Top Banner
Høstplanting gir vårglede - løk i urner og bed
4

Høstløk tips om planting og stell

Mar 04, 2015

Download

Documents

Kari Lauvli
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Høstløk tips om planting og stell

Høstplanting gir vårglede - løk i urner og bed

Page 2: Høstløk tips om planting og stell

2

LØK I URNER OG BED

• Skal du bare kjøpe noen løk, så lag en gruppe. Det er utrolig hvor mye løk det går for å lage et godt løkbed.• Ikke vær gjerrig på løken, setter du en og en løk blir det litt “tamt”.• Kjøp løk med ulik blomstringstid, så sikrer du en lang sesong.• Ta med en pose Leca eller fin grus til drenering i bunnen av plantehullet.• Benmel eller Kugjødselkompost til gjødsling.• Løkkurver hvis du skal flytte løken etter blomstring.

• Grav ut et felt og legg drenering i bunnen. Dryss på Benmel som er god gjødsel for løken.• Legg løken med bare et par cm avstand.• Skal du ha flere sorter så plant de lave foran og de høye bak i bedet.• Du kan også legge løkene annenhver oppned, det forlenger blomstringstiden litt siden de bruker lengre tid på å vokse opp.• Krokus, Perleblomst og Scilla kan plantes direkte i plenen, der de blir nydelige fargeklatter.

• Keiserkroner og Allium giganteum er praktfulle midtpunkt i et bed med annen løk. Gi dem masse næring etter blomstring, ellers risikerer du at det kommer bare blader neste år.• Klipp av visnede blomster så energien brukes på utvikling av løken i stedet for produksjon av frø.• Husk at løkgresset må få lov til å visne før du klipper det bort, synes du det ser stygt ut kan du klippe det halvveis ned.

Innkjøp

Planting

Etter sesongen

Løkplanter er bare et “must” i hagen, det er ingen ting som slår den fantastiske følelsen det er når løkplantene titter opp tidlig på våren. De aller første presser de lyse grønne spirene opp gjennom siste rest av snø og is - da er det vår!Du følger spent med på utviklingen, det er nesten så du kan se det gro. Og plutselig kommer vakre krokus, snøklokker, per-leblomster, tulipaner......Våren kan være så fargerik du måtte ønske, utvalget er helt enormt.Her får du noen gode tips fra meg:

Gartner Toms løkråd

Page 3: Høstløk tips om planting og stell

3

Det jeg selv pleier er å fylle krukkene mine på høsten med lag på lag med løk. Begynn med de største ned-erst, og så mindre etter hvert. (Se egen handleliste med forslag til løksorter.)

Planter for høst og vinter Når løken er i jorda kan du plante noen stemorsblom-ster på toppen. Disse står fint gjennom vinteren og kommer supert på våren siden de er toårige. Best er det å bruke de småblomstrende, enten du har sådd dem selv i sommer eller finner noen i hagesenteret.Plant krukken til med høstlyng, eføy og pyntekål.Jeg lager også en kvistkjegle av høstens beskjæring, Sibirkornell med sine røde grener er helt fantastisk til dette.

JulepyntMot advent bytter du ut visne planter med grener av kristtorn, einer eller et kornnek. På kjeglen blir det ekstra dekorativt med juledekorasjonslys med led-pærer.

Vår og påskeTidlig på våren bytter du til vårbeplanting. Plant ste-mor om du ikke plantet dem på høsten. Så når tiden er inne smyger de lysegrønne løkspirene seg opp mellom stemorsplantene eller andre tidlige vårplanter som

danner et nydelig blomsterteppe under løkblomstrin-gen. Bruk vårlyng, tusenfryd, forglemmegei, primula eller hagegjøgler og ranunkler.Hagesentrene bugner over av vårplanter, vi er så ut-sultet på farger og frodig blomsterflor at dette trenger vi etter en lang vinter.

Gjødsling og stell av løkenMed løk så er det sånn at våren starter på høsten. Bruk Benmel sammen med løken når du setter den for best resultat. Ønsker du god reblomstring neste år må du gjødsle etter blomstring og knipe av de visne blomstene.La bladene stå så lenge som mulig, helst til de begyn-ner å visne. Andre stauder og planter vil etter hvert skjule bladene. Du kan også plante løken i løk-kurver som du bare vipper ut av bedet etter blomstring. Disse settes under noen store busker eller en annen plass du har tilgjengelig. Neste høst setter du hele kurven tilbake i bedet, klar for neste vår.

Store urner og krukker på terrassen eller ved inngangsdøren kan være vanskelig å flytte på for lagring gjennom vinteren. Jeg foreslår at du lar dem stå, og fyller dem med løk, planter og pynt så de blir dekorative hele vinteren.

FLOTTE KRUKKER HELE ÅRET

Forslag til løksorter:

Nederste lag - Keiserkrone - Pinseliljer

Midten - Doble tidlige tulipaner - Frynsetulipaner - Doble sene tulipaner

Topplag - Perleblomster - Snøklokker - Krokus

Sett sammen de farge- nyansene du liker best.Løkene setter du tett i tett.

“Handleliste”

Page 4: Høstløk tips om planting og stell

God jord

God gjødsel

God løk

Godt stell

God vår!

Når du planter løk kan det lønne seg å kjøpe en sekk eller to med god plante- jord på hagesenteret, for eksempel Weibulls Plantejord Naturgjødslet. Den er passe gjødslet, ugressfri og passe porøs så spirene kan vokse.

Når du har gravd et passe stort hull til løken strør du i litt Weibulls Benmel, som gir langtidsvirkende gjødseleffekt. Bruker du jorda i bedet kan du blande inn litt Simontorp Kugjødselkompost for å forbedre jordstrukturen og tilføre naturlig næring.

De flotteste blomstene får du ved å kjøpe den største løken. Sjekk på løkpak-ken at du får riktig løkstørrelse (omkrets på løken). For eksempel skal tulipanløk være over 12 cm, narsisser over 14 cm og krokus over 9 cm. Ved kjøp av Weibulls Blomsterløk er du sikret topp kvalitet.

Få glede av løken i mange år ved å fjerne visne blomster og la bladene visne helt ned før de fjernes. Tilfør også gjødsel, enten organisk Benmel eller Hagegjødsel, etter at blomstringen er ferdig.

Nå kan du bare lene deg tilbake og glede deg til en fantastisk blomstring fra snøen forsvinner og til sommerblomstene kommer. Og i mellomtiden kan du dyrke isroser!

w w w . n o r d i c g a r d e n . n e t | f i r m a p o s t @ n o r d i c g a r d e n . n e t | t e l e f o n 3 3 3 8 1 8 1 0