Top Banner
ALPINA KATALOGEN 2015/2016 ALPINA TIPSAR KOM IGÅNG TILL SKIDSÄSONGEN REPORTAGE TELEMARK - EN GLÖMD SKATT LISA ENGLUND SNOWBOARDLEGENDEN RONNIE ANDERSSON SPLITBOARDENTUSIASTEN ALEXANDRA HAFMAR ÅRETS RESOR 8
56

Katalogen 15/16

Jul 24, 2016

Download

Documents

StiL Alpina

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Katalogen 15/16

ALPINA KATALOGEN20

15/2

016

ALPINA TIPSAR KOM IGÅNG TILL SKIDSÄSONGEN

REPORTAGETELEMARK - EN GLÖMD SKATT LISA ENGLUNDSNOWBOARDLEGENDEN RONNIE ANDERSSONSPLITBOARDENTUSIASTEN ALEXANDRA HAFMAR

ÅRETS RESOR8

Page 2: Katalogen 15/16

LEDAREEtt liv utan skidåkning är inget för mig...

Allt börjar egentligen i fikarummet på mitt gamla jobb hemma i Uddevalla. En kollega tipsar mig om att söka till Luleå eftersom man kan åka skidor samtidigt som man pluggar. Men även för att det finns ett skidåkargäng som kallar sig Alpina vilka anordnar resor och event för studenter. Det låter ju gött tänkte jag och skickade iväg en ansökan i sista stund. Något som skulle visa sig förändra hela mitt liv.

Nästan fyra år senare kommer jag åter igen upp till Luleå efter en sommar på västkusten. Den kanske inte alltid så roliga omtentan är skriven efter en vår med kanske lite för mycket skidåkning. Men vad gör det egentligen,

ett liv utan skidåkning är inget för mig och är det nu så att jag får komma upp några veckor innan skolstarten för att plugga ikapp en kurs är det inget jag lägger så stor vikt i. Jag tänker tillbaka på vad en polare en gång sa ”man får inte låta plugget ta för mycket tid från skidåkningen”.

Men vart va vi nu… juste Alpina! Ett nytt härligt gäng har nu samlats efter en go sommar på olika håll och är taggade till tusen för nya resor och event! Som vanligt drar vi igång säsongen med en filmkväll tillsammans där vi kollar några goa rullar som får alla att börja sukta efter snön. Tätt inpå följer lavinkvällen med Stefan Mårtensson och den traditionella Skidyran där man kan kitta upp sig inför säsongen.

Årets första resa bär för första gången av till Dundret där vi snackar om årets prylar upp i nya stolsliften till de grymma pisterna. Som vanligt åker vi direkt efter tentorna

till Borgafjäll tätt följt av Student ski i Hemavan och avslutningsvis till Kirovsk i Ryssland, i alla fall för en stund. Nästa resa blir en endagstripp till Storklinten med afterski på vattenpalatset Nordpoolen i Boden.

Säsongen går sedan mot sitt slut men vi hinner ändå med att åka på Tre Toppar-resan, en sväng till Levi för att sedan avsluta med valborgsfirande i Rikgräns-en! In emellan alla resor hinner vi också med ett railjam och enAfterseasonfest såklart.

Som ni ser har vi resor och event som passar alla här på LTU och jag hoppas jag kommer få träffa så många av er som möjligt under tiden. Var inte rädda för att ta några dagar ledigt och häng med på någon resa! Lite gött häng, några goa svängar och ett gäng sköna moves på dansgolvet kommer ge motivation till plugget och ytterligare ett år uppe i Luleå är slut innan du minst anar det!

Ses i vinter!

Page 3: Katalogen 15/16

Gustaf Jörnelius, Ordförande

Page 4: Katalogen 15/16

25% rabatt från 1 februari för studenter och anställda vid universitetet och StiL

Katterjokk Turiststation!Välkommen till

Katterjokk Turiststation ligger i direkt anslutning till Riksgränsens liftsystem, med topptursmöjligheter i världsklass direkt utanför stugdörren!

Skandinaviens nordligaste tekniska universitetForskning & utbildning i världsklass

Boka via www.katterjokk.se Bokningskod och giltigt LTU ID krävs för bokning och incheckning.

Läs mer på www.ltu.se/katterjokk

Page 5: Katalogen 15/16

SKRIBENTERPetter Aksnes, Sara Bergström, Isabella Grebacken

Jesper Haglöf, Carolina Lundmark Weinz

Redaktionen

Vi reserverar oss från eventuella tryckfel

STIL ALPINAPetter Aksnes, Sara Berglund, Sara Bergström, Isabella Grebacken

Jonas Engström Hedman, Jesper Haglöf, Erik Gustavsson, Victor Helmersson Wildhuss

Gustaf Jörnelius, Daniel Klättesjö, Carolina Lundmark Weinz, Antonia Söderberg, Victoria Sörebö

TACK TILLRonnie Andersson, Lisa Englund, Alexandra Hafmar, Ulf Nygård, Peter Sundgren

FOTOGRAFERMikael Frisk, Joakim Kämpe, Nicole Leijdeby, Sebastian Malm, Kristofer Sellberg, Emil

Sund, Sebastian Ullberg, Erik Westberg

KONTAKTANNONSER KATALOGEN

Isabella Grebacken Carolina Lundmark Weinz

[email protected]

25% rabatt från 1 februari för studenter och anställda vid universitetet och StiL

Katterjokk Turiststation!Välkommen till

Katterjokk Turiststation ligger i direkt anslutning till Riksgränsens liftsystem, med topptursmöjligheter i världsklass direkt utanför stugdörren!

Skandinaviens nordligaste tekniska universitetForskning & utbildning i världsklass

Boka via www.katterjokk.se Bokningskod och giltigt LTU ID krävs för bokning och incheckning.

Läs mer på www.ltu.se/katterjokk

Fotograf framsida: Sebastian Ullberg

Page 6: Katalogen 15/16

ÅRETS RESOR

BEGANGNATMARKNAD

AFTER SKI

SKID YRAN

Page 7: Katalogen 15/16

25 NOVEMBERSTUK & LJUSGÅRDEN

Inför årets skidsäsong anordnas Skidyran den 25 november i vanlig ordning, skidmässan för alla.

På STUK och Ljusgården kommer Skidyran hål-las lagom till när snön börjat falla och en skidsäsong som är precis runt hörnet. På Skidyran kan du inhandla prylar, träffa företag, tävla eller bara hänga med andra likasinnade.

Klockan 18:00 startar insläppet och fortsät-ter till 21:00 då kvällen avslutas med after-ski på STUK.

En begagnatmarknad kommer finnas där du kan sälja av prylar som någon annan har bättre användning för alterna-tivt fynda utrustningen eller kläderna du saknar. Mer information om be-gagnatmarknaden finns på hemsidan.

Under kvällen kommer resorna presenteras och även en genomgång av resebokningen kommer hållas så att ingen går miste om våra fantas-tiska resor.

Vi ses där!

Jonas Hedman Engström Ansvarig för Skidyran

Mer info hittar du på facebook, StiL Alpina och

www.mittlivsstil.se

Fotograf: Sebastian Ullberg

Page 8: Katalogen 15/16

SNOWBOARDLEGENDENRONNIE ANDERSSONRonnie Andersson är född och uppvuxen i Skellefteå. Under 00-talet var han snowboardproffs, men efter en olycka kunde han inte gå på fyra år. Nu är han tillbaka på brädan och vill ge tillbaka till sporten han älskar.

Page 9: Katalogen 15/16

När föddes intresset för brädåkning? Vad var det du fastande för? När jag var 14 år hängde jag med en kompis som åkte bräda, och det såg så djävulskt roligt ut! Helt plötsligt var man fri och kunde åka åt alla håll. Helgen efter tjatade jag på mina föräldrar att vi skulle åka dit och hyra en bräda. Efter det var jag helt såld, vi kom överens direkt jag och brädan. Jag har aldrig stått på ett par skidor sedan dess.

Vad hände efter det? Hur började din karriär? Snowboard var det enda jag ville göra, det var det roligaste som fanns. Jag ville kunna försörja mig på brädan, jag ville jobba med det, men det kändes såklart lite långsökt. När jag var 20 år hade det gått rätt bra för mig på hemmaplan. Jag bestäm-de mig då för att satsa, så jag och två kompisar flyttade till Hemsedal i

Norge, där allt hände på den tiden. Efter det gick allt som på ett bananskal. De ringde och ville att jag skulle komma hem för det var en stor tävling på hemmaplan. Förstapriset var pengar och en inbjudan till en riktigt stor tävling. Jag kom med där och placerade mig riktigt bra. Fotografer fick upp ögonen för mig och mitt namn började höras in-ternationellt. Inom loppet av två månader ringde Burton och erbjöd mig ett sponsorkontrakt, vilket var helt sjukt!

“på knagglig engelska hade jag

frågat hur mycket jag fick köpa brädorna för.

Till svar fick jag ett: nejnej du missförstår

mig, hur mycket kräver du i lön?”

Det gick från allt till inget på en gång, och det tog

flera år för mig att förstå vad som hänt. Jag minns att jag på knagglig engelska hade frågat hur mycket jag fick köpa brädorna för. Till svar fick jag ett ”nejnej du miss-förstår mig, hur mycket kräver du i lön?”

Hur var en vanlig vecka som snowboardåkare?Jag var 8-9 månader på resande fot varje år. Först kollade vi upp vart det dumpat snö. Tillsammans med fotograferna och filmarna hade vi en idé och vision om vad vi ville göra, så åkte vi dit. Väl där fotade och filmade vi, och man såg gärna att det var en närliggande tävling i området. Så såg veckorna ut, beroende vilken tid på året det var. Vi stannade sällan mer än en vecka på samma ställe. Det var verkligen att leva drömmen, men mycket slit också! I 6 år höll jag på såhär, sen tog det tyvärr slut.

Page 10: Katalogen 15/16

Vad var det som hände?Karriären gick som spikrakt uppåt, det gick bättre och bättre vilket var otroligt roligt! Vi var och filmade i ett stort hopp, det var i början av säsongen så det var mycket is och vind. Jag kommer kort på det väl-digt stora hoppet och gör en jättekrasch. Lårbenet bröts 1 dm ovanför knäet och benbitar skar av det mesta i benet vilket gjorde att jag inte kunde gå på fyra år. Hur tar man sig tillbaka efter en sådan skada?Jag fick höra att jag aldrig skulle kunna gå igen. Jag trodde alltid att det skulle gå, att jag skulle klara det! Klart det var motigt ibland, jag hade kronisk värk och kunde inte gå. Det handlade om att ald-rig ge upp. Jag har alltid haft filosofin att tror man på någonting så kommer man att klara det. Det jobbigaste var psykiskt. Jag valde att vända branschen ryggen helt. Jag fixade inte att

stå på sidan av och se på. Jag blev alldeles för sugen, så jag stängde av och tog mig inte till backen, jag kollade inte på snowboardfilmer. Ingenting. Ja, jag låtsades som att det inte fanns.

Hur var det att ställa sig på brädan efteråt?4,5 år efter olyckan var första gången jag stod på brädan på riktigt. Det var bland det första jag for iväg och provade. Jag un-drade om jag fortfarande kunde åka, och det satt verkligen i ryggmärgen! Jag åkte ned för backen, sen droppade jag direkt in på hoppet!

“Att göra sin egen grej och att ha kul, det är

sanningen!”

Hur har ditt liv påverkats av brädåkningen?Oj, ja det var ju allt! Jag har lärt mig att tro på mig själv, att stå på sig och känna att man klarar det man tar sig för. Det är som en livsstil. Du träffar

likasinnade och du hittar en inre trygghet som avs-peglar sig på allt du gör.

Du verkar vara riktigt driven och positiv, finns det något du är rädd för eller något du drar dig för att göra? Jag är inte rädd för att göra saker och ta för mig. Jag är inte rädd för att misslyckas. Sen är jag alltid rädd för att göra an-dra besvikna. Min största rädsla är att stå ensam, att förlora sina nära och kära.

I våras anordnade du 0910 Session i Skellefteå, berätta mer om det! Idén med det hela var att visa upp den sport jag älskar. Inte visa upp den mediala delen, tävlings-delen, utan själva kul-turen. Jag bjöd in folk, allt från gamla rävar, de som är i sin bästa tid nu till de som är up and coming. De inbjudna var som ambas-sadörer för sporten, de kom dit och åkte tillsam-mans med alla de som ville åka med oss. Vi

Page 11: Katalogen 15/16

byggde en stor och krea-tiv park där vi hade olika uppvisningar, för att visa upp branschen. Konstigt nog har scenen alltid varit i södra delen av Sverige, med 0910 Session ville jag sätta Skellefteå, norra delen av Sverige på kartan. Framförallt ville jag visa upp en sport, där kulturen och miljön är så bra. Det är få sporter där du hittar 10åringar som åker till-sammans med 50 åringar på samma villkor, där man tar hand om varan-dra på det här sättet.

Hur har snowboardåk-ningen och brädkulturen utvecklats sedan du började åka?Det är som natt och dag! När jag började åka fick snowboards knappt vara i backen, absolut inga hopp! Idag är det svårt att hitta en backe utan en egen park. Det har blivit en otroligt uppskattad publiksport, till skillnad från när jag var liten. Nu skrivs det om i mass-media, det har verkligen blivit ett stort allmänt intresse! I starten av allt det här var det en extrem

utvecklingskurva, det känns så otroligt häftigt att jag fått vara med att påverka och utveckla den.

Vad skulle du vilja säga till de studenter som brinner för brädåkning?Grejen med snowboard, grejen med allting är att man ska se till att man gör sin grej. Att man har roligt. Det finns inga regler! Det må vara världens största klyscha men så sant, att göra sin egen grej och att ha kul, det är sanningen.

I våras anordnade Ronnie 0910 Session i Skellefteå.

Ett event där han bjöd in Sveriges elit inom

snowboard att komma och åka med alla

som vill åka med dem! Reporter: Sara Bergström Fotograf: Bubbesfoto.se

Page 12: Katalogen 15/16

VI JOBBAR FÖR DIGINOM

UTBILDNING

ARBETSMARKNAD

STUDENTLIV

TEKNOLOGKÅREN JOBBAR FÖR ATT ALLASTUDENTER SKA FÅ DEN BÄSTA

UTBILDNINGEN, STÖRSTA KONTAKTNÄTETOCH EN TRIVSAM STUDIEMILJÖ.

VÄNTAN ÄR SNART ÖVERVI STÖDJER DIG

TILL TOPPEN

Page 13: Katalogen 15/16

FILMTÄVLING

FOTOTÄVLING 2015 201620

15/2

016

I år hålls återigen Alpinas berömda tävling Video-Awards för den filmintresserade. Temat i år är “Skidglädje”, fri tolkning. Förmedla din kärlek för alpint i filmformat. Anpassa filmens längd till max 5 minuter.

För mer information och inlämning av bidrag besök hemsidanwww.mittlivsstil.se/alpina/stil-alpina-video-awards

Vare sig du är på afterskin, i backen eller med renarna i skogen, ta en bild så har du chansen att vinna!

Reglerna är enkla; schysstast bild vinner! Varje tävlande får skicka in så många bilder man vill. Alpina förbehåller sig rätten att använda inskickat material i andra sammanhang.

Vinnande bidrag presenteras på Afterseasonfesten i maj. Öppet för att skicka in bidrag tills dess till:[email protected]

Fotograf: Joakim Kämpe

VI JOBBAR FÖR DIGINOM

UTBILDNING

ARBETSMARKNAD

STUDENTLIV

TEKNOLOGKÅREN JOBBAR FÖR ATT ALLASTUDENTER SKA FÅ DEN BÄSTA

UTBILDNINGEN, STÖRSTA KONTAKTNÄTETOCH EN TRIVSAM STUDIEMILJÖ.

VÄNTAN ÄR SNART ÖVERVI STÖDJER DIG

TILL TOPPEN

Page 14: Katalogen 15/16

StiL ALPINA

Idag är Alpina en stor sektion under StiL med 800 resenärer varje år och arrangörer av flertalet event. Men så har det inte alltid varit. StiL Alpina har haft lite olika syften och grundtanke men kärleken för sporten och friluftslivet har nog alltid varit lika starkt.

Det var under hösten 1975 som de första spadtagen togs när Carl Johan Evers och Kicki Monsen grundade Alpina då under LHIF, som idag är StiL. Endast 4 år efter att Luleå Tekniska Universitet grundats.

Grundaren Evers som var med och grundade alpina sägs ha åkt skidor utför trappan i B-huset ner till restaurangen. “Så j*vla bra” var alltid hans motto och det är något Alpina försökt vara sedan dess.

Några av de första tidiga resorna gjordes bland annat till Kittelfjäll. Men när 80-talet kom var LHIF

Alpints största fokus skidskola. Skidskola är något som funnits i Alpinas historia men som idag mer eller mindre tynat bort. Då bedrevs det skidskola i Storklinten, Måttsund och Dundret som än idag är populära resemål för Luleåstudenter.

“Skidskolerna var det många som var med på, det var ju Stenmarksepo-

ken.”

Berättar Peter Sundgren ordförande 1980-83.

Och under Peters sista år som ordförande kunde Luleåstudenter bevittna en världscuptävling med Stenmark i dundret. Vars jämförelse idag nog är svår att beskriva.

Men efter kompaktski-dorna och pistkortslap-porna kom de nya tider. Tider för telemark. Och med dem alltmer färglada kläderna i norrbotten kom även en telemarksskola

att bedrivas under Alpina som startade 1988.

Med 90-talet så kom katalogen och resorna började ta allt mer plats. Men med katalogerna kom även det större fokuset på skidresorna och ju mer universitet växte desto mer blev även studenterna en del av verksamheten. Resenär-erna ökade. Skidmässor-na blev större och Skidy-ran började bli till var den är idag.

2005 blev Alpina riksunikt då den första resan till Kirovsk, Ryssland arrang-erades. Som gett många både en kulturkrock och härlig puderåkning. I år gör resan sitt elfte år. De övriga skidorterna har varit många men även väldigt traditionsenliga. Vilket gör alpinas band till norra Sveriges fjäll än djupare. I år är det alltså inte omöjligt att du åker på en liknande resa som din far eller mor gjorde på 90-talet.

40 år av glädje och gemenskap

Page 15: Katalogen 15/16

“Syftet är inte bara att bli bättre skidåkare, utan också att lära känna

nya människor och framför allt ha kul tillsammans med likasinnade.”

Så stod det i 90/91s katalog som reklam för deras skidskola. Idag kan nog de flesta hålla med om att samma motto finns kvar hos Alpina fast med resorna. Det viktigaste är inte alltid att vara bäst i pisten utan att ha kul på resan.Nu som då och genom alpinas histo-ria har syftet alltid varit att vara en mötesplats och en ljus stöttepelare för plugget i den annars ganska långa och mörka vintern i norrbotten.

Reporter: Jesper HaglöfFotograf: Sebastian Ullberg

Page 16: Katalogen 15/16

MÅTTSUNDTrött på att sitta och plugga mitt i veckan?

Måttsundsbacken som bara är 15 km från campus är med sina tre pister samt liftar och ett big-jump perfekt för att mätta skidsuget.

Tre onsdagar under vårterminen kommer vi arrangera kvällsåkning. Ett paketerbjudande med transport tur och retur, liftkort och bra sällskap till priset av 70 sven-ska rikstaler. När det börjar att närma sig hittar du mer information på vår facebooksida och runt på campus. Vi ses där!

Fotograf: Kristofer Sellberg

Page 17: Katalogen 15/16

Vi är många som är nyfikna och någon gång velat prova på telemark. Hur bär man sig åt, vad ska man tänka på och hur tävlar man i telemark?

StiL Alpina har träffat Lisa Englund, dalkullan från Mora. Hon har varit en stor del av det sven-

ska landslaget i tele-mark under ett antal år. Telemark är en liten sport om man jämför med alpint, freeride och slopestyle men ack så intressant. Det finns tre olika tävlingsmoment. Sprint, klassik och par-allell. I banorna bjuds det på hopp, velodromer, skate och en jury som bedömer.

För många är detta något helt nytt och om Lisa själv får uttrycka sporten är den underhållande

”som alpint fast med mer händelser.”

En liten sport med stora möjligheter att ta plats, öppen och tacksam sport att söka sig till.

Telemark - En glömd skatt

Fotograf: Kristofer Sellberg

Fotograf: Erik Westberg

Page 18: Katalogen 15/16

Lisa EnglundTuff telistös från dalarna

Lisa är en 24åring, uppväxt i Mora som numera är bosatt i Stockholm och studerar 2:a året till läkare. Hon är en tjej med skinn på näsan men samtidigt jordnära och omtänk-sam. En tjej som helt klart vågar bjuda på sig själv och förgylla andras stunder.

Varför fastnade du för just telemark?Det var min mamma som tvingade mig att prova åka redan vid 6års ålder. Hon tyckte nog antagligen att det var coolt med en 6årig telemarksåkare och hon tycker såklart själv att det är väldigt roligt. Jag har stått på skidor större delen av livet och tävlat i alpint till 15års ålder. Intresset för det alpina svalnade och jag ville prova att satsa på något nytt. Efter-som jag då redan hade provat telemark ett antal gånger blev det givet att bege sig in i den sporten istället. Jag

blev fast och har inte ångrat något kring det. Vad som gjorde att jag fastnade är att sporten är varierande i de olika moment som telemark erbjuder.

Hur tävlar man i tele-mark och vilken är din favorit gren?De finns tre grenar, klassisk, sprint och parallell. Där alla tre grenar utgår utifrån en storslalombana in-nehållande hopp och en skate-del på slutet. Klassisk är den gren med det längsta åket där man gör endast ett åk. I sprint är det två kortare banor och två åk görs. I parallell körs det emot en motståndare i en identisk bana bred-

vid som sedan går ihop i endast en velodrom som avslutas med en skate-kamp in i mål. Parallell är grenen jag gillar allra bäst, väldigt underhållande om ni frågar mig! Sen blir man även bedömd i åkstil och längd på hopp där straffet blir tidstillägg om inte detta utförs korrekt.

Vad är dina tips till den som vill prova på tele-mark eller bli en bättre åkare, kan du avslöja några?Först och främst vill jag säga ordentlig utrust-ning, låna bra pjäxor och bindningar om man har möjlighet. Utrustningen i de flesta uthyrningar är oftast ganska gam-mal och dålig. Om man pratar mer om tekniken ska man försöka lita på att det blir mer sta-bilt om du skapar ett avstånd mellan benen. Du ska försöka att hålla en pjäxlängds avstånd mellan ytterskidans häl och innerskidans

Page 19: Katalogen 15/16

Fotograf: Erik Westberg

Page 20: Katalogen 15/16

Meriter2:e plats WC

4 st 3:e platser WC total4 JVM guld4 VM brons

Kranskulla -14 (#kk14)

tå (mellan pjäxorna/fötterna), där ytterskidan är främst. Försök även att överdriva ett motvrid i höft så att höften inte trillar in, tänk att du åker med snön istället för mot snön. Du får ett bättre tryck och med ett lagom avstånd mellan ytterskida och innerskida blir detta kalas.

Hur ser din sommarsä-song ut, hur förbereder man sig för vintern på bästa sätt?Jag föredrar allsidig träning, men för oss tele-marksåkare är utfallsteg grymma benövningar. Det finns utfallsteg av

alla möjliga sorter, bara att vara kreativ. Jag skulle beskriva träningen som alpin försäsongsträning med en touch av längd- träning med skate- och stakträning. Sen en riktig höjdare är att träna bal-ansen med slackline samt att cykla mountainbike, du lär dig parera och att ständigt vara med i svängarna.

Vi har hört att du fick jaga vinnare i vasaloppet, kranskulla -14, hur kändes det?Magiskt! Mycket större och roligare sak än vad man kan tro. Massa representationer att vara

med på, intervjuer och invigningar. Kranskulladräkten var på i två veckor! Kändes väldigt kul att få vara den första som grattade vinnaren av Ultravasan då detta är ett nytt event som gick av stapeln för första gången. Du är kranskulla i ett helt år och deltar under både vintertävlingarna men även sommartävlingarna. Cykelvasan var skitig och att ge vinnaren en puss på kinden, var grusigt kan jag lova.

Som vi förstår är tävlan-det lagt åt sidan, vad gör du nu?Det var dags att sätta

Page 21: Katalogen 15/16

Reporter: Victoria SöreböFotograf: Erik Westberg

igång med studierna till läkare. Försöker åka såfort det finns möjlighet, mitt brinnande intresse finns fortfarande kvar. I dagens läge är inte tele-mark en sport man kan livnära sig på tyvärr, men när man utför den bjuder den på glädje.

Du verkar vara en tuff tjej på berget, är du rädd för något?Inte direkt men jag har re-spekt för berget och dess omgivning. Jag vill ha kontroll på saker, kontroll över åkningen. Inte åka på allt för riskabla ställen, jag är ingen galenpanna!

En riktig dalkulla har vi framför oss, vad är det bästa med dalarna?Att du kan ha ett samtal som bara innehåller ”dä”. Jajamän, dä ä dä dä ä dä.Finns mycket bra och härliga människor. Bjuder på en hejarramsa

”vi har seglat över Siljan, för vi har den bästa viljan,

Dalarna, Dalarna, Da-larna!”

Berätta om den bästa up-plevelsen på Telemark!Det är så sjukt många bra minnen jag har. Fantas-tiskt mycket bra skidåkn-ing och ljuvliga männi-skor. Men min allra första

tävling på hemmaplan i Funäs där jag tangerade mitt personbästa med en 2a plats i världscupen var något aldelens extra.

Vart åker du helst Telemark, berätta om dina favoritställen?I de svenska fjällen måste jag säga Funäsdalen, där jag bott och tränat som mest under tiden i landslaget.

Sen en riktig favorit i Europa är Meribel i Frankrike som tillhör de tre dalarna, detta ställe är toppen, kan varmt rekommenderas!

Page 22: Katalogen 15/16

0921-138 50 | storklinten.se

KOM IHÅG! ATT PLANERA IN

MIDVINTERNATTEN

DEN 30:E JANUARI,

DAG- & NATTÖPPET I

BACKEN SAMT DUBBEL

AFTERSKI.

EN RIKTIGT ROLIG HELG!

Följ Storklinten på facebook för senaste nyheter och erbjudanden.

StiL-RESA

den 5 mars samtidigt

som Skifix stora skidtest.

SPENDERA HELGERNA I STORKLINTEN MED SKIDÅKNING I VÄLPREPPADE NEDFARTER, BESÖK VÅR SUVERÄNA RESTAURANG OCH BO BRA I BACKEN.

VI ERBJUDER DIG SOM LTU-STUDENT BRA BOENDE TILL RIKTIGT LÅGA PRISER.

20% RABATT PÅ SKIPASS! för dig som är LTU student.

0921-108 08 • [email protected]

Hyr din utrustning på Skifix!

• Längdskidor från 395 kr/säsong• Slalomskidor från 695 kr/2 säsonger• Snowboard från 1595 kr/säsong• Lavinutrustning

Vi har även ett stort sortiment av skidor och pjäxor till försäljning

Boka på www.skifix.comVi kan skicka till er eller besök vår butik i Boden

Testa nya skidor!

Vi har ca

40 par olika

testskidor

Page 23: Katalogen 15/16

0921-138 50 | storklinten.se

KOM IHÅG! ATT PLANERA IN

MIDVINTERNATTEN

DEN 30:E JANUARI,

DAG- & NATTÖPPET I

BACKEN SAMT DUBBEL

AFTERSKI.

EN RIKTIGT ROLIG HELG!

Följ Storklinten på facebook för senaste nyheter och erbjudanden.

StiL-RESA

den 5 mars samtidigt

som Skifix stora skidtest.

SPENDERA HELGERNA I STORKLINTEN MED SKIDÅKNING I VÄLPREPPADE NEDFARTER, BESÖK VÅR SUVERÄNA RESTAURANG OCH BO BRA I BACKEN.

VI ERBJUDER DIG SOM LTU-STUDENT BRA BOENDE TILL RIKTIGT LÅGA PRISER.

20% RABATT PÅ SKIPASS! för dig som är LTU student.

0921-108 08 • [email protected]

Hyr din utrustning på Skifix!

• Längdskidor från 395 kr/säsong• Slalomskidor från 695 kr/2 säsonger• Snowboard från 1595 kr/säsong• Lavinutrustning

Vi har även ett stort sortiment av skidor och pjäxor till försäljning

Boka på www.skifix.comVi kan skicka till er eller besök vår butik i Boden

Testa nya skidor!

Vi har ca

40 par olika

testskidor

Page 24: Katalogen 15/16

@ A P P E R T I F F H E A D W E A R# A P P E R T I F F

A P T F D A W G F R A M E / 6 9 9 ; -

AT A P P E R T I F F . C O M

Med vår nya stollift Dundret Express tar ni er från dalstationen till toppen av fjället på endast fyra minuter. Det tar bara tre timmar från Luleå med bil eller tåg innan du står på skidorna i någon av våra backar eller spår. Här åker vi skidor 6 månader om året, från slutet på oktober till början på maj. Välkomna!

Skidsugen?

www.dundret.se | 0970 - 145 60 | [email protected]: @DundretLive #DundretLive

facebook.com/dundret

YOU

RS

.SE

FO

TO:

Page 25: Katalogen 15/16

@ A P P E R T I F F H E A D W E A R# A P P E R T I F F

A P T F D A W G F R A M E / 6 9 9 ; -

AT A P P E R T I F F . C O M

Med vår nya stollift Dundret Express tar ni er från dalstationen till toppen av fjället på endast fyra minuter. Det tar bara tre timmar från Luleå med bil eller tåg innan du står på skidorna i någon av våra backar eller spår. Här åker vi skidor 6 månader om året, från slutet på oktober till början på maj. Välkomna!

Skidsugen?

www.dundret.se | 0970 - 145 60 | [email protected]: @DundretLive #DundretLive

facebook.com/dundret

YOU

RS

.SE

FO

TO:

Dundret erbjuder 350 meter fallhöjd med bra pister och åkning för alla, spelar ingen roll om du åker för första gången eller vill stå på ordentligt och bränna in låren inför säsongen.

Utöver det så kan du ha turen att få klarblå himmel under ditt besök, då kan du skåda ut över 1/11 av Sveriges yta, inte illa pinkat.

När åkdagen är över dricker vi något gott, träffar nya människor och ljuger om att vi gjort något episkt som ingen annan såg.

Efter allt detta så är det dags att gå och knyta sig och det gör du med fördel i din flerbäddslägenhet med självhushåll.

Årets första skidresa brukar alltid bjuda på nått speciellt. Passa på att fly julstressen.

Hoppas vi ses i Dundret!

DUNDRET

Victor H. Wildhuss076-827 71 29

Victoria Sörebö073-033 09 69

[email protected]

Väntan är över! Äntligen säsongspremiär och för första gången i Alpinas historia styr vi bussen mot Gällivare och Dundret.

December 1900 SEK

2100 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

platser

55

fallhöjd

350lifta

r

5 nedfarter

13

dundret.se

www

241 kmx2x2350 möh

67°6’N 20°23’E

Fotograf: Kristofer Sellberg

Page 26: Katalogen 15/16

Upplev En mästerlig folkfest i Piteå med massor av idrott, musik och annan kultur. Vi ses i Piteå!

ww

w.s

mve

ckan

pite

a.se

2016-01-252016-01-31

Structor är ett av Sveriges ledande kunskapsföretag inom bygg, industri och infrastruktur. Vi finns i hela landet och består av specialistbolag med gemensamma värderingar.

www.structor.se

Page 27: Katalogen 15/16

Upplev En mästerlig folkfest i Piteå med massor av idrott, musik och annan kultur. Vi ses i Piteå!

ww

w.s

mve

ckan

pite

a.se

2016-01-252016-01-31

Oavsett om du gillar att smiska pist eller pumpa puder, i Borgafjäll finns allt. Om dessutom vädret tillåter kan du ta catskin upp till fjälltopparna istället för den traditionella liften. Vi bor alla i mysiga stugor på trivsamma Borgagården och på kvällen äter vi gemensamma middagar där.

När benen värker, pisten gjort sitt och pudret är uppåkt sedan länge. Då glider vi ner till 69°Nord och dansar bort värken.

Behöver du tinas upp lite extra efter middagen kan du ta dig en tur till bastun och efter det

avslutar vi kvällen på den mytomspunna puben i Borgagårdens källare. Vill du hellre dansa natten lång, styr du kosan

mot Avasjöliften där det bjuds på livemusik.

Följ med oss till en utav Sveriges mest snösäkra platser, Borgafjäll!

BORGAFJÄLL

Isabella Grebacken073-077 14 35

Sara Berglund070-241 68 08

[email protected]

Om du älskar fluffig skogsåkning, vällagad mat och afterski i en timmerstuga, häng med till Borgafjäll, där mysfaktorn är hög!

Januari

Fotograf: Kristofer Sellberg

platser

290 fallhöjd55

liftar

3 nedfarter

13

borgafjall.se

www

x3803 möh

x3484 kmx2

68°21’34.1”N2200 SEK 2400 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

Page 28: Katalogen 15/16

STOLT MEDLEM I ASICS RUNNING EXPERT CLUB

“Vi gör utförliga fot- och löpanalyser så du kan känna dig trygg med ditt köp”

Telefon: 0920-257210Storgatan 30www.snabbasteg.se

hemavantarnaby.com

Ta en paus från plugget!

Följ oss på Instagram @hemavantarnabyGilla oss på facebook.com/hemavantarnaby

VI KOMMER TILL

SKIDYRAN!25/11 KL. 14-20 Träffa oss, snacka skidåkning,

köp skidpass med rabatt och lägg

vantarna på ett rykande färskt

Hemavan Tärnaby Magasin.

4-7 februari

Page 29: Katalogen 15/16

hemavantarnaby.com

Ta en paus från plugget!

Följ oss på Instagram @hemavantarnabyGilla oss på facebook.com/hemavantarnaby

VI KOMMER TILL

SKIDYRAN!25/11 KL. 14-20 Träffa oss, snacka skidåkning,

köp skidpass med rabatt och lägg

vantarna på ett rykande färskt

Hemavan Tärnaby Magasin.

4-7 februariHemavan har något för alla! Under fyra dagar festar och tävlar vi med studenter från Umeå, Norge och Finland såväl i backen som på afterskin och på nattklubbarna. Manchester i pisterna, välpreparerade hopp i parken och för den erfarne finns vad Hemavan själva tycker är Sveriges bästa offpistområde – Kobåset! Under dagarna anordnas det en mängd olika aktiviteter och tävlingar. Vill du ändå ha ett miljöombyte finns det möjlighet

att åka buss till Stenmarks skidmecka Tärnaby. Efter skiddagen möts vi på afterskin över en kall.

Vi bor i flerbäddsstugor med självhushåll nära backen. Ta chansen att kombinera skidåkning med fest och knyta nya kontakter. Den här resan har garanterat något för alla.

HEMAVAN

Daniel Klättesjö070-819 85 76

Petter Aksnes070- 629 78 05

[email protected]

Häng med på årets mest fartfyllda resa, Student Skiweek i Hemavan!

x4 1135 möh

x4

Februari

420 km

Fotograf: Kristofer Sellberg

platser

220

fallhöjd

665lifta

r

10 nedfarter

30

hemavan.se

www

65°49’15.1”N2600 SEK 2800 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

Page 30: Katalogen 15/16

LULEÅ, Delfingatan 2 | Tel. 0920-731 40 | teamsportia.se | Öppet: Mån–fre 10-19, Lör 10–16, Sön 12–16

SPARA500:

HALVAPRISET!

Page 31: Katalogen 15/16

När dagarna varken är korta eller långa, när kylan biter som hårdast och sommaren känns väldigt avlägsen. Då drar vi österut, mot billiga taxiresor och dill.

Väl där så är allt precis vad legenden säger! En resa utan dess like med bra offpistmöjligheter,övergivna hus och rysk kultur när den är som bäst!

Förutom byn Kirovsk så finns det under en dag möjlighet att besöka största staden norr om polcirkeln, Murmansk.

Vill man sedan byta pjäxor och boots mot dansskorna, så kan man besöka grannbyn, Apatity där man hittar allt från moderna

nattklubbar till typiskt ryska karaokebarer.

Nastrovje och vi ses där!

KIROVSK

Jonas H. Engström070-8798765

Isabella Grebacken073-0771435

[email protected]

Dobro pozhalovat’/Välkommen till Kirovsk, Ryssland!Landet där man tror sig funnit källan till livets vatten och ungdomen.

Februari

platser

60

fallhöjd

650visum ingår!

1 nedfarter

30

middagar ingår

5

67°47’8.5”N4475 SEK

Fotograf: Kristofer Sellberg

x5~890 möh

x3750 kmx5

Page 32: Katalogen 15/16
Page 33: Katalogen 15/16

Storklinten är en dagsresa som passar alla, såväl nybörjaren som den rutinerade. ”Klinten” erbjuder 11 varierande nedfarter och 2 liftar. Vi kan garantera ett gäng trevliga svängar i de fina pisterna innan du når botten av berget. För den erfarne som nye parkåkaren erbjuder Storklinten Parkatjakka med features för båda. Tro det eller ej men i Olles ränna erbjuds även brant och utmanande off-pist för den som vågar. De preparerade pisterna finns i olika utformning, med brantare terräng för den erfarne och mindre lutning för den ovana.

När eftermiddagen ramlar in styr vi bussen mot Nordpolen.Vad kan vara bättre än att avsluta en dag i backen med bad och bastuhäng?

För den äventyrslustna finns klättervägg, vattenrutschbanor eller en tur i vildforsen. Likaså kan man varva ner i bastu, ångbastu och bubbelpool.Efter mycket aktiviteter rullar bussen åter till Universitetet, lagom till lördagsmyset eller förfesten!

STORKLINTEN

Victoria Sörebö073-033 09 69

Victor H. Wildhuss 076-827 71 29

[email protected]

En dag som bjuder på skidåkning och bad vad kan passa bättre en lördag i Mars!?

Mars

platser

55

fallhöjd

205lifta

r

4 nedfarter

11

storklinten.se

www

x170 kmx1270 möh

Fotograf: Nicole Leijdeby

66°1’16.5”N

350 SEK 400 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

Page 34: Katalogen 15/16

Scania. It starts with you.scania.com/karriar

Lisa, Trainee 2013–2014

Ett stort, svenskt industriföretag med internationell verksamhet och möjligheter för utlandstjänst – det var vad Lisa sökte som nyutexaminerad civilekonom med spansk profil. Scania Graduate Trainee Program med inriktning Business & Finance Control passade perfekt, eftersom hon också fick möjlighet att göra tredje perioden på Scania Hispania i Madrid. Idag är Lisa anställd på kreditavdelningen på Scania Finans AB och jobbar bland annat med kreditrisk analyser och portföljuppföljning.

Var du än befinner dig i din utbildning kan Scania erbjuda unik inblick i verksamheten, globalt nätverk och ett plattform för resten av livet. Var vill du börja?

• Scania Graduate Trainee Program • Sommarjobb, Södertälje• Scania Engineer Program • Sommarjobb, Luleå, Oskarshamn• Scania Internship Production • Praktik• Sommarteknolog Oskarshamn

Läs mer och ansök på scania.com/karriar.

”Snart åker jag iväg på nästa utlandsuppdrag.”

C203239_Scania_EB_annons_Alpina_katalogen_170x240.indd 1 2015-10-01 18:01

Page 35: Katalogen 15/16

Scania. It starts with you.scania.com/karriar

Lisa, Trainee 2013–2014

Ett stort, svenskt industriföretag med internationell verksamhet och möjligheter för utlandstjänst – det var vad Lisa sökte som nyutexaminerad civilekonom med spansk profil. Scania Graduate Trainee Program med inriktning Business & Finance Control passade perfekt, eftersom hon också fick möjlighet att göra tredje perioden på Scania Hispania i Madrid. Idag är Lisa anställd på kreditavdelningen på Scania Finans AB och jobbar bland annat med kreditrisk analyser och portföljuppföljning.

Var du än befinner dig i din utbildning kan Scania erbjuda unik inblick i verksamheten, globalt nätverk och ett plattform för resten av livet. Var vill du börja?

• Scania Graduate Trainee Program • Sommarjobb, Södertälje• Scania Engineer Program • Sommarjobb, Luleå, Oskarshamn• Scania Internship Production • Praktik• Sommarteknolog Oskarshamn

Läs mer och ansök på scania.com/karriar.

”Snart åker jag iväg på nästa utlandsuppdrag.”

C203239_Scania_EB_annons_Alpina_katalogen_170x240.indd 1 2015-10-01 18:01

Det brukar sägas att alla goda ting är tre, häng med oss så får du se! Följ med oss i StiL Alpina till tre av Norrlands pärlor.

Abisko med utsikt över Lapporten, och glöm inte att ta med dig spel-korten. Riksgränsen där vi slipper trängseln, och åker skidor som om vi vore i vilda västern. Sist men inte minst Narvik i vårt kära grannland i väst, som tror dem är bäst.

Här uppfyller vi dina behov, och det blir minsann ett kraftprov. Pist, puder eller ut på tur står på vår agentur. Vi ska mätta din abstinens, med eller utan vår kvittens. Bättra på goggle brännan i solen, eller om

önskas kanske hellre dra på krogenVi bor i mysiga fjällstugor i Abisko, där vi lagar egen mat och kanske avslutas det hela på disco. Alterna-tivt en stund i bastun,

med ett nakenbad i snöns kalla grad.

Varför tveka på denna resa som faktiskt innehåller allt, kanske kan du till och med få en palt. Vi dansar till pistvakt, men kom ihåg att hålla dig i takt, för vi är ju minsann här för snö jakt!

TRE TOPPAR

Erik Gustavsson073-081 80 89

Antonia Söderberg072-548 12 09

[email protected]

Abisko, Gränsen och Narvik bjuder på mycket, och vi hoppas det ska falla dig i tycket. Ta chansen att utnyttja allt, för det här kommer bli ballt!

April

Foto: Sebastian Ullberg

riksgransen.se

www

platser

55fallhöjd Riksgränsen

387fallhöjd Narvik

900

fallhöjd Abisko

500

68°21’34.1”N

x3355 kmx3325 möh

2700 SEK 2900 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

Page 36: Katalogen 15/16

Se till att utrustningen är tip top - hela säsongen!

VALLABOD

Bokas på hemsidan

Behöver din utrustning vässas inför skidresan? Sväng förbi vår vallabod i Porsöhallen! Alla StiL-medlemmar kan boka den gratis i StiLs reception eller på hemsidan. Om du saknar utrustning finns en väska innehållandes vallajärn, sickel och slip att hyra i StiL-receptionen för 20 kr. Tänk på att lämna väskan i det skick du själv vill hämta den i. Vallan fixar du själv!

Se till att utrustningen är tip top - hela säsongen!

Håll utkik efter information om årets vallakväll!

www.maf-ark.se

MAFHISS 2

FRD

TRAPPA 2

TEKNIK

KÖK

PASS

PERSONAL

ENTRÉ

ELC.

WC

PASSAGE

ASSAGE

RWC

TRAPPA 4

1235

1232

1230

1229

1228

1227

1224

1225

1226

1222

1223

1215

1221

1213

12191220

1214

KORR-

IDOR

PASS-

AGE

PASS1231

A

A

1214a

TEKNIK

STÄD

IN / UT LASTNING

FRD

FRYS

KYL

DISK

GRÖNS.

BER.

KYLT SOPRUM

Page 37: Katalogen 15/16

www.maf-ark.se

MAFHISS 2

FRD

TRAPPA 2

TEKNIK

KÖK

PASS

PERSONAL

ENTRÉ

ELC.

WC

PASSAGE

ASSAGE

RWC

TRAPPA 4

1235

1232

1230

1229

1228

1227

1224

1225

1226

1222

1223

1215

1221

1213

12191220

1214

KORR-

IDOR

PASS-

AGE

PASS1231

A

A

1214a

TEKNIK

STÄD

IN / UT LASTNING

FRD

FRYS

KYL

DISK

GRÖNS.

BER.

KYLT SOPRUM

Terve!

Levi är resan för alla, oavsett skidkunskaper, sångröst eller bastumeriter. Häng med till Finlands svar på Åre, med sina 50 nedfarter och 26 liftar är Levi pisternas mekka. Pisternas variation går från barn- till världscupbacke. Här tillfredsställs nybörjaren likväl som extremåkaren.

Gillar du att trixa eller kanske bara stå på huvudet finns det två stora parker med rails, boxar och en fet halfpipe att leka av sig i.

Efter en dag i backen kanske det är på sin plats att utmana polaren i ett basturace, för att sedan uppleva den mysiga skidbyn.

Med sina 58 restauranger, möjligheten till att dansa disco och sjunga karaoke håller Levi dig sysselsatt hela natten tills liftarna öppnar igen på morgonen!

Ta med alla du känner, det här vill du inte missa! Kram

LEVI

Jesper Haglöf070-149 76 91

Carolina Weinz070-255 33 86

[email protected]

Är du nybörjare på skidor? Eller är du kanske född på skidorna? Gillar du att hänga i parken? Eller gillar du bara att basta och sjunga karaoke? Häng då med till Levi!

April

x3325 möh

x3355 km

Fotograf: Kristofer Sellberg

platser

55

parker

2 liftar

26nedfarter

50

levi.fi

www

67°47’8.5”N2600 SEK 2800 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

Page 38: Katalogen 15/16

STUDENTERBJUDANDESÄSONGSSKIDPASS 2650 KR (ORD. 3795 KR)

Erbjudandet gäller fram t.o.m. den 31 december, 2015 mot uppvisande av giltig studentlegitimation.

Skidpasset är giltigt i Riksgränsen & Björkliden.

Page 39: Katalogen 15/16

STUDENTERBJUDANDESÄSONGSSKIDPASS 2650 KR (ORD. 3795 KR)

Erbjudandet gäller fram t.o.m. den 31 december, 2015 mot uppvisande av giltig studentlegitimation.

Skidpasset är giltigt i Riksgränsen & Björkliden.

I Gränsen under valborg är dagarna långa och skidmöjligheterna stora. Ta ut dina svängar i pisten eller varför inte ta turen upp på Nordalsfjället för offpiståkning ned? Pisterna är av varierad svårighetsgrad, men fokus ligger utanför pisten på denna mytomstpunna skidort.

Vi lagar mat och sover i lägenheter ett stenkast ifrån både mataffär och (ett litet längre kast) backen. De ligger även i direkt anslutning till hotellet, afterskin, nattklubben och sportshopen.

Efter en dag i backen när benen är trötta och halsarna törstar bjuder Pelikanhyllan på afterski. Festen fortsätter senare under kvällen på

nattklubben Grönan, så spänn upp pjäxorna och dansa natten lång!

Häng med oss och åk skidor (+ta den bästa selfien) i Sveriges vackraste natur!

RIKSGRÄNSEN

Daniel Klättesjö 070-819 85 76

Sara Bergström070-932 11 36

[email protected]

Häng med till nordligaste Sverige för landets i särklass bästa skidåkning, med fan-tastisk natur och ösig afterski! Åk med till Riksgränsen över valborg och välkomna våren på skidor!

AprilMaj

Foto: Emil Sund

68°25’6.1’’N

x3387 möh

x3469 km

platser

110

fallhöjd

500lifta

r

6 nedfarter

29

riksgransen.se

www

3400 SEK 3600 SEK OM EJ GULD/SILVER MEDLEM

Page 40: Katalogen 15/16

Norrbottens mest besökta backe ligger nära dig. Bara 14 mil från Luleå, via Älvsbyn ligger Kåbdalis. En liten byhåla där de flesta av världens allra bästa åkare tränar under hösten, närmare presentation av backarna än så behövs inte. Förutom fina pister finner du en bra park, bästa afterskin och massor av boende direkt i backen. Vi har två fina restauranger, skiduthyrning och en trevlig atmosfär.

Party och livemusik varje helg. Besök vår hemsida www.kabdalis.com

Boka boende450 bäddar+46(0)928-50 [email protected]

Page 41: Katalogen 15/16

Boka boende450 bäddar+46(0)928-50 [email protected]

Vill du boka resa? Vad roligt att du bestämt dig för att följa med oss på äventyr! Innan vi ses i backen kan det vara bra att känna till följande:

Bokning • All bokning av resor sker via StiLs hemsida. För att boka en resa ska du vara medlem på StiLs hemsida, vilket är helt gratis. På StiL Alpinas resor gäller 18 års åldersgräns eller målsmans underskrift. • Vid bokning av resa tas en anmälningsavgift på 500 SEK ut per person och resa (1000 SEK för resan till Kirovsk). Vid resa till Dundret och Storklinten betalas hela beloppet vid anmälning. Du kan välja att betala fullpris direkt. • Vid bokning kan tre platser bokas av samma person. Korrekt namn ska uppges.

Betalning • Betalning av anmälningsavgiften sker i samband med online-bokningen på StiLs hemsida. Slutbetalningen av resan sker via faktura eller i StiLs reception. • Senast en månad innan resans avgångsdatum skall hela resebeloppet vara betalt. Vid sen betalning tillkommer en förseningsavgift på 300 SEK.

Avbokning • Avbokas resan innan sista betalningsdatum återfås hela beloppet OM en reserv från StiL Alpinas reservlista kan tillsättas. • Avbokas resan efter sista betalningsdatum återfås resekostnaden (inte anmäln-ingsavgiften) om en reserv från StiL Alpinas reservlista kan tillsättas. Om ingen reserv tillsätts återfår resenären inga pengar. • Resor får ej överlåtas eller säljas mellan resenärer, alla avbokningar måste gå ig-enom StiL Alpina.

Övrigt • Försäkring ingår inte i resan utan måste ombesörjas av resenär på egen hand. • Vid oförutsedda händelser, exempelvis snöbrist eller för lågt deltagarantal, förbe-håller sig StiL Alpina rätten att byta till likvärdigt resmål eller ställa in resan. • Vid inställd resa återbetalar StiL Alpina resekostnaden, dock ej anmälningsavgif-ten. StiL Alpina garaterar inte att alla liftar och nedfarter på det aktuella resmålet är öppna. • Detaljerad information angående resorna skickas ut via e-post senast två veckor innan resan. Du ansvarar själv för att du får och tar del av dessa.

Vid frågor eller funderingar, tveka inte att höra av [email protected]

Trevlig resa!

Läs alla bokningsregler på

StiLs hemsida

www.mittl

ivsstil.se

Page 42: Katalogen 15/16

Fotograf: Kristofer Sellberg

9DEC

RAILJAM

Page 43: Katalogen 15/16

9Rail Arena på campus - dag som natt, alltid öppet.

Boxar, kinkar, järn- och plaströr är vad som definierar denna yta, där en-dast fantasin sätter gränserna. Räcker inte det och du söker extra fart och fläkt går det att hyra våran vinsch, och till den som vill fixa och trixa - låna våra shapers, spett och spadar. När du lekt färdigt, lämna alltid arenan som du vill att den ska se ut när du kommer tillbaka och visa respekt för alla åkare. Gör inte mamma orolig och använd skyddsutrust-ning som hjälm och ryggskydd.

Målet är att railarenan ska ha mångsidiga lines för åkare på ny-börjar- och proffsnivå där alla kan träna så länge säsongen tillåter. Under föreläsningar förvaras utrustning smidigt i skid- och snowboard-stället, eget lås medtages. För kvällssessions finns en ljusknapp nere vid dörren på B-huset.

Några funderingar? Höra av er till [email protected] våran grupp på facebookLTU Railarena

LTU RAIL ARENAIll

ustr

atör

: Car

l Han

sols

Page 44: Katalogen 15/16

Fotograf: Mikael Frisk, mfrisk.se

“Komma till en föreläsning kl 10, med brädan under armen, sitta i svettigt underställ efter att ha åkt puder, är utan

tvekan det bästa studentlivet!“

Splitboard-entusiasten ALEXANDRA HAFMAR

Page 45: Katalogen 15/16

Fotograf: Mikael Frisk, mfrisk.se

Första gången jag träffade Alexandra var i Åre, sommaren 2011. Det första som slog mig var hennes glädje som smittade av sig och hur hon glatt berättade om det hon gjort under dagen. Det kändes direkt som att jag känt tjejen i flera år.

Under denna tid skulle hon precis börja studera på högskolan i Åre och läsa till produktutvecklare. Jag som då var ganska nyfiken på att studera, men inte riktigt redo att ta klivet, frågade naturligtvis hur det var att plugga i Åre och vad hon fick göra. Jag var även nyfiken på splitboard och fjällvandring, Alexandra pratade på och svaren jag fick på mina frågor, gjorde mig ännu mer inspirerad.

Vad fick du göra för slutprojekt på skolan i Åre?Jag och två killar i klassen startade ett litet företag som gjorde splitboards av gamla brädor. Vi visste inte mycket om splitboards innan detta, och hade aldrig direkt turat heller. Eller jo, ett par enstaka gånger med snöskor vilket inte var någon fantastisk upplevelse. Idén att bygga om en befintlig bräda till split kom från att det är så sjukt dyrt att köpa den ny. Gamla brädor har man alltid liggandes så varför inte göra om en sådan? Vi såg att det fanns ett ökat intresse för brädåkare att tura och vi ville erbjuda ett alternativ till att köpa nytt. Vi sågade och monterade, gjorde fel, gjorde rätt. Det är verkligen ett finsnickeri och man måste vara noga på millimetern. Vi var ute och testkörde mycket både på Åreskutan och i Storulvån. Innan lektionerna hann vi dessutom åka två timmar på morgonen, komma till en föreläsning

klockan 10, med brädan under armen. Sitta i svettigt underställ efter att ha åkt puder, är utan tvekan det bästa studentlivet!Vi hann bygga om cirka 10 brädor till splitboards innan vi la företaget på is. Det föll lite på funktionen, bland annat att man inte kan ändra standsen, att fernissan (som läggs på insidan där man sågat) slits bort så att det tränger in vatten i träkärnan. Se-dan fanns frågan om det verkligen var värt att lägga ner så mycket jobb på en gammal bräda som kanske inte har mer än en säsong kvar. Jag insåg till slut mina begränsnigar i finsnickeri och vi bestämde oss därför att lägga ner projektet/företaget. Jag lärde mig dock otroligt mycket, och framförallt fick jag verkligen upp ögonen för att tura. Från att vara begränsad till liftburen offpist till att lätt kunna ta sig precis vart som helst, bort från allt folk och till orörd snö.

Page 46: Katalogen 15/16

Fotograf: Mikael Frisk, mfrisk.se

Vad gjorde du efter skolan?Jag jobbade lite här och var i Åre, samt som guide och reseledare på turer till bla Lappland och Österrike. Att jobba som guide är ett väldigt händelserikt jobb och här finns mäng-der av historier att berätta. Att gå igenom isen i Abisko, hamna mitt i renslakten, skottlossning i Stockholm, helikopterräddning. Asiater som inte förstår konsekvenserna av att vara ensamma kvar på ett berg när solen gått ner, människor som fjällvandrar i högklackat, ishalka och inkompetenta busschaufförer.Jag har även hunnit med att resa lite mellan varven. Jag var i Gulmarg, Kashmir, och åkte bräda där korsbandet gick av för andra gången. Tio dagar senare vandrade jag över ett 5000 m pass i Nepal, vilket enligt mina ovetenskapliga tester visade sig vara den absolut bästa rehaben.

Hur kom du på att det var just bräda som var din grej? Åkte du skidor innan?Pappa ställde mig på skidor i princip direkt efter att jag börjat gå. Jag och min familj åkte på skidsemester varje år under uppväxten, pappa har fått lära mig allt jag kan. Jag smet nämligen från skidskolan hela tiden. Jag fick i tidig ålder för mig att prova åka bräda. Nedför gick bra, men att komma upp i knappliften gick mindre bra. Frustrerad och arg slängde jag snowboarden i skogen, gick hem och bytte till skidor. Inte förrän jag var 18 fick jag för mig att prova på att åka bräda igen, där det fanns sittlift

såklart. Då var det hur kul som helst och ungefär här började mina skidor samla damm på vinden. Har alltid tyckt om snö och berg, men efter första semestern till alperna var jag fast och kände att det är här bland bergen jag ska vara. Detta resulterade i att jag efter gymnasiet åkte till St. Anton och en säsong blev fort tre.

När flyttade du till Åre och varför just Åre?Jag flyttade till Åre 2011. Innan det hade jag spenderat fem år som säsongare och backpacker. Egentligen var tanken var att flytta till Kanada, men mamma blev så ledsen att jag fick styra om de storslagna planerna och ”växa upp från backpacker/säson-garlivet någon gång och bosätta mig i Sverige”. Hemska tanke, men kände att jag för familjefridens skull fick lyda och kompromissade att ge valfritt ställe i Sverige en chans.

“Från att ha hängt i Alperna kunde jag inte förstå varför

man väljer att åka på konvex blåis när Alperna är så nära”

Enda tänkbara var en plats vid ett berg, Åre var mitt enda alternativ. Så fick det bli och mamma var glad. Första året ska jag ärligt säga, att jag inte alls förstod varför man ville bo i Åre. Hösten var fantastisk, verkligen, men vintern var under all kritik! Åk-peppet var maxat och visst hade jag många fina dagar men

Page 47: Katalogen 15/16

Fotograf: Mikael Frisk, mfrisk.se

Fotograf: Erik Westbergwww.epixphoto.se

Page 48: Katalogen 15/16

Reporter: Isabella GrebackenFotograf: Mikael Frisk, mfrisk.se

Funfact, eller något annat kul du vill dela med dig av?På barmarkssäsongen cyklar jag allra helst downhill, xc. Det har dock i sommar blivit alldeles för sällan. Rider och är ute på fjället så mycket som möjligt.Nu i augusti (2015) gick jag från Storulvån till sylarna för att åka första åket efter “30 000mila servicen” på knäet. Det är en estimerad totalsträcka på drygt 4 mil, för ett par minuters åk. Men det var SÅ värt det, utsikten mellan stor-och lillsylen var helt fantastisk. Det är upplevelsen, naturen och utmaningen att ta sig för egen maskin upp till toppen som gör turandet så härligt, där åket verkligen är belöningen, men ändå inte hela anledningen att man ger sig iväg.

från att ha hängt i Alperna kunde jag inte förstå varför man väljer att åka på konvex blåis, när Alperna ligger så nära. Dessutom regnande det nästan varje dag i en månad.

Det fick bli två vändor till St. Anton den vintern. Men allt måste ju få en andra chans och jag blev kvar ett år till, berget blev inte större och puderd-agarna var inte fler, men trots det så tyckte jag ändå att Åre var ett grymt ställe att bo på. Kvar är jag än. Det finns så otrol-igt mycket att göra här om man är naturmänniska, det är omöjligt att bli uttråkad!Just för tillfället jobbar jag som aktivitetsledare på Explore Åre. Det är ett kul jobb som gör att jag får vara ute mycket och träffa roliga och inspirerande människor.

SKI

MOVIE

NIGHT

Page 49: Katalogen 15/16

4 NOVEMBERFotograf: Jens Kjellrup

SKI

MOVIE

NIGHT

STUK

Page 50: Katalogen 15/16

KOM IGÅNG TILL SÄSONGEN - med Bella och Jeppe

Väck rumpan och låren – kom igång till vintersäsongen! Genom några få målinriktade muskelövningar kan du få ut mer av försäsongen.När du är ute i backen använder du många muskelgrupper och ovana vridningsmo-ment som du vanligtvis inte använder i din vardag. För att då orka en heldag i backen, undvika trötta muskler som lätt kan leda till skador och en kort skidsäsong – har vi i samråd med instruktör på StiL knåpat ihop några träningsövningar till oss alla för att vi ska vara redo tills snön faller.

Övningarna är framtagna för att stärka lår och skinkor, samt att stabilisera bålen och att ge en dig en bra balans i backen. Gör övningarna varannan dag 6-8 veckor före första skidresa, träna benen först, därefter armarna/rygg och magen sist.

Plankan - 1 min x 2 set

Tryck armbågarna ned mot underlaget,

häng ej på axlarna.

Spänn magen för att inte svanka

Rygglyft - 3x15Spänn mage och ryggGå kontrollerat upp och nec

Page 51: Katalogen 15/16

Benböj - 3x10 reps

Stå axelbrett, knäna ska gå i samma

riktning som fötterna, de får inte

falla in. Viktigt att behålla hållningen

i ryggen. Fäst blicken långt bort!

Utfallssteg – 3x10/benPå platsen eller gående framåt 90 grader i båda knäna

Bäckenlyft – 3x15 reps

Pressa bäckenet uppåt, gå sedan kon-

trollerat ned. Låt inte rumpan nudda

underlaget

Mage rotation med distans 3x2Spänn magen och rotera kontrollerat Med eller utan vikt

Page 52: Katalogen 15/16

Billigast lunch på Campus Vardagar 11-13

Billigast kaffe på campus Nu även ekologiskt

Pub Onsdagar 21-01 Pub Fredagar 21-02 Nattklubb Lördagar 21-03

Störst nattklubb i Luleå Upp till 1540 gäster under storkvällar

Händelser såsom BEAT, WoodSTUK, tentaröj, artistbokningar samt andra stora event

Page 53: Katalogen 15/16
Page 54: Katalogen 15/16
Page 55: Katalogen 15/16

BO

RG

AF

JÄLL

HE

MA

VA

N

ST

OR

KLI

NT

EN

GR

ÄN

SE

NA

BIS

KO

NA

RV

IK

KIR

OV

SK

LULE

Å

LEV

I

DU

ND

RE

T

Page 56: Katalogen 15/16

Gäller ordinarie priser och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gäller ordinarie priser och kan ej kombineras med andra erbjudanden.UTHYRNING AV SKIDOR, PJÄXOR, LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR M.M

Komplett skidverkstad och bootfitting samt formgjutna sulor

ALLTID