Top Banner
Virke i Jammerbugt Kommune JAMMERBUGT - set fra Venstre
16

Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

Mar 07, 2016

Download

Documents

Hugo Holmelin

Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

Virke i Jammerbugt Kommune

JAMMERBUGT- set fra Venstre

Page 2: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

2

Nr. 5

1. årgang - september

2012

Udgiver:

Venstre i Jammerbugt

Kommune

www.jammerbugt.venstre.dk

Ansvarshavende redaktør:

Ib Nellemann

Nørrehovensvej 29

9440 Aabybro

[email protected]

Redaktion:

Hugo Holmelin

Dorte Krogh

Foto:

Hugo Holmelin

Mads Godiksen

Jesper Hasemann

Oplag:

18.500 stk.

Tryk:

Fjerritslev Tryk

Distribueret af:

Nordjyske Distribution

Forside foto:

Land art i Klim kalkbrud

Jeg vil gerne indlede med en stor tak til vores annoncører. Uden jer ville det ikke være muligt for os at lave denne avis.

Dernæst skal der også lyde en tak til alle de frivillige, der har ydet en kæmpe indsats ved at skrive artikler til avisen. Artikler, der fortæller en god historie om de mange flotte tiltag, der hver dag udfolder sig i Jammerbugt Kommune. Sidst men ikke mindst, så vil jeg gerne takke redaktionen, der selv sørger for opsætning af avisen, tager billeder og udarbejder annoncer m.m. Jammerbugt – set fra Venstre udkom-mer i 18.500 eksemplarer og bliver husstandsomdelt i Jammerbugt Kom-mune. Med dette nummer er det 5. gang, vi er lykkedes med at kunne for-midle den gode historie om og til Jam-merbugt Kommunes borgere.

I denne udgave er der bl.a. artikler om fremtidens energirigtige byggeri. Bolig-selskabet Domea i Aabybro er de første i Jammerbugt Kommune til at bygge Passivhuse.

Borgmester Mogens Gade fortæller om, hvorfor det er vigtigt, at dialogen mel-lem borgere, brugere, ansatte og poli-tikere til stadighed skal være udgangs-punktet for udviklingen af Jammerbugt Kommune som en kommune på fire hjul.

Godsejer Jørgen Skeel fortæller om: Landbruget - i et politisk stormvejr.

Otto Kjær Larsen fortæller om, hvor-dan alle, der er interesseret, kan være med til at skrive fælles historie om Han Herred under besættelsestiden - et spændende projekt.

Artiklerne om Halvrimmen og Gateway Blokhus er to gode historier om borgere i Jammerbugt Kommune, der virkelig har flyttet noget, fordi de med utrætte-ligt engagement har lyst til at udvikle.

Jeg håber, du vil tage godt imod dette nummer af Jammerbugt – set fra Ven-stre.

Rigtig god læselyst!

Jammerbugt - set fra Venstre

Lidt om bladet

Forsidefoto:Redaktionen har valgt at bringe dette dejlige billede af land art udstillingen i Klim Kalkbrud.

Ann Mai Røge er netop vendt hjem fra England til Skerping fra en afsluttet 5 års kunstuddannelse med udgangspunkt i kalkens egenskaber.

Nu kan hun kalde sig Master of Arts.

Man kan følge dette unge talent på:

www.annmai.dk

Nærmere omtale findes på side 13

Jo, der er liv og initiativ i Jammerbugt Kommune.

AF IB NELLEMANN, redaktør

Page 3: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

3

mening en kommune på 4 hjul i bevæ-gelse mod vores vision om at være et godt sted at leve og være – at være et sted, hvor vi benytter og beskytter vores enestående flotte natur, et sted, hvor vi hæver uddannelses- og kompe-tenceniveauet, og et sted, hvor klima og agenda 21 er på dagsordenen.

Allerede i 2004 stod det klart for mig, at skulle Jammerbugt Kommune blive en hel kommune – en stabil kommune - en robust kommune og en bæredygtig kommune, var der brug for alle 4 hjul, symboliseret ved de 4 tidligere kommu-ner.

Tiden har vist, at der er brug for alle 4 hjul med alt, hvad de hver for sig kan bidrage med til gavn og glæde for hel-heden Jammerbugt Kommune – og det er ikke så lidt. Jammerbugt Kommune er altså en kommune, hvor vi er afhæn-gige af alle 4 hjul:

Eksempler på dette er Fjerritslev som uddannelsesbyen, hvor en bevidst prio-ritering heraf og satsning herpå har givet det resultat, at Fjerritslev Uddan-nelsescenter – Fjerritslev Gymnasium i løbet af kort tid har udviklet sig fra at være lukningstruet til at være et uddan-nelsescenter, som fra skoleåret 2013/14 vil have 550-600 studerende/elever incl. 10. klassecentret.

Et andet eksempel er Brovst som sund-hedsbyen – med en unik kommunal sundhedsafdeling på det gamle Brovst Sygehus – nuværende Jammerbugt Sundhedshus. Et hus med speciallæ-ger – et hus med samarbejdsprojekter mellem region og kommune – og et hus med tandlæger m.m.

Et tredje eksempel er Aabybro som fortsat bosætningsmagnet – bl.a. med markante investeringer i lejeboliger og grunde, skole og hal.

Et fjerde eksempel er Pandrup området med bevidst satsning på vores fyrtårn udi turisme: Blokhus/Hune/Saltum m.m.

Princippet om, at vi satser på vore styr-ker og fagligheden betyder jo så også, at der ikke satses så meget på turisme i Biersted – eller så meget på et sund-hedshus i Blokhus. Til gengæld bety-der det jo ikke, at tidligere Fjerritslev Kommune ikke må bidrage til turisme via bl.a. Svinkløv og Slettestrand, eller Aabybro ikke må bidrage til uddannelse via f.eks. VUC. Eller at Brovst ikke må bidrage til bosætningen, eller Pandrup ikke må bidrage til sundheden o.s.v. Men vi er en kommune på 4 hjul – og dermed nogle hovedprofiler – som vi skal forsøge at satse på, og som vi sat-ser på i relation til fagligheden og pro-duktudviklingen og dermed helheden. Til gavn og glæde for fællesskabet.

Dette – sammenholdt med hårde og nødvendige økonomiske prioriteringer bl.a. grundet den generelt pressede samfundsøkonomi, resulterer nogle gan-ge i strukturændringer. Med ovennævn-te virkelighed og strategi er det nemlig ikke altid let at fastholde alle de kendte og tidligere så naturlige decentrale ak-tiviteter så decentralt som tidligere. En gennemført skolestrukturdebat har bl.a. markeret dette. Vi er midt i andre struk-turdebatter, og flere vil komme til.Nogle vil ende op i en centralisering – i bedste fald med de samme økonomiske midler til rådighed – men i en del tilfæl-de med færre ressourcer. Det sidste har

Jammerbugt Kommune - en kommune på 4 hjul - i bevægelse

Dialogen mellem borgere, brugere, ansatte og politikere skal til stadighed være udgangspunktet for en fortsat dy-namisk udvikling i Jammerbugten og af Jammerbugt Kommune. På den måde vil vi til stadighed på 4 stabile hjul være i bevægelse mod vores mål og visioner for vores Kommune.

For mig er fremsyn - udsyn, og det at se på muligheder frem for begræns-ninger, udgangspunktet for de politiske beslutninger. Fortsat sund økonomi og økonomisk handlefrihed er afgørende for, at vi fortsat kan være en kommune i sikker drift med blik for fremtiden.

Det, jeg fortsat ønsker at bruge min energi på, er den fremadrettede opga-ve, der skal sikre Jammerbugten, Jam-merbugt Kommune og os, der bor her, en fornuftig fremtid. Den opgave løser vi bedst i fælles-skab via fortsat virkelyst, virketrang og engagement i lokalsamfundene – i foreningslivet – i erhvervslivet – og hos de kommunalt ansatte. Det har allerede givet mange flotte resultater til gavn og glæde for fællesskabet.

Så har jeg respekt for, at der er nogle fra tidligere Fjerritslev Kommune, der hellere havde været med i Thisted eller Vesthimmerlands Kommune – ligesom nogle fra Aabybro hellere havde været med i Aalborg – eller nogle fra Pandrup hellere i Brønderslev o.s.v. Resultatet blev og er, at alle vi fra de 4 tidligere Jammerbugt Kommuner er en del af fællesskabet Jammerbugt Kommune – og det er ikke så ringe endda - vi bliver aldrig en rig kommune, men vi klarer os.

Jammerbugt Kommune er efter min

AF BORGMESTER MOGENS GADE

Fremtiden kommer af sig selv – det gør fremskridtet ikke – det kræver nemlig en indsats.

Page 4: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

4

netop været midlet, der satte processen i gang – færre enheder – ellers bliver leverpostejen smurt for tyndt ud.

Så opgaven med at etablere en ny kom-mune er ikke nogen let opgave – men en seriøst arbejdende kommunalbesty-relse sammen med topmotiverede med-arbejdere arbejder med opgaven - den opgave, der blev defineret i forbindelse med vedtagelsen af kommunalreformen – nemlig at danne en demokratisk, fag-lig og økonomisk bæredygtig kommune.Her er virkeligheden den, at mange, der ser på os udefra, er imponerede over de resultater, vi har opnået i Jammerbugt Kommune. Selv under til tider hårde vilkår og forudsætninger.

Det bringer mig til det gamle ordsprog, der siger: Fremtiden kommer af sig selv – det gør fremskridtet ikke – det kræver nemlig en indsats – og det er lige, hvad der er blevet leveret fra alle sider i Jam-merbugt Kommunes første leveår – lad os i fællesskab fortsætte med det!

Besættelsestiden 1940-45 og årene, der fulgte umiddelbart efter, er en vigtig epoke i landets historie. Besættelsen trak dybe spor efter sig op gennem 1950’erne og 1960’erne og har på utal-lige måder været med til at præge det samfund, vi kender i dag. Derfor er det nødvendigt med en fælles hukommelse i form af historieskrivning og -formidling til både nutidens og fremtidens genera-tioner.

Den tyske tilstedeværelse har ikke mindst sat sig spor i Han Herred, hvor Bulbjerg blev gjort til en militær fæst-ning, og hvor der såvel langs Jammer-bugten som ved Limfjorden blev bygget bunkere, udlagt minefelter og anlagt tankspærringer.

Værnemagten indtog skoler, hoteller og forsamlingshuse til hovedkvarterer, og talrige familier måtte afgive et værelse til indkvartering af tyske soldater, lige-som man kunne blive tvunget til at stille både arbejdskraft og hestekøretøj til rådighed. Samfærdslen var vanskelig, forsyningerne af brændsel og bestemte

Besættelsestidens Han Herred under lupAlle interesserede kan være med til at skrive fælles historie i et nyt, storstilet projekt, der omfatter hele området fra Øland i øst til Vesløs i vest

AF OTTO KJÆR LARSEN

Otto Kjær Larsen fjerner faldskærmen som afsløring af en mindesten for modtagegruppen »Jarl« på Thorup Fjordholme ved 60-året for befrielsen 4. maj 2005. Foto: Ejgil Bodilsen

kroen ved fjorden

Fjordgade 18, Gjøl · 9440 Aabybro · Tlf: 98 27 70 14 · [email protected] · Se meget mere på www.gjoelkro.dk

Sildebord(Udvalgte datoer fra 11. april)

Pandestegte ål(Spis hvad du kan)

Stegt flæsk(1. tors. i hver måned kl. 17-20)

Buffet & Cavery(Min. 8 pers. - ud af huset)

Selskaber(Lokaler med udsigt over fjorden)

118.- 89.-Fra kr.

Åbent hver dag fra kl 12.00 (Lukket mandag)

Jule menuerud af huset

Sammensæt selv din julefrokost

Fra den 18 nov.Marineret sild, fi skefi let,

grønlangkål med tilbehør ogris á la mande

Stort julemarkedpå Gjøl Kro og havn

Søndag 25. november

fra kl. 10-17.Alle er velkommen!

”Dagens ret”(Kun ud af huset)

”Sildebord”Udvalgte datoer, se hj.side

Page 5: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

5

fødevarer blev rationeret, og forenings-livet måtte forsøge at overleve under stærke restriktioner for, hvad der måtte tales om og stå på programmet.

Mod slutningen af krigen blev der i øst og vest organiseret grupper af mand-skab til at stå for modtagelse af våben til den nordjyske modstandsbevægelse under ledelse af den kendte Jens Told-strup i Aalborg.

Alt, hvad der kan fortælles og dokumen-teres om den tyske besættelse, mod-standskampen og det hverdagsliv, som lokalbefolkningen med begrænsninger af mange slags måtte leve, bliver nu samlet i et spændende projekt, som Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred netop har iværksat. De første spæde skridt til projektet blev taget i forbin-delse med 60-året for befrielsen, hvor en lokal initiativgruppe etablerede en mindeplads for våbenmodtagelserne på Thorup Fjordholme, og hvor Lokalhisto-risk Samvirke og Egnsbank Han Herred fulgte op med en Kend din egn-udflugt i forbindelse med indvielsen 4. maj 2005.

Projekt Besættelsestidens Han Herred involverer i første række hele det lo-kalhistoriske netværk, som består af frivillige græsrodsgrupper (sognegrup-per) i hvert af Han Herreds 25 sogne – fra Øland i øst til Vesløs i vest – samt lokalhistoriske medlemsforeninger, lokalarkiver, museer og samlinger. Dernæst vil vi gerne i kontakt med andre foreninger, studiekredse med videre, som kunne tænkes at inddrage besættelsestiden i deres aktiviteter. En-delig opfordrer vi enkeltpersoner med historisk interesse til at give sig i kast med at undersøge og beskrive, gerne i nærkontakt med de lokalhistoriske sognegrupper.

Alle kan være med, og vi er stærkt interesseret i, at alle aspekter af besættelsestiden bliver beskrevet og dokumenteret. Ikke blot det heroiske og agtværdige, men også alt det, som måske har ligget som tabuemner og dårlig samvittighed i flere generationer. Hvordan var virkeligheden, og hvorfor handlede man, som man gjorde? Hvilke særlige begivenheder huskes, og hvilke

Besættelsestidens Han Herred under lupAlle interesserede kan være med til at skrive fælles historie i et nyt, storstilet projekt, der omfatter hele området fra Øland i øst til Vesløs i vest

tanker og dagligdags hændelser blev skrevet ned i breve og dagbøger? Desuden vil vi gerne have relevante do-kumenter og effekter frem i lyset.

Hvordan bærer man sig ad rent prak-tisk? Jo, det enkleste er at kontakte det nærmeste lokalhistoriske arkiv og fortælle, hvad man har lyst at arbejde med, hvad enten det er at skrive erin-dringer, lave interviews, beskrive be-stemte hændelser og emner, fotografere de tyske spor i landskabet eller noget helt andet. Her kan du også få praktisk vejledning og blive sat i forbindelse med andre, der arbejder med på projektet.

Alt materiale samles og registreres på arkiverne og museerne, og målet er, at det skal danne grundlag for en mang-foldighed af tiltag, både formidlings- og forskningsmæssigt. Vi er sikre på, at der ud af projektet kommer en lang række gode artikler til vores lokalhi-storiske årbog, Han Herred Bogen, og vi forestiller os, at der bliver arrangeret udstillinger, by- og naturvandringer, foredrags- og fortælleaftener, emneuger i skolerne og meget andet. Det er tan-ken, at der skal udarbejdes specielle undervisningsoplæg til folkeskole og gymnasium, og ligeledes vil professio-nelle historikere kunne drage stor nytte af vores fælles indsats.

Projekt Besættelsestidens Han Herred koordineres af en styregruppe, hvor jeg er formand, men projektet skal i vi-dest muligt omfang være selvbærende, hvor folk arbejder sammen lokalt efter lyst og interesse, og hvor omdrejnings-punkterne i det daglige vil være de lo-kalhistoriske arkiver. Læs nærmere på hanherred.dk/besaettelsestiden. Pro-jektperioden løber foreløbig i tre år frem til 2015.

Otto Kjær Larsen fjerner faldskærmen som afsløring af en mindesten for modtagegruppen »Jarl« på Thorup Fjordholme ved 60-året for befrielsen 4. maj 2005. Foto: Ejgil Bodilsen

Page 6: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

6

AF DORTE KROGH

Halvrimmen har for alvor sat sig på landkortet som en by, hvor udvikling og sammenhold råder. En by, der følger med udviklingen ved hjælp af engage-ment og virkelyst.

Her gik en kreds af borgere sammen i 2010 om at købe købmandsbutikken. Butikken blev lejet ud, og der er nu en flot og velassorteret købmandsforret-ning.

Det initiativ gav imidlertid blod på tanden til at gennemføre et andet stort projekt: Nemlig køb af den gamle EBH bygning, som nu fungerer som ØHIK-Genbrug, og som netop har fejret 1 års fødselsdag.

Halvrimmen modtager med stor glæde nye borgere og sørger for, at de bliver en del af fællesskabet i byen. Senest har gruppen omkring ØHIK Genbrug etableret lektiecafé og involveret bor-gere, som har fået asyl i Danmark, i det frivillige arbejde.

Bag købmandsforretningen har man indrettet en plads med bl.a. en lege-plads, borde og bænke og en grill samt en krolf bane. Her bliver der flere

gange årligt afholdt loppemarkeder og bagagerumssalg m.v. Mange ting, der netop gør, at man mødes og er sammen på tværs.

Et andet projekt er fællesspisning mel-lem borgerne og nydanskerne i byen. Her hygges med forskellig dansk og et-nisk mad. Det initiativ har affødt, at de små ting, der kan være svære at lære i det danske samfund, bliver omtalt, og man hjælper hinanden.

Kurt Mølgaard fra ØHIK fortæller: ”Det er fantastisk at se, hvilket sam-menhold disse ting har givet, og hvad engagement kan føre med sig. Hallen har altid været og er stadig rammen om utrolig mange forskellige ting, lige fra det brede idrætsliv til pensionistklubber, der mødes. Vi spiller krolf og har også vores flotte moderne motionscenter, som er i brug alle ugens dage. Her er medlemmer mellem 15 og 90 år. Et mo-tionscenter, der for øvrigt blev etableret af ene frivillige borgere tilbage i 2008.Nu har det så også bredt sig til at om-fatte ØHIK Genbrug, hvor mange mødes også over en kop kaffe. Det er dejligt!”

”Det er fantastisk for rigtig mange men-

nesker, både børn, unge og ældre, at kunne mødes lokalt og netop sammen udvikle Halvrimmen til at være et godt sted at bo og leve.”

Helle Bak Andreasen, formand for Kul-tur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune glæder sig naturligvis også over den gode udvikling i Halvrimmen. ”Det er fantastisk at se, hvilket sammenhold, der er, og hvad det egentlig kan føre med sig. Engagement, glæde og virkelyst har det jo med at sprede sig og føre andet godt med sig. Det er Halvrimmen et godt eksem-pel på! Jeg vil ikke høre tale om, at ”udkants Danmark” er kommet til vores kommune! Vi har Halvrimmen og flere andre byer som eksempler på, at hvor sammenhold og engagement råder, fører det udvikling med sig. Virkelysten er jo kolossal, og at ting nytter og kan lade sig gøre, har man til fulde bevist i Halvrimmen. Dertil kan man kun sige: Godt gået - og fortsæt det gode arbej-de, og dermed en fortsat udvikling!”

Håndværkervej 11FjerritslevTlf.: 98 21 15 35www.granly-as.dk

Et lokalsamfund i stadig udvikling...

• Entreprenørarbejde• Støbning af sokler• Diamantboring• Jord- og vejarbejde• Drænanlæg

• Fundamenter• Belægninger• Aut. kloakmester• TV-inspektion• Underboring

Stenmarksvej 19 • Hune • 9492 Blokhus • Tlf. 98 24 93 11www.hc-entreprenoeren.dk

Page 7: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

7

Landbruget - et erhverv i politisk stormvejr

Med Vesterhavet som nærmeste nabo er landmænd i Jammerbugt Kommune ikke ukendt med, at vinden ofte kan være både kold, strid og barsk, og at jorden ofte kan være både klam og våd. Det barske vejr er kun småting i forhold til det politiske uvejr, der for tiden træk-ker sine meget mørke skyer hen over landsdelen.

Finanskrisen er på ingen måder over-stået. Den har med sine faldende ejen-domsværdier gjort det vanskeligt at finansiere både generationsskifter, de nødvendige landbrugsinvesteringer og den løbende landbrugsdrift.

Konkurrencemæssigt er vi, som eks-porterhverv og medlem af EU, tynget voldsomt af de politisk opskruede inden-landske rammevilkår, der i Lim-fjordsre-gionen indebærer EU’s skrap-peste og dyreste miljøkrav. Krav, der er godt på vej, til at spille mange af banen.

Sammenligner man to svineproducenter af samme størrelse i henholdsvis Nord-jylland og Tyskland, viser det sig, at den tyske bedrift årligt tjener gennemsnitlig 500.000 kr. mere. Det skyldes bl.a. lavere omkostninger, og at den tyske svinebedrift ikke har samme miljøkrav (harmonikrav, krav til efterafgrøder samt krav til udnyttelse af kvælstof), som den danske.

Inden for mælkeproduktionen kan en hollandsk landmand alene i dyrlægeom-kostninger spare op til 100.000 kr. i forhold til det, en nordjysk mælkepro-ducent af samme størrelse må betale, som følge af de politisk bestemte krav.

Inden for planteproduktionen mang-ler den nordjyske landmand omkring 300.000 kr. i forhold til en tilsvarende

engelsk bedrift på grund af de stramme miljøregler. I England er der ikke krav om tabsgivende efterafgrøder. Og de engelske landmænd har højere kvæl-stofnormer og dermed større udbyt-tepotentiale. De engelske plantepro-ducenter er fritaget for at skulle betale pesticidafgift. Og i Sverige har man nu lavet undersøgelser, der viser, at tilde-ling af gødning i forhold til planternes optimale behov, ikke er forbundet med væsentlige miljømæssige ulemper.

Når vi som landmænd ikke længere er i stand til at dyrke brødkorn nok til at dække Danmarks eget forbrug, skyl-des det politiske påbud om, at vi ikke må bruge den mængde gødning, der er nødvendig. Ansvaret for, at vi i stadig stigende grad må importere mel til det brød, vi spiser, ligger derfor på Slots-holmen. Den forsyningssikkerhed og den værditilvækst ,vi her hidtil har haft

stor glæde af, er nu væk. Med udsigt til en global fødevarekrise som følge af fejlslagen høst i USA og Rusland, tør in-gen i dag gætte på, hvad prisen på mel og brød vil være blot om et halvt år.

For os at se, er løsningen ikke at flyt-te tusinder af arbejdspladser syd for grænsen. Løsningen er at ændre er-hvervets rammevilkår, så der kan blive skabt grundlag for at bevare arbejds-pladserne her i landet! Enhver kan sikkert se, at de rammevilkår, man fastlægger på Slotsholmen, peger i den helt forkerte retning!

Over halvdelen af befolkningen er på overførselsindkomst. Det stiller meget store krav til produktionsfremgang i erhvervslivet til glæde for alle i samfun-det. Tiden er bestemt ikke til afvikling af produktionen på store dele af den danske landbrugsjord.

Det har derfor været særdeles posi-tivt og en vigtig indsats, at de ledende politikere i Jammerbugt Kommune har henvendt sig til ministre og Folketin-get med forslag og ønsker om meto-defrihed. Samtidig er der sat et stort spørgsmålstegn ved, om de vandplaner, randzoner og vådområder, der er på vej, er nødvendige og de rigtige løs-ninger!

Vi bor i en egn af landet, hvor jorden ligger lavt og overvejende består af hævet havbund og hvor folk derfor ser en stor og væsentlig opgave i at holde vandet væk fra hus og hjem.

Den opgave skal nok fortsat lykkes, hvis kommunens mange vandløb i de kommende år kan blive vedligeholdt, så vi undgår oversvømmelser og for-sumpning af vore marker. Det er sikkert en udfordring, som kommunalbesty-relsen i Jammerbugt Kommune vil pri-oritere meget højt i den kommende tid.

AF JØRGEN CHRISTIAN SKEEL

Med udsigt til en global fødevarekrise som følge af fejlslagen høst i USA og Rusland,

tør ingen i dag gætte på, hvad prisen på mel og brød vil være blot om et halvt år.

Page 8: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

8

TØMRER- OG SNEDKERMESTER

Lars Eriksen• Renovering og skadesudbedrelse• Facadebeklædning og tagentrepriser• Udvidelser og tilbygninger• Specialister i sommerhusbyggeri

Shelters af lærketræ bygget for Skov- og Naturstyrelsen opsat i Blokhus Klitplantage

Tømrer & Snedker Lars Eriksen ApSBredgade 87B · 9490 PandrupTelefon 98 24 77 67 · [email protected]

www.larseriksen.dk

ERHVERVSGUIDEN Aalbæk

FrederikshavnHjørring

Hirtshals

Brønderslev

Aabybro

Pandrup

BlokhusSæby

Dronninglund

Skagen

Arne BjerregaardSalgsansvarlig

Thomasmindeparken 179440 AabybroMobil 30 42 25 [email protected]

12-709_Erhvervsguiden_Annonce.indd 1 12-10-2012 11:59:19

Vi gør ALT for dig og din bil-/vognpark!1. klasses service & reparation af alle bilmærker – Velkommen!

Under s

tad

ig u

afhængig kvalite

tskontrol

Kaas Autoværksted A/SBransagervej 23Pandrup Industriby9490 PandrupTlf. 0045 9824 7811

Se tilbud på vor hjemmesidewww.kaasauto.dk

VELKOMMENI DET GRØNNE

Aggersundvej 253 • 9690 F jer r i t s lev T l f . 96 50 50 00

www.jammerbugtenshavecenter.dk

Vinterlukket fra 23/12

til foråret 2013

Page 9: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

9

Siden 1980 er verdens energiforbrug steget med 45 procent, og man for-venter, at det stiger yderligere, så når vi er fremme ved år 2030 vil energi-forbruget være steget med 70 procent. Bygninger står for ca. 40 procent af det samlede energiforbrug, og en bygning bruger i gennemsnit 20 procent mere energi end nødvendigt.

En solstrålehistorie har i mere end én forstand udspillet sig i Aabybro de sidste 2 år. Boligselskabet Domea i Aabybro skulle i gang med et nyt byggeri, og i den forbindelse besluttede Domeas be-styrelse at undersøge forskellige former for klimavenligt byggeri.

Bestyrelsen havde hørt, at Bjerg Arki-tektur i Hjørring var specialister i klima- og energivenligt byggeri og rettede en henvendelse hertil. Arkitektfirmaet inviterede Boligselskabet til et orien-teringsmøde, som blev starten på en helt fantastisk rejse gennem specielle byggematerialer, vægtykkelse, solen og meget meget mere, til det færdige byg-geri stod klart til indflytning.

Byggeriet, som kaldes for Passivhuse, er et helt unikt gennemtænkt byggeri, hvor energiforbruget til opvarmning er tilnærmelsesvis lig nul. Passivhuse opvarmes primært af solen hele året rundt, og det bidrager til 50 procent af forbruget.

Sekundært udnyttes de interne varme-kilder, som den varme vi selv udskiller, den varme, der kommer fra de el-in-stallationer, vi bruger m.m. Tilsammen udgør det 70 procent af varmeforbru-

get. De resterende 30 procent skal til-føres. Omregnet i kWh/m2 pr. år bruges der max. 15 kWh/m2. Et traditionelt byggeri bruger ca. 70 kWh/m2 pr. år. Det giver måske en bedre forståelse, hvis vi forestiller os, at et almindeligt hus bruger 10 tønder olie om året, og et Passivhus kun bruger en halv tønde.

Byggeriet er et alment byggeri, så Jammerbugt Kommune skulle med ind over. Kommunalbestyrelsen så straks dette nye tiltag fra Domeas side, som et spændende, udviklende og fremtids-sikret byggeri og var med på ideen. Passivhuse er godt for miljøet, og det er sund fornuft for lejernes pengepung på grund af den meget lave energiudgift.

Der er tale om noget af det ypperste

inden for klimavenligt byggeri, som man kan opleve i Danmark. Der er tale om højisolerede boliger med avanceret ven-tilation af hvert rum. Det giver husene et indeklima af høj kvalitet og gør dem samtidig til meget allergivenlige boliger. Da byggeriet stod færdigt i starten af august, var der trods de beskrevne fordele en vis nervøsitet at spore i Do-meas bestyrelse. Kunne boligerne nu lejes ud? Det skulle ret klart vise sig, at det kunne de. Den 3. og 4. august blev der holdt åbent hus, og allerede den første dag var boligerne udlejet.

Med dette byggeri viser Jammerbugt Kommune og Boligselskabet Domea, at der ikke blot kigges ind i fremtiden – vi er i fremtiden.

Passivhuse i Jammerbugt -en solstrålehistorie

Passivhus i AabybroAF IB NELLEMANN

Page 10: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

10

Mit motto er: Handling slår alt – det betyder i praksis, at der træffes beslut-ninger – også når det er svært. Men det betyder ikke, at der ikke kan sættes visioner i søen, som ikke realiseres her og nu – men som virker som fremtidige pejlemærker – pejlemærker vi styrer efter hver gang, der træffes beslutnin-ger i kommunalbestyrelsen. Mange fordomme omkring kommunalpolitik går på, at der er planer, planer og atter planer i skuffer og på hylder – noget er der om det. Men der er altså også planer, der realiseres over tid – ud fra sandheden om, at ting tager tid.

Jeg vil gennemgå et par eksempler her, som har taget tid, men som på bedste vis er på vej til at blive realiseret. Begge med bosætning som mål.

For 10 år siden – i oktober 2002 - besluttede kommunalbestyrelsen i daværende Brovst Kommune en hel-hedsplan for Brovst by med 4 store del-projekter:

1. Jernbanegades forskønnelse2. Renovering – udvidelse og mo- dernisering af Brovst Skole3. Etablering af et Multihus4. Sanering af boligmassen i ”Den

sorte Firkant” med etablering af nye boliger og forretningslokaler – det såkaldte ”Vadestedet”.

Realiseringen af helhedsplanen be-gyndte allerede den 26. august 2003, hvor jeg havde fornøjelsen af at tage første spadestik til Jernbanegades forskønnelse. Her i september 2012 indviede jeg en Fakta i Vadestedet – og med over 20 nye boliger er Vadestedet realiseret – ikke helt som først tænkt – men alligevel. Og på den måde er helhedsplanen gennemført – idet de tre første punkter er realiseret for længst.

Det andet eksempel handler om Aaby-bro. I oktober 2008 afholdt Aabybro Borgerforening og Jammerbugt Kom-mune i fællesskab et borgermøde. Mø-det havde overskriften: “Hvad skal der til for, at Aabybro fortsat er en magnet i forhold til bosætning” – her blev leje-boliger, udstykninger af kommunale grunde, ny skole og hallen nævnt – som vigtige forudsætninger for fortsat bosætning.

Her 4 år efter er det fantastisk at kunne konstatere, at visionerne er i fuld gang med at blive realiseret. 12 lejeboliger er færdige, 60 flere bygges der på, der

er gang i udstykning af 26 kommunale byggegrunde, og flere grunde er alle-rede solgt. Der er truffet beslutning om etableringen af en ny skole – ligeledes er der truffet beslutning om energi-renovering og optimering af Aabybro Hallen - til DGI-huset Aabybro. På en regnfuld efterårsdag er det således rart at kunne kigge tilbage og konstatere, at planer, der på et tids-punkt har været en vision, helt konkret realiseres.

Det kan godt være, at vi i Jammerbugt Kommune ikke er født med en guldske i munden – men det skal ikke hin-dre, at vi har nogle drømme – og at vi også vil forfølge dem på forskellig vis – og det gør vi så i fællesskab. Vi skal fortsætte med at drømme og med at gøre drømmene til virkelighed i respekt for vores økonomiske formåen. Vi skal huske: Handling Slår Alt.

Når visioner realiseres

- eksempler fra Brovst og Aabybro

AF MOGENS GADE

I Aabybro bygges 60 nye lejeboliger. I baggrunden ses Aabybro Hallen, som energirenoveres og optimeres til DGI-Huset.

Page 11: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

11

KLIM REOLEN - Design din egen personlige reolvæg.Klim er et af de mest fleksible reolsystemer på markedet. Med Klims meget store udvalg afgrundmoduler kan du designe en reolvæg,der passer præcist til dit behov. Se mere på www.klim-reol.dk

Vi forhandler vingaver, gavekurve og firmagaver. Stort udvalg i kaffe, the, chokolade, øl og vin mm. Vi sammensætter også individuelle, skræddersyede løsninger, hvor du selv kan bestemme indholdet. Vi sætter kvalitet og pris i højsædet, så du kan trygt overlade din opgave til os. Bestil på 30 48 39 60. Se mere på www.lækkerier-fjerritslev.dk Lækkerier. Vestergade 1, 9690 Fjerritslev.

Agesen el Napkærvej 12 9690 Fjerritslev www.agesenel.dk Bil 40 11 52 99

Tlf. 98 22 52 99

VINDUESPOLERING

såvelERHVERVsomPRIVAT

98 24 28 86

Ib NellemannBil 40 82 77 97

VinduespudserenNørre Hovensvej 29Aabybro

§§ §§AdvokatfirmaetAnne-Lisa Andersen

Enghavevej 1A, 9690 Fjerritslev · Tlf.: 9821 3990eller

Strandvejen 19, 7741 Frøstrup · Tlf.: 9799 1073www.anne-lisa.dk

Mangler du en erfaren advokat?

KONTAKT:

Rendbækvej 759493 SaltumTelefon: 70 27 87 99 Fax: 98 20 87 99Email: [email protected]: www.porskaer-byg.dk

Porskær Bygtømrer murer

Ny hjemmeside

Nyt græstag på

sommerhuset ?

Page 12: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

12

Jammerbugt Bedemand

Vi hjælper med alt det praktiske i forbindelse med dødsfald.Aftaler træffes gerne i hjemmet - også aften og weekend.

[email protected]

98 21 10 97 · 98 20 44 44 · 98 23 11 17

Tove Flemming Kirsten

Fjer ri ts lev · Brovst · Aabybro · Pandrup

Flemming

Jammerbugt Bedemand

Vi hjælper med alt det praktiske i forbindelse med dødsfald.Aftaler træffes gerne i hjemmet - også aften og weekend.

Tove Kirsten

www.jammerbugt-bedemand.dk - [email protected]

98 21 10 97 · 98 20 44 44 · 98 23 11 17

Flemming

Jammerbugt Bedemand

Vi hjælper med alt det praktiske i forbindelse med dødsfald.Aftaler træffes gerne i hjemmet - også aften og weekend.

Tove Kirsten

www.jammerbugt-bedemand.dk - [email protected]

98 21 10 97 · 98 20 44 44 · 98 23 11 17

Skovsgaard/BrovstEl-installation A/S

Tlf. 98 23 15 25

Kontakt Leif Andersen

BROVST AUTOCENTER A/STerndrupvej 71 . 9460 Brovst- lige ved Genbrugspladsen!Tlf. 9823 6818 / 4063 1048

Terndrupvej 71 . 9460 Brovst

24 timers service – 40 38 51 98

OBS! Benyt også vores autoværksted

www.sbel.dk

Kirkegade 71, 9460 BrovstMail: [email protected],

Service - også af nye biler

Rep. af alle bilmærker

Skadecenter

Mulighed for leje af kundebil

Opbevaring af vinter-/sommerhjul

Vi kan tilbyde dig følgende:

Vestergaardsvej 18 • 9690 Fjerritslev • Tlf: 98 21 22 87www.hp-autoservice.dk

Din Bilpartner hjælper dig med at spare penge og

samtidig skåne miljøet...

HP Autoservice

Scan her og se vores hjemmeside

Mettes Fodbehandling

Lægeeksamineret Fodbehandler

Tyttebærvej 8, 9440 Aabybro

Behandlingen består af:

ñ Et dejlig varmt tempereret fodbad

ñ Neglene renses og klippes

ñ Hård hud, ligtorne, fodvorter og revner beskæres.

ñ Huden slibes glat og blød

ñ Neglene slibes strømpe venlige

ñ Afslutning med afslappende fodmassage som stimulerer

kredsløbet og giver velvære

Fast pris frem til 31/12-2012 kr. 200

Ring og bestil tid

Mette Drustrup Sönder

Tlf: 40 61 35 25

Mettes FodbehandlingLægeeksamineret Fodbehandler

Tyttebærvej 8, 9490 AabybroBehandlingen består af:

Et dejlig varmet tempereret fodbad

Negleme renses og klippes

Hårdhud, ligstorne, fodvorter og revner beskæres

Huden slipes glat og blød

Neglene slipes strømpe venlige

Afslappende fodmassage som stimulerer kredsløbet og giver velvære

Fast pris til 31. dec. 2012: 200,00 kr.

Ring og bestil tid. Tlf: 40 61 35 25

Kirkegade 71, 9460 BrovstMail: [email protected], www.chr-guldhammer.dk

Kirkegade 71, 9460 BrovstMail: [email protected], www.chr-guldhammer.dk

Page 13: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

13

Den Korte Avis giver dig landets bedste politiske overblik. Vi vælger de vigtig-ste nyheder ud, serverer dem i kort og underholdende form og sætter dem ind i en sammenhæng. Men vi skriver om meget andet end det politiske liv: Ud-dannelse, økonomi, kriminalitet, indvan-dring, forbrugsstof, sundhed. Målet er hele vejen igennem at levere indsigt og klare holdninger uden en masse overflø-dige ord.

Vi går kontant og kritisk til en svag regering og til mangler i samfundet. Men vi er også meget optaget af posi-tive, sjove og rørende ting. Glæden ved Danmark sætter sit præg på avisen – hverdagen, naturen, historien.

Vi har fotokonkurrencer og læsertips.

Hver dag har vi en kort video, der får smilet frem.

Sådan finder du os

Den Korte Avis er en netavis, og den er GRATIS. Vi udkommer fem dage om ugen fra søndag til torsdag klokken 8.

Du kan finde os på Nettet ved at skrive www.denkorteavis.dk

I stedet for selv at finde avisen frem på Nettet, kan du let og bekvemt få den leveret dagligt i din mail. Du går bare ind på www.denkorteavis.dk, og i øverste højre hjørne af avisen står der TILMELD. Her skriver du din mailadres-se, og så kommer avisen automatisk hver dag.

En succes

Den Korte Avis udkom første gang den 29. januar. Den har været en succes. På kort tid har vi fået rigtig mange læsere, omkring 30.000 om ugen. Allerede nu er der 15.000 ”abonnenter” på mail. Det er mere end mange lokale dagblade.

Vi kan også glæde os over virkelig mange mails fra læserne, som roser avisen.

Men vi vil gerne nå endnu længere ud. Avisen er som sagt gratis, og derfor kan du uden videre gå ind og se, om den er noget for dig.

Den Korte Avis: Viden, holdninger og gode oplevelser

Nej, nej Ann Mai Røge (Mas-

ter of Arts) havde lavet en

land art udstilling.

Vandrefolket undrede sig, da et usæd-vanligt syn mødte dem i efterårsferien. Ann Mai Røge havde i forbindelse med sin udstilling:

“Indadvendt Udadvendt”

i kalkovnen rejst kalksten og placeret dem langs skrænterne i det store kalk-brud i Klim. De lignede ryggen på en kæmpe dinosaurer. En fantastisk idé at bruge naturens egne materialer og skabe en illusion om et forhistorisk, forstenet dyr.

Ann Mai Røge er netop vendt hjem fra England til Skerping fra en afsluttet 5 års kunstuddannelse med udgangs-punkt i kalkens egenskaber.

Nu kan hun kalde sig Master of Arts.

Man kan følge dette unge talent på:

www.annmai.dk

Spøgte det eller var der en forstenet di-nosaurer i Klim Kalkbrud?

AF DORTE KROGH

Page 14: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

14

Efter indvielsen af Gateway Blokhus den 29. april 2012 har der været en utrolig stigning i besøgende i skoven i en grad, så der ofte er mangel på parkerings-pladser. Besøgende er borgere, grup-per, foreninger, spejdere, institutioner og turister fra nær og fjern. Der bliver udtrykt begejstring for stedet og dets muligheder for aktiviteter. En gateway er betegnelsen for et besøgscenter, hvorfra en lang række friluftsfaciliteter og -aktiviteter udgår. Hele området er udviklet som en del af projekt Rekreative Ruter. Rekreative Ruter er en stor fællesnordisk satsning, der skal styrke vandre- og cykelbaseret turisme samt øge udviklingen hos mindre erhvervsdrivende på tværs af regions- og landegrænser i Danmark, Norge og Sverige.

Gateway pladsen er udgangspunkt for flere spændende vandre- og cykelruter, og tæt på ligger en helt ny mountain-bikerute. Ved pladsen kan du også springe på fitnessruten med 12 op-stillede fitnessredskaber eller snuppe en tur på løberuten. Tæt på pladsen ligger både shelters og campingplad-ser til overnatning. Hos Hune-Blokhus Cykeludlejning kan du leje cykler/MTB til en god dag i skoven. På pladsen findes naturlegeplads, aktivitetsplads, picnic områder og grillpladser og en naturbageovn, hvor man kan bage sit eget brød eller købe boller af rå dej hos Bageren i Hune og opleve duften af frisk bagt brød godt krydret med frisk luft, skovens vidunderlige dufte og fuglenes kvidren.

Bag Gateway Blokhus står en række lokale erhvervsdrivende, ildsjæle, lokale foreninger, Jammerbugt Kommune og Naturstyrelsen Vendsyssel. Samarbej-det mellem de implicerede har givet synergi og momentum; det har ført til

Blokhus skylder Torben Stæhr en stor tak for hans utrættelige indsats for at få projektet gennemført.

Torben går snart på pension, og det bliver Anne Mette Finnerup fra Natur-styrelsen, der bliver koordinerings-gruppens fremtidige kontaktperson til Naturstyrelsen. Koordineringsgruppen har flere ønsker til fremtidige faciliteter herunder bedre toiletforhold, madpak-kehus, reetablering af Fugletårnet, udendørs fitness redskaber ved sund-hedssporet.

Gateway Blokhus i Blokhus Klitplantage-et aktivt oplevelsescenter i Jammerbugt Kommune

at få mange aktiviteter og faciliteter i Gateway Blokhus, - og det har givet pote. Repræsentanter fra samarbejdspar-terne er organiseret i en Koordinerings-gruppe for Gateway Blokhus, og de glæder sig over resultaterne og den flittige brug af Gatewayens faciliteter. I Koordineringsgruppen for Gatewayen har følgende deltaget: Claus Ræbild Jensen fra Blokhus Ridecenter, Helle Larsen fra Bageren i Hune, Merete Han-sen fra Hune-Blokhus Cykeludlejning, Jette Holt fra Saltum Strand Camping, Lina Nissen fra Blokhus Camping, Mo-gens Skov ildsjæl og bruger af skoven, Anne Naurbjerg fra Rekreative Ruter, Inger Kristensen fra PGU Pandrup. Fra Naturstyrelsen deltog Flemming Hen-riksen, Søren O. Sørensen og Torben Stæhr.

Hele forløbet er dygtigt, hjertevarmt og engageret ledet af Torben Stæhr. Alle interessenter og implicerede i Gateway

KontaKt Bach EntrEprEnørKristian Bach Jensen, rødhusvej 201, Moseby

tlf. 25 34 35 87 - Email: [email protected]

Bach Entreprenør udfører•Beskæringaflæhegnmed3klingersgrensav

•Gren-knusning

•Jordfresningmed3mstennedlægningsfræsser

•Grave-arbejdemedrende-graverogminigraver

•Salgafdækflis

•Salgafbrændesavetogkløvet

AF INGER KRISTENSEN

Page 15: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

15

Nordvangsvej 9 A, Skovsgård · 9460 BrovstTlf: 98 23 17 16Fax: 98 23 02 26

E-mail: [email protected] af BYG-garantiordning

Nybygning · Renovering · Træhuse

Mogens PoulsenTelefon: 9824 1089 - Mobil 4072 1089E-mail: [email protected]

Gjøl VVSSwartz Eftf. / S. E. Olesen

Østergade 19 - 9440 Aabybro - www.vvs-swartz.dk

Vi laver alle typer reparationer og smykker på vores eget værksted.

Brug dit gamle guld eller sølv til at smelte om til nye smykker efter dit eget ønske.

Vi kan også tilbyde dig inspi-ration med vores eget de-sign.

Du kan også vælge at sælgedit guld til os, vi betaler dagsprisen ud fra det guld, du kommer med.

Søren holdensen A/S

Murermester & aut. kloakmester

Østergade 4, 9440 aabybro

Telefon: 98 24 60 21

Website: www.holdensen.dk

Email: [email protected]

98 27 91 00 98 27 91 04

Torvet 3, 9440 Aabybro

Åbningstider

Hverdage

Fred - Lørd

Søndag

GOD MAD - GOD SERVICE

FROKOSTTILBUD KL. 11.00 - 16.00

11-22

11-23

12-22

Page 16: Jammerbugt - set fra Venstre oktober 2012

FeriehusudlejningDet lille, men gode udlejningsbureau i Jammerbugten

(siden 1985)

Vi søger huse til udlejning i sæsonen 2013 - eller dele heraf - få uger har også interesse.Har du et et godt, velbeliggende sommer-hus, som du har lyst til at “dele med andre”?Ring da til os og få en uforpligtende snak om sommerhusudlejning.

Med venlig hilsen Inga W. HeskjærTlf: +45 70 26 70 [email protected] 3, HjortdalDK-9690 Fjerritslev

Feriehusudlejning Det lille, men gode udlejningsbureau i Jammerbugten (siden 1985)

Tlf: +45 70 26 70 33 www.jammerbugt-ferie.dk [email protected] Slettestrandvej 3, Hjortdal, DK-9690 Fjerritslev

Vi søger huse til udlejning i sæsonen 2011,- eller dele heraf, - - få uger har også interesse.Har du et godt, velbeliggende sommerhus, som du har lyst til at “dele med andre” ?- Ring da til os og få en uforpligtende snak om sommerhusudlejning.

med venlig hilsen Inga Winther Heskjær

JAM

MERBUGT-FERIELL Transport

LEIF NIELSEN TRANEKÆRGrusgrav - SlamsugerserviceKranservice - Containerservice

Derfor kører vi kampagne på vore ser-vices, så du har mulighed for at starte på dit nybyggeri eller få ordnet haven. Vi sammensætter gerne et tilbud således at det dække netop dine behov. Større opgaver klarer vi også. Se mere på vores hjemmeside eller ring til Kjeld Nielsen for at høre nærmere.

Priser er gældende i postdistrikterne: 9493, 9492, 9490, 9460, 9440, 9430. Alle priser er inkl. moms. Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl.

Nu går sommeren på hæld...

1999,- Priseksempel på 20 m3 container til grenaffald inkl. lossepladsafgift

2049,- Priseksempel på 12 m3 container til betonaffald inkl. lossepladsafgift

2999,- Priseksempel på leje af lukket container i 2 mdr. inkl. levering og afhentning. Containeren kan aflåses.

Sandkasse sand779,- Priseksempel på levering af 1 m3 sandkasse sand

Grus3499,-Priseksempel på levering samt udlæg-ning af 14 m3 grus på grusvej

Duragranit4399,-Priseksempel på levering af 10 m3 grå duragranit i str. 11/16

Jordprøve1499,-Priseksempel på én jordprøve gældende for 30 tons jord

Tømning af septitank1099,-Priseksempel på tømning af 2 m3 septitank inkl. afgift. Spuling foretages

også for merpris

Find vores opdateringer, nyheder og konkurrencer på facebook...

LL Transport ApSKjeld Hedegård Nielsen

[email protected] 20 71 52 75

WWW . LLTRANSPORT . DK

Vognmand Leif Nielsen0,- Priseksempel på leje af minicontainere.Kan indeholde op til 1000 liter

Denne type beholdere er velegnede til mindre af-faldsmængder, til indendørs placering eller til brug ved trange pladsforhold.

Kjeld Hedegård Nielsen

Ta’ selv bordDampet laks m. rejer og hummerdressing.Varm røget laks m. spinat.3 slags kød, 2 slags salat, 2 slags kartofler.Flûtes og dressing.Osteanretning.Min. 30 couverter á 199,00 kr.S

LAG

TE

R K

OK

KE

N40

45

01 7

398

21

20 2

2

Aut. VVS-installatørVVS og blikkenslager

Tlf. 88 70 57 93 • Mobil 20 63 93 22Vendsysselvej 13, Arentsminde • www.janjvvs.dk

Efterårs menúBacon farseret skinke m. salat og kartofler.Pr. couvert 89,00 KR.