Top Banner
EN TIDNING FRÅN HAMMARÖ KOMMUN • december 2011 • KUlTURsKOlANs EGNA äNGlAR • VAD HäNDER I KOMMUNEN pÅ NATTEN? • syssElsäTTNING sKApAR NyA FÖRUTsäTTNINGAR • VI äR FÖRbEREDDA – äR DU? VI ÖNSKAR ER EN RIKTIGT GOD HELG!
16

Hammaren nr 4 2011

Mar 19, 2016

Download

Documents

Hammarö kommuns informationstidning till alla hushåll på Hammarö.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Hammaren nr 4 2011

EN TIDNING FRÅN HAMMARÖ KOMMUN • december 2011

• KUlTURsKOlANs EGNA äNGlAR • VAD HäNDER I KOMMUNEN pÅ NATTEN?

• syssElsäTTNING sKApAR NyA FÖRUTsäTTNINGAR • VI äR FÖRbEREDDA – äR DU?

vi önskar er en riktigt

god helg!

Page 2: Hammaren nr 4 2011

2  •  hammaren december 2011

kulturgaranti för alla elever

• Allaeleverfårtillgångtillkulturellaupplevelser ochegetskapandepålikavillkor.

• Allaeleverfårtadelavminsttvåprofessionella kulturellaupplevelservarjeläsårfrånårskurs1-9.

• Kulturpedagogerarbetarmedskolanspedagoger förennaturligkopplingtillbarnensvardagslivi skolan.

• Skolanspedagogerfortbildasinomolikaestetiska ämnenocharbetssätt.

• Kulturskolanerbjudermöjlighettillfortsatteget skapande.

ingenting är omöjligt!

Blockflöjt,slagverk,dansellerteater?Ja,detärbaranågraavdeämnenduharattväljapå.Förpåkultur-skolanfinnsdetettstortutbudavbådeämnenochgrupper. Oavsettvilketämnedudeltarikommerduatthoppapåettäventyr.Viutgårifrånattalltärmöjligtochvivillgedigsomelevinspirationochverktygtillskapande.

Läsmerpåwww.hammaro.se/kulturskola.

Page 3: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  3

kulturskolans egna

änglar

DetärenimponeradreporterfrånHammarensombesökerkulturskolansharp-lektioner.PåbaranågraenstakaövningstillfällenhardetretjejernalärtsigattspelablandannatBlinkalillastjärna.Desernästanutsomänglarnärdesitterdärochspelarpådenstoraharpanssträngar. text&fotojosefin larnemark

– jag har velat spela harpa sedan jag var liten och det är kul att vi har möjlighet att göra det nu, säger Ellen som går i årskurs sju på Mörmoskolan 7-9. Hon är en av kulturskolans tre elever som har fått låna hem nyinköpta harpor för att öva.

En gång i veckan träffar de läraren Claudia Mitnei på kulturskolan som visar dem nya övningar. Claudia är en av alla begåvade lärare på kulturskolan som möjliggör att vi kan erbjuda ett så brett utbud av aktiviteter för våra elever.

– Mitt mål är att de ska ha roligt med instrumentet samtidigt som de lär sig tek-niken. Tillsammans upptäcker vi nya melodier på harpan. Men man ska inte öva för mycket för då kan det göra ont i fingrarna, säger Claudia med ett leende.

Hon har spelat harpa i över 20 år både i Rumänien och Sverige. Med hjälp av ett ekonomiskt bidrag som beviljades av kommunens idégrupp Uppslaget för kompe-tensutveckling inom kulturskolan kunde Claudia anlitas och ett antal mindre harpor köpas in.

När Ellen har övat klart så är det Irmas tur. Hon går i årskurs tre på Hammarlun-dens skola F-6 och har nära till övningslokalen. Hon får ett koncentrerat ansiktsut-tryck när hon hanterar den stora harpan utifrån Claudias instruktioner. Pappa sitter tålmodigt och väntar i soffan intill.

– Det var på en prova på-dag på kulturskolan som jag provade att spela harpa. Det var kul och jag är glad att jag fick börja med det. Jag har en grön harpa hemma som står i mitt rum, säger Irma med ett leende innan hon fortsätter att avsluta sin version av Blinka lilla stjärna.

Ellen och Irma är två av kulturskolans cirka 400 elever som provar sina musikaliska vingar varje vecka.

Page 4: Hammaren nr 4 2011

4  •  hammaren december 2011

– om du tar trasan så tar jag moppen. Ska vi ta med oss mer golv-medel också? Åsa Perlestam och Thomas Engholm förbereder sig inför efter-middagens och kvällens arbetspass. Under det senaste året har de arbetat med olika typer av grovstädning inom kommunens verk-samheter och just nu bonar de golv.

– Jobbet är oftast väldigt trevligt. I verksamheten blir de glada och tycker att vi gör ett bra jobb, det är roligt, säger Åsa nöjt.

Båda Åsa och Thomas har tidigare varit arbetslösa. De har stu-derat och haft ströjobb, men inget varaktigt arbete på länge. Så när de för snart ett år sedan fick chansen till ett års anställning i kommunen så var det en helt ny möjlighet för dem.

– Plötsligt fick vi en egen lön varje månad. Det är värt mycket, säger Thomas.

– Ja, verkligen, instämmer Åsa. Och att få rutiner i vardagen som ett jobb ger är också jätteskönt, humöret blir betydligt bättre.

Anställningen är en av åtgärderna som arbetsmarknadsenheten inom Hammarö kommun har kunnat hjälpa till med. Efter året som anställda har Åsa och Thomas fått rätt till nya dagar hos a-kas-san och färska referenser att visa upp för kommande arbetsgivare. Något som gett både ett stärkt självförtroende och ny motivation för att söka jobb.

– Vi försöker hitta bra lösningar för så många som möjligt som behöver ha hjälp ut i arbetslivet. Vi har ett nära samarbete med både biståndsenheten i Hammarö kommun och med Arbetsför-medlingen, säger Anders Lund som är projektledare på arbets-marknadsenheten.

Behoven och åtgärderna är många. Några har placering i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas vilket innebär att de varit ar-betssökande i flera år. Arbetsmarknadsenheten hjälper till med att ordna sysselsättningsplatser för de arbetssökande som befinner sig i Fas 3. Enheten hjälper också till med att ordna praktikplatser för arbetslösa inom andra faser i Jobb- och utvecklingsgarantin och i vissa fall anställningar inom ramen för socialförvaltningens behov.

– Att hitta praktikplatser är en av våra viktigaste men samti-digt svåraste uppgifter, berättar Anders. Vi försöker så långt det är möjligt att hitta uppgifter som matchar den kompetens som varje person har.

Och det finns många områden där personer i någon form av arbetsmarknadsåtgärd har gjort skillnad. Magnus Andersson är arbetsledare för två grupper och du har säkert märkt av deras fina jobb.

– Vi har en grupp som tillverkar stockbord och blomlådor som du kan se runt om i Hammarö kommun. Sedan har vi en grupp som har röjt sly i skog och parker på Hammarö. De städar även i centrum ett par gånger i veckan vilket verkligen har uppskattats, berättar Magnus.

sysselsättning skapar nya möjligheter

Medstöttningsågårdetatthittatillbakatillarbetslivet.ÅsaochThomasberättarhurdefåttnyaförutsättningarförjobbunderdetsenasteåret. text&fotokatarina adolfson

Page 5: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  5

sysselsättning skapar nya möjligheter

arBetsmarknadsenheten

Härarbetartrepersoner,fördelatpåtvåochenhalvtjänst.

• KommunenharettavtalmedArbetsförmedlingenomattta emotupptill40personeriJobb-ochutvecklingsgarantins Fas3.

• Under2010deltogdrygt120personerinomenhetensolika projekt.

Förutomatthjälpatillmedolikatyperavarbetsmarknadsåt-gärdersåärdetävenarbetsmarknadsenhetensomsamordnarsommarjobbikommunenförHammarösungdomar. 190ungdomarhadeferiejobb2010.Under2012ärdetung-domarfödda1995somharmöjlighetattsökasommarjobb. Hållutkikefterinformationomdettapå www.hammaro.seundermars.

Han tycker att det fungerar bra för det allra mesta, men att det alltid är jobbigt för den enskilde när praktik- eller anställnings-tiden närmar sig slutet.

Charlotte Gustafsson som är kostchef i Hammarö kommun har också stor erfarenhet av att ordna platser för personer i behov av en arbetsmarknadsåtgärd.

– I min verksamhet har vi inte haft svårt att hitta arbetsupp-gifter. Att ta in extra personer har gjort att vi kunnat prova lite olika projekt vilket varit värdefullt för oss. Jag har också flera per-soner som varit på praktik och som idag arbetar som vikarier i min verksamhet, säger hon.

anders lund Berättar att det finns fler goda exempel på dem som kunnat fortsätta med anställningar efter genomförd arbetsmark-nadsåtgärd, både inom Hammarö kommun och hos nya arbets-givare. Självklart ett viktigt resultat både för den enskilde och för kommunen. Men finns det något som man kan göra för att slippa att hamna i arbetslöshet?

– Det allra viktigaste idag om man är ung är att gå färdigt sin utbildning. Då kommer man ha betydligt lättare att få jobb. Det vill jag gärna skicka med till Hammarös ungdomar, säger Anders Lund.

För Åsa och Thomas, som i dagarna avslutar sin anställning i Hammarö kommun, börjar nu jakten på ett nytt jobb. Men båda känner sig nu mer säkra än innan och känner att de fått nya kun-skaper under året som anställda i kommunen.

– Vi har redan börjat söka jobb. Jag har blivit inspirerad av detta med städning och kan tänka mig att fortsätta inom det om-rådet säger Åsa och får snabbt medhåll av Thomas.

Page 6: Hammaren nr 4 2011

6  •  hammaren december 2011

VadskulleduviljaläsaomiHammaren?Ringellermejlagärnaochtipsa.Telefon:515277,e-post:[email protected]

hör av dig!

Katarina Adolfson – redaktörochinformationsansvarig

2011 var året då dialogen på Hammarö kommuns facebooksida tog rejäl fart. Det stora genombrottet kom i samband med det kraftiga snöfallet i början av året. Se-dan dess har vi ökat hela tiden och i slutet av sommaren sprängde vi gränsen för 500 gillare på sidan. Nästa år hoppas vi så klart att det är ännu fler som väljer att vara med oss på facebook.

2011 var också året då Hammarö skapa-de sin första app. Under sommaren kunde alla med smarta telefoner ladda ner appen Skärgård. Den var bra men lite begränsad och nästan helt inriktad på sommaren. Under hösten har vi arbetat med att vida-reutveckla den. Nu innehåller den mer för dig som bor på Hammarö, fritidstips och Återvinningscentralen till exempel.

Vi kommer även kunna ändra innehållet i appen beroende på årstid – det kommer

2011 var året...

du att märka under nästa år.2011 var även året då Hammarö fick sitt

eget mönster på Klässbolsprodukter. Ham-maröseglet är specialdesignat för Ham-marö och något som vi är mycket stolta över. Ska du ge bort en present till någon så är detta ett bra tips, med hög kvalitet och som sätter Hammarö på kartan.

ja, det är mycket som händer under ett år. Nu är det dags för 2012 och det ska bli spännande att se vad året har att bjuda på. Redan under hösten testade vi några olika former av dialog med er Hammaröbor med bra resultat. Kanske kan vi utveckla det yt-terligare under nästa år.

nu vill jag önska dig en fortsatt skön de-cember och en riktig God Jul och ett Gott Nytt År!

”IarbetetmedatttaframennyvisionärdetvårönskanattdetskaskemedhöggradavdelaktighetfråndigsomborhärpåHammarö.”Leif Sandberg

Såärdetdagsattsummeraännuettårochhögtidattblickaframemotettnytt.Detärtrotsallträtthärligtivintermörkretattkrypauppisoffanmedliteglöggochpepparkakorochfunderapåvadsomhäntochvadsomärpågång.

6  •  hammaren december 2011

leif sandBergKommunstyrelsensordförande

det är nu ett år sedan den nya majoriteten tog över ansvaret här på Hammarö. Många undrar vad har hänt och vad som är annorlunda. Vi har gått vidare med ett antal frågor som redan var påbörjade, men också tagit upp ett antal nya.

Frågan om utbyggnad och framdragning av vatten och avlopp på Tye har i år tagit några steg närmare en lösning genom att översikts-planen och en tidsplan för kommande plan-arbete nu är fastställd. Dessutom har projek-tering för en ny skola på Bärstad påbörjats. En helt ny fråga är planeringen för ett trygghets-boende som vi nu hoppas ska kunna byggas under 2012.

hammarö har sedan flera år haft ambitionen att öka dialogen med Hammaröborna. Vi sö-ker nya sätt att få till stånd en bättre dialog. Ett helt nytt sätt som vi nu har prövat är att in-

bjuda till idéverkstad. Du kan läsa mer om det på baksidan av detta nummer. Vår ambition är att hantera fler frågor på detta sätt.

Ett exempel på detta blir Hammarös vision, för under 2012 kommer vi att arbeta fram en ny vision för Hammarö. Med vision menar vi att beskriva vad vi ska sträva mot på lång sikt.

Dagens vision tar sikte på ett attraktivt bo-ende, hållbar tillväxt och ”ett gôtt liv”. Det är inget fel på vår vision, men efter en tid behöver man ändå fundera över om det också är andra mål som är viktiga. I arbetet med att ta fram en ny vision är det vår önskan att det ska ske med hög grad av delaktighet från dig som bor här på Hammarö.

Har du idéer om detta – var beredd, vi åter-kommer!

Till sist vill jag önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

ökad dialog med hammaröBorna

Page 7: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  7

servicesidan

vill du underlätta snöröjningen?

hjälp oss att minska riskerna för översvämningarBetet med att minska riskerna för över svämning i Haga, Götetorp och Gunnarskär pågår. Rökundersökningen av vatten- och avlopps nätet fortsätter som planerat.

Om du bor i ett av de husen där det har pyst ut rök på fel ställen så kommer du att få ett brev med mer information. För din egen, dina grannars och miljöns skull är det viktigt att felkopplingar åtgärdas sna-rast för att undvika översvämningar.

Hammarö kommun gör givetvis även sin del i detta arbete, bland annat bygger vi en ny pumpstation för dagvatten på Ekebovägen i Haga.

vi lyssnar på cyklisterna tack till alla er som svarade på vår enkät om kommunens cykel- och gång-vägar! Resultatet gav ett medelbetyg på 3 av 5 möjliga för säkerhet, belysning och snöröjning på vägarna. Det är ett medelgott resultat som vi givetvis vill förbättra.

Som en del i detta arbete kommer bland annat våra gång- och cykel vägar att markeras med tydligare skyltar. Nästa år kommer vi även att kunna rap-portera hur många vi är som passerar kommunens nya cykelmätare vid Nol-gård så håll utkik!

håll hastighetendu har säkert sett att vi har bytt ut många av kommunens hastighetsskyltar. Utifrån en ut-redning om kommunens trafiksäkerhet har vi sänkt hastigheten på över tio vägar. Men oav-sett vad det står på skylten så tänk på att anpas-sa hastigheten efter rådande trafikförhållanden.

Vi har även placerat ut varningsskyltar som blinkar vid starkt trafikerade övergångsställen på Gunnarskärsleden. Åtgärderna kommer att fortsätta under 2012.

text&fotojosefin larnemark

möter du en av kommunens fordonsförare som plogar bort snö i vinter så tänk på att sakta ner. För att slippa en snösträng i mit-ten av vägen åker plogbilen en bit in på din körbana. Håller du dessutom vägen fri och inte parkerar på gatan eller i en vändzon så hjälper du oss att effektivisera snöröjningen. Hämta gärna sand i de gröna lådorna som vi ställt ut och gör din egen uppfart säkrare.

Till stor del snöröjer vi med traktor vilket gör att det kan in-träffa ett ovälkommet möte med en brevlåda eller ett staket.

tänk på detta om en skada händer hos dig:

• Fotografera skadorna som har uppkommit i samband med snöröjningen. Har du bilder sedan tidigare är det bra att skicka med dem också. • Skriv ett brev till oss som du skickar med bilderna. Beskriv i brevet vad som kommit till skada, när det hände, värde på den skadade egendomen och eventuellt skade- ståndsanspråk. • Skicka det underskrivna brevet till: Hammarö kommun, Serviceförvaltningens gatuchef, Box 26, 663 21 Skoghall.• Skadeanmälan gör kommunen till vårt försäkrings - bolag efter diarieföring. Du som fastighetsägare har alltså ingen direktkontakt med vårt försäkringsbolag utan kon- taktar ditt eget försäkringsbolag.• Ersättningen för skadan avgörs av försäkringsbolaget. Anser de inte att kommunen har gjort någonting fel betalas ingen ersättning ut.

Page 8: Hammaren nr 4 2011

8  •  hammaren december 2011

den nya dricksvattenledningen till Hammarö är nu klar. Den innebär att leveransen av dricksvatten till Hammarö från Karlstad blir säkrare än tidigare.

Idag finns två ledningar som förser ön med dricksvatten och skulle en av dem gå sönder så kan hela ön fortfarande få vatten genom den andra ledningen. Det är en åtgärd som Hammarö kommun tillsammans med Karlstads kommun gjort för att öka säkerheten kring vårt viktigaste livsmedel – dricksvattnet.

Nu har Räddningstjänsten även tagit fram en nödvattenplan för Hammarö och Karlstads kommuner. Med den är vi förbe-redda om något trots allt skulle hända som gör att vi blir helt utan dricksvatten. Många av oss minns säkert hösten 2006 då en stor ledning för råvatten gick sönder i Randviken och senast i mars 2010 då både Hammarö och Karlstad var utan vatten under en dag på grund av en större läcka.

– I nödvattenplanen har vi valt ut och förberett platser som är lämpliga att använda för vattendistribution om det skulle behö-vas. Platserna har vi valt ut genom att exempelvis se vart många

vi är förBeredda – är du?bor och att det finns gott om plats att ställa upp vattentankar, berättar Sofia Palmberg som är säkerhetskoordinator på Rädd-ningstjänsten.

planen är noggrant framtagen och allt är förberett för att snabbt kunna tas i drift. Det finns instruktioner till åkare som ska köra ut vattentankar till de olika platserna och även beräkningar för ungefär hur ofta tankarna behöver fyllas för att täcka behovet på respektive plats.

– Med en sådan här plan så är vi väl förberedda för en händelse när vi är helt eller delvis utan vatten. De händelser vi råkat ut för tidigare har gett oss värdefulla erfarenheter som vi nu kan dra nytta av, fortsätter Sofia.

Planen kommer endast att användas när vi är helt utan vatten.

vilken plats som du kan hämta vatten på kommer du till exempel att kunna läsa på kommunens hemsida, www.hammaro.se, när det blir aktuellt.

vad kan du göra?

• ha rena kärl hemma!Haendunksomärlättattfyllavatteni.

• tänk på dina grannar!Kanskeharduengrannesomharsvårtatthämtavattensjälv.Ringpåochfrågaomdukanhjälpatillnärduhämtarvattentilldigsjälv.

• sök information! Aktuellinformationfin-nerdupåwebben:www.hammaro.seoch www.facebook.com/hammaro.se.

• ladda ner hammarö-appen!HarduladdatnerHammarösappsåkommerduattfåmeddelandendirektidinsmartatele-fonomenstörrehändelseskulleinträffa.

textkatarina adolfsonfoto kjell andersson & karlstads kommun

Nödenharingenlagsägsdet–menvihariallafallennöd-planföromviavnågonanledningskullebliutandricksvatten.

Page 9: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  9

försöksverksamheten med hälsocoacher samordnas av Statens folkhälsoinstitut och är ett samarbete mellan landsting, kom-mun och ideell sektor.

Under 2011-2013 ingår fyra landsting med ett antal kommuner i denna natio-nella studie som syftar till att skapa ett mer aktivt och hälsosamt åldrande för den äldre generationen.

– Det handlar inte om att uppfinna nya aktiviteter utan vi hjälper deltagarna att upptäcka allt som redan finns i Hammarö kommun. Syftet är att hitta någon form av aktivitet som individen har behov av. Det kan exempelvis vara träning på Kilene-gården, vattengympa på Sätterstrands bad-

hus eller någon föreningsaktivitet, säger Anette Ljungberg som arbetar som sjuk-gym nast i kommunen. Hon samarbetar med hälsocoachen Karin Jacobson.

– Genom att tillsammans jobba mot ett individuellt mål och få vägledning under processen ska deltagare i projektet förbätt-ra sitt hälsotillstånd. Jag hoppas att detta arbete är början på något nytt som kan fortsätta när försöksverksamheten är över och spridas till fler målgrupper, säger Ka-rin innan hon riktar sig till Margareta Pet-tersson som är en av deltagarna i arbetet.

– Mycket ger sig under resans gång. Mitt mål är att kunna kasta kryckorna och förbättra mina mat- och motionsvanor. Jag

läste om detta arbete i tidningen och skyn-dade att anmäla mig. Trots att det bara har pågått sedan september så känns det redan skillnad, konstaterar Margareta när hon kliver på träningscykeln.

Detta är en utveckling av det förebyg-gande arbetet inom kommun och lands-ting. Arbetet pågår under 18 månader då det ingår uppföljningssamtal. Deltagarna i studien får utökade hälsokontroller och minst fem individuella hälsosamtal utöver de gemensamma aktiviteterna. Deltagarna kommer även att få möjlighet att vara med i en hälsokurs med fokus på mat och kost som samordnas med Friskvården i Värm-land.

Ärdumellan60och75årochvillförbättradinlivskvalitet?Dåskaduläsavidareomarbetetmedhälsocoach.Livskvalitetärnågotsomviallasträvarefterochdetäraldrigförsentattgöraenförändring!Genomökadfysiskaktivitet,godamatvanor,delaktig-hetochgemenskapkandufåettfriskareliv. text&fotojacoB forsman & josefin larnemark

det är aldrig för sent att göra en livsförändring

vill du vara med?

DukangöraMargaretasällskap,detfinnsfortfarandeplatserkvariarbetetmedhälsocoachiHammarökommun!

Förattanmäladigskaduvara60-75årochhaminstettavnedanståendebesvärsomduvillgöranågontingåt:• haförhöjtblodtryck(140-159/90-99) somintebehandlasmedläkemedel.• haförhöjtblodsocker(Hba1c42-52 mmol/mol)somintebehandlasmed läkemedel.• halättaredepressionsomintebe- handlasmedläkemedel.• haettmidjemåttsomärstörreän 94cmförmänochstörreän80cm förkvinnor.

Ringtilldistriktssköterskanpåtelefon-nummer618400omduocksåvillvaramed! DuvetvälattdettaärkostnadsfrittochattdukananmäladigävenomduinteboriHammarökommun?Tachan-senduocksåochfåettfriskareliv!

Margaretas mål är att kunna kasta kryckorna.

Page 10: Hammaren nr 4 2011

10  •  hammaren december 2011

text&fotojosefin larnemark

lena är en av alla hammaröBor som kan bo hemma tack vare hjälp från kommunens hemtjänst och nattpatrull. Trots att hon sitter i rullstol så är det inga problem att få hjälp med dagliga bestyr och läggning när det finns hjälpmedel och trevlig nattpersonal som hjälper till.

– Hemtjänsten överlämnar dagens arbete till oss och vi rapporterar till dem igen på morgonen. Det är en viktig hjälp för Hammaröbor i alla åldrar och deras anhöriga, säger Christina Englund och visar skåpet med nycklar hem till de drygt 500 Hammaröbor som har trygghetslarm.

nattpatrullen Börjar sitt arbete efter klockan 21 varje kväll. Det är sju undersköterskor och en sjuksköterska som samarbetar varje natt. Undersköterskorna turas om att jobba inne på Gunnarskärsgården och att åka ut i nattpatrullens bil. Nattpatrullen besöker Hammaröbor som behöver hjälp i hemmet enligt ett fast schema och utifrån inkomna larm.

– En vanlig natt kan det komma mellan 15-30 larm om allt från hjälp med toalett-besök till bröstsmärtor. När de larmar får vi ett sms till nattpatrullens mobil och vi ringer upp dem för att bedöma deras hjälpbehov. Det är spännande för vi vet aldrig i förväg hur en natt kommer att se ut eller vilka vi kommer att möta, konstaterar Katarina Bäckstrand i nattpatrullen.

Socialförvaltningen är förmodligen de som har flest personer som arbetar varje natt runt om i kommunen. Utöver nattpatrullens personal så finns det personal på Gun-narskärsgårdens och Björkhagsgårdens avdelningar och andra gruppboenden. De arbe-tar alla mot samma mål.

– Det är viktigt att vi har bra underlag för att kunna bemöta personen på rätt sätt. Oavsett om vi kommunicerar med tal eller kroppspråk så vill vi bemöta människorna med respekt oavsett deras hjälpbehov, säger Ewa Bood samtidigt som hon sätter sig i nattpatrullens bil.

vet du fler intressanta saker som händer i Hammarö kommun på natten? Tipsa oss gärna på www.facebook.com/hammaro.se.

vad händer i kommunen på natten?–Jagkännermigtryggavattvetaattjagkanfåhjälpdygnetrunt.Detärsuveräntattfåhjälpnärjaggårupptilljobbetochnärjaggårochläggermig,sägerLenaFredholm.TrotsattklockannärmarsigmidnattsåärnattpatrullenstjejerpiggaochgladanärdehjälperLena.

Nattpatrullen vet aldrig hur många nycklar de kommer att använda under ett arbetspass.

Page 11: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  11

dygnet runt-jour

VissteduattviharberedskapdygnetruntföratthållaHammarötryggt? Omdetexempelvisgårettfastig-hetslarm,uppstårenvattenläckaellergatubelysningenslutarattfungerainågotområdesåärpersonalfrånserviceförvaltningendärinomkort. Detärävendomsomärsistattlämnavåraidrottslokalerefterattdesomiishallenharspolatisen,släcktochlåst. Vintertidharvidessutomutökadbemanningförattbedömasnödju-petochplogavåravägar.

ett säkert hammarö

DuvetvälattbrottsstatistikenvisarattHammarökommunärenavSverigessäkrastekommunerattboi?Genom-snittssiffranförSverigesallakommunerär9870brottper100000invånare,mot-svarandesiffraförHammarökommunvar4792anmäldabrottunder2010. EnavanledningarnatilldettaärattviviaRäddningstjänstenharbevakningochsäkerhetstjänstmedenbilburenväktareävenpånätterna!Viharocksådeltids-brandmänpåHammaröbrandstationochSjöräddningssällskapetskunnigafrivilligasomryckerutoavsettklockslag.

ny skola i Bärstadområdetnu fortsätter vi arbetet med en dialog tillsammans med rektorer och pe dago -ger kring hur den nya skolan ska utfor-mas för att stödja ett lustfyllt lärande. Det pågår även markförhandlingar kring var den nya skolan ska byggas i Bär-stadområdet.

– Det är viktigt att detta arbete får ta tid så att det blir pedagogiska och miljö mässigt hållbara skollokaler. Vi kommer att ha en projektledare som ska arbeta med målet att den nya sko-lan ska stå klar till höstterminen 2014, säger kommunchef Jan-Olof Appel.

Den nya skolan ska vara dimensio-nerad för att vi ska bli över 15 000 Hammaröbor för nu är vi nära! Beho-vet av åtgärder i skolorna som kom-mer att finnas kvar och förskolelokaler kommer att behandlas i kommande investeringsram för kommunen 2012 och framåt.

Det är mycket att hålla reda på för att släcka en idrottshall.

Lena kontaktar nattpatrullen när hon vill gå och lägga sig.

väntar du på förskoleplats?det är inte Bara vår grundskoleverk-samhet som når goda resultat. Vi har enligt Lärarförbundets rankning högst andel utbildad personal i för-skolan och högst andel barn som del-tar i vår förskoleverksamhet. Därför bygger vi nu tre nya förskoleavdel-ningar vid Ferlins förskola.

Den nya förskolan beräknas öppna i april vilket gör att vi behöver hjälpas åt för att välkomna alla nya barn.

Har du anmält behov av förskole-plats med början i januari, februari, mars eller april 2012? Kan du tänka dig att flytta fram inskolningen är du välkommen att kontakta oss på 51 50 00 eller [email protected].

Håll utkik på www.hammaro.se och www.facebook.com/hammaro.se för din chans att namnge den nya för-skolan!

Vet du att du

bor i Sveriges

fjärde bästa

skolkommun?

Page 12: Hammaren nr 4 2011

12  •  hammaren december 2011

maria eversmaria evers är ungdomsledare, kassör och styrelsemedlem i ungdomssektionen i hammarö ryttarförening. hon har i år fått ta emot stipendiet som årets ungdomsledare av svenska ridsportförBundet.

hur länge har du ridit?Jag har alltid sysslat med ridning, ända sedan jag var fem år gammal. När jag var liten följde jag med mina storasystrar till stallet. Ridning är det jag brin-ner mest för och det är min stora passion.

hur ska en Bra ungdomsledare vara?En bra ungdomsledare ska vara bra med barn och verkligen brinna för det den gör. Det är viktigt att ledaren tänker på hur den beter sig i stallet, men även utanför eftersom de yngre barnen ser upp till oss. Som ledare måste man tycka att det är roligt att lära ut.

varför fick du stipendiet?Jag blev nominerad till Värmlands ungdomsledare inom ridsport av de andra styrelsemedlemmarna i ungdomssektionen. Jag blev sedan uttagen för sti-pendium till Sveriges bästa ungdomsledare inom ridsport 2011. Ungdomssektionen fick också stipen-dium för Sveriges bästa ungdomssektion inom rid-sport 2011.

vad ska du göra för stipendiet?De pengar som jag fick ska användas till en ledarut-bildning. Jag vill i framtiden utbilda mig vidare så att jag blir en ännu bättre ledare. Vi i ungdomssek-tionen ska även åka till Globen i Stockholm och ta emot priserna på Stockholm Horse Show.

text&fotojacoB forsman

möte med... du kan få oväntat besökdu som Bor på bland annat Tyehalvön och runt Sundholmsvägen kan få besök av personal från Hammarö kommuns Mark- och planavdelning och Merita AB det närmaste året. Vi är nämligen ute och mäter bland annat gränsmarkeringar och höjder för att uppdatera den nuvarande kartan som finns över området.

har du frågor är du välkommen att kontakta Filippa Christiansen via kommunens växel på telefon 51 50 00.

Bli en vardagshjälte!vet du vad du ska göra om lampan slocknar eller det börjar brinna? Med hjälp av Räddningstjänstens steget före-tips kan du också bli en vardags-hjälte.

För att skapa en tryggare vardag behöver vi alla hjälpas åt! Du kan göra en insats för dig själv och andra genom att vara rustad för olika typer av oförutsedda händelser.

Vill du vara förberedd och ligga steget före kan du få tips och råd på Räddningstjänstens hemsida www.raddningkarlstad.se.

följ hammarö kommun på facebook

www.facebook.com/hammaro.se

för dig som skasökabygglovellergöraenanmälanärdetviktigtattkännatilldennyaplan-ochbygglagen.Den nya lagstiftningen är tydligare och nu ska byggnadsnämndenblandannatgestartbeskedinnandufårbörjabyggaochettslutbeskedinnandufåranvändabyggnaden.Omduinteföljerdennyalagenkandetblidyrt,sanktionsavgiftenförenolovligtbyggdsommarstugapå50kvadratmeterkanhamnapåentotalkostnaduppemot100000kronor.Glöminteattduävenbehövergöra en anmälanomdu ska installera enbraskamin.Att inte anmäladettakostar10000kronor.

vill du veta merkandugåinpå www.hammaro.se ellerkontaktamiljö-ochbyggförvaltningenpåtelefonnummer515000.

undvik höga bygg-sanktionsavgifter

Page 13: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  13

– vi är ett gäng glada ungdomar som gil-lar att göra roliga saker. Vi arrangerar ak-tiviteter för ungdomar för att vi älskar att påverka, förklarar Markus Shüssleder som är ordförande i Hammarö ungdomsråd.

Du kan göra Markus och de andra i Ungdomsrådet sällskap, vill du inte gå med som medlem så kan du ändå ge dem

var med och påverka du också!VetduomattduboriSverigesfjärdebästaochVärmlandsbästaskolkommun?Dukanvaramedochpåverkaförattviskakunnafortsättagebarnocheleverenbrastartilivet.Anmäldigtillsms-panelen,skrivtillosspåfacebookellervarförintegåmediHammaröungdomsråd?

text&fotomaja hedin & josefin larnemark

sms-panel med rätt att tycka till

Närelevernaisms-panelentyckertillomsinfavoriträttsåvinnerpizzaochtacosöverklassikersompannkakorochschnitzel.Svarsompotatisbullar,korvstroganoffochlaxvisarocksåattdetfinnsmångaolikagodarätterivåraskolrestauranger.Villduocksåvaramedochtyckatillsåärdetinteförsent!sms:a din skola, årskurs och tjej/kille till 070-541 53 26.Dusomharanmältdigkommerattfåfrågorvarjemånadsomdufårsvarapåimobilen. TachansenattvaramedochpåverkafrågorsomblandannatrörskolmateniHam-marökommun.Detkostaringentingutöverdinvanligasms-kostnad.

dina idéer på deras öppna möten på Mör-mo Gård första onsdagen varje månad.

Hammarö ungdomsråd sponsrar och hjälper bland annat till att arrangera många alkohol- och drogfria evenemang för ungdomar i Hammarö kommun. Nå-gonting som återkommer årligen är musik-festivalen Redhouse Rocks. De huvudsak-liga arrangörerna är fritidsgården medan ungdomsrådet bidrar med sponsring och arbete under kvällen.

– Det är så roligt att känna att man bidrar med någonting under de här kväl-larna! De positiva sakerna med att vara en rådmedlem är så många att jag inte kan räkna dem på mina fingrar, säger Markus.

Men Hammarö ungdomsråd är inte bara viktigt för Markus, utan är också till stor hjälp för många ungdomar i kommu-nen.

– Jag tycker det är viktigt att ungdomar

gör andra saker än att dricka alkohol på fritiden. Därför ordnar vi med fritidsakti-viteter så att ungdomarna känner att det finns alternativ till alkohol, säger Markus.

antalet medlemmar i Hammarö ungdoms-råd varierar. Rådet är intressestyrt, vilket innebär att man får bli medlem när man vill och är fri att avgå om man känner att intresset svalnar.

– Alla är välkomna att bli medlemmar i rådet, det finns inget typisk rådmedlem. Alla är olika och bra på sin egen grej. Ge-nom att alla personer har olika egenskaper kan vi komplettera varandra på ett bra sätt. Vi behöver fler och yngre medlemmar! Jag skulle vilja att alla de ungdomar i kommu-nen som känner att de vill påverka på nå-got sätt, kontaktar oss. Vi finns alltid här för att hjälpa till. Det finns aldrig något aldrig, alla kan vara med och påverka!

Vill du vara med i ungdomsrådet kan du ringa 054-51 51 11 eller mejla oss på [email protected].

Page 14: Hammaren nr 4 2011

14  •  hammaren december 2011

det händer på hammarö

Allmänhetens åkningVälkommen till allmänhetens åkning i Hammarö ishall. Nedanstående tider kan förändras, håll utkik efter aktuella tider på www.hammaro.se och glöm inte hjälmen!Tisdag 15.30-16.30 Onsdag 14.00-15.00 lördag 18.00-19.00 söndag 09.00-10.30 Psst… är det tillräckligt kallt så spolar vi även kvartersplanerna runt om i kom-munen. Du hittar alla kvartersplaner på webben eller i vår nya Hammarö-app i din smarta mobil.

utställningAr5-30 decemberAnkomst, 12 tolkningar av julkrubban,utställning i bibliotekets konsthall.

JUllOV OcH spORTlOV pÅ HAMMARÖ

Torsdag 22 december till och med tisdag 10 januari är det jullov i kommunen. sedan är det inte långt kvar till sportlovet vecka 9!

spORTlOVspROGRAM•tisdag28/2kl12-14pyssel- och skrivarverkstad.

•onsdag29/2kl12 Tolleriskola och föreställning med trollkarlen Roberto.

•onsdag29/2kl15sportlovsfilm.

•fredag2/3kl12-14Målarverkstad.

Håll utkik på www.hammaro.se efter mer information om allt roligt som händer i kommunen under loven!

ÖVrigt 22 januariKom och byt, bytesmarknad på Kilene-gården. Inlämning kl 10-12, försäljning kl 12-13.30. Arr. av Friluftsfrämjandet.

18 februari kl 11-12barnens Vasalopp, Kilene. Åldersgrupp upp till 12 år. Startavgift 20 kronor.

hAmmArÖ fÖrsAmling 18 december kl 18Taizémässa, Skoghalls kyrka med Tomas Frylmark. 24 decemberJulkrubban kl 11, Hammarö kyrka med Regina Piscator.Julbön kl 17, Hammarö kyrka med Maria Hallén.

hammaren ges ut av hammarö kommun

Ansvarig utgivare ochredaktör: [email protected]

Telefon:515000

Grafisk form:MariaKarlberg-Back,WhiterShadeAB

Tryck:TryckeriKnappen,Karlstad

Omslagsbild: ClaudiaMitneiochEllenGustafsson

Foto: JosefinLarnemark

E-post:[email protected]

Facebook:www.facebook.com/hammaro.se

Hemsida:www.hammaro.se

Midnattsmässa kl 23.30, Skoghalls kyrka. Tomas Frylmark med Viva Voce: Niklas Lindholm trumpet och Margaretha Jonas-son flöjt.

25 decemberJulotta kl 7, Hammarö kyrka. Jan-Evert Petersson med Hammarö kyrkokör. Rus-tan Christensson, trumpet och Peter Bret-schneider, solosång.

31 december Nyårsbön kl 17, Hammarö kyrka med Tomas Frylmark.

Page 15: Hammaren nr 4 2011

hammaren december 2011  •  15

kommunen informerar

Du som är företagare eller har tänkt starta företag på Hammarö:

Boka in den 14 feBruari för då kommer vi att ge dig en alla hjärtans bra företagardag på Hammarö.

Fråntidigmorgontillsenkvällkommerviattordnaolikaaktivitetersomduharmöjlig-hetattdeltai.Låtdiginspireras,nätverkameddinakollegorochhakul!Smakprovurprogrammetärfrukostträffmedlokalaföretagshjältar,mingelmässaochgodmiddagmedunderhållningunderkvällen. Hållutkikefterdetaljeratprogramochinbjudan,menbokaindagenredannu!

Dagen arrangeras av Hammarö kommun, Almi/Det företagsamma Värmland, Nyföre tagar­centrum och Communicare.

årets stipendiater i hammarö kommun

årets företag

ÅretsföretagarepåHammaröär

urban svensson, ica supermarket

Skoghall.

kultur-stipendium

hammarö konstföreningär2011årskulturstipendiat.

ledar-stipendium

Ledarstipendium2011tilldelas

helle & Bengt johansson,handboll.

årets idrotts-prestation

UtmärkelsenÅretsidrottsprestation

gestillfiliph svensson,

bangolf.

tack till er som hjälpte oss att nominera miljöstipendiater! Bland de förslag som kom in till kommunen går 2011 års miljöstipen-dium till Leif Löfgren för hans insatser inom miljö- och energi-området både i sitt arbetsliv och på sin fritid.

Leif arbetar som energiingenjör på Stora Enso och sitter dess-utom med i styrelsen för Vindkraft Gässlingen ekonomisk fören-ing och är engagerad i Värmlands Energi & Vindkraftsförening. Vid sin sommarstuga utanför Lillängshamnen använder han även solens strålar för att få elström och varmvatten.

– Det är kul att få dela ut miljöstipendiet igen efter några års uppe håll. Leif är en värdig stipendiat, men han hade god konkur-rens av flera vardagsnära miljöhjältar. Ni är välkomna att söka igen nästa år, säger Mikael Jern, kommunalråd för miljöfrågor.

stipendierna delades ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 5 december.

Vi säger grattis till samtliga stipendiater!

miljö-stipendium

2011årsmiljö-stipendiatär

leif löfgren.

hammaröseglet kan flytta in till digvill du ha en present med Hammarökänsla så finns det nu löpare och handdukar från Klässbols linneväveri med Hammaröseglet. Det unika mönstret har skapats av designern Helena Bengtsson. Handdukarna och löparna finns i färgerna blått, svart och oblekt som kan flytta hem till dig. Produkterna finns att köpa på bland annat Zick-Zack i Skoghalls centrum.

– Kunderna som hittills har varit inne och sett våra löpare och handdukar har tyckt att det är spännande och de har gillat att mönstret är så enkelt. Vi hoppas att kun-derna tycker om dem lika mycket som vi gör, säger Maria Eurén och Jessica Carlsson på Zick-Zack.

Hammarö i MObIlENNu är Hammarös app till din smarta mobiltele fon upp daterad. Här finns information som passar såväl den rutinerade Hammaröbon som den ny fikna turisten.

prova du också!

Page 16: Hammaren nr 4 2011

1 fråga

till 4 ...

Vad vill du se i centrala Skoghall?

Erik sundkvist Kräutner, skoghallEnaffärmedkillklädervorebra,såmanslipperåkaintillstan.

Anita salomonsson, RudDetbehövsflerroligaaffärer,somkläd-ochinredningsaffärerochmerområdenförbarnen.

Ronny Norström, HagaEttinomhustorgmedsaluhallvoreettlyftförSkoghallscent-rum.

birgitta Wiklund, skoghallJagskulleviljaattmangjordeLillängenattraktivtochtogtill-bakadetgamlaByxfickstorget.MankansättautrabatterochhaettgrönområdehelavägennertillLillängshamnen.

GRUPPFÖRSÄNDELSETILLHUSHÅLLEN

många har idéer om centrala skoghall

Cyklarattlåna,flersittplatser,statyer…MångaHammaröbortogchansenattlämnaidéeromutformningavcentralaSkoghall. text&fotokatarina adolfson

en idéverkstad genomfördes en lördag i slutet av oktober i kommunhuset i Skoghall. Hit fick alla som ville komma och lämna idéer och förslag kring utformningen av stråket från Skoghallsåd-ran, genom centrum och till Lillängshamnen. Kommunen kommer att göra en plan för hur stråket ska se ut och idéverkstaden var uppstarten på det arbetet.

– Vi ville att Hammaröborna skulle få vara med redan från början och det var spännande att få testa nya metoder för att fånga upp alla idéer, be-rättar kommunarkitekt Karin Manner.

För idéerna kunde lämnas på många olika sätt. En del skrev ner sina tankar, andra ritade, klippte och klistrade. Några provade även att kliva in i vi-deokiosken för att spela in sina tankar med hjälp av en webbkamera.

I kommunhuset fanns både tjänstemän och förtroendevalda för de som ville diskutera sina idéer på plats. Allt eftersom idéerna strömmade in sattes de upp på tavlor i entrén så att alla kunde ta del av dem. På så sätt föddes även nya idéer.

Idéerna rörde alltifrån utlåning av cyklar och

fler sittplatser till att göra Lillängstorget till en piazza och göra en vattenkanal längs hela stråket. Många hade också önskemål om mer färg och grönska längs stråket och att göra något åt scenen i centrum.

– Vi är glada att så många ville vara med och tycka till och lämna förslag på centrum-planen. Det är en viktig del i det fortsatta arbetet, säger Karin.

Idéverkstaden flyttade dessutom ut till Mör moskolan 7-9 under en dag i början av decem ber för att fånga upp ungas idéer.

nu är det dags för nästa steg. Exakt hur det kommer att gå till är inte klart ännu, men alla idéer ska gås igenom och vägas samman med kommunens egna tankar och planer.

– En arbetsgrupp kommer att sätta sam-man ett eller flera förslag som Hammarö-borna på ett eller annat sätt kommer att ha möjlighet att tycka till om. Centrala Skog-hall ska bli ett livfullt stråk som vi har tagit fram tillsammans, avslutar Karin.