Top Banner
Προσβάσιμη σελίδα Η Πεμπτουσία στον κόσμο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ | ENGLISH | РУССКОЕ ИЗДАНИЕ | ROMÂNĂ | ქართული გამოცემა Αρχική Σελίδα «Πεμπτουσία» Πολιτισμός Επιστήμες Θρησκεία Παιδική Ενότητα Επικοινωνία Θρησκεία / Διαθρησκειακοί Διάλογοι Ειρήνη Αρτέμη Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία 20 Μαΐου 2014 Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι άλλο φυσική θρησκεία και άλλο Εκκλησία. Άλλο ατομική θρησκευτικότητα και άλλο εκκλησιαστική εν Χριστώ ζωή. Άλλο αλτρουϊσμός και φιλαλληλία και άλλο αυταπάρνηση και θυσιαστική αγάπη. Αυταπάρνηση που μας βγάζει από το ατομικό κέλυφός μας και μας οδηγεί κοντά στους άλλους. Μετατρέπει το εγώ σε εμείς. Αγάπη αληθινή, που βεβαιώνει τον κόσμο για την αγάπη του Θεού και Πατρός: «Ει ούτως ο Θεός ηγάπησεν ημάς, και ημείς οφείλομεν αλλήλοις αγαπάν»[1]. Η ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανάγεται στους χρόνους των Αποστόλων και η πορεία της είναι συνυφασμένη με την αποστολική διαδοχή των επισκόπων της. Οι επίσκοποι αποτελούν διαδόχους και συνεχιστές των Αποστόλων ανά τους αιώνες. Είναι στη θέση των Αποστόλων, όσον αφορά στο επισκοπικό τους και ιερατικό τους αξίωμα, ανεξαρτήτως του χρηστού ή όχι χαρακτήρα τους. Αυτή η αποστολική διαδοχή μαζί με την ενότητα πίστεως και συνοδικής διοικήσεως αλλά και το ανόθευτο των δογμάτων, διακρίνουν την αληθινή Εκκλησία από κάθε άλλη αιρετική και σχισματική «Εκκλησία». Με απλά λόγια ο άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας υπογραμμίζει για την καθολικότητα της Εκκλησίας: «όπου αν είναι ο Χριστός Ιησούς, εκεί η καθολική Εκκλησία»[2]. Είναι προφανές ότι η έννοια της καθολικότητας, όπως και αυτή της Ενότητας, εκφράζει την ταυτότητα και την ορθοδοξία της Εκκλησίας, αποκλείοντας όλα εκείνα τα στοιχεία (αίρεση, σχίσμα) που νοθεύουν την αδιαίρετη όσια της. Κατά συνέπεια, η καθολική εκκλησία είναι μόνο μία, εκείνη που έμεινε πιστή στη δογματική καθαρότητα, στη βιβλική και παραδοσιακή θεμελίωση, στην ορθή σωτηριολογία, και διατήρησε ανόθευτα τη θεολογία, την ευσέβεια και τα μυστήρια. Επιπλέον η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται ως θεμέλιό της αλήθειας της την Αγία Γραφή, τη θεολογία των Επτά Οικουμενικών Συνόδων και τη διδασκαλία των αγίων Πατέρων. Η Ορθοδοξία, επομένως είναι οικουμενική και καθολική. Το καθολικό της Εκκλησίας έχει σχέση με την πίστη στη δογματική καθαρότητα, στην παράδοση των Αποστόλων και όσα υπάρχουν στην Αγία Γραφή, στην ορθή θεολογία και κατά συνέπεια στη σωτηριολογία και τέλος στη μη νόθευση Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ... 1 of 6 21/5/2014 10:19 πμ
6

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

Jan 24, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

Προσβάσιμη σελίδα Η Πεμπτουσία στον κόσμο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ | ENGLISH | РУССКОЕ ИЗДАНИЕ | ROMÂNĂ | ქართული გამოცემა

Αρχική Σελίδα «Πεμπτουσία» Πολιτισμός Επιστήμες Θρησκεία Παιδική Ενότητα Επικοινωνία

Θρησκεία / Διαθρησκειακοί ΔιάλογοιΕιρήνη Αρτέμη

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγωνγια την Ορθόδοξη Εκκλησία20 Μαΐου 2014

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι άλλο φυσική θρησκεία και άλλο Εκκλησία. Άλλοατομική θρησκευτικότητα και άλλο εκκλησιαστική εν Χριστώ ζωή. Άλλο αλτρουϊσμός καιφιλαλληλία και άλλο αυταπάρνηση και θυσιαστική αγάπη. Αυταπάρνηση που μας βγάζει από τοατομικό κέλυφός μας και μας οδηγεί κοντά στους άλλους. Μετατρέπει το εγώ σε εμείς. Αγάπηαληθινή, που βεβαιώνει τον κόσμο για την αγάπη του Θεού και Πατρός: «Ει ούτως ο Θεόςηγάπησεν ημάς, και ημείς οφείλομεν αλλήλοις αγαπάν»[1].

Η ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανάγεται στους χρόνους των Αποστόλων και η πορεία τηςείναι συνυφασμένη με την αποστολική διαδοχή των επισκόπων της. Οι επίσκοποι αποτελούνδιαδόχους και συνεχιστές των Αποστόλων ανά τους αιώνες. Είναι στη θέση των Αποστόλων,όσον αφορά στο επισκοπικό τους και ιερατικό τους αξίωμα, ανεξαρτήτως του χρηστού ή όχιχαρακτήρα τους. Αυτή η αποστολική διαδοχή μαζί με την ενότητα πίστεως και συνοδικήςδιοικήσεως αλλά και το ανόθευτο των δογμάτων, διακρίνουν την αληθινή Εκκλησία από κάθεάλλη αιρετική και σχισματική «Εκκλησία». Με απλά λόγια ο άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείαςυπογραμμίζει για την καθολικότητα της Εκκλησίας: «όπου αν είναι ο Χριστός Ιησούς, εκεί ηκαθολική Εκκλησία»[2].

Είναι προφανές ότι η έννοια της καθολικότητας, όπως και αυτή της Ενότητας, εκφράζει τηνταυτότητα και την ορθοδοξία της Εκκλησίας, αποκλείοντας όλα εκείνα τα στοιχεία (αίρεση,σχίσμα) που νοθεύουν την αδιαίρετη όσια της. Κατά συνέπεια, η καθολική εκκλησία είναι μόνομία, εκείνη που έμεινε πιστή στη δογματική καθαρότητα, στη βιβλική και παραδοσιακήθεμελίωση, στην ορθή σωτηριολογία, και διατήρησε ανόθευτα τη θεολογία, την ευσέβεια και ταμυστήρια.

Επιπλέον η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται ως θεμέλιό της αλήθειας της την Αγία Γραφή, τηθεολογία των Επτά Οικουμενικών Συνόδων και τη διδασκαλία των αγίων Πατέρων. ΗΟρθοδοξία, επομένως είναι οικουμενική και καθολική. Το καθολικό της Εκκλησίας έχει σχέση μετην πίστη στη δογματική καθαρότητα, στην παράδοση των Αποστόλων και όσα υπάρχουν στηνΑγία Γραφή, στην ορθή θεολογία και κατά συνέπεια στη σωτηριολογία και τέλος στη μη νόθευση

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ...

1 of 6 21/5/2014 10:19 πμ

Page 2: Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

Δημοφιλή

"Η πρακτική μέθοδος της προσευχής"

Κοιμήθηκε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος

" Όταν ανοίγουν οι ουρανοί ".Αποχαιρετισμός στον ΛυκούργοΑγγελόπουλο

Κοίμησις Μητροπολίτου Ελασσώνος

Το «Άξιον εστίν» στην αγιορείτικηαγρυπνία

Επίσκεψη Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείαςκ.κ. Θεοδώρου Β΄στη Μονή Βατοπεδίου21 Μαΐου 2014

Λαϊκές κιθάρες παλαιών και νέωνοργανοποιών12 Μαΐου 2014

Φωτοθήκη

Έκταση, ένταση, τόπος εμφάνισης,επιπτώσεις σχολικής βίας21 Μαΐου 2014

Το ύστατο χαίρε στον ΛυκούργοΑγγελόπουλο21 Μαΐου 2014

Βιντεοθήκη

της εκκλησιαστικής ζωής, δηλαδή στα μυστήρια και στη θεία Λειτουργία.

Το διοικητικό της σύστημα είναι συνοδικό. Τέλος πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Ορθοδοξίαεισήλθε σε διάφορους αγώνες προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της χριστιανικήςευαγγελικής αποστολικής παράδοσης. Αυτή η παράδοση βρίσκεται σε κίνδυνο μπροστά στηνπαγκοσμιοποίηση, τη νεωτερικότητα, τον Οικουμενισμό σύμφωνα με μερικούς λαϊκούςχριστιανούς και ιεράρχες, ενώ η άλλη άποψη είναι ότι μέσα από την παρουσία μίας δυναμικήςΟρθοδοξίας θα μπορέσουν και οι άλλες Χριστιανικές Ομολογίες να επαναπροσδιοριστούν καινα διορθώσουν πιθανά λάθη του παρελθόντος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β:

ΟΙ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Πριν την αναφορά στη σχέση της Ορθοδοξίας με τους διαθρησκειακούς διαλόγους, θα κάνουμεμία συνοπτική παρουσίαση για το τι είναι διαθρησκειακοί διάλογοι.

Η λέξη διάλογος είναι παράγωγο του ρήματος διαλέγομαι και σημαίνει συνομιλία, συζήτηση,μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων και ανταλλαγή ιδεών ή απόψεων για την επίλυσηκάποιου προβλήματος και την επίτευξη συμφωνίας και γεφύρωση των αντιθέσεων. Μελετώνταςκάποιος την ιστορία των θρησκειών, θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι ο διαθρησκειακόςδιάλογος αναφέρεται σε θέματα πίστης, λατρείας, κοινωνικής και ηθικής ζωής.

Η κ. Αγγελική Ζιάκα δίνει τον εξής ορισμός για το διαθρησκειακό διάλογο: «Ο όροςΔιαθρησκειακός Διάλογος, αν και σχετικά νέος ως θεσμός, κατάκτηση στην πλατιά του έννοια

του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, ως συζήτηση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων γιατην θήρευση της αλήθειας, την ανταλλαγή ιδεών και την επίλυση προβλημάτων, είναιπανάρχαιος. Στην ιστορία των θρησκειών ο διαθρησκειακός διάλογος αναφέρεται σε θέματαπίστης, λατρείας, κοινωνικής και ηθικής ζωής. Ο σύγχρονος διαθρησκειακός διάλογος και ημελέτη των θρησκειών του κόσμου αποσκοπούν στην αλληλογνωριμία, την αλληλοκατανόησηκαι επικοινωνία των λαών με διαφορετική θρησκευτική πίστη, κοινωνική ζωή και πολιτισμό.

Με τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο δίνεται ευκαιρία στους διαλεγομένους ναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο, να σέβονται τους ανθρώπους με διαφορετικές θρησκευτικές καιπνευματικές αναζητήσεις και προβληματισμούς και να εκτιμούν τα πολιτιστικά τους αγαθά,χωρίς να αισθάνονται χαμένοι θεολογικώς στον κόσμο των πολλών θρησκειών ή να κάνουνεκπτώσεις στην πίστη τους»[3].

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι εάν ο διαθρησκειακός διάλογος έχει ως βάση, όχι τηνενότητα «εν τη αληθεία», το οποίο είναι κάτι σχεδόν αδύνατο, αφού όλοι οι εκπρόσωποι τωνδιαφόρων θρησκειών θεωρούν ότι η θρησκεία τους εκφράζει την απόλυτη αλήθεια για τούψιστο όν, αλλά την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών σε συνδυασμόμε την καταδίκη της βίας σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος ή υποκρύπτει άλλεςσκοπιμότητες, όπως να καταφέρει να προσηλυτίσει τους άλλους στη δική μας θρησκεία ήαποτελεί την κεκρόπορτα για την «αλλοίωση» της ορθοδοξίας και της μέχρι τώρα παράδοσήςτης. Πάνω στα παραπάνω έχει γεννηθεί έντονος προβληματισμός και υπάρχουν θιασώτες αλλάκαι επικριτές των διαθρησκειακών διαλόγων.

Σήμερα, όμως οι περισσότερες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές και αυτό τις περισσότερεςφορές σημαίνει και πολυθρησκευτικές. Σε αυτές τις κοινωνίες ειρήνη δεν είναι δυνατόν ναυπάρξει χωρίς ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Και ειρήνη μεταξύ των θρησκειών δεν μπορεί ναυπάρξει χωρίς διάλογο μεταξύ των θρησκειών. Αφετηρία ενός τέτοιου διαλόγου οφείλει ναείναι η προβολή των στοιχείων που ενώνουν τις θρησκείες, παρά εκείνων που τις χωρίζουν.Βάση ενός τέτοιου διαλόγου οφείλει να είναι η προβολή των κοινών αξιών των διαφόρωνθρησκειών, παρά των αντιλήψεων εκείνων περί θρησκευτικής ανωτερότητας που υπονομεύουντην ανοχή στην διαφορετικότητα. Στόχος του πρέπει να είναι η ανάδειξη της ενωτικής καιειρηνοποιητικής λειτουργίας των θρησκειών και η συναίνεση των θρησκειών σε μια ελάχιστηκοινή ηθική, χωρίς ομολογιακή νόθευση.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δε θα πρέπει να φοβούνται τους διαθρησκειακούς διαλόγους και νατους δαιμονοποιούν, ως μέσο του σατανά που προσπαθεί να αλλοιώσει την αλήθεια τηςπίστεώς μας. Αυτό δε θα συμβεί ποτέ, γιατί η Εκκλησία μας δεν έχει θεμέλιο της διδασκαλίαενός απλού ανθρώπου αλλά του ίδιου του θεανθρώπου Χριστού. Άλλωστε Εκείνος, επειδή ήτανο φορέας της μίας και μοναδικής θείας αλήθειας, δε δίστασε να προχωρήσει σε διάλογο μεδιάφορους ανθρώπους και να τους εκθέσει τη διδασκαλία του. έτσι συνομίλησε με τηΣαμαρείτιδα, με τους Φαρισαίους με τους Γραμματείς αλλά και με όποιον άλλον τον πλησίαζε.Για το Θεάνθρωπο Χριστό, ο κάθε άνθρωπος δεν ήταν κάτι ξένο, αλλά η εικόνα του Θεού, ήταν οπλησίον.

[Συνεχίζεται]

[1] Α΄ Ιω. 4,11.

[2] Ιγνατίου Αντιοχείας, Προς Μαγνησιείς Ι, PG 5, 713Α.

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ...

2 of 6 21/5/2014 10:19 πμ

Page 3: Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

Το «Άξιον εστίν» στην αγιορείτικη αγρυπνία15 Μαΐου 2014

Πολίτικη ζυγιά με το Χρήστο Τσιαμούλη14 Μαΐου 2014

Μουσική

“Μακάριοι οι ειρηνοποιοί”21 Μαΐου 2014

“Η διαλεκτική μεταξύ ασθενείας καιπνευματικής πληρότητας”19 Μαΐου 2014

Ομιλίες

[3]Α. Ζιάκα, «Ο Διαθρησκειακός Διάλογος και η Xριστιανική Μαρτυρία στο πρόγραμμα σπουδώντου Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Η συμβολή τουκαθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη», http://blogs.auth.gr/moschosg/ 2013/01/21/ο-διαθρησκειακός-διάλογος-και-η-xριστι (2013)

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ...

3 of 6 21/5/2014 10:19 πμ

Page 4: Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

Το Συναξάρι της Πεμπτουσίας Αφιερώματα- 1 Εναλλακτικές Καλλιέργειες- Niel Armstrong: Από τη Γη στη Σελήνη- Άγιοι Άγγελοι- Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς- Άγιος Δημήτριος Μυροβλήτης- Άγιος Λουκάς Κριμαίας- Άγιος Μάξιμος ο Γραικός- Άγιος Νεκτάριος- Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης- Αγιότητα- Αλβανική Εποποιία- Βία, & Επιθετικότητα- Βυζαντινή Θεσσαλονίκη- Γέννησις του Χριστού- Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης- Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής- Γέροντας Παΐσιος- Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης- Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ- Γυναικείος Μοναχισμός- Είδωλα- Ελευθερία- Η Θεοτόκος στις εκκλησιαστικές τέχνες- Θέματα Ψαλτικής- Θεοτόκος

- Εισόδια της Θεότοκου- Θαύματα της Θεοτόκου

- Θεοφάνεια- Ιερομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός- Κάπνισμα και Υγεία- Κωνσταντινούπολη- Κύπρος- Λαογραφία και Παράδοση του Δωδεκαημέρου- Λειτουργική- Μεγάλη Εβδομάδα- Μετέωρα- Μεταμόρφωση του Σωτήρος- Μητροπ. Γρεβενών Αιμιλιανός- Μικρασιατικά- Μοναστήρια της Μακεδονίας- Μοναχισμός νήψις & ησυχία- Μουσεία και Πολιτισμός- Νίκη της Εκκλησίας- Νεομάρτυρες- Οικογένεια και Γάμος- Ορθοδοξία και Δύση- Ορθόδοξοι Ρωσικοί Θησαυροί- Παράδοση- Προσευχή- Πρόσωπο- Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός- Τριώδιον Κατανυκτικόν- Φώτης Κόντογλου- Ψυχολογία - Νευρολογία

Μουσική- Νεώτερα Μουσικά Ρεύματα

Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (+2009)

Ομιλίες

Βιντεοθήκη- Βίντεο

- Άγιον Όρος- Αγιολογία- Αθλητισμός- Ακολουθίες/Λιτανείες στο Βατοπαίδι- Βατοπαίδι: Ολη η Αλήθεια- Βιοηθική- Βυζαντινή Μουσική- Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός- Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής- Γεωπονία - Φυτολογία - Ζωολογία- Για τα παιδιά- Γλωσσολογία- Εκδήλωση «Φως στην οικουμένη»- Εκδήλωση για τον Άγιο Μάξιμο Γραικό- Εκδηλώσεις- Εκκλησία στον Κόσμο- Επιστήμη & Τεχνολογία- Εργο Μονής Βατοπαιδίου- Ζωγραφική- Θέατρο-Κινηματογράφος-Τηλεόραση- Θρησκευτικά Δρώμενα- Ιατρική- Ιεραποστολή- Ιστορία- Κοινωνία

Άγιον Όρος

Είπαν

Φωτοθήκη- Άγιον Όρος- Αρχιτεκτονική, Κτίρια & Μνημεία- Ασπρόμαυρες Φωτογραφίες- Διακονήματα στην ΙΜΜΒ- Εκδηλώσεις- Θρησκευτικά δρώμενα- Κοινωνία - Οικονομία - Περιβάλλον- Μουσεία - Αρχαιολογικοί Χώροι - Αξιοθέατα- Πανηγύρεις- Ποικίλα Θέματα- Τέχνη - Πολιτισμός - Παράδοση- Ταξιδεύοντας- Τεχνολογία - Κατασκευές- Φύση- Χριστιανικοί Ναοί & Μονές

Άρθρα- Επιστήμες

- Αρχιτεκτονική - Πολεοδομία- Αστρονομία - Αστροφυσική - Διάστημα- Γεωλογία - Σεισμολογία- Γεωπολιτική - Διεθνείς Σχέσεις - Διπλωματία- Γεωπονία - Φυτολογία - Ζωολογία

Περιεχόμενο Σελιδοδείκτες

Διακόνημα

Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας

Ιερά Μητρόπολις Λεμεσού

Ιστοχώρος Διανομής Ορθόδοξων ΠνευματικώνΟμιλιών Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού

Ορθόδοξες Πνευματικές Ομιλίες

Εκπαιδευτήρια "Ο Απόστολος Παύλος"

Ορθόδοξη Πορεία - Σύλλογος ΟρθοδόξωνΤυφλών Ελλάδος

Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Πολιτιστικό και Ερευνητικό ίδρυμα ARTos

Αέναη επΑνάσταση

Μοναστηριακά

Διαδικτυακή Πύλη - Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΑγίαΖώνη

Άπαντα Ορθοδοξίας

Συν-οδοιπορία

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ...

4 of 6 21/5/2014 10:19 πμ

Page 5: Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

- Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος- Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ- Μονές-Προσκυνήματα- Μοναχισμός Οικολογία- Μουσική- Οικονομία- Ορθόδοξες Σπουδές- Περιβαλλον - Οικολογία- Πληροφορική & Internet- Ποιμαντική- Προσευχή- Συνέδριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά- Σύγχρονοι Γέροντες/Γερόντισσες- Τηλεοπτικές Συνεντεύξεις Γέροντα Εφραίμ- Φιλοσοφία- Χριστιανικές Σπουδές

- Σειρές- Βασιλική- Μίλα μου

- Συνέδρια

- Εκδόσεις- Επιστήμη & Θρησκεία- Ιατρική - Βιολογία- Ιστορία- Μορφές της Επιστήμης & της Τεχνολογίας- Νομική - Κοινωνία- Οικονομία - Βιομηχανία- Περιβάλλον - Οικολογία- Πληροφορική & Internet- Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια- Τεχνολογία - Έρευνα- Φιλοσοφία- Φυσική - Χημεία- Ψυχολογία - Ψυχιατρική

- Θρησκεία- Άγιον Όρος- Αγιολογία- Αιρέσεις- Βιοηθική- Διαθρησκειακοί Διάλογοι- Εκδόσεις- Εκκλησιαστική Ιστορία- Εκκλησιαστικό Δίκαιο- Εορταστικοί λόγοι- Ερμηνεία Αγίας Γραφής- Ηθική- Ηθική & Ποιμαντική του Διαδικτύου- Θεία Λατρεία- Θεολογία- Θεολογία της εικόνας- Θεοτόκος- Θρησκευτική ζωή- Θρησκευτικός φανατισμός- Ιερές Μονές- Ιεραποστολή- Καινή Διαθήκη- Κοινωνικά θέματα- Μορφές- Οικουμενικό Πατριαρχείο- Ομιλίες- Ορθόδοξη Θεολογία και επιστήμη- Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία- Παλαιά Διαθήκη- Πατερική Θεολογία- Ποιμαντική- Ποιμαντική Ψυχολογία- Προσευχή- Σεμινάρια- Σοφία και Λόγος- Συνέδρια- Συνεντεύξεις- Χριστιανική Ανθρωπολογία

- Πολιτισμός- Άγιον Όρος- Έκθεση φωτογραφίας- Αγιογραφία- Αγωγή των Νέων- Αθλητισμός- Αρχαιολογία- Αρχιτεκτονική- Βυζαντινή Μουσική- Γλωσσολογία- Διήγημα- Διαλέξεις- Διαχείριση μελέτη και συντήρησηπολιτισμικής κληρονομιάς- Δοκίμια- Εικόνες του κόσμου- Εκδηλώσεις- Εκδόσεις- Εκθέσεις- Ζωγραφική & Εικαστικές Τέχνες- Θέατρο- Ιστορία- Κινηματογράφος- Κοινωνικά θέματα- Λαογραφία-Παράδοση- Λογοτεχνία - Φιλολογία- Μικρασιατικός Ελληνισμός- Μορφές- Μουσεία- Μουσική- Οικογένεια- Παιδεία-Εκπαίδευση- Παραδοσιακές τέχνες- Ποίηση- Πολιτισμική κληρονομιά- Πρόσωπα Επικαιρότητα- Ρωμηοσύνη- Συνέδρια

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ...

5 of 6 21/5/2014 10:19 πμ

Page 6: Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία (3)

- Συναυλίες- Συνεντεύξεις- Ταξιδεύοντας

Περιοδικό ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Επικαιρότητα

Ανακοινώσεις ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑΣ

Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός Περιοδικό ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Ενημερωτικά Φυλλάδια Για παιδιά- Έξυπνα Μαθηματικά- Ζώντας στην Εκκλησία- Ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη- Ιστορίες και Παραμύθια- Μαθαίνω Γεωγραφία- Μαθητική Δημιουργία- Μύθοι του Αισώπου- Παίζοντας... μαθαίνω- Παύλος Απόστολος Εθνών

Scientific Advisor St. Maxim the Greek Institute Όροι χρήσης

Η σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων για την Ορθόδοξη Εκκλησία... http://www.pemptousia.gr/2014/05/η-σημασία-των-διαθρησκειακών-δ...

6 of 6 21/5/2014 10:19 πμ