Top Banner
Keserű Tímea (34 éves) RAIFFEISEN BANK ZRT. MULTINACIONÁLIS VÁLLALAT HITELÁTALAKÍTÁSI OSZTÁLYVEZETŐ
15

Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

Apr 12, 2017

Download

Coaching Team
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

Keserű Tímea (34 éves)RAIFFEISEN BANK ZRT.MULTINACIONÁLIS VÁLLALATHITELÁTALAKÍTÁSI OSZTÁLYVEZETŐ

Page 2: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

A pályázat készítése rendhagyó módon indult …A pályázati kiírásra felfigyelve munkatársaiként Timit őszinte szívvel gondoltuk nominálni erre a díjra személyes tapasztalataink, megéléseink alapján. Ezért titokban kezdtük el megírni a pályázatot, azaz egy közvetlen beosztottja készített vele interjút, azzal az indokkal, hogy az a saját vezetői képzéséhez szükséges. Timi örömmel vállalta a felkérést, így egy őszinte és az ő gondolatait tartalmazó pályázatot állítottunk össze.

Page 3: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

Hitelátalakítási osztályvezetőként főbb feladatai:Közreműködés a lakossági behajtást és hitelátalakítást érintő stratégiai célok meghatározásában, kialakításban és végrehajtásában,

3 csoport felügyelete, csoportvezetők közvetlen irányítása (a 3 csoportvezető mellett direktben neki riportál 2 szakértő és egy adminisztrátor),

egyedi előterjesztések elbírálása, döntések meghozatala,

behajtási, követeléskezelési, átstrukturálási trendek figyelése, elemzések készítése, prezentálása,

részvétel kapcsolódó termékfejlesztésekben,

Restructuring process owner-ként folyamatgazda szerep betöltése a lakossági hitelátalakítást illetően.

Page 4: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

…szakmai életútja:2006: Projektvezető egy gyermekeket segítő alapítványban

2007: Telesales csoport vezetője egy magyar KKV-nál

2007 júliustól a Raiffeisen Bank színeiben: Telefonos behajtó – Lakossági területen 2008 márciusától: Folyamatellenőr – Private és KKV területen 2009 márciusától: KKV követeléskezelési koordinátor 2009 márciusától: KKV és Private követeléskezelési területen szakmai támogató (17 fő) 2010 szeptemberétől: KKV és Private követeléskezelési koordinátorok csoportvezetője (15-17 fő) 2012 októberétől: Hitelátalakítási osztályvezető

Page 5: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

…eredményei, hatások, sikerei: Folyamatellenőrként (2008):

A teljes munkafolyamat kiépítése az alapoktól oly módon, hogy saját és közvetlen kollégái tapasztalataira, meglátásaira kellett építenie. „Igazi műhelymunka volt.”

Megtalálni a hibákat és azokat orvosolni folyamati szinten, emellett a folyamatban résztvevő területek oktatása, képzése.

KKV követeléskezelési koordinátorként majd később a csoport Szakmai támogatójaként (2009-2010):

Már fél év koordinátori munka után felkérték a pozícióra, pedig életkorban a legfiatalabb koordinátor volt, valószínűleg a legkevesebb banki tapasztalattal – ezt komoly kihívás volt számára.

A kollégák teljes mértékben elfogadták, támaszkodtak rá, amit sikerként és támogatásként is megélt.

Page 6: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

…eredményei, hatások, sikerei: KKV követeléskezelési csoportvezetőként (2010-2012):

A munkafolyamatok kialakítása és menedzselése, a folyamatosan változó külső- és belső környezet évei voltak ezek. Gyorsan és hatékonyan kellett elemezni a helyzeteket, folyamatosan váltani és változtatni az alkalmazott módszereket. Az alkalmazkodáson túl azonban mindig sikerült megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel a kezdetben hátrányosnak ítélt szituációkból megerősödve, a korábbinál erősebb alapokról építkezve haladt tovább az eredményes működés útján.

A szakmaiság erősítésével, folyamatos belső képzésekkel sikerült elérni, hogy a csoport igazi kompetencia központtá vált a Bankon belül; a társterületek bátran támaszkodhattak az itt felhalmozott és rendszerezett tudásra és tapasztalatokra.

2012-ben, amikor vállalati területről lakossági területre váltott, rengeteg pozitív visszajelzést kapott a volt kollégáitól, és a korábbi közös munka hatására a későbbiekben is támogatták.

Page 7: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

…eredményei, hatások, sikerei:Hitelátalakítási osztályvezetőként (2012-től):„Az első hónapokban többször éreztem bizonytalanságot a rutin hiánya miatt. Ez egy nagy váltás volt számomra, szakmailag (KKV területről lakossági területre) és vezetői szempontból is, mindezt úgy, hogy egyszerre kellett HR jellegű (távozó kollégák pótlása és egy új csoport létrehozása) és stratégiailag meghatározó feladatokat menedzselnem.”

Öröm volt számára látni, ahogy az új kollégák fejlődnek, ahogy másképp közelítenek meg egy-egy problémát, és ahogy a szakmaiság egyre jobban erősödik „Azt gondolom, mára sikerült azt a fajta szakmai kompetencia központot kialakítani, ami a KKV területen is jellemezte a csoportomat.”

A 2 nagy felmondási hullám jól lett kezelve, nem omlott össze a rendszer (Két alkalommal is értékes kollégák hagyták el a csoportot egyéni karriercéljuk miatt, amit Timi támogatott, és az átmeneti állapotban is menedzselni tudta a feladatokat.)

Több, társterületeken átívelő projektben vett részt a területtel az elmúlt években: az eredmények külső és belső megítélése is abszolút pozitív. Elmondása alapján ezek egy különösen fontos felismeréshez is hozzásegítették: „Korábban azt hittem, képes vagyok bármennyit dolgozni. Ma már tudom, hogy hol vannak a határaim a mennyiségét illetően és ez jó.”

Page 8: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

… ki/mi segítette az eredményekhez, a sikerhez?

Először nézzük, hogy kik:

„Rengeteget kaptam és tanultam az alatt az egy év alatt, amíg Szentkuti Gabriella volt a közvetlen főnököm. Emlékszem, ahogy hallgattam őt a meetingeken, előadásokon, és arra gondoltam, milyen szerencsés vagyok, mert neki illetve vele dolgozhatok.”

„A Behajtási Főosztályon mindhárom eddigi közvetlen vezetőmtől (dr. Bondár Erikától, Zeisler Pétertől és Vass Andreától) megkaptam a lehetőséget, bizalmat, támogatást, odafigyelést. Mindhárman nagyon profin és felelősségteljesen végzik munkájukat, ami példaként szolgált számomra is. Különösen inspiráló volt minden egyes nap, amit fiatal vezetőként, Vass Andrea irányítása alatt töltöttem.”

„Azon beosztott kollégáim, akiben vakon megbízhatok, akire mindig számíthatok, és akik szeretik, amit csinálnak.”

Page 9: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

… ki/mi segítette az eredményekhez, a sikerhez?„A jóra törekvő kollégák – akik nem csak túl akarnak lenni a feladaton, hanem a lehető legjobban akarják megoldani azt. Akikkel folyamatosan flow élménye lehet az embernek.”

„Azok a barátok, kollégák, tanárok, akik őszinte és konkrét visszajelzést adtak”

„A családom, akik mindig mellettem voltak és erősítettek”

Page 10: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

… ki/mi segítette az eredményekhez, a sikerhez?És most lássuk, hogy mik:

A kínálkozó lehetőségek és ezek megragadása

Érdekes, újszerű feladatok - amelyek megkövetelik az innovációt

Megoldásra váró, nehéznek látszó problémák – amelyek megoldására nincs „felhasználói kézikönyv” vagy egyértelmű iránymutatás

Page 11: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

…vezetői szemlélete:Soha nem a vezetői szerep, mint presztízs vonzotta, nem akart mindenáron vezető lenni.

Ugyanakkor látta, hogy gyerekként is gyakran került a középpontba, irányító szerepbe – pl.: sportesemények kapcsán.

Legtöbb esetben a környezete látta a lehetőséget benne működése, szerepvállalása alapján, és ennek hatására „kiválasztódott” a vezetői posztra. Szívesen vette ezeket a feladatokat, megtalálta bennük a kihívást, a vezetés szeretetét.

Abban hisz, hogy a meggyőződésből elvégzett munka/feladat sokkal többet ér, mintha mindez kényszer hatására történik

Page 12: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

…vezetői szemlélete, küldetése:Amit fontosnak tart erősíteni, fejleszteni a kollégáknál:

Olyan fokú felelősségvállalás, amely mentén nem kipipálni akarnak egy feladatot, hanem azt jól megoldani, és ezért vállalják is a maguk részét.

Olyan önállóságot, amely vezetői támogatás mellett segíti őket a nehéz helyzetek, problémák esetén, hogy megtalálják saját megoldásaikat.

Olyan nyitottságot, amely kapcsán szeretnek új megoldásokon gondolkodni, nem torpannak meg a nehézségektől.

Amit fontosnak tart vezetőként adni a kollégáknak:

„Küldetés tudatot”: a kollégák értsék, lássák, hogy munkájukkal hol kapcsolódnak a szervezet céljaihoz, milyen ráhatásuk van azokra. A kollégáknak tudniuk kell, hogy mivel teremtenek értéket a munkájuk során.

Objektív visszajelzést

Támogatást az ötletek kibontakoztatásához

Page 13: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

… mit tett saját vezetői fejlődése érdekében?Rendszeresen kér visszajelzéseket, amelyeket mérlegel és megfogad – ebből nagyon sokat tanul

Szakirodalmak tanulmányozása és beépítése a gyakorlatba

Önreflektíven szeret helyzetekre visszatekinteni és elemezni azokat

Képes arra, hogy kívülről lássa magát, és ha kell, változtasson

Az egyes vezetői képzésekből mindig igyekszik megtalálni azokat a tanulási pontokat, amelyek támogatják őt

Page 14: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

… miben látja vezetői sikerességének a kulcsát?Önállóságra nevelés

Feladatok delegálása – visszamérése

Kitartás – „nem adom fel”

„Időt áldozok a munkára”

Új ismeretek elsajátítása (önképzés)

Kockázatok azonosítása

Összefüggések meglátása

Helyzetek elemzése

Page 15: Keserű Tímea az év fiatal vezetője 2016

… célkitűzései a következő 5 évre:

„Az eddigi karrierem alapján, a jövőre nézve két fontos következtetést mindenképpen le tudok vonni: először is azt, hogy azokban a helyzetekben és szerepekben érzem magam igazán jól, amelyekben a kialakítás dominál a működtetéssel szemben. Tipikusan testhezállónak érzem a projektjellegű feladatokat. Másrészt nem hátrálok meg attól, ha részben „visszább kell lépnem”, azaz úgy váltok, hogy egy új terület, egy új cél érdekében bizonyos mértékben ismét fel kell építenem magamat és a karrieremet.”

Hosszú távon szeretne új kihívásokat találni „szakmailag megtalálni mivel foglalkoznék még szívesen”

„Vezetőként minél több csillogó szemű kollégával együtt dolgozni”