Top Banner
IEPURAŞUL TOMIŢĂ ŞI PĂŢANIA OUĂLOR VOPSITE PROF.ÎNV.PRIMAR : STROE DRĂGUȚA ȘCOALA GIMNAZIALĂNR. 23 “ CONSTANTIN BRÂNCOVEANU” CONSTANȚA
23

iepurasul tomita

Aug 06, 2015

Download

Education

Pedro Live
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: iepurasul tomita

IEPURAŞUL TOMIŢĂ ŞI PĂŢANIA OUĂLOR VOPSITEPROF.ÎNV.PRIMAR : STROE DRĂGUȚA

ȘCOALA GIMNAZIALĂNR. 23 “ CONSTANTIN BRÂNCOVEANU”

CONSTANȚA

Page 2: iepurasul tomita

De când s-au împărţit sarcinile în pădure, iepuraşului Tomiţă i s-a dat sarcina de a vopsi ouăle de Paşte şi de a le împărţi tuturor animalelor din pădure chiar în prima zi de Paşte.

Tomiţă a acceptat bucuros această misiune. El ştia toate poienile cu flori, ştia ce plante să folosească ca să obţină cele mai frumoase culori pentru ca ouăle de Paşte să fie vesele şi frumos colorate.  

Page 3: iepurasul tomita

În acel moment al anului, Tomiţă se simţea ca un pictor adevărat. Îi plăcea să facă tot felul de fierturi din ciuboţica-cucului, dediţei, toporaşi, mierea-ursului ca să-şi prepare vopseaua. Uneori Tomiţă se întrecea în combinatul culorilor şi picta ouă în culoarea curcubeului, ouă în culoarea apusului de soare, ouă în culoarea florii de nu-mă-uita.  

Page 4: iepurasul tomita

În pădure nici celelalte animale nu stăteau degeaba. Se apucaseră de treabă căci sărbătoarea Paştelui se apropia. Deja veveriţele pregăteau nuci şi alune pentru cozonac,  albinele trimiteau miere pentru prăjituri iar bursucul, ariciul şi căprioara se pregăteau să facă sarmale.

Page 5: iepurasul tomita

Era sărbătoarea în care toate animalele erau prietene, uitau că lupul ar vâna-o pe căprioară ori că vulpea l-ar mânca pe iepure, ori bufniţa pe şoarece. În acea zi, toţi erau prieteni, se veseleau, dansau şi mâncau împreună.

Page 6: iepurasul tomita

Cum nu mai era decât o zi până la Paşte, Tomiţă şi-a luat traista pe umăr şi a plecat să culeagă plante pentru vopsitul ouălor. Ochise demult nişte flori: condurul-doamnei, cimbrişor, sângele-voinicului şi rochiţa-rândunicii. După ce şi-a umplut traista cu flori, Tomiţă a venit acasă şi le-a pus la fiert. A pregătit şi nişte răşină de brad ca să le lustruiască după  vopsit ca să fie lucioase.

Page 7: iepurasul tomita

În vremea cât Tomiţă muncea, ascunsă după o tufă, pândea vulpea Leana. De când tot plănuia cum să se răzbune pe Tomiţă, „ iepurele ăsta prostănac” care a dat-o de gol că vrea să-i mănânce pe popândăi. Şi acum o apucă nervii când se gândeşte cu ce ochi umflat şi roşu a plecat de la casa popândăilor.

Page 8: iepurasul tomita

Popândăii, după ce au aflat de planul vulpii, au aşteptat-o după uşă şi i-au aruncat cu tăciuni aprinşi în ochi. Leana, de durere a ţâşnit ca fulgerul prin pădure şi a  urlat din răsputeri.  Ea,  frumoasa şi isteaţa vulpe Leana, a ajuns după păţania asta, de râsul pădurii. De prin toate tufişurile auzea voci:     -  Leana chioara! Leana lacoma! Leana sluta şi urâta!În acele momente ruşinoase, a jurat atunci

că o să se răzbune pe Tomiţă şi pe popândăi.

Page 9: iepurasul tomita

        În timp ce vulpea Leana stătea pitită în tufiş şi se tot gândea la răzbunarea ei, Tomiţă aproape terminase. Ouăle arătau grozav unele erau roşii, altele albastre, iar câteva aveau culorile curcubeului. Pe unele desenase floricele, iar pe altele ciupercuţe.

Page 10: iepurasul tomita

Mulţumit de treaba pe care o făcuse, Tomiţă plecă fluierând spre casă, lăsând ouăle încă în vopsea pentru a se prinde cât mai bine culoarea.În spatele lui, vulpea Leana, pâş-pâş, turnă peste ouă smoala şi fugi acasă mulţumită de răutatea făcută.

Page 11: iepurasul tomita

Peste câteva ore când Tomiţă s-a întors cu un coş ca să pună ouăle în el. Dar ce să vezi?!  Toate ouăle erau negre, urâte şi pluteau într-o mâzgă greţoasă.      Lacrimile au început să i se prelingă pe obraz:      - Ce mă fac? Ce mă fac? Cum o să dau eu cadou ouăle astea? Cine mi-o fi făcut acest lucru îngrozitor? Eu nu fac nimănui rău, cine mi-a făcut una ca asta?

Page 12: iepurasul tomita

În timp ce Tomiţă plângea de i se udase toată blăniţa, trecu pe acolo aricica Pogonica. Cu Pogonica era prieten foarte bun încă din copilărie.         -  Tomiţă, nu mai plânge, trebuie să rezolvăm această situaţie. Mâine e Paştele aşa că nu ai vreme de plâns. Fugi repede după alte plante! Îţi împrumut eu covata în care spăl hainele copilaşilor. Poţi să vopseşti ouăle în ea.

Page 13: iepurasul tomita

-  Aricică, dar eu pot să aduc plante pentru soluţia de vopsit, dar de unde ouă? Eu nu mai am bani ca să cumpăr altele. Toţi banii i-am cheltuit la târg că am cumpărat ouă pentru toate animalele din pădure.         -  Fugi Tomiţă nu mai sta, că nu e vreme! Găsim noi şi ouă, spuse Pogonica zâmbind.

Page 14: iepurasul tomita

În timp ce Tomiţă a plecat la cules de plante, Pogonica s-a dus la popândăi şi  i-a rugat să dea o fugă la gâştele Pia şi Gaga. Ele erau cele mai bătrâne gâşte sălbatice din cârdul lor dar şi cele mai înţelepte.        -  Daţi de ştire repede gâştelor Pia şi Gaga, le spuse aricica Pogonica popândăilor. Sigur o să ne sfătuiască ce să facem.

Page 15: iepurasul tomita

De cum au aflat cele două gâşte, au şi pornit în zbor spre satul din apropiere. Acolo erau prietene cu găinile din gospodăriile ţăranilor. Povestind pe nerăsuflate găinilor de necazul iepuraşului Tomiţă,  acestea s-au înduioşat  şi au adus de la cuibarele lor un coş mare plin cu ouă. Gâştele au mulţumit şi au plecat cu mişcări rapide de aripi spre casa iepuraşului Tomiţă.

Page 16: iepurasul tomita

Iepuraşul Tomiţă a fost tare bucuros când a văzut că are acum din nou ouă. Împreună cu aricica Pogonica, cu gâştele Pia şi Gaga şi cu familia de popândăi au vopsit din nou ouăle şi au împodobit coşul pentru Paşte.

Page 17: iepurasul tomita

Pe când se apropiau de sfârşitul treburilor, bufniţa Ziţa le dezvălui un secret: a văzut chiar ea cu ochii ei de bufniţă cum vulpea Leana a aruncat la pârâu o găletuşă murdară de smoală.      Animalele auzind una ca asta, dădură din cap în semn că ştiu cu cine au de-a face şi îşi şoptiră la ureche un plan secret pentru vulpea Leana.

Page 18: iepurasul tomita

A doua zi, sărbătoarea Paştelui era în toi. Tomiţă, îmbrăcat de sărbătoare,  cu papion la gât şi cămaşă albă,  servea pe fiecare animal din pădure cu ouă frumos colorate. Animalele luau câte un ou şi ciocneau făcându-şi urări tradiţionale, îmbrăţişându-se şi veselindu-se.   

Page 19: iepurasul tomita

    Vulpea Leana îşi făcu şi ea apariţia mirată şi înciudată când a văzut că Tomiţă are alte ouă frumos vopsite.   -   Ia să văd Tomiţă, mie ce ou îmi dai? spuse Leana cu o voce mieroasă dar răutăcioasă.

Page 20: iepurasul tomita

-   Uite, ia-l pe cel din mijloc că e mai mare, e aşa ca pentru un animal isteţ ca tine, l-a invitat aricica Pogonica, în timp ce-i făcea din ochi lui Tomiţă. Eu o să-l iau pe cel mai micuţ că sunt doar un biet arici. Şi hai! Leană să ciocnim şi noi că doar e Paştele mai adăugă Pogonica cu un zâmbet în colţul gurii.      -   Hai! zise vulpea Leana în timp ce ţinea mândră între labe oul cel mai mare şi mai  frumos decorat.

Page 21: iepurasul tomita

Ciocniră şi apoi Leana se pregăti să înghită oul mulţumită că şi-a ales ea prima oul pe care şi l-a dorit. Nu apucă decât o singură dată să-l mestece că toţi o văzură pe Leana cum aleargă spre izvor strigând plină de greaţă:       -  Aoleouuu! oul acesta era clocit. Bleahhh! Câh! ce gust scârbos!

Page 22: iepurasul tomita

Toate animalele au început să râdă de se tăvăleau pe jos. Ursul, abia stăpânindu-şi râsul, spuse:        -  Nu o să o mai strigăm "Leana chioara" ci „Leana ou clocit”.       -   Ha! Ha! Ha! râseră din nou animalele.

Page 23: iepurasul tomita

-   Eu zic totuşi să o iertăm şi să o chemăm la noi, interveni Tomiţă. Poate aşa va învăţa şi ea să fie bună şi prietenoasă. -   Bine zici, iepuraşule, că doar azi e Paştele şi trebuie să fim buni şi prietenoşi! spuseră animalele în cor.