e i v

ind

enB

lue

pri

nt:

Ta

ffe

l "D

esi

gn

mu

seu

m D

an

ma

rk

bad

mig

lav

e en

ud

stil

lin

g,

hvo

r je

g d

æk

ke

de

bo

rd t

il 5

0 p

erso

ner

i

forå

ret

201

4.

Jeg

va

lgte

at

lav

e u

dst

illi

ng

en

som

et

blu

epri

nt

en

tek

stil

ko

llek

tio

n a

f d

ug

e o

g s

erv

iett

er,

jeg

va

r i

ga

ng

me

d a

t u

dv

ikle

til

G

eo

rg J

ense

n D

am

ask

. F

oru

d f

or

ud

stil

lin

gen

va

r je

g i

re h

os

de

ko

ng

elig

e ta

ffel

kk

ere

Am

ali

enb

org

, o

g d

en

vid

en j

eg

fik

der

, o

msa

tte

jeg

til

hjæ

lpel

inje

r p

å b

ord

o

g s

erv

iett

er.

bil

led

et

ser

ma

n d

e b

lå g

uid

elin

jer

om

bo

rdd

æk

nin

g,

som

je

g h

ar

tryk

t p

å b

ord

et,

og

so

m

sen

ere

er b

leve

t væ

vet

ind

i

en d

am

ask

du

g."

F

oto

: K

ari

na

Ten

gb

erg

Ris

e a

nd

Fa

ll o

f th

e H

err

ing

bo

ne

"Væ

rket

ble

v u

dst

ille

t p

å C

ha

rlo

tten

bo

rgs

Fo

rårs

ud

stil

lin

g 2

013

og

be

stå

r a

f 4

00

met

er,

6 x

6 m

m.

træ

pin

de,

so

m j

eg

ha

r m

ale

t o

g l

imet

sa

mm

en s

om

et

ud

hu

let

sild

eben

spa

rket

sat

jka

nt.

" F

oto

: L

ars

Gu

nd

erse

n

Åre

ts D

esig

n 2

015

Page 5: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

17. september 2015 5T

ekst

: H

an

s B

uh

lre

da

kti

on

@b

ryg

geb

lad

et.

dk

i en

bagg

ård

i stu

rlasg

ade,

al

lerlæ

ngst

ind

e, l

yser

vel

-si

gnel

sen.

sol

sikk

e, s

olha

t, ro

se o

g la

vend

el,

græ

s og

m

argu

eritt

er

mod

hu

sets

hu

d af

bag

gård

sste

n m

ed

slag

ger

af b

rænd

ende

sjæ

l. D

et e

r så

sm

ukt.

Det

kun

ne

være

land

et.

Der

man

gler

bar

e en

sto

rk.

stor

ken

kneb

rer

på b

on-

dens

tag

. spi

ser

frølå

r m

ed

udsi

gt o

ver

thyh

olm

s gr

øn-

ne

blæ

kkla

t i

lim

fjord

ens

vand

e. n

ede

i kø

kken

et e

r fa

milie

n sa

mle

t om

ta

ller-

kene

r på

vok

sdug

. D

e sk

al

have

hes

t. D

en æ

ldst

e da

t-te

rs

hens

ovne

he

st

med

so

vs o

g ka

rtofle

r. U

denf

or

knur

rer v

este

nvin

dens

mav

e.D

et h

andl

er o

m m

argr

e-th

e, d

et h

er. m

argr

ethe

Od-

gaar

d,

kuns

tner

, de

sign

er.

værk

sted

ande

n sa

l i v

el-

sign

else

n.

men

nu

vi e

r i J

ylla

nd. O

g m

idt i

mad

en.

stri

D m

ODv

inD

– Je

g sa

d no

k ve

d bo

rdet

i to

tim

er, m

en je

g sp

iste

ikke

m

in e

gen

hest

.m

argr

ethe

s ba

rndo

m e

r ikk

e et

kap

itel i

Gys

og

Gru

. Det

er

et

nøjs

omt

liv p

å la

ndet

i

80’e

rne.

i

en

blæ

send

e,

bars

k eg

n m

ed H

ans

Kirk

s fis

kere

in

de

unde

r hu

den.

Fa

r, m

or, m

argr

ethe

og

fem

yn

gre

søsk

ende

, kar

lfolk

og

”en

noa

hs

ark”

af

he

ste,

er o

g få

r. af

grød

er. G

ræs.

ik

ke s

å m

eget

and

et.

– D

er v

ar n

atur

en, o

g hv

ad

vi s

elv

fand

t ud

af.

Og

vind

en,

altid

fra

ves

t, al

tid i

nsis

tere

nde

imod

. al

-tid

. O

gså

på e

n vi

ndst

ille

dag. –

Jeg

voks

ede

op i

stri

d m

odvi

nd.

nat

uren

– o

g så

-da

n so

m d

et v

ar.

Det

har

hj

ulpe

t mig

. Jeg

er i

kke

ban-

ge f

or m

odvi

nd,

jeg

vil u

d i

mod

stan

den.

Jeg

triv

es ik

ke

i et g

lans

bille

de.

Det

han

dler

om

mar

gret

he,

det h

er. m

argr

ethe

Odg

aard

, ku

nstn

er,

desi

gner

. m

argr

e-th

e i v

inde

n. K

rum

met

ove

r

styr

et p

å ve

j ind

i ku

nste

n.

med

et k

lave

r i k

urve

n.–

Jeg

var b

egyn

dt a

t spi

lle

klas

sisk

kla

ver.

men

hol

dt o

p so

m 1

6-år

ig, j

eg v

ar b

egyn

dt

i gym

nasi

et, o

g de

t var

som

en

gen

føds

el, e

n ny

ver

den,

de

r åbn

ede

sig.

bille

dkun

st,

mus

ik o

g fra

nsk,

det

val

gte

jeg.

Jeg

beg

yndt

e at

tænk

e,

at je

g vi

lle v

ære

kun

stne

r.ar

kite

ktur

og

bi

lledk

unst

bl

iver

bor

te m

ed b

læst

en.

mar

gret

he

vælg

er

desi

gn.

møn

stre

og

farv

er.

en a

nDe

n v

inD

mar

gret

he

har

fund

et

sit

spro

g i k

unst

en. H

un b

egyn

-de

r på

des

igns

kole

n, 1

9 år

og

lige

kom

met

til H

oved

ba-

nen

med

toge

t fra

Hol

steb

ro.

– Je

g va

r ko

mm

et in

d på

be

klæ

dnin

gslin

jen

nærm

est

lige

fra g

aden

. Og

så m

øder

je

g 12

duk

ker

i hø

jhæ

lede

sk

o. J

eg f

ølte

mig

and

erle

-de

s. i

kke

uden

for,

men

an-

derle

des.

vind

en e

r en

and

en i

Kø-

benh

avn.

mar

gret

he k

ende

r de

n ik

ke. m

en h

un s

tår f

ast.

– Je

g ha

vde

en læ

rer,

og

hun

sagd

e til

mig

en

dag:

m

argr

ethe

, du

er d

ygtig

, du

har d

et i

hænd

erne

, som

de

andr

e ha

r i tø

jet.

Ord

at t

age

til s

ig, m

ed s

ig.

en u

ng k

vind

e m

ed d

ygtig

e hæ

nder

får

sto

rm t

il hå

ret

i U

sa, i

par

is, i

indi

en. e

n ha

lv

snes

år i

and

res

sold

.–

Jeg

lod

mig

bru

ge,

jeg

var

andr

es h

ænd

er. D

et v

ar

benh

årdt

og

fant

astis

k. a

t væ

re m

ed fr

a id

e til

færd

igt

prod

ukt.

Det

rte m

ig a

t åb

ne d

øren

ind

til ru

mm

et…

Je

g ha

r alti

d vi

dst,

jeg

havd

e en

ste

mm

e. e

fter å

rene

i ud

-la

ndet

sku

lle je

g st

adig

find

e m

in e

gen

stem

me,

men

jeg

vids

te, d

et v

ille ti

ppe.

at j

eg

ikke

læng

ere

skul

le t

ale

an-

dres

ste

mm

e.

vin

Den

inDe

ni

mar

gret

he e

r til

bage

i K

ø-be

nhav

n i

2013

. n

u vr

iste

r hu

n si

g fri

af a

ndre

s hæ

nder

, gå

r ud

på v

ippe

n. O

g fin

der

ind

til v

elsi

gnel

sen

på b

ryg-

gen.

– so

m b

arn

kan

jeg

husk

e,

når l

amm

ene

kom

ud

i sol

en,

de h

oppe

de li

ge o

p og

ned

af

bar

e gl

æde

. Je

g ka

ldte

de

t, at

”de

eks

plod

ered

e”.

Og

da je

g be

slut

tede

at

stå

alen

e, d

a ha

vde

jeg

det s

om

100

lam

, de

r ek

splo

dere

de

på e

n ga

ng.

mar

gret

hes

værk

sted

, ve

d al

le la

m! s

å ly

st, s

å so

l, så

ven

ligt.

så m

ild e

n vi

nd.

så m

ange

hyl

der,

så m

ange

m

ulig

hede

r, så

man

ge f

ar-

ver,

farv

er o

g m

ønst

re.

meg

et s

tem

me.

meg

et

orde

n.–

Folk

, der

ken

der m

ig, s

i-ge

r, je

g er

et s

trukt

urer

et, o

r-ga

nise

ret m

enne

ske.

mås

ke.

Jeg

skab

er g

ræns

er f

or a

t ku

nne

arbe

jde

inde

nfor

dem

. O

g de

t jeg

søg

er, fi

nder

jeg

inde

i m

ig s

elv.

Jeg

hol

der

mig

inde

ni m

ig s

elv.

insp

ira-

tione

n lig

ger i

ska

bels

en, i

et

stæ

rkt i

ndre

liv.

smaG

en a

F vi

nD

mar

gret

he

smag

er

or-

dene

. som

hun

ser

lyde

og

høre

r fa

rver

. Hun

ved

, hva

d or

det

sYn

Æst

esi

bety

der.

en t

ilsta

nd,

hvor

san

sern

e kr

ydsr

efer

er. D

ér u

dspr

inge

r he

ndes

kild

e. D

ér e

r st

em-

men

. så

dan

tale

r hu

n til

os

med

sin

e m

ønst

re o

g fa

rver

møb

ler,

tøj,

vægg

e og

gu

lve,

tek

stile

r, hv

ad v

i har

. O

g m

ed f

rit s

væv

til s

yred

e si

ldeb

en o

g kn

ækb

rød

med

po

esi.

– Je

g sp

iller

hele

tid

en.

Kom

pone

rer.

møn

stre

ne e

r ry

tmer

og

farv

erne

er k

lang

e.så

dan

spille

r m

argr

ethe

s ny

e kl

aver

.–

når

man

arb

ejde

r m

ed

desi

gn, e

r de

r en

eks

tra d

i-m

ensi

on.

Det

er

ikke

bar

e di

g og

dit

værk

, der

er o

gså

en b

ruge

r. D

et v

ar d

et,

jeg

ville

. Det

er

det,

jeg

vil.

Jeg

er g

lad

for

men

nesk

er o

g tæ

nker

i he

le m

it ar

bejd

e på

m

enne

sket

.m

argr

ethe

vil

give

os

far-

ver,

vi f

år l

yst

til a

t sp

ise.

m

ønst

re, d

er v

il os

nog

et. v

i sk

al fø

le o

s be

kræ

ftede

som

m

enne

sker

, nå

r vi

m

øder

he

ndes

des

ign.

– vi

er

sans

evæ

sene

r, og

æst

etet

ik e

r en

sans

elig

op-

leve

lse

af v

erde

n. m

ine

ting

skal

giv

e di

g en

opl

evel

se,

det s

kal v

ære

ord

entli

gt, d

et

skal

hav

e en

sjæ

l. H

vis

jeg

lave

r en

tal

lerk

en,

så s

kal

den

sige

: spi

s af

mig

! Det

vil

jeg,

og

jeg

tror

på in

tent

io-

nern

e…m

argr

ethe

tro

r på

int

en-

tione

rne.

Og

på fa

st a

rbej

de.

Hun

er p

å væ

rkst

edet

10-

12

timer

sek

s da

ge o

m u

gen.

– Je

g er

gla

d, h

ver d

ag je

g vå

gner

. Jeg

lave

r det

, jeg

al-

lerb

edst

kan

lide

.

vin

Den

s G

ave

Der

er

ikke

nog

et ”

men

” ef

ter

den

sætn

ing.

men

der

bl

iver

lidt

vin

dstil

le p

å væ

rk-

sted

et.

Ord

et

CO

mFO

rt

ZOn

e bl

inke

r dis

kret

i sk

yg-

gen

på b

agvæ

ggen

. mar

gre-

the

er m

argr

ethe

Odg

aard

, de

r få

r til

budt

de

fede

op-

gave

r. m

argr

ethe

er m

argr

e-th

e O

dgaa

rd m

ed s

ucce

s,

vind

en i

rygg

en o

g st

aten

s Ku

nstfo

nd i

lom

men

.m

en h

old

nu o

p?–

Jeg

er i

hver

t fa

ld i

kke

kom

met

sov

ende

til

det,

og

jeg

er g

od. J

eg o

plev

er li

ge

nu,

at t

inge

ne s

amle

r si

g.

alle

de

krum

sprin

g, a

lt de

t je

g ha

r væ

ret

igen

nem

, de

t ha

r hj

ulpe

t m

ig.

mod

vind

ka

n væ

re e

n ga

ve.

vi s

kulle

ogs

å ha

ve t

alt

om

den

brun

e fa

rves

kva

litet

er.

men

mar

gret

he s

kal

til e

t m

øde.

Mie

lck

e &

Hu

rtig

ka

rl

"Je

g h

ar

lave

t h

ele

den

vis

uel

le i

den

tite

t o

g i

nd

retn

ing

af

rest

aura

nt

Mie

lck

e &

H

urt

igk

arl

, so

m l

igg

er i

Fre

der

iksb

erg

Hav

e. V

æg

gen

e er

ud

smyk

ket

me

d u

kru

dt

og

in

sek

ter

og

ka

kk

ela

kk

er,

som

ka

n f

å k

on

tro

llø

rer

til

at l

uk

ke

en r

est

aura

nt.

" F

oto

: L

ars

Gu

nd

erse

n

Ris

e a

nd

Fa

ll o

f th

e H

err

ing

bo

ne

"Væ

rket

ble

v u

dst

ille

t p

å C

ha

rlo

tten

bo

rgs

Fo

rårs

ud

stil

lin

g 2

013

og

be

stå

r a

f 4

00

met

er,

6 x

6 m

m.

træ

pin

de,

so

m j

eg

ha

r m

ale

t o

g l

imet

sa

mm

en s

om

et

ud

hu

let

sild

eben

spa

rket

sat

jka

nt.

" F

oto

: L

ars

Gu

nd

erse

n

Foto: Kirstine Autzen

Page 6: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

17. september 20156

Bofællesskab på Bryggen: 17 medlemmer med en gennemsnitsalder på 72 år fejrer, at deres seniorbofælleskab Sambo har eksisteret i 10 år – og det er værd at fejre, synes bofællerne, der har det fælles motto: ”Hvorfor kede sig ihjel, når man kan dø af grin”

Hellere dø af grin end kede sig ihjel

Tekst: Marianne BarfodFoto: Ricardo Ramirez

[email protected]

Hvis ikke gardinet er trukket fra klokken 11 om formidda-gen, kommer der én og ban-ker på. For lige at tjekke at der ikke er noget galt.

De holder øje med hinan-den i bofællesskabet sam-bo i erik eriksens Gade på bryggen. Og tager vare på hinanden. men de sidder ikke lårene af hinanden, for det er ikke meningen.

Dejlig hjemmelavet mad og gylden vin står linet op – den gode stemning fylder rummet, der er fest i luften, og anledningen er værd at fejre.

sen io rbofæl lesskabet sambo har eksisteret i 10 gode år. De 17 medlemmer tæller blot to mænd, resten er kvinder – og hvordan det kan være, det skal vi høre mere om. bofællerne bor fordelt i 15 lejligheder og har deres egen opgang i et alment boligbyggeri her på bryggen. Den 4. september fejrede de hinanden og de-res fællesskab.

slOt meD UDsiGtideen til fællesskabet blev født allerede i 1993, hvor en

del af de nuværende beboe-re startede en forening med det formål at skabe et bo-fællesskab – et sted hvor de kunne blive gamle sammen, mens de havde det sjovt. at det er lykkedes, er en sej be-drift, der krævede en usæd-vanlig stærk tro på, at ideen trods alt var god.

Den oprindelige gruppe bestod af en flok, der kendte hinanden godt fra ophold på sommerhøjskole. De så for sig, at det kunne være sjovt at fortsætte det gode samvær også i en mere per-manent ordning. i næsten 10 år var de i gang med at undersøge alle aspekter i et bofællesskab, de økonomi-ske, de psykologiske og de praktiske. Det var også en udfordring at finde et fælles udgangspunkt. billige slotte med havudsigt i nærheden af hovedstaden hænger ikke på træerne.

Det blev den forhenvæ-rende overborgmester Jens Kramer mikkelsen, der kom med løsningen. Han insiste-rede på, at der i lokalpla-nerne for udbygningen af islands brygge skulle være en blanding af boligtyper, herunder også seniorbofæl-lesskaber.

max Katzenelson, som i dag er en slags talsmand

for sambo, fortæller, at han tilfældigt hørte om over-borgmesterens planer ved en fødselsdagsfest, hvor han ved samme lejlighed fik kontakt til boligselskabet aKb. Det møde blev starten til sambo, fortæller max.

– vi var heldige, vi dan-nede en forening, som var forpligtet til at fylde de 15 lej-ligheder op, som var det an-tal, vi fik til rådighed. Vi fik en opgang. Og vi fik mulighed for at præge byggeriet. vi annoncerede blandt andet i Folkeskolen, som var det billigste sted – og på et tids-punkt tænkte vi: ”Ikke flere af den slags”, griner han.

i dag er beboerne en blan-det fold af folk med mellem-lange uddannelser – ikke en akademisk højborg, men heller ikke mange håndvær-kere.

FÆllessKabeti samarbejde med aKb, som senere er blevet en del af Kab, gik de kommende samboere i gang med at skabe rammerne for deres bofællesskab. mod sæd-vane kendte boligselskabet beboerne, før de flyttede ind, og det gav både ud-fordringer og fordele, for beboerne stillede krav om

indretning og funktioner. til gengæld kunne lejligheder-ne tilpasses, og ikke mindst det store fællesrum med tagterrasse, der er hjertet i foreningen, kunne planlæg-ges med blandt andet et stor fælleskøkken.

– vi har fra dag fælles-skabet som førsteprioritet, siger max, og nu er vi blevet en slags ambassadører for seniorbofællesskaber. vi har netop haft besøg af Koreas radio, og Den Danske am-bassade i paris har været her med gæster fra Frankrig.

banGe mÆnDDe fleste beboere er singler – og de fleste er kvinder.

– Jeg tror, det er et gen-nemgående problem, at mænd ikke er til at drive til sådanne fællesskaber. må-ske fordi de er bange for, at de ikke kan opfylde kravene i fællesskabet – måske fordi de ikke vil have nogen så tæt på. vi holder hvert år et møde for interesserede i vo-res bofællesskab – og der er altid flest kvinder, fortæller max. Han tror, at kvinder og fællesskab rimer godt.

Da sambo startede, kom medlemmerne fra mange steder i landet. nogle kom, fordi deres voksne børn var

flyttet til København, andre fordi de kunne komme tæt-tere på deres arbejdsplads.

tvUnGen maDDaGi dag er stort set alle med-lemmer pensioneret, og de dyrker med glæde fælles-skabets få, men fornøjelige forpligtelser. Hver mandag er der fællesspisning. Kok-kene melder sig på skift og tilbereder dejlig, hjemme-lavet mad til de øvrige. Det er desuden en social pligt at deltage i et månedligt fæl-lesmøde, og alle beboere er med i arbejdsaktiviteter og i udvalg, der sørger for for-skellige kulturelle aktiviteter, som aktiverer beboerne, og som også involverer folk på ventelisten, så man kan lære hinanden at kende.

– vi holder os i gang, siger max, – og vi har en markant tryghed ved at vide, at vi er her. Det bedste er trygheden og det, at vi holder hinanden i ånde. vi bilder os ind, at vi lever længere og bedre.

Og det er der meget, der tyder på. Der har heller ikke været mere end fire fraflyt-ninger på de 10 år, sambo på islands brygge har eksi-steret.

Hurra og tillykke!

FAKTA Hvis du er interesseret i et seniorbofællesskab, arbejder KAB med at stifte og guide kom-mende seniorbofælles-skaber. Lige nu har KAB 10 indflyttede seniorbo-fællesskaber forskellige steder. ✚ Susanne Palsig fra KAB fortæller, at der en en stigende interesse og stor efterspørgsel. Hun mener, at den nu-værende ældregenera-tion ikke er fremmed for at bo i fællesskab. ✚ KAB holder studiekredse og vejleder kommende samboer med de indle-dende forberedelser.

Mændene er i undertal i

bofællesskabet. Men har en

central placering – i hvert fald når

Bryggebladets fotograf kommer

forbi. Her er Jesper f lankeret

af (til venstre) Birgit og Else og

(til højre) Anne og Helene.

Page 7: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

K-i-B.dk

Page 8: Knækbrødsprosa - Bryggebladet...muay thai, da hun kunne mærke, at livet som profes-sionel mimer var begyndt at slide på hende. – Der ligger rigtig meget arbejde i at leve som

17. september 20158

JULIUS OG DEN STORE SKAT

ZAKIyA

✚ Zakiya ajmi bor på bryggen. Hun er 23 år og børnebogsforfatter og har blandt andet skrevet “pi-gen, der var sky” og “Den sommer alt voksede vildt”. Læs mere på facebook: zakiyaajmiforfatter og www.zakiyaajmi.dk. bryg-gebladet portrætterede Zakiya ajmi i nr. 2/2015

tekst: Zakira aymi illustration: nikhila Wittus

Julius har kedet sig hele sommerferien. Hans mor arbejder i døgndrift, og alle hans venner har væ-

ret ude at rejse. Lige da ferien er ved at være slut, finder Juli-us en mystisk flaskepost i hav-nebadet. Men hverken ham eller hans mor kan tyde, hvad der står i det gamle brev …

Ole på Cafe isbjørnen vid-ste alt om alt, der var gam-melt. Det var nok, fordi han selv var så gammel. Han sad på isbjørnen hver eneste dag, og det havde han gjort så længe, nogen kunne hu-ske tilbage.

“Joo, den er god nok,” hostede Ole. “Det er et va-skeægte skattekort, i har fundet jer. Det er meget, meget gammelt. Jeg er sik-ker på, at skatten må være noget meget værdifuldt …” Han kløede sig i skægget og gnækkede lusket. “Jo, jeg kan da godt hjælpe jer med at tolke kortet, men så vil jeg også have min andel af skat-ten,” sagde han.

Jonna sukkede. “så lad gå da … tror du, den er rigtigt mange penge værd? tror du, der er nok penge i skatten til en tur til new York, for eksempel?”

“en tur til new York,” lo gamle Ole, og tog en slurk af sin øl. “Jeg vil vædde med, at der er penge nok i den skat, til en tur til månen!”

“Hm,” sagde Jonna. “en tur til månen. så skal man jo med rumraket. Det ved jeg ikke helt, om jeg tør. Og man kan jo heller ikke shoppe på månen … Kan man?”

“Hallo, mor, jorden kal-der,” sagde Julius. “Fint, Ole. Du må godt være med. i morgen, når jeg har fået fri

fra skole, mødes vi alle tre ude foran Cafe isbjørnen, og så kan vi gå i gang med at lede efter skatten.”

“åh, jeg ved ikke helt, om jeg kan gå fra arbejdet så tidligt,” sagde Jonna og kiggede i sin kalender. “nej, det går altså ikke. i morgen har vi vildt mange vigtige møder, og så skal jeg også have skrevet de der rappor-

ter færdigt, så de kan blive sendt videre til …”

“moar,” sukkede Julius.“nu må du beslutte dig,

Jonna,” sagde Ole. “enten er du med i skattejagten, el-ler også er du ikke med. vi går i hvert fald i gang i mor-gen eftermiddag, ikke også Julius?”

Julius nikkede. Jonna bed sig i læben. “Og du er sikker

på, at skatten er stor?” Ole nikkede alvorligt og

sænkede stemmen. “ifølge dette papir er skatten noget meget, meget værdifuldt. mere værdifuld end nogen af os kan forestille os!”

Bryggebladets børneføljeton, del 3: Skattejagten går i gang

NIKHILA

✚ nikhila Wittus bor på bryggen. Hun er 75 år, yo-galærer og kunstner - og forhenværende skønheds-dronning - og har senest udstillet på biblioteket i njalsgade. bryggebladet portrætterede nikhila Wit-tus i nr. 10/2015.