Top Banner
Helsingin Reserviupseeripiiri > Helsingin Seudun Reserviläispiiri Helsinki > Espoo > Kauniainen > Vantaa Nro 10 17. 12. 2010 43. vuosikerta Koululaisten itsenäisyyspäivä s. 5 Saksalaisten hautausmaa s. 12 Pimeätoimintakurssi s. 5
20

Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

Mar 22, 2016

Download

Documents

Kari Talikka

Helsingin Reserviupseeripiirin ja Helsingin Seudun Reserviläsipiirin julkaisu. Artikkelit: Ylennykset reservissä, Iran ja ydinase.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

Helsingin Reserviupseeripiiri > Helsingin Seudun Reserviläispiiri Helsinki > Espoo > Kauniainen > Vantaa

Nro 1017. 12. 2010

43. vuosikerta

Koululaisten itsenäisyyspäivä s. 5 Saksalaisten hautausmaa s. 12Pimeätoimintakurssi s. 5

Page 2: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

2 17. 12. 2010 < 10 | 2010

PäätoimittajaKari Talikka p. (09) 4056 [email protected]

Toimituspäällikkö[email protected]

[email protected]

ToimitusneuvostoVille Maijanen (HRUP)Sakari Väliahde (HRUP)Kimmo Karinen (HelResP)Joija Tikkanen (HelResP)

Ulkoasu ja taittoLuova toimisto Bolder Helsinki Oy Pasi Väänänen, www.bolder.fi

ToimitusDöbelninkatu 200260 HELSINKIPuh (09) 4056 [email protected]

OsoitteenmuutoksetHRUP:n jäsenetp. (09) 4056 2011Virpi [email protected]

HELRESP:n jäsenetp. (09) 4056 2010Sara Väinölä[email protected]

Lehteen julkaistavaksi toimi-tetun materiaalin tulee olla toimituksessa viimeistään aineistopäivänä klo 16.30 men-nessä. Materiaali mieluiten säh-köisessä muodossa. Virheiden välttämiseksi ei käsinkirjoitettua materiaalia! Aineistopäivän jälkeen saapunutta materiaalia ei julkaista. Tekstit mielellään sähkö-postin liitetiedostoina rtf-muo-dossa ilman muotoiluja. Kuvat mielellään joko originaaleina tai tif-muotoisina 200 dpi-resoluu-tiolla. Lisätietoja toimituksesta.

Seuraavat numerot:nro aineisto ilmestyy

1. 17.1. 28.1.2. 28.2. 11.3. 3. 4.4. 15.4. 4. 2.5. 13.5. 5. 6.6. 17.6. 6. 8.8. 19.8. 7. 5.9. 16.9. 8. 3.10. 14.10. 9. 7.11. 18.11. 10. 5.12. 16.12.

PainopaikkaSatakunnan Painotuote OyKokemäki, 2010

ISSN 0355-824XLT 2009. Levikki: 12 279 kpl

Kannen kuvaArto Pulkki

Aikakauslehtien liiton jäsen

Pääkirjoitus

Tutkittua tietoa

Uutisia 70 vuotta sitten

Uusi Suomi, 17. 12. 1940

Polttopuista puutetta Helsingin liitosalueella.

Kaupungissa halkopula toistaiseksi sivuutettu.

Eräät Malmilla ja Tapanilassa asuvat lehtemme lukijat ovat meille ilmoittaneet, että pakkasten tultua sikäläinen halkopula on alkanut kiristyä. Uusi Suomi on tämän vuoksi pyytänyt valaistusta halkotilanteeseen näiden taajaväkisten yhdyskuntien emäkunnan, Helsingin maalaiskunnan kansahuoltolautakunnan puheenjohtajalta Hj. Uuraslahdelta.

Helsingin maalaiskunnan viranomaiset ovat koko syksyn olleet selvillä kunnan eri osien polttopuutarpeesta ja tehneet voitavansa halkopulan torjumiseksi. Halkoja ei kuitenkaan ole voitu saada riittäväsi rautatievaunujen puutteen vuoksi. Jo kunnan omien laitosten halkotarpeen tyydyttäminen on tuottanut vaikeuksia. Kunta on kyllä toimittanut runsaasti halonhakkuita Pohjois-Satakunnassa omiin tarpeisiinsa. Koko syksyn ovat suurta rasitusta aiheuttanut Pakilan ja Metsolan kansakoulut, jotka nie-levät huomattavia halkomääriä. Niiden sekä kunnan muiden laitosten halkotarve on kyllä voitu tyydyttää, mutta kuljetusvaikeuksien vuoksi ei ole saatu kylliksi halkoja Pakilaan eikä myöskään Malmin keskustaan, jossa asuvat vähävaraisimmat eivät ke-sällä taloudellisista syistä kyenneet varaamaan riittävästi polttopuita talven tarpeik-si.

Maanpuolustuksentie-dotuksen suunnitte-lukunnan jo vuodes-ta 1964 tekemä mie-lipidetutkimus on julkaistu. Kaikkiaan haastateltiin hieman

yli 1000 henkilöä syys-lokakuun taitteessa. Tutkimuksessa on perinteisesti pyritty sel-vittämään kansalaisten mielipiteitä maan-puolustukseen ja turvallisuuspolitiikkaan liittyen. Tänä vuonna kysymyksiä oli 26, joista 4 uusia.

MTS:n mielipidetutkimuksessa tiedus-teltiin kansalaisten mielipidettä yleiseen asevelvollisuuteen. Suurin muutos on suh-tautumisessa yleiseen asevelvollisuuteen. Nykyistä mallia kannattaa 63 % vastaa-jista. Aiempina vuosina ylistä asevelvolli-suutta on kannattanut 72-78 % vastaajis-ta. Kannatuksessa on tapahtunut lähes 10 prosenttiyksikön suuruinen muutos. Nyt valikoivaa asevelvollisuutta kannattavien osuus on kasvanut reiluun neljännekseen. Ammattiarmeijaa kannattaa 9 % vastaajis-ta. Siinä ei ole tapahtunut suurta muutos-ta.

Mikäli valikoivaan asevelvollisuuteen siirryttäisiin, millä perusteilla valikointi tulisi tehdä? Peräti 72 %:n mielestä oma halukkuus on tärkein kriteeri. Testauk-seen perustuvaa valikointia kannatti 62 % ja pelkkään vapaaehtoisuuteen perus-tuvaa palvelusta kannatti 38 % vastaajis-ta. Arpomista kannatti vain yksi prosentti

vastaajista.Naisten vapaaehtoisella varusmiespal-

velulla on vankka kannatus. Peräti 94 % kannattaa nykyistä järjestelmää. Vapaaeh-toiseen varusmiespalvelukseen myös mie-hille suhtauduttiin huomattavasti varauk-sellisemmin. Vain 35 % kannatti vapaaeh-toista asepalvelusta. Joskin myönteisesti suhtautuvien määrä on hieman kasvanut viime vuodesta.

Vuodesta 1996 lähtien on kyselyssä tiedusteltu kansalaisten suhtautumista liittoutumiseen. Liittoutumattomuutta kannatti 67 % vastanneista. Liittoutumat-tomuuden kannatus on vaihdellut 58 ja 79 prosentin välillä. Yhdessä kysymyksissä tiedusteltiin, miksi Naton jäseneksi ei tu-lisi liittyä. Peräti puolet vastaajista pelkäsi sitä, että suomalaisia joutuisivat sotaan ra-jojemme ulkopuolelle. Venäjän suhtautu-mista Suomen Nato-jäsenyyteen epäili 45 % vastaajista. Toisaalta Natoon myöntei-sesti suhtautuvista on ollut sitä mieltä, että Naton jäsenyys tarjoaisi turvaa Venäjää vastaan (23 %). Osuus on laskenut vuoden 2007 luvuista 22 prosenttiyksikköä.

Suomen ulkopolitiikan hoitoon ollaan oltu poikkeuksellisen tyytyväisiä. Tyyty-väisten osuus on vaihdellut vuodesta 1964 lähtien 70 ja 96 prosentin välillä. Poikke-uksena oli vuosi 1991, jolloin tyytyväisyys-prosentti oli vain 62. Tuona vuonna oli Baltian maiden itsenäistyminen esillä ja silloiseen ulkopoliittisen johdon tekemi-siin ei oltu tyytyväisiä.

Maanpuolustustahdosta on kysytty seuraavasti: Jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolus-tauduttava aseellisesti kaikissa tilanteis-sa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta? 1970-luvulla myönteisesti suhtautuvia oli vain runsaat 40 %, mutta 1980-luvulta lähtien kannatus näyttäisi vakiintuneen 75 ja 80 prosentin väliin. Puoluekannatuk-sen mukaan ¾ osaa vastaajista suhtautui myönteisesti aseelliseen puolustautumi-seen. Vihreiden ja Vasemmistoliitonkin

kannattajista noin 60 % oli samaa mieltä. (Vihr 57 % ja Vas. 66 %)

Puolustusbudjetin määrää pidetään myös sopivana, koska yli 80 %:n mielestä maanpuolustukseen käytettävät määrära-hat on joko pidettävä ennallaan tai koro-tettava. Määrärahojen pienentämistä kan-natti vain 17 % vastaajista.

Puolustusvoimien sotilaallisia tehtävis-tä kysyttäessä peräti 97 % oli sitä mieltä, että puolustusvoimien tulee puolustaa Suomen alueellista koskemattomuutta. Prosenttiluku on pysynyt ennallaan vuo-desta 2004 lähtien.

Tutkimuksessa kysyttiin ensimmäistä kertaa kansalaisten suhtautumista reser-vin kokoon. Nykyisin vahvuus on noin 350 000 henkilöä. Sodanajan joukkojen määrän pitämistä ennallaan kannatti 66 % vastaajista. Toisaalta reservin pienentä-mistä kannatti noin viidennes vastaajista.

Yleisesti näyttää siltä, että maanpuo-lustuksella näyttää olevan laaja ja yleinen kannatus kansalaisten keskuudessa. Tosin pieniä maantieteellisiä painotuserojakin on näkyvissä. Pienillä paikkakunnilla pelä-tään, että useinkin alueen suurin työnan-taja, varuskunta, lakkautettaisiin. Samoin valikoivuuteen perustuva varusmiespal-velus näyttäisi saavan aiempaa enemmän kannattajia.

Maanpuolustusjärjestöiden jäsenmää-rässä poikkeuksellisen korkea maanpuo-lustustahto ei ainakaan jäsenmäärällä mi-taten konkretisoidu.

43. vuosikerta

520. ilmestymiskerta

17. 12. 2010

Suomen ulkopolitii-kan hoitoon ollaan oltu poikkeuksellisen tyytyväisiä. Tyyty-väisten osuus on vaihdellut vuodesta 1964 lähtien 70 ja 96 prosentin välillä.

Page 3: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

310 | 2010 > 17. 12. 2010

Puheenjohtajilta

Neljän vuoden tilinpäätös

Ville Maijanen > Kapteeni (res) > Helsingin Reserviupseeripiirin puheenjohtaja

2 Pääkirjoitus

3 Puheenjohtajilta

4 Kirjat

6 Iran ja ydinase

8 Kolumni Väättänen

10 Ylennykset 6.12.

12 Saksalaishautojen kunnostus

14 Ampuma- ja urheilutoiminta

15 Toimintakalenteri

Sisältä

Yhteistyössä voimaa

Kimmo Karinen > Vänrikki (res) > Helsingin Seudun Reserviläispiirin puheenjohtaja

OnneKSI OlKOOn kaikille itsenäisyys-päivänä ylennetyille ja palkituille. Te edustatte juuri sitä joukkoa joiden ansi-oista toiminta on jatkuvaa ja monipuo-lista.

Istuva puheenjohtaja jatkaaReserviläisliiton syyskokouksessa Sei-näjoella (21.11.) pääsimme ensimmäistä kertaa äänestämään puheenjohtajavaa-lissa. Kokous sujui kaikin puolin mallik-kaasti ja oli kokouksen puheenjohtajan hallinnassa. Aineksia katastrofiin olisi ollut sillä liiton puheenjohtajaehdok-kaat edustivat hyvinkin erilaista linjaan. Kiitokset kokouksen sujumisesta tieten-kin kuuluu kokousedustajille. Pienen särön kokoukseen toi liit-tomme 1. varapuheenjohtaja, joka sanoi että liittohallituksen päätöksen mukai-sesti hallitus esittää istuvaa puheenjoh-tajaa jatkokaudelle. Saman asian oli jo liittomme toiminnanjohtaja kirjoitta-nut Reserviläinen-lehdessä numero 7. Vaikka itse istunkin liittohallituksessa, niin en muista että asiasta päätöstä oli-si tehty. Ei muistanut myös muutama muukaan hallituksen jäsen, joilta asiaa kysyin. Puheenjohtajakeskustelua kä-vimme mm. tämän vuoden ensimmäi-sessä kokouksessa Vantaalla (20.3.), mutta asia jäi auki ja päätöksiä ei sen suhteen tehty mm. sen vuoksi, että tie-dossa ei vielä ollut muita ehdokkaita. Toisaalta olisihan se ollut aika erikoista, että liittohallitus olisi tehnyt päätöksen asettua jonkun tietyn ehdokkaan taak-se ja näin pyrkisi ohjaamaan jäsenistön vaalikäyttäytymistä. Keskustelua eikä siten myöskään päätöstä ole kirjattu ko. kokouksen pöytäkirjaan. Nyt sitten voidaankin miettiä, että mihin tämä va-rapuheenjohtajan ja toiminnanjohtajan suoranainen huijaus sitten perustui ja oliko sillä vaikutuksia esimerkiksi vaali-tulokseen? Joku tietysti nyt väittää että en olisi tyytyväinen vaalin lopputulokseen. Vaa-lit on käyty ja tulos on mikä on ja sen kanssa voidaan elää kuten aselainkin

kanssa. Täytyy vain to-deta, että kaikki eivät näköjään pelaa rehel-listä peliä saavuttaak-seen haluamaansa lopputulosta.

Suhteet kuntoonReserviläisten tär-keimmät yhteistyö-kumppanit ovat Puolustusvoimat ja Puolustusministeriö. Luomalla hyvät suhteet edellä mainittuihin toi-mijoihin luomme hyvät toimintaedellytykset myös reserviläisille. Tä-män vuoksi olisi myös toivottavaa, että Reser-viläisliiton ylin johto olisi kaikissa yhteistyöpalave-reissa mukana. Jos paikalle ei esim. työkiireiden vuok-si pääse, niin hyvän tavan mukaisesti olisi, että asiasta il-moittaisi etukäteen. Tiettävästi Reserviläis-liiton puheenjohtaja ei osallistunut eikä edes vaivautunut ilmoittamaan esteestä mm. puolustusministerin kutsumaan tapaamiseen marraskuun puolessa välissä eikä Pääesikunnan päällikön kenraaliluutnantti Kolin ta-paamiseen Seinäjoella syyskokouksen yhteydessä. Harmillista sinänsä, koska nämä ovat juuri niitä tilaisuuksia, jois-sa luodaan suhteita ja saatetaan meille tärkeitä asioita yhteistyökumppaniem-me tietoisuuteen. Joka tapauksessa vilpittömät onnittelut jatkavalle pu-heenjohtajalle, koska nyt jos koskaan tarvitsemme vahvan puheenjohtajan, joka yhdistää liiton sekä luo liittoom-me rehellisen toimintakulttuurin. Hyvää Joulun aikaa.

[email protected]

nYT, vUOden 2010 viimeisen nume-ron ilmestyessä, on puheenjohtaja-vastuutani jäljellä enää kaksi viikkoa. On myönnettävä, että takki alkaa olla varsin tyhjä. Piirin sääntöjen mää-rittämä neljän vuoden maksimiaika puheenjohtajalle on ollut suurta vii-sautta. Henkilöiden säännöllinen ro-taatio on tärkeää monestakin syystä ja kaikilla organisaatiotasoilla.

Neljän vuoden aikana piirissämme on puuhattu monenlaista ja ympä-röivät olosuhteet ovat monin tavoin, usein pyytämättä muuttuneet. Mah-dolliset myönteiset saavutukset jätän muiden arvioitaviksi.

Olemme yrittäneet kovasti, mutta on selvää, ettemme ole kaikilta osin pystyneet parhaimpaan suorituk-seemme. Moni asia ei ole omista toi-mistamme johtuen tullut lähemmäk-si vaan päinvastoin siirtynyt yhä kau-emmaksi. Erityisesti piirilehtemme artikkeleissa on syyllistytty moniin ylilyönteihin, eikä tapa kirjoittaa ole ollut aina rakentavaa. Omasta puo-lestani pahoittelen tapahtunutta ja otan asiasta kaiken minulle puheen-johtajana kuuluvan vastuun. Toivon, että voin lähtiessäni viedä mukanani kaikki tulevaisuuden yhteistyön es-teet.

Uskon, että kaikilla yhteistyöta-hoillamme on viisautta sekä hyvää tahtoa antaa piirillemme ja sen tule-valle puheenjohtajalle kapteeni Sa-kari Väliahteelle kaikki se tuki, jota asemamme ja yhteisten tehtäviemme menestyksellinen hoitaminen edel-lyttää.

Keskeisin asiaPääkaupunkiseudun vapaahtoisen maanpuolustuksen keskeisin haaste tällä hetkellä on varmistaa paremmat ammuntaharrastusmahdollisuudet jatkossa. Kaikki ponnistelut on nyt suunnattava sen varmistamiseen, että pääkaupunkiseudulle saadaan perus-tettua aivan uusi ampumaurheilukes-

kus olemassa ole-vaa ratatarjontaa lisäämään. Val-mistunut ja nyt julkaisuvapaa ampumaratojen kehittämisselvi-tys antaa tähän hyvät perusteet sekä selkeät suunta-viivat tarvittaville toi-menpiteille.

KiitosPyydän saada omasta puolestani kiittää kaik-kia yhteistyötahoja kulu-neesta neljästä vuodesta. Erityiskiitokset osoitan Etelä-Suomen sotilaslää-nin, veljespiirimme sekä Reserviupseeriliiton joh-dolle. Teidän kanssan-ne työskentely on ollut erinomaisen sujuvaa sekä tukenne minulle merkittävä voimavara.

TulevaisuusTaivaalla parhaillaan lei-juvista tummista pilvistä huolimatta luotan, että yhteis-kunnan eri tahot ymmärtävät, mistä yli yhdeksänkymmentäviisi prosent-tia puolustusvoimien sodan ajan jou-koista tarpeen vaatiessa saapuvat. Tämän tosiasian sisäistäminen toisi uskoakseni kaiken sen tarvittavan tuen ja myötämielen vapaahtoiselle maanpuolustukselle, asialle, jonka eteen me kaikki olemme niin monin tavoin ja monia vuosia ponnistelleet.

Kiitän kaikkia suomalaista maan-puolustusta edistäneitä kansalaisia kuluneesta vuodesta.

Toivotan teille kaikille hyvää ja rauhallista joulua sekä riemukasta uutta vuotta 2011.

[email protected]

Page 4: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

4 17. 12. 2010 < 10 | 2010

AndRew RObeRTS on brittiläinen historioitsija, joka on kirjoittanut lu-kuisia kirjoja toisesta maailmanso-dasta. Aiemmin Roberts on toiminut muun muassa investointipankkiiri-na. Kotimaassaan ja USA:ssa hänet tunnetaan myös moderniin histori-aan keskittyvänä journalistina joka esiintyy usein kommentaattorina sekä televisiossa että radiossa.

Robertsin uusin kirja Sodan myrskyissä pyrkii tarjoamaan yksis-sä kansissa uusimpaan tutkimustie-toon perustuvan kokonaiskuvan toi-sesta maailmansodasta. Tavoitetta voi pitää vähintäänkin haastavana.

KIRjAn jOHdAnnOSSA selostetaan lyhyesti keskeiset kohdat Adolf Hit-lerin ja kansallissosialistisen puolu-een noususta Saksan johtoon 30-lu-vulla. Käytännössä kirja siirtyy hyvin suoraan Saksan hyökkäykseen Puo-laan syyskuussa 1939, joten kuvaus sotaan johtaneesta maailmanpoliit-tisesta kehityksestä jää hyvin lyhy-eksi ja yksipuoliseksi. Puolan vastai-sen Fall Weiss –operaation jälkeen kuvataan lyhyesti Saksan operaatiot Länsi- ja Pohjois-Euroopassa. Tä-män jälkeen vuorossa on kuvaukset Iso-Britannian puolustustaistelusta 1940-41 sekä Saksan idän sotaretken ensimmäisestä syksystä. Tämän jäl-keen hypitään kohtuullisessa tahdis-sa Pearl Harbourin kautta Holokaus-tiin, itärintaman ratkaisutaisteluihin 1942-43, Pohjois-Afrikan taistelui-hin, Normandiaan, Saksaan kohdis-tuneisiin strategisiin pommituksiin ja niin edelleen. Kirjan viimeistelee

kuvaukset Saksan romahtamisesta lännestä ja idästä johtavia reittejä pitkin etenevien joukkojen pihdeissä sekä Japanin antautumisesta.

TOISen mAAIlmAnSOdAn harrasta-jalle kirjasta tuskin löytyy kovin pal-jon uutta. Toisaalta

Koska näin laajan kirjan kuvitus ei voi olla erityisen runsas, on teks-tiä yritetty keventää aikalaisten si-taateilla. Vaikka sitaattien käännök-set ovat pääosin erittäin onnistunei-ta, ovat monet niistä menettäneen alkuperäiskielisen ilmaisun voiman ja kauneuden.

SAKSAn YHdISTYmISeSTä tuli ku-luneeksi 20 vuotta 3. lokakuuta. Itäberliiniläinen Maxim Leo (s.1970) kertoo perheensä kautta kirjassaan Talviuni Berliinissä, mikä piti DDR:n koossa ja mikä sen lopulta mursi. ”Meidän perhe oli kuin DDR pienois-koossa. Siellä käytiin ne taistelut, joita ei muualla ollut lupa käydä. Siellä törmäsivät yhteen ideologia ja käytännön elämä. Tämä taistelu riehui kaikki ne vuodet. Se oli syynä siihen, että isä huusi kotona jatku-vasti, että äiti itki salaa keittiössä, että minä vieraannuin Gerhardista.”

KUn mAxIm leO pari vuotta sitten kävi katsomassa puhekykynsä me-nettänyttä isoisäänsä Gerhardia sai-raalassa, hänestä tuntui ensimmäi-sen kerran, että DDR:n aika oli ohi. Se sai hänessä aikaan halun ottaa selvää, mitä tuona aikana oikeas-taan tapahtui. Hän oli oppinut ym-märtämään jo pienestä pitäen, että koulussa ja pioneerileirillä totuus on yhtä ja kotona jotain muuta. Mikä ajoi hänet erilleen sukulaisistaan? Mikä oli niin tärkeää, että he pysyi-vät tähän päivään saakka toisilleen vieraina?

”En saanut enää rauhaa näiltä kysymyksiltä. Lähdin tutkimaan ar-kistoja, pengoin kaapit ja laatikot, löysin vanhoja valokuvia ja kirjei-

tä, yhden aikoja sitten unohdetun päiväkirjan, salaisia papereita. […] Ja yhtäkkiä tuo meidän oma pieni maamme, DDR, oli taas olemassa, aivan kuin se olisi vain odottanut tilaisuutta astua kerran vielä esiin, näyttäytyä eri puoliltaan, korjata muutamia käsityksiä ja ehkä häi-

vyttää osan siitä kiukusta ja surusta, jota oli yhä ilmassa.”

Maximin isoisä Gerhard on enti-nen juutalainen vastarintataistelija. Hän lähti innoissaan perustamaan työläisten paratiisia, jossa natsis-mi ei ikinä saisi jalansijaa. Werner, Maximin toinen isoisä, oli työläis-taustainen natsi, joka palattuaan sotavankileiriltä etsi uutta suuntaa elämälleen ja löysi sosialismin. Äiti Anne, Gerhardin toimittajatytär, alkoi vuoden 1968 tapahtumien ai-kana huomata, että työläisten para-tiisissa vilisee käärmeitä. Isä Wolf haastoi

ddR:n PIeneSTä PITäen, oppi sel-viytymään omassa taitelijanarrin roolissaan mutta tuli samalla yhä riippuvaisemmaksi DDR:stä.

”Anne sanoo pelänneensä silloin, että hänen koko elämästään menee mieli, kun DDR lakkaa olemasta. Hän ei voinut kuvitella voivansa olla ilman tätä maata, joka oli aina ollut olemassa. […] Mutta sitä hän hämmästyi, ettei ollut oikeastaan lainkaan surullinen. Että häntä ei edes itkettänyt. Oli pikemminkin kuin taakka olisi tipahtanut hänen harteiltaan. Hän ei tarvinnut enää DDR:ää, tuota onnetonta nuoruu-denrakkauttaan. Hän oli nyt aikui-nen.”

HelSIngIn YlIOPISTOSSA Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yli-opistolehtori Arto Luukkanen tuu-lettaa uudessa kirjassaan todella vir-kistävällä tavalla Suomen ja Venäjän suhteita 2000-luvulla. Luukkasen kirja ei ole tieteellinen tutkimus, vaan helposti luettavaan muotoon kirjoitettu pamfletti, jossa kuvia ei todellakaan kumarrella.

Valtion ylimmässä johdossa mait-temme väliset suhteet esitetään ”mutkattomiksi ja luottamuksel-lisiksi”, vaikka käytännön tasolla Venäjä testaa koko ajan miten pit-källe Suomen suvereenisuutta voi venyttää. Osa tästä painostuksesta on ei-julkista, osa näkyy elintarvike-kiistoina, lapsiriistoina ja jatkuvana mediauhitteluna. Luukkasen arvi-on mukaan uhittelu on tehonnut, ja Suomi on 2000-luvulla palannut henkisesti takaisin Venäjän taskun pohjalla.

KeKKOSen lInjAA sokeasti seuran-neita Luukkanen kutsuu yhteistoi-mintamiehiksi ja ”perässähiihtäjik-si”. Kirjan eräs perusväite on se, että myös näiden ”perässähiihtäjien” valtakaudella, eli kovimman suo-mettumisen aikana aikuisuuteen kasvaneille henkilöille vallitsevasta maan tavasta tuli Mannheimilainen sukupolvikokemus. Tänä päivänä näitä 60-luvun nuoria on runsaasti sellaisilla paikoilla, joista johdetaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoli-tiikkaa, tai ainakin Venäjän ja Suo-men välisiä suhteita. Samalla tavalla voidaan toki esittää, että Neuvosto-

liiton lopullinen romahtaminen oli sukupolven muodostava avainkoke-mus niille, jotka olivat nuoria aikui-sia 90-luvun alussa.

Luukkasen kirjaa on helppo suo-sitella kaikille Venjän ja Suomen suhteista kiinnostuneille. Se avar-taa varmasti monelle nimenomaan 50-luvun alkupuolella syntyneiden ajatusmaailmaa ja näiden tapaa suh-tautua Venäjään.

HelSIngIn läänInvAnKIlA Kata-janokalla tunnettiin paremmin ni-mellä Nokka. Nokka – Kiven sisällä kertoo kuinka legendaarisessa van-kilassa lusittiin, elettiin ja työsken-neltiin. Se esittelee vankilan histo-riaa ja kertoo sen kiinnostavimmat tarinat.

Vuonna 1837 Helsingin Kruu-nunvankilan paikalle rakennettu lääninvankila ehti toimia reilut sa-taviisikymmentä vuotta ja nähdä kaupungin kasvun ja rikollisuuden rajut muutokset. Tutkintavankilana Nokka on kierrättänyt villeimpinä aikoina muihin vankiloihin vuo-dessa jopa 10 000 vankia, joukossa maan kovimmat konnat. Sen selleis-sä ovat majailleet mm. presidentti Risto Ryti, naistennaurattaja Ruben Oskar Auervaara, Suomen kuuluisin murhamies Matti Haapoja, pank-kirosvo Matti Volvo Markkanen, muusikko Remu Aaltonen ja monet muut historiasta ja julkisuudesta tu-tut henkilöt.

”PAlKKAmURHASTA tuomittu Ilpo Larha pakeni juuri Nokalta ja olin Hesarin rikostoimittajana seuraa-massa hänen piiritystään Lahdessa. Juttelin Larhan kanssa puhelimessa muutamaa tuntia ennen kuin hän ampui itsensä”, Harri Nykänen ker-too.

Nykänen ja Tervo ovat haastatel-leet Nokka – Kiven sisällä -kirjaa var-ten niin kiven sisällä työskennelleitä henkilöitä – papista vankilanjohta-jaan – kuin siellä istuneita rikollisia. Myös vankilan kanssa muuten asi-oineet, kuten poliisit ja asianajajat, saavat tarinansa kerrotuksi.

Kirjat [email protected]

Valtiojohto Venäjän taskussa

Nokka — venkuloiden ja vartijoiden maailma

Andrew Roberts: Sodan myrskyssä

ISBN 978-951-20-8264-3, Ajatus-kirjat 2010, 740 sivua.

Harri nykänen- jouni Tervo, nokka-kiven sisällä

ISBN 978-951-0-36426-0, Johnny Kniga Oy 2010, 240 sivua, kuvitusta

Arto luukkanen: Suomi venäjän taskussa

ISBN 978-951-0-37729-1, WSOY 2010, 190 sivua.

Millainen DDR todella oli?

Sota yksissä kansissa

maxim leo, Talviuni berliinissä – itäsaksalaisen perheen tarina

ISBN 978-951-20-8341-1, Ajatus Kirjat 2010, 270 sivua. suositushinta 36,35 e

Luukkasen kirjaa on helppo suositella kaikille Venjän ja Suomen suhteista kiinnostuneille. Se avartaa varmasti monelle nimenomaan 50-luvun alkupuolella syntyneiden ajatusmaailmaa ja näiden tapaa suhtautua Venäjään.

Page 5: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

510 | 2010 > 17. 12. 2010

Teksti ja kuvat: Antti Brax

STAdIn SISSIen pimeätoimintakurs-si järjestettiin RUL:n Padasjoen kou-lutuskeskuksessa 29.-31.10. Kurssin johtajana toimi C. Mikkonen, muo-nittajana J. Matikainen ja koulutta-jina sissien perusjoukkoa. Erityis-kiitos lankeaa jälleen nitroille, jotka hiljaisen tehokkaalla työllään mah-dollistivat harjoitteiden läpiviennin ja onnistuneet perusjärjestelyt.

Kurssin sisältö koostui pimeä-toiminnan eri osa-alueista lähtien silmän ja hämärässä / pimeässä näkemisen perusteista, teknisistä apuvälineistä (valonvahvistin, läm-pökamera) sekä yösuunnistuksesta päätyen sovellettuun harjoitukseen,

jossa kurssilaiset soluttautuivat val-vontalinjan yli toiminta-alueelle ja tiedustelivat vihollisen leirin sijain-nin ja toiminnan. Sissien ampuma-toimikunta järjesti ammattitaidolla lisäksi kurssilaisille ja kouluttajille sovelletun ammunnan harjoituksen yhdistysten mp5-kalustolla. Ratojen aikataulullisten käyttörajoitusten takia ei varsinaista pimeäammuntaa päästy opettelemaan, mutta hämär-tyvä ilta antoi aavistuksen tämänkin taiteenlajin haasteista.

PARASTA AnTIA kurssilla oli tälläkin kertaa perustavanlaatuinen muis-tutus pimeyden ja sääolosuhteiden vaikutuksesta kaikkeen toimintaan. Yösuunnistuksen hankaluus valoi-

saan verrattuna, äänen ja valojen paljastavuus sekä välineistön toimi-vuus tuli kerrattua kantapään kaut-ta. Varsinkin lämpökameran teho lämpötähystykseltä suojautumaton-ta joukkoa vastaan herätti mietteitä. Kameran edullisesta käyttömahdol-lisuudesta muuten kiitokset Infra-dex Oy:lle.

KeHITYSAjATUKSIA syntyi tietenkin myös. Pimeäammuntaan toivottiin harjoitusmahdollisuutta, joka edel-lyttää lisäjärjestelyjä mm. pimeätäh-täimien ja valonvahvistinlaitteiden saamiseksi käyttöön. Kurssi järjeste-tään jälleen ensi syksynä, tervetuloa oppimaan uutta ja kertaamaan van-hoja taitoja hämärähommissa!

ITSenäISYYSPäIvän aatonaattona 4.12.10 värjöttelivät Pohjois-Haagan yhteiskoulun yläasteen oppilaat aa-muhämärässä Mannerheimin pat-saalla. Oli alkamassa koulun itsenäi-syystapahtuma.

Oppilaille oli suunniteltu reitti, joka kulki historian ja kulttuurin tärkeiden merkkipaalujen kautta. Kantavana teemana oli marsalkka Mannerheim, jonka kuolemasta on ensi kuussa kulunut 60 vuotta. Aihe otettiin esille heti avaussanoissa ko-mean patsaan juurella, josta vara-rehtori Sakari Väliahde lähetti oppi-laat matkaan.

Oppilaat jakautuivat pieniin ryhmiin, joiden tehtävänä oli mm. löytää mahdollisimman monta Suo-men presidentin patsasta tai muis-tomerkkiä sekä tunnistaa tärkeitä rakennuksia, kuten Kansallismuseo ja Finlandia-talo. Aika innokkaasti kaikki seurasivat ohjeita ja täyttivät lappujaan.

Ensimmäinen varsinainen pysäh-dys oli Sibelius-monumentin luona. Siellä oli tarjolla kuumaa mehua, koska marraskuussa yllättänyt talvi kipristeli monen varpaita. Kävipä muutama oppilas lämmittelemässä muistomerkin pillien sisälläkin.

Kun Sibelius jäi taakse, suun-tautui joukko kohti Hietaniemen hautausmaata ja Mannerheimin

hautaa. Haudalla pidettiin varsinai-set itsenäisyyspäiväjuhlallisuudet. Vanhoista koulumme oppilaista oli koottu kunniavartiosta, joka asettui Finlandia-hymnin soidessa asemiin hautakiven ympärille. Jokaiselta luokalta oli valittu kynttilätyttö tai -poika, ja he laskivat kynttilänsä haudan eteen.

jUHlAPUHeen piti Suomen Mar-salkka Mannerheimin perinnesääti-ön puheenjohtaja everstiluutnantti Pekka Kouri, joka kertoi hauskasti ja innostavasti sotasankarin kouluvuo-sista. Oppilaat jaksoivat kuunnella, vaikka kylmä alkoi jo kangistaa jäse-niä. Tilaisuus päättyi kunniavartios-ton juhlalliseen poistumiseen.

Tapahtuman lopuksi oli Hieta-rannan kupeeseen tuotu soppaty-killinen hernekeittoa. Harvoin on lämmin karjalanpiirakka ja kuuma keitto maistunut niin hyvältä kuin tuona pakkaspäivänä. Maha täynnä oli sitten mukava suunnata päivän muihin puuhiin.

Yläasteen nauttiessa ulkoilmas-ta vietti PHYK:n lukio itsenäisyys-juhlaa koululla. Samalla lakitettiin myös syksyn uudet ylioppilaat. Man-nerheimia ei unohdettu näistäkään juhlista: rehtori Tuomas Raja muis-teli Kourin tavoin Mannerheimin kouluvuosia.

Sissien pimeätoiminta-kurssi PadasjoellaStadin Sissit järjestivät Padasjoella Pimeätoimintakurssin. Kurs-sin sisällöstä voidaan mainita toiminta hämärässä ja pimeässä sekä tutustumisen eri teknisiin laitteisiin, jotka helpottavat havainnointia pimeässä.

PHYK kohtasi Mannerheimin

Mannerheim-ristin ritarien säätiön pääsihteeri Pekka Kouri piti oppilaille puheen Mannerheimin paadella.

Page 6: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

6 17. 12. 2010 < 10 | 2010

Tiivistelmä majuri Juha Mäkelän pitämästä esitelmästä ja käydystä keskustelusta Kanta-Helsingin reserviupseerikerhon järjestämässä tilaisuudessa 3.11.2010 Katajanokan Kasinolla.

Teksti: Raimo Hynynen

Iranin ja Lähi-idän turvallisuusajattelu Majuri Juha Mäkelä kävi esitelmän aluksi läpi Iranin lisäksi myös muita Lähi-idän valtioita sekä niiden tur-vallisuusajattelua.

Iran itsessään on vuoristoinen ja se tekee siitä vaikeasti valloitet-tavan. Maahyökkäyssuunnat ovat rajoitetut, mikä on helppo havaita jo karttaa katsomalla. Iranin oma ydinase tekisi siitä alueellisen suur-vallan ja sen avulla maa saisi hege-monian Lähi-idän alueella. Maan tavoitteena onkin tulla Lähi-idän voimakkaimmaksi valtioksi. Viime vuosikymmenten aikainen viholli-nen Irak ei voisi sitä enää uhata tule-vaisuudessa kun USA olisi poistunut alueelta. Iran pyrkii jo nyt vaikutta-maan Irakin sisäisen valtataisteluun tukemalla etelässä asuvia shiioja, joilla on sama islamin uskonsuunta kuin Iranissa.

Itäisen Lähi-idän voimakolmi-on ovat perinteisesti muodostaneet Teheran, Bagdad ja Saudi-Arabian Riad. Irakin nykyisessä tilanteessa sen mahdollisuudet varustautua Ira-nin uhan kasvaessa ovat rajalliset. Sen sijaan Saudi-Arabia varustau-tuu; se teki syksyllä 2010 lähes 60 mrd. dollarin, maailman suurim-mat, asekaupat USA:n kanssa. Sau-dit näkevät Iranin uhaksi pitkällä aikajänteellä ja varustautuvat sen mukaisesti. Myös Israel pitää nykyi-sin Irania sen suurimpana uhkana. Libanonissa oleva Hizbollah sekä Gazaa hallitseva Hamas terroristi-järjestöt ovat osa tätä uhkakuvaa. Iran rahoittaa molempien toimintaa ja toimittaa näille aseita. Iran vas-taakin Israelin uhkaa kohtaan asym-metrisesti (epätavallisesti) ja nämä järjestöt pyrkisivät aiheuttamaan mahdollisimman paljon tuhoa Isra-elille, mikäli se päättäisi pommittaa Irania. USA:n mahdollisesti pom-mittaessa Iranin ydinteknologian laitoksia, Iran uhkaa sulkea Hormu-zin salmen laivaliikenteeltä. Tämän toteutuminen olisi huomattavasti vaikeuttamassa raakaöljykuljetuk-sia, sillä 40 % meritse kuljetettavas-ta öljystä kulkee kyseisen salmen läpi. Iran tukee Jemenissä olevia ka-pinallisliikkeitä ajatuksella, että ne voisivat vuorostaan sulkea pääsyn Punaiselle Merelle jonka rannalta Saudi-Arabia myös kuljettaa öljyä. Punaisen Meren sulkemisen onnis-tuminen laivaliikenteeltä Jemenin kapinallisten toimesta on arvioitten mukaan erittäin epätodennäköistä. Hormuzin salmen osalta kukaan ei pysty sanomaan varmasti tarkkaa

arviota kuinka kävisi jos Iran pyrkisi sulkemaan liikenteen siellä.

Alueen turvallisuusajattelussa kurdit ovat niitä maita yhdistävä te-kijä joitten alueella heitä asuu. Eni-ten kurdeja on Turkissa, 15, 4 miljoo-naa ja heidän osuus väestöstä on 24 %. Vastaavat luvut ovat Syyriassa 1,3 milj. ja 9,5 %, Irakissa 4,3 milj. ja 22 % ja Iranissa 6,8 milj. ja 11 prosent-tia. Kukin maa pyrkii vastustamaan kurdien itsenäisyyspyrkimyksiä. Kurdien itsenäisyyttä ajavan PKK järjestön tukikohdat ovat Turkin – Irakin – Iranin vaikeasti valvottaval-la vuoristoisella rajavyöhykkeellä.

Iranin sisäinen turvallisuus ja korkein valtaMediassa on vuosia pohdittu räjäh-tääkö Iran sisältäpäin. Iranin väestö on hyvin koulutettua ja internetin käyttö on laajaa. Ennen muuta USA on tukenut Iranin oppositiota vuosia siinä määrin kuin se on ollut mah-dollista. Oppositio pidetään tiukasti kurissa, puheluja valvotaan ja poliit-tisia vankeja kidutetaan ja teloite-taan. Lisäksi useita diplomaatteja on loikannut viimeisen vuoden aikana. Opposition kurissa pitämiseen liit-tyy myös ulkoisen vihollisen osoitta-minen (USA ja Israel), jotta sisäinen paine saataisiin paremmin pidet-tyä hallinnassa. Mäkelä arvioi, että oppositio ei voi syrjäyttää vallassa olevaa presidentti Ahmadinejadia ja hänen tasavaltalaiskaartia. Nämä pitävät todellista valtaa eikä se enää olisi uskonnollisella johdolla. Kir-joittaja toteaa, että mm. Suomen Te-heranin suurlähetystön sivuilla kir-joitetaan korkeimman vallan olevan edelleen uskonnollisella johdolla. Iranin sisäiseen tilanteeseen tutustu-miseksi Mäkelä kehotti tutustumaan Liisa Liimataisen kirjaan ’’Iran, hun-tu ja haaste’’.

Iranin ydinteknologian kehittäminen ja sen tavoitteetIran on kieltänyt, että sillä olisi sa-lainen ydinaseohjelma. Iran on kui-tenkin systemaattisesti kehittänyt ydinteknologiaa kuten myös ohjus-teknologiaa useitten vuosikymmen-ten aikana. Iranin ohjuskalusto on kiinalaista alkuperää ja Jugoslavian hajottua bosnialaisia asiantuntijoita siirtyi Iraniin. Venäjä joutui peru-maan kuluvan syksyn aikana YK:n turvallisuusneuvoston pakotepää-töksen ja USA:n ja Israelin painos-tuksen takia aiemmin tekemänsä kaupat tehokkaista S-300 ilmator-juntaohjuksista. Iranin teot eivät vastaa sen puheita ja suomeksi sa-nottuna se valehtelee. Se on jäänyt kiinni muutaman kerran kun on löy-detty uusia ydinteknologiaa kehittä-viä laitoksia joista se on ollut hiljaa. Vuonna 2009 paljastui salainen lai-tos Qumin kaupungin lähellä. Iranin ydinteknologian kehittämisessä osa on avointa kuten Busherin ydinvoi-mala. Osa on salaista, kuten Field for the Expansion of Deployment of

Advance Technology (Fedat) nimi-sen organisaation työ. Se kehittää niin uraanin rikastamisessa käytet-tävää ydinteknologiaa kuin ohjus-aseistusta.

Olli Heinonen, joka toimi aiem-min Iranin ydinteknologiaa valvo-vassa IAEA:ssa, on sanonut jo 2008 heidän saaneen todisteita jonka mu-kaan jotkut Iranin tekemät kokeet eivät sovellu muuhun kuin ydin-aseen kehittämiseen. Selkeä esi-merkki tästä on Shahab 3 -ohjuksen räjäytys 600 metrin korkeudessa. Koeräjäytyksestä näin korkealla on hyötyä vain ydinräjäytystä kehitet-täessä. Liberaali pohjoiseurooppa-lainen ajattelu poikkeaa niin huo-mattavasti Lähi-idästä, että täällä on vaikea käsittää kuinka teot ja sanat voivat olla niin kaukana toisistaan.

Iran on pyrkinyt muodostamaan ympärilleen turvallisuusalueita. Se on tehnyt Kaspianmeren alueella olevien maitten kanssa hyökkää-mättömyyssopimuksia. Syyrian ja Turkin kanssa sillä on yhteinen kurdiongelma joka lähentää niitä. Syyrian kanssa Iran on liittoutunut jolloin jommankumman osapuolen ollessa sodassa toinen auttaisi. Syy-rian osalta Mäkelä ihmetteli miksi se on mennyt niin tiiviiseen liittoon Iranin kanssa. Mahdollisissa sodissa se joutuisi kärsimään paljon Israe-lin vastatoimista saamatta itse mi-tään. Syyrian vaikutusvalta Golanin takaisinsaannissa on vähentynyt,

Iran ja ydinase

Iranin Ilmavoimilla on käytössään runsaasti länsikalustoa, mm. F-4 Phantom ja

F-14 Tomcat -taistelukoneita. Lisäksi heillä on käytössään kiinalaista ja venäläistä

kalustoa.

Page 7: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

710 | 2010 > 17. 12. 2010

Hizbollah on muuttunut itsenäisek-si Etelä-Libanonissa eikä se ole enää riippuvainen Syyriasta vaan sillä on suorat kytkökset Iraniin. Lisäksi Li-banonissa 2005 tapahtunut entisen pääministeri Haririn murha heikensi huomattavasti Syyrian asemaa kun se joutui vetäytymään Libanonista. Kirjoittaja yhtyy Mäkelän näkemyk-seen, ellei sitten Syyrian viha Isra-elia vastaan ole tekijä jonka vuoksi Syyria on liitossa Iranin kanssa. Asi-aan voi vaikuttaa myös se, että Syy-riassa valtaa pitävät alawiitit ovat vähemmistönä mutta he ovat shii-alaisia kuten iranilaiset. Näitä vaih-toehtoja ei tosin pohdittu esitelmäs-sä. Kiina on sijoittanut paljon varoja Iranin öljyntuotantoon. Sen pelkona on, että jos Iran joutuu vaikeaan tilanteeseen, niin sen investoinnit menevät hukkaan ja sen öljyn saan-ti Iranista vähenee huomattavasti. Jotta Kiina saatiin YK:n pakotepää-töksen taakse, niin Saudi-Arabian prinssi Faisal kävi kolme kertaa Kii-nassa luvaten kiinalaisille heidän saavan saudeilta öljyä jos iranilaisen öljyn toimittaminen vähenee. Kiinan aktiivinen toiminta alueella on pit-källä aikajänteellä tärkeä tekijä.

Miten tilanne mahdollisesti kehittyyIranin uhkailu ja pelottelu on yh-distänyt arabimaitten rivejä sitä vastaan. Mitä enemmän Iran on uhonnut voimaansa USA:ta, Israelia ja niitä arabimaita vastaan joissa on USA: tukikohtia, niin sitä tiiviim-mäksi arabimaitten rivit ovat käy-

neet. On jopa esitetty Saudi-Arabian sallivan Israelin voivan käyttää il-matilaansa jos se tekee pommituk-sia Iraniin. Saudi-Arabia näkisi jopa mieluummin Israelin pommittavan Irania kuin Iranin saavan ydin-aseen ja alueellisen hegemonian. Iran käyttää kovaa retoriikkaa sa-noessaan pyyhkivänsä Israelin pois maailmankartalta. Tässä on vaara molemmin puolin sillä niin Iran kuin Israel ovat maalanneet itsen-sä nurkkaan josta on vaikea päästä pois. Vahingossa voi tulla ylilyönti josta seuraa kasvojen menettäminen jollei toimita. Israel on sanonut, että

se voi käydä kahden rintaman sotaa eli sotaa Irania ja sotaa niin Gazaa hallitsevaa Hamasia kuin Etelä-Libanonissa olevaa Hizbollahia vas-taan. Mahdollisesti Syyria olisi tässä vielä mukana. Uhkaan liittyen Israel piti kesällä 2010 suuret väestönsuo-jeluharjoitukset. Mikäli sota syttyisi, niin Lähi-itä olisi liekeissä ja seura-uksia olisi vaikea arvioida.

USA:n osalta Mäkelä näki, että se ei ole valmis sotatoimiin Irania vas-taan ennen kuin USA vetäytyy ensin pois Irakista ja ainakin jossain mää-rin Afganistanista. USA:lle isku Ira-nia vastaan olisi vaikea ja se tehtäi-

siin vasta viimeisessä vaiheessa kun kaikki muut vaihtoehdot on katsot-tu. USA on alkanut tuoda esille, että Iran toimii yhteistyössä Al-Qaidan kanssa. Mikäli saadaan todisteita Iranin ja Al-Qaidan välisestä yhteis-työtä niin se olisi muokkaamassa maaperää USA:ssa myönteiseksi pommituksille.

YK:n määräämät pakotteet eivät auta lopettamaan Iranin ydin- ja oh-justeknologian kehittämistä. Maata johtava eliitti ei kärsi pakotteista ja kansa pidetään kurissa valvonnalla. USA:ssa pakotetie on käytävä läpi ja vasta sen jälkeen se tulee olemaan valmis mahdollisiin pommituksiin kun voidaan osoittaa pakotteiden toimimattomuus. Israelin ja USA:n tiedustelu on arvioinut, että Iranilta menee 1-2 vuotta ennen kuin sillä on toimiva ydinase (2012 loppuun men-nessä). Siitä Mäkelä ei maininnut onko näissä arvioissa otettu huomi-oon Stuxnet viruksen aiheuttamat ongelmat iranilaisissa ydinlaitok-sissa. Siitä ei ole tietoa kuka tämän viruksen on kehittänyt. Sen kehit-tämisessä on tarvittu huomattavan paljon osaamista ja resursseja, jonka vuoksi jonkun tai joittenkin valtioit-ten arvioidaan olleen mukana.

Mikäli Iran saa kehitettyä muu-taman vuoden sisällä ydinaseen niin Lähi-idässä alkaa ydinaseitten kehittäminen ja lisäksi jotkut maat vaatisivat USA:n ydinasesateenvar-jon suojaa. Näistä maista tärkeim-mät olisivat Turkki, Saudi-Arabia ja Egypti. Sitä ei arvioitu millainen tilanne Lähi-idässä olisi esimerkiksi

vuonna 2030, jos vaikka viidellä alu-een valtioista olisi ydinaseita.

Kirjoittaja toteaa lopuksi muuta-man asian. Israelin ja Iranin välises-tä ydinsodasta on olemassa lukuisia arvioita sekä netissä että kirjallisuu-dessa. Niitten arvioinnissa on syytä olla varovainen. Niall Ferguson, joka on yksi nykyajan arvostetuimmista historioitsijoista, on esittänyt Lähi-idän olevan alue jossa on nykyisin suurin mahdollisuus kolmannen maailmansodan syttymiseen. To-dennäköisyyttä sen alkamiseen hän kuitenkin pitää vähäisenä. Kuinka Lähi-itä sitten liittyy Suomeen. Moni asiantuntija kuten mm. Pekka Visuri on sanonut Lähi-idän liittyvän Suo-meen lähinnä Venäjän kautta. Suuri sota Lähi-idässä, jossa Venäjä olisi tavalla tai toisella osallinen kosket-taisi myös Suomea. On hyvä tietää mitä Lähi-idässä tapahtuu ja kuinka itänaapurimme toimii siellä.

Kanta-Helsingin kerho kiittää majuri Juha Mäkelää mielenkiintoi-sesta, uusia asioita esille tuovasta ja ajatuksia herättävästä esitelmästä.

Lisätietoa: http://www.globalsecurity.org/wmd/world/iran/ http://www.nti.org/e_research/profiles/Iran/index.htmlhttp://www.isis-online.org/isis-re-ports/detail/documents-assessing-the-organizational-structure-of-fedat/

ASIANAJOTOIMISTO HAMMARSTRÖM PUHAKKA PARTNERS OYBulevardi 1 A, 00100 Helsinki

www.hpplaw.fi

A S I A N A J O T O I M I S T O

Tuloksena turvallisuuswww.oricopa.fi

eiran Isännöitsijätoimisto OyCastreninkatu 800530 Helsinki(09) 272 7350

Page 8: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

8 17. 12. 2010 < 10 | 2010

lauri väättänenKirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa aktiivisesti maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa.

SOTIlAAnA AjATTelemme usein turvallisuutta vain sotilaallisena tur-vallisuutena. Onko meillä koulutettuja sotilaita ? Onko meillä sotilas-varustusta ? Onko maanpuolustuksemme taso riittävä ? Jne. Turvallisuus on kuitenkin huomattavasti laajempi kokonaisuus. Sii-hen kuuluu monia eri osatekijöitä. Voidaan puhua myös arjen turvalli-suudesta eli siitä mikä koskettaa jokaista meistä jokaisena päivänä. Si-nua ja minua. Tänään ja huomennakin.

Sain osallistua lokakuussa kolmipäiväiseen seminaariin "Urban Safe-ty". Helsingissä järjestetyssä seminaarissa oli pitkälti toistasataa osan-ottajaa, jotka edustivat 15 eri maata. Ohjelma oli laaja ja siihen liittyivät myös ylipormestarin ja avainministeremme johdantoesitelmät. Puut-teena voitaneen pitää sotilaaallisen maanpuolustuksen poissaoloa. Oma seminaariohjelmani alkoi Vuosaaressa tapahtuneessa satama-toimintojen esittelyllä ja tutustumisella itse satamaan. Muita vaihtoh-toisia tutustumiskohteita olisivat olleet mm. huumeasiat, meriliiken-teen valvonta, kultturiasiat, sosiaaliasiat jne. Todella mielenkiintoisia kohteita kaikki, mutta jokaiselle oli tarjolla vain yksi vaihtoehto.

vUOSAAReSTA jäI mIe-

leen Se, että satama on suuri ja vain osa sen ka-pasiteetista on nyt käy-tössä. Satamatoimissa ovat hyvää yhteistyötä tekemässä merenkulun viranomaiset ja raja-vartiolaitos sekä poliisi ja tulli. Rajan ylityk-set ovat nyt helpompia kuin ennen, mutta vi-ranomaisvalvonta myös jatkuu. Ministeriöiden puo-lelta seminaariväki sai kuulla sisäasiain, oikeus ja maahanmuuttoasiois-ta vastaavien ministeri-en esitykset. Suomalai-sena kuulijana vahvistui aikaisempi näkemykse-ni, että meillä Suomessa on hyvällä tasolla viran-omaisyhteistyö.

SeURAAvA vAlInTA-

nI oli osunut teemalle "Fighting cross-border criminality" eli toimintaan rajat ylittävään rikol-lisuuteen. Saimme kuulla perusteelliset esitykset tullin ja rajavartios-ton asiantuntijoiden esittäminä. Esityksiin kuuluivat myös tilanteita havainnollistavat kuvat. Mielenkiintoinen tilanne kun rajojen ylittämi-nen on nyt näin vapaata. Lisän edellä olevaan antoi Helsingin Sanomissa 17. lokakuuta jul-kaistu koko sivun kuvareportaasi otsikolla: "Partiot sukkuloivat sata-mien välillä". Siinä lukijat perehdytettiin yksityiskohtaisesti siihen mi-ten Helsingin satamissa työskentelevät viranomaiset toimivat.

KOlmAnTenA SemInAARIPäIvänä seurasin esityksiä yksityisten turva-toimijoiden roolista kaupunkiyhteisössämme. Kuulimme ja näimmekin monta sellaista asiaa, jotka jäävät arkipäivänä huomaamatta, mutta jotka kuitenkin ovat takaamassa meille arjen turvallisuutta. Tässäkin seminaariosiossa olisi ollut monia muitakin vaihtoehto-ja tarjolla. Oma arvioni seminaariohjelmasta oli ja on edelleen, että osanottajille tarjottiin todella monipuolinen tilannekuva seminaarin teemasta.

lOPPUPAneelISSA ASIAnTUnTIjAKeSKUSTelIjAT käsittelivät kan-sainvälistä yhteistyötä - mitä voisimme tehdä yhdessä paremmin. Lop-pupäätelmäksi tuli, että hyvin toimivaa yhteistyötä pitää vielä lisätä. Seminaari antoi ainakin minulle paljon uuttakin tietoa ja toisaal-ta ajatuksia siitä miten itse kukin ja edustamamme yhteisö voisi olla parantamassa arjen turvallisuutta. Ihan meille kaikille. Ei vain minulle itselleni tai Sinulle.

Arjen turvallisuutta

Kolumni

Turvallisuus on kuitenkin huomattavasti laajempi kokonaisuus. Siihen kuuluu monia eri osatekijöitä. Voidaan puhua myös arjen turvallisuudesta eli siitä mikä koskettaa jokaista meistä jokaisena päivänä. Sinua ja minua.

Tekniikan tekijöiden asialla.

TEK–logoilmo_reserv.indd 1 3.3.2010 14:30:15

nAISTen vAlmIUSlIITO RY:n Helsingin seudun alueneuvottelukunnan puheen-johtaja vaihtuu, kun Katariina Siimesleh-to aloittaa urakkansa vuoden vaihteessa. Katariina on ollut usean vuoden alue-neuvottelukunnassa Helsingin Pelas-tusliitto ry:n varajäsenenä edustaen Helsingin Väestönsuojeluyhdistystä.

Lisäksi hän on kiltasisar ja toiminut useilla MPK:n kursseilla ensiapukouluttajana.

Alueneuvottelukuntaa seitsemän vuotta luotsannut allekirjoittanut (Kristiina Slotte) jatkaa kohti uusia haasteita.

Kiitän lämpimästi kuluneista vuosista kaikkia upeita yhteistyökumppaneitani ja mukavaa maanpuolustusväkeä. Vuodet ovat olleet mielenkiintoisia ja opettavaisia, mutta

on aika antaa tilaa uusille ajatuksille myöskin alueneuvottelukunnan toiminnassa. Naisten koulutusta en tule jättämään. Onhan edessä suuri haaste – syksyn NASTA-harjoitus ULAP-PA 2011 Upinniemessä ja sen harjoituksen johtajuus!

Myöskin Meripuolustuspiirin siviilikoulu-tus ja sen kehittäminen vaativat oman aikan-sa koulutussihteerin tehtävästä puhumatta-kaan.

Toivotan kaikille lukijoille rauhaisaa Jou-lun aikaa ja Onnellista Uutta Vuotta!

Kristiina Slottepuheenjohtaja

Naisten Valmiusliitto ry

Helsingin Seudun alueneuvottelukunta

Naisten puheenjohtaja vaihtuu

Vasemmalta uusi puheenjohtaja Katariina Siimeslehto ja Kristiina Slotte.

Page 9: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

910 | 2010 > 17. 12. 2010

Monipuolisin autokalusto. Uusimmat mallit.

- Henkilöautot - Tila-autot- Minibussit - Pakettiautot- Maasturit

Tiedustelut ja varaukset:Hertz Varauspalvelu� 0200 11 22 33 tai [email protected]

Sotaväen sopimustoimittaja

Näkee jokaisessa asiakkaassaan ihmisen.

• pankkipalvelut • omaisuudenhoito

ENTISTÄ MONIPUOLISEMPI AKTIA PALVELUKSESSASI

• vakuutukset• kiinteistönvälitys

“TervetuloaAktiaan”

www.aktia.fi

Kiittää tukijoitaan

Avant Tecno Oy www.avanttecno.com

Eiran Isännöitsijätoimisto Oy

Oy K.G.Öhman Ab

LP-Mercatura Oy Kaikki elektroniikan komponentit, Puh (09) 271 1565

Viking Line AbpWEG Oy

Itsenäisyyspäivänä Helsingin Reserviupsee-ripiirillä oli vieraita Kaitseliiton Tallinnan Malevasta, eli Tallinnan Suojeluskunnasta. Vierailun yhteydessä Malevan päälikölle, majuri Eduard Nikkarille, kapteeni Rein Luhaorgille ja aliluutnantti Madis Millingille luovutettiin Suomen Reserviupseeriliiton ansiomitalit. Päivän

ohjelmaan kuului lisäksi vierailut piiritoimistolla ja Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlassa Helsingin yliopistolla, Helsingin Seudun Reserviläispiirin vastaanotolla Ostrobotnialla sekä illanvietto Katajanokan Kasinon Itsenäisyyspäivän Iloisessa Illassa..

Virolaisvieraita Suomessa

Page 10: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

10 17. 12. 2010 < 10 | 2010

Tasavallan presidentti on ylentänyt seuraavat reservin upseerit 6.12.2010

MAJURIHolkeri Jukka Markus (Espoo), Jor-dan Kari Alpo Erik (Kauniainen), Koivunen Visa Veli (Espoo), Komu-lainen Jorma Olavi (Vantaa), Oja-nen Aki Edvard (Helsinki)

KAPTEENIEloranta Jorma Olavi (Helsinki), Hannula Antti Seppo (Helsinki), Heinonen Kari Tapio (Helsinki), Ja-lovaara Juha Perttu (Espoo), Jarma-la Markku Uolevi (Helsinki), Jääske-läinen Atte Sakari (Helsinki), Kallio Jani Kristian (Helsinki), Kilpeläi-nen Jukka Tapio (Helsinki), Kupari Karri Juhani (Helsinki), Laine Ari Ensio (Espoo), Lilja Jarmo Juhani (Helsinki), Lounema Tomi Riston-poika (Helsinki), Luotonen Marko Petri Juhani (Helsinki), Martiskai-nen Sampo Ilmari (Vantaa), Moila-nen Markku Olavi (Helsinki), Mylly Markku Olavi (Helsinki), Mäki Timo Tapio (Helsinki), Naumanen Mika Tapani (Espoo), Rajamäki Markku Juhani (Espoo), Reko Ilkka Olavi (Vantaa), Rissanen Jussi Jaakko Sa-kari (Helsinki), Ritanoro Tony Allan (Vantaa), Salokorpi Hannu Olavi (Helsinki), Seitovirta Mika Ilkka (Helsinki), Simberg Kai Henrik (Es-poo), Sorola Veli-Matti (Helsinki), Tarvainen Ari Ilmari (Espoo), Tep-ponen Timo Tapio (Helsinki), Ton-teri Tero Seppo, Utriainen Markku Juhani (Helsinki),Valjus Karl Juha Jaakko (Vantaa), Wallenius Jaakko Sakari (Helsinki), Ylitalo Jukka Ta-pio (Helsinki)

KAPTEENILUUTNANTTILehti Markku Armas (Helsinki)

YLILUUTNANTTIAnttonen Ilkka Johannes (Helsinki), Arpiainen Sami Kaarle Juhana (Hel-sinki), Astala Jarmo Tapio (Espoo), Carlsson Lars Åke Christian (Hel-sinki), Forsman Sakari Juhani (Hel-sinki), Hannus Klaus Juhani (Hel-sinki), Hemming Eero Aki Paavo (Espoo), Hovi Heikki Markus Alarik (Helsinki), Hyyryläinen Isto Matti Sakari (Espoo),Iivonen Jani Markus (Helsinki), Isokangas Juha Jaakko Kustaa (Helsinki), Itäranta Janne-Joonas (Helsinki), Japisson Teemu Ali Sakari (Helsinki), Johansson Ole Henrik (Kauniainen), Juvonen Petri Olavi (Helsinki),Järvinen Tomi Kristian (Vantaa), Kaipainen Mikko Olavi (Vantaa), Karjasilta Leo Ju-hani (Espoo), Karotie Jani Marko (Vantaa), Kauppinen Jukka-Pekka (Helsinki), Ketola Tommi Markus (Helsinki), Kiljander Harri Juhani (Espoo), Kivimaa Pasi Jukka (Van-taa), Kontio Juho Petteri (Helsin-ki), Kovanen Samuli Lauri Juhana (Helsinki),Leinonen Veli Robert (Helsinki), Leppänen Pauli Tapani (Espoo), Liemola Jari Petteri (No-kia), Lindblad Timo Sakari (Hel-sinki), Lindroos Petri Juhani (Hel-sinki), Linkoneva Petri Yrjänä (Hel-sinki), Linna Tommi Petri (Espoo), Lounasto Juha Samuli (Espoo), Lumiala Veli-Matti (Espoo), Makko-nen Simo Tapio (Espoo), Malinen Juha Olavi (Espoo), Mantila Juha Elias (Helsinki), Moring Karl Mika-el (Helsinki), Mustonen Juha Petri (Helsinki), Nieminen Mikko Oskari (Vantaa), Nurminen Jukka Matias (Helsinki), Nykänen Jari Pekka An-tero (Espoo), Ojanperä Janne Matti (Helsinki), Pitkänen Tapio Juhani (Espoo), Saarikannas Markku Saka-ri (Helsinki), Salaspuro Ville Juha-na (Espoo), Saura Asko Juha Elias (Helsinki), Siikasalmi Ville Oskari

(Helsinki), Siimes Outi Inkeri (Por-voo), Siimes Toni Juhana (Helsin-ki), Taajamaa Ville Mikael (Espoo), Talvitie Ilkka Kustaa (Helsinki), Tas-kinen Jyri Juhani (Helsinki), Tiina-nen Pekka Armas (Espoo), Toimela Niko Antero (Helsinki), Turtonen Antti Rami Risto (Espoo), Vahlsten Juha Mikael (Helsinki), Vuorisalo Ville Juhani (Helsinki), Yrjölä Erkki Tapio (Helsinki), Ärölä Panu Väinö Esaias (Helsinki)

LÄÄKINTÄYLILUUTNANTTIHirvensalo Eero Johannes (Espoo)

LUUTNANTTIAla-Outinen Matti Juhani (Helsin-ki), Alatalo Jani Heikki (Helsinki), Alhainen Mikko Paavo Matias (Hä-meenlinna), Aro Jaakko Kristian Tapani (Helsinki), Autio Juho Arvi Samuel (Espoo), Averbach Jani An-tonio (Espoo), Dahlsten Juho Otto Elias (Helsinki), Dolk Lars-Erik (Vantaa), Flinkkilä Jussi Veikko Ma-tias (Espoo),Färkkilä Niilo Johan-nes (Espoo), Grahn Rikhard Patrik Arne (Espoo), Grön Jouni Pentti (Vantaa), Haapiainen Timo-Matti Johannes (Vantaa), Hakala Juha Erik (Kauniainen), Hakkarainen Arno Olavi (Vantaa), Harjanne Atte Erik (Helsinki), Heikkilä Aleksi Ville Matias (Helsinki), Heikkinen Miikka Ossi Juhani (Helsinki), Heino Eero Severi (Helsinki), Hellberg Henry Ernfrid (Espoo), Henriksson Antti Emil (Espoo), Hinkkanen Mika Juha (Helsinki), Hirvonen Jouni Oskari (Helsinki), Hirvonen Timo Ilmari (Espoo), Hjelt Ernst Sebastian (Hel-sinki), Huovinen Tapio Kalevi (Van-taa), Hyttinen Antti Juhani (Helsin-ki), Hytönen Kimmo Johannes (Hel-sinki), Iivonen Toni Viljami (Espoo), Illukka Lauri Markus (Helsinki), Ja-

lasjoki Pirkka Pekka (Helsinki), Joki-nen Juho Matias (Helsinki), Kaarti-nen Mikko Heikki (Helsinki), Karhu Ville Markus (Helsinki), Karttunen Tomi Petteri (Helsinki),Kauppinen Jukka Petteri (Helsinki), Kemppinen Juha Matti, Kettunen Antti Kalevi (Vantaa), Kilpinen Jari Henrik (Es-poo), Kiminki Sami Olavi Johannes (Helsinki), Kivinen Jyri Juhani (Es-poo), Knight Sebastian Juhani (Hel-sinki), Koivula Anssi (Vantaa), Koi-vula Risto Antero (Helsinki), Korho-nen Marko Tapio (Espoo), Kotisaari Mikko Kasperi (Helsinki), Kourunen Kimmo Antero (Helsinki), Kuukka-nen Tommi Antero (Helsinki), Kyrö Mikko Ville (Espoo), Larvanto Jussi Petteri (Helsinki), Lehto Ilkka An-tero (Espoo), Manninen Jyrki Eino Tapani (Helsinki), Marvola Janne Antero (Vantaa), Matinlauri Antti Juho Henrik (Espoo), Mattila Mark-ku Elias (Vantaa),Metsäpelto Tee-mu Petteri (Helsinki), Mild Pekka Lauri Olavi (Espoo), Myllys Pertti Kalervo (Vantaa), Mäkelä Jari Iisak-ki (Helsinki), Mäkelä Lauri Tuomas (Espoo), Mäki Jokke Juhana (Hel-sinki), Mäki Velu (Helsinki), Mäki-aho Tomi Petteri (Espoo), Mäkinen Antti Matias (Espoo), Mölsä Jouni Tapio (Helsinki), Mönkkönen Ant-ti Juhani (Helsinki), Nikander Kim Wilhelm (Helsinki), Nopanen Harri Antero (Helsinki), Nylander Mag-nus Johan Gunnar (Kauniainen), Nyman Jarkko Juhani (Helsinki), Oksanen Roger Arne (Helsinki), Orakoski Sami Tapani (Espoo), Paa-kala Markku Johannes (Helsinki), Paananen Jarkko Tapio (Helsinki), Paananen Joni Petteri (Espoo), Pa-losaari Antti Kalle (Espoo), Papula Niko Heikki Matias (Espoo), Peltola Jukka Petteri (Espoo), Penttilä Timo Erkki Johannes (Helsinki), Penttilä Tuomas Juhani (Helsinki), Pentti-nen Markku Olavi (Helsinki), Peura-

lahti Jari Juhani (Helsinki), Pihlaja-maa Vilho Juhani (Espoo), Puhakka Mika Kristian (Espoo), Rautio Veijo Juhani (Espoo), Rekonen Ari Antero (Espoo), Riipinen Toni Juhani (Van-taa), Rintala Lauri Tapani (Espoo), Rusama Lauri Ilmari Viktor, Ruukki Arttu Jalmari (Helsinki), Räntilä Kimmo Ilmari (Helsinki), Saari Ant-ti Juhana (Vantaa), Saloheimo Juha Viktor (Helsinki), Salonen Emppu Mika Juhani (Helsinki), Salonen Juha Olavi (Helsinki), Segersvärd Olli Petteri (Helsinki), Selinheimo Matti Juhana (Helsinki), Seppälä Teuvo Veikko (Espoo), Siltala Heik-ki Johannes (Helsinki), Silvennoi-nen Jukka Tapani (Espoo), Sisso-nen Jussi Tapani (Helsinki), Suortti Heikki Kalevi (Helsinki), Svedström Jan Mikael (Helsinki), Tanner Antti Erkki Juhani (Espoo),Teider Juk-ka Antero (Helsinki), Tervola Timo Antero (Helsinki), Tiainen Simo Kullervo (Vantaa), Timonen Jarkko Arto Juhani (Helsinki), Toijanaho Juho Tapio (Espoo), Torkki Pau-lus Mikael (Espoo), Tuisku Tuomas Antero (Espoo), Tulokas Teppo Jooseppi (Espoo), Tuokko Arto Ka-levi (Helsinki), Tuokko Esa Matti (Vantaa),Tuomainen Juha Herman (Vantaa), Tupi Risto Kalle Asseri (Helsinki), Tynkkynen Mikko Tapio (Helsinki),Tähtinen Jyrki Juhani (Helsinki), Uskonen Iiro Maunun-poika (Espoo), Uusi-Kouvo Tomi Tapio (Vantaa),Vaarasalo Tuomas Juhani (Espoo), Vainio Teemu Tuo-mas Tapio (Helsinki), Vesanen Panu Tapani (Espoo),Vihavainen Vesa An-tero (Sastamala), Vihersaari Seppo Ilmari (Helsinki), Vihtari Kalle Ma-tias (Helsinki), Vänttinen Aki Mar-kus (Espoo), Väyrynen Mika Olavi (Espoo)

LÄÄKINTÄLUUTNANTTIMarttila Antti Petteri (Helsinki)

Reima Mäkeläinen komentajakapteeniksi, Kaj Stjernberg vääpeliksi

Vasemmalta kersantti Seppo Siimeslehto, kapteeni Sakari Väliahde (HRUP:n puheenjohtaja vuodesta 2011) ja vääpeli Aki Törmäkangas.

Page 11: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

1110 | 2010 > 17. 12. 2010

Sotilasläänin komentaja on ylentänyt seuraavat reservin aliupseeristoon ja miehistöönkuuluvat 6.12.2010

YLIVÄÄPELIJoukainen Erkki Tapio (Vantaa), Järvinen Jari Tapani (Vantaa), Kan-gas Olli Jaakko (Helsinki), Mursu Raimo Johannes (Helsinki), Pieti-käinen Olli Pekka (Espoo), Pirttimä-ki Jouko Antero (Espoo)

VÄÄPELIBackström Lars Erik (Helsinki), Guttorm Jyrki Asko Ilari (Vantaa), Hakonen Kai Ari (Helsinki), Hut-tunen Kai Eerik Mikael (Helsinki), Isokuortti Vesa Eino Ensio, Kankare Martti Olavi (Helsinki), Koskinen Matti Osmo Kalevi (Vantaa), Lehto-nen Timo Juhani (Helsinki), Lemo-la Jussi Antero (Espoo), Mattila Ari Pekka (Helsinki),Mäkinen Jukka Tapio (Vantaa), Räsänen Teemu Ju-hana (Vantaa), Stjernberg Kaj Bertil (Helsinki), Tuuri Teemu Lauri Tane-li (Vantaa), Törmäkangas Aki Tapio (Helsinki)

YLIKERSANTTIAllén Teppo Elmo Juhani (Espoo), Enne Jani Petteri (Helsinki), Ham-marberg Jarkko Mikael (Espoo), Harmainen Mika Petteri (Helsinki), Heinimo Jyrki Tapio (Espoo), Hela-niemi Pertti Kaarle (Helsinki), Hiek-ka Jussi Viktor (Espoo), Hietaniemi Vesa Antti Johannes (Vantaa), Hirn Joonas Veikko Mikael (Helsinki), Holmgren Tommi Allan (Espoo), Holttinen Olli-Pekka (Helsinki), Honkala Tuomas Antero (Helsinki), Huttunen Lari Sampsa Juhani (Hel-sinki), Järvi Juha Tapio (Helsinki), Kataja Eeva Liisa (Vantaa), Keinänen Petri Sakari (Vantaa), Kolehmainen Arto Juha Tapio (Helsinki), Koskela Niko Akseli (Espoo), Koskinen Tom-mi Kalevi (Vantaa), Kotipelto Hannu Mikael (Vantaa), Kuivalainen Harri Juhani Lorentz (Helsinki), Kuntola Jukka-Pekka (Helsinki), Kärkkäinen Arto Ilmari (Espoo), Laakio Johan-nes (Helsinki), Lamminen Markku Timo Kalevi (Helsinki), Lavi Antti Juhani (Espoo), Leppänen Maria

Petronella (Helsinki), Loikkanen Lauri Antero (Helsinki), Luotonen Eero Juhani (Helsinki), Löfqvist Tuure Armas (Helsinki), Miettinen Mikko Ilmari (Vantaa), Mäkipää Tuomas (Helsinki), Oikkonen Jar-no Sakari (Vantaa), Ojapelto Jukka Antero (Espoo), Paananen Jari Mat-tias (Vantaa), Peltonen Karim Akil-les (Helsinki), Piispanen Juha Erik (Helsinki),Preisfreund Jean Chris-topher (Espoo), Ranta Jarmo Tapio (Espoo), Reijonen Mikko Petteri, Rousku Lauri-Pekka (Espoo), Saa-renketo Jukka Ilmari (Helsinki), Sal-mi Miikka Lauri Juhani (Espoo), Sa-lomäki Lauri Niklas (Helsinki), San-tala Veli-Matti (Espoo), Seppänen Marko Juhani Tapio (Espoo), Sorsi-mo Tero Juhani (Helsinki),Stenius Jari Lauri (Helsinki), Suvinen Jar-mo Sakari (Espoo), Taponen Petri Antero (Espoo), Timonen Antero Kalevi (Espoo), Turunen Juha En-sio (Vantaa), Vertainen Paula An-neli (Helsinki), Väisänen Saara Elisa (Helsinki), Väisänen Teemu Kalevi (Vantaa), Wilén Kurt Henrik Jochum (Kauniainen)

KERSANTTIAaltonen Ilkka Lauri Johannes (Helsinki), Airamo Joona Samuel (Espoo), Airio Juha Erkki (Vantaa), Alaraudanjoki Kimmo Olavi (Hel-sinki), Arnkil Jarl Peter, Artimo Pasi Ilmari (Helsinki), Blom Jaakko Johannes (Helsinki), Englund Tom Kristian (Helsinki), Friipyöli Tuomas Antero (Helsinki), Gerdt Janne Tuo-mas Olavi (Helsinki), Granlund Sa-muel (Espoo), Haapamäki Markus Erkki Tapani (Helsinki), Hafström Victor Göran (Helsinki), Hannonen Niina Katriina (Vantaa), Heikkilä Juha Kustaa (Helsinki), Heinonen Anssi Sakari (Espoo),Hietala Jari Matias (Helsinki), Hiltunen Joni Petri (Helsinki), Himanen Arto Olavi (Vantaa), Hirvonen Ilkka Jo-hannes (Helsinki), Honkonen Sami Ilari (Helsinki), Hytönen Mats Emil (Helsinki), Hämäläinen Antti Juhani (Helsinki), Ilvonen Jussi Tapio (Hel-sinki), Ingman Edward Martin Wil-helm (Helsinki), Jortikka Lasse Mik-ko (Helsinki), Järvinen Eero Matti (Helsinki), Kallio-Könnö Toni Petteri

(Vantaa), Kalsi Petri Juhani (Espoo), Kataja Timo Antti Olavi (Helsinki), Kaukonen Tero Petteri (Vantaa), Kauppinen Juha Kauko (Helsin-ki), Kanninen Antti Aleksi (Espoo), Keisala Olli Pekka (Helsinki), Kent-tälä Matti Olavi (Vantaa), Kinkku Markus Vihtori (Helsinki),Kiukas Jere Johannes (Helsinki), Koivu-la Ossi-Petteri (Vantaa), Korhonen Jyrki Johan (Vantaa), Korpi Jari Arvi (Helsinki), Koskelo Riku Akseli (Helsinki), Koskinen Martin Vihtori Pekanpoika (Vantaa), Kuitunen Pa-nu-Pekka (Helsinki), Kuivala Jussi-Pekka (Helsinki), Kuusi Eero Tapani (Helsinki), Kärkkäinen Mikko Jyrki Sakari (Helsinki), Käyhkö Mikko Iisakki (Espoo), Laakso Harri Erkki Ilmari (Helsinki), Lampinen Taneli Tapani (Helsinki), Lappi Juha Ola-vi (Helsinki), Lehtonen Antti Ville (Helsinki), Lehtonen Jussi Matias (Helsinki), Leivonen Juuso Valtte-ri (Espoo), Leppänen Riku Petteri (Vantaa), Liljeroos Heikki Olavi (Helsinki), Lindholm John Gustaf Wilhelm (Helsinki), Littunen Jarmo Matti (Helsinki), Loimukoski Las-se Tapio (Helsinki), Löfgrén Viggo Bernhard (Helsinki), Mannila Joona Marko (Helsinki), Marjakangas Jou-ni Mikael (Vantaa), Maunula Ville Tapani (Vantaa), Mielonen Asko Tapani (Espoo), Myllyniemi Har-ri Antero (Vantaa), Mäenpää Eero Ilmari (Helsinki), Mäenpää Matti Mikko Matias (Helsinki), Mäkinen Ville-Petteri Juhani (Espoo), Neva-lainen Antti Jaakko Johannes (Es-poo), Nieminen Aki Tapio (Espoo), Nordberg Tommi Kari Juhani (Hel-sinki), Nurmi Sampo Antti Yrjänä (Vantaa), Nuutinen Niina-Hannele (Espoo), Ojala Antti Eero Kalevi (Es-poo), Paakki Otto Julius (Helsinki), Palmroos Janne Petteri (Helsinki), Patrikainen Esko Lauri (Helsin-ki), Pennanen Lauri Pentti Ilmari (Helsinki), Petra Pasi Jarkko Sakari (Helsinki), Pirinen Timo Ilkka Ante-ro (Vantaa), Pitkänen Kimmo Tapio (Helsinki), Poikolainen Janne Pet-teri (Espoo), Polet Markus Sakari (Vantaa), Puranen Paavo Jyrki Olavi (Helsinki), Raappana Emil Johannes (Helsinki), Rantanen Matti Juhani (Helsinki), Rauramaa Kari Tapio

(Espoo), Rytkönen Jussi (Espoo), Salmela Pasi Pentti Tapani (Vantaa), Salminen Otto Henrik (Helsinki), Salo Antti Tapani (Espoo), Santa-mäki Ilkka Aleksi (Helsinki), Scho-rin Mika Rainer (Helsinki),Seppälä Marko Tapio (Valkeakoski), Siimes-lehto Seppo Juhani (Helsinki), Sil-tanen Mikko Tapio (Helsinki), Sipilä Juha Matti Kalervo (Espoo), Skog-berg Mikko Tuomas (Vantaa), Sup-panen Kare Olavi (Helsinki), Takala Heikki Ilmari (Vantaa), Taskinen Pertti Tapani (Espoo), Teräväinen Joni Juhani (Espoo), Toivanen Juha Tapani (Helsinki),Tomperi Ville Martti Juhana (Helsinki), Tuomai-nen Jari Tapani (Helsinki), Ukko-nen Osmo Tapani (Vantaa), Uljas Jere Matias (Helsinki), Urho Ted Daniel (Helsinki), Vainionkulma Eero Tuomas (Espoo), Vartia Risto Markku Juhani (Helsinki), Vehvi-läinen Harri Ville Jalmari (Helsin-ki), Vepsäläinen Juha Jaakko Ante-ro (Helsinki),Viinikka Pekka Juha Matias (Espoo), Vuori Juha Petteri (Helsinki), Vähä-Mäkilä Teemu Ant-ti Ilmari (Helsinki),Väyrynen Jaakko Johannes (Helsinki), Väänänen Mik-ko Johannes (Helsinki), Wedman Henri Tero Mikael (Vantaa)

ALIKERSANTTIAalto Riku Petteri (Vantaa), Blom-berg Pekka Arttur (Helsinki), Haa-panen Marko Ilmari (Vantaa), Hani-oja Jyrki Ensio (Helsinki), Heikki-nen Tanu Markus Samuli (Espoo), Hirvonen Marko Tapio (Helsinki), Kandelberg Juha Erkki (Helsinki), Kirstilä Juha Simo Sakari (Helsin-ki), Koponen Tarmo Johannes (Hel-sinki), Korimo Lars Kristian (Espoo), Laakso Tuukka Juhani (Helsinki), Laine Ville Oskari (Espoo), Loik-kanen Veli Pekka, Malmi Pauli Ka-lervo Samuli (Helsinki), Nieminen Markku Antero (Helsinki), Nikkinen Mika Martinpoika (Helsinki), Närhi Timo Onni Johannes (Helsinki), Pa-loposki Jyrki Eero Antero (Helsinki), Pantzar Matti Johannes (Helsinki),Pietikäinen Risto Juhani (Helsinki), Repo Esa Matti (Espoo), Saarimäki Jarmo Antero (Helsinki), Suihko-nen Kalle Edvard (Espoo), Vesanen Sami Markus (Helsinki), Vuorinen

Esa Petteri (Espoo), Westlin Henry Rafaell (Helsinki), Åke Esa Antero (Vantaa)

KORPRAALIEsa Janne Elias (Helsinki), Flink Petteri Toivo Uolevi (Espoo), Fri-man Samuli Seponpoika (Espoo), Henttonen Jarno Johannes (Hel-sinki), Honkanen Jari Matti Olavi (Helsinki), Ilvonen Tommi Kristi-an (Helsinki), Jatkola Antti Oskari (Vantaa), Jumppanen Hannu Pekka Kristian (Helsinki), Kaijamo Mika Antero (Helsinki), Kairenius Topi Robert (Helsinki), Kallioinen Ilpo Samuli (Espoo), Kaukanen Jouni Antero (Helsinki), Kettunen Mika Owe (Helsinki), Koivikko Risto Ju-hani (Vantaa), Kosonen Miska Veli-Pekka (Vantaa), Kuosmanen Jesse Jani Olavi (Helsinki), Kuosmanen Jussi Tapio (Vantaa), Kättö Sampo Antti Alfons (Helsinki), Laurikka Henri Antero (Helsinki), Leinonen Joonas Antero (Helsinki), Liekso Hannu Petteri (Helsinki), Lindberg Teemu (Helsinki), Liukkonen Mik-ko Jani Petteri (Vantaa), Lukkari Mikko Tapani (Vantaa), Luukkainen Kalevi Aleksanteri (Espoo), Määttä Juha Kristian (Vantaa), Niemi Juha Pertti (Vantaa), Nokelainen Antti Mikael (Helsinki), Oka Olli Mika-el (Vantaa), Ollinkari Henri Matti (Helsinki), Oraskari Jyrki Tuure (Es-poo), Pelin Toni Tapio (Espoo), Pit-känen Marko Juha Pekka (Espoo), Pursiainen Juha Sakari (Helsinki), Ryytty Martti Juhani (Helsinki), Rönty Vesa Matti (Espoo), Saarinen Janne Armas (Helsinki), Saksa Jari Samuel (Helsinki), Savolainen An-drei (Helsinki), Schauman Stephan Kenneth (Helsinki), Semenius Tom Krister (Vantaa), Sinkko Risto Ilari (Helsinki), Smolander Miska Henrik (Vantaa), Syrjälä Juha Tapio Ma-tias (Espoo), Toivari Henri Tapani (Helsinki), Valkila Erkka Ilpo Eerik (Helsinki), Vasile Francesco Toni (Helsinki), Viitala Jouko Pentti Ju-hani (Espoo), Viitanen Antti Jaakko (Espoo)

YLIMATRUUSIShepstone Timo Michel (Espoo), Tuominen Kimmo Tapio (Helsinki)

Tasavallan Presidentti ylensi 6.12.2010 satoja upseereita Helsingin Reserviupseeripiirin toiminta-alueella. Etelä-Suomen Sotilasläänin komentaja Juha-Pekka Liikola ylennettiin kenraalimajuriksi. Mukana oli jälleen runsaasti kerhojemme maanpuolustusaktiiveja.

Meriupseerien pitkäaikainen aktiivi Reima Mäkeläinen ylennettiin komentajakapteeniksi, Ilmatorjuntakerhon Kari Jordanin puolestaan majuriksi.

Pohjois-Helsingin puheenjohtaja Karri Kupari sekä Peter Korvensyrjä ylennettiin kapteeneiksi, samoin kuin

Töölön kerhon puheenjohtaja Sampo Martiskainen sekä Marko Luotonen. Myös Sissikerhon Jaakko Wallenius on tuore kapteeni.

Kanta-Helsingin Markku Lehti ylennettiin kapteeni-luutnantiksi, Itä-Helsingin Juha Isokangas puolestaan yliluutnantiksi.

Sinisen Reservin puheenjohtaja Arno Hakkarainen, pii-rien ampumatoimikunnan puheenjohtaja Veijo Rautio, Pohjois-Helsingin Jarkko Paananen, Meriupseerien Seppo Vihersaari sekä Kanta-Helsingin Heikki Siltala

ovat puolestaan tuoreita luutnantteja.

Reserviläisliiton ansioristi soljella myönnettiin Helsin-gin Seudun Reserviläispiiri ry:n aiemmalle puheenjoh-tajalle Erkki Andersonille. Vääpeliksi ylennettiin Kaj Stjernberg ja Aki Törmäkangas. Kersantiksi ylennettiin Sissiosastron puheenjohtaja Seppo Siimeslehto sekä HelResP.n piirihallituksen Toni Kallio-Könnö.

Tatu Korhoselle ja Markus Anajalle myönnettiin AESOR-järjestön pronssinen ansiomitali.

Kapteeni Karri Kupari Luutnantti Arno Hakkarainen Alikersantti Markku Nieminen Luutnantti Veijo Rautio Luutnantti Seppo Vihersaari

Page 12: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

12 17. 12. 2010 < 10 | 2010

Suomalaista työvaateosaamista

yli 30 vuotta

www.varpuke.fi73200 VARPAISJÄRVI

Teksti: Kari Vainio

Kuvat: Vantaan Reserviläiset ry

HOnKAnUmmen hautausmaata ylläpitää historiallisena muisto-merkkinä saksalainen, Kasselin kaupungissa päämajaansa pitävä Volksbund Deutsche Kriegsgräber-fürsorge e.V. –säätiö, joka myös huo-lehtii muista saksalaisista sotilashau-

tausmaista eri puolilla maailmaa. Hautausmaan ja säätiön kesken on sovittu sotilashautausmaan pe-rushuollosta. Saksalaiset osaltaan tiedustelevat muutaman vuoden välein sotilashautausmaan kunnon jonka perusteella päätetään tarvitta-vista kunnostustoimenpiteistä. Bun-deswehr lähettää Honkanummelle komennuskunnan, jonka henkilöstö

valitaan tarvittavien erikoistaitojen (kivimies, metsuri jne.) mukaan.

Projekti syntyyVantaan Sanomissa oli keväällä 2008 kirjoitus otsikolla ” Saksalai-nen sotilashautausmaa samma-loituu YYA-ajan muistomerkkinä”. Honkanummen ylipuutarhuri selvit-ti myöhemmin Vantaan Sanomissa, että heidän ylläpitämän perushuol-lon ja saksalaisten, muutaman vuo-den välein tapahtuvan kunnostus-tapahtuman välille on selkeä tarve täydentäville huoltotoimenpiteil-le. Tähän voisi ulkopuoliset tahot antaa apua esim. rahamuodossa. Tiedustelimme ylipuutarhu-

rilta voisimmeko antaa apua tal-koomuodossa? Ilmoitimme myös Saksan silloiselle puolustusasia-miehelle, everstiluutnantti Joachim Timmer’ille ajatuksestammme. Kaikki olimme samaa mieltä että pidämme koetalkoot kesällä 2009 ja arvioimme yhdessä lopputuloksen. Ajatus oli, että talkootyö ei vaadi erityisosaamista tai -työkaluja, ja työ soveltuu kaiken ikäisille. Koetal-koiden kohteeksi valittiin samma-loituneiden hautakivien puhdistus. Sotilashautausmaa on sopiva, aatteellisen maanpuolustuksen tal-kookohde paikalliselle reserviläis-yhdistykselle, erityisesti kun tässä tapauksessa on kyse vieraan maan sankarivainajista, jotka on lasket-tu Suomessa maan poveen kauka-na perheistään ja sukulaisistaan.

Ensimmäiset talkootSaamiamme ohjeita noudattaen pe-simme hautakivien (vajaa 200 kpl) julkisivut ja ison muistomerkin ko-konaan pilottitalkoissa kesäkuussa 2009. Pilottitalkoissa arvioitiin lä-

hinnä sitä, mitä talkooväki ehtii teh-dä normaalin työpäivänsä jälkeen pidettävässä talkootapahtumassa. Honkanummi toimitti pe-suvesisäiliön ja yhdistyksemme hankki kustannuksellaan pien-tarvikkeet kuten ämpärit, harjat, kumihanskat ja mäntysuopaa. Ajankohta päätettiin ajatuksel-la, että työ tehdään ennen alkavaa lomakautta kun talkooväkeä on saatavilla, ja että työmme jälki nä-kyisi kesällä hautausmaalla poikke-aville saksalaisille matkaili-joille. Saksalaiset sotilashautausmaat Honkanummella ja Rovaniemen Norvajärvellä ovat saksa-laisten tu-ristien suosittuja vierailukohteita. Syksyllä 2009 saamamme palaute Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. -sää-tiöltä, Saksan puolustusasia-mieheltä ja Honkanummelta oli kannustava, ja päätimme pitää vuositalkoot myös vuonna 2010.

YhteistalkootKeväällä 2010 vieraili Suomessa sää-

Vantaan Reserviläiset ry ja saksalainen sotilashautausmaaVantaan Itä-Hakkilassa, uuden ja vanhan Lahden tien välissä, osana Honkanummen hautausmaata sijaitsee Saksalainen Sotilashauta-usmaa. Sinne on haudattu lähes 400 ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa kaatunutta saksalaista sotilasta.

Saksaslaiset ja Pv n edustaja laskivat kukkalaitteet talkoiden yhteydessä 20.07.2010

Page 13: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

1310 | 2010 > 17. 12. 2010

tiön edustaja, ev. (evp) Peter Gesch-ke, ja hautausmaalle kesällä saapu-van komennuskunnan päällikkö ltn. Patrick Dochtermann, jotka Hon-kanummen ylipuutarhu-rin kanssa suunnittelivat vuoden 2010 toimen-piteet. Saksan puolustusasiamies esitti alkukesästä ajatuksen heinä-kuussa hautausmaalla pidettävistä Bundeswehr/VaRes -yhteistalkoista. Kesäkuussa suoritimme lop-puun vuonna 2009 aloittamamme hautakivien pesuprojektin omissa talkoissa. Tapahtumassa pesimme hautakivien kyljet ja taustat. Sak-san puolustusasiamiehen toimis-to järjesti huollon tapahtumaan. Heinäkuussa saapui saksalai-nen komennuskunta, 4 naista ja 4 miestä, joka koostui Bundesweh-rin Helmut Schmidt-yliopiston opiskelijoista Hampurista, ltn Pat-rick Dochtermann’in johdolla. Komennuskunta tukeutui osittain Honkanummen kalus-tovarikkoon, huollon ja majoi-tuksen osalta Kaartin Jääkäri-rykmenttiin Santahaminassa. Kahden työviikon aikana ko-mennuskunta kaatoi liikaa varjos-tavia puita, levitti pääkäytävälle kivisirotteen ja entisöi hautakivien kaiverruksia. Komennuskunnan kaatamat ja pätkimät puut, oksat ja risut kannettiin hautausmaan muurien ulko-puolelle. Saunapuik-

si soveltuva materiaali evakuoitiin Honkanummen luvalla reserviläis-ten toimesta, ja Honkanummen or-ganisaatio evakuoi muun jätteen. Yhteistalkooiltana Saksan puolustusasiamies, evl. Joachim Timmer ja komennuskunta piti-vät muistotilaisuuden monumen-tilla, jonne he ja Puolustusvoimien edustaja laskivat kukkalaitteen. Päätöspuheiden jä lkeen yhdistyksemme lahjoitti sak-salaisille VaRes-logolla varus-tetut lippalakit. Myös tähän tapahtumaan Saksan puolustusasi-amiehen toimisto järjesti huollon. Me reser viläiset muis-tamme lämmöllä luutnantti Dochtermann’in kertomuksen ”Chainsaw Prin-cess’istä” (Mootto-risahaprinsessa), heidän naispuoli-sesta metsuristaan joka kaatoi puut. Myös herätti hilpeyttä kun Sak-san puolustusasiamiehen toimistos-ta kerrottiin että ”komennuskunta on kadonnut” ja me tiesimme ker-toa, että komennuskunta oli saa-punut Santahaminaan edellisenä päivänä, ja aloituspalaverikin oli jo ehditty pitää sotilashautausmaalla. Hieman jäi kirjoittajaa harmitta-maan kuultuaan ”vanhojen sopimuk-sien aiheuttamasta byrokratias-ta” josta syystä saksalaiset eivät voi ajaa Bundeswehrin autoilla Ruotsin hal-ki, ja tulla laivalla Suo-meen - autot

ovat sotilasajoneuvoja jotka eivät voi edes laivan kyydissä poiketa demili-tarisoi-dulla Ahvenanmaalla. Ylei-sellä tasolla voitaneen todeta, ettei ”vapaa liikkuminen” onnistu EU:ssa, ei edes tällaisessa tapauksessa.

Muut muistomerkitYhdistyksen talkootyö alkoi koskien Honkanummen sotilashautausmaa-ta. Tultuamme paremmin tutuiksi ovat saksalaiset myös pyytäneet apua muiden muistomerkkiensä huollossa. Tällaisia sijait-see mm:• Vantaalla Helsingin Pi-täjän kirkon hautausmaalla, • Espoossa Leppävaarassa,• HelsingissäBulevardinvarrella,Saksalaisen Kirkon vieressä kak-sin kappalein, ja Etelä-Haagassa. Yhdistyksemme on avustanut, alkuperäisen talkoolupauksemme li-säksi, saksalaisia näiden pienten, yk-sittäisten muistomerkkien huollossa kesän ja syksyn 2010 aikana tarkoi-tuksella että ovat valmiit vastaanot-tamaan saksalaisten kukkalaitteet marraskuussa 2010 kun he viettävät vuosittaista Volks Trau-päiväänsä (vrt. Kaatuneiden Muistopäivä).

Tulevaa toimintaaSaatujen kokemuksien perusteella voimme todeta että noin 15 henkeä tarvitaan toimivan talkoo-porukan muodostamiseksi jotta saamme

tehokkuutta 3 tunnin (arki-ilta 18 - 21) työrupeamaan, ts. saamme val-mista ja näkyvää jälkeä aikaiseksi. Sotilashautausmaan hautaki-vet on nyt puhdistettu molemmil-ta puolilta joten ne eivät kaipaa huoltoa lähiaikoina. Saksalaisten seuraavaan käyntiin, ja sen muka-na yhteistalkoisiin menee toden-näköisesti myös muutama vuosi. Vuonna 2011 voi olla paikallaan pitää esim. yleiset siivous- tai ha-ravatalkoot. Asiaa hienosäädetään keväällä 2011 saksalaisten ja Hon-kanummen ylipuutarhurin kanssa. Yhte is työ on voimaaMoni ei ehkä tule ajatelleeksikaan kuinka monta osapuolta tekee yh-teistyötä jotta ”palikat loksah-tavat paikalleen” ja ketjun loppupäässä tapahtuvat ja yleisön tietoon tule-vat talkoot jne. voidaan toteuttaa: ŸVolksbund Deutsche Kriegsgrä-berfürsorge e.V-säätiö, Kassel, Saksa.ŸBundeswehrin Helmut Schmidt-yliopisto, Hampuri, Saksa. Ÿ S a k s a n p u o l u s t u s a s i a -miehen toimisto, Helsinki. ŸK aar tin Jääkär ir ykmentti .ŸHonkanummen hautausmaa. Vantaan Reserviläiset ry kiit-tää em. yhteistyöosapuolia, jä-seniään ja kannattajiaan talkoo-ponnistuk-sista, ja toivoo hyvän yhteistyön jatkuvan hyvän asian puolesta myös tulevaisuudessa.

JaPi-Matkat Oy Olemme erikoistuneet sotahistorian

matkoihin Venäjälle. Meillä on osaamista ja kokemusta järjestää onnistunut ja turvallinen matka.

Myös kotiseutu- ja kaupunkimatkat.Varaa matka ryhmällesi,

räätälöimme sen Teidän toiveiden mukaan.

Helsingintie 1 B 14, 49400 HAMINApuh/fax 05- 3559 365

www.japi-matkat.fi [email protected]

Pyhän Laurin Kirkon muistomerkki puhdistuksen jälkeen. Bundeswehrin komennuskunta sotilashautausmaalla heinäkuussa 2010.

Sotilashautausmaa on sopiva, aatteel-lisen maanpuo-lustuksen talkoo-kohde paikalliselle reserviläisyhdis-tykselle, erityisesti kun tässä tapauk-sessa on kyse vie-raan maan sankari-vainajista, jotka on laskettu Suomessa maan poveen kau-kana perheistään ja sukulaisistaan.

Page 14: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

14 17. 12. 2010 < 10 | 2010

Toimintakalenterin materiaali osoitteeseen: [email protected] HRUP-HELRESP ampumatoimikunta

[email protected] Vänr Veijo RautioSihteeri Ylil Tomi Alajoki

Ota tästä vaari: lisää uudenvuoden lupaustesi listaan liikunnan lisäämi-nen. Helppo ja halpa tapa aloittaa liikunta on laittaa lämmintä päälle ja astua ovesta ulos. Kelit ovat erinomaiset talviliikuntaan. Jos pakkanen pelottaa, on sinulla mah-dollisuus osallistua joka perjantai

Töölön harjoitussalin kuntopiiriin jota vetävät Sissinitrot. Harjoitus on avoin kaikille piiriemme jäsenille, katso oheisesta ilmoituksesta lisä-tiedot. Piirimme puitteissa järjestetään ensi vuonnakin monenlaisia tapah-tumia: hiihtoa, maastomarsseja,

jotoksia, yhteislenkkejä, ampuma-juoksua ja niin edelleen. Ota tavoit-teeksesi kunnon määrätietoinen kohottaminen. Suoritukset on hyvä kirjata sähköiseen kuntokorttiin, resul.fi/kuntokortti. Ohjeita kirjautu-misesta ja käytöstä saa allekirjoitta-neelta.

Hyvää joulua ja liikunnallista uutta vuotta!

Tee uudenvuodenlupaus

Terve ampujat!

Vuosi 2010 lähenee loppuaan, edessä on uusi vuosi ja uudet kujeet. 2011 Ohjelmassa ovat piirim-me ampumavuorot ja kilpailut. Edustusjoukkueet SM- kilpailuihin karsitaan piirikilpailuiden yhteydessä. Kuluneena vuonna olemme osallistuneet ja järjestäneet kilpailuja seuraavissa lajeissa: TA, SRA, perinnekivääri, palvelus, pistooli, sotilaspistooli ja ilmapistooliammun-noissa. Piirimme yhdistykset ovat ampuneet Padasjoella, että Lopella. Töölön oma rata on ollut ahkerassa käytössä, Marraskuun lopussa ratakirjassa oli jo yli 2100 käyntikertaa. Lehden ilmestyessä on Suojeluskuntatalossa pistoolin peruskurssi saatu päätökseen 28 ampujan voimin. Kurssilaiset jatkavat ampumista omien yhdistys-tensä että MPK:n vuoroilla. Vuoden 2011 kurssit ja koulutukset ovat parhaillaan rakenteilla ja loppusilausta vailla. Näistä mainitsen tule-van SRA- ampujan kurssin Tammikuussa. Seuraa MPKY:n sivuja jonne kurssi aukeaa Joulukuun aikana. Kevään ampumavuorot on anottu KAARTJRltä ja odottelemme niistä päätöstä Tammikuussa. Kiitoksia kouluttajat, vuorojen vastaavat, osallistujat, KAARTJR , muut tukijamme mukavasta vuodesta kanssanne. Hyvää Joulua ja Uudenvuoden vaihteen odotusta 2011, nähdään radoilla,Terveisin.

vänr Veijo RautioHRUP-HELRESP ampumatoimikunta

liikuntatoimintaa HRUP-HELRESP [email protected]

Puheenjohtaja kapt Jukka RusilaSihteeri ylil Tomi Alajoki

Painoindeksi (BMI) lasketaan jakamalla pai-no pituuden neliöllä. Normaalipainoindeksi on suurimmalla osalla 19-25. BMI:tä käyte-tään arvioimaan ylipainoa ja sen lisäämiä terveysriskejä. Liikapaino altistaa useisiin tuki -ja liikuntaelin sekä aineenvaihdunnalli-siin sairauksiin.

Oletko yrittänyt laihduttaa, mutta jostain syystä paino ei ole laskenut tai se on kerty-nyt uudestaan?Tarjolla on nyt ammattitaitoista ravitsemus - ja liikuntaneuvontaa. Kokoonnumme ryh-män kanssa kolme kertaa, jokaisella kerralla annetaan tietoa terveelliseen ruokavalioon liittyvistä käytännön asioista sekä tutustu-taan jokaisella kerralla eri liikuntamuotoon. Kokoontumiset ovat Helsingissä. Kustannukset: neuvonta on maksuton, osallistujat maksavat vain ko. urheilulajin kertamaksun.

Ensimmäinen tapaaminen: 8.1.2011. klo 12.00 Paikkana Mäkelänrinteen uintikeskus (lii-kunta osassa vesijuoksu). Ota uintivarusteet mukaan. lisätietoja: [email protected]

Mikäli kiinnostuksesi heräsi, ilmoittaudu mukaan ma 3.1.2011 mennessä, Tervetuloa!

ystävällisin terveisin

Elisa LatvastoLiikuntaneuvoja

KILPAILUKALENTERI 2011

Ilma-aseet Pohjois-Savo Maaninka 29.-30.01. Juha JumppanenTalvikilpailu Pirkanmaa Ikaalinen 19.02. Jussi LuomahaaraAmpumahiihto Kainuu Kuhmo 06.03. Martti HämäläinenPistooliampumahiihto Etelä-Karjala Lemi 12.03. Jarmo TölskiAmpumasuunnistus Uusimaa Karkkila 15.05. Hannu HarjuNaisten jotos Varsinais-Suomi Salo 14.-15.05. Pirjo RajakangasPerinneaseet Päijät-Häme Lahti 21.-22.05. Marko PatrakkaKesäyön marssi RESUL Vantaa 27.05. Risto TarkiainenNeliottelu Etelä-Pohjanmaa Kuortane 28.05. Petri StevanderPistooliampumajuoksu Etelä-Pohjanmaa Seinäjoki 29.05. Timo SysilampiPalvelusammunnat Pirkanmaa Pirkkala 23.07. Juha MoijanenPioneeri- ja suojelujotos MPKL Vekarajärvi 23.-24.07. Seppo SuhonenSRA –amp.mestaruus Etelä-Häme Hätilä 30.-31.07. Kari KivistöRUL ampumamest Satakunta Kankaanpää 20.-21.08. Esko IsohannuRES ampumamest Pohjois-Pohjanmaa Hiukkavaara 20.-21.08. Timo RonkainenFalling plate SRTL Hoikankangas 19.-21.08. Timo Kaikkonen Merikilpailu Pystykorva SM-kilp. Keski-Suomi Keuruu 03.09. Aarre KarjaPartiokilpailu Varsinais-Suomi Perniö 09.-10.09. Mika KorkkiHäyhä – TA -kilpailu TA-KILTA Säkylä 09. -11.09. Mika KorkeamäkiSyysjotos Varsinais-Suomi Säkylä 16.-18.09. Jorma KoivistoMaastokilpailu Kainuu Kuhmo 24.09. Martti Hämäläinen

Kilpailujen ja tapahtumien kilpailukutsut ovat luettavissa liiton verkkopalvelusta www.resul.fi ja ne julkaistaan Reserviläinen -lehdessä.Kilpailujen ja tapahtumien vastuuhenkilöiden puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet saa pyynnöstä liiton toimistosta, [email protected]

Kilpailu Piiri/Liitto Paikkakunta Ajankohta Vastuuhenkilö

SRA-kurssi Tammikuu 2011

Ampumatoimikunta järjestää jälleen SRA kurssin. Teoriaosa Santahaminassa Tammikuun lopulla. Käytännön harjoittelu tapahtuu Santahaminan ampumaradoilla. Kohderyhmä: PK-Seudun reserviläisyhdis-tysten jäsenet, jo kurssin käyneet, asiasta kiinnostuneet, ampumisen harrastajat. Etu-sijalla oman kaluston omaavat ampujat.

Sisältö: Poliisin aselakiluento. Reservinam-pumaurheilu, SRA ja muut lajit.Puolustusvoimien alueet ja niiden käyttö.

SRA-teoriakoe ja käytännön koe.

Reserviläisyhdistyksien jäsenillä on kurs-sin suoritettuaan mahdollisuus lunastaa SRA-ampujan kortti. Kurssin suorituksesta saa todistuksen ja kurssille osallistuvien nykyisten SRA-ampujien tiedot päivitetään SRA rekisteriin.Kurssilla on järjestäjien puolesta lainaka-lustoa. Lisätiedot lähetetään osallistujille viikkoa ennen kurssia.

Kurssi aukeaa loppuvuonna 2010 osoittee-seen: www.mpky.fi / Helsinki - tervetuloa kurssille.

joulukuu

17.12. Rikosylikonstaapeli, yliluutnantti Timo Sundqvist (matkoilla) 60 v17.12. Rikosylikonstaapeli, ylikersantti Kari Marttila (matkoilla) 50 v20.12. Eläinlääkäri, eläinlääkintäyliluutnantti Bertil Henriksson 90 v (perhepiirissä) 20.12. Yleisesikuntaeverstiluutnantti Keijo Pennanen 80 v (ei vastaanottoa) 21.12 Autonkuljettaja, alikersantti Raimo Helén (ei vastaanottoa) 50 v28.12. Vartija, ylimatruusi Kurt Ekman (matkoilla) 50 v29.12. Ekonomi, luutnantti Väinö Piirainen (perhepiirissä) 75 v

Tammikuu

5.1. Eläkeläinen, luutnantti Martti Jääskeläinen (matkoilla) 75 v9.1. Filosofian tohtori, luutnantti Pekka Laosmaa (ei vastaanottoa) 70 v9.1. Sisäisen tarkastuksen päällikkö, kersantti Lauri Timperi 60 v (matkoilla) 12.1. Myyntimies, alikersantti Sulo Savander (matkoilla) 70 v13.1. Rakennusmestari, yliluutnantti Juhani Töyrylä (perhepiirissä) 75 v14.1. Filosofian lisensiaatti, luutnantti Sakari Lundell (matkoilla) 70 v15.1. Eläkeläinen, vänrikki Eduard Miller (perhepiirissä) 90 v16.1. Ekonomi, majuri Pentti Walkama (perhepiirissä) 70 v21.1. Tekniikan tohtori, yliluutnantti Veikko Lammassaari (matkoilla) 80 v22.1. KTM, kapteeni Pekka Tähtinen (matkoilla) 50 v23.1. Eläkeläinen, everstiluutnantti Leo Falin (perhepiirissä) 85 v28.1. Ekonomi, luutnantti Sampo Aukia (matkoilla) 75 v28.1. Piiripäällikkö, majuri Viljo Lehtonen (29.1.2011 lähipiirissä) 70 v

Onnittelemme

Urheilukalenteri 2011Ole paikalla 15 min ennen vuoron alkua.pvm aika laji paikka ilmoittautuminen

Tammikuu 8.1. 12.00 BMI - neuvonta Helsinki Katso lehden ilmoitus9.1. Harjoitusmarssi 1 Espoo www.mpky.fi 04041112004

Helmikuu6.2. Harjoitusmarssi 2 Espoo www.mpky.fi 0404111200913.2. Reppumarssi 1 Espoo www.mpky.fi 04041112008

Reserviläisurheiluliiton kilpailukalenteri 2011

Onko painoindeksisi yli 30?

Page 15: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

1510 | 2010 > 17. 12. 2010

Toimintakalenteri

KAnTA-HelSInKI

Kerhon ammunnat jatkuvat Töö-lön sisäradalla parittomien viikko-jen keskiviikkona klo 16:30 – 19:00. Uudet harrastajat ovat tervetulleita ratavuoroille; radalla on tarjolla opastusta sekä tarvittaessa kerhon laina-aseita. Ottakaa yhteyttä am-pumaupseereihin ennen ensimmäis-tä kertaa tuloa. Järjestämme ampu-matoiminnan tutustumistilaisuuden lauantaina 29.1.2011 klo 15-18. Tilai-suus on kohdennettu kerhon uusille jäsenille mutta veteraanitkin ovat tervetulleita. Paikkoja on rajoitet-tu määrä ja ilmoittautukaa ampu-maupseereille.

Kehitämme sähköistä viestintää. Päivitä sähköpostiosoitteesi RUL:lin sivuille, käytämme siellä olevia osoitteita.

KHRU yhteystiedot: verkkosi-vusto: www.khru.net; sähköposti: [email protected].

Puheenjohtaja: [email protected], p. 050 368 4141; sih-teeri: [email protected], p. 040 510 8513; ampumaupseerit: [email protected], p. 045 7880 9029; [email protected], p. 050 349 5921; [email protected], p. 044 206 1717.

Toivotamme jäsenille Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta 2011.

HelSIngfORS SvenSKA ReSeRvOffIceRSKlUbb

AllmäntKlubbens höstmöte hölls den

18.11 på Skatuddens Casino. Mötet fastslog verksamhetsplan och budget samt valde av ordförande och styrel-se för 2011. Efter föreningsmötet höll chefen för Helsingfors regionalbyrå överstelöjtnant Heikki Pohja föred-rag.

Till styrelsen 2011 valdes: Caspar von Walzel (ordförande, omval), Rasmus Sundström (omval), Jussi Hermunen (omval), Axi Holmström (ny), Henrik Dahlman (ny), Edward Lundell (ny), Mathias Björklund (ny). Alexander Bergenheim, Ulf Dahlman och Dick Lundell har fort-satt mandat.

HSRK tackar Kaj Pettersson för sina många år i styrelsen och sin mycket aktiva verksamhet för förs-varsarbetet hittills. Vi ser fram emot att samarbeta i framtiden. Tack Kaj!

HSRK ordnar Officersbal i Hel-singfors den 2. april för 2011, reser-vera datumet redan nu. Alla med-lemmar får inbjudan.

SkytteSkytte på Tölötorggatans bana

udda veckors torsdagar kl. 17-19. Vi har pistoler av modell Glock 17 att låna på plats. Meddela gärna innan att du är på kommande. Kontakt: [email protected] eller 050 353 4714 och [email protected] eller 045 315 6910.

HSRK på Facebook Sidan hittas på adressen http://

www.facebook.com/hsrk.fi eller genom att söka efter HSRK. Klub-bens Facebook-sida är ett komple-ment till hemsidan och fungerar i första hand som en nyhetskanal för material som publiceras på www.hsrk.fi, specialevenemang och infor-mation av allmänt intresse.

Har du fått uppdateringar från hsrk.fi?

Hemsidan har RSS, vilket innebär att det är möjligt att automatiskt få besked då någonting publiceras där. RSS är ett snabbt sätt för klubben att informera om ändringar eller andra aktualiteter.

Kontakt: [email protected] hemsida: www.hsrk.fi

Tack för det gångna året och Gud Jul!

länSI-vAnTAA

Toimintavuosi 2010 lähestyy loppu-aan.

Kerhomme 38. vuosijuhla 27.11.10 kokosi väkeä toimintakeskukseem-me pikkujoulun merkeissä. Juhlassa luovutettiin kerhon jäsenille kerho-hallituksen palkitsemistoimikun-nan päättämät huomionosoitukset. Länsi-Vantaan Maanpuolustusnaiset ry:n hallitus, jonka kanssa vuosijuh-laamme olemme perinteisesti viet-täneet, vastasi jälleen merkittävällä panoksellaan juhlien onnistumises-ta. Siitä lämmin kiitoksemme.

Vantaan maanpuolustusjärjestö-jen yhteistyötoimikunnan (YTT) or-ganisoima Itsenäisyysjuhla Vantaal-la onnistui suunnitelmien mukaan. Juhlan teemana oli vapaaehtoinen maanpuolustustyö, ja juhlapuheen piti Maanpuolustuskoulutusyhdis-tyksen puheenjohtaja (MPK:n pj.) Harri Kainulainen. Kiitos yhteistyö-kumppaneillemme ja järjestelyihin osallistuneille kerhomme jäsenille.

Toimintasuunnitelmastamme kuluvalle vuodelle on jäljellä enää Jouluaaton kunniavartiot Pyhän Laurin kirkon sankarihaudoilla. Ker-hollamme on kaksi puolen tunnin vartiovuoroa. Ensimmäinen var-tiovuoro alkaa klo 16:30 ja toinen, klo 17 alkava vartiovuoro päättää kunniavartioinnin. Kumpaankin vartiovuoroon mahtuu 4-6 henkilöä, jotka varustetaan kirkon maneesissa lumipuvulla, karvalakilla, upseeri-vyöllä ja pistoolikotelolla.

Omaksi varusteeksi riittävät tummat housut ja talvijalkineet sekä mustat nahkasormikkaat.

Ilmoittaudu vartioon etukäteen Ari Koski-Ukolle P: 050 544 0563, ja ole paikalla 30 minuuttia ennen var-

tiovuoroasi.Ampumatoimintamme jatkuu to-

tuttuun tapaan. Töölöntorinkadun pistooliradalla osoitteessa Pohjoi-nen Hesperiankatu 15, Helsinki, on vakiovuoromme parittomien viik-kojen maanantaisin klo 16-19 ja pa-rittomien viikkojen lauantaisin klo 14:30-17:00. Tikkurilan Urheilutalon radalla osoitteessa Läntinen Valkoi-senlähteentie 52-54 Vantaa, on am-pumavuoro perjantaisin klo 15:00-17:00, 22 kal. aseilla. Kaikkiin am-pumatilaisuuksiin Ilmoittautumiset Seppo Kulmalalle P: 040 586 9252.

Lisätietoa toiminnastamme sekä kerhon yhteystiedot ja vuoden 2010 toimintakalenteri löytyvät päivite-tyiltä verkkosivuiltamme osoitteesta http://lvru.rul.fi

Rauhallista Joulun odotusta.

POHjOIS-HelSIngIn ReSeRvIUPSeeRIT

Hallituksen kokousHallitus kokoontuu seuraavan

kerran Malmilla 18.1.2011 ti klo 18.30.

Luolaan ampumaanAmpumavuoromme Luolassa,

Töölöntorinkatu 2, yhdistyksemme Glock-pistooleilla, on jokaisen pa-rittoman viikon perjantaina. Seu-raavat ampumavuorot ovat 7.1.2011, 21.1.2011 ja 4.2.2011 klo 16-19.

Soita ovisummeria, niin tullaan avaamaan. Hanki reserviläisten am-pumaturvavakuutus Reserviläislii-tosta puh: (09) 40562040 tai tilaa Reserviläisliiton kotisivulta: http://www.reservilaisliitto.fi/ampumava-kuutus ja tule mukaan.

Patruunoita saatavilla omakus-tannushintaan. Ilmoittaudu etukä-teen ampumaupseerille, Jouko Kyl-mälälle: 0400-430632, [email protected].

TapahtunuttaItsenäisyyspäivän jumalanpal-

veluksen ja kirkkokahvien jälkeen kävimme laskemassa seppeleen Malmin hautausmaan sankariristille yhdessä sotainvalidien ja sotavete-raanien kanssa. Musiikkiesityksistä vastasi Malmin mieslaulajien mo-nikymmenpäinen kuoro johtajansa Jennie Lillandtin johdolla.

YhteyshenkilötPuheenjohtaja Karri Kupari 050

464 0050 [email protected] sih-teeri Jarkko Paananen 040-7239641 [email protected], tiedotus Jorma Loimukoski 040-3433400 [email protected]

mUnKKIvUORI

Yhdistyksen syyskokous pidettiin 9.11.2010 Munkkivuoren seurakun-nan tiloissa. Syyskokous valitsi vuo-den 2011 hallituksen. Puheenjohta-jaksi valittiin Mauri Routio (puhelin 040-7322751), varapuheenjohtajaksi Yrjö Alastalo, sihteerinä toimii Aimo Tervo ja muina hallituksen jäseninä Risto Koskinen, Jarmo Tani, Jukka Vihersaari ja Esko Kahila. Kokous vahvisti vuoden 2011 toimintasuun-nitelman ja talousarvion.

Urheilutalossa jatkuvat 22-vuo-rot parillisten viikkojen perjantaisin 18.00 – 19.30. Töölöntorinkadun pis-

tooliradalla ammumme parittomien viikkojen tiistaisin sotilaspistoolin pika-ammuntaa ja muita sopivia harjoitteita kello 19 alkaen.

Ulkokausi on nyt päättynyt. Sep-pälän radalla jatketaan taas maalis-kuussa.

Lisätietoja ampumaupseerilta 050 4292565 tai [email protected]. Varmista aina ennen lähtöäsi radalle, ettei muutoksia ole tullut.

Hallitus kiittää jäsenistöä kulu-neesta vuodesta ja toivottaa hyvää ja rauhallista joulunaikaa.

TIKKURIlA

Kuukausikokous 27.1.2011 klo 19.00 alkaen ”Karjatalolla” Vantaan Hiek-kaharjussa Urheilutie 6:ssa (4. krs). Esitelmän pitää Per-Olof Åstedt ja aiheena on ”Mannerheim ja naiset”.

Ilmainen kahvitarjoilu!Hallitus kokoontuu klo 18.00 al-

kaen. Myös muiden maanpuolustus-jäjestöjen jäsenet ovat tervetulleita kokouksiimme kuuntelemaan esitel-miä.

Seuraa myös kotisivujamme www.tiruk.net

Ampumavuorot jatkuvat tiistaisin klo 19.30-22.00 Tikkurilan Urheilu-talon ampumaradalla. Myös pienois-kiväärillä voi tulla harjoittelemaan. Rohkeasti mukaan! Lisätietoja an-taa ampumaupseeri Jukka Luotola puh.0500-455474.

Jouluaaton kunniavartiot Pyhän Laurin kirkon sankarihaudalla ovat klo 14-17.30. TiRUKin vartiovuorot ovat klo 15-15.30 ja 15.30-16. Var-sinkin jälkimmäiseen vuoroon tar-vitaan vielä osallistujia. Ilmoittau-tumiset Eero Salmiselle puh: 0500 451 249 tai s-posti eero.salminen(at)safe-team.fi

Hallitus toivottaa kaikille Hyvää Joulua sekä Onnellista Uutta Vuot-ta!

Töölö

Töölön Reserviupseerit onnittelee itsenäisyyspäivänä 6.12. ylennettyjä ja ansioistaan mitalein palkittuja.

Töölön RU:n syyskokouksessa 25.11. valittiin Sampo Martiskainen jatkamaan puheenjohtajana ja Jyrki Ratia varapuheenjohtajana. Muiksi hallituksen jäseniksi valittiin Raimo Ahokas, Pertti Elvilä, Hans Gabriels-son, Antero Jauhiainen, Kerkko Kin-nunen, Juhani Lahti, Risto Musto-nen, Gabriel Ojanperä, Risto Piekka ja Hans Åberg sekä uusina jäseninä Pekka Haapala ja Jarkko Pakkanen: Toimintasuunnitelman painopiste-alueita ensi vuonna ovat jäsenaktii-visuuden lisääminen, ampuma- ja liikuntatoiminta sekä veteraanitoi-minta. Kerhon jäsenmaksu on 10 e (nuorjäsen 1 e).

Kerholle ojennettiin 16.11. Sotava-hinkosäätiön kunniakirja ja tunnus-tuspalkinto veteraanitoiminnasta.

Kerho vietti 4.12.kutsuttuna Suo-men-poikien itsenäisyyspäivän juh-laa Tallinnassa

Kerho suoritti veteraanikeräystä ja myi Marskin merkkejä 27.11. Töö-löntorilla ja Lauttasaaressa. Kerho suosittelee kaikille jäsenilleen 20 e hintaisen merkin hankkimista. Mer-kin tuotto menee sotaveteraaneil-le. Merkkejä voi kerhomme kautta

edelleen tiedustella Hans Gabriels-sonilta 040-9523062.

Kerho osallistui 17.11. Järvenpääs-sä Turvakurssin killan veteraaneille tarkoitettuun turvallisuusluontosar-jaan.

Kerho osallistui Inkeriläisten ja Karjalaisten Heimoveteraanien joulupakettien jakeluun Suomes-sa ja Venäjän Karjalassa. Käymme jokavuotisella tervehdyskäynnillä Kaunialan sotavammasairaalassa ja veimme Kaunialan toivomia lahjoja.

Osallistumme aikaisempien vuo-sien tapaan jouluaaton kunniavarti-oon Hietaniemen sankarihaudoilla huoltoupseerikerhon kanssa. Ilmoit-tautumiset ja lisätietoja Sampo Mar-tiskaiselta 040-7098459.

Ampumavuoromme Töölöntorin-kadun sisäampumaradalla jatkuvat ensi vuonna seuraavasti: ajankohta tiistaisin klo 19.00-21.30 viikoilla 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 34, 38, 42, 46, 50. Kerholla on oma ampumahar-rastusvakuutus. Lisätietoja ammun-nasta antaa ampumaupseeri Raimo Ahokas p.050-5114123.

Kerho on kutsuttu Kaartin Ryk-mentin paraatiin 6.1.2011 ja Kaartin Pataljoonan komentajanvaihtotilai-suuteen 7.1.2011.

Kerho suosittelee jäseniä otta-maan käyttöön Reserviläisurheilu-liiton nettikuntokortin, joka löytyy osoitteesta www.resul.fi/kuntokort-ti.

Ilmoita kuluneen vuoden 2010 maanpuolustuksellinen toimintasi (maanpuolustukselliset seminaarit, koulutukset, ym. tilaisuudet, lehti-kirjoitukset jne.) Sampo Martiskai-selle. Kerhon ja jäsenistön toiminnot kootaan RUL:n toimintakyselyyn tammikuun 10. päivään 2011 men-nessä.

Kerhon tulevat tapahtumat il-moitetaan tämän lehden yhdistys-palstalla ja ne löytyvät myös toimin-takalenterista, jota ylläpidetään ker-hon nettisivuilla, www.rul.fi/toolo. Maanpuolustukseen ja yleiseen turvallisuuteen liittyvää koulutusta löytyy myös Maanpuolustuskoulu-tusyhdistyksen nettisivulta www.mpky.fi.

Kerhon toimintaa koskevat kehi-tysehdotukset ja kysymyksiin vastaa puheenjohtaja Sampo Martiskainen 040-709 8459, [email protected] tai sihteeri Kerkko Kinnunen 0400-705 181, [email protected]. Kerhon nettisivut löytyvät osoitteesta www.rul.fi/too-lo. Kerho toivottaa jäsenilleen ja yh-teistyökumppaneilleen rauhallista joulua ja menestyksekästä tulevaa vuotta 2011.

ITä-HelSIngIn ReSeRvIUPSeeRIT

Ilma-aseammunnat jatkuvat Tuki-kohdan radalla Puotilantie 1 kes-kiviikkoisin 12.1.2011 klo 17. Tule suorittamaan prosenttiammuntasi, kerhon aseet ovat käytössäsi. Myös ruutiaseammunnat jatkuvat ensi vuonna Töölön radalla. Lisätietoja saat soittamalla ammuntaupseeri Esko Sillankorva p. 040 756 3340. Yhdistyksen syyskokous pidettiin keskiviikkona 24.11.2010, kokouk-sessa yhdistyksen puheenjohtajaksi vuodelle 2011 valittiin Jukka-Pekka Kantokoski ja varapuheenjohtajaksi valittiin Jani Riekkinen. Yhdistyk-seen hallitukseen vuodelle 2011 va-littiin Juha Iiskola, Viljo Lehtonen,

Helsingin Reserviupseeripiiri

Page 16: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

16 17. 12. 2010 < 10 | 2010

Lauri Haimakainen, Juha Isokangas, Ari Iskanius, Jyrki Uutela, Klaus Koi-vu, Timo Martikainen ja Esko Sillan-korva. Lisäksi syyskokous päätti pi-tää jäsenmaksun samana kuin vuon-na 2010, vuoden 2011 jäsenmaksu varsinaiselle jäsenelle on 39,- euroa ja nuorisojäsenmaksu 13,50 euroa. Syyskokouksessa puheenjohtajana toimi Juhani Hartela.

Itä-Helsingin Reserviläiset ry jär-jestää perinteisen puurojuhla Vuo-saaren Pirtillä 14.12. klo 18. alkaen.

Yhdistyksemme osallistuu joulu-aaton kunniavartioihin Malmilla ja Leposaaressa, jos olet kiinnostunut ota yhteyttä.

Yhdistyksen hallitus suosittelee jäsenilleen Reserviläisurheiluliiton sähköistä kuntokorttia, jonka löydät osoitteesta www.resul.fi/kuntokort-ti.

Yhteystietoja: pjoht. Jukka Kan-tokoski p. 050 332 3687, vpjoht. Jani Riekkinen p.050 598 4759, vpjoht. Anssi Kuhlman p. 040702 0695, siht. Juha Iiskola p. 050 543 6214. IHRU:n nettisivut www.rul.fi/ihru.

Yhdistyksen hallitus toivottaa jä-senilleen Hyvää Joulua ja Rauhallis-ta Uutta Vuotta.

ASelAjIKeRHOT

AUTOKeRHO

Muistakaa Jouluaaton kunniavartiot Hietaniemen Sankarihautausmaal-la. Osallistumisesta ilmoitettava Heikki Heikkoselle puh. 0400 776 294 20.12.10 mennessä. Ohjeet saa häneltä.

Autokerho toivottaa jäsenilleen oikein hyvää Joulunodotusta ja on-nea vuodelle 2011.

IlmAIlUKeRHO

Alkuvuoden toimintaa:11.01. ti 18.30 Suomalainen klubi

kapt Niko Pihamaa ”Open Skies”08.02. ti 17.00 Suomalainen klubi

kevätkokoukset / ev. Anssi Saarikos-ki; ” Ilmavoimien henkilöstö- ja kou-lutusjärjestelmä 2011”

06.03. su 12.00 Hietaniemi Sep-peleen lasku sankariristi, Ilmavoi-mien vuosipäivä

08.03. ti 18.30 Suomalainen klubi ev Jukka Uhari ”Uhari Virossa”

Tarkennukset ohjelmaan löydät Helsingin Reservin Sanomista.

Parittomien viikkojen tiistaipäi-vinä klo 14–16 on pienoispistooliam-munnat piirien radalla Töölössä. Lisätietoja antaa aseupseeri Martti Eerola p. 050-911 4933 tai [email protected]

IlmATORjUnTAKeRHO

Syyskokous on valinnut kerholle hallituksen ensivuodelle. Kokoonpa-no säilyi tämän vuoden kaltaisena, mutta puheenjohtajan saappaisiin harppaa ltn Ilkka Anttonen. Uusi hallitus järjestäytyy ja palaa toimin-tasuunnitelman sekä uusien tapah-tumien kera alkuvuodesta.

Toiminta alkaa olla tältä vuodel-ta kasassa, joten hallitus myös kiit-

tää kaikkia kuluneesta vuodesta!Kerhon ampumavuorot pyörivät

parillisten viikkojen keskiviikkoisin klo 16-19.

Halukkaat voivat liittyä kerhon sähköpostilistalle Google Groups palvelussa osoitteessa http://groups.google.com/group/it-kerho tai ilmoittamalla osoitteensa tiedo-tusvastaavalle osoitteeseen [email protected].

jääKäRIKeRHO

Kerhon syyskokouksessa valittiin v. 2011 hallitukseen seuraavat henki-löt: Puh.joht. Jorma Nisula, varap.joht. Juha Koiranen ja muiksi jäse-niksi Leo Saulamo, Yrjö Saulamo, Esa Roiha, Arno Inkeroinen, Martti Veijo ja Timo Tampo. Järjestäyty-miskokouksessa päätetään muut vakanssit.

Ensi vuosi aloitetaan sauna-/ker-hoillalla Santahaminan Kiltasaunal-la 5.1. klo 17.00 alkaen.

Kerhon yhteystiedot: Puh.joht. Jorma Nisula, puh. 698 4260, GSM 0400 453 709. Siht. Yrjö Saulamo, puh. 349 3162 tai GSM 050 344 5635.Jääkärikerhon kotisivu: http://www.rul.fi/jaakarikerho/

ReSeRvImeRIUPSeeRIT

Kerhomme syyskokousta vietettiin 25.11.2010 Itämerenkadulla upe-assa kattohuoneistossa. Palaverin päätteksi vaihdettiin kuulumisia saunoen ja nauttien kylmistä vir-vokkeista. Kiitokset kaikille muka-naolleille.

HRMU:n hallitus vuodelle 2011 on: Linnermo Sami PJ, Jäntti Antti VPJ, Aarnisalo Reipas Pekka, Havu-linna Henri, Kaikkonen Aku, Mäke-läinen Reima, Pakarinen Harri ja Tenhunen Juha.

Kerhomme onnittelee kaikkia 6.12 ylennettyjä jäseniämme ja toi-votamme Rauhallista Joulua sekä Hyvää Uutta Vuotta 2011!

Kehitämme sähköistä viestintää. Päivitäthän yhteystietosi RUL:in si-vuille, käytämme siellä olevia osoit-teita.

vIeSTIOSASTO

Viestiosasto kiittää kuluneesta vuo-desta ja toivottaa kaikille jäsenilleen ja yhteistyökumppaneilleen rauhal-lista joulua ja onnellista uutta vuot-ta 2010!

Viestiosaston sääntömääräisessä vuosikokouksessa hyväksyttiin vuo-den 2011 toimintasuunnitelma ja ta-lousarvio sekä valittiin uusi hallitus ja toimihenkilöt vuodelle 2011. En-nen vuosikokousta Viestiupseeriyh-distyksen hallituksen jäsen, Security Service Manager Henri Paajanen Elisasta piti esitelmän aiheesta "Te-leoperaattori kriisiajan toimijana". Toimintasuunnitelma painopistealu-eineen ja uuden hallituksen kokoon-pano löytyvät verkkosivuiltamme www.viestiosasto.net.

MPK:n viesti- ja johtamisjärjes-telmätoimialan eli viestikouluttaja-pankin infotilaisuudessa Viestiosas-to palkitsi vuoden viestikouluttajana Tero Oittisen ja vuoden nuorena

kouluttajana Joonatan Kuorikosken. Kiitokset kaikille kouluttajille, apu-kouluttajille ja muille vaikuttajille, jotka 2010 ovat tehneet valtavan va-paaehtoisen työpanoksen hienojen tulosten aikaansaamiseksi.

MPK:n viestikurssit 2011 ovat: Esikunnan tietojärjestelmät (EsikT), (VEH), 22.-23.1.2011; Esikunnnan viestitoiminta (EsikV) , (VEH): 31.3. + 8.-10.4.2011; Viestikurssi (Vies-tik): 23.8. + 27.8.2011; HF-harjoitus (HFharj): 10.-11.9.2011; Viestivä-lineet ja viestittäminen (Vväl) , (VEH): 8.9. + 17.-18.9.2011; Komp-panian viestikurssi (KomppV): 22.9. + 30.9.-2.10.2011; Kenttäviestijär-jestelmä (M80), (VEH): 3.11. + 11.-13.11.2011.

Jos haluat toimia kouluttajana tai apukouluttajana jollain viesti-kurssilla, niin ota yhteyttä toimi-alajohtaja Jyri Putkoseen tai kurs-sinjohtajaan. Lisäksi vuoden aikana on 3-4 erilaista tukitehtävää, joissa tarvitaan kokeneiden viestimiesten/kouluttajien apua.3.1.2011 alkaen MPK-kalenterissa avautuu kurssi "Viestikouluttajien kouluttautu-minen Pääkaupunkiseutu 0400 11 12081". Se on koko vuoden kestävä kurssi, jonka puitteissa organisoim-me ja kehitämme viestin koulutusta. Kurssille ilmoittautuneet muodosta-vat "kouluttajapankin". Jos siis olet kiinnostunut koulutustehtävistä, käy tammikuussa ilmoittautumassa. Tuon kanavan kautta hoituu sähkö-postitus ja materiaalin jakaminen viestikouluttajille jatkossa. Ilmoit-tautuminen tälle kurssille ei sido tai pakota sinua, vaan pikemminkin an-taa mahdollisuuden saada tietoa ja "napata kiinni" sellaisista hommista jotka sinua mahdollisesti kiinnos-tavat. Jos haluat sitoutua vahvem-min MPK- ja KOTU-toimintaan, käy täyttämässä MPK-sitoutumislomake (www.mpky.fi -> Helsingin mpp -> KOTU) ja postita se printattuna piiripäällikkö Mauri Väänäselle. Tu-tustu muutenkin MPK-toimintaan verkkosivujen kautta. Sieltä löydät tietoa mm. MPK organisaatiomuu-toksesta 1.1.2011 alkaen.

Valtakunnallisen Viestiupseeri-yhdistyksen (VUY) laivaseminaarin 2011 ilmoittautuminen on avattu osoitteessa http://www.viestiup-seeriyhdistys.fi/index-ajankohtais-ta.htm. Ensi vuonna ilmestyy myös uudistettu painos Viestimies-kirjas-ta, joka kuuluu VUY:n jäsenetuihin Viestimies-lehden ohella. Monet jä-senistämme ovat myös VUY:n jäse-niä, puollamme mielellämme jäsen-hakemuksianne. Lisätietoja [email protected] sekä www.viestiupseeriyhdistys.fi.

Ampumavuoromme Töölön pis-tooliradalla ovat keskiviikkoisin, vuonna 2011 viikoilla 2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38, 42, 46 ja 50. Kokoontuminen klo 18.50 sisään-käynnin luona. Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot löytyvät verkkosi-vuiltamme, huomatkaa pakollinen ilmoittautuminen päivää ennen ampumavuoroa ampumavastaavil-lemme. Huomatkaa myös HRUP:n ampumavuorot Santahaminassa, il-moittautuminen: www.mpky.fi.

Lisätietoa toiminnastamme, am-pumavuoroista, MPK:n ja jäsenis-tömme järjestämästä viestikoulu-tuksesta sekä Viestiosaston yhteys-tiedot löytyvät verkkosivuiltamme www.viestiosasto.net. Tiedotamme tapahtumista jäsenistölle myös säh-köpostitse – jos et ole saanut tätä ilmoitusta sähköpostiisi, niin käy päivittämässä yhteystietosi RUL:n sivuilla www.rul.fi, kohdassa Jäsen-palvelut. Tervetuloa mukaan toi-mintaan!

SenIORIUPSeeRIT

Joulunajan tunnelmissa ja vuoden lopun lähestyessä tahdon esittää arvostavan kiitoksen Helsingin Reservin sanomille, joka tänäkin vuonna on uskollisesti kertonut jä-senistöllemme ja muillekin lukijoil-leen tulevasta ja toteutuneestakin toiminnastamme. Vain lehden kaut-ta jäsenemme saavat ajankohtaista tietoa. Näin lehden välityksellä saan esittää kiitoksen myös Helsingin Re-serviupseeripiirille, jonka antama tuki on meille senioreille suuriar-

voista. Päättyvänä vuonna olemme järjestäneet useita mielenkiintoisia esitelmätilaisuuksia ja matkoja jä-senillemme ja tulevana vuonna näin jatkamme. Olemme myös saaneet uusia jäseniä ja kaikki 60 vuotta täyttäneet reservin upseerit ovat edelleenkin oikeutettuja jäsenyy-teemme.

Tulevan vuoden 2011 toiminnan kohokohta tulee olemaan kerhon 60- vuotisjuhlaseminaari ja -päiväl-linen 19.04.2011 Katajanokan Kasi-nolla. Tulemme alkuvuodesta julkai-semaan kerhon 60-vuotishistoriikin.

Kiitän yhdistyksemme hallitusta ja jäseniä aktiivisesta toiminnasta.

Toivotan kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2010.

Helsingin Seudun Reserviläispiiri

HelSIngIn

ReSeRvIläISeT

Yhdistyksen syyskokous oli keski-viikkona 3.11. Katajanokan Kasinol-la. Risto Tarkiainen oli ilmoittanut, että hän ei ole käytettävissä puheen-johtajan eikä johtokunnan jäsenen tehtäviin. Tomi Sarilahti valittiin yhdistyksen uudeksi puheenjohta-jaksi. Myös Aatos Ahlstén pyysi eroa johtokunnan jäsenyydestä. Hänen tilalleen valittiin Pasi Evolahti.

Syyskokouksen jälkeen oli Kan-ta-Helsingin Reservinupseerit ry:n järjestämä mielenkiintoinen Lähi-idän tilannetta ja erityisesti Irania koskeava esitelmä, jonka piti majuri Juha Mäkelä.

Lisätietoja yhdistyksen toimin-nasta antavat puheenjohtaja Risto Tarkiainen, puh 4056 2060 tai 050 541 2007, [email protected] ja sihteeri Timo Elolähde, puh 040 830 4097, [email protected] tai [email protected]

Kiitokset jäsenillemme ja yhteis-työkumppaneillemme kuluneesta vuodesta. Hyvää joulua ja menestys-tä ensi vuodelle.

vAnTAAn ReSeRvIläISeT

Kiitokset kaikille itsenäisyyspäivän lipunnostoon ja seppeleenlaskuun osallistuneille sekä Vantaan Itsenäi-syysjuhlassa toimitsijoina olleille.

Syyskauden viimeiset vuorot Töölön sisäampumaradalla ovat kes-kiviikkona 22.12.2010 klo 19 (Huom: SRA-harjoitus) ja maanantaina 27.12.2010 klo 17. Lisätiedot: Jukka Väänänen, GSM 040 5844568.

Tikkurilan urheilutalon ampu-maratavuorot jatkuvat tiistaisin klo 17, torstaisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 15. Yhdistyksen aseet ovat jäsen-ten käytettävissä. Lisätiedot: Jukka

Väänänen.Jouluaattona 24.12.2010 kunnia-

vartio Pyhän Laurin kirkon (Helsin-gin pitäjän kirkko) sankarihaudalla. VaResin vuoro alkaa kello 14. Tal-kooväkeä tarvitaan, ilmoittautukaa mahdollisimman pian! Vähin mitä voimme tehdä, on järjestää näyt-tävä osasto Vantaan Reserviläistä vartioksi isänmaan edestä henkensä antaneille. Lisätiedot: Sampsa Olki-nuora GSM 040 5221339.

Tiistaina 4.1.2011 ammutaan pe-rinteinen kinkunsulatuskilpailu Tik-kurilan urheilutalolla.

Liikuntavastaava on keräämässä pienryhmää, jonka kanssa käydään kolmella tapaamiskerralla läpi hy-vään ravitsemukseen liittyviä asioita sekä tutustaan eri liikuntalajeihin. Ensimmäinen tapaaminen näillä näkymin 8.1.2011 klo 12 Mäkelänrin-teen uintikeskuksessa. Lisätiedot: [email protected]

Yhteydenotot ja tiedustelut: Van-taan Reserviläiset ry, puheenjohtaja Niko Niemistö GSM 050 5656632. Tarkista aina viimeisimmät muutok-set sekä ampumaratojen valvojati-lanne kotisivuilta www.vantaanre-servilaiset.fi

Hyvää joulua kaikille reserviläi-sille!

IlmAIlUOSASTO

Ilmailuosaston kevätkokous pide-tään jo tammikuussa 11.01 klo 17.00 Suomalaisella Klubilla (tilinpäätös).

Helmikuussa 08.02 normaali klu-bi-ilta klo 18.30.

HfORSnejdenS SvenSKA

ReSeRvUndeROffIceRARe

Alla medlemmar önskas en fridfull Jul och ett Gått Nytt År 2011.

Skyttet i "Luolan" fortsätter på våren 2011 varje parlös veckas tors-dag. Vi börjar vecka 3.

Page 17: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

1710 | 2010 > 17. 12. 2010

www.reservilaisliitto.fi/hsruOrdförande Markus Liesalho ,

tel. 0400-421 002, E-mail. [email protected]

meRIReSeRvIläISeT

Toimintavuotemme lähestyy lop-puaan. Pidämme vuosikokouksen hyvissä ajoin niin, että kalenteri-vuoden ja toimintavuoden erotus jäisi vain yhdeksi viikoksi. Tilivuo-temme päättyy kalenterivuoden loppuun. Takana on tärkeä virstan-pylväs merireserviläistoiminnan polulla - 50-v-juhlavuosi. Toiminta on vilkkaampaa ja monipuolisem-paa kuin aikoihin, talous kunnossa ja omistamme runsaasti koulutus- ja harrastusvälineitä - oma veneemme Ahven 3 ja erilaisia ampumaurheilu-välineitä. Jäsenmääräkin jatkuvassa nousussa. Pitäkäämme osaltamme huoli siitä, että tulevat polvet voivat ylpein mielin juhlia vielä pitkään uu-sia, pyöreitä merireserviläisvuosia. Samalla kiitämme kaikkia tahoja - jäseniä, yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä, jotka ovat toimintaam-me tukeneet. Tukea tarvitsemme edelleenkin, mutta hyvän pistämme aina kiertämään... Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2011.

Vuosikokouskutsu 8.1.2011Merireserviläiset ry:n vuosiko-

kous pidetään reserviläisjärjestöjen auditoriossa, Töölöntorinkatu 2, lauantaina 8.1.2011 klo 12:00 alkaen. Kokous alkaa heti esitelmätilaisuu-den päätyttyä. Käsitellään sääntö-määräiset asiat, mm. uuden puheen-johtajan ja johtokunnan jäsenten valinnat. Nykyinen puheenjohtaja Tatu Korhonen on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävissä puheenjoh-tajaksi. Johtokunnan jäsenistä ovat erovuorossa Eero Karuvaara, Matias Kaivos ja Ville Mäenpää. Kahvitar-joilu suojeluskunta-perinnetilassa. Johtokunta pitää kokouksensa sa-massa paikassa jo klo 11:00 alkaen. Tervetuloa!

ERNA 70-vuotisjuhlaesitelmä 8.1.2011

Yleisölle avoin ja ilmainen Viron ja Suomen sotahistoriaan liittyvä esi-telmätilaisuus pidetään reserviläis-järjestöjen auditoriossa lauantaina 8.1.2011 klo 12:00 alkaen. Esitelmän pitää Virontuntija ja kunniamerkki-kirjailija Juha E. Tetri. Esitelmä liit-tyy myös merireserviläistoiminnan 50-vuotisjuhlintaan sikäli, että se on esitelmöitsijän lahja Merireservi-läiset ry:lle. Erna on tunnettu paitsi sota-aikaisena tiedustelujoukkona, myös kuuluisana sotilaskilpailuna nyky-Virossa. Ei ennakkoilmoittau-tumista. Tervetuloa! Esitelmän jäl-keen Merireserviläiset ry. aloittaa auditoriossa vuosikokouksensa.

Nettisivumme Nettisivumme www.reservilais-

liitto.fi/merireservilaiset on muut-tunut nettisivustoksi, josta eri aihe-piiriin liittyvät asiat löytyvät entistä helpommin. Nyt sivuilta löytyy var-sinkin varttuneemmalle jäsenistölle ja meriupseeriveljille nostalgisia tunnelmia tarjoavat laajat valoku-vasivut Saukosta, Vesikosta ja meri-kilpailuista. Valokuvien metsästys, skannaaminen ja nettikelpoiseksi muuttaminen on vaatinut puheen-johtaja/webmasterilta suuren pon-nistuksen, joten tekstipuolessa on paljonkin korjaamisen varaa. Suu-rin osa kuvista on ilman tekstejä, ja monissa nimissä saattaa olla virhei-tä, joita pahoittelemme. Pikkuhil-jaa pyritään tekstejä kehittämään

sekä henkilöitä, aikoja ja paikkoja tunnistamaan. Kuvat ovat vapaasti kopioitavissa omaan käyttöön - jul-kaistaessa tulee kuitenkin mainita kuvaajan nimi. Kuvaraportit nyky-toiminnasta löytyvät valokuvasivuil-ta. Myöskin eräästä yhdistyksemme toiminnan kohokohdasta - oman lipun saamisesta 1993 - sen naula-us- ja vihkimistilaisuuksista - on nyt ensimmäistä kertaa kuvamateriaa-lia nähtävissä yhdistys-sivuillamme. Palautetta ja oikaisuvinkkejä eri virheiden korjaamiseksi voi mailata sähköpostitse: [email protected]

Pikkujoulusauna ja Isosaaren ret-ki

Vuosaaren saunapirtin uuden kiukaan tosi hyvistä löylyistä pääs-tiin nauttimaan 20.11. Turhan harvat kävivät kuitenkin tutustumassa pii-rin perinteiseen, mutta uudistettuun saunapirttiin uuden suursataman takametsikössä. Nykyisin julkisilla kulkuvälineillä on tosi helppo pääs-tä pirtille. Esim. metrolla Vuosaa-reen - bussilla Hansa-terminaaliin - satama-alueen ylittäminen ja mai-semoiden ihmettely sääsuojatulta Porvarinsillalta - ja lopuksi pikku kävely saunapirtille. Autolla pääsee paikalle myös hyvin, mutta ensiker-talaisten kannattaa katsoa reittio-pastus nettisivuiltamme. Keväällä pyritään järjestämään toinen sauna-pirttipäivä.

Kymmenkunta urhoollista osal-listui Isosaaren yöretkelle 29.-30.11. Reissu oli todella mukava sosiaa-linen tapahtuma arktisessa saaris-tossa. Unohtamatta hyviä löylyjä ja kerhon kohdennettuja palveluita. Kiitokset Hiltusen Matille järjeste-lyistä. Molemmista löytyy kuvara-portaasi nettisivuiltamme.

Ruotuväki-lehti tutustui kivääri-iltaamme Luolassa

Ruotuväen toimittaja Otso Pohja-lainen osallistui Luola-vuoroomme 4.11., jolloin teemana oli pienoiski-vääriammunta. Kyseessä oli eri si-säratalajiemme esittely- ja kokeiluti-laisuus, jossa oli mahdollista ampua sarjakilpailusuoritukset kolmessa piekkarilajissamme: Itselataava pie-noiskivääri 30 ls kuvio, avotähtäin-pienoiskivääri 30 ls pysty, avotäh-täin-pienoiskivääri 30 ls polvi. Mu-kana oli myös edustajat Helsingin Reservimeriupseereista ja Pelikaa-nikillasta, joiden kanssa tulevalle vuodelle on suunnitteilla paljonkin yhteistyötä. Toimittaja tuntui viihty-vän radalla, ja ammunnan päätteksi hän hieman vastentahtoisesti siirtyi haastattelemaan ampumavastaava-puheenjohtajaamme. Haastatte-lussa käsiteltiin Merireserviläisten ampumaohjelmistoa sekä urheilu-ammuntaa yleensäkin reserviläisen perusammuntataidon tärkeänä yllä-pitäjänä. Myös perinneaseammun-taa puhtaasti urheiluammuntana käsiteltiin haastattelussa. Jutun oli ainakin alunperin määrä ilmestyä lähiaikoina.

Sisäampumarata Luolan vuorot 2011

Jäljelläolevat syyskauden vuorot parillisten viikkojen torstaisin: 16/12 ja 30/12. Viimeisellä vuorolla jae-taan kaikki vuoden 2010 mestaruus- ja sarjakilpailujen palkintomitalit - muista käydä.

Luola-vuoromme jatkuvat ensi vuoden puolella tuttuun tapaan parillisten viikkojen torstaisin (siis joka toinen viikko) klo 16-20. Mer-kitseppä allakkaan ja ilmesty paikal-le harjoittelemaan sarjakilpailusuo-rituksia ampumalla. Nettisivuilta lisätietoja. Aseita ja paukkuja löytyy paikan päältä.

13.01./27.01./10.02./24.02./10.03

./24.03./07.04./21.04./05.05./19.05

./25.08./kesätauko /08.09./22.09./06.10./20.10./03.11./17.11./01.12./15.12./29.12.

Sisäampumarata "Luolan" am-muntalajit

Sarjakilpailutulokseen per laji vaaditaan 2 suoritusta kevätkau-della ja 2 suoritusta syyskaudella (yhteensä siis 2+2=4 suoritusta las-ketaan tulokseen). Mestaruuskilpai-luista ilmoitetaan erikseen. Tulokset lasketaan itse ja merkataan ratakir-jaan.

-Pienoispistooli 30 ls koulu (yh-dellä kädellä) /, -Pienoispistooli 30 ls kuvio (yhdellä kädellä) /, -Palve-luspistooli 20 ls koulu (vapaavalin-tainen ote) / , -Palveluspistooli 20 ls kuvio (vapaavalintainen ote) / , -Avotähtäin-pienoiskivääri 30 ls pys-ty / , -Avotähtäin-pienoiskivääri 30 ls polvi / , -Itselataava pienoiskivää-ri 30 ls kuvio.

Näistä lajeista voit valita parhai-ten itseäsi miellyttävät ja yrittää saavuttaa mahdollisimman korkeat 2 parasta tulosta. Taikka kokeilla kaikkia... Myös pelkkä harjoittelu on sallittua.

Ilma-aseratavuorot 2011Ilma-aseradan ammuntamme jat-

kuvat vuorotorstaisin Luola-vuoron kanssa parittomien viikkojen tors-taisin. Päivät löytyvät myös netti-sivuiltamme. Sisääntulo viimeistään ennen 18:aa MP-myymälän kautta. Virallinen vuoro klo 18:00-19:30, mutta ammunnan voi yleensä aloit-taa jo aiemmalla piirin vuorolla. Ei ampumaturva-vakuutuspakkoa. Yhdistyksen ilma-aseet ja patruunat ovat jäsenten käytössä veloitukset-ta. Jäljelläoleva ilma-asevuoromme syyskaudella: 23/12.

Vuonna 2011 vuoromme ovat seu-raavina päivinä: 06.01./20.01./03.02./17.02./03.03./17.03./31.03./14.04./28.04./12.05./26.05./kesätauko /01.09./15.09./29.09./13.10./27.10./10.11./24.11./08.12./22.12.

Ilma-aseradan sarjakilpailut-Ilmapistooli 20 ls koulu (yhden

käden ote) / , -Avotähtäin-ilmaki-vääri 20 ls (ilmapistoolitaulu) / , -Diopteritähtäin-ilmakivääri 20 ls.

Merireserviläiset ry:n yhteystie-dot

Puheenjohtaja ja ampumavastaa-vaTatu Korhonen, puh. 045-2675452, [email protected]; lisä-tietoja ja muut johtokunnan jäsenet löytyvät nettivuiltamme: www.re-servilaisliitto.fi/merireservilaiset.

vääPelIKIlTA

VÄÄPELIKILTA

Syyskokouksen päätöksetVääpelikilta ry:n puheenjohtajaksi vuosiksi 2011-2012 valittiin vääpeli Lassi Paavonkallio Järvenpäästä. Johtokuntaan valittiin uusina jäse-ninä Erkki Joukainen ja Janne Kulo-heimo. Vuoden 2011 toiminnan pai-nopisteet ovat huoltokoulutuksen kehittäminen, jäsenistä huolehti-minen, aktiviteettien järjestäminen mahdollisuuksien mukaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolel-la, yhdistyksen tulevan toiminnan suunnittelu pitkälle eteenpäin sekä liikunnan lisääminen. Vuonna 2011 jäsenmaksu on 30 euroa. Lisätietoja kokouksesta löytyy Vääpelikilta ry:n verkkosivuilta.

Vääpelikilta ry:n sisäampuma-vuoro

Yhdistyksen oma ampumavuoro Töölöntorinkadun sisäampumara-dalla jatkuu myös vuonna 2011 sun-nuntaisin klo 12.00-14.30. Mahdolli-

suus ampua ruutiaseilla .45 ACP ka-liiperiin saakka. Kysy ratavuoroista Markku Niemiseltä, puh. 0400 709 782, [email protected] tai Timo Kyyhkyseltä, puh. (09) 753 7837.

Uudet vääpelikilta ry:n lippalakit myynnissä

Vääpelikilta ry:n jäsenillä on mahdollisuus hankkia yhdistyksen logolla varustettu tyylikäs army-mallinen lippalakki. Lakin väri on vihreä ja hinta 15 euroa/kpl. Lakin voi tilata yhdistyksen verkkosivujen tai sihteerin kautta.

Katso tiedot muista tapahtumista yhdistyksen verkkosivuilta www.re-servilaisliitto.fi/vaapelikilta tai ota yhteyttä: pj. Timo Syrjänotko, puh. 040 5552 821, [email protected] ja sihteeri Timo Tuomi, puh. 040 5401 625, [email protected].

Vääpelikilta ry onnittelee kaikkia itsenäisyyspäivänä ylennyksen tai huomionosoituksen saaneita sekä toivottaa jäsenilleen ja yhteistyö-kumppaneilleen rauhallista joulua ja menestystä vuodelle 2011.

S-RYHmän ReSeRvIläISeT

Jouluaaton kunniavartioon Hieta-niemeen voi ilmoittautua sihteerille. Ensi vuoden vuosijuhlaa vietetään Pietarin risteilyn merkeissä. Laiva Princess Maria lähtee 27. tammikuu-ta klo 19.00. Seuraavana aamuna saavumme Pietariin ja päivän vie-tämme kaupunkia katsellen. Paluu-matkalle lähdemme perjantai iltana klo 19.00 ja saavumme Helsinkiin lauantaiaamuna. Matkanjohtajina Janne Hallikainen ja Teuvo Mäki-nen, joilta saa lisätietoa.

Yhteystietoja: puheenjohtaja [email protected] tai 040-7693816, I varapuheenjohtaja ja sihteeri [email protected] tai 050-3096210, II varapuheenjohtaja [email protected] 0107681824 , toiminnanjohtaja [email protected] tai 050-3385636, varain-hankintajohtaja [email protected] 0500-607874

KOKOnAISmAAn-PUOlUSTUS

Kokonaismaanpuolustus ry on aka-teemisen tai muun ylemmän tutkin-non suorittaneiden reserviläisten maanpuolustusjärjestö. Sen tavoite on edistää kokonaismaanpuolustuk-sen tutkimusta, opiskelua ja opetus-ta reserviläisten keskuudessa.

Onnittelemme Tapani Sarvantia Reserviläisliiton kultaisen ansio-mitalin johdosta. Onnittelut myös muille ansiomitaleja saaneille jäse-nillemme!

Ammunnat jatkuvat Töölön ra-dalla kerran kuussa sunnuntaisin, vuoden 2011 aikataulu ilmoitetaan jäsenille erikseen. Ilmoittautumiset [email protected]

Kuukausittainen jäsentapaami-nen on tauolla joulu- ja tammikuun.

Kokonaismaanpuolustus ry toi-vottaa jäsenilleen ja yhteistyökump-paneilleen: Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!

Lisätietoa yhdistyksen toimin-nasta www.helresp.fi/kokonais-maanpuolustus

Tai vastuuhenkilöt: pj. Timo Soi-ninen ja varapj. Antti Heikkilä tavoi-

tettavissa sähköpostiosoitteesta [email protected]

mUUT mAAnPUOlUSTUS-

YHdISTYKSeT

HelSIngIn IlmATORjUnTA-

RYKmenTIn KIlTA

Hallitus toivottaa killan jäsenille ja yhteistyökumppaneille rauhallista joulua sekä menestyksellistä uutta maanpuolustusvuotta 2011.

Ampumavuoro jatkuu vuoden vaihteen yli parillisten viikkojen keskiviikkona Töölöntorinkadun ra-dalla klo 1600-1900. Lisätietoja: Ari Vaarasmaa, GSM 040 502 3754.

Puh.joht. Timo Niiranen GSM 0400 743 877 [email protected] , Sihteeri: Edward Breitenstein GSM 044 333 1027 [email protected]. Sihteerin vastuu-alueena on myös tiedotus.

AUTOjOUKKOjen HelSIngIn KIlTA

Kiltaveli Heimo Yrjönsalo on valittu Maanpuolustuskiltojen liiton halli-tukseen 30.11.2010. Menestystä ja tarmoa työssä asiamme puolesta.

Aloitamme toimintavuoden 2011 perinteisesti osallistumalla Kaartin Jääkärirykmentin omaistenpäivään esitellen toimintaamme vieraille ja uusille varusmiehille Jääkäritalolla 15 ja 16 tammikuuta Mukana taas joukko kiltalaisia molempina päivi-nä automiesten perinteiden parissa.

Autojoukkojen vuosipäivää vie-tämme myös perinteiseen tapaan torstaina 20.1.2011. Kokoonnumme klo. 14.50 Hietaniemen hautaus-maalle, jossa seppeleenlasku ja siel-tä Santahaminaan n.klo. 16.30 ruo-kailun merkeissä. Ilmoittautumiset Eero Hakkaraiselle numeroon 040-5045133 torstaihin 13.1 mennessä.

Johtokunta kiittää kaikkia jäseniä ja kiltamme yhteistyökumppanei-ta kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä Onnellista Uutta Vuotta 2011.

HelSIngIn SUOjelUSKUnTAPIIRIn

PeRInneKIlTA

TRAdITIOnSgIlleT föR H:fORS

SKYddSKåRSdISTRIKT

Suojeluskuntien Ja Lotta Svärdin Perinteiden Liitto Ry

Kiltamme kuuluu jäsenenä Suo-jeluskuntien ja Lotta Svärdin Perin-teiden Liittoon. Killan edustajat lii-ton hallituksessa ovat Markus Anaja ja Juha Tammikivi. Stig Roudasmaa ja Erkki Andersson edustavat kiltaa liiton valtuuskunnassa.

Liittoon kuluu runsaat 20 jäsen-yhdistystä sekä myös jonkun verran henkilöjäseniä. Sen tarkoituksena on suojeluskunta- ja lotta-perinteen vaaliminen sekä vapaaehtoisen maanpuolustustyön merkityksen,

Page 18: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

18 17. 12. 2010 < 10 | 2010

kokemusten ja mahdollisuuksien esilletuominen sekä maanpuolus-tushengen edistäminen.

Kilta täyttää ensi vuonna 20 vuottaEnsi vuonna tärkein tapahtuma

toiminnassamme on killan 20-vuo-tisjuhlallisuudet. Seuraa palstaam-me tässä lehdessä.

Killan hallitus toivottaa kaikille jäsenille Hyvää Joulua ja Rauhallis-ta Uutta Vuotta!

Lisätietoja killan toiminnastaPuheenjohtaja Markus Anaja;

email [email protected]; GSM 0400 694 004.

HelSIngIn

RAUHAnTURvAAjAT

Tuomo Ruohonen, puheenjohtaja,

p. työ 050- 3170367, p. 040- 5867874, [email protected]; Han-nu Juvonen, varapuheenjohtaja, veteraanivastaava, p. 050- 4921956, [email protected]; Kari Kaiponen, sihteeri/jäsenvastaava p.040-5848524, [email protected] Mervi Aho,kotona ja kau-kana–tukitoiminta, p.050- 3045116, mervi.aho@mehiläinen.fi. Liiton veteraanituen päivystävä puhelin 0207698111.

Messi-illat: Milliklubilla klo 19.00Tammikuun messi-ilta 06.01.2011

Tom Asplund Kriisinhallintajoukot tänään.

Helmikuun messi-ilta 03.02.2011 Heikki Holma Kriisinhallinnasta Rauhanturvaamiseen.

Helsingin Rauhanturvaajien Hallitus toivottaa jäsenilleen Hyvää Joulua ja Onnekasta

Uutta Vuotta 2011

Bolder Helsinki toivottaa asiakkailleen

hyvää Joulua!

Otavan KirjapainoHietalahdenranta 19 A

00180 HELSINKI(09) 680 900

Jeesus Kristus pelastaa.

Hollming OyPL 14

26101 RAUMA0204 865 000

Säkylän KuntaRantatie 268

27800 SÄKYLÄ(02) 83 281

Veho Group Oy AbPL 151

00101 HELSINKI010 56 911

Velarium Oy

Helsingin Kalansavustamo Oy

Verkkokatu 600580 HELSINKI(09) 7518 3300

KUNNIAVARTIO SANKARIRISTILLÄIlmoittaudu Sissien kunniavartioon Hietaniemessä jouluaattona! Vuo-

romme on se perinteinen klo 17:10-17:35.Varustukseen kuuluu sään mukaisesti maasto- tai lumipuku, karvalakki

ja ase.Ennakkoilmoittautuneita on jo , mutta vielä ehtii mukaan.Ilmoittautumiset: [email protected] puh040 5018189HYVÄÄ JOULUASissiparlamentti onnittelee kaikkia 6.12. ylennettyjä ja huomionosoituk-

sen kohteeksi joutuneita. Samalla toivotetaan koko Sissikansalle rauhaisaa joulun aikaa ja intoa uuden vuoden maanpuolustusharrasteisiin.

MAASTOTOIMINTAViisaiden laavu 5.1. Lopella. Sissiteam osallistuu seuraavan kerran Utria Desant kilpailu 6.-9.1. Virossa.Kaartin Jääkärirykmentin omaistenpäivä 15.–16.1. Esittelijöille reservi-

läistoimintaan ja sotilasperinteisiin on varattuna pari paikkaa. Tiedustelut [email protected] puh. 050 5722 873.

MPK:n Esikuntakurssin kisaorganisaatiossa saat myös hyvän kuvan kuin-ka sotilasorganisaation esikunta toimii tositilanteessa. Peliosastoon tai/ja tukitehtäviin voi ilmoittautua Vesa Vepsälle [email protected] tai Jarno Skogmanille [email protected]; . Halukkaille löytyy paikkoja sotilasar-voon katsomatta.

AMPUMATOIMINTATöölöntorinkadun sisäampumaradan eli Luolan vuorot normaalisti paril-

lisen viikon maanantai klo 19.00–21.30 ja sunnuntai klo 14.30–17.00. Ohjeet tarkemmin Sissisivuilla. Mikäli kysyttävää, ota yhteys Tomi Haimelin 040 552 5551 [email protected] tai Eki Monni 050 486 7740. Tervetuloa mukaan aktiiviseen toimintaan!

Piirien ampumatoimintatilaisuudet ovat toisaalla tässä lehdessä. Ilmoit-tautumiset [email protected] aina keskiviikkoon klo.16.00 mennes-sä. Muistakaa myös MPK::n ampumavuorot.

SALITOIMINTASissien harjoitusvuorot ma 18.00–19.30 (vedetyt harjoitukset) ja ke

18.00–19.30 (vedetyt harjoitukset) ja pe 18.00–19.30 (Nitrot). Tiedustelut Marko Lehti 040 5438 264 [email protected]

SISSIEN HIHAMERKITTilaa itsellesi Stadin Sissien uudet hihamerkit. Kankaista hihamerkkiä on

kahtena versiona; perinteinen sini-valkoinen ja uutena tummalla oliivi-poh-jalla, jossa musta neulos. Tumma merkki sopii hyvin maastopukuun. Merkit myydään parina (oliivi-musta ja sini-valkoinen) jäsenhintaan 5 euroa/pari. Tilaukset: Tapio Jaakkola ([email protected]) tai Juha Matikai-nen ([email protected] ).

YHTEYSTIEDOT SISSIEN TOIMINTAANSissikerho pj: Kimmo Karila 0400 458 133 [email protected] , Sissi-

osasto pj: Seppo Siimeslehto 040 500 4089 [email protected], Jä-senrekisteri: Tommi Saikkonen 050 554 4736 , [email protected]

KenTTäTYKISTöKeRHO UUdenmAAn TYKISTöKIlTA

Tulevaa ohjelmaaAmpumatoiminta, ratavuoro Töölöntorinkadun luolassaTöölöntorinkadun pistooliharjoitusvuoro parillisina keskiviikkoina klo

16-19. Pakollinen ennakkoilmoittautuminen: [email protected] edellisen viikon perjantaihin mennessä.

5.2.2011 Tykkimiehen toimintapäivä Jo perinteeksi muodostunut Tykkimiehen toimintapäivä lauantaina

5.2.2011. Ohjelmassa on tykistöllisiä taitoja kehittävää toimintaa sisältävä tehtävärata, pistooliammuntaa ja tietenkin saunomista. Tarjoamme purta-vaa ja palan painikkeeksi juotavaa. Tilaisuus alkaa klo 10.00 ja virallinen osuus päättyy klo 17.00 mennessä. Tapahtuma on tarkoitettu erityisesti alle 40 -vuotiaille, mutta ikääntyneemmätkin tykistön ystävät ovat tilaisuuteen tervetulleita. Ilmoittaudu heti!

Paikka: Santahamina. Ilmoittautumiset: mpky:n tietojärjestelmä kautta tai Jussi Sorsa 050-465 6920, [email protected].

ToimihenkilötPuheenjohtaja Markku Mantere [email protected] , varapuheen-

johtaja Pekka Vasara, [email protected], sihteeri Patrick Hjelt, [email protected], Lohjan patterin päällikkö Tero Merjomaa, mp 0500 841 585, [email protected]. Killan verkkosivut: www.tykistokilta.net. KT-kerhon verkkosivut: www.tykistö.fi

TAPIOlAn ReSeRvIUPSeeRIT eSPOOn ReSeRvIläISeT

www.tapiolanreserviupseerit.fi , www.esres.fiJotta aktiivinen jäsentiedotuksemme tavoittaa Teidät, muistakaa päivit-

tää yhteystietonne (sähköposti- ja kotiosoite) liittoihin: upseerit: Virpi Kuk-konen, 09 – 4056 2011, [email protected], aliupseerit ja miehistö: Sara Väi-nölä, 09 – 4056 2040, [email protected]

Itsenäisyyspäivän juhlahumussa palkittiin myös espoolaisia maanpuolus-tajia. Tarkemmat tiedot nettisivuiltamme. Kerhojen johtokunnat toivottavat jäsenistölle rauhallista Joulun odotusta. Uuden vuoden voi aloittaa vaikka-pa harjoitusmarssille osallistumisella su 9.1.2011.

Molempien kerhojen sääntömääräiset syyskokoukset pidettiin Otanie-messä 10.11. Uudet puheenjohtajat ovat EsRes: alik Henri Jacobsson ja TaRu: kapt Marko Puumalainen. Yhteystiedot alhaalla.

JOULUAATON PERINNETAPAHTUMATJouluaaton kunniavartio sankarihautausmaalla Espoon Vanhalla kirkolla

klo. 13-15. Vartiovuoroja voi olla vielä täyttämättä. Tarkista tilanne [email protected] tai 040 544 5763.

LIIKUNTATalvikauden ensimmäiset marssit ovat seuraavat:Harjoitusmarssi 1 , su 9.1.2011, MPKY kurssinro. 0404 11 12004.Harjoitusmarssi 2 , su 6.2.2011, MPKY kurssinro. 0404 11 12009.Reppumarssi 1 , su 13.2.2011, MPKY kurssinro. 0404 11 12008.Ilmoittautuminen mpky:n sivujen kautta. Lisätiedot: juha.matikainen@

esres.fi tai 050 5977 139 sekä mpky:n sivuilta.AMMUNTATÖÖLÖNTORINKADUN PISTOOLIVUOROT SUNNUNTAISIN KLO 17:00

- 20:30Töölöntorin pistoolivuorot jatkuvat syyskaudella perinteiseen tapaan. Li-

sätiedot: Kari Wuokko (Taru) 040 515 90574, Jyrki Helin (EsRes) 0400 212 252.

Parillisina viikkoina on vetovastuu TaRulla ja parittomina EsRes:lläAmpujilla on oltava ampujavakuutus sekä suojalasit ja kuulosuojaimet.

Tämä on helppo tapa ylläpitää ampumataitoaan 9 mm sotilaskaliiperilla tai sitä pienemmillä. Ilmoittautumiset parittomina viikkoina [email protected] ja parillisina viikkoina [email protected] viimeistään keskiviikkona.

Laita sähköpostiin seuraavan mallin mukaiset tiedot: nimi: Oma Nimi, laina-aseen tarve: On/Ei, reserviläisyhdistys: TaRu/EsRes, vakuutus: RAT/LIS (Reserviläisen Ampumaturva (RAT) tai SAL-lisenssi (LIS)); tämä on pakollinen ja jos sitä ei löydy valmiiksi, saat sen tilattua osoitteista http://www.reservilaisliitto.fi/ tai http://www.rul.fi/

SANTAHAMINAN VUOROTSyksyn Santahaminan vuorot löydät Espoon-Kauniaisten koulutusosas-

ton sivuilta www.eskapat.net. Ohjeet vuoroille ilmoittautumiseen: www.eskapat.net, valitse kohta : ohjeet ampumaratavuoroille /ohjeet.

Muista ampumatilaisuuksista, piirin tai muiden kerhojen järjestämistä kisoista saat lisätietoja nettisivuiltamme, mutta myös seuraavilta henkilöil-tä: Kari Wuokko 040 515 90574, Jyrki Helin 0400 212 252.

YHTEYSTIEDOTTapiolan Reservinupseerit ry: Puheenjohtaja; kapt marko.puumalai-

[email protected], 040 544 5763, varapj ja tiedotusvastaava: ltn [email protected], 040 557 4747

Espoon Reserviläiset ry: [email protected] alik [email protected], 040 545 1899, varapj ja am-

pumavastaava kers [email protected], 0400 212 252.

SISSIKeRHO SISSIOSASTO

Stadin Sissit on aktiivinen reserviläiskerhoyhtymä, joka kokoaa monipuoli-seen toimintaansa – arvoon ja aselajiin katsomatta – samanhenkisiä, maan-puolustuksesta kiinnostuneita henkilöitä. Stadin Sissit tarkoittaa reipasta reserviläistoimintaa ja kantaviin pääperiaatteisiin on aina kuulunut vas-tuuntunto, omatoiminen taitojen kehittäminen sekä vahva maanpuolustus-henki.

SISSIEN KOTISIVUT JA SISSIPORTAALIStadin Sissien kotisivut www.stadinsissit.fi. Muista myös Sissiportaalin

käyttö! Ohjeet Sissiportaaliin löydät Sissisivuilta.

www.componenta.com

Casting

Future

Solutions

Page 19: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

1910 | 2010 > 17. 12. 2010

Tuemme vapaaehtoista maanpuolustustyötä

Heikin LihaTyöpajankatu 2

00580 HELSINKI(09) 761 470

Jarmo Hotti OyOhjaajantie 12

00400 HELSINKI(09) 587 7802

Energico OyLastenkodinkuja 100180 HELSINKI(09) 686 6150

Bitrac OyKoronakuja 6 A 3

02210 ESPOO(09) 804 1155

Eurolaite OyKarvaamokuja 3 A00380 HELSINKI0201 557 7444

Auto-Expert Ekroos OySulantie 13

04300 TUUSULA0207 755 8110

Asianajotoimisto Risto Kärjä

Sibelliuksenkatu 23 C 2604400 JÄRVENPÄÄ

(09) 291 1922

Harvialan Taimimyymälä Jokinen

& Maunula13330 HARVIALA

0400 415 882

Keravan Keskusapteekki

Kauppakaari 404200 KERAVA(09) 274 7930

Karhulan PesuliikeVirsumäentie 32

48600 KARHULA(05) 262 118

JT Kaivoskoneet OyKytkintie 51

00770 HELSINKI(09) 343 4970

Realco OyKauppakaarre 1

00700 HELSINKI0207 438 341

LVI-Työt Putkarit KySahamäenrinne 301860 PERTTULA

0400 412 312

Pajunen OyPL 141

38701 KANKAANPÄÄwww.pajunen.fi

Mainos Matti Pulkkinen Oy

Vanha Nurmijärventie 11801730 VANTAA(09) 510 2727

Meca-Trade OyPohjoisrantakatu 11

28100 PORI(02) 641 8540

Metallityöliike JuholatTeollisuustie 14

33470 YLÖJÄRVI(03) 3125 0400

Myllylän Betoni OyMyllyläntie 40

07560 PUKKILA(019) 685 1164

Länsi-Pohjan Keskuspesula

Kisällinkuja 394450 KEMINMAA

(016) 271 177

Sam-Systems OyHevoshaantie 306450 PORVOO045 633 7067

A.Palojoki OySienitie 17

00760 HELSINKI(09) 350 8110

Peltisepänliike Hyvönen Oy

Kyläsaarenkatu 1400580 HELSINKI

(09) 638 559

Polarputki OyHitsaajankatu 9 C00810 HELSINKI

(09) 755 900

Sanmat Kunnossapito Oy

Likolammentie 1270460 KUOPIO0400 414 432

Tampereen Kassajärjestelmät Oy

Kaskitie 1733540 TAMPERE

0400 736 322

Kemijärven SeurakuntaPL 3

98101 KEMIJÄRVI0400 802 2701

Kemiönsaaren Paikallislehti

PL 1825701 KEMIÖ(02) 421 725

Yhtyneet Insinöörit OyKutojantie 11

02630 ESPOO(09) 452 0600

Tilitoimisto Anttinen KyMerivalkama 2 A 8

02320 ESPOO(09) 810 540

Safe-Team OyHirvastie 34

01450 VANTAA0500 451 249

Suomen Teollisuusmerkintä Oy

Sirrikuja 3 A00940 HELSINKI(09) 342 4000

Kirjansitomo V & K Jokinen

Tarkk´ampujankatu 900120 HELSINKI

(09) 635 143www.kirjansitomovkjokinen.fi

Forssan LVI-Valmiste Oy

Perkiöntie 530300 FORSSA(03) 424 6900

Finnopta OySärkiniementie 5 C 51

00210 HELSINKI(09) 692 2255

Power DuoHaikankatu 221200 RAISIO(02) 433 9990

PJ-Tilit OyLuotolankatu 8 H 15

04230 KERAVA(09) 347 8130

Aerial OyPL 22

04401 JÄRVENPÄÄ(09) 279 0120

Oy Johnson Metall AbTurkkirata 14

33960 PIRKKALA(03) 342 7700

Pirkanmaan Keittökaluste Oy

Teollisuustie 833470 YLÖJÄRVI

0400 788 444

Hessumobiili OyGühring Oy Ab

Lämmittäjänkatu 4 A00880 HELSINKI(09) 8622 0100

Selkä-Center OySalomonkatu 17 A00100 HELSINKI

(09) 694 0611

Viitasen Hautaustoimisto Oy

Mesta OyVespertie 9

00320 HELSINKI(09) 477 7880

Uudenmaan Leipä OyPL 69

01801 KLAUKKALA(09) 879 4044

Sumetek OyKurimontie 21-23

89600 SUOMUSSALMI(08) 713 300

Kuljetus Oy OksanenVeräjänmäenpolku 4

00650 HELSINKI(09) 728 7280

Kontiolahden KuntaKeskuskatu 8

81100 KONTIOLAHTI(013) 7341

Pur-Ait OyLyhtytie 24

00740 HELSINKI0400 421 534

Oy Mechelin Company

Mekaanikonkatu 1300810 HELSINKI

(09) 755 151

Rowema OyKultasepänkatu 804250 KERAVA(09) 274 7440

Berner OyPL 15

00131 HELSINKI(09) 134 511

Katajanokan Huolto Oy

Merikasarminkatu 400160 HELSINKI(09) 696 2480

SEK & GREY OyAnnankatu 28

00100 HELSINKI(09) 69 571

Hammaslääkärit Arto & Riitta Snäll

Hämeentie 97-99 A00550 HELSINKI

(09) 765 735

Marsh OyAhventie 4 B III krs

02170 ESPOO(09) 8677 4200

Page 20: Helsingin Reservin Sanomat 10/2010

20 17. 12. 2010 < 10 | 2010

PiiritoimistoDöbelninkatu 2, 00260 Helsinki

Helsingin Reserviupseeripiiri ry (HRUP)

Toiminnanjohtaja Arto Pulkki puh. 4056 [email protected]

Järjestöupseeri Tomi Alajoki puh. 4056 [email protected]

Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry

Toiminnanjohtaja Kari Talikka puh. 4056 2080 > fax: 448 [email protected]

RUK 48:n veteraanit kokoontui-vat muistelemaan kurssin päät-tymistä 70-vuotisjuhlalounaalle Pääesikunnassa 8.11.2010.

Vaikka kurssin rivit ovatkin har-ventuneet, veljestapaamiseen pääsi osallistumaan ilahduttavan monta veteraania. Kurssi 48 järjestettiin välirauhan aikana (12.7.- 8.11.1940) Niinisalossa, jonne RUK oli maalis-kuussa päättyneen Talvisodan vuok-

si siirretty. Juhlatilaisuudessa vete-raanit muistelivat sekä Niinisalossa viettämäänsä aikaa että sen jälkeen kohta alkanutta Jatkosotaa. Tärkeän osan muisteluissa saivat ne kurssi-veljet, jotka kaatuivat ( 18 % kurssin 844:stä vuoden 1940 kokelaasta) tai haavoittuivat Jatkosodassa. Kyseessä oli myös kenraalikurssien tapaami-nen – veteraanikurssin kenraali oli ansioitunut Sinibaretti Ensio Siilas-vuo ( 1922 – 2003) ja Nuijamiehissä on peräti neljä kenraalia ( ilmeisesti

Suomen ennätys !) eli e.m. lisäk-si työesteiden vuoksi poissa olleet RVL:n päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen, joka isännöi seu-raavaa vuosipäivälounasta 8.11.2011 ja MPKK:n rehtori, kenraalimajuri Vesa Tynkkynen.

Juhlapäivän aamuna nuorem-man kummikurssin edustajat kä-vivät laskemassa sekä kurssin 48 että kurssin 148 yhteisen seppeleen Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle.

Helsingin Reservin Sanomien ilmestymisaikataulu vuonna 2011N:o Aineistopäivä Ilmestymispäivä1. 17.1. 28.1.2. 28.2. 11.3. 3. 4.4. 15.4. 4. 2.5. 13.5. 5. 6.6. 17.6. 6. 8.8. 19.8. 7. 5.9. 16.9. 8. 3.10. 14.10. 9. 7.11. 18.11. 10. 5.12. 16.12.

Kerhojen ja yhdistyksen tiedotusvastaava — ota aikataulu talteen!

Lämmin kiitos

Lämmin kiitos teille kaikille, jotka niin monin eri tavoin kunnioititte rakkaam-me reservin majuri Esa Pajusen muistoa ja hänen elämäntyötään sekä myötäelit-te suuressa surussamme. Erityiskiitokset Helsingin Reserviupsee-ripiirille ja Santahaminan Maanpuolus-tuskerholle suuresta avusta Esan siuna-us- ja muistotilaisuuden järjestelyissä.

Seija PajunenAnne Pajunen perheineenReijo Pajunen perheineen

Hyvää Joulua ja onnellista Uutta Vuotta!

Jumppaa!Kolottaako kinttua, hengästyttääkö por-taat? Onko sikspäkki hukassa ja hauis kuin pulkannaru? On siis aika tulla pis-tämään keho kuntoon nitrojumppaan!Saavu Töölöntorinkatu 2 salille, eli ns. vanhalle dojolle 7.1.2011 klo 18.00 uuden kauden aloitusjumpalle. Mukaan tarvit-set jumppavaatteet ja halutessasi sisä-tossut, paljain varpainkin pärjää. Salilla on suihkutilat, oma pyyhe mukaan.

Jumppaamme viikottain perjantaisin samaan aikaan koko kevään, joten ran-takuntoon ehtii vielä.

Vielä muutama paikka vapaana!Lisätietoja Seppo Kuloselta, 0400 387 547

RUK:n kenraalikurssit tapasivat

Kuvassa istumassa vasemmalta: kapt res. Jaakko Jokela, maj res. Matti R. Niemi, kapt res. Per-Erik Floman, kapt res. Walter

Breitenstein, yliltn res. Erik Holmgren ja ltn res. Olavi Viitanen. Takana vas. 17.7.1975 päättyneen kummikurssin RUK 148 Nuija-

mies edustajat: merivoimien komentaja vara-amiraali Juha Rannikko, kurssin oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Juhani

Wiio, tilaisuuden isäntä, operaatiopäällikkö kenraaliluutnantti Arto Räty sekä kurssijulkaisun toimittamisesta vastannut halli-

tuksen jäsen Kimmo Setkänen.