Top Banner
2015 We gaan waar onze voeten gaan God zet ons op het spoor naar vrede en gerechtigheid Zijn voetstap gaat ons voor Groenlandkerk | Peke Kuiken
4

Kerkbalans edam 2015

Apr 07, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Kerkbalans edam 2015

2015

We gaan waar onze voeten gaanGod zet ons op het spoornaar vrede en gerechtigheidZijn voetstap gaat ons voor

Groenlandkerk | Peke Kuiken

Page 2: Kerkbalans edam 2015

2015

Allemaal uit dezelfde bron

AfscheidGroenlandkerk

Chalice Well (Engeland)Hier komen de uiterlijke en de innerlijke wereld samen. Op het deksel prijkt de Vesica Pisces, symbool van onder andere de drieëen-heid en de heilige ruimte.

Op reis naar EngelseReformatie

Sinds kort is de Commissie Afscheid Groenlandkerk ingesteld, waarvan ik deel uitmaak. Wij doen ons best om met een goed voorstel naar de kerkenraad te komen hoe onze kerkgemeente op een waardige wijze afscheid kan nemen van ons kerkgebouw aan het Groenland.

Zowel materiële als immateriële zaken komen daarbij aan bod. Het gebouw van de Gereformeerde Kerk heeft me altijd na aan het hart gelegen. Ik had me echter voorgenomen, op welk gebouw de keuze ook zou vallen, ik me erbij neer zou leg-gen. Het kerkzijn is tenslotte méér dan een kerkgebouw. Nu de kerk aan de Voorhaven gekozen is, moet er dus afscheid genomen worden van de Groenlandkerk, wat met emotie en verdriet gepaard gaat. Ik hoop dat we straks in ons ‘nieuwe’ kerk-gebouw in harmonie met elkaar verder gaan en dat we als kerkgemeente weer eens wat meer aan onze eigenlijke op-dracht toekomen.

Cora den Engelse

In de kerk is een enorme diver-siteit aan mensen met elkaar verbonden: veel meer onderling verschillend dan bijvoorbeeld binnen een sportvereniging of een leesclub.

En ondanks die grote onderlinge verschil-len zijn al deze mensen verbonden met el-kaar, omdat ze allemaal geloven in die ene God. Dat vind ik heel mooi en bijzonder. In de kerk is voor iedereen een plek, iedereen mag/moet zich daar thuis kunnen voelen; zichzelf kunnen en mogen zijn met zijn of haar geloof.

Dat vind ik belangrijk en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.

Henriette Westerneng - diaken

Na de Luther- en Calvijnreis is het nu de beurt aan de Engelse Reformatie, maar ook aan de Nederlandse reformatie die in Engeland begon.

Van 2 tot 9 mei 2015 wordt door de kerkgemeente deze reis georganiseerd. We zullen onder andere bij Londen, Hampton Court Castle (het paleis waarvan men zegt dat daar de reformatie begon) bezoeken. Naast religie en cultuur is ontspanning en elkaar op een andere manier ontmoeten ook een wezenlijk onderdeel van deze reis. Onze predikant en haar man, voor wie Engeland geen onbekend terrein is, zullen onze reisleiders zijn.

Atie de Ruiter

Van jong tot oud, van alleenstaand tot onderdeel van een groot gezin, van hoog opgeleid tot niet geschoold, van extrovert tot introvert, van muzikaal tot geen noot kunnen lezen of toon kunnen houden, van dik tot dun, van sportief tot vooral niet sportief, van beheerst tot opvliegend, van huppelend tot rollatorend, van blij tot verdrietig, van optimist tot pessimist, van stille wateren tot spraakwatervallen, van rijk tot arm, van student tot pensionado, van voorbijganger tot meelevend lid, van homo tot hetero, van passief tot actief, van problemen zoekend tot probleemoplos-send, van blij tot verdrietig, van bevlogen tot ongeïnspireerd, van eigenwijs tot mee-gaand, van druk tot rustig, van onbevan-gen tot gereserveerd, van vernieuwend tot behoudend, van theoretisch tot praktijkge-richt en ga zo maar door…

Page 3: Kerkbalans edam 2015

2015

Kinderkerk

Kosteren is leuk!

Muziek in de kerk

Wat is er leuker dan lachende, trotse gezichtjes na afloop van de kin-derkerk? We streven er met ons enthousiaste team van leiders elke keer naar, al is dat natuurlijk soms best een uitdaging!

Neem de ontzettende geslaagde bijeen-komst van kerst 2013! Wat een opkomst! Maar wat was het gezellig, warm en nog leerzaam ook – niet alleen voor de kinde-ren, ook voor ons!Deze educatieve insteek trekt me binnen de kinderkerk erg. Hoe kunnen we spe-lenderwijs en op ongedwongen manier de kinderen iets bijbrengen over de kerk, het geloof en de vooral prachtige verhalen uit de bijbel? Daarom ben ik erg enthousiast over de weg die we dit jaar zijn ingesla-gen. De bijeenkomsten zijn frequenter en centraal staat een verhaal uit de bijbel. We lezen voor uit schitterende prenten-boeken waar de jongere en oudere kinde-

ren zichtbaar ook van genieten!Ik hoop dat we via deze ingeslagen weg en met elkaar de kinderkerk weer kunnen laten bloeien, zoals toen ik zelf nog naar de Zondagsschool ging. Behalve de inzet van de kinderen en lei-ders draagt natuurlijk ook een klein potje (voor de aanschaf van materialen) bij aan het succes van de kinderkerk! Aan de nieuwe locatie in de Lutherse kerk zal het niet liggen; wat zal dat een prachti-ge en inspirerende omgeving worden! Ik heb er zin in!

Jaqueline Cool v/der Spek

Mij is gevraagd een klein stukje te schrijven over het koster zijn. Nadat de Zondagsschool stopte (dat heb ik 25 jaar gedaan) werd het kerk- bezoek ook minder.

Ik vind het een eer om af en toe door Ds. Juup van Werkhoven te worden gevraagd samen met de organisten Nico Vriend, Frans Koning en haarzelf achter de piano, blokfluit te mogen spelen.

Ik wilde bij de kerk betrokken blijven, omdat de kerk een plek is waar je elkaar als Christenen ontmoet en met elkaar van betekenis bent. Daarom besloot ik het kosterschap te gaan doen. Dit vind ik erg leuk en geeft me veel voldoening.Om half 10 gaan de kerkdeuren open en om 10:00 uur start de dienst. Geloven is… Ontvangen. Het overkomt je. Het is een voorrecht om te geloven en bij de kerk te horen. Geloof opent de ogen voor wat we zelf niet bedenken en zelf niet maken. Het opent ons voor wat ons begrip te bo-ven gaat en God ons in zijn goedheid wil geven. We leren erdoor te leven onder de

open hemel van God’s liefde. We zullen ons moeten inzetten om samen de weg te gaan die Christus ons wijst, ook als het over de toekomst gaat.

In heel Nederland zie ik dat de aantallen in de kerk teruglopen. Toch houdt geloof en religie veel mensen buiten de kerk wel bezig. Ook zie ik dat jonge mensen op zoek gaan naar wat de kerk voor hen betekent en hoe ze daarbij betrokken willen zijn. Ik denk dat de kerken in de toekomst klei-ner worden, maar dat mensen die lid zijn van de kerk daar wel heel bewust voor kiezen. Dat we een hechte, enthousiaste groep mensen zijn die uitkomt voor hun geloof. Ik hoop mijn kosterschap nog lang en met veel inzet en plezier te doen.

Albert Dijkstra

Om in zulke mooie kerken een bijdrage te leveren aan de dienst is een feest. Ook met Psallite zing ik graag mee met de Cantate dienst, het Paas- en Kerstkoor. Het gebouw is niet het belangrijkste maar toch heb ik mijn voorkeur. Mijn groot-moeder Jo Roskam-Emous was Luthers. Mijn grootvader Jan Roskam Hervormd. In de Grote Kerk was hij stovenzetter en loodgieter. Als ik in de Grote Kerk en de Lutherse Kerk kom denk ik altijd even aan ze. Hoewel ik ze niet gekend heb. Ik vind de dominee zeer inspirerend en hoop in de Lutherse Kerk de diensten bij te wonen en er te zingen en te fluiten.

Josee Menzo

Page 4: Kerkbalans edam 2015

2015

Vorm

gevi

ng: G

oed

Zo M

eisj

e/An

ita

Kroo

n / F

otog

rafi

e: A

rie

van

Gink

el, J

aap

van

Wer

khov

en.

www.kerkgemeente.nl

Als David koning is geworden neemt hij zijn intrek in een paleis in Jeruzalem. David heeft ook de ark van het verbond overgebracht naar Jeruzalem, in een feestelijke optocht; hij zelf danste voor de ark uit. Nu staat de ark in een tent. Je zou kunnen zeggen “er is eindelijk rust in de tent”, aan al het jaren-lange zwerven is een einde geko-men. De tent hoeft niet meer opge-broken te worden, het volk woont in het land. Op de plaats rust.

UitgavenOnderhoud, verz,. energie gebouwen 31.050Pastoraatskosten 81.600Kerkdiensten, catechese, kinderendienst enz. 7.000Afdracht aan landelijke kerk 8.200Kosten en vergoedingen adm. en vrijw. 2.300Kosten beheer, administratie en bank 12.150

142.300 142.300

InkomstenVerhuur gebouwen 27.000Rentebaten en dividenden 13.325Opbrengst St. behoud predikantsplaats 9.000Vrijwillige bijdragen, collecten 84.000

133.325Begroot tekort 8.975 142.300

De volledige begroting is op te vragen bij: Administrateur Jan van Zalinge, 0299-621736. Email [email protected] Dirk Tump, 0299-321984. Email [email protected]

Bankrekening voor uw vrijwillige bijdra-ge NL26 FVLB 0225423669 t.n.v. CvK Prot.Gemeente Edam. Nog niet iedereen gebruikt het nieuwe banknummer. Als u autmatisch betaalt vragen wij u dat nog even te controleren. Het oude nummer (NL53ingb00002395451) willen we namelijk opheffen vanwege de hoge kosten.

Uw persoonlijke bijdrage 2015Om de kosten van de kerkgemeente Edam ook in 2015 te kunnen dekken vragen wij u met klem zorgvuldig te overwegen welk bedrag u voor de kerk kunt opbrengen.Bedenk hierbij dat de kerkgemeente ca. 25,-- aan de landelijke kerk moet afdra-gen. Betaalt u minder, dan zal een ander kerklid dat voor u moeten opbrengen. Uw bijdrage hoeft ook niet in 1 termijn betaald te worden. Per maand of per kwar-taal een bedrag mag ook. Mogelijk kunt u dan ook iets meer geven.

Gemiddelde toezeggingen in 2014Landelijk 233,--Noord-Holland 285,--Kerkgemeente Edam 197,--

De actie kerkbalans is de belangrijkste inkomstenbron van onze kerkgemeente.

We waren er verheugd bij een huwelijk, dankbaar toen we kinderen ten doop hiel-den, intens verdrietig maar ook getroost bij een afscheid. Mensen zijn er tot geloof gekomen, ze hebben er getwijfeld. Soms zijn er mensen weggelopen, teleur-gesteld in elkaar, in God, het geloof de rug toegekeerd. Een kerkgebouw is belangrijk en afscheid nemen van een kerkgebouw doet pijn. Maar de kerk, de gemeente van Christus is meer dan een gebouw. En wat waardevol was aan ons gemeen-tezijn - ons ’immateriële erfgoed’ - dat nemen we straks mee naar de nieuwe ingerichte Protestantse Kerk aan de Voorhaven. De vieringen, de muziek, de gespreksgroepen, de vele vrijwilligers die zich inzetten als koster, koffieschenker, organist, zanger, muzikant, kerkenraads-lid, kinderkerkleiding enz. Wij allemaal, samen onderweg, Gods volk onderweg naar Gods toekomst. Om dat gemeente- zijn in 2015 weer mogelijk te maken heb-ben we ook geld nodig. Niet om een kerk te bouwen of te verbouwen maar om een gemeente op te bouwen.

We vertrouwen daarom op uw ruimharti-ge bijdrage!

ds. Juup van Werkhoven-Romeijn

David roept de profeet Natan: “Kijk nu toch” zegt hij, “ik woon in een paleis van cederhout, terwijl de ark van God in een tent staat. Dat klopt toch niet?“ Maar God laat via de profeet Natan in een droom aan David weten dat Hij geen huis nodig heeft. “Wil jij voor mij een huis bouwen om in te wonen, David? Ik heb toch nooit in een huis gewoond, vanaf de dag dat ik de Israëlieten uit Egypte heb geleid tot nu toe! Al die tijd trok ik rond in een tent. Als ik een huis had gewild dan had ik er wel om gevraagd.” (2 Samuel 7:1-7).

In 2015 nemen we afscheid van een kerk-gebouw. De kerkenraad heeft na een lang en zorgvuldig proces uiteindelijk besloten afscheid te nemen van de Gereformeerde kerk aan het Groenland. Je weet, God is niet gebonden aan een gebouw, maar toch, in het gebouw hangt wel ‘een wolk gebe-den van wie zijn voorgegaan’ (lied 280). Er liggen zoveel voetstappen, er zijn zo-veel herinneringen. We kwamen er samen om te luisteren naar Gods Woord, te bid-den en te vieren.

Samen onderweg

72000  

74000  

76000  

78000  

80000  

82000  

84000  

86000  

88000  

2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014  

2007  

2008  

2009  

2010  

2011  

2012  

2013  

2014  

Bijdrage Kerkgemeente Edamde laatste 8 jaar

Hoe wordt het geld besteed?

Gebouwen 23%

Pastoraat

60%

PKN 6%

Administratie

2%

Overige kosten beheer

9%

Ons Huishoudboekje...