Top Banner
52

Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Jan 27, 2016

Download

Documents

murat uzun

halk,ulasim,dergisi,
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı
Page 2: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

on-kapaki-ici-arka-kapak-ici:Layout 1 23.03.2013 14:01 Page 1

Page 3: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:20 Page 1

Page 4: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

2

İÇİNDEKİLER

İmtiyaz Sahibi:

Murat UZUN

Gsm.: 0555 553 20 72

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Ahmet ERGUN

Gsm.: 0505 423 12 17

Editör

Ahmet ERGUN

Muhabir

Taylan Özgür DİL

Halkla İlişkiler Müdürü

Melek ALTUNDAŞ

Grafik Tasarım

EYLÜL GRAFİK-Satı GÖKÇE

Tel: (0212) 252 62 57

Yönetim Yeri

Tarlabaşı Bulvarı Kalyoncu

Kullu Mh. Gönül Apt. No.:242

Kat: 2 Daire: 2

34435 Beyoğlu/İSTANBUL

Tel&Fax : 0212 361 45 29

E-mail:

[email protected]

Basım Yeri

ANKA Matbaacılık LTD.ŞTİ.

YAYIN TÜRÜ

Ulusal Süreli Yayın - Aylık

İçin

deki

ler

ERİŞİLEBİLİRLİKTE ASIL ÖNEMLİ OLAN FİZİKİ ÇEVRE İÇİN

BELEDİYELER HAREKETE GEÇMELİ

12-1

3-14

104

TÖHOB3. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI

TÖHOB, İSMAİL YÜKSELİLE DEVAM DEDİ

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:20 Page 2

Page 5: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

3

Türkiye’de ki özel halk otobüsçülerinin bir olduğu tekçatı olan Töhob ay başında yaptığı seçimle gelecek 3 yılınaİsmail Yüksel ile devam etme kararı verdi. Böylesi sancılıbir evrede yapılan seçim, birlik ve bütünlüğün de pekiş-mesini sağladı. Yeni yönetime verilen güven oyu aynı za-manda büyük beklentilerin de habercisi konumunda oldu.

Halk otobüsü esnafının sıkıntılarına en acil çözüm şüp-hesiz ki ortak hareket olacaktır. Her cepheden el birliği ileönemli adımların atılması uğruna tüm sektör başkanları-nın sorunlara eğilmesi gerekmektedir. Fakat bu çalışmalarbirlikte karar alınmak sureti ile uygulanmalı ve yurt gene-linde ki tüm esnafın çıkarlarını sağlamalıdır. Bu zamanakadar sağlanamayan birlik için artık bir umut var. İnşallahgerçekleşecektir.

Tekirdağlı Kendini SeçtiTekirdağ halk otobüsü ihalesi sonucu 7 yıllığına ihaleyi

kazanan Tetaş firması Tekirdağlı kimliği ile halkın desteğinide ardına almış gördük. Yolcular ile yaptığımız söyleşilerdehalkın da bu durumdan memnun olduğu açık. Filosundatamamı 2013 model Otokar Sultan araçları ile modern birhizmet sunan Tetaş’ı bizler de Halk Ulaşım Dergisi olaraktebrik ederiz.

Şehiriçi yolcu taşımacılığın her geçen gün kalitenindaha da yükseldiğini görmek gurur verici önemli bir ge-lişme. Lakin böylesi gelişmeler artık hükümetin de destek-lerini hak etmektedir. Halk taşımacılığını bir kamu hizmetiolarak yerine getiren camia Töhob’un da çabaları ile uma-rız siyasilerden gerekli destekleri alacaktır.

MURAT UZUN

editörden

TÖHOB GELECEĞİNEKARAR VERDİ

4826-

2716-

17ESKİŞEHİR’İN NAZAR BONCUĞU KARA MELEK ŞOFÖRLÜĞÜ KOCAYA TERCİH ETTİ

TÜRKİYE ŞEHİRİÇİ OTOBÜS PAZARINDA

DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK ADIM.

TEMSA – DEMİRBAŞ İŞBİRLİĞİ

ISUZU İLE ARIZASIZ TAM 2 MİLYON KİLOMETRE

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:20 Page 3

Page 6: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

4

Erişilebilirlik konusu ele alınırken, fizikiçevre ve ulaşım araçlarının erişilebilir olmasınınbirbirleri ile çok yakın bağlantısı bulunduğu dü-şünülmelidir. Salt araçların erişilebilir olması,alçak tabanlı dizayn edilmesi ve iç tasarımınınengelli dolaşımına uygunluğu, ulaşım sisteminierişilebilir kılmaz. Öncellikle engelli kişilerin oaraca ulaşabilmesi için fiziki koşulların erişile-bilirlik açısından düzenlenmiş olması gerekmek-tedir.

ESKİLER DÜZELTİLMELİ, YENİ-LERE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

5378 sayılı yeni yasa yerel yönetimleri artıkbu konuda daha dikkatli olmaya mecbur kılmak-tadır. Özellikle yeni yapılaşan alanlarda erişile-bilirlik konusuna gerekli özenin gösterilmesi,eski yerleşim alanlarının ise herkesin erişimineuygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekmek-tedir.

ABD VE AVRUPA İLE TSE STANDAR-LARI AYNI AMA…

Anadolu çok sayıda medeniyete ev sahipliği

ERİŞİLEBİLİRLİKTE ASIL ÖNEMLİ OLAN FİZİKİ ÇEVRE İÇİN

BELEDİYELER HAREKETE GEÇMELİ

Elif Can Yüce EMBARQ Türkiye - Sürdürülebilir Ula-şım Derneği'nde Şehir Plancısı ola-rak, özellikle İstanbul Metrobüshattında erişilebilirlik ve yayalaştırmaprojesinin ekonomik etkilerinin ana-lizi konularında çalışmaktadır.2009 yılında ODTÜ Şehir ve BölgePlanlama bölümünden mezun oldu.ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’ndeKentiçi Toplu Taşım ve Hızlı OtobüsTaşımacılığı konuları üzerinde yükseklisansını tamamladı. EMBARQ’a katıl-madan önce Ankara’da özel bir plan-lama bürosunda şehir plancısı olarak

yurtiçi ve yurtdışı projelerinde çalıştı.

Elif Can YÜCE EMBARQ TürkiyeSürdürülebilir Ulaşım Derneği

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:21 Page 4

Page 7: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

5

yapmış, binlerce yıllık yerleşim geçmişi olanbir coğrafyadır. Bu yüzden birçok şehirde so-kakların ve caddelerin darlığı nedeniyle kal-dırımların yeterli genişlikte yapılamamalarıve erişilebilir olmamaları normal karşılana-bilmektedir. Ancak yeni yapılaşan alanlardada aynı problemlerin karşımıza çıkmasıkabul edilebilir değildir. Bu yaklaşımın se-beplerini irdeleyelim: 2011 yılında, Ameri-kan ve Türk Standartlarının karşılaştırıldığıbir çalışmada TSE standartlarını ayrıntılı ola-rak inceleme imkânı buldum. TSE’nin belir-lediği standartlarda, yerleşim alanlarındakikaldırımların, merdivenlerin ve rampalarınnasıl olması gerektiği açık ve net bir şekildebelirtilmiş olmasına rağmen hâlâ bir kişinindahi yürüyemeyeceği genişlikte kaldırımlaryapılmaktadır. Amerika’da ve Avrupa’dakiülkelerde de benzer standartlar bulunmakta-dır. TSE’nin belirlediği standartların bu stan-dartlardan fazla farkı yoktur. Ancak bizimkentlerimiz yine de erişilebilir değildir.Bunun başlıca sebebi standartların uygulan-masını dayatan ve denetleyen bir mekaniz-manın bulunmamasıdır. 2002 yılında yapılanÖzürlüler Araştırması’na göre Türkiye nüfu-sunun %12.29’u, başka bir deyişle 8.5 mil-yonu, engellidir. Bu sayıya söz konusukişilerin ailelerini de eklediğimizde Tür-kiye’de toplumsal hayata katılmada sorunlaryaşayan birçok insan olduğu görülmektedir.Çocuklu aileleri, geçici engeli bulunanları veyaşlıları da dahil ettiğimizde erişilebilirliğinçok büyük bir kitleyi ilgilendirdiğini rahat-lıkla söyleyebiliriz.. Yeni yasa ile TSE’ninbelirlediği erişilebilirlik standartlarının uy-gulanması zorunlu hale gelecektir. Bu da en-gelli vatandaşları, ailelerini ve engelliler ileilgili sivil toplum kuruluşlarını sevindiren birsonuçtur..

ARAÇLAR KOLAY, YA ÇEVRE?Araçların erişilebilirliğini sağlamak için

yapılması gereken düzenlemeler fiziki çev-renin düzenlenmesine oranla daha kolay vedaha az maliyetlidir. Aracın alçak tabanlı ol-

ması, engellilerin giriş yapacağı kapıya en-gelli rampasının monte edilmesi gibi, araç fi-lolarının belirli zaman aralıkları ileyenilenmesi gerektiğinden yeni alınacakaraçların engelli erişimine uygun olması zo-runluluğu vardır. Bu koşullarda asıl önemliolan fiziki çevrenin engelli erişimine uygunhale getirilmesidir. Zira bu durum hemzaman alacak hem de maliyetli olacak bir sü-reçtir. Bu yüzden belediyeler kendilerine ve-rilen süre içinde yapılması gerekenleritamamlayabilmek üzere en kısa sürede hare-kete geçmelidir.

Sonraki yazılarımda, 2005 yılında, yasa-nın çıkmasından sonra yapılmış bir projedeerişilebilirlik konusuna ne kadar dikkat edil-diğini farklı/çeşitli örnekler ve görseller ilesizlere aktaracağım.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:21 Page 5

Page 8: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Türkiye’nin en çok satılan otobüs markası Otokar, İETT İki-telli Garajı’nda yeni bir tesis açtı. İETT’den yakın za-manda üç ihale kapsamında alınan 750 adet otobüsün

yedek parça, 5 yıllık bakım ve idamesinden sorumlu olan Otokar buhizmetleri vereceği yeni tesisin açılışını 22 Mart 2013, Cuma günügerçekleştirdi. “İETT Otokar İkitelli Bakım Onarım Kademesi” ninaçılış töreni İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, OtokarGenel Müdürü Serdar Görgüç ve Otokar Genel Müdür YardımcısıBasri Akgül’ün katılımlarıyla yapıldı.

MAGİRUS İLE BAŞLADI KENT İLE DEVAMDüzenlenen törende konuşma yapan Otokar Genel Müdürü Serdar

Görgüç, 50 yıl önce İETT’ye yine Otokar’ın hizmet verdiğini anım-satarak şunları söyledi: “1960’lı yıllarda döneminin en çağdaş araçlarıolan burunlu Magirus otobüslerimiz ile İETT ile başladığımız yolcu-luğa 2010’lu yıllarda yine İstanbul’umuza yakışır modern KENT oto-büslerimizle devam ediyoruz. 50 yıl sonra yeni nesil otobüslerimiziİstanbul sokaklarında görmek ve milyonlarca insanın taşınmasına ve-sile olmak bizim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı... Sözleş-memize göre şimdiye kadar 200 araç teslim etmiş olmamızgerekirken, bugün itibarı ile 300 adet aracımızı kullanıma sunduk. Sa-nırım bu rakamlar heyecanımızın en güzel kanıtı.”

889 ŞOFÖRE EĞİTİM VERİLDİTörende Otokar’ın İETT’ye İkitelli Garajı bünyesinde verilen hiz-

metler ve işleyişler hakkında bilgi veren Otokar Satış Sonrası Hiz-metler Müdürü Levent Sayar, hizmete alınan tesiste güncel ihtiyaçlardoğrultusunda yapılan restorasyon ve iyileştirme yatırımlarından bah-setti. Sayar, İETT garajlarında şu ana kadar 889 şoföre eğitim veril-diğini, araçların servise verilme oranın hedeflenen değerden çok dahaiyi bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

6

OTOKAR İKİTELLİ’YE TAŞINDI

“IETT İşletmeleri Genel Müdürlü-ğü'nün üç ihalesini kazanarak top-lamda 750 adet otobüs siparişi alanOtokar’ın yeni tesisi İETT İkitelliGarajı’nda açıldı.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:21 Page 6

Page 9: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 7

Page 10: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

8

Hareket Lojistik, Tuzla’da 33 metre boyunda ve 10,5 metreyüksekliğinde 120 ton ağırlığında katamaran taşıdı.

Hareket, 33 m uzunluğunda, 9 m genişliğinde, 10,5 m yüksekli-ğinde ve 120 ton ağırlığındaki katamaranı, Tuzla Logos Marine ter-sanesinde yükleyerek 3 km’e uzaklıktaki RMK Marine tersanesine9 kişilik bir ekip ile 4,5 m genişliğinde 1 adet 18 dingil buçuklu hid-rolik modüler dorse kombinasyonu, 2 adet çekici kullanılarak 2 adetöncü aracı nezaretinde 9 saat süren başarılı bir operasyonla taşıdı.

Etis Lojistik, kontratlı müşterileriarasına, alanında Türkiye veKuzey Avrupa’nın önde gelen

refrakter üreticisi Kümaş Manyezit SanayiAŞ’yi de ekledi.

Etis Lojistik Genel Müdürü Erdal Kılıç,müşterilerinin ihtiyaçlarına göre projeler ge-

liştirerek kaynak kullanımını optimize edenEtis’in zamanında ekonomik ve kaliteli hiz-meti müşterisine tedarik zincirinin bir parçasıolarak sunduğunu kaydetti. Türkiye’nin öndegelen kuruluşu Kümaş’ın tedarik ve dağıtımlojistiği hizmetleri için kendileriyle çalışmakararı aldığını söyledi.

KÜMAŞ VE ETİS LOJİSTİK İŞ BİRLİĞİ

TLS Lojistik, 1,5 milyon TL yatırımla hijyenik paketlemeodası kurdu. Tuzla’daki Capella deposu bünyesinde kurulanoda, müşterilerin taleplerine göre çocuk bezi, kadın pedi gibi hij-yenik ürünlerin paketlenmesi, barkodlanması ve etiketlenmesigibi işlemler için kullanılıyor.

Hijyenik paketleme odasında yangına dayanıklı yalıtım malze-mesi kullanıldı. Yalıtım sayesinde içerideki ısı, tam olması gerektiğideğerde tutulabiliyor. Oda içerisinde ısı kontrolüne yardımcı soğu-tucular da bulunuyor.

SEKTÖRDE BİR İLK

Borusan Lojistik, 5 milyon dolar tutarındaki inovasyon yatırı-mıyla geliştirdiği elektronik taşımacılık ağı projesini sektörünhizmetine sunuyor. Bu amaçla Borusan Lojistik çatısı altında

kurulan ETA şirketi, sektörde bir ilki gerçekleştirerek KOBİ'lere internetüzerinden, nakliyecilere ise mobil teknolojileri kullanarak büyük avan-tajlar getiriyor. Sistem sayesinde, KOBİ'lere yüklerini taşıyacak güvenilir,sigortalı, maliyet avantajı yaratan, 7x24 izlenebilen nakliye hizmeti sağ-lanırken, kamyoncu esnafına iş sürekliliği, maliyet avantajı ve verimlilikkazandırılıyor.

120 TON ‘HAREKET’ ETTİ

ÇOCUKLAR GÜVENDE OLSUNT.C. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik eğitimi ve güven-

liği ile ilgili çalışma yapan kurum ve kuruluşların katılımıyla Ankara’dadüzenlenen “Çocuk ve Trafik Eğitimi Çalıştayı” bu yıl Doğuş OtomotivTrafik Hayattır platformu işbirliği ile gerçekleşti.

Çalıştayın sonunda yayınlanan bildiride Türkiye’de meydana gelen trafikkazalarında ölenlerin yüzde 7,5, yaralananların ise yüzde 11’inin 0 ile 14yaş arasındaki çocukların olduğuna vurgu yapıldı.

TLS’DEN HİJYENİK YATIRIM

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 8

Page 11: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 9

Page 12: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

İki ayrı ekibin yarıştığı genel kurulunöncesinde Pendik Green Park oteldeyoğun lobi ve kulis çalışmaları ya-

pıldı. Genel Kurul TÖHOB Genel SekreteriOnur ORHON tarafından açıldı. Sponsor fir-malara plaket takdiminden sonra Divan’aYıldırım YILMAZ, Nevzat GÜNEŞ, Gülte-kin BÖREKÇİ oybirliği ile seçildi.

Görevi devralan Divan genel kurul çalış-malarını toplantının sonuna kadar başarıylayürüttü. Her iki aday İsmail YÜKSEL ve

Metin MISIR birliğe bakışları ve yürütülecekyeni dönem çalışmaları üzerinde durdu. Ya-pılan seçimler sonrasında yeni TÖHOB yö-netimi İsmail YÜKSEL başkanlığında OnurORHON, Mustafa USLU, Ali ARSLAN,Halil KADİFE, Lokman AKHAN, İhsanMELEKOĞLU, Okan YALÇIN, Fesih KA-YA’dan oluştu. Katılım % 85 oranında ger-çekleşirken yönetimi üstlenen listekatılanların % 62’sinin tercihi oldu.

Seçimler sonrasında iki aday el ele dele-geleri selamladı. İsmail YÜKSEL yaptığı te-şekkür konuşmasında bu genel kurulun özelhalk otobüslerinin sahipsiz olmadığını gös-termesi açısından büyük önem taşıdığınıifade etti.

TÖHOB Genel Sekreteri OnurORHON’da şu açıklamalarda bulundu.

“Her şeyden önce genel kurulun özelhalk otobüsü sektörüne ve camiasına yakışırve yaraşır nezih bir ortamda gerçekleşmesin-den memnuniyet duymalıyız. Buna katkısağlayan, katılım sağlayan delegelere bura-dan bir alkış gönderelim. Özel halk otobüsüsektörünün farklı ve ayrıntılı sorunları bele-diyelerle, merkezi yönetimle o kadar iç içeve yoğun yaşanmaktadır ki üyeler bir sihirlideğnekle bunların çözümünü beklemektedir.Tabii ki umut etmek ve istemek en doğaldır.

Ancak doğru bakış TÖHOB oluşumunuanlamakta yatmaktadır. TÖHOB bir siviltoplum kuruluşu hedefiyle çalışmalar yap-maktadır. Kamuoyu yönlendirmesi, sektörüntanıtımı ve yaygınlaştırılması önceliklerdir.Buna bağlı olarak yerel ölçekte yaşanan pekçok sorunun da takibini yapmak zorunluluğuortadadır. Bunu mazeret üretmek ve olanak-ların yetersizliğine bağlamamak gerekiyor.

Biz sınırlı TÖHOB olanakları ve kaynak-

ları ile bu sektörde üretilen her çalışmanıniçinde olmaya, destek sağlamaya gayret har-cıyoruz. Bize gelen konularla ilgili temel ça-lışmalar yapıyoruz. Bu kuruluşun iyiçalışmasını istiyorsak üyeler olarak sürekliiletişim içinde olmamız, bilgileri paylaşma-mız gerekliliğine inanmalıyız. Her şeyiTÖHOB yapsın dersek yanılırız. TÖHOBüyelerden ne kadar veri gelirse o kadar çokçalışma yapmak zorundadır. Bu önemlidir.

Biraz da yeni dönem projeleri üzerindeduralım. Farklı bir yönetim dönemi hedefle-niyor. Bununla ilgili hazırlıklar henüz rapor-lama aşamasında, kısa bir süre sonragerçekleşecek ilk yönetim kurulu toplantısıile bu şekillenecektir. Bunu da üyelerimizle,kamuoyuyla, basınla paylaşacağız.

Üye sayısını artırmaya, tüzel kişilikleroluşturulmak suretiyle TÖHOB’a yeni üyelerkazandırmaya çaba harcayacağız. Her türlüplatformda yurtiçi yurt dışı sektörü temsilamacıyla bulunacağız. Halen sürdürülenTOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı SektörMeclisi üyeliği, 11. Ulaştırma Şurası Çalıştayhazırlıkları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan-lığı ile işbirliği konuları gündemdeki öne-mini koruyacaktır. UITP üyeliği kapsamındaOtobüs Konferansı sonuç bildirgesinin Tür-kiye kentlerinde hayata geçirilmesi için mü-cadele verilecektir.

Son olarak her kesimin üye olsun veyaolmasın TÖHOB hareketine inanması vedestek vermesi amacıyla kurulacak işbirli-ğine katılması çağrısını yapıyorum. TÖHOBkişilerin değil sektörün kuruluşudur. Konu-lara ve sorunlara bu gözle bakılmasını bekli-yorum. Bu düşünceyi geliştirmek veyerleştirmek için her çalışmada TÖHOB ola-caktır.”

TÖHOB 3. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI

“Özel halk otobüsü sektörünün zirvekuruluşu Tüm Özel Halk OtobüsleriBirliği Derneği 3. Olağan genelKurul toplantısı için delegeler 23-24Şubat tarihlerinde İstanbul’a geldi.Birliğe kayıtlı 47 tüzel kişiliğin tem-sil edildiği yapıda 116 delegeden98’i hazır bulundu.

ONUR ORHONTÖHOBGENEL SEKRETERİ

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 10

Page 13: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 11

Page 14: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Tüm Özel Halk Otobüsleri BirliğiDerneği’nin (TÖHOB) 3. GenelKurulu İstanbul’da gerçekleşti.

47 tüzel kişiliğin temsil edildiği yapıda 116delegeden 99’u hazır bulundu. İsmail Yükselve Metin Mısır’ın başkanlık için yarıştığıgenel kurulda 60 oy alan İsmail Yüksel veekibi ipi göğüsleyen taraf oldu.

Metin Mısır:‘Sahibimiz Yok’Adaylardan Metin Mısır genel kuruldan

önce yaptığı konuşmasında, 65 yaş üstü va-tandaşların ücretsiz taşınması ve yüksekÖTV’nin kaldırılması konusunda yanlış ki-şiler ile görüşüldüğünü belirtti. Mısır, ayrıca‘sahibimiz yok’ diyerek TÖHOB’un hakla-rını en iyi şekilde savunacağını söyledi.

12

TÖHOB, İSMAİL YÜKSEL İLE DEVAM DEDİ“TÖHOB’un 3. Olağan Genel Kurulu İstanbul’da yapıldı. Genel ku-rulda başkanlığa yeniden İsmail Yüksel seçildi.

YENİ TÖHOB YÖNETİMİYönetim Kurulu Asil İsmail Yüksel (Başkan, İstanbul), Onur Orhon(İstanbul), Mustafa Uslu (Adana), Ali Arslan(Kayseri), Halil Kadife (Antakya), LokmanAkhan (İstanbul), İhsan Melekoğlu (İstanbul),Okan Yalçın (Aydın), Fesih Kaya (Diyarbakır)

Yönetim Kurulu YedekErdal Terkeşli (Kayseri), Oktay Kırlangıç (Kırık-kale),Yakup Çelik (Osmaniye), Nahit Atan(Aydın), Ömer Keleş (Eskişehir),İbrahim Çekiç(Balıkesir), Faruk Deniz (Kdz. Ereğli), FikretKaplan ( Sarnıç), Nadir Dağhan ( Sungurlu)

Denetim Kurulu AsilMustafa Acar ( Burdur), Kadir Paylan (Balıke-sir ), Murat Akyüz ( Kdz. Ereğli)

Denetim Kurulu YedekRecep Demirbaş (Diyarbakır), Mehmet Yavuz( Isparta ), Recep Üst(Rize)

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 12

Page 15: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

İsmail Yüksel: ‘Özel Halk Otobüsçüsü Ta-nınacak’

İsmail Yüksel ise yaptığı konuşmada kuru-luştan bugüne camiayı sahipsiz bırakmadıklarınıvurgulayarak; “Aklınıza gelen her konuda özürlüyasasıyla KDV, ÖTV indirimiyle ilgili konularıntamamıyla ilgili mecliste grup başkan vekillerin-den söz aldık. 2918 sayılı yasa çıkacak İstanbulmilletvekilleri bunun sözünü bize vermiştir. Özelhalk otobüsçüsünün tanımının yapılacağının sö-zünü aldık. TÖHOB bizim dönemimizde çok iyiyerlere gelmiştir. Benim sizden istediğim bu bir-lik beraberliğin bozulmaması ve daha da büyü-memiz için bize güvenmenizdir.” dedi.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 13

Page 16: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Ramazan Çalan: ‘Sesimizi Duyurun’

Bursa Özel Halk Otobüsçüler Odası Başkanı

Ramazan Çalan’da genel kurulda söz aldı.

Çalan;“Biz halk otobüsçülüğü yapıyoruz. Halk

otobüsü işleterek illerin ve ülkenin ekonomisine

katma değer katıyoruz. Seçimi kazanacak arka-

daşımızdan beklentimiz, yaşadığımız sorunları-

mızı daha iyi anlatabilmek, sesimizi

duyurabilmek için kamuoyu oluşturmak ve kayıt

altına alınmamızı sağlamasıdır. Bu genel kurulun

ülkemize ve tüm halk otobüsçüleri camiası için

hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.

Seçim sonrası iki liste birlik ve beraberlik

mesajı verirken bugüne kadar TÖHOB’a ve

genel kurulun düzenlenmesine katkılarından do-

layı FSM Demirbaş Otomotiv, Anadolu Isuzu,

BMC, ZF, VOITH ve ALLİSON plaket ile ödül-

lendirilen firmalar arasında yer aldılar.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 14

Page 17: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:22 Page 15

Page 18: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Saatlerce, hatta günlerce, herkes evinde sevdikleriyledüğünlerini, bayramlarını kutlarken direksiyon salla-mak. Haftalarca çoluk çocuğunun yüzünü göreme-

mek. Acı bir haberi memleketinden kilometrelerce uzaktaalmak. Velhasıl şoförlük zor iş. Hele bir de bayan şoför olarakşehiriçi ulaşıma hizmet veriyorsanız, fiziksel yoğunluğun üze-rine bir de toplum baskısı ekleniyorsa iyice çekilmez olabilir.Bu yükün altından doğrularak, başı dik biçimde mesleğinizidevam ettirmeniz, evinize ekmek götürebilmeniz için fedakarolmanız dahası işinize aşık olmanız gerekir.

Zamanında filmlere bile konu olmuş. Fatma Girik’in oyna-dığı “Şoför Nebahat” filmini izlemeyeniniz yoktur. Kahramanı-

16

ESKİŞEHİR’İN NAZAR BONCUĞU KARA MELEK ŞOFÖRLÜĞÜ KOCAYA TERCİH ETTİ

ESKİŞEHİR

“ESKİŞEHİRLİLERETEK BAYAN ŞOFÖROLARAK 12 YILDIRHİZMET VEREN“KARA MELEK” LAKAPLI MELEKİLHAN MESLEĞİNİÇOK SEVİYOR. ÖYLEKİ; NİŞANLISININ “YAMESLEĞİN YA BEN”RESTİNE HİÇ DÜŞÜNMEDEN “MESLEĞİM” DİYEREK SON NOKTAYI KOYMUŞ.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 16

Page 19: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

mızın ön yargılarla nasıl mücadele ettiğiniacı bir tebessüm, biraz da hayranlık içinde iz-lemişsinizdir.

Türkiye koşullarında en zor işlerden birişehiriçi ulaşımda bir bayan olarak şoförlükyapmak. Birçok meslekte başarıdan başarıyakoşan bayanların bu alandaki sayıları sınırlı.Daha önceki yayınlarımızda gündeme getir-diğimiz Adana hariç. Adana’da “şanslı”hanım şoförlerimiz hızla artarken Türkiyegenelinde ise şehiriçi ulaşımdaki bayan şoförsayısı bir elin parmağını geçmez.

ESKİŞEHİR’İN KARA MELEK’İİşte bu kahraman hanımlarımızdan biri

de Eskişehir Büyükşehir Belediye otobüsle-rinde 12 senedir hizmet veriyor. Kara Meleklakabıyla tanınan Melek İlhan aslında bir öğ-retmen. Sürücü kurslarında öğretmenlikyapıp şoför yetiştirirken mesleğe gönlünükaptırmış. “Bu insanları ben yetiştiriyorum,neden ben de şoförlük yapamayayım?” diye-rek soluğu Eskişehir Büyükşehir BelediyeBaşkanı Yılmaz Büyükerşen’in makamındaalır. Kendini tanıttıktan sonra “Başkanım benbelediye otobüslerinde şoför olmak istiyo-rum” der. Büyükerşen bu isteğe başta çok şa-şırır. Şaşkınlığını atlattıktan sonra da“Mankenleri aratmayacak kadar güzel bir ha-nımsınız. Cesaretinize de hayran kaldım. Si-zinle çalışmaktan mutluluk duyarız” diyerekMelek İlhan’ın belediye otobüslerinde şoför-lüğe adım atmasına onay verir.

SİYAH KUŞAK MELEK İLHAN:TRAFİK DEĞİL İNSANLAR YORUYOR

Ailesinin bu konudaki kararı tamamenkendisine bıraktığını ve seçiminden sonra dahep yanında olduklarının altını çizen Melek

İlhan halen Eskişehir’de tek “Çipli E SınıfıEhliyet”e sahip şoför olarak hizmetini başa-rıyla sürdürüyor. Aynı zamanda “siyah kuşaktekvandocu” Kara Melek “Trafik bir şekildeçözülüyor ancak insanlarla uğraşmak çokzor. Trafik kurallarına uygun hızla gittiği-nizde neden yavaş gidiyorsunuz diyorlar. Yolaçıkken saatlere yetişeyim diye biraz hızlan-sanız neden hızlı gidiyorsunuz diyorlar. İn-sanları memnun etmek çok zor” diyor.

12 YILDIR CEZA YEMEDİBırakın kazayı 12 yıldır tek bir trafik ce-

zası bile yemeyen Melek İlhan “Trafik kural-larına çok saygılıyım, asla ihlal etmem.Bayanların kendilerine güvenmelerini vemeslekte çoğalmalarını istiyorum. Eskişe-hir’de ilk ve halen tekim. İkinci, üçüncübayan şoför arkadaşlarımın olmasını isterim”diyor.

BEYLER İÇTEN, EV HANIMLARIYADIRGIYOR

Eskişehir gibi modern bir şehirde bile bumesleği yaptığı için toplumsal baskıya maruzkaldığının altını çizen Melek İlhan “Beylerinyaklaşımı gayet içten. Çalışan hanımlar daolumlu yaklaşıyor ve destek oluyorlar. Ancakev hanımlığı yapan bayanların bakışlarıfarklı oluyor. Git kendine bir koca bul evindeotur, elinin hamuruyla erkek işine karışma yada illa ki çalışacaksan başka bir meslek bulkendine diyorlar.”

‘YA MESLEĞİN YA BEN DEDİ’YOL VERDİM

Bugüne kadar hiç evlenmeyen Melekİlhan “Evlilikten yana şansım yok. Eskidenerkeklere şoför olduğu için kız vermezlerdi

şimdi de şoför olduğum için erkekler be-nimle evlenmek istemiyor. Evlilik arifesindeolduğum kişi ‘Ya bu mesleği bırakacaksın yada ayrılırız’ dedi. Tabi ki mesleğimi seçtim.Benim ekmeğim bu. Utanılacak bir şey yap-mıyorum. Sevdiğim işi yapıyorum.” diyor.

ESKİŞEHİR

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 17

Page 20: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

18

VOITH’IN BAŞARISI DEVAM EDECEK“Voith Turbo Türkiye Genel Müdürü Cem Binici ve Satış MüdürüOnur Yenihan 2012 yılı Türkiye pazarını değerlendirdiler: Voithiçin başarılı bir yıl oldu, başarımız sürecek.

‘Çok Başarılı Bir Yılı Geride Bıraktık’

Şanzıman üreticileri için 2012 yılının iyi bir yıl oldu-

ğunu belirten Cem Binici “Çok sayıda ihale nedeniyle pa-

zarın hareketli olmasından dolayı hareketli bir yılı geride

bıraktık. Voith Türk olarak gerçekleştirdiğimiz satış adeti-

mizde de çok başarılı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Sa-

dece şanzımanda bu yıl 1200’den fazla halk otobüsü ve

belediye otobüsüne ürün verdik. Buda ne kadar iyi bir yılı

geride bıraktığımızın göstergesidir.”dedi.

‘Başarının Devamı Gelecek’

Voith Turbo Türkiye Satış Müdürü Onur Yenihan ise

yaptığı açıklamada; “ Voith ürünü kaliteli, güvenilir, yakıt

ekonomisi olan ve piyasada bilinen bir ürün olduğu için bu

başarı tesadüfi değildir. Başarımızın devamı gelecektir.

Voith olarak bundan sonraki dönemde de sürekli Türkiye’de

kalitemizle var olacağız.” dedi.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 18

Page 21: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 19

Page 22: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

20

“Dünyanın En Büyük Çevre Hareketi”ne lojistik destek

Afrika’nın en büyük baraj inşası içinSalini Group’un tercihi, Allison dona-nımlı Astra damperli kamyonları oldu.

İtalyan Salini Costruttori inşaat şirketi,Afrika kıtasındaki en geniş baraj olan

Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nı inşaetmek için çalışmalarını sürdürüyor. Af-rika’ya sevk edilen 219 adet Astra kamyon,bu emsalsiz projeyi üstelenmesinde Sali-ni’ye yardımcı olurken iki şirketin 30 yıllık

ilişkisini de gözler önüne seriyor. Astrakamyonlardan Allison tam otomatik şanzı-man donanımlı 68 adet Astra RD40 veRD50 damperli kamyon ise inşaat alanın-daki en zorlu işleri üstleniyor.

BÜYÜK PROJEYE ALLİSON İMZASI

UTİKAD Uluslararası Taşımacılık ve Lo-jistik Hizmet Üretenleri Derneği, iklimdeğişikliği ile mücadele ve çevre sorunla-

rına dikkat çekmek amacıyla WWF-Türkiye öncü-lüğünde gerçekleştirilecek "Dünya Saati" (EarthHour) kampanyasına, 23 Mart 2012 Cumartesigünü 20.30-21.30 saatleri arasında ışıkları 1 saatsöndürerek destek verdi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkes-kin,“Taşımacılık ve lojistik sektörü olarak dünyanınkarşı karşıya kaldığı sorunlara karşı duyarlılığımızı gös-termek ve her geçen gün artan çevre bilincine katkıdabulunmak amacıyla 2 yıldır WWF-Türkiye’nin “DünyaSaati” kampanyasına destek veriyoruz. ” dedi.

İKİNCİ ELE İKİNCİ ŞANS

Hisarlar Grup bünyesinde, Türk mühendisler tarafından geliş-tirilen Türkiye'nin ilk yerli 4x4’ü TURKAR’ın yeni üst yapıaracı ‘Demiryolu Hat Bakım Onarım Aracı’ EMERA tanı-

tıldı. Hem karayolunda hem de rayda gidebilen EMERA 4x4 ile ekiplerdemiryollarındaki arızalara ve bakım ihtiyaçlarına kısa sürede yanıt ve-rebilecek. En zorlu arazi ve iklim koşullarında bile kullanılabilen EMERA4x4, gerektiğinde vagon çekici olarak da hizmet veriyor.

TURKAR EMERA 4x4’ün tüm ayrıntıları ile tanıtıldığı Demiryolu, HafifRaylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı EurasiaRail 2013’de bir konuşmayapan Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, şunları söyledi:“Türkiye’nin ilk yerli çok fonksiyonlu arazi aracı olan TURKAR 4x4’ü ‘engeltanımayan Anadolu Dağ Keçisi’ olarak tanımlıyoruz. TURKAR 4x4’ün şasisiüzerinde geliştirilen EMERA 4x4 de, diğer modellerimiz gibi, her tür çetinarazi ve iklim koşullarında hizmet vermek üzere tasarlandı.”

RAYDA GİDEN ARAZİ ARACI

MAN TopUsed, “İkinci Ele İkinciŞans” sloganıyla yeni bir uygulamayaimza attı. Uygulama kapsamında MANTopUsed her marka kamyonu doğru-dan satın alacak.

İkinci Ele İkinci Şans uygulamasıylailgili bilgi veren MAN TopUsed Satış Mü-dürü Cüneyt Ergün, “MAN TopUsed ola-rak attığımız bu adım, 2’nci elde güvenilir

araç piyasası oluşturmayı hedefliyor. Ay-rıca 2’inci el araç fiyatlarının belli bir se-viyede tutulmasını sağlayacak buuygulama, diğer markaları da gözetiyor.Uygulama kapsamında 2’inci el yatırımcı-larımız hangi marka olursa olsun kamyon-larını MAN’a veya bayilerimize getiriyor.Burada yapılan değerlendirmenin ardındandoğrudan satın alma gerçekleşiyor” dedi.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 20

Page 23: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 21

Page 24: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Fransa, Türkiye’nin 1839 TanzimatFermanı ile başlayan değişim sü-recinde çok önemli anlamlar ifade

ediyor. Tanzimat Fermanı ile başlayan sü-reçte idari, askeri, eğitim, yargı ve sosyalalanda yapılan birçok reform Fransa örnekalınarak yapılmış. Biz bu röportajımızdaFransa’da kentiçi ulaşım konusunda yapılandüzenlemeleri biraz daha yakından incele-mek istedik. Ulaşım ekonomisi konusunda

dünya çapında önemli bir isim olan ve ulaşımalandaki çalışmalarını uzun yıllardırFransa’da sürdüren Dr. Sinan Havsalı soru-larımızı içtenlikle yanıtladı.

ULAŞIM PLANI ZORUNLU

Fransa’da kentiçi ulaşımın temelindenasıl bir idari anlayış var ?

Fransa’da 100 bin nüfus üzeri bütün şe-

hirlerin ulaşım planı yapma zorunluluğu var.Bu kanunla getirilmiş olan bir zorunluluk.Buradaki ana hedefler; hava ve gürültü kir-liliğiyle mücadele etmek, enerji verimliliğive toplu taşımacılığı teşvik etmek. Nüfusu100 binin üzerindeki şehirlerde her belediyeulaştırma planı yapmakla mükelleftir. Buplanlar genellikle 1 veya 1,5 senede oluştu-ruluyor; planlar yapılırken sivil toplum ku-ruluşlarının da görüşü mutlaka alınıyor.

22

Dr. Sinan Havsalı :Yeni Kavşak ve Yollarla Trafik Sorunu Çözülmez

Tek Çare Toplu Taşımacılık

“Trafik sorununun yeni yol ve kavşaklarla çözülemeyeceğini söyleyenDr. Sinan Havsalı, tek çarenin toplu taşımacılık olduğuna dikkat çekti.Dr. Havsalı, Fransa’da toplu taşımacılığın finansmanının önemli birbölümünün “Ulaşım Vergisi” yoluyla karşılandığını da belirtti.

Dr. Sinan Havsalı Kimdir: 1974 yılında yüksek tahsil için Fransa'ya gitti veAix-Marsilya Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nden1978 yılında mezun oldu. Aynı fakültede “UlaşımEkonomisi” konusunda Fransız Hükümeti bursu iledoktora çalışması yaptı ve 1981'de doktorasınıverdi. 1979-1985 yılları arasında Aix-Marsilya Üni-versitesi’nde araştırmacı ve asistan olarak görevyaptı. 1985-1989 yılları arasında Dünya Banka-sı’nın verdiği görev çerçevesinde, Afrika'da, FildişiSahilleri Cumhurbaşkanı’nın ulaştırma danışmanıolarak çalıştı. 1989-1991 yılları arasında, çalışma-larını İsviçre’de sürdürdü. 1991 yılında Fransa'yadöndü ve ulaştırma konularında mühendislik vedanışmanlık hizmeti veren bir şirket kurdu. Fransave çeşitli ülkelerde; belediyelere, devlet karayolla-rına, bölgesel idarelere, otoyol-toplu taşımacılık-liman-hava meydanı işletme şirketlerine, alış-verişmerkezleri, inşaat ve yönetimlerine, toplu konutinşaat firmalarına, trafik ve park düzenlenmesi,toplu taşımacılık, yol, otoyol, toplu taşımacılık yol-ları, yaya ve bisiklet yolları gibi konularda, proje,mühendislik ve danışmanlık hizmeti vermektedir.

Röportaj : Şeref KILIÇLIFotoğraf : Abuzer TAŞTAN

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:23 Page 22

Page 25: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Ulaşım planının getirdiği bir zorunlulukta şu;plan yapıldığı vakit özel araçla seyahat yüz-desi hesaplanıyor ve o yüzdeyi aşağıya çek-meyi hedefleme zorunluluğu var. Fransa’dabugün mesela özel araçla şehirlerde seyahatmiktarı yüzde 65-70 arası, toplu taşımacılıkpayı yüzde 10-15 arasında, yaya yüzde 20-25 arası, bisiklet payı yüzde 1, motosikletpayı yüzde 2 civarında. Tabi bu oranlardaParis şehrini ayrı tuttuğumu belirtmeliyim.

Neden “Paris hariç” diyorsunuz ?Paris hariç diyorum çünkü Paris’te toplu

taşımacılık oranı diğer şehirlere göre oldukçayüksek; yüzde 22-23 civarında. Bu metro sis-teminin çok gelişmiş olmasından kaynakla-nıyor; ikinci etken ise; Paris’in merkezindebüyük park sorunları var. Paris’in merke-zinde otursanız dahi arabanızı park ettiği-nizde park ücretleri çok yüksek. Bubakımdan zaten Paris’in merkezinde oturaninsanların büyük bir kısmının aracı yokçünkü park masrafları ayda yaklaşık 200-250Euro’yu buluyor ve bu ciddi bir rakam. O ba-kımdan park sorunu sayesinde de özel araçsayısında azalma var. Zaten bugün şehirlerdeeğer ulaşım sorununu çözmek istiyorsanız bi-rincisi; toplu taşımacılığı geliştirmeniz lazım,ikincisi de park sorununu halletmeniz lazım.

PLAN BEŞ YILDA BİR YENİLENİ-YOR

Fransa’da ulaşım planlarını belediye-ler, yapıyor, sivil toplum kuruluşlarındangörüş alıyor, sonra hangi bakanlıklardandestek alıyor?

Ulaşım planlarını takip eden üç bakanlıkvar; ulaştırma bakanlığı, çevre bakanlığı vemaliye bakanlığı. Ulaşım planları oluştuktansonra yürürlüğe girebilmesi için bu üç bakan-lık bir komisyon oluşturuyor ve belediye bukomisyona ulaşım planının taslağını veriyor.Komisyon iki ay müddetle bu yapılmış olançalışmayı inceliyor, bir ay süresince de anketyapıyor, yani sizin şehirde oturan bir vatan-daş olarak, gidip bu ulaşım planı taslağını in-celeyip yorum yapma hakkınız var. Bukomisyon bir ay süresince de verilen dilek-çeleri inceliyor ve ona göre karar veriyor.Komisyon olumlu rapor verirse, o zamanulaştırma bakanlığı, çevre bakanlığı ve ma-liye bakanlığı da “Bu ulaşım planı uygulana-bilir” diye karar veriyor. Ulaşım planları beşsenelik planlardır, beş sene içerisinde bele-diye bu ulaşım planını tekrar yenilemek ve obeş sene süresince yapılmış olan çalışmalarlailgili rapor vermek zorundadır.

BAŞARISIZA CEZA, BAŞARILININÖDÜLÜ VATANDAŞTAN

Ulaşım planlarının başarılı olmasınınne gibi kriterleri var?

Mesela özel araç ile taşıma oranı yüzde65 ise ve beş sene sonra bu oran yine yüzde65 ise, ulaşım planı başarısız oluyor; o zamancezalandırma kuralı var, yani para cezası var.Mesela bugün Fransa’da bakanlık ile beledi-yeler arasında bu para cezası uygulaması var.Ayrıca, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun be-lediyelere verdiği cezalar var. Mesela AvrupaEkonomik Topluluğu şehirlerdeki hava kirli-liği ile ilgili kriterleri belirlemiş vaziyette.Eğer siz üç sene içerisinde bu belirlenmişolan miktarların üzerine çıkarsanız Avrupaekonomik topluluğu sizi para cezasına çarp-tırıyor ve belediye olarak o parayı AvrupaEkonomik Topluluğu’na ödemek zorundası-nız. Yani, bu gibi şeylerin başarılı olabilmesiiçin para cezasının ve baskının olması şart.

Peki ulaşım planı başarılı olursa ödülvar mı?

Ödül yok. Ödül başarılı olduğunda bele-diye başkanının bir dahaki seçimde tekrar se-çilmesidir, ödül budur. (Gülüyor)

YENİ KAVŞAK VE YOLLARLATRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEZ

Türkiye’de kentiçi trafik sorununabaktığınızda, çözümü için yapılan çalış-malarda dikkatinizi ne çekiyor?

Mesela, halen İstanbul’da da “yeni yol-larla trafik sorunu belki çözülür” diye dü-şünce var, “Daha fazla yol yapalım, dahafazla kavşak yapalım.” deniliyor. Bugün artıkyeni yollarla trafik sorununu çözmek imkân-sız. Mesela ben size Marsilya’dan bir örnekvereyim; Marsilya’nın merkezine trafiği ra-hatlatmak için 2,5 kilometrelik bir tünel ya-pıldı. O tünel çalışmaları yapılırken belediyebaşkanı halk ile sohbetlerinde; “Hiç meraketmeyin, bütün trafik alttan geçecek üst ta-rafta trafik azalacak, yollardan trafik akışıgayet düzenli olacak” diye konuşmalar yaptı.O tünel açıldı, ilk aylar hakikaten üstteki tra-fikte bayağı bir azalma oldu fakat üç senesonra trafik yine eski sıkışık haline döndü.

Bütün yollar toplu taşımacılığa çıkıyoro zaman?

Başka çare yok, başka çözüm yok; tek

çare toplu taşımacılık.

TOPLU TAŞIMACILIKTA SÜB-VANSE GEREKLİ

Toplu taşımacılığa daha fazla insanıçekebilmek için nelere dikkat edilmeli?

Toplu taşımacılığa her zümreden insanıçekebilmek için, toplu taşımacılık araçlarınıngayet modern ve konforlu olması lazım. Ha-reket saatlerine riayet etmesi lazım, ayrıca in-sanları balık istifi gibi götürmemeniz lazım.Bir diğer önemli faktör; tabi ki fiyat faktörü.İnsanları çekebilmeniz için fiyat olarak dateşvik gerekliliği var, yani sübvanse edecek-siniz. Zaten Bugün Fransa’da toplu taşıma-cılık ağının masrafların yüzde yirmisibiletten almış olduğunuz parayla karşılanı-yor, yüzde sekseni de tamamen başka yol-larla karşılanıyor.

İŞLETMELERE ULAŞIM VERGİSİ

Toplu taşımacılığın finansmanı başkayollarla nasıl karşılanıyor?

Başka yollardan derken; o yüzde sekse-nin, hemen hemen yüzde doksanı işletmeler-den alınan “ulaşım vergisi” yoluylakarşılanır. Fransa’da on kişinin üstünde çalı-şanı olan işletmeler ulaşım vergisi öderler.Bu vergi işletmenin dağıtmış olduğu maaşmiktarının yüzde biridir. Şehirde metro vetramvay varsa bu oran yüzde ikiye kadar çı-kabilir

Ulaşım vergisini özel işletmeler gibi,kamu işletmeleri de veriyor mu?

Evet, kamu işletmeleri de veriyor, üni-versiteler, hastaneler yani herkes veriyor. Onelemanın üzerinde eleman çalıştıran her iş-letme vermek zorunda. Belediyeler de bunuulaşım sektörüne aktarmak zorunda. Ulaş-tırma vergisini maliye bakanlığı toplar, bele-diyelere aktarır ve takibini de yapar.Belediyelerin ulaşım için en büyük gelirleribudur.

Bahsettiğiniz ulaştırma planları Fran-sa’da ilk olarak hangi yıl yapılmıştı?

İlk kanun 1982 yılında çıkmıştı. İlk mec-

23

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:24 Page 23

Page 26: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

buri ulaştırma planları ise 1996 yılında baş-ladı. 30 Aralık 1982 yılında çıkan kanununismi " La loi d'Orientation des Transports -LOTI". Bu kanun 100 bin nüfus üzerindekişehirlerde ulaşım planlarının yapılması ge-rekliliğini öne çıkardı. 30 Aralık 1996 yılındaçıkan "Hava Kirliliği ve Enerji VerimliliğiKanunu" ( La loi sur l'air et l'utilisation rati-onnelle de l'energie - LAURE - ), şehir ula-şım planlarını mecburi kıldı. 13 Aralık 2000yılında çıkan "Yerleşim Alanlarını Yenilemeve Dayanışma Kanunu" ( La loi relative à lasolidarité et renouvellement urbains - SRU ),şehir ulaşım planlarının zorunlu etkinliğiniarttırdı ve bu planların şehir imar yönetme-likleri ile bağımlılığını geliştirdi.

ULAŞIM VERGİSİ KIYAKÇILIĞIÖNLEDİ

Ulaşım vergisi de 1982’deki kanununiçinde miydi?

Evet, 1982’deki kanunda vardı. 1994-1995 yılları arasında da ulaşım vergisi alın-maya başladı ve o sayede belediyeler ulaşımkonusunda hakikaten bir hamle yaptılar. Es-kiden Türkiye’deki gibi, maliye bakanlığı be-lediyelerin ulaşım projelerine para verirdi.Tabi o zamanlar eğer iktidardaki sağ partiysesağ belediyelere daha çok kaynak verilirdi,iktidarda sol parti varsa sol belediyelere dahaçok kaynak verilirdi, politika her yerde aynı-dır yani. Ulaşım vergisi o meseleyi de çöz-müş oldu.

FRANSA’DA YÜZDE 85 ÖZEL SEK-TÖR

Fransa’da toplu taşımacılık işletmeci-liği kamu mu, yoksa özel sektör tarafın-dan mı yapılıyor?

Toplu taşımacılık belediye tarafından or-

ganize edilir fakat işletmesi genellikle özelsektöre veriliyor. Belediye sekiz, on veya oniki seneliğine ihale açarak özel sektöre veri-yor. Bu ihaleler açıldığı vakit belediye hatlarıbelirliyor, nereden nereye otobüs gidecek,duraklar nerede olacak, kaç dakikada bir oto-büs kalkacak onu belirliyor. Belediye bu iha-lelerde diyor ki; “ İşte vereceğim ücretşudur” onun karşılığında özel firma da fiyatteklifini veriyor. Ancak belediye; “Eğeryolcu miktarını artırırsan ben sana ek birprim veriyorum” da diyebiliyor. Bu da toplutaşımacılığı teşvik etmek açısından genel-likle tatbik edilen bir şeydir. Tabi belediyehizmeti özel sektörden satın alıyor ama kont-rollerini de yapıyor. Sistem şu şekillerde deuygulanıyor; bazı belediyelerde araçlar bele-diyeye ait işletmesi özel sektöre, bazı bele-diyelerde ise belediye ihaleyi açıyor aracıözel firma alıyor, işletmesini de özel firmayapıyor, bazı belediyelerde ise mesela Mar-silya’da toplu taşımacılığı belediye kendisiyapıyor, ihale açmıyor. Ancak genel olarakbakıldığında, Fransa’da bu iş yüzde 85 özelişletmecilik ağırlıklı olarak yapılıyor.

Özel sektör işletmeciliğine metrolar dadahil mi?

Tabiî ki, metrolar da, tramvaylarda özelsektör işletmeciliğine dahil.

Peki, toplu taşımacılığı özel sektörünişletme sürecinde sorunlar oluştu mu?

Ulaşım sektöründe şöyle bir sorunoluştu; Fransa’da ihale açıldığı vakit en fazlaüç firma teklif veriyor. O bakımdan beledi-yelerde “Bunlar aralarında anlaşıyorlar” kor-kusu var. Şu son bir seneden beri birçokbelediye bu işi tekrar kendisi yapma konu-sunda çalışma yapıyor. Mesela; Nice beledi-yesi. Nice Belediye Başkanı eskidenSarkozy’nin hükümetinde bakandı, yani li-

beral ekonomiye yakın olan bir görüşe sahipbir kimse. O dahi bundan üç ay önce birdemeç verdi ve dedi ki; “Bir daha ki seferebu işi Nice Belediyesi kendisi yapacak”

Sizce bu sorunun temelinde ne var?Avrupa’da son on beş senede kamu sek-

törünün ekonomideki payı çok düştü ve dev-letin gücü çok azaldı. Bu bakımdan gerekbelediyeler olsun, gerek bakanlıklar olsunkontrol görevlerini tam anlamıyla yapmıyor-lar, yani ihaleyi bir şirkete veriyorlar fakatondan sonra şirketin denetlemesini iyi yap-mıyorlar. Bence özel sektörün başarılı olabil-mesi için çok iyi bir denetleme her zamanşart, bu böyledir. Siz eğer her ne kadar iyi birinsan olsanız dahi sizi kimse kontrol et-mezse, 10 dakikada bir otobüs geçireceğinizyerden, 15 dakikada bir geçirebilirsiniz, yanibir otobüs ekonomisi yapmış olursunuz amaanlaşmayı da ihlal etmiş olursunuz.

Yani işin mihenk taşı denetlemeyi iyiyapmak diyorsunuz?

Bize, bazı bölgesel belediyeler kontrolgörevi verdiler, gidip böyle olayları da tespitettik. Ben özel sektör taraftarıyım, yani özelsektöre karşıt bir tutumum yok fakat özelsektörün başarılı olabilmesi için karşısındakamu sektörünün de başarılı olması lazım.Bunun için denetleme çok önemli.

İNDİRİMLERİ BELEDİYE KARŞI-LIYOR

Türkiye’de şehiriçi toplu taşımacılıktason günlerin en çok tartışma konuların-dan birisi de 65 yaş üstü vatandaşların veengelli vatandaşların ücretsiz taşınması.Bu sistem Fransa’da nasıl işliyor?

Bu tamamen belediyelere ait bir karar.Bazı belediyeler mesela işsizlere bedava se-

24

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:24 Page 24

Page 27: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

yahat imkânı veriyor, bazı belediyeler 70 yaş üzeri vatandaşlara be-dava toplu taşımacılık hizmeti veriyor, bazı belediyelerde ise toplu ta-şımacılıkta ücret yoktur, parasını tamamen belediye karşılıyor.

Yani toplu taşımayı yapan özel işletme kimi taşırsa taşısın pa-rasını devletten alıyor?

Zaten özel işletme belediyeyle anlaştığı vakit yolcu sayısı üzerin-den anlaşmıyor; “Ben şu hatta şu kadar dakikada şu kadar araç geçi-receğim, günde de şu kadar kilometre yol kat edeceğim, benimistediğim fiyat şudur” diye teklif veriyor. Yolculardan alınan bilet pa-rasında ise; özel firma o parayı alıyor, belediyenin kendisine ödeye-ceği miktardan düşüyor.

Özetle; Fransa’da kentiçi toplu taşımacılık hizmeti; sağlık,eğitim, güvenlik gibi öncelikli kamu hizmeti olarak görülmüş, fi-nansmanı da yerel idarelere bırakılmış. Sistem de ağırlıklı olarakhizmeti özel sektörden satın almak şeklinde işliyor?

Evet, sistem aynen bu şekilde işliyor.

FRANSA’DA MİLAT 1 0CAK 2015

Türkiye’de toplu taşıma araçlarının engelli taşımaya uygunhale getirilmesi süreci 2005 yılında çıkan bir kanun ile başlamıştı.Süreç halen işliyor ve 2015 yılında da tamamlanması öngörülüyor.Fransa’daki durum nedir?

Fransa'da da 2005 yılında çıkan bir kanun toplu taşımacılık araç-larının ve duraklarının engellilere uygun hale getirilmesi zorunlulu-ğunu getirdi. En geç 1 Ocak 2015'de bütün araçların ve duraklarınkanunun belirttiği düzenlemelere uymak zorunluluğu var.

BÜTÜN KÖPRÜ VE OTOYOLLAR ÖZEL SEKTÖRDE

Türkiye’de köprü ve otoyolların özelleştirilmesi de gündemde.Fransa’daki sistem nasıl?

Bugün Fransa’daki bütün otoyollar özel sektörün elinde.

Yani devletçi ekonominin anavatanı Fransa’da bütün otoyol-ları özel sektör işletiyor?

Tabi ki! İhaleler açıldı ve otoyollar belli bir süre için özel sektöre

devredildi. Ancak otoyol işletmecisi firmalar yeni projeler geliştirir-lerse onu devletle konuşuyorlar, devlet olumlu bulursa, diyelim kiihale 25 seneliğine verilmişse; devlet yeni projenin karşılığı olarak osüreyi uzatabiliyor.

Türkiye’de bu konu tartışılmaya başlandığı zaman sistemeuzaydan gelmiş gibi bakanlar da olmuştu. Özel sektörün eline geç-tiğinde fiyatların uçacağını bile söylediler?

Fransa’da otoyol fiyatlarını devlet kontrol ediyor, özel sektör hersene bir teklif veriyor, bakanlık onu değerlendiriyor. Tabi fiyatı artır-mak istediğinde gerekçesin de bakanlığa sunmak zorunda. Fran-sa’daki otoyolların kalitesi bugün hakikaten muhteşem durumda.Hizmet de, kalite de arttı.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:25 Page 25

Page 28: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Temsa Global ile şehiriçi otobüs sektörünün lider bayiiFSM Demirbaş Otomotiv güçlü bir ortaklığa imzaattılar. FSM Demirbaş Otomotiv, Temsa’nın 9 ve 12

metre Türkiye şehiriçi otobüs satış bayiliğini üslenirken ilketapta 140 Avenue siparişi vererek pazara hızlı bir giriş yaptı.

Bünyesinde BMC Bayiliği de bulunduran FSM DemirbaşOtomotiv, yakıtta cimri 12 metrelik Temsa Avenue ve yeni lans-manı yapılan 9 metrelik MD9 ile de tüm Türkiye’de satış hedef-liyor. Ankara ve İstanbul ofislerinde önümüzdeki günlerdesatışına başlanacak Temsa araçları için esnafa özel bir kampanyayapılması bekleniyor.

“İki markanın bayrağını eşit ölçüde sallayacağız”Temsa tercihlerinde en büyük etkenin BMC ile TEMSA

araçlardaki benzerlikler olduğunu vurgulayan FSM Demirbaş

26

TÜRKİYE ŞEHİRİÇİ OTOBÜS PAZARINDA DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK ADIM.

TEMSA – DEMİRBAŞ İŞBİRLİĞİ“

Temsa Global şehiriçi otobüs satışı konusunda sektörün rekortmenbayii FSM Demirbaş Otomotiv ile anlaştı. FSM Demirbaş Otomo-tiv, Temsa’nın Türkiye şehiriçi otobüs satış bayii oldu.

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:25 Page 26

Page 29: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı MustafaDemirbaş “İleride halk otobüsçüleri sıkıntıyaşamasın diye TEMSA’yı seçtik. İki marka-nın şanzımanı da, motoru da, ön düzeni debire bir aynıdır. Sadece kaporta farklılıklarıgörüyoruz. Biz yıllardır BMC ile çalışıyoruz.22 yıl bayrağını salladığımız bir markayıhemen bırakmak gibi bir durum olamaz. İkimarkanın bayrağını da eşit ölçüde sallamakgayesinde olacağız” dedi.

140 adet Avenue siparişi verdiklerini be-lirten Mustafa Demirbaş “Temmuz ayındafabrika üretim politikasına göre bu sayı arta-bilir. Teslim alma işlemi önümüzdeki hafta-dan itibaren başlayacaktır. Biz alıcı hazırolmadan araç alıyoruz. BMC’de de 50 adetstok aracımız bulunuyor. Aynı zamandaBMC’de üretilmiş yarı mamul araçlarımız davar. Bu sene hedefimiz 300 adetti. BMC’deki araçları bırakmak gibi bir düşüncemizyok” dedi.

‘‘9 metreye TEMSA ile giriş yapmakistiyoruz’’

TEMSA’nın 9 metrelik araç da ürettiği-nin altını çizen Mustafa Demirbaş “Bildiği-niz gibi BMC’de 9 metre üretimi yapılmıyor.Biz de TEMSA ile bu alana giriş yapmayıdüşünüyoruz. Amacımız; 9 ile 12 metrelik,dizel ve doğalgazlı araçların TEMSA ağın-dan satışını gerçekleştirmektir. Kamyonet veotomobil alımı gibi bir düşüncemiz yok.

Merkezimiz BMC’de olduğu gibi yine San-caktepe ve Ankara olacaktır” dedi.

‘‘Dün bir fabrikam vardı bugün ikioldu’’

Mustafa Demirbaş “Dün bir fabrikamvardı, bugün iki oldu. İkisi de Türk markası.Bu iki büyük markanın sektöre girişi halkafaydalı oldu. Pazar fiyatları düşecektir. Tür-kiye genelinde iki markayla tek ortak markaprensibiyle ayrım yapmadan çalışmayı düşü-

nüyoruz. Yaptığımız proje çalışmaları sonucuteslimatları biz yapacağız. FSM DemirbaşOtomotiv olarak çalışma sistemimizde birdeğişiklik olmayacak. Yine eski araçları alıpyerine yeni araçları verme ve eski araçlarıbaşka yerlerde kullanma sistemimiz devamedecek. Bu saatten sonra daha çok çalışma-mız gerekiyor. Araçlar elimize ulaştıktansonra bir kampanya yapma düşüncemiz var.”

1-27-son:Layout 1 23.03.2013 14:25 Page 27

Page 30: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

28

Anadolu Isuzu’nun eğitim program-ları tüm hızıyla devam ediyor. Sonolarak Kütahya Özel Halk Otobüs-

çüleri, alanında uzman kişiler tarafından “Ve-rimli Sürüş Eğitimi” aldı.

Kütahya Belediyesi Özel Halk Otobüsçüleri,Anadolu Isuzu’nun satış sonrası eğitim programlarıçerçevesinde gerçekleştirilen Verimli Sürüş Eğiti-mi’nden tam not aldı. Kütahya Zafertepe durağındaNovociti otobüslerde verilen eğitim iki gün sürdü.

Anadolu Isuzu eğitim uzmanı Göktuğ Uyan ta-rafından verilen “Verimli Sürüş Eğitimi”ne iki ayrıgrupta katılan sürücüler, teorik ve uygulamalı eği-timden geçtiler. Yoğun trafikte araçların hangi hızdasürülmesi gerektiği konusunda bilgilerin de veril-diği uygulamada; otobüslerin yakıt sarfiyatı da bil-gisayar ortamında ölçülerek sürücülereraporlandırıldı.

ANADOLU ISUZU’NUN YENİ GENEL MÜDÜRÜ TUĞRUL ARIKAN

KÜTAHYALI ŞOFÖRLERE VERİMLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ

Anadolu Isuzu’nun Genel Müdürlük görevine Tuğrul Arıkan getirildi.Tuğrul Arıkan, Anadolu Isuzu’daki yeni görevine 18 Mart tarihi itiba-riyle başladı

Anadolu Grubu’na katılmadan önce Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde üst düzeypozisyonlarda görev yapmış olan ve 2006 yılından bu yana Olmuksa International PaperSabancı Ambalaj Sanayi A.Ş.’ de Genel Müdürlük görevini yürüten Tuğrul Arıkan, Ana-dolu Isuzu’ daki yeni görevine 18 Mart tarihi itibariyle başladı.

1963 yılında Almanya’da doğan Tuğrul Arıkan, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bö-lümü mezunu olup, İngilizce ve Almanca biliyor.

Tuğrul Arıkan;1986 – 1991 tarihleri arasında Pfizer İlaçları A.Ş.’ de Muhasebe Yöneticisi,

1991 – 1994 tarihleri arasında EGO Elektrik Aletler Sanayi A.Ş.’ de Mali ve İdari İşler Müdürü,

1994 – 1999 tarihleri arasında ÇBS Printaş A.Ş.’ de Genel Müdür,

2000 – 2002 tarihleri arasında Türk Ytong Sanayi A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi,

2002 – 2006 tarihleri arasında Olmuksa International Paper – Sabancı Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ de Finans Direktörü,

2006 – Şubat 2013 tarihleri arasında Olmuksa International Paper – Sabancı Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de Genel Müdür olarak görev yaptı.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:41 Page 28

Page 31: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

29

Anadolu Isuzu’nun “Şampiyon” lakaplı N serisikamyonları, gıda sektörünün profesyonellerini bu-luşturan “Gıda Konferansı 2013”te görücüye çıktı.

İstanbul Ataşehir Mariott Hotel Asia’da düzenlenen Gıda Tarımve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Kasım Piral ve Tür-kiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yö-netim Kurulu Başkanı Murat Yörük tarafından yapılan konferansta,sektörün sorunları ve olası çözümleri tartışıldı.

Gıda sektörünün önde gelen firmalarının Yönetim Kurulu Baş-kanları, CEO, Direktörler, İş Geliştirme Müdürleri, Satın Alma Mü-dürleri, İthalat& İhracat Müdürleri, Satış ve PazarlamaMüdürlerinin katıldığı konferansta, Anadolu Isuzu’nun N serisikamyonlarının tanıtımı özel bir stantta yapıldı. Kurulan stantta ser-gilenen araçlara, katılımcılar büyük ilgi gösterdi.

İzmir’in iki önemli firması Ege Tire Gıdaile Merkez Oto Kurtarma ve Vinç Hizmetleri,Anadolu Isuzu’nun “Şampiyon” lakaplı N Se-risi kamyonlarıyla filolarını büyütmeyedevam etti.

Ege Tire Gıda’nın 6 adet, Merkez Oto Kur-tarma ve Vinç Hizmetlerinin 8 adet kamyonu dü-zenlenen törenle teslim edildi. ErdiloğluOtomotiv’in satışını gerçekleştirdiği araçlarınteslim törenine; Anadolu Isuzu Satış Müdürü EfeYazıcı, Bölge Satış Şefi Mehmet Alptekin, BölgeSatış Sorumlusu Umut Akın, Erdiloğlu OtomotivGenel Müdürü Erhan Erdil, Satış Müdürü ErdalDemir ve Merkez Oto Kurtarma ve Vinç Hizmet-leri yönetim kurulu başkanı Cemal Tosun katıldı.

FİLOLARIN TERCİHİ: ISUZU D MAX

ŞAMPİYON GÖRÜCÜYE ÇIKTI

N SERİSİ TESLİMATLARI DEVAM EDİYOR

İzmir’de turizm taşımacılık hizmetorganizasyonu ve eğitim hizmet-leri veren Vira Temizlik, filosuna

10 adet Isuzu D Max kattı. AnadoluIsuzu’nun İzmir Bayii Erdiloğlu Otomotivtarafından satışı gerçekleştirilen araçlardüzenlenen törenle teslim edildi.

Anadolu Isuzu Satış Müdürü Efe YA-

ZICI, Bölge Satış Şefi Mehmet ALPTEKİNve Bölge Satış Sorumlusu Umut AKIN ileAnadolu Isuzu İzmir Bayii Erdiloğlu Otomo-tiv Yönetim kurulu üyesi ve Genel MüdürüErhan ERDİL ve Satış Müdürü ErdalDEMİR’ in de hazır bulunduğu törende ko-nuşan Vira Temizlik Yönetim Kurulu Baş-kanı Ersoy Turan;

“Çok yakında daha büyük projelerimizdeErdiloğlu ile birlikte olacağız. Tamamen ye-nilenmiş ve Pick-Up piyasasının en beğeni-len aracı olan D Max’ler üstün güvenlik vekonfor özellikleri, ekonomik yakıt sarfiyatıve düşük bakım maliyeti avantajları nede-niyle tercihimiz oldu.” dedi.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 29

Page 32: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Bir Koç Topluluğu şirketi olan ve50. Kuruluş yılını kutlayan Oto-kar’ın Sultan serisi Türkiye’nin

dört bir yanında hızla yenilenen filolarda ye-rini almaya devam ediyor. 70 adet SultanMaxi City, Tekirdağ’da TETAŞ Taşımacı-lık’a teslim edildi. Araçlar Tekirdağ gene-linde yolcu taşımacılığında kullanılacak.

Otokar yetkili bayisi Örnek Otomotiv ta-rafından yapılan satışın teslimat törenine Te-kirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Belediye BaşkanıAdem Dalgıç, Şoförler Odası Başkanı ŞenolTuran, TETAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıİlyas Küçükmidil, Otokar Genel Müdür Yar-dımcısı Basri Akgül, Otokar Satış MüdürüMurat Tokatlı, Otokar Otobüs Satış BirimYöneticisi Murat Torun ve satışı gerçekleşti-ren Otokar bayisi Örnek Otomotiv'in sahibiYunus Öztepe katıldı.

Düzenlenen törende konuşan OtokarGenel Müdür Yardımcısı Basri Akgül yeniaraçların Tekirdağ halkına, Belediye’ye veTETAŞ Taşımacılık’a hayırlı olmasını dile-yerek şunları söyledi: “TETAŞ Taşımacılıkfilosunu en modern ve en konforlu bir şe-

kilde yeniliyor. Tekirdağ halkına daha iyihizmet etmek için ulaşım filosunu genişletenTETAŞ Taşımacılık’ın Otokar’ı tercih etmesibizi çok mutlu etti.

Türkiye’nin en çok satılan otobüs mar-

kası Otokar olarak bugün 70 adet SultanMaxi City otobüsü teslim etmenin mutlulu-ğunu yaşıyoruz. Sayın Başkanımın veTETAŞ yetkililerinin bizlere göstermiş ol-duğu güven için çok teşekkür ederiz.” dedi.

30

Türkiye’nin çok tercih edilen Sultan otobüsleri yeni kullanıcılar kazanmaya devam ediyor. Oto-kar, TETAŞ Taşımacılık’a 70 adet Sultan City teslimatı yaptı. Teslimat töreni Tekirdağ’da Vali,Belediye Başkanı, TETAŞ Taşımacılık ve Otokar yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

TEKİRDAĞ’INSULTANLARI

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 30

Page 33: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Tekirdağ Şehiriçi Ulaşım İhalesi’nikazanarak TUREX’in ildeki yediyıllık varlığına son veren

TETAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı İlyasKüçükmidil Tekirdağ’ın yerlisi. Minibüsçü-lük işiyle de uğraşan Küçükmidil aynı za-manda Tekirdağ Şoförler Odası GenelSekreteri. Küçükmidil ile ildeki son durumuve gelecek planlarını sorduk.

İhale hakkında biraz bilgi verir misi-niz?

Tekirdağ Şehiriçi Ulaşım İhalesi’ne top-lam 8 firma girdi. Son aşamaya 3 firma kaldı.Açık artırmaya geçlilikten sonra bir firmadaha çekildi yarıştan ve 20 milyon 850 binTL +KDV rakamıyla biz galip çıktık. YediYıllık bir anlaşma imzaladık. Kazanan Tekir-dağ oldu. Kazanan Tekirdağ esnafı oldu. Buişi yapan bir esnaf olduğum için alt yapımvar. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz.

‘Araçlarımızın Tamamı 2013 Model’

Yeni yapılanmanız nasıl olacak? Negibi yatırımlar içerisinde olacaksınız?

Yedi yıllık bir sözleşme imzaladık bu işinaltından alnımızın akıyla çıkacağımızdanşüphemiz yok. Şuan için amacımız mevcutçalışmayı görmek. 40 araçla bu işin yapıla-bileceği düşünülüyordu. Bizim 70 adet ara-cımız var ve 16 hatta ekstra hizmetvereceğiz. Ana arterlerin yanı sıra ara sokak-larda da çalışacağız Araçlarımızın tamamı2013 model sıfır kilometre, özürlü rampalı,30 oturak 60 ayakta yolcu kapasiteli ve sonteknolojik donanımıyla düzenlenmiş araçlar-dır. Tekirdağ’da herkese ulaşmayı hedefliyo-ruz. Araç sayımız 1 -1,5 yıl yeterli gelecektir.İlerleyen zamanda şartlar el verirse araç ar-tırımına gidebiliriz. Mevcut durumda her yıl5 araç arttırılabilir. ihtiyaç duyulursa zamaniçinde yolcu potansiyeline bağlı olarak araç-ları büyütebiliriz.

‘Halk otobüsçüsünün sorunları artıkbizim sorunumuz haline gelecek’

İhaleyi aldıktan sonra Tekirdağlıların

size yaklaşımı nasıl oldu?Biz ihaleyi aldığımız zaman insanlarımız

da mutlu oldu. Hayırlı olsun dileklerinde bu-

lunan tanıdığımız tanımadığımız binlerce

insan oldu. Tekirdağ için çok büyük bir iş

yaptığımızı biliyorlar ve halk bize sahip çı-

kıyor. Biz de elimizden geleni yapıp onlara

en iyi ulaşım hizmetini sunmayı umuyoruz.

Tekirdağ ŞehiriçiUlaşım İhalesi’nikazanarak TU-REX’in ildeki sal-

tanatına son veren TETAŞ’ınYönetim Kurulu Başkanı İlyasKüçükmidil “İhaleyi kazanansadece bizler olmadık. Kaza-nan Tekirdağ oldu. KazananTekirdağ Esnafı oldu.” dedi.

TETAŞ YÖNETİM KURULU BAŞKANI İLYAS KÜÇÜKMİDİL:

KAZANAN TEKİRDAĞ OLDU

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 31

Page 34: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

32

İLK ACTROS TESLİM EDİLDİ

Mercedes-Benz Türk A.Ş., 2013 yılında Aksaray Kam-yon Fabrikası’nda üretilmeye başlanan Actros 1841LS teslimatını gerçekleştirdi.

Aksaray üretimi ilk Mercedes-Benz 1841 LS, Hatay - İstanbul -Ankara - Diyarbakır arasında narenciye ve yük taşımacılığı faaliyetle-rini sürdüren Sefa Yücel’e, Hatay Has Otomotiv tarafından teslimedildi. Araçların ilki Hatay Has Otomotiv Satış Danışmanı Tanser Nal-çacı tarafından Sefa Yücel adına kardeşi Aydın Yücel’e, Hatay Has Oto-motiv’de düzenlenen törenle teslim edilirken, ikinci araç ise AksarayKamyon Fabrikası Müşteri Merkezi’nde Müşteri Merkezi Grup ŞefiBurçak Yetgin, Müşteri Merkezi Teknik Eğitmeni Halil Eryılmaz veAydın Yücel’in katılımlarıyla gerçekleştirilen törenle teslim edildi.Aydın Yılmaz tören sırasında, düşük yakıt tüketimi, yaygın servis ağıve düşük yedek parça maliyetleri nedeniyle Actros 1841 LS’yi tercihettiklerini dile getirdi.

20 yıldır yolcu taşımacılığı sektöründefaaliyet gösteren Cizre Nuh Seyahat,filosunu Mercedes-Benz Travego 15

otobüsler ile güçlendirdi. Teslim alınan 11 adetTravego 15 ile tamamı Mercedes-Benz markaotobüslerden oluşan filosundaki araç sayısını

63 adede çıkardı. Cizre Nuh Seyahat bu alımile 2013 yılı için planlanan alımlarını tamam-ladı.

FİLOLAR YILDIZ’A GÜVENİYOR

2001 yılından beri yolcu taşımacılığı sektöründe faaliyet gös-teren Cemtrans Mardin Seyahat, filosunu Mercedes-BenzTourismo 16 ve Travego 15 otobüsler ile güçlendirdi.

Cemtrans Mardin Seyahat, teslim alınan 2 adet Tourismo 16 ve 7 adetTravego 15 ile tamamı Mercedes-Benz marka otobüslerden oluşan filo-sunda araç sayısını 28 adede çıkardı. Cemtrans Mardin Seyahat 2013 yılıiçerisinde 2 adet Mercedes-Benz marka otobüs daha almayı planlıyor.

MERCEDES-BENZ TÜRK’E YENİ BAŞKAN

CİZRE NUH SEYAHAT’IN TERCİHİ ‘TRAVEGO’

Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin yeni Di-rektörler Kurulu Başkanı RainerChristian Genes, 1 Mart 2013 tarihi

itibariyle görevi Wolf-Dieter Kurz’dan devraldı.1 Kasım 2009’dan bu yana Mercedes-Benz Türk

A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanlığı görevini sürdürenWolf-Dieter Kurz, Mercedes-Benz ve Smart GlobalParça ve Servisi’nden Sorumlu Başkan olarak Stutt-gart/Almanya’ya gidiyor.

Rainer Christian Genes, makina mühendisliği eği-timinin ardından Daimler’de çeşitli yönetim kademe-

lerinde sorumluluklar üstlendikten sonra 1998'de MCCSmart GmbH'ya katılarak üretim, satınalma ve lojis-tikten sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak çalışmayabaşladı. 2002 yılında Bremen'deki Daimler üretim fab-rikasında SL Roadster, SLK ve C-Serisi ürünlerininüretim direktörlüğü görevine atandı. Genes, 2007 yı-lından bu yana Stuttgart/Almanya’da Mercedes-Benzotomobil üretim planlamasından sorumlu direktör idi.

Mercedes-Benz Türk’ün yeni Direktörler KuruluBaşkanı Rainer Christian Genes, 1961 doğumlu, evlive iki çocuk babası.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 32

Page 35: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 33

Page 36: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

34

Halk Ulaşım esnafı ücretsiz kartların denetlenmesini ve düzene sokulmasını beklerkenbir ücretsiz kart haberi daha geldi. Yeni uygulama 65 yaş ve üzeri kişilerin ücretsiz seya-hat etmesini kapsıyor ve yakın zamanda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Konuyla ilgili halkotobüsçülerinin nabzını tuttuk. Esnafın görüşü: “Hükümet, 18 kalemde ücretsiz yolcu ta-şıyan, yüksek yakıt maliyetleri altında ezilen ve engellilere uygun alçak tabanlı otobüsdeğişim sürecinde olan özel halk otobüsü esnafının üzerine yeni uygulamanın kara bulutgibi çökmesine izin vermemeli.”

B-007 SABAHATTİN İLHANİETT zaten araçlarında özelleştirmeye gidiyor. Araçlarının %70’ini

özelleştiriyor. Bu tür uygulamalar ise biraz dayatmaya doğru gidiyor veben bunu doğru bulmuyorum. Tabi maliyetlerimiz çok yüksek, yakıt vevergiler herkesin bildiği gibi uçmuş durumda. Esnaf olarak zaten zor du-rumdayız. Bu nedenlerden dolayı 65+ uygulamasını doğru bulmuyo-rum.

A-279 ÖMER FARUK VURALBelediye halk otobüsleri için bunun finansını sağlarsa olabilir. Bu

tür uygulamalar halk otobüsleri için belirli bir külfet getiriyor. Ücretsizkartlara henüz çözüm bulunmamışken böyle uygulamalara gidilmesidüşündürücü.

A-248 VEYSEL DURMUŞBu uygulamayı doğru bulmuyorum. Bazı şeyler propaganda

amaçlı yapılıyor. Artık en küçük şeyde bile halk otobüsüne binerler.Turist otobüsü gibi çalışırız. Açıkçası böyle bir dayatmadan hiçmemnun değiliz.

65+ TEDİRGİNLİĞİ

A-278 BİLAL KALBUR

Esnafımızın üzerinde zaten yeterince ücretsiz kart var. Bir de üze-

rine bu eklenirse iyice çığırından çıkacak. Gereksiz yere verilen yani

ihtiyacı olmayanlara verilen ücretsiz kartlara kesinlikle karşıyım.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 34

Page 37: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

35

B-057 EYÜP YEŞİLYURTAslına bakarsanız çok büyütülmemesi gereken bir uygulama

ama bizler için zaman kaybı olur diye düşünüyorum. Özellikle işçıkış saatlerinde diğer vatandaşlarımız içinde sıkıntılar doğurabilir.Bu bakımdan bakarsak zaten yeterince ücretsiz yolcu taşıyoruz.Böyle bir uygulamaya ne kadar gerek var bilemiyorum.

A-112 AYDIN KARTAL

Bu uygulama bazı insanlar için iyi olabilir ama bizim insanımız bu

tür şeyleri kötüye kullanmaya çok yatkın. Sırf ücretsiz diye dışarı çıkan-

lar var. Böyle olunca da ister istemez çalışanlar zorlanıyor.

B-189 MUHİTTİN BAŞKENTŞu anda halk otobüsçüleri olarak 18 kalem ücretsiz yolcu taşı-

yoruz. Eğer bu kalemde yani 65 yaş üzeri ücretsiz olursa bu bizimüstümüze bir yük daha koyar. Örneğin herkes kartı cüzdanına koyupücretsiz geçebiliyor. Görmek istediğimizde ise ters cevaplarla karşıkarşıya kalıyoruz.

A-111 YASİN ÖZDEMİR Buna benzer bir uygulama daha önce yapıldı. Saat 10-16 arası

ücretsizdi. Ancak bu uygulama kötüye kullanıldı. İhtiyacı olan ol-mayan herkes sırf ücretsiz diye otobüse binmeye başladı. Gerçektenihtiyacı olanlar için bir şey diyemeyiz ama diğer türlüsü için iyi biruygulama olduğunu düşünmüyorum.

A-249 MAHSUR ÇAKMAKÇISabah ve akşam saatlerinde yani çalışanların en çok olduğu saatlerde

sıkıntı yaratacağına inanıyorum. Bu uygulama yine belirli saatlerde ya-pılırsa bir sorun teşkil etmez. Umarım saatleri ve kart dağıtımı titizlikleyapılır.

A-280 EMRAH ARICAİETT’nin özel halk otobüsçülerine olan yaptırımı oldukça fazla.

Zaten birçok ücretsiz kart var. 65 yaş üzerinin ne kadar doğru bir uygu-lama olacağını kestiremiyorum. Bana kalırsa denetim mekanizmasınıniyi çalışması gerekmektedir. Kartlar titizce dağıtılmalı ve denetlenmeli-dir.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 35

Page 38: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

11 Mart Pazartesi günü İzmir’de dü-zenlenen teslim törenine İzmir Bü-yükşehir Belediyesi Başkanı Aziz

Kocaoğlu, ESHOT Genel Müdürü Faruk Al-çelik, Sabancı Holding Sanayi Grup BaşkanıMehmet Pekarun, Temsa Genel Müdürü Din-çer Çelik, Yurtiçi Otobüs Pazarlama ve SatışDirektörü Murat Anıl, Bölge Satış Yöneticisiİrfan Özsevim, Kurumsal İletişim ve Pazar-lama Yöneticisi Ebru Ersan ile çok sayıda da-vetli katıldı.

Düzenlenen törende bir konuşma yapanTemsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, “Bugünİzmir ulaşımında yerini alan Avenue otobüs-lerin üretimini gerçekleştiren Temsa,

1968 yılında Adana’da kuruldu. Bin beşyüzüaşkın işçi ve mühendisin alın teri ile üretilenotobüslerimizin yüzde 70’i ihraç ediliyor.Otobüslerimiz bugün ülkemizin yanı sıra 64ülkenin yollarında bir Türk markası olmanıngururuyla hizmet veriyor. Bu başarının ar-kasında geniş ürün gamının yanı sıra mühen-dislik, üretim ve pazarlamaya daimayenilikçi yaklaşım anlayışı yatıyor.” dedi.

“Belediyelerin kent içi ulaşımda altya-pıya yaptıkları yatırımlar, ulaşım sistemlerin-deki yenilenmeye yönelik attıkları devadımlar, hal-kın daha mo-

dern ve konforlu hizmet almasını sağlıyor.”açıklamasını yapan Dinçer Çelik, İzmir ula-şımındaki yenilenmeyi, büyümeyi izlemek-ten keyif alıyoruz. Bu gelişime Avenueürünümüz ile katkı sağlamaktan, Ege’nin in-cisi bu güzel kentimizde Avenue otobüsleri-mizin hizmet verecek olmasından dolayı çokmemnunuz” diye konuştu. Dinçer Çelik,sözlerini Avenue otobüslerin İzmir Büyükşe-hir Belediyesi’ne, ESHOT Genel Müdürlüğüve İzmir halkına hayırlı olmasını dileyerektamamladı.

İzmir BüyükşehirB e l e d i y e s iESHOT Genel

Müdürlüğü’nün açtığı300 solo otobüs ihalesinikazanan Temsa, Avenuearaçlarının ilk 70 adetlikpartisini düzenlenen tö-renle teslim etti. Ağustosayına kadar 230 Avenuedaha İzmir şehir içi ula-şımında yerini alacak.

70 AVENUE İZMİR YOLLARINDA

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:42 Page 36

Page 39: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

2013 yılında 15 milyon yolcu hedefi belirleyen Kamil Koç,otobüs yatırımlarını sürdürüyor. Filosunda 47 Safir bulunanKamil Koç’a Temsa, 16 Safir VİP teslimatı daha gerçekleştirdi.

Temsa’nın Altunizade merkezinde gerçekleşen törene KamilKoç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çağalıkoç, Yönetim KuruluÜyesi Ceyda Ataç, Genel Müdür Kemal Erdoğan, Temsa GenelMüdürü Dinçer Çelik ve Yurtiçi Otobüs Pazarlama ve Satış Direk-törü Murat Anıl katıldı.

Törende konuşan Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, 87 yıldırkarayolu yolcu taşımacılığı sektöründe hizmet veren Kamil Koçile iyi bir işbirliği içerisinde olmaktan duydukları memnuniyetidile getirerek, “1926 yılında karayolu yolcu taşımacılığı sektörünükuran ve sektörün öncü firması haline gelmiş Kamil Koç ile işbir-liği yapmaktan gurur duyuyoruz. 100 yıl hedefini üç kıtada markaolmak olarak belirlemiş bir firmaya hizmet vermek bizim için ayrıbir mutluluk. Kamil Koç’un bu hedefe doğru atacağı ilk adım sa-nırım Almanya’da gerçekleşecek. UmarımAlmanya

pazarına girme yönündeki çalışmalarınız başarıya ulaşır ve bizde Temsamarkalı araçlarımızla ve tabi Kamil Koç ismiyle Alman vatandaşlarınaTürk mühendislerinin, işçilerinin ulaştığı yüksek kalite standardınısunma fırsatını yakalarız. Kamil Koç bugün filosuna 16 Safir daha ek-liyor ve yapılan bu teslimatla Kamil Koç filosundaki Safir sayısı 63’eulaşıyor. Bu güzel işbirliğinin şirketin büyüyen hedefleri doğrultusundaartarak devam edeceğine inanıyorum. Yeni araçların Kamil Koç’a hayırlı,uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

KAMİL KOÇ YOLUNA SAFİR İLE DEVAM EDİYOR

İzmir Kaya Termal Otel’de gerçek-leştirilen iki günlük etkinlikteTemsa, İzmir ulaşımında hizmet

vermeye başlayan Avenue otobüsü ile yeniürünü MD9 LE’yi tanıttı.

Uluslararası Toplu Taşımacılar BirliğiUITP, ESHOT ve İESOB İşbirliğiyle 21-22Şubat tarihlerinde Toplu Taşımacılık İzmirKonferansı Kaya Termal Otel’de düzenlenenetkinlikle gerçekleştirildi. “Kentiçi UlaşımdaÜcret Yönetimi” temalı konferansa, İzmirValisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Baş-kanı Aziz Kocaoğlu, ESHOT Genel MüdürüO. Faruk Alçelik, İESOB Başkanı ZekeriyaMutlu, UİTP Genel Sekreteri Alain Flauschile 300’ü aşkın Türk ve uluslararası uzman

katıldı. Konferansın ana sponsorları arasındayer alan Temsa, etkinlikte İzmir ulaşımındahizmet vermeye başlayan Avenue otobüsü ileyeni ürünü MD9 LE’yi katılımcılarla buluş-turdu.

Üretici SorumluluğuTemsa Pazarlama ve Satış Direktörü

Murat Anıl, uluslararası bir toplantıya anasponsor olmaktan duydukları memnuniyetidile getirerek, “Kentiçi ulaşımda ihtiyaçlarbüyürken, bu ihtiyaçları karşılamaya yönelikyenilenme ve teknolojik altyapı çalışmalarıda hızla ilerliyor. Kentiçi ulaşımda değişenyapıya yönelik en iyi hizmet şeklinin oluştu-rulması adına bu tür uluslar arası organizas-

yonlar büyük önem taşıyor. Biz de bu orga-nizasyona destek vermenin bir sorumlulukolduğunu düşünüyoruz” dedi.

İzmir ulaşımında Avenue konforu yaşanıyor Teslim edilecek olan 300 adet Ave-

nue’nun ilk 70 âdeti İzmir ulaşımında yerinialmasının mutluluğunu yaşadıklarını ve İz-mir’e Avenue’nun yakıştığını belirten MuratAnıl, “300 Avenue’nun tamamı İzmir ulaşı-mında çok kısa bir süre sonra yerini alacak.Avenue aracımızın sahip olduğu yüksek kon-for düzeyi ve işletmedeki verimliliği ile İzmirulaşımında fark yaratacağını düşünüyoruz”diye konuştu.

AVENUE VE MD9 LE UITP’DE DİKKAT ÇEKTİ

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 37

Page 40: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Tarihçi Prof. Dr. MimKemal Öke, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde,“Uygarlaşamamanın neresindeyiz” konulu bir semi-

ner verdi. Günümüz dünyasında insanın ruhunun yok sayılarakanlamlandırılmaya çalışılmasını eleştiren Prof. Dr. Mim KemalÖke; “Bugün dünyanın her tarafında şiddet artmış vaziyette; ma-sumların çok daha fazla katledildiği bir dönemde yaşıyoruz.Bugün hükümran olan bir şey var, o da; paranın müdavimliğidir.İnsanlar ATM ve AVM arasında gidip gelen müşteriler oldular.İnsan olmanın hükmü bu değil ama bizim üzerimize yapıştırılanetiket; tüketici değil, üretici de değil, müşteri etiketi. Her şeyinfiyatını bilen fakat değerini bilmeyen nesiller ve insanlar arasındayaşıyoruz artık” dedi.

21. yüzyılın fay hatları21. yüzyılda insanlığın sosyal ve kültürel olarak üç önemli

fay hattına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Mim Kemal Öke;“Bu çerçeve içerisinde baktığım vakit ben 21. yüzyıla bir tabir ya-kıştırdım; bana göre 21. yüzyıl bir kaygı çağıdır. Şimdi neler kaygı

38

Prof. Dr. Mim Kemal Öke:

“Medeniyetimiz aşkı unutmuştur”Prof. Dr. Mim Kemal Öke; “İnsanoğlunun 21. yüzyılda ciddi bir varo-luşsal ızdırabı vardır; bu insanın kişiliğinin, kimliğinin ve ruhunun kay-bedilmesi hadisesidir. Medeniyetimiz aşkı unutmuştur, artık sevgisiz birmedeniyetin içerisinde yaşıyoruz” dedi.

Şeref KILIÇLI İSTANBUL AJANS

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 38

Page 41: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

veriyor bize? Hani deprem bölgesinde yaşı-yoruz ya, deprem de hayatımızın bir parçasıhaline geldi, dolayısıyla ben de bunu benzet-meyi yapmak istiyorum; 21. yüzyıl globalölçekli hangi fay hatlarını da beraberinde ge-tiriyor. Nedir bu global ölçekli fay hatları?Birinci fay hattı; modernitenin aşındığı fakattam manasıyla aşılamadığı bir dönemdeyiz.Bizim buradaki sıkıntımız öyle bir değişimçağındayız ki, inandığımız değerler, yaşadı-ğımız günler bize eski sistemin çökmekte ol-duğunu gösteriyor, fakat yeni bir sistemdekurulamıyor. Modernite ile postmodernitearasında bir geçiş dönemindeyiz; iki asrı aynıdönemde yaşamaktayız. İkinci fay hattı;Doğu ile Batı arasında giderek açılan bir uçu-rum var. Soğuk savaştan sonra etnik ve din-sel kimliklerin ön plana çıktığı, etnik vedinsel kimliklerin uygarlıklar çatışmasını kö-rüklediği bir dönemde yaşıyoruz. Üçüncü fayhattı; kuzey ile güney arasındadır, kuzey der-ken Batı’nın gelişmiş toplumlarını kast edi-yoruz, güney derken de, Asya’nın veAfrika’nın açlık ve kuraklık gibi büyük sı-kıntılar içerisinde yaşayan bölgelerini kastediyoruz” diye konuştu.

Meselelerin şifreleriİnsanlığın sosyal ve kültürel fay hatların-

dan kaynaklanan meselelerin çözülmesininyeterli olmayacağını da sözlerine ekleyenProf. Dr. Öke; “Bütün bu fay hattı kırıklarınıgiderseniz de insanoğlu yine ciddi bir ızdırapiçerisinde kalacaktır. Bunu şöyle izah etmeyeçalışıyorum; insanoğlunun 21. yüzyıldaciddi bir varoluşsal ızdırabı vardır; bu insa-nın kişiliğinin, kimliğinin ve ruhunun kaybe-dilmesi hadisesidir. Fakir ülkelerde üç tane‘Y’ görürsünüz, bunlar demokrasi ve insanhaklarından yoksunluk, yolsuzluk ve yoksul-luk. Zengin ülkelere baktığınızda orada da üçtane ‘Y’ var; yalnızlaşma, yabancılaşma ve

yozlaşma. ‘Bütünbunların sebebinedir’ diye soracakolursanız, benimşahsi kanaatim mo-dernleşmedir, özel-likle de postmodernneo-liberal geç kapi-talizmdir” şeklindekonuştu.

Mutluluğun re-çetesi

Moderniteningetirdiği mekanik dünya görüşünün verdiğimutsuzluğa karşı çözüm reçetesini de açık-layan Prof. Dr. Mim Kemal Öke; “Dünya-daki kopuş nerede başladı derseniz;

modernite dediğimiz o illet bütün evreni yanievrenin işleyişini, tasarımını ve insanın ne ol-duğuna ilişkin telakkiyi mekanik bağlamdairdeledi, tanımlamaya çalıştı. Son derece po-zitivist bir yaklaşımla evrene baktılar, bu an-layışa sahip olan insanlara siz gidip bülbülüngüle olan aşkını anlatamazsınız, Yunus Em-re’yi anlatamazsınız. Oysa ki, insanı insanyapan onun ruhudur, kopma noktası moder-nite ile başladı, modernite öncesi insanlar or-ganik dünya görüşüne sahipti. Peki organikdünya görüşünde ne var? Organik dünya gö-rüşünde bence mutluluğun reçetesi var. Şöyleaçıklayayım; insanın mutlu olabilmesi ‘üçA’ arasındaki ilintileri çok iyi kurmasına bağ-lıdır. Bu üç A’nın birincisi ademdir, yani in-sandır, ikincisi; alemdir, yani evrendir,üçüncüsü de; Allah’dır. Üçünün arasındakifelsefi ve metafiziksel rabıtaları doğru veyerli yerinde oluşturduğunuz andan itibareninsanı mutlu kılarsınız. İnsan o zaman kendi

yerini bulur, kendi ruhunu haz eder, kendisi-nin dünyaya niye geldiğini, hangi anlamıifade ettiğini ve bu çerçeve içerisinde ne yap-ması gerektiğinin, kime hizmet etmesi gerek-tiğinin artık bilincine varır” dedi.

Metafiziksel derinlik arayışıMedeniyetin aşkı unuttuğunu ve insanın

metafiziksel derinlik arayışına girdiğine dedikkat çeken Prof. Dr. Mim Kemal Öke;“Her şeyin önemlisi idraktir, bu idrakin içe-risinde de tek bir şey vardır, o da medeniye-timizin artık kaybettiği bir şeydir;medeniyetimiz aşkı unutmuştur, sevgisiz birmedeniyetin içerisinde yaşıyoruz artık. Bizkendi kültürümüzde aşkı kaybettik, herkesmutasavvıf olsun demiyorum ama bizim kül-türümüzün çok önemli bir damarıdır bu vebu damar maalesef çok kesilmiştir. Bunu Ba-tılılar anladılar, insanın metafiziksel derinli-ğini arıyorlar, gidin kitapçılara raflar kişiselgelişim kitaplarıyla dolu. O kitaplarının hep-sine bakıyorsunuz; dönüyorlar dolaşıyorlarsonunda Hz. Mevlana’ya dayanıyorlar. Post-modern dünyada onlar bu eksikliklerini gör-meye başladılar ve biz kendi elimizdeki bubüyük değeri görmüyoruz” diye konuştu.

39

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 39

Page 42: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

40

Kısa süre önce araç dizaynınagiriş yapan, MAN’ın en gözdeservis ve satış bayii MAPAR,Ulusoy için tasarladığı otobüsile ustalık dönemini yaşıyor.

MAPAR USTAMAN’ın servis ve satış bayii

MAPAR araç dizaynı ko-nusunda da ne kadar iddialı

olduğunu ortaya koydu. Baştan aşağıyayeniden dizayn edilenNeoplanStarlinerbüyük beğeni topladı. Ulusoy için özelolarak hazırlanan otobüs sıra dışı rengi vebambu ağacından yapılan iç kaplaması iledikkatleri üzerine çekti. MAPAR Bursatarafından tasarlanan ve dizayn edilenotobüs İstanbul’a getirilerek Ulusoy’a tes-lim edildi.

Bambu Ağacı KullanıldıAracın tavanı ve yan taraflarının ta-

mamen bambu ağacından yapıldığını be-lirten MAPAR Genel Müdürü TanjuNayır otobüs hakkında bilgi verdi.Neo-planStarliner’ındışında iri metalik mavive altın sarısı renklerinin kullanıldığınıbelirten Tanju Nayır; “Aracın renklerineözellikle dikkat ettik. Örneğin perdelerinseçimi çok önemliydi. Perdeleri cesaretisteyen bir renk olan mavi yaptık ve çokyakıştı. Koltuklarda ter yapmayan vehava alan deri kullanıldı. Aracın eski ren-ginden farklı olarak her tarafı boyandı.Dolaplar deri ile kaplandı. Bagajdahil her

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 40

Page 43: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

yerine özen gösterildi.” diyerek otobüsün özelliklerini sıraladı.Otobüsü dizayn ederken, özellikle mavi ve kahverengi renklerle ça-

lıştıklarının altını çizen Tanju Nayır“Maviyi Ulusoy’un kendi rengindenilham alarak kullandık. Diğer taraftan da mavi, özgürlüğü, huzuru vesonsuzluğu ifade ediyor. Göze batmayan ama akılda kalan bir renk ol-duğu için de mavi ilk aklımıza gelen renk oldu. Kahverengiyi de toprağınve doğallığın rengi olması itibariyle kullandık. Kahverengi ayrıca cid-diyet, dayanıklılık, sadelik, dostluk ve metanetin sembolü olarak kabuledilir. Toplum içinde rahatlığı sağlar, sosyal denge simgesi olduğu kadarzihin üzerinde de etkisi vardır. Resmiyetten uzak, rahat ve güvenli birortam oluşturmak için aracın iç kısmında kahve tonunu tercih ettik.”

Projeler Devam EdecekUlusoy firması için ilk etapta 2 adet araç tasarladıklarını belirten

Tanju Nayır“Mersin VIF Turizm ile başlayan projelerimiz Ulusoy’ladevam etti. Dizayn çalışmalarına devam edeceğiz. Şimdiden birçok talepvar. Gelen bu talepleri değerlendirerek, her alanda olduğu gibi en iyiyimüşterilerimize sunmaya çalışacağız.” dedi.

İki Servimiz 1. ve 2.liği PaylaştıMAN tarafından yapılan servis değerlenmesinde alınan başarıya da

değinen MAPAR Genel Müdür Tanju Nayır; “Bizim hedefimiz servis-lerde MAPAR olarak ilk 3’ün içerisine girmekti. İki tane servisimizle 1.ve 2.liği paylaştık. Bu bizi çok mutlu etti. Umarım böylede devam ede-riz.”

41

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 41

Page 44: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

‘2013 Yatırım Yılı Olacak’OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret

Önen otomotiv sanayinin 2012 ve 2013 yılınıdeğerlendirerek sanayinin gelecek dönem-deki önemli gündem konularına değindi. Kü-resel ekonomideki olumsuz koşullararağmen Türkiye’nin hem ekonomik hem desiyasi istikrarı dünyanın dikkatini çekmeyedevam ettiğinin altını çizen Kudret Önen,“Türkiye istikrar ortamında gerek yurtiçi ge-rekse yurtdışı yatırımcılara cazip bir yatırımortamı sunuyor. Türkiye’nin küresel bir ca-

zibe merkezi olmayı sürdürmesinde yeni teş-viklerin de büyük faydası olacağını düşünü-yoruz. Teşvik sisteminde gerçekleştirilenyeni düzenlemeler için başta Sayın Bakanla-rımız olmak üzere hükümetimiz ve değerlibürokratlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Otomotiv Sanayii’nin 2012 yılında 19milyar Dolar’ı aşan ihracatı ile yine ihracatşampiyonu olduğunun altını çizen Önen“2013 yılının genel olarak 2012 ’den daha iyibir yıl olmasını bekliyoruz. Ancak hedefi-miz; yeni bir büyümenin öncesinde 2013 yı-

lında otomotiv sanayii olarak insan kayna-ğına, ArGe’ye ve teknolojiye yatırım yapmakolacak” dedi.

Bakan Çağlayan: ‘Babayiğiti artık çı-karın’

Yeni teşvik sistemi ile sektörün beklen-tilerine cevap verdiklerini belirten ve sıranınyeni bir sistem anlayışına geçmesi için sek-töre geldiğini vurgulayan Ekonomi BakanıZafer Çağlayan “Bir an önce babayiğiti çıka-rın da şu işi bitirelim istiyorum. Sadece orada

42

OTOMOTİV SANAYİ 2013’TEN UMUTLUOtomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) 39. Genel Kurulu 15 MartCuma günü, İstanbul Sanayi Odası meclis toplantı salonunda ger-çekleştirildi. Divan başkanlığını Fatih Tamay’ın yaptığı genel ku-rulda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan önemli açıklamalar yaptı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Mustafa Bayraktar, Taşıt AraçlarıYan Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Uludağ Otomotiv En-düstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu da OSD Genel Kurulu’nunonur konukları arasındaydı. Genel Kurul’da yeni yönetim belirlenirken OSDödülleri de sahiplerini buldu.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 42

Page 45: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

kalmayalım; yapacak daha çok işi-

miz var! Bu konuda atacağınız adım-

lar var. Getireceğiniz önerileri oturup

konuşmaya hazırız. Benim 2023’e

kadar şahsen siyaset yapmak gibi bir

beklentim yok. Allah ömür verecek

mi vermeyecek mi; ama ne istiyorum

biliyor musunuz? Gazi Mustafa

Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu

Cumhuriyetimizin 100. yıldönü-

münde; bakanların, başbakanların

cumhurbaşkanlarının yerli bir oto-

mobille gelip geçtikleri bir Türkiye

hayal ediyorum. İnşallah hayalimiz

gerçekleşir” diye konuştu.

43

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYELER

01. Kudret ÖNEN TÜRK TRAKTÖR (Yön. Kur. Başkanı)02. Tarık TUNALIOĞLU OYAK RENAULT (Yön. Kur. Başkan Vekili)03. Münür YAVUZ MAN TÜRKİYE (Yön. Kur. Başkan Yard.)04. Orhan ÖZER TOYOTA (Yön. Kur. Başkan Yard.05. Habip AŞI HYUNDAI ASSAN (Yön. Kur. BaşkanYard.)06. İzzet KALAYCI HATTAT TARIM (Yön. Kur. MuhasipÜye)07. Yusuf Tuğrul ARIKAN A.I.O.S.08. Turgut CANKILIÇ BMC09. Haydar YENİGÜN FORD OTOSAN10. İsmail SÜMER HONDA TÜRKİYE11. Murat SELEK KARSAN12. Süer SÜLÜN M. BENZ TÜRK13. Serdar GÖRGÜÇ OTOKAR14. Kamil Dinçer ÇELİK TEMSA GLOBAL15. Kamil BAŞARAN TOFAŞ

OSD 2013 ÖDÜLLERİ

2012 Yılı OSD Yan Sanayi Başarı Ödülü

• ÇUKUROVA İNŞAAT• FARBA OTOMOTİV • MATAY OTOMOTİV

2012 Yılı OSD “İhracat Başarı Ödülü”

PLATİN PLAKET (1.000.000.001 ABD Doları üzerinde ihracat)

• FORD OTOMOTİV • OYAK RENAULT• TOFAŞ TÜRK• TOYOTA

ALTIN PLAKET (500.000.001 – 1.000.000.000 Dolar arası ihracat)

• HYUNDAI • MERCEDES

ALTIN MADALYA (100.000.001 – 500.000.000 Dolar arası ihracat)

• TÜRK TRAKTÖR• MAN • HONDA • TEMSA • OTOKAR • KARSAN

GÜMÜŞ MADALYA (30.000.000 – 100.000.000 Dolar arası ihracat)

• ANADOLU ISUZU

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELER

01. İbrahim HATTAT HATTAT TARIM02. Cengiz EROLDU TOFAŞ 03. Aykut ÖZÜNER FORD OTOSAN04. Ayhan TOKCAN OYAK RENAULT05. Murat ULUTAŞ OTOKAR

DENETLEME KURULU ASİL ÜYELER

01. Fatih TAMAY A.I.O.S.02. Yusuf SONER TEMSA GLOBAL03. Hüseyin ODABAŞ OTOKAR

DENETLEME KURULU YEDEK ÜYELER

01. Ömer SÖZÜTEK TEMSA GLOBAL02. Ömer YILDIRIM KARSAN03. Levent YÜKSEL TOYOTA

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 43

Page 46: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

44

TIRSAN’ın İstanbul merkezinde gerçekleştirilen tanıtımdavetinde Yeni Nesil Perdeli Tenteli Ürün ailesindenMega ve Maksima Plus ürünleri uluslararası nakliye ve

lojistik sektörü ile buluştu. TIRSAN’ın 2014 vizyonu çerçevesinde, “Yeni Ufaklara Yeni

Yaklaşımlarla Ulaşılır” sloganı ile başlattığı AR-GE çalışmalarınınsonucu olan Yeni Nesil Perdeli Tenteli ürün grubu, sektörden tam notaldı.

Tanıtım toplantısında uluslararası nakliye ve lojistik sektörününgelişimi için teknolojinin, kurumsallaşmanın ve devamlılık arz edenAR-GE çalışmalarının ne kadar önemli olduğu konuları ön planaçıktı.

TIRSAN Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu tanıtımtoplantısında yaptığı konuşmada bu hususların altını çizerek “BizTIRSAN olarak sektörün lider kuruluşu olmanın sorumluluğunu ta-şıyoruz. Bu sorumluluk bizim için her geçen gün daha da artmaktadır.

Yeni Yeni Nesil ile Yeni Ufuklara …TIRSAN TEKNOLOJİ İLE İLERLİYOR

“Türkiye Treyler sektör lideri TIRSAN, yeni geliştirdiği perdeli ten-teli ürün grubunun lansmanında ihracat pazarlarında yeni bir dö-nemin sinyalini verdi.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:43 Page 44

Page 47: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

45

Takdir ederseniz ki teknoloji gelişiyor, ihti-yaçlar değişiyor, ticaret artık sınırların öte-sinde yoğun bir rekabet içinde yapılıyor.TIRSAN sahip olduğu sektörün tek AR-GE’si ile sizlere mühendisliğini ve teknolo-jisini 35 yılı aşan tecrübesiyle birleştirereken kaliteli ürünleri sunmaya devam ediyor.

Değerli dostlarım, bugün burada sizlereYeni Nesil Perdeli ürün grubumuzu gururlasunuyorum. Sizler için ürünlerimizi yenilik-lerle donattık. Emin olabilirsiniz ki buradadurmayacağız. Sizler için geliştirmeye veüretmeye devam edeceğiz. Yeni ürünleri-mizle Avrupa’nın en büyük 3 treyler üreticisiolma yolunda sizlerle hep birlikte yürüyece-ğimize dair önemli bir işaret olarak görme-nizi istiyorum. Bu Yeni Nesil ürünlerimizleTIRSAN, Avrupa’da 7.500 adet semi-treylersatışı ile gücünü ve varlığını devam ettire-cektir. ” dedi.

Tek bir ürün için 50.000 saat mühen-dislik çalışması: TIRSAN AR-GE

Nuhoğlu ‘TIRSAN sektörün lider kuru-luşu olarak müşterilerinin ihtiyaçları doğrul-tusunda daha gelişmiş nakliye çözümlerinigeliştirme misyonu ile çalışmalarına devamedecektir. 2009 yılında kurduğumuz sektörüntek AR-GE merkezinde artık 70’i aşkın mü-hendis ile sektörün rekabetçiliğine ve gele-ceğine hizmet etmekteyiz.

TIRSAN AR-GE’si ile Türkiye’de ilkdefa bir ürün için 50.000 saat ve 3 milyon

Euro’yu aşan bir yatırım gerçekleştirdi. Enson devreye aldığımız Prototip atölyesi ileürün testlerimizin kapsamını daha da büyüt-tük. Son derece gizlilikle yürütülen büyükemek verilerek geliştirilen bu araç için çalı-şan bütün elemanlarımızı gönülden tebrik veteşekkür ediyorum” dedi.

Yürütülen test süreciyle ilgili olarak dadetaylı bilgi veren Nuhoğlu ‘TIRSAN AR-GE merkezinde tespit edilen tasarım doğru-lama ihtiyaçları doğrultusunda, İTÜ-OSD veTÜBİTAK’ın kurduğu Otomotiv Teknoloji-leri Araştırma Merkezi (OTAM) ile çalışma-larımızı yürüttük. Belirledikleri güzergâhtayol testleri yaptık. Testlerde veriler kayıt al-tına alındı ve karşımıza çıkan sonuca görearaç tasarımlarını öncelikle bilgisayar orta-mında test ettik.

Daha sonra Almanya’da DEKRA ve İn-giltere’de MİRA test merkezlerinde aracı-mızı test ettirdik. MİRA 1946 yılındakurulan, ağırlıklı otomotiv sektörü olmaküzere pek çok farklı sektör için test, homolo-gasyon hizmetleri, araştırma ve geliştirmefaaliyetleri yürüten uluslar arası alanda kabulgörmüş bir test kuruluşudur. Tüm testleri ba-şarı ile geçen Yeni Nesil Perdeli Mega vePerdeli Maxima Plus treylerimiz ile gururduyuyoruz. 36 yıldır hep en iyisini yapmakiçin çalıştık ve hep kendimizle yarıştık.Bugün geldiğimiz noktada Avrupalı rakiple-rimizi geride bırakmanın haklı gururunu ya-şıyoruz” dedi.

Yeni Nesil Şimdiden Sektörden Büyükİlgi Gördü

Sektörün ileri gelenlerinin yoğun katı-lımı ile gerçekleşen lansman sırasında pekçok yüksek adetli satış gerçekleşti. HilalTrans firmasına 50 adet, ABC Transport’a 60adet, Şahin Nakliyat’a 50 adet, Özonat fir-masına 50 adet ve Yapı-San firmasına 20adet Yeni Nesil Semi-Treyler satışı gerçek-leştirildi.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:44 Page 45

Page 48: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

46

Yedek parça, kaporta ve mekanik gibibirçok işin Çimenler Otomotiv bünyesindetitizlikle yapıldığını belirten Çimenler Oto-motiv Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Çimen,şehiriçi taşımacılıkta NovoCiti’nin en çoktercih edilen araç olduğunun altını çiziyor.

‘Çimenler; Erzurum, Gümüşhane, Er-zincan ve İstanbul’da’

Çimenler A.Ş. olarak şirket merkezleri-nin Erzurum, Gümüşhane ve Erzincan’da ol-duğunu belirten Fikret Çimen; “Aile şirketiolarak İzmit şubesine ben bakıyorum. Bu-rada lastik ve otomotivde Isuzu’nun faaliyet-lerini sürdürüyoruz. Isuzu markasını ticariaracının yanında Isuzu’yu tamamlayacak birbinek marka bayiliğini yapmayı da düşünü-

yoruz. Böyle bir program faaliyetimiz var.Aile şirketi olarak İstanbul’da bir yapılanma-mız oldu. Orada da otomotiv üzerine Skodave Seat satış servis faaliyetlerini yürütüyo-ruz. Şu anda isim olarak Çimenler adı altındaolmasa da yakın zamanda o şirketi de Çimen-ler bünyesine katabiliriz.

‘4500 metrekare kapalı alanda hizmetveriyoruz’

İzmit’te otomotiv, ticari otobüs, kamyon,kamyonet grubu üzerinde yıllardır satışa kü-çücük bir mağazada devam ediyorduk. 2009yılında yapımına başlanan şu anda bulundu-ğumuz yerimiz 4500 metre kare kapalı alanasahiptir. 3000 metre karelik servis yerimizdeyedek parça kaporta mekanik gibi her türlü

faaliyetlerimizi gerçekleştiriyor ve hizmetveriyoruz.”dedi.

Şehir içi taşımacılıkta NovoCiti’nin ençok kullanılan marka olduğunu belirtenÇimen, bunun yanında CitiBus aracının datalep gördüğünü belirtti. Fikret Çimen “İz-mit’in fiziki şartları doğrultusunda 9,5 metreüstü araçların kullanıma olanak sağlayacakuygunlukta olamayan pek çok bölge oldu-ğunu söyleyebiliriz. Ana hatlarda bu araçla-rın kullanımı daha kolay olacaktır.Kooperatifler ana hatlarda bu araçları kulla-nıp şehir merkezinde yolcuyu başka araçlarlataşıyabilir.

Bunun dışında İzmit’te Isuzu’nun tek ba-yisiyiz. Kocaeli’nin tamamına satış yapabi-liyoruz. Kocaeli’nin harici Isuzu bayisi

ANADOLU ISUZU’NUN İZMİT KALESİ ÇİMENLER OTOMOTİV

KOCAELİ

“Anadolu Isuzu’nun Kocaeli bayii Çimenler Otomotiv 4500 m2lik yeni alanıyla müşterilerine kaliteli ve modern bir hizmet su-nuyor.

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:44 Page 46

Page 49: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

47

olmayan bölgelerde Bolu, Bartın, Karabükgibi şehirlere araç verebiliyoruz. Bölgedebayii varsa karşılıklı saygı çerçevesindegelen taleplere göre araç satabiliyoruz.”

‘NovoCiti Tercih Ediliyor’Yıllık tahmini satış rakamları ve hedef-

leri hakkında da bilgi veren Fikret Çimen;“Her yıl periyodik 70-80 civarında otobüs sa-tışı gerçekleştirdik. 2012 yılında çıkan yeni-leme yasasıyla bu sene 300 civarında bir araçsatışı hedefimiz vardı. Yasanın uzatılmasıylabu rakamın 100’ün üzerinde olmasını bekli-yoruz. Ağırlıklı olarak 7,5 metrelik halk tipiNovoCiti üzerinde satışlarımız olacaktır.Çünkü NovoCiti tercih edilen bir araç.”

Araç değişimi ve engelli yasası hakkındada görüşlerini bildiren Fikret Çimen “Araçdeğişimi ile gelen hızlı talebin karşındaikinci el pazarı dolmuş olacaktır. Eğen mo-deli 2005 üzeri araçlarda aparat takarak be-lirli bölgelerde kullanımına olanak sağlansaikinci el araçlara pazar yaratılmış olacak. Biranda gelen aşırı talebe hiçbir şirket hemencevap veremez. Üretim zor bir iş. Rakamıdengeli tutmak zorundayız.

‘Değişim Sürecinde Esnaf Sağ DuyuluOlmalı’

Bugünkü ekonomik şartlarda ekonomiiyi gitse de sıkıntılar vardı. Pazarda TL çokdaraldı. Birçok yerde insanların hesaplarıdöviz üzerindeydi. TL’ye geçişle birliktegüven sağlandı. İşler çok iyi olmasa da bir-kaç ay sonra düzeleceğini biliyor ona göreçalışıyoruz. Başbakanlığın 12 Temmuzda çı-

kardığı yasa bir baskı ya-rattı. Toplu taşımadan en-gelli vatandaşlarımızınyararlanması tabi ki çokönemlidir. Bu hazırlığınyapılması lazım. Engellivatandaşlarımızın da mak-simum seviyede ulaşımdanyararlanması gerekiyor. Si-gara yasası da çok tartışmayarattı fakat zamanla gö-rüldü ki bu yasa çok faydalı-dır. Sistemin oturması içinbir süreç gerekiyor. Yasalarınuygulanması zaman alsa da kullanıcılar sağ

duyulu davranıp araç değişimini sonana bırakmamalılar.”

KOCAELİ

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:44 Page 47

Page 50: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

48

SS 41 No’lu İzmit- Gölcük Kooperatifinde hizmet veren ErolAkdoğan 1998 model Isuzu aracı ile tamı tamına 2 milyon ki-lometre yaptı. Birkaç hararet dışında hiçbir sorun yaşamadı-

ğını söyleyen Akdoğan; “Artık kilometre sayacı çalışmıyor ama araçsaat gibi çalışıyor.”dedi.

‘Japonya’dan Gelip Kontrol Ettiler’Isuzu marka otobüsü 1998 yılında ikinci el aldıklarını belirten Erol

Akdoğan; “Aldığımızda henüz yaşını doldurmamıştı. Kullandığımızdanberi sadece 5 sefer hararet yaptı. Ancak bir kere olsun motoru açmadık.Ben dayanıklılığından dolayı Isuzu’dan çok memnunum. Aracımı Ja-ponya’dan gelip kontrol ettiler.” dedi.

‘Düzenli Bakım Önemli’Erol Akdoğan meslektaşlarına bakım konusunda birkaç uyarıda da

bulundu. Araçların bakımlarını düzenli yapmak gerektiğinin altını çizenAkdoğan; “Bugüne kadar bir kere olsun bakım aksatmadım. 5 bin kilo-metrede bir yağ değiştiriyorum. Aracımın yaktığı yağ 1,5 litre ama birkez olsun kaçak yaşamadım. Halka hizmet eden araçlar için bakım çokönemlidir. Isuzu markasından ve servislerinden çok memnunum.” diyor.

ISUZU İLE ARIZASIZ TAM 2 MİLYON KİLOMETRE

GÖLCÜK

28-48-:Layout 1 23.03.2013 14:44 Page 48

Page 51: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı

GülmeceVERGİİngiliz, Amerikan ve Türk maliye bakanları bir soh-

bete katılırlar. Sohbet en son vergilerden açılır. İngilizhemen atılır:

-Biz ülkenin ortasına bir çizgi çekiyoruz, vergilerihavaya atıyoruz çizginin sağına düşen devletin solunadüşen milletin oluyor. Amerikan ise:

-Biz bir çember çiziyoruz havaya atıyoruz içinedüşen devletin dışında kalan milletin oluyor. En son ko-nuşan Türk Maliye Bakanı:

-Biz öyle çizgi falan çizmiyoruz. Paraları havaya atı-yoruz yere düşen devletin, havada kalan milletin olu-yor…

ÖZEL HAYATTemel keçinin boynuna tasma takmış geziyor. Arka-

daşı Dursun yolda onu görüp: -Ula Temel napiysun?-Ula çörmiymisin, çöpeğimi cezdurayrım.-Ula Temel bunun boynuzları var.-Valla ben onun özel hayatına karışmayrum.

FIRSATI OLMADITemel ava çıkmış, eli boş dönmemek için kasaptan

bir tavşan almış.Fadime:-Ha pu netur,soyulmiş tavşani nasil avlaysun?-Sevişirken yakaladum,çiyinmeye fırsatu olmadu,

furdim oni !

YAŞLI KADIN"Doktor Bey" der yaşlı kadın. "Gaz sorunum var,

ancak çok şikayetçi de sayılmam… Gaz çıkardığımzaman ne ses çıkıyor, ne de kötü kokuyor. Mesela gel-diğimden beri en az yirmi kez gaz çıkardım, ama siz far-kına bile varmadınız."

Doktor, "Bu hapları alın, bir hafta sonra sizi tekrargöreyim" der.

Bir hafta sonra yaşlı kadın kontrole gelir:"Doktor Bey bana ne halt verdiniz bilmiyorum" der,

"Gaz çıkardığımzaman hala ses çıkmıyor, ama müthiş kötü kokmaya

başladı!""Çok iyi!" der doktor. "Burnunuz düzelmiş, simdi

sıra kulaklara geldi.

HIRSIZJaponya’da hırsız yakalayabilen bir robot icat etmiş-

ler. Robot Almanya’da 5 dakikada 150 hırsız yakalamış.İngiltere’de 5 dakikada 50 hırsız yakalamış. Hollan-da’da 5 dakikada 20 hırsız yakalamış.

SIRAYA GEÇAdamın biri sabah evden işe giderken ilginç bir ce-

naze kafilesini fark eder. En önde yürüyen köpekli biradam. Arkasında bir tabut ve onun 10 metre arkasındabir başka tabut. Bunları takip eden, tek sıra olmuş200'den fazla adam. Meraklanır. Kafilenin başındaki kö-pekli adam hiç kuşku yok ki cenazenin sahibidir. Yanınayaklaşır ve sorar:

-Beyefendi, bu üzüntülü gününüzde hatırlatmak is-temem ama ölenler neyiniz oluyor?

Adam yanıtlar:-Öndeki karım, arkadaki de kayınvalidem.-Vah vah, başınız sağ olsun. Nasıl oldu? -Köpeğim karıma saldırıp öldürmüş. Kayınvalidem

de karıma yardıma gelmiş. Köpek onu da öldürmüş. Adam biraz düşündükten sonra sorar:-Beyefendi, köpeğinizi ödünç alabilir miyim?-SIRAYA GEÇ!!!

Hiçbir durumda alkollü araç kullanmayı !!!

on-kapaki-ici-arka-kapak-ici:Layout 1 23.03.2013 14:01 Page 2

Page 52: Halk Ulaşım Dergisi Mart Sayısı