Top Banner
MAGASINET 3. UTGAVE 2011 28. ÅRGANG Ruster opp i Kongo
16

Ibramagasinet #3 2011

Mar 25, 2016

Download

Documents

DAESIGN

Ibramagasinet nr. 3 2011
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ibramagasinet #3 2011

MAGASINET 3. UTGAVE 201128. ÅRGANG

Ruster opp i Kongo

Page 2: Ibramagasinet #3 2011

MAGASINET3. UTGAVE 2011 – 28. ÅRGANG UTGITT AV IBRA MEDIA NORGE BOKS 2, TVEITA – 0617 OSLO

TELEFON: 22 75 75 40TELEFAKS: 94 77 45 21 KONTONR: 9791 10 32000

Ledere i Kongo, Burundi og Rwanda ønsker å bli bedre le-dere. Dette tar regionsleder, Jan Erik Nymann, på alvor.Jan [email protected]

Om lag tre hundre menighetsledere deltok på seminaret i Bukavu i april.

Pastor i Filadel-fia, Bukavu, Msafiri Chidunga Chigangu Yohana, ser det som strategisk viktig for menighet-ene at deres pastorer og ledere bygger og videreutvikler den lederkompetansen de allerede har. Han har derfor tatt initia-tivet til å arrangere et lederse-minar i Bukavu, øst i Kongo.

Foredragsholder, Jan Erik Nymann, har undervist og trent ledere over hele Afrika i mange år. Etter å ha bodd i Tanzania i mer enn 40 år, kjenner han den afrikanske kulturen bedre enn de fleste andre fra Skandinavia. Med sin egen lederskapskompetanse og hans evne til å kommunisere sin kunnskap på en inspirerende og lett forståelig måte, er han en

meget populær foredragsholder innen lederskap i og utenfor Afrika.

Msafiri er åpenbart begeis-tret over at seminaret er i gang.

– Jeg har tidligere lyttet til Nymans undervisning, og noe av det som har hatt stor bety-dning for meg som leder, er at jeg har fått en bedre forståelse for hvordan jeg kan legge pratiske planer for å nå våre mål. Samtidig har jeg også fått god innsikt i hvilken lederstil jeg selv har og hvordan jeg kan benytte ulike ledelsesmodeller i ulike situasjoner. Viktigheten av rett team bygging har også vært viktig. Jeg trenger å bygge et team rundt meg der vi utfyller hverandre, sier Msafiri til IBRA Magasinet.

Bibelske prinsipperSelve lederskapsundervis-ningen bygger på de bibelske prinsipper. Som et grunnlag for seminaret tar Nyman utgang-

spunkt i Jesu samtale med Peter på stranden. Jesus spør Peter om han elsker ham. Etter at Peter svarer bekreftende på dette, befaler Jesus Peter om å gi mat til hans får. Nyman viser til at sanne ledere tar et reelt ansvar for sine søsken og medarbeidere, samtidig som han understreker viktigheten av å ha det samme tjener sinn som Jesus lærte oss.

MultiplikasjonEn annen bærebjelke i Nymans undervisning er Guds univer-sale tanke om multiplikasjon.

– Vi ser det i hele skaper-verket, sier Nyman. Alt det Gud har skapt, har evnen til å multiplisere seg selv. Dette gjelder ikke bare mennesker, planter, fugler, dyr og alt som lever. Multiplikasjonstankegan-gen er også veldig tydelig i alt

Lederskapsseminar i Kivu provinsen

Jan Erik Nymann er regionsleder i Afrika, og hans lederundervisning er ettertraktet ikke bare i der, men også i andre land. Han er bosatt i Tanzania sammen med sin kone, og er tilknyttet Habari Maluum media senter som også inneholder Habari Maluum Collage.

Mange ledere fra hele Kivu provinsen i Kongo hadde funnet veien til lederseminaret. Trening av kristne ledere er svært viktig i land som Kongo, hvor krig og stammekonflikter har vært en del av hverdagen i mange år. Man ønsker å være en motvekt til det som er rådenede holdninger i samfunnet for øvrig.

2 IBRAMAGASINET

Page 3: Ibramagasinet #3 2011

ANSVARLIG REDAKTØR: JAN NESTVOLDREDAKTØR: ANITA NESTVOLDGRAFISK DESIGN: DAVID A. ERICHSEN

NETTSTED: WWW.IBRA.NO EPOST: [email protected] TRYKK / OPPLAG: NR1TRYKK / 12.000

STYRET: OLE A. KOLBJØRNSRUD (FM), ANN R. VASSBOTN, EGIL SÆTRANG OG ESPEN FRØYSHOV

TELEFON: 22 75 75 40TELEFAKS: 94 77 45 21 KONTONR: 9791 10 32000

LEDER: Jan [email protected]

Sommeren nærmer seg og det gjør også alle som-merens stevner og konferanser. Jeg gleder meg. Særlig gleder jeg meg til alle de små uformelle samtalene mellom møtene, der jeg får hilst på flere av IBRAs trofaste støttepartnere. Noen sier at gleden vokser når man deler den med andre. Det er sant. Det er utrolig godt å kunne få formidlet en hjertelig stor takk fra de mange medarbeidere ute på misjonsfeltene, og sammen med dem og deg som er støttepartner, glede seg over resultatene av et nøysomt evangeliseringsarbeid.

Vi ser at det nytter. For en stund siden var jeg på besøk i Rwanda og fikk høre hvordan tusenvis

av mennesker har tatt imot Jesus etter å ha hørt evangeliet på radio eller kassett (!) Ivrige medar-beidere sprer evangeliet gjennom å dele ut kas-setter til taxisjåfører og frisørsalonger. Samtidig sendes radioprogram-mer over hele landet. Særlig har responsen vært stor i fengslene. Etter massakrene i 1994, fikk vi mer enn ti tusen frelsesrapporter fra de overfylte fengslene hvert eneste år. I dag er det færre mennesker fengslet i Rwanda, og antallet frelsesrapporter fra fengslene har sunket til litt under to tusen i året. Hva skjer videre med alle de som tar imot evangeliet? IBRAs programmer har naturligvis gjort Pinsebevegelsen godt kjent i Rwanda. Mange lyttere har gått inn i bevegelsen som i dag teller omkring en million mennesker, når vi tar med store og små.

Jeg har lyst til å rette en spesiell takk til deg som har vært en trofast giver i lengre tid. Bare Gud

vet hvor mange mennesker som er vunnet for evigheten hittil. Vårt felles oppdrag er å forkynne Ordet. Dersom et menneske velger å tro, velger å være lydig mot Ordet, er evangeliet i seg selv en Guds kraft til frelse for hver den som tror.

La oss glede Guds hjerte. La oss vinne et menneske til.

«La oss glede Guds hjerte.

La oss vinne et menneske til.

God sommer

Lederskapsseminar i Kivu provinsen

det Gud har velsignet. Loven om å så og høste kjenner vi alle til. Denne loven har ikke bare relevans innen økonomi og velferd. Det gjelder i høyeste grad også innen evangelisering, menighetsvekst, familie- og vennskapsbygging, barneop-pdragelse, undervisning, helse, ja i de fleste av livets områder, sier Nyman.

Bibelens kunnskap om visjonens viktighet er helt essensiell all seriøs lederunder-visning. Uten en visjon går folket alltid vill. Dette fak-tum gjelder uansett om man befinner seg innenfor eller utenfor menighetens vegger. Et av de aller viktigste målene for en leder, er å oppnå resultater gjennom samarbeid med sine medarbeidere. Da er det viktig å kunne definere mål og verdier som faktisk baserer seg på den visjon menigheten har for sin

virksomhet, og være i stand til å bruke teorier i praktiske beslutninger og handlinger.

Nåden som konfliktløserDagens hovedtema i Bukavu, var konflikt- og problemløs-ninger blant kristne. Mange konflikter har sine røtter i følelser og misforståelser, ofte oppstått som resultat av ikke innfridde forventinger i ulike situasjoner. For å unngå kon-flikter bør man ifølge Nyman være klar og tydelig i sin kom-munikasjon, slik at feilaktige forventninger ikke oppstår. Samtidig bør man være trans-parent og åpen og behandle andre på en ordentlig måte, slik at man ikke unødig skaper negative følelser.

Der en konflikt allikevel oppstått, er det viktig at man faktisk våger å konfrontere konflikten, ta den ved roten, og løse den. En uløst konflikt har i seg egenskaper til å ødelegge verdier langt utover sin egen opprinnelige ramme. Får bit-terhetens først satt seg i et menneskehjerte, vokser dens røtter seg stadig dypere, og blir vanskeligere og vanskeligere å fjerne. Fra dypet av men-neskehjertet smitter bitterheten i verste fall også over til andre brødre og søstre, og volder stor skade også i andres liv.

– For oss er denne under-visningen veldig viktig, sier Msafiri. Her i Kongo, Rwanda og Burundi sliter mange men-nesker fortsatt med etter-virkninger fra de store konflik-tene våre land har gjennomlevd de siste tiårene, sier ham.

Nyman peker på at det er først når vi ser hvor stor nåde Gud har vist oss i Jesus Kristus, at vi fullt ut kan være i stand til å tilgi andre mennesker.

– Det er først når vi ser at vi, i like stor grad som hvem som helst andre, er avhengig av Guds nåde, at Gud gjør oss i stand til å elske våre søsken i sannhet, slik Herren har befalt oss, avslutter Nymann.

Jan Erik Nymann er regionsleder i Afrika, og hans lederundervisning er ettertraktet ikke bare i der, men også i andre land. Han er bosatt i Tanzania sammen med sin kone, og er tilknyttet Habari Maluum media senter som også inneholder Habari Maluum Collage.

IBRAMAGASINET 3

Page 4: Ibramagasinet #3 2011

Furaha Shamamba ble frelst som fjorten åring. Som 20-åring giftet hun seg, og forlot både menigheten og Gud. Livet ble preget av festing og rus, men en dag bøyde hun knær ved siden av radioapparatet. Hun trengte Gud.Jan [email protected]

I dag er Furaha Shamamba 24 år. Hun jobber som tomatsel-ger på torget, er gift og er mor til to små gutter på 2 og 4 år. Sammen bor familien i et lite hus i Bagira, en bydel i Bukavu i Kongo.

For få år siden var livet til Furaha annerledes. Som14- åring ble hun frelst i en pinse-menighet i området. Da hun som 20 åring giftet seg, tok livet en ny vending. Hun forlot både Gud og menigheten til fordel for festing og rus. Hun foraktet alle mennesker rundt seg. I hennes øyne var alle mennesker totalt uten verdi. Hun så ingen poeng i å omgås eller hilse på folk. Hun hadde ikke respekt for noe eller

noen. Hennes beste venn var ølflasken.

– Det var akkurat som om det var noe ondt inne i meg som ikke likte mennesker, sier Furaha. Det var da jeg skulle føde mitt andre barn at jeg begynte å lytte til IBRAs programmer på radioen. Der hørte jeg lovsang og dette fornyet meg og dro meg tilbake til Gud. Når de spilte lovsanger ville også jeg synge med. Etter at Furaha hadde født sin andre sønn gikk hun mye hjemme. For å få dagene til å gå, lyttet hun mye på radio.

– Jeg hørte på mange forskjellige kanaler, men det var noe med programmene

til IBRA som fanget min oppmerksomhet på en spesiell måte. Ordene gikk liksom ikke bare inn i ørene mine, men også ned i hjertet. Det skjedde noe i hjertet mitt. Jeg kan ikke forklare det annerledes. Min-nene fra tiden sammen med Gud kom tilbake, og til slutt måtte jeg bøye mine knær og be Gud om tilgivelse for hvor-dan jeg levde mitt liv. Jeg gav mitt liv til Jesus på nytt.

Etter denne opplevelsen har Furaha gått inn i den lokale menigheten. Hun respekterer og elsker sine naboer. Alko-hol rører hun ikke lenger. Hun forteller at det onde inni henne er borte og at Jesus har hjulpet henne med å se hvor verdifulle og vakre alle mennesker er. Furaha bruker i dag også tid på å hjelpe gamle mennesker med å hente vann og gi dem mat.

– Det var Den Hellige Ånd som drog meg tilbake til Gud, forteller hun med et stort smil. Lovsangen de spiller i ra-dioen fikk meg til å omvende meg, sier hun og begynner å synge på sangen som har blitt hennes favoritt lovsang.

Tomatselger kom tilbake til Gud

n Her om dagen fikk jeg en e-post fra Isik som hun igjen hadde fått fra en kirke i Tyrkia. I e-posten stod det:

Kjære søster Isik!I vår kirke var det en mann som hadde fått diagnosen

lungekreft. Doktorene sendte han til Ankara, hvor også de konstatere at det var lungekreft, så de satte han opp til oper-asjon. Mannen trodde ikke at han ville komme tilbake med det første, trolig aldri, så han gav alle sine eiendeler til sine søsken og sin familie.

En dag før han skulle inn til operasjon kom han for å over-natte hos oss. Vi skrudde på TV-en for å se på Kanal Hayat. Akkurat da hadde du, Isik Abla, programmet som het «Gud-dommelig helbredelse». Du sa:

– Kanskje ser du på dette programmet som slåss mot

kreften. Det ser ikke ut som om det er noe håp, men jeg skal fortelle deg at Jesus Kristus har kraft til å helbrede deg fra kreften. Han kan helbrede deg her og nå.

Vi sa alle Amen, og den unge mannen trodde han hadde blitt helbredet når du bad for han.

Vitnesbyrd Kanal Hayat

4 IBRAMAGASINET

Page 5: Ibramagasinet #3 2011

Tomatselger kom tilbake til Gud

Etter mange år borte fra Gud og menighet, fikk Furaha Shamamba på nytt oppleve at Guds nåde fortsatt var for henne. Det var et av IBRAs programmer i Bukavu, Kongo som ledet til omvendelsen.

Han trodde at Gud hadde gitt han disse ordene for legedom.

Neste dag dro han til Ankara for å opereres slik det var plan-lagt. Før operasjonen tok de et kamera inn til området med kreften, og de uttalte svært overrasket:

– Du har ikke kreft. Her er

bare en liten flekk, og det er jo ingenting. De tok bort det lille som var, og hans helse er nå helt fin. Måtte Gud velsigne dere!

n En mann reiste til den østlige delen av Tyrkia på foret-ningsreise. På hotellet oppdaget

han Kanal Hayat da han slo på TVen. Han fikk høre ordet om Gud for første gang i sitt liv, og han ble sterkt berørt. Han ringte til kanalen for kontakt, og er i dag med i en menighet i Istanbul. Han deler evangeliet med sine venner, og inviterer dem med til menigheten.

n Jeg hadde en drøm om Jesus. Han tok min hand i sin og sa, «Kom til meg!» Jeg visste ikke hvor jeg skulle gå, men etter at jeg hadde sett på deres kanal fostod jeg hva det var min drøm handlet om. Nå øn-sker jeg å møte noen som kan fortelle meg om Jesus.

IBRAMAGASINET 5

Page 6: Ibramagasinet #3 2011

Matumainier en meget aktiv kvinne. Ved siden av å være mor til fem

barn mellom 8 og 23 år, har hun fulltidsjobb i IBRA hvor hun for tiden har ansvaret for familieprogrammene på både radio og TV i Bukavu. Ved siden av jobben er hun også frivillig engasjert i sosialt hjel-pearbeid, samtidig som hun tar en mastergrad innen internas-jonale relasjoner, med fokus på nødhjelp.

Når vi spør henne om hva mannen hennes sier om tem-poet i livet hennes ler hun høyt og lenge.

– Alle stiller meg det spørsmålet. Mannen min spør

meg også om hvordan jeg grei-er dette tempoet, og at jeg må ta vare på meg selv. Jeg må nok innrømme at det er høyt tempo hele uka igjennom. Lørdagen er «familiedag», forteller hun.

FamilieprogramMatumaini har hatt mange forskjellige arbeidsoppgaver disse femten årene. Hun skriver dramastykker for TV, har hatt ansvar for kamerakjøring og redigering. IBRA sender mange forskjellige typer TV- og ra-dioprogrammer. Det er mø-teopptak, barneprogram, drama og undervisningsprogram.

– Ofte får jeg mange tilbake-meldinger på programmene

fra folk som kjenner meg igjen på byen. Akkurat nå sender vi et program på TV som tar opp ulike familiesituasjoner, sier hun og forblir begeistret i stemmen. Programmene tar utgangspunkt i familier der en av foreldrene dør, og ektefellen etter hvert gifter seg på nytt.

En dag ble Matumaini invitert hjem til en kvinne. Kvinnen fortalte at hun hadde giftet seg med en mann etter at den forrige kona hans døde. Etter kort tid brøt det ut full krig mellom henne og mannens barn. En kveld satt de sammen og så på TV-programmet til Matumaini. Programmet hadde rørt kraftig ved hjertene deres. Etter programmet var ferdig, ville de gjøre opp seg imellom. De bad hverandre om tilgivelse for hvordan de hadde oppført seg mot hverandre.

– For meg betyr det utrolig mye å se at programmene får en positiv betydning for folk der ute, sier Matumaini.

Selvmord avlystFor bare få dager siden ringte en mann inn til studioet. Han

Guds ord har den egenskapen at det multi-pliserer. Afar folket har sterkt fått oppleve denne virkningen.Jan–Erik [email protected]

IBRA begynte for noen år til-bake å produsere programmer for Afar folket, en folkegruppe som har en helt spesiell fortel-

lerteknikk som lever aktivt i folkegruppen. IBRA har brukt denne fortellerkunsten som ut-gangspunkt for sine program-mer. Dramaet knytter sammen hverdagsliv og Bibelhistorie. Gjennom programmene foran-

dres karakterenes innstilling til budskapet, og i slutten av serien får vi følge hvordan noen av dem har valgt å ta imot Jesus som sin frelser.

Nylig mottok regionsans-varlig en rapport for 2010 som viste oppsiktsvekkende og gledelige resultater:

– Når man begynte med sendinger for seks år siden, kjente man til 40 troende Afarer.

I dag er antallet minst 1000 regis-trerte «Jesu etterfølgere».

– I løpet av 2010 har minst 25 nye husmenigheter blitt dannet.

– Med god grunn kan vi hevde at disse programmene er det mest populære program-met som blir sendt på Afar språket. Over alt treffer man folk som gjenforteller hva de har hørt, og de diskuterer dra-ma personlighetenes skjebner.

Kvinnen i vindenMatumaini Kigwira Esperance (43) har jobbet for IBRA i Bukavu siden 1996. Hun har sett radioprogram forandre livene til hundrevis av mennesker i Sør- Kivu provinsen i østre Kongo. Konkrete resultater gjør henne enda mer engasjert i arbeidet for evangeliet.

Jan [email protected]

IBRAs medarbeider i Bukavu, Matumaini Kigwira Esperance,

sier det betyr utrolig mye å se at programmene får en positiv

betydning for folk der ute.

Gjennombrudd på Afrikas horn

6 IBRAMAGASINET

Page 7: Ibramagasinet #3 2011

– Nylig hadde klanlederne en av sine regelmessige sam-linger. Det store samtaleemnet var da hvem av klanlederne var det de hørte i programmet. «Det virker som om han har funnet noe som vi alle søker. Vi vil gjerne høre med han hvordan vi kan få tak i dette!» Den ukjente klanlederen er selvfølgelig den oppdiktede rollefiguren i programmene.

En ny serie er blitt laget, men fortellingene er fortsatt kjernen. Fokuset i denne serien er å hjelpe lytterne videre i sin nye tro.

Kvinnen i vindenhadde lagt detaljerte planer for hvordan han skulle ta sitt eget liv. Kona hadde forlatt ham og tatt med seg alle barna noen dager tidligere. Mannen fortalte at fortvilelsen ble så stor at han ikke helt forstod hvordan han skulle takle det. Etter hvert tok han beslutningen om å gjøre slutt på alt, og denne dagen skulle det altså skje. Han satt i sitt eget hus og hadde gjort seg klar. Det eneste han ønsket å gjøre først,var å høre en preken på radioen før han skulle henge seg.

Han fant IBRAs kanal og lyttet til gudstjenesten. Etter en liten halvtime var program-met slutt. Radioen sto fortsatt på, og programmet som nå begynte, var familieprogram-met til Matumaini. Fylt av Den Hellige Ånd talte hun rett inn i mannens situasjon. Mannen ble veldig overrasket over det han hørte, bøyde sine knær og klarte ikke å holde tårene tilbake.

– Mannen gråt og ba Gud om nåde og tilgivelse, og reddet på den måten sitt eget liv. Dette gjorde et sterkt inntrykk på oss alle, forteller Matumaini.

Afar folket er en nomadegruppesom lever på Afrikas horn. IBRAbruker deres fortellerkunst somutgangspunkt for programmene

de sender på dette språket.

IBRAMAGASINET 7

Page 8: Ibramagasinet #3 2011

Nå skal evangeli-seringsarbeidet i Kongo enda en gang utvides og trappes opp.

Ingenting sliter mer på produksjonsutstyret enn det fine støvet som legger seg som et teppe over alle ting, både ute og inne. Mikrofoner, datamaski-ner og miksebord blir fulle av ødeleggende rød Afrika sand. Dette er et problem over hele landet, men i mindre grad i

lokalene til IBRA i Bukavu. Fungerende direktør, pastor Msafiri Chidunga Chigangu Yo-hana, er litt stolt over renholdet i studioet og sender sin takk til alle givere i Norge som har gjort det mulig å holde lokalene rene og mer støvfrie.

Renhold viktig– Vi bruker enda utstyr som ble kjøpt inn på 80-tallet, mange år før brannen i 2005. Riktignok

Oppgradering av studio i kongomistet vi mye i brannen, og vi fikk byttet ut en del utstyr da. Men faktum er at utstyret normalt varer lengre i våre lokaler, sam-menlignet med hva våre kollegaer forteller fra andre studioer. Daglig renhold og gode vedlikeholdsru-tiner er viktige for å ta godt vare på utstyret, sier Msafiri.

I nesten tre uker skal brø-drene Knut (49) og Trond (43) Ludvigsen, sammen med barn-domsvenn og lydteknikker Rolf Mortensen (51), installere nytt produksjonsutstyr i lokalene i Bukavu. De skal også se over teknisk utstyr som har gått i stykker, om det er noe som kan repareres. Reparatørene som har vært ute med loddebolt og loddetinn ei vinternatt før formelig klør i fingrene hvis de er så heldige å finne en ledning eller et apparat som ikke virker

som det skal. De demonterer og setter sammen, og det ser ut som at de koser seg, mens loddetinn og morsomme kom-mentarer flyr i alle retninger.

– Her gir vi oss ikke før vi er ferdig, sier Trond og smiler. Han kikker på klokka før han og en skrutrekker på nytt duk-ker ned i rammeverket til en demontert miksepult.

Første gang i AfrikaDe glade reparatørene kom-mer fra pinsemenigheten Betel i Trondheim. Brødrene Lud-vigsen har sammen med sine familier bodd flere år i Kongo.

Rolf Mortensen har aldri tidligere vært i Afrika, og kom-mer så å si rett fra Trøndelag til IBRAs studio under Afrikas varme sol. Med en gloheit

I løpet av tre uker i april og mai fikk lydteknikere og programledere i IBRAs studioer i Bukavu i Kongo mye å glede seg over. Gammelt og slitt utstyr ble erstattet med nytt og moderne.

Jan [email protected]

Trond Ludvigsen og Rolf Mortensenhadde hendene fulle med å reparereutstyr. Medarbeiderne ved studioethar nå fått et utstyr som vil gjøre dereshverdag mer effektiv på grunn av færrereparasjoner.

8 IBRAMAGASINET

Page 9: Ibramagasinet #3 2011

Oppgradering av studio i kongoloddebolt i hånda må Rolf tørke svette fra panna nesten like ofte som han trekker isolasjon av en ny kabelstubb. Han har gledet seg lenge til turen.

– Det var veldig moro å kom-me hit til Bukavu. Noe av det første jeg finner her er en mul-tikabel som jeg lagde hjemme i Betel Trondheim for 25 år siden. Moro å se at den fortsatt er i bruk, sier han og smiler fra øre til øre. Akkurat nå legger vi tinn på 2 x 36 punkter i en ny multimi-krofonkabel som skal brukes til opptak fra møter som holdes i menigheten i etasjen nedenfor her, kan han fortelle.

Nytt utstyrKnut og Trond har vært på flere studio oppdrag for IBRA i Kongo.

– Jeg er svært overrasket over hvor flink folkene her er til å ta vare på utstyret. Det er rett og slett imponerende, sier Knut. Trond er helt enig og har sjekket noen gamle mikrofoner. Han mener at det er forståelig at noen mikrofoner må skiftes ut etter 21 års bruk.

Når «gutta på tur» er ferdig med sitt oppdrag, har studioet fått nytt dataanlegg for musik-kproduksjon, nytt utstyr til bruk i radio- og TV produksjon samt ny lyddemping i studio-ene. Alt dette for at flere men-nesker skal få høre evangeliet om Jesus.

IBRA takker stort for arbeidet de tre har lagt ned, samt rette en stor takk til alle hjemme i Norge som har bidratt økonomisk for å få det nye utstyret på plass.

Nytt liv med GudAt en muslimsk far ber sin datter om å se på kristen TV er ikke hverdagskost. Felicitas far er et av unntakene. For Felicitas ble det til et helt nytt liv med Jesus.Vivi Ø[email protected]

Felicitas er en tunisisk universitetsstudent i 20-årene, og tok første gang kontakt med op-pfølgingsteamet vårt via brev og internett. Hun delte sitt vitnesbyrd med oss, og vi ble så velsig-net av å høre hvordan Gud hadde åpnet hennes hjerte slik at hun tok imot sannheten.

Hennes far satt og så på Life Channel, og en dag ba han henne sitte ned med ham så de sam-men kunne se på programmene fra Life Chan-nel. Først ble hun veldig sint, og hjertet hennes ble fylt med hat mot disse predikantene, fordi de fortalte om Jesus, og sa at han var sannheten og den eneste veien til Gud. Inntil da var Felicitas sikker på at islam var den rette religionen og Mohammed var den profeten hun måtte lytte til.

– Selv om jeg var så sint, så fortsatte jeg å lytte til Ordet de talte og sakte men sikkert be-gynte Gud å arbeide i mitt hjerte. Jeg begynte å studere og lese i Koranen med nye åpne øyne.

Hun oppdaget at det de sa i programmene var sant. Livet til profeten Mohammed var ikke noe godt forbilde, og han kunne ikke kalles en profet. Så begynte hun å lese om Jesus, og en dag da hun ba, kom Gud inn i hennes liv. Hun ble fylt med frelsesfryd ved Den Hellige Ånd.

Selvsagt ble ikke livet enkelt etter dette. Hennes mor var svært imot den nye troen hun hadde funnet, men Felicitas holdt fast på sitt standpunkt. Hun begynte å gå i en god menighet i området og deltok i lovsangsteamet. Der spilte hun et instru-ment, «the oud», og ble etterhvert døpt. Hennes søstre og hennes far deltok i gudstjenesten da hun ble døpt, men ikke hennes mor.

Nå etter 5 år, står Felicitas fortsatt fast i sin tro. Hun er forlovet med en ung, kristen mann, og de skal feire bryllup i juli. Nylig sendte hun et brev til oppfølgingskontoret på Kypros, og fortalte:

«Gud gjør store ting i livet mitt, særlig når det gjelder relasjonene til familien, og helt spe-sielt overfor min mor. Han arbeider med meg vedrørende dette. For to år siden sa jeg alltid at min familie er et problem for min tro, spesielt min mor. Nå takker jeg Gud hver dag for min familie. Min forlovede er også en gave fra Gud, og jeg er viss på at han vil velsigne oss. Livet er ikke alltid lett, noen dager er det opp og noen dager er det ned. Men sammen med Jesus og mennesker han leder i min vei, ja selv om jeg har problemer, så er jeg takknemlig og glad!».

Gleden var stor da det nye utstyret kom til studioet i Bukavu, Kongo. Her ser vi Knut Ludvigsen si noen ord til styre og medarbeidere, i det han viser fram hva givere hjemme i Norge har vært med på å støtte i form av utstyr.

IBRAMAGASINET 9

Page 10: Ibramagasinet #3 2011

Hva kan ligge i begrepet «forfølgelse»?Jeg tenker ofte på Paulus. Han var sterk i den tro han hadde. Han forfulgte de kristne, men da han møtte Jesus, så forstod han at Jesus var Guds Sønn og hans liv ble totalt fo-randret. Les Ap.gj.22, 1-11. Jeg ber om at arbeidet i Aksjon Ibrahim skal få bidra til mange forandringer. Midt i forføl-gelser møter mennesker Jesus og kommer til tro på Gud.

Johan Candelin i WEA har laget en modell med «forføl-gelsens tre faser»:

1. DESINFORMASJON gjøres når en gruppe troende blir baktalt og tillagt synspunkter og handlinger som skaper et usant bilde av dem og gir dem et dårlig rykte. Sterke medier er gjerne involvert i slike kampanjer.

2. DISKRIMINERING Fra desinformasjon er veien ikke lang til diskriminering. F.eks har store deler av Midtøstens kristne blitt behandlet som annenrangs borgere, som dis-krimineres særlig på det private plan. De har ikke samme rett til utdanning/høyere stillinger som majoriteten. Som kristne kan de ofte bli anklaget for å støtte «Vestens reli-gion» (mens faktum er at kristendommen oppstod nettopp i Midtøsten).

3. FORFØLGELSE Diskriminering glir over i ren forføl-gelse når det systematisk utøves vold og press for å hindre personer eller grupper i å leve ut sin tro – eller når de tvinges til å fornekte sin tro. Forfølgelse utføres både av myndigheter og politi, av militære ekstremist- og terror-grupper, andre religiøse grupper og av lokalbefolkningen.

De tre fasene kan videre deles inn i «aktiv» eller «passiv» tilstand.

AKTIV betyr at myndighetene aktivt bidrar til overgre-pene.

PASSIV betyr at myndighetene vet hva som skjer, men ikke griper inn for å stanse det.

Vær med og bidra i bønn. Støtt befolkning i Midtøsten og Nord-Afrika så de kan tåle forfølgelser når det skjer. Vi får inn rapporter om mennesker som må i fengsel og dra-matiske hendelser skjer i familier. Det opprører meg. Men samtidig må jeg tenke på at Saulus som «fór hardt fram mot menigheten. Han trengte seg inn i hjemmene og slepte ut både menn og kvinner og fikk dem kastet i fengsel» (Ap. gj 8.3), han ble forandret og ble et Guds redskap. Det skjer forandringer i dag også med mennesker. Derfor skal vi fortsette mediearbeidet på alle plan.

Økonomiske behov Etter revolusjonen i Egypt har den økte personlige friheten skapt mange nye muligheter for landets kristne, også for å gjøre innsatser i naboland, for eksempel i Libya.

Men på det personlige plan har revolusjonen fått negative konsekvenser for våre partnere. Arbeidet har i senere år vært finansiert av lokale midler. Men etter revolusjonen er den nasjonale støtten falt bort. Landets økonomi er i krise. Alle medarbeidere er rammet av dette. Flere er sagt opp, noen velger å fortsette uten lønn.

Nytt regionalt prosjekt

Den nye satsingen går mot å få opp websider for alle

land i regionen, og kalles Net4good Forum. En me-

darbeider som har ansvaret med å koordinere og ut-

vikle dette arbeidet, er i full gang. Han har sendt oss

bønne emnene for arbeidet. Selv arbeider han med

prosjektet omtrent døgnet rundt nå. Han forteller at

i et land hvor websiden har vært etablert og er blitt

godt kjent, har den ca.4000 besøkende daglig. Ut fra

disse tallene forstår vi at dette vil være, og er en viktig

kanal for å gi evangeliet videre!

Urolig i Syria Folket i Syria lider i disse dager mer enn

tidligere. Regimet viser seg sterkt og brutalt,

og mange mennesker er blitt drept. Vi har

brødre og søstre i landet, og våre medar-

beidere der er vanskelige å nå på grunn av

manglende kommunikasjonsnett.

Siden april har flyktninger tatt seg over

grensen til Jordan, og vi er kjent med at lokal-

befolkningen nord i Jordan åpner sine hjem

for disse.Blant noen av minoritetene i landet, drusere

og sigøynere, er det nye troende.

RAPPORTER FRA KYPROS A K S J O N I B R A H I M S H O V E D K O N T O R

Det norske ekteparet Arne Olav og Vivi Østrem er daglig ledere ved Aksjon Ibrahims hovedbase.

10 IBRAMAGASINET

Page 11: Ibramagasinet #3 2011

Sammenstøt i EgyptMed sorg mottar vi de siste dagers nyheter fra

Egypt. To kirker er nedbrent i Imbaba, Giza den

7.mai, og at det har vært alvorlige sammenstøt

mellom muslimer og kristne. Minst 180 ble

såret, og 12 ble drept i sammenstøtene.

Kristne i Egypt forteller at nabolaget til

kirkene, de kristne sine hjem og forretninger

ble berørt. Minst 190 ble arrestert.

Siden søndag 8.mai har det vært pågående

protester i sentrum av Kairo. Befolkningen pro-

testerer mot disse «sekteriske» sammenstøtene,

og myndighetene arbeider med å finne reaksjon-

småter for å stoppe denne type vold.

Bønnebehov fra Algerie Vi kaller henne Fatma, den unge kvinnen som var fa-natisk muslim, har 8 søsken, og ble frelst gjennom en visjon/drøm i september 2009, mens hun fastet og ba under Ramadan. Hun våknet opp og visste at Jesus er Sannheten! Frimodig delte hun vitnesbyrdet sitt på skype via Live Transmission noen få dager etter hendelsen. Hele tiden fram til nå har vi hatt kontakt med henne.Aktuelt: Familien har planlagt bryllup for henne i juni, og den kommende ektemannen som familien har valgt for henne, er en streng muslim. Hun føler at hun ikke har noe valg, det vil knuse hennes foreldre viss hun nekter å gifte seg med han. Men det verste for henne nå er at hun måtte bekrefte at hun er muslim i forbindelse med forlovelsen. Hun elsker Jesus, og føler seg knust og deprimert pga. dette.

Ahmed’s historieVi har mottatt denne mailen fra en medarbeider i et

land i Nord-Afrika:Det er med sorg jeg skriver til dere i dag. Vår

kjære bror Ahmed arbeider som lærer på en privat

skole. En dag etter arbeid, møtte han en som sa at

hans sønn trengte undervisning ved den private

skolen. Vedkommende ba Ahmed om å sitte litt i

bilen hans. Så sa han:

-Du er Ahmed, vi kjenner din alder, din utdan-

nelse, og ditt engasjement i samfunnet. Men jeg

vil advare deg vedrørende den retningen du har

valgt i det siste. Ditt forhold til de kristne er ikke

rett, og vi ber deg om å samarbeide med oss og

gi oss informasjon for å unngå sikkerhetsmessige

problemer.Han ble så spurt om navn på troende, og hvor

de møttes. Da han nektet å svare, endret tonen

seg, og han ble truet med at de skulle skape flere

problemer for han, også familiære problemer, der-

som han ikke ville samarbeide med dem.

Etter to dager kom politiet til hjemmet, og

fortalte foreldrene hans om hans kristne tro. Da

han selv kom hjem, ble han nektet å få komme inn

i huset av sin mor. Da faren kom fra moskeen, fikk

han beskjed om at hjemmet bare var for muslimer,

så han var ikke velkommen til å bo der lengre. En

eldre bror sa:» Bare glem oss. Den veien du har

valgt, er ikke vår vei.»

Vår kjære bror Ahmed er nå gjest hos en kristen

bror. Han måtte forlate alle sine klær og eiendeler da

han ble kastet ut av familien. Hans husvert opp-

muntrer han og ber sammen med han, og de trenger

vår forbønn.

Medarbeider tatt i Libya Vi er nylig gjort kjent med at en av våre medarbeidere, sammen med en person fra en annen organisasjon, er tatt av militæret fordi de hadde evangelisk litteratur og Bibler. Famil-iene og deres venner er svært urolige for dem.

EgyptFra Egypt fikk vi en gladmelding den 6.april. En av Radio Ibrahims lyttere delte med produsenten vår at hans kamerat ble nylig helbredet fra kreft. Kam-eraten, som er i 20-årene, led av svulst på hjernen, og operasjon var planlagt. Det ble gjort forbønn for han under Live Transmission 3 uker tidligere. Da han skulle opereres, fant de ingenting!

-Jeg vil aldri glemme Radio Ibrahim, sier den tak-knemlige mannen.

Han har vært i kirken der han bor og delt sitt vit-nesbyrd, og hans hjerte er fullt av takknemlighet over at Jesus har helbredet han.

IBRAMAGASINET 11

Page 12: Ibramagasinet #3 2011

Innehaver Svein AaserudHafslund

1738 Borgenhaugen Telefon 69 16 66 60

Vi støtter IBRAs arbeid:

Engebretsen A/SAlt i krydder, marinader,

kryddersmør og gourmetvarerIndustrifeltet, 2092 Minnesund

tlf. 63 96 66 40

Godt egnet til brylluper, jubileer og andre festlige arrangementerYpperlig til Alphakurs – Menighetstur – planleggingskurs eller bare koble av og hvile seg ut. Fin natur sommer som vinterVel en time til Oslo (100 km) og en god ½ time til flere byer i Vestfold Buskerud og Telemark Evangelisk Misjon, har noen helger i året egne møter og opplegg. Etterhvert har flere andre organisasjoner «oppdaget» stedet. Alle som kommer i grupper kan ha egne opplegg og møter. Ta kontakt for nærmere opplysninger.

Hilsen Anne Margrethe og Mangs Netskar.

Kurs og konferansehotell i Lågendalen

Gavelstad GjestegårdTlf: 33 15 59 59 – Fax 33 12 81 06 Epost: [email protected]. www.gavelstad.no – 3275 Svarstad

12 IBRAMAGASINET

Page 13: Ibramagasinet #3 2011

Omega Communications

EDB systemutvikling, rådgiving etc.Krokashaugen, 5300 Kleppestø

Telefon: 900 93 318 – 94 09 53 33 e-mail: [email protected]

Flaaterud AnleggGrunn- og betongarbeid

Mobil: 911 86 911 – Faks: 35 01 05 03

Brox Data, Øvre Torggata 6, 3050 Mjøndalen – Tlf. 32 27 05 40

Vi leverer

ALT AV DATA

og tilbehør

PYM BARNEHJELPVil du være med oghjelpe barn som haren tøff hverdag ?Dette er en av dem.Gi din gave til [email protected] Tlf. 924 43 729 – 900 804 07

De Norske Pinsemenigheters Ytremisjonwww.pym.no

TELEFON: 5282 4800 Postadresse: Postboks 114 - 4295 Vedavågen

IBRAMAGASINET 13

Page 14: Ibramagasinet #3 2011

www.fevang.no

Stort utvalg i baker- og konditor- varer, lunch og kaffemat.HAUGEVEIEN 70 – Tlf. 52 71 37 44HARALDS GT. 51 – Tlf. 52 71 65 00KVALASENTER – Tlf. 52 86 60 40RAGLAMYRSENTER – Tlf. 52 71 78 95

KAKER TIL EN HVER

ANLEDNING

Tor AamodtUtleie av lagerGamleveien 108

1475 FinstadjordetTlf: 67 90 22 77 • Mobil: 911 44 552

E-mail: [email protected]

VI BRUKER MEDIA SOM KANAL FOR Å NÅ MENNESKER MED EVANGELIET

Vi produserer kjøkken, bad og garderober i heltre

– etter mål og ønsker. Produktene har god kvalitet og lang levetid, noe som

heltreprodukter gir, og som er vår målsetning.www.syversen-snekkeri.no

14 IBRAMAGASINET

Page 15: Ibramagasinet #3 2011

– DIN MEDIEMISJONÆR

IBRA eies av pinsemenighetene i Norden. Vi arbeider med å gi evangeliet til unådde folkeslag. I dag sender IBRA radio og TV-programmer i over 100 land og på 86 forskjellige språk. I flere år har IBRA mottatt små og store gaver ved at men-nesker har nevnt oss i sitt testament. Disse gavene har vært et viktig bidrag til arbeidet med å gi evangeliet videre. Dersom du ønsker å gi en testamentarisk gave til IBRA, er vi svært takknemlig for det. Du er velkommen til å kontakte oss dersom du har spørsmål eller ønsker en samtale. Vårt telefonnummer er 22 75 75 40.

For at et testament skal være gyldig må visse formelle krav være innfridd:n Testamentet skal være skriftlig.n Du må ha to vitner du har godkjent og som er til stede samtidig. n Vitnene må vite at det er et testamente du har skrevet.Du skal skrive under eller vedkjenne deg din underskrift mens vitnene ser det. Og vitnene skal skrive under på testa-mentet mens du er til stede, og etter ditt ønske.

Testamentariskegaver

PRODUKT OG PRODUKSJONSUTVIKLING AS

TELEFON: 52 71 71 72

Dette klenodiet + 200 andre ovner i alle fasonger til svært lave priser på lager. Har du ovner som trenger restaurering kan jeg hjelpe deg med det, og har du ovner du vil kvitte deg med, så kjøper jeg gamle ovner.

Anders Sundvold – Prestgardsvegen – 2910 Aurdal Mob.952 48 368 – [email protected]

www.gamleovner.no

VI BRUKER MEDIA SOM KANAL FOR Å NÅ MENNESKER MED EVANGELIET

Page 16: Ibramagasinet #3 2011

RETURADRESSE: IBRA Media Norge, Boks 2 Tveita, 0617 Oslo

B

16. – 22 oktober 2011 er du invitert til å bli med til IBRAs årlige konferanse i Tyrkia. Hvert år møtes medarbeidere fra hele Midtøsten og Nord Afrika for å be sammen, dele sorger og sukseer. Hør deres vitnesbyrd, og bli grepet av deres visjon for å nå mennesker i den arabiske verden med evangeliet. Bli med på utflukt «I Paulus fotspor». Vi besøker den gamle byen Efesus, der det gamle teateret vi leser om i Apgj.19:23 fortsatt er inntakt.

BLI MED TILTYRKIA

Pris: KUN KR. 7500,-Prisen inkluderer fly til og fra Norge. Helpensjon på hotell. (Frokost, lunsj, middag, kaffe/mineralvann) Konferanseavgift. Transport mellom flyplass og hotell.Prisen gjelder per person i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom: kr. 530,-

I dag åpner det seg helt nye og spennende muligheter for evangeliet i Niger. Vi har nå tillatelse til å sende FM radio i hovedstaden Niamey. Denne sjansen vil vi ikke la gå fra oss. 76,3% av befolkningen i Niger tilhører unådde folkeslag. Det vil vi gjerne gjøre noe med. Et nytt studio skal bygges. Når du leser dette, er bygge- aktivitetene allerede i gang. Selve råbygget er allerede finansiert, men vi trenger om lag et hundre tusen kroner til innredning og utstyr.

VÆR MED OG SEND EVANGELIET TIL NIGER!Ved å benytte vedlagte giro, støtter du klargjøringen av studioet, samt innkjøp av bibler og annen kristen litteratur, som skal deles ut til lyttere som tar kontakt med oss.

Vær med og send evangeliet til Niger

Ring 41 33 49 47 eller send e-post til [email protected] for mer info