Top Banner
ANDROİD SDK 13125029 ZAFER DEMİREL 13125030 MEHMET ÇAKMAK 13125034 BEYTULLAH KİRAZLI
23

Ip2 vi̇ze2

Jan 22, 2017

Download

Devices & Hardware

Zafer Demirel
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ip2 vi̇ze2

ANDROİD SDK

13125029 ZAFER DEMİREL 13125030 MEHMET ÇAKMAK

13125034 BEYTULLAH KİRAZLI

Page 2: Ip2 vi̇ze2

Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Android için halihazırda 250,000'den fazla uygulama bulunmaktadır.

Android Nedir?

Page 3: Ip2 vi̇ze2

Google Play ise, Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanısıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Page 4: Ip2 vi̇ze2

1-)Android SDK Ne İşe Yarar?

2-)Android SDK ile Neler Yapabiliriz ?

3-)Android SDK Java İle mi Çalışıyor ?

4-)Android Kullanıcılarında Olması Gerekli Birşeymidir ?

Android sdk

Page 5: Ip2 vi̇ze2

1.) Android SDK (Software Developers Kit) Linux tabanlı Android Uygulamaları geliştiren Geliştiriciler için hazırlanmış olan destek paketine verilen addır. Bu paket içerisinde emülatörler, yardımcı kodlar vb. bulunur

2.) Android SDK tek başına bir işe yaramaz. Onu kullanabilmek için bir Java Geliştirme Platformu'na (JTools, Eclipse, NetBeans vb.) ve Oracle JDK kitine ihtiyaç vardır. Bunlarla Java tabanlı Android Uygulamaları geliştirebilirsiniz.

3.) Bakınız: Madde 2

4.) End User dediğimiz Son Kullanıcı için gerekli birşey değildir, sadece Uygulama Geliştiriciler için gereklidir.

Page 6: Ip2 vi̇ze2

Android programlamaları en çok JAVA dilinde yazılıyor çünkü android java tabanlıdır.En çok kullanılan editör Eclipse'dir.

Android uygulamaları geliştirmek için farklı programlama diller de kullanılabiliyor. Örneğin android sdk ile java kullanarak geliştirebilir yada android ndk ile c++ kullanarak uygulama geliştirmek mümkün. bazı şirket yada kuruluşlar tarafından yazılan sdk ve frameworklerde farklı programlama dilleri ile uygulama geliştirmekde mümkün. örneğin corona sdk lua dili ile cocos 2d x hem c++ hemde javascript ile geliştirmeye olanak sağlıyor.

Hangi dillerde yazılır

Page 7: Ip2 vi̇ze2

C, c++, java, python gibi dillerle android uygulama geliştirebiliyoruz. Elbette java bilgimiz varsa çok daha hızlı android uygulamalar geliştirebiliyoruz.

Diğer dillerde tecrübesi olan arkadaşların Android yazmak için javayı öğrenmesi gerekecektir. Programlama diline ek olarak xml’i bilmek gerekiyor. Çünkü androidde tanımlamalar, şablonlanlar, ayarlar xml üzerinden sağlanmaktadır.

Page 8: Ip2 vi̇ze2

Software Development Kit, Türkçe'ye Yazılım Geliştirme Kiti olarak çevirilebilir. Programcıların özel bilgisayar uygulamaları geliştirebilmesini ve bu programları çeşiitli işletim sistemlerine adapte edebilmelerini sağlayan proğramlama araçları setlerine veirlen genel isimdir SDK, programcının başvurabileceği bir çeşit kütüphanedir ve bu kütüphanede henel olarak şunlar bulunur:

• Programlamaya destek olacak yardım ve geliştirme dökümanları • Programlama araçları ve gelişmiş yardımcı araçlar • Ekstra plug-in, fonksiyon ve yazılım araçları Örnek olarak Android SDK' dan bahsetmemiz gerekirse andorid

işletim sistemli cihazlar üzerinde yazılım geliştirmeyi sağlayan takım çantası'dır, SDK.

SDK

Page 9: Ip2 vi̇ze2

1. Java SDK – JDKAndroid’in programlama dili Java’dır. Java için JDK

(Java Development Kit) yüklememiz gerekiyor.

Page 10: Ip2 vi̇ze2

2. Android SDKAndroid SDK (Software Development Kit). Android

projelerimiz daha rahat geliştirmek için SDK kullanacağız.

Page 11: Ip2 vi̇ze2

3. EclipseProgramları yazmak için çok güzel bir ortamdır.

Projelerimizi yaratırken onu kullanacağız. 

Page 12: Ip2 vi̇ze2

4.ADTEclipse’i daha verimli kullanmak için ADT (Android Development

Tools) plugini kullanmamız gerekir.Eclipse’i çalıştıralım (<Android>\eclipse\eclipse.exe) ilk açılışta

karşımıza böyle bir pencere gelecek.

En son işlem olarak yapmamız gereken ADT Plugin’i Eclipse eklemek. Eclipse üzerinde Help>Install New Software seçeneklerini izliyoruz ve karşımıza gelen pencerenin sağ üst kısmında bulunan Add butonuna tıklıyoruz., Name yazan bölüme ADT Plugin, Location bölümüne ise https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ yazarak OK butonuna tıklıyoruz.

Page 13: Ip2 vi̇ze2

Android Sdk,uygulamanda arayüz testini yapabilmen için, şu araçlara otomatik destek sağlar

1.Uiautomatorviewer 2.Uiautomator

Uiautomatorviewer aracı; layout hiyerarşisini incelemek ve test cihazı üzerinde görüntülenen bireysel arayüz bileşenlerinin özelliklerini görüntülemek için uygun bir görsel arayüz sağlar. Bu bilgileri kullanarak, yapmış olduğumuz arayüzümüzü test edebiliriz.Test etmek istediğiniz uygulamanın arayüz bileşenlerini inceleyebilmek için aşağıdaki adımları izleyiniz. 1-DDMS (Dalvik Debug Monitor Server) açılması Android Studıo Ide ‘sinde Tools->Android-> Android Device Monitor açarak DDMS ‘e ulaşabilirsiniz. 2-Uygulamamızı çalıştırıp, resimde kırmızı okla göstermiş olduğum Dump View Hierarchy for UI Automator iconunu seçmelisiniz.

ANDROİD SDK UYGULAMALARINDA ARAYÜZ TESTİ

Page 14: Ip2 vi̇ze2

3-Uiautomatorviewer penceresinde cihazınızın ekranının görüntüsünü göreceksiniz

Page 15: Ip2 vi̇ze2
Page 16: Ip2 vi̇ze2

Bu pencerenin sağ tarafında, iki bölüm göreceksiniz. Üst bölümde,tasarımınızda bulunan tüm arayüz bileşenlerinin türü ,içeriği gibi temel özellikleri listelenmektedir Alt pencerede ise Node detail alanı bulunmaktadır.Burada da seçtiğiniz arayüz bileşenin özellikleri daha ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyelim.İlk olarak, index ‘i 2 olan EditText arayüz bileşenini seçtim. Node detail penceresinde bileşenin özellikleri listelendi. Node detail penceresinde de , tıklanabilir özeliğinin (clickable) true olarak geldiğini görmüş olduk.Bu şekilde tüm bileşenleri inceleyebilirsiniz.

Page 17: Ip2 vi̇ze2

Arayüzle ilgili hata vb. durumlarda, Uiautomatorviewer aracı kullanarak sorunları tespit etme ve test etmek sizin için daha kolay olacaktır. 

Page 18: Ip2 vi̇ze2

Android uygulamalarında ekran tasarımları res klasörü altında bulunan layout dosyaları ile belirlenir. Bu dosyalar xml formatında hazırlanan dosyalardır

Bir ekranın görünümü genellikle iki farklı yerleşim tipi kullanılarak belirlenir. Bunlar RelativeLayout veLinearLayout olarak ikiye ayrılır.

Android sdk Uygulama Tasarımı

Page 19: Ip2 vi̇ze2

 Yerleşimi kullanıldığında öğeler sırayla ekrana dizilirler ve ekrandaki yerleşimleri ekranın en tepesinden en altına doğru sırayla gerçekleşir. Öğelerin uzunluk ve genişlikleriandroid:layout_width ve android:layout_height özellikleriyle belirlenir. Burada fill_parent (ana öğe ne kadar genişse hepsini doldurur) ve wrap_content (öğe içerisinde yer alan metin veya resim kadar yer kaplar) değerleri kullanılabileceği gibi, piksel cinsinden uzunluk da verilebilir. Eğer piksel vererek ebat belirleyeceksek, px birimi yerine dp birimini kullanmamız faydalı olacaktır.

LinearLayout

Page 20: Ip2 vi̇ze2

Görsel öğeleri diğer öğelere göre referans alarak dizer. RelativeLayout tasarımında ilk eklenen öğe ekranın en tepesinde yer alır. Daha sonra eklenen öğeler android:layout_below (verilen ID’nin altında), android:layout_above (verilen ID’nin üzerinde), android:layout_toLeftOf (verilen ID’nin solunda) ve android:layout_toRightOf (verilen ID’nin sağında) şeklinde sıralanır. Bu şekilde ekranda oluşturulan bütün öğeleri bir öğeyi referans alarak dizmemiz mümkündür. Öğelerin ebatları iseandroid:layout_height ve android:layout_width metotlarıyla belirlenir.

RelativeLayout 

Page 21: Ip2 vi̇ze2

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <LinearLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" android:layout_width="match_parent" android:layout_height="match_parent" android:orientation="horizontal" >   <Button android:id="@+id/btn_blue" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" ////////android:background="@color/blue_color" android:text="Blue" android:textColor="@color/white_color" />   <Button android:id="@+id/btn_purple" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" ///////android:background="@color/purple_color" android:text="Purple" android:textColor="@color/white_color"/>   <Button android:id="@+id/btn_green" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content"

Page 22: Ip2 vi̇ze2