Top Banner
Helsingin osallisuusmalli
36

Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Jul 27, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Helsingin osallisuusmalli

Page 2: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallisuusmallin tausta• Osana johtamisjärjestelmän uudistamista päätettiin valmistella

kaupunkilaisten osallistumisen linjaukset.• Pohjana kuntalain osallisuussäännökset ja aiemmat kokeilut ja

selvitykset.• Kaupunkilaisten, järjestöjen, elinkeinoelämän ja muiden sidosryhmien

laajamittaisen osallistumisen ja vuorovaikutuksen mahdollistava Helsinginosallisuus- ja vuorovaikutusmalli on keskeisessä roolissa tavoiteltaessakaupungin toiminnan asukaslähtöisyyden ja kaupunkilaisten osallisuudenparantumista.

2

Page 3: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

5 havaintoa osallisuusmallinvalmistelusta

1. Kaikki haluavat, että Helsinki on entistä parempikaupunki.

2. Ihmiset ovat valmiita antamaan asiantuntemustaanja osaamistaan yhteisen hyväksi.

3. Hyvän osallisuuden mittari ei ole samanmielisyys,vaan reilu prosessi.

4. Osallisuuden on vahvistettava eri väestöryhmienvälistä ymmärrystä ja kunnioitusta.

5. Meillä on osallisuudessa paljon osaamista,merkittäviä onnistumisia ja paljon innostuneitatyöntekijöitä.

(Lähde: yhteiskehittämispäivät 200 hengelle, kyselyt, noin 10 yhteiskehittämis- jakeskustelutilaisuutta)

3

Page 4: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Helsinginosallisuudenperiaatteet1. Yksilöiden ja yhteisöjen osaamisen ja

asiantuntijuuden hyödyntäminen2. Omaehtoisen toiminnan mahdollistaminen3. Yhdenvertaisten

osallistumismahdollisuuksien luominen

(Hallintosääntö, hyväksytty kaupunginvaltuustossa16.11.2016)

Page 5: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallisuus Helsinginkaupunginhallintosäännössä

Page 6: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osa VII luku 26 Aloiteoikeus ja aloitteidenkäsittely1§ Kunnan jäsenen tai palvelun käyttäjän aloite ja sen käsittely

Kaupunginhallituksen tulee esittää kaupunginvaltuuston tietoon kahdesti vuodessa kaupunginvaltuustontoimivaltaan kuuluvissa asioissa kunnan jäsenen tai palvelun käyttäjän aloitteet ja niiden johdosta suoritetuttoimenpiteet.

2§ Aloitteen tekijälle annettavat tiedot

Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitetta käsittelevä viranomainen ja arvioitu käsittelyaika.

3§ Nuorten aloite ja sen käsittely

Nuorten aloitteella tarkoitetaan helsinkiläisten 13-17-vuotiaiden tekemiä aloitteita kaupungin toimintaankuuluvissa asioissa.

Kaupunginhallituksen tulee esittää kaupunginvaltuuston tietoon kahdesti vuodessa nuorten aloitteet,niiden johdosta suoritetut toimenpiteet sekä nuorisovaltuustoa vastaavan toimielimen lausunto.

Page 7: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Kaupunkilaisten ja palvelunkäyttäjienosallistumisoikeus2§ Nuorten osallistuminen ja vaikuttaminen

Kaupunginhallitus asettaa kuntalain 26 §:n mukaisen nuorisovaltuustoa vastaavan nuortenvaikuttamistoimielimen. Toimielimen tehtävistä säädetään kuntalaissa ja nuorisolaissa sekämäärätään kaupunginhallituksen asettamispäätöksessä.

3§ Ikääntyneen väestön osallistuminen ja vaikuttaminen

Kaupunginhallitus asettaa kuntalain 27 §:n mukaisen vanhusneuvoston. Toimielimen tehtävistäsäädetään kuntalaissa sekä määrätään kaupunginhallituksen asettamispäätöksessä.

4§ Vammaisten henkilöiden osallistuminen ja vaikuttaminen

Kaupunginhallitus asettaa kuntalain 28 §:n mukaisen vammaisneuvoston. Toimielimen tehtävistäsäädetään kuntalaissa sekä määrätään kaupunginhallituksen asettamispäätöksessä.

Page 8: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osa VII luku 27 Kaupunkilaisten japalvelunkäyttäjien osallistumisoikeus

1§ Osallisuuden ja vuorovaikutuksen periaatteet

Kunnan jäsenten osallisuus ja kaupungin ja kaupunkilaisten vuorovaikutus perustuu yksilöiden jayhteisöjen osaamisen ja asiantuntijuuden hyödyntämiseen, omaehtoisen toiminnanmahdollistamiseen ja yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien luomiseen.

Helsingin kaupungilla kaupunkilaisten ja palveluiden käyttäjien osallistumisen ja vuorovaikutuksenosatekijöitä ovat: Hallinnon avoimuus, selkokielinen ja monikanavainen viestintä, alueellinenosallistuminen, osallistuva suunnittelu ja budjetointi, asukaslähtöisyyttä edistävät käyttäjä- jaasiakasraadit, asiakaskokemuksen ja palautteiden hyödyntäminen, toimivat aloitekäytännöt sekäkansalaistoiminnan kannuste- ja tukimenettelyt.

Kaupunginvaltuusto asettaa kaupunkistrategiassa ja talousarviossa osallisuuden javuorovaikutuksen painopisteet ja tavoitteet.

Page 9: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Käyttäjien osallisuusToimivat ja reilut palvelutPalveluiden ja kaupungin käyttäjälähtöinen kehittäminenyhdenvertaisuus huomioiden.

Alueellinen vaikuttaminenOmaleimaiset ja yhteisölliset alueetPaikkaperustainen kehittäminen ja yhdessä tekeminenalueellisissa yhteistyön ja viestinnän rakenteissa.

Aktivismi ja omaehtoisen toiminnan muodotMeidän StadiKaupunki yhteisöllisyyden, vaikuttavien tekojenja kohtaamisten paikkana ja mahdollistajana.

Asiointi ja asiakaskokemusosallistumisen ja vuorovaikutuksen rakentajanaOlet tullut juuri oikeaan paikkaanMyönteinen ja yhtenäinen palvelukulttuuri ja vuorovaikutteinenviestintä positiivisen kaupunkikokemuksen välittäjänä.

Kaupungin toimintaja päätöksentekoAvoin ja osallistavaHelsinkiKaupungin monipuolisetosallistumisen javaikuttamisen kanavat jamenetelmät verkossa jakasvokkain.

Kaupunkilaistentieto ja osaaminen

Yhdessä parempaakaupunkia

Hyödynnetäänkaupunkilaisten jayhteisöjenasiantuntemusta jaosaamistakaupungintoiminnan japalvelujenkehittämisessäsekäpäätöksenteonvalmistelussa.

Page 10: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallisuus javuorovaikutuskaupunkistrategiassa

Page 11: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Kaupunki on kaikkia varten.Kaupunkia rakennetaan yhdessä.

Toimivuus rakentuu tasa-arvolle,yhdenvertaisuudelle, vahvallesosiaaliselle koheesiolle jaavoimelle osallistavalletoimintatavalle.

Helsinki on asukas- ja käyttäjälähtöinen kaupunki.

Toimivaa kaupunkiarakennetaanluottamuksen varaan.

Avoin,osallistava jaomintakeinenkulttuurimmesynnyttääjatkuvasti uutta jaodottamatonta.

…avoimen datan esimerkilliseenhyödyntämiseen sekä designinkokonaisvaltaiseen ymmärtämiseenluovat edellytyksiä niin virikkeelliseenarkeen kuin merkityksellisten ratkaisujenhakemiseen globaaleihin haasteisiin.

Kaupunkilaisten ja yritysten luomat jakamistalouden uudettoimintamallit monimuotoistavat kaupunkia yhteisöllisesti jataloudellisesti.

Asukas- ja käyttäjätyytyväisyys on kaupungintuloksellisuuden keskeisimpiä mittareita.

Helsinki ymmärtää roolinsa yhä enemmän edellytysten luojana jamahdollistajana. Helsinki luo aktiivisesti kumppanuuksiakansalaisjärjestöjen ja kaikkien kaupungin kehittämisestä jaelävöittämisestä kiinnostuneiden kanssa.

Päätöksentekomalleja ja palveluprosesseja tehostetaan ja byrokratiaakevennetään. Helsinki on ensisijaisesti paikka ja yhteisö, ei virkakoneisto.Kaupunki on omaleimaisten kaupunginosiensa summa, asukkaidensa,yrittäjiensä ja vierailijoidensa muodostama urbaanisti yhteisöllinenkokonaisuus.

Helsinki vahvistaa asemaansaosallisuuden ja avoimuudenkansainvälisenä edelläkävijänä.

Helsingin toimintamalli perustuu mahdollisimman suureenavoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Helsinki on maailman johtavakaupunki julkisen tiedon avaamisessa ja sen hyödyntämisessä.

…modernit osallisuuskäytännöt parantavat väestöryhmienvälistä ymmärrystä, yhdenvertaisuutta ja palvelujen laatua.

Kaupunki edesauttaa dialogia sekä aktivoi heikommassa asemassa oleviaosallistumaan. Asiakas on aina osallinen omassa palvelussaan.

Kaupunki varmistaa tuoreen organisaatiomuutoksen tavoitteiden, erityisestiasukaslähtöisyyden, osallisuuden ja kustannustehokkuuden toteutumisen sekäkaupunkikokonaisuuden ohjattavuuden paranemisen.

Kehitetään avoimuutta ja osallisuuttakoko kaupunkikonsernissa.

Helsinki kehittää yhteen sovitettuja,vaikuttavia ja ihmiskasvoisiapalveluja yhdessä kaupunkilaistenkanssa.

Helsingissä otetaan käyttöön sähköinenasiointi mahdollisimman laajasti ja kerätäänsystemaattisesti palautetta sähköisesti.

Helsingissä rakennetaan monipuolisia jaelinvoimaisia kaupunginosia kasvattamallaasukkaiden vaikutusvaltaaelinympäristönsä asioihin.

Helsinki tukee asukkaiden jayhteisöjen alueellistaoma-aloitteisuutta ja yhteistoimintaa.

Page 12: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Mitä osallisuusmalli onkäytännössä?

Page 13: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Helsinkiläistenosallistumis-mahdollisuudet

Pyydä apua ideaanstadiluotsilta.

Osallistu alueenkeskusteluunverkossa taikasvotusten.?

Osallistupalvelujenparantamiseen.

Teekaupungillealoite.

Varaa tilojatapahtumiin.Seuraa kaupungin

päätöksentekoaverkossa.

Teeehdotuksia jaäänestä omanalueen rahan-käytöstä.

Käytäosaamistasi.

Lähde vapaa-ehtoiseksi.

€€

Page 14: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallisuuden johtaminen kaupunkitasoisesti

Hallintosäännössä onmääritelty osallisuudenperiaatteet kaikellekaupungin toiminnalle.

Pormestari vastaaosallisuudesta jajohtaa osallisuudenneuvottelukuntaa,johon kuuluu myössidosryhmienedustajia.

Kaupungin sisäinenosallisuudenjohtoryhmä sovittaayhteen eri toimintojaja seuraa mittareita.

Hallintosääntö jakaupunkistrategia

Pormestari Osallisuudenjohtoryhmä

Osallisuudenneuvottelukunta

NeuvostotVanhusneuvosto,vammaisneuvosto januorisneuvostovahvistavat osallisuutta.

Page 15: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Toimialojen osallisuustyö• Toimialat toteuttavat ja seuraavat

osallisuutta omassa toiminnassaanyhteisten periaatteiden jakaupunkistrategian mukaan.

• Palvelujen suunnitteluun kutsutaanmukaan asukkaita ja kumppaneita.

• Apulaispormestari vastaa toimialanosallisuudesta.

• Toimialalautakunnat raportoivatosallisuuden toteutumisestakaupunkistrategian arvioinnin yhteydessävaltuustokauden puolessa välissä.

?

€€

Page 16: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Palautteet ja aloitteet

• Aloiteoikeus koskee kuntalain mukaankunnan yksilö-ja yhteisöjäseniä sekäpalvelujen käyttäjiä. Lisäksi nuorillatehostettu aloiteoikeus. Aloitteettuodaan valtuustolle tiedoksi kaksikertaa vuodessa.

• Palautteisiin vastataan viidenarkipäivän kuluessa

• Palautteita analysoidaan ja niitähyödyntäen kaupunkia kehitetäänasiakaslähtöisemmäksi.

Page 17: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Vaikuttajatoimielimet

• Kuntalain mukaan kunnassa onvammaisneuvosto, vanhusneuvostoja nuorisovaltuusto tai sitä vastaavanuorten vaikuttajaryhmä.

• Tasa-arvotoimikunta jayhdenvertaisuustoimikunta

• Neuvostojen asiantuntemusta jaosaamista hyödynnetään aktiivisestikaupungin toiminnassa.

• Yhdenvertainen osallisuus

?

Page 18: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Vapaaehtoistyön toimintamalli• Helsingin vapaaehtoistyön

mahdollisuudet löytyvät helpostiyhdestä paikasta.

• Vapaaehtoistoiminnanmahdollisuuksia lisätään yhdessäjärjestöjen kanssa.

• KUVA-toimialan koordinaattorittukevat vapaaehtoistyötä kaikillatoimialoilla.

Page 19: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Tilat auki

• Perussääntö on, että kaupungin tilatovat asukkaiden ja yhteisöjenhelposti ja turvallisesti käytettävissä.

• Tiloilla on selkeät käyttöehdot.• Tilat ovat sähköisesti varattavissa

varaamo.hel.fi –tilavarauspalvelunkautta

Page 20: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Avoin data

• Helsinki on avoimen datan japäätöksenteon globaaliedelläkävijä. Avoin data edistääpäätöksenteon läpinäkyvyyttä,osallisuutta ja luottamustakaupungin toimintaan.

Page 21: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Digitaalinen osallisuus

• Toimivat digitaalisetosallisuuskäytännöttukevat muutaosallistumista jahelpottavat laajojenjoukkojen osallisuutta.

?

Page 22: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Digitaaliset osallistumiskanavatDigitaaliset kaupunkitasoiset, avointa lähdekoodia ja rajapintoja hyödyntävät, laiteriippumattomatkanavat:

• hel.fi/palaute• Helsinki-sovellus (Android ja iOS laitteille)• kerrokantasi.hel.fi• www.helsinkikanava.fi• (Kerrokartalla.hel.fi)

• osallistu.hel.fi (protovaiheessa)

Page 23: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Anna palautettaAnna palautetta tai kysy, lähetä ehdotuksia, kiitoksia tai moitteita

hel.fi/palaute

Page 24: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallistuva budjetointi jaalueellinen osallisuus

Page 25: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Alueellinen osallisuus• Jokaiselle asuinalueelle nimetään

stadiluotsi eli kaupungin työntekijä,joka auttaa ja vauhdittaa yhteisöjenaloitteita.

• Kunkin alueen foorumit suunnitellaanalueyhteisön ja kaupungin tarpeidenmukaisesti yhdessä asukkaidenkanssa.

• Kolme yritysluotsia eli kaupungintyöntekijää vauhdittaa yritystenaloitteita sekä edistää alueellisiaelinkeino-ja työllistymis-mahdollisuuksia.

Page 26: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

1. Alueelliset foorumit ja stadiluotsit• Valtuusto linjannut, että Helsinkiin ei luoda alueellisia päätöksentekoelimiä.

• Taloudellinen ja työntekijäapu asukkaiden ja yhteisöjen ehdotuksille ja aloitteille olivoimakkain toive kuntalaisten yhteiskehittämistilaisuuksissa.

• Stadiluotsi on kaupungin työntekijä, joka edistää kaupungin, kuntalaisten ja eritoimijayhteisöjen yhteistyötä sekä vauhdittaa kuntalaisten aloitteiden etenemistä. Stadiluotsittekevät liikkuvaa työtä omalla alueellaan.

• Stadiluotsit myös tukevat osallistuvan budjetoinnin yhdenvertaista toteuttamista omallaalueellaan

• Jokaiselle kaupunginosalle nimetään stadiluotsi. Työntekijämäärän mitoituksen perustanaon käytetty suurpiirijakoa (Östersundom yhdistetty Itäiseen suurpiiriin) eli seitsemäästadiluotsia. Asukkaiden ja yhteisöjen näkökulmasta ratkaisevampaa on tietää, kuka on omankaupunginosan stadiluotsi.

• Alueiden eroista johtuen kullekin alueelle sopivat yhteistyöfoorumit tulee rakentaaasukkaiden ja kaupungin toimijoiden yhteistyönä.

Page 27: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Kaupungin kasvot ja tukiosallistumiseen

”Osallisuusvastaavat”

Stadiluotsi

Toimialojenalueellinen

vuorovaikutusja tilat

Aluefoorumit,osallistuvabudjetointi,tapahtumat javerkostot

Stadi-luotsit

SOTEKUVA KAYM

KASKO

Asukkaat

Kaupunki

Yhteisöt

Luottamus-henkilöt

Kasvatus jakoulutus

Kaupunki-ympäristö

Kulttuuri javapaa-aika

Sosiaali- jaterveystoimi

107 08542 723

97 995

111 476

90 737

49 375110 124

Alueellinenosallistuminen

Luvut ovat suurpiirienasukasmääriä.Östersundom osanaitäistä aluetta.

Page 28: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallistuva budjetointi

• Asukkaat äänestävät vuosittain noin 4.4miljoonan euron käytöstä asukkaidenehdotusten perusteella.

• Rahaa on sekä kaupunkitason että kunkinsuurpiirin hankkeisiin. Suurpiireillä on rahaaasukasmäärän mukaan.

• Äänestysikäraja on 12 vuotta.

€€

Page 29: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

3. Osallistuva budjetointi• Osallistuva budjetointi antaa kuntalaisille päätöksentekovaltaa rajatussa osassa kaupungin

talousarviota. Osallistuva budjetointi toimii samalla kaupunginosittaisten tarpeiden esilletulonkanavana ja äänestysratkaisu niiden priorisoinnin tukena.

• Osallistuvaa budjetointia käyttävät mm. Pariisi, New York, Madrid, Seattle, Barcelona ja Reykjavik.Helsingissä sähköisenä järjestelmänä ehdotetaan käytettäväksi Barcelonan avoimen lähdekoodinjärjestelmää, jolloin järjestelmää voidaan kehittää yhdessä.

• Sivuston testiversio jo valmiina https://osallistu.hel.ninja/

• Lähiörahaston muuttaminen osallisuusrahastoksi ja ohjaaminen osallistuvan budjetoinnin käyttöön luomahdollisuuden noin 5 miljoonaan euroon vuodessa. Kolmasosa rahasta on varattu koko kaupunginhankkeisiin. Kaksi kolmasosaa on jaettu suurpiireittäin asukasmäärän mukaan. Lähiörahaston avulla onparannettu lähiöiden viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta. Näin ollen voisi olla perusteltua asettaa tietylleosalle osallistuvan budjetoinnin hankkeita teemoitettuja erityisiä tasa-arvoa ja viihtyisyyttä parantaviatavoitteita ja rajauksia.

• Kansainvälisesti matala osallistumisikäraja tukee uutta opetussuunnitelmaa sekä luo jokaisellenuorelle todellisen vuosittaisen vaikuttamiskokemuksen. Heikommassa olevien osallistumista tuetaankullakin alueella.

Page 30: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Prosessi osallistujien näkökulmasta

•Ikärajaton mahdollisuusideoiden ja ehdotustentekemiseen

•Fyysiseen paikkaan sijoittuvatehdotukset merkitään kartalle,

•Monikanavainen ja kielinenviestintä käytössä ideoidenkeruuvaiheen aikana.

•Varmistetaan ehdotustenmoniäänisyys kohdentamallaviestintää eri väestöryhmille

•Stadiluotsit ja asukkaatjärjestävät yhdessä tapahtumiakeskustelun ja ehdotustenluomiseksi.

EhdotuksetSyksy 2018

•Aloitteista käydäänkeskustelua verkossa jakasvokkainen ja niille voikerätä kannatusta.

•Aktiivinen viestintä erikanavilla jatkuu

Keskustelu•Toimialat arvioivatehdotustentoteuttamiskelpoisuudenja kustannusarviot

•Osallistujat saavattietoonsa alustavattoteuttamisbudjetitehdotuksille.

•Yhteisökeskusteluehdotuksista ja niidenkannattaminen jatkuuvarsinaiseenäänestykseen saakka.

ArviointiTalvella 2019

•Kaikki äänestyvuonna 12vuotta täyttävät kunnanasukkaat saavat äänestääehdotuksista, jotka ovatsäännösten mukaisia jatoteutettavissa annetussabudjetissa.

•Osallistuja voi äänestääyhdellä alueella, mutta hevoivat itse valita alueensa.

•Kaupunkilaiset voivatäänestää sähköisesti taipaikan päällä esim.kirjastoissa.

ÄänestysKevät 2019

•Kaupunginhallitus vahvistaaäänestystuloksen ja päättäätoimeenpanosta

•Kaupunkilaiset voivatseurata hankkeidenetenemistäverkkopalvelusta ja esittääjatkokysymyksiäkaupungille.

•Ehdotusten tekijät voivatosallistua hankkeentarkempaan suunnitteluunvirkamiehistön jatoteuttajien kanssa.

Päätös ehdotustentoimeenpanostasyksy 2019toimeenpanoon

Page 31: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Prosessi hallinnon näkökulmasta

•Kaupunki tukeeehdotusten tekoa javisualisointia.

•Lasten, nuorten jaheikommassa asemassaolevien ryhmienosallistumista tuetaan.

•Alueellinen osallisuusrakenneja stadiluotsit jalkauttavatehdotusten keräämistä alueilla

Ehdotukset

•Myös virkamiehetosallistuvat keskusteluunesim. antamalla lisätietoatai ehdottamallallavaihtoehtoisiatoteuttamistapoja

•Moderoidaankeskustelua vain, josvihapuhetta tai muutalaitonta ilmenee

Keskustelu•Virkamiehet antavatehdotustentoteuttamiselle alustavanbudjettiarvion jakommentoivat ehdotustasuhteessa muuhunvalmisteluun jakaupungin strategiaan.

•Yleisökeskusteluehdotuksista ja niidenkannattaminen jatkuuäänestykseen saakka.

Arviointi

•Äänestäminen tapahtuupääosin verkossa.

•Kouluissa äänestetäänosana opetusta.

•Kirjastoihin tai muihinpalvelupisteisiin erialueilla järjestetäänresurssit äänestämisentukemiseksi.

ÄänestysKullekin valitulle ehdotuksellemääritellään prosessinomistaja hallinnossa, jokapäivittää sivuille tietoahankkeen etenemisestä javastaa uusiin kysymyksiin.Kaupunginhallitus vahvistaaäänestystuloksen.Ehdotusten tekijät otetaanmukaan suunnitteluun jamahdollisuuksien mukaantoteutukseen.

Toteutus

Page 32: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Osallisuuspeli

Page 33: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Pelin tarkoitus• Osallisuuspelin tarkoituksena on auttaa pelaajia pohtimaan, millä tavoin

osallisuutta voitaisiin käytännössä toteuttaa Helsingin kaupungin eritoimialoilla, jotta osallisuus saataisiin osaksi päivittäistä toimintaa jaHelsingistä tulisi käyttäjä- ja asiakaslähtöinen kaupunki.

Tavoitteet• Tutustua osallisuusmalliin ja luoda osallisuussuunnitelmaa koko

henkilökunnan voimin.• Saavuttaa yhteinen ymmärrys siitä, mitä osallisuus tarkoittaa omassa

työssä ja miten se tällä hetkellä toteutuu.• Sopia konkreettisia toimenpiteitä, joilla osallisuutta kehitetään jatkossa.

Page 34: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Roolit

FasilitaattoriFasilitaattori valmistelee työpajan,ohjaa keskustelua, seuraaajankäyttöä ja huolehtiidokumentoinnista. Ihannetilanteessapelissä on kaksi fasilitaattoria: toinenkeskittyy pelin etenemiseen, pelaajienkannustamiseen ja keskustelunpitämiseen raiteillaan, toinen huolehtiiajankäytöstä sekä keskustelundokumentoinnista.

”Johtaja”

On tärkeää, että peliä pelattaessamukana on joku, jolla on valtatehdä päätöksiä toteutettavistatoimenpiteistä.

Johtaja osallistuu peliin jakiinnittää keskustelussa huomiotaasioihin, joita organisaatiossatulee kehittää osallisuudenlisäämiseksi. Kiistatilanteissajohtaja ratkaisee yhteisestitehtävät päätökset.

Pelaajat

Pelaajat ovat henkilökuntaankuuluvia, toiminnastavastaavia henkilöitä. Työpajatoimii parhaiten kun pelaajiaon 3–5. Jos pelaajia onenemmän, yksilötehtävät voimuuttaa paritehtäviksi.

Page 35: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa
Page 36: Helsingin osallisuusmalli - Helsingin kaupunki · ja päätöksenteko Avoin ja osallistava Helsinki Kaupungin monipuoliset osallistumisen ja vaikuttamisen kanavat ja menetelmät verkossa

Pelimateriaalitmenetelmä-kortit

jokerikortitpelilauta

peliohjeet ohjevideo