Top Banner
Letnik 5, številka 23 Zima 2013 Dobro življenje
48

GOODLIFE 23, WINTER 2013

Mar 24, 2016

Download

Documents

Lifestyle magazine Goodlife Zima/Winter 2013 DELO priloga
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Letnik 5, številka 23Zima 2013

Dobro življenje

Page 2: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 3: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 4: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 5: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 6: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 7: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 8: GOODLIFE 23, WINTER 2013

270x350mm

Dalmatinova 2, Ljubljana | [email protected]

Page 9: GOODLIFE 23, WINTER 2013

9 Goodlife.si 23

12 . ZIMSKA KOŠARICA . Peneče se, svetleče se .

14 . ZAJTRK Z IVANO VRVIŠČAR .Direktorica Kraša Slovenija ni čokoladna odvisnica, kar je zelo prikladno, ko delaš v poslu, kjer se vse vrti okoli slaščic. Obožuje pa bajadero in ples .

16 . PORTRET ISMAILA IVA .Patricija Maličev navdušeno začne portret z besedo lep. Piše namreč o izjemnem brazilskem plesalcu in koreografu, ki ima telo kot feniks, čeprav šteje že 58 let .

20 . PLATNO . Nika Zupanc .Ženska, ki se dobro znajde v moškem klubu industrijskega oblikovanja in je mladosti navkljub zrela oblikovalka. Svojim dosežkom pa je dodala še eno veliko ime – ikonični Dior .

22 . ŠKARJE . Tomaž Turk .Alenka Birk se sprašuje, zakaj neki so mojstri striženja las nevarni. Tomaž ji razkrije tudi skrivnost, kakšne so dolgolaske in kakšne kratkolaske .

24 . SALON . Elegantni in dišeči .

26 . ULOV . V mrežo ujeti dogodki .

30 . . DUEL: Taiji Tokuhisa in Akira Hasegawa o Japonski, hitrih avtih in blond dekletih . NA NOŽ: Gurmansko o foie grasu z Benjaminom Launayjem . METULJČEK: Mitje Meršola .

36 . ZDRAVO . Pet biodobrot za dobro zdravo življenje .

38 . IGRAČE . Gregor Šket o krepitvi mišic pozimi .

39 . DALJNOGLED . Uspešne slovenske glavce zelo dobro služijo v svetu aplikacij .

42 . POBEG . Prestiž s severa. Finska po kraljevsko .

46 . DOBRO MESTO . Lizbona Tjaše Kmetec .

42

20

16

Letnik 5, številka 23

ZIMA 2013

Ismail Ivo v Portretu Patricije Maličev

»Res sem srečna, da lahko tako

ustvarjam in da svoje intimne razmisleke delam na velikem odru ter sodelujem v zgodovini tako

ikonične znamke.«

Nika Zupanc o njenem delu na razstavi Esprit Dior: Miss Dior

»Današnji koreografi bi radi kar naprej izumljali toplo vodo,

češ, naredimo nekaj avantgardnega, nenavadnega. Ne gre! Bolj kot nove estetike bi umetniki morali pokazati 'novo lakoto'

po umetnosti.«

L

270x350mm

Dalmatinova 2, Ljubljana | [email protected]

Page 10: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 10

Goodlife naslovnice so postale že naše pravo bogastvo. Mladi in nadarjeni umetniki so risali svojo vizijo dobrega življenja. Verjamemo, da že nestrpno čakate prihajajoče v 2014. Želimo si, da jih ustvarjate z nami, zato se prijavite na natečaj, tako da nam do 31. januarja 2014 pošljete svojo ilustracijo na [email protected] z napisom NASLOVNICA. Izbranka bo krasila spomladanski Goodlife, marca 2014.

Le nekaj smernic, da boste bliže uspehu: tema spomladanske naslovnice je v znamenju prebujanja, lepote narave, čuteče in nežne japonske češnje ter dežele vzhajajočega sonca. Barvna paleta je omejena z vašo domišljijo. Pozorni bodite le na barvne kombinacije na zgornjem delu, da bo naslov revije dovolj viden. Format naslovnice je 270 x 350 mm. Podrobnejša navodila najdete na naši spletni strani goodlife.si in na facebook.com/goodlife.si.

V letu 2014 bo izbrana žirija izjemnih umetnikov ob petletnici revije Goodlife v poletnih mesecih izbrala tudi najboljšo, najlepšo, najzanimivejšo naslovnico. Goodlife pa bo prispeval čudovite nagrade!

Veliko ustvarjalnosti želimo in se veselimo vaših ilustracij!

Pozdrav

Plesni čas je zdaj. Ne vem pa, ali je čisto tukaj. Morda ga je v Sloveniji decembra vseeno malce več kot druge mesece, ni pa ga prav veliko. Vsaj ne v primerjavi z našimi sosedi Avstrijci. Njihova prestolnica bo pozimi gostila več kot 450 plesnih prireditev. Ni kaj, kriza je res dober čas za druženje. Nekateri boste prikimali, drugi pa takoj pogledali v denarnico, ali si to lahko privoščite. Seveda Dunaj ponuja velik razpon. Ampak saj ni vse v denarju, ni res? V Ljubljani morda ni gala plesov, bo pa decembra v naši prestolnici več kot 80 koncertov. Tudi brezplačnih, kjer bodo možnosti vsaj za zibanje, če ne že za kakšen valček, druženje in popevanje. (Preglejte jih na visitljubljana.com)

Ni naključje, da so tokratne Goodlifove zgodbe prepredene z glasbo in plesom. Včasih mislimo, da imajo profesionalni plesalci, kot sta Ismael Ivo v Portretu in balerina Tjaša Kmetec v Dobrem mestu, omejeno »delovno« dobo. A telo se ne naveliča plesa in ne glasbe. Ismael Ivo je dopolnil 58 let in je s telesom in dušo še kako vpet v ples. Profesionalni ples. Naj nikoli ne bo prepozno zanj in nikoli naj ga ne bo dovolj. Če ste morda med letom malo prikrajšani zanj, zaplešite vsaj enkrat zdaj.

Prav zdaj poslušam še čisto svežo Goodlifovo »playlisto«, ki vam bo obogatila branje zgodb. Namige najdete pod slušalkami, kot je tale nalepkica levo, lahko pa si jo zavrtite kar vso, če skočite na naš facebook. In zaplešite. Saj je tisti čas v letu. In je tukaj.

— Mateja Janežič

Bi tudi vi želeli ilustrirati goodlifovo naslovnico?Revija Goodlife 23 . zima 2013

dobro življenjeGoodlife.si . [email protected]

Lastnik in izdajatelj: GL d.o.o., Erbežnikova 2, 1000 Ljubljana

Odgovorna urednica: Mateja JanežičAvtorji: Alenka Birk, Matej Grošelj, Mateja Janežič,

Patricija Maličev, Zarja Menart, Mitja Meršol, Blaž Porenta, Fernanda Prado Verčič, Teja Roglič, Leonora Romano,

Robert Seljak (Kontrasti) in Gregor ŠketLektura: Nataša Simončič

Trženje: Saša VitičOblikovna zasnova: Anžej Dežan

Prelom: Sebastjan RutartNaslovnica: Zarja Menart

Tisk: Delo d.d., Tiskarsko središče, Dunajska 5, 1000 Ljubljana

ISSN 1855-6957

Revija Goodlife izhaja štirikrat letno in je priloga Delu.

»Playlisto« Digster by GOODLIFE smo zložili skupaj z Universal music Slovenija. Zavrtite si jo na facebook.com/goodlife.si!

PAROV STELAR: Keep On Dancing

Page 11: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Siemens. The future moving in.

www.siemens-home.si

Za vse, ki jim je vsak dan novo doživetje.

Ne glede na to kako različni so okusi, recepti in sestavine,imajo vaše priljubljene jedi nekaj skupnega: najbolje jihpripravite s hišnimi aparati Siemens.

Od idealnega shranjevanja živil, sijoče pomite posode ininovativnih indukcijskih kuhalnih plošč ter očiščenih pečic spomočjo activeClean sistema, pa do najbolj svežega zraka spomočjo modernih kuhinjskih nap. Vse to in še več nudijovgradni aparati Siemens.

Odkrijte brezčasen dizajn in inovativno tehnologijo hišnihaparatov Siemens v trgovinah z belo tehniko, v izbranihkuhinjskih studiih ter pri izbranih proizvajalcih kuhinj.

S_OglasBelaKuhinja_Goodlife_270x350_11-2013_SLO 11/19/13 10:48 AM Page 1

Page 12: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 12

ZimskaKošarica

Goodlife.si 23 12

LORDE:

Royals

Usnjen moški

jopič Saint

Laurant

ysl.com Naglavno okrasje

AL-Ana Lazovski

analazovski.com

Ura Mau

rice Lac

roix,

Pontos S

diver,

2460

evrov

Dragulja

rna Mal

alan

malal

an.eu

Balonska Venera za Dom Pérignon v interpretaciji Jeffa Koonsa Dom Pérignon Rosé letnik 2003 omejena serija

merit-international.si

Griotte Kraš

Darilna vreč

ica 147 g

r, kras-s

loven

ija.si

Čaji Tea ForteSlaščičarna Lolita, Kaval Groupslascicarna-lolita.si

Nak

it D

odo

M

alal

an M

ladi

face

book

.com

/mla

dim

alal

an

Posteljni dekor

Desigual Living, Galerija Emporium

galerijaemporium.si

Sončna očala Roberto Cavalli 

Moop Morela optika

morelaoptika.si

Univerzalni kuhinjski aparat Bosch MaxxiMUM MUMXL40G

Maloprodajna priporočena cena z DDV: 699,90 EUR

Stol Nike Zupanc za DiorMiau chair for Miss Diornikazupanc.com

Ročna torbica v obliki fascikla Marjeta Grošelj

Tavčarjeva 4, Ljubljana

Page 13: GOODLIFE 23, WINTER 2013
Page 14: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 14

Zajtrk

Ivana Vrviščar, direktorica Kraša Slovenija

ZAČARANA Z BAJADERO IN PLESOMNa srečo ni čokoladna odvisnica, kar je zelo prikladno, ko delaš v poslu, kjer se vse vrti okoli slaščic. A legendarni bajaderi se pač ne more upreti. »Lahko jih pojem ogromno in res ne redijo.« (smeh) Taka je njena filozofija, veliko se smej, poslušaj svoje telo, kaj potrebuje, in ne zaidi v ekstreme. No, mogoče je bil njen največji ekstrem ples. Nekoč. Pomislila je celo, da se bo njena življenjska zgodba z rodne Hrvaške zagotovo preselila kam v Latinsko Ameriko. Pa se je obrnila drugače.

Piše: Mateja JanežičFoto: Kontrasti

» Nekega dne sem se pač zbudila v Ljubljani,« se pošali Ivana, ki je odraščala v majhnem mestu Ivanič grad na

Hrvaškem in se je v Slovenijo preselila pred 11 leti. Pa je ni ples pripeljal v Slovenijo, čeprav je njena plesna zgodba zelo tesno povezana z Ljubljano. Kakopak je za tem ljubezenska zgodba. »Boruta sem spoznala na nekem dogodku in ko sva se pogovarjala o skupnem življenju, sva se morala zelo hitro odločiti, kje bova živela. Jaz sem bila v Zagrebu, on je bil vezan na Ljubljano. In takrat je bilo najbolj smiselno, da se jaz preselim v Ljubljano ter začnem na novo.« Po nekem času sta se njuni življenjski poti sicer razšli, a Ivana pravi, da družina ni hišna številka. Sta čudovita starša hčerki Alani in še danes ohranjata iskren, prijateljski odnos.

Ko včasih razmišlja o življenju tukaj, ima občutek, kot da od nekdaj živi v Sloveniji. Je zelo odprta, zgovorna, prijazna, nasmejana, zato je hitro našla prave ljudi okoli sebe. Tako optimistično se je lotila tudi učenja slovenščine in jo govori izjemno dobro. »Nisem oseba za skupinske tečaje, ampak

sem bolj individualist, zato sem vpisala kar magisterij. Ni šlo samo za nadaljevanje študija in izobraževanje, zavedala sem se, da se bom tako dobro naučila tudi slovenščine. Verjamem, da so se profesorji na začetku dobro zabavali, ko so brali moje teste ali seminarje. Ampak vsi so to lepo sprejeli, tako … zelo simpatično.«

ZAJTRK JE BOGASTVO DRUŽINE

In tako odločno se loti vseh stvari, ki jih želi početi. Zaveda se, da je njeno življenje v njenih rokah. Da si lahko sama ustvari lep dan, ko se zjutraj zbudi. Pravi, da se ljudje premalo zavedajo, kakšen vpliv imajo na to, kar se dogaja z njimi in okoli njih. Velikokrat iščejo izgovore v drugih in ne želijo pogledati odgovornosti v obraz. Ker si sama želi, ima okoli sebe pozitivne ljudi, ljudi, ki

jih ima rada. In tu je najprej njena družina. »Ker sva ravno pri zajtrku … Zajtrk vedno vzbudi v meni občutek topline, ima pomen bogastva družine. Zelo rada jem v družbi, to mi je ostalo še iz otroških dni. Moja mama je takrat vsak dan kuhala in

vedno smo skupaj sedli za mizo. In še danes je tako, ko pridem domov.« Pravi, da je vsa njena družina zelo gurmanska. Nadvse rad kuha tudi njen oče, sestra je prava mojstrica slaščic, njena desetletna hčerka Alana pa je že prava specialistka za palačinke. Pomembno se ji zdi, da to tradicijo prenaša nanjo. Resda je tempo življenja vse

hitrejši, a vseeno poskuša čim več kuhati sama, saj je od doma vajena teh okusov.

Ko sva sedli k zajtrku, je brez zadržkov povedala, da ima rada krepke. »Rada imam

Zavedala sem se, da se bom z vpisom na magisterij dobro naučila tudi slovenščine. Verjamem, da so se profesorji na začetku dobro zabavali, ko so brali moje teste ali seminarje.

CELIA CRUZ:

Feliz Navidad

Page 15: GOODLIFE 23, WINTER 2013

15 Goodlife.si 23

domače stvari, slane dobrote, klobase, pršut, šunko, sir, namaze. Na Hrvaškem imamo značilno jed 'sir i vrhnje', ki je v Sloveniji nisem opazila. To je domači mladi sir, ki ni skuta, zmešan z domačo kislo smetano. To je ena od tradicionalnih stvari, ki se jih spomnim iz otroštva, pa koruzni kruh.« Pravi, da navade prehranjevanja prinesemo iz družine. Ker je odraščala na podeželju, se še spomni kolin, o katerih, pravi, danes ni preveč moderno govoriti. A pogreša te družinske dogodke, ki niso imeli samo namena shranjevanja mesa za zimo, ampak predvsem druženje z družino, prijatelji in medsebojno pomoč.

EKSTREMI NISO DOBRI

Ravnotežje v življenju vzdržuje tudi s sladkimi dobrotami. In pravi, da ni res vsaka sladka stvar tudi nezdrava. Obožuje bajadere, sicer pa ne pretirava s sladkarijami. Veliko odrekanje zaradi trenutnih zapovedi ni prava pot. Je zagovornica ravnovesja tudi v hrani, se pa strinja, da je danes zelo težko slediti, kaj je zdravo in kaj ne. Tudi na svetovni ravni je ogromno prehranskih smernic, ki so posledica lobiranja in marketinških sporočil, zato je pomembno, da poznaš

sebe in da ne pretiravaš. »Pa naj bo za zajtrk dober pršut, sojina rezina, rogljiček ali čokolino, človek mora poslušati svoje telo. Ekstremi niso dobri.«

Prizna, da največkrat nima časa za zajtrk, saj vstaja zelo zgodaj. Da to ni preveč zdravo, ji zdaj pove tudi njena hčerka, ki pridno zajtrkuje. »Si pa zato vedno vzamem čas za malico v službi. In to je res poseben čas, ker smo odlična ekipa, in če se le da, jemo skupaj. Ko ustvarimo dobro atmosfero, imamo potrebo po tem, da se skupaj usedemo in pojemo. Včasih se ob tem bolj neformalno pogovorimo o službenih stvareh, včasih pa se samo pohecamo.« Pravi, da ji tako prijetno druženje ob hrani s sodelavci nadomešča željo po družinskem druženju, ki je zaradi tempa življenja zdaj bolj redko.

SALSA KREPI DUHA IN VRAČA ENERGIJO

Zelo rada opravlja svoje delo, vendar pa najde čas tudi za prijatelje. Ko ji zmanjka energije in potrebuje zagon, je njen rešitelj ples. Včasih je bil to celo njen vsakdan, po več ur na dan. Nekoč je trenirala latinskoameriške plese, kasneje jih je učila.

Potem je prišla še njena plesna zgodba, ki jo je zbližala z Ljubljano. V Zagrebu je namreč odprla svojo šolo za salso. Navdih je našla v Ljubljani, v Salsateci v nekdanjem Starem Gleju. Tam je spoznala tudi lastnika te plesne šole, Britanca Elderja Sancheza. S poslovnim partnerjem, pevcem skupine Cubismo Ricardom Luqueom, sta od njega pridobila licenco in odprla prvo šolo za salso v Zagrebu. Spominja se, da je bilo čudovito, pravi bum salse se je začel.

»V Sloveniji plešem le še občasno, in še to ljubiteljsko.« Še v časih, ko nismo bili preplavljeni s španskimi limonadnicami, se je odločila, da bo študirala španski jezik. Zato je nekoč veliko potovala in pot jo je peljala tudi v zibelko salse, na Kubo. Všeč ji je njihov življenjski slog, saj niso obsedeni z materialnimi stvarmi, zelo pomembni pa so družina in prijatelji.

Sreča je stvar izbire, je slogan najnovejše kampanje za čokolade Dorina, in Ivana pravi, da se ne bi mogla bolj strinjati. Zato se zna smejati in pozitivno pogledati življenju v obraz, da jo tako čim večkrat prikliče.

Page 16: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 16

Page 17: GOODLIFE 23, WINTER 2013

17 Goodlife.si 23

Portret

Ismael Ivo, koreograf in plesalec

TELO KOT FENIKS

Lep. Lepota je, kot pravi, še vedno eden osrednjih gonilnih tokov v komunikaciji med sodobnim svetom in plesom. »Ljudje smo čedalje bolj obsedeni z mitom spreminjanja telesa v potrošno blago in vloga lepote v zahodni misli in umetnosti ima še vedno nemajhno, pogosto nehvaležno vlogo.« Oseminpetdesetletni – kaže jih trideset manj – Brazilec, rojen v Sao Paulu, s telesom favna, je eden najprijetnejših, predvsem pa eden bolj artikuliranih plesalcev, kar sem jih imela priložnost srečati. Do nedavnega umetniški direktor festivala Beinnale Danza in dolgoletni umetniški vodja svetovalec dunajskega plesnega festivala Impulstanz govori počasi, natančno in izdatno uporablja gibčni roki. Njegove srajce, navadno snežno bele, črne ali globoko vijoličaste, vedno močno poškrobljene, se pri tem niti za črtico ne nagubajo ... Ko mu omenim prirojeno eleganco, ki imponira, se glasno zasmeje in odmahne z roko.

Piše: Patricija MaličevIlustracije: Blaž Porenta

Ob njegovem imenu pogosto zapišejo, da gre za mednarodno zvezdo sodobnega plesa, ki podira meje med plesnim

gledališčem in ekspresivnim plesom – predvsem pa se osredotoča na tabu telesa v zahodnem svetu. Toda Ivo je predvsem referenca za marsikaterega mladega plesalca, izjemen pedagog. Tisti, ki so obiskovali njegove klase, bodo pritrdili.

Lepota teles v gibanju je tu zato, da nam je ves čas na voljo pri razmišljanju o ključnem vprašanju: s katerimi sredstvi, psihološkimi in telesnimi, mišičnimi in ideološkimi, estetskimi in konkretnimi, človek v vsej svoji celovitosti deluje v svet, ki ga sam nenehno spreminja? Ivo premišljuje o teh stvareh že dolgo. Pravi, da gre odgovore morda na novo poiskati in razumeti v Ovidovih Metamorfozah, petnajstih knjigah z vencem 246 zgodb, zapisanih v dvanajst tisoč verzih, ki jih povezuje ideja nenehnega spreminjanja in ki sega od začetka nastanka kozmosa do Ovidovega časa, kjer se konča s spremembo Julija Cezarja v komet: telo kot feniks, gib kot stalnica nespremenljivosti.

Začel je zgodaj. Takrat ko je začutil, da je pravi čas. Zanj. In za telo. V nekaj letih je v rodnem Sao Paulu dosegel v

plesu vse, kar se je doseči dalo. Odšel je s polno malho pohval. Naravnost v New York, k Alvinu Aileyju, in postal član njegove skupine. Dve leti kasneje, 1985., je prišel v Evropo, v Berlin, kjer je ustvarjal skupaj z Johannom Kresnikom ter Georgeom Taborijem ... Med drugim je bil prvi Brazilec in temnopolti, ki je vodil Nacionalno gledališče v Weimarju. Med njegove uspešnice devetdesetih sodita predstavi Francis Bacon ter Otelo. Kasneje je na beneškem bienalu ustvaril, koreografiral še nekaj odličnih predstav, med njimi izjemni Oxygen in Pomladno prebujenje.

VLEKLO ME JE V TRANS

»Premikanje, gibanje sta bili že v mojem otroštvu nekaj, kar mi je ponujalo užitek. Spomnim se, da sem se v sedečem položaju z dvignjenimi nogami vrtel toliko časa, dokler mi ni postalo slabo. Kot da sem se že takrat zavedal, da je mogoče s telesom leteti, pozabiti na zavest

... A to še ni bil ples. Kasneje v gimnaziji me je profesor književnosti prepričal, naj neham pisati poezijo in začnem sodelovati s šolsko gledališko skupino. In poskusil sem, vsak konec tedna smo pripravili novo predstavo.« Njegova ljubezen do plesa se ni prebudila v brazilskih karnevalskih klubih, kot bi kdo pomislil,

ali na lesenih plesiščih plaže, med ritmi sambe ali v animističnih obredih candomble ... Tako si Evropejci predstavljamo, da nekdo začne kariero plesalca Braziliji.»(smeh) Drži, a vsekakor sem kmalu začel opazovati ples kot način zdravljenja, med obredi ...

Vleklo me je 'na drugo stran', temu danes rečemo v trans oziroma nekakšno transcendenco. Hotel sem preizkusiti, kakšna je ta druga resničnost. Izhajam iz katoliške tradicije, kot večina Brazilcev. To pomeni, da sem bil vsako nedeljo pri maši – med tednom pa je marsikdo od nas vsaj ob strani opazoval različne obrede, a to ni v nas nikdar sprožalo kakšne kontradiktornosti v odnosu

Nikoli se ne sprašujem, kakšni so ti gibi in od kod so prišli. Svoje telo jim ves čas dajem na razpolago, tako lahko izpeljejo svoje zamisli, lahko se uresničijo.

FLORENCE + THE MACHINE: Leave My Body

Page 18: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 18

jutro lahko gremo na sprehod po isti poti, mimo istih dreves, toda ta nikdar niso ista, zato je treba to življenjsko energijo nenehno polniti in jo vračati.«

POKAŽITE NOVO LAKOTO PO UMETNOSTI

Za Iva je osvobojena življenjska energija posameznika ključna za samouresničitev. »Sam razumem estetiko posameznega

plesalca kot nekaj, kar je on sam, njegov pogled na življenje, predvsem pa odziv nanj. Kako se na današnji svet odzivamo s plesom in v plesu? Ob takšnem razmišljanju si v spomin večkrat prikličem leto 1907, Nižinskega in Djagileva, njun Ruski balet in seveda revolucijo plesa. Nihče je ni načrtoval, prišla je iz

potrebe po spremembi ideje. Zgodil se je nov laboratorij. Obenem pa bi današnji koreografi radi kar naprej izumljali toplo vodo, češ, naredimo nekaj avantgardnega, nenavadnega. Ne gre! Bolj kot nove

Pet najljubših predmetov:

(1) ogledalo, (2) voda, (3) ogenj, (4) bela srajca, (5) plošča Stravinskega.

do naše religiozne kulture. Opazoval sem in rekli so, da sem nadarjen, zato so me kmalu povabili, naj v obredih sodelujem, in postal sem nekakšen medij. Ampak ne medij med tostranstvom in onostranstvom. Preprosto medij, kanal, prenašalec ...«

Od plesa ob ognju pa do plesnih podijev ni moglo biti daleč – začel se je plesno izobraževati. »Izučil sem se izjemno veliko tehnik, afriških plesov, azijskih, južnoameriških in jih premešal z evropsko in ameriško plesno tradicijo.«Kaj je zanj danes gib? »Vse. Spuščam jih vase in v svoje življenje, kjer živijo lastno. Nikoli se ne sprašujem, kakšni so ti gibi in od kod so prišli. Svoje telo jim ves čas dajem na razpolago, tako lahko izpeljejo svoje zamisli, lahko se uresničijo.« Ampak to pomeni, da ste lahko ves čas v transu. »Seveda. Te ideje se naselijo v mojem telesu in ko so pripravljene, izbruhnejo, se uredijo v koreografijo ... A prej jim dovolim, da počno, kar želijo. To je kot sprehod, vsako

estetike bi umetniki morali pokazati 'novo lakoto' po umetnosti.« Kako pa naj bi jo pokazali? »Spravil vas bom v smeh ... Prihajam iz Brazilije, kjer me je dolgo navdihoval antropofagizem Osvalda in Maria de Andrade. Antropofagizem je druga beseda za brazilski kanibalizem: pojedli smo vse, kar smo lahko nagrabili z miz kulture in umetnosti drugih narodov, in izbruhali svojo obliko izraznosti. Seveda zdaj govorim kot Južnoameričan. Prepričan sem, da nekaj podobnega premorete tudi na Balkanu: lakoto po še!«

TELO S SVOJIM SPOMINOM JE KOT KNJIŽNICA

Pred leti je pripravil predstavo z naslovom Knjižnica, za katero je, kot pravi, našel navdih pri performerki Marini Abramović, pri njenem performansu s skeletom, ki si ga je bila položila na telo: »Skelet na našem telesu je kot opomin smrtnosti, kajti telo ima spomin, in če ima spomin, lahko rečemo tudi, da je telo knjižnica. Kajti telo je kot knjiga, vsaka je nekaj posebnega – vsako telo ima edinstven genski kod.« Ples, opazovanje telesa v gibanju, nam pravzaprav govori o ekspresivnosti tega telesa in o osebi, ki ga naseljuje, kajne? »Seveda, mimo tega ne moremo. Bolečino in radost lahko zaznamo s pomočjo notranjega stika, ki ni neposredno povezan s specifičnim čutnim sistemom – zato mu radi rečemo telesna strast. Naš notranji občutek se odziva na spomin domišljije, sluh in vid ga samo podaljšujeta v zunanji svet.«

Skelet na našem telesu je kot opomin smrtnosti,kajti telo ima spomin,in če ima spomin, lahkorečemo tudi, da je telo knjižnica. Kajti telo je kot knjiga, vsaka je nekajposebnega – vsako telo ima edinstven genski kod.

TELO PRODRE V SKRIVNOST ŽIVLJENJA. RAZUM NE.

Na vprašanje, kako sam naleti na omejitve telesa in kje, v mirovanju ali gibanju, pravi, da ne gre za omejitve, temveč predvsem za točke, ko se morebitne omejitve preobražajo v drugačno vrsto zmožnosti telesa. Kaj naj bi to bilo? »Težko bi razložil ... Plesalci se, na primer, pred predstavo počutimo kot ujeti v lastnih telesih, smo kot zaprta knjiga, ki komaj čaka, da bo odprta ... Čaka na svobodo. In kaj je svoboda? Če ne vemo, kaj je ujetost, nikdar ne bomo vedeli, kaj je svoboda. Kot tudi nikdar ne bomo mogli spoznati reda, če prej nismo izkusili kaosa. Življenje je darilo, naloga telesa je, da vstane, se razvija, začne hoditi, potem pa se počasi začne približevati smrti ... Telo mimo naše volje vsak trenutek izkorišča za polnjenje tega spomina, je radovedno do življenja, in samo telesu uspe zares prodreti v skrivnost življenja. Razumu ne. Borges je nekoč rekel, da je vse življenje iskal idealno knjigo, ki bi ga pripeljala do razumevanja matrice našega izvora. Pa je ni našel. Povedal je, da je bila njegova tolažba v tem, da ob približevanju smrti lahko odložil svoj skelet v bližino te velike knjižnice sveta – v bližino telesa.«

Page 19: GOODLIFE 23, WINTER 2013

19 Goodlife.si 23

Page 20: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 20

Platno

Industrijska oblikovalka Nika Zupanc

MISS ZUPANC ZA MISS DIOR

Uspešna. Intuitivna. Stvarna. Lepa. Vztrajna. Ženska, ki se dobro znajde v moškem klubu industrijskega oblikovanja in je mladosti navkljub zrela oblikovalka. Svojim dosežkom pa je dodala še eno veliko ime – ikonični Dior. Ko spoznaš to na videz nežno eterično dušo, je ne pozabiš. Piše čudovito oblikovalsko poezijo, podčrtano z ženskim, in ni čudno, da je njen poslovni načrt intuicija. Razlaga s prijetnim glasom in spretno tke besede, največ pa o njej govorijo veličastna dela, njene ljubezenske izjave, kot jih sama opiše, ki jim vdihne poetično dimenzijo. To je Nika Zupanc.

Piše: Alenka BirkFoto: Saša Hess in Fulvio Grisoni

Lahko bi jo prepoznali po vrtnicah, njej najljubšem ženstvenem simbolu, ki že leta počiva na robustnih robovih njenih motorističnih usnjenih

jopičev in govori svojo prispodobo o svobodi življenja. »Prav v globinah zime spoznavam, da v mojem srcu vlada nepremagljivo poletje,« mi razkrije svojo filozofijo, navdihnjeno z besedami Alberta Camusa. Z vrtnicami rada »vrtnari« tudi na pohištvu, pa tudi pentlje, čipke, volane in češnje vtke v svojo avtorsko poetiko. Zanima me, kaj izraža feminilnost njene oblikovalske estetike, in Nika mi pove: »Moje delo ima zagotovo politično dimenzijo v tem, da se borim za stvari, ki jim doslej ni bilo dovoljeno obstajati. Moja naravnanost ni običajna za svet, ki ga vodijo svetlopolti moški srednjih let, kjer so stvari zelo racionalne, tehnične. Moje delo se bori za določene vrednote, ki so lahko tabu ali potisnjene malo v ozadje.« In povsem logično je, da jo je kurator razstave Hervé Mikaeloff povabil k sodelovanju v poklon Christianu Diorju in dišavi Miss Dior, kajti na svetovni oblikovalski sceni je postala znana kot oblikovalka, ki odpira pot feminilnemu,

in to je postavilo pečat njenemu delu. Ona pa še enkrat pojasni: »Industrijsko oblikovanje je žal še vedno 'moški klub' in racionalen poklic, ki temelji na modernistični paradigmi, kjer forma izključno sledi funkciji.«

MED REALNIM IN POETIČNIM

V pariškem Grand Palaisu je vstopila skozi največja vrata, ki jih je zanjo odprla kultna hiša Dior. Obiskovalci galerije Courbe so si že ogledali njeno delo na razstavi Esprit Dior: Miss Dior, v dveh letih pa bo ta razstava prepotovala svet. Nika z velikim nasmeškom razlaga o velikem sodelovanju. »Res sem srečna, da lahko tako ustvarjam in da svoje intimne razmisleke delam na velikem odru ter sodelujem v zgodovini tako ikonične znamke.« Potem pa doda: »V življenju sem dobila že kar nekaj ne-

jev, a me to nikoli ni ustavilo.« Zupančeva nosi v sebi veliko ljubezen do življenja. »Nočem se ga bati, moram slediti svojemu srcu in ne smem popuščati v svojih željah. Sem idealistična, sanjava, po drugi strani pa vem, kje so moje meje, kaj moram narediti, da bodo stvari tekle tudi znotraj mojega dela.« Od zunaj so njena dela

videti prepletena s čustvi, lepoto in eleganco, v resnici stojita za njimi velik red in disciplina. »V meni je spoj dveh kontrastov. Verjamem v intuicijo in mislim, da lahko tako bolje komuniciram s svetom.«

MISS ZUPANC ZA MISS DIOR

Res me zanima, ali si je kdaj zaželela sodelovanja s hišo Dior. »Ne, ikoničnih modnih hiš ni bilo na mojem seznamu,« mi pove. »Po eni strani nenavadno, po drugi pa zelo logično sodelovanje, izziv, ki mi je odprl nove poti, ter eno izmed

Industrijsko oblikovanje je žal še vedno 'moški klub' in racionalen poklic, ki temelji na modernistični paradigmi, kjer forma izključno sledi funkciji.

LONDON GRAMMAR:

Strong

Page 21: GOODLIFE 23, WINTER 2013

21 Goodlife.si 23

najlepših sodelovanj doslej.« Zupančevo zanimajo pop kultura in ikone, s katerimi se rada igra. Poudarja, da zanjo niso svete, zanimajo jo predvsem zaradi interpretacije, in taka je tudi njena zgodba za Dior. Ni se pustila zapeljati blišču mode in velikosti pomena take blagovne znamke, v oblikovanju je ostala zvesta sama sebi. Zelo Nika Zupanc. »Naloge sem se lotevala enako, kot se je lotevam z vsemi svojimi naročniki, ne glede na to, ali gre za oblikovanje strešnika, stola ali takšnega koncepta. Izhajam iz povsem istih parametrov. Moje delo se je tokrat spojilo v Diorjev koncept, kjer je bila izhodiščna naloga vpeljati značilne kode dišave Miss Dior: pentljo, vrtnico in rožnato barvo. Gre za simbole, s katerimi je treba v moji stroki delati previdno, prav zato je bil zame ta projekt zelo sprejemljiv. Zanimivo – to, kar moram sicer zelo zadržano uporabljati, je bilo tu izhodišče naloge.«

SOBA ZA GOSPODIČNO DIOR

Gre za projekt, ki ga je Zupančeva poimenovala Room of one's own (Lastna soba), kot ena izmed 15 umetnic z vsega sveta je upodobila osebnost gospodične Dior. »Projekt ima nekaj politične note,

ker je Miss Dior ikona in je lahko rahlo konservativna. V vsem svojem pojavljanju je prikazana zelo enoplastno, jaz pa sem želela pokazati, da ima še drugo dimenzijo.« Za izhodišče je vzela esej pisateljice Virginie Woolf z naslovom Room of one's own, ki je bil velik feministični manifest, ko je bil napisan. Nika pojasni sporočilo eseja: »Če želi ženska pisati, ustvarjati, ne more biti privezana za štedilnik, zato potrebuje prostor – svojo sobo in denar.« In strastno nadaljuje: »Seveda je bil navdih parfum, ki je vedno zgodba, v katero vstopiš, prostor, struktura. Paviljon je na simbolni ravni prostor, kamor vstopiš, da se srečaš s seboj, na realni pa Diorjev vzorec, uporabljen kot nosilna konstrukcija. To ni scenografija, ampak je zelo resna petmetrska statično izračunana arhitektura. Diorjev vzorec je nosilec konstrukcije, ki je modularno zgrajena iz

osmih kosov, da se lahko razstavi, saj bo razstava potovala po svetu.« Majhno, a visoko sobo je zastrla z bledo rožnatimi zavesami, vanjo postavila mizo, prelep stol s pentljo v hrbtnem delu in luč. Vsi kosi so bili oblikovani izključno za Dior razen Lolite, svetovno znane svetilke, ki tokrat sije v novi bakreno rožnati.

LJUBEZENSKE IZJAVE

Torej vas nagovarjajo literarne junakinje in ikone, sprašujem in si mislim točno to po razlagi o projektu. »Ne, moj največji navdih je življenje; ljudje, ki me obkrožajo, tisti, s katerimi

živim, sodelujem, jih srečujem. Malo me navdihuje literatura, moje literarne junakinje so bile dostikrat izhodišče, ampak v resnici so ljudje tisti, ki vzbudijo v meni čustva, ki jih želim preliti v delo. To je intimna, osebna zgodba, in zato so moja dela nekakšne ljubezenske izjave, ne v dobesednem pomenu, ampak gre

za strast do življenja kot takega. Čutim to strast, gonilo, ki je večje od mene, ki me sili v ustvarjanje.« Rezultat pa vsak vidi in razume po svoje. Kako ga vidi ona? Jasno definira: »Odpiram pot iracionalnemu, eklektičnemu, poetičnemu in histeričnemu. S svojim delom odpiram pot vrednotam, ki so v moji stroki lahko postavljene na stranski tir. Z izdelki rada postavljam vprašanja, odgovore si najde vsak sam.« Potem pa pove, da ji odzivi ljudi povedo več o njih kot pa o izdelkih. Zanimivo, kaj sem že povedala o njenih izdelkih, se sprašujem v sebi? In spremenim temo. Zanima me, kaj trenutno ustvarja. »Pripravljam veliko novo kolekcijo za prihodnje leto za mlado uspešno londonsko podjetje Sé, ki se vsako leto predstavlja pri Rossani Orlandi (ustanoviteljica in glavna protagonistka kultne galerije in trgovine Spazio Rossana Orlandi v Milanu, kjer razstavlja tudi Nika Zupanc, op. a.). Sé ima zanimiv sistem dela, ki temelji na tem, da vsako leto naredijo kolekcijo petnajstih kosov z enim oblikovalcem. Oblikujem tretjo kolekcijo, pred mano je bil znani španski oblikovalec Jaime Hayon.« Bravo, Nika.

Najbolj me navdihuje življenje; ljudje, ki me obkrožajo, tisti, s katerimi živim, sodelujem, jih srečujem.

Page 22: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 22

Škarje

Tomaž Turk, mojster pričesk

DANES BOVA PA NA KRATKO »Frizerji morajo biti nevarni,« mi pove mojster za striženje las pri Mič Stylingu Tomaž Turk in me preseneti z izjavo. Če pomislim na to, da držijo v rokah oster predmet, ki bi z lahkoto postal hladno orožje, bi mojstre pričesk zagotovo lahko opisala kot nevarne in ne bi nosila glave na pladenj v frizerski salon.

Piše: Alenka BirkFoto: arhiv Tomaža Turka

T omaž mi pojasni: »Stranke je treba šokirati z besedami, razmišljati drzno, jih postaviti pred dejstvo o novi obliki in dolžini. Nujno pa je tudi, da smo

frizerji drzni po videzu.« A tako, pomislim in se spomnim na prijetno izkušnjo z njegovega stola. Tomaž je zagotovo drzen in nevaren po videzu, vsekakor pa je mojster kratkih pričesk.

OD ZAČETNIKA DO MOJSTRA

»Nisem želel postati frizer od malega, od nekdaj pa sem imel občutek za modo. Predvsem sem hotel oditi iz Postojne v Ljubljano. Bil sem drugačen od drugih, drugače sem bil oblečen in preganjali so me zaradi tega.« Razlaga o svojih začetkih in o tem, da je na frizersko šolo prišel čisto po naključju. »Nisem imel občutka za lase. Samouki frizer Nenad Muždeka me je navdušil, ko je prišel v Postojno. Strigel je popolnoma drugače in bil je moški frizer, kar je nekoč vzbujalo zgražanje pri ljudeh.« Morda pa je že v rosnih letih nosil v sebi frizersko dušo, pomislim, ko mi pove: »Ko sem bil majhen in sem opazoval mamo, ko je prišla od frizerja, sem takoj videl, da njena pričeska ni skladna, da je nepraktična, in

vedel sem, da si mora čim prej umiti lase.«

MOJSTER KRATKIH NOSI DOLGE

»Če človeka slečeš, mu ostanejo lasje, obrvi in trepalnice. Brez las izgubijo samozavest, čeprav so sodobni moški to sprejeli in prevzeli brezlasno stanje kot modno zapoved.« Nasprotno Tomažev obraz krasi dolga svetla griva. Noče, da bi bil videti kot frizer na prvi pogled, njegovi dolgi lasje pa so postali laboratorij. Na njih preizkuša nove izdelke in le tako lahko deli izkušnje s strankami in na frizerskih predavanjih. Ljubše mu je, kadar dobi pod škarje ženske glave. »Lasje so živ material in gravitacija jih vodi navzdol. Ljudje se tega ne zavedajo in bi radi, da bi jih navzgor. To lahko dosežemo le s striženjem in pričesko odreja tip las, ne kostna struktura obraza. Do las pristopam kot do reševanja problemov. Določeni ne dopuščajo nekaterih frizur, obraz dopušča vse. Frufru pristaja

vsem, le prilagoditi ga je treba strukturi las in obliki obraza. Prav tako pristaja vsem paž, to je najstarejša pričeska, ki je nekoč krasila glave sužnjev.«

NINA GAZIBARA NAJ OSTANE NINA

Zanima me zdaj že kultna paževska pričeska Nine Gazibara. Bi nekomu, ki je poznan po pričeski, svetoval, naj jo nosi do konca, ali

bi jo spremenil? »Frizerji moramo spoštovati in sprejeti podobo človeka. Ljudje, ki so poznani po pričeski, se ne morejo več spremeniti, ker jih ljudje ne bi več dojemali kot istega

človeka, vse, kar bi naredili, bi bil 'totalen kiks'. Tako kot recimo Jožica Brodarič s svojo izdelano podobo. Nini bi svetoval le bolj praktičen paž v njenem slogu. Človeka s svojim stilom ne bi nikoli spreminjal.«

DOLGI ALI KRATKI, TO JE ZDAJ VPRAŠANJE

Počasi, s preudarnimi postanki odgovori:

Ženska z dolgimi lasmi je lepa, s srednje dolgimi simpatična, s kratkimi pa seksi.

THE LUMINEERS: Big Parade

Page 23: GOODLIFE 23, WINTER 2013

23 Goodlife.si 23

»Ženska z dolgimi lasmi je lepa, s srednjimi je simpatična, s kratkimi pa seksi.« Kakšen pa bi bil največji izziv, morda z dolgih čisto na kratko? »Postriči nevesto na dramatično kratko pričesko na njen poročni dan.« Kaj, sem šokirana. »Tik pred zdajci bi se ostrigla v popolni nevednosti svatov. S tem bi preverila ženina in sorodstvo, kajti na ta dan ne sme iti nič narobe. Predvidevam, da bi bila poroka kakšni dve uri prav naelektrena.« Jih ne bi pozitivno presenetil s seksi pričesko, vrtam naprej. »Bi, ker bi se vse vrtelo okoli nje. Recimo Marina Abramović bi bila prava za tako dejanje.«

NJEGOVE LAS(T)NE MUZE

»Moje muze so z ulice. Ustavljam jih na cesti in vprašam, ali bi se prišle strič k meni. Potem me spremljajo tudi po deset let in včasih moram čakati in trpeti eno leto, da lahko naredim kakšne velike spremembe. V bazi mojih modelov so tudi stranke, ki si tega želijo.« Kaj pa manekenke, ki jih velikokrat urejaš za modne fotografije? »Lepotice – manekenke in misice ne sodijo v moj segment, ker ne zmorejo transformacij. Zanimive ženske – fotomodeli in modeli z ulice – so tiste, ki me zanimajo, one se laže transformirajo. Lepe ženske so nevidne,

ker težko pogledaš vanje. Malo manekenk se lahko spreminja, agencije večinoma ne pustijo. Zanimivo pa je, da je to v tujini prva stvar, ki jo modelom naredijo. Špela Lenarčič je postala prepoznavna, ko so jo v Parizu postrigli.«

LASNE SKRIVALNICE

»Vidim, ali so ljudje ujeti v pričesko, veliko je takih, in to me spominja na frizuro moje mame,« mi razloži ob vprašanju, kakšno zgodbo mu govorijo lasje. Zanima me tudi, ali po njih vidi osebnost. »Novodobne punce s podaljški, do podrobnosti polakirani detajli … tako frizura nosi žensko, ne ženska frizure. Sicer pa je vse, kar opazujem, le to, kako bi izboljšal striženje.« Kaj pa ko jih začutiš v rokah, je to energija? »Moč,« me dopolni in smeje doda: »Zato imam jaz dolge.« »Ljudje se radi skrivajo za lasmi, bolj samozavestne se počutijo za njimi. Zaznam pa dva tipa: zemeljski ima bolj urejeno frizuro, manj volumna, zračni tipi pa želijo dinamiko, bolj skuštrano, polno.«

Kaj si pa ti? »Racionalist,« mi odgovarja, »ne po laseh, ampak po karakterju,« in se spet smejiva. »Kozorog sem.« Kozorogi so vztrajni in ambiciozni, kajne, poskusim še kaj izvabiti iz njega, ker je po navadi bolj zaprte sorte. »Moj uspeh je prišel tako, da sem upornik. Vedno sem se upiral zapovedim, ustaljenim tehnikam striženja. Postavil sem svoj koncept, ki je postal zelo uspešen. Razmišljam o tem, kako bo pričeska videti

drugi in tretji dan. Razvil sem tehnike striženja na suhih laseh, ker le tako sproti vidim, kako padejo, tako delam že deset let.« In

tako je odkril lastni lasni patent: tri- ali štiriplastno striženje, da vsak del pade zase.

TRENDSETERJI?

»Pričeske iz nanizanke Mad Men,« takoj pove in razloži, da so se prijele prek »hipsterjev«, čas, v katerem se dogaja, pa se mu poleg dvajsetih let zdi najlepše estetsko frizersko obdobje vseh časov. »Volumen, obleke, razkošje, ki ni v striženju, temveč v česanju.« Pri delu se zgleduje po Američanu Paulu Mitchellu, mojstru

pričesk in ustanovitelju istoimenske lasne linije proizvodov. Pove, da se aktualne smernice gibljejo okoli nege in oblikovanja. »Večinoma se ustvarjajo na dolgih laseh, kajti zapovedi prihajajo z modnih brvi.« Nadgradnja, v katero prihaja, pa je spenjanje las, saj je njegov moto: če želiš biti uspešen, se moraš spreminjati. In tako je prišlo tudi londonsko priznanje: že drugič se je uvrstil v finale natečaja International Visionary Award na frizerski prireditvi Alternative Hair Show. Uvrstitev mu je prinesla pričeska Ane Klašnja z naslovnice revije Frizer. Združil je dva na videz različna svetova: striženje in spenjanje. »Uspešen sem, ker vse prej izvajam na lutkah. Letos sem obdržal obliko storža, ki sem ga ustvaril že leta 2009. Na natečaju iščejo alternativni, vizionarski pristop, kaj še ne videnega. Za letošnjo tematiko enigma sem v dveh urah ustvaril pričesko, visoko osem nadstropij. Tri tedne sem treniral vsak dan.« Zato pa je dober učitelj in mentor in ne preseneča me, ko pove, da sta njegova največja strast učenje ter predajanje znanja, največja želja pa, da bi ustvaril frizersko zvezdo.

Do las pristopam kot do reševanja problemov.

Page 24: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 24

Salon

Goodlife.si 23 24

Zimske noči so tako glamurozne, aromatične in

elegantne.

LANA DEL REy: Young And Beautiful

Razkošna sveča s cimetom na

žametni osnovi pačulija in zlatega

jantarja bo gorela 90 ur,

Jo Malone Blue Spruce Deluxe

Candle, jomalone.com

Zimski šik kvartet elegantnih tonov-

za suho ali mokro nanašanje

YSL City Drive Arty v omejeni izdaji

Zlato olje z bleščicami za obraz,

telo in lase vsebuje 5 dragocenih

olj z lesketajočimi se zlatimi

pigmenti, Melvita L'Or Bio

Spec

ialist

s po

sebn

im d

elova

njem

na pre

delu

oči

in us

t

LA PR

AIRIE

Anti-

Aging E

ye an

d Lip

Perfe

ction à

Port

er

Toplejša in bolj

intenzivna različica

dišave za moške,

YSL L’Homme Parfum

Intense

Čutn

a ha

rmon

ija zl

atih

cvet

nih

not

vzne

mir

i in

se

dota

kne v

sake

žens

ke,

L'Occ

itane

Eau

de T

oile

tte

Fleu

r d'O

r & A

caci

a iz

kole

kcije

La C

olle

ctio

n de

Gra

sse

Razkošna krema za nego telesa z izvlečkom

kaviarja za popolno razvajanje kože od glave

do pet, LA PRAIRIE Luxe Soufflé Body Cream

Krem

a za

def

inir

anje

in v

laže

nje

skod

rani

h la

s, lo

či in

ukr

oti s

kodr

ane i

n

valo

vite

lase

, Pau

l Mit

chel

Tw

irl A

roun

d,

v fr

izer

skih

salo

nih

Mič

Styl

ing

Za nego občutljive kože

okoli oči s poživljajočo

formulo proti staranju, ki

dokazano zmanjšuje pojav

drobnih gubic in zabuhlost,

BIOEFFECT EGF EYE SERUM

Za b

rezč

asne

rde

če u

stni

ce

tudi

pozi

mi, S

hise

ido

Lacq

uer R

ouge

Sang

uine

Dragocena moč narave je v slanici, ki vsebuje matično

vodo, sol, ter morsko

vodo iz solin

Lepa Vida Slanica,

soline.si

Unikatna sveža in orientalska dišava,

kot samurajev meč, ujeta v ročno

izdelano švedsko steklo,

Agonist Liquid Crystal

agonistparfums.com

Posebna krtača iz elastomera

podaljša, poudari trepalnice in z novo sestavino

stimulira njihovo rast, Clarins Be

Long Mascara

Razglednica iz Pariza prihaja v obliki rdečila za lica v oranžno rožnatih

tonih, Lancôme BLUSH ROSE Désir

Za poseben rdeč sijaj na no

htih,

Chanel Le vernis Rouge Moiré št. 595

Page 25: GOODLIFE 23, WINTER 2013

25 Goodlife.si 23

TOPLINA TRENUTKOV

BLIŽINE

50 let z vami

Okusitedoživetje.

Čaj slovenskih smučarskih reprezentanc. 1001 čaj za 1001 trenutek. 1001 cvet • www.1001cvet.si

1001cvet_BABICIN_oglas_270x350+5_HiRes.pdf 1 11/18/13 12:39 PM

Page 26: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 26

Ulov

V EVERGREENU PO DALMATINSKONOVEMBERV restavraciji Evergreen, Kaval Group, so sredi novembra potekali tradicionalni dalmatinski dnevi. Gostje so pokušali vina znanih hrvaških vinarjev Kabola, Korta Katarina in Cattunar ter uživali ob odličnih dalmatinskih jedeh, ki jih je pripravil kuhar Miro Đale iz konobe Nikola Split, Stobreč. Za pristno doživetje je skrbela klapa Omiš. www.kaval-group.si

MAXI DOGODEK, ČAROBNO DOŽIVETJEDECEMBERMaxijeva pravljična snežena krogla je središče dogajanja veselega decembra. Edinstven motiv na vaši mobilni voščilnici, vznemirljivo doživetje za vas, vašo družino in prijatelje. Vsak dan ob 17. uri (z izjemo nedelj ob 11. uri) se na ploščadi pred Maxijem pridružite pestremu dogajanju. Pevske in glasbene predstave, lutke, bralne urice, obisk Miklavža in Božička s spremljevalci, presenečenja. Dobimo se v Maxiju! www.maxi.si

NAJVEČJI TEDX V SLOVENIJI15. DECEMBERTežko pričakovani TEDxLjubljana: Moč odgovornih idej bo največji dogodek TEDx v Sloveniji doslej. V Cankarjevem domu bo 15. decembra 2013 svoje ideje, vredne širjenja, z nami delilo 12 govornikov: Arne Hodalič, Darja Fišer, Ian Sutherland, Goran Klemenčič, Borut Bohanec, Maša Cvetko, Miha Lobnik, Borut Peterlin, Nataša Briški, Dragan Mihailović, Tomaž Skrbinšek in Nina Gunde Cimerman. Več na www.tedxljubljana.com

KREATIVNA FRIZERSKA ŠOLA MIČ STyLINGNOVEMBERČe se boste kdaj sprehodili ali zapeljali po cesti VI/7 v Rožni dolini, pokukajte v novo frizersko šolo. V njej mlada, a zelo izkušena ekipa vrhunskih frizerjev Mič Stylinga, učiteljev ter strokovnih zunanjih sodelavcev že izvaja verificiran vzgojno-izobraževalni program za pridobitev srednje poklicne izobrazbe frizer in omogoča dodatno izobraževanje. Novembra so uradno odprli izjemen prostor na slovenskem trgu, na dogodku pa se jim je pridružil tudi solastnik podjetja, Angus Mitchell.

NA BLEDU SMO ISKALI POMEN GLOBALNE POVEZANOSTI 15. NOVEMBERDirektorji in predsedniki slovenskih in tujih podjetij so se 15. novembra zbrali na tradicionalnem, že 26. Predsedniškem forumu, ki ga je organizirala IEDC – Poslovna šola Bled. Posebno pozornost so namenili globalizaciji, ki v spremenjenem poslovnem okolju lahko pokaže pot do uspeha. Zavarovalnica Generali se je z veseljem pridružila kot sponzor letošnjega foruma, glavni govorec pa je bil dr. Pankaj Ghemawat, profesor na poslovni šoli IESE v Španiji.

NOVI TELEKOMOV CENTER V SREDIŠČU LJUBLJANENOVEMBERTelekomov center na Pogačarjevem trgu 2 predstavlja celovito ponudbo elektronskih komunikacij Telekoma Slovenije za zasebno in poslovno rabo. Obiskovalci se lahko seznanijo z najsodobnejšimi komunikacijskimi rešitvami, ki zajemajo širokopasovne internetne, fiksne, mobilne, IKT ter predplačniške storitve, prilagojene željam in navadam uporabnikov, ali izkoristijo brezplačen internetni dostop WiFi.

ALOE BLACC: Lift Your Spirit

Page 27: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Bolj se zimski dnevi krajšajo, bolj potrebujemo trenutke razvajanja z izbranimi jedmi in v družbi izbranih ljudi, da nas napolnijo z energijo. Pogostite svoje brbončice in bližnje z izdelki Mercator Premium, namenjene vsem, ki vam je kulinarika v užitek.

Pos

lovn

i sis

tem

Mer

cato

r d.

d., D

unaj

ska

c. 1

07, 1

000

Ljub

ljana

Za izbrane užitke!

Page 28: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 28

Osvojite potrebna orodja in tehnike za vašo OSEBNO USPEŠNOST in PRIDOBITE MEDNARODNI CERTIFIKAT, podpisan s strani soustanovitelja NLP Richarda Bandlerja.

NLPCERTIFICIRAJTE SE ZA

PRAKTIKN E V R O - L I N G V I S T I Č N O P R O G R A M I R A N J E

®

MASTERMINDA K A D EM I J A

INFO: T: 05 338 48 61, 031 323 690E: [email protected] W: www.mastermindakademija.com

Pridružite se nam na NLP praktiku, z začetkom 25. januarja 2014.Izobraževanje traja 5 vikendov v letu 2014.

• Bi radi spremenili nezavedne vzorce in programe?• Si želite spremeniti prepričanja, misli in občutke?• Želite odpraviti »blokade«, ki so v vas, da bi lažje dosegli to, kar si želite?• Bi radi bili bolj prepričljivi, bolj komunikativni in bolj motivirani?

MNENJA UDELEŽENCEV: (več na www.mastermindakademija.com)

ELVIS SINANBEGOVIČAleksander Šinigoj je guru NLP-ja na naših tleh.

MATJAŽ MARKIČ, Evropski prvak v plavanju in udeleženec olimpijskih iger… največja pohvala gre Dr. Aleksandru Šinigoju, ki je zelo zabaven, inteligenten in ener-gičen predavatelj ter velik mojster NLP-ja. Toliko znanja, tehnik in izkušenj prenesti na tečajnike je občudovanja vredno. Po udeležbi na tečaju sem 100% prepričan in lahko rečem, da bi vsem športnikom in njihovim trenerjem NLP prišel zelo prav pri zastavlja-nju in doseganju svojih ciljev. Sam sem bil zelo navdušen nad fi lozofi jo NLP-ja in bom zagotovo te tehnike uporabljal na svoji športni poti in kasneje pri trenerskem delu.

ANJA KRIŽNIK TOMAŽIN, Trenerka javnega nastopanja in komunikacijski coach… z NLP-jem sem se spogledovala že nekaj let in če bi vedela kaj vse te tehnike in fi lo-zofi ja NLP-ja dajo, bi se odločila za študij že mnogo prej. A očitno se vse stvari zgodijo z razlogom in čakala sem toliko časa, dokler nisem naletela na Aleksandra Šinigoja, ki je izjemen predavatelj, učitelj in mentor. Njegova širina znanja je neizmerna in najine poti se bodo zagotovo še križale, saj z NLP-jem še nisem končala. Hvala Aleksander za vse tvoje znanje.

Page 29: GOODLIFE 23, WINTER 2013

29 Goodlife.si 23 L

DUEL: Taiji Tokuhisa in Akira Hasegawa o Japonski — NA NOŽ: Benjamin Launay o foie grasu (Vander) — METULJČEK: Mitja Meršol o decembrskih plesih

Page 30: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 30L

DUEL

Taiji Tokuhisa in Akira Hasegawa o Japonski

KROMPIR, SUŠI IN ČOKOLADNA TORTA»Saj veš, kaj pravijo, ženska mora biti blond, avto pa japonski,« v smehu pravi Akira, Taiji pa doda, da ničesar od tega ne smeš posojati. Sprašujem ju namreč, kaj imata skupnega, in strinjata se, da imata oba rada hitre avtomobile. In šport, predvsem košarko. Druži pa ju seveda še več kot to, oba imata očeta Japonca. In oba poznamo kot televizijska voditelja, Akira vodi petkovo Dobro uro na TVS, Taiji pa Navigator karavaning na TV3 Medias.

Zapisala: Teja RogličFoto: Kontrasti

T aiji: Na Japonskem sem bil samo enkrat, in še to pred skoraj dvajsetimi leti.Akira: Pojdi, jaz sem bil že štirikrat.Taiji: Po naključju pa sem opazil,

da sva pred kratkim oba izgubila babici. In to babici z istim imenom. Akira: Ampak ne iste, da ne bo pomote. (smeh)Taiji: Japonska me je fascinirala, a si življenja tam ne morem predstavljati. Rojen sem bil tu, vse življenje sem živel tu, razen nekaj let, ko sem bil v Kanadi. Japonska se mi je zdela povsem drug svet, svetlobna leta odmaknjena od Slovenije. Vse je imelo svoj ritem, vse je bilo tako varno. Ne vem, kako je zdaj po 11. septembru, a takrat si lahko pustil svoj kovček na glavni železniški postaji, tri ali štiri ure hodil po mestu, in ko si se vrnil, je bil kovček še vedno tam.Akira: Tudi danes je tako. Taiji: Povsod se ti klanjajo, to je kar malo hecno, ker tega nismo vajeni.Akira: Japonci pa bi se spraševali, zakaj tu vsi govorimo živijo in si dajemo roke. Vprašanje, ali ti je všeč Japonska, je kot vprašanje, ali ti je všeč čokoladna torta. Meni je všeč, več je čokolade, bolje je. Nekaterim je Japonska

čudna in bedasta, meni pa je popolna. Ko sem kot mulec utopično idealiziral svet, sem imel določene predstave in ko sem kot odrasel obiskal Japonsko, sem videl, da ta utopija obstaja. Da je lahko drugače, kot smo vajeni tu na Balkanu. Lahko je vse organizirano, lahko spoštujemo sočloveka in naravo. Taiji: Ravno zato sem rekel, da je, kot da bi prišel na drug planet.Akira: V Shinjuku, metropolitanskem centru Tokia, gre vsak dan skozi glavno postajo metroja dva milijona ljudi. Da bi promet lahko tekel, so naredili ogromne podzemne predore, po katerih ljudje hodijo. In sredi tega predora stoji stojalo, na katerem je posodica in nekaj vizitk. Zraven piše, da je to naprava za čiščenje očal. Namočiš očala, pritisneš gumb in ko jih vzameš ven, so suha in čista. Naprava stoji tam nenadzorovana noč in dan, če te zanima, da

bi jo imel, pač vzameš vizitko. Si predstavljate, kako bi bila videti, če bi jo pri nas pol ure pustili nenadzorovano sredi ceste?

ZA SLOVENSKO IN JAPONSKO REPREZENZANCO

Akira: Hočem si domišljati, da je Japonska velik del mene. Tudi če ne jem sušija in juhe miso vsak dan ali če se ne srečam s svojim očetom. To je v meni, in kjer je le mogoče, pride na plan. Lahko je hrana in glasba ali pa navijanje za slovensko in japonsko reprezentanco, ko igrata proti kateri drugi reprezentanci. Doma tudi pogosto prirejam suši zabave s

karaokami.Taiji: Ker so se moji starši zgodaj ločili in sem živel z mamo in očimom, se nisem hotel zavedati japonskosti, bolj sem hotel biti Slovenec. Tudi zato, ker se je marsikdo zapičil v to, otroci so, kakršni so, marsikaj je bilo

L

Akira: Ko sem kot mulec utopično idealiziral svet, sem imel določene predstave in ko sem kot odrasel obiskal Japonsko, sem videl, da ta utopija obstaja.ASAF AVIDAN:

Different Pulses

Page 31: GOODLIFE 23, WINTER 2013

31 Goodlife.si 23 LL

je, kot če bi rekel, da je kolo z eno gumo avto. Je del avta, ni pa avto.Taiji: A prava športna povezava med Akijem in mano sta karate in košarka.Akira: Košarko sva že igrala skupaj in tudi pretepala sva se že. (smeh) Skupaj sva delala eno kato, Taiji je bil moj učitelj karateja pet minut. Ne, saj ne, dve uri. (smeh) Pri košarki pa sva bila v isti ekipi. Mislim, da košarka ne krepi značaja, temveč ga razkriva. Pri njej se vidi, ali si napadalen ali ne, ali si konfliktna ali pomirjena oseba, razmišljaš skupinsko ali si individualist. Po petnajstih minutah igranja je vse jasno. In Taiji je res dober košarkar.Taiji: Aki je boljši, on trenutno tekmuje pri Žoltastih Trotih!Akira: Taiji ima vse naravne danosti in še talent. Ima pravo mero napadalne in obrambne igre in igra za ekipo.Taiji: Dolgo sem treniral, in čeprav zdaj igram rekreativno, za vedno ostaneš tekmovalen. Akija je povsem presenetilo, kako tekmovalno smo pristopili k rekreativni košarki. A če se štejejo točke, se tekmuje. Nikoli pa ne bi šel čez zdravo mejo tekmovalnosti. Kar se zgodi v dvorani, tam tudi ostane, po treningu pa greš na pijačo in pozabiš.

izrečenega. Šele kasneje sem se začel zavedati, da je bolje, da nisi tak kot vsi, in da je to nekaj posebnega. Ponosen sem na oba dela svoje zgodovine, a bi se bolj opredelil za slovensko stran, ker sem tu vse življenje.Akira: To je zato, ker imaš raje krompir kot riž. (smeh)Taiji: Res je, sem pravi krompirjevec, čeprav bi lahko pojedel tudi na tone sušija.

GOSPA TOKUŠA

Akira: Vsakič ko prideš na pošto, v banko ali ko te ustavi policija, moraš črkovati svoje ime.Taiji: Domov sem že dobil pošto, naslovljeno na gospo Tokuša. Moje ime vedno vsi izgovarjajo Tajči, priimek pa Tokuhiša. Slovenci imajo pač radi strešnike. Zaradi besede hiša sem Tokuhiša, zaradi hrvaške pevke Tajči sem pač Tajči. Če se po vseh letih pojavljanja v medijih to ni spremenilo, se verjetno tudi nikoli ne bo. Je pa to stvar spoštovanja. Ko smo bili v Kanadi, kjer je bila prava mešanica narodov, v šoli niti enega niso poklicali z napačno izgovorjenim imenom ali pa narobe napisali imena in priimka.Akira: To je pač ta balkanski odnos, ki ga gojimo, češ, saj je vseeno, saj bo dobil pošto na to ime, saj bo vedel, kdo je. Meni je sicer vseeno,

kako ga pišejo in izgovarjajo, je pa zgovorno.

EKSOTIČEN VIDEZ NI PREDNOST NA TELEVIZIJI

Akira: Če si voditelj oddaje, moraš znati kaj povedati, videz pri tem ni posebno pomemben. No, roko na srce, obstajajo tudi voditelji, ki ne znajo povedati nič. Taiji: In pevci, ki ne znajo peti. Akira: A če hočeš imeti več kot eno oddajo, moraš imeti mnenje, moraš znati narediti kak sklep.Taiji: Morda videz pomaga, da te povabijo na preizkušnjo. Da se uveljaviš in oddajo vodiš več let, pa je odvisno od drugih dejavnikov. Meni je eksotičen videz bolj koristil pri delu v modi.Akira: Ja, Taiji je vodil izbor Miss Slovenije, jaz nisem. (smeh)Taiji: Zdaj pa že dolgo delamo oddajo

Navigator karavaning, vedno več ljudi jo gleda, vedno več ljudi tako potuje. Za našo malo ekipo je to velik uspeh. Za prihodnost pa nimam načrtov, na televiziji danes si, jutri te ni več. Na to se ne zanašam.Akira: Jaz pa imam Želje in želje. Rad bi na

primer delal oddajo, ki bi bila nominirana za emmyja in bi ga tudi dobila. Želel bi sedeti zraven Jaya Lena in ga zbadati. To so tiste nedosegljive želje. V resnici pa bi rad ostal v Dobri uri, ker je dobra oddaja, imamo dobre vsebine in super ekipo.

JOGA, KARATE ALI KOŠARKA?

Akira: Joga ni šport, je način življenja. Jaz jogo vidim zelo resno.Taiji: Nekateri pa jo imajo za način sproščanja in gredo na vadbo enkrat ali dvakrat na teden.Akira: A to ni joga, to so asane, telovadba. To

Taiji: Moje ime vedno vsi izgovarjajo Tajči, priimek pa Tokuhiša. Slovenci imajo pač radi strešnike. Zaradi besede hiša sem Tokuhiša, zaradi hrvaške pevke Tajči sem pač Tajči.

Page 32: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Foie gras je v Franciji pomemben, gurmanski del gastronomije, ki je zelo priljubljen na JZ in od tam tudi izvira. Največkrat ga boste na mizi videli prav v prazničnih dneh. V tem delu Francije ga najdete v vsaki restavraciji, baru, in to na tisoč načinov. Sicer pa je foie gras poznan po vsem svetu in ga niti ne prevajamo. Če bi bil na meniju v slovenščini, ne vem, ali bi si ga kdo upal naročiti (foie – jetra, gras – maščoba, op. u.). Vsebuje res

veliko maščob, vendar ne želim koga prestrašiti, saj so to dobre maščobe, če so seveda v pravi količini. Je pa res, da ga Francozi obožujemo, in če je res dober, se je težko ustaviti. (smeh)

Zdaj ko bodo prišli prazniki, je pravi čas zanj. Doma sicer pripravljamo zelo tradicionalno pojedino za božič s puranom in potico. Že 13 let živim v Sloveniji, zato je naša kuhinja mešanica francoske in slovenske. Včasih se na mizi znajde tudi foie gras, in ker ima malce bolj grenak okus, za pravo ravnotežje poskrbi sladko vino.

Ljubljana je bila letos izjemno kulinarična. Poletni meseci z Odprto kuhno so bili prikaz, da se ulična hrana vrača tudi v Evropo. Ta je nadvse priljubljena v Aziji ter Južni in Srednji Ameriki. Ker je kriza, pa se vrača na ulice tudi v Evropi, in to je super, saj se ljudje več družijo. Na Odprti kuhni je bila čudovita atmosfera. S prijatelji smo jo nekajkrat obiskali in zelo sem užival. Lahko bi imeli tudi decembrsko različico ulične hrane, sploh ker ste Slovenci dali temu mesecu posebno ime, veseli december. In potem je res veselo.

Življenje v Sloveniji je zelo kakovostno. Vse je blizu, sploh ne veste, kaj pomeni beseda gost promet, je čista dežela, ni veliko kriminala. Ravno sem se vrnil iz Pariza, ki je čudovito mesto, a življenje tu v Slovenije je prijaznejše.

Rad seveda tudi veliko potujem. Živel sem v Londonu, Bruslju, pa šest let v Avstraliji, potem pa sva se z ženo, ki je Avstralka in ima slovenske korenine, odločila, da se preseliva v Slovenijo. Rad potujem tudi zaradi hrane in novih doživetij.

Če se vrnem v otroštvo, pa se spomnim posebne mamine jedi. Ko sem bil še mali, je delala pašteto iz piščančjih jeter. Ko se je kuhala, je imela čudovit vonj in vedno sem zelo težko počakal, da se je ohladila in sem jo lahko snedel. Ko so bile na mizi palačinke, pa sem vedel, da je petek. (smeh)

NA NOŽBenjamin Launay (restavracija vander hotel) o foie grasu

OBOŽEVANJE JETER PO FRANCOSKO

Gosja jetra (foie gras) s kutino, divjim radičem in orehiZa 4 osebe400 g gosjih jeter (foie gras)2 kutini40 g kutinove marmelade12 lističev divjega radiča80 g orehovtimijan, solni cvet, beli poper

Iz gosjih jeter odstranimo žilice in damo jetra počivat v hladilnik. Ko so ohlajena, jih narežemo na zrezke debeline približno 2 cm, vsak naj tehta od 80 do 100 g, in jih vrnemo v hladilnik. Kutino skuhamo v vodi, ki ji dodamo lovorjev list in sol. Kuhano kumino pražimo skupaj s timijanom in orehi, dokler zlato ne porjavi. Radič prepražimo na maslu, dodamo sol in poper. Na vroči ponvi pečemo zrezke gosjih jeter po dve minuti na vsaki strani in jih nato takoj postrežemo. Postrežemo s pečeno kutino in praženim radičem.

Pečena prepelica s foie grasom in kostanjem4 prepelice0,1 kg piščančjih prsi0,1 l sladke smetane0,02 kg beljaka120 g gosjih jeter (foie gras)120 g kuhanega kostanja80 g drobtin koruznega kruhasol in poper0,5 l jušne piščančje osnove50 g zmletega korenja50 g čebule, 3 stroke česna50 g stebelne zelenebelo vino,lovorjev list, timijan

Prepelici odstranimo kosti. Začinimo s soljo in poprom. Piščančje prsi in beljak zmeljemo v mešalniku, dodamo smetano, sol in poper. Pretlačimo jetrno maso skozi sito, dodamo drobtine, prepraženo čebulo, narezane koščke pečenega foie grasa (zmleta gosja jetra oblikujemo v kocke in jih pečemo 30 sekund, dokler niso zlato rjave), narežemo kuhan kostanj, timijan, sol, poper in vse dobro premešamo.Prepelico nadevamo z maso iz gosjih jeter in žlico piščančje mase. Dušimo na 70 °C dve uri, nato pečemo še 12 minut na 180 °C, dokler ni zlato zapečena. Preostale prepeličje kosti popečemo, dodamo narezano čebulo, korenje, stebelno zeleno in še malo popečemo. Dodamo belo vino, piščančjo juho. Ko zavre, odstavimo in vse skupaj fino pretlačimo skozi sito. S to omako na koncu prelijemo dokončan krožnik. Naredimo pire buče z maslom, damo na sredino krožnika nanjo položimo prepelico, okrasimo s kostanjem in radičem. Pokapljamo z bučnim oljem in posujemo timijan.

Foto: Fernanda Prado Verčič

Goodlife.si 23 32L

STROMAE: Formidable

Page 33: GOODLIFE 23, WINTER 2013

NA NOŽ

Page 34: GOODLIFE 23, WINTER 2013

roke, prižigali vžigalnike, mahali z njimi. Podobno je bilo tudi na koncertu pevke Cher v koncertni dvorani na Madison Square Gardnu. Zanosnemu gibanju se nikoli nismo izognili na poslušanju gospelov v Harlemu. Čudovito je bilo tudi v New Orleansu. Sediš v hotelu Monteleone in se ob spremljavi žive glasbe na sedežu ritmično obračaš skupaj s počasno vrtljivim točilnim pultom.

No, v Ameriki smo poslušali in pozdravljali tudi nastope

pianistke Dubravke Tomšič, pevke Marjane

Lipovšek in drugih slovenskih

umetnikov. Glasba

dviga tudi

domovinski zanos.

New York smo drugače, evropsko in globalno, doživljali tudi zaradi poslušanja Traviate, Nabucca, kitajske opere ...

Podobno kot mi zimski London ostaja v spominu predvsem zaradi Hrestača Čajkovskega, ki je začel božično operno baletno sezono na Otoku in nas s koraki baletk in baletnikov ponesel v novo leto.

Da o novoletnem Dunaju ne govorim. Ne

Goodlife.si 23 34L

METULJČEKDUŠA, ZAPLEŠIVA, PROSIMPiše: Mitja MeršolRiše: Zarja Menart

V poznodecembrskih dneh se mi spomin običajno zavrti v sredino 60. let prejšnjega stoletja. Bilo je na božični večer pri družini mojega profesorja Irwina Abramsa. Mestece Yellow Springs – nedaleč od Daytona v Ohiu – je minevalo predvsem v živahnem praznovanju študentov našega Antioch collegea. Mi pa smo pri kvekerski družini Abramsovih sedeli nekako slovesno, a hkrati sproščeno. Irwinova žena Freda je sedla za klavir in zaigrala White Christmas, Beli božič. Irwin, sinova in drugi gostje smo vstali, zanihali v ritmu in ji malce raznoglasno pritegnili. Pesem nas je kljub temu združila. Rahla neubranost pa Fredi ni bila všeč, zato je vstala in predlagala, naj še jaz kaj zaigram na violino. Zaigral sem Schubertovo Serenado, potem pa smo sedli za dobro obloženo mizo, se prijeli za roke in se poglobili v prijateljsko toplino. Mir, peace, pax pa je kasneje – po jedi – dobil dodatno spodbudo, ko je za klavir sedel glasbenik Walter Anderson in skupaj z nami prepeval črnske duhovne pesmi. Spomin v ritmu glasbe.

In potem: Lincolnov center v New Yorku pred dvajsetimi leti. Sedimo na balkonu, pod nami na odru pa je pevec bluesa in gospela, igralec Harry Belafonte, ki je tedaj slavil 66. rojstni dan. Mladeniško hodi po odru kot zares pravi kralj calypsa, poje Ma-til-da, Shake, shake senora, dviga roke in ritmično ploska z njimi.

Ko se oglasi s svojo znano pesmijo o karibskem življenju Banana Boat in ponavlja »day-o, day-o«, vstanemo še mi, se gibljemo v bokih, tleskamo z rokami, pojemo »day-o« ... In bi si tudi »talali banane«, če bi jih seveda imeli. Vsa dvorana je v gibanju in čeprav je veliko teles že krepko nad Harryjevima dvema šesticama, se vztrajno gibljejo v ritmu pesmi. Pesmi, ki se dviga nad leta, pesmi, ki pomlajuje.

A potem se Harry nenadoma prime za bok, še enkrat zavije »day-o« in obmiruje pred mikrofonom. »Sorry, folks, oprosti, drago občinstvo, malce me že boli.« Mi pa se še naprej zvijamo v bokih, tleskamo z rokami. Polni dve uri. Day-o bi lahko

trajal ves dan. Day-o pravzaprav lahko traja kar vse življenje.

Ko sem naslednji dan po naključju srečal Belafonteja, ki je skupaj z Nelsonom Mandelo, legendarnim južnoafriškim borcem proti apartheidu, pokončno vstopal v palačo Združenih narodov, sem mu z roko nakazal bolečino v hrbtenici, kot da bi ga hotel vprašati, ali ga še boli. Zasmejal se je. »Hrbet me sploh ni bolel, šlo je le za šov.«

A seveda vse nikakor ni samo šov, ni samo igra. Če je beseda ogledalo naše duše – kot običajno rečemo – potem je glasba srce, ki vabi dušo na ples. Tega nisem ugotavljal samo s poslušanjem Belafonteja. Kakšno leto po Lincolnovem centru smo sedeli sredi blagega atlantskega večernega vetrca na newyorškem Long Islandu. V areni Jones Beach je nastopal Bon Jovi. In spet smo sredi njegove ljubezensko goreče Burning for Love vstali, se ritmično gibali, dvigali

znam si ga predstavljati brez tradicionalnega novoletnega koncerta in Straussovih valčkov (zlasti Na modri Donavi ) in Radetzky marša. In ob tem ne morem brez nenehnega spominjanja, kako sva s pokojnim tastom vsak novoletni dan po televiziji spremljala te koncerte, nazdravljala nastopajočim, ob koračnici pa se lotila odojka, ki ga je pripravila dobra nona Božica.

Gaudeamus igitur in maturantski ples pred dolgimi desetletji sta nas, bežigrajske maturante, v ljubljanski Festivalni dvorani prav tako ponesla na novo stopnico življenja. Pesem nas je nosila po Ljubljani, pesem in ples sta nam dajala občutek sproščenega začetka odraslosti.

Na glasbo, zven zvoka in ne toliko na besedo sem pomislil tudi ob prevajanju ET vesoljčka v slovenščino. V ET-jevem otožnem, hrepenečem »hoooome«, »dooomooov« je bila izjemno tonsko izražena želja po njegovi vrnitvi v vesolje. S tem zvenom se je ET hotel usesti v svojo vesoljsko ladjico in poleteti dooomooov.

Lahko bi porekel, da sem se tudi sam v otroških letih počutil et-jevsko, ko sem kot šestletnik z violino četrtinko, omotano v črno vrečko, hodil z Doba čez polje proti Radomljam in se učil igranja pri dobrem starem glasbeniku Tončku Sameji. Tudi takrat mi je vsak ton s strun nekaj pripovedoval. Vsak pritisk prsta na struno mi je nekaj dopovedoval. Vsak ce, vsak de, vsak e ali ef mi je nekaj sporočal. Mogoče se tega tedaj niti nisem toliko zavedal. Sedaj pa to vem. In iz vsakega tona je nastala tudi beseda. In ton z domačega polja je bil tudi osnova za razumevanje in

govorjenje tako maternega kot tujega jezika.

Sluh – posluh.

Ko pa smo kasneje, v najstniških letih, v godalnem orkestru pod taktirko Jakoba (Radota) Černeta igrali uverturo v Nabucco, se mi je ob uporniških tonih sužnjev vselila v misel in podzavest tudi razsežnost kritičnega razmišljanja: ton – podzavesti fantom, ki uporno dreza v duševni bonton.

Sploh je glasba prijeten motor spomina. Je navdih za gib in plesni poskok življenja. In je tudi dvigalo, ki človeka dviga nad življenje in ga nosi tako, da zapleše v toku časa in spomina.

RUFUS WAINWRIGHT: Welcome To The Ball

Page 35: GOODLIFE 23, WINTER 2013

35 Goodlife.si 23 L

Naročite se na digitalni paket in dostopajte do vseh vsebin.

Že za 1,4 evra na dan.

delo.si/digitalno

Berite, povsod.Digitalni dostop do vsebin

kjerkoli in kadarkoli.

Delo,

d. d.

, Dun

ajska

5, SI

1509

Ljub

ljana

Page 36: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Zdravo

Zdrav izbor za vaše dobro in zdravo življenje.

Goodlife.si 23 36

OKUSNA IN PRIROČNA RAZVADA V PLOŠČICI

Naše telo proizvaja beljakovine, ki jih potrebuje

za pravilno delovanje, vendar moramo gradnike zanje vnesti s hrano. Tu je

beljakovinska ploščica iz Medexa, ki so jo razvili v

sodelovanju s strokovnjaki, da bi v življenje ljudi

vstopila okusna in priročna razvada.

Beljakovinska ploščica zagotavlja hiter in

učinkovit vnos nujno potrebnih beljakovin.

Harmonija okusa pomaranče, čokolade

in medu bo zlahka osvojila vaše brbončice,

telesu pa ponudila vir kakovostnih

beljakovin. www.medex.si

OKUSEN IN PRIROČEN VIR BELJAKOVIN V NAPITKIH

Hiter tempo današnjega življenja in številne nepričakovane aktivnosti nas včasih prikrajšajo za urejeno prehrano. A tu so beljakovinski napitki iz Medexa, ki so jih razvili v sodelovanju s strokovnjaki, da bi v življenje ljudi vstopila okusna in priročna razvada. Beljakovinski napitki zagotavljajo hiter in učinkovit vnos nujno potrebnih beljakovin. Odeti so v mamljive okuse sočne jagode, slastne čokolade in zapeljive vanilje. Privoščite si kar 50 g beljakovin v enem samem slastnem napitku. www.medex.si

TEMNA ČOKOLADA

S SOLNIM CVETOMČokolada je že dolgo

priljubljena odganjalka slabe volje, odlična tolažnica in menda dober

afrodiziak. Temno poleg tega odlikuje veliko delcev kakava, znanega

antioksidanta. Temna čokolada s solnim cvetom je enkratno zlitje

grenko-sladkega okusa z rahlo nakazano slankasto noto deviške

soli, pridelane tradicionalno. Poslastica za velike in male

gurmane.

PISANA KORENINA IZ PEKARNE GROSUPLJE

Novo pisano korenino so v Pekarni Grosuplje

pripravili iz treh vrst testa: pšeničnega, koruznega in ajdovega. Skupaj ustvarjajo

preplet najboljših sestavin in okusov. Testo so naredili po dolgotrajnih postopkih, z dodatkom naravnega kislega testa

in brez aditivov, zato je sredica mehka in sočna ter ohrani svežino tudi več dni. Ročno oblikovana pisana korenina iz belega, rumenega in rjavega testa bo popestrila vsakdanji

ali praznični jedilnik, saj se poda tako k slanim kot sladkim jedem. Iz Pekarne Grosuplje, samo v trgovinah Mercator.

www.mercator.si/si/znamke/pekarna-grosuplje

MÜSLI PALČKAMojstri peki iz Pekarne Grosuplje so koruzni,

ovseni, ajdovi in čebulni palčki dodali še nekaj slajšega – müsli palčko. Pripravili so

izredno bogato sestavo, saj je v njej skoraj tretjina mešanice različnih kosmičev,

sadja in oreškov. Skorjo so hrustljavo zapekli in posuli s praženimi lešniki,

sredica pa je mehka, sočna in polnega okusa. Müsli palčka je

v kombinaciji z jogurtom ali kefirjem preprost, a popoln

zajtrk, lahko pa tudi malica. Kljub rahlo sladkastemu okusu se prileže tudi k

slanim jedem. Iz Pekarne Grosuplje, samo v

trgovinah Mercator. www.mercator.si/si/

znamke/pekarna-grosuplje

OLJČNO OLJE MERCATOR BIO

je višje kategorije, pridobljeno s prvim hladnim prešanjem

neposredno iz oliv, zgolj z mehanskimi postopki. Je lahko

prebavljivo. Oljčno olje je primerno tako za presno

uporabo kot tudi za toplotno pripravo jedi. www.mercator.

si/si/znamke/bio

OKUSITE DOŽIVETJEDarilni set čajev

1001 cvet v ekskluzivni

kovinski škatlici je lahko lepo

darilo, lahko pa z njim obdarite

tudi sebe. Kovinska škatlica, potiskana

z nostalgičnim sadno-cvetnim

motivom, v sebi skriva 25 vrečk v petih okusih omamno dišečih čajnih

doživetij: Sočna breskev, Multivitamin, Babičin čaj, Zimski

užitki in Božični čaj. Izdelek poiščite na posebnih stojalih 1001 cvet v vseh

večjih trgovinah in si zagotovite svojo škatlico nepozabnih doživetij. Izdelek je na voljo v omejeni

količini, zato pohitite! www.1001cvet.com

EKOLOŠKI NAMAZI BREZ KVASA Sojini namazi različnih

okusov iz kontrolirane ekološke proizvodnje so brez

kvasa. Namazi so slovenski izdelek, uporabljena soja

pa je evropskega izvora. So visokohranilno, lahko

dietno živilo, bogato s kakovostnimi beljakovinami.

Uporabljamo jih kot namaz pa tudi kot dodatek k različnim

omakam. Na Mercatorjevih policah so na voljo v štirih

okusih: s paradižnikom in baziliko, s karijem, čebulo

in piro. www.mercator.si/si/znamke/bio

BOŽIČNIK Omamno dišeč vonj po cimetu, nageljnovih žbicah in rumu … Rezina temnega, gostega in sočnega kruha je pravo bogastvo suhega sadja in hrustljavih orehov. Lahko ga užijete samostojno, prilegel se bo s sladkimi namazi ali ob lončku jogurta. Za praznični prigrizek pa ga ponudite z različnimi vrstami sira. Narejeno z ljubeznijo v Pekarni Grosuplje in na voljo do konca decembra samo v trgovinah Mercator. www.mercator.si/si/znamke/pekarna-grosuplje

Page 37: GOODLIFE 23, WINTER 2013

37 Goodlife.si 23

Page 38: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 38

Igrače

Pet igrač, ki bodo krepile mišice in zdravje Gregorja Šketa in špricale

rdečo barvo v njegova lica. Zima je prima!

Goodlife.si 23 38

ELAN DELIGHTElan Delight so najlažje smuči

na svetu. Namenjene so damam in menda so lažje kot njihova

torbica. Par smuči skupaj z vezmi tehta le tri kilograme in pol. Peresna lahkotnost pa še

zdaleč ni njihov edini atribut. Zasnovane so v svežem dizajnu,

ki je v slogu letošnje zime. Elanovi razvojniki so jih opremili

z različnimi tehnologijami, ki skrbijo, da so zadovoljene vse

potrebe še tako zahtevnih smučark. Tehnologija WaveLight omogoča

lahkotno smučanje in lesena sredica Trulite je garancija za lahko smučko.

www.elanskis.com

MOTIVACIJSKA ZAPESTNICA

NIKE+ FUELBAND

Športniki, rekreativci in profesionalci, imajo različne motivacijske prijeme.

In motivator je lahko tudi zapestnica. No, ne ravno vsaka, ampak vendarle.

Nike+ FuelBand je točno to. Na zapestju zbira podatke o uporabnikovi

aktivnosti, šteje korake, meri kilometre in pokurjene kalorije. Potem jih

prenese na računalnik, kjer si lahko športnik zastavi cilje, ki bi jih rad dosegel.

Svoje podatke lahko deli z drugimi uporabniki, ki so člani spletne skupnosti.

Izdelali pa so tudi aplikacijo za pametne telefone, na kateri so vsi ti podatki

vseskozi na voljo. Nike+ FuelBand je na voljo v beli in črni barvi.

www.nike.com

SANKE FIRUNSankanje je brez dvoma ena izmed najbolj priljubljenih

zimskih radosti. To velja za otroke in tudi odrasle, ki se sem ter tja z njimi spustijo s hriba in se pri tem nostalgično

spominjajo otroških časov. Švicarji so seveda strokovnjaki za zimo in za vse, kar spada zraven. Pri znamki Firun

so združili tradicijo s sodobnostjo in izdelali sanke vrhunskega dizajna, ki so poleg tega narejene po

najvišjih standardih. Osnova je na poseben način okrivljen in ojačan les. Spodnji del pa spominja na

smučke, saj so sani opremljene s smučarsko drsno površino in jeklenimi robniki.

www.firun.chPOC

Čelada je že nekaj let obvezni smučarski pripomoček. Skrbi za varnost, poleg tega je odlična zaščita pred mrazom in vetrom.

Švedski Poc se je razmeroma hitro razvil iz majhnega proizvajalca v enega največjih igralcev na trgu. Njihovi

izdelki so postali pojem za smučarsko varnost. Pravijo, da so na sneg prinesli vse tisto, kar je Volvo dolga

desetletja vnašal v svet avtomobilizma. Pocove čelade so izdelane iz sodobnega materiala,

ki zagotavlja aktivno in pasivno varnost na smučiščih. Ob vsem tem pa

navdušujejo z minimalističnim oblikovanjem. Na voljo so v

številnih oblikah in barvah.www.pocsports.com

OČALA OAKLEy AIRWAVE 1.5Ameriški Oakley je eden izmed najboljših proizvajalcev športnih očal na svetu.

Dokaz so številni športni asi, ki prisegajo izključno na njihove izdelke. Za letošnjo zimo so smučarje razveselili z modelom Airwave 1.5, ki ima na notranji strani zaslon, na katerem prikazuje hitrost, meri dolžino skokov in

opravlja analizo smučarske vožnje, s pomočjo brezžične povezave pa posreduje tudi podatke z mobilnega telefona. Poleg tega jih

odlikuje vrhunska optika, ki zagotavlja odlično vidljivost v vsakršnem vremenu.

www.oakley.com

ELLA FITZGERALD:

Let It Snow

Page 39: GOODLIFE 23, WINTER 2013

39 Goodlife.si 23

Slovenci v oceanu aplikacij

APPI – OBLJUBLJENA DEŽELA SODOBNEGA ČASA

Daljnogled

Ko je Apple julija 2008 vzporedno s predstavitvijo druge generacije iphona odprl spletno trgovino aplikacij, je odprl novo obzorje, ki se je v trenutku razširilo po vsem svetu. Šele takrat se je pokazalo, da so iphone in drugi pametni telefoni naprave, ki ne poznajo omejitev, lahko so karkoli in kjerkoli. Ko je Apple odprl svoja vrata razvijalcem, se je v trenutku razvil nov trg, na katerem pametne glavce z vseh koncev sveta združujejo domišljijo z iznajdljivostjo, pametjo, premišljeno strategijo. App Store je ena izmed največjih trgovin na svetu in najboljši dokaz, da je svet globalna vas. Ključna je dobra ideja, ki prepriča uporabnike. Vse drugo je nepomembno, saj kupcev ne zanima, ali se je ideja rodila v Aziji, Ameriki ali na Antarktiki.

Piše: Gregor ŠketFoto: arhiv podjetij in Shutterstock

Poslovni podatki App Stora so fascinantni. Steve Jobs se je tako rekoč na vsakem Keynotu pohvalil z rastočo krivuljo, ki meri prenose v

njihovi spletni trgovini aplikacij. Zdaj to počne njegov naslednik Tim Cook. Trenutno je v App Storu na voljo več kot milijarda aplikacij, opravljenih pa je bilo več kot šestdeset milijard prenosov. Kako hitro raste ta trg, ponazori podatek: ko so aprila 2010 predstavili prvo generacijo ipada, je bilo zanj narejenih približno tri tisoč aplikacij, osem mesecev kasneje je številka narasla na petdeset tisoč, leto po predstavitvi pa jih je bilo že sto tisoč.

V novem oceanu odlično plavajo tudi nekateri Slovenci, ki razumejo globalnost App Stora. Največji met je uspel podjetju Outfit 7, ki ga vodita zakonca Samo in Iza Login, z znamenitim Talking Tomom in njegovimi prijatelji. Govoreči Tom zaseda kar enajsto mesto na seznamu najbolj priljubljenih brezplačnih aplikacij. Morda je za razumevanje tega podatka treba zapisati, da so na prvih mestih Facebook, Skype, eBay,

Google Search in Twitter. Za njimi pa sta na primer Amazon Mobile in Viber. Talking Tomu je uspel tudi svojevrsten podvig, saj je postal prva zabavna aplikacija, ki je v devetnajstih mesecih dosegla 300 milijonov prenosov. Ko so leta 2011 predstavili Talking Toma 2, si ga je v desetih dnevih preneslo 5.7 milijona uporabnikov. Talking Friends so sicer brezplačne aplikacije, vendar jim je izjemno priljubljenost prineslo tudi sodelovanje s podjetjem Disney Interactive. Risanko You Got Me, v kateri nastopata Talking Tom in Talking Angela, si je na youtubu ogledalo že več kot 139 milijonov gledalcev. Doslej je bilo že več kot 1,2 milijarde prenosov »govorečih prijateljev«, od tega polovica pripada Talking Tomu, ki se predstavlja že s tretjo aplikacijo, ki sliši na ime My Talking Tom.

Visoko na seznamu priljubljenih uporabnih aplikacij je tudi Toshl, katerega idejni vodja je Matic Bitenc. Z njim lahko uporabniki nadzirajo osebne finance. Odlične kritike dobiva tako od uporabnikov kot svetovno priznanih medijev. »Od vseh aplikacij, ki ponujajo nadzor nad osebno porabo, je Toshl tako rekoč nepremagljiv,« so

zapisali pri New York Timesu. Pri BBC pa so vse skupaj strnili v stavku, ki vsebuje izdatno mero angleškega humorja. »Zaradi Toshla končno vem, kam izginja moj denar,« je zapisal avtor.

Med razvijalce se je uspešno podal tudi naš nekdanji deskar na snegu Matevž Petek, ki je soavtor aplikacije Povio. Gre za nekakšno socialno omrežje, ki komunicira s pomočjo fotografij. Pravijo, da je to nekakšen tviter za slike. In kako je možno služiti z brezplačnimi aplikacijami? Matevž Petek odgovarja: »Pri naši gre za grajenje omrežja. Dokler omrežje nima nekaj milijonov uporabnikov, je idejo zelo težko monetizirati. Treba je narediti kompromis med rastjo in monetizacijo. Obojega hkrati ni. Mislimo, da je rast pomembnejša. Tako kaže tudi zgodovina. Imamo pa seveda ideje, kako bi to v prihodnosti lahko monetizirali.«

To so le trije slovenski primeri dobre prakse. Seveda jih je precej več, večina najboljših je objavljena na spletni strani www.razvijalci.si. In zagotovo jih bo vsak dan več.

Page 40: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Izpolni vaše željeGoodlife Diners Club kartica vam bo pomagala pri izbiri daril za vaše najdražje in vas popeljala do številnih ugodnosti. Nobena kartica namreč ne ponuja več storitev in ugodnosti:− poseben paket ugodnosti Goodlife (zagotavljajo ga partnerji: Alta, Avant car, Generali Zavarovalnica, Estetska kirurgija Fabjan, Kaval Group, Kinodvor, Kompas, Kraš, L’Occitane, Malalan, Medex, Melvita, Mič styling, Mladinska knjiga, Morela Okulisti, Senčila Bled, Siemens, Sava Hotels & Resorts,Telekom) preverite na goodlife.si− nakupi na obroke− nagradni program z izjemnimi popusti− prost vstop v več kot 469 letaliških salonov− spletne storitve− SMS-storitve

Za prvo leto vam članarino podari Erste Card, imetnik licence Diners Cluba za Slovenijo.

Ponudba velja do 31. 12. 2013. Pristopnico najdete na dinersclub.si.

Preizkusite Diners Club, navdušeni boste!

dinersclub.si Info telefon: 01 5617 880

ERSTE CARD d.o.o., Dunajska cesta 129, 1000 Ljubljana, Slovenija

55.308

65

25.269445

Erste card_Goodlife_oglas_september_2013.indd 1 29.11.2013 15:49:22

Page 41: GOODLIFE 23, WINTER 2013

41 Goodlife.si 23

Daljnogled

Z osebnim voznikom v prestižnem Teslovem modelu S

NA POT BREZ EMISIJ

Ljubljana. Pred menoj je službeni sestanek v Portorožu. Potrebujem prevoz, saj bi rad na poti v miru premislil še zadnje podrobnosti. Potrebujem brezskrbno vožnjo. In čim manj hrupa. Še najraje električno vozilo, ta so dandanašnji čedalje bolj priljubljena. Imam rešitev, ki je povrhu še trajnostno naravnana.

Piše: Matej GrošeljFoto: Matej Grošelj

Spomnim se na Avant car, ki je poleti predstavil vizijo nove paradigme mobilnosti, ki upošteva premise trajnostnega

sobivanja. Da ekipa misli resno, je nakazala že z vključitvijo Teslovega modela S, trenutno najbolj dodelanega električnega vozila, v svojo najemno floto. Saj veste, tistega, ki zmore več kot 400 neslišnih »konjev« in 500 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Zasledim tudi, da pri Avant caru prvi v svetovnem merilu ponujajo storitev najema brezemisijskega vozila z voznikom. Direktor Gašper Žvan pojasni, da glede na opravljene analize raziskovalno-razvojnega oddelka načrtujejo družino produktov e-mobilnosti, med katerimi najprej predstavljajo ravno t. i. Zero Emission Chauffeur Service: »Ljudje se pomena trajnostnega razvoja zavedajo bolj,

kot si mislimo, in so pripravljeni soustvarjati aktivnosti, usmerjene v novo, vzdržno paradigmo sobivanja. Prepoznavamo potrebe in jih z odzivnimi ter posamezniku ukrojenimi produkti skušamo tudi zadovoljiti, zato smo v ponudbeno paleto že uvedli možnost najema prestižnega Teslovega modela S z voznikom. Priporočamo ga za prevoze na poslovne dogodke, službena potovanja, vožnje do letališč in prevoze poslovnih partnerjev.« Slišati je zanimivo in kot nalašč za mojo prihajajočo službeno pot. Dogovorjenega dne, ob dogovorjeni uri. Srebrna tesla z odprtimi zadnjimi vrati čaka na moj vstop. Sedim. Voznik elegantno zavije na avtocesto proti morju. Čutim vznemirjenje, saj sem del nastajajoče zgodbe nove, do okolja prijazne mobilnosti. Tišina je prav fascinantna. V miru urejam še zadnje

podrobnosti pred sestankom, nato pa se ob zvokih pomirjajočega spletnega radia prepustim meditaciji. Na velikem zaslonu opazujem, kje trenutno sva. Še približno pol ure do cilja. Baterije so še skoraj polne, 500 kilometrov je povsem stvaren domet. Voznika povprašam o njihovi viziji. Gre za širši projekt, kot sem sprva mislil, saj se dotika tudi infrastrukture in uporabe obnovljivih virov. Dolgoročni cilj je očitno samozadostnost. Ob zanimivem pogovoru sva se kaj hitro znašla sredi Portoroža.

Izstopim in se odpravim na sestanek. Povsem sproščen, saj sem tedaj že vedel, da bo ne glede na izid sestanka pot nazaj pomirjajoča. V Teslovem modelu S in z izkušenim voznikom. Da, časi nove paradigme mobilnosti so nedvomno tu. In vesel sem, da jih kot uporabnik lahko soustvarjam.

CLAIRE:Pioneers

Page 42: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 42

Pobeg

Severna pravljica Levija na Finskem

PASTELNE SENCE ARKTIČNEGA SOMRAKA

Jutro je na Finskem čisto drugačno. Zbudim se obkrožena s toploto neverjetne koče in v polmraku. Pogled mi takoj uide skozi velika okna na belo pokrajino, ki osvetljuje temno jutranje nebo. Tukaj je res dovolj snega. Vso dolgo zimo ga je dovolj. V Leviju se zimska sezona začne že sredi oktobra in traja globoko v april. Prav ob prihodu so nam povedali, da imajo več kot dvesto smučarskih dni na leto. Uau, nasmučala se pa zagotovo bom, čeprav je seznam aktivnosti, ki jih ponujajo, res velik. Poglejte, kaj vse obljubljajo: smučanje, tek na smučeh, safari na motornih saneh, safari s haskiji, ski kite, lovljenje rib na ledu, zimski pohodi, helikopterski poleti ali polet z balonom, ogled polarnega sija … In kako naj vse to vnesem v tedenski koledar? No, z lahkoto. Pravzaprav samo povem svoje želje in voila madam, vse uredijo. In tako se arktične počitnice začnejo.

Tekst: Leonora RomanoFoto: Vila Levi Spirit in arhiv

Ko je letalo iz Helsinkov pristalo v težko izgovorljivem mestecu Kittilä, sem bila očarana. Vonj po snegu, škripanje pod nogami in svetloba, kot da je dan že pokukal globoko v večer. Ura pa je bila šele tri popoldne. Usedem se v avto in ogrevani sedeži mi dobro segrejejo zadnjico. Pokrajina Laponske, kot bi jo narisal impresionistični slikar, hiti mimo nas. Počasi nas voznik pripelje po zasneženi gozdni poti do čudovite vile Levi spirit v vasici Taalovaara, ki je samo deset minut vožnje oddaljena od Levija. Vstopim in preplavi me toplina lesene vile, nato zaslišim prasket polen v kaminu. Najlepši zvok in najlepši vonj večera v zasneženi Laponski. Uredimo si prtljago in s prijatelji se poležemo na kavče ob kamin in ob srkanju krepčilnih pijač čakamo, da naš kuhar pripravi otvoritveno večerjo. Prijazna menedžerka Aikka pobira naše želje in ideje za počitnice, da nam jutri pripravi urnik in uredi vse potrebno.

ČAROBNA JUTRA IN GURMANSKI VEČERI

Večerja je bila izjemna. Chef nam je pripravil sedemhodni meni, ki je trajal dolgo v finski večer. Na mizi so se znašle

same gurmanske jedi od arktične ribe z brusnicami, juhe iz velikih rakovic, gozdne gobove juhe, bele ribe iz reke Tornio, lososovega mesa s pastinakom, trske, slanine, laponskega kruha s sirom in obilico dobrega vina. Dan je bil zelo dolg in postelje tako mehke. Ampak spanec je moral še malo počakati. Da sem se res dodobra ogrela, sem skočila še v pravo finsko savno. Spa je pač na dosegu roke. Po hladnem tušu še v toplo jasminovo kopel v džakuziju in zdaj sem bila pripravljena, da se skrijem pod rjuhe in tako mehko, toplo žimnico, kot je nisem videla še nikjer.Da je jutro, smo morali ugotoviti sami, po uri. Sonca namreč do enajstih še ni bilo. A prav čarobno je bilo, da sem lahko opazovala neverjetni sončni vzhod, in to popolnoma naspana. Pri zajtrku smo pogledali urnik in v sobi z opremo nas je

čakalo že vse za smučanje. Dan bo namreč lep in dnevne svetlobe je le bore tri ure, zato smo se podvizali, saj nas je prevoz že čakal. Ah, te prekrasne bele grude, ki so vabile, da odvijugamo svoje poti na skoraj 50 smučiščih, ki jih povezuje 26 žičnic.

Božansko je smučati na tako dobrem snegu. Zdaj vem, zakaj smučarska karavana profesionalcev pride v Levi na tekme že novembra. Najbolj presunljivo pa je, da se niti še nisem nasmučala dovolj, ko me je presenetil sončni

zahod. Presenetil me je zaradi časa, ker tako zgodnjega pač nisem vajena, in zaradi vseh mogočih barv, ki so prekrile nebo. Od svetlo oranžne, ki se je prelila v žarečo rdečo, in tik preden nas je zajela tema, še v nežno roza in nato globoko vijolično. Neverjetno, koliko barv ponuja arktični sever. Mislila sem, da

Da je jutro, smo morali ugotoviti sami, po uri. Sonca namreč do enajstih še ni bilo. A prav čarobno je bilo, da sem lahko opazovala neverjetni sončni vzhod, in to popolnoma naspana.

Page 43: GOODLIFE 23, WINTER 2013

43 Goodlife.si 23

1 (zgoraj) Polarni sij 2 (desno) Safari s haskiji

3 (skrajno desno)Safari z motornimi sanmi

(Avrora Borealis) 4 (na drugi strani)

Vila Levi Spirit

Page 44: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 44

WOODKID: The Great Escape

iz lesa, kamna in stekla. Res najlepše, kar ponuja narava in lahko naredi človek.

Težko sem se ločila od temnega, skrivnostnega neba, utripajočega z barvnimi paletami, neskončne beline, divjine, ki jo mesta okoli nas v vsakodnevnem življenju oddaljujejo, in od magičnega severa. Vrtela sem si film vseh doživetij in bila odločna, da se vrnem. Zanima me namreč, kakšen bi bil ta film, obarvan v zelene barve poletja, ko te tema pač ne zaziba v spanec. Takrat spet pridem. Ko bodo jutra čisto drugačna.

Vse užitke vile v akrtičnem gozdu si lahko rezervirate na levispirit.fiEkskluzivne počitnice na Finskem vam po meri oblikuje My Way servis na kompas.si

Zavarovalnica Generali vas za tedenske počitnice na Finskem turistično zavaruje od deset evrov.Več na: generali.si

bom videla samo belo, črno in morda malo modrine neba.

Na mizi v glavni jedilnici nas je že čakal obilen zajtrk. Poleg za nas običajnih jedi, jajc, sira, jogurta in kosmičev smo si privoščili še finsko salamo, laponski tanki kruh, dimljeno meso severnega jelena, dimljenega lososa, sadje in precej peciva. Morali smo imeti dovolj moči za naslednjo športno preizkušnjo, v kateri Finci zelo uživajo. Tek na smučeh je prava izbira, da prezračim pljuča, naberem kondicijo in uživam nad bohotenjem narave v belem. Smuči sem si nataknila le nekaj metrov stran od vile in že sem sopihala po urejeni poti. Prog je precej, skupna dolžina pa kar 230 km. Ja, dolgčas mi ne bo, pomislim. Seveda je bil moj doseg le ena stotina tega, potem pa sem se šla raje pogret v našo savno, saj je bil dan strašno hladen. In prav zato se je vila kmalu spet napolnila. Mraz in sneg sta vse pregnala na toplo.

AVRORA NA SEVERNEM NEBU

Prav okoli božiča sonce ne vzide nad horizont. In ni res, da je zato ves čas temno, ampak prej obarvano s pastelnimi sencami somraka in razlitega sončnega zahoda. Ne glede na urnik aktivnosti smo bili ves čas na preži za polarnim sijem. Po izračunih znanstvenikov naj bi bile prav v letu 2013 njegove aktivnosti najmočnejše. Kot je povedala Aikka, so že lani pozimi videli čudovite prizore porisanega nočnega neba. In so nas poklicali. Čas je.

Polarni sij ali avrorina svetloba ni nikoli enaka, intenzivnost je različna od noči do noči. Lahko traja le nekaj minut ali več ur. Če jo vidite v najlepši opravi, avrora pokaže svoj bleščeči obraz v intenzivni zeleni, modri, rdeči in vijolični barvi. Tako je naš voznik in vodnik opisal izkušnjo, ki nas lahko čaka čez nekaj trenutkov. Bili smo na poti h globokemu odmiku od mest in vasi in bili smo na trnih. Se bo avrora pokazala samo za nekaj minut, morda dlje ali pa je sploh ne bo? Jo bomo še ujeli? Ko smo zavili mimo hriba in se je odprlo belo polje, smo zavzdihnili. In bili presunjeni. V transu smo poskakali iz vozila in nemo strmeli v nebo. V predstavo, ki jo je risala narava s svojimi mehkimi zamahi, kot bi z velikimi in malimi čopiči želela pokazati vso mehkobo vesolja.

Še dolgo v noč nismo zaspali. Ob kaminu, s konjakom ali viino (finsko vodko) smo govorili o lepoti in minljivosti, nepojmljivosti in skrivnostih, ki jih skrivata naš planet in njegov dom vesolje. Po toplih lesenih tleh sem oddrsala še v svoj svet, v velik džakuzi, in se prepustila vodi, toploti in neskončnosti.

PASJE SANJE Zjutraj, ali bolje rečeno pozno dopoldne, me je zbudil vonj po kavi. Vedela sem, da je pred nami nova dogodivščina, ki sem se je zelo veselila. Safari s haskiji!

Ker nam je že zmanjkovalo dni, smo se razdelili na ljubitelje motorjev in ljubitelje psov. Za motorne sani imajo 886 km

urejenih poti, a nam jih bo za užitek zadostovalo le nekaj deset. Nekje vmes se motorni zanesenjaki in pasji privrženci srečamo in zamenjamo sedeže. Začela sem s pasjimi vpregami. Najprej sem se seznanila s svojimi pasjimi vozniki in dobila navodila o pravilnem vodenju vznemirjenih živali. Komaj so čakale, da se poženemo. Stopila sem na sani in že smo švignili v kot puh mehak sneg. Magično! Veter reže v obraz, a usta so razpotegnjena do ušes. Brzeli smo mimo belih smrek po neskončni belini in po dveh urah prišli na hrib nad Levijem, kjer so nas že čakali motorni prijatelji. Kar težko je bilo zamenjati pasje prijatelje za motor. A je bila tudi ta izkušnja zelo drzna. Spustili smo se nazaj v Levi in se peljali mimo čudovitega jezera Immeljärvi. Po dobrih treh urah vetra, mraza in vzklikov je bilo popoldne idealno za druženje ob odprtem ognju. Posebnost vile je namreč tudi odprt okrogel kamin v tradicionalni odprti hišici sami. Za konec počitnic je bil v koledarju napisan let s helikopterjem. Uau. Res težko pričakovan. Pa nas je malo presenetilo vreme. Prišla je snežna nevihta in časa za to nam je zmanjkalo. Tako sem se zadnji dan raje sprehodila po Leviju in vsrkavala življenje ljudi na čudovitem severu. Po vseh napornih športnih aktivnostih je prav prišla tudi masaža. Voznik me je že čakal pred spa centrom in me peljal nazaj v vilo. »Res je čudovita,« sem pomislila, ko sem jo še zadnjič videla nasproti. Popolnoma se zlije s severno, arktično pokrajino. Notranjost pa ponuja tako toplino z izbranim materialom

Page 45: GOODLIFE 23, WINTER 2013

NOVI RANGE ROVER SPORTINOVATIVEN, DRZEN, DINAMIČEN

www.novirangeroversport.si

Uradni zastopnik in distributer vozil Land Rover za Slovenijo: Summit avto d.o.o., Flajšmanova 3, 1000 Ljubljana, 01 25 25 125

Kombinirana poraba goriva: 8,5-14,9 l/100 km; Emisije CO2: 224-348 g/km.

Page 46: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Goodlife.si 23 46

Dobro mesto

LIZBONA TJAŠE KMETECMozaiki iz keramičnih ploščic po hišah so čudoviti …Vidiš jih zelo veliko, predvsem v starem delu mesta, zato ni čudno, da sem si ogledala tudi muzej ploščic. Portugalci so sploh znani po njihovem izdelovanju.

Nočno življenje je v Lizboni zelo živahno …Iz številnih restavracij v Bairru Altu prihaja glasba, melanholična glasba, petje ob spremljavi kitare. To so večeri fada in tudi mi smo bili povabljeni na enega izmed njih. Zraven hrane obvezno piješ njihovo zelo znano vino portovec, čeprav je bila meni ljubša pijača ginjinha iz višenj. V kulinariki pa prevladujejo ribe. Pravzaprav visijo polenovke po delikatesah in trgovinah, kot pršuti visijo v Španiji.

Sladice odišavijo ulice …In ne moreš se jim upreti. Zelo so mi bile všeč lokalne sladice, so

pravi mojstri slaščic. Sicer sem bolj čokoladni tip sladkosneda, vendar

sem poskusila tudi druge. V zahodnem delu mesta proti morju (Belem) pečejo najboljše slaščice v Lizboni, kavarna oziroma trgovinica je ves čas polna. Pasteis De Belem ali Pasteis de nata.

(Pasteis De Belem, Rua Belém 84-92)

Alfama je najstarejši del mesta … … ki se razteza od lizbonskega gradu do reke Tejo. In ima prelep grad Sao Jorge z najlepšim pogledom na mesto. Tudi tu sem videla veliko hiš, ki imajo na fasadah čudovite pisane ploščice. Mnogo je tudi barov in restavracij z večeri fada.(Grad Sao Jorge, Rua de Santa Cruz do Castelo)

Obvezen je izlet v mistično mestece Sintra …… ki je iz Lizbone oddaljeno le 50 minut vožnje z vlakom. Tam

smo gostovali z baletnim ansamblom. Tam je tudi nekdanja poletna

rezidenca portugalske kraljeve družine iz 18. in 19. stoletja, pravljični grad Penna (Palacio Da Penna), ki se bohoti na hribu in ga je ob jasnem vremenu mogoče videti tudi

iz Lizbone. Čudovit je mavrski srednjeveški grad na griču, ki je

prav tako vpisan med znamenitosti Unescove dediščine (Castelo dos Mouros).(Palacio Da Pena, Estrada da Pena, Sintra)

Tjaša Kmetec ni nikoli posebej sanjarila, da bi postala balerina. Pravi, da se je kar zgodilo. Baletna pot jo je po srednji glasbeni in baletni šoli peljala v SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2005 je solistka in v njenem repertoarju vlog se jih je nabralo že precej, a njena najljubša je Silfida, ker se je najbolj našla v njej, saj je junakinja zelo skrivnostna in romantična. »Kot sem tudi sama,« pravi z nasmehom. Poleti ko ni predstav, si vzame čas za odkrivanje novih mest, včasih pa to kar združi z gostovanji. Lizbono je spoznala, ko so tam gostovali s predstavo Ta ljubezen. In nato se je vrnila, prav v takem, prednovoletnem času.

Zavarovalnica Generali vas med potepanjem po Lizboni turistično zavaruje od pet evrov naprej.Več na: generali.si

Polepšajte si decembrske dni z obiskom katere izmed predstav v SNG Opera in balet Ljubljana. Poglejte si program na opera.si

Foto: Kontrasti, T. Kmetec in Shutterstock

Lizbona ima čudovito podnebje …Ampak takrat, v začetku decembra, nisem zaznala pretirane prednovoletne evforije. Mesto je pravzaprav živahno, kadar koli ga obiščeš. Prvič smo tam gostovali junija in podnebje je res prijetno. Tudi decembra ni bilo hladno, povprečne temperature pozimi so okoli 15 stopinj. Predvsem pa mi je zelo všeč ta sredozemski vonj, vonj morja.

Razgiban javni prevoz zaradi gričev …Staro mestno jedro leži na sedmih gričih, zato je zelo razgiban

tudi javni promet. Ljudje večinoma uporabljajo metro, ki ima štiri proge. Meni je bil zelo zanimiv stari

tramvaj in sem ga tudi uporabljala. Mesto pa je na hribih, zato ni nič čudnega, da imajo tudi vzpenjače, žičnice in celo dvigala. Iz središča

mesta Baixe se lahko z dvigalom Santa Justa pripeljete na predel Bairro Alto.

(Dvigalo Santa Justa, Rua do Ouro)

Lizbona ima precej malih butičnih hotelov …To dvigalo sem večkrat uporabila, saj sem bivala v prijetnem hotelčku v starem delu mesta Bairro Alto. Hotel Casa De Sao Mamede je v hiši iz 17. stoletja in ima čudovite baročne sobe, v okolici pa je kar precej zanimivih restavracij, poznanih po ribjih jedeh. Sicer pa vas lizbonske ulice ves čas presenečajo s številnimi stopnicami.(Hotel Casa De Sao Mamede, Rua da Escola Politécnica 159)

Novejši del s čudovito postajo metroja Oriente …Resda me privlačijo predvsem stara mestna jedra, a sem si ogledala tudi najnovejši, moderni del Parque das Nacoes

– velik kontrast preostali Lizboni, zgrajen za Expo 98. Tam najdete nakupovalno središče, Oceanarium, gledališče Camoes, kjer smo tudi vadili, žičnico ob reki in most Vasca da Game. Tja sem se pripeljala z metrojem na

postajo Oriente, ki je ena najlepših modernih znamenitosti v Lizboni. S streho iz jekla in stekla

deluje kot drevored. Pri vhodu so čudovite freske iz keramičnih ploščic, ki so jih oblikovali domači sodobni umetniki. (Postaja metroja Oriente)

ROBBIE WILLIAMS: Dream A Little Dream (Feat. Lilly Allen)

Page 47: GOODLIFE 23, WINTER 2013

*Akcijska ponudba paketi TopTrio prva dva meseca naročnina 0 EUR velja od 11. 11. 2013 do 31. 1. 2014, ob vezavi naročniškega razmerja za 24 mesecev. Velja za nove in obstoječe nevezane naročnike storitev SiOL ob naročilu paketov TopTrio Osnovni, TopTrio Mini HBO, TopTrio, TopTrio HBO in TopTrio Mega HD. V paketih TopTrio je vključena podatkovna SIM kartica s 100 dnevi predplačniškega Mobilnega Interneta. Višje hitrosti interneta SiOL v paketih TopTrio (z izjemo TopTrio Osnovni) veljajo na xDSL povezavah od 15. 11. 2013 v odvisnosti od nadgradnje omrežja. Hitrost 100/20 Mb/s je na voljo na optičnem omrežju v izbranih paketih TopTrio ob doplačilu 9,9 EUR na mesec (TopTrio Mini HBO, TopTrio, TopTrio HBO) oziroma 3,8 EUR na mesec (TopTrio Mega HD). Cene so v EUR in vključujejo DDV. Več informacij o prodajni ponudbi, vključno z možnostjo vezave naročniškega razmerja za 12 mesecev, je na voljo na www.telekom.si, 041 700 700 ali 080 8000 ali v Telekomovih centrih. Telekom Slovenije, d. d., Ljubljana

Raziskujte svet zabave! Za vas smo v paketih TopTrio povišali vključene hitrosti interneta SiOL! V ugodni ponudbi pa je na voljo kar 100 Mb/s. Za hitrejši dostop do vaših najljubših vsebin vedno in povsod pa smo dodali še Mobilni Internet Mobitel (100 dni že vključenih) v najhitrejšem omrežju LTE 4G.*

www.telekom.si

ŠE HITREJŠIINTERNET SiOLV PAKETIHTopTrio TopTrio

2 MESECABREZNAROČNINE*

INTERNET TELEVIZIJA TELEFONIJA MOBILNIINTERNET

Tele

kom

Slo

veni

je, d

. d.,

1546

Lju

blja

na.

MOBILNI INTERNET MOBITELLTE 4G 100 DNI BREZPLAČNO*

+

TOP TRIO TS_Q4 Goodlife 270x350.indd 1 25/11/13 12:51 PM

Page 48: GOODLIFE 23, WINTER 2013

Sijajna darila za čarobne praznike

Obiščite trgovine L’OCCITANE, kjer vas že čaka praznični katalog, poln idej za sijajna darila. Katalog lahko naročite tudi na [email protected].

Ljubljana: Mestni trg 7 • Ljubljana: Citypark • Ljubljana: Mercator Center Šiška • Ljubljana: Supernova Rudnik • Ljubljana: Nama • Ljubljana: Maxi Maribor: Europark • Maribor: Gosposka ulica 11 • Novo mesto: Glavni trg 13 • Novo mesto: Qlandia • Bled: Cesta svobode 10 • Celje: Citycenter

Koper: Čevljarska ulica 35 • Portorož: Obala 20 • Nova Gorica: Qlandia • Tudi v spletni trgovini www.loccitane.si