Top Banner
Julkishallinnon johtamisohjelma 2010–2013 TOTEUTUSVOIMAA UUDISTUMISEEN 1/2010
4

Julkishallinnon Johtamisohjelman Esite 2010

Dec 03, 2014

Download

Business

Julkishallinnon johtamisohjelman lähtökohta on uudistaa julkishallintoa siten, että se vastaa paremmin kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin ja edistää yhteiskunnan kestävää kehitystä sekä mahdollistaa Suomen kansainvälisen menestymisen tulevaisuudessakin. Uudistumisen toteuttaminen vaatii ennakkoluulotonta johtamisajattelua, mahdollistavaa johtajuutta ja yhteistyötä yli perinteisten rajojen.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Julkishallinnon Johtamisohjelman Esite 2010

Julkishallinnon johtamisohjelma 2010–2013

TOTEUTUSVOIMAA UUDISTUMISEEN

1/20

10

Page 2: Julkishallinnon Johtamisohjelman Esite 2010

Suomen väestö eläköityy maailmanennätysvauhtia, julkisen talouden alijäämä kasvaa nopeasti, vientivetoinen taloutemme on vaikeuksissa ja ilmastonmuutos vaatii voimakasta sopeutumista. Toisaalta kansalaiset julkisen sektorin asiakkaina haluavat laadukkaampia ja lähemmin heidän odotuksiaan vastaavia palveluita. Suomi tarvitsee uuden menestysmal-lin, ja tärkeä osa sitä on ihmisläheinen ja tehokas julkinen hallinto.

Sitran Julkishallinnon johtamisohjelman lähtökohta on uudistaa julkishallintoa siten, että se vastaa paremmin kansalaisten hyvinvoinnin tarpeisiin ja edistää yhteiskunnan kestävää kehitystä sekä mahdollistaa Suomen kansainvälisen menestymisen tulevaisuudessakin. Uudistumisen toteuttaminen vaatii ennakkoluulotonta johtamisajattelua, mahdollis- tavaa johtajuutta ja yhteistyötä yli perinteisten rajojen.

IHMISLÄHEISESTI JA TEHOKKAASTI TOIMIVA JULKISHALLINTO

Julkishallinnon johtamisohjelma tuo toteutusvoimaa julkishallinnon uudistumiseen neljällä toisiaan täydentävällä näkö- kulmalla – asiakkaat, toimintamallit, johtajuus ja uudistuminen.

Page 3: Julkishallinnon Johtamisohjelman Esite 2010

YHTEISTYÖLLÄ ETEENPÄINSitran Julkishallinnon johtamisohjelman tavoite on lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja va-linnanvapautta, kehittää tuottavuutta parantavia ja uutta liiketoimintaa synnyttäviä monituottajamal-leja, vahvistaa julkishallinnon sektorirajat ylittävää yhteistyötä ja päätöksentekoa sekä luoda tehokasta ja ihmisläheistä julkista hallintoa johtajuutta kehit-tämällä.

Nelivuotinen ohjelma kehittää ja kokeilee kun-tien ja valtionhallinnon kanssa uusia tapoja ja kon-septeja, joiden avulla asiakkaat, julkishallinnossa työskentelevät ja erilaiset palvelutarjoajat voivat tuoda oman osaamisensa ja näkemyksensä palve-lujen kehittämiseen. Kokeiluhankkeiden keskeinen osa on johtamisen kehittäminen. Ohjelma tarkaste-lee julkista hallintoa neljän toisiaan täydentävän näkökulman avulla.

Asiakkaat – ihmisläheisillä palveluilla hyvinvointia

Julkisten palveluiden järjestäminen on pääasiassa kuntien vastuulla. Tavoite on kehittää palveluja pa-remmin kansalaisten tarpeita ja odotuksia vastaa-viksi. Tämän onnistuminen edellyttää asenteiden muuttumista, aloitteellisuutta ja uusia tapoja osallis-tua ja vaikuttaa. Kansalaiset palvelujen käyttäjinä ja toisaalta asiakasrajapinnan toimijat on saatava mu-kaan kehitystyöhön.

Toimintamallit – valinnan vapautta ja laatua pienemmillä panostuksilla

Uudenlaiset toimintamallit auttavat johtamaan tehokkaasti, kasvattamaan tuottavuutta ja määrit-telemään vastuut eri toimijoiden kesken. Tavoite on

kehittää mm. monituottajamalleja, joissa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuotanto lisää kansalaisten valinnanvapautta, synnyttää uutta liiketoimintaa, edistää työntekijöiden liikkuvuutta ja luo uuden työmarkkinan.

Johtajuus – mahdollistavaa johtajuutta

Uudistuminen vaatii ennakkoluulotonta johtamis-ajattelua, parempaa johtajuutta ja yhteistyötä yli perinteisten rajojen. Tavoite on kehittää johtamis-osaamista kokonaisvaltaisesti yhteistyössä eri orga-nisaatioiden kanssa, vahvistaa dialogia julkisen joh-tamisen ja yritysjohtamisen välillä sekä luoda uutta suomalaista johtamisajattelua.

Uudistuminen – julkisen sektorin yli 600 000 työntekijän potentiaali käyttöön

Uusien toimintamallien, johtamisosaamisen ja asen-nemuutosten lisäksi julkisen sektorin on muututtava itseuudistuvaksi, rohkeaksi ja joustavaksi toimijak-si. Itseuudistumisen avaimia ovat uuden kehittämis-kulttuurin luominen julkishallintoon ja henkilöstön osallistuminen työnsä ja työyhteisönsä kehittämi-seen. Uudistuminen edellyttää myös kehittämiseen kannustavia järjestelmiä.

Eri näkökulmia yhdistävissä hankkeissa käytössä olevia keinoja ovat mm.: • tutkimukset, selvitykset ja ennakointi• strategiaprosessit ja -tapahtumat• kokeilut ja pilottihankkeet• viestintä ja verkostointi• liiketoiminnan kehittäminen ja pääomasijoitus• johtamiskoulutus

Page 4: Julkishallinnon Johtamisohjelman Esite 2010

YHTEYSTIEDOT

Itämerentori 2, PL 160, 00181 Helsinki Puh. (09) 618 991 [email protected]/julkinenjohtaminen

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa [email protected]

Ohjelman johto, Juha Kostiainenpuh. (09) 6189 9473

Asiakkaat, Marja Pirttivaarapuh. (09) 6189 9260

Toimintamallit, Sari Heinonen-Lindqvistpuh. (09) 6189 9220

Johtajuus, Mervi Porevuopuh. (09) 6189 9208

Uudistuminen, Jonna Stenmanpuh. (09) 6189 9472

Ohjelman tuki, Anne Törnroospuh. (09) 6189 9268

Viestintä, Kirsi Mäkipuh. (09) 6189 9496

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto SitraSuomen kilpailukyky ja suomalaisten hyvinvointi edellyttävät laaja-alaisia ja syvällisiä muutoksia. Sitra ennakoi tulevaa ja edistää muutoksia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Suomen kannalta keskeisiin haasteisiin Sitra tarttuu ohjelmien ja strategiaprosessien avulla. Sitra on itsenäinen julkisoikeudellinen rahasto, jonka tehtävä on rakentaa huomisen menestyvää Suomea.

sitra.fi

1/20

10