Top Banner
Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre Bag om tørken: Masai-far opgiver nomadeliv Kenya. Kvinder. Kraft. Jeg elsker min mælk, men … Mellemfolkeligt Samvirke #3 | 2011 www.ms.dk
15

Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

Oct 14, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.1

#3 | 2011

Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre

Bag om tørken: Masai-far opgivernomadeliv

Kenya. Kvinder. Kraft.

Jeg elsker min mælk, men …

Mellemfolkeligt Samvirke

#3 | 2011 www.ms.dk

Page 2: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.3

actionmagazine #3 | 2011

5 Verdens Bedste Nyheder Tjek din egen viden om forhold i u-landene. Du kan vinde en rejse til et fredeligt u-land, hvis du deltager på nettet.

6 Victor er heldig – han får mad ActionAid Kenya deler skolemad ud i nogle af de tørke- ramte områder. Andre steder er kunstige søer ved at tørre ud, og hyrderne frygter for deres dyrs liv.

8 Nødhjælp kan ikke stå alene Danskernes velvilje til at støtte tørkeofrene i Østafrika er enorm, og der er brug for støtten. Men tørken påvirker hele det østafrikanske samfund; og den lange, seje kamp for mad og overlevelse også om et år kan ikke vindes med nødhjælp.

16 Ung popstar spiller for Kenya Teenageidolet Khani spiller på skoler og på Fair Fælled Festival og samler penge til MS’ arbejde i Kenya.

19 Bismag i mælken EU-støttet dansk mælk bliver solgt som pulver i Bangladesh, og forvrider dermed det lokale marked til skade for de fattige bangladeshiske bønder.

27 Magi i tommelfingeren i Danmark Unge fra verdens u-lande i På Sporet af den globale frem- tid har sat spot på danskernes livsstil, attitude og frem- syn. Se deres kommentarer.

14 Masai-livet truet Tørken har tvunget masaien Lonineo Sabaya væk fra de åbne sletter og ind i Kenyas slum. Som tusinder andre masaier er han tvunget til at opgive nomadelivet, hvis han vil forsørge sin familie.

22 Ligestilling skal være en selvfølge i Kenya I Kenyas forfatning skal en tredjedel af de folkevalgte fra næste valg være kvinder. Syv fra Kvinder for Indflydelse var i Kenya og diskuterede lederskab med Kenyas foran dringsparate kvinder. Se billedreportagen.

actionmagazine udgives af Mellemfolkeligt Samvirke fire gange om året. Artikler i magasinet udtrykker ikke nødvendigvis foreningens holdninger | Forsidefoto: Esben Salling

Redaktør: Henriette Winther | Ansv: Claes Amundsen | Layout: Kurt Lukowski | Tryk: Handy Print A/S på svanemærket papir

Adresse: Fælledvej 12 · 2200 København N | +45 77 31 00 00 | [email protected] | www.ms.dk | #3 oktober 2011

Oplag: 9.000 | ISSN: 1901-6115 |

Claes Amundsen, fundraising- og kommunikationschef i Mellemfolkeligt Samvirke

Klog katastrofehjælp

Leder

Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel verden, der er kommet for sent. Godt 40 år efter hungersnøden i Biafra skulle man ellers tro, at det internationale samfund hav-de lært lektien, men der er stadig mange millioner mennesker, der konstant balancerer på kanten af katastrofen. De lever i ekstrem fattigdom, deres menneskerettigheder bliver systematisk krænket, og de er tilsyneladende glemt af både deres egne regeringer og donorer i den rigere del af verden.

Hungersnøden er ikke det egentlige problem – den er blot det uhyggelige og meget synlige udtryk for globale og lokale ubalancer. Det er de ubalancer, Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid vil rette op på, og indtil det sker, vil vi med usvigelig sikkerhed se sommerens katastrofebilleder gentage sig med jævne mellemrum.

Ubalancerne består især i den ulige adgang til helt basale goder og ret-tigheder. Selv inden for de enkelte østafrikanske lande er der mennesker, som med lethed klarer sig gennem tørkeperioder, mens andre er chanceløse. De sultende bor typisk i yderområder, hvor penge til udvikling ikke er nået frem, selv om de måske optræder i budgetterne. Ofte mangler den helt ba-sale infrastruktur som for eksempel brønde, sund-hedsklinikker, skoler og velfungerende markeder. Befolkningen overlever på et minimum af landbrug og kvægdrift, og derfor er deres sårbarhed over for klimaændringer enorm.

ActionAid Kenya har udarbejdet en treårig plan, som skal ruste de mest udsatte mennesker langt bedre mod fremti-dige katastrofer. Hvad indsatsen konkret består i, kan du læse om i dette nummer af actionmagazine. Men helt centralt er målet om, at de lokale befolk-ninger aktivt deltager i forvaltningen af ressourcer – både de økonomiske og naturens egne.

Langsigtet bekæmpelse af fattigdom er et ambitiøst mål og en kompleks ud-fordring. Men når det kommer til stykket, er det den eneste farbare vej til en verden uden sult. Derfor er det også glædeligt, at Danmarks nye regering me-get klart har meldt ud, at netop fattigdomsbekæm-pelsen får en helt central plads i de kommende års strategier for bistand. Og det er ikke mindst en god nyhed, for de millioner, som med mellemrum ram-mes af langvarig tørke. For den bedste nødhjælp er den, der bliver givet, længe inden katastrofen op-står – og i bedste fald helt kan afværge den.

PSST – giv bladet videre, når du har læst det. Kender du én, som er interesseret i en verden uden fattigdom, så vil han/hun måske også gerne læse actionmagazine – og måske støtte Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde. Som altid kan man støtte via www.ms.dk/støt

MS med i den nye regeringMed et helt nyt ministerhold, der skal tegne Danmarks politik fremover er det med slet skjult tilfredshed, at vi her i Mellemfolkeligt Samvirke (MS) har konstateret at hele tre nye ministre har en fortid i MS.

Udviklingsminister Christian Friis Bach var formand i MS fra 1997-2003.

Klimaminister Martin Lidegaard var kommunikationschef og vice-generalsekretær i MS fra 1995-2001.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr var næstforkvinde i MS fra 2002-2004.

Tillykke med de nye titler. I MS glæder vi os til at se nye politiske initiativer, der skal mindske verdens ulighed.

Henriette Winther, redaktør, [email protected]

Foto

: Esb

en S

allin

g

Foto

: Tin

e H

arde

n

Page 3: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.5s.4

actionmagazine #3 | 2011

MSNoter

Unge er politisk aktive Blandt nutidens unge, der ofte bliver kaldt selvop-tagede og egoistiske, har hele 71 procent deltaget i politiske aktioner som underskriftindsamlinger eller demonstrationer.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd, hvor unge mellem 18 og 25 år er blevet spurgt om deres politiske vaner. Til sammenligning er tallet for de 26 til 66-årige 57 procent. I Mellem-folkeligt Samvirke (MS) laver et stort antal frivillige bl.a. debatmøder, fairtrade-events og begiven-heder i café Mellemrummet. I MS har aktivismen ingen alder, du kan også være med. Tjek www.ms.dk/frivillig

Training of TrainersBliv workshopleder • Læratlaveworkshopperogkurser• Fåerfaringmedatfacilitereogundervise• Brugsyvweekenderhenoverefteråretog foråretKursusstart 15. oktober 2011

På Mellemfolkeligt Samvirkes moduluddannelse ”Training of Trainers” lærer du at organisere og køre workshopper og kurser. Uddannelsen foku-serer på, hvordan undervisning kan medvirke til at skabe social forandring. Tjek www.ms.dk/training, eller send mail til koordinator Christine Bystøl på [email protected] for mere information.

Kom til Myanmar med GlobalContactNu kan du blive volontør i et af verdens mest luk-kede lande: det smukke og meget fattige Myan-mar, som står på spring til en ny æra. Ekstrem undertrykkelse af befolkningen har været mili-tærjuntaens magtmetode gennem mere end 40 år, men nu er grebet løsnet en smule. ActionAid arbejder med fattigdomsreduktion i Myanmar sammen med forskellige ngo’er. Som volontør vil du skulle arbejde med daglige gøremål og fundraising på ActionAids kontor i Yangon samt undervise i engelsk og måske andre aktiviteter på et lokalt ungdomscenter.For mere information: Send mail til Aja Heinze [email protected] – eller kom til infomøde, som holdes løbende. Se kalenderen side 26.

Afrika NU gav 110 millionerVed den store tv-indsamling, der blev vist på DR og Tv2, gav danskerne 110 millioner kroner til sult- og tørkeofrene i Østafrika.Bagtv-showetstod12danskeorganisationer,deralleydernødhjælpidekatastroferamteområder.

Mellemfolkeligt Samvirke har modtaget godt 2 millioner kroner fra Afrika NU-showet, og pengene indgår allerede i arbejdet i Kenya. ActionAid Kenya har 13 lokalkontorer i de tørkeramte områder og udleverer for eksempel skolemad til børn og nødhjælpspakker til familier. Desuden arbejder ActionAid Kenya ud fra en ny treårsplan, der skal sikre, at ofrene har større chancer for at klare sig, når en ny tørke rammer dem.

Se, om du kender alle svarene på verdensbedstenyheder.dk – og del dine svar med dine Facebook-venner.

Du kan også deltage i konkurrencen om en flybillet til et fredeligt afrikansk u-land efter eget valg.

I hvilket parlament i verden sidder der flest kvinder?

Bolivia Rwanda Sverige

I 1960 var den gennemsnitlige levealder for mænd i Botswana 49 år. Hvor gamle bliver mændene i Botswana i gennemsnit i dag?

47 år 56 år 61 år

Hvilket land gik på kun to år fra at have et underskud af mad på 53 % – til et overskud på 43 %?

Bangladesh Malawi Mozambique

I hvor stor en del af verden vil alle børn gå i skole i 2015, hvis udviklingen siden 1990 fortsætter?

Den kvarte verden Den halve verden Næsten hele verden

Hvornår toppede hiv/aids-epidemien globalt?

1997 2006 2010

Hvor mange mangler at få adgang til rent vand, før alle mennesker i hele verden bor i en husholdning med adgang til rent vand?

13 % mangler 23 % mangler 33 % mangler

I hvilket land har relativt flest indbyggere prøvet at gå i banken over mobiltelefonen?

Frankrig Kenya Tyskland

I hvilket land er det lykkedes at nedbringe børnedødeligheden til mindre end halvdelen af, hvad den var i 1991?

Bangladesh Afghanistan Burkina Faso

1

2

3

4

56

7

8

MS’bestyrelse

Mellemfolkeligt Samvirke har fået ny bestyrelse, som blev valgt på det årlige Rådsmøde i september.

Trine Pertou Mach, forkvindeArvid Aagaard Jensen, næstformandSteen Folke Dines JustesenElsebeth KroghNis BennTea Balle Fromholt HansenAmalie BosdatterNana Gerstrøm AlstedKaren JørgensenKirsten BruunHans BeksgaardHelen McEachern

Suppleanter:Mads MadsenChristian Ulrich

Se flere billeder fra Rådsmødet på ms.dk

KONKURRENCE

Foto

: Mic

hael

Bot

hage

r

Page 4: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.7

actionmagazine

BilledtekstDer kan afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles stort uden brug fra presse.

Infotekst og andet relateret til historien Der kan afsluttes uden løse ender, og de kan optimeres fra oven af at formidles stort uden brug fra presse. I en kant af landet går der blandt om, at de vil sætte den over forbehold for tiden.

#3 | 2011

ActionAidiKenyahjælperoverenkvartmillionkenyaneregennemtørkenmedskolemad,nødhjælpogkunstigesøer.Ogdererstadigbrugforhjælpen

Victor er heldig – han bliver mæt hver dag

Tekst: Søren Bjerregaard Jepsen, KenyaFoto: Esben Salling

HvadDine penge til Østafrika gør en forskel

10-årigeVictOrKOMBeog over 250.000 an-dre kenyanere får nødhjælp og/eller skolemad fra Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation i Ken-ya, ActionAid Kenya. De har akut brug for hjælpen, fordi høsten er slået fejl, og husdyrene er bukket under for tørken, der i nogle områder er den værste i 60 år.– Vi har et lille stykke jord med majs, som plejer at sikre os, at vi altid har majsmel til at lave ugali (majsgrød). Men de seneste to sæsoner har solen brændt afgrøderne af marken. Det er første gang, det er sket to høstsæsoner i træk, fortæller Victor Kombe. Han er en af de elever, som får et solidt måltid mad i skolen hver dag, fordi hans skole hører under ActionAid Kenyas skolemadsprogram.– Jeg var i forvejen glad for at gå i skole, og nu hvor vi får mad hver dag, er det helt fantastisk. Når vi har mindre mad derhjemme, er det rart at være sikker på at blive mæt i skolen, fortæller Victor Kombe, der kommer fra byen Marafa, som ligger 50 kilometer fra Kenyas østkyst.– Tidligere regnede det i ugevis i de to regntider. Nu får vi nogle spredte byger, og det er slet ikke nok til, at vores grøntsager og majs kan gro, fortsætter han.

KunStigSØredderLiVLængere nordpå – i den vindblæste by Ruqa – har tørken ramt endnu hårdere. Ud over skolemad de-ler ActionAid nødhjælp ud til de fattigste familier. Desuden har ActionAid gravet en kunstig sø.– Uden den kunstige sø ville livet i landsbyen ikke kunne fortsætte. Den giver vand til 500 familier og vores geder, forklarer 64-årige Haji Muhammed,

som tidligere havde 100 geder og 30 stykker kvæg. Nu har han kun omkring 40 geder, fordi resten er døde i tørken.ActionAid har gravet i alt seks søer i området. Tre er tørret ud, mens vandspejlet hurtigt synker i de andre tre. – Hvis ikke der kommer regn i løbet af få måneder, tørrer søen ud, og så er spørgsmålet, om vi kan blive her i landsbyen. Mange af de yngre mænd er allerede langt væk med de sidste stykker kvæg. Os ældre, kvinderne og børnene er blevet tilbage med gederne, og vi har ingen steder at flytte hen, fort-sætter Haji Muhammed, som skal forsørge en stor familie.

nØdhjæLperFØrSteSKridtAbdi Omar er programkoordinator for ActionAids kontor i Ijara i det østlige Kenya og har arbejdet på højtryk de seneste måneder for at få nødhjælpen ud.– Folk sulter, så vi deler al den nødhjælp ud, vi kan, og selvfølgelig sørger vi for, at der er mad til bør-nene på skolerne. Der er gode chancer for regn i oktober og november, men det tager måneder og år før markerne kan høstes, og bestanden af husdyr er genopbygget, siger han.Derfor fortsætter nødhjælpen og skolemaden i de kommende måneder, mens ActionAid hjælper de lokale med at finde holdbare indtægtsformer. I Ijara hjælpes bønderne til at dyrke nye typer afgrøder, som er særligt egnede i tørkeperioder. Desuden får kvindegrupper økonomisk hjælp til at starte produk-tionsværksteder og forretninger.

KenyaogtørkenI alt 3,2 millioner kenyanere mærker tørken direkte hver dag. De får ikke nok at spise.Deres husdyr og små landbrug lider kraftigt under, at det ikke har regnet i op til tre år. Flere områder i det nordøstlige Kenya er erklæret i krisetilstand. 385.000 børn og 90.000 gravide eller ammende kvinder er fejlernærede. I sultperioder holder de gamle op med at spise, for at børnene kan få mad.

Seks kunstige søerActionAid graver søer, der samler regnvand i de semitørre områder, hvor vi arbej-der. De giver drikkevand til køer og geder samt vaskevand til husholdninger. Søen ovenfor er en af seks kunstige søer i området omkring Ijara i det nordøstlige Kenya. Kvæget i området er enten bukket under for tørken eller på græs flere hundrede kilometer væk. Ifølge de lokale ville gederne også være omkommet uden søen.

Deler vandhulVandet i de få overjordiske søer drikkes flere steder – her i Ijara – af både dyr og mennesker med sygdom-me til følge.

hajiMuhammedhavde 100 geder og 30 kvæg før tørken. Nu har han kun 40 geder, som hele familien skal leve af.

s.6

StøtKenyasofremed150kr.SMS sult til 1919 + alm. sms-takst

Page 5: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

actionmagazine #3 | 2011

s.9s.8

Katastrofen i Østafrika rammer ikke tilfældigt

Det er fristende at se hungersnøden i Østafrika

som et resultat af naturens luner. Men det er langt

fra tilfældigt, hvem der sulter, og hvem der klarer

sig godt gennem tørken. De hårdest ramte er

typiskdefattigsteiyderområderne,ogdereren

direkte sammenhæng mellem sult og krænkelser

af fundamentale menneskerettigheder.

Det gør Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid

noget ved.

Lea Achiendehar svært ved at tjene penge som vaskekone, fordi hendes kunder nu skal bruge flere penge på mad som følge af tørken og den stigende efter-spørgsel på mad

Page 6: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.11s.10

actionmagazine #3 | 2011

iKiBerA,KenyASStØrSteSLuMKVArteri Nairobis udkant, bor Lea Achiende. Den 54-årige kvinde forsørger 10 børn og børnebørn, og selv i gode tider har hun svært ved at mætte familien. I år har tørken i Østafrika gjort det helt umuligt. Der er rift om basale madvarer som majs og brød, og den stigende efterspørgsel har sendt priserne hastigt i vejret. – Prisen på mad er mere end fordoblet over det se-neste år, mens min indkomst er halveret. Før kunne jeg sikre, at vi alle fik to solide måltider om dagen. Nu er der ikke nok til, at vi spiser os mætte bare en enkelt gang, fortæller Lea Achiende.

I sommerens mediedækning og de store indsam-linger har der været fokus på den akutte og livred-dende nødhjælp. Også Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation ActionAid Kenya har haft travlt med at uddele mad og vand til de sultende. Des-uden har ActionAid opkøbt hensygnende kvæg til en fair pris med et dobbelt formål: at give ejerne penge at leve for, og at fordele kødet blandt de tør-keramte. Endelig har organisationen leveret brænd-stof til vandpumper og hjulpet med at genetablere brønde.– Nødhjælpen er vigtig, men den er en kortsigtet løsning, siger Susanne Adelhardt Jensen, som er

koordinator for Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde i Kenya og i løbende kontakt med ActionAid Kenya og dem, der koordinerer arbejdet med tørkeofrene. – Der skal helt andre ting til, hvis katastrofen ikke skal gentage sig. Tørken vender med garanti tilba-ge, og hvis ikke de fattigste er blevet bedre rustet, kommer de til at sulte igen.

rettiLMAdMuligheden for at spise sig mæt hver dag er en grundlæggende menneskeret, og rettighedsarbej-det er helt centralt i den plan, som ActionAid har lagt for arbejdet i Kenya de næste tre år.

– Gennem årtier er de tørkeramte områder blevet ignoreret og svigtet af politikerne. Der er ikke blevet investeret i bæredygtigt landbrug, kunstvandings-systemer, veje eller økonomisk udvikling. En vigtig del af ActionAids strategiske indsats består derfor i at hjælpe befolkningen til at øge presset på de an-svarlige embedsfolk og politikere. I længden er det den eneste effektive vej ud af sult, siger Susanne Adelhardt Jensen.ActionAid vil oplyse kvinder og mænd i de tørke-ramte områder om retten til fx mad, sundhed og uddannelse. Borgerne vil få hjælp til at organisere sig, og de vil blive klædt på, så de kan stille de lo-

Hvad: Bag om tørken

Østafrika og tørkenOver 12 millioner mennesker er direkte ramt af hungersnøden i Østafrika165.000 i Djibouti3,7 mio. i Kenya (en halv mio. tørkeofre er flygtet til Kenya)3,7 mio. i Somalia4,8 mio. i Etiopien

FN anslår, at der er behov for 12,7 mia. kroner til humanitær bistand i området, indtil videre er 59 procent af pengene rejst.ActionAid og Mellemfolkeligt Samvirke arbejder ikke i Djibouti, Somalia og Etiopien, men i Kenya.Kilde: reliefweb.int

Tekst: Claes Amundsen og Karen Ansbæk, Mellemfolkeligt Samvirke Foto: Esben Salling

Susanne Adelhardt Jensen, koordinator for Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde i Kenya

Page 7: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.13

actionmagazine #3 | 2011

kale politikere til ansvar. Som en del af indsatsen vil lokale borgergrupper få metoder til at overvåge de offentlige budgetter. På den måde kan de sikre sig, at penge, der er bevilget til for eksempel en brønd, ikke ender med at betale en embedsmands garage. ActionAids strategi har et særligt fokus på kvinder. De har det daglige ansvar for, at børnene får mad, og at husholdningsbudgettet hænger sammen. Derfor har de også en særlig interesse i at deltage i de politiske processer. ActionAid har en ambition om, at kvinder skal spille en langt stærkere rolle i forvaltningen af vand og andre naturressourcer.

FrAnØdhjæLptiLBæredygtigeLØSningerPolitiske systemer og traditioner ændres ikke på én dag – heller ikke i Afrika. Derfor arbejder ActionAid med både en kort og en længere tidshorisont.I de kommende måneder fortsætter nødhjælpen, herunder uddelingen af mad i skolerne. Børn skal have mulighed for at følge undervisningen i stedet for at bruge dagen på at hjælpe familien med at skaffe penge til mad. Når den akutte fase er over-

stået, skal befolkningen have hjælp til at ruste sig mod kommende tørkeperioder. En del af planen består i at klimatilpasse landbruget, for eksempel ved at indføre afgrøder, som er mindre afhængige af regn.– De fattigste skal have adgang til modstandsdygtig såsæd, kunstvanding og viden om dyrkningsmeto-der under ekstrem tørke, siger Susanne Adelhardt Jensen.Desuden vil ActionAid i samarbejde med lokalbe-folkningen finde nye indtægtskilder. Her gælder det blandt andet om at blive mindre afhængig af kvæg og satse på helt nye områder, fx produktion af hon-ning.Tilbage i Kibera tjener Lea Achiende sine penge som vaskekone. Hun kan tydeligt mærke, at kun-derne i dag må bruge flere af deres penge på mad, og derfor har mindre råd til at få vasket tøj. Kon-kret betyder det, at hendes indtægt er mindre end halvdelen af, hvad den var før tørken. Omkring 11 kroner om dagen er der til den store familie.– Mine børn kan ikke finde arbejde, så de er afhæn-gige af mig. Det er alt for hårdt, og jeg ved ikke, hvor længe jeg kan fortsætte på den her måde.•

dettOgLOnineOSABAyA11 dage at vandre fra sin tørkeramte hjemstavn i det nordlige Kenya til Kibera-slummen i hovedstaden, Nairobi. Der er hverken vand eller græs tilbage dér, hvor han kom-mer fra. Hans kone og toårige søn er der dog sta-dig, og de sulter, mens de venter på penge fra ham.– Jeg ankom til slummen for et par dage siden efter 11 dages vandring fra vores hjem i Phokot. Mine kvæg var ved at dø, og vi havde ingen penge, så det var ikke et svært valg, selvom jeg kommer til at savne min søn, fortæller den 33-årige masai.

KAdAVereiStedetFOrgræSDa kvægbestanden var skrumpet til tre, opgav Lo-nineo Sabaya sit traditionelle hyrdeliv – formentlig for altid. – For et par måneder siden drev jeg mit kvæg fra Phokot ind i Turkana, hvor der er masser af græs-ningsområder. Men i stedet for græs så jeg kada-vere af kvæg, geder og kameler. Jeg var taget af sted for at fede mine sidste seks stykker kvæg op, men da jeg kom tilbage, var det med tre udmag-rede køer, fortsætter han. Han overlod kvæget til sin bror, sagde farvel til kone og søn og vandrede mod syd for at prøve lykken i Nairobis slumkvarter. – Det var nemt at finde til Nairobi. Jeg mødte andre masaier undervejs, som delte deres mad med mig. Jeg overnattede i et rigtigt værelse en enkelt gang. Ellers sov jeg mest i midlertidige masai-lejre eller under åben himmel, fortæller Sabaya nøgternt om den cirka 400 kilometer lange vandring med syv-otte timers rask gang hver dag i 11 dage.

s.12

LeaAchiendekan tydeligt mærke at folk har fået mindre råd til at få vasket tøj, og det betyder at hun har færre penge til at forsørge sine børn og børnebørn.

nyforfatning-nyelokalpolitikereI august 2010 blev en ny forfatning vedtaget i Kenya. Den betyder blandt andet, at der indføres en helt ny struktur for lokalt styre. En stor del af magten flytter fra hovedstaden, Nairobi, til 47 nyopret-tede amter. Formålet er at decentralisere og placere beslutnin-gerne tættere på borgerne.

Næste år er der valg til de nye enheder, og det giver en chance for at vælge helt nye lokalpolitikere, som kan holdes til ansvar for udviklingen i lokalsamfundene. Hvis sultkatastrofer fremover skal undgås, må de nyvalgte aktivt demonstrere, at de respekterer retten til mad, vand, sundhedsydelser og en retfærdig fordeling af landets ressourcer.

Tekst: SørenBjerregaardjepsen,Kenya Foto: Esben Salling

HvadBag om tørken

Masai-far søger nye græsgange i slummen

tørkenhartvungetLonineoSabayatilatopgivenomadelivetforistedetattjenepengesomvagtogkulsælgerlangtfrasinfamilieogdetmasai-livpåsletterne,somhankender.hanmenerikke,dererenfremtidforhyrderiKenya.

Page 8: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.15s.14

actionmagazine #3 | 2011

– Det var svært at efterlade dem, for de lever for tiden af nødhjælp, og de får slet ikke nok. Men jeg er her, fordi jeg vil forsørge min familie, og det kunne jeg ikke i Phokot, siger han. ActionAid arbejder i Phokot, og ifølge koordinator Enrico Eminae er denne historie ikke enestående.– I de senere år har den ene tørke afløst den anden, og lige nu er det så tørt, at det er svært for masai-erne at overleve som hyrder. Den ældre generation er ikke indstillet på at finde andre indtægtsformer, og selv de yngre er tilbageholdende med at opgive nomadelivet, siger Enrico Eminae om masaierne, der gennem generationer har levet som hyrder i naturen.

nOMAderSKuLturdØrDet traditionelle nomadeliv for de omkring en million masaier og to millioner øvrige nomader er truet.– Mere og mere af den frugtbare jord opkøbes og indhegnes af jordbrugere. Så selv når det har

regnet, er det svært for dem at finde græsgange. Klimaforandringer er den største stopklods for hyr-delivet, men i det hele taget er det en svær livsform i et land, hvor der kommer flere og flere skøder på jorden, forklarer Enrico Eminae. ActionAid har derfor især undervist kvinder i jord-brug og hjulpet børn til skolegang. Blandt andet i Phokot, hvor Lonineo Sabayas kone og søn stadig bor.– Uddannelsesniveauet er meget lavt, da Phokot-masaierne traditionelt ikke har fundet skolegang nødvendigt. Men da de færreste har en fremtid som kvæghyrder, hjælper vi dem med at få en uddan-nelse, der kan give nye muligheder, forklarer Enrico Eminae. deLerruMMedFeMLonineo Sabaya fandt hurtigt job som vagt til 3.000 shilling (165 kr.) om måneden, da han ankom til Nairobi.

– Lønnen er så lav, at der er mangel på vagter, så jeg fik jobbet med det samme. Det er en start, men slet ikke nok. Jeg deler et lille rum med fem andre masaier, hvor vi skiftes til at sove. De to er ligesom mig næsten lige kommet til Nairobi, fortsætter han. Den ukuelige mand satser alligevel på hurtigt at få penge nok til, at han kan købe sig ind i tre af hans nye kammeraters forretning med at sælge trækul langs gyderne i Kibera-slummen.– Trækul er en stor forretning i slummen, hvor folk hverken har elektricitet eller gas til at lave mad. Jeg kan nok tjene 10.000 shilling om måneden, hvis jeg får startet en god forretning op. Desværre kan jeg hverken snakke swahili eller engelsk, så det bliver besværligt i starten, forklarer Sabaya, der ikke har nogen skolegang bag sig.

MAngegiVerOpIfølge Enrico Eminae har den igangværende tørke splittet tusindvis af familier.

– Masaier er nomader, og mændene har altid vand-ret. Men der er mange, der giver helt op, når de mister deres kvæg og geder. Nogle ender med at drikke hjemmebrygget alkohol i deres landsby, og flere har begået selvmord. Eller de flytter simpelthen væk og lader deres familier i stikken, fordi det er skammeligt for dem, når de ikke kan forsørge som stolte familieoverhoveder. Lonineo Sabaya har dog ikke tænkt sig at lade sin fa-milie i stikken, og han har fattet den skrift, ActionAids masai-kender Enrico Eminae skriver på væggen.– Der er ikke nogen fremtid for os som hyrder. Tør-ken har slået dyrene ihjel og gjort det umuligt at dyrke noget på vores lille jordstykke. Der er mange, der ikke har evnerne eller modet til at finde et nyt liv. For mig var det enkelt: Jeg havde ikke andet valg, konstaterer han.•

Det traditionelle nomadeliv for de omkring en million masaier og to millioner øvrige nomader i Kenya er truet.”

Det var svært at efterlade min kone og min søn, for de lever for tiden af nød-hjælp, og de får slet ikke nok. Men jer er her, fordi jeg vil forsørge min familie, og det kunne jeg ikke i Phokot.Lonineo Sabaya, som sælger kul i slumbyen Kibera

Enrico Eminae, koordinator for ActionAid Kenya i de tørkeramte områder.

Page 9: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

actionmagazine #3 | 2011

MusikerenKhanihargivetkoncerterforbegejstredeteenagerehen over sommeren. Han har med stor succes opfordret dem til at

sende en støtte-sms til Mellemfolkeligt Samvirkes indsamling til Østafrika.

Den 19-årige sanger spillede desuden på Mellemfolkeligt Samvirkes årligeFairFælledFestivalligesomhanhardoneretsinsinglenår

solen går ned til MS’ indsamling. MS er glade for Khanis initiativ og kan kun opfordre andre til lignende initiativer.

Popkometen Khani spiller for Østafrika

s.16 s.17

Foto: Peter Bischoff

Page 10: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.19s.18

actionmagazine #3 | 2011

Tekst: Claes Amundsen, Mellemfolkeligt SamvirkeFoto: Bertel Henning Jensen

HvadNoter

HvadNy rapport:Milking the poor

MælkepengeArla har en indtægt på 200 millioner kroner ved salget af Dano mælkepul-ver i Bangladesh. På ver-densplan er det indtægten for mælkepulver over 800 millioner kroner.

hvertåreksporterermejerigigantenArlastoremængdermælkepulvertilBangladesh.ennyrapportfraActionAidkritiserereksporten:denskaberunfair konkurrence i Bangladesh og er med til at fastholde lokale bønder i fattigdom. EU’s landbrugsstøtte er skurken.

ethVertBArniBAngLAdeShkender Dano. Mange familier foretrækker det danske mælkepul-ver frem for mælk fra de lokale mejerier. Massiv markedsføring har skaffet Dano en førerposition på det store pulvermarked i Bangladesh, og for Arla er det en millionforretning. Alene i 2010 gav salget af Dano en indtægt på 200 millioner kroner til mejerigi-ganten. Men ifølge rapporten “Milking the poor” er eksporten til Bangladesh unfair, og den skader de lokale bønders indtjening.

Det er Mellemfolkeligt Samvirke (MS), der har taget initiativ til rapporten, som er et massivt angreb på EU’s landbrugsstøtteordning. I hovedtræk kan pro-blemet sammenfattes sådan:

• EU’slandbrugsstøttegiverkunstigtlavepro- duktionsomkostninger for danske mælkebøn- der. Dermed kan de sælge mælk – og mælke- pulver – til priser, som er lavere end produk- tionsprisen.

• NårDanmarkeksportererbilligtmælkepulvertil Bangladesh, er de med til at presse de lokale priser. Bangladesh’ mælkebønder er nødt til at lægge deres pris under Arlas for at klare sig i konkurrencen.

• Samtidigbetyderdestoremængderimporteret mælkepulver i Bangladesh, at den lokale mæl- kesektor ikke bliver udviklet. Og det er med til at fastholde bønderne i fattigdom.

Landbrugsstøtten skal genforhandles næste år, og MS opfordrer det danske EU-formandskab til at sikre, at der fremover tages større hensyn til udvik-lingslandene.

– EU har for længst besluttet, at landbrugspolitik-ken skal være retfærdig over for u-landene. Vi må bare konkludere, at den stadig har store indbygge-de uretfærdigheder, som rammer verdens fattigste hårdt, siger Frans Mikael Jansen, som er general-sekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

enunAturLigeKSpOrtDet er dyrt at producere mælk i Danmark. Faktisk så dyrt, at produktionen ville give underskud, hvis ikke bønderne fik landbrugsstøtte fra EU. Det er en af pointerne i “Milking the Poor”, og rapporten underbygger påstanden med tørre tal: Uden land-brugsstøtte ville den danske mælkeproduktion i 2009 have givet et underskud på cirka fem procent. – Situationen er ret grotesk. Det giver ikke mening, at vi i Danmark bruger skattekroner,

Dansk mælkepulver presser fattige bønder

Kenyas parlament har vedtaget, at det er strafbart at udføre alle former for omskæring af piger og kvinder, når der ikke er en medicinsk grund. Det har hele tiden været forbudt, men forbuddet har ikke været fulgt op af strafforføl-gelse, men det sker altså nu. ActionAid Kenya er blandt de menneskerets- og civilsamfundsgrupper, der i årevis har kæmpet for at forhindre den smertefulde mishandling.I 2009 var cirka 27% af kvinder og piger i Kenya, men omfanget varierer meget fra egn til egn. I somaliske samfund i Kenya er op til 95% af kvinder og piger omskåret. Der forestår derfor en stor opgave i at få implementeret loven.

U-lande mindre afhængige af bistand12 af verdens 42 fattigste lande har de seneste 11 år formindsket deres afhængighed af u-lands-bistand med 30 procent. Det viser en ny rapport fra ActionAid, som Mellemfolkeligt Samvirke er en del af. Bistandsafhængighed måles ved, hvor stor en del af landets udgifter til fx hospitaler, skoler og infrastruktur, der finansieres af bistandsmidler.I Ghana blev næsten halvdelen af statens udgifter betalt via udenlandsk støtte i år 2000. Nu er det tal halveret, fordi regeringen har arbejdet målrettet for at forbedre skatteopkrævningen samt investeret massivt i uddannelse og sundhed. I dag dæk-ker udenlandsk støtte således kun en fjerdedel af Ghanas udgifter.- Vi har forsøgt at skabe et dybere ejerskab for udviklingsdagsordenen ved at opstille vores egne prioriteter. Ingen udviklingsdagsorden, som har do-norerne i førersædet, kan være bæredygtig, siger Veronica Sackey, der er chef for Ghana’s Multido-nor Budgetstøtte Program.Rapporten ’Real Aid - Ending Aid Dependency’ konkluder, at blandt verdens fattigste lande kan afhængigheden af bistandshjælp blive endnu min-dre det kommende årti, fordi kvaliteten af udvik-lingsbistanden kan forbedres, så den i højere grad understøtter modtagerlandenes egne strategier for udvikling. Læs hele rapporten på ms.dk

Forfatning i Nepal udskudt igenVedtagelsen af Nepals forfatning blev udskudt for tredje gang kort før deadline den 29. august. Spekulationer om uro og voldelige sammenstød blev dog gjort til skamme, fordi landet samtidig fik en ny premierminister, maoisten Baburam Bhattarai, der nyder stor popularitet i befolkningen på tværs af partiskel.Bhattarais succes og dermed underskrivelsen af den nye forfatning afhænger i høj grad af, om han formår at holde ro i egne rækker. Maoi-sterne har nemlig en lang tradition for interne magtkampe. I løbet af sine første fjorten dage ved magten har Bhattarai tvunget maoi-sterne til at overgive våbnene fra den ti år lange borgerkrig, der sluttede i 2006. Han har også lovet, at al ejendom, konfiskeret af maoisterne under borgerkrigen, vil blive leveret tilbage til deres retmæssige ejere og at etablere den sandheds- og forsoningskommission, der skulle have været oprettet for flere år siden.Den nye frist for vedtagelse af forfatningen er sat i november.

ActionAid Nepal og Mellemfolkeligt Samvirkearbejderi30distrikterindenforområderne:•uddannelse•Kvindersrettigheder•Fødevaresikkerhed•rettilsundhed•demokrati•Basalsikkerhed

LiggermellemstormagterneKinaogindienEt af verdens fattigste og mindst udviklede lande29,4mioindbyggereKnap7,3mionepalesereleveristorfattigdom81% bor på landet 49% af befolkningen kan læse (flest mænd)46%afbefolkningenerudenjobForventetlevetid66år

Kvindelig omskæring forbydes i Kenya

Nepal ramt af jordskælvDen 18. september blev Nepal ramt af det kraf-tigste jordskælv siden 1934. Skælvets epicen-ter var i landets nordøstlige hjørne ved grænsen til Indien og indtil videre er otte mennesker omkommet, 100 er såret og 200 familiers hjem styrtet i grus alene i Nepal. Derudover er 272 skoler beskadigede. ActionAid Nepal arbejder sammen med lokale partnere for at fastslå det præcise omfang af ødelæggelserne og befolk-ningens behov for hjælp.Myndighederne har lovet befolkningen i de berørte områder basal hjælp og økonomisk kompensation. Alligevel er ActionAid Nepal bekymret for, om områdets børn fortsat vil være sikret skolegang. Dette vil have førsteprioritet i den kommende tids arbejde.

KingcobranypræsidentiZambia74-årige Michael Sata, som leder partiet Patriotisk Front har vundet præsidentvalget i Zambia. Der-med bryder han 20 års magtmonopol for partiet MMD. Rekord mange unge havde registreret sig som vælgere, og de sætter lid til, at han kan sparke gang i beskæftigelsen og give de 60% af befolknin-gen, der lever i fattigdom et løft. Sata kaldes også King Cobra på grund af sin spydige tone.

tjeKpånepAL

Foto

: Tin

e H

arde

n

Page 11: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.21

actionmagazine #3 | 2011

energi og CO2 på at tørre frisk mælk og fragte den tværs over kloden, når bønder i Bangladesh hellere end gerne vil udvide deres egen produktion, siger Frans Mikael Jansen.

unFAirKOnKurrenceFor at beskytte sig mod den unfair konkurrence forsøger bønderne at få Bangladesh’ regering til at indføre højere toldsatser på importeret mælk. Det er kun takket være den nuværende afgift, at den lokale mælk stadig er en smule billigere end den impor-terede, og regeringen har faktisk ønsket at sænke toldsatserne.

Selv mener Arla ikke, at mælkepulveret fra Danmark giver de lokale bønder unfair konkurrence.– Priserne på vores mælkepulver ligger væsentligt over priserne på den lokale mælk. Og jeg tror ikke, at vores eksport har nogen mærkbar betydning for, hvad de lokale bønder får for deres mælk, siger Frede Juulsen, som er Arlas ansvarlige for salg af mælkepulver.– I øvrigt udgør Dano jo kun cirka 20 procent af det sødmælksbaserede mælkepulver i Bangladesh, og flere af de andre importerede mærker er billigere end vores. Og det på trods af, at de kommer fra lande uden for EU, som fx New Zealand.

SAtSpåLOKALudViKLingArlas afvisning rokker ikke ved hovedpointen i rapporten: EU-støtten giver en kunstigt billig pro-duktion. Og i stedet for at eksportere mælk til un-

derskudspris bør Europa satse på at udvikle land-brugsproduktionen i lande som Bangladesh.Og der er masser af plads til forbedringer. En ko i Bangladesh giver i gennemsnit omkring to liter mælk om dagen. Det er langt mindre end i nabo-lande som Indien og Pakistan, og i Danmark giver Arlas køer i gennemsnit 29 liter dagligt.Det er en af Bangladesh’ helt store udfordringer at blive selvforsynende med fødevarer, og netop der-for foreslår Mellemfolkeligt Samvirke, at Arla stop-per sin eksport af Dano til Bangladesh og i stedet køber mælken fra de lokale bønder.– I en tid, hvor kloden får stadig større problemer med at brødføde sin samlede befolkning, er det vigtigt at styrke produktionen lokalt. Eksporten af mælkepulver underminerer den tværtimod, siger generalsekretær Frans Mikael Jansen.Frede Juulsen vil ikke udelukke, at det med tiden kan blive tilfældet.– Vi har ikke tænkt i de baner endnu. På længere sigt kan det bestemt være en mulighed, især fordi den stigende efterspørgsel også kan gøre det in-teressant ud fra et forretningsmæssigt synspunkt. Men jeg tror desværre ikke, at Bangladesh kan blive selvforsynende med mælk foreløbig. Tværtimod vil vi nok se et endnu større behov for importeret mælk i takt med, at velstanden i landet stiger. Den forudsigelse er rapporten enig i. Og netop der-for mener Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid, at det er ekstra vigtigt at udvikle den lokale mælkesek-tor. De fattige mælkebønder bør også få glæde af det opsving, som i disse år rammer Bangladesh.•

Milking the poorRapporten blev lanceret den 27. september. Mellemfolkeligt Samvirke vil blandt andet benytte den til at påvirke de danske politikere, der næste år har EU-formandskabet. Hele EU’s landbrugsstøtte skal genforhandles i 2012.Download rapporten på ms.dk/milkingthepoor

Milking the poorHow EU subsidies hurt dairy producers in Bangladesh

September 2011

s.20

Det er hårdt arbejde at passe køerne, og man tjener meget lidt. Jeg skal forsørge otte i min familie, og det kan jeg ikke altid.Mohammad Maggemali, ejer 12 køer og 8 geder, men må arbejde som daglejer for at tjene nok til at forsørge familien

Vores liv gør ondt. Men vi klarer den med Guds nåde. Det vi tjener på at sælge mælk fra koen, er lige akkurat nok til at fylde vores maver, men ikke mere end det. Det er ikke noget til overs.Rohima Khatun, ejer en ko og skal desuden forsørge sin datter

Jeg elsker min mælk, men... Aktivister fra Mellemfolkeligt Samvirke i mælke-event ved lanceringen af rapporten. Foto: Laura Nørløv Nyby

Page 12: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

actionmagazine #3 | 2011

Selestine Mwazumbi byder Michelle Hviid velkom-men til Mombassa med dans og fest.

Juria Sudi fra kvindebevægelsen Sauti Wanawake og Marianne Stagetorn, som er formand for Kvinder for Indflydelse under Mellemfolkeligt Samvirke.

Dialogseminar om kvindelige lederePanelet fra venstre: Ester Passaris, social entreprenør og stifter af bl.a. Adobt a living, StineBosse,BettyK.Murungi, jurist i International Human Rights. ActionAid Kenya stod for seminaret, som den danske ambassade i Kenya var vært for.

Dorcas Jibran, leder af Sauti Ya Wanawake, som arbejder for at få flere kvinder ind i politik.– Hvis du stemte på en kvinde sidst, og hun ikke gjorde det godt, så lad være med at sige, hun ikke duer til politik. Hvorfor skulle du det? Kvinder er forskellige. Du ville aldrig sige “Jeg stemte på en mand sidst, og han gjorde det skidt, så nu vil jeg ikke stemme på mænd”.

s.22 s.23

Ligestilling skal være en selvfølge i Kenya Kvinder i Kenya er i landets nye grundlov sikret ligestilling. Men på kontorerne i Nairobi, i skolerne, i politik og de fleste andre steder holder mændene fast i de tunge poster.

Derfor støtter Kvinder for Indflydelse kenyanske kvinder i at få indflydelse på den politiske scene og i at blive iværksættere som unge, for på den måde at flytte ligestillingen fra at være pæne ord på papiret til at være en realitet.

En gruppe af Kvinder for Indflydelses ambassadørkorps har været i Kenya for at møde de kvinder, det handler om, og for at forstå, under hvilke forhold kvinderne i Kenya kæmper for indflydelse.

De syv danske kvinder besøgte de to projekter, som de samler penge ind til, og mødte overalt engage-rede og målrettede kvinder, der havde forberedt forskellige events i anledning af besøget fra Danmark.

For første gang nogensinde lykkedes det også at samle politikere, erhvervskvinder og prominente kvinderetsforkæmpere til et seminar, hvor sammenhængen mellem den lokale og nationale indsats for kvinders deltagelse i samfundet var i fokus. Seminaret, der blev arrangeret af ActionAid Kenya og afholdt på den danske ambassade i Kenya, tiltrak sig en del lokal medieopmærksomhed.

Foto: Tine Harden

Fremtidens ledere står på spring... efter middagsluren.

35-årige Saida Ali har været med til at starte Young

Women’s Leadership Institute, som arbejder for at

styrke unge kvinders plads i samfundet.

Hun har det daglige ansvar for at undervise i

projektet Young Womens Leadersip, som

Kvinder for Indflydelse støtter.

Page 13: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

actionmagazine #3 | 2011

s.25s.24

Stine Bosse og Wangari Kinoti fra ActionAid Kenya hilser på hinanden ved møde med kvindegruppe i det vestlige Kenya.– Hvis ikke vi går i gang nu med at nærme os vore naboer i syd med dette som en del af vores dialog, vil Kina løbe med måske den mest interessante dagsor-den i verden lige nu: Nemlig mulighedernes Afrika til erstatning for problemernes kontinent, siger erhvervs-kvinden Stine Bosse, som har været ambassadør i Kvinder for Indflydelse i to omgange.

StinneBjerreog janeOtien, selvstændig er-hvervsdrivende, som via mikrolån har investeret i små fiskedamme og hønsebrug, der har givet økonomisk afkast. De penge lever familien af og betaler børnenes uddannelser. – Jeg er meget tiltalt af de to konkrete projekter, som Kvinder for Indflydelse samler ind til. Såvel økonomisk uafhængighed som politisk indflydelse er meget afgø-rende for alle kvinder, siger Stinne Bjerre, chefredaktør SØNDAG.

Kvinder for Indflydelse synger “Jeg ved en lærkerede” til

stor begejstring for de kenyanske kvinder. Fra venstre:

Karin Retvig, fmd. HK Privat, Marianne Stagetorn,

ejer Conditori La Glace, Stine Bosse, professionelt be-

styrelsesmedlem, Bolette Christensen, cand.psych.

og E*MBA, Michelle Hviid, idemager og fantast,

SusanneB.danneskioldLassen, dir. Strategic Fa-

cilitator & Integrator samt StinneBjerre, chefredaktør

SØNDAG.

På tværs af kontinenter udveksles personlige historier om vejen til selvstændighed.

Stine Bosse og Marianne Stagetorn deltager i work-shop om unge kvinders lederskab og iværksætteri.

emilyAdhiamboAlare fra kvindegruppen PENWA lærer Stine Bosse at lave ”chapatti”, inden der skal spises.

Støt kvinderne i Kenya – start din egen indsamling.Gå ind på minegenindsamling.dk/kfi

Hvis du samler mere end 2000 kroner blandtdineFacebook-vennerdeltagerduikonkurrencenomensafari-rejsefortotilKenya.

Støt med 100 kr via mobilen: SMS støt til 1919 +alm. sms-takst.

På kvinderforindflydelse.dk kan du læseomdekenyanskekvinder,oghvad pengene går til.

Page 14: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

s.26

actionmagazine #3 | 2011

Magi i tommelfingeren

HvadMS-kalender

26

Annette Steen Pedersen • Birgitte Mørck Schultzer • Bolette Christensen • Elsebeth Krogh • Julie Polar de Greeve • Karin Retvig • Lone Hass • Marianne Stagetorn Kolos Mette Kynne Frandsen • Mette Laursen • Michelle Hviid • Stinne Bjerre • Stine Bosse • Suzanne Lassen • Tine Aurvig-Huggenberger • Vibeke Hartkorn

KVINDER FOR INDFLYDELSE

DET HELE LIV- OM TILVÆRELSENS VÆRDIER, PRIORITETER OG MULIGHEDER

Brug en aften på La Glace i selskab med en af Danmarks mest spændende erhvervskvinder. Hør hendes egne ord om, hvorfor hun har valgt at træde tilbage fra toppen af magten og i stedet engagere sig i bl.a. bestyrelsesarbej-de og frivilligt arbejde.

Stine Bosse, tidligere administrerende direktør i Tryg, er i dag formand for Børnefonden, særlig FN ambassadør for Millenium Developement Goals og bestyrelsesmedlem i flere fremtrædende virksomheder. Sidst men ikke mindst er hun del af Mellemfolkeligt Samvirkes netværksgruppe, Kvinder for Indflydelse.

Mød Stine Bosse til en aften om værdier og prioriteter, og om at få det bedste ud af sit liv og sine muligheder.

EN AFTEN MEDSTINE BOSSE

HVORNÅRTorsdag 3. november 2011Kl. 18.30 – 20.30

STEDConditori La GlaceSkoubogade 3, 1158 København K

TILMELDINGPå www.kvinderforindflydelse.dk eller skriv til Katrine på [email protected]

PRIS: 275 KR.Inklusiv kaffe/chokolade og lidt godt til maven

Pengene fra Salonen går ubeskåret til leder-skabstræning af kenyanske kvinder via to udvalgte projekter i samarbejde med Kvinder for Indflydelse. Kvinder for Indflydelse er en gruppe stærke kvinder fra toppen af dansk erhvervsliv, der er gået sammen for at vise solidaritet og rejse midler til stærke kvinder i Kenya. Se mere, kom på mail-listen og støt projektet via www.kvinderforindflydelse.dk

Mellemfolkeligt Samvirke

Der er magi i tommelfingeren i Danmark. Vi har blaffet over 200 kilometer på tre dage. nogetdervilleværeumuligtiudviklingslande.deteretsymbolpåengenerøsitetogenkultur,visynesbørbevares.– Fischer Siabasimbi, 24, Zambia og Bella Reyes, 25, Honduras

Det er trist, at køer i Danmark virker til at have mere mad end mennesker i Afrika, og et mærkeligtsystem,atnogledeleafverden skal have så meget, mens andre har så lidt. – Pamela Mbunonu Noella Kyando, 27, Tanzania

jegbesøgteetpleje-hjemiSlagelseogvarchokeret over at se så mange ældre bo alene. Når danske forældre opgiver så meget for at tage sig af deres børn, er det så for meget forlangt af dem at forvente det samme til gengæld?– Shanil Shazab, 20, Bangladesh

Måskelykkeerdeneneste ting, Danmark ikke har råd til? Det er, som om danskerne ikke ved, hvad det vil sige at havedetsjovtogdelesine følelser med andre. I Danmark er det, som ommenneskerikkeny-der livet særlig meget.– Yunior Medardo Gomez Alfaro, 26, El Salvador.

Som borger i et land, der modtager dansk udviklingsbistand, tror jeg,atdenomsorg,Danmark udviser over for udviklingslande, kunne give mere me-ning, hvis danskerne rent faktisk mødtes meddem,dehjælper.På den måde kunne vilyttetilhinandendirekte og finde ud af præcis, hvordan vi sammen kunne skabe enmerebæredygtigfremtid. – Richard Wanyina, 26, Uganda

BadeturvedBjørnø.Flere af deltagerne har aldrig badet i havet før, og de kastede sig straks i det lækre vand ved Bjørnø. En tog sågar en slurk af van-det, fordi det så så lækkert ud. Hun fortrød dog.

Jeg sad til bords med en af vores værtsfamilier, da min telefon ringede. Min vært var chokeret over at se mig, en zambisk pige, med en mobiltelefon. Tænk, at selvom vi lever i et århundrede, hvor teknologi og elektronik ikke længere er noget særligt, findes der stadig mennesker, der tror, at den slags er forbeholdt udviklede lande. – Shekinah Magdalene Mutiti, 25, Zambia

Deb

at&

info

KØBENHAVN:

27.10.2011, klokken 17-19 Fødevarekrise,hvadnu?Hvordan skaffer vi mad til klodens voksende befolkning, når mad også bruges som biobrændstof? Og hvordan undgår vi, at de stigende fødevare-priser ikke presser endnu flere ud i ekstrem sult, når nu verden har mad nok til at brødføde sig selv tre gange. Politisk rådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke Kirsten Hjørnholm Sørensen inviterer til foredrag og debat. Sted: Kvarterhus Jemtelandsgade. Gratis adgang. I samarbejde med AOF.

01.11.2011, klokken 17-19 Infomøde om Global Contact for 26+Mød tidligere volontører, og få svar på dine spørgsmål, hvis du overvejer at rejse ud med Mellemfolkeligt Samvirkes rejseprogram Global Contact.Sted: Mellemfolkeligt Samvirke. Gratis adgang.Mange flere infomøder i hele landet. Se globalcontact.dk/info for infomøder, der passer til dine ønsker.

17.11.2011, klokken 17-19EU’s landbrugspolitik er ikke for de fattigeHvordan påvirker EU’s landbrugspolitik verdens fattigste i fx Bangladesh? Og hvordan kan det danske EU-formandskab sætte fokus på de globalt uretfærdige handelsforhold, så de kommer til at bidrage til udvikling blandt verdens fattigste. Ved kampagnekoordinator i MS Mikkel Iversen.Sted: Mellemfolkeligt Samvirke. Gratis adgang. I samarbejde med AOF.

24.11.2011, klokken17-19KlimatopmødeiSydafrikaCOP 17 er sidste chance for at nå en bindende klimaaftale, inden den gamle udløber. Hvad er der sket siden COP 15, og hvad kan vi forvente af COP 17.Ved politisk rådgiver i MS Kirsten Hjørnholm Sørensen.Sted: DIS, Vestergade 23. Gratis adgang. I samarbejde med AOF.

Kvinder for Indflydelse

Adgangsprisen og overskuddet fra arrangementerne går til to udvalgte projekter i Kenya, som støtter kvinders mulighed for indflydelse. Køb billetter via kvinderforindflydelse.dk

03.11.2011,klokken18:30-20:30Stine Bosse, hvad nu?Som medlem af MS kan du komme i selskab med en af Danmarks førende erhvervsfolk, Stine Bosse. Hun fortæller, hvorfor hun valgte at træde tilbage som direktør i Tryg, og hvorfor hun vælger at bruge tid på frivilligt arbejde i blandt andet Kvinder for Indflydelse. Sted: Conditori La Glace. Pris: 275 kr.

27.11.2011klokken13:30Überbanko! Associerer du til det gode, gamle, velkendte bankospil, hvor en skinke vindes i et røgfyldt forsamlingshus, tager du fejl. Überbanko er luksusgevin-ster med lækker underholdning – og overskuddet giver kenyanske kvinder indflydelse til samfundsforandring.Sted: Tivolis Congress Center. Pris 150 kr.

Bestil roadmovie om På Sporet af den globale fremtid - egnet som undervisningfilm på gymnasieniveau. Send mail til [email protected]

s.27

Page 15: Ikke tilfældigt, hvem der er naturkatastrofernes ofre · Denne sommer har vi igen set billeder af ud-magrede, døende mennesker i kø efter nødhjælp. Det er billeder af en hel

actionmagazine

MellemfolkeligtSamvirke•Fælledvej12•2200KøbenhavnN

Maskinel Maskinpost ID-46341

Støt Kenyas tørkeramte- så de kan klare sig selv næste gang

Dette nummer af actionmagazine fortæller om en katastrofe, der – som de fleste øvrige katastrofer – har ramt de fattigste hårdest. Den gode nyheder,atvisammenkangørenogetveddet. denæstetreårvilActionAidogMellemfolkeligtSamvirkehjælpedemest udsatte, så de er langt bedre rustet, næste gang tørken rammer. Ogdetgørdenmedsikkerhedigen. Fordenudsattebefolkninghandlerdetblandtandetomatomlæggelandbrugettiltørkeresistenteafgrøderogkunstvandingsamtfindenyeindtægtskilder.Mendethandlerligesåmegetomatfåindflydelseder,hvordevigtigebeslutningertages.Omadgangentilvand,mad,sundhedoguddannelse.Omfordelingenafressourcer,bådedeøkonomiskeognaturens egne. Dit bidrag – stort eller mindre – gør en forskel. Støtmed150kroner:Sendensmstil1919medteksten:sult. Eller gå ind på www.ms.dk/støt - her bestemmer du selv, hvor meget du vil give. På forhånd tak!

VERDEN TØRSTER EFTER LANGSIGTEDE LØSNINGERDenne sommer har Østafrika oplevet den værste tørke i 60 år. Endnu en gang må verden sætte ind med nødhjælp som svar på akut hungersnød. Igen ser vi billeder, som ingen ønsker at se: Af desperate mennesker, som forlader deres hjem i jagten på mad. Billederne vil gentage sig, indtil vi får sat en effektiv stopper for ekstrem fattigdom.

Mellemfolkeligt Samvirke, Soupanatural, Just Coffee, BioBike Smoothies, Kent Kaffe, Hanegal, Love of Green, The Baand, The Kono Buiness, Rise, Eco Ego, Oikos,Tina Jensen, Ronnie Andersen, Karina Jordan, Rikke Duelund, Rose M. Kent, Rani Fernando, William Hanson, Tom Erik Kampman, Jakob Andersen, Marlene Bangsvig, Lissa Andersson, Michael Poulsen, Merete Vejlmark, Stine Vest, Sissel Bergfjord, Linda Lund Horsted, Marie Steffensen, Michelle Jensen, Helle Fabech, Lise Havsholm, Thomas Vass, Jane Bentholm, Anitta Kronquist, Herdis Gregersen, Majken Fuglsang, Arendse Gulløv, Rebekka K. Steg, Lissen Jacobsen, Julie Christensen, Morten Chemnitz, Nikolaj Christensen, Mikkel Højgaard Larsen, Jaana Kekarainen, Ani-ta Juel, Kristian Post, Juliane Dybkjær, Søren Gunnar Carlsen, Maria Carlsen, Solveig Hejls, Grethe Olsen, Adjabre Anatere, Ulla Sallaway, Maja Kristjansson, Anna Romby, Sarah Kjærgård Pedersen, Camilla Holst, Bo Clausen, Beatrice Mumbi Mbugua, Christian Ulrich, Lise Carstensen, Bettina Kildegaard Winstén, Kristine Hillig, Ida-Marie Højris, Lea Poulsen, Line Bill, Iben Krüger, Maria Jeppesen, Anne Stevnsboe Nielsen, Dorte Hanson, Carolina Ziirsen Aineto, Mette Carlsen, Signe Dengsø Jensen, Line Søndergaard, Marie Andersen, Monica Lyby, Marie Nørskov Bærentsen, Petrine Leweson, Kristina Vang Jacobsen, Elisa Carmen Gram, Katrine Greve, Sofie Bang Kirkegaard, Anders Reimers Larsen, Hanne Lund Madsen, Peter Sigsgaard, Poul Erik Rasmussen, Steen Folke, Maja Andersen, Jonathan Bunch, Anders Lundme Funch, Ellen Holm, Fie Falk Lauritzen, Sofie Jacobsen, Marie Østengaard, Mila Boeby Johansen, Ca-trine Costa, Anne Nistrup, Trine Rasmussen, Maria Larsen, Rikke Kristensen, Liva De Vries, Heidi Yetkin, Mia Dall, Tobias Hansen, Allan Kortbaek, Esben Pedersen, Steffen L Jensen, Søren Grimstrup, Claus Milo, Vedran Sehora, Johanne Müller, Maria F. Olesen, Marlene Zimmer, Ditte Friis Holm, Mia Mathilde Andersen, Anna Samsøe, Inge Olesen, Marlene Woldike, Ditte Bloch Noer, Nina Sandberg, Henrik Refsgaard, Nina Scheele Sandberg, Michala Grenarova, Anna K Olesen, Morten H Frandsen, Alexander Pag, Heidi Rose Grundahl, Connie Hansen, Jørgen Husband, Mikkel Otto Hansen, Michael Nielsen, Jakob Silberbrandt, Danny Mørck Jensen, Catrine Carøe, Solveig Zeppenfeld, Christina Kürstein, Signe Skytt, Anna Fog, Malou Friis, Julie K Jensen, Amalie Klestrup, Bianca Bergande, Jens Elvekjær, Kristine Aulum Rogve, Edoardo Bottalico, Phillip Karnov, Maria Molsá, Laura Jentsch, Anna Ida Jonsson, Charlotte Kürstein, Lise Keller, Iben Nymand, Merete Boye-Hansen, Line Haarby, Alice Husband, Sally Christensen, Birgitte Eklabul, Christine Bystøl, Louise L. Hvom, Magnus Stein, Rasmus Klausen, Signe Svendsen, Marie Bjørn, Sidsel Christiansen, Christina Starnov, Lena Bjørn, Nina Nobelius, Marie Jensen, Stine Kirkeskov, Kristine Nielsen, Julie Wittrock, Kristoffer Rasmussen, Karen Bjørn og mange, mange flere har underskrevet denne annonce for at sætte fokus på global ansvarlighed i valgkampen. Se flere navne på www.ms.dk

Vi opfordrer Danmarks politikere til at satse på effektiv fattigdomsbekæmpelse: Mad til alle i verdenSlut med at bruge de fattiges jord og mad til biobenzin og –diesel. Næsten 1 milliard mennesker går sultne i seng hver aften.

En verdenshandel på fair vilkårAfskaf handelsforvridende landbrugsstøtte til Europa. Den skaber unfair konkurrence og rammer de fattiges produkter og levebrød. En ansvarlig klimapolitikSkær ned på Danmarks CO2-udledning. Klimaforandringer kaster endnu flere fattige ud i sult og fordriver dem fra deres hjem. Penge til udvikling og klimaIndfør en skat på aktiehandel og andre finansielle transaktioner, så der er penge til at investere i udvikling og klimatilpasning i u-landene.

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) arbejder for demokrati og indflydelse til verdens fattigste. MS er en del af ActionAid International. Sammen kæmper vi i mere end 40 lande for at afskaffe sult og fattigdom. Og du kan være med. Giv MS dit bidrag via www.ms.dk/støt

Mellemfolkeligt Samvirke

Foto

: Sør

en B

jerr

egaa

rd J

epse

n

Foto

: Sør

en B

jerr

egaa

rd J

epse

n