Top Banner
Vrijdag 15 juli 2016 Dertigste jaargang Prijs: € 3.00 HAJÉ HEADLINES LELYSTAD – Op vrijdag acht juli viert Hajé Shops , Hotels & Restaurants haar dertigjarig bestaan. De viering vindt tegelijkertijd met de opening van Hajé Natuurpark, op de gelijknamige locatie plaats. Dit nieuwe restaurant is de vierde Hajé vestiging in Lelystad . Vrijdag 15 juli is het officieel 30 jaar geleden dat Hajé en Feikje de Jager de eerste Hajé vestiging en tevens het eerste wegrestaurant langs de snelweg in Flevoland openden. Naast Hajé de Lepelaar volgde in 1989 Hajé de Aalscholver, aan de andere zijde van de snelweg A6. In de daaropvolgende jaren opende het echtpaar diverse restaurants, hotels, shops en take-away’s. Na 29 jaar samen aan het roer te hebben gestaan, volgde in 2015 de drie zoons van Hajé en Feikje de Jager hun ouders op. Op verzoek van hen werd deze krant gemaakt als eerbetoon aan het werk van hun ouders. Speciale uitgave: jubileumkrant bestaat 30 jaar Over de Hajé restaurants > pag. 6 Jubileumactie > pag.6 Vrij grote kans op wisselvalligheid met temperaturen rond de19 graden celsius.
12

Hajé jubileumkrant

Aug 05, 2016

Download

Documents

Hajé jubileumkrant! Op vrijdag acht juli viert Hajé Shops , Hotels & Restaurants haar dertigjarig bestaan. De viering vindt tegelijkertijd met de opening van Hajé Natuurpark, op de gelijknamige locatie plaats. Dit nieuwe restaurant is de vierde Hajé vestiging in Lelystad. Vrijdag 15 juli is het officieel 30 jaar geleden dat Hajé en Feikje de Jager de eerste Hajé vestiging en tevens het eerste wegrestaurant langs de snelweg in Flevoland openden. Naast Hajé de Lepelaar volgde in 1989 Hajé de Aalscholver, aan de andere zijde van de snelweg A6. In de daaropvolgende jaren opende het echtpaar diverse restaurants, hotels, shops en take-away’s. Na 29 jaar samen aan het roer te hebben gestaan, volgde in 2015 de drie zoons van Hajé en Feikje de Jager hun ouders op. Op verzoek van hen werd deze krant gemaakt als eerbetoon aan het werk van hun ouders.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Hajé jubileumkrant

Vrijdag15 juli 2016

Dertigste jaargang

Prijs: € 3.00

HAJÉ

HEADLINES

LELYSTAD – Op vrijdag acht juli viert Hajé Shops , Hotels & Restaurants haar dertigjarig bestaan. De viering vindt tegelijkertijd met de opening van Hajé Natuurpark, op de gelijknamige locatie plaats. Dit nieuwe restaurant is de vierde Hajé vestiging in Lelystad .

Vrijdag 15 juli is het officieel 30 jaar geleden dat Hajé en Feikje de Jager de eerste Hajé vestiging en tevens het eerste wegrestaurant langs de snelweg in

Flevoland openden. Naast Hajé de Lepelaar volgde in 1989 Hajé de Aalscholver, aan de andere zijde van de snelweg A6. In de daaropvolgende jaren opende het echtpaar diverse restaurants, hotels, shops en take-away’s. Na 29 jaar samen aan het roer te hebben gestaan, volgde in 2015 de drie zoons van Hajé en Feikje de Jager hun ouders op. Op verzoek van hen werd deze krant gemaakt als eerbetoon aan het werk van hun ouders.

Speciale uitgave: jubileumkrant

bestaat 30 jaar

Over de Hajé restaurants

> pag. 6

Jubileumactie > pag.6

Vrij grote kans op wisselvalligheid met temperaturen rond de19 graden celsius.

Page 2: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

Door: Ester van der Veen

LELYSTAD – In 2015 namen Thierry (29), Etienne (27) en Pointer (26) de Jager officieel de dagelijkse leiding van Hajé Shops, Hotels & Restaurants over. Ouders Hajé en Feikje de Jager besloten na 29 jaar hard werken en het opzetten van zeven vestigingen, een stap terug te doen en hun familiebedrijf in de kundige handen van hun zoons te geven. Ieder verantwoordelijk voor een eigen afdeling staat Thierry aan het hoofd van de operatie, is Etienne verantwoordelijk voor de facilitaire afdelingen en de gastbeleving in de breedste zin van het woord en ontfermt Pointer zich over de financiële afdeling. Maar hun verhaal begon natuurlijk al veel eerder. Bewust en onbewust startten de drie jonge mannen hun training al in de kinderstoel.

Jeugd Op zevenjarige leeftijd stonden ze schnitzels te paneren, flesjes te sorteren en aardbeien uit te zoeken bij Hajé de Lepelaar, waar Thierry, Etienne en Pointer letterlijk opgroeiden. “Never a dull moment”, vertelt Pointer met een glimlach. Het gezin woonde boven de zaak en het zakelijke- en familieleven gingen naadloos in elkaar over. De medewerkers werkten niet alleen in het restaurant maar pasten ook geregeld op ons. Soms gingen ze, in een vrij uurtje, met ons wandelen door de bossen”, aldus Pointer, de jongste van de drie broers De Jager.

Het horecavak werd jong geleerd. “Er was altijd wel iemand die ons iets wilde leren. Iemand uit de bediening leerde ons poleren of een kok die met ons citroentjes ging snijden”, vertelt Etienne. “Met Angelo hebben we nog pizzabodems gemaakt of we gingen saté rijgen met Jozi. In die tijd werd alles nog op de vestiging zelf gemaakt, in plaats van in het Culinaire Hart van Hajé. Meestal stonden we dan met zijn drieën op een rijtje. Pointer en ik op een kratje en Thierry net op de grond”. “Gelukkig wel”, vult Thierry lachend aan. “Ik vond het echt verschrikkelijk toen ik nog niet bij de werkbank kon.”

Juist hun jeugd tussen het toen nog naamloze maar prachtige natuurgebied de Oostvaardersplassen bij Lelystad en de A6 zorgde voor de diepe band tussen

de drie broers. Zij woonden verder van de stad dan hun vriendjes op school en waren in hun jonge jaren vooral op elkaar aangewezen. Van en naar school was altijd lastig, want een fietspad was er nog niet en de drie jongens waren altijd afhankelijk van iemand die hen kon rijden, zoals hun opa of Marc Zwart. “Onze ouders zorgden voor een geweldige speelwereld in de privé- ruimte, van trampoline, tot skelters en fietsen. Vriend-jes van school wilden juist graag bij ons komen!”, vertelt Thierry. “Toch was het halen van ons rijbewijs echt een bevrijding”, vindt Pointer en daar zijn Etienne en Thierry absoluut mee eens.

TrainingDe broers De Jager gingen alle drie naar de Vrije School in Almere. Een koksopleiding, studie horecaonder-nemer, bachelor Commerciële Economie en diverse cursussen, stages en veel praktijkervaring kunnen Thierry, Etienne en Pointer tussen hen verdelen. Op de vraag of ze altijd al wisten of ze de zaak van hun ouders wilden overnemen, antwoordt Thierry dat dit een vrije keus is geweest. Hoewel de mogelijk-heid er altijd was, is de betrokkenheid in de organi-satie nooit vanzelfsprekend geweest. “Onze ouders namen ons wel van jongs af aan mee naar andere restaurants en waren dan oprecht geïnteresseerd in onze mening over hoe het daar ging”, herinnert Pointer zich. Wellicht toen al met oog op de kwaliteiten van hun kroost stimuleerden Hajé en Feikje de Jager het meedenken over het bedrijf, geïnteresseerd zijn en de betrokkenheid. “Hoewel onze vader ons eigenlijk aanraadde om alles te gaan doen, behalve iets in de horeca”, lacht Thierry.

Naast diverse stages in andere bedrijven verteld Thierry ook over zijn begintijd op de vloer bij Hajé. “Ik werkte destijds onder Guido Botter en Erik Titulaer bij Hajé de Lepelaar. Van die mannen heb ik echt veel geleerd. Guido zag ik als een grote broer, hoewel hij ook streng kon zijn. Ik werd net zo aangepakt als alle andere medewerkers en ik moest het niet in mijn hoofd halen om een lekker dagje vrij te nemen”, lacht Thierry bij de herinnering.

OudersVan jongs af aan zijn de broers betrokken geweest bij de organisatie en hebben zij altijd het gevoel gehad dat hun mening er toe deed en gewaardeerd werd

door hun ouders. Op de vraag wat de drie man-nen van hun ouders hebben geleerd antwoordt Pointer: “alles wat bij ondernemen komt kijken. Constant evalueren, dat hebben zij ons echt meegegeven. Altijd in beweging blijven. Een ondernemer die niet in beweging is staat stil. Niet denken dat je het weet, maar blijven lezen en blijven leren. En natuurlijk het handelen op gevoel, dat merk je overal in de organisatie terug, ook nu bij ons.” Etienne vult aan: “het gaat inderdaad niet alleen om cijfers en resul-taten, maar vooral om gevoel. De organisatie moet goed voelen.

Aan de eettafel in het ouderlijk huis gaat het bijna altijd over het bedrijf. “Het is gewoon altijd in je gedachten”, biecht Pointer op. “Dat was niet altijd gezellig voor de vriendinnetjes die op een gegeven moment ook over de vloer kwamen. Een leuke anekdote is de poging van mijn moeder om code biefstuk in te voeren”, lacht Etienne. Als het gesprek te veel over de zaak ging, riep mijn moeder code biefstuk en dat was het teken dat we ergens anders over moesten praten. Vaak hielden we dat maar een kwartiertje vol”.

LeiderschapDe drie broers De Jager vormen een team, waarbij een ieder leiding geeft aan een bepaald

Drie jonge ondernemers

mét een missie

30 jaar Hajé - 30 jaar herinerringen

Samen met Ester van der Veen ben ik de afgelopen maanden voor het maken van deze krant in de Hajé archieven gedoken. Daar kwa-men we veel grappige, leuke en bijzondere dingen tegen. Zo heisden Hajé en Feikje, trots op hun Friese roots, de eerste jaren elke dag de Frie-se Vlag bij Hajé restaurant de Lepelaar. Dit te-gen de zin in van Provincie Flevoland en in 2006 waren wij één van de eerste verkooppunten van de slaafvrije chocola van Tony Chocolonely.

In deze krant nemen we de tijd om terug te blikken op de afgelopen 30 jaar en staan we stil bij de mooie herrineringen.

Met heel veel plezier hebben wij deze krant gemaakt. We verloren ons in de kranten- en fotoarchieven en hadden een open gesprek met de 2de generatie Hajé. Met Klaas, die volgend jaar zijn 30 jarige jubileum bij Hajé viert, hebben we herinneringen opgehaald en met Guido Botter, ex-medewerker en nu zelf horecaondernemer, spraken we op een zonnige dag in de haven van Lelystad over zijn tijd van Hajé. Wij hopen dat u deze krant met net zoveel plezier leest, als dat wij hem hebben mogen maken..

Wacht niet op een goede dag, maak er een!

Sigrid Borghuis

sinds 1999 bij Hajé

COLOFONREDACTIE: ESTER VAN DER VEEN SIGRID BORGHUIS

FOTOGRAFIE: AMANDA GRIFFIOENHAJÉ ARCHIEF

>> Hajé en Feikje de Jager | aanbouw Hajé de Lepelaar | 1986

INTERVIEW2

Page 3: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

“Verlang naar wat je hebt”

onderdeel van de organisatie. Samen met hun oom Kaeso de Jager hebben zij in een overbruggings- periode gekeken naar hoe zij het beste sturing aan het bedrijf konden geven. “We hebben natuurlijk gekeken naar waar wij zelf gelukkig van worden, maar wij hebben vooral geprobeerd te kijken naar waar welk persoon écht van toegevoegde waarde kan zijn”, verteld Pointer, verantwoordelijk voor de financiële afdeling van Hajé. “Er is gekeken naar waar onze kwaliteiten liggen”. Duidelijk is, dat de behoef-te van de organisatie voorop staat. “Als broers heb-ben wij een zeer goede band en zijn we altijd heel respectvol naar elkaar. Juist het feit dat we broers zijn maakt dat we alles tegen elkaar kunnen zeggen. Op die manier houden we elkaar heel scherp” aldus Etienne.

“Wij vinden een open cultuur heel belangrijk”, ver-telt Etienne ook. “Ik heb stage gelopen in andere bedrijven waar een angstcultuur heerst. Dat wil-len wij absoluut niet”. Met de overname door de drie broers is de bedrijfsstructuur onvermijdelijk veranderd en er zijn nieuwe mensen geworven. “Met drie personen aan het roer heb je ook een grotere spreiding van verantwoording”, laat Thierry weten. “Dat is fijn en voor nu werkt dat heel goed. We hebben ook geprobeerd om onze medewerkers meer verant-woording te geven, zo doen we het als organisa-tie namelijk echt met zijn allen. Dat vinden wij heel belangrijk.”

Als de vraag gesteld wordt wat de medewerkers voor hen betekenen roepen Thierry en Pointer tegelijkertijd “alles!”. ‘Zonder onze medewerkers zijn wij nergens en we zijn dankbaar dat zij voor ons willen werken”, zegt Etienne. “Het is onze taak om te kijken hoe wij onze medewerkers een fijne werkomgeving kunnen bieden en ook wat wij voor hen kunnen betekenen.” Thierry vertelt vervolgens dat ook zij jongeren kansen bieden die sommigen van hen elders niet krijgen, precies zoals Hajé en Feikje de Jager dat ook altijd gedaan hebben. Daarnaast is dit

jaar de Hajé Academy opgericht, waarmee de broers gaan proberen een aanvulling te zijn op de opleidin-gen van de medewerkers. Daarnaast is de Academy ook bedoeld om hun eigen medewerkers van ontwik-keling, vooruitgang en beweging te voorzien, precies zoals zij voor zichzelf ook wensen.

Visie en missieGezonde voeding is onderdeel van de visie van Hajé en neemt een belangrijk plek in. De afgelopen jaren werd dit steeds belangrijker voor de orga-nisatie en daarnaast zorgde de bewustwording

omtrent voeding in de maatschappij, dat Hajé dit deel van haar visie meer en meer kon gaan ontwikkelen. “Als kind was ik vrij stevig”, vertelt Etienne. Op een bepaald moment besloot hij de fiets te pakken en naar school te fietsen. “Dan ga je verschil merken. Mijn prestaties werden beter, mijn broeken gingen losser zitten. En daarna ben ik ook naar voeding gaan kijken. Gaandeweg leer je dan steeds meer en dan reali-seer je je hoe belangrijk voeding is”, zegt hij. Pointer vult zijn broer aan: “onze restaurants zijn toch veelal gelegen langs de wegen en letterlijk en figuurlijk een oplaadpunt voor mensen. Het is onze missie om te zorgen dat mensen met meer energie de deur weer uitgaan, dan dat zij bij binnenkomst hadden”. Er worden ook minder gezonde gerechten aangebo-den op de menukaart, want de organisatie wil niet belerend zijn naar haar gasten. Dat beaamt Etienne: “wij willen juist verleidend zijn. We willen mensen verleiden tot een betere keuze.”

NatuurNaast natuurlijke voeding speelt ook de natuur zelf een grote rol. De meeste Hajé restaurants zijn te vinden op een bijzondere plek. Slapen in de Oostvaar-dersplassen bij Lelystad, vergaderen met uitzicht op de weilanden van Tull & ’t Waal in Nieuwegein of de jongste vestiging; Hajé Natuurpark, welke compleet omringd is door natuur. “Onze restaurants aan de A6 zijn toch de toegangspoorten tot de Oostvaar-dersplassen”, vindt Thierry. Alles om restaurant De Lepelaar heen is, samen met verschillende instanties door de familie De Jager zelf gecreëerd, van het strandje tot fietspaden, waarbij respect voor de natuur bovenaan staat. Pointer vertelt dat hij het uniek vindt, dat mensen in een prachtig natuurgebied kunnen overnachten. “Je slaapt gewoon in de Nieu-we Wildernis”, zegt hij, verwijzend naar de populaire Nederlandse bioscoopfilm uit 2013, die in de Oostvaardersplassen werd opgenomen.

“Wij zijn altijd op zoek naar pareltjes aan de snelweg. Want dat is toch waar onze bedrij-ven veel te vinden zijn”, verteldtThierry. Bij Hajé Nieuwegein, aan de A27, is ook de verbinding met het achterland weer sterk zichtbaar. “Je hebt aan de voor-kant van de zaak een heel andere beleving dan aan de achterzijde waar je uitkijkt over de prachtige weilanden van Tull & ‘t Waal”, aldus Thierry. “Het is ook een beetje onze rol geworden om reizigers de mooie plekjes van Nederland te laten zien op plaatsen, waar ze het helemaal niet verwachten”, vult Pointer aan.

ToekomstOp de vraag of hun ouders trots op de broers zijn antwoorden ze een beetje verlegen. “Ik vang het her en der wel eens op”, lacht Etienne. “Ik spreek denk ik namens ons alle drie als ik zeg dat wij onze ouders vooral erg dankbaar zijn voor de kans die wij krijgen”, zegt Thierry. “Ik verheug me op de toekomst”, sluit hij af. “Ik denk dat wij als organisatie nog veel toe te voegen hebben aan de Nederlandse horecamarkt. En ik denk dat juist van toegevoegde waarde zijn onze belangrijkste missie is”.

“Wij willen verleidend zijn, niet belerend”

-Etienne de Jager

Van links naar rechts: Pointer, Etienne & Thierry de Jager | 2016

INTERVIEW3

Page 4: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

Midden in natuurgebied de Oostvaardersplassen opende dertig jaar geleden het eerste restaurant: Hajé de Lepelaar. Hajé de Aalscholver, tevens vernoemt naar een dier dat voorkomen in het gebied, opende enkele jaren later haar deuren. Van de Oostvaardersplassen is er maar één in Nederland! Sterker nog: in heel Europa is er geen gebied dat met de Oostvaardersplassen te vergelijken valt. Diep in zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Wandel of fiets over een van de vele paden van de Oostvaardersplassen en maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden.

Ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen te vinden, net als reeën, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een paar jaar weer. Om graslanden tot ontwikkeling te brengen zijn er Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in het gebied losgelaten. Met elkaar leven deze dieren hier een natuurlijk leven, op een plek waar de natuur het voor het zeggen heeft.

In 2013 waren de Oostvaardersplassen het middelpunt van de Nederlandse bioscoopfilm: de Nieuwe Wildernis. De bioscoophit vertelt het verhaal van de vier seizoenen in de Oostvaardersplassen en het natuurlijke leven van het natuurgebied.

Door: Ester van der Veen

In het hart van de waterrijke provincie Friesland zijn twee Hajé hotel-restaurants te vinden. Op nog geen vijf minuten rijden van elkaar liggen de hotels toch echt in hun eigen gebied. Waar Hajé hotel Joure op een steenworp afstand van de Friese Meren ligt, is sportstad Heeren-veen juist gelegen aan de rand van de Friese Wouden. Het echte Friese karakter is nog altijd bewaard geble-ven in de provincie, niet alleen in de Elfsteden maar vooral ook in de talrijke kleine, gezellige dorpjes, in de Friese taal, de trots en in de sporten.

Hajé hotel Heerenveen ligt aan de rand van het veendorp Heerenveen, dat vooral bekend is vanwege het Thialf IJsstadion, waar menig ISU World Cup schaatsen gereden is. Het dorp is samen met het Abe Lenstra voetbalstadion, ijshockeystadion en vele andere sportfaciliteiten een echte Sport-stad. Voor beroemde sporters als Sven Kramer en Epke Zonderland is Heeren-veen hun thuisbasis. Maar men kan ook fantastisch fietsen in de naastgelegen

koninklijke bossen van Oranjewoud, musea bezoeken, winkelen of gezellig eten in Heerenveen.

Hajé hotel Joure is gelegen in de vlecke Joure, net geen dorp en net geen stad. Met een pittoreske winkelstraat, leu-ke restaurantjes en musea is het een gezellig Fries stadje te noemen. Het is gelegen op een kwartiertje afstand van Elfstedenstad Sneek, met haar beroem-de Waterpoort en natuurlijk de Frie-se meren. Leren zeilen? Sloep varen? Vanuit Joure bereikt u zo het Sneeker-meer of Tjeukemeer.

Maar laten we vooral Sloten met haar talloze terrasjes niet vergeten, het Jo-pie Huisman museum in Workum of Makkum met haar aardewerk en brocante rommelmarkt!

Onze tip! Maak een rondreis langs de Elfsteden. Iedere avond wacht u een gezellige ho-telkamer in één van onze hotels en wij verzorgen een lunchpakketje met Frys-ke Sûkerbôle voor onderweg! Of bezoek Friesland tijdens het skûtsje-silen!

Slapen in de natuurOvernachten bij Hajé de Aalscholver of de Lepelaar kan midden in de natuur. Vanaf de hotelark of vanaf één van de waterlodges heeft u uitzicht op bos en meer en verblijft u midden in de Oostvaardersplassen, oftewel de Nieuwe Wildernis (Nederlandse bioscoopfilm uit 2013). De natuur is terug-gebracht in het interieur van de kamers. Na een goede nachtrust wacht u in het naastgelegen restaurant een gezond ontbijt. Van verse jus d’orange en koffie tot granola met rijsmelk of croissants met jam! Boeken kan op www.haje.nu!

FlevolandOostvaardersplassen

Bron tekst: Staatsbosbeheer.nl

FrieslandVan Friese meren tot Friese wouden

Jubileum arrangement Overnachten bij Hajé hotel Heerenveen of Joure wordt één groot feest met het jubileum arrangement. Vanaf uw aankomst tot vertrek trakteren wij op leuke verrassingen! Bij aankomst trakteren wij op koffie met gebak, echt Fries gebak! Op een dag naar keuze maakt u een verrassend uitstapje naar een nog onbekende bestemming. Laat u in de avond verrassen door ons surprise menu in het Hajé restaurant.

Het Hajé Jubileum arrangement is inclusief:- Aankomsttraktatie! Koffie met écht Fries gebak!- Overnachting op een tweepersoonskamer- Verrassing op de hotelkamer- Verrassingsuitje (eigen vervoer noodzakelijk) voor twee personen- Hajé verrassingsmenu- Ontbijtbuffet Prijs: € 57,50 per persoon

o.b.v. een tweepersoonskamer (er geldt een een-persoonskamertoeslag van €18,00 per persoon). De toeristenbelasting à €1,00 p.p.p.n. is niet inbegrepen U boekt het arrangement van 15 juli t/m 30 september 2016Aankomst mogelijk van 15 juli t/m 31 oktober 2016Voor het verrassingsuitje is eigen vervoer noodzakelijk

SLAPEN4

Page 5: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

De Aalscholver

RW a6, de aalscholver 2

8218 PW Lelystad

t 036 523 92 73

e [email protected]

De Lepelaar

RW a6, de lepelaar 4

8218 PX Lelystad

t 036 523 93 40

e [email protected]

de Taveerne

Oostvaardersdijk 01-09

8244 PA Lelystad

t 0320 261 633

e [email protected]

Natuurpark

Vlotgrasweg 11

8219 PP Lelystad

t: 0320-286143

e: [email protected]

Nieuwegein

Waterliniedok 1

3433 NV Nieuwegein

t 030 303 53 35

e [email protected]

Delft

Rijksstraatweg 75

2645 BS Delfgauw

t 015 261 76 69

e [email protected]

Joure

Klokmakkerij 1

8501 ZS Joure

t 0513 413 555

e [email protected]

Heerenveen

Schans 65

8441 AC Heerenveen

t 0513 618 618

e [email protected]

volg ons op

Oostvaardersplassen - Lelystad

Bollenroute - Flevoland

Bataviawerf - Lelystad

Madurodam - Den Haag

Erasmusbrug - Rotterdam

Forten - omgeving Nieuwegein

Waterlinie - omgeving Nieuwegein

Ballonvaart - Friesland

Rondvaartboot - Giethoorn

Friese Meren - Friesland

IN KAART5

Page 6: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | | ETEN6

Hajé take away

Haast... neem het mee!

Bij Hajé de Aalscholver en Lepelaar aan de rijksweg A6 vindt u het Take Away concept. Bij de Take Away’s kunnen gasten dagelijks terecht bij Rosa en haar team voor verse koffie to go, smoothies, broodjes, salades, en gezonde tussendoortjes.

In 2010 zijn de Take Away’s toegevoegd aan het Hajé concept, om ook de gast met weinig tijd te bedienen en als tegenhanger voor benzinestations. In de Take Away’s werkt Hajé met pure, verse en eerlijke ingrediënten. Gezond én snel opladen!

In het Culinaire Hart wordt ambachtelijk gekookt met verse, lekkere en pure ingrediënten en zo min mo-gelijk met suiker, zout en kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen. Waar mogelijk kiest Hajé voor biologische ingrediënten, producten uit de buurt en beter leven vlees. Het belangrijkste bij het selecteren van de ingrediënten, is de smaak, het moet lekker zijn.

Menukaart Voor ieder wat wils, met liefde voor u samengesteld.Op de menukaart van Hajé staan naast de b e k e n -de klassiekers zoals de Hajé kipsaté, uitsmijters en dame blanch diverse superfoodgerechten. De laatste jaren is er in de maatschappij en een grotere bewustwording ontstaan over voedsel en wat het met ons doet. Deze bewustwording maakt dat Hajé als organisatie meer zichzelf kan zijn. Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van de visie van Hajé, de restaurants zijn rustpunten en

oplaadplekken langs de weg. Zij willen dat gasten zich met de gerechten kunnen voeden en nieuwe energie op kunnen doen. Start de dag in één van de restaurants met een superfood ontbijt, kies bij de lunch voor een broodje van 100% speltmeel en geniet ‘s avonds van een Hajé fit menu.

Ook de kinderen worden niet vergeten bij Hajé, alle kindergerechten worden geserveerd met zoe-te aardappelfrites en snackgroenten. Om ook de bewustwording over eten bij kinderen te vergroten heeft Hajé dit jaar meegewerkt aan een kinderkook-boek, waarmee kinderen leren waar hun eten van-daan komt. Eén van de recepten staat vanaf augus-tus tijdelijk op de menukaart. Alle gerechten worden bedacht, bereidt en geserveerd met liefde en dat is voelbaar.

Bolle het kookboek is vanaf augustus verkrijgbaar in de boekhandels, online en in de Hajé Shop.

Culinaire Hart

Restaurant de Aalscholver

Restaurant de Lepelaar

Om niet alleen de voorbijgaande automobilist maar ook de fietsers en waterrecreanten uit de omringende natuurgebieden te kunnen bedienen, zijn restaurant de Aalscholver én de Lepelaar door middel van een voet-/fietspaden verbonden met de omliggende natuurgebie-den. De terrassen grenzen aan die gebieden waar u de kikkers kunt horen kwaken. De restaurants beschikken beide over een ‘paviljoen’ en een serre. Mooie accommo-daties met een prachtig uitzicht op de omliggende natuur.

Brasserie de Taveerne Deze Hajé locatie is tevens de entree van de Lelystad-se Bataviawerf. Een combinatiebezoek is dan ook snel gemaakt. Overdag verwelkomen zij u graag bij brasserie de Taveerne voor een lekker kopje koffie, vers gebak of een heerlijke lunch.

Restaurant Natuurpark Het restaurant Hajé Natuurpark is gelegen in het hart van Natuurpark Lelystad. U kunt er terecht voor meer dan alleen verse koffie met gebak of een lekkere, gezon-de lunch. Ook voor feesten, partijen en jubilea is het Natuurpark een bijzondere locatie. Kom tot rust op het terras aan het water en geniet van het spectaculaire uitzicht op de omliggende natuur en de dieren.

Brasserie Delft

De bijzondere huisvesting van de brasserie in Delft ziet u al van verre. U vindt Hajé aan de A13 bij Delft, tussen Rotterdam en Den Haag. Natuurlijk kunt u ook in deze vestiging genieten van de culinaire kunsten en onze persoonlijke bediening.

Restaurant Nieuwegein Linielanding is dé toegangspoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Eiland van Schalkwijk. Het is de ‘etalage’ voor het achterland. In het restaurant langs de snelweg A27 kunnen passanten en toeristen terecht voor een lokaal en regionaal geproduceerd hapje en drankje. Zij parkeren er hun auto en kunnen te voet, op de fiets of per kano het gebied verkennen.

Restaurant Heerenveen Centraal gelegen in Friesland. Het restaurant op de eerste etage biedt ruimte aan 150 gasten en heeft een geweldig uitzicht over het klaverblad Heerenveen. Naast dineren in het restaurant kunnen grote groepen ook kiezen voor private dining in één van de sfeervolle zalen.

Restaurant Joure

Het restaurant in Joure nodigt uit tot een uitgebreid diner of een snelle lunch. Zoals op elke Hajé vestiging voeren natuurlijke producten de boventoon op de menukaart, bereid op traditionele wijze. Bezoek ook eens de bibliotheek, een verademing in een hectisch bestaan of vier een onvergetelijk feest in de overdekte binnentuin.

Door: Sigrid Borghuis

LELYSTAD - De keuken is het hart van Hajé, letterlijk het Culinaire Hart. In het in 2010 opgerichte Culinaire Hart, de proefkeuken van Hajé ontwikkelen en bereiden chef Faizel Lobo en zijn team elke dag volgens eigen receptuur de basis voor onze Hajé gerechten. Zo kunnen zij waarborgen dat alle gasten dezelfde kwaliteit geboden wordt.

Vier het feest met ons mee!

En win een Hajé kipsaté aan twee!

De rest van het jaar verloten wij via onze Facebookpagina iedere maand twee keer een Hajé kipsaté diner voor twee! En omdat wij snappen dat een cadeautje geven soms leuker is dan ontvangen, mogen alle winnaars een extra diner voor twee weggeven! Like ons op: www.facebook.com/hajerestaurants en win!

>> Manager Rosa van Straten van de Hajé take-away’s

Page 7: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

Anja Bosschieter (51) Medewerker bediening bij Hajé Nieuwegein

Elke dag is het een feest-je om hier te werken met uitzicht op het mooie landschap. Gasten zijn iedere keer weer verrast door de locatie! Ook het omgaan met de gasten vind ik heel erg leuk aan mijn werk!

Jelte Kluvers (20) Leerling gastheer bij Hajé hotel Joure

De combinatie van hotel en een restaurant spreekt mij erg aan! Het leuke aan Hajé hotel Joure vind ik dat er altijd wat gebeurd. We werken met een heel leuk en gezellig team!

Jelte volgt de MBO oplei-ding Zelfstandig werkend gastheer aan de Friese Poort in Drachten.

Borislava van Laar (29) Administratief medewerker Hajé Service&Support

Het concept van Hajé spreekt mij erg aan, zelf ben ik ook graag bezig met gezond eten. Doordat het een écht familiebedrijf is, voelt het altijd informeel en erg gezellig, zowel met de di-rectie als met mijn collega’s op de afdeling!

Jessica Sierhuis (25) Captain keuken bij Hajé de Aalscholver

Ik solliciteerde eigenlijk bij de Hajé Take-away maar werd gevraagd als kok, wat ik echt een uitdaging vond! De kans om Team Captain te worden hebben ik met beide handen aangepakt. Ik ben dankbaar voor deze kansen én de mooie leermomenten bij Hajé!

Renate Uijtendaal (44)Decorateur en inkoop bij Hajé Shops

Elke dag is een uitdaging bij Hajé Shops. In mijn werk krijg ik veel vrijheid en evenveel kansen. Dat maakt dat ik elke dag met een glimlach op mijn ge-zicht en een voldaan gevoel weer naar huis ga!

Theo Buijs (56) Timmerman bij Hajé Service & Support

Vrijheid en creativiteit, dat zijn de kernpunten van wat ik leuk vind aan werken bij Hajé. Als timmerman bij Hajé kan ik dingen maken die functioneel zijn, zoals de tafelnummers bij Hajé Natuurpark maar waar dan ook hele leuke reacties opkomen!

Door: Ester van der Veen

LELYSTAD – wie 30 jaar Hajé zegt, zegt 29 jaar Klaas Smit. De manager van Hajé de Aalscholver is al sinds 1987 in dienst van de organisatie. Smit maakte de groei mee van een restaurant aan een rustige hoofdweg in Nederland naar een bloeiende organisatie met acht vestigingen en meer dan tweehonderd medewerkers. “Hajé is mijn levens-werk, ik ben met de organisatie meegegroeid in voor- en tegenspoed. Het is bijna mijn tweede huwelijk”, vertelt Smit. Vanuit de gezellig serre van Hajé de Aalscholver haalt hij herinneringen op.

In 1987 ben je in dienst getreden bij Hajé de Lepe-laar aan de A6. Je woonde destijds niet in de Polder. Hoe kwam je daar dan toch terecht? “Het hele avontuur is begonnen toen ik mijn vrouw leerde kennen tijdens een avondje stappen in Steenwijk, waar ik destijds werkte. Zij woonde wel al in Lelystad maar ik wist om heel eerlijk te zijn niet eens waar het lag”, vertelt Smit met een glim-lach. “Via de heer Slotboom, consulent voor werk- zoekenden, hoorde ik voor het eerst over Hajé. Hij was het die mij vertelde over een jonge, enthousiaste ondernemer met een restaurant aan de weg en ik dacht; ‘ik bel gewoon’. Vrijdag 21 augustus 1987 had ik mijn sollicitatiegesprek met Hajé de Jager en ik kon direct in de keuken beginnen.“

Vertel eens. Hoe ging dat toen? “Na een week stond ik al alleen in de keuken, want Hajé de Jager zat bij de gemeente om alles te rege-len voor de bouw van restaurant De Aalscholver aan de andere kant van de weg. Ik had geen idee waar alles stond. En in die tijd was er nog geen proefkeuken zoals het Culinaire Hart tegenwoordig. We maakten alles zelf, we trokken bouillon voor de soepen, we maakten de sauzen. De vrouw van Hajé, Feikje de Jager, regelde de bediening en ook de vader van Hajé stond in de zaak. De oudste zoon van stel, Thierry, was toen nog een dreumes en zat gezellig in zijn stoeltje te kijken naar iedereen. Hajé was vanaf de start al een echt familiebedrijf.”

“We verkochten ook toen al veel uitsmijters, net als

nu. Maar ook een enorme vleesspies (een echte hit!), lamskoteletten en we hebben zelfs nog Flevolandpa-té gehad. Daar verwerkten wij dan zelf vlierbessen uit de polder in.”

Hajé de Aalscholver is echt jouw vestiging maar je bent begonnen op De Lepelaar. Hoe is dat zo geko-men? “Ik ken Hajé de Aalscholver letterlijk en figuurlijk van binnen en buiten, in een oud overall heb ik nog ge-holpen tijdens de bouw. Op goede vrijdag, 24 maart 1989, was het dan eindelijk zover. De openingsdag. Ik zal het nooit vergeten. Er woei een enorme storm en het hele plafond aan de voorkant waaide er weer uit”, vertelt Smit, terwijl hij met een glimlach hoofdschud-dend terug denkt aan die dag.

“Ik stond natuurlijk in de keuken. In die tijd was ik de chef van zowel restaurant De Lepelaar als De Aal-scholver. Was er aan de ene kant iets op, dan rende je zo de snelweg over naar de andere kant, dat was heel normaal. Op de verbaasde vraag of dat niet gevaarlijk was lacht Smit hardop. “Het was toen veel rustiger op de weg, toen kon dat nog”.

“Halverwege de jaren negentig vroeg Hajé de Jager mij manager te worden, hij vond dat ik meer capaciteiten had dan alleen in de keuken staan. Ik vond dat wel een uitdaging en zo gebeurde het. Ik begon destijds rond twaalf uur met werken maar was dan om tien uur al op pad. Dan ging ik eerst langs de bakker in Lelystad om het brood op te halen, soms ook eerst nog even langs de slager en dan haalde ik de medewerkers bij het busstation op. Mijn vrouw kwam ook wel eens mee, die paste dan op de kinderen van Hajé en Feikje de Jager.”

Wat is je mooiste herinnering bij Hajé? “De zomer dat ik samen met mijn eigen zoons werkte. Familie in een familiebedrijf zeg maar. Dat was in 2009 en mijn zoons Bas (toen 18 jaar) en Daan (toen 15 jaar oud), werkten beiden als leerling- gastheer bij mij in de zaak. Dat heb ik echt prachtig gevonden, zo met zijn drieën. Bas is jaren later ook nog een tijd assistent-manager van Hajé de Lepelaar geweest.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als manager? “Moeilijk is dat om over jezelf te zeggen. Ik probeer altijd het beste uit mensen te halen en mensen te verbinden. Ik ben zeer gedisciplineerd getraind in het vak, dat leer je wel in de keuken, zeker vroeger. Zelf probeer ik streng maar ook rechtvaardig te zijn, eerlijk en open. Ik leer mensen graag kennen en probeer zorgzaam te zijn. Ik denk dat je op die manier goede mensen aan je kan binden. Peter Weijmer bijvoorbeeld, mijn assistent-manager. Eind jaren negentig kwam hij bij Hajé binnen als afwasser. Ik trainde hem zelf als leerling-gastheer en na een paar jaar weg te zijn geweest, is hij nu terug als mijn assistent. Als ik thuis ben en hij is op de zaak? Dan kan ik er gewoon blind op vertrouwen dat alles goed verloopt.”

Vanaf de start was je er bij. Je hebt de familie De Jager ook zien groeien. Kan je daar iets over zeggen? “Ik heb heel veel respect voor Hajé en Feikje de Jager en hetgeen ze hebben neergezet. Dertig jaar is niet niks, ik ken genoeg horeca zaken die dat niet halen. De Jagers zijn echte polderpioniers en je hebt als medewerker een goed plekje hier. Ik heb altijd veel vrijheid gehad, veel ruimte voor ontwikkeling en dat vind ik heel fijn. Het stokje is nu overgedragen aan een nieuwe generatie en het is mijn wens dat de zoons van Hajé en Feikje het net zo goed gaan doen als hun ouders. Op naar de vijftig jaar zou ik zeggen! En natuurlijk tegen familie De Jager: gefeliciteerd!”

Meegroeien met Hajé

30 jaar Hajé,

29 jaar Klaas Smit

>> Manager Klaas Smit van Hajé de Aalscholver

TEAM6

Page 8: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

Door: Ester van der Veen

LELYSTAD – een automobilist die in de zomer van 1986 op de A6 van Almere naar Lelystad rijdt, kan een pitstop maken bij het eerste wegrestaurant van Nederland. Binnen voelt het huiselijk, gezellig. De jonge moeder bedient en zet snel een koffie met rietsuiker neer op de terrastafel, terwijl de gast uitkijkt over een prachtig natuurgebied met water en groen. Met de Oostvaardersplassen in de ach-tertuin heeft de jonge familie De Jager een prachtig plekje voor hun horecaonderneming. Vader Hajé De Jager staat in de keuken, terwijl zijn vrouw Feikje als gastvrouw optreedt voor de pauzerende rei-zigers. De jonge telg van het gezin zit in zijn wip-stoeltje in een hoekje van de keuken en kijkt vrolijk om zich heen, terwijl zijn opa de kassa bedient.

SERVETJEInmiddels zit Thierry de Jager als directielid van Hajé Shops, Hotels en Restaurants aan tafel en vertelt hij over hoe het allemaal begon voor zijn ouders. Hij vertelt hoe het idee voor de restaurant- en hotelke-ten is ontstaan, op de achterkant van een servetje. Zijn ouders Hajé en Feikje de Jager spraken tijdens een etentje met vrienden Otto en Fia in Amsterdam, over hun droom een restaurant te beginnen. Op een servetje schetste Hajé zijn ideeën voor hen.

Flevoland dat vlakke land vol mogelijkheden

Hajé groot, groen hart…

Door: Ester van der VeenNIEUWEGEIN - Vanuit het hart worden keuzes en beslissingen gemaakt bij Hajé. De organisatie wil op onderscheidende en innovatieve wijze verzorging bieden aan iedereen die onderweg is, waarbij respect voor mens en milieu voorop staat. “Handelen op gevoel deden mijn ouders al. Dat merk je overal in de organisatie terug, ook nu bij ons”, vertelt Etienne de Jager. “Het gaat niet alleen om cijfers en resultaten maar vooral om gevoel. De organisatie moet goed voelen.” In 2015 werden bij Hajé Nieuwegein 216 zonnepanelen op het dak geplaatst. Zo is Hajé op zonnige dagen in staat voor een groot deel zelf in haar energie te voorzien. Het is niet de eerste duurzame innovatie van de horecaketen. Al bij de bouw is rekening gehouden met het gebruik van duurzame materialen. “Het past binnen ons gedachtengoed om het meest duurzaam gebouwde wegrestaurant van Nederland te realiseren in Nieuwegein. De wanden zijn extreem geïsoleerd en er is driedubbel isolatieglas geplaatst. Daarnaast beschikt Hajé Nieuwegein over een eigen biologische afvalwaterzuivering”, vertelt Wouter van Hemert adviseur van Hajé Shops, Hotels & Restaurants. Hajé heeft niet alleen een groot groen hart als het op duurzaamheid aan-komt. Ook bij de inkoop van shop artikelen wordt gekozen met het hart. Zowel in de webshop hajeshops.nl als in de fysieke shops in de restau-

rants biedt Hajé eerlijke producten aan. Van haar eigen biologische Hajé koffie tot slaafvrije chocolade en verzorgingsartikelen zonder schadelijke, chemische ingrediënten en kunstmatige toevoegingen. Hajé werkt graag met ambachtelijke bedrijven, welke ook eerlijke prijzen verdienen. In het Culinaire Hart van Hajé wordt gekookt vanuit gevoel. Gezonde gerechten, ook voor kinderen. “Onze jongste gasten zijn de gasten van de toekomst. Daarom krijgen kinderen bij Hajé net even wat meer aandacht”, zegt Pointer de Jager. Zo wordt er goed gezorgd voor de kinderen en serveert Hajé zoete aardappelfriet bij de kindergerechten evenals snoepgroente.

>> Lees meer over proefkeuken het Culinaire Hart op pagina 6

Het idee op het servetje werd pas werkelijkheid, toen hij en zijn vrouw onderweg waren door de polder. On-derweg kwamen zij lange tijd gewoon helemaal niets tegen. Met het idee voor hun eigen bedrijf nog steeds in gedachten besloten ze de gok te nemen en startten als echte polderpioniers restaurant Hajé de Lepelaar aan de rustige A6. Na de verbouwing gaf Fia het echt-paar De Jager een plakboek cadeau met foto’s van de bouw en daarin ook het bewuste servetje met de eer-ste schets, dat wonderlijk genoeg praktisch overeen-kwam met het restaurant dat was verrezen. In 1989 opende aan de andere zijde van de A6 een tweede restaurant: Hajé de Aalscholver. “In die tijd was het nog zo rustig, dat mijn vader gemakkelijk even de weg kon oversteken om een pak melk aan de andere kant te halen”, zegt Thierry glimlachend. “Als het brood op was belde mijn vader geregeld de postbode met de vraag of die twee broden mee wilde nemen. Als de postbode dan aankwam zei hij steevast ‘dat doen we niet weer Hajé’ maar een week later hing mijn vader toch weer aan de telefoon.”

HOTELSNa de opening van de twee vestigingen aan de weer-zijde van de A6 opende familie De Jager in 1992 een brasserie in Delft, in Amerikaanse dinerstijl. In 1998 werd Hajé hotel Joure overgenomen, het eerste hotel van de organisatie. Met oog voor detail werden alle

hotelkamers ingericht door Feikje de Jager en werd er een groene serre aangebouwd. Hajé hotel Heeren-veen werd drie jaar later het tweede hotel. Voor Hajé de Jager een bijzondere plek, omdat hij zelf als jonge jongen al een bijbaantje had in het hotel.

Overnachten in Hajé sfeer werd later ook mogelijk bij Hajé de Aalscholver en Lepelaar, waar met subsidie van de Europese Unie twee waterlodges werden ge-bouwd. Beide lodges bieden uitzicht op natuurgebied de Oostvaardersplassen. Door het succes volgde in 2012 ook een hotel ark met 7 kamers bij Hajé de Aal-scholver.

LELYSTADDe meest recent geopende vestiging is Hajé Na-tuurpark (2016). Een bijzonder restaurant midden in het Natuurpark Lelystad. “Onze band met het Fle-vo-Landschap is hierdoor nog meer versterkt”, zegt De Jager. “Het is onze vierde vestiging in Lelystad, dat vind ik heel bijzonder. We zijn dertig jaar geleden in Lelystad gestart en ik kan met een gerust hart zeg-gen dat in Lelystad het hart van onze organisatie ligt. Letterlijk ons Culinaire Hart maar ook Hajé Service en Support, de ondersteunde afdeling bestaande uit het directiesecretariaat, human resources, marketing en de administratie. Samen met de unieke kansen die ons ook door de gemeente zijn geboden, maakt dat Lelystad bijzondere plaats voor ons is.”

Hajé: echte polderpionier

>> het servet waarop Hajé de Jager zijn idee schetste

>> uitzicht vanaf het terras van Hajé Nieuwegein

>> foto van de snelweg A6 in 1992

HART5

Page 9: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

1986

1989

1992

1998

2001

2007

2010

2012

2014

2016

Hajé restaurant de Lepelaar

Hajé restaurant de Aalscholver

Hajé brasserie Delft

Hajé hotel Joure

Hajé hotel Heerenveen

Hajé waterlodges

Hajé brasserie de Taveerne

Hajé Take Away’s

Hajé Culinaire Hart

Hajé webshop

Hajé Hotelark

Hajé restaurant Nieuwegein

Hajé pop-up

Hajé restaurant Natuurpark

TIJDLIJN4

Page 10: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

Lelystadse horeca ondernemer

startte zijn carrière bij Hajé

A trip down memory lane with Guido Botter

“Ik kan uren over Hajé praten, er zijn zoveel herin-neringen”, vertelt Botter met een glimlach. “Ik heb dertien jaar voor Hajé en Feikje de Jager gewerkt en vreselijk veel geleerd. Hij heeft mij de kans gegeven om te worden wie ik ben en nog steeds kan ik altijd bij hem terecht. Voordat Erik en ik onze eigen zaak starten hebben wij ons bedrijfsplan eerst aan Hajé de Jager gepresenteerd” zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt. Botter is blij dat hij Hajé om advies heeft kunnen vragen. “Kijk eens naar wat hij heeft neergezet in al die jaren, dan is het fijn dat je bij zo iemand terecht kan voor advies. Hij stond achter ons plan en nu vijf jaar later zijn wij een gezond bedrijf, dus ook daar heeft hij weer gelijk in gehad”, lacht Botter.

1995Het oorspronkelijke plan van Botter was anders. Hal-verwege de jaren negentig zou hij bij de marine gaan. Hij zocht een bijbaantje voor de zomermaanden en kwam via Titulaer, bij Hajé de Lepelaar terecht. Dat beviel hem wel. “Na drie maanden deed De Jager mij een goed voorstel en vroeg om voor hem te blijven werken. En dat heb ik gedaan. Dertien jaar lang.” Botter kreeg naar eigen zeggen alle kansen, hij haal-de zijn diploma’s en groeide snel uit tot manager. “Het klikte gewoon zakelijk en privé ontzettend goed tussen De Jager, zijn vrouw en mijzelf. Het werd mijn tweede familie”, vertelt Botter. “Dat was soms lastig maar ook erg fijn. Als mijn auto bijvoorbeeld stuk ging, dan regelde De Jager dat.” Op zijn beurt zorgde Botter dat de zaak draaide, het maakte hem niet uit hoeveel uren hij moest werken.

Glimlachend vertelt Botter over de verschillende Hajé restaurants die hij heeft helpen opzetten. Hajé hotel Joure, brasserie Delft maar ook de introductie van een nieuw concept bij Hajé hotel Heerenveen. Tegelijker-tijd groeide de drie zoons van het echtpaar De Jager op en nam Botter Thierry, Etienne en Poin-ter onder zijn hoede. “Ik nam ze mee naar Ajax wedstrijden en ik voelde me echt een grote broer voor die drie. Het vertrouwen was er van twee kanten. Als De Jagers met vakantie waren, sliep ik in hun huis. Maar ook nu zien wij elkaar nog regelmatig. Vorige week hebben zij nog bij mij in het restaurant gegeten en vorig jaar zijn Erik en ik samen met Thierry en Etienne op de fiets door Am-sterdam gegaan, om horecaconcepten te bekijken.

1999“Mijn kracht was echt het team. We wisten een hele leuke groep jongens en meiden om ons heen te verzamelen in die tijd. Erik (huidige zakenpartner, red.), Dennis maar ook Sigrid Borghuis (schrijfster van het editorial, red.) kwam in 1999 op veertienjarige leeftijd in dienst samen met Kitty. Zij zaten samen met Thierry op roeien en waren brutaal genoeg om via hem naar een baantje te vragen”, vertelt Botter. “In die tijd kwam ook Thierry bij mij in het restaurant wer-ken.” Als Botter hoort dat Thierry aan-geeft veel van hem te hebben geleerd, zegt hij blij; “dat is gewoon super om te horen!”

Work hard, play hard is een uitspraak die goed bij Botter past. “We haalden ook zeker kattenkwaad uit. Dan liepen we rond met de brandslang of haalden we

grapjes uit met rauwe eieren”, grinnikt hij. Een ande-re leuke herinnering is dé Beste Vrijdag. “Dat was de drukte dag van het jaar, net na de bouwvak, waarop we ieder jaar weer een record aan omzet haalden!”

2016Inmiddels is het vijf jaar geleden dat Botter en Titu-laer restaurant de Houtrib overnamen en met eigen handen een oubollig restaurant verbouwden tot een sfeervolle brasserie. Beide mannen zijn echte Lelys-tedelingen en in 2014 hebben zij de nieuwe onderne-mersprijs BKL (Bedrijfskring Lelystad) gewonnen. Vorig jaar namen zij ook restaurant Jan Goos over. Toch denkt Botter ook nog geregeld aan zijn tijd bij Hajé. “Nu ik zelf ondernemer ben begrijp ik Hajé de Jager veel beter en soms vraag ik me af, hoe zou hij dit doen?”

Door: Ester van der Veen

LELYSTAD – met twee goedlopende restaurants in Lelystad zijn Guido Botter (40) en Erik Titulaer (46) bekende namen in de Lelystadse hore-ca. Voordat Botter en Titulaer Brasserie de Houtrib en restaurant Jan Goos starten, werkten beiden mannen bij restaurant Hajé de Lepelaar. Vanuit zijn eigen brasserie, met een prachtig uitzicht op de Lelystadse Houtrib haven, vertelt Botter over hoe hij zijn horecacarrière in 1995 begon, met een zomerbaantje bij Hajé.

“Soms vraag ik me af, hoe zou Hajé de Jager

dit doen? ”

GUIDO BOTTER (40) is eigenaar van brasse-rie de Houtrib en restaurant Jan Goos in Lelystad en verantwoordelijk voor de ope-ratie van de twee bedrijven. Halverwege de jaren negentig startte hij, op negentien-jarige leeftijd, zijn horecacarrière bij Hajé restaurant de Lepelaar in Lelystad, eerst als assistent manager en later als manager.

ERIK TITULAER (46) is eigenaar van brasserie de Houtrib en restaurant Jan Goos in Lelystad en chef-kok van deze twee Lelystadse restaurants. Eind jaren tachtig begon hij zijn horecacarrière in afwas bij Hajé de Lepelaar in Lelystad. Hij vervulde verschillende functies binnen Hajé en groeide uit tot chef-kok met daarbij de verantwoordelijkheid over de keukens van diverse Hajé restaurants in Nederland.

Guido Botter (links voor), Thierry de Jager (links achter), Erik Titulaer (rechts achter), Etienne de Jager (rechts voor) in 2015

>> v.l.n.r. Erik Titulaer, Hajé de Jager en Guido Botter tijdens de uitreiking van de BKL award in 2014

TEAM3

Page 11: Hajé jubileumkrant

Hajé 30 jaar | jubileumkrant | |

prikbord

Hajé restaurant de Lepelaar | 1986

Hajé restaurant de Aalscholver | 1989

suikerzakjes door de jaren heen

Hajé restaurant de Lepelaar | 1986

Eerste kunstwerk | 1990

Thierry, Etienne & Pointer de Jager met Harry Snijder| 1992

PRIKBORD2

Page 12: Hajé jubileumkrant

LELYSTAD – Langs de A6 tussen Lelystad en Almere hebben Hajé en Feikje de Jager het eerste wegrestaurant langs een snelweg in Flevoland geopend. Het is het enige wegrestaurant langs de 100 kilometer snelweg tussen Muiden en Joure. Het restaurant dat de naam Hajé Flevoland gekregen heeft, is gevestigd aan de oostzijde, bij het tankstation De Lepelaar. Het echtpaar wil binnen twee jaar ook reizigers aan de westzijde van een stevige, smakelijke maaltijd kunnen voorzien. Bestudeerd wordt nog of er een brug of een tunnel moet komen of een apart restaurant aan de westzijde. Concurrentie verwacht het ondernemers-echtpaar nog niet. Het motelplan is van de baan en van plannen voor een uitgebreid motel/botel bij de Ketelbrug weten in ieder brouwers niets af.

(Foto Peter Mastenbroek)

Eerste wegrestaurant langs snelweg open

Hajé: echte polderpionier

> pagina 5

Herrineringen ophalen met

Guido Botter

> pagina 6

Hajé Courant

Dinsdag 15 juli 1986

Eerste jaargang

Prijs: ƒ 0.30

Zwakke wind uit het noord-westen. De gemiddelde tempe-ratuur is 19,2 °C. De zon schijnt 2,8 uur.Er valt geen neerslag.