Top Banner
TERVETULOA KELTANOKKA! Täh? Mikä edunvalvonta? Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn jäsenlehti Kesä-Tuokio 2012
32

Kesä-Tuokio 2012

Mar 23, 2016

Download

Documents

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUOn lehti uusille opiskelijoille
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Kesä-Tuokio 2012

TERVETULOA KELTANOKKA!Täh? Mikä edunvalvonta?

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOn jäsenlehti Kesä-Tuokio 2012

Page 2: Kesä-Tuokio 2012

2 Kesä-Tuokio 2012

03 Pääkirjoitus

11 Oikeudenmukaisuus ei synny kamppailutta

12TUOn kanssa tapahtuu

25Suhteessa jo kymmenettä vuotta

04 Toiminta & Ajatus

24 Nyyti on opiskelijoita varten

18 Tuutori - Aloittelevan opiskelijan tuki ja turva

10 Turun ammatti-korkeakoulun organisaatio

08 Täh? Mikä edunvalvonta?

16 Opiskelijan Turku

14 TULI ry - kohti parempaa korkea-koululiikuntaa

Sisältö | Kesä-Tuokio

PÄÄTOIMITTAJA Katja Keto ([email protected])ULKOASU JA TAITTO Johanna Hörkkö ([email protected])AVUSTAJAT Panu Aho, Pasi Akolahti, Heikki Heimonen, Tiina Järvi, Liisa Heinonen, Mikko Jaatinen, Anna Koivisto, Samu Koti-lahti, Terhi Peltonen, Paula Pernu, Juha Pihkakoski, Ringa Prauda, Niina, Ratilainen, Elina Sandelin, Anna Telenius, Jussi VierimaaKANSIKUVA Samu Kotilahti PAINOSPAIKKA Forssan Kirjapaino OyPAINOS 3300 kpl + digilehti www.opiskelijakunta.netILMOITUSMYYNTI JA LASKUTUS Pääsihteeri Terhi Peltonen ([email protected])JULKAISIJA Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO (Lemminkäisenkatu 30, 20520 Turku, www.opiskelijakunta.net)MEDIAKORTTI www.opiskelijakunta.net > TuokioLYHYESTI Tuokio on ilmaisjakelulehti, jonka painos tavoittaa yli 8000 AMK:n opiskelijaa sekä henkilökunnan jäsentä. Tuokio ilm-estyy neljä kertaa vuodessa, minkä lisäksi lehdestä julkaistaan uusille opiskelijoille suunnattu erikoisnumero Kesä-Tuokio kerran vuodessa.

ISSN 1797-0083

05 Opiskelijakunta opiskelijoiden asialla

20 Messi auttaa uudessa tieto- vyöryssä

20 Koulutusala- yhdistykset

22 Matka opinto- polullesi alkaa tästä

Page 3: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 3

Tästä se alkaa

Pääkirjoitus

KATJA KETO - PÄÄTOIMITTAJA [email protected]

T ervetuloa, uusi opiskelija! Luet parhaillaan Tuokio-lehteä, joka on Turun ammattikorkeakoulun opis-

kelijakunta – TUOn jäsenlehti. Tämän nor-maalisti ilmaislehtenä kampuksilla jaet-tavan lehden olet saanut postitse kotiisi, koska juuri sinut on valittu opiskelemaan Turun ammattikorkeakouluun.

Kun kirjoitan tätä pääkirjoitusta, ulkona paistaa aurinko mutta tuuli on vielä kylmä. On toukokuun alku ja syksyn orientoivat viikot tuntuvat olevan ikuisuuden päässä. Istun TUOn toimistolla, työpäi-väni päättyy ihan näillä näppäimillä ja sisäpihalla liikkuvista ihmisistä päätellen monen opis-kelut ovat myös ohi tältä päivältä.

En malta olla leikittelemällä ajatuksella, missä te lukijat olette, kun luette Kesä-Tuokiota. Ehkä joku teistä on juuri hihku-nut innosta saadessaan tiedon opiskelu-paikasta unelma-alalla. Jotakuta saattaa mietityttää, kumman mahdollisesta opis-kelupaikasta ottaa vastaan. Kolmas taas voi epäröidä, haluaako edes sittenkään opiskella kyseisellä alalla. Tunteita, aja-tuksia ja ikkunasta avautuvia näkymiä on varmasti yhtä monta kuin on teitä uusia opiskelijoitakin.

Tähän kohtaan sopisi moni klisee siitä, miten elämässäsi alkaa uusi sivu, matka kohti uutta satamaa on alkanut ja vain tai-vas on rajana uusille kokemuksille. Luulen, että moni kliseistä pitää paikkaansakin,

mutta säästettäköön itsemme nyt niiltä.Sen sijaan haluan toivottaa teille uusille

amkkilaisille paljon avointa mieltä ja aina-kin varastollisen intoa opintojen alkuun. Opiskelu kannattaa nähdä seikkailuna, jonka alku on ehkä nyt lyöty lukkoon, mutta reitti ja määränpää ovat vielä avoi-mia.

AMK:ssa opiskelu tarkoittaa mahdol-lisuutta oppia, opiskella, tutustua uusiin ihmisiin, verkostoitua, saada tietoa, osal-

listua erilaisiin tapah-tumiin ja ennen kaik-kea tutkia, mikä voisi olla tämän seikkailun määränpää.

HOPS eli henkilökohtainen opintosuun-nitelma takaa sen, että omasta seikkailus-taan voi rakentaa itsensä näköisen, mutta se ei vaadi, että määränpää pitää olla heti syyslukukauden alussa selvillä. Oma opin-topolku ja horisontissa häämöttävän työ-elämän tavoitteet varmasti tarkentuvat sitä mukaa, kun opit ja koet ammatistasi lisää.

Syksy ja orientoivat viikot tulevat var-masti nopeammin kuin uskotkaan, mutta kannattaa ottaa asia kerrallaan. Orien-toivilla viikoilla tulee valtava määrä uutta tietoa opiskelusta TuAMK:ssa, mutta ei niitä kukaan kerralla muistakaan. Nauti uusista ihmisistä ja siitä, että seuraavat vuodet sinulla on mahdollisuus ja oikeus keskittyä tulevan ammattisi hankintaan. Nauti kesästä ja syksyllä nähdään!

Page 4: Kesä-Tuokio 2012

4 Kesä-Tuokio 2012

Ajatus

Turun ammattikorkeakoulu on todella monitahoinen organisaatio, jossa yksittäisen opiskelijan on todella vai-kea pitää huolta opiskelijoiden mielipiteiden, toiveiden ja vaatimusten esille tuomisesta. Lähes 10 000 opiskelijan yhteisö on mahtava asia silloin kun se toimii.

Me opiskelijakunnassa yritämme parhaamme mukaan saattaa kaikki nämä opiskelijat yhdessä vain ja ainoas-taan yhden aatteen taakse: opiskelijoiden, siis meidän kaikkien, puolen pitämiseen. Me olemme opiskelijoita ja meidän äänemme on kuuluttava!

Opiskelijoiden puolia voi pitää monella tavalla. Näky-mättömämpi osa sitä on koulutus- ja sosiaalipoliittinen edunvalvonta, näkyvämpi taas esimerkiksi jäsenedut, joita hankimme jatkuvasti lisää. Jäseneduilla tarkoite-taan tietenkin niitä kuuluisia opiskelija-alennuksia, joita saat ympäri Suomen vain ainoalla ja oikealla sinisellä opiskelijakortilla (saat sen meidän kauttamme). Suuri osa eduista on valtakunnallisia, mutta monet paikalliset yritykset tekevät kanssamme yhteistyötä juuri meidän

Siitä tulee tänä syksynä tasan kymmenen vuotta, kun minun postilaatikostani tipahti Turun AMK:sta tullut kirje: Tervetuloa opiskelemaan! Juuri lukiosta valmistu-neena elämä korkeakouluopiskelijana näyttäytyi jännit-tävänä ja uutena seikkailuna.

Erityisesti muistan opintojen aloittamisesta syksyn kovimman tapahtuman, eli Keltanokkabileet. Rastikier-ros Turun keskustassa teki tutuksi niin lähimmät opiske-lukaverit, baarit kuin sankan joukon muiden alojen opis-kelijoita eri toimipisteissä. Vuonna 2002 tapahtumassa taisi olla teemana Villi länsi, sillä muistoissani seison lännenhatussa ja keltaisessa nenässä juuri kastettuna Samppalinnanmäellä.

Mukaan opiskelijatoimintaan kannattaa lähteä, sil-lä koulutusalayhdistyksen ja opiskelijakunnan kautta on mahdollisuus saada elinikäisiä ystäviä ja verkostoja tulevaan työelämään. Tekemisen tapoja on monia. Tuu-toritoiminnassa pääset tutustumaan ensi vuoden kelta-nokkiin ja opiskelijakunnan edustajistossa olet mukana määrittämässä opiskelijaliikkeen tulevaisuutta. Opis-keluvuodet menevät nopeasti – ei siis kannata odotella

opiskelijoiden hyväksi.Yhteisö on vahva silloin,

kun se toimii. Mukaan opis-kelijakunnan päätöksente-koon pääset helposti osallis-tumalla edustajistovaaleihin. Jäsenenä sinulla on oikeus paitsi äänestää, myös asettua ehdolle.

Edustajisto on oiva tapa päästä kuulemaan tuoreeltaan niitä asioita, jotka vaikuttavat kaikkiin Turun ammatti-korkeakoulun opiskelijoihin. Etkö sinäkin haluaisi olla etuoikeutettu?

Sinä, joka sait tämän lehden postiluukustasi: lämpimät onnittelut valituksi tulemisen johdosta! Opiskelijakunta on olemassa sinua varten.

ja luulla, että ensi vuonnakin vielä ehtii. Mukaan opiskelija-elämään pitää lähteä heti!

Opiskeluaikana kannattaa luoda suhteita työelämään. Oma ammattitaito tai amma-tillinen identiteetti vaatii kehittyäkseen työelämäkoke-musta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että heti opintojen alussa tarvitsisi tietää, mikä minusta tulee isona. Mielestäni tärkeä ei ole päämäärä, vaan se matka, jota kuljemme. Jokainen työpaikka tai harjoittelukokemus viitoittaa tietä tulevaisuuteen. Ja kaikki kokemukset ovat tärkeitä oman ammatillisen kas-vumme tiellä. Kymmenen vuotta sitten en olisi voinut kuvitella, että oma ammatillinen tieni toisi minut takai-sin tänne – Turun ammattikorkeakouluun.

Miksi taistelemme?

Opiskeluaika menee nopeasti - muista elää!

SAMU KOTILAHTI - HALLITUKSEN VARAPUHEENJOHTAJA

[email protected]

TERHI PELTONEN - PÄÄSIHTEERI

[email protected]

Toiminta

Page 5: Kesä-Tuokio 2012

TEKSTI ANNA TELENIUS KUVAT TUON ARKISTO

Kesä-Tuokio 2012 5

Opiskelijakunta opiskelijoiden asialla

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO on opiskelijoiden lakisääteinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka koostuu kaikista Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoista. TUOn tärkeintä toimintaa ovat edunvalvonta, opiskelijakorttien myöntäminen jäsenilleen, erilaisten opiskelijatapahtumien järjestäminen sekä palveluiden tuottaminen opiskelijoille.

Edunvalvonta

Opiskelijakunnan ensimmäinen ja tärkein tehtävä on koko opiskeli-jasektorin kattava edunvalvonta. Tämä tarkoittaa käytännössä opis-kelijoiden etujen edistämistä niin valtakunnallisella, alueellisella kuin korkeakoulukohtaisella tasolla.Yksittäisen opiskelijan näkökulmasta TUOn tekemä edunvalvonta tarkoittaa opiskelijoiden äänen kuuluvaksi tuo-mista AMK:n hallinnossa sekä ohja-us- ja neuvontapalveluiden tarjoamista puolueettomana tahona. Sivuilla 8–9 perehdytään yksityiskohtaisemmin TUOn tekemään edunvalvontatyö-hön sekä opiskelijoiden mahdollisiin ongelmakohtiin.

OpiskelijakortitOpiskelijakunta TUOsta saat aidon ja oikean opiskelijakortin joko koko opiskeluajallesi yhdellä kertaa tai voit vuosittain uusia jäsenyytesi lunastamalla uuden lukuvuositarran. Virallinen Suomen ammattikorkea-koulujen liitto – SAMOK ry:n opis-kelijakortti, jonka saat tilattua kaut-tamme, on todiste opiskelijakunnan jäsenyydestä ja avaa opiskelija-alennukset sadoissa paikoissa joka puolella Suomea. Suurimmat alen-nukset saat VR:ltä ja Matkahuollon kaukoliikenteestä, joissa molemmis-sa alennus on 50 prosenttia matkan hinnasta.

Useimmiten käyttämäsi alennus

on todennäköisesti ruokailu: opiske-lijakortilla saat ateriatuetun lounaan kaikista Suomen opiskelijaravinto-loista. Lisäksi voit aktivoida opiske-lijakorttisi kirjastokortiksi kaikissa Turun korkeakoulujen kirjastoissa.

Osa alennuksista on listattuna nettisivuillamme, mutta muista aina kysyä kaikissa liikkeissä ja ravinto-loissa saatko opiskelija-alennusta. Näytä ja käytä korttiasi myös Turun ulkopuolella, sillä se toimii kaikkialla Suomessa. Uusia etuja tulee koko ajan lisää ja niistä saat kuukausittain postia TUOn kuukausitiedotteen muodossa opiskelijasähköpostiisi.

TUOn jäseneksi voit liittyä kätevimmin täyttämällä liittymis-

Page 6: Kesä-Tuokio 2012

6 Kesä-Tuokio 2012

lomakkeen TUOn nettisivuilla osoitteessa www.opiskelijakunta.net. Vaihtoehtoisesti voit myös täyttää tämän lehden takasivulla olevan lomakkeen ja palauttaa sen postitse TUOn toimistolle Lem-minkäisenkadulle: Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO, Lemminkäisenkatu 30, 20520 Turku. Jos täytät paperilomakkeen, muista toimittaa meille lomakkeen yhteydessä myös kuitti maksusta ja valokuvasi.

Lukukauden alettua voit palauttaa hakemuksen myös suoraan TUOn toimistolle Lemminkäisen-kadulle, TUOn kirjakauppoihin Sepänkadulle ja Ruiskadulle tai muiden toimipisteiden opintotoi-mistoihin.

Huomaathan, että jos tilaat opiskelijakorttisi tiistaina 17.7. mennessä – joko nettisivuillamme tai lähettämällä meille paperihakemuksen – posti-tamme opiskelijakortin ilmaiseksi hakemuksessa ilmoittamaasi osoitteeseen elokuun aikana.

PalvelutOpiskelijakunta TUO tarjoaa opiskelijoille koko joukon erilaisia palveluja: oppikirjojen ja tapahtu-malippujen myyntiä, lakineuvontaa, kopiointi- ja tulostuspalveluita sekä paljon muuta. Osaan pal-veluistamme vain jäsenet ovat oikeutettuja, kuten esimerkiksi lakineuvontaan, kun taas osa palveluis-tamme, esimerkiksi kirjakaupat, on kaikille avointa toimintaa.

Omistamme osakeyhtiömme kautta kaksi kirja-kauppaa, jotka toimivat nimellä TUO – Opiskelija-palvelut. Kirjakauppa palvelee Ruiskadun ja Sepän-kadun toimipisteissä sekä verkkokaupan muodossa, joten voit asioida kirjakaupassa toimipisteestä tai kellonajasta riippumatta. Kirjakaupan valikoimiin kuuluu oppikirjojen ja opiskelutarvikkeiden lisäksi muun muassa makeisia ja mustepatruunat kotitu-lostimia varten. Myymälöissä sekä verkkokaupassa on mahdollista hankkia myös lisää tulostus- ja kopi-

Näin tilaat opiskelijakortin

- Mene osoitteeseen www.opiskelijakunta.net -> Jäsenyys tai täytä paperinen hakemus lehden takaa.- Valitse kuinka pitkän jäsenyyden maksat: 4 ½ vuoden tutkinto 94 euroa, 4 vuoden tutkinto 85 euroa, 3 ½ vuoden tutkinto 76 euroa, 1 vuosi 32 euroa, 1 lukukausi 23 euroa. kaikki hinnat sis. liit-tymismaksun 8 euroa ja jäsenmaksut ko. ajalta. - Jos teet sähköisen tilauksen, liitä tilaukseen tunnistettava kasvokuva ja maksa suoraan netti-pankkisi kautta.- Jos täytät paperihakemuksen, kiinnitä hake-mukseen kuva, maksa jäsenyys nettipankissa etukäteen ja postita kuitti hakemuksen mukana- Opiskelijakorttikuvan ei tarvitse olla virallinen passikuva, mutta henkilön kasvot täytyy olla tunnistettavissa.

Opiskelijakorttiasioita voit hoitaa seuraavissa toimipisteissä lukuvuoden aikana:- Lemminkäisenkatu: TUOn toimisto B-puolen sisäpihalla- Sepänkatu: TUOn kirjakauppa C-siivessä- Ruiskatu: TUOn kirjakauppa pääaulassa- Linnankatu: Opintotoimisto - Joukahaisenkatu (ICT-talo): opiskelijoita palvel-laan Lemminkäisenkadulla TUOn toimistolla- Salo: Salon AMK-opiskelijat ry:n toimisto 2. krs

Tulostaminen ja kopiointi Turun AMK:ssaTUO – Opiskelijapalvelut oy huolehtii yhdessä Turun AMK:n kanssa keskitetystä tulostuk-senhallinnasta. Voit siis tulostaa toimipisteesi kaikilta tietokoneilta Canon-monitoimilaittee-seen. Turun AMK tarjoaa kaikille opiskelijoille vuosittain 200 krediittiä, joilla voi sekä tulos-taa että kopioida. Lisää tulostuskrediittejä voi ostaa TUOn kirjakaupoista ja toimistolta sekä verkkokirjakaupasta. Tarkemmat ohjeet tulostamiseen ja kopioin-tiin löydät TUOn nettisivuilta: www.opiskelija-kunta.net/palvelutoiminta/tulostus

Lisäksi TUO kiertää toimipisteitä Roadshow’llaan syys-lokakuun aikana. Road-show-ständillä voit hoitaa jäsenasiasi kuntoon ja tutustua TUOn toimintaan. Roadshow-ajat ovat nähtävissä nettisivuillamme osoitteessa www.opiskelijakunta.net.

Page 7: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 7

ointikrediittejä.Kirjakaupan hoitaja Maija

Koivisto Ruiskadun myymälästä kertoo, että lukukausien alut ovat luonnollisesti kiireisintä aikaa: ”Meillä on myymälässä kova kuhina, kun uudet oppikirjat sekä opiskelutarvikkeet hankitaan aina kurssien alussa. Lisäksi syksyllä ja keväällä kaupassa asioi runsas joukko hoitamassa opiskelijakun-nan jäsenasiat kuntoon. Myymme myös ennakkolippuja lukuisiin TUOn tapahtumiin ja haalari-merkkejä haalareihin, joten meillä kannattaa poiketa muulloinkin kuin pelkästään oppikirjahankin-noissa.”

Kirjakaupan toimitusjohtaja Kimmo Hollmén muistuttaa, että TUOn jäsenyydestä hyötyy myös kirjakaupassa: ”Kirjakauppam-me ei kuulu mihinkään ketjuun, joten minkään kaupparyhmän kanta-asiakaskortteja meillä ei ole käytössä. Alennukset myönnetään TUOn jäsenille, jotka hyötyvät hal-vemmista oppikirjoista sekä muis-ta lisäalennuksista ja tarjouksista. Nämä edut kannattaa hyödyntää,

Lakineuvontaa TUOn jäsenilleNeuvontalakimies OTK Petteri Sihvonen päivystää lukukausien aikana tiistaisin klo 18–19 Turun yliopiston ylioppilaskunnan tiloissa, osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4 A, 20500 Turku.

Voit kysyä neuvontalakimieheltä opiskelijaoikeuksiin, vuokra-asioihin tai muuhun oikeudelliseen asiaan neuvoja sekä ohjeistusta.

Neuvontalakimies Petteri SihvonenTYYn sosiaalipoliittisen sihteerin huone, Yo-talo A, 1. krs (TYYn toimisto)puh. (02) 2769 614 (vastaanottoaikoina).

sillä 10 %:n alennus oppikirjasta on tuntuva alennus, joten TUOn myön-tämä opiskelijakortti kannattaa esit-tää aina kassalla.”

TapahtumatOpiskelijakulttuurin ylläpitäminen ja yhteisöllisyyden edistäminen on olennainen osa opiskelijakunnan jokavuotista toimintaa, mikä kerää kerta toisena jälkeen satoja ja tuhan-sia opiskelijoita yhteen erilaisten TUOn järjestämien tapahtumien muodossa. Suurempien maailmoja syleilevien tavoitteiden lisäksi opis-

kelijatapahtumilla on yksi selkeä teh-tävä: hauskanpito ja rentoutuminen eli toisin sanoen täydellisen vastapai-non luominen opinnoille, työnteolle ja muulle arkiselle puurtamiselle.

TUOn tapahtumien laajasta kirjosta jokainen opiskelija löytää varmasti mieluisensa ja mikäli näin ei olisi, muista vinkata siitä meille ja olla mukana kehittämässä uutta ja erilaista opiskelijakulttuuria! Lue lisää opiskelijakunnan tapahtumista tämän lehden sivuilta 12–13.

TUOn toimisto löytyy Lem-minkäisenkadun toimipisteen b-siivestä. Tervetuloa käymään!

Page 8: Kesä-Tuokio 2012

8 Kesä-Tuokio 2012

2

POLIITTISEEN PÄÄTÖKSENTEKOON

VAIKUTTAMINEN

Opiskelijakunnan kautta pääset vaikuttamaan myös kunnalliseen päätöksentekoon. Syksyn kunnal-

lisvaaleihin opiskelijakunta valmistautuu yhdessä muiden Turun opiskelija- ja ylioppilaskuntien kanssa. Vapaaehtoisena kunnallisvaalityöryhmän jäsenenä

pääset ajamaan opiskelijoiden etua Turun alueella ja viemään eteenpäin opiskelijoille tärkeitä vaali-

teemoja. Voit myös puhaltaa uutta tuulta Turun kunnallispoliittiseen päätöksentekoon

äänestämällä nuorta ehdokasta.

9

1APUA, MIHIN OTAN YHTEYTTÄ ONGELMATAPAUKSISSA!?

Tuutorit Vertaistuutoreilta saat vinkkejä ja nopeita ohjeita ongel-matapauksiin. Vertaistuutorit ovat jo itse oppineet opiskelusta ja

heillä on hyvät tiedot siitä miten tulee toimia tilanteessa kuin tilan-teessa. Vertaistuutori osaa myös ohjata sinut ongelmatilanteissa

eteenpäin oikealle luukulle.Koulutusalayhdistykset Koulutusalayhdistyksiin on mahdollista ottaa aina yhteyttä kun jokin asia mietityttää niin omaan koulutus-alaan liittyvissä asioissa kuin esimerkiksi tapahtumiin ja bileisiin liittyvissä asioissa. Koulutusalayhdistyksillä on tieto useamman vuoden ajalta erilaisista ongelmatilanteista ja heillä saattaa olla

ratkaisu juuri sinun ongelmaasi.Opiskelijakunta Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUOhon voit olla yhteydessä, jos sinulla on isompia murheita.

Opiskelijakunta pystyy vaikuttamaan ongelma- tilanteisiin ottamalla yhteyttä opettajiin, koulutuspäälliköihin tai koulun johtoon. TENTIN ARVIOINTI MYÖHÄSSÄ! MITÄ MINUN KANNATTAA

ENSIMMÄISENÄ TEHDÄ? MIHIN ANNAN PALAUTETTA?

Opiskelijakunnalla on nettisivuillaan Räyhämaili-palvelu. Räyhä-mailin voit kirjoittaa, jos arvosteluasi ei ole tullut Winhawilleen tutkintosäännön mukaisesti kahden viikon kuluttua kuuluste-lusta, ellei asiasta muuta ilmoiteta. Jos siis opettaja ilmoittaa

arvostelun tulevan kuukauden kuluttua kuulustelusta, niin Räyhämailin voi lähettää vasta kuukauden jälkeen.

Palautetta voit antaa kurssista suoraan opettajalle. Monilla opettajilla on omat välineensä palautteen keräämiseen, jol-loin pystyt antamaan palautteen anonyymisti. Jos kuitenkin haluat antaa palautetta mistä tahansa asiasta, voit kääntyä myös opiskelijakunnan puoleen. Opiskelijakunnan internet-

sivuilta löydät palauteosion, jossa annetut palautteet opiskelijakunta ohjaa eteenpäin

tarvittaville tahoille.

TEKSTI MIKKO JAATINEN & ANNA TELENIUS

Täh? Mikä edunvalvonta?

10 edunvalvonnan peruspilaria, jotka sinun on hyvä tietää.

VERTAISTUUTORIT

Vaikka virallisesti vertaistuutorin pesti kestää vain yhden vuoden, muistavat opiskelijat

vuosienkin päästä omat tuutorinsa ihmisinä, jotka auttoivat sopeutumaan korkeakouluopin-toihin. Tuutoreilla on vaitiolovelvollisuus, mikä tekee heistä luottamuksen arvoisia henkilöitä. He ovat ihmisiä, joita yhdistää yhteinen halu opastaa uusia opiskelijoita koulussa. Sana

tuutori jo kertoo itsestään seuraavaa: luottamus, ohjaus, tuki ja yhdessä

tekemisen hauskuus.

10

Page 9: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 9

3HÄIRINTÄYHDYSHENKILÖ

Häirintä on toimintaa, jonka häiritty kokee jollakin tavalla epämiellyttäväksi. Se voi liittyä häirityn henkilön etni-

syyteen, seksuaalisuuteen, varallisuuteen, uskontoon, fyysisiin ominaisuuksiin tai sukupuoleen. Häirintää on myös kaikenlainen korkeakoulukiusaaminen ja syrjintä.Opiskelijakunnalla on kaksi häirintäyhdyshenkilöä, joihin voit olla yhteydessä. Heiltä saat puolueettoman kuunte-lijan huolillesi. Häirintäyhdyshenkilö toimii luonnollisesti

opiskelijan ehdoilla eikä ryhdy jatkotoimenpiteisiin ilman opiskelijan suostumusta.

Täh? Mikä edunvalvonta?

OPISKELIJOIDEN EDUSTAJANA

TOIMIMINEN

Opiskelijoiden edustajana voit toimia opiske-lijakunnassa joko edustajistossa tai hallituk-sessa. Hallituksessa toimivilla on jokaisella omat vastuualueet. Hallituksen toiminnasta

kartalle pääsee parhaiten hakeutumalla edus-tajistoon. Opiskelijaedustajana voit toimia

koulun päättävissä elimissä kuten esimerkiksi koulun hallituksessa, opintotukilautakunnassa,

laaturyhmässä ja hyvinvointityöryhmässä tai oikeusturvalautakunnassa.

7

LAKIMIESPALVELU

Opiskelijakunnan kautta saat maksutto-masti neuvontaa lakiasioissa. Lakimiehen tavoitat maksuttomasti tiistaisin ja torstai-sin klo 18–19 (TYYn sosiaalipoliittisen sih-

teerin huone, Yo-talo A, 1. krs.). Muistathan ottaa opiskelijakorttisi mukaan. Lakimiehen tavoittaa vastaanottoaikoina myös puheli-

mitse numerosta 02 2769 614.

4

MITEN MINÄ VOIN

VAIKUTTAA ASIOIHIN?

Opiskelijakunnalla on joka syksy edustajistovaalit, joissa pystyt vaikut-tamaan joko asettumalla itse ehdolle, tai äänestämällä valitsemaasi ehdo-kasta. Opiskelijakunnan hallitukseen

on mahdollista hakeutua loppusyksystä.

5OPISKELIJAEDUSTAJANA TOIMIMINEN

TuAMK:lla ja jokaisella tulosalueella on erilaisia hallinnollisia työryhmiä, joissa on opiskelijaedus-tajia. Näitä ryhmiä ovat mm. tulosalueiden johto-ryhmät, erilaiset tiimit ja auditointien työryhmät. Näihin pääset mukaan kyselemällä aktiivisesti tulosalueen toiminnasta esimerkiksi koulutus-päälliköiltä tai tulosalueen koulutusjohtajalta. Myös opiskelijakunnalta voi kysyä neuvoa,

jos olet kiinnostunut opiskelijaedus- tajana toimimisesta.

6

HENKILÖKOHTAISET OHJAUS- JA NEUVONTAPALVELUT

Edunvalvontaan liittyvissä asioissa opiskelija tai esimerkiksi yk-sittäisen koulutusohjelman opiskelijaryhmä voi saada ohjausta ja neuvontaa joko sähköpostitse tai varaamalla vastaanottoajan

opiskelijakunnan edunvalvontasihteeriltä.

Ohjaus- ja neuvontapalveluja on mahdollista saada niin koulutusta, toimeentuloa kuin muitakin opiskelijan elämää

koskettavien asioiden tiimoilta. Kaikki yksittäistä opiskelijaa/opiskelijoita koskevat asiat käsitellään luottamuksellisesti.

Opiskelijakunta tarjoaa ongelmatilanteissa opiskelijoille myös häirintäyhdyshenkilön sekä lakimiehen palveluja.

Opiskelijakunta TUOn edunvalvontasihteeri: Anna Telenius

työhuone: TUOn toimisto, Lemminkäisenkadun toimipiste B-siipi, sisäpiha puh: 045 881 4050

[email protected]

8

Lue lisää edunvalvonnasta

TUOn nettisivuilta:

www.opiskelijakunta.net/

edunvalvonta

Page 10: Kesä-Tuokio 2012

Turun ammattikorkeakoulun organisaatioTEKSTI KATJA KETO JA HEIKKI HEIMONEN

T urun AMK on yhteensä noin 10 000 henkilön yhteisö, joka koostuu opiskelijoiden lisäksi monenlaisia töitä

tekevästä henkilökunnasta. Tämän kaavion avulla voit hahmottaa Turun AMK:n kokonaisuutena sekä oman sijoittumisesi siihen.

Ensimmäisenä ylhäällä ovat hallintorakenteet. Niiden jälkeen tulee kehittämisen tulosalue, jonka palvelut ovat kaikkien käytettävissä.

Varsinaiset koulutusohjelmat on jaettu kuudelle eri

tulosalueelle: BIL, HYPA, TAI, TYT, TERV ja TSK. Jokai-sella tulosalueella on oma koulutusjohtajansa, joka vas-taa tulosalueen toiminnasta. Lisäksi jokaisella koulutus-ohjelmalla on oma koulutuspäällikkö.

Kaaviosta näkee myös, missä toimipisteissä opetusta järjestetään. Tässä mainittujen toimipisteiden lisäksi opetusta on vielä Loimaalla, jonne ei kuitenkaan oteta enää uusia opiskelijoita.

10 Kesä-Tuokio 2012

AMK:n valtuuskuntaAMK:n hallitus

RehtoriVararehtorit

Johtoryhmä

Innovaatiopalvelut- T&K-keskus- Täydennyskoulutuskeskus- Aluekehitys- Yrittäjyys- Henkilöstöhallinto- Henkilöstökoulutus- IT-palvelut

Kehittäminen

Hallintopalvelut- Yleishallinto- Taloushallinto- Viestintä- Laatu ja arviointi- Kiinteistö- ja muut tukipalvelut

Korkeakoulupalvelut- Koulutuksen kehittäminen- Opintoasiat- KV-toiminta- Keskitetyt koulutuspalvelut- Avoin AMK- Kirjasto- Kielikoulutuskeskus

Tulosalueet

Bioalat ja liiketalous (BIL)- Bio- ja elintarviketekniikka, Lemminkäisenkatu- DP in International Business, Lemminkäisenkatu- Liiketalous, Lemminkäisenkatu- Tietojenkäsittely, Lemminkäisenkatu- Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen (YAMK), Lemminkäisenkatu- Business Information Systems (YAMK)

Hyvinvointipalvelut (HYPA)- Kauneudenhoitoala, Lemminkäisenkatu- Palvelujen tuottaminen ja johtaminen, Lemminkäisenkatu- Sosiaaliala, Ruiskatu ja Salo- Toimintaterapia, Ruiskatu- Fysioterapia, Ruiskatu- Palveluliiketoiminta (YAMK), Lemminkäisenkatu- Kuntoutusala (YAMK), Ruiskatu- Sosiaaliala (YAMK), Ruiskatu

Taideakatemia (TAI)- Esittävä taide, Linnankatu ja Sepänkatu- Kuvataide, Linnankatu- Musiikki, Linnankatu- Elokuva ja televisio/viestintä, Linnankatu ja Joukahaisenkatu- Journalismi, Lemminkäisenkatu

Tekniikka, ympäristö ja talous (TYT)- Auto- ja kuljetustekniikka, Sepänkatu- Kala- ja ympäristötalous, Sepänkatu- Kestävä kehitys, Sepänkatu- Kone- ja tuotantotekniikka, Sepänkatu- Liiketoiminnan logistiikka, Sepänkatu- Muotoilu, Sepänkatu- Myyntityö, Sepänkatu- Rakennusalan työnjohto, Sepänkatu- Rakennustekniikka, Sepänkatu- Tuotantotalous, Sepänkatu- Rakentaminen (YAMK), Sepänkatu- Ympäristöteknologia (YAMK), Sepänkatu

Terveysala (TERV)- DP in Nursing, Salo- Hoitotyö, Salo- Bioanalytiikka, Ruiskatu- Ensihoito, Ruiskatu- Hoitotyö, Ruiskatu- Radiografia ja sädehoito, Ruiskatu- Suun terveydenhuolto, Ruiskatu- Kliininen asiantuntija (YAMK), Ruiskatu- Terveyden edistäminen (YAMK), Ruiskatu- Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK), Ruiskatu

Tietoliikenne ja sähköinen kauppa (TSK)- Liiketalous, Salo- Tietojenkäsittely, Salo- DP in Information Technology, Joukahaisenkatu- Elektroniikka, Joukahaisenkatu- Kirjasto- ja tietopalvelu, Joukahaisenkatu- Tietotekniikka, Joukahaisenkatu- Teknologiaosaamisen johtaminen (YAMK), Joukahaisenkatu- Kirjasto- ja tietopalvelut (YAMK), Juokahaisenkatu

Page 11: Kesä-Tuokio 2012

O li kyse sitten maksuttomasta koulutuksesta,

apartheid-järjestelmän purkamisesta tai femi-nistien taistelusta naisten äänioikeuden puolesta, yhteiskunnal-lisen tasa-arvon luomi-nen on aina vaatinut kamppailua: uskallusta sanoa ääneen asioita, joiden kuuleminen tai näkeminen ei miellytä kaikkia, uskallusta tuoda esille näkemyksiä, joista kaikki eivät ole samaa mieltä.

Vaikka haluaisimme uskoa kaikki-en kannalta hyvien poliittisten rat-kaisujen olemassaoloon, eri asemissa olevien ihmisten välisiä eturistiriito-ja on mahdoton pyyhkiä pois pelkällä ”yhteistä hyvää” korostavalla ajatte-lulla. On tosiasia, että työnantajan etu on usein ristiriidassa työntekijän edun kanssa, tai kaivosbisneksen etu luonnonsuojelijan intressien kanssa, eikä mitään itsestään selvää ”yhteis-tä etua” ole olemassa kuin poliittisis-sa juhlapuheissa.

Ääni esiin!Demokratian toteutumisen vuoksi on tärkeää, että kaikki ihmisryh-mät käyttävät oikeuttaan vaikuttaa tuomalla oman äänensä yhteiskun-nalliseen keskusteluun ja päätöksen-

Oikeudenmukaisuus ei synny kamppailutta

”Sen olen 75 vuodessa oppinut, että olemalla kiltti ja hiljenemällä ei heikompien asemaa paranneta. Tasa-arvon puolesta on

kamppailtava”, totesi itseäni lähes 50 vuotta vanhempi nainen uimahallin saunanlauteilla. Toteamus, joka kiteyttää jotain varsin

paikkansapitävää, on jäänyt mieleeni.

tekoon. Ammattikorkeakouluopiske-lijoiden ääntä tuodaan esille muun muassa opiskelijakuntien kautta ja nuoret voivat osallistua vaikuttami-seen esimerkiksi poliittisten nuori-sojärjestöjen kautta. Vaikutuskana-vat eivät toki rajoitu näihin vaan ovat periaatteessa täysin samat kuin kaikkien muidenkin täysi-ikäisten kansalaisten.

Jos vaikutuskanavat ovat samat, nuoren näkökulma yhteiskuntaan saattaa jossain kohdin olla hyvinkin erilainen kuin vanhan. Vanhempien sukupolvien on usein haasteellista hahmottaa olosuhteita, joissa opis-kelijat elävät.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana erityisesti työelämä on dramaattisesti muuttunut. Edes korkeakoulutus ei ole tae vakituisen

työpaikan saamisesta, mutta silti opiskelijat edelleen ainoana ihmis-ryhmä velvoitetaan ottavan lainaa perustoi-meentulonsa turvaami-seksi, jos esimerkiksi jää kesällä vaille kesätöitä.

Nuorten ei tule antaa suurten ikäluokkien miesten hallitseman ammattiyhdistysliik-keen, saati esimerkiksi Elinkeinoelämän kes-kusliiton, sanella sitä kuinka heitä koskevat asiat järjestetään.

Ammattiliitoilla on merkittävää valtaa esimerkiksi kamppailussa, jossa sosiaali- ja terveysaloille vaa-ditaan työtehtävien vaativuuden ja arvon tunnustavat palkkaratkaisut. Liittojen ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkiin sopimusneuvotteluihin kes-kittyviä instituutioita.

Opiskelija- ja nuorisojärjestöjen haltuun oton lisäksi ammattikor-keaopiskelijoiden kannattaa ottaa haltuun myös ay-liike. Lähtemällä liittojen toimintaan mukaan jo opis-keluaikana on mahdollista kehittää liitoista kansalaisjärjestöjä, jotka vastaavat työelämän muutoksen tuomiin haasteisiin ja epävarmoihin olosuhteisiin, joissa erityisesti opis-kelijat elävät.

TEKSTI ELINA SANDELIN KUVA TIINA JÄRVI

Kesä-Tuokio 2012 11

Page 12: Kesä-Tuokio 2012

O piskeluelämä on taituroin-tia opiskelun, vapaa-ajan ja mahdollisen työn välillä.

Monelle uudelle opiskelijalle opis-kelupaikkakunta on vieläpä täysin uutta seutua, jolloin vapaa-aika voi tuntua harmaalta alueelta, kun ei tiedä, mitä tekisi ja kenen kanssa.

Vertaistuutorit järjestävät syys-lukukauden alussa niin paljon tekemistä, että hyvässä lykyssä voi vapaa-aikakin alkaa tuntua työltä. Siis kivalta työltä. Vaikka suurin suma opiskelijatapahtumien suhteen onkin juuri syksyn alussa, järjestävät eri alojen koulutusalayhdistykset opiskelijabileitä ja muita tapahtumia ympäri vuoden. Torstai on opiskeli-jabileille kruunattu päivä, ja usko tai älä, mutta joskus torstaikin voi tun-tua liian lyhyeltä, kun pitäisi ehtiä bileistä toisiin ja paikasta toiseen.

TEKSTI KATJA KETO KUVAT OTSO LAHTI JA TUON ARKISTO

Vaikka Turun ammattikorkeakou-lun opiskelijakunta – TUOn tärkeim-piä tehtäviä ovatkin opiskelijoiden edunvalvonnasta huolehtiminen ja opiskelijakorttien myöntäminen, haluaa TUO huolehtia siitäkin, että opiskelijoilla on tekemistä myös vapaa-ajalla ja että kaikki Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat voisivat tuntea kuuluvansa poruk-kaan.

Keltanokkabileet starttaa syksynTiedätkö sen päivän syyskuun alus-sa, kun ympäri Turun keskustaa seilaa nuorta väkeä 8 hengen poru-koissa? Silloin järjestetään joka syk-syn kohokohta: Keltanokkabileet eli Turun AMK:n uusien opiskelijoiden kastajaiset.

Tapahtuma on yksi TUOn perin-teikkäimmistä opiskelijatapahtu-

mista ja sen idea on tutustuttaa uudet opiskelijat hauskalla tavalla toisiinsa. KNB koostuu Turun kes-kustassa järjestettävästä joukkueit-tain kisattavasta rastikierroksesta sekä Primassa juhlittavista loppubi-leistä. KNB järjestetään aina syyslu-kukauden alussa, ja joka vuosi juhli-taan uudella teemalla. Rastikierros on tarkoitettu nimenomaan uusille opiskelijoille. Tarkoitus on kuitenkin startata opiskelut käyntiin kaikki yhdessä, joten loppubileissä tapaa paljon myös vanhempia opiskelijoita.

Lemmenlautta seilaa rakkauden ItämerelläLemmenlautta on yksi Suomen suu-rimmista opiskelijatapahtumista: teemaristeily Silja Europalla. Lem-menlautta järjestetään aina maalis-huhtikuussa, ja se kokoaa samalle laivalle lähes 2000 iloista opiskelijaa ympäri Suomen sekä upeita esiinty-jiä, pikadeittejä, laivasuunnistusta, allasbileet ja paljon kaikkea muuta hauskaa. Lemmenlautan teema vaih-tuu vuosittain; tänä vuonna seilat-tiin mannermaisesti Ranska-teeman mukaan, viime vuonna elämöitiin eläintarhassa ja ensi vuosi säilyköön vielä yllätyksenä. Lisätietoja Lem-menlautasta voi lukea osoitteesta

Vappu on opiskeluvuoden kohokohtaOpiskeluvuoden kohokohtaa eli vap-pua juhlitaan joka vuosi pitkän kaa-van mukaan eli AMK-tyyliin. AMK-vappu käynnistää vapun juhlinnan jo vappua edeltävän viikon torstaina. AMK-vappu tarkoittaa yhteisiä vap-pubileitä muiden turkulaisten opis-kelijakuntien kanssa. Perinteisesti bileitä ennen on etkoiltu vappusit-seillä juomalaulujen parissa.

Varsinaisena vapunaattona keräännytään Sepänkadun toimipis-teen pihamaalle TUOn wappuvas-taanotolle. Sepänkadun jalopuiden hellässä huomassa nautitaan pientä purtavaa ja ennen kaikkea kevään juhlasta ja leppoisasta yhdessäolosta.

Perinteisissä vuosijuhlissa juhlitaan TUOn taivaltaLoppuvunna juhlitaan aina TUOn

12 Kesä-Tuokio 2012

Opiskeluelämä ei ole pelkästään luennoilla istumista ja pänttäämistä – onneksi. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO ja koulutusalayhdistykset tarjoavat vapaa-ajalle monenlaista tekemistä.

TUOn kanssa tapahtuu

Lemmenlautta on teema-risteily, ja perinteisesti paras asu on myös palkit-tu. Keväällä 2012 kilpai-lun voitti miimikko.

Page 13: Kesä-Tuokio 2012

vuosijuhlia, mikä on hyvä syy pukea par-haat päälle. Perinteisissä vuosijuhlissa juhlitaan pitkän kaavan mukaan ja kunnol-la: yleensä vuosijuhlat aloitetaan coctail-tilaisuudella, minkä jälkeen siirrytään varsinaiselle juhlaillalliselle, ja seuraavana aamuna herätään silliaamiaiselle. Vuosijuh-lat ovat täynnä tanssia, laulua, puheita ja hauskanpitoa.

Eikä siinä vielä kaikkiItsenäisyyspäivän soihtukulkue muiden opiskelijajärjestöjen kanssa, Ystävät yhdes-sä -hyväntekeväisyysbileet yhdessä koulu-tusalayhdistysten kanssa, Fastlaskiainen yhdessä muiden turkulaisten opiskelija- ja ylioppilaskuntien kanssa, Landerundi eli kunnon bussimatka maaseudulle keväällä… Siinä vielä lisää lukuvuoden aikana järjes-tettäviä opiskelijatapahtumia! Tekeminen

ei varmasti lopu kesken eikä yksin tar-vitse juhlia.

Jos uutena opiskelijana tuntuu, että sitsit, soihtukulkue, juomalaulut ja puheiden pitäminen kuulostavat vierail-ta, ei kannata huolestua. Sinulla on koko vuosi aikaa opetella opiskelijakulttuurin aakkosia, tutustua muihin opiskelijoihin ja katsella ympärille, mitkä tapahtumat ovat selvästi tehty juuria sinua varten. Seuraavana vuonna ehditkin sitten kul-kea tapahtumasta toiseen haalarit päällä vanhana konkarina.

Kesä-Tuokio 2012 13

Bongaa parhaat opiskelijabileet TUOn nettisivuilta. Löydät tapahtumakalenterin heti etusivulta:

www.opiskelijakunta.net

TUO järjestää monenlaisia tapahtumia: KNB:ssä kierretään ympäri kaupunkia nenät keltaisina ja vuosijuhliin pukeudutaan iltapukuun.

Page 14: Kesä-Tuokio 2012

Mikä ihmeen TULI?Turun ammattikorkeakoulun lii-kuntaseura – TULI ry on vuonna 2006 perustettu rekisteröity yhdis-tys, jonka tavoitteena on vastata Turun AMK:n opiskelijoiden ja henkilökunnan liikuntatarpeisiin ja edistää myönteistä ja matalan aloit-tamiskynnyksen liikuntakulttuuria oppilaitoksessamme. Toiminta-ajatuksena on tarjota jäsenistölle liikunnallisia tai muuten vaan vaih-toehtoisia vapaa-ajanviettotapoja ja edistää näin opiskelukykyä sekä jaksamista. Seura toimii tiiviissä yhteistyössä opiskelijakunta TUOn kanssa.

Millaista toimintaa?Ydintoimintaamme ovat jäsenistölle tarjottavat maksuttomat pelailu-vuorot. Sisäliikuntavuoroillamme on tähän mennessä pelailtu ainakin sählyä, futsalia sekä lentopalloa. Syk-

TULI RY kohti parempaa korkeakoululiikuntaaTEKSTI PANU AHO KUVA TUON ARKISTO

systä 2012 alkaen myös Ruiskadun toimipisteen kuntosali sekä uima-halli tulevat olemaan jäsentemme käytettävissä!

Vakiovuorojen lisäksi järjestämme kuukausittain noin 1–3 lajikokeilua, jossa on mahdollisuus päästä kokei-lemaan hieman erikoisempiakin laje-ja kuten boulderointi, historiallinen miekkailu tai pienoispistooliammun-ta.

TULI ry järjestää myös erilaisia turnauksia ja tapahtumia, perintei-simpinä AMK:n sisäinen futsal-tur-naus keväällä ja sählyturnaus syksyl-lä. Turnaukset ovat avoimia kaikille Turun AMK:n opiskelijoille. Syksyllä 2012 tulemme järjestämään Fall In Move -nimellä kulkevan megalomaa-nisen liikuntatapahtuman kupittaan puistossa. Tapahtumaan ovat ter-vetulleita kaikki AMK:n opiskelijat sekä henkilökunta!

TULI ry:n järjestämissä lajikokeiluissa tulee todennäköisesti ja toivottavasti hiki, mutta ennen kaikkea niissä on hauskaa. Lajikokeiluis-sa on testattu mm. boulderointia, miekkailua, nia-tanssia ja vaikka mitä.

Miten jäseneksi?Uutena AMK:n opiskelijana liityt helpoiten jäseneksi tilaamalla liikun-tatarran opiskelijakorttitilauksesi yhteydessä. Tarroja voi ostaa myös TUOn toimistolta Lemminkäisen-kadulta ja TUOn kirjakaupoista Sepänkadulta ja Ruiskadulta. Hinta koko lukuvuoden voimassaolevalle liikuntatarralle on opiskelijakortilla 15 euroa, ja ilman opiskelijakorttia 20 euroa.

Mitä kaikkea liikuntatarralla saa?Maksuttoman pääsyn liikunta-vuoroillemme koko lukuvuodeksi, alennuksia lajikokeiluista sekä tur-nausten ilmoittautumismaksuista (koko joukkueella oltava liikunta-tarra). Lisäksi olemme neuvotelleet erilaisia jäsenetuja seuraaviin paik-koihin: Stadium, Nike Sport Gallerie, Grupo Capossu -capoeiraseura sekä joogakeskus Himalaja. Katso kaikki jäsenedut nettisivuiltamme osoit-teesta tuli.opiskelijakunta.net.

Miksei ole jääkiekko/koripallo/hevospoolovuoroa!?Lajivalikoimamme pohjautuu käyt-täjiltä saatuun palautteeseen, ja sitä kehitetään monipuolisemmaksi mahdollisuuksien mukaan. Vakio-vuorojen edellytyksenä on riittä-vän korkea käyttöaste, joten aivan kaikkia lajeja emme valitettavasti pysty tarjoamaan. Ehdota kuitenkin rohkeasti meille uutta lajia, mikäli sinulla on sellainen mielessäsi!

Voitteko järjestää lajikokeilun lajista x?Hyville ideoille on aina käyttöä! TULIn jäsenenä sinulla on aina mah-dollisuus vaikuttaa toimintamme suunnitteluun. Jos sinulla on siis loistava lajikokeiluehdotus tai kehi-tysidea takataskussasi, tai haluat

14 Kesä-Tuokio 2012

Page 15: Kesä-Tuokio 2012

muuten vaan antaa palautetta, ota rohkeasti yhteyttä osoitteeseen [email protected].

Haluan TULI-aktiiviksi!TULIn toimintaa pyörittää kymmen-henkinen AMK:n opiskelijoista koos-tuva hallitus, joka valitaan syksyisin vuodeksi kerrallaan. Aktiivisille, liikunnasta innostuneille opiskeli-joille löytyy kuitenkin aina hommia! Emme etsi huippu-urheilijoita, vaan oikea tekemisen asenne riittää. Lisä-tietoja TULI-aktiivina toimimisesta voit kysyä sähköpostitse.

Pakko päästä heti liikkumaan!Kesäaikaan toimintamme on tauolla. Tulevan syksyn liikuntavuoroista ja lajikokeiluista tiedotetaan netti-sivuillamme tuli.opiskelijakunta.net, Facebookissa TULI ry:n sivuilla sekä TUOn kuukausitiedotteissa. Seuraa siis ilmoittelua!

Kesä-Tuokio 2012 15

Fall In Move – Tule, näe, liiku!Fall In Move on liikuntatapahtuma, jollaista et ole ennen kokenut! Täysin uudella konseptilla järjestettävä megalomaaninen sykähdys järjestetään Kupittaan puistossa 11.9. noin klo 12–16. Kyseessä on toiminnalliset messut, jonka ohjelmassa tulee olemaan mm. ilmakenttäfutisturnaus, pesäpalloa, mahdollisuus suorittaa erilaisia kuntotestejä valvotuissa olosuhteissa, beach-lentopalloa, kyykkää, rentoa hengailua ja paljon paljon muuta.

Paikalla myös mahdollisuus ostaa (alkoholittomia) virvokkeita sekä pientä purtavaa sopuhintaan. Saunomis- ja peseytymismahdollisuus on toki myös järjestetty läheisessä kupittaan urheiluhallissa. Päivä huipentuu sponsorimme lahjoittaman superhienon polkupyörän arvontaan! Osallistumalla päivän aikana eri aktiviteetteihin keräät itsellesi arpalippuja, joten innokas osallistuminen parantaa voiton-mahdollisuuksiasi. Arpalipun palauttamalla saat tietysti itsellesi myös aivan überkomean kangasmerkin opiskelijahaalareitasi komis-tamaan. Päräytä siis syksysi käyntiin liikunnallisesti käyntiin ja tule mukaan!

Mukana menossa VMP, Elixia, Turun AMK:n fysioterapiaopiskelijat, Megazone...

Page 16: Kesä-Tuokio 2012

Mä oon Turust! Ja niin ovat myös yli 30 000 kaupungissamme opiskelevaa korkeakouluopiskelijaa.

Turku on vuosien varrella profiloitunut yhdeksi Suomen suurimmista opiskelijakaupungeista. Kaupunkimme voitti vuonna 2011 Suomen paras opiskelijakaupunki –kilpailun, ja palkinto jaettiin kuluvan vuoden alussa

korkeakoulujemme opiskelijakunnille.

TEKSTI JUHA PIHKAKOSKI KUVAT SAMU KOTILAHTI

16 Kesä-Tuokio 2012

Opiskelijan Turku

O piskelujensa ohella haalarikansa valloittaa kadut lukuvuoden aikana pitkin viikkoa ja herättää iloa ja häm-

mennystä sivustakatsojissa. Turkua pidetään yhtenä Suomen mukavimmista kau-pungeista opiskella. Tähän ovat syynä pitkät opiske-lijaperinteet ja tiivis kulttuuri kaupun-gissamme sekä se, että moni Turus-sa opiskeleva on muuttanut opiskelujen perässä toi-selta paik-kakunnalta ja on siis innokas löy-tämään uusia ystäviä. Mut-ta mitä erityis-tä opiskelija saa Turusta?

OpiskelijanaTurku tarjoilee opiskeli-joille laaja-alaiset erikoistu-mismahdollisuudet niin ylempien kuin alempienkin korkeakoulututkintojen muodossa. Kuitenkin jokaisessa kaupungin korkeakoulussa opetus on melko standardisoi-tua. Mikä siis saa opiskelijan tulemaan juuri tiettyyn kaupunkiin?

Tähän varmasti vaikuttaa ihan kaikki toi-minta, joka sivuaa koulutusta. Lähde siis roh-keasti mukaan opastamaan uusia opiskelijoita opiskeluun tuutorina, toimimaan opiskeli-jayhdistyksessä ja järjestämään tapahtumia sekä lisäämään tunnettuutta juuri omaa alaasi kohtaan. Lähde mukaan opiskelijakuntaan vaikuttamaan korkeakoulusi toimintaan ja

vaikuta samalla siihen, minkälainen Turku on opiskelijalle.

Jos järjestelyt ja kokouskahvien juonti ei maita, nauti siitä, mitä edellä mainituista kiinnostuneet

ihmiset tuottavat. Näitä ovat useimmiten erilaiset tapahtumat. Muista siis

olla mukana täyttämässä Turun kadut kaikilla haalareiden

väreillä!

Arjen ilojaElokuu polkaisee käyntiin lukukau-den sekä ammat-tikorkeakouluissa että yliopistoissa. Myös uudet opis-kelijat tuodaan heti mukaan iloiseen opiskelija-

juhlintaan, jota on luvassa useimpina

arkipäivinä ja ei ole mahdottomuus, että samana iltana on varaa valita useammista vaih-toehdoista.

Kerää kasaan joukkue ja lähde rastikierrokselle,

heitä huominen unholaan ja lähde avaamaan ääntäsi sitsauk-

sessa tai ota ystäväsi mukaan ja lähde käysken-telemään Turun vilkkaaseen yöhön. Eri alojen opiskelijat toivottavat sinut tervetulleeksi ilakoin-teihinsa. Lähde siis myös vieraisiin.

Yliopisto-opiskelijoiden kannattaa tulla haiste-lemaan ilmapiiriä ammattikorkeakoulujen suurien yleisöjen tapahtumissa ja AMK-opiskelijoita kan-nustaisin vierailemaan yliopisto-opiskelijoiden tiivishenkisissä ilakoinneissa! Pidä mielessä, että kun pukukoodia ei ole erikseen sanottu, haalareil-la ei voi mennä pieleen.

Korkeakoulu-

aika on yksi

silmänräpäys.

Page 17: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 17

Kun kesä yllättääTouko-kesäkuussa alkaa olla lukukausi kasassa ja viimeiset stressit puristetaan tenttipaperei-hin. Matka kohti kesän viettoa alkaa. Kesällä monet lähtevät töihin, harjoitteluun tai koti-konnuille. Vaikka et opiskelisikaan kesällä, on Turku aina opiskelijankin Turku.

Aurajoen edusta, puistot, terassit, rannat ja tori suorastaan huutavat iloisia kesän pais-teessa rentoutuvia ihmisiä luokseen. Vaihda siis haalarit hellevaatteisiin, ota opiskelijato-verisi mukaan ja lähde nauttimaan kesästä!

Pienemmällä budjetilla voit valita jonkun useista puistoista ja lähteä vaikka pelaile-maan. Illalla voit mukavasti rentoutua joki-maisemaa katsellessa kupposen tai tuopposen ääressä. Koska ihminen, myös opiskelija, on osa luontoa, kannattaa kaupunki välillä jättää taakseen ja nauttia olostaan luonnonhelmas-sa. Luonnonläheisyyttä tarjoavat paikalliset luontopolut ja puistot. Keskustasta pois uskal-tautuvalle voi suositella Uittamon kullankel-taisia rantoja tai Ruissalon rauhaisaa luontoa.

Kylätunnelmaa kaupunkimaisemassaYksi Suomen suurimmista ja vanhimmista kaupungeista pitää sisällään suhteellisen tiiviin ja intiimin ytimen. Opiskelija löytää tarvitsemansa palvelut kohtuullisen lyhyen matkan päästä. Asuitpa sitten missä päin Tur-kua vain, keskustaan ja kouluihin on useimmi-ten lyhyt matka. Täällä et tarvitse autoa – ota pyörä.

Kouluyksiköiden ja keskustan sekä asunto-jen välillä liikkuminen mahdollistuu nopeiten pyörällä. Kellarista kuin kellarista kaivetulla kaksipyöräisellä kehtaa mittailla Aurajoen rantaa kesät ja rohkeimmat myös talvet.

Kaupunki tuntuu välillä jopa kylämäiseltä, sillä keskustassa harvemmin joutuu kulke-maan näkemättä jotakuta tuttavaansa.

Minä ja muut vai ME?Opiskelitpa sinä tai ystäväsi sitten suomen- tai ruotsinkielisessä AMK:ssa tai yliopistossa muistakaa, että olette kaikki yhtälailla opis-kelijoita. Ehditte kyllä kilpailemaan keske-nänne työelämässä. Vetäkää nyt yhtä köyttä ja pitäkää hauskaa. Kaupunki tarjoaa maan-tieteellisesti mahtavat olosuhteet törmätä muiden oppilaitosten opiskelijoihin päivittäin. Kannattaa aina lähteä avoimin mielin kokei-lemaan uusia haasteita, joita opiskelut tuovat tullessaan. Ujo täällä saa olla, mutta ujostella ei tarvitse. Ennen kaikkea muistakaa nauttia opiskeluajastanne. Siinä missä elämän sano-taan olevan lyhyt, on korkeakouluaika yksi silmänräpäys.

Page 18: Kesä-Tuokio 2012

TEKSTI LIISA HEINONEN KUVAT PAULA PERNU

18 Kesä-Tuokio 2012

J o ala-asteelta alkaa uusien oppilaiden tukitoiminta. Viides ja kuudesluokkalaiset toimivat ekaluokka-laisten kummioppilaina ja auttavat koulumaail-

maan. Yläasteella toimivat tukioppilaat ja lukiossa sekä ammattikoulussa tuutorit. Eri paikkakunnilla nimet ja kirjoitusasut vaihtelevat, mutta näin meillä täällä Turk-kusessa on tapana sanoa.

Kaikissa ammattikorkeakouluissa toimii tuutoreita. He tukevat korkeakoulu-uraansa aloittavia ja antavat opiskelijanäkökulman opiskelijaelämään. Monet muut-tavat uudelle paikkakunnalle opiskelemaan eivätkä vält-tämättä tunne kaupungista ketään. Näin tuutori voi olla

Tuutori - aloittavan opiskelijan tuki ja turva

Monet ammattikorkeakouluun tulevat opiskelijat ovat kuulleet sanan tuutori, mutta eivät ole sen enempää välttämättä asiaan

perehtyneet. Tässä tulee lyhyt oppimäärä asiaan.

ensimmäinen ihminen, joka huomioi kaupunkiin muut-tajan tarpeet.

Tuutoreiden tärkeimpiä tehtäviä on saada opiskelijat tuntemaan itsensä luokan jäseneksi. Eli ryhmäyttäminen aloitetaan jo ensimmäisenä koulupäivänä.

Syksyllä Turun ammattikorkeakoulussa yli 150 tuuto-ria pääsee tositoimiin. Jokaiselle aloittavalle järjestetään orientoivat päivät, joissa tutustutaan kouluun, henkilö-kuntaan ja luokkatovereihin. Näin saadaan ammattikor-keakoulu matka hyvälle alulle. Kuten TuAMK:n iskulause kuuluu ”Matka alkaa tästä”. Tuutorit toimivat lähtöselvi-tyksessä ja matkaoppaina.

Tuutorit valmistautuvat vastaan-ottamaan uusia opiskelijoita Sepänkadun toimipisteessä.

Page 19: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 19

Ensimmäisen vuoden opiskelijan kokemuksia tuutoroinnista Tuuli Mansikkasalo muutti syksyllä 2011 Leviltä Turkuun opiskelemaan. Miten tuuto-rointi on auttanut ulkopaikkakuntalaista?

Mitä tiesit tuutoroinnista ennen AMK:hon tuloa?Oli jonkinlainen käsitys niistä, mutta en aja-tellu että ne olisivat opastamassa myös koulun ulkopuolisissa jutuissa ja enemmän tuutoroin-nista olikin apua vapaa-ajalla.

Auttoivatko tuutorit sinua kotiutumaan? Auttoivat jonkun verran. Tuutoreilta sain tietoa muun muassa turkulaisille spesiaaleista jutuis-ta ja hyvistä menopaikoista Turussa. Tuutorin toimesta pääsin myös Turku-kierrokselle esit-telyjen kera.

Tutustuitko tuutorien järjestämissä tapahtumissa uusiin ihmisiin? Tuutorien järjestämissä tapahtumissa pääsi tutustumaan omiin luokkalaisiin, mikä oli tie-tysti positiivinen juttu.

Mitä pidit vuoden aikana järjestetyistä opiskelijatapahtumista tai tuutorien tapahtumista? Jokaiselle oli jotakin eli monennäköistä tapah-tumaa on ollut tarjolla. Tuutoreiden järjestämä keilausilta alkusyksystä oli mukava tapa aloit-taa lukukausi, samoin nyt kevään lopussa jär-jestetty saunailta antoi hyvän mahdollisuuden nähdä vielä luokkakavereita ennen kesälomaa.

Mitä on jäänyt mieleen ensimmäisen vuoden aikana tuutoroinnista ja voidaanko sitä parantaa ulkopaikkakuntalaisia ajatellen?

Tapahtumia voisi järjestää useammin ja kaikki tuutorit pitäisi saada puhaltamaan paremmin yhteen hiileen. Osa tuutoreista oli aktiivi-sempia kuin toiset. Aluksi olisi voinut kertoa enemmän esimerkiksi kursseista ja opettajien tyyleistä toimia. Kokonaisuudessaan tuutoroin-nista jäi kuitenkin hyvä mieli ja sain ehkä hie-man erityiskohteluakin, koska tulen kauempaa kuin muut.

Tuutori viihtyy uusien ihmisten parissaLiiketoiminnan logistiikan opiskelija Jaakko Hyvönen on ollut koko opintojensa ajan aktii-vinen AMK:n oheistoiminnassa, joten myös tuutorina toimiminen houkutti.

Miksi hait tuutoriksi?Olen muutenkin aktiivisesti mukana kaikessa koulun oheistoiminnassa, joten päätin hakea myös tutoriksi. Lisäksi olen aikaisemmin toimi-nut monissa vastaavanlaisissa luottamustehtä-vissä, joten tuutorointi on luonnollista jatku-moa sille tielle. Lisäksi on aina hauska tutustua uusiin ihmisiin, joten mikä olisi parempi tapa saada uusia ystäviä ja verkostoitua kuin tuuto-rointi.

Mitä orientoivilla päivillä tehdään?Päivien ohjelma on suhteellisen tiukka ja asiapitoinen. Uudet opiskelijat saavat paljon tietopaketteja eri asioista, mutta onneksi löy-tyy muutama hetki myös tutustumiseen yms. Tuutorit tietysti pyörivät muussakin ohjelmas-sa mukana ja avustavat tarpeen tullen. Muuta-maksi illaksi on suunniteltu yhteistä toimintaa kaikille. Illalla ehtii paremmin tutustua uusiin luokkakavereihin rennommalla meiningillä. Tuutorit ovat tietysti järjestäneet hauskaa ohjelmaa, mutta pidettäköön se vielä salaisuu-tena jännityksen vuoksi.

Mitä tapahtumia tuutorit järjestävät?Ensimmäisestä opiskeluvuodesta muistan itse parhaiten keilausiltamat ja Megazone-iltamat. Kisaamisen jälkeen jatkoimme porukalla viet-tämään iltaa. Lisäksi meillä oli puisto-olympia-laiset myyntityön opiskelijoiden kanssa. Uusin tapahtuma oli saunailta Realgamen SM-kisojen jälkeen. Tuutorithan ovat mukana myös jonkin verran opiskelijajärjestöjen ja TUOn tapahtu-missa. Pyrkimyksenä olisi järjestää ensi luku-vuonna myös kaiken näköisiä hauskoja tapah-tumia ja illanviettoja.

Vapaa sana?Terveisiä uusille opiskelijoille! Kannattaa lähteä kaikkeen aktiivisesti mukaan jotta saa parhaan mahdollisen kokemuksen ajastaan AMK:ssa. Muistakaa silti sopiva tasapaino koulun ja viihteen kanssa, jotta jaksaa painaa läpi luku-vuoden.

Page 20: Kesä-Tuokio 2012

20 Kesä-Tuokio 2012

M essi on Turun AMK:n opiskelijoiden ja hen-kilöstön yhteinen intranet, joka helpottaa hahmottamaan ja pilkkomaan ammattikor-

keakoulun monia uusia asiakokonaisuuksia edes vähän pienemmäksi.

Ajan ja hermojen säästämiseksi kannattaa tutustua Messiin. Ota säännölliseksi tavaksi esimerkiksi Messin etusivun seuraaminen. Sieltä löydät tietoja meillä järjes-tettävistä tapahtumista, uusimmat uutiset ja työjärjes-tykset tai vaikkapa ruokalistat toimipisteittäin ryhmitel-tyinä. Saattaapa Messin etusivulta myöhemmin löytyä sinulle harjoittelu- tai työpaikkakin. Kannattaa seurata uutisointia!

Pikalinkeillä alkuunOpiskelijalle tärkeimpiin järjestelmiin pääsee kätevästi käsiksi Messin ylälaidasta avautuvista pikalinkeistä. Niihin kuuluvat päivittäisessä opiskelussa useimmin tarvittavat linkit, kuten tenttitulospalvelu WinhaWille,

TEKSTI & KUVA TURUN AMK:N VIESTINTÄ

Messi auttaa uudessa tietovyöryssä

Messi ei vie meitä jalkapallokentälle vaan Turun AMK:n pelikentälle: Mikä on tulosalue? Mistä löydän työjärjestyksen? Mistä tiedän, missä on ICT-talon luokka C3030?

SoleOPS-opinto-oppaat ja verkko-oppimisympäristö Optima.

Etusivun ylälaidassa avautuvat myös pudotusvalikot, joista opiskelijalle tärkein on Opiskelu-valikko. Sen alta löydät kaiken opiskeluun liittyvän tiedon opintotues-ta opinnäytetyön ohjeisiin. Kampus-valikosta pääset tarkastelemaan eri kampusten tiloja ja toimintatapoja. Tulosalueet-valikosta taas pääset käsiksi omaa koulutus-ohjelmaasi lähemmin koskeviin tietoihin.

Apua, palautettaMessistä löytyy apua ja ohjeita moneen – myös itse intra-netin käyttöön.

Opiskelijoille suunnattu Messi-infopaketti löytyy heti Messin etusivulta, Hyödyllistä opiskelijoille -linkeistä. Kaikissa IT-ongelmissa sinua palvelee Turun AMK:n Hel-pdesk. Helpdeskiin otetaan yhteyttä sähköpostitse tai klikkaamalla järjestelmään Messin kautta. Helpdeskistä voit pyytää apua esimerkiksi käyttäjätunnuksiin ja sala-

Tutustu Messiin!Suomenkielinen Messi AMK:n verkossa http://messiSuomenkielinen Messi AMK:n verkon ulkopuolella https://messi.turkuamk.fi

Messi in English inside TUAS network http://messi/englishMessi in English outside TUAS network https://messi.turkuamk.fi/englishHelpdesk [email protected]

Page 21: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 21

Valitse parempi kielitaito!

Opiskelun aikana ehdit hankkia hyvän kielitaidon. Kieliopinnotalkavat ensi keväänä, mutta tee suunnitelmasi jo nyt!

Tutustu vapaasti valittaviin kieliopintoihin Messissä ja SoleOPSissa.

saksavenäjä

viroespanja

ranskakiina ja japani vuorovuosin

messi: opiskelu > opiskelumahdollisuudet ja HOPS > kieliopinnotsoleOPS: opetussuunnitelmat > vapaasti valittavat opinnot

Lisätiedot: [email protected]

pääo

maa loppuelämäksi:O

pintojen ohella tarjrjr olla

kielita

ito!ha

nki monipuolinen

Kielitaito avava aa uusia

ovia – ja perillä on

helppo olla ja jutella.

All-in-one!Monikielinenammattilainen.Se voit olla sinä.

sanoihin liittyvissä ongelmissa. Messin ylälaidasta löydät myös palautekanavan, jossa

voit antaa palautetta Turun AMK:n toiminnasta. Kana-vassa voi omalla nimellään antaa rakentavaa palautetta, kehittämisideoita tai kiitosta hyvin tehdystä työstä. Palautteen antaminen on helppoa ja nopeaa. Mikä paras-ta, palaute ohjautuu järjestelmän kautta heti niille henki-löille, jotka voivat vaikuttaa asiaan.

Ole rohkea Messin käytössä. Jos jokin asia ei heti ensi klikkauksella löydy, voit käyttää apuna intran hakutoi-mintoa, joka etsii tiedon sinun puolestasi. Messiin tutus-tuminen auttaa sinua myös oppimaan monimutkaista AMK-sanastoa, jolloin Messissä navigoiminen helpottuu entisestään.

Page 22: Kesä-Tuokio 2012

22 Kesä-Tuokio 2012

A MK:lla on odotuksia uusia opiskelijoita kohtaan. Vara-rehtori Saara Lampelo toi-

voo opiskelijoiden innostuvan oman ammatillisen minän löytämisestä. Opintoja varten Saara odottaa opis-kelijoilta sitkeyttä, työtä ja oppimi-sen iloa.

– Minulle on tärkeää, että jokai-nen opiskelija löytää AMK:ssamme oman opintopolkunsa ja saa moni-puolista ja laadukasta ohjausta valin-tojensa tueksi. Olemme kehittäneet koulutustamme niin, että opintopo-lun rakentaminen olisi opiskelijalle mahdollisimman selkeää.

– Myös uusilla opiskelijoilla on paljon odotuksia ammattikorkeakou-luamme kohtaan, ja näihin odotuk-siin meidän tulee vastata. Opiskelijat ovat nuoria aikuisia, joilla voi olla hyvinkin selvä näkemys haluamas-taan koulutuksesta. Haluamme olla laadukas korkeakoulu ja sen vuoksi seuraamme myös jatkuvasti miten opetusteknologiat ja -muodot kehit-tyvät.

Saaran mukaan uuden opiskelijan kaksi tärkeintä ohjenuoraa on: tee HOPS (henkilökohtainen opinto-suunnitelma) ja kysy aina apua, jos jokin on epäselvää.

– HOPS on ikään kuin opiskelijan ja koulun välinen sopimus opintojen suorittamisesta. Opiskelijan pitää myös päivittää HOPSiaan sitä mukaa kun hänen opintosuunnitelmansa muuttuvat ja päivittyvät.

Matkan varrella tulee esteitä ylitettäväksiOpiskelijat aloittavat opintonsa hyvin erilaisista lähtökohdista, sillä jokaisella on taustallaan erilaista osaamista ja myös erilainen näke-mys siitä, mitä opinnoistaan haluaa.

TEKSTI NIINA RATILAINEN KUVA JUSSI VIERIMAA

Matka opintopolullesi alkaa tästä!

Olet liittymässä runsaan 10 000 opiskelijan ja henkilökunnan yhteisöön: Turun ammattikorkeakouluun. Tästä alkaa

matkasi kehittymään ammattialasi osaajaksi. Koulutuksen kehittämisestä ja kansainvälistämisestä vastaava vararehtori

Saara Lampelo kertoo vinkkinsä opintonsa aloittaville.

Opintojen alku saattaa olla myös vaikeaa aikaa: tietoa käytännön asi-oista tulee enemmän kuin sitä ehtii painaa mieleen ja kursseja suoritet-taessa oma koulutusvalinta voi alkaa epäilyttää.

– Jos opinnoissa kohtaa haasteita, ei kannata missään nimessä turhau-tua. Esteethän ovat sitä varten että ne voisi ylittää ja haasteista oppia! Saara neuvoo.

– Jos oma alavalinta mietityttää, ei kanna-ta missään nimessä keskeyttää suin päin. Koulumme ohjaus-henkilöstö on juuri opiskelijoita varten. Opinto-ohjaajan avulla kipinä opintoihin voi syttyä uudelleen omaa opintopolkua fokusoimalla.

Turhautuminen voi johtua Saaran mukaan esimerkiksi siitä, että kokee jo osaavansa opetettavia asioita.

Osaaminen ratkaiseeKoulutuksen kehittämisessä on käynnissä aiemmin hankitun osaa-misen tunnistamisen ja tunnus-tamisen vahvistaminen eli AHOT-käytänteiden vakiinnuttaminen. Jos opiskelija kokee osaavansa opinto-jakson kuvatun osaamisen, joka on syntynyt työn tai muun toiminnan kautta, hän voi esittää sen tunnista-mista sopivalla näyttömenetelmällä ja siten korvata opetussuunnitel-massa kuvatun opintojakson tai sen osan.

Näyttömenetelmä kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Hyviä tapoja ovat esimerkiksi antaa aihees-ta oppitunti, pitää esitelmä tai kir-joittaa aiheesta essee.

AHOToinnin tarkoituksena on

tunnistaa ja tunnustaa ns. non-for-maalisti hankittu osaaminen sovitun näytön kautta. Sen sijaan toisessa oppilaitoksessa suoritettu osaami-sen näyttö eli formaalisesti hankittu osaaminen luetaan hyväksi saatuine arvosanoineen sellaisenaan.

AHOToinnin perustarkoitus on se, ettei opiskelijan tarvitse osallistua

opetukseen, jonka osaamista-voitteen opiskelija kokee

osaavansa. – Tämä on aikuis-

ten opiskeluympä-ristö, jossa pelkkä läsnäolo ei ole osaamisen näyte eikä arvosanojen

perusta. Vain osaa-minen ratkaisee. Toinen kehittämis-

kohde on vuonna 2013 neljättä kertaa järjestettävä

kesälukukausi.– Haluamme mahdollistaa

ympärivuotisen opiskelun, auttaa opiskelijoita valmistumaan mahdol-lisimman nopeasti ja saamaan opin-topisteitä vähintään opintotukeen oikeuttavan määrän verran. Monet opiskelijat haluavat opiskella kesällä nopeuttaakseen valmistumistaan tai jakaakseen työn kuormittavuutta. Kesälukukaudella voi myös opiskella opintotuella, jos kesätyöpaikkaa ei ole löytynyt. Opiskelijat ovat toivo-neet joustavampia opiskelumahdol-lisuuksista ja kesälukukausi on yksi vastauksemme tähän toiveeseen.

TUO on väylä opiskelijoiden ja henkilöstön välilläSuuressa AMK-yhteisössä matka henkilöstön ja opiskelijoiden välillä voi tuntua etäiseltä. Opiskelijoiden oma vaikuttaja ammattikorkea-

”Tämä on aikuisten

opiskeluympäristö,

jossa pelkkä läsnäolo

ei ole osaamisen

näyte.”

Page 23: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 23

koulun asioihin on opiskelijakunta. Saara pitää opiskelijoiden osallisuutta koulutuksen kehittä-miseen hyvin tärkeänä.

– Kun pohdin uusia kehittämiskohteita, käännyn usein TUOn puoleen. Koulutuksemme on opiskelijoita varten ja TUO on meille arvo-kas yhteys opiskelijoiden äänen kuulemiseen. TUOn aloitteesta olemme käynnistäneet monia kehittämishankkeita, viimeisimpinä sähköisen tenttimisen, kesälukukauden ja lukujärjestysten kehittämisen.

TUOn ja vararehtorin yhteys on aina ollut Saaran mukaan välitön. Aiemmin onnistuneita yhteisiä kehittämishankkeita ovat olleet hakijan oppaan uudistaminen niin, että se antaisi realis-tisen kuvauksen opinnoista ja kuvauksen tutkin-nolla työllistymisestä. Yhtenä tärkeänä yhteisenä saavutuksena Saara pitää opintopsykologin palk-kaamista osana ohjauksen parantamista.

– Opiskelijoiden hyvinvointihankkeen käyn-nistämänä saimme vihdoin palkattua opintopsy-kologin. Opintopsykologi on ollut suuri apu niille opiskelijoille, jotka kärsivät esimerkiksi jännityk-sestä, stressistä, opiskeluahdistuksista tai muista opintoihin liittyvistä pulmista. Opiskelujen hidastumisen syyt pystytään useimmiten ratkai-semaan – kunhan opiskelija osaa pyytää apua.

Saara tapaa opiskelijakunnan edustajia kuu-kausittain. Opiskelijaedustajat kertovat tapaa-misissa uusimmat uutiset opiskelijoiden arjesta johdon tietoon ja palautetta annetaan molemmin puolin.

– TUOssa opiskelijoiden kokemat haasteet muuttuvat ratkaisuiksi ryhmän voimalla. Yksit-täisellä opiskelijalla ei tule mieleen marssia vararehtorin toimistoon, mutta TUO tekee sen säännöllisesti, Saara kertoo.

Opiskeluaika on elämän parasta aikaa?Opiskelun alkaminen on hyppy tuntemattomaan. AMK yrittää parhaansa mukaan tehdä opiskelun-sa aloittaville selväksi, mitä opintoihin kuuluu ja millaiseen tutkintoon koulutusohjelmista valmistutaan. Usein ensimmäisenä vuonna, kun ammattialan opinnot eivät vielä ole alkaneet, voi opinnot Saaran mukaan tuntua vastavirtaan uimiselta.

– Opiskeluaika on kuin uiminen joessa: alussa pitää hypätä kylmään veteen ja virta voi tuntua loputtoman hitaalta tai pyörteiseltä. Opintojen rakenne on kuitenkin suunniteltu niin, että mitä pidemmälle opiskelet ja pääset syvem-mälle ammattiopintoihin ja vapaasti valittaviin kokonaisuuksiin, sitä vahvemmaksi virran imu kasvaa. Rannalla on myös paljon uimavahteja ja pelastusrenkaita uimareiden ohjaamiseksi, jos voimat alkavat loppua. Virta kasvaa ja vie kuiten-kin varmasti mukanaan kohti päämäärääsi – tutkintoasi.

Saaran vinkit opiskeluihin• Katso mitä korkeakoulussamme on tarjolla: opis-kele oman koulutusohjelman tarjontaa sekä muiden koulutusohjelmien vapaasti valittavia opintojaksoja tai muita tutkintoosi sopivia opintoja. • Rakenna oma HOPS, ja tarkenna sitä vuosittain. • Perehdy opetussuunnitelmien osaamistavoitteisiin. • Emme ole enää koulussa, joten opiskelijalla on vastuu itsestään. Ohjaushenkilöstö ja opettajat ovat kuitenkin aina opiskelijan tukena.• Merkkaa kalenteriisi opiskeluajat, varaa aikaa itseopiskeluun ja allakoi tenttilukuajat – realistisen tavoitteellisesti.• Selvitä itsellesi paras opiskelutekniikka ja kiinnitä huomiota oman ajankäytön hallintaan.• Kun valmistaudut tentteihin kunnolla, sujuvat opintosi hyvin.• Lue koulun tutkintosääntö. Täältä löydät opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet. • Seuraa tarkkaan opintopistekertymää, jotta olet oikeutettu Kelan opintotukeen. Erityisesti jos käyt töissä opintojen ohella, täytyy tulojen kanssa olla tarkkana.• Keskitä voimavarasi päämäärätietoisesti HOPSin toteuttamiseen. • Älä lannistu. Pulmatilanteissa etsi tietoa ja apua ajoissa. Rakenna verkostoja.• Ota oikea asenne: rohkeasti eteenpäin – pala palalta.

Page 24: Kesä-Tuokio 2012

24 Kesä-Tuokio 2012

M onen nuoren mielessä pyörii hyvin ristiriitaisia tunteita, kun uusi lehti

omassa elämässä on kääntymässä. Enemmistö uusista opiskelijoista muuttaa ensimmäistä kertaa omil-leen ja uudelle vieraalle paikkakun-nalle. Nyt pitäisi itsenäistyä, ottaa vastuu omasta elämästä ja luoda uusia ihmissuhteita.

Koti-ikävä, yksinäisyys ja merkit-tävien ihmissuhteiden katkeaminen tai niiden heikkeneminen saattavat silti yllättää. Uusien opiskelutapojen ja -tekniikoiden sekä oppimisympä-ristöjen opettelu vie oman aikansa ja ylipäätään opintojen yhdistäminen

Opiskelijaelämän alku – jännittävää, mukavaa ja kauan odotettua. Toisaalta myös stressaavaa, ahdistavaa ja pelottavaakin.

muuhun elämään saattaa tuntua haasteelliselta. Onneksi nuoren opiskelijan alkutaipaleella ovat läsnä oppilaitosten opinto-ohjaajat, opin-topsykologit, korkeakoulupastorit, opiskelijajärjestöt sekä tuutorit. Myös Nyyti ry haluaa olla mukana opiskelijan elämässä.

Nyyti nyt myös AMK-opiskelijoiden ulottuvillaNyyti ry:n toiminnan tarkoituksena on edistää ja tukea opiskelijoiden henkistä hyvinvointia ja elämän-hallintataitoja. Yhdistyksen yhtei-söllinen ja monipuolinen toiminta perustuu opiskelijoiden tarpeisiin ja

tutkittuun tietoon. Pääosan Nyytin toiminnasta rahoittaa Raha-auto-maattiyhdistys (RAY).

Nyyti on toiminut vuodesta 1984 lähtien, aluksi pääkaupunkiseudun tiede- ja taidekorkeakouluopiskeli-joiden keskuudessa ja vuodesta 2005 lähtien kaikkien Suomen yliopisto-opiskelijoiden parissa. Syksyllä 2012 Nyytin palvelut ovat myös kaikkien ammattikorkeakouluopiskelijoiden ulottuvilla.

Palvelut ovat pääosin maksuttomiaNyytin palveluja ovat verkkosivut, nettiryhmät, elämäntaitokurssi sekä

TEKSTI PASI AKOLAHTI KUVA RIITTA SKYTT/MERIDIANX

Nyyti on opiskelijoita varten

Opintojen yhdistäminen muuhun elämään voi tuntua haasteelliselta, mutta mieltä askarruttavien asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Page 25: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 25

Minä ja hän tapasimme ensimmäisen kerran syyskuussa 2002. Olin nuori hehkeä 18-vuotias ja toinen vasta ala-asteikäinen kymmenkesäinen. Syksy oli silloin paahtei-nen ja matkustin usein kotikunnastani Raisiosta pyörällä häntä tapaamaan Ruiskadulle. Silloin alkanut suhde ei ole katkennut, vaan edelleen kymmenen vuoden jälkeen kuljemme yhdessä – minä ja Turun ammattikorkeakoulu.

10 vuoden aikana moni asia on muuttunut, niin minussa kuin rakkaassa opinahjossanikin. Valmistuin vuonna 2006 ympäristösuunnittelijaksi ja yhden kesän ajan suhteemme oli katkolla, kun työskentelin paikal-lislehdessä toimittajana. Palasin kuitenkin heti syksyllä takaisin ammattikorkeakouluun opiskelijakunnan tiedot-tajaksi ja sivutoimiseksi tuntiopettajaksi.

Suhteemme ei katkennut edes siihen, että vaihdoin päivätyöni muualle vuonna 2011. Jatkan edelleen opet-tajana, ainakin niin kauan, kun koulutusohjelmani on olemassa. Toimin myös aktiivisesti Turun AMK:n alum-niyhdistyksen hallituksessa, TUO Fossiilit ry:ssä ja sih-teeristön viini-iltainstituutiossa.

Minulle TuAMK merkitsee siis enemmän kuin vain entistä opinahjoa. Olen saanut pohjakoulutukseni sieltä, mutta jatkanut sen kehittämistä työurani kautta niin opiskelijakunnassa kuin opettajana. Minua aidosti kiin-nostaa, mitä Turun ammattikorkeakoulu on nyt ja tule-vaisuudessa. Sen tärkein tehtävä on kouluttaa ja tarjota tietoa opiskelijoille kaikilla aloilla.

Uskon, että pitkä suhteemme tulee kestämään jatkos-sa, vaikka sen muodot kenties vaihtuvat. Olen saanut paljon tältä pitkältä suhteeltamme, mutta uskon, että niin on myös Turun ammattikorkeakoulu.

Toivon sinullekin uusi opiskelija pitkää ja ennen kaik-kea monipuolista ja palkitsevaa suhdetta korkeakouluusi.

ANNA KOIVISTO

Opettaja, alumni, järjestöaktiivi

hengailuillat. Verkkosivuille on koottu monipuolisesti opiskelijan elämänhallin-taan liittyvää tietoa. Nettiryhmissä on mahdollista jakaa ajatuksia yksinäisyydes-tä, sinkkuudesta ja erosta samankaltaises-sa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Elämäntaitokurssin tavoitteena on edistää osallistujan elämänhallintaa ja hyvinvointia, itsetuntemusta ja itsestä välittämistä sekä ehkäistä ahdistusta ja masennusta.

Maksuttomat, päihteettömät ja kaikille opiskelijoille avoimet hengailuillat tarjo-avat puolestaan erilaisen illanviettomah-dollisuuden. Hengailuiltoja järjestetään ympäri maata yhteistyössä opiskelijakun-tien ja ylioppilaskuntien kanssa.

Nyyti ry

- Perustettu vuonna 1984.- Toiminta perustuu opiskeli-joiden tarpeisiin ja tutkittuun tietoon.- Tarkoituksena edistää ja tukea opiskelijoiden henkistä hyvin-vointia ja elämänhallintataitoja.- Toiminnan päärahoittajana Raha-automaattiyhdistys.- Tarjoaa palvelujaan kaikille Suomen korkeakouluopiskeli-joille.- Palveluja www-sivut, netti-ryhmät, elämäntaitokurssit ja hengailuillat.- Palvelut pääsääntöisesti maksuttomia.

Käy tutustumassa verkkosivuilla www.nyyti.fi tai facebookissa www.facebook/nyytiry

Suhteessa jo kymmenettä vuotta

Page 26: Kesä-Tuokio 2012

26 Kesä-Tuokio 2012

Opiskelijayhdistys Trade ry

[email protected]

www.opiskelijayhdistystrade.fi

1. Trade pitää huolta tradenomiopiskeli-joiden edunvalvonnasta ja toimii linkkinä opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä. Virallisemman puolen lisäksi Trade pitää huolta myös opiskelijoiden henkisestä hyvinvoinnista järjestämällä huvi- ja kulttuu-ritoimintaa.2. Syksy käynnistyy Kaupunkikierroksella, jota seuraavat Haalarikastajaiset, ALV-bileet ja vuoden päättävät Pikkarit.3. Toimistomme sijaitsevat Lemminkäi-senkadulla ja Sepänkadulla. Toimistot ovat avoinna ma–to 11.45–12.15 ja joskus jopa perjantaisin4. 600 jäsentämme tunnistat Tradenkeltai-sista haalareista.

Taideakatemian opiskeli-

jayhdistys TOY ry

toy@students.

turkuamk.fi

turkublogs.fi/toyry

1. Taideakatemian opiskelijayhdistys TOY ry on kaikkien taideakatemialais-ten oma yhdistys. 600 media-, taide- ja kulttuurialan opiskelijan etuja ajaa pieni, mutta tiivis hallitus, ja kokousten vierailijat otetaan aina avosylin vastaan.2. TOY tunnetaan hyvistä tapahtumistaan. Taideakatemian Yö on talomme värikäs käyntikortti, joka on kerännyt vuosittain reilut 800 kävijää ihastelemaan opiskelijoi-demme tarjoilemaa kulttuurin kirjoa.3. Taideakatemialaiset opiskelevat viidessä

eri talossa. TOYn päämaja on Linnankadun kampuksella, pieni ja kompakti toimistom-me löytyy H-rakennuksen 3. kerroksesta.4. Kuluneen vuoden aikana TOY on saanut paljon aikaan – opiskelijahaalarikulttuuri on vihdoin tullut osaksi taideakatemialaisten koulutietä ja pimeää talvea valaisivat lois-tokkaat bileet, kuten pikkujoulut, ÜBER-FEST ja Kasarirockbileet. Uusia haasteita odotellessa!

Salon AMK-opiskelijat ry

[email protected]

kuamk.fi

https://www.facebook.com/salon.

amkopiskelijat

1. Yhdistyksemme ajaa kaikkien Salossa opiskelevien asiaa. Toimimme linkkinä

TUOn ja oppilaitoksemme johdon suuntaan, minkä

lisäksi järjestämme myös koulutyön

ulkopuolista akti-viteettia. Opis-kelijabileiden lisäksi olem-me saaneet liikuntakuvioita uuteen alkuun

ja toiminta tulee kasvamaan jatkos-

sa entisestään.2. Tulevan lukukauden

tärkeimpiä tapahtumia lienee etenkin uusille opiskelijoille suunnattu

lukuvuoden starttaava aarteenetsintä Salo-rundi, joka tulee tarjoamaan oivan tilaisuu-den tutustua kanssaopiskelijoihin ja paikkakuntaan.3. Toimistomme sijaitsee Salon toimipis-teen 2. kerroksessa, huone 211.

TEKSTI KATJA KETO KUVAT KOULUTUSALAYHDISTYKSET

Koulutusalayhdistykset

Koulutusalayhdistykset ovat opiskelijayhdistyksiä, jotka huolehtivat tietyn alan opiskelijoiden edunvalvonnasta ja järjestävät erilaisia tapahtumia. Tutustu sekä omasi että kaverisi yhdistykseen!

1. Millaista toimintaa yhdistyksellänne on?2. Mikä on lukuvuoden 2012–2013 tärkein tapahtuma?3. Mistä teidät löytää?4. Jotain muuta mielenkiintoista?

Estenomiopiskelijoiden opiskelija

-yhdistys Esteri ry

[email protected]

esteriry.blogspot.com

1. Pyrimme aktiivisesti parantamaan koulu-tusohjelmaamme ja vastaamaan jäsentem-me toiveisiin.2. Syksyllä Girl Power -bileet ja teemabileet ja keväällä vielä kahdet Esterin järjestämät bileet.3. Lemminkäisenkadun toimipisteestä, pin-keillä verhoilla somistetusta huoneesta 1544. Jo perinteeksi muodostunut Esterin kark-kikeskiviikko, kaikki ovat tervetulleita!

Turun Sosiaali- ja Terveysalan opiskelijat

TSTS ry

[email protected]

1. Näkyvintä toimintaa on varmasti bileet, joita on kolme syksyllä ja kolme keväällä. Omille jäsenillemme järjestämme ex-cursioita eli erilaisia tutustumiskäyntejä mielenkiintoisiin kohteisiin. Olemme myös aktiivisesti mukana koulun eri työryhmissä varmistamassa, että opiskelijoiden ääni tulee kuulluksi.2. Meillä on Tursajaiset TIOn kanssa heti koulun alettua sekä Girl Power usean eri yhdistyksen kanssa, Bongaa Tonttu ja Silliä ja kuravettä -rastikierros Elban kanssa. Tärkeintä juhlaa meillä kuitenkin vietetään joulukuussa, jolloin yhdistys täyttää 5 vuotta.3. Meidän toimistomme sijaitsee Ruiska-dulla ensimmäisessä kerroksessa TUOn kirjakaupan vieressä.4. Meidän opiskelijat tunnistaa varmasti keltaisista haalareista, joissa on punaiset taskut. Näitä haalareita liikkuu perinteisesti erilaisissa tapahtumissa hyvin paljon.

TSTS

?

Page 27: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 27

TRADE

TOY

ESTERI

SALON AMK-OPISKELIJAT

MOME

ESN-IAC

Page 28: Kesä-Tuokio 2012

28 Kesä-Tuokio 2012

ESN-IAC- International Action Club ry

a section of Erasmus Student Network

in TUAS

[email protected]

www.esn-iac.fi

1. We are organizing various events and activities for international minded students. 2. The most important event is ESN-IAC’s own Lapland Trip, scheduled for next spring! Also every second week we organize a Hang Around Monday: a Monday evening when you play games, chat with your friends and have a great time at ESN-IAC office!3. ESN-IAC office, Lemminkäisenkatu 30, Lemminkäisenkatu Campus4. Come by to our events and get interna-tional! ESN-IAC is a great way to meet new people!

MoMe ry – Monimediajournalistien

opiskelijayhdistys

[email protected]

Facebook & Twitter: MoMe ry

1. MoMe ry on journalismin opiskelijoiden edunvalvontayhdistys. Osallistumme koulu-tusohjelman henkilökunnan kokouksiin sekä

pyrimme parantamaan Tutkamedian näky-vyyttä. Järjestämme erilaisia excursioita ja tapaamme muiden kaupunkien journa-listeja. Teemme yhteistyötä myös TUOn ja TOY:n kanssa.2. Keväällä 2012 perustettu yhdistys järjes-tää tulevaisuudessa monia tapahtumia ja tiedottaa niistä lisää lukuvuoden aikana. Yh-distyksen perustamista juhlimme syksyllä.3. Meidät löytää tällä hetkellä Triviumista, Tutkan toimituksesta. Syksyllä saamme tilamme myös Lemminkäisenkadulle. Huomaat meidät varmasti!4. Kaikkea jännää tulossa pian uudelta tulokkaalta!

Turun AMK:n bio- ja elintarviketekniikan

koulutusohjelman koulutusalayhdistys

Elba ry

[email protected]

www.elbary.net

1. Elba järjestää jäsenistöllensä paljon erilaisia tapahtumia rastikierroksista lähtien. Bioalojen opiskelijoiden ääni kuuluu Elban kautta. Jäsenistölle tarjotaan myös labora-toriovälineitä opiskelijahintaan.2. Tulevan lukuvuoden tärkein tapahtuma

on ehdottomasti syksyn päätösrastikierros Biopoly.3. Akvaariotoimistomme löytää Lemminkäi-senkadun toimipisteeltä.4. Toimistostamme löytyy ehdottomasti AMK:n mukavin sohva!

Turun Opiskelevat Muotoilijat TOM ry

[email protected]

www.tom-ry.com

1. TOM ry valvoo muotoilun opiskelijoiden oikeuksia sekä opiskeluun liittyviä etuja. Lisäksi TOM ry järjestää monenmoista ak-tiviteettia, kuten opiskelijabileitä, ekskursi-oita, erilaisia retkiä ja jäsentoimintaa – sekä yksin, että yhdessä muiden koulutusalayh-distysten kanssa.2. TOMpan 3-vuotissynttärit tammikuussa sekä esimerkiksi helmikuinen huonekalu-messumatka Tukholmaan. 3. Toimisto sijaitsee Sepänkadulla, 3½-kerroksessa ruokalan yläpuolella. TOMppa löytyy myös Facebookista nimellä Turun Opiskelevat Muotoilijat TOM ry.

TUORE

TOM

ELBA

SYKLI

TIO

Page 29: Kesä-Tuokio 2012

Kesä-Tuokio 2012 29

Puolet fi ksumpi elämä

Tutustu ja tilaa oma lehti tilaa.ts.fi

Turun Opiskelevat Restonomit – TUORE ry

[email protected]

Facebook: TUORE ry

1. TUORE ry järjestää opiskelijoilleen mo-nenlaista vapaa-ajan toimintaa, niin bileitä kuin muutakin puuhaa. TUORE ry ajaa Turun ammattikorkeakoulussa opiskelevien restonomien etuja. Yhdistys tukee opiske-lijoita monissa opiskelun arkeen liittyvissä pulmissa sekä edustaa opiskelijoita eri-laisissa koulutusohjelman kehittämis- ja palautetilaisuuksissa. Lisäksi TUORE ry on muun muassa TUOn edustajistossa vaikut-tamassa sekä tekee yhteistyötä Suomen Restonomit – SURE ry:n kanssa.2. Yhdistyksen omia synttäreitä vietetään lokakuussa. Tuore järjestää yhteistyössä useiden muiden toimijoiden kanssa bilei-tä, kuten Haalarit liekeissä ja Girl Power. Pyrimme järjestämään opiskelijoille myös muuta tervehenkistä ja hauskaa puuhaa pikkurahalla sekä olemaan mukana uusien opiskelijoiden orientoivilla päivillä.3. Lemminkäisenkadulta pääkäytävältä. Toimisto on avoinna maanantaista keskiviik-koon 11.45–12.15 sekä myös muulloin.

Turun insinööriopiskelijat ry

[email protected]

www.tio.fi

1. Toimimme tekniikan alalla edunval-vonnallisena yhdistyksenä, koulutamme aktiivijäsenistöämme ympäri vuoden sekä ylläpidämme insinöörikulttuuria paikallisella tasolla.2. Suurimpia tapahtumia ovat vuosittain kahdesti järjestettävä FunkTIO rastikierros + bileet sekä keväällä järjestettävä Polku-auto Grand Prix. Tulevana vuonna kohokoh-tana myös TIO:n 30 vuotisjuhlat.3. Toimistomme sijaitsevat Sepänkadun toimipisteessä (Sepänkatu 1) ruokalan ja TUOn kirjakaupan vieressä ja ICT:n toimi-pisteessä (Joukahaisenkatu 3-5) B-rapun kellarikerroksessa.

Ympäristö- ja luonnonvara-alan

opiskelijayhdistys Sykli ry

[email protected]

www.sykliry.net

1. Järjestämme kaksi kertaa vuodessa excursion johonkin alamme kohteeseen, yhteisiä illanviettoja muiden opiskelijoiden kanssa sekä pikkujoulubileet loppuvuodes-

SYKLI

ta. Lisäksi Syklin alaisuudessa toimii AMK:n Luomupiiri.2. Edunvalvonnallisesti tärkeintä tulee olemaan uuden koulutusohjelman lobbaa-minen lopetettavien tilalle ja osallistuminen sen suunnitteluun.3. Sepänkadun toimipisteestä, vanhan puolen sisäpihan perältä.4. Syklin hallituksen löytää useammin kahvila Wanhasta kellarista kuin toimistolta. Vanhan puolen kellarikahvila onkin kekeille ja kaloille kuin oma olohuone.

Page 30: Kesä-Tuokio 2012

30 Kesä-Tuokio 2012

Olekunnollanuori

Nuoruus on liian arvokasta tuhlattavaksi

turhaan murehtimiseen ja ainaiseen

kolikon venyttämiseen. Tule tapaamaan meitä

niin kerromme, kuinka saat enemmän

aikaa olennaiseen.

Eli elämiseen.

Kaarina | Lieto | Loimaa | Naantali | Oripää | Paimio | Raisio | Turkuwww.liedonsp.fi

Page 31: Kesä-Tuokio 2012

TEKSTI & KUVA SAMU KOTILAHTI

Kesä-Tuokio 2012 31

Mene torille, nuori padawan

K allis ruoka on tosiasia, jonka kanssa opiskelija kamppailee päivittäin. Jos haluat luomua tai lähi-

ruokaa, maksaa se yleensä vieläkin enemmän. Usein jo valitettavan huonosta laadusta on tingittävä, jotta saisi ne välttämättömimmät päivittäiset kurkut ja tomaatit ostettua.

Hinnan ja laadun lisäksi ruokakaupoissa ihmette-lemisen arvoista on valikoima. Valikoima on usein laajempi isoissa hypermarketeissa kuin pienemmissä lähikaupoissa, varsinkin vastuullisesti tuotettujen elin-

tarvikkeiden osalta.Mistä opiskelija sitten saa halpoja kasviksia? Nurinku-

risesti on mentävä suoraan ytimeen, torille. Valikoima on laaja, hinnat kilpailukykyisiä ja kasvikset järjestään tuo-reempia kuin ruokakaupoissa. Mikäli on saatava luomua, kannattaa jalkojen kärjet suunnata mieluummin kohti siihen erikoistunutta liikettä, joita löytyy myös Turusta.

PS. Torikauppiaat myyvät tuotteitaan vielä edullisemmin juuri ennen sulkemisaikaa.

Is This How

I Cook?

Kuori punajuuret ja pilko ne lohkoiksi. Keitä kypsiksi ja jäähdytä kylmässä vedessä. Revittele rucola tarjoiluastialle ja laita päälle punajuuret sekä inkivääri. Ripottele päälle sinihomejuustoa. Tälle salaatille varmaan sopisi jokin kastike myös, mutta omien koke-musteni mukaan oliiviöljy ja punaviinietikka ovat aivan riittäviä kastikkeeksi.

4 punajuurta1 paketti rucolaa1/2 dl hillottua inkivääriä1/2 pakkausta sinihomejuustoa

Punajuurisalaatti

Page 32: Kesä-Tuokio 2012

32 Kesä-Tuokio 2012

Henkilötunnus Opiskelijanumero (jos tiedossa)

Sukunimi

Etunimet

Kotikunta

Katuosoite

Postinumero ja -toimipaikka

Puhelin

Sähköposti

Koulutusohjelma

Opintojen aloitusvuosi

JÄSENHAKEMUSuusi jäsen 2012–2013

Kiinnitä valokuvasi tähän.

Kirjoita kuvan taakse nimesi mahdollisen irtoamisen varalta.

1. Allekirjoittaessani ja jäsenmaksun maksaessani liityn Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUOn jäseneksi. Tällä lomakkeella annetut tiedot talletetaan yhdistyslain (503/1989) 11 § tarkoitettuun jäsenlu-etteloon. Jäsenluetteloa koskeva henkilötietolain (523/1999) 10 § tarkoitettu rekisteriseloste on luettavissa osoitteessa www.opiskelijakunta.net.

2. Allekirjoittaessani annan Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta - TUOlle oikeuden tarkistaa opiskeluoi-keuteni ja henkilötietoni Turun ammattikorkeakoulun opiskelija- ja opintorekisteri WinhaProsta ja hakutoimis-ton käyttämistä tietokannoista.

3. Allekirjoittaessani olen saanut tietooni sinisen opiskelijakortin myöntämisehdot, ymmärtänyt niiden sisällön ja sitoutunut noudattamaan niitä (ehdot: www.opiskelijakunta.net).

Toimipiste:

Salo

Joukahaisenkatu

Lemminkäisenkatu

Linnankatu

Ruiskatu

Sepänkatu

Sininen opiskelijakortti (päätoimiset opiskelijat)

Vihreä opiskelijakortti (muut kuin päätoimiset opiskelijat)

Kyllä, yhteystietojani voidaan luovuttaa suoramarkkinoin-titarkoitukseen.

Aloituslukukausi Syksy Kevät

Halutessasi voit samalla ostaa liikuntatarran (15 €). Maksamalla liikuntatarran liityt samalla Turun ammattikorkeakoulun liikun-taseura TULI ry:n jäseneksi ja saat käyttöösi liikuntapalveluja. Lisätietoja: tuli.opiskelijakunta.net

Paikka ja aika Allekirjoitus

Saajan tilinumero

Mottagarens kontonummer

IBAN

BIC

Saaja Mottagare

Maksajan nimi ja osoite

Betalarens namn och

adress

Allekirjoitus Underskrift

Viitenumero Ref. nr

Tililtä nro Från konto nr

Eräpäivä Förfallodag

Euro

Maksu välitetään saajalle maksujenvälityksen ehtojen mukaisesti ja vain maksajan ilmoittaman tilinumeron perusteella. Betalningen förmedlas till mottagaren enligt villkoren för betalnings-förmedling och endast till det kontonummer som betalaren angivit.

TILI

SIIR

TO. G

IRER

ING

FI4543091820142626 HELSFIHH

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO

Liedon Säästöpankki

Aika vuotta Viite Summa euroa4,5 (270 op) 70001 94

4 (240 op) 60008 85

3,5 (210 op) 50005 76

Lukuvuosi 2012-2013 20006 32

Lukukausi syksy 12 tai kevät 13 40002 23

Liikuntatarra 15

Summa sisältää liittymismaksun.

Viitenumero pakollinen, ei viestiä viestikenttään!

Huom.! Voit tilata opiskelijakorttisi myös internetistä osoitteessa www.opiskelijakunta.net