Top Banner
TOFED BAŞKANI OTOKAR BASRİ GALİP ÖZTÜRK Temmuz 2011 Yıl:2 Sayı:16 Fiyatı: 5TL www.halkulasim.com UND’N İ N ÇILGIN PROJES İ : GÜNEY İ PEK YOLU (METRO TURİZM YÖNETİM KURULU BAŞKANI) (METRO TURİZM YÖNETİM KURULU BAŞKANI) (OTOKAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI) (OTOKAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI) (TOFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI) (TOFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI)
36

halk ulaşım dergisi eylül sayısı

Mar 12, 2016

Download

Documents

murat uzun

halk ulaşım dergisi
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

TOFED BAŞKANIOTOKAR BASRİGALİP ÖZTÜRK

Tem

muz

2011

Yıl:

2

Say

ı:16

Fiy

atı:

5TL

www.

halku

lasim

.com

UND’NİN ÇILGIN PROJESİ:GÜNEY İPEK YOLU

(METRO TURİZM YÖNETİM KURULU BAŞKANI)(METRO TURİZM YÖNETİM KURULU BAŞKANI) (OTOKAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI)(OTOKAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI) (TOFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI)(TOFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI)

Page 2: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

Silahtarağa Caddesi No:51 Eyüp-İSTANBUL

Page 3: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

www.

halku

lasim

.com

TÜRKİYE ULAŞIM SEKTÖRÜNÜN

BULUŞMA NOKTASI

www.halkulasim.comSEKTÖRDE 1 NUMARA1 NUMARA

www.halkulasim.com www.halkulasim.comwww.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

wwwwww.hhaallkkuullaassiimm.ccoomm wwwwww.hhaallkkuullaassiimm.ccoomm

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.hhallkkullasiim.com www.hhallkkullasiim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

www.halkulasim.com www.halkulasim.com

Page 4: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

içind

ekiler

HAYIRLI BAYRAMLARİstanbul’da kiözel halk otobüsleri için Ağustos ayı gerçekten zor geçti. Ramazan ayı içerisinde yaşadığımız bu zorlukları tüm şir-ket başkanları olarak olabildiğince başarı ile atlattığımı-zı düşünüyorum. Sıkıntılar karşısında bizlere yardımla-rını esirgemeyen İETT Genel Müdürümüz Hayri Baraçlı ve yardımcılarına da ayrıca teşekkür ederim.

İLK İFTAR TURİZM TAŞIMACILARINDANAnadolu Isuzu Sponsorluğunda Gerçekleştirilen Tu-rizm Taşımacılar Derneği’nin Düzenlediği İftara Tu-rizm Taşımacılar Derneği üyeleri ve Sektörün Önemli Temsilcileri Katıldı.

5

10

12

2

İmtiyaz SahibiMurat Uzun

Gsm: 0555 553 20 72

Sorumlu Yazı İşleri MüdürüAhmet Erğun

Gsm: 0505 423 12 17

EditörAhmet Erğun

Halkla İlişkiler MüdürüMelek Altundaş

Grafik TasarımHalil Kurt

[email protected] 985 85 64

Yönetim YeriTarlabaşı Bulvarı Kalyoncu

Kulluk Mah. Gönül Apt. No:242 Kat:2 Daire:2 34435

Beyoğlu-İstanbul

Tel: 0212 253 07 57e-mail: [email protected]

Basım YeriANKA Matbaacılık LTD. ŞTİ.

Yayın TürüUlusal Süreli Yayın-Aylık

Türkiye Özel Halk Otobüsleri

İSTANBUL HALK ULAŞIM ESNAFIRAMAZAN’DA DA BERABERİstanbul Halk UlaşımA.Ş’nin geleneksel düzenlediği iftar yemeği bu yıl Otokar sponsorluğunda yapıldı. Esnafın, yö-neticilerin ve siyasi parti temsilcilerinin yoğun ilgi göster-diği iftar dostluk havasında geçti.

Page 5: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

3

içindekiler

BEŞİ BİR YERDE BMCHALK OTOBÜSÜ SEKTÖRÜNE HİZMET VEREN, KANAAT ÖNDERİ KONUMUNDAKİ KİŞİLER DE BMC DİYOR. BU KİŞİLERDEN BİRİSİ DE HACI AY-DIN YILDIZ. 5 ADET BMC’SİNİ FSM DEMİRBAŞ OTOMOTİVDEN TESLİM ALAN YILDIZ SEKTÖRE YÖNELİK AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

ERGUVAN’LARIİSTOD BİRARAYA GETİRDİİSTANBUL OTOBÜS A.Ş. ÇATISI ALTINDA HİZMET VEREN ESNAF, İSTANBUL TOPLU ULAŞIM OTO-BÜSÇÜLER DERNEĞİ’NİN (İSTOD) ORGANİZE ET-TİĞİ VE FSM DEMİRBAŞ OTOMOTİV’İN SPONSOR-LUĞUNU ÜSLENDİĞİ İFTARDA BİR ARAYA GELDİ.

ESNAF ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTIİSTANBUL KART HAYATA GEÇTİ İstanbul’da 13 Ağustos’dan itibaren halk otobüslerin-de biletçi uygulamasına son verildi. Artık tüm otobüsler-de Akbil ve İstanbul Kart geçerli oldu. Halk otobüsü esna-fı zarar etme pahasına bu geçişi sağlayarak üstüne düşen görevi layığıyla yerine getirdi.

24

18

22

25

editörden

Ramazan ayı ulaşım sektörü için gerçekten canlı, ha-reketli ve birçok yenilikle geçti. Ramazan ayının ilk günlerinden başlayan iftar organizasyonları bayrama kadar devam etti. Akşamları iftar organizasyonların-da esnafları ile buluşan başkan ve yöneticiler, gündüz-leri ise yaşanan yeniliklerin sorunları ile uğraşmak du-rumundaydılar…İstanbul Kart’ın artık otobüslerde ki tek ödeme aracı

olması ile gerçekten hızlı bir değişim yaşandı. Bu ara-da birçok çalışan insan işsiz kaldı. Yapılması gereken biletçilerin kaldırılmasıydı. Ancak bu kadar basit bir şekilde değil. Biletçilerimize gerekli istihdamın plan-laması yapılmadan böylesi bir geçiş bayram öncesi binlerce çalışanın işsiz kalmasına sebep oldu. Temen-nimiz bu hatanın en kısa sürede telafisidir.

250 Yeni Erguvan Yakında Caddelerdeİstanbul Otobüs A.Ş.’nin kiralama usulü ile ihale-

ye çıkardığı 250 otobüsün satışı gerçekleşti. Yeni ya-pılan bu ihalenin araçları da trafiğe çıkması ile 422 adetlik bir filo olmuş olacak. İstanbul Otobüs A.Ş.; halk otobüsleri, İETT, minibüsler, servis taşımacıla-rı gibi İstanbul’un bir taşıma aktörü olmuştur. Sayı ba-kımından da önemli bir rakama ulaşmakla beraber İstanbul’un 3 bölgesinde de taşımacılığı üstlenerek tüm İstanbul’a hizmet veren bir konumdadır.

Yeni oluşan bu sistemde kurumlar arası sürtüşme ve kavga durumları daima esnafa zarar verecektir. Bu ku-ruluşlar ne kadar birlikte hareket ederlerse zararlar o kadar azalır, kazançlar da o nisbette artacaktır. Sırf inat uğruna yapılan kavgaların sonucu esnafa yansıya-cak ve bu yansıma da tabiî ki müsebbiplerine esnaf ta-rafından yansıtılacaktır. İstanbul büyük bir metropol. Bu şehirde böylesi önemli işi kimse tek başına yapa-maz. Bu yüzden ötürü var olan kuruluşlar birbirleri ile koordineli çalışmalı ki, İstanbul’a yakışır bir hizmet sunulabilsin...

Halk Ulaşım Dergisi adına sektörümüzün tüm çalı-şanlarının Ramazan Bayramı’nı kutlar, hayırlı kazanç-lar dilerim…

MURAT UZUN

MUTLUBAYRAMLAR…

Page 6: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

4

Halk Otobüsçü esnafınınmübarek ramazan bayramını kutlar, hayırlı bereketli kazançlar dilerim…

MUSTAFA DEMİRBAŞ FSM DEMİRBAŞ OTOMOTİV

Mübarek Ramazan BayramınızıKutlar, Camiamıza ve ÜlkemizeHuzurlar Getirmesini Dileriz…

STOD İSTANBUL TOPLU ULAŞIM OTOBÜSÇÜLER DERNEĞİ

Özel Halk Otobüsü SektörününMübarek Ramazan Bayramı’nı

Tebrik Eder,Hayırlı Kazançlar Dileriz…

İstanbul Halk Ulaşım A.Ş.

Page 7: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

5

Araç İçinde Ticarete Son Verdikİstanbul’da ki özel halk otobüsleri

olarak otobüslerimiz içerisinde para alış verişini esnafımızın da desteği kaldırdık. Artık araçlarımızda hem biletçi uygula-masına son verdik hem de İstanbul Kart ve Akbil dışında ücret alımını kaldırdık. Uygulamaya geçtiği şu son dönemde özellikle yolculardan görülen memnu-niyet sistemin doğruluğunu kanıtlamış bulunuyor.

Ancak halen İstanbul Kart ve Akbil’in yaygınlaşmamasından ötürü hem yolcular hem de çalışanlar sıkıntı yaşamaktalar. Özellikle kartı olmadan otobüslere binen yolcuların şoförlerimiz ile tartışmaya çalışması gerçekten üzücü bir durum. Çünkü artık bu araçlarda para ile geçiş ol-

mayacak. Lakin yolcularımızın bazıları inatla para ile seyahat etme amacında. Tabiî ki tek

geçişli biletlerin de aşırı yüksek fiyatlı olması bunun ayrı bir nede-

ni. Her zaman otobüs kullanmayan vatandaşlarımız kart almak istemediği

an tek geçişlik bilete aşırı yüksek fiyat ödemek zorunda kalıyor. Bu gibi sıkıntı-ların giderileceği ümidi ile yeni sistemin hayırlı olmasını diliyoruz.

Havuz SistemiKademeli Olarak GeliyorOtobüslerimizde biletçilerin kaldırıl-

ması ile birlikte artık havuz sisteminin de uygulanabilirliği sağlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda şirketimiz gerekli çalışmalarını tamamladı. Sistemin hatasız ve verimli işleyebilmesi için İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. olarak kademeli olarak bölgelerimizi havuz sistemine dahil edeceğiz. Bu çalışmamız da Eylül ayı ile birlikte başlayacak. Esnafımız bu yeni sistemle hem daha rahat ve az maliyet ile taşımacılık yapacak hem yolcu memnuni-yeti artacak hem de esnaflarımız arasında ki anlık kırgınlıklar ortadan kalkacaktır.

Yeni Dönem GiderdenKazanç DönemiAmacımız artık zamlar ile kazanç

sağlamaktan öte giderlerimizi düzenli bir işleyişle aşağı çekerek kazanmak olmalıdır. Bu doğrultuda havuz sistemi otobüslerin önemli oranda rapor ve ceza giderlerini azaltacaktır. Ayrıca araçların yıpranma paylarını ve kaza yüzdele-rinde de önemli düşüşler sağlayacaktır. Esnafımız anlaşmalı sigorta şirketleri ve akaryakıt istasyonlarından alış veriş yaparak yine önemli oranda giderden kazanç elde etmekteler. İnşallah yeni dö-nemde daha da kazancı artırıcı çalışmalar ile esnaflarımızın yüzünü güldüreceğiz.

İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak tüm sektörümü-zün Ramazan Bayramı’nı kutlar, hayırlı bereketli kazançlar dilerim.

İSTANBUL HALK ULAŞIM A.Ş.YÖNETİM KURULU BAŞKANIMUSTAFA ALTUNTAŞ

HAYIRLI BAYRAMLAR

İstanbul’da kiözel halk otobüsleri için Ağustos ayı

gerçekten zor geçti. Ramazan ayı içerisinde yaşadığımız bu zorlukları tüm şirket başkanları olarak olabildiğince başarı ile atlattığımızı düşünüyorum.

Sıkıntılar karşısında bizlere yardımlarını esirgemeyen İETT Genel Müdürümüz

Hayri Baraçlı ve yardımcılarına da ayrıca teşekkür ederim.

Page 8: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

66

UND’NİN ÇILGIN PROJESİ:

ULUSLARARASI NAKLİYECİLER DERNEĞİ (UND) TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜ-NÜN GELECEĞİNİ GÜVENCEYE ALACAK VE TÜRKİYE’YE BÜYÜK PRESTİJ SAĞ-LAYACAK “GÜNEY İPEK YOLU” PROJESİ İÇİN ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR.

Seçildikten sonraki ilk konuşmasın-da “Türkiye’deki karayolu nakliyeci-si için yolları açık tutmak ve yeni yol-lar yaratmak gerekir” sloganıyla göre-ve başlayan UND Başkanı Ruhi Engin Özmen ve yönetimi, lojistik sektörün-de son yıllarda kaybedilen pazar pa-yını geri alırken geleceğini de güven-ceye bağlayacak ve dahası Türkiye’ye büyük prestij sağlayacak “Güney İpek Yolu” projesi için çalışmalarını sürdü-rüyor.

Çeyrek asırdır uluslararası karayolu taşımacılığı yapan Mars Lojistik Grup A.Ş.’nin de kurucu ortağı olan UND Başkanı Ruhi Engin Özmen ve 22 ki-şilik yönetim kurulu göreve geldikleri 15 Ocak 2011 tarihinden bu yana yıl-lardır edindikleri bilgi ve tecrübelerini sektöre aktarırken bir taraftan da ileri-ye dönük projelerini hayata geçirmek i-çin büyük çaba sarf ediyorlar.

GELİŞEN KOŞULLAR “GÜNEYİPEK YOLU” DİYORÖzellikle de yıllardır herkesin konuş-

tuğu “İpek Yolu” projesi üzerinde çalış-tıklarını belirten UND Başkanı Ruhi En-gin Özmen “Orta Asya’dan Avrupa’ya a-çılan iki tane ipek yolu var. Bir tanesi; Ku-zey İpek Yolu ki Sibirya üzerinden Kuzey Avrupa ülkelerine gider. İkincisi; Türk-menistan, Özbekistan, Hazar Denizi, A-zerbaycan ve yine Rusya’dan geçen Gü-ney İpek Yolu. Bu iki ipek yoluna da bak-tığımızda Türkiye’nin baypas edildiğini ve Türkiye’ye hiçbir katkısının olmadığı-nı görürüz. Asıl üzerinde durmamız gere-ken ise dünyadaki ticaret ve üretim merke-zinin doğuya kaydığı gerçeği. Çin ile Hin-distan dünyanın en büyük üreticileri. Çin yeni stretejik planlamasıyla üretim mer-kezlerini ülkenin batısına kaydırıyor. Ok-yanus kenarında olan 100 km lik üretim bandı İrumçi ve batı bölgelerine taşını-

yor. Bu değişiklik sonucunda 150 milyon-luk nüfus bu bölgelerde barınacak ve üre-timlerine devam edecek. Ürünlerin ise ba-tı ülkelerine taşınması gerekli. Bu noktada en uygun güzergâh; Çin, Pakistan, İran ve Türkiye üzerinden Avrupa ve dünya paza-rı. Çünkü eski yolu kullanmaya devam et-tiğinde Çin batı bölgelerinde ürettiği mal-ları ülkeyi boydan boya geçerek Şangay Limanı’na getirmesi gerekiyor. Şangay Limanı’ndan gemiye yüklediğiniz ma-lı ABD’nin batı sahiline göndereceksiniz. Oysa ki ABD’de tüketimin yüzde 65’i ba-tı sahilinde gerçekleşir. Oraya indirdiğiniz konteyneri ABD’yi boydan boya geçerek doğuya getirmelisiniz. Ama biz iddia edi-yoruz; Çin’in batısında üretilen bir ürünü konteyner ile Afganistan, İran ve Türkiye üzerinden getirip Mersin, İskenderun yada Hatay daki bir “Lojistik Üs” den gemiye koyduğunuzda direk New York’a teslim e-debiliyorsunuz. Süre kısa, aktarma az, ma-

Page 9: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

77

liyet ucuz. Bunun için Türkiye inanılmaz bir merkez. Aynı şekilde; Hindistan’da ü-retim merkezlerinden çıkacak malın, bo-ğazları, kanalları geçmeden karayoluy-la Akdeniz’e inmesi, Akdeniz’den de de-niz, demir ya da kara yoluyla Avrupa’ya gitmesi hem zaman açısından hem de hiz-metin kalitesi açısından çok önemli” diyor.

UND İNİSİYATİF ALDIGöreve geldikleri günden beri bu

güzergâhı yani “Güney İpek Yolu” nu her platformda dillendirdiklerini ve basına bilgi verdiklerini vurgulayan UND Baş-kanı Ruhi Engin Özmen projeyi hayata geçirebilmek için de çalışmalarını sürdür-düklerini vurguluyor. Özmen, projeyle il-

gili bir organizasyon yaptık. Çin muadil derneğiyle, Pakistanlı bakanlar ve muadil derneklerle, İranlılarla sivil inisiyatif ola-rak bir araya gelip bu güzergahın ülkeleri-mize katacağı katma değeri, lojistik sek-törüne katacağı yeni vizyonu ortaya ko-yacak toplantılar organize etmek istiyo-ruz. İlk toplantıyı İslamabad, ikincisini de İstanbul’da yaparak bir iyi niyet kararını ortaya koyma çabasındayız. Biz Türkiye deki karayolu taşımasının kaybettiği pazar payını başka alternatiflerle geri alabilme-si için bir misyon yüklenmek zorundayız. UND olarak görevlerimizden biri de bu. Ben ilk konuşmamda; Türkiye deki kara-yolu nakliyecisi için yolları açık tutmak

ve yeni yollar yaratmak gerekir diye söy-lemiştim. O bağlamda da bu güzergâhın faaliyete geçmesi tek başına bizim yapa-bileceğimiz bir şey değil. Bizimkisi bir si-vil inisiyatif. Büyüt projelerin hepsi bu si-vil inisiyatiflerle başlıyor. Projenin içinde bulunan diğer ülke taşımacıları da kendi bakanlarını aynı masaya getirebilirse bu iş rayına oturur ve sonuç alınır. Biz ilk a-dımlarını atıyoruz. Devam ediyor bu sü-reç. Önce İRU’nun bir öncülük yaparak BM’den böyle bir güzergah ve hat olduğu yönünde karar çıkarması gerekli ki İRU i-le beraber çalışıyoruz. Türkiye’nin lojistik üs olma konusunda, Türkiye’nin Avrupa ile Ortadoğu arasında transit geçiş noktası olması konusunda çok önem arz eden bir konu bu. İnşallah UND olarak biz bu sivil inisiyatifte liderliği de üstlenerek hayata geçirmek istiyoruz. Uzun soluklu bir proje ancak başlamış olmak çok önemli. Sektör için çok önemli. Avrupa’yla olan ticaretin azalması bizi yeni yollar aramaya zorun-lu kılıyor. Bu gün bu güzergâhta problem-ler var mı? Evet var. Ama her yerde vardı. Avrupa’da; Hırvatistan’da, Slovenya’da, Sırbistan’da, Bosna’da da problemler, sa-vaşlar vardı. Ama yine de gidiyorduk o-ralara. Bu gün güney bölgeleri karışık o-labilir ama oralar da düzelecek. Ülkeler-deki demokratikleşme hareketleri güçlen-dikçe ticaret de artıyor. Türkiye de bu tica-retten önemli paylar alıyor. Dış ticaretteki artışlardan bu belli. Biz de dinamik top-lumuz. Çok çabuk ayak uyduruyoruz ye-niliklere. Hangi ülkeyle ticaretimiz gelişi-yorsa oradaki taşımamız da o nispette ge-lişiyor, diyor.

TÜRKİYE LOJİSTİK ÜS OLMALITürkiye’nin jeopolitik konumunun u-

luslararası karayolu taşımacılığı sektörüne ve Türkiye’ye nasıl bir avantaj sağladığını sorduğumuz Özmen, “Şu an rekabet edebi-lecek avantajlarımız yok elimizde. Bu gün Avrupalı transit olarak Türkiye’ye kapıdan giriyor, yükünü boşaltıp transit olarak ken-di ülkesine geri dönüyor. Türkiye’nin bir lojistik üs olması gerekiyor. Yani dünya da lojistik üs olabilecek en uygun coğrafi böl-gelerden bir tanesi Türkiye. Asıl üzerinde durmamız gereken konu dünyada gelişen trend olan lojistik hizmetlerin Türkiye ü-zerinden nasıl yapılacağı konusu.

Page 10: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

88

Bir tarafa Türkiye’deki lojistik yapı-lanmanın bir devlet politikası olarak orta-ya konulması gerekiyor. Tüm siyasi parti-ler bu seçimden önce vizyonlarını açıklar-ken 1.2 trilyon dolar, 1.1 trilyon dolar gibi dış ticaret hedefi ortaya koydular. Bu dış ti-caret hedefine ulaşılabilmesi ve bunun da-ha da yukarı çekilebilmesi için Türkiye’de organize lojistik üsler ve lojistik köyler de-nen o kavramların alt yapılarının bitmesi lazım. Biz transit bir ülkeyiz. Fakat transit ülke olma özelliğini pek gösteremiyoruz. Yani batıdan gelen yükler limanlarımıza uğramadan karayoluyla ülkemizi terk edi-yorlar. Biz şunu yapmalıyız; Türkiye’de ki oluşturacağımız bu üslerde karayoluyla, denizyoluyla, demiryoluyla gelenler depo-larda, büyük lojistik üslerde toparlanmalı. Ayrılmalı ve oradan gideceği ülkelere sev-kiyatlar yapılmalı. Bu bize hem istihdam sağlayacak, hem atıl kapasiteleri ortadan kaldıracak, hem de lojistik üs olma konu-sunda önümüzü açacak” diyor.

NEDEN PAZAR PAYINIKAYBEDİYORUZ?UND çatısı altında uluslararası kara-

yolu taşımacılığı yapan 1500 firma ve 47 bin araçlık bir filonun global pastadan pay kapma çabasında olduğunu belirten Öz-men “Filomuzun değeri 5.5 milyar dolar. 400 bin insan istihdam ediyoruz. 6 milyar dolara yakın bir malın girdisini sağlıyoruz. Türkiye’deki ihraç yükünün yüzde 85’ini taşıyabilir durumdaydık. Fakat çevremiz-deki ülkelerin de karayolu taşımacığına ö-nem vermeye başlamalarını ardından pas-tadaki payımız yüzde 70’lere geriledi. Ge-rilemedeki etkenlerin başlıcaları; Türkiye deki mevzuat ile AB’nin halkalarının ge-nişleyerek sınırımıza dayanması. Bizim AB’ye girmemiş olmamız Avrupalı mes-lektaşlarımızla rekabet şansımızı güçleş-tiriyor. Onlar bize göre daha avantajlılar. Neden? Biz gümrükten Türkiye’yi terk et-tiğimizde Avrupa içerisinde taşıma yapa-bilmemiz için geçiş belgesine ihtiyacımız var. Bunun dışında biz şoför arkadaşları-mıza vize almak durumundayız. Bu vize-ler sınırlı vizeler. Dolayısıyla bütün bunlar maliyete etki ediyor. Petrol Türkiye de pa-halı. Hatta orada kullandığımız yakıta öde-diğimiz vergiyi geri alıyorsunuz. Bu cid-di bir avantaj noksanlığımız. Pazar payı-nın düşmesinde, avantajlarımızı iyi kulla-namamızdan kaynaklanan bir problem var. Türkiye’ye ithalat yükü getiren yabancı a-raçlar Türkiye’den ihracat yükünü Türk nakliyecisinin maliyetinin yüksekliğinden

dolayı daha ucuza götürebiliyorlar. Bu hem bizim pazar kaybımıza sebep oluyor, hem de Türk nakliyecisinin korunması ge-rekliliğini ortaya koyuyor. Sadece Avru-pa pazarını elimizden kaçırıyoruz diye dü-şünüyorsak hata ediyoruz. Çünkü doğuda da aynısı yaşanıyor. Doğuda da Irak’tan, Suriye’den, Rusya’dan gelen araçlar yük alıyorlar. Biz Rus yükünü iki belgeyle a-labiliyoruz. Suriye’den gelen araçlar daha çok Suudi Arabistan plakalı, Suriyeli şo-förlerin çalıştığı araçlar. Türkiye’ye gelip ucuza mal taşıyorlar. Çünkü o ülkelerde petrol ucuz. Gelirken depolarının dolduru-yor, çok az yol yapıp malını alıyor ve ay-nı mazotla Türkiye’de hiç para harcama-dan geriye dönüyorlar. Ancak Türk araçla-rı o ülkelere giderken mazotu pahalı almak zorunda. Bu durum da haksız rekabete ne-den oluyor” diyor.

SEKTÖRE GİRİŞ ZOR OLMALITürkiye’de karayolu taşımacılığının

belli bir sistem dahilinde pazar payını elin-de tutması gerektiğinin altını çizen Başka-nı Özmen “Avrupa’da ve Dünya’da örnek-leri olan uygulamaların Türkiye’ye getiril-mesi gerekiyor. Herkes elini kolunu salla-ya sallaya sektöre girmemeli. Sektöre giriş zor olmalı. Sektörde bir araç sınırlaması ol-malı ve bu araçlar da bir lisansa bağlanma-lı. Böylece hizmet ettiğimiz ihracat ve it-halat sektörüne daha nitelikli ve daha kali-teli araçlarla, daha sistemli hizmet etme o-lanağı ortaya çıkacaktır. Plaka tahdidinden bahsediyorum. Ancak tek başına bir plaka tahdidi değil araçlar bir lisansa tabi olma-lı. Yani sizde 50 tane, uluslararası karayolu taşımacılığı yapabileceğiniz bir lisansınız olmalı ve bu lisansınızın da bir değeri ol-malı. Araçlarınızı değiştirebilirsiniz ancak lisansınız varsa değiştirebilmelisiniz. Önce lisans bulmanız lazım sektöre girmek için.

Tabi bunlar projedir. Bunların Dünya’da ve Avrupa’da örnekleri var. Araştırıyoruz ve Türkiye’de de bunları uygulamamız gere-kiyor. Pazarı elimizde tutmamız ve nakli-yecilerin yaşaması için bunlar çok önemli. Dışarıyla yaptığımız rekabetin dışında bir de kendi kendimizle rekabet içerisindeyiz. Uygulama hem sektöre girmeyi zorlaştıra-cak, hem de sektördeki firmalara bir değer katacak” diyerek UND’nin ileriye dönük projelerinden bir tanesine açıklık getiriyor.

BİRLİK KUVVET GETİRDİUND’nin 38 yıllık geçmişe sahip kök-

lü bir dernek olduğunu vurgulayan Baş-kan Özmen “Ancak bu süreçte 10 yıllık bir kesinti var. Kesinti Ro-Ro taşımacılığı yapan üyelerinin ayrılarak RODER adın-da bir dernek kurmalarından kaynaklanı-yor. Sektörde UND ve RODER adındaki i-ki derneğin ileriye dönük projelerde birbir-lerine muhalefet ettikleri 10 yıllık bir süreç var. Biz RODER ile UND’nin birleşmesin-den çıkan bir yönetim kuruluyuz. Dolayı-sıyla ben birleşmenin ilk başkanıyım. Bu anlamda üstümüzde çok fazla yük var; sek-törde 10 yıllık süreçte birbirlerine muhale-fet etmiş, onun yaptığına kara demiş, ka-ra diyene ak demiş iki dernek vardı. Şim-di ise tek sesli olunmanın getirdiği avan-tajla bir sinerji oluştu. Devletin bize bakışı değişti. Resmi makamlarla daha etkili ile-tişim ve sorunlarımıza hızlı çözüm imkanı oluştu. Geride bıraktığımız altı aylık süreç-te de yapısal problemlerle uğraştık. Ken-dimizi ifade edebilmek için bürokrasiyle, devlet erkânıyla çok sık görüşmeler yaptık, kendimizi tanıttık. Projelerimizi anlattık ve büyük kabul gördük. Dediğim gibi herke-sin memnun olduğu bir oluşum çıktı orta-ya. Dolayısıyla biz de bu oluşumu sektö-rü en iyi şekilde ileriye taşıyacak biçimde yönlendirmeye çalışıyoruz” diyor.

Page 11: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

9

Page 12: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

Tamay: 2011 SonundaYine Avrupa’nın Lideri OlacağızYıldız Parkı Dahill İstanbul’daki iftar yeme-

ğinde Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER) i-le Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) üyele-ri bir araya geldi.

Önceki yıllar-da olduğu gibi yo-ğun bir katılımın yaşandığı yemekte konuşan Anadolu Isuzu Satış ve Pa-zarlama Direktörü Fatih Tamay “Kü-çük otobüs ihraca-

tının 6 yıldır yüzde 60’ını tek başına biz yapı-yoruz. Yine 2011 sonunda da Avrupa’nın lide-ri olacağız.”dedi.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Ömer Ab-lay, Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, Satış Müdürü Efe Yazıcı ile Pazarlama Müdü-rü Dilek Dönmez’in ev sahipliğinde düzenlenen iftar yemeğine; İSTAB Yönetim Kurulu Başka-nı Hakan Orduhan, TOF Başkanı Mustafa Yıl-dırım, TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, Tu-rizm Taşımacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sümer Yığcı ile taşımacılık sektörünün duayen ismi Ali Osman Ulusoy katıldı.

ISUZU’nun ev sahipliğindeki iftar yemeğin-de ilk kez bir araya gelen ve aynı fotoğraf kare-sinde yer alan İSTAB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan, TOFED Başkanı Mehmet Erdo-ğan, Turizm Taşımacıları Derneği Yönetim Kuru-lu Başkanı Sümer Yığcı, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım ile taşımacılık sektörünün duayen ismi Ali Osman Ulusoy’un birer konuşma yaptığı ye-mek geç saatlere kadar sürdü.

İLK İFTAR TURİZM TAŞIMACILARINDAN

g ç

Anadolu Isuzu Sponsorluğunda Gerçekleştirilen Turizm Taşımacılar Derneği’nin Düzenlediği İftara Turizm Taşımacılar Derneği üyeleri ve Sektörün Önemli Temsilcileri Katıldı.

10

Page 13: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

11

İETT’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeği bu yıl da geniş katılımla gerçekleşti. Başkan Kadir Topbaş’ın konuk ol-duğu yemek, İETT’lileri bir araya getirdi.

Haliç Kongre Merkezinde verilen iftarın ev sahipliğini Genel Müdür Hayri Baraçlı yaptı. İftar yemeğine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Genel Sekreter Yardımcıları Mevlüt Vural, Muzaf-fer Hacımustafaoğlu, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Aslan, Bembirsen Sendikası

Genel Başkanı Mürsel Turbay, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, İETT İşletmeleri Genel Müdür Yardımcıları Mümin Kahveci, Ali Rıza Kiremitci, Alaeddin Şahin, İBB İştiraklerin Genel Müdürleri, İBB Başkan Danışmanı Mustafa Ilıcalı, İBÇD Derneği Genel Başkanı Salim Sezer, sendika ve der-nek temsilcileriyle çok sayıda İETT çalışanı katıldı. Başkan Topbaş ve Genel Müdür Baraçlı yemek öncesinde masaları tek tek dolaşarak misafirlerle sohbet etti. Haliç’in kıyısında muhteşem bir manzarada yapılan iftar yemeği öncesi fasıl dinletisi sunuldu.

Başkan Topbaş: “İETT için bir hedefi-miz var”

İETT, bu kentte asırları geride bırak-mış bir kurum olarak hizmetin doruğuna çıkacak. Arzu ettiğimiz bir hedef var. O da on dört milyonluk bu şehirde insanlarımı-zın toplu taşıma araçlarını tercih eder hale gelmesidir. Bunun tek yolu kaliteli, güvenli, konforlu, hızlı ve erişilebilir sistemlerin devreye girmesiyle olur. Bu bakımdan İETT’yi yenilemek, halk otobüslerimizi yenilemek ve diğerlerini de bu düzeye getirmek suretiyle yurttaşlarımızın keyifle seyahat edebilecekleri bir toplu ulaşım hizmetini gerçekleştirmek durumundayız. Sabır taşı kırılsa bile siz sabrınızı elden bırakmadan insanlara iyilik ve güzellikle, insanca muamele etmek suretiyle onların gönüllerini almaya çalışıyorsunuz. Biliyo-rum, zor bir iş yapıyorsunuz.’ dedi. Genel Müdür Baraçlı: “Garajlarda sahur ve iftarlarımız olacak”

Yemekte mesai arkadaşlarına hitap eden Genel Müdür Dr. Hayri Baraçlı da bu yıl 140. yılını kutlayan İETT’nin adına yakışır bir iftar olması için yemeğe özenle hazır-landıklarını söyledi. Baraçlı, konuşmasını ‘İETT yirmi dört saat hizmet veren kurum olduğundan hiçbir organizasyonda çalışan-larımızın tamamını bir araya getiremiyoruz. Çünkü ulaşım, kesintisiz bir hizmet. Bir grup arkadaşımızla şu anda burada iftar ya-parken diğer şoförlerimiz işlerinin başında, halka hizmeti sürdürüyorlar. Ramazanın yardımlaşma ayı olduğuna dikkat çeken Genel Müdür Baraçlı, ‘İlerleyen günlerde Afrika’da açlık çeken kardeşlerimiz için bir kampanya başlatacağız ve toplanan yardım-ları Kızılay aracılığıyla ulaştıracağız’ dedi.

İETT CAMİASIİETT CAMİASIYİNE BİRLİKTEYİNE BİRLİKTEİFTAR YAPTIİFTAR YAPTI

SSe dndikikası

Page 14: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

12

İstanbul Halk UlaşımA.Ş’nin ge-leneksel düzenlediği iftar yemeği bu yıl Otokar sponsorluğunda yapıldı. Esnafın, yöneticilerin ve siyasi parti temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği iftar dostluk havasında geçti.

Otokar’ın Desteği il Rekor KatılımTüm halk otobüsü sektör ve tem-

silcilerinin buluştuğu iftar yemekle-rinin ilki, Otokar sponsorluğunda 10 Ağustos 2011Çarşamba Barcelo Eresin Topkapı’da gerçekleşti. 1.200 kişinin katıldığı İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. iftar yemeğine esnafın ve sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

İftara İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. esnaf ve yöneticileri, Ak Parti İstanbul Milletvekillerinden İsmail Safi ve Os-man Aşkın Bak, Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, İETT Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Kiremitçi ve İstanbul’daki halk otobüsleri şirket başkanları ve yöneticileri katıldı.

İsmail Safi:Söz Verdik Ankara’da Sesiniz Olacağızİstanbul’da ki gelişme-

leri ve İstanbul halkı için yapılacak yeniliklerden bahseden İstanbul Mil-

letvekili İsmail Safi, “Ak Parti olarak iktidara geldiğimizden beri her verdi-ğimiz sözü yerine getiren bir partiyiz. Seçim öncesi sizlere Ankara’da sizin her hakkınızı arayacağız, sizin sesiniz olacağız dedik ve bu sözümüzü de tutu-yoruz” dedi.

İSTANBUL HALK ULAŞIM ESNAFIİSTANBUL HALK ULAŞIM ESNAFIRAMAZAN’DA DARAMAZAN’DA DABERABERBERABER

Page 15: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

13

Page 16: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

MURAT YALÇINTAŞ: SERVİSTAŞIMACILIĞI SEKTÖRÜNBEL KEMİĞİDİRİstanbul ulaşımının 50 Bine yakınını

öğrenci ve personel taşımacılığı oluştur-maktadır. Bu yüzden servis şoförlerinin mutlaka kayıt altına alınıp, bilgi, sağlık açı-sından yeterli olmalıları gerekiyor. Servis şoförlerimizin eğitimi son derece önemli.

Bütün sektörlerde hayat boyu eğitim vardır. Ama bu sektördeki hayat boyu eğitim diğer sektörlerden son derece daha önemli. Bizim evlatlarımızı da sizler taşıyorsunuz, hiçbirimiz kendi evlatlarımızı tecrübesi olmayan, yetersiz bilgiye sahip sürücülere emanet etmek istemeyiz.

TAMAY: İSTAB’I DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZRamazan ayı boyunca İSTAB üyeleri-

ne, stoklarla sınırlı Novo modellerinin 50 Bin TL için 12 ay 0 faizli uygun ödeme fırsatlarıyla satılacağını söyleyen Tamay şu açıklamalarda bulundu: “İSTAB kurumsal-laşmış, önemli bir örgüt. Bizim gibi üretici firmaların sektörün gelişimine katkıda bulu-nan önemli derneklere, hem kültürel hem de mesleki gelişimleri için katkıda bulunmak sanayici olarak hem ticari erbabımız hem de sosyal sorumluluğumuzdur. Anadolu Isuzu olarak Türkiye’deki liderlikler bize yetmiyor İhracatımızda büyük artış elde et-tik. İhracatımızı arttırmaya devam edeceğiz. Avrupa’da şu anda 26 ülkede, 26 distribütör ve yaklaşık olarak 103 tane servisle hizmet veriyoruz. Türkiye genelinde ise 120 servis, 35 bayi ile hizmet veriyoruz ki bu önemli bir yaygınlık anlamına geliyor. En yakın rakibimizin oldukça ilerisindeyiz”

HAKAN ORDUHAN: ELLERİN VİCDANLARA KONULMASINIBEKLİYORUZİSTAB Başkanı Hakan Orduhan ko-

nuşmasında servis taşımacılarına yönelik medyada yer alan olumsuz eleştirilere ilişkin şu açıklamalarda bulundu.

Orduhan: Servis araçlarına ihtiyaç yoktu da kendiliğinden mi ortaya çıktı? Servis sektörü için uyulması gereken bir yöneltme-lik var da biz uymuyor muyuz? Kurallara aykırı bir durumumuz mu ortaya çıktı? Servislere park yeri gösterildi de biz buna rağmen sokaklara mı park ettik? Ve sürücü-lerimiz için Oxford vardı da biz mi eğitime yollamadık ya da sürücülerimiz eğitimi mi reddetti? Akaryakıtta, maliyetlerimizde hiç artış olmadı da biz mi zam istiyoruz? İşte bu sebepleri de göz önünde bulundurarak ellerin servisçilerin yakasından inip vicdan-lara konulmasını bekliyoruz.

İSTAB olarak biz önemli bir boşluğu dolduruyoruz diyen Orduhan üyelerine “Her birimiz İSTAB’ı oluşturan birer de-ğerli halkayız. Dolayısıyla İSTAB’ın çabası her halkayı güçlü kılarak başarılı, düzenli ve çağdaş yapma çabasıdır. İSTAB’ın çaba-sı ve çalışması bunun içindir.” dedi.

İSTAB ve sektörün önde gelen temsilcilerinin bu-luştuğu iftar yemeği Ana-dolu Isuzu sponsorluğun-da gerçekleşti. İftara Ana-dolu Isuzu Genel Müdü-rü Ömer Ablay, Anadolu I-suzu Satış ve Pazarlama Direktörü Fatih Tamay, İ-TO Başkanı Murat Yalçın-taş, Tofed Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve İSTAB üyeleri katıldı.

İSTAB AİLESİ İFTARDA BİRLEŞTİ

MURAT YALÇINTAŞ: SERVİS

Plaket Töreni

Hakan ORDUHAN - Murat YALÇINTAŞHakan ORDUHAN

14

Fatih TAMAY

sı ve çalışması bunun içindir. dedi.

Page 17: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

Kimse Yok mu Derneği’nin Somali’de açlıkla savaşan insanlara yönelik olarak düzenlediği “İnsanlık ölmedi” kampan-yası çerçevesinde Samanyolu TV’de ya-yınlanan programa katılan Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, Somali için 500 bin lira bağışlamıştı.

Öztürk, yaptığı bağış taahhüdü çer-çevesinde 500 bin liralık yardım çekini 17 Ağustos Çarşamba günü, holdingin Levent Metro City’deki merkezinde dü-zenlenen törenle Kimse Yok mu Derneği Başkanı Ünal Öztürk’e teslim etti.

Düzenlenen törene Dernek Başkanı Ünal Öztürk’ün yanı sıra, Metro Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Yücel ile Metro Holding Danışmanı Mustafa Baş da katıldı.

Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk bağışın Somali’de çocuklara umut olacağını, açlık sınırın-daki insanlar için yardımda bulunmanın öncelikle insani bir görev olduğunu söyle-di. Yardım çekini Öztürk’ten alan Kimse Yok mu Derneği Başkanı Ünal Öztürk ise derneğin hayırsever işadamları ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü, hatta postacı görevi gördüğünü ifade ederken, Galip Öztürk de “Hayra vesile olan hayırsever kadar önemlidir” dedi.

“YARDIM YARIŞINDA KAPIYI GALİP ÖZTÜRK ARALADI“

Dernek Başkanı Ünal Öztürk 11 Ağus-tos gecesi sabaha kadar devam eden canlı yayında işadamlarının bağış kapısını, 500 bin liralık bağış ile Galip Öztürk’ün açtığını vurguladı. Ünal Öztürk, “İnsanlık ölmedi” kampanyası kapsamında şu ana kadar 30 milyon lira bağış topladıklarını ifade ederken, bağış miktarı arttıkça ken-dilerinin görevinin zorlaştığını söyledi. Dernek Başkanı Öztürk şöyle konuştu: “Hayırsever işadamlarımız bizim üzerimi-ze çok büyük sorumluluk yükledi. Allah

bizi mahcup etmesin. Yardımları ihtiyaç sahiplerine bizzat ulaştıracağız.“

KİMSE YOK MUDERNEĞİNDEN PLAKET500 bin liralık temsili çeki Metro

Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk’ten alan Kimse Yok mu Derne-ği Başkanı Ünal Öztürk, hayırseverliği Türkiye sınırlarını aşan Galip Öztürk’e verdiği plaket ile teşekkür etti. Dernek Başkanı Öztürk’ün Galip Öztürk’e bir diğer hediyesi ise Türkiye Futbol Milli Takımı oyuncularının imzaladığı 9 numa-ralı forma oldu.

GALİP ÖZTÜRK SOMALİ KAMPANYALARINAGALİP ÖZTÜRK SOMALİ KAMPANYALARINA

BÜYÜK DESTEK VERDİBÜYÜK DESTEK VERDİMetro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk,

Somali için Kimse Yok mu Derneği’ne bağışladığı 500 bin lirayı, Dernek Başkanı Ünal Öztürk’e törenle teslim etti.

15

Page 18: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

TÜM TİCARİTÜM TİCARİARAÇLARARAÇLAROTOKAR’DANOTOKAR’DAN

16

TÜRKİYE’NİN İLK OTOBÜS FABRİKASI TEMELLERİNDEN GELEN OTOKAR, ARTIK HA-VALI APOLLOLAR YERİNE M2010-SULTAN-DORUK-KENT MODELLERİ İLE HEM TÜRKİYE’DE HEM DE DÜNYA DA BÜYÜK BAŞARI-LARA İMZA ATIYOR.

Türkiye’nin İlk Otobüsü OtokarBirçokları bilmez belki ancak Otokar

Türkiye’de ki ilk otomotiv fabrikasıdır. İzzet Ünver tarafından 1963 yılında kurulan fabrika, o tarihlerde çok büyük bir cesaretle Magirus Dodge lisansıyla Türkiye’de hiçbir otobüs fabrikası yokken üretime başlamış. İşte o zamanın “Havalı Apolloları” burada üretilir. Daha sonra 1986 yılında koç grubu-na katılmış ve hisselerinin büyük bölümünü Koç Grubu’na devreder.

Bu arada Koç Grubu tabiî ki otomotiv-de oldukça etkin. Tofaş kurulmuş, Otosan kurulmuş vaziyette ayrıca İveco Otoyol olarak çalışıyor. Diğer tarafta Türk Traktör kurulmuş vaziyette. Yani otomotiv artık Türkiye’ye gelmiş. Yine aynı yıllarda Mer-cedes gibi firmalar da Türkiye’ye gelir.

İşlerin büyümesiyle birlikte fabrika yetersiz gelmeye başlamış. Otokar zamanla zırhlı araç işine girer. Bununla birlikte aske-ri ve emniyet işlerimiz başlıyor. Ayrıca yine Land Rover in lisansını alınır ve 4X4taktik tekerlekli araç üretmeye başlanır. İşler böy-lesi gelişince Koç Holding, Otokar otobüs üretiminden çıksın minibüs üretimine, zırhlı araç ve Land Rover üretimine devam etsin

şeklinde bir karar alır. Sakarya Arifiye’de ki arazimiz satın alınarak fabrik yapılmış ve 1997 yılında yeni fabrika-ya taşınmaya başlanılır. 1998’de taşınma işlemi biter ve ben de işte o dö-nem otokar’a dahil oldum.

Her Türlü TopluTaşımacılık ModeliOtokar’daOtokar’ın en büyük gücü

Arge faaliyetleri ve bu gücü yeni yeri ile daha da gelişti. Özellik-le askeri çalışmalarımız büyümeye başladı. Otokar bir ara çekildiği küçük otobüs pazarına 2002 yılı sonunda tekrar katıldı. İlk olarak 7 ve 6,5 metrelik sultanlarla geri dönüş yaptık. Kendimizi kabul ettirdikten sonra 2007’de 9 met-relik pazara “Doruk ile girdik. Bu arada Avrupa’ya ihracata başladık. Devamında ise Doruk otobüslerin servis araçları stilinde olanı yaptık. İhracatta ki hedefimizi Avrupa olarak belirledik ve bu doğrultu da üretimini yaptığımız tüm otobüsleri Avrupa standart-larına göre yaptık.

Belediyeleri en çok sattığımız basamak-sız yarı düşük tabanlı aracımız Doruk Le. Avrupa’da da araç çok tuttu. Avrupa da şu an da tek diyebilirim. Şu anda Avrupa ya da yoğun bir şekilde yarı düşük tabanlı aracı-mızı satıyoruz. Basamaklısını yaptık, servis tipini yaptık, yarı alçak tabanlısını (low entry) yaptık. Acaba işletme giderlerinin

artmasından ve hava ulaşımının çok yay-gınlaşmasından dolayı kısa mesafelerde kullanılacak, 150-200 km de iki hava alanı arasında taşımacılık için şehirlerarası ve turizm ve turlarda kullanılacak daha lüks modelini üretebilir miyiz düşüncesiyle yola çıktık. Avrupa da yaptığımız araştırmalarda da bu tür bir aracın işe yarayabileceğini tespit ettik. Doruk’un 215 T dediğimiz 10 metrelik aracını yaptık. 2011 yılında 2010 un sonundan itibaren o aracın talebine yetişemez hale geldik. Şuanda eylül sonuna kadar satılmış durumda o araç. Dolayısıyla turizm modeline girdik. Öyle olunca bizim 9 metrelik ve 10 metrelik aile gamımızı da tamamlamış olduk.

Biz eski toplu taşımacıyız. Türkiye’nin ilk 12 metre otobüs üreticisiyiz. 12 metre belediye ve halk otobüsü zaten progra-

Basri Akgül Kimdir:

Otokar Genel MüdürYardımcısı

1962 doğumluyum Kayseriliyim. Makine mühendi-siyim. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi mezunuyum. Boğaziçi Üniversitesi Makine Makine Fakültesi’nde yüksek lisans yaptım. 1990 yılından

beri koç grubundayım. 1990 yılında Tofaş’da işe başladım ve 1998’de Otokar’a geldim.

O tarihten beri de buradayım.

Page 19: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

17

mımızda vardı. Tabi bu arada arge de çok büyüdük. Arge de çok büyümemizin en büyük katkısı çok hızlı araç çıkarmaya başladık. Test imkanlarımız çok arttı. Bu sayede de 12 metrenin basamaklısını çıkart-tık. Bu araç İstanbul ve Ankara da oldukça iyi satıldı. Özellikle Ankara da 1.5 yıldır 12 metre Kent satışımız gayet iyi durumda. Ayrıca 12 metre Kent’in basamaksız aracını da ürettik.

Araçları tasarlarken yüzde yüz Avrupa standartlarına göre yapıyoruz. Mesela şu anda Türkiye’de bizden başka halk otobüs-lerine Euro 5.5 motor veren yok. İstanbul Otobüs A.Ş. ihalesine de basamaksız aracımızla girerek ihaleyi kazananların yarısından fazlasına biz satış yaptık. Bu bi-zim için iyi bir çıkış oldu. Bununla birlikte Anadolu’nun birçok şehrinde düz tabanlı aracımızı sattık. Şimdi 2011 deyiz. 2012 de yeni araçlarımız olacak. Devam edecek peş peşe. Bu işi biz sonuna kadar, teknolojinin el verdiği en son imkanlara kadar kullanıp araçlarımızı ona uygun hale getireceğiz. Yeni araçlar çıkartıp aileyi genişleteceğiz.

Yoğun Arterlere Kent-DarSokaklara M2010Bu arada minibüslere M 2010 aracı-

mızı çıkarttık. Eski Magirusları bırakarak yepyeni bir araç çıkarttık. O aracın mini halk otobüsünü yaptık. Yani bizim minibüs M2010’lar sınıfında benzeri olmayan tek araçtır. 4 lastiği hava süspansiyonlu, örme şase ve düz tabanlı dünyada tek araç. Bu aracımız komple alçalıyor, komple kalkıyor ve engelli rampaları sahip. Dolayısıyla orta kısmını boşaltıp engeli için yer yaptık. Bunu da Avrupa’ya ihraç ediyoruz. İspanya’da,

İtalya’da bu araçlar kullanılıyor.O aracın aynısını şimdi Türkiye’de ki

belediyelere işin çok az olduğu saatlerde kullanılmak üzere satıyoruz. Mesela bursa belediyesinde var. Burulaş’ta o aracımız kullanılıyor. Çok memnunlar hatta yeni ilave sipariş verdiler.

Oldukça ekonomik. Büyük otobüslerin girmediği dar sokaklarda, eski şehirlerde kullanılıyor. Mesela samsunda kullanılıyor. Raylı taşımanın sonunda aktarma aracı olarak, işin az olduğu saatlerde gün içinde ve hafta sonlarında kullanılıyor. Orada bizim 12 metre düz tabanlı araçlarımızı var gün içinde onlar çalışıyor. İşin az olduğu saatlerde değiştiriliyor. Günün hangi saatin-de ne kadar yolcu taşındığı belli. Bu sayede gereksiz sarfiyat yapılmıyor. Afyon’da, Avşa Belediyesi’nde, Sinop’ta var. Giderek yayılıyor. Otokar 6 metreden 12 metreye kadar otobüs gamına her dilimde müşterisi-ne bir paket sunabiliyor.

İETT’ye gün içerisinde İstanbul’un dış semtlerinde 12 metrelik araçlarla çalışmanın çok ekonomik olmadığını anlattık. Ancak İETT’nin konsepti farklı. Yani onlar genelde daha büyük araçlarla iş yapma politikasını güttükleri için onlara pek uygun gelmedi. Ama İzmir’de Eshot bizim 9 metrelik araç-larımız çalışıyor. Birçok ilde bu uygulama başlamış durumda. Dolayısıyla biz bunu paket olarak sununca belediyeler bundan istifade ediyorlar.

Otokar Polonya’daAvrupa’da 12 metredeki toplu taşıma

işi yurt dışında ihalelerle yapılıyor. Yani Türkiye’de ki gibi bir sistem yok. Ya devlet yapıyor bu ihaleleri ya da özel şirketler yapıyor. Yurt dışında çok büyük şirketler var. Dolayısıyla yurt dışında araç satmak için ihale almanız gerekiyor. Mesela biz en son Polonya’da aldık. Şimdi 12 metreleri-miz Polonya da. Portekiz’de 9 metrelerimiz

çalışıyor. Dolayısıyla böyle ihaleler aldıkça Otokar Avrupa’da da yayılıyor. Bu ara-da Otokar Avrupa’yı kuruyoruz. Avrupa operasyonumuzu oraya taşıyoruz. Onun da sebebi özellikle toplu taşıma otobüslerinde Avrupa’nın içinde olup bu ihalelere kendi-niz girmek zorundasınız. 12 metre ihracatı artacak ileryelen zamanlarda artacak. Şu anda 9 ve 12 metrede ihalelerimiz var.

Şoför Seçimi Araç İçin Önemli1 ocak 2012 den itibaren Türkiye de

Euro 5 motorlu araçların kullanımı zorunlu hale geliyor. Çok kısa bir süre kaldı. Euro 5 motorlu araçlar Euro 4’lere göre biraz daha maliyetli. Bu Euro’lar arttıkça araçların Euro değerleri de artıyor. Diğer taraftan Euro kuru da çok fazla yükseldi. Dolayısıyla araç değiştireceklerin bir an önce değiştire-rek en azından bu Euro geçişinden istifade etmelerinde fayda var.

Aracını değiştirenlerin de doğru yakıt kullanmalarını öneriyorum. Kaçak ve yağ kullanımına kesinlikle gitmemeleri ge-rektiğini aksi takdirde aracın tamiri için verecekleri masrafın çok yüksek olacağını belirtiyorum. Doğru yakıt kullanmaları-nı özellikle rica ediyorum. Çünkü artık Türkiye bir yola girdi Avrupa’yı takip ediyor. Euro 6’lar gelecek. O motorlar daha karmaşık. Burada kendimizi terbiye edemezsek daha büyük sorunlarla karşılaşa-cağız. Şoförlerin de daha dikkatli olmaları gerekiyor. Doğru araç kullanan, araca değer veren aracı anlamaya çalışan şoförler tercih edilirse halk otobüslerinin masraflarının, ge-nel giderlerinin çok daha aşağıya ineceğini düşünüyorum. Bir araca şoför isterse yüzde 15 daha az yakıt yaktırabilir. Şoför isterse bakımdan bakıma servise gider, şoför dikkat etmese sık sık servise gitmek zorunda ka-lırlar. Mal sahiplerinin buna dikkat etmeleri gerekiyor.

Page 20: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

BMC halk otobüsü pazarındaki liderliğini yaptığı satışlarıyla sürdürü-yor. Son olarak 1967 yılından bu yana İstanbul ulaşımına minibüs, taksi ve halk otobüsleriyle hizmet veren, sektör-de ciddi bir ağırlığı bulunan isimlerden Hacı Aydın Yıldız’da BMC’yi tercih etti.

Akrabaları ve kendi adına aldığı 5 adet yüksek taban BMC’yi FSM Demirbaş’tan törenle teslim alan Yıldız “BMC halk otobüsçüleri için ideal bir marka. Orijinal parçalarıyla Türkiye’deki fabrikasında üretildiği için bütün esnafa tavsiye ediyorum. Araba güzel, görüntüsü güzel. Adamlar yapıyorlar. Şuanda halk otobüsçüleri için ideal bir araç ve lider olarak görü-yorum” diyor.

5 ALDIK 5 DAHA ALACAĞIZFSM Demirbaş Otomotiv’in Yönetim

Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş’a da teşekkürlerini ileten Hacı Aydın Yıldız “Herkese yardımcı olduğu gibi bize de yardımcı oldu. Aile içerisinde 5 tane aldık. Yakın zamanda 5 tane daha alacağız. Sonrasında da ben ve aşiretim BMC araçları filomuza katmaya devam edeceğiz. Ben öncülüğümde Siirtlilerin, Diyarbakırlıların, Batmanlıların, daha birçok akrabalarımızın tercihi BMC olacak” diyor.

ŞEHİRİÇİ ULAŞIMDAMAĞDURUZŞehiriçi ulaşım sektörü konusunda da

değerlendirmelerde bulunan Hacı Aydın Yıldız “Beş senedir para kazanamıyo-ruz. Neden kazanamıyoruz? Sağolsun Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş İstanbul’a layık bir başkan. Kendisini çok takdir ediyorum. İstanbul’un bütün yollarını, caddelerini dört dörtlük yaptı. İstanbul onun sayesinde yaşanır hale geldi. Ancak diğer taraftan da taşımacılık konusunda bizi mağdur etti. Minibüsçü olarak da, taksici olarak da, halk otobüs-çüsü olarak da mağduruz. İETT, Otobüs A.Ş., Metro ve metrobüs hatları kazancı-mızı çok zayıflattı” diyor.

KONTAK AÇMANINMALİYETİ 1000 TLİstanbul ulaşımında esnaf aleyhine

gelişen bütün bu olumsuz koşullara bir de akaryakıttaki astronomik yükselişin eklendiğini belirten Yıldız “Mazot 10 kat arttı ancak bize 6 yılda ciddi bir zam verilmedi. Son zam da buna dahil. Bütün otobüsçüler adına konuşuyorum; şu an çok zor durumdayız. Bir otobüsün sabah kontağını açtığın anda masrafı 1000 TL. Biletçilerin kaldırılmasıyla nakit akışımız da durdu. Esnaf biletçilerden gelen paray-la aracın yakıtını en azından acil ihtiyaç-larını karşılıyordu. Şimdi borç yükümüz daha da artacak” diyor.

İNDİRİMLİ MAZOTLABİRAZ NEFES ALABİLİRİZYetkililerden sorunlarına çözüm

beklediğini belirten Yıldız “İETT Genel Müdürümüz göreve geldiğinde akbil ödemelerini düzene sokacağı konusunda söz vermişti, sağolsun yerine getirdi. Özellikle Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ve İETT Genel Müdürümüz Hayri Baraçlı’nın sorunlarımızla daha yakından ilgilenmelerini ve bir çözüm getirmelerini bekliyoruz. En azından indirimli mazot almamız konusunda bir adım atılırsa oto-büsçü esnaf biraz nefes alabilir” diyor.

yorum ddiiyor.

BEŞİ BİR YERDE BMCBEŞİ BİR YERDE BMC

HALK OTOBÜSÜ SEKTÖRÜNE HİZMET VEREN, KANAAT ÖNDERİ KO-NUMUNDAKİ KİŞİLER DE BMC DİYOR. BU KİŞİLERDEN BİRİSİ DE HACI AYDIN YILDIZ. 5 ADET BMC’SİNİ FSM DEMİRBAŞ OTOMOTİVDEN TES-LİM ALAN YILDIZ SEKTÖRE YÖNELİK AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

18

Page 21: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

19

Page 22: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

20

Sektörün pek de alışık olmadığı şekilde Baş-bakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı sansas-yonel bir Genel Kurul’un adından Türkiye Oto-büsçüler Federasyonu’nun (TOFED) başına ge-çen Mehmet Erdoğan ile gündemi ve çalışmala-rını konuştuk.

OPSİYONEL DEĞİLSTANDARTŞehirlerarası taşımacıları çatısı altında top-

layan federasyonun gündemi ise oldukça sıcak. Sektörü bir hayli sıkıntıya sokan dahası birçok vatandaşımızın canına mal olan otobüs yangın-larıyla ciddi bir mücadele içerisinde olan TO-FED bu konudaki girişimlerini sıklaştırmış du-rumda. Son dönemde yanan iki otobüsün ardın-dan daha önceden de takip ettikleri konuyu hız-la gündeme aldıklarını belirten TOFED Başka-nı Mehmet Erdoğan araçların teknik özellikleri-nin iyileştirilmesiyle ilgili çalışma içerisinde ol-duklarını belirtiyor. Erdoğan, Avrupa’da, otobüs yangınlarıyla ilgili yapılan araştırmada yangınla-rın yüzde 76’sının motor kısmından ortaya çıktı-ğı görüldü. Türkiye’de yaşanan yangınları da a-

raştırınca aynı sonuçla karşılaştık. Halbuki araç-ların motor kısmına monte edilen yangın sensor-ları bu bölümden kaynaklanabilecek yangınla-rı büyük ölçüde önleyebiliyor. Sensor otobüs i-çindeki kaptana alarm verirken çıkarttığı buharla da yangını söndürüyor. Yurt dışına giden araçla-rın büyük bölümüne standart olarak takılan sen-sor Türkiye’de ise opsiyonel olarak monte edi-liyor. Yani alıcının isteğiyle belli bir miktar faz-la para karşılığında. Biz Türkiye’de satılan araç-larda Yangın Söndürme Sensoru’nun standart ha-le getirilmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurumuzu yeniledik, diyor.

EN ÖNEMLİSİ İNSAN HAYATIKonuyla ilgili TOFED’in Bakanlığa ilk mü-

racaatının 2008 yılında olduğunu hatırlatan Meh-met Erdoğan “Bakanlık Otomotiv Sanayi Der-nekleriyle bir araya geldi ve başvuru uygun bu-lundu. Ancak o dönemdeki atmosferde bir iler-leme kaydedilemedi. Önceki Başkan Rüştü Ter-zi zamanında da müracaatta bulunuldu. Şim-di ben de müracaatı yenileyerek, yangın söndür-me aparatının opsiyonel değil şart olması gerek-

tiği, standart olarak tüm araçlara takılması gerek-tiği yönündeki talebimizi Bakanlığımıza hatırlat-tım. Bütün üretici firmalara aparatın standart ol-ması yönünde yazılarımızı gönderiyoruz. Bir a-raca ortalama 2000 Euro maliyet oluşturacak a-parat yüzünden can ve mal kaybı yaratan bu be-dellerin ödenmemesi gerekiyor. Mazot depoları-nın kalitesi, kullanılan kabloların kalitesinin yük-sek ve yangına dayanıklı olması yönündeki tale-bimizi de Bakanlığımıza ileteceğim. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değil” diyor.

OTOBÜS KAZA YAPARALGISI DEĞİŞECEKEmniyet Genel Müdürlüğü’nde geçtiğimiz

günlerde yapılan toplantıda da TOFED olarak bir takım taleplerde bulunduklarını vurgulayan Mehmet Erdoğan “Türkiye’de otobüs denildiğin-de 9 kişinin üzerinde yolcu taşıyan ticari araçlar bu kapsama giriyor. Saydığımız özellikteki bir a-raç yolda kaza yaptığında; yine otobüs kazası de-niliyor. Bu algıyı değiştirmek için şehirlerara-sı çalışan D1 ve D2 belgeli araçların yapılan ista-tistiklerde ayrı tutulmasını istedik. Sigorta yapı-

TOFED YANGINL

Page 23: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

21

lırken poliçe fiyatları geneldeki kaza risk oranla-rına göre belirleniyor. Tabii ki 200 bin aracın a-rasında bir çok kaza olabilir. Ancak şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan 8000 otobüs var. Bun-ların kaza oranları da binde 32 gibi düşük bir ra-kam teşkil ediyor. Bu girişimimiz sonucunda si-gorta fiyatlarımız düşecek. Bunun yanında oto-büsler çok sık kaza yapar algısı değişecek” diyor.

VAKIF KURUYORUZTOFED olarak sektöre hizmet verecek ‘Tür-

kiye Otobüsçüler Eğitim ve Sağlık Vakfı” nın kuruluşu için çalışmalarını sürdürdüklerini be-lirten Mehmet Erdoğan “ihtiyacımız olan, şoför kardeşlerimizin okuyan çocuklarına burs vere-cek, hastası varsa tedavi ettirecek, kurumsal bir çatı altında dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağ-layacak bir yapı olacak. Firmaların bütün sahip-lerini vakfımıza davet ettik” diyor.

BİRLİK OLMAK İSTİYORUZTOFED’i daha ileriye götürebilmek adına ya-

pısal değişiklikleri de gündemde tuttuklarını vur-gulayan Erdoğan, dernekler yasasıyla yönetilen bir kurumuz. TÜRSAB gibi bir BİRLİK olmak istediğimizi yetkililere ilettik. Söz vermediler an-cak talebimiz uygun görüldü. Bu konuda Prof. Dr. Mustafa Ilıca ile birlikte çalışmalarımızı sür-dürüyoruz. Anayasa’daki kanun maddesi hazır-lanıyor. Meclisten geçer hale geldiğinde inşallah Türkiye Otobüsçüler Birliği’nin temelleri atıla-cağını belirtiyor.

MANEVİ TAZMİNATLARA SİGORTAHazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Sigortacı-

lık Genel Müdürlüğü ile temaslarının sürdüğünü belirten Erdoğan “Biliyorsunuz sektörde en bü-yük sıkıntı otobüsçünün akam zengin yatıp sabah fakir kalkması. Bir gecede tüm malını mülkünü kaybedebilir. Bir sürü sigorta poliçesi olmasına rağmen manevi tazminatlarda eksiklik var. Ma-nevi tazminatların da sigorta kapsamına alınma-sı yönünde girişimlerimiz var. Uygulamanın ha-yata geçmesiyle otobüsçümüzü kazalarda orta-ya çıkacak manevi tazminatlara karşı korumuş o-lacağız” diyor.

HAYALİMİZ MÜZEUzun zamandır hayalini kurduğu projelerden

biri olan Karayolu Taşımacılığı Müzesi’nin ça-lışmalarının da hızla devam ettiğini müjdeleyen Erdoğan “Prof. Dr. Mehmet Çubuk ile görüştük.

Çalışmalar hızlandı. Sektördeki arkadaşlarımızın ellerinde ne varsa; bilet, resim, doküman, bilet kapağı bize iletmelerini istiyoruz. TOFED binası içerisinde otobüsçülüğün ilk günlerinden itibaren günümüze gelişimini yansıtan çok güzel bir sergi alanı yaratıyoruz” diyor.

TOFED AKADEMİ VEOSCAR GELİYORYine TOFED binasının üst katlarını da TO-

FED AKADEMİ’ye dönüştürmeyi düşündükleri-

ni söyleyen Erdoğan “İstanbul ve Bahçeşehir Ü-niversiteleri ile işbirliği içerisinde çalışıyoruz. U-lusal Karayolu Güvenliği Eylem Planı Projesi’ne ortak olarak katkı yapacağız. Sektörün ihtiya-cı olan üst düzey ve orta düzey yöneticilerle ilgi-li kurslar açılacak. Eğitim kampanyaları düzenle-yeceğiz. TOFED Akademi faal bir şekilde çalışa-cak. Bir de önümüzdeki dönemde Karayolu Taşı-ma Oscarları vereceğiz” diyor.

TOFED YANGINNLLARIN ARIN PEŞİNDEPEŞİNDETÜRKİYE OTOBÜSÇÜLER FEDERASYONU (TOFED), ŞEHİR-

LERARASI OTOBÜSLERDE YAŞANAN YANGIN VAKALARINI ÖNLEYEBİLMEKMEK ADINA GİRİŞİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR.

Page 24: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

2222

İstanbul Toplu Ulaşım Otobüsçüler Derneği (İSTOD) İstanbul Otobüs A.Ş. ça-tısı altında hizmet veren üyelerine ilk if-tarını Mariot Hotel’de verdi. FSM Demir-baş Otomotiv’in sponsorluğunda gerçek-leşen iftara katılımın yüksek olduğu göz-lendi. İSTOD’un katkılarıyla ilk defa

böyle bir organizasyonda bir araya gelen “Erguvan Esnafı”nın bir hayli coşkulu ol-duğu gözlendi.

İftara yoğun esnaf ilgisinin yanı sıra İstanbul ulaşımına yön veren birçok sima-nın da katıldığı gözlendi. Başta, Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şa-hin, İETT Genel Müdür Yardımcısı Alaad-din Şahin, İstanbul Taksiciler Oda Başkanı Yahya Uğur ve daha birçok yönetici iftar-daki yerlerini aldılar.

İSTOD’a esnafı böyle güzel bir iftar or-ganizasyonuyla bir araya getirdiği için te-şekkür eden Otobüs A.Ş. Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin Erguvanların İstan-bul ulaşımına kalite getirdiğini, vatandaşa daha kaliteli hizmet vermeyi amaçladıkları-nın altını çizdi.

İftara ev sahipliği yapan İSTOD’un Yö-netim Kurulu Başkanı Zakir Uzun ise tüm katılımcılara ve desteğinden dolayı Demir-baş Otomotiv’e teşekkür ederken “İlk defa Otobüs A.Ş. esnafı olarak böyle bir organi-

zasyonla bir araya geliyoruz. İSTOD olarak çok mutluyuz. Üç bölgenin esnafını bir ara-ya getirdik. Yakında esnaf sayımız 1500-2000 leri bulacak. A, B, C bölgelerinde ku-rulacak derneklerimizin bir federasyon ça-tısı altında bir araya getirmesi için çalışıyo-ruz. Bu sayede üyelerimizi Ankara’da, İs-tanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ve Oto-büs A.Ş. nezdinde daha iyi temsil ve İstan-bul halkına daha iyi hizmet imkanı sağla-mak istiyoruz. Bayramdan sonra da yeni ihalenin ardından çok daha geniş katılımlı bir yemekle bir araya geleceğiz.” dedi.

ERGUVAN’LARIERGUVAN’LARIİSTOD BİRARAYA GETİRDİİSTOD BİRARAYA GETİRDİ

22

Otobüs A.Ş. esnafı olarak böyle bir organi

İSTANBUL OTOBÜS A.Ş. ÇATISI ALTINDA HİZMET VEREN ESNAF, İSTANBUL TOPLU ULAŞIM OTOBÜSÇÜLER DERNEĞİ’NİN (İSTOD) ORGANİZE ETTİĞİ VE FSM DEMİRBAŞ OTOMOTİV’İN SPONSORLUĞUNU ÜSLENDİĞİ İFTARDA BİR ARAYA GELDİ.

y

Page 25: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

232323233223232232223222

AYIN SİNEMASI:

Goethe!

Yönetmen: Philipp StölzlSenaryo: Philipp Stölzl, Alexander

Dydyna, Christoph Müller Süre: 1 saat 40 dkGösterim Tarihi: 16 Eylül 2011

(Türkiye) Tür: Biyografi, Dram Konusu: Özgür bir ruh, değeri bi-

linmemiş bir şair, genç bir asi... Onun a-dı JOHANN GOETHE, ve ilk aşkı baş-kasının kaderi olmak üzere. Alman ede-biyatçı Goethe’nin gençlik yıllarında sa-natının başlamasına ilham kaynağı o-lan aşk hikayesini konu alan film, girdiği hukuk sınavlarından geçemeyen Johann Goethe’nin yüksek mahkemede çalışması için babası tarafından küçük bir kasabaya gönderilmesiyle başlıyor. Boş zamanları-nı şiir yazarak geçiren Johann, burada sı-kı çalışarak amiri Kestner ile arkadaş o-lur. Johann, güzel ve çekici bir kız olan Lotte’ye aşık olunca ayakları yarden ke-silir. Ancak Kestner’in de Lotte’ye olan ilgisi hepsinin hayatlarını tersyüz edecek-tir. Johann ile Lotte arasındaki bu drama-tik aşk, Goethe’nin şaheserlerinden biri olan “Genç Werther’in Acıları”na ilham kaynağı olacaktır.

AYIN DVD’si: A Single Man - Tek Başına Bir Adam

Yönetmen:Tom FordOyuncu:Colin Firth, Julianne MooreDil Seçenekleri: Türkçe (Dublaj), Türkçe

(Altyazı)Konusu: Tek Başına Bir Adam, Christopher

Isherwood’un aynı adlı romanından beyazperde-ye uyarlandı. Küba Füze Krizi’nin doruk nokta-sında olduğu 1962 yılının Los Angeles’ında ge-çen hikayede, bir üniversite profesörü (Colin Firth), uzun süredir beraber olduğu sevgilisinin ölümünün ardından hayatının anlamını sorgula-maya başlar. Bu filmde, yarım kalmış bir aşkın gölgesinde, insan hayatının özünde yer alan izo-lasyona ve hayattaki küçük anların önemine şa-hit olacaksınız.

AYIN KİTABI

Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk

Yazar:İskender PalaSayfa Sayısı: 416Baskı Yılı: 2010Dili: TürkçeYayınevi: Kapı YayınlarıArka Kapak: Gök kubbenin altında insa-

nın ruhunu soyan kötülükler ve giyindiren aşk-lar adına...

Doğu ak ejder yılında başladı yirmi üç bin yıl-lık gizem...Uzayın sonsuzluğuna açılan kapıyı keşfe çık-mış bilge rahipler, uğruna topluca can verdikle-ri bir sırrın, binlerce yıl sonra, bir şair tarafından aşkın derin katmanlarına saklanarak korunacağı-nı bilselerdi...Sirüş başlıklı murassa hançerin kabzasına parmak izlerini bırakanlar, daha avuçlarının sıcaklığı git-meden hançer kınında kan biriktiğini bilselerdi...Bağdat, İstanbul, Roma, Paris ve diğerleri; kıyı-larına vuran yeni aşkın, bütün eski tarihlerini dol-duracak yoğunlukta olduğunu bilselerdi...Bilgeler, katiller, asiller ve sevgililer; ellerinde tuttukları kitabın alev almaya hazır bir aşk külçe-sine dönüşmek üzere olduğunu bilselerdi...Şair, ipeksi dizeleri arasına hayaller gibi sakladığı şifrelerin hoyrat ellerde ihtirasla parçalandığını, sonsuzluk şarabına kadeh yaptığı gelincik yap-raklarının kinle dağıtıldığını bilseydi...Ve şimdi kim bilebilir neler olacağını, Babil uyandığı zaman?!

KÜLTÜR SANATg ş

Page 26: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

2420

İstanbul’da 13 Ağustos’dan itibaren halk otobüslerinde biletçi uygulamasına s

Kart geçerli oldu. Halk otobüsü esnafı zarar etme pahasına bu geçişi sağlay

Ancak esnaf minibüslerle aynı güzergahlarda yolcu kaybı yaşıyor. Ayrıca acilen

C-264 ERDAL TURAN

Biletçilerin kalkması bir bakıma yüzlerce çalışanın iş-

siz kalmasına neden oldu. Ayrıca vatandaşlarda halen

alışmadı. Binen yolcuyu indirmek zorunda kalıyoruz.

Duraklarda bu yüzden dolayı uzunca zaman harcamak

zorunda kalıyoruz. Bazen yolcular bizimle bu yüzden

dolayı tartışmaya kalkıyor. Geçiş dönemi boyunca gali-

ba bu sıkıntılarımız devam edecek.

C-166 HAKAN ÇELİKYolcu sayısında bir değişim oldu mu pek bilmiyoruz.

Özellikle okulların açılması ile tam durumu belli olacak. Fakat yolcu memnuniyetinin arttığını gözlüyoruz. Yolcu-ların araca binerken para olayının olmaması bizlere daha samimi yaklaşmasını sağladığına inanıyorum. Bizler de bu geçiş döneminde yolcuya yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü birçok vatandaşımızda halen akbil yok. Onları en yakın bilet bayisine götürüyoruz veya yolculardan temin etmesini sağlıyoruz.

C-275 İSMAİL ÇÖTENŞoförler maaşını günlük alıyordu ancak

para toplanmadığı için artık aylık alma zorun-da kaldı. Ayrıca yemek paralarını alamıyoruz. Yine para toplanamadığı için akşamları peşin para ile mazot alamıyoruz. Bu yüzden dolayı herkes kredi kartına yöneldi. Birçok biletçi-miz işsiz kaldı. Bu durum gerçekten üzücü oldu. Birçoğu şuan işsiz durumda ve uzunca zamanda işsiz kalabilirler.

C-276 ERDAL FİDANÖzellikle minibüsler çok müşterimizi kapıyor. İs-

tanbul Kartı veya akbili olmayan vatandaşlar halk otobüsünden uzaklaştı. Para ile taşımacılık yapan minibüslere ve dolmuşlara binmek zorunda kaldı-lar. Bu yüzden yolcu sayısında bir düşüş olduğuna inanıyorum. Minibüslere de bir sistem getirerek rekabete eşit hale getirilmelidir.

C-265 CANER KEKLİKÇİCiddi bir sıkıntı yaratmadı. Ufak tefek sıkıntılar

oluyor. Yolcular iner ve binerken daha dikkatli olmamız gerekiyor. Gelir gider durumunda biraz düşüş olmuştur. Fakat zamanla eskisinden daha iyi olacağını umuyoruz. Sadece en büyük sıkıntı yüksek mazot fiyatlarına bir de para toplayamadı-ğımız için kredi kartı mecburiyeti çıkmasıdır.

B-216 MURTAZAR DAĞTEKİN

Yolcu bakımından bir etkisi yok. Ancak bilet ko-

nusunda bir sıkıntı var. Yolcular halen akbi sahibi

değil. İETT tek bileti çok pahalıya sattığı için kimse

almıyor. Bu yüzden de akbili olmayanlar araç içeri-

sinde akbil arıyor. Bu yüzden duraklarda bekleme

yapmak zorunda kalıyoruz. Mazot fiyatları da yüksek

olduğu için ay sonuna kadar cepten mazot almak

zor oluyor.

ESNAF ÜSTÜNE ESNAF ÜSTÜNE DÜŞENİDÜ YAPTIİSTANBUL KART HAYATA GEÇTİİSTANBUL KART HA

Page 27: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

25

a son verildi. Artık tüm otobüslerde Akbil ve İstanbul

ayarak üstüne düşen görevi layığıyla yerine getirdi.

en Akbil ve İstanbul Kart’ın yaygınlaştırılması lazım.

A-238 YAŞAR BAKTİMURNakit olarak etkiledi. Artık harcamalarımızı ay

sonuna kadar kredi ve cepten sağlamaya çalışıyo-ruz. Bunun yanında biletçilerimiz çok mağdur oldu. Bayram öncesi işsiz kaldılar ve büyük bölümü halen işsiz. Ev geçindirenleri vardı, özürlü çalışanlarımız vardı. Bunların hepsi şuanda mağdur oldu. Bu sis-teme geçilirken onlar da düşünülerek geçilmeliydi. Hata yapıldı. Bizim için iyi olsa bile biletçiler mağdur oldu.

A-230 EREN DAĞDALANBiraz sıkıntılarımız oluyor. Akbili olmaması

bahanesi ile birkaç durak gelerek inenler olu-yor. Bu gibi bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı va-tandaşlar tartışmaya kalkıyorlar. Ancak geçiş dönemi olabilir diyoruz. İnşallah havuz sistemi ile daha da güzel olacağına inanıyoruz. Birçok sıkıntımızın ve tartışmalarımızın biteceğini dü-şünüyorum.

B-034 HAMZA VARIŞLIVatandaş akbil bulamayınca İETT’nin tek bile-

tini pahalı bularak almaktan çekiniyor. Bizim için tabiî ki rahatlık oldu. Araç içerisinde para almak büyük dertti artık kurtulduk. Fakat biletçilerimiz çok mağdur oldu. İnanın biletçilerimiz ağlaya-rak araçlardan ayrıldı. Halen içimiz kan ağlıyor. Keşke onlara bir imkan sağlanınca bu sisteme geçilseydi.

B-301 MÜSLİM SEVİMTEKİNPara işinin kaldırılmasından memnunuz. En

azından psikolojik olarak sıkıntılar oluyor. Muavin kalkmasından öte ücretin kalkması bizi memnun edendi. Havuz sisteminin de İstanbul geneline yayılması sistemi daha da düzenli hale sokacak-tır. Hem yolcu memnuniyeti artacak hem de şo-förler arasındaki tartışmaları bitirecektir.

A-271 MURATHem bizim hem de yolcu açısından daha iyi

oldu. Daha güzel bir hizmet veriyoruz. Diyalog-larımız düzeldi ve yolcu daha yakın görmeye başladı. Tabi işten ayrılmak zorunda kalan üzüldük. Keşke daha önceden onlara da bir istihdam sağlansaydı. Ancak çalışma stresi bile azaldı. Özellikle havuz sistemi de başlarsa daha da güzel olacaktır.

A-239 BURAK AYNIKOVHalen vatandaşın kart temini sağlanmadı. Bu yüz-

den yolculardan istemek oluyor araç içerisinde. Bu

yüzden bazen yolcular bizlerle de tartışmaya kalkı-

yor. Ancak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Yani

para almamız zaten artık yasak. Yolcuyu da indirme-

ye kalkamıyorsunuz. Bu durumu kullanmaya kalkan-

lar çıkabiliyor. Son durakta bilet alıp öderim diyerek

ara duraklarda otobüsten inerek kaçanlar oluyor.

A-195 VEYSEL ŞAHİNŞuan akbilin yaygın olmamasından dolayı sı-

kıntı yaşıyoruz. Acilen akbilin yaygınlaştırılması lazım. Çünkü halen birçok kişi de yok ve bu du-rum sistemin işleyişini tıkıyor. Durak aralarında çok zaman kaybetmemize neden oluyor.

ESNAF ÜSTÜNE DÜŞENİÜŞENİ YAPTI YAPTIİSTANBUL KART HAYATA GEÇTİAYATA GEÇTİ

Page 28: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu’nun 42 yıldır düzenli olarak düzenlediği iftar etkinliği bu yıl Polonezköy’de bulunan Legend Otel’de yapıldı.

TOFED iftarına: Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Talat Aydın, Kızılay Genel Başkan Vekili Ahmet Lütfi Akad, TO-FED Yötenim Kurulu Başkanı Meh-met Erdoğan, Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, Metro

Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Yücel, Ali Osman Ulusoy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Ulusoy,TEMSA Global A.Ş Genel Müdürü Ayhan Dayoğlu, Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül ve TOFED üyeleri katıldı.

Talat Aydın: SıkıntılarınızıaşacağızUlaştırma Bakanlığı Müsteşarı Talat

Aydın konuşmasında otobüs sektörün-

deki sıkıntıların öncelikli çalışmaları arasında olduğunu belirtti. Otobüsçülü-ğün gözde sektörlerinden biri olduğunu söyleyen Aydın, “2003 yılından beri sektör ile omuz omuza çalışıyoruz, iyi işler başardık ancak mevcut zorlukları da üstesinden ise hep beraber geleceğiz” dedi.

Ü

GELENEKSEL TOFED İFTARI GELENEKSEL TOFED İFTARI POLONEZKÖY’DE GERÇEKLEŞTİ

26

Page 29: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

Otobüsçüye Manevi Tazminat Düzenlemesi

Somali’ye yardım başlattıklarını belirten TOFED Genel Başkanı Meh-met Erdoğan, kurucu başkan Galip Öztürk’ün kampanyaya kendi adına 50 bin, Avrasya Terminal İşletmeleri adına 50 bin TL bağışta bulunduğunu açık-ladı. Erdoğan “Esnafımızın sırtındaki en büyük kamburlardan biri de manevi tazminat sorunudur. TOFED’in yıllardır sürdürdüğü girişimler sonucu Ulaştır-ma Bakanlığı’nda, Karayolu Taşıma Kanunu’nun 18. Maddesinde manevi tazminatları da zorunlu hale getiren yeni bir düzenleme hazırlığı başladı. Sorunun kısa sürede çözümleneceğine inanıyoruz” dedi.

Minnettarlığımızı bildiriyoruzİftarda söz alan Kızılay Genel Baş-

kan Vekili Ahmet Lütfi Akad, “Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde iki uçak dolusu yardım malzemesi ve yetkiliyle Somali’ye gi-diyoruz. Yalnızca kurumumuza yapılan

nakit bağış toplamı 42 milyon TL’ye ulaştı. TOFED Kurucu Başkanı Galip Öztürk de, Somali’ye önemli bağışlar yaptı. Özellikle bir televizyon programı vasıtası ile 500 bin lira yardımda bu-lundu. Yapılan yardımlar için hepinize minnettarız” dedi.

y y p

27

Page 30: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

28

Otokar’ın sponsorluğunda İs-tanbul Anadolu yakası Halk O-tobüsü Esnafı iftarda bir ara-ya geldi. Kartal Titanic Bussiness Hotel’de 18 Ağustos Perşembe gü-nü düzenlenen iftara sektör yöne-ticileri ve İstanbul Anadolu yakası esnafı katıldı.

Birlik Gecesiİstanbul’da ki tüm özel halk otobüsle-

ri başkanları yöneticileri, İETT yöneticileri, bankacılar, akaryakıt ve otobüs firmalarının yöneticilerinin katıldığı iftar organizasyo-nunda birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Öztaş Ulaşım A.Ş.’nin düzenlediği iftar, esnafının yoğun katılımı ile birlik gecesine dönüştü. Esnafın birlikte açtığı iftar sonrası konuşma yapan Otokar Genel Müdür Yar-dımcısı Basri Akgül, Otokar olarak daima halk otobüsü esnafının yanında olduklarını belirtti. Uygun fiyat ve kaliteli araç portfö-yü ile halk otobüsü esnafına hizmet verdik-lerini anlatan Akgül “ her sınıftan araçlar ile Otokar markasını sizlerin hizmetinize sunu-yoruz, daima sizlerin yanınızda olduk, bu-gün olduğu gibi yarınlarda da sizleri destek-lemeye ve yanınızda bulunmaya devam e-deceğiz” dedi.

ÖZTAŞ ESNAFI İFTARDA BULUŞTUÖZTAŞ ESNAFI İFTARDA BULUŞTU

Page 31: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

29 29

Otokar sponsorluğunda 20 A-Otokar sponsorluğunda 20 A-ğustos Cumartesi günü düzenle-ğustos Cumartesi günü düzenle-nen iftara Mavi Marmara Ula-nen iftara Mavi Marmara Ula-şım A.Ş. esnafı katıldı.şım A.Ş. esnafı katıldı.

Otokar 9 ve 12 Metre Araçları Görücüye ÇıktıBeylikdüzü Beylik Et Lokantası’nda

Otokar’ın sponsorluğunda düzenlenen if-tar yemeğine Otokar İç Pazarlar Ticari A-raçlar Satış Müdürü Murat Tokatlı, İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. Başkanı Mustafa Altun-taş, Yeni İstanbul Halk Otobüsleri Başka-nı Şirin Varışlı, Öztaş Ulaşım A.Ş. Başkanı Cemal Soydaş, Özulaş A.Ş. Başkanı İsma-il Yüksel ve Mavi Marmara yöneticileri ile esnafı katıldı.

Yemek öncesi ve sonrasında 2012 mo-del basamaksız Otokar otobüsleri esnafa ta-nıtımı yapıldı. Esnafın yoğun ilgi gösterdi-ği araçlar firma yöneticileri tarafından esna-fa sunumu yapıldı.

Murat Tokatlı: AmacımızEsnafınıza Kaliteli AraçlarSunmakİftar yemeği sırasında konuşma yapan

Otokar İç Pazarlar Ticari Araçlar Satış Mü-dürü Murat Tokatlı, Otokar markasını halk otobüsçülerine taşıyarak kaliteyi sattıklarını ifade etti. Tokatlı: “Halk otobüsçülerine 7.5, 9 ve 12 metre araçlar ile her sınıfta araçlar sunuyoruz. Hepsindeki amacımız her sınıfta en uygun fiyat ve en kaliteli hizmettir. Otokar olarak halk otobüsü esnafının daima destekçisi olarak yanında olacağız” dedi.

MAVİ MARMARA ESNAFININ BİRLİK İFTARI

Page 32: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

30

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan İstanbul Otobüs A.Ş. araç kiralama ihale-leri ile filosunu genişletiyor. İlk olarak 172 araç ihalesi ile İstanbul halkının hizmetine talip olan İstanbul Otobüs A.Ş. 24-25 ağustos tarihlerin-de yaptığı ihaleler ile filosuna 250 otobüs daha ekledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şir-ketlerinden İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş., 15 yıllığına 250 otobüslük rotasyonlu hat kiralama ihalesini gerçekleştirdi. İstanbul’un 3 bölgesin-de, 25 Ocak 2011 de ihalesi yapılan 172 otobü-se ek olarak, İstanbul Dar Bölgesi için 28 hatta 109 otobüs, Anadolu Dar Bölgesi için 23 hatta 66 otobüs ve Beyoğlu Dar Bölgesi için 32 hatta 75 otobüs, toplamda 250 yeni otobüsün ihalesi 24-25 Ağustos 2011 tarihinde tamamlandı.

Hizmete girecek tüm otobüsler yerli üre-tim olup; toplam 32 koltuk, 60 ayakta yolcu ka-pasitesine sahip olacak. Tüm araçlar engelli eri-

şimli alçak tabanlı, özürlü aparatlı, araç içi ses-li uyarı ve bilgilendirme monitörlü, çevreye du-

yarı EURO 5 motorlu ve 2 iç-1 dış güvenlik ka-meralarıyla donatılmış araçlar olacak.

Otokar’ın 12 metrelik tasarım ödüllü Kent 290LF otobüsleri Polonya’nın Tarnow şehrin-de kullanılacak. Sipariş edilen 8 adet KENT, şehiriçinde yolcu taşımacılığı yapacak. Tar-now Belediyesi’nin Gran firması aracılığıyla Otokar’dan sipariş ettiği otobüsler aynı zaman-da Polonya’nın ilk KENT’leri olacak. Otokar, geçtiğimiz aylarda Polonya’nın Przemysl şeh-rinde kullanılmak üzere 12 adet DORUK LE ihracatı da gerçekleştirmişti.

Tasarım ödüllü Kent 290LF’ler Polonya caddelerinde boy gösterecek...

Konuyla ilgili açıklama yapan Otokar Ge-nel Müdürü Serdar Görgüç, Kent LF’nin mo-dern şehiriçi toplu taşımacılık ihtiyaçları göze-tilerek tasarlandığını belirterek “Kent LF, kısa sürede Türkiye ve Avrupa’da birçok belediye tarafından benimsendi ve kullanılmaya başlan-dı. Düşük işletme giderleri, yolcu taşıma kapa-

sitesi, çevreciliği ve engelli yolcu taşıma kabili-yeti ile kamu hizmeti için ideal bir araç olan ve tüm tasarımı Türk mühendisleri tarafından ya-pılan Kent LF, aynı zamanda tasarım ödülü sa-hibi. Avrupa’nın önemli şehirlerinin caddele-

rinde artık yalnızca Türkiye’de üretilen değil, aynı zamanda Türkiye’de tasarlanan, Türk mü-hendislerinin el emeği olan araçların boy göste-riyor olması da bizim için ayrıca gurur verici.” diye konuştu.

Polonya’nın Tercihi Otokar Kent LF Polonya’nın Tercihi Otokar Kent LF

İSTANBUL OTOBÜS A.Ş.İSTANBUL OTOBÜS A.Ş.250 OTOBÜS İHALESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ250 OTOBÜS İHALESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye’nin markası Otokar, Polonya’nın ilk KENT’lerini ihraç etti. Tasarım ödüllü Kent 290LF’ler Tarnow şehrinde yolcu taşımacılığında kullanılacak.

Page 33: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

31

Has Otomotiv teslimatlarını sürdürüyor. Son olarak ilk araç yatırımını yapan VİP Kargo’nun tercihi Mercedes 18.41 12 adet Actros oldu.

Has Otomotiv’in Hadımköy Servisi’nde düzenlenen teslimat törenine VİP Cargo Yöne-tim Kurulu Başkanı Erkan Uluğ, Yönetim Ku-

rulu Üyesi Tuğçin Özkılıç, Has Otomotiv Ge-nel Müdürü Mustafa Sarıgül, Çekici Araçlar Satış Müdürü Mine Öztuncay, Satış Danışma-nı Gökhan Kılınç, Kurumsal İletişim Sorumlu-su Şafak Ocakcı katıldı.

Has Otomotiv Genel Müdürü Mustafa Sa-rıgül yapılan işbirliği hakkında açıklamalarda

bulundu: Pazarın daraldığı ve kurların yüksel-diği bir dönemde 12 araçlık bir teslimat ciddi anlamda önem taşıyor.

Böyle bir dönemde bu yatırımı yaptıkların-dan dolayı VİP Cargo yönetimini kutluyorum. Cesaretli davranan ve ülkelerinin geleceğine güvenen insanlar.

Biz her zaman müşterilerimizin yanında ol-maya ve onların çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Rakiplerimizden bir adım önde ol-mak öncelikli hedefimiz.”

VİP Cargo Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uluğ, 1987 yılında kurulan bir şirket olduk-larını ve daha çok deniz ve hava taşımacılığı-na yönelik uluslararası taşıma komisyonculuğu (forwarder) üzerine yıllardır hizmet verdikleri-ni belirtti. 2011 yılı içinde araç yatırımı yapma kararı aldıklarını belirten Erkan Uluğ, şunları söyledi: Bundan sonra kendi nakliyesini ken-di üreten hizmet verdiği alan olan deniz, hava taşımacılığına karayı da ilave edip bu alanda hizmet vermek öncelikli hedefimiz.

Burada en büyük destekçilerim genç ve di-namik olan iki ortağım.” diye konuştu.

Filolarını Anadolu Isuzu’nun N serisi kamyonları ve D Max’leri ile güçlendiren Erzurumlu sektör liderleri araçlarını Anadolu Isuzu Erzurum Bayii Sönmezler Otomotiv’in iftar yemeğinde teslim aldı. 17 adet N Serisi kamyon/kamyonet, 6 adet D-Max ve 1 adet Turkuaz tesliminde ko-nuşan Anadolu Isuzu Satış Müdürü Efe Yazıcı “2010 yılının zor şartlarına rağmen “şampiyon” lakaplı N Serisi araçlar ile 5-16 Ton segmentinde yılı lider kapattık ve 2011 yılında da pazar li-derliğini kimseye kaptırmayacağız” dedi.

Satışı gerçekleştiren Sönmezler Otomotiv’in Genel Müdürü Yunus Sönmez bir konuşma yaptı. Konuşmasına satış ve satış sonrası hizmetleriyle 5 Yıldızlı Servis olduklarına dikkat çeke-rek başlayan Yunus Sönmez şunları söyledi: “Isuzu modelleri; düşük yakıt tüketimleri, uygun satış sonrası giderleri, uzun bakım aralıklarının yanı sıra kaliteli, konforlu özellikleri ile toplu taşımacı-lık sektörünün öncelikli tercih edilen markası haline gelmiştir. 5 yıldızlı Sönmezler Otomotiv ola-rak satış sonrası hizmetlerimizle müşterilerimize dört dörtlük hizmet vermeye devam edeceğiz.”

Türkiye’de şampiyon ismiyle de tanınan toplam 17 adet Isuzu N Serisi araçların, 6 adet D-Max’in ve 1 adet Turkuaz otobüsün teslim edildiği firmalar ile modeller şöyle;

Özdemir Petrol’e 4 adet NNR Long, 2 adet NPR 3D, 1 adet NPR 8,Altıntaş Gıda’ya 2 adet NPR 3D,Tezel Kargo’ya 1 adet NPR 10 ve 2 adet NPR 8,Aksu Çevre Danışmanlık’a 1 adet NPR 3D ve 1 adet NPR 10,Tek Gıda’ya 1 adet NPR 10 ve 1 adet NPR 3D,Burak Gıda’ya 1 adet NPR 8 Long ileYeni Çağrı Tur’a 6 adet D-Max Palandöken Safir Turizm’e 1 adet Turkuaz otobüs teslimatı gerçekleştirildi.

Anadolu Isuzu’dan Erzurum’a Dev Teslimat

Has Otomotiv’den Vip Cargo’yaHas Otomotiv’den Vip Cargo’ya12 Adet Actros Teslimatı

Page 34: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

3232

Kocaeli’de ki halk otobüsü ko-operatiflerinin katılımı ile düzenle-nen iftar yoğun katılımla gerçekleş-ti. Otokar’ın sponsorluğunda dü-zenlenen iftara Kocaeli ilindeki tüm halk otobüsü kooperatiflerinin katı-lımı sağlandı.

Basri Akgül: Kocaeli ve Sakarya’yı Birlikte KucaklıyoruzKocaeli’nde 19 Ağustos Cuma günü

Emex Hotel’de düzenlenen iftara 400 kişinin katılımı sağlandı. Sektör temsil-cileri ve Otokar yetkililerinin de katıl-dığı iftarda Otokar araçları Kocaeli es-

nafının beğenisine sunuldu. 7.5, 9 ve 12 metrelik 2012 model Otokar araçla-rı Kocaeli esnafı tarafından büyük ilgi gördü. Tanıtımını Basri Akgül’ün yaptı-ğı araçlar Otokar yöneticileri ile incele-me fırsatı sunuldu.

Otokar Genel Müdür Yardımcı-sı Basri Akgül yemekte yaptığı konuş-mada Kocaeli’ne çok yakın olan Oto-kar fabrikasını ve halk otobüsü esnafı-na sundukları hizmeti anlattı. Akgül ko-nuşmasında “Otokar ailesi olarak hem İzmit’i hem Sakarya’yı birlikte kucakla-maktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

KOCAELİ KOOPERATİFLERİKOCAELİ KOOPERATİFLERİİFTARDA BULUŞTUİFTARDA BULUŞTU

Kocaeli’de ki halk otobüsü ko-

IZMITIZMIT.. ..

Page 35: halk ulaşım dergisi eylül sayısı

SERVETİNİZİN DEĞERİ

Zamanın birinde bir hükümdar varmış,

zenginliği tüm dünyaca bilinirmiş. Hükümdar

her gittiği yere hazinesinin bir bölümünü

götürür ve bunları sergilemekten büyük onur

duyarmış.

Hükümdarın yasamda en çok güvendiği, tek

akıl hocası bir bilge kişiymiş. Günlerden bir

gün bu bilge kişiyle otururken hükümdar

şöyle bir soru sormuş:

Sen ki göğün gizemine ermiş, bilime yön

vermiş bir adamsın. İnsanlar, ister hükümdar

denli güçlü, ister savaşçılar denli onurlu

olsun ayağına kapanır ağzından çıkacak bir

sözü beklerler. Şimdi senin gibi bilge bir

adamın fikrini merak etmekteyim, benim

hükümdarlığım ve servetim hakkında ne

düşünüyorsun?

Bilge bu soru karşısında hükümdarın

gözlerine bakarak şu sözleri söylemiş:

-Diyelim ki hükümdarım, kızgın ve uçsuz bir

çöldesiniz. Ölmemek için, size uzatacağım

bir bardak suya servetinizin yarısını verir

miydiniz?

-Verirdim tabii.

-Zaman geçti diyelim susuzluğunuz arttı, size

uzatacağım bir sonraki bardağa servetinizin

öteki yarısını da verir miydiniz?

Hükümdar biraz düşünür ve ardından:

-Ölmemek için evet, der.

Bunun üzerine bilge kişi gülerek şu sözleri

söyler:

-Madem öyle, o zaman övünmeyin fazlaca.

Çünkü haşmetlim sizin servetiniz yalnızca iki

bardak sudur!

Papaz Şeytan Pazarlığı

Papaz ölmek üzere olan adamın üzerine

eğilerek;

"Ölmeden önce şeytanı ve onun kötülüklerini

lanetle," der.

Ancak adamdan ses çıkmaz.

Papaz isteğini bir kez daha tekrarlar, ama

hastanın sessizliği sürer.

Sonunda Papaz kızgın bir ifadeyle; "Neden

şeytanı ve kötülüklerini lanetlemiyorsun, bre

gafil?" diye sorunca adam halsizce karşılık

verir; "Nereye gideceğim belli olmadan kimse

hakkında kötü konuşmak istemiyorum. �

Mini Etek

Temel Dursun'a arabasının öyküsünü

anlatıyordu:

- "Bir gün otostop yapıyordum ki ...önümde,

bir arabayla, mini etekli güzel bir bayan durdu

ve beni arabasına aldı.

Bir süre gittikten sonra kadın arabayı kuytu

bir köşeye çekti. Mini eteğiyle bana dönerek,

- 'Benden ne istersen alabilirsin' dedi, bende

arabayı kaptım.

Dursun :

- "İyi etmişsin Temel, zaten mini etek sana

hiç yakışmazdı.”

Canlı Balık

Kumkapı'da bir balıkçı bağırıyor:

Canlı balık,canlı balık ..

Yaşlı bir teyze yaklaşıp soruyor :

-Evladım balıklar taze mi ?

Canlı balık, canlı balık.

-Evladım balıklar taze mi?

Teyze, canlı diyoruz ya işte!

-Evladım, ben de canlıyım ama taze miyim?

Fakir Çocuklar

Polis Mahalleye baskın yapar. Oradan

geçen yaşlı nine;

Nine: ''Ne oluyor?''

Polis: "Teyzeciğim sizin karşı binadaki

gençler içilmesi yasak otlar (Esrar) içiyor".

Nine: - "Olur mu oğlum onlar çok fakir.

Bazen balkonda görüyorum. Bir sigarayı beş

kişi içiyorlardı."

Taksimetre

Kayserili taksiye binmiş. Yokuş aşağıya

inerken aniden taksinin freni patlamış.

Kayserili:

- Durdur şu arabayı diye bağırmaya başlamış.

Şoför sinirlenerek:

- Fren patladı be adam, durduramıyorum,

deyince Kayserili:

- Bari taksimetreyi durdur.

Yumurta

Evin hanımı mutfakta sabah kahvaltısı için

tavada iki tane yumurta pişirirken içeri kocası

başlar konuşmaya, "Dikkat.. Dikkat!..

Biraz daha yağ koy! Aman Tanrım ne kadar

çok pişiriyorsun.

Çok fazla. Şimdi çevir. Şimdi..Off. Daha fazla

yağ koy.

Yapışacaklar. Dikkat. Dikkatttt! Sana dikkatli

ol demiyor muyum?

Yemek pişirirken beni hiç dinlemiyorsun.

Çevir hadi onları.

Çabuk ol. Deli misin? Aklını yitirdin herhalde.

Tuz koymayı unutma.

Her zaman unutursun zaten. Tuzu kullan.

Tuzu. Tuzu diyorum.

-Karısı dönüp şöyle bir bakmış kocasına,

"Sana ne oluyor öyle?" demiş "İki

yumurtayı nasıl pişireceğimi bilmediğimi mi

zannediyorsun?"

-Adam: "Bak bir tanem sadece sen yanımda

otururken Araba kullandığımda neler

hissettiğimi anlamanı istedim.”

.

BİRAZBİRAZ’da’da

GÜLELİM

Zamane Meslekleri

Sekreter: Yönetici AsistanıTemizlikçi: Hijyen uzmanıŞoför: Vasıta idarecisiAnahtarcı: : Ev güvenliği sorumlusuDadı: Genç insan danışmanıPastaneci: Hamur ve tatlı bilimcisiBeden öğretmeni: Vücut sağlığı koruyucusuPolis: İç güvenlik sağlayıcısıSimitçi: Susamlı gıda satıcısıTarih öğretmeni: Eski çağ öğreticisiEv hanımı: Şahsi konut idarecisiTefeci: Nakit sağlayıcı veya nakit tahsil ediciEv sahibi: Bina mutemediStand-up’çı: Sesli mizah aktarımcısıBankacı: Yatırım danışmanıİnternet kafeci: Bilişim/iletişim koordinatörüİnşaat işçisi: Yapı işleri sorumlusuBekçi: Güvenlik görevlisi

Page 36: halk ulaşım dergisi eylül sayısı