Top Banner
79

Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Jul 24, 2016

Download

Documents

Hotellmagasinet

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015
Page 2: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

INNHOLD

Eskil BjørsholRedaktør

& RESTAURANTMAGAS INET

Utgiver: Bjørgu AS, Postboks 11, 1411 KolbotnBesøksadresse:Sofiemyrveien 6D, 1412 SofiemyrTelefon: 66 82 21 21 E-post: [email protected]

Opplag: 6200 eks. ISSN: 1503-4704Org. Nr.: NO 935563194MVATrykk: Rolf Ottesen ASEttertrykk kun tillatt etter avtale.

Grafisk design: Jonas F. Reines,Christin Nordahl og Odd Eriksen

Forsidebilde: Eskil Bjørshol

Ansvarlig redaktør:Thomas N. Witsø-Bjølmer

Redaktør: Eskil Bjø[email protected] 87 810

Bidragsytere i denne utgaven: Halvdan Korsmo, Guri Haram, Heidi Iren Hansen og Alf-Henning Fredstad

Mediekonsulent: Mia [email protected] 34 555

Salgssjef: Kenneth [email protected] 39 755

[email protected]

HOTELLMAGASINET NR 7 20154

Jubelen har formodentlig lagt seg etter kåringen av Årets Kokk 2015. Og det er virkelig all mulig grunn til å juble, også for andre enn vinneren Christopher W. Davidsen. For arrangementet i Mathallen 13. oktober var intet mindre enn imponerende. Vi fikk rett og slett følelsen av å være midt i en matindrefilet som Lyon og det er ikke minst en honnør til arrangøren Bocuse d´Or Norge.

De norske deltakerne har fantastiske resultater å vise til i verdens gjeveste kokkebatal-je, men de siste årene er også nivået arrangementsmessig hevet betydelig. Det er ikke lenger bare Hotellmagasinet og andre bransjetilknyttede som synes dette er interes-sant. Også riksmedia, sponsorer og ikke minst publikum utover deltakernes nære familie, strømmer til. Det er rett og slett gøy å se at det har blitt kult å forbindes med den norske kokkeeliten.

Det speiles også i vår dekning, for i tillegg til å ha fulgt deltakerne tett i oppkjøringen, har vi også tapetsert dette bladet med stoff fra Årets Kokk. Det fortjener både vinnerne, arrangørene og alle som bidrar til å formidle norsk matkultur.

I tillegg til Årets Kokk har vi også en spenstig meny til dere. Vi har forsøkt å komme til bunns i hva de ulike ho-tellkjedene bruker sponsorkronene til og hvorfor de har valgt som de har gjort. Vi har flere interessante hotellre-portasjer, hotellduell på stramt budsjett, sprudlende vin- og ølsider og en kulinarisk opptur i vår restauranttest.

Vel bekomme!

REPORTASJER:

FASTE SIDER:

Hvem sponser hva? ..............................6Choice satser hardt i Bergen ...............24Fra søsterhjem til hotelldrift ................28Vil bli Norges største ..........................32Idyll i havgapet ...................................34De eneste på Sjusjøen ........................40Ny drakt på Byporten .........................44Nytt våpen i rottejakten .....................48Dyrt og godt på Nedre Foss Gård .......50Årets Kokk 2015 .................................54Leken 140-åring .................................74

Nytt om navn i bransjen .................... 12Småstoff og produkter ...................... 14Hotellduellen .....................................21Hotellmagasinets restaurantkåring ....65Anbefalingen .....................................68Den nye vinen ...................................70Stamgjesten ......................................80

54346

4044

74

Page 3: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 5KUNDESENTER 815 36 000 E-POST [email protected] INTERNETT www.lilleborgprofesjonell.no

5

4

3

1

00,5

1,5

2,5

3,5

4,5

2

NYE Uniq Duotex

Konkurrent2

Konkurrent1

Testene er gjennomført i Lilleborgs interne kvalitetsavdeling.

* Rengjøringseffekten er testet på følgende områder: Flekkfjerning på ulike overflater/Oppsugingsevne/Fjerning av smuss

* *Lengst holdbarhet i vasketest på høy temperatur og høy pH.

Testet best på rengjøringseffekt*

og holdbarhet**!

USLÅELIG RENGJØRINGSEFFEKT

Page 4: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

STORE PÅ SPORT: Scandic har satset på sponsing av sport i flere år, her i form av Rosenborg. Foto: RBK.

HOTELLMAGASINET NR 7 20156

Page 5: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

En rask gjennomgang av hotelleveran-dørenes nettsider tyder sitt tydelige språk. Inntrykket er at Scandic og Thon henvender seg til sportslige aktiviteter, mens Choice vil redde verden. Eller i det minste at de som skal sponses av Choice i alle fall bør ha en ambisjon om å redde verden. Administrerende direktør i Nordic Choice, Torgeir Silseth, er ikke direkte uenig i påstanden om selskapet han styrer.

– Ja, det er ikke feil i alle fall, men du kan egentlig dele opp arbeidet i to kategorier. Det vi gjør fra sentralt hold er relatert til vårt arbeid innenfor sam-funnsansvar, og er det vi internt kaller for We Care-arbeid. I tillegg jobber vi med lokal markedsføring av hotellene og kjedene våre, som samlet beløper seg til rundt 110 millioner. Det innebærer tiltak som at Quality Hotel Sogndal har skilt på Fosshaugane og Alexandra i Molde har en plakat på Aker Stadion. Når det gjelder rent kommersielle tiltak og lo-goeksponering, står det enkelte hotellet nok så fritt.

Altså det man gjerne kaller «god, gammeldags sponsing».

– Ja, man får eksponering og goodwill i lokalsamfunnet og så er man

kanskje «med på laget» som vinner elitedivisjonen.

Store summerDe virkelig store summene pøses likevel ut fra sentralt hold. Og det er her Nordic Choice virkelig markerer seg som bi-dragsyter på sponsormarkedet.

– Ja, vi har flere store formål vi har sponset i flere år. Blant annet er Nordic Choice den største private bidragsyteren til Regnskogsfondet i Norge. Et formål som er hyperaktuelt i disse dager og i år bidrar vi med cirka 3,3 millioner. For hver gjest som bor på våre hotell, be-varer Nordic Choice 100km2 regnskog i ett år.

I praksis betyr det at Choice profi-lerer Regnskogfondet ute på hotellene og de profilerer Choice som partner. I tillegg til at hotellkjeden har betalt en plass mellom 15 til 20 millioner de siste fem årene, har også en lang rekke Choice-ansatte vært på tur i regnskogen, for å se og oppleve.

Men er det riktig å si at man primært får goodwill tilbake i første omgang? «Se, Choice er med på å redde regn-skogen, det vil jeg være med på også, derfor bor jeg på Choice»?

– Det er i alle fall ikke den

tradisjonelle sponsingen der du går inn og eksponerer logoen din. Når vi støtter Regnskogfondet, både håper vi og tror at gjestene våre føler at de sover litt bedre i våre senger enn hos andre konkurrenter, nettopp fordi de bidrar til å støtte et viktig formål.

Nordic Choice sine «redd ver-den-prosjekter» stopper imidlertid ikke der.

– Vi har også Unicef som en lang-varig hovedpartner og bare i år har vi donert rundt fem millioner kroner til organisasjonen. Vi har et basebeløp på rundt tre millioner, men sånn som i år når flyktningkrisen har vært så enorm, har vi gitt to millioner ekstra.

Også for de ansatteSilseth prøver seg på en forklaring på hvorfor donasjoner til gode formål er viktigere enn ren sponsing.

– Det store bildet er at vi gir til gode formål og knytter det opp til vår organisasjonskultur om å gjøre mer enn det som forventes av oss.  Det skaper engasjement hos både ansatte og gjester, fordi de er med på å skape verdier som støtter gode formål også utenfor hotelltrappa. Med Unicef har vi for eksempel et prosjekt som er valgt ut av hotellene selv, hvor vi bidrar til å mot-arbeide trafficking og menneskehandel.  Et annet eksempel er EAT-initiativet hvor tematikken om å se mat, helse og bære-kraft i sammenheng, er helt i tråd med selskapets egen satsning på å fremme mer bærekraftig mat.

De største hotellaktørene har etter hvert også blitt store sponsor- aktører. Vi har sett nærmere på hvordan de bruker pengene sine i jakten på å bli enda bedre likt og tjene enda mer penger.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 7

Page 6: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Også her har Choice det samme opplegget hvor de kjører aktiviteter, konkurranser og engasjerer de ansatte som i sin tur reiser ut og ser hva pengene brukes til.

Forstår vi det riktig er tanken at dette er mer verdivalg enn tradisjonell sponsing?

– Ja, det er slik vi ønsker og tror at det skal være. Vi tenker neste generasjons sponsing eller engasjement, fordi vi tror det er mer virkningsfullt for både gjeste-ne våre og de som jobber i Nordic Choice. Våre ansatte er også en viktig målgruppe for aktivitetene vi bedriver. Derfor synes vi det er ekstra viktig at de også inkluderes i avgjørelsen om hvilke formål vi skal støtte.

Northug er uaktuellSpørsmålet er selvsagt hva som gir beste resultater. Hva så om de hadde dundret på med logoer og tapetsert kroppen til Petter Northug for 10 millioner og kalt det Team Nordic Choice? De hadde sannsynligvis fått veldig

mye eksponering da også. Hva er så grunnen til at de ikke gjør det på den måten?

– Nordic Choice skal være et annerledes hotellselskap og da blir ikke den løsningen riktig for oss. Vi tror og håper at gjestene verdsetter tanken bak formålene vi støtter og  derfor tror vi ikke det er nok å vise frem logoen sin på racerbiler eller racerskiløpere.

Det er et bevisst valg ifølge Silseth.

– Vi har en eier og en grunn-filosofi som er veldig tydelig, det tror jeg alle har sett. Nordic Choice skal være et annerledes hotellselskap som bidrar utenfor hotelltrappa. Spørsmålet er – gjør han det for å få oppmerksomhet og pr? Ja, det er klart vi gjør det fordi vi ønsker å bli godt likt både av våre ansatte og kunder. Vi vil jo at de skal synes vi er både dyktige og snille, men er det feil?

Han svarer ikke overraskende nei på sitt egen spørsmål, mens han blar litt i tallene sine.

– Jeg tror ikke det. Jeg tror

folk flest liker at vi engasjerer oss i samfunnsspørsmål. Og jeg tror også at det er en god forretnings-messig måte å drive på. Ikke noe galt om Northug eller andre, men vi tror pengene vi donerer er mer fornuftig anvendt gjennom Unicef eller andre formål enn gjennom Petter Northug eller andre.

Det er kanskje selv Petter Northug er enig i?

– Ja, jeg tror han klarer seg likevel jeg, ler Silseth.

Alt for sportenDer Choice skal redde verden, så har Scandic en mer sportslig tilnærming til sponsing. Noe av årsaken til det er historisk betinget gjennom sitt svenske opphav, men det er heller ikke noen hemme-lighet at den norske avdelingen mener det gir best resultater.

– Først og fremst så har Scandic i Sverige lange tradisjoner og er enormt store på sponsing av idrett. De blir ofte forbundet med idrett og det er verdt å ha med seg i bakhodet når vi snakker om sponsing i Norge. I Norge har

vi en «tagline» som heter «alt for sporten», mens det i Sverige heter «alt for sporten siden 1963», sier markedsdirektør Tine Birkeland.

Hun har sponsoransvaret i Scandic Norge og har i så måte også arvet en del sponsorater gjennom oppkjøpet av Rica. På listen hennes står det blant annet tunge navn som Norges Idrettsforbund, Olympiatoppen, Norges Håndballforbund, Norges Skiskytterforbund, Oslo2016, Rosenborg og Kokkelandslaget.

– Når det gjelder arven fra Rica så fikk vi en betydelig andel av objekter. Nå vil jeg ikke gå gjennom hele vår sponsorstrategi med deg, men det jeg kan si er at sponsorarbeid er et viktig verktøy for oss. Det som er viktig for oss med sponsing er at man både når ut til en stor bredde og inn til et viktig nettverk vi som Norges største hotellkjede vil være en del av.

Skal skape engasjementBirkeland vil nødig rangere objek-tene sine, men bekrefter at både

REDNINGEN: Choice vil redde verden. Her fra et arrangement for Regskogfondet på Bislett stadion. Foto: Nordic Choice.

HOTELLMAGASINET NR 7 20158

Page 7: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

I vår ostebank langtidslagres Jarlsberg, Norvegia,

Edamer og Sveitser i minst 3 år. Med kunnskap

og kjærlighet henter våre erfarne fagfolk ut

smakspotensialet i hver enkelt ost. De venter tålmodig

til den rette smaken er nådd, for de vet at store

smaksopplevelser er verdt å vente på.

Ostene i Ostebanken er tilgjengelig for

TINE Partner sine kunder.

www.tinehandel.no

GOD SMAK ER VERDT Å VENTE PÅ

Page 8: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Rosenborg, Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen er både viktige og store. Sammen med de sist-nevnte jobbes det frem matkon-septer som gjestene får nytte av enten de er idrettsutøvere selv, eller bare vil spise sånn.

– Objektene våre skal skape engasjement og vi skal bygge relasjoner til sponsornettverkene vi får tilgang til. De skal gi gode assosiasjoner til Scandic og de skal skape stolthet internt. Begge deler er viktig, fortsetter hun.

Det siste året har hun brukt mye tid på å profesjonalisere organisasjonen.

– Scandic i Norge var ikke så store på dette tidligere, så vi har brukt mye tid i 2015 på å bygge kompetanse og en orga-nisasjon som skal håndtere det store sponsornettverket vi er en del av. Det er ganske mye av vårt markedsbudsjett som går til dette, så vi har sett på hvordan vi best mulig kan få «return of invest-ment» på våre investeringer.

Ulike typer verdiFor målet er å tjene penger.

– Vi vil jo gjerne gå inn i objekter vi kan tjene penger på. Det er jo investeringer. Men du må skille mellom økonomisk verdi eller merkevareverdi og det er ikke alltid like lett å definere merkeva-reverdi. Parallelt måler vi PR-verdi – det er også en verdi vi må ta hensyn til. Parameterne er at vi skal tjene penger. Det skal skape verdi for Scandic, men vektingen av økonomisk verdi og merkevare-verdi er ulik avhengig av hva slags objekt mann går inn i.

Men la oss si at dere er store på sport, mens andre fokuserer på andre områder – for eksempel har Nordic Choice en veldig grønn profil på sine prosjekter. Er det viktig for Scandic å tilnærme seg dem?

– Vi er gode på miljøarbeid, både på konsern- og landsnivå. Vi har flere ambassadører på miljøsiden, vi jobber knallhardt med miljø hver eneste dag, ute i hotellene og i den daglige driften.

Alle våre ansatte er miljøambassa-dører, så vi kjøper oss ikke til den posisjonen, vi jobber heller med det aktivt hver dag.

Vurderer fortløpendeKunne man klart seg uten sponsorarbeid?

– Jeg tror det er en viktig bidragsyter til det totale kommu-nikasjonsarbeidet vi gjør. Jeg er for en 360 markedsføringsstrategi der man må være til stede på flere arenaer. For en så stor aktør som Scandic er tror jeg det er helt riktig. Vi har en veldig god og stor portefølje, men vi vurderer selv-sagt fortløpende og følger med på hva som fungerer og ikke. Det er vår plikt å se på hvem som jobber bra i forhold til det vi vil kommu-nisere og oppnå.

Men det hadde kanskje ikke gjort noe om for eksempel Norges Fotballforbund hadde stått på listen deres?

– Det kan godt hende, men jeg regner med Thon har en kjempeavtale som de både betaler masse penger for og som de

tjener masse penger på, så det er en avveining det. Det er en kostnad man må vurdere om man er villig til å ta, sier Birkeland med et smil.

Hvis vi snakker sammen om et år – hvor store endringer er det i porteføljen deres da?

– Det er veldig vanskelig å svare på, men det kan godt være det er noen justeringer. Vi evalue-rer nå 2015 og skal se på hva det har gitt oss, både varemerkemes-sig, verdimessig, relasjonsmessig, sosialt og på interne arenaen rent stolthetsmessig, og så får vi se om vi skal gjøre noen justeringer det neste året. Avtalen har ofte en varighet på tre til fem år, men når det nærmer seg avslutning så tar vi en skikkelig evaluering på om vi skal fortsette, sier Birkeland.

PS: Thon Hotels er også å regnes som en stor aktør i det norske hotellmarkedet, men ønsket ikke å kommentere denne saken utover det som står om sponsing på deres nettsider.

MEDSPILLER: Markedsdirektør Tine Birkeland i Scandic er en viktig medspiller for mange sponsorobjekter. STOR SPONSOR: Adm. dir. Torgeir Silseth er en stor sponsor av gode formål.

ENIGE: Scandic-sjef Svein Arild Mevold (til høyre) og daværende idrettspresident Børre Rognlien etter avtaleinngåelse i 2014.

HOTELLMAGASINET NR 7 201510

Page 9: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Kontakt oss for mer informasjon:Telefon: 23 03 12 00 [email protected] www.kdr.no

leie fra kr 1499,-

pr mnd

Spesialtilbud:

KDR Gold In One

• HP RP2 Touchkasse, bongskriver, kasseskuff og kundedisplay

• Gold in One POS server og Gold In One Manager

• Lisenser og serverleie

• Rapporteringsverktøy i sanntid - Gold Monitor App

• Telefonsupport 24/7

• Minimum 3 års garanti på all HP maskinvare

KDR tilbyr det mest fleksible systemet for salgsregistrering, lagerstyring og kalkyler for servicebransjen i Norge og har et stort fokus på at systemet skal være enkelt og effektivt. KDR kan vise til en stadig voksende portefølje på over 400 kunder rundt om i landet der løsningene er tilpasset hvert enkelt brukersted.

KDR GOLD programvare kjøres eksklusivt på maskinvare levert av HP Norge, noe som gjør kasseløsningene stabile, driftssikre og ikke minst moderne.

KDR har levert kasseløsninger til servicebransjen i over 20 år.Stasjonært. Mobilt. Trådløst.

Page 10: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201512

Erik Aasheimblir kommunikasjonsdirek-

tør for EAT Initiativet og EAT

Stockholm Food Forum. Den

erfarne journalisten og tidligere

NRK-profilen har de siste tre

årene vært kommunikasjons-

rådgiver for klima- og miljømi-

nisteren.

– Formidling er avgjørende

for å omsette kunnskap til hand-

ling, og Aasheims lange erfaring

innen kommunikasjon, klima-

og miljøpolitikk er et viktig løft

for EATs videre arbeid. Vi er

veldig glad for å få Aasheim inn i

ledelsen av EAT, sier EAT-direk-

tør Gunhild A. Stordalen.

Erik Aasheim vil lede EATs

internasjonale kommunikasjons-

arbeid, med medarbeidere i Oslo,

Stockholm og New York. Han

vil også være med på å fronte

EAT utad. I tillegg vil han ha et

overordnet ansvar for kommuni-

kasjonsarbeidet i Stordalens stif-

telser, GreenNudge og Stordalen

Foundation.

– På kort tid har EAT blitt et

lyntog av et prosjekt. Jeg gle-

der meg til være med på reisen

med så mange dyktige folk fra

næringsliv, politikk og forskning

ombord, sier Erik Aasheim.

Stein Harald Hansen er ansatt i Drømmebakeriet AS.

Han vil bli ansvarlig for salg til

HORECA – markedet i Norge.

– Stein Harald Hansen har lang

fartstid og mye erfaringen fra norsk

varehandel, sier Ivar G Karlsen,

styreleder og ansvarlig for mar-

kedsføring og salg i Drømmebake-

riet AS. Han legger til:

– Med ansettelsen av Stein

Harald Hansen kan salgsarbeidet

innenfor storkjøkken komme raskt i gang, for å nå lanseringsvinduet i

februar 2016.

Stein Harald Hansen kommer fra stillingen som markedsdirektør i

Marexim AS og før det var han adm. dir. i Jensen & Co AS.

Ia Lind er utnevnt til Area Brand Dire-

ctor for Rezidor Hotel Group i

Norden. Hun har bred interna-

sjonal erfaring fra merkevare-

arbeid, salg og markedsføring

for flere selskaper i reiselivsin-

dustrien. Ia vender nå tilbake til

hjemlandet Sverige og blir Brand

Director for hele Rezidor Hotel

Group sin portefølje i Norden.

– Vi er veldig glade for å kun-

ne ønske en så erfaren merkeva-

reekspert velkommen til Norden.

Vårt mål er å gi gjestene våre de

beste internasjonale hotellopple-

velsene, med en lokal tvist, og Ia

er perfekt til jobben med hennes

mangeårige internasjonale er-

faring, sier Tom Flanagan, Area

Vice President for Rezidor Hotel

Group i Norden.

Ia er opprinnelig fra Sverige

og har omfattende internasjo-

nal yrkeserfaring fra hotell- og

reiselivsnæringen, hvor hun

blant annet har drevet sitt eget

reisebyrå i Marokko. De seneste

ti årene har Ia vært en del av

Rezidor Hotel Group, som Brand

Director for Park Inn by Radis-

son ved Rezidors hovedkontor i

Brussel.

Arnstein Birkeland er ny hotelldirektør på Thon Hotel Sandven i Norheimsund. Birkeland

har bred erfaring fra hotell- og restaurantbransjen og blant annet har

han vært hovmester og kurs- og konferanseansvarlig på Grand Hotel

Terminus i Bergen. Han har hele 22 års erfaring som bankettsjef, hov-

mester, restaurantsjef og konferansesjef på Radisson Blu Royal Hotell

i Bergen, men de siste årene har han vært salgssjef i Thon-kjeden.

Han startet 1. oktober og sier det er mye å tenke på.

– Det er mye å sette seg inn i, mange tall man må gjennom og mange

ansatte å hilse på. Ikke minst er det en stor byg-

ning å bli kjent med, sier han til Hordaland

Folkeblad.

Førsteinntrykket er det ikke noe å si på.

– Etter at hotellet ble pusset opp og bygget

ut har det blitt en perle. Jeg er heldig som

begynner på et tidspunkt hvor vi har en

god sommer bak oss. Det gjør at vi

har en stor positivitet i gjengen som

jobber her.

Mark Jayson Subia fra Alex Sushi er Norges beste

sushikokk. Den prestisjefylte

norske delfinalen av Global Sushi

Challenge, i regi av World Sushi

Skills Institute (WSSI) og Norges

sjømatråd, gikk av stabelen ved

Kulinarisk Akademi i Oslo og det

var til trampeklappende jubel fra

en stor fanskare fra Alex Sushi da

vinneren ble kåret. Mark Jayson

Subia får dermed ta turen til

Tokyo i november for å kjempe om verdensmestertittelen.

– Det er en ære å skulle representere Norge i Global Sushi Chal-

lenge. Nivået var skyhøyt og jeg er strålende fornøyd, forteller den

fornøyde vinneren.

Deltakerne var gjennom en omfattende konkurranse basert på

japansk sushitradisjon, hvor de måtte vise sin kunnskap og teknikk i

bruk av råvarer, visuell prestasjon, hygiene og smak. I dommerpanelet

satt Wenche Andersen fra TV2s God morgen Norge, Jostein Medhus

fra Kulinarisk Akademi, finalist i Bocuse d`Or, Sebastian Myhre og

de to japanske mestersushikokkene Masayoshi Kazato og Turu Ota.

Ifølge den verdensberømte sushikokken Kazato San (til venstre),

har nivået vært imponerende høyt i den norske delfinalen.

Page 11: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

På grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET

Page 12: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201514

– og produktnyheter

Raftevold fra BW til First HotelsDet snart 150 år gamle hotellet gjennomgår en betydelig renove-ring i disse dager og slutter seg til First Hotels på nyåret.

I 1867 kjøpte Ole Martinius Raftevold sitt første naust på østbredden av Horninsdalsvatnet og året etter kjøpte han også nabonaustet. Det var nok til en liten landhandel, samt utleie av to gjestesenger, og er starten på historien om First Hotel Raftevold.

– Dette er et av de virkelig tradisjonsrike hotellene i Norge, og historien er både imponerende

og inspirerende. First Hotel Raftevold er nå totalrenovert og klarer å ta vare på det beste fra flere tidsaldre. Vi er svært glade for å ønske hotellet velkommen til First Hotels, sier admnistrerende direktør i First Hotels, Roar Ingdal.

Raftvold-familien drev hotellet i fire generasjoner, men solgte i 2011 hotellet til Jens Brokmann og Petra Wieth.

Hotellet ligger i det natur-skjønne området Grodås, en 25 minutters kjøretur fra UNESCO-listede Geirangerfjorden.

Bygger messehallStorefjell Resort Hotel og Gol kommune har blitt enige om villkår for utbygging av hotellet. I løpet av 2016 starter de derfor byggingen av nye leiligheter og en messehall. Det skriver Hallingdølen.

– Det har vært en lang pro-sess, men nå er vi i mål, sier Arne Nibstad ved Storefjell Resort

Hotell til avisen.Dermed kan de børste støvet

av gamle plantegninger fra starten av 2000-tallet. I 2003 ble grunnmuren støpt, men så stoppet det opp, blant annet på grunn av utleiekrav fra Gol kommune. Planene inneholdt bygging av 35 leiligheter på 100 kvadratmeter, samt en messehall

Godkjente Tine-dråperSesongens dyrebare Hardanger-dråper er klare. En av årets mest ettertraktede eplejuicer ble nylig godkjent under en egen, høyti-delig seremoni i Hardanger. Den helnorske juicen er i skrivende stund sendt ut til butikker og serveringssteder over det ganske land, men fordi eplehøsten ble forsinket av kaldt sommervær, blir 2015-årgangen definitivt en limited edition.

Sunniva Eplejuice frå Hardanger er en favoritt for mange. Vanligvis selges nesten en halv million liter av juicen, så det er ingen tvil om at det vil bli

rift om årets Hardanger-dråper. Under godkjenningsseremonien sa Henriette Soldal, produktut-vikler i TINE, dette om juicen:

– Eplejuicen er forskjellig fra år til år, det er det som gjør godkjenningen så spennende. Naturen setter sitt særpreg på epleavlingen, og denne seson-gen har vært preget av kaldt forsommerklima, men en solrik høst, og det kan vi smake resul-tatet av i årets eplejuice. Årets Sunniva Eplejuice frå Hardanger har en spennende, syrlig eplesmak. Sukkernivået er per-fekt med et brix-nivå på 11,1 og juicen har en forfriskende lukt av norsk sensommer. Eplejuicen består av en fin miks av eplesor-ter som Discovery, Summerred og Prins som gir en deilig smaks-kombinasjon. Jeg er veldig for-nøyd med årets smaksresultat og epleglade nordmenn kan snart få nyte de dyrebare Hardanger-dråpene.

Page 13: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 15

At minibaren trues av salgssvikt har lenge vært kjent. Nå kommer en ny trussel: VeriRemote.

Tanken fra leverandøren Cuboid er å utstyre hoteller og andre tilbydere med større salgs-automater som også kan romme alkoholholdige varer. Selve utleve-ringen styres med en fjernkontrol-lapplikasjon til automaten.

Dette betyr at hotellet kan selge alkohol i tillegg til snacks, mat og mineralvann i samme automat. Betjeningen må verifise-re at vedkommende som ønsker å kjøpe en alkoholholdig vare er

over 18 år og i forsvarlig tilstand, før fjern-kontrollen benyttes.

Nå den ansatte godkjen-ner kjøpet, trykker han/hun på kontrollen og automaten sender ut ønsket vare. Når salget er gjen-nomført, ”timet ut” eller avbrutt kan man ikke kjøpe flere alkohol-holdige varer i automaten uten ny verifisering.

VeriRemote kan brukes til alle Cuboids automater.

Ny minibar-trusselHøye planerEt nytt konferansehotell ved Drammen stasjon - det blir realite-ten hvis Rom Eiendom får det som de vil. Planene for området inneholder kontor, hotell og servicefunksjoner på knutepunktet Drammen stasjon. Først ute er konferansehotellet som vil inneholde ca. 230 rom og ha konferansekapasitet til 5-600 personer. Planlagt byggestart primo 2017 og ferdigstillelse i løpet av 2018.

I hotellet er det planlagt restauranter, kanskje treningssenter og en skybar med utsikt over Drammen.

- Det er helt i orden å bygge høyt i området ved jernbanesta-sjonen. Vi er glade for at ROM Eiendom nå realiserer planene om hotell ved stasjonen. Hotellskissene som nå foreligger, er fantastiske, et kjærkomment bidrag til utviklingen av byen, sier ordfører Tore Opdal Hansen til Drammens Tidene.

Page 14: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201516

Jakter ny driver i KristiansandDe ansatte beholder jobbene sine og virksomheten skal fortsette, men Quality Hotel & Resort Kristiansand er historie fra 27. mai neste år, på dagen 20 år etter at hotellet åpnet dørene for første gang.

Ifølge Finansavisen er det uenighet om leieprisen som er

årsaken til at Nordic Choice og

Petter Stordalen ikke kom til enighet om videre drift med huseieren Pandox. Dermed lider Kristiansands-hotellet samme skjedne som Quality Hotel Hafjell.

Finansvisen skriver også at Nordic Choice skal ha tapt 29 millioner på hotelldriften siden 2010, mens omsetningen har vært på 267 millioner i samme periode. Samtidig har huseier Pandox hatt et overskudd på 40 millioner før skatt, av en omsetning på 55

millioner i perioden.

– Tallene taler vel for seg. Det er åpenbart at vi ikke kan eller vil fornye husleiekontrakter som har gitt oss tap på de nivåene. Vi vil bli et bedre selskap uten disse leieavtalene, enn med dem, sier Torgeir Silseth, administre-rende direktør i Nordic Choice til Finansavisen.

Eiendomsdirektør Leif Kristen Olsen i Pandox bekrefter uenig-heten og sier hotellene enten skal leies ut videre med ordinæ-re kommersielle

leieavtaler, eller at de skal drive selv.

Dermed ser det altså ut til at arbeidsplassene kan være sikret.

– Ingen ansatte mister jobben. Alle vil bli med over i et nytt selskap der de beholder de samme rettigheter som de har i dag, sier administrerende direktør Erik Nordahl til Fædrelands-vennen.

Rosa lunsjkos med alvorlig budskapEn av tolv kvinner får brystkreft i løpet av livet. Det var årsaken til at maten i en mengde norske kantiner var rosa under lunsjen 21. oktober.

Over 60 kantiner deltok i Rosa lunsj-aksjonen og den spesielle lunsjen er en del av Kreftforeningens og Brystkreftforeningens Rosa sløyfe-aksjon.

– Det betyr at minst 15 000 av våre kantinegjester delte en rosa lunsj. Til å være første året vi er med i aksjonen, er det kjempebra oppslutning, sier en fornøyd Ingun Skaar i ISS Catering.

På forhånd fikk kantinene over 50 oppskrifter på hvordan aksjonens navn kunne gjenspeiles i dagens meny. Kaker og muf-fins fikk naturligvis rosa glasur, lunsjbuffeene hadde flest natur-lige innslag av rosavarianter, som rød løk, rødkål, lollo rosso-salat, rosa smoothies av jordbær eller

bringebær, vannmelon, reddiker, rosa grapefrukt, kokt skinke og reker.

Det er alvor bak den rosa kosen. Målet er å øke bevisst-heten om brystkreft, som er den hyppigste kreftformen hos

kvinner. Rundt 3000 nye tilfeller oppdages hvert år.

Sjansen er stor for å kjenne en som er rammet. I dag lever det rundt 40 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.

Page 15: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 17

Metos ASOslo - Moelv - Trondheim

Kristiansand- Bergen

924 28 860

Metos PartnerFolkestad KVV Service AS tlf. 35 06 11 11

TS Storkjøkken AS tlf. 51 82 66 60

Proffteknikk AS tlf. 91 77 13 17

GK Kulde Kitek tlf. 78 44 90 00

[email protected]

Profesjonelle kjøkken à la Metos

www.metos.com

Skifer run-der 50 mill.Skifer Hotel på Oppdal er snart så stor som hotellinvestoren Arthur Buchardt lovte under lanseringen i 2007.

Ferske tall viser nemlig at hotellet er i ferd med å runde 50 millioner i omsetning i 2015. Prognosen er 51,5 millioner og et overskudd før skatt på 3,8 millio-ner kroner, skriver Oppdalingen. Det er en økning på fem millioner fra 2013.

Hotellet har 62 fast ansatte.

Vi tipser mestAnnenhver nordmann tipser ti prosent eller mer, mens én av tre finner kun tipser fem prosent eller mindre.

I en nordisk undersøkelse spurte hotellsøkesiden Hotels.com mer enn 4000 reisende i Norge, Sverige, Danmark og Finland hvor mye de tipser for tjenester når de er ute og reiser.

– Nordmenn er helt klart de mest generøse tipserne, forteller Carolina Annand fra Hotels.com.

Rekordsommer Kapasitetsvekst og oljekrise har ikke hindret en positiv vekst i hotellnæringen det siste året. Tallene fra første halvår viser tidenes sommersesong med økning i både norske og utenlandske kommersielle gjestedøgn.

Ved utgangen av august viste tall fra SSB en økning på syv prosent i antall hotell-gjestedøgn, fordelt på 5 % flere nordmenn og hele 11 % flere utlendinger.

– Årets sommersesong slår alle rekorder for norsk reiseliv. I år er det en ytterligere økning fra utlandet på 10 prosent målt i alle typer kommersielle gjestedøgn. Ikke bare kommer det flere turister, men norsk reiseliv tjener også mer på dem, sier reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin (bildet).

Page 16: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201518

Nytt samarbeid = ny kakeserieOrkla Foods Storhus-holdning og Idun Industri har inngått unikt samar-beid om splitter ny ka-keserie: Toro Bakeriet.

– Vi er stolte av å presentere en splitter ny kakeserie der hoved-målgruppen er offentlig sektor. Nå lanserer vi fire klassiske langpannekaker, en saftig rul-lekake med deilig bringebærfyll og en kransekake med nydelig marsipan fra Odense, fortel-ler prosjektleder Martin Ygre i Orkla Foods Storhusholdning. Han suppleres av kollega Dag Gjertsen.

– Alle produktene i Toro Bakeriet er uten palmeolje, og kransekaken er i tillegg gluten-fri. Kakene leveres dypfryst i praktisk emballasje. Vi har lagt vekt på høy produktkvalitet, god kjøkkenøkonomi og lettvinthet – derfor kommer langpanneka-kene ferdig delt slik at ønsket

antall kakestykker kan tas ut fra frys. Alle kakene tines raskt i romtemperatur eller på kjøl for superenkel servering, forklarer Brand Manager Dag Gjertsen, Orkla Foods Storhusholdning.

Alexander Clausen, Markedssjef My Bakery, og

Kenneth Aas, Produktsjef Konditori Idun Industri, utdyper mer om produktutviklingen av TORO Bakeriet:

Vi satt sammen en spesialist-gruppe fra tre ulike avdelinger (ingredienser, emballasje og bake-off) som sammen med

Orkla Foods Storhusholdning hadde som mål å skape de aller beste kakene til hovedmålgrup-pen offentlig sektor. Kravet var at kakene skulle være saftige, smaksrike, holdbare og selvføl-gelig ikke for kostbare.

Vil utrede økt reiselivsmomsLO, Fellesforbundet og NHO Reiseliv frykter stort press på arbeidsplasser i reiselivsnæringen hvis momsen økes fra 8 til 10 prosent.

– Virkningene av en økt reiselivsmoms er på ingen måte utredet. Det er varslet at finansnæringen vil få økt moms

fra 2017, men først skal effekten utredes. Tilsvarende utredning må lages for reiselivsnæringen. Det må kunne settes et krav om utredning før et regelverk med omfattende kostnadskon-sekvenser iverksettes, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

NHO Reiseliv har støtte fra LO og Fellesforbundet.

– Virkningene av økning i rei-selivsmomsen er ikke tilstrekkelig utredet for reiselivsnæringen, og bør ikke innføres før tidligst etter en slik utredning er gjennomført, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Blir fasjonabeltDet gamle Bergen Børs-bygget på Vågsallmenningen skal bli hotell. Det er Smørås-familien som står bak Augustin- og Grand Terminus-gruppen som skal drive det nye hotellet. Åpning blir senest 1. mai i 2017.

– Dette blir Bergens mest sentrale hotell, beliggende mellom Vågsallmenningen,

Torget og Torgallmenningen. Hotellet får 130 rom, og betyr 30 nye arbeidsplasser, sier ho-telldirektør Kjetil Smørås.

Han forteller at hotellet skal ligge i øvre del av den bergenske prisskalaen.

– Vi legger oss i øvre sjikt. Dette blir et luksushotell uten å være prangende.

Page 17: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 19

Page 18: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015
Page 19: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 21

HOTELLDUELLVil du sove billig i byen må du enten tenke utenfor boksen eller velge

smart. Hva som er best finner vi ut av når Citybox og Smarthotel i Oslo gjør opp om Hotellmagasinets gunst.

875 kroner 975 kronerDOBBELTROM DOBBELTROM

• Åpnet i 2013. Etter utvidelsen i 2015 har hotellet 216 hotellrom.

• Ligger i Prinsens gate 6, en paral-lellgate til Karl Johans gate.

• Det er ikke tv på rommene.• Hotellet har ingen restaurant eller

frokostservering.

• Smarthotel Oslo åpnet i 2013 med 257 rom.

• Hotellet ligger sentralt til midt i Oslo, rett ved Nationaltheatret.

• Serverer frokost.• Egen takterasse i 7. etg med

utsikt over Oslo sentrum.

Citybox omtaler seg selv som et moderne økonomihotell med lave pri-ser. Prisen holdes så lave som de kan ved at de har mulighet til å holde faste lave kostnader, men samtidig tilby det mest nødvendige; et enkelt og smakfullt rom med et delikat bad, en deilig seng, en god stol, en skrivepult og knagger til å henge klær.1. september doblet hotellet kapasiteten og de tilbyr nå totalt 216 hotellrom sentralt i Oslo sentrum, cirka fem minutters gange fra Oslo S. Hotellet har også bygget tre konferanserom i forbindelse med utvidelsen.Ifølge hotellets egne nettsider blir hotellrommene rengjort ved utsjek-king, men ikke under kortere opphold med mindre gjesten bestiller ek-stra rengjøring mot betaling. Ved lengre opphold blir rommene rengjort én gang i uken.

Smarthotel Oslo er et økonomihotell som har noen flere tilbud enn sin medduellant. Vi tenker da primært på frokostservering, tv på alle rom, en takterasse og en lobbybar hvor det er mulig å kjøpe både drikke og snacks.På rommene er det ganske spartansk innredet med kun det nødvendig-ste av utstyr. Det er hverken noen hemmelighet eller overraskelse.Smarthotel Oslo er en del av en liten kjede som også har hoteller i Stavanger, Tromsø og i Hammerfest. I 2017 åpner de enda et hotell i Stavanger.Nytt av året for Smarthotel Oslo er at de leier ut Segway til sin gjester. Drives man bedre på fire hjul er det også mulig å leie seg en Smart-bil for oppdagelsesferder i Oslo.

I forkant av hver utgave sender vi vår erfarne, men litt sære, hotellgjest ut på overnatting. Oppgaven består i å teste to hoteller i samme sjanger og rapportere hjem til Hotellmagasinets proffe lesere. Referatet tilbyr alt fra skeive betraktninger til enkel industrispionasje. Duellen vil forhåpentlig gi innsikt og benchmarking på en morsom måte. Vår sære gjest jobber selvfølgelig inkognito.

19/86 hoteller i Oslo 41/86 hoteller i Oslo

640 anmeldelser 440 anmeldelser

TRIP

AD

VIS

OR

TRIP

AD

VIS

OR

Citybox Oslo Smarthotel Oslo

Page 20: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Citybox Oslo

I RESEPSJONEN

SLIK ER ROMMET

ATMOSFÆRE OG INTERIØR

SAVNER VI NOE?

TIL FROKOST

KONKLUSJON

Vi hadde foventet oss minimalistisk og vi blir ikke skuffet. Det er likevel mer enn nok plass for en natt, men noe tango for to, rent bokstavlig talt, blir trolig utfordrende. Badet er flislagt fra topp til tå og like nytt som resten av hotellet. Det er ikke stort det heller, men det fungerer så absolutt til det det skal brukes til. Litt sviktende støvtørk her og der. Sengen er hardere enn hotellsenger vanligvis er, men vi blir alltid glade for ladingsmuligheter på begge deler av sengen.

Citybox leverer akkurat hva de lover på nettsiden, så heller ikke i denne kategorien blir vi skuffet. Rommet består av enkle designløsninger, vedli-keholdsgunstig teppe på gulv, metallisk kunst med lokale motiver på veggene, mye rene flater og lite ”krim krams”. Tøffe hengere på veggen som sparer plass. Følelsen på hotellet er ungdommelig og urbant og det er da ingenting feil med. Strøket hotellet ligger i er imidlertid ikke byens beste. Det glemte vi veldig fort da vi kom innenfor dørene.

Vi er faktisk på grensen til overrasket over at begge disse hotellene holder et såpass høyt nivå som de gjør. Også målt mot andre, og langt dyrere, alternativer i hovedstaden. Uttrykket ”du får hva du betaler for” blir faktisk litt for vagt i denne sammenhengen, for vi vil sågar hevde at du får litt mer enn du betaler for. Spesielt hos Smarthotel, som foruten at selve rommet er trangt, leverer en hotellopplevelse vi gjerne betaler

WIFI-FART: 0,660.89

Ned:Opp:

Vi manøvrerer oss gjennom allskens veiarbeid, hilser på en rotte og noen av byens løse fugler, på vei inn til hotellet. Der møtes vi av tre auto-matiske innsjekk-maskiner som både er enkle å bruke, og som gir oss ønsket resultat. Altså et rom. Rett innenfor står en hotellvert som har sitt såre strev med å forklare betydningen av overbooking til to veldig sinte damer. Også den automatiske utsjekken fungerer som den skal.

Tja, med tilgangen folk flest har til teknologi, skulle man kanskje ikke tro at man savnet en tv på rommet, men det gjør vi faktisk. Nå er de fleste av oss godt forspent med både iPader og Netflix-abonnement, men det er noe eget med en vegghengt dinosaur og en døsende NRK-dokumentar. Spesielt når det trådløse nettet er helt krise. Når det er sagt var det veldig hyggelig atmosfære nede i lobbyen, med bestemødre som trampet takten til Stjernekamp, nuddelkoking, ekstern pizza-spising og mye trafikk inn og ut. Det var en god puls på hotellet som vi virkelig satte pris på. Fjellet av sneiper rett utenfor døren, kunne med fordel vært ryddet opp.

Citybox tilbyr ikke frokost. På nettet henviser de sine sultne gjester til Stockfleth´s i nabobygget, men siden de har stengt, er det kanskje på tide å oppdatere nettsidene sine med nye alternativer.

Page 21: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Smarthotel Oslo

for igjen.Atmosfæren i fellesområdene er meget god, de har gode løsninger på flere områder og ikke minst tilbud vi ikke forventer av hoteller i denne prisskalaen, feks takterrasse og frokost. I tillegg har de tv og en bra wifi-pakke, det mener vi er et must i dag. Konklusjonen blir derfor at Smarthotel er hakket smartere å velge enn Citybox.

Frokosten koster 110 kroner ekstra, og den er verd hver krone. Fullgod hotellfrokost, enten du er av typen cowboy (egg, bacon, bønner osv), søtnos (vaffeljern), frukt & grønt eller brød med masse pålegg.

Her er det bokstavelig talt ikke mye å gå på. Langt mindre å danse. Men det er rent, pent og funksjonelt. Når du har stablet ting på plass, kan du for eksempel trekke en plate ut av veggen og - vips! - så har du et bord. Rommet er moderne innredet i kule farger, og fra Dux-madrassen i sengen kan du se på TV (flatskjerm, selvfølgelig). Det er også upåkla-gelig nett på rommet. Her savner du ingenting, såfremt du ikke lider av klaustrofobi. Det hører med til historien at sengen er så god, at denne hotellkritiker forsov seg!

Atmosfæren er upåklagelig. Det formelig syder av liv i loungen bak resepsjonen. Snittalderen er lav, hudfargen i alle sjatteringer og kom-formiteten helt fraværende. Her er håndverkeren som tar seg en øl, hipster’n med Mac-en, de fnisete venninnene fra Japan, guttegjengen på storbytur og en familie som chiller’n vel vitende om at de i hvert fall ikke har kastet bort penger på hotell i Oslo. Er det trangt på rommene, så får du igjen pusten her! Stort pluss også for den svære verandaen i 7. etasje - flott utsikt!

Foruten høy kvalitet og herlig atmosfære, overrasker Smarthotel med flere gode tilbud. Segwayen er nevnt, finnes det andre hoteller som leier ut slike? Prisen er imidlertid noe stiv; 350 for en time, men parrabatt om du leier begge (500 kr.). Langt rimeligere er det å leie en Smart-bil - 525 kroner for en full dag. Er du sprek nok til å bo på Smarthotel, kan du vel strengt tatt sykle, og da er prisen 50 kroner dagen. Får du ikke melkesyre nok av det, kan du bla opp 115 kroner og få drop in-kort på Treningshuset rett over gaten. Og er du lei av alt snakket om aktiviteter, kan du kjøpe deg en Sagene pils og ramle ned i en stol i loungen!

Det første som møter deg når du stiger inn fra trafikktunge Ring 1, er to Segways til leie. Allerede her begynner det å bli åpenbart at du ikke er på Grand. De tre insjekkingsautomatene et hakk lenger inn i lokalet bekrefter inntrykket. Så, noe så håpløst umoderne som en betjent resep-sjon, men deretter en forvokst, selvbetjent minibar full av børst og digg. Videre innover finner du en herlig lounge med mye liv og røre, og til sist en graffitipyntet bakgård.

WIFI-FART: 4,844,87

Ned:Opp:

Page 22: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Dagen startet med litt godt, gammeldags gravearbeid for Choice´administrerende direktør Torgeir Silseth, i form av grunn-steinsnedleggelse for det som skal bli Comfort Hotel Bergen Airport på Flesland.– Med rundt tre millioner besøkende hvert eneste år og landets høyeste belegg er Bergen

en fantastisk hotellby. Økende turisme, utbygging av flyplass og infrastruktur driver denne utvik-lingen videre. En internasjonal destinasjon som Bergen trenger et tilsvarende godt hotelltilbud for å huse dem som kommer hit, sier administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

304 romComfort Hotel Bergen Airport blir bygget av Bergen Lufthavn Utvikling AS. Hotellet vil ha 304 rom, gode møteromsfasiliteter og 150 meter til Bergen Lufthavn Flesland. Når hotellet er ferdig-bygget vil det være det første av tre bygg som til sammen danner Bergen Business Park. Bergen

Business Park vil utgjøre 35.000 kvm med hotell, kontorbygg, serveringsarealer, handel og treningsfasiliteter.

– Dette markerer ikke bare igangsetting av byggeprosjektet for hotellet, men også start-skuddet for utviklingen av det som skal bli Bergen Business Park. Med umiddelbar nærhet til

8. oktober ble en festdag for Nordic Choice Hotels i Bergen by. Først ble det lagt ned grunnstein for Comfort Hotel Bergen Airport, før 300 gjester feiret åpningen av Clarion Collection Hotel Oleana i sentrum.

TEKST: ESKIL BJØRSHOL FOTO: NORDIC CHOICE

STORT: Comfort Hotel Bergen Airport blir en del av det som skal bli Bergen Business Park.

HOTELLMAGASINET NR 7 201524

Page 23: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Bergen Lufthavn og Bybanen har vi stor tro på at dette vil bli en attraktiv destinasjon og et nytt tyngdepunkt for utadrettede og reiseintensive virksomheter i Bergensregionen, sier Tore Bjørke, daglig leder i Bergen Lufthavn Utvikling AS.

Videre på fest

Så fort steinen var i jorda og lakkskoene tørket, fortsatte Choice-følget inn mot byen. Der ventet nemlig en høytide-lig åpningsfest av sommerens hotellnyhet i Bergen, Clarion Collection Hotel Oleana.

Clarion Collection Hotel Oleana og Comfort Hotel Bergen

Innovasjonfra Vestfold Fugl

Nå lanserer vi tre 3 spennende nyheter Alle produktene er singelfryst noe som betyr mindre svinn ved at du tar frem nøyaktig antall hver gang.

EPD 4214524 BAKT KYLLING MED TANDOORI

EPD 4212593 KYLLING INDREFILET

En ny smak av Vestfold Fugls største suksessprodukt. Dette er benfrie kyllinglår som er marinert i tandoori, forstekt på Vestfold Fugl. Etterstekes i ovn på 220°C i 10-12 min.

Dette er en del av kyllingfileten, også kalt prinsessefilet. Passer perfekt til grillspyd, fingermat, wok og gryteretter.

Rask og enkelt med samme nydelige resultat hver gang. Minuttfileten er en utbanket kyllingfilet som har en tykkelse på ca. 7 mm. Lages ála minute mens dine gjester venter. Stekes på ca. 2-3 min. pr. side for et perfekt resultat.

EPD 4212577 KYLLING MINUTTFILET

Borgeskogen 42 • 3160 Stokke [email protected] • www.vestfoldfugl.no

Nyhet

EPEPEPEPEPEPEPEPEPEPEEPPEPEEPEPEPPPEEEEE DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 444444444424244422444444444444444444444444424444424444444444424 1212121212121259559595959995999993333333333333333333333333333333KYLKYLKYLKYLKYLLYLKYLKYLYYLLYLLLKYYYKKYYYKY LINLLINLLINLINNNG IG IIG IIG IG IG INDRNDRNNDRNDNDNDNNDDRNNNDDRNDRDNDRRDRDN RDRDRRRRREFIEFIEFIEFIIFIEFIEEEEEEEEFIILLLETLETETETETETETLETLETETLETLLEEETSinSinSinSinnnngelgelgegelgelgeeg fryfryfryfryfryfryryfryryyrfryfryfryfryyystttstsststststssstttststt

ForForForForFoForFoFoForrFFoF pakpakpakpakakpakpakpakpakpakpakppaakakpakakpakkp ninninninninninninninninninninininninnininnnnn g: g:g: g:g: g: g:gg: gg: gg::g 2 x2 x2 x2 x2 x2 x2 x2 xxx22 x22 2,2,2,2,22,22,22,,2 5 k5 k5 k5 kk5 kkkkkkk5 kkk5 kkg g ggg pg p p pg pg pg pggg p ppg ppppgg poseoseoseoseoseoseoseoseoseeeoseosee

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 25

Page 24: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Airport blir henholdsvis sjette og syvende tilskudd til Nordic Choice Hotels portefølje i Bergen. Clarion Collection Hotel Oleana er et påkostet boutiquehotell med 97 unike rom midt i Bergen sentrum. Byggeier for det nye hotellet på Torgalmenningen, Ole Jan Strønen, er godt fornøyd med resultatet.

– Vi bergensere er opptatt av å bevare det gamle, men vi elsker også alt som er nytt og vakkert. På Clarion Collection Hotel Oleana har vi fått til en skjønn forening mellom tradisjon og kos, luksus og nye impulser. Vi gleder oss til å ta i mot gjester fra inn- og utland til vårt spektakulæ-re hotell, sier Strønen.

Toner fra Tellefsen300 feststemte gjester feiret innvielsen med musikk av nasjo-nalskatten (og erketrønder) Arve Tellefsen.

– Vi vet at Bergens besøkende er like ulike som alle andre, og dermed ønsker de forskjellige ting i sine hotellopplevelser. Nordic Choice Hotels vil gi gjestene våre valgmuligheter tilpasset deres

personlighet, budsjett og formål med reisen, sier Silseth.

Clarion Collection Hotel Oleana ble innviet 8. oktober 2015. Comfort Hotel Bergen Airport åpner i februar 2017.

F

Nordic Choice Hotels• Kniver med Scandic om

å være Norge og Nor-dens største hotellkjede og har i skrivende stund 184 hoteller fordelt over fem land.

• Omsatte for 8,9 milliar-der i 2014.

• Tilbyr 31 093 rom og i 2014 hadde de tett på 9 millioner gjester.

• Har over 1,1 millioner medlemmer i Nordic Choice Club.

• Hotellkjeden har nesten 13 000 ansatte.

IDYLLISK: Boutique-hotellet Clarion Collection Hotel Oleana ligger idyllisk til på Torgalmenningen.

VIRTUOS: Arve Tellefsen tonesatte åpningen av Bergens sjette Choice-hotell.

GRUNNSTEINSJUBEL: Tore Bjørke, daglig leder i Bergen Lufthavn Utvikling AS og Torgeir Silseth mar-kerte grunnsteinsnedleggelsen med kollektiv jubel.

HOTELLMAGASINET NR 7 201526

Page 25: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Reactio

nR

ekla

me

byrå

GK – smarte løsninger for smarte folk

vanskelig å oppdage uten kontinuerlig energioppfølging. Våre eksperter vet hva de skal se etter. I tillegg har GK ansatte over hele landet som kan finne feil, utbedre dem og sikre optimalt energibruk. Et for høyt energiforbruk går ikke over av seg selv. Tvert i mot vil det ofte øke hvis en ikke passer på.Overlat det til GK, så er du trygg.

Ring Aleksander om energioppfølging: 481 72 041

GK er en TotalTeknisk Entreprenør og Servicepartner. Vi tilbyr helhetlig rådgivning, ledende teknologi og en langrekke smarte løsninger som bidrar til betydelige energi- og miljøgevinster i kombinasjon med optimal komfort forbyggets brukere. Vi er tilstede lokalt i hele Norge, Sverige og Danmark, med en omsetning på over 4 milliarderkroner. Det gir deg fordelen av et bredt støtteapparat med teknisk kompetanse på høyeste nivå. www.gk.no

Energioppfølgingssystem EOS

Næringsbygg i Norge bruker ca 36 milliarder kWh i året. En god del av dette er sløsing med energi!

Er det smart?

Våre folk er eksperter på å finne både små og store energi-sluk, og få teknikken i bygget ditt til å fungere mer effektivt.Alt vi trenger for å sette i gang, er energidata for bygget.

Vi i GK kan gjøre noe med det - og spare mye penger for våre kunder

Med energioppfølging kan du kutte energibruken med 10 - 15 %med enkle og smarte grep som ikke krever investering. Hos en av våre kunder startet ventilasjonen kl. 2 hver natt.Riktig oppstartstidspunkt sparte kunden for 30.000 kr i året. En annen kunde hadde uforståelig høyt varmeforbruk. Det tokoss en time å finne og utbedre feilen, som var relativt enkel.Kunden sparte over en million kr i året etter det. Slike feil er

Page 26: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201528

MAJESTETISK: WIlhelmsen House var opprinnelig et søsterhjem, men etter reno-veringen har det blitt til et hotell.

UTLEIER: Daglig leder Anette Aale er ikke bare utleier av hotellrom. De leier også ut lokaler til flere aktører i underetasjen.

KUNST: På veggene henger det gamle bilder av avgangskullene til det daværen-de sykesøster-studiet.

Page 27: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 29

FRA SØSTERHJEM TIL APARTMENTHOTELL

Så å si midt i Tønsberg og rett ved byens sykehus ligger byens Wilhelmsen House, byens nyeste hotell. Men sjefen

sjøl er ikke helt enig i at det er et hotell.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

– Det som er viktig å få frem når du skal skrive om oss er at vi er et appartementshotell. Vi er egentlig ikke i hotellkategorien, for vi har mye langtidsleie, uker, måned, ja halvår og år, sier appartements- hotellsjef, daglig leder eller altmuligkvinne Anette Aale i Wilhelmsen House.

Konseptet er å tilby et flek-sibelt, kostnadseffektivt og markedstilpasset boalternativ til både bedrifter og enkeltindivider. Selvsagt til lavest mulig pris. En av hovedgrunnene til at de klarer det er at de ikke har mer enn én ansatt på Wilhelmsen House Apartments. Da blir også kostnadene lavere.

Har outsourcet altI praksis betyr det mer eller mindre at Aale er både økonomiansvarlig, resepsjonist og vaktmester. Alt av tjenester er outsourcet.

Skal gjestene har frokost må de enten kjøpe noe i kafeen i før-steetasje eller lage seg mat selv på rommet. Trenger de tjenester fra resepsjonen må de enten banke på døren til kontoret i «lobbyen» eller ringe til Aale. Og det gjør de.

– Alle telefoner kommer rett

til meg. Stort og smått. Det ringer folk hele tiden og spør etter ting. Heldigvis har vi en avtale med Nokas som gjør at de svarer etter klokken 21 på kvelden, men er det noe de ikke kan svare på, så er det jeg som løser det også.

Gjør du mye «hotellting» i løpet av en dag?

– Det spørs hva du definerer som hotellting det, sier hun. – Jeg sørger for å bestille nok sengetøy og jeg passer på at rengjørings-personalet gjør jobben sin. Jeg skal også se til at lobbyen ser bra ut og at gjestene har det bra. Jeg er i grunn tilgjengelig 24 timer i døgnet.

Så svaret er ja da med andre ord?

– Ja, det er vel det, smiler hun.

SøsterhjemTidligere var det gule praktbygget et elevhjem for sykepleiere, etter et legat fra Wilhelmsen-familien. Her bodde altså de kommende sykesøstrene to og to eller tre og tre, og rominndelingen er fak-tisk identisk med slik det var den gang. Det at det fortsatt er likt, skaper også en del morsomme

hverdagshistorier. – Hver eneste dag kommer det

tidligere beboere som gjerne vil opp og se på rommet de hadde som sitt hjem. Det er veldig hyg-gelig, forteller Aale.

I korridorene er det derfor også bilder fra avgangskullene som fungerer som kunst på vegge-ne. Både historisk og dekorativt.

Meningen var for øvrig at bygget skulle rives, men da gikk Birkelunden AS inn for å bevare bygget.

– Bygget har rett og slett en høy verdi for byen. Alle vet hvor elevhjemmet lå og her har det vært høy aktivitet siden 1926 og det håper vi at skal fortsette i lange tider fremover.

Det ble rett og slett aksjons-tilstander for å bevare bygget. Tilslutt gikk derfor Birkelunden AS inn og kjøpte det i 2013. I restau-reringsfasen av bygget ble det lagt stor vekt på å bevare det gamle men allikevel tenke nytt. Det endte med at de fikk tildelt verne-prisen av fortidsminneforeningen.

Faste inntekterDen offisielle åpningen var 27.

april og de første bookingene begynte å tikke inn fra mai. Og hotellgjestene strømmer til – selv om det ikke er et hotell…

– Vi hadde 75 prosent belegg i juli og godt over 60 prosent i august. Det har vært veldig bra.

Aale lager en stigende kurve med hendene.

– Ordet sprer seg fort og vi får mange henvendelser fra hotell-gjester som gjerne har lyst til å flytte fra et hotellrom og komme til oss for å kunne bo på et rom med eget kjøkken der de kan lage mat selv. Dette gjelder spesielt de som jobber i prosjekter og bor mye på hotell, sier Aale.

I tillegg til romutleie, har de næringsvirksomhet i kjelleren, kalt Wilhelmsen House Helse. Blant annet er det åtte kirurger fra Vestfold-kirurgene som utfører dagkirurgi, det er fysioterapi, osteopat, psykolog, PT, coach, akupunktør, ernæringsfysiolog, fotterapeut og frisør. Samt et tre-ningssenter både gjester og ansat-te kan bruke. Basen av leietakere gir faste inntekter.

Ingen respesjon

Page 28: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201530

Men hva så med mangelen på ansatte, gir ikke det noen utfordringer? Er det mulig å drive et «hotell» uten noen form for resepsjon?

Svaret er et ubetinget ja, ifølge Pål Tønder fra firmaet GetShop AS. De har utviklet teknologien som gjør det mulig.

– Det som skjer er at du bestil-ler og betaler rommet online. Den dagen du skal flytte inn her og rommet er betalt, får du en SMS mellom klokken 13 og 15 med en et romnummer og en kode. Når du da kommer til døren og taster koden, åpnes døren automa-tisk. Utsjekk skjer når du forlater rommet før klokken 12. Etter klok-ken 12 på utsjekksdato er koden til rommet deaktivert.

GetShop startet for øvrig egentlig som et firma som skulle selge netthandelløsninger, men som etter kontakt med firmaer som for eksempel Birkelunden, har tilpasset sine løsninger til utleie av rom og kommunikasjon med låsene på huset.

– Ja, det var enkelt forklart, humrer Tønder. Han viser oss løs-ningen i praksis og sier at teknolo-gien i teorien kan implementeres på hvilket som helst hotell.

Så resepsjonisten slik vi kjen-ner ham/henne er egentlig død da eller?

– Vel, vi kan kanskje si at de blir flyttet over til en litt annen fase. Ta for eksempel en kjede

med 30 hotell. Her kan de ulike resepsjonene egentlig flyttes til et sentralt sentralbord hvor folk kan ringe til og få åpnet dørene, mener Tønder.

Full kontroll i app-enForeløpig har de derimot ikke sett noe skrikende behov for å ha egne resepsjonister ansatt.

– Hele opplegget funge-rer veldig bra. Stort sett alt av booking går automatisk, så man trenger ikke folk, og det går veldig knirkefritt, supplerer Tønder.

Teknologien gir de sågar muligheter som er vanskelig med ordinær hotelldrift. For eksempel å se hvor ofte en hotelldør åpnes i løpet av et døgn.

– Vi er jo kjent med eskor-teproblematikk på hoteller og her kan vi altså se hvor ofte en dør åpnes og lukkes i løpet av natten. Er det unormalt mye aktivitet kan jeg overvåke det manuelt eller få noen andre til å gjøre det.

App-løsningen de bruker gir også andre, mer praktiske mulig-heter. Som for eksempel et eget babysymbol om noen av gjestene skulle ha med seg det. Og når en gjest har sjekket inn på rommet, vises et smilefjes i appen.

– Jeg har full tilgang til hvilke rom som er ledige, via appen, uansett hvor jeg er. Det er en super, teknisk løsning, roser Aale.

Så svinser Aale ut av kafeen for å vise oss rundt i bygget. Hun

viser oss hagen, inngangspar-tiet, frisøren, treningsrommet, vaskerommet, den renoverte vindeltrappen og de ulike rom-typene, mens hun forklarer at en av fordelene med nærheten til sykehuset er at man får mye drop in overnattinger. Dette kan være pårørende, turnusleger fra andre byer og innleid arbeidskraft fra

vikarbyråer.– Det er utrolig gøy å få være

med på en sånn oppstart. Jeg har ingen erfaring fra hotelldrift, så det har vært hektisk. Jeg er vel per definisjon på jobb hele tiden, men det merker man ikke så godt selv når man trives så godt i jobben avslutter Aale.

F

Wilhelmsen House• 49 rom totalt, 35 med

minikjøkken, 12 uten.

• Priser fra 760 kroner

per natt, via 810 for et

dobbeltrom superior til

1595 kroner avhengig av

romtype.

• Romstørrelse fra 15 til 39

kvadratmeter.

• Ligger 10 minutter unna

bryggen i Tønsberg og 10

skritt unna sykehuset.

GOD PLASS: Rommene, her den største typen, har god plass og er moderne oppusset.

RESEPSJON: En infotavle og nettbrett fungerer utmerktet som resepsjon, ifølge Aale.

FULL KONTROLL: Pål Tønder i GetShop har ansvaret for teknologi-en på hotellet.

Page 29: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Lang erfaring

Innovativ teknologi

Prisbelønte hotellkonsepter

Det koster ofte mindre enn du tror å investere i fornøyde g jester.

Kontakt oss for en uforpliktende prat.

W W W . I N T E L E C O M . N O

Tlf : 03050 - re ise l iv@inte le .com

telefoni - TV - radiokommunikasjon - wifi.

Page 30: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Det er ikke bare bokutgivelse som preger Petter Stordalens dager for tiden. Han er også tilbake for fullt i hotellmanesjen. Hotellmagasinet har flere ganger tidligere omtalt Choice sine planer for Royal Christiania, men nå har prosjektet kommet et hakk lenger. Og det er ikke bare størrelsen som teller i planleggingsfasen. Stordalen har også som mål om at dette blir Oslos grønneste hotell.

– Vår ambisjon er å skape et førsteklasses internasjonalt konfe-ransehotell midt i Oslo. Dette vil sette Oslo på kartet som kon-feranse- og kongressby og lage positive ringvirkninger langt uten-for hotelltrappen. Utbyggingen

er en enestående mulighet til å forandre Oslos mest

spennende kvarter. Alternativet er

forvitring. Dette

er byopprydning og byutvikling på en og samme tid, sier Petter Stordalen som eier hotellsel-skapet Nordic Choice-kjeden til Aftenposten.

Ny fløyStordalen er et stort skritt nærmere sitt mål om å utvikle Royal Christiania til hotellkjedens flaggskip i Oslo-området. Nå som byrådet har sagt ja til byggeplaner som blant annet innebærer en ny fløy på 16 etasjer, vil hotellet tilsammen få 815 rom. I tillegg er det planer om en store kon-feransesal til 1000 personer. Til sammenligning har Plaza, som i dag er Norges største, 676 rom.

– Det er allerede mange hoteller i området. Blir det ikke overkapasitet med 283 nye rom, spør Aftenposten?

– Jo flere hoteller som kommer i området, jo mer

kraft blir det i området. Da kan vi sammen ha konferanser med 4000–5000 deltagere. Det er i hvert fall en stor fordel at Norges største kollektivknutepunkt ligger rett utenfor døren. Dette vil også skape flere arbeidsplasser og gjøre området til en naturlig møteplass for både Oslo-borgere og turister, svarer Stordalen.

Grønn profilDet er DNB Liv som eier eiendom-men, mens Nordic Choice står for driften. Sammen skal de, som tidligere omtalt, bruke én milliard kroner på å oppgradere hotellet.

– Målet er at hotellet blir det grønneste i Oslo-området. Det skal ha BREEAM NOR-sertifisering (Norges fremste metode

for klassifisering av bærekraftige bygg) og skal ha ISO-sertifisering etter internasjonale standarder. Vi vil også ha flere sykkelparkeringer og vurdere alternative strømkilder, forteller Stordalen.

UenighetDet er imidlertid ett hinder til før prosjektet kan realiseres. Plan- og bygningsetaten i Oslo har nemlig ikke ønsket en like stor utvidelse som byrådet går inn for. Stordalen synes debatten er interessant.

– Det er alltid sterke disku-sjoner rundt byutvikling, og man har forskjellige meninger. Nå går saken til behandling i by-utviklingskomiteen, og det blir in-teressant å følge med på hva som skjer videre, avslutter Stordalen.

Byrådet i Oslo er positive til at Clarion Hotel Royal Christiania får en ny fløy på 16 etasjer. I så fall betyr det

ny konferansesal og 283 nye rom, samt status som Norges største hotell.

NY FLØY: Slik ser Lund+Slaatto Arkitekter for seg at fremtidens Clarion Hotel Royal Christiania kan se ut. Foto: Lund+Slaatto Arkitekter.

HOTELLMAGASINET NR 7 201532

Page 31: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Med Duni Amuse-Bouche®-serie av miniatyrformer er det enkelt å skape en festlig servering.

Serien består av 23 forskjellige former i både sort og transparent. Amuse-Bouche® byr på en fantastisk

opplevelse for gjesten og er enkle og transportere og lagre.

Inviter gjesten på det lille ekstra, med Duni Amuse-Bouche®.

KLART FOR SELSKAPAmuse-Bouche® - det lille ekstra for en festlig servering

www.duni.no | Tel: +47 23 30 45 45 | [email protected]

NYHET AMUSE-BOUCHE®Fantastisk presentasjon

Flott designHelt transparente

Page 32: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

EVENTYRLIG: Håholmen Havstuer, som for alvor ble kjent gjennom eventyrer Ragnar Thorseth, har fått ny ledelse.

HOTELLMAGASINET NR 7 201534

Page 33: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Hjørnesteinen i Classic Norway-systemet, Håholmen Havstuer, har fått ny ledelse. Den nye ledelsen til den

populære turistdestinasjonen, skal fortsette å ivareta og gjøre stedets historie kjent.

TEKST OG FOTO: GURI HARAM

Håholmen Havstuer ligger i Averøy kommune på Nordmøre i Møre og Romsdal. Her har mennesker møttes i flere hundre år - bestan-dig med klippfisken i sentrum. Nå er den nye bæreren av den gjeve tittelen «værbestyrer», Harald A. Kalvøy (53) fra Kristiansund, mens hotellsjef er Siv Jørgensen (30) fra Averøy.

– Ikke mange i Norge har kunnet titulere seg som værbe-styrer. Vi er en eksklusiv gjeng, ler han.

Værbestyrer er navnet på den som bestyrer et fiskevær.

– Et annet ord er nessakonge, den som eide fiskemottaket. I dag er det enklest å sammenlikne det med daglig leder. Men værbestyrer er en tøffere tittel, sier han.

Kalvøy har jobbet i dagligva-rebransjen i 22 år, mens Jørgensen kommer fra en stilling som restau-rantsjef på Gardermoen.

– Her trives vi godt, med hek-tiske dager og flott natur, konsta-terer de to.

En livsstilTil sammen er de nå tolv faste ansatte, i tillegg til sommerhjel-pere ute på holmen i havgapet. Arbeidsstokken er basert på folk

fra lokalmiljøet.– Å jobbe her er en livsstil.

Ansetter jeg en kokk, er det første jeg spør «liker du å male»? En må være allsidig, beherske driften, både hotell og restaurant, samt være med å vedlikeholde bygnings-massen. De ansatte har et spesielt forhold til arbeidsplassen. De har hjertet på rette staden, sier Kalvøy og peker mot brystet på den tykke allværsjakken.

Han var på plass i sin nye jobb i februar i år. Tidligere har han hatt flere administrative stillinger i REMA 1000. Mesteparten av yr-keslivet har vært i Oslo, men i den senere tid var han regiondirektør i Molde.

– Er du glad for beslutningen om å jobbe her?

– Da jeg ble 50 fikk jeg et ønske om å gjøre noe jeg hadde virkelig lyst til. Og jeg har bestan-dig hatt en lidenskap for havet og båter. Jeg har ikke angret ett sekund, sier han og legger til: For meg er dette en ny bransje. Det har jeg ydmykhet og respekt for. Det er mye å sette seg inn i. Jeg kommer fra et serviceyrke. Der heter det kunder, mens nå heter det gjester, smiler han.

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 35

Page 34: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Tilknytning til stedetSiv Jørgensen ble hotellsjef etter at familien maste på at hun måtte søke. Hun begynte i jobben i mars. Nå har hun ansvar for driften til den populære turistdestinasjonen.

– Jeg valgte jobben på grunn av selve stedet, Håholmen. Det er en plass som betyr veldig mye for så mange. Mamma jobbet her da jeg var liten, så jeg husker stedet fra gamle dager. Nå er jeg opptatt av at plassen blir tatt vare på, og ønsker å tilbakefø-

re mye til slik det var før. Vi vil være et sted alle kan bruke. I tillegg har vi nok noen overraskelser på trappene, sier hun lurt.På Håholmen er det i dag 100 sen-geplasser fordelt på 49 rom. Stedet har 25 bygg og husene har navn etter holmer og skjær rundt, som har tilhørt Håholmen. I tillegg er noen hus oppkalt etter personer med historisk tilknytning. To av disse personene skal ifølge Kalvøy ikke ha forlatt øya.

– Vi har to spøkelser – Møller og Oletta. Men vi vil ikke ha «Åndenes makt» hit, for da blir jo spøkelsene borte, sier han spøkefullt.

Selv bor han på Rangøya, og kan se hustaket sitt fra arbeidsplassen. Han er ikke den eneste med egen øy.

– Øystein Sunde har én, mens hovedaksjonær i Orkla, Stein Erik Hagen har naboøya Korsholmen til sitt feriested. Hagen er dessuten deleier i Håholmen, sier Kalvøy og legger til: Hver mann sin øy!

Kjent for klippfiskBak dagens hotell- og restaurantdrift ligger en lang og rik historie. Det hele startet på 1700-tallet. Da overtok Nicolai Heinrich Knudtzon driften av en fiskeri- og handelsbedrift i Kristiansund, og dermed også ansvaret for fem fiskevær. Ifølge Kalvøy var ett av disse Håholmen.

– Han startet produksjonen av klippfisk her, ble rikest i Norge, og skal være eneste privatperson som har lånt penger til kongen, forteller dagens værbestyrer.

Trolig har ingen enkeltfaktor som klippfisken, hatt like stor betydning for utviklingen av Kristiansund og kyst-samfunnene rundt. Klippfisk-eventyret gav velstand og brakte nordmenn nærmere verden.

– Hele kystbefolkningen

" Vi har to spøkelser – Møller og Oletta. Men vi vil ikke ha ”Åndenes Makt” hit, for da blir jo spøkelsene borte!

RADARPAR: Harald Kalvøy og Siv Jørgensen er de nye driverne.

HOTELLMAGASINET NR 7 201536

Page 35: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

FAKTA OM PARADISO RIS:Paradiso ris er sortert etter Premium* nivå med minst 95% hele riskorn i pakken.

Paradiso fullkornris er den mest nærings-rike ristypen med mest fiber og protein. Det ytre skallet inneholder 20% mer pro-tein enn polert ris.

Paradiso ris er rik på en rekke vitaminer, proteiner og mineraler. Den er en av de beste kildene til energi.

Paradiso ris steriliseres i 8 dager før valsing for å sikre ren ris. Hele proses-sen foregår i Europa for å sikre optimal matsikkerhet.

Paradiso ris kommer fra arten Oryza Sa-tiva. (Det finnes per i dag 112 000 typer ris i den internasjonale genbanken for ris.)

*IRRI standard på brudd og kvalitetsnivå: Premium: 95% hel ris/5% brudd. Grade A: 85% hel ris/15% brudd. Grade B: 75% hel ris/25% brudd.(kilde IRRI International Rice Research Institute)

www.haugen-gruppen.no/foodservice

FØLG OSS PÅ FACEBOOK facebook.com/ haugengruppenfoodservice

For detaljert bestillingsinformasjon, se:

Paradiso Basmatiris 2x5 kgEPD: 575399

Paradiso Middagsris Parboiled3x5 kgEPD: 576074

Paradiso Middagsris Parboiled25 kgEPD: 558015

Paradiso Grøtris 10 kgEPD: 805317

Paradiso Jasminris 2x5 kgEPD: 575662

Paradiso Villrismiks 2x5 kgEPD: 576090

Paradiso Fullkornris Brun, parboiled, 2x5 kgEPD: 1030063

Paradiso ris har minst 95% hele riskorn, noe som gir beste avkasting ved koking, og er en meget varmebestandig ris som kleber mindre. Risen har alltid den samme, gode kvaliteten som bidrar til mer smak og aroma!

Paradiso ris - Høyeste kvalitetOptimal matopplevelse for gjesten!

Ole

Mok

snes

AS

Page 36: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

var sysselsatt. Et fiskevær var som en landsby før. Næringen var viktig som arbeidsplass for kvinner, i tillegg til å være mange unges første møte med arbeidslivet, forteller Kalvøy.

Restaurantdrift hele åretKlippfisk er fortsatt et sentralt reise-livsprodukt i Norge, men på Håholmen er det ikke lenger noe produksjon. Derimot er klippfisken signaturrett i deres restaurant og fisken hentes lokalt fra Averøy.

Restauranten er åpen hele året. Om sommeren er det a la carte restau-rant, med faste ruter i båt fra Geitøya hver time.

– Da kommer også folk hit på drop-in, kun for å spise. Eller de besø-ker baren vår, Silver Bell, for forfrisk-ninger. Den siste båten går kvart på ett både fredag og lørdag, forteller han.

I 1989 åpnet den kjente even-tyrer Ragnar Thorseth sammen med Marit Thorseth Håholmen som turiststed. Det samme året åpnet Atlanterhavsvegen. Brua som svinger seg i luften kan sees med det blotte øyet flere steder fra Håholmen.

– Det å ligge i nærheten av et fyrtårn som Atlanterhavsvegen, én av Norges mest besøkte attraksjoner, gir god drahjelp, sier han og fortsetter: Omsetningen er bra. I juli lå vi 20 pro-sent høyere enn i fjor. Og det til tross

for en historisk god sommer året før. Hit kommer ikke folk for å sole seg, men å oppleve natur. Drømmen min er at besøkende får se det barske været, sier han.

Drar smilendeHalvparten av gjestene kommer fra utlandet for å få seg en eksotisk opple-velse, mens den resterende andelen er nordmenn.

– Folk som kommer hit er gjerne oppkavet og stresset. De spør: «Hva skal vi gjøre?» Her får de giret ned litt. Når de kommer begynner nedtrappin-gen. De finner seg selv. Vi har ikke TV på rommet. Når de drar igjen, så smiler de. Her får de opplevelse av natur, og vi har mange aktiviteter. Alt fra hav-rafting, fisketur, kajakk, til dykking og snorkling med seler, forteller Kalvøy.

På Booking.com har Håholmen en ranking på 8,9 der 10 er best. Håholmen appellerer ikke kun til ganen; mange beskriver i gjesteboken at de får en følelsesmessig opplevelse.

– Det er viktig. Når markedsfø-ringen sier at vi har verdens beste fiskesuppe og klippfisk, er det gøy å innfri mer enn forventet. Vi har ingen mål om at gjestene skal like oss, men at de blir glade i oss. Mange kommer tilbake; også konferansedeltakere vender tilbake som privatpersoner, avslutter han.

KLIPPFISK: Signaturretten til Håholmen Havstuer er en real porsjon klippfisk, med bacon på toppen.

HAVBLIKK: Med storhavet rett utenfor, gir det havblikk med fantastiske solnedganger.

HOTELLMAGASINET NR 7 201538

Page 37: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

unngå VeriRemote.

Tollbugata 70 - 3044 Drammen - Tlf: 32 83 33 32 - Mail: [email protected]

www.cuboid.no

CUBOID TILBYR VERIREMOTE

DROPP MINIBAREN!

Page 38: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Karianne Rustad er fjerde gene-rasjon eier og driver av hotellet på Sjusjøen. Hun forteller at visse tilfeldigheter i starten har ført hotellet dit det er i dag. Femte generasjon vokser nå opp på ho-tellet og leker med hotellgjestenes barn slik generasjonene før han har gjort. – Min oldemor kjøpte ei litt stor hytte usett under et kaffeslab-beras på Lillehammer i 1934, forteller Karianne. – Hennes valg var om dette skulle bli revefarm eller overnattingssted. Heldigvis valgte hun det siste, og driften kom i gang i 1935. Oldefar var hvalfanger, og jeg tror kjøpet også var en strategi for å få ham på land, sier hun.

Uten strøm og innlagt vannDet var noe helt annet å drive hotell på Sjusjøen for 80 år siden. I starten var det 10 rom med egen ovn og tissepotte på

rommet. Stuepikene hadde en travel

morgen. De skulle fyre opp i ovnene og tømme nattpottene. Om kvelden måtte de henge opp nyvasket sengetøy til tørk i spi-sesalen og sørge for å få det ned igjen før frokost neste morgen. Og ikke var det innlagt vann eller strøm.

De første årene var hotellet oppe bare om sommeren, for det var ikke vinterbrøytet vei til Sjusjøen. Rustad var det første hotellet som holdt åpent om vinteren, og da ble gjestene den første tiden fraktet inn med hest og slede. Det var andre tider, med andre ord.

Det opprinnelige er medDet har vært mange utbygginger underveis, men den opprinnelige hytta utgjør en del av hotellkom-plekset, og ett av romme-ne er holdt så tett opptil

Rustad Hotell & Fjellstue er det eneste gjenværende hotellet i det populære fjellområdet Sjusjøen et par mil øst for Lillehammer. Hotellet har 80-årsjubileum i år, og her er det ingen tanker om å bygge om til leiligheter slik det har skjedd med de øvrige hotellene og fjellstuene i området.

TEKST OG FOTO: HALVDAN KORSMO

EIEREN: Karianne Rustad er en av ei-erne og dagens leder av Rustad Hotell & Fjellstue på Sjusjøen.

HOTELLMAGASINET NR 7 201540

Page 39: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

LANG HISTORIE: I den 80-årige historien til Rustad Hotell & Fjellstue ligger også en rekke utbygningstrinn. Nærmest fotografen er den nyeste delen av spi-sesalen, mens bygningen til venstre bakerst er den opprinnelige hytta oldemoren til dagens driver kjøpte usett i 1936. Foto: Rustad Hotell & Fjellstue.

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 41

Page 40: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

det opprinnelige som mulig.I dag har hotellet 44 rom med

84 sengeplasser, men det stopper ikke der. Rustad har også fem hytter med fra seks til tolv sen-geplasser. I tillegg har hotellet en leilighet med plass til fem perso-ner. Utover dette har hotellet stor spisesal med et særdeles glitrende kjøkken, både når det gjelder ut-styret og kvaliteten på maten som serveres, konferansemuligheter for inntil 60 personer og møterom. Det er også rom for bordtennis og biljard, og det finnes to badstuer. Med tanke på at Sjusjøen er et av landets mest kjente skidestina-sjoner, har hotellet også en stor og moderne skistall og et stort tørkerom for alt av tøy fra dagens friluftsaktiviteter.

Vinteren viktigstI motsetningen til hotellets første driftsår, er det nå vinteren som er høysesong på Sjusjøen. Det er fullt trøkk fra jul til etter påske. I denne perioden er enkelte uker fullbooket lang tid på forhånd.

Så følger noen rolige måneder, frem til midten av november da

skilandslagene gjerne ankom-mer for sesongens første smak av snø. Sjusjøen er forøvrig ikke lenger avhengig av natursnø. Et nytt snøproduksjonsanlegg på Natrudstilen noen kilometer unna kan produsere snø helt opp i 25 plussgrader, og der startet skise-songen i år allerede i september.

Foreløpig er det noe for tidlig å si om dette kan gi positive effekter for Rustad Hotell & Fjellstue også.

Mange stamgjester– Dette er først og fremst et feriested med mange stamgjester som kommer igjen år etter år, ikke minst fra Danmark og Tyskland. Dette er gjester som er her ei hel uke om gangen, og det er slike hotellet overlever på. Et dansk ektepar har vært her i 46 år, altså lengre enn jeg har levd, forteller

Karianne. – Mange barn jeg lekte med, er nå fjerde generasjon hotellgjester hos oss.

Et hovedspørsmål vi hadde med oss til Sjusjøen da vi be-søkte Rustad Hotell & Fjellstue første dagen i oktober, er hvorfor Rustad-familien fortsatt driver et tradisjonelt hotell, mens andre hoteller i området enten er bygd om til leiligheter eller er revet for å gi plass til leiligheter. Vi nærmer oss nå kjernen i dette.

– Da jeg vokste opp her, var det fem andre hoteller og fjellstuer på Sjusjøen, sier Karianne. – Jeg synes det er leit for Sjusjøen og miljøet at de andre er borte. Samtidig er det årsaker til at det er blitt slik. Om vinteren kunne vi fint klare å holde liv i fire hoteller her, om sommeren er det knapt nok gjester til ett. Generelt har vi ikke klart å selge Sjusjøen godt nok som en sommerdestinasjon.

En livsstil– At det er vi som har overlevd, har nok sammenheng med hvordan familien har stått samlet og drevet dette gjennom 80 år,

fortsetter hun. Fire generasjoner har hatt

dette mer som livsstil enn yrke. – Min mann, vår sønn og jeg

bor på hotellet slik som gene-rasjonene før oss. Vi må være villige til å være en del av hotellet og miljøet her, og vi må ta vår del av det praktiske arbeidet. Et viktig element til er at spesielt de faste gjestene våre langt på vei forventer at vi er her. Har jeg ikke vist meg på et par dager, dukker det gjerne opp spørsmål blant de faste gjestene om hva jeg har drevet med eller hvor jeg har vært.

En sammensveiset familie har klart å drive hotellet med et brukbart overskudd som i stor utstrekning blir sprøytet inn i selskapet igjen.

– På denne måten har vi klart å bygge ut og pusse opp uten å sette oss for mye i gjeld sier Karianne. – De rolige periodene blir gjerne brukt til oppussing og forefallende arbeid, noe som er viktig for å opprettholde og aller helst bedre standarden, samt at dette i hvert fall delvis er med på å opprettholde den faste staben vi

IDYLLISK: Hotellet ligger vakkert til på nordsiden av Sjusjøvannet. Foto: Geir Olsen/Rustad Hotell & Fjellstue.

VEDLIKEHOLDT: Glimt fra peisestuen i den eldste delen av hotellet som er 80 år gammel.

ORDEN: Sjusjøen er først og fremst en vinterdestinasjon. Skistallen har god plass for ski med egen plass og merking for hvert rom.

" Det store spørsmålet er om vi fortsatt skal være relativt små i hotellbransjen eller om vi skal vokse?

TRADISJON: Et glimt fra peisestuen i den eldste delen av hotellet som er over 80 år gammelt.

HOTELLMAGASINET NR 7 201542

Page 41: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

FRED OG RO: Vil man være litt mer for seg selv, så har Rustad Hotell & Fjellstue flere hytter også, som denne like ved Sjusjøvannet. Foto: Halvdan Korsmo

DIGG: Flott, nærende og godt preger middagene på Rustad Hotell & Fjellstue. (Foto: Rustad Hotell & Fjellstue)

har. Vi trenger de litt roligere pe-riodene for å få ting til å fungere. Min mann er vaktmester og fører regnskap og selv er jeg med alle steder hvor det trengs en hånd, og det kan bli veldig hektisk. Det hender også at mine foreldre må ta et tak, selv om de formelt er pensjonister.

Stab og eiereHun passer også på å rose staben sin.

– Vi har en suveren stab av dyktige medarbeidere som også er fleksible når det gjelder å tilpasse seg varierende arbeidsmengde slik det er på et hotell, sier Karianne. – Vi har en kjerne på ti fast ansatte pluss meg og min mann som tar vakter på linje med de andre. I høysesongen har vi gjerne seks-syv ekstra i jobb.

Hovedaksjonærer i selskapet er Karianne og broren Henrik, men han jobber ikke på hotellet. Foreldrene Annie og Erik Rustad har beholdt en liten aksjepost, og faren er styreleder. Vi aner en fornuftig glidende overgang fra generasjon til generasjon.

FremtidenHva tenker en eier og driver av Sjusjøens eneste hotell om fremti-den? Karianne tenker grundig før hun gir et svar.

– Det store spørsmålet er om vi fortsatt skal være relativt små i hotellbransjen eller om vi skal vokse. Det er i hvert fall ikke noe poeng å bli større for enhver pris. På kort sikt i alle fall er noe av det viktigste å kunne fylle de rolige periodene med andre aktiviteter. Konferanser og andre arrange-menter er viktig her også. Og så prøver vi hele tiden å bli bedre på å selge inn at våre nære fjellom-råder også har gode kvaliteter på barmark.

Karianne har et lite hjertesukk til slutt.

– Byråkratiet er like krevende og innviklet for oss som driver i det små som de store hotellkje-dene, men hos oss spiser dette forholdsvis mer av tiden vi kanskje skulle ha brukt på markedsføring, sier hun. – Tenk på oss og gjør ikke byråkratiet for vanskelig, er bønnen hun har til myndighetene.

& RESTAURANTMAGAS INET

Dubai og Gulfood

Reis til:

18.- 25. februar 2016

Les mer på expertreiser.noPriser fra 11.950,- for 3 netter

Verdens største årlige mat og hospitality messe!Bli med på inspirasjonstur til Gulfood 2016+ studiebesøk på verdens heftigste hotell: Burj Al Arab

leverandører av spennende varer fra hele verden.

produkter, samtidig som du bor komfortabelt rett ved stranden. Topp restauranter, cafeer og fantastiske

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 43

Page 42: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

ALT ER NYTT: Resepsjonsområdet og lobby-en har blitt et hyggelig sted å være. Nå er det en samlingsplass for gjestene.

Scandic Byporten har stått mer eller mindre urørt siden åpningen i 1999, men nå har Scandic for alvor slått på renoveringsstortromma.

TEKST: ESKIL BJØRSHOL FOTO: SCANDIC

Page 43: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 45

– Dette er den første renoverin-gen siden 1999 og nå har vi gjort det skikkelig. Alle våre 239 rom, lobbyen, lobbybar og møterom er totalrenovert, sier hotelldirektør Jannicke Holmgreen Lorentzen.

Arbeidet ble påbegynt i august i fjor og ble altså avsluttet før sommeren.

– Det har vært en ganske lang prosess for å komme i mål, men vi er kjempefornøyde med resulta-tet, kvitrer hotelldirektøren.

Spesielt trekker hun frem lob-byen som et suksessområde.

– Lobbyen var ganske trist tid-ligere. Nå har det blitt samlings-sted, hvor gjestene gjerne drikker en øl eller jobber litt ekstra. Jeg synes det har blitt særdeles vel-lykket. Vil man sitte i fred så kan man det, og vil man være sosial så er det fullt mulig.

I forkant av relanseringen har hotellet også installert et nytt ly-danlegg i lobbyområdet, som gjør det mulig å arrangere såkalte after work-arrangementer.

To ekstra nyheterI forbindelse med oppgraderingen har Byporten også fått plass til to nye elementer – en egen gym og egen uteplass. Hotelldirektøren måtte sågar ofre sitt eget kontor for å få til det førstnevnte, men det gjorde hun gladelig.

– Ja, det stemmer, men det er langt viktigere med egen gym, ler hun.

Egen matproduksjon har de derimot ikke prioritert. Så på grunn av manglende plass er det fortsatt naboen Egon som står for frokosten til hotellgjestene. Og de er det mange av! Holmgreen Lorentzen har nemlig en ekstra gladnyhet å komme med.

– De siste tre månedene har vi hatt 90 prosent belegg. Er ikke det bra eller, halv spør, halvt konklu-derer hun.

Økt kapasitetHotellet har også økt kapasiteten fra 560 til 750 sengeplasser ved å montere såkalte bunk beds på 90 av rommene. Det betyr at et rom gjerne kan selges til

Skikkelig mat -

fra skikkelige folk

www.grilstad-storkjokken.no

E-mail: [email protected]

Tlf. Servicesenter: 62 33 22 00

SIDEN 1790!

Page 44: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201546

forretningsreisende i uken, mens det i helgene går som familierom.

Selve renoveringsarbeidet er utført av Multimontasje, Hødnebø har stilt med interiør i lobbyen, mens DOOS er arki-tekt. Oppussingen har medført at hotellet er kjedens «prøveka-nin» i Scandics nye City-konsept, mens konseptet også er vider-ført til andre Oslo-hoteller som Edderkoppen og Sjølyst i ettertid.

Hotelldirektøren sier oppus-singen var på høy tid og beskriver resutatet på følgende måte.

– Det er et nordisk, tidløst og funksjonelt interiør. Hovedfargen er grå, mens det varierer mellom lilla og grønt som krydder. Målet og ønsket er at designet kommer til å vare en stund, sier Holmgreen Lorentzen.

Beste Scandic i OsloDen relativt ferske Byporten-sjefen er meget fornøyd med oppgraderingen og det ser det ut til at gjestene er også, i hvert fall om man skal tro TripAdvisor. Der er de sågar hovedstadens beste Scandic-hotell.

– Da jeg startet her i fe-bruar var vi nummer 40 i Oslo på TripAdvisor, mens nå er vi nummer 15. Nå satser vi på topp 10. Vi har et kjempeteam her, så det er innen rekkevidde, avslutter den stolte hotelldirektøren.

F

Scandic Byporten

• Nylig oppgradert hotell

med totalt 239 rom.

• Hotellet har 42 ansatte.

• Scandic Byporten ligger i

samme bygg som Byporten

kjøpesenter og rett ved

Oslos sentralstasjon.

• Har to små møterom med

møtekapasitet til henholds-

vis 16 og 8 personer.

GLAD SJEF: Hotelldirektør Jannicke Holmgreen Lorentzen er kjempefornøyd med resultatet av totalrenoveringen.

FRISKE TAKTER: Hotellet har pusset opp samtlige rom og de fremstår som lyse og moderne.

Page 45: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

For mer informasjon om Marrone: Knut Kleming: 922 24 003 / [email protected]

www.norrona.net

Marrone kjøkken står for Italiensk særpreg, finesse og kvalitet.Her finnes ingen standard, kun kompromissløs prioritering av kokkenes behov.

Norrøna er stolt eneforhandler og har avdelinger over hele landet.

Kjøkken i egen klasse

Page 46: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201548

Nå satser de for fullt på høytekno-logisk muse- og rottebekjempelse.

– Dette er en revolusjon innen skadedyrbekjempelse. Vi går fra jevnlige inspeksjoner av åtesta-sjoner til overvåking og fangst av gnagere 24 timer i døgnet, sier Erik Thomas Gjølme, produktsjef for skadedyr i Anticimex Norge.

Rotter og mus formerer seg svært raskt, og det er vanlig at bedrifter har kontrollbesøk fra sitt faste skadedyrfirma seks til tolv ganger i året. De nye fellene gir

nye rottekull svært liten mulighet til å etablere seg.

Smarte fellerNå satser de for fullt på SMART-fellene sine, en tekno-logi de er alene om her i landet. Målgruppene er i første omgang næringsmiddelindustri, proses-sindustri, lagerdrift og annen storskaladrift, men tjenesten vil også være aktuell for dagligvare- og horeca-markedet.

SMART er blant annet det

nye navnet på WiseTrap- og WiseBox-fellene som selskapet har jobbet med de siste tre-fire årene. Men nå utvides overvåkings- og fangstmetoden drastisk. Anticimex har også kjøpt seg opp i det danske selskapet bak teknologien, WiseCon.

– Satsingen ligner veldig på det vekterbransjen har gjort de siste årene. I stedet for inspeksjoner sørger teknologi for at man blir varslet om hvor behovet er. Og så settes målrettet arbeid inn der. Metoden er ressursbesparende og mye mer effektiv, særlig i bedrifter med store produksjonslokaler, sier Gjølme.

- Mye sikrereFørst foretas en grundig gjennom-gang av lokalene for å gjøre en risikovurdering. Deretter plasseres høyteknologiske feller, sensorer og kameraer ut på strategiske steder for å kontrollere gnageraktiviteten, både på utsiden langs yttervegger og inne i lokalene.

– Vi kan nå mye sikrere fastslå om det er gnageraktivitet, og om-fanget av den, sier Gjølme.

Fangst på SMSFeller og sensorer i lokalene er knyttet sammen i et trådløst nett-verk. Systemet blir dermed ikke satt ut på grunn av linjefeil mellom

– Vi har aldri hatt feller som har fungert så bra. De nye fellene gir hundre prosent treff, melder skadedyrselskapet Anticimex.

SMART KONTROLL: Slik kan det nye fellesystemet til Anticiemx se ut når alle komponenter er i sving, med sensorer, kamera, og feller over og under bakken. (Illustrasjon: Anticimex)

Page 47: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 49

to feller.De nye SMART-fellene er en

slankere og forbedret utgave av WiseBox-fellene. De er utstyrt med en bit tørket lever som åte. For å nå den, må gnageren utløse to sensorer som sørger for at den blir drept momentant av en kraftig slagfelle.

Fellen gir så beskjed via SMS om fangst.

– Forsøkene i Tyskland har vist at det er en hundre prosent effek-tiv avlivingsmetode, sier Gjølme.MiljøvennligDet nye overvåkings- og felle- systemet er en del av en stor internasjonal satsing. Anticimex ruller det ut i alle de 14 landene de er i. Anticimex Norge er blant de mest offensive.

– Den nye skadedyrkontrollen av gnagere er ikke bare høytekno-logisk, men også miljøvennlig. Det brukes ingen gift i denne måten å kontrollere gnagere på, sier Erik Thomas Gjølme.

FANGST: Fellene gir operatøren beskjed om fangst. Du kan blant annet får varsel på SMS. (Foto: Anticimex)

UNDER BAKKEN: Feller i kloakken er også en del av systemet. På den måten stoppes rottene før de kommer seg inn i bygninger.

NetOn Hotspot gir en enklere og sikrere nett-hverdag

• Har dere ikke skiftet wifi-passordet på en stund?

• Brukes deres trådløse nettverk av andre?

• Må dere dele ut passord til besøkende?

NetOn HotspotTilby dine gjester enkel, sikker og stabil WiFi, med passord på skjerm. Hver dag skiftes passordet automatisk, og skjermen oppdateres.

Ingen administrasjon, enkel montering.Besøkende skriver inn koden som står på skjermen eller scanner inn QR-koden, så er de på nett.

NetOn Hotspot kan også tilpasses til større områder med flere skjermer.

For mer informasjon og bestilling, gå tilhttp://hotspot.webio.no eller ring oss på 954 04 038

Page 48: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

ØL-LOGISTIKK: I baren i andreetasje er røsystemet for øl et imponerende skue.

ÆRVERDIG: Nedre Foss Gård har aner helt tilbake til 1200-tallet. Nå er den pusset opp for over 50 millioner kroner.

Page 49: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 51

Få, om noen, norske restauranter har kostet så mye å etablere som Nedre Foss Gård i Oslo. Men så har da også resultatet blitt bra.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

Et Trine Hattestad-kast unna pulserende Mathallen og Vulkan-området ligger hovedstadens dyreste restaurant. Nei, vi mener ikke prisene på mat og drikke, men hva det har kostet å sette i stand til dagens restaurantkon-sept. Men hvorfor bruke et «kvart albansk statsbudsjett», eller nær-mere bestemt 50 millioner kroner på å lage «nok en» restaurant i det som sannsynligvis er Oslos mest restaurantstinne område? Vel, svaret ligger i skjæringspunk-tet mellom galskap, historie og idealisme.

Historisk susDa den, da, slitne restaurantkon-gen Nevzat Arikan åpnet dørene til sin nye øyensten 9. mai i år hadde de brukt over 50 millioner på oppussing. Han og flere har lest historien om bygget og reist både til fjern og nær for å hente inspirasjon. Og det er virkelig en historie å fortelle om.

Nedre Foss Gård har nær sagt alltid vært en viktig del av Oslos historie og nevnes så tidlig som i 1220, da som en kvern tilhørende Hovedøya Kloster. Ikke bare var gården den første «bomringen» hvor det ble innkrevd avgift for passering helt frem til 1625, men det var også kjent som «Kongens Mølle». Møllen hadde privilegium

på å male alt korn dyrket innenfor 1/4 mils avstand fra Christiania. I 1723 besto Nedre Foss Mølle av to møller og åtte kverner, noe som regnes som ganske så stort på denne tiden.

EksklusivtI dag er både maling og kverning kun kapitler i historiebøkene, skjønt det er mulig kjøkkensjef Mats Vaulen driver noe av den slags i litt mindre skala.

Under vårt besøk, en hus-trig oktoberdag, er både han og daglig leder Anette Marie Reite travelt opptatt med planlegging av fremtidens serveringer, men det er litt av et sted de har som arbeidsplass. Man trenger nemlig ikke gå veldig mange skritt rundt i restaurantlokalenet før man skjønner hvor deler av de 50 millionene er plassert. Det åpne, og svært romslige kjøkkenet, er nemlig omkranset av massiv, italiensk marmor. Innredningen er også italiensk, her av fabrikatet Marrone. Det er et imponerende skue.

Maten er imidlertid hentet fra flere deler av verden. Vaulen har hentet inn argentinske griller fra Grillworks som står sentralt i matlagingen sammen med en stor smoker og den iøynefallende og svært stemningsskapende vedovn.

Rettene på menyen er laget for å dele.

– God pågangHuset består nå av restauranten i første etasje, samt baren og bryg-geriet i andre etasje. Da vi får fatt i daglig leder på telefon forteller hun gladelig om mottakelsen de har fått.

– Det har egentlig vært god pågang, og mye besøk både fra store selskaper og små grupper. Til tross for en ganske regntu-ng sommer så har besøket vært ganske bra, selv om uteserverin-gen ikke har vært så god som vi hadde håpet på, sier Reite.

Hun lar seg ikke stresse av prislappen på 50 millioner kroner.

– Selvfølgelig har det kostet mye penger, men vi ligger godt an. En startfase er alltid utfor-drende og vi er på god vei til å finne stilen vår og hvor vi vil være. Vi ser trendene tydeligere nå enn da vi åpnet. Når har vi størst pågang, hvordan er helgene. Det har blitt lettere å forutse dagene og sette inn riktig antall folk. Med et så stort sted som dette må vi hele tiden justere og da er vi av-hengige av et fleksibelt personale.

Fornøyd med helhetenI restauranten har de beholdt alt som lot seg beholde, inkludert

Page 50: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201552

flott stukkatur langs taket og en flott utsmykning sentrert i midten. Det har vært viktig å gjenskape den herskapelige følelsen i det ærverdige bygget.

I andre etasje har de valgt en annen profil. Her er det en stor bar i mørkt treverk, kobber, innslag av mur og grønne fliser. Et mye mer maskulint inntrykk og fokuset ligger med all tydelighet på øl, da først og fremst deres egenproduserte. Er du mann og drikker så mye av husets egne dråper at du må late vannet, møtes du av fire godt dimensjo-nerte porselenspissoarer som er både delikate og høyst sannsynlig kostbare.

Hva er så sjefen mest fornøyd med selv?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Jeg synes det er vanske-lig å plukke gården fra hverandre på den måten, for det er helheten som gjør at jeg er så stolt. At vi har klart å skape noe innfor de rammene våre. Nei, det er veldig vanskelig å ta ut noe spesielt, så svaret får bli stedet i seg selv.

Tro mot konseptetHun sier at de foreløpig ikke har tatt noe nye grep eller endret kurs på veien.

– Jeg vil ikke si at vi har endret kurs, men vi har forsøkt å komme mer nøyaktig inn på den kursen vi vil være på. Når man åpner er man gjerne litt spent på hva andre mener og synes, men man må være tro mot det man ville fra starten. Vi må ha fokus på det vi bestemte oss for, og gjøre det enda mer definert.

Nå venter en spennende tid frem mot jul og noen planer er allerede lagt.

– Planen er å samle Oslofolk på søndager i advent og skape noe sosialt og hyggelig i bakgår-den, slik som det var på storgårder før i tiden. Kanskje serverer vi litt gløgg og grøt, og lar gjestene få muligheten til å kjøpe produkter fra våre leverandører og varer laget her på huset. Men det må ikke bli for gårdslig heller. Det er tross alt midt i Oslo, avslutter Reite.

VEDFYRT: Vedovnen er både en stemningsskaper og en garantist for riktig og god smak.

EKSKLUSIVT: På kjøkkenet er det ikke spart på noe.

Page 51: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Q ULTIMOO 0,5 LITER X 12EPD

UltiMoo – Den ultimate nyheten fra Q-Meieriene

Fyldig sjokomelk Masse smak 30 % mindre tilsatt sukker* Laktosefri God holdbarhet

Nyheten kan bestilles via ASKO Netthandel eller kjedenes innkjøpsportaler.

* mindre enn vanlig sjokolademelk

Page 52: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

VILL JUBEL: Umiddelbart etter at resul-tatet var kjent feiret Davidsen og resten av teamet med vill jubel og utemmet hopping.

Page 53: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Christopher W. Davidsen fra Stavanger ble årets store kokke-konge da han sikret seg både tittelen Årets Kokk 2015 og retten til å representere Norge i Bocuse d’ Or.Sjelden har vi sett et større utslipp av følelser etter en kokkekonkurranse og Davidsen viste med all mulig tydelighet hvor mye dette betød for ham. På disse sidene ser du et glimt av hvordan jubeldagen utspant seg, helt fra konkurransen startet, frem til jubelscenene etter at vår neste Bocuse d´Or-kandidat ble kåret.

Intervju med Davidsen og dekningen av Årets Kokk 2015 følger på de neste sidene.

Ingen kunne matche Christopher W. Davidsen i Årets Kokk 2015. På disse og de neste sidene får du en fyldig dekning av årets viktigste matkonkurranse.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

Page 54: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Christopher W. Davidsen, kjent

som Doffy blant venner, trakk

det lengste strået i kampen om

de gjeve Bocuse d´Or-bilettene

til Europafinalen i Budapest i mai

2016 og Verdensfinalen i Lyon i

januar 2017. Det var en gråtkvalt

vinner som tok imot de synlige

bevisene på seieren.

– Det har vært en sinnssyk

lang vei frem til dette øyeblikket.

Det kunne gått rett til helvete

for ti år siden, men i dag er jeg

Norges beste kokk. Det er helt

sinnsykt! Jeg må få takke Hedda,

Amalie, svigers, mor og far og

resten av familen. Jeg elsker dere

alle sammen!

Utfordrende oppvekst

Davidsen har under hele opp-

kjøringen til Årets Kokk under-

streket at han skulle bruke sin

utfordrende oppvekst til noe

positivt i konkurransen. De

vanskelige årene i ungdommen

ble nevnt i både takketalen og i

senere intervjuer.

– Alle har sin historie og sine

private ting. Jeg har en mor som

er sprøytenarkoman, så jeg er

oppvokst i et fosterhjem som har

tatt godt vare på meg i alle år.

Men det sklei ut litt i ungdoms-

tiden, frem til jeg begynte å

jobbe i oppvasken på en restau-

rant som 13-åring.

At kokkeyrket foran-

dret livet hans fortalte også

Davidsen i et intervju med

TV2 dagen derpå.

– For 14 år siden satte

jeg meg et mål om at en

dag skulle jeg delta i Bocuse

d´Or og jeg husker veldig

godt at jeg så de davæ-

rende kokkestjernene på

tv, Bent Stiansen, Eyvind

Hellstrøm og de andre.

Det var utrolig motiveren-

de for meg og det gjorde min

hverdag enklere fordi jeg hadde

et mål. Jeg tror det er viktig med

mål uansett hvilket yrke du har.

Da har du noe å jobbe mot.

Hyllet og takket

Selv om Davidsen i veldig stor

grad har seg selv å takke for at

han nå er Norges neste Bocuse-

kokk, passet han hele tiden på å

rose andre, både årets konkur-

renter og de tidligere deltakerne i

konkurransen.

– Jeg har så sinns-

sykt respekt for dere og det dere

har oppnådd, jublet Davidsen fra

toppen av pallen.

Da Hotellmagasinet fikk

Davidsen på tomannshånd rett

etter konkurransen, hadde han

fortsatt tårer i øynene og klump

i halsen. Det var helt tydelig

hvor mye dette betydde for

rogalendingen.

– Jeg er evig takknemlig.

Spesielt til kona og familien min

som lar meg holde på med det

jeg elsker mest.

Var veldig fornøyd

Han var langt fra sikker på seier

underveis i konkurransen.

– Jeg så jo hva de andre serverte

og det var et ekstremt høyt nivå

på presentasjonen. Så jeg antar

at det gikk på smak til slutt. Jeg

fikk heldigvis tid til å

smake på absolutt alt jeg skulle

underveis, så jeg hadde en god

følelse. Jeg var egentlig fornøyd

med alt jeg gjorde i dag, men

da jeg fikk Ganefryd-prisen (for

beste søknad red. anm.) så be-

gynte jeg å tvile. Jeg tenkte det

var en trøstepremie.

Det var det beviselig ikke

for Team CWD, bestående

av Davidsen, commis Håvard

Werkland og coach Karl Erik

Pallesen, oppnådde 40 poeng

mer enn andremann Christian

André Pettersen og 59 poeng

foran Øyvind Bøe Dalelev på

tredjeplass.

Bla om for å se hva

Team CWD serverte.

--

––hh såså ssininnsns fikfikkk

Christopher W. Davidsen fra Stavanger ble den store

kokke-kongen da han sikret seg tittelen Årets Kokk 2015.

Han er dermed Norges neste kandidat i Bocuse d’ Or.

UTMATTET: Christopher W. Davidsen var så sliten etter konkurransen at

han gjorde seiersintervjuene sittende på pallen.

" Alle har sin historie og sine private ting. Jeg har en

mor som er sprøytenarkoman, så er jeg oppvokst i

et fosterhjem som har tatt godt vare på meg i alle

år, men det skled ut i ungdomstiden, frem til jeg

begynte å jobbe i oppvasken på en restaurant som

13-åring.

HOTELLMAGASINET NR 7 201556

Page 55: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

bamastorkjokken.no Følg oss på facebook.com/bamastorkjokken

— Vi støtter de beste kokkene

Årets kokk 2015 ble som kjent Christopher W. Davidsen. Vi i BAMA Storkjøkken sponser Bocuse d’Or og er stolte av å ha skaffet mange viktige ingredienser til vinneroppskriften. Vi leverer de beste råvarene, Christopher serverer kunstverk. Vi ønsker ham lykke til i Budapest og Lyon!

Foto: ww

w.im

puls.no Design: M

ission

Page 56: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201558

Årets oppgave bestod av to ho-veddeler: En fiskerett og en kjøt-trett. I førstnevnte kategori skulle maten bestå av 60 prosent sjømat med laks som hovedråvare. I til-legg skulle det være tydelig smak av kamskjell og kråkebolle, samt minimum tre valgfrie garnityr.

Råvarene deltakerne fikk utdelt til kjøttretten var to stykk hel and fra Holte gård og innmat. I tillegg fikk de andehjerte og Hardangereple. Retten skulle bestå av 60 prosent and, hvor bryst og lår er hovedråvare. Retten skulle ha en tydelig smak av innmat og hjerte. Det skulle serveres minimum tre garnityr, hvor en skulle ha tydelig smak av Hardangereple.

Deltakerne løste naturlig nok oppgavene totalt forskjellig, men den beste kombinasjonen var det altså Christopher W. Davidsen som leverte. En interessant detalj er det dessuten at Davidsen var den eneste av de seks kandidate-ne som stekte anda på skroget. Kanskje gjorde det utslaget? Her er i hvert fall hans vinnermeny.

Fiskerett:Norsk SjømatSteikt laks med sukketare fra Stokkøya og sprø elementer. Kamskjell ”komle” med brunet smør og estragon.Kråkeboller i Selleri-skinn med østersblad og sitron.”Temperert og syltet salat med grønnsaker”.Kald norsk agurksalat med syltede løk og kaviar.Myk potetkrem med syrlige neper.Luftig pepperot mousseline & stekt kamksjell vinaigrette.

Kjøttrett:Helstekt and fra Holte gård.Andebryst stekt på skroget med eplesirup fra Hardanger.”Cocotte” med myk sylte på andelår og røkte hjerter.Steinsopp ”pute” med luftig steinsopp saus.Rødbete & jordskokker fra Jæren.Eple ”beignet” med selleri og puffet bygg fra Lom.Andesjy på hals og krås.

Deltakerne i Årets Kokk har flere føringer de må følge. Her er noen av de viktigste, samt en presentasjon av Christopher W. Davidsens vinnermeny.

FULLT FOKUS: Christopher W. Davidsen i dyp konsentrasjon under tilberedelsen av sin fiskerett. Foto: Eskil Bjørshol.

FISKERETTEN: Christopher W. Davidsens fiskerett. Foto: Impulsfoto.no

KJØTTRETTEN: Christopher W. Davidsens kjøttrett. Foto: Impulsfoto.no

Page 57: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Lerøy er stolt sponsor og samarbeidspartner med Christopher W. Davidsen, som vant Årets Kokk 2015. Vi har hatt gleden av å bistå med råvarer, profilering og kommunikasjon i forkant av Årets Kokk -konkurransen, og vi gleder oss til å heie han frem mot gull i Bocuse d‘Or.

Foto

: Fre

drik

Rin

ge

Page 58: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

MATPRAT: Kronprinsen av-slørte at han ikke er noen stor kokk.

STØTTE: Det var liten tvil om hvem disse heiet på.

DETALJ-STYRING: Særdeles lite blir overlatt til tilfeldighetene.

FULL SKJÆRING: Øyvind Bøe Dalelv i aksjon.

TØFT PROGRAM: Det er mye arbeid som skal gjøres før vinneren kåres.

DRØMMEN: Christian A. Pettersen både jakter på og lever ut drømmen.

GOD TID: To timer er mye for de fleste hobbykok-ker, men i denne sammengengen er det ”ingenting”.

PALLEN: Tre slitne medaljører etter Årets Kokk 2015.

Page 59: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 61

ÅRETS COMMIS: Håvard Werkland ble årets commis.

BRONSEFISK: Fiskeretten til Øytvind B. Dalelv så slik ut.

SØLVFISK: Det ble sølv på Christian A. Pettersen og hans fiskerett

BRENTE TIL: TEAM CAP stod for det meste av flammene.

Support 24/7 Når du velger Hoist Group for din IT-løsning, får du en langsiktig partner som tilbyr support hele døgnet og løpende serviceavtaler.

NYHET!

Nå har vi gjort den daglige driften enda enklere. I tillegg til å ha full kontroll

• • • •

Hoist Group • 23 24 37 50 • [email protected] • www.hoistgroup.com

Page 60: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201562

BRONSE: Øyvind Bøe Dalelvs kjøttrett sikret ham tredjeplassen.

KODAK-MOMENT: Også dommerne sørget for å sikre seg bildebeviser.

FULL KONTROLL: Christian André Pettersen gjør ting du ikke bør gjøre hjemme.

MESTERMØTE: Rasmus Koefod og Ørjan Johannessen på dommerbordet.

SLAPP Å RYDDE: For en gangs skyld slapp Eyvind Hellstrøm å rydde opp.

RÅDGIVER: Gunnar Hvarnes vet hva som kreves for å delta i Bocuse d´Or.

SØLV: Dette er kjøttretten til Christian André Pettersen.

PLEXI-LAKS: Adrian Løvold brukte plexiglass for å få fasong på laksen.

Page 61: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

CAFITESSE – MER ENN GOD KAFFE

Cafitesse-konseptet tilbyr deg kombinasjonen av god smak, valgmuligheter, enkel håndtering og moderne maskiner. Maskinene kan levere både svart kaffe og melkebaserte drikker svært raskt. Cafitesse er 100% ren, traktet kaffe, som konsentreres gjennom en unik prosess. Vann tilsettes direkte i maskinen, og du vil alltid ha kaffe hurtig tilgjengelig. Maskinene låner du gratis* fra JDE (tidligere Kaffehuset Friele), og vi tar all service. Cafitesse-konseptet er også svært hygienisk, driftssikkert og kostnadseffektivt. Det er det som gjør Cafitesse til mer enn god kaffe.

Kontakt oss på [email protected], tlf 55 92 66 00

*Lån av maskinene betinger et årlig minimumskjøp av Cafi tesse-kaffe

Les mer på friele.no

Bli kunde før 31.12.15, og få en innholdsrik startpakke

Page 62: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015
Page 63: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Thon Rosenkrantz i Oslo er fra gamle dager kjent som Stefan-hotellet, en klassiker i hoved-staden. Med årene gikk det imidlertid nedover med hotellet, og i 2014 tok Thon grep og totalrenoverte bygningen øverst

i Rosenkrantz gate.I oppussingspakken var det

satt av betydelige midler til å gi det «nye» hotellet en skikke-lig restaurant. Høsten 2014 åpnet Brasserie Paleo med 150 sitteplasser.

Paleo og Rosenkrantz ligger i et fargerikt nabolag. I dette området får hardkokte krimi-nelle sin dom (Oslo Tinghus) og jazz-entusiaster sin dose dur og moll (Herr Nilsen). Homofile kan danse tett uten at noen tar seg nær av det (London Pub), og blomsterinteresserte kan erfare paradis (Finn Schjøll Blomster). Rundt hjørnet ligger Norges første, skikkelige hamburgerbar (Maliks), og fortsatt reker det journalister rundt i gatene fra (VG og Aftenposten).

Det er altså hit Thon Hotels har sendt Hotellmagasinet, for å by på kjedens beste restaurant. Vi trodde kanskje Thon ville ut-nevne Bristol Grill til sin fanere-staurant, men den gang ei.

Vi besøkte Paleo inkognito i oktober. Og allerede her foregri-per vi begivenhetene: Dette skal vi gjøre igjen!

Bla om og les hvorfor!

Thon Hotels er ikke akkurat synonymt med bunnsolide gourmetrestauranter. Men, ingen regel uten unntak, eller? Vi har testet Brasserie Paleo i Oslo.

Forretter:Lett røkt villkveite: Eple, reddik, agurk, østersemulsjon og persille.Posjert økologisk egg: Kalix løyrom, kantareller og grotteost fra Hitra.Skandinavisk spekefjøl.

Hovedretter:Ishavsrøye fra Vesterålen: Kantareller, jordskokk, eple, smør og gressløk.Skatevinge: Gresskar og rødvinssaus.Reinsdyr fra Kautokeino: Med beter, enebær og øl.

Desserter:Mørk sjokolade: Kirsebæris og hasselnøtter.Dagens utvalg skandinaviske oster.

Drikke:Aperitiff: Ægir Siv (wit)Til forretter: Von Winning Sauvignon Blanc 2013.Til hovedretter: Den samme Von Winning også til fisk, Lewinsohn Garage de Papa Rouge 2010 til kjøtt.Til skravlingen etter mat: Castagna Un Segreto 2009

UTSIKT TIL NOE GODT: Kjøkkenet på Paleo er mildt sagt åpent for innsyn. Om du er matentusiat eller bare lei av bordkavaleren, er det moro å følge kokkene.

HOTELLMAGASINET NR 6 2015 65

I denne utgaven:

ThonOlavs Pub og spiseri - Best Western Roast - Scandic MADU - First Kitchen&Table - Choice 34 Restaurant & Bar - Rezidor

Page 64: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201566

Fortsatt krangler Hotellmagasinets anmeldere om hvem som «vant» kvelden. Det var med andre ord meget godt – tvers gjennom! Krevende tilbehør balanseres hårfint mot hovedråvaren, og det er åpenbart at kjøkkensjefen ikke har vært på Rimi. Selv betene er små smaksbomber! Det eneste som smakte for lite, var løjromen fra Kalix. Det er en alt for god råvare til å drukne i posjert egg, kantarell og grotteost.

Her er det moderne brasserie for alle penga. Godt med plasser, liv og røre og kelnere i skinnforkle. Vidåpent kjøkken. Interiøret er moderne og stoler og bord komfortable. Vi vil imidlertid anbefale restauranten å benytte sitt eget inngangsparti mer aktivt. Paleo er alt for elegant til å sluse gjestene gjennom skyvedører og over et svært, institu-sjonsaktig, rødt Thon-teppe. Og: To runder med Kurt på høyttaleren i løpet av én kveld, er minst én for mye.

Forretter fra 155 til 185 kr. Hoved 255-345. Desserter 125. Vår hovedvin (Von Winning) koster 249 på polet og 650 i restauranten. I overkant sympatisk var serveringen av Castagna Un Segreto til 125 kr. glasset. Polpris for en flaske er 497! 5-retters meny er priset til 545.Vi spiste for ca. 1000 kr. pr. voksen og fikk da aperitiff, 3 retter, 1/3 flaske + to ekstra glass vin.

Vi har ikke full oversikt over kvaliteten i Hotellkjederestaurant-Norge. Men Brasserie Paleo bør uansett være et ypperlig benchmark for bransjen. Ifølge vår servi-tør er omtrent 90 prosent av gjestene i restauranten ikke hotellgjester. Det er intet mindre enn imponerende i et beinhardt hovedstadsmarked. Takk for maten!

Paleo kommer av ‘paleolittisk’ som betyr noe sånt som ‘å høre til i eldre steinalder’. Det betyr heldigvis ikke at menyen kommer på steintavle, men at maten er i sin opprinnelige form. Hel-skandinavisk, med god blanding av fisk og kjøtt. 4-4-2-oppstilling (antall for-, hoved og dessert), samt en 5-retter på benken. Paleo har også hel-stekt pattegris (8 pers.) og ovnsbakt piggvar (4-6) på bestilling.

Hotellmagasinets anmelder-kvartett bestod av fire forholdsvis bortskjemte restauran-tgjengere fordelt på tre generasjoner. Vår mann tok seg like godt av alle! Junior fikk ubegrenset med kålchips, vininteresserte «gamlemor» ble stadig budt på vinsmaking, og kelneren gikk selv i baren og ristet løs da fruen ville ha en cocktail. Anbefalingene traff godt, og denne karen kunne mye om mat og drikke. Blid og tilstedeværende, men ikke plagsom. Den eneste grunnen til at vi kniper på 6-er’n, er sommel på kjøkkenet. Men vår mann holdt oss imidlertid løpende orientert om utviklingen.

Heidi Iren Hansen, Kulinarisk Akademi: Von Winning Sauvignon Blanc 2013 er helt fin til forrettene. Et alternativ kunne vært en fruktig tysk Riesling, gjerne bare bitte litt sødme, for å møte saltet i spekematen, løyromen og osten. Til røyen ville nok en litt fetere vin med veldig forsiktig fatlagring vært optimalt med tanke på tilbehøret. Lewinsohn Garage de Papa 2010 er et veldig utradisjonelt valg. Ettersom reinsdyret ser ut til ikke å ha det kraftigste tilbehøret, og skatevingen har et ganske tungt og smaks-rikt tilbehør, kunne det nok vært en bedre løsning å finne en flaske rødvin på den mer mellomkraftige siden for å passe til begge rettene. Castagna Un Segreto 2009 er en ganske kostbar vin og litt spesiell å selge på glass for å ledsage «skravling». Den er ganske stor og rik og er i utgangspunktet en god matvin. Jeg ville nok valgt noe litt annet her, en litt enklere, lettere og saftigere vin.

HOTELLMAGASINET NR 6 201566

Page 65: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

På grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET

Page 66: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201568

Amund Polden Arnesen: Mørk sjokoladefondant og kriek

Jeg vil anbefale kombinasjonen med sjo-koladefondant og kriek. En kriek er basert

på det klassiske Belgiske surølet lambic, som lagres på fat en perio-de før det tilsettes sure kirsebær. Bærene setter en deilig smak på ølet i tillegg til at det setter i gang en ny gjærings-prosess som gjør at all sødme fermenteres bort

og ølet blir knusk tørt.Jeg synes dette ølet passer veldig godt sammen

en kraftig sjokoladefondant da den friske og frukti-ge ølen renser opp i sødmen og fylden i desserten og på en måte kan erstatte de røde bærene vi ofte serverer til en sjokoladefondant. I tillegg gir det en veldig morsom sjokkeffekt ettersom ølet er knall rosa med et flott rosa skum. I en årstid hvor både maten og drikken vi serverer er både kraftigere, tyngre og rikere synes jeg også det er en veldig behagelig drikk å avslutte måltidet med, ikke minst ettersom ølet har 1/3 av alkoholinnholdet til mange dessertviner.

Ole Martin Alfsen: Gås og Chambolle Musigny

Danskene spiser generelt mer gås enn oss normen, men i og med at jeg selv har danske aner er gås, og spe-sielt Mortensgås, et kjent fenomen. Den 11. november spiser man gås for å minnes den hellige Martin av Tours som gjemte seg i en gåseflokk for å unngå å bli utnevnt til biskop.

Fuglen helstekes og serveres med rødkål og en fyldig og god vinsaus av kraft fra fuglen og en liten skvett portvin. Jeg foretrekker selv å tilbe-

rede brystene og lårene hver for seg for optimal stekegrad og i tillegg servere ferske, stekte fiken til, som gir en flott friskhet.

I kombinasjon med vin er det viktig å tenke på at både gåsen og kålen har en sødmefull tone og at gåsekjøttet er ganske magert. Det er derfor best å konsentrere seg om viner med mye fruktighet og en frisk syrestruktur, fremfor viner med hissige og skarpe tanniner. En god burgunder, slik som en Chambolle Musigny koster litt penger, men med så flott mat bør også vinen følge i samme leie.

Restauranter rundt om i landet har et stort behov for kunnskaps-rike kokker, servitører og vinkelne-re og forståelse for mat og drikke i kombinasjon viser seg viktigere enn noen gang.

Med noen av Norges beste kokker på kjøkkenet og noen av bransjens mest kunnskapsrike forelesere ligger alt til rette for at dette viktige temaet blir grundig gjennomgått, og det vil bli smakt både vin, øl, brennevin og te i kombinasjon med mat i løpet av kurset.

Vi har spurt noen av KAs faglærere om å dele sine favoritt-kombinasjoner av mat og drikke med Hotellmagasinets lesere.

I januar 2016 starter vinkel-nerutdannelsen igjen opp på Kulinarisk Akademi, og mat og drikke i kombina-sjon vil være viktigere enn aldri før.

ANBEFALTI hvert nummer av Hotellmagasinet

vil eksperter anbefale utvalgte produkter. Vår faste ekspert er Heidi Iren Hansen, vinansvarlig hos

Kulinarisk Akademi.

Page 67: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 69

Ivan Abrahamsen: Bråsvidd hval med tindved chutney og teriakisaus og Gammel Oppland

Som blender og produkt-utvikler hos Arcus smaker jeg mange nye og spennende produkter, men jeg ønsker her å trekke frem en av våre mest velkjente ake-vitter. Akevitt passer selv-følgelig til vår tradisjonsmat, men det passer også perfekt til annen mat så lenge det er smakskraft i rettene.

Ellers synes jeg det er veldig spennende med rå, norske råvarer mikset med smaker fra resten av verden, og i kombinasjon med drikke fra Norge. Denne retten består av hvalkjøtt som er brunet på utsiden og skåret i skiver nesten som en carpaccio og servert med smaksrikt og krydret tilbehør. Gammel Opland passer utmerket til denne retten på grunn av sitt avbalanserte krydderbilde. En kraftigere krydret akevitt ville tatt over retten. Gammel Opland er lagret i 2 år på fat, noe som gir den ett tydelig fatpreg som passer sammen med aromaene fra den godt brunede overflaten på hvalkjøttet og sødmen chutneyen. Fatlagret brennevin passer også godt sammen med umami, og dette finner vi mye av i teriakisausen.

Les mer om vinkelnerutdannelsen og meld deg på neste års kurs ved å besøke www.kulinariskakademi.no

Christopher Moestue: Får i kål og moden Champagne

En av mine favoritter når det kommer til mat og vin i kombinasjoner er får i kål og Champagne.

Det beste er å bruke en moden Champagne som viser litt utviklede aromaer og den må gjerne også ha en god dose Pinot Noir i drueblenden. Ekstra godt er det når man varmer opp får i kålen dagen der på fordi linken mellom maten og vinen blir enda tydeligere når vi får frem sødmen i kålen. I tillegg har Champagne en flott friskhet som renser opp i den fedmerike retten, samt at jeg synes det er befriende lett å drikke i forhold til den klassiske øl og akevitt kombinasjonen. Man kan selvfølgelig også bruke Riesling med godt hell, men Champagne er jo litt mer stas. Veldig godt er det også med en rik og moden hvit burgunder da den også har den nøttete

sødmen man finner i moden Champagne og samtidig også har nok syr-lighet til å rense opp i ganen. Cuvée Nicolas François Billecart 1999 fra Billecart-Salmon er et godt eksempel på en passende Champagne som allerede har fått litt alder.

FOTO

: Pet

er N

agy,

Vi m

enn

www.ncp.noNorsk design og produksjon

Nordic Light

Public

N k d

En nett og moderne stol som er tilpasset ulike bruksområder. Leveres nå med sete/ryggputer. Public kommer i en nøktern palett som strekker seg fra det nøytrale til lekne nyanser. Design: Andersen & Voll

Et spennende og innovativt sammenleggbart bord i aluminium. Nordic Light har lav vekt, og bygger kun 5 cm sammenlagt. Leveres med naturell aluminium, Forbo desktop eller Arpa Fenix nanotech laminat.Design: Tor G Lundenes

Page 68: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

– og annen god drikke

Og det er faktisk den eneste endringen det tsjekkerne har gjort med sin Pilsner Urquell. Innholdet er nemlig nøyaktig det samme som det alltid har vært. Og det er en stund, for bryggeriet har øl-røt-ter så langt tilbake som 1842. Skjønt egentlig enda lenger, for øl har, som i Norge, vært brygget siden «tidenes morgen».

Historien sier at 260 familier fikk tillatelse til å brygge øl i 1295. Det gikk sånn noenlunde bra i drøye 500 år, til noen be-stemte seg for at kvaliteten ikke holdt mål.

Måtte ha tysk hjelpDet var da Plzenský Prazdroj, eller Pilsens folkebryggeri, så dagens lys. For å sikre at kvaliteten endelig skulle holde mål reiste de over til Bayern i Tyskland og headhuntet den tyske bryggeren Josef Groll. De lokket ham med seg tilbake og lot han få frie tøyler, så lenge han gjorde det bedre

enn før. Som sagt så gjort. Den 5. oktober 1842 var det første brygget klart. Den første gylne og klare ølet i verden. Ja, en ølrevo-lusjon i grunn.

Den gang ble den lyse lageren tappet på

brune flasker og utelukkende pro-dusert med bruk av tsjekkiske in-gredienser. I dag, 173 år senere, er Urquell tilbake i sine brune opprin-nelse. Metodene og ingrediensene

er de samme, dog oppdatert med nye produksjonsteknikker.

– Denne flasken er en hyllest til vår historie og vår arv. For de tro-faste øldrikkernes skyld går vi nå tilbake til vår originalflaske og det brune glasset, men den unike, bit-tersøte smaken består selvfølgelig, sier Gustaf Lönnbeck, Jr. Brand Manager Nordics for SABMiller Brands. Det vil si medansvarlig for merkevaren Urquell i blant annet Norge.

Vann er viktigHan hadde gjort hjem-

meleksen og kunne blant annet for-

telle at Urquell betyr urkil-

de, at 70

De grønne flaskene fra Pilsner Urquell er historie. Nå er det de opprinnelige brune flaskene som skal sørge for suksess.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

MISJONÆREN: Gustaf Lönnbeck er ansvarlig for at nordmenn skal drikke mer Urquell.

Page 69: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

prosent av verdens ølkonsum er lys lager og at det meste av dagens lyse lager-varianter egentlig er kopier av den tsjekkiske originalen.

Han hadde også med seg egne flasker med vannet Urquell lages av. Det er nemlig langt fra tilfeldig at Urquell smaker akkurat som det gjør.

– Et ferdig produkt består tross alt av 95 prosent vann, så det er selvsagt viktig. Vannet vi bruker er dessuten meget spesielt, et mykt vann med lav PH og lite mineraler. Det gjør at det passer spesielt bra til lager siden man ønsker å oppnå en «smoothness».

Vannet hentes for øvrig fort-satt 100 meter ned i bakken ved fabrikkens eget reservoar. De har imidlertid forsøkt seg på å brygge andre steder, forteller Lönnbeck.

Forsøk i Polen– Under kommunismen i Polen ville Urquell inn på markedet der, men det eneste måten det kunne skje på var ved å starte et bryg-geri i Polen. Alt av råvarer kunne importeres inn fra Tsjekkia, unntatt

vann. De måtte derfor bruke polsk vann og det gikk ikke lang tid før man erkjente at det ikke holdt mål.

Fabrikken stengte ganske raskt. Det er et godt bilde på at man aldri vil kunne erstatte en så viktig bestanddel med noe annet, uten at det får konsekvenser. Jeg tror i det hele tatt at det vil bli mer fokus på hvilket vann som brukes i øl i tiden fremover, fortsatte Lönnbeck, før de fremmøtte fikk smake kombinasjonen tsjekkisk øl og pølser fra Wurst.

Enkelt er bestWurst har akkurat feiret ettårsdag og medeier og daglig leder Håvard Lumøe-Nilsen sier de skal holde på det vinnende konseptet med øl og pølser i skjønn harmoni.

– Filosofien er å gjøre det enkelt. Nå har det fungert i ett år, så da kan det sikkert fungere i ti år til. Godt øl og gode pølser er en god oppskrift, smilte Lumøe-Nilsen, mens kollega Edvard Gran øste av sin picking-kompetanse.

PØLSEGUTTA: Håvard Lumøe-Nilsen og Edvard Gran fra Wurst var kveldens vertskap.

Opplev det nye trendhotellet på Foodexpo– på Nordens største messe for næringsmidler 6.-8. mars 2016 i Herning

Les mer og skriv ut det gratis adgangskortet ditt på foodexpo.dk

Følg oss på

Page 70: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201572

De siste 12 årene har gløggma-kerne i Blossa lansert nye spesi-alsmaker hvert år, og i år er den tradisjonsrike gløggen inspirert av teelskende engelskmenn. Årets gløgg er derfor smaksatt med en av verdens mest populære tesor-ter: Earl Grey. Den sitrusduftende sorte teen er eksklusivt utviklet av The London Tea Company – ett nyskapende tehus som kun jobber med Fairtrade.

– Det finnes mange likheter mellom gløgg og te, både når det gjelder hvordan det drikkes og fellesskapet som ofte befinner seg rundt drikken. I år vil vi hylle dette gjennom afternoon gløgg, dette gjenspeiles i den klassiske porselensmønstrede flasken og i den perfekte balansen mellom tradisjonelle te- og gløggtoner, sier Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa.

Det er ikke hvilken som helst Earl Grey i Blossa 15. For å matche de komplekse krydderne i gløggen, utviklet Chief Blender

Asa Orsvärn sammen med Master Blender Ottilie Cunningham på The London Tea Company, en helt ny blanding Earl Grey.

– Som alle vet vokser tesma-ken raskt når den kommer i kontakt med vann. Det er derfor spesielt viktig med doseringen. Earl Grey te er en frisk te fordi den inneholder bergamot, men vi ønsket å gjøre den enda mer pigg for å matche gløggkrydderne så vi la til appelsin og pomerans. Åsa har gjort en fantastisk jobb med smakskombinasjonen, sier Master Blender, Ottilie Cunningham på The London Tea Company.

Årets blanding har en frem-tredende aroma av sitrus, te og gløggkrydder. Smaken er søt og frisk med gløggtoner som holder lenge i munnen for så å avslutte

med en klar sitrus- og te smak. Som alltid er Blossa laget på en vinbase og i år har gløggen hele tre viner i sin grunnoppskrift: muscatvin fra Spania, en tørr fransk hvitvin med høy syre, samt mistelavin –en søt vin som har vist seg å passe spesielt godt med svart te.Illustrasjonen er laget av Scandinavian Design Group og totalt vil 3600 flasker være tilgjengelig i Norge.

Earl Grey med bergamott er smaken i årets gløgg fra Blossa.

TEKST: ESKIL BJØRSHOL

Øker alkoholavgiftene for fjerde gangVin- og brennevinleverandørenes forening er ikke direkte imponert over avgiftsøkningen i finansminis-ter Siv Jensens nye statsbudsjett.

– For fjerde gang siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet gjør hun det mer attraktivt å handle alko-hol i utlandet. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere ram-mevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. Det uttalte

Vin- og brennevinleverandøre-nes forening i en pressemelding umiddelbart etter at budsjettet ble presentert.

– FrP har siden Anders Langes åpningstale i 1973 kjempet mot høye alkoholavgifter. I regje-ringsposisjon øker de avgiftene ved hver mulige anledning, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Page 71: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 73

Ny smak - gammel tradisjonGilde Juleaquavit er den eneste akevitten som aldri setter seg fast i gamle mønstre, men endrer smak fra år til år. I 1988 landet Gilde Juleaquavit som en smaks-eksplosjon på de norske julebor-dene og gjorde de gylne dråpene til en moderne og spennende del av julemåltidet. Mange er ikke klar over at man i årets flaske kan få et lite snev av smak fra

den originale Gilde Juleaquavit fra 1988.

Førsteutgaven av juleakevit-ten ble ikke helt utsolgt. Salget ble stanset ved utgangen av året og på nyåret kom de usolgte flaskene i retur. Vi bestemte oss derfor for å ta vare på restene slik at de kunne bli en basis for neste års juleakevitt. Dette er en tradisjon som er levende

også i dag,» sier Halvor Heuch, Destillatør og Fagdirektør for Gilde Juleaquavit.

Årets utgave har fremtreden-de fatpreg med sødme fra fatene den er lagret på. Den sies også å ha et mer kompleks krydderbilde enn tidligere årganger.

Page 72: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

F

Santa Carolina• 1875: Santa Carolina

etableres av Luis Pereira.

• 2010: Et enormt jord-

skjelv rammer landet

og vinmarkene til Santa

Carolina. Skadene var

enorme både bygninger

og flere vinmarker ble

nesten totalskadet.

• 2012: Santa Carolina har

brukt to år og betydelige

ressurser på å rydde opp

etter jordskjelvet.

• 2015: 140 år - og en bety-

delig gjenreisning - feires

med 140 arrangementer

over hele verden.

HOTELLMAGASINET NR 7 201574

Page 73: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

Målet for kvelden var å feire 140 års jubileet til Santa Carolina med brask og bram, siden vinprodu-senten tidligere i år formidlet at de ønsket å sette i gang en konkur-ranse verden over som gikk ut på å kåre den beste 140 års marke-ringen. Haugen-Gruppen hadde tatt oppfordringen på alvor og leid

store deler av Tusenfryd. Gjestene var eminenser og bransjefolk fra fjern og nær, de fleste med myndighet til å bestille enda mer produkter av ”riktig sort”.

Lek og moroMen når man først er på en

av Norges største lekeplasser må

man selvsagt leke. Gjestene ble derfor delt inn i lag hvor opp-gavene var av det ymse slaget. Blant annet skulle det tegnes underveis i Thundercoaster, lages vinslagord i Westernexpressen og kaste lasso. Vår personlige favoritt var likevel aktiviteten på SpaceShot. Den er kanskje ille nok i seg selv for mange, men når man i tillegg skal holde et plastglass fullt av vann, blir det dirkete utfordrende. Målet var å komme ned med så mye vann som mulig

uten å dekke til toppen. Den øvelsen lærte nok noen og enhver ett og annet om både tyngdekraft og at allværsjakker alltid er kjekt å ha…

– Norge er viktigPå plass i westernbyen Morgan Kane City, eller Santa Carolina City som det het denne kvel-den, var også Harold Osborne fra Tabasco på Avery Island. Han er oldebarn av mr. Edmund McIlhenny, opphavsmann til den berømte sausen og kunne fortelle

Det var kruttrøyk, vill vest-stemning og mye høy latter da Haugen-Gruppen feiret den chilenske vinprodusenten Santa Carolinas 140 første år.

TEKST OG FOTO: ESKIL BJØRSHOL

VELKOMMEN: Gjestene ble busset inn fra Oslo, uten å vite hverken hvor eller hva de skulle.

HETT: Selvsagt ble gjestene under-holdt av heftig, latinsk dans.

PANG: En av øvelsene som måtte forseres var luftgeværskyting.

HOTELLMAGASINET NR 7 2015 75

Page 74: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

om deres engasjement i Norge.– Norge er selvsagt et meget

viktig marked. Jeg må kanskje sjekke dette nærmere, men jeg mener det er det største markedet i Norden for Tabasco. Dessuten er det viktig å være her også fordi Haugen-Gruppen har vært med oss lenge, i rundt 40 år, sa en smilende Osborne til Hotellmagasinet.

I 187 landDen svært populære sausen ble laget for første gang i 1868 og i dag eksporteres den til hele 187 land verden over. Det har bok-stavelig talt vært litt av en reise.

– I dag lager vi mer Tabasco på én dag enn min oldefar lagde i løpet av hele livet. Det betyr likevel ikke at produktet er et industriprodukt. Det tar fortsatt fem år fra start til slutt og før produktet sendes ut i verden må det ha blitt godkjent av et fami-liemedlem, forteller Osborne videre.

Sterke dråperTabasco-smaking var for øvrig en annen av aktiviteten de ulike lagene måtte gjennom. I tillegg til at det måtte drikkes Tabasco-shot, var det også mulighet for å, mer eller mindre frivillig, smake på ren Tabasco-mash. La oss si det slik: Utgangspunktet er noget sterkere enn det ferdige resultatet.Haugen-Gruppens vinansvarlige Monica Andersen loste så inn gjestene til en festmiddag med overflod av god mat og godt drikke, samt premieutdeling og heftige salsa-rytmer.

LUFTIG: Deltakerne fikk et fullt vannglass før Spaceshot-turen. Som vi ser av bildet nederst var det ikke helt enkelt å holde vannet der det skulle…

HOTELLMAGASINET NR 7 201576

Page 75: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

På grunn av forbud mot alkoholreklame er

ANNONSE FJERNET

Page 76: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201578

Først en liten gladnyhet fra Oslo. Hotellene i Oslo med Fornebu hadde nemlig både de høyes-te romprisene og det høyeste belegget i september. Det viser bransjens siste tall, analysert av Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

– Rombelegget i Oslo med Fornebu steg fra 76 til 77,2 % fra september i fjor, til tross for at det var litt over 3 prosent flere rom å fylle. Romprisene steg med 3,7 % til 1.051 kroner, også det var høyest blant storbyene i Norge, sier Wiederstrøm.

Ellers bemerket Drammen (76,8 %) og Gardermoen (75,4 %) seg på beleggslisten. Det kan ha en naturlig forklaring ifølge

hotellanalytikeren.– Det er kanskje ikke så rart

at disse stedene på Østlandet gjør det bra, relativt sett. Flere storbyer langs kysten sliter, mye på grunn av nedgangen i offs-horeindustrien. Mange byer har dessuten hatt større kapasitetsøk-ninger de siste par årene, forteller Wiederstrøm.

Bergen på beleggtoppenSer vi på året så langt under ett er det hotellene i Bergen som ligger i toppsjiktet, både når det gjelder rombelegg og losjiomsetning per disponible rom hittil i år.

– I Bergen var det rundt 8 pro-sent flere hotellrom å fylle i årets ni første måneder enn i samme

periode i fjor. Rombelegget falt med 2,8 prosent til 71,1 prosent. Antallet solgte rom økte nemlig «bare» med 5,2 prosent, sier Wiederstrøm.

Romprisene, som her er losjiinntekt eks. merverdiavgift per solgte rom, gikk ned med 4 prosent til 981 kroner, og dermed ble det en betydelig (-6,6 prosent) nedgang i RevPAR.

Likevel har Bergen høyest RevPAR hittil i år. Dette som resul-tat av at man hadde det høyeste rombelegget og de nest høyeste romprisene i perioden januar-sep-tember, ifølge statistikken.

Ett lyspunkt i StavangerI samme perioden hadde Stavanger-regionen de høyeste romprisene (993), Drammen (767) de laveste. Oslo hadde 981, som Bergen. Haugesund (49,8 prosent) hadde det laveste rombelegget.

– Hotellene i Stavanger-regionen har fortsatt de høy-este romprisene hittil i år, sier Wiederstrøm.

Tallene er oppdatert til og med september.

Byen er Bergen og belegget er best. Ferske tall viser at vestlandets hovedstad kommer best ut både i rombelegg og losjiomsetning per disponible rom hittil i år.

GJØR DET BEST: Hotellene i Bergen ligger i toppen både når det gjelder belegg og losjiomsetning per rom.

ANALYTIKER: Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert hotelltallene.

Page 77: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

- Du kan våga å re isa sørover før du har smakt mine Honninghjerter.

Asle Svartveit, Haugli Bakeri, Haugesund

Hver eneste dag leverer Servicegrossistene ferske varer til storhusholdningskunder i hele

Norge, både til lands og til vanns. Våre grossister er lokalt forankret og alltid i nærheten.

de lokale spesialitetene og den gode servicen. Servicegrossistene - Helt lokalt, overalt.

Agder Grossisten AS, Arendal. Arne Sjule AS, Mo i Rana. Cater Drammen AS, Drammen. Cater Mysen AS, Slitu. Cater Kongsvinger, Kongsvinger. D. Danielsen AS, Stavanger. Encon AS, Voss. EuroSupply AS, Bergen.

Haugaland Storhusholdning AS, Haugesund. Måkestad Engros AS, Bergen. Måkestad Engros Øst AS, Frogner. Nær Engros AS, Namsos. Nær Engros Levanger AS, Levanger. Nær Engros Trondheim AS, Trondheim.

Paul Nygaard AS, Mosjøen. Safari Engros AS, Florø. Selboe & Aasebø AS, Finnsnes. ServiceNord Engros AS, Harstad. SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS, Ålesund. SG Møre avd. TP-Engros AS, Kristiansund. Willys Engros AS, Larvik.

www.sg.no

Page 78: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

HOTELLMAGASINET NR 7 201580

Når sov du på hotell sist? Det er faktisk ikke så lenge siden og da var jeg på det jeg kaller Strandhotellet på Gjøvik (Quality Hotel Strand Gjøvik red. anm). Jeg har vært der mange ganger før og det var som alltid en fornøy-else fra jeg kom, til jeg dro. Da jeg kom opp på rommet var det et fantastisk fint rom, en deilig seng, et romslig og bra bad og en flott tv. Det er stort sett det, eller ikke bare stort sett, det er det jeg trenger på et hotellrom. Dessuten serverte de en deilig frokost med stort utvalg på morgenen. Nå holder det med en kopp kaffe eller te og noen knekkebrød til frokost for meg, og det var det i rikt monn av .

Hva ser du etter når du velger hotell? Det kommer egentlig an på hva jeg skal på stedet jeg reiser til. I min profesjonelle tilværelse var beliggenhet viktig. Jeg har blant annet vært 42 ganger på den tysk-østerrikske hoppuken og da kom jeg ofte tilbake til de samme stedene. Ikke fordi de var de beste

hotellene, men fordi jeg trivdes der. Reiser jeg privat spørs det litt hva jeg skal, men jeg baserer meg ofte på tidligere erfaringer.

Hva er det beste med å bo på hotell? Det er jo veldig mye bra med å bo på hotell. Jeg har levd et langt liv og har erfaring med både det ene og det andre på overnattings-fronten, alt fra ungdomsherberger og teltliv, til flotte hoteller. Det jeg liker best er at alt av bekvem-meligheter er ordnet for deg og du kommer til dekket bord. Det var det ikke i 1966 da jeg reiste over med telt for å se fotball VM i England.

Hva har du alltid med deg når du overnatter på hotell? Det som er helt klart er at toalettmappe og det jeg kaller nattdrakt, alltid er med meg. De første årene jeg var ute og reiste hadde jeg nok med meg mye mer utstyr og bagasje. Jeg kan ikke noe om pc og den slags så det er ikke nødvendig at det er med.

Hva er din beste hotellopplevelse? Det er jo så mange som er veldig, veldig gode. De beste vil jeg kan-skje si har vært under de største mesterskapene hvor vi har bodd sentralt og godt. Under fotball VM i 1990 bodde vi rett ved San Siro i Milano og det var en fantastisk opplevelse. Jeg husker ikke hotellet som så spesielt dyrt, men det var så bra og sentralt at også det argentinske landslaget, med Diego Maradona i spissen, bodde der.

Og den verste? Det er også i forbindelse med fotball VM, men da i Spania i 1982. Vi havnet i en forstad til Barcelona hvor Knut Th. Gleditsch og jeg hadde fått et rom. Det var så elendig at vi måtte bruke energi på å skaffe oss et nytt hotell den første dagen. Jeg husker det sjok-ket da vi kom inn. Skittent, slitt og en dårlig seng. Dessverre ankom jeg så sent at jeg måtte sove der den første natten.

Legenden Arne Scheie har stålkontroll på at han har kom-mentert 871 fotballkamper og 1026 hopprenn i løpet av sine lange karriere i NRK. Slikt blir det noen hotellovernat-tinger av.

2

4

6

1

3

5

FOTO

: Nor

sk T

ippi

ng.

SISTE BESØK: Quality Hotel Strand Gjøvik er Arne Scheies ferskeste hotellopplevelse.

Jeg husker det sjokket da vi kom inn. Skittent, slitt og en dårlig seng.

Page 79: Hotellmagasinet - Nr. 7 2015

www.cleandrop.noED

P n

r: 2

95

31

1

Clean Drop Professional kan brukes på alle typer kaffemaskiner og serveringskanner.Anbefales av norske kaffeprodusenter.

KAFFEN SMAKER BEDRE MED RENT UTSTYR.