Top Banner
5 YAŞ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ HAZIRLAYANLAR İnci PİPER Ulviye TÜZÜ EROĞLU EDİTÖR ÜLKÜ UZUN IŞIKLI GÜNLER KASIM 2015
30

Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

Jul 24, 2016

Download

Documents

Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

5 YAŞ GRUBU KASIM AYI BÜLTENİ

HAZIRLAYANLAR

İnci PİPERUlviye TÜZÜ EROĞLU

EDİTÖRÜLKÜ UZUN

IŞIKLI GÜNLERKASIM 2015

Page 2: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

İÇİNDEKİLER1. KASIM AYI ÖZEL GÜN VE KUTLAMALARI

2. KASIM AYI KAZANIM ve GÖSTERGELERİ

3. KASIM AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

4. BRANŞ ETKİNLİKLERİ

– İngilizce

– Müzik

– Görsel Sanatlar

– Fiziki Etkinlik

– Yüzme

– Montessori Uygulamaları

– Kulüp Etkinlikleri

5. DUYURULAR

6. REHBERLİK BİRİMİ

7. KASIM AYI DOĞUM GÜNLERİMİZ

FMV KASIM 2015

Page 3: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni
Page 4: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

Milletleri kurtaran yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet , henüz millet

adını almak kabiliyetini göstermemiştir.

Page 5: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

BİLİŞSEL GELİŞİM:Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri:Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.Kazanım 2:Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.Göstergeleri:Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler.İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.Gerçek durumu inceler.Tahmini ile gerçek durumu karşılaştırır.Kazanım 4: Nesneleri sayar.Göstergeleri:İleriye/geriye doğru birer birer ritmik sayar. Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir. Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler. Sıra bildiren sayıyı söyler. 10’a kadar olan sayılar içerisinde bir sayıdan sonra gelen sayıyı söyler.Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.Göstergeleri:Nesne/varlığın uzunluğunu söyler. Nesne/varlığın sesini söyler. Nesne/varlığın tadını söyler. Nesne/varlığın miktarını söyler. Nesne/varlığın kullanım amaçlarını söyler.

Kazanım 6: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre eşleştirir.Göstergeleri:Nesne/varlıkları uzunluğuna göre ayırt eder, eşleştirir.Nesne/varlıkları sesine göre ayırt eder, eşleştirir.Eş nesne/varlıkları gösterir.Nesne/varlıkları miktarına göre ayırt eder, eşleştirir. Nesne/varlıkları tadına göre ayırt eder, eşleştirir.Nesne/ varlıkları gölgeleri veya resimleriyle eşleştirir.Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır.Göstergeleri:Nesne/varlıkların uzunluğunu ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların sesini ayırt eder, karşılaştırır.Nesne/varlıkların yapıldığı malzemeyi ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların tadını ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların miktarını ayırt eder, karşılaştırır. Nesne/varlıkların kullanım amaçlarını ayırt eder, karşılaştırır.

FMV KASIM 2015

Page 6: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

Kazanım 9: Nesne ya da varlıkları özelliklerine göre sıralar.Göstergeleri:Nesne/varlıkları uzunluklarına göre sıralar.Kazanım 10: Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular.Göstergeleri:Mekânda konum alır.Kazanım 11: Nesneleri ölçer.Göstergeleri:Ölçme sonucunu tahmin eder.Standart olmayan birimlerle ölçer.Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır.Göstergeleri:Geometrik şekillerin özelliklerini söyler.Kazanım 14: Nesnelerle örüntü oluşturur.Göstergeleri:Modele bakarak nesnelerle örüntü oluşturur.En çok üç öğeden oluşan örüntüdeki kuralı söyler.Bir örüntüde eksik bırakılan öğeyi söyler.Bir örüntüde eksik bırakılan öğeyi tamamlar.Kazanım 15: Parça-bütün ilişkisini kavrar.Göstergeleri:Bütün ve yarımı gösterir.Kazanım 17: Başkalarıyla sorunlarını çözer.Göstergeleri:Başkaları ile sorunlarını onlarla konuşarak çözer.

Kazanım 19: Problem durumlarına çözüm üretir.Göstergeleri:Problemi söyler.Probleme çeşitli çözüm yolları önerir.Çözüm yollarından birini seçer.Kazanım 20: Nesne grafiği hazırlar.Göstergeleri:Nesneleri kullanarak grafik oluşturur.Nesneleri sembollerle göstererek grafik oluşturur.Grafiği oluşturan nesneleri ya da sembolleri sayar.Grafiği inceleyerek sonuçları açıklar.Kazanım 21: Atatürk’ü tanır.Göstergeleri:Atatürk'ün hayatıyla ilgili belli başlı olguları söyler.Atatürk’ün kişisel özelliklerini söyler.Atatürk’ün değerli bir insan olduğunu söyler.Atatürk’ün getirdiği yenilikleri söyler.

FMV KASIM 2015

Page 7: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

DİL GELİŞİM:Kazanım 1: Sesleri ayırt eder.Göstergeleri:Sesin özelliğini söyler.Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler.Verilen sese benzer sesler çıkarır.Kazanım 2: Sesini uygun kullanır.Göstergeleri:Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.Kazanım 11: Okuma farkındalığı gösterir.Göstergeleri:Çevresinde bulunan yazılı materyaller hakkında konuşur. Kazanım 12: Yazı farkındalığı gösterir.Göstergeleri:Yazının yönünü gösterir.Duygu ve düşüncelerini yetişkine yazdırır. Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar.Göstergeleri:Soru cümlesi kurar.Düz cümle kurar.Kazanım 4: Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır.Göstergeleri:Cümle kurarken isim kullanır.Cümle kurarken fiil kullanır.Cümle kurarken sıfat kullanır.

Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır.Göstergeleri:Konuşmalarında nezaket sözcükleri kullanır.Jest ve mimikleri anlar.Konuşurken jest ve mimiklerini kullanır.Kazanım 7: Dinledikleri/izlediklerinin anlamını kavrar.Göstergeleri:Dinledikleri/izlediklerini açıklar.Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.Göstergeleri:Dinledikleri/izlediklerini başkalarına anlatır.Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar.Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.Göstergeleri:Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.Görsel materyalleri inceler.Görsel materyalleri açıklar.

FMV KASIM 2015

Page 8: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM: Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder.Göstergeleri:Nesneleri alışılmışın dışında kullanır.Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.Göstergeleri: Nesneleri kullanarak ritim çalışması yapar.Vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışması yaparKazanım 10: Sorumluluklarını yerine getirir.Göstergeleri:Sorumluluk almaya istekli olduğunu gösterir.Üstlendiği sorumluluğu yerine getirir.Kazanım 11: Atatürk ile ilgili etkinliklerde sorumluluk alır.Göstergeleri: Atatürk ile ilgili etkinliklere katılır.Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini farklı etkinliklerle ifade eder.

Kazanım 12: Değişik ortamlardaki kurallara uyar.Göstergeleri:Nezaket kurallarına uyar.Kazanım 13: Estetik değerleri korur.Göstergeleri:Çevresinde gördüğü güzel ve rahatsız edici durumları söyler.Çevresini farklı biçimlerde düzenler.Kazanım 14: Sanat eserlerinin değerini fark eder.Göstergeleri:Sanat eserlerinde gördüklerini ve işittiklerini söyler.Sanat eserleri ile ilgili duygularını açıklar.Kazanım 17: Başkalarıyla sorunlarını çözer.Göstergeleri:Başkaları ile sorunlarını onlarla konuşarak çözer.

FMV KASIM 2015

Page 9: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

MOTOR GELİŞİM:Kazanım 1: Yer değiştirme hareketleri yapar.Belli bir yükseklikten atlar.Belli bir yüksekliğe zıplar.Belli bir yüksekliğe tırmanır.Tırmanılan yükseklikten iner.Engelin üzerinden atlar.Koşarak bir engel üzerinden atlar.Kazanım 2: Denge hareketleri yapar.Göstergeleri:Ağırlığını bir noktadan diğerine aktarır.Atlama ile ilgili denge hareketlerini yapar.Konma ile ilgili denge hareketlerini yapar.Başlama ile ilgili denge hareketlerini yapar.Tek ayak üzerinde sıçrar.Denge tahtası üzerinde yönergeler doğrultusunda yürür.Malzemelere araç kullanarak şekil verir.

Kazanım 3: Nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapar.Göstergeleri:Atılan topu elleri ile tutar.Nesneleri iter.Nesneleri çeker.Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.Göstergeleri:Nesneleri üst üste dizer.Nesneleri yan yana dizer.Nesneleri iç içe dizer.Nesneleri takar.Nesneleri çıkarır.Malzemeleri keser.Malzemeleri yapıştırır.Nesneleri açar/kapar.Malzemelere elleriyle şekil verir.

FMV KASIM 2015

Page 10: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

ÖZ BAKIM BECERİLERİ: Kazanım 2: Giyinme ile ilgili işleri yapar.Göstergeleri:Giysilerini çıkarır.Giysilerini giyer.Ayakkabılarını çıkarır.Ayakkabılarını giyer.Düğme açar.Düğme kapar.Kazanım 3: Yaşam alanlarında gerekli düzenlemeler yapar.Göstergeleri:Ev/okuldaki eşyaları toplar.Ev/okuldaki eşyaları asar.Ev/okuldaki eşyaları yerleştirir.Kazanım 4: Yeterli ve dengeli beslenir.Göstergeleri:Öğün zamanlarında yemek yemeye çaba gösterir.Kazanım 7: Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur.Göstergeleri:Tehlikeli olan durumları söyler.Kendini tehlikelerden ve kazalardan korumak için yapılması gerekenleri söyler.

FMV KASIM 2015

Page 11: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİMİZ

EĞİTİM PLANIMIZDAKİ RUTİNLERİMİZ

• Takvim-Hava Durumu çalışması• Oyuncak Günü• Göster-Anlat Günü• Kitap Günü• Sınıf Sorumluluklarım

FMV KASIM 2015

KAVRAMLAR:

Renk: Ara RenklerGeometrik Şekil: Daire, Çember, Üçgen, Kare, DikdörtgenBoyut: İnce-Kalın, Uzun-Kısa, Geniş-DarMiktar: Az-Çok, Ağır-Hafif, Yarım-Tam, EşitYön/Mekânda Konum: İleri-Geri, Sağ-Sol, Önünde-Arkasında, Yukarıda-Aşağıda, Alçak-Yüksek, Sağında-SolundaSayı/Sayma: 1-20 arası sayılar, Sıfır, Önceki-SonrakiDuyu: Tatlı, Tuzlu, Acı, Ekşi, Taze-Bayat, Sesli-SessizZıt: Aynı-Farklı-Benzer, Açık-Kapalı, Karanlık-Aydınlık, Kirli-Temiz, Açık-KoyuZaman: Sabah-Öğle-Akşam

Page 12: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

FEN VE MATEMATİK

•Çevremizdeki değişiklikleri gözlemleme ve fark etme•Nesneleri çeşitli özelliklerine göre eşleştirme, gruplama •Ritmik sayma (1-20)•Nesneleri dokunarak sayma•Belirtilen sayı kadar nesne sayma•1-10 arası sayıları tanıma•Geometrik şekilleri tanıma•Modele bakarak 3 nesneden oluşan örüntüler oluşturma•Duyularını keşfetme•Duyularına ait deneyimleri açıklama•Sonbahar mevsimi

OKUMA- YAZMAYA HAZIRLIK

ÇALIŞMALARI

• 1-10 arası sayıları tanıma veyazma

• Kalem tutuş çalışmaları• Üç parmak tutuşunu

destekleyici çalımalar• Görsel okuma

FMV KASIM 2015

Page 13: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

İŞİTSEL ALGI ÇALIŞMALARI

• Seslerle nesneleri ya da nesne resimleri eşleştirme

• Hikaye içinde geçen benzer sesleri ayırt edebilme çalışmaları

FMV KASIM 2015

TÜRKÇE ETKİNLİKLERİ

• Duyu organları ve vücudumuz ile ilgili kitaplar

• Olay sıralama çalışmaları • Ağaçta yaşayan hayvanlar• Tekerleme ve bilmeceler• Hikaye içinde geçen anlamını

bilmediğimiz sözcükleri keşfetme

SANAT ETKİNLİKLERİ

• Yaprak baskısı• Büyük sonbahar ağacı yapımı • Atatürk etkinlikleri • Kesme ve yapıştırma etkinlikleri

Page 14: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

FMV KASIM 2015

AYIN RESSAMI

Salvador DALI

AYIN MÜZİSYENİ

Wolfgang AmedeusMOZART

Page 15: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

BRANŞ ETKİNLİKLERİMİZ

FMV KASIM 2015

Page 16: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

During the month of November we will be concentrating onthe following:

• Topics: My body (Bodyparts, Emotions, Health, 5 senses)•Unit 1: Captain Jack’s Game

•Concepts: Big/small, wet/dry, clean/dirty, prepositions

Page 17: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

This month the children will be watching and learning some of the following songs and videos:

Body parts song for kids (My body):https://www.youtube.com/watch?v=Rc_kIWKLiD8From head to toe (Eric Carle)https://www.youtube.com/watch?v=9xxyZSdYEmMHead shoulders knees and toes (Learn it)https://www.youtube.com/watch?v=lMQcwNZVUO8Head shoulders knees and toes (Sing it)https://www.youtube.com/watch?v=ZanHgPprl-0Kids body parts song (this is me!) – ELF Learninghttps://www.youtube.com/watch?v=QkHQ0CYwjaIOne little finger...https://www.youtube.com/watch?v=eBVqcTEC3zQOh no poor Joe https://www.youtube.com/watch?v=J1vJoKRB1PIHealth vocabulary (Elf learning)https://www.youtube.com/watch?v=pyfkcUbhbJs

You can’t eat toes for breakfasthttps://www.youtube.com/watch?v=1X7GaRCw5HA

Page 18: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

This month we will be reading some of the following books:

Page 19: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

We will learn new vocabulary:

Hands tooth/teeth eyesNose mouth headShoulders knees toesTired hungry not so good

Wash your hands Brush your teethTouch your nose...

In On Under Behind

Page 20: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

GÖRSEL SANATLAR MÜZİK

FİZİKİ ETKİNLİK YÜZME

Canım Atatürk’üm

(Resim Tamamlama)

Sihirli Boya (Sulu

Boya Çalışması)

Balıklar (Pastel Boya)

Denge tahtası üzerinde

dengeli yürüyüşler

Yoga çalışmaları

(aşamalar), nefes

çalışmaları

Topları yukarı atıp, tutma

Havuz güvertesinde yüzüstü, sırtüstü

ayak vuruşu çalışması.

Suya nefes verme ve su altında göz açma

çalışması.

Havuz kenarında uzatılmış kol ile nefesli

ve nefessiz ayak vuruşu çalışması.

Suyun üstünde yüzüstü ve sırtüstü

pozisyonda durma çalışması.

Nefessiz kısa mesafeli yüzüstü ve

sırtüstü, ayak vuruşu ile ilerleme

çalışması.

Ayak tahtası ile yüzüstü ve sırtüstü ayak

vuruşu çalışması.

• Doğadaki sesleri ayırt edebilme ve taklit etme

• Müziğin ritmine göre hızlı-yavaş konuşma

• Bireysel ve gurupla şarkı söyleyebilme

Page 21: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

DANS

Hikayeni anlat

Hikayeyi tamamla

Hikaye canlandırma

DRAMA

SATRANÇ Kalenin hareketi ve

özellikleri nelerdir?

Kalenin hareketini

örneklerle pekiştirme

Filin hareketi ve özellikleri

nelerdir?

Filin hareketini örneklerle

pekiştirme.

•Dinamik Denge Hareketleri•Ritim eşliğinde oyunlar•Figür çalışması

KULÜP ETKİNLİKLERİ

Page 22: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

MONTESSORİ UYGULAMALARI

MATEMATİK• Kartlar ve cipler

• Hafıza oyunu

• Renkli boncuk merdiven

• Desimal sistem giriş

• 10’dan Büyük sayılar

• Seguin Board 11-19

• Seguin Board 19-99

• 100 tablo

OKUMA-YAZMA

• Çizgi Çalışmaları

• Görsel okuma

• Renklerin isimleri

• Geometrik şekillerin

isimleri

• Geometrik

cisimlerin isimleri

DUYUSAL MATERYALLER1. Görme Duyusu

B. Renkler

Renk Kutusu 1,2,3

C. Şekiller

Geometri Dolabı,

Geometrik cisimler, Geometri kartları, Yaratıcı

üçgenler, Binomik küp, Trinomik küp

2. Dokunma Duyusu

A. Dokunsal Duyu

Pürüzlü ve pürüzsüz, Kumaş kutusu

B. Ağırlık Duyusu

Ağırlık tabletleri, Basınç Silindiri

TARİH, COĞRAFYA1. Zaman Kavramına Giriş 2. Zaman Terimleri 3. Haftanın günleri

4. Yılın ayları

-Bir Yılın tarih şeridi

1. Kara, hava ve su 2. kara ve Su küre 3. Kıtanın küre

Pusulanın yönlerine giriş a) Dünya haritası

Asya Kıtası

-Atatürk Tarih Şeridi

Page 23: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

EKO-OKUL DUYURUSUSayın Velilerimiz,

Bu ay «tuvalet kağıdı rulosu» toplama kampanyası yapıyoruz. Evde çocuğunuz ile biriktirdiğiniz tuvalet kağıdı rulolarını 20.11.2015 tarihine kadar okula ulaştırarak, kampanyamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Page 24: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

İyi ki Cumhuriyet var, çünkü…C SINIFI

Dağhan ERBİL: «Atatürk bizi kurtarmış ve okulları yapmış».

Eren SÖNMEZ: «Tüylü şapkaları çıkartmış, yeni şapka takmış».

Roni Kevin EKEN: «Atatürk dedi ki bugün çocuklara armağan

demiş, Almanlar Türkiye’ye gelmiş, Atatürk onlara -gidebilir

misiniz?- demiş».

N.Defne KILIÇ: «Kötüymüş yollar, Atatürk -bu yollar olmaz demiş-

sonra dümdüz yollar yapmışlar».

Ada DOĞAN: «Cumhuriyet olmasaydı okullar olmazdı. -Herkes

okula gitsin demiş- Atatürk».

Mina SEYHAN: «Bayrak yapamazdık».

Z.Asya BAL: «Cumhuriyet en güzel, demiş».

Doğa DOĞAN: «Cumhuriyetler burada kalmış öbürsüler gitmiş».

Page 25: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

İyi ki Cumhuriyet var, çünkü…C SINIFI

Kaan KESMEN : «29 Ekim olsun demiş. Yeni arabalar yaptırmış».

Sarp TOPUZ: «Okulları değiştirmiş Atatürk. Hiç okula

gitmiyorlarmış evde kalıyorlarmış. -Olmaz öyle bir şey okula gitmek

önemli- demiş».

Zeynep EROL: «Yolları değiştirmiş hep çukurlar varmış, sonra

yerleri yapmışlar».

Diren DOĞAN: «Atatürk küçük arabayı getirmiş. Atatürk okula

gitmiş».

Deniz BEYAYAZ: «Oyunları değiştirmiş Atatürk».

Doruk KARCI: «Atatürk çok madalya almış. Çok madalya kazanmış».

Beren POLAT: «Atatürk’ü sevdim».

Page 26: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV

Özel Ispartakule Işık Anaokulu

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

Yasemin DİLEKAY

FMV KASIM 2015

Page 27: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

Rehberlik ve Psikolojik Danışma ServisiÇocuk ve Korkular

Korku, bir belirsizlik karşısında tehdit algısı ile tetiklenen, rahatsızedici ve olumsuz bir his.

Herkes, çocukluktan yetişkinliğe kadar, hayatının bir dönemindeveya birden fazla döneminde korku ve kaygı duygularınıdeneyimler. Özellikle rahatsız edici durumlarda korkulu vekaygılı hissederiz. Çocuğu ele aldığımızda normal gelişimin birevresi olduğu kadar takip edilmesi ve üzerinde durulmasıgereken önemli bir konudur. Çünkü bu dönemdeki yaklaşım veyönlendirme çocuğu, ileriki yaşantısında karşılaşabileceği zorludurumlara hazırlayacaktır.

Karanlık, canavar, hayalet vb. korkular bu dönemde sıklıklakarşılaştığımız çocuk korkularıdır. Bu korkular dönemsel venormaldir. Ancak gerçek bir şekilde başlayan bu korkular, ilgi görençocuk için sonrasında kullanılmaya da başlayabilir. Anne baba olarakbunun ayrımını iyi yapmak gerekir. Örneğin; gece korktuğu için annebabasının yanına gidip yatan çocuğu ele alırsak; en başta karanlıkkorkusu olarak başlayan, sonrasında anne babanın yanında yatmakiçin araç haline gelmiş olabilir.

Page 28: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Çocuklar büyüdükçe korkuları kaybolur veya yerini başka bir korku

alabilir.

Korkmuş bir çocuğa kızmak ve utandırmak, onun korkusunu bir düşmanlık arkasında gizlemesine yada vazgeçerek çekingen kalmasına neden olabilir.

ANNE BABALARA ÖNERİLER

Çocuğunuzun neden korktuğunu tam olarak anlamak için dikkatledinlemek önemlidir. Çocuğunuzun korkularına saygı duyun. Korkularınakarşı yanında olduğunuzu hissettirin. “Büyüdün artık, korkmana gerek yok” gibi telkinlerde bulunmakçocuğunuzu korkularıyla baş başa bırakacaktır. Bu tür telkinlerden uzakdurmalısınız. Bütün korkularla ciddi olarak uğraşın ve onları azaltmak için çocuğunuzayardımcı olun. Örneğin; karanlıktan korkuyorsa gece lambası yakmak veyakoridorun ışığını açık bırakmak) Çocuğunuzu korkutan durumlarla ilgili oyunlar oynayın, drama yapın.(bebek, kuklalar vb) Bu tür oyunlar çocuğunuzun korkularının azalmasınısağlayacaktır.

Page 29: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

FMV KASIM 2015

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Özel bir korkusu varsa (uçak, hayvan vb) onunla ilgili resimler kesip kitap yapın

müze-sergi gezin.

Çocuğunuzdan korktuğu şeyin resmini yapmasını isteyin ve sonrasında buolumsuzu olumluya çevirin. Örneğin; canavar resmi yaptığında, canavarınyüzüne bir gülümseme koyun.

Kötü rüya kabus gören çocuğunuzun tamamen uyandığından emin olun.Yatıştırıcı ve güven verici bir biçimde onunla konuşun. Sonraki gün rüya hakkındakonuşun, onun yalnızca rüya olduğunu gerçek olmadığını anlatın.

Kötü rüyalar görürse ve yanınıza gelirse elinden tutarak çocuğunuzu kendiyatağına götürün ve uyuyana kadar yanında olacağınızı belirterek uykuyadalmasına yardımcı olun.

Karanlığın korkutucu olmadığını yaşatın. Mevsim ve ev koşulları uygunsabahçede parkta uzanarak gökyüzünü seyretmek, gece çıkan sesleri dinlemekyardımcı olacaktır.

Optik algılayıcı ışıklar kullanın. Kalktığında, tuvalete gittiğinde ışıklar otomatikolarak yanacaktır.

Kaynakça:Lansky, Vicki (1998), Anne Babalık Rehberi; İstanbul.https://brightfutures.org/mentalhealth/pdf/families/ec/fears.pdfhttp://kidshealth.org/parent/emotions/feelings/anxiety.html

Psikolojik DanışmanYasemin Dilekay

Page 30: Işıklı Günler C Sınıfı Kasım 2015 Bülteni

KASIM AYINDA DOĞANLAR

DAĞHAN ERBİL

Doğum Günün Kutlu Olsun

FMV KASIM 2015