Top Banner
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı (PDR-OG Programı) Doç.Dr. Enver SARI
39

Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Mar 10, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Okullarda Gözlem Dersi Programı

(PDR-OG Programı)

Doç.Dr. Enver SARI

Page 2: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Giresun-2010

Önsöz

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim DalıOkullarda Gözlem Dersi (PDR-OG) Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)tarafından aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır. ‘İlköğretim veortaöğretim okullarında rehberlik hizmetlerinin organizasyonu, personeli, uygulamadurumu, eğitim örgütü içindeki yeri ve işleyişinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi.Rehberlik ilke ve kavramları açısından öğrenci davranışlarının gözlenmesi.’ YÖK’ünbu ders tanımlaması dışında PDR-OG’un öğretiminin nasılgerçekleştirileceği ile ilgili herhangi bir kaynakbulunmamaktadır. PDR-OG için yazılı bir kaynağın bulunmaması,gözlem etkinliklerinin nasıl düzenleneceğinin vedeğerlendirmenin belirsizliği PDR-OG öğretim programınınhazırlanmasını zorunlu hale getirmektedir.

PDR-OG öğretim programı yukarıdaki YÖK ders tanımlamasıdoğrultusunda, yapılandırmacı öğretim yaklaşımıylabiçimlendirilmiştir. Okul Psikolojik Danışmanlarının hangimesleki davranışının gözleneceğinin belirlenmesi güçtür. Bugüçlük gözlemlerin yapılandırılmasının her aşamasındayaşanmıştır.

Yapılandırmacı öğretim bilginin yaşantıdaki anlamınıkeşfetme anlayışından hareket etmektedir. PDR-OG öğretimprogramı okul psikolojik danışmanı adayının okullardakirehberlik hizmetini yaşantıya yönelik olarak gözlenmesidoğrultusunda oluşturulmuştur.

PDR-OG için hazırlanan bu öğretim programında ‘okulpsikolojik danışmanı adayı’ gözlemleri ile ilgilihazırladıkları raporları ve edindikleri belgeleri bir dosyadasaklayarak portfolyo oluşturmaktadırlar. PDR-OG öğretimprogramı, Amerikan Okul Danışmanları Derneği’nin (ASCA) OkulPsikolojik Danışmanı yetiştirmede belirlediği ulusal modele

Page 3: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

(2003-2008) göre hazırlanmıştır. ASCA modelin Temel Oluşturma,Hizmet Sunum Sistemi, Yönetim Sistemi ve Hesap Verme gibi dörttemel bileşeni vardır. PDR-OG öğretim programı TemelOluşturma, Hizmet Sunum Sistemi, Yönetim Sistemi ve HesapVerme gibi bu dört temel bileşene göre düzenlenmişgözlemlerden oluşmaktadır.

Gözlem ve uygulama derslerinin en güç yönü objektifdeğerlendirme yapılma güçlüğüdür. Bu güçlüğün aşılması içinöğrencilerden yaptıkları her gözlemi rapor etmeleriistenmiştir. Okul psikolojik danışmanı adayının hazırladıklarıraporları ve edindikleri belgeleri öğretim elemanları,gözetici okul psikolojik danışmanı, arkadaşları (akrandeğerlendirme) ve kendileri (öz değerlendirme) tarafındandeğerlendirilecektir. Değerlendirmenin sorumluluğu öğretimelemanlarındadır.

Bu programda öğretim elemanları, gözetimci okul psikolojikdanışmanı ve öğrencilerin görevleri her bir gözlem için ayrı,ayrı belirlenmiştir. Program geliştirmenin temel anlayışındanhareketle, bu program geliştirilmesi gereken bir süreç olarakgörülmelidir. Bu açıdan programda eksikliklerin olmasıkaçınılmazdır. Bu program okul psikolojik danışmanlığıalanındaki bilim insanları ve uygulayıcıların eleştirileri iledaha da geliştirilebilir.

Çağdaş bir toplum olma yolunda önemli katkıları olacakOkul Psikolojik Danışmanı olma veya yetiştirme yolundagöstereceğiniz gayretleri şimdiden tebrik ediyorum.

Giresun. Eylül, 2010

Doç.Dr.Enver SARI

İÇİNDEKİLER Sayfa

Page 4: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Önsöz.......................................................................................................................................2Bölüm I. PDR-OG Programın Uygulanması.Bölüm II. PDR-OG Program İçeriği. 1. Temel Oluşturma Gözlemleri Gözlem 1.1. Okul rehberlik programınınincelenmesi. Gözlem 1.2. Okul rehberlik ve psikolojik danışmaprogramına göre hizmet alanlarında yapılanetkinlikler. 2. Yönetim Sistemi Gözlemleri Gözlem 2.1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma ileilgili yasal düzenlemelerin İncelenmesi. 3. Hizmet Sunum Sistemi Gözlemleri Gözlem 3.1. Bir sınıfın incelemesi Gözlem 3.2. Bir öğrencinin incelenmesi. 4. Hesap Verme Sistemi Gözlemleri Gözlem 4.1. Rehberlik Servisinden beklentiler.Bölüm III. PDR-OG Programı İle İlgili Gözetimci OkulPsikolojik Danışmanının Görevi. Bölüm IV. PDR-OG Programın İle İlgili Okul PsikolojikDanışmanı Adayı Öğrencinin Görevleri.Bölüm V. PDR-OG Programın İle İlgili Öğretim ElemanınınGörevleri.

Ekler: Dereceli Puanlama Anahtarları ve Öz DeğerlendirmeFormları

Ek-1 Okul Rehberlik Programının İncelenmesi İleİlgili Raporunun Dereceli Puanlama Anahtarı. Ek-2 Okul Rehberlik Programının İncelenmesi İleİlgili Raporun Öz Değerlendirme Formu Ek-3 Bir Rehberlik Hizmeti ile İlgili RaporunDereceli Puanlama Anahtarı

Page 5: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Ek-4 Rehberlik Hizmeti İle İlgili Raporun ÖzDeğerlendirme Formu Ek-5 Rehberlik ve Psikolojik Danışma İle İlgili YasalDüzenlemelerin İncelenmesi İle İlgili RaporununDereceli Puanlama Anahtarı Ek-6 Rehberlik ve Psikolojik Danışma İle İlgili YasalDüzenlemelerin İncelenmesi İle İlgili Raporun ÖzDeğerlendirme Formu Ek-7 Bir Sınıfın İncelenmesi İle İlgili RaporununDereceli Puanlama Anahtarı Ek-8 Bir Sınıfın İncelenmesi Raporunun ÖzDeğerlendirme Formu Ek-9 Bir Öğrencinin İncelenmesi İle İlgili Raporunun Dereceli Puanlama Anahtarı Ek-10 Bir Öğrencinin İncelenmesi İle İlgili RaporununÖz Değerlendirme Formu Ek-11 Rehberlik Servisinden Beklentiler RaporununDereceli Puanlama Anahtarı Ek-12 Rehberlik Servisinden Beklentiler Raporunun Öz Değerlendirme Formu

Bölüm I. Programın Uygulanması ve Değerlendirilmesi

Bu programın uygulanmasında öğrenciler (okul psikolojikdanışmanı adayları), öğretim elemanları ve akranlar(öğrencinin arkadaşları) yer almaktadır. Programınuygulanmasında ana etmen öğrencilerin gözlemleridir.Öğrenciler gözlemlerine yönelik rapor hazırlamakta veyamateryaller toplamaktadır. Öğrencinin hazırladığı gözlemraporları ve edindiği materyaller öğrencinin kendisi, ikiarkadaşı, gözetimci okul psikolojik danışmanı ve öğretimelemanı tarafından değerlendirilmektedir. Öğrencinin

Page 6: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

değerlendirmesinde dereceli puanlama anahtarı (rubric) ve özdeğerlendirme formundan faydalanılmaktadır. Öğrencilerkendilerini öz değerlendirme formuna göre değerlendirmektedir.Öğretim elemanları, gözetimci okul psikolojik danışmanı veöğrencinin arkadaşları değerlendirmelerinin dereceli puanlamaanahtarı ile yapmaktadır.

Programda her bir gözlem için dereceli puanlama anahtarıve öz değerlendirme formu geliştirilmiştir. Toplam 6 gözlemleilgili 12 ölçek oluşturulmuştur.

Bu program uygulanışı ile diğer öğretim programlarındanfarklılık göstermektedir. Programda yapılandırmacı öğretimyaklaşımı ile gözlemler biçimlendirilmeye çalışılmıştır.Program katılımcılarının program ile ilgili ne yapmasıgerektiği tek, tek maddeler halinde belirlenmiştir. Ancakprogramın değerlendirilmesinde portfolio ile değerlendirmekullanılmıştır. Portfolio öğrencilerin çalışmalarınıntoplandığı dosyadır. Değerlendirme portfolio ile değerlendirmeşeklinde olacaktır. Bu programı farklı kılan akran ve özdeğerlendirmedir. Akran ve öz değerlendirmelerin objektifolmayacağı bütün öğrencilerin kendilerine ve arkadaşlarına tampuan vermesi olasıdır. Bu olasılığı azaltmak için öğretimelemanı akran değerlendirmesini gizli yapacak ve sonuçlarınıgizli tutacaktır. Bununla birlikte gözetimci okul psikolojikdanışmanı yapmış olduğu değerlendirmeyi de öğrenciden gizliolarak öğretim elamanına verecektir. Bu şekilde bana az puanverdin tartışması önlenebilir. Eğer bu gizliliğe dikkatedilmez ise öğrencilerin arkadaşları ve gözetimci okulpsikolojik danışmanı ile ilişkileri bozulabilir. Özdeğerlendirme formunda öğrencinin kendini değerlendirmesi ilehazırlamış olduğu materyal veya raporla tutarsızlık var iseöğretim elamanı öğrencinin kendisiyle yüzleşmesinisağlayacaktır. Öğrencinin yüzleşmelerinde savunmalarabaşvurmasını önlemek için aşırı eleştirel davranılmamasıgerekmektedir. Öz değerlendirme formunun puanlanmasındadereceli ölçeklerin her birine 10 puan verilir. 1. ve 2. soru10 puan, 3. soru ise 20 puan üzerinden değerlendirilecektir.Öğretim elemanı her bir 6 gözlem için dönem içinde gözlemrapor teslim tarihi belirler. Öğrencilerin gözlem raporunuteslim etmelerindeki gecikmeler notlarının düşmesine nedenolacaktır. Rapor teslimindeki gecikmelerin değerlendirilmesidereceli değerlendirme ölçeğinde belirtilmiştir.

Page 7: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Öğrenciye not takdir etmek öğretim elamanınınsorumluluğundadır. Öğretim elamanı, arkadaş, okul psikolojikdanışmanı ve öz değerlendirmelerden yola çıkarak öğrenciye birnot takdir edecektir. Öğrencinin değerlendirilmesinde büyüktutarsızlık olduğunda öğretim elamanın değerlendirilmesi sözkonusu olacaktır. Eğer değerlendirmeler arasında dağılım farkı20 puanı aşmaz ise ortalama alınarak değerlendirmeyapılacaktır.

Bu programda okul psikolojik danışmanı adayı öğrencilereözel eğitim kurumları, ilköğretim, meslek liseleri, genelliseler gibi farklı eğitim kurumlarında gözlem yapma şansıtanınmalıdır.

Programın uygulanmasında ortaya çıkacak aksaklıklaraöğretim elamanı müdahale ederek gözlemin uygulanmasınısağlamalıdır.

Unutulmamalıdır ki her uzun yolculuk küçük bir adımlabaşlar. Bu program ile okul psikolojik danışmanı adayıöğrencileri okullarda gözlem ile yetiştirmeye bir adım attıkadımımızın sayısı sizlerin gayretleri ile artacaktır.

Bölüm II. PDR-OG Program İçeriği

Öğrenciler aşağıdaki konularda okullarda gözlemdebulunurlar. 1. Temel Oluşturma Gözlemleri Gözlem 1.1. Okul rehberlik programınınincelenmesi: Gözlem 1.2. Okul rehberlik ve psikolojik danışmaprogramına göre hizmet alanlarında yapılanetkinlikler. 2. Yönetim Sistemi Gözlemleri Gözlem 2.1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma ileilgili yasal düzenlemelerin İncelenmesi. 3. Hizmet Sunum Sistemi Gözlemleri Gözlem 3.1. Bir sınıfın incelemesi Gözlem 3.2. Bir öğrencinin incelenmesi. 4. Hesap Verme Sistemi Gözlemleri Gözlem 4.1. Rehberlik Servisinden beklentiler.

Page 8: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Bölüm III. PDR-OG Program İle İlgili Gözetimci OkulPsikolojik Danışmanı’nın

Görevi 1. Temel Oluşturma Gözlemleri Gözlem 1.1. Okul rehberlik programının incelenmesi

1. Okul Psikolojik Danışmanı Adayına okul rehberlik programının nasıl hazırlandığı ile ilgili bilgi veriniz.

2. Okul Psikolojik Danışmanı Adayının okul rehberlik programının incelemesine yardımcı olunuz.

3. Ek-1’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrencinin raporunu değerlendiriniz.

Gözlem 1.2. Okul rehberlik ve psikolojik danışmaprogramına göre hizmet alanlarında yapılanetkinlikler

1. Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrenciye okulrehberlik servisinin hizmeti

alanlarını tanıtınız ve bir hizmet alanında yapılanetkinlik ile ilgili bilgi veriniz.

2. Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrenciye okulrehberlik servisinin bir hizmet

alanında yapılan etkinliği gözlemlemesine yardımcıolunuz.

3. Ek-3’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrencinin raporunu değerlendiriniz.

2. Yönetim Sistemi Gözlemleri Gözlem 2.1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma ileilgili yasal düzenlemelerin İncelenmesi

1. Okul Yönetimi, Öğretmenler ve Psikolojik Danışmanı’nınrehberlik hizmetleri ile

ilgili görevleri (Rehber Öğretmen) ile ilgili yasa veyönetmelikle hakkında bilgi

veriniz.

Page 9: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

2. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri yasa veyönetmeliklerine ilişkin

ilişkin belgelerin sağlanmasında yardımcı olunuz. 3. Rehberlik Araştırma Merkezlerinde gözlem ve görüşme

yapılması yardımcı olunuz.4. Rehberlik Araştırma Merkezinin görevleri ile ilgili

yasal düzenlemeler ve yapılan hizmetlere ilişkin belgelerin sağlanmasında yardımcı

olunuz.5. Ek-5’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrencinin raporunu değerlendiriniz

3. Hizmet Sunum Sistemi Gözlemleri Gözlem 3.1. Bir sınıfın incelemesi

1. Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrenciye sosyometri uygulanması ile ilgili bir sınıf rehber öğretmeni bulmasına yardımcı olunuz.

2. Sosyometrinin değerlendirilmesinde öğrenciye yardımcı olunuz.

3. Ek-7’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrencinin raporunu değerlendiriniz.

Gözlem 3.2. Bir öğrencinin incelenmesi 1. Okul Psikolojik Danışmanı Adayının bir öğrencihakkında görüşme raporu hazırlamasına yardımcı olmak.

2. Ek-9’da verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrencinin raporunu değerlendiriniz.

4.Hesap Verme Sistemi Gözlemleri

Gözlem 4.1. Rehberlik Servisinden beklentiler.

1. Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrenciye okul rehberlik servisinin hizmetleri ile

ilgili bilgi veriniz.2. Okul Psikolojik Danışmanı Adayı öğrenciye okul

rehberlik servisinden beklentiler

Page 10: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

ile ilgili görüşme yapma imkanı sağlayınız.3. Ek-11’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile Okul

Psikolojik Danışmanı Adayı öğrencinin raporunu değerlendiriniz.

Bölüm IV. PDR-OG Programın İle İlgili Okul PsikolojikDanışmanı Adayı Öğrencinin Görevleri

1. Temel Oluşturma Gözlemleri Gözlem 1.1. Okul rehberlik programının incelenmesi

1. Okul rehberlik programının nasıl hazırlandığını inceleyiniz.

2. Siz bu okulun Psikolojik danışmanı (rehber öğretmeni)olsaydınız daha etkili nasıl bir program hazırlardınız?Bu konuda bir rapor hazırlayınız ve hazırladığınızraporu dosyanıza koyunuz.

Gözlem 1.2. Okul rehberlik ve psikolojik danışmaprogramına göre hizmet alanlarında yapılanetkinlikler

1. Okul Psikolojik Danışmanına hangi alanlarda hizmet verildiği ile ilgili bir görüşme

yapınız. Görüşmede hangi hizmet alanında ne gibi güçlükler ile karşılaşıldığını belirleyiniz. Görüşmenizi yazılı hale getirerek dosyanıza koyunuz.2. Okuldaki hizmet alanlarına göre yapılan rehberlik

faaliyetlerine ilişkin bir rapor hazırlayınız.

2. Yönetim Sistemi Gözlemleri

Page 11: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Gözlem 2.1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma ileilgili yasal düzenlemelerin İncelenmesi

1. Okul Yönetimi, Öğretmenler ve PsikolojikDanışmanı’nın (Rehber Öğretmen)

ve Rehberlik Araştırma Merkezinin rehberlikhizmetleri ile ilgili görevleri ile ilgili yazılı bilgiler toplayarak dosyanızakoyunuz.2. Ülkemizde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

Hizmetlerinin daha etkili yürütülmesi için yapılabilecek yasal düzenlemelerneler olabilir? Bu konuda bir rapor hazırlayınız ve hazırladığınız raporudosyanıza koyunuz.

3. Hizmet Sunum Sistemi Gözlemleri Gözlem 3.1. Bir sınıfın incelemesi.

1. Bir sınıf rehber öğretmeni ile birlikte sosyometrihazırlayınız?

2. Hazırladığınız sosyometriyi yorumlayınız.3. Hazırladığınız sosyometri, öğretmen ve öğrenci

görüşmeleriyle ilgili sınıfı tanıtıcı bir raporhazırlayınız.

4. Hazırladığınız raporu dosyanıza koyunuz.

Gözlem 3.2. Bir öğrencinin incelenmesi. 1. Okul Psikolojik Danışmanı ile birliktebelirlediğiniz davranışları tipik olan bir öğrenci ile görüşmeyaparak aşağıdaki ölçütlere göre inceleyiniz. 1.1. Bedensel görünümü. 1.2. Özgeçmişi (doğumundan bugüne kadar geçirdiğibireyi etkileyen önemli yaşantıları) 1.3. Sosyal çevresi (ana-baba, kardeş, arkadaş,öğretmen, yönetici vb.) ile ilişkilerinde göze çarpan özellikleri( güvenli, etken, düşünce, duygu ve eylemlerinde kendini ayarlaması vb.)

Page 12: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

1.4. Düşünce içeriği (gerçeği değerlendirmesi,hafıza durumu, dikkati) 1.5. Duygu Durumu ( Karamsar, Ciddi, Eğlenceli,Fazla Heyecanlı, Saldırgan vb.) 1.6. Gelişimsel dönemine (çocukluk, erinlik,ergenlik ) özgü davranışları. 2. Öğrencinin sorunları 3. Öğrencinin sorunlarının kaynakları nelerdir? 4. Öğrencinin sorunlarının çözümü için ne önerirsiniz? 4. Hesap Verme Sistemi Gözlemleri Gözlem 4.1. Rehberlik Servisinden beklentiler.

1. Rehberlik servisinden beklentileri ile ilgili Okul Müdürü, Öğretmenler (en az üç)

ve Öğrenciler(en az üç) ile görüşünüz.2. Görüşmenizi yazılı hale getirerek rehberlik hizmetinden

beklentiler ile ilgili bir rapor hazırlayınız ve dosyanıza koyunuz.3. Okul rehberlik servisinin daha etkili hizmet sunması için neler tavsiye edersiniz.

Bölüm V. PDR-OG Programın İle İlgili Öğretim ElemanınınGörevleri

1. Temel Oluşturma Gözlemleri Gözlem 1.1. Okul rehberlik programının incelenmesi

1. Okul rehberlik programının incelenmesi raporunu Ek-1’de verilen Dereceli

Puanlama Anahtarı ile değerlendiriniz.2. Okul Psikolojik Danışmanı adayı öğrencinin okul

rehberlik programının incelenmesi ile ilgili hazırladığı raporunu Ek-2’de

verilen Öz Değerlendirme Formu ile değerlendirmesini sağlayınız.

Page 13: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

3. Okul Psikolojik Danışmanının ve öğrencinin bir sınıfarkadaşının Ek-1’de verilen

Dereceli Puanlama Anahtarı ile okul rehberlikprogramının incelenmesi ile ilgili

hazırlanan raporu değerlendirmesini sağlayınız.

Gözlem 1.2. Okul rehberlik ve psikolojik danışmaprogramına göre hizmet alanlarında yapılanetkinlikler

1. Okul rehberlik hizmet alanlarına ilişkin hazırlananraporu Ek-3’de verilen Dereceli

Puanlama Anahtarı ile değerlendiriniz.2. Okul Psikolojik Danışmanı adayı öğrencinin okul

rehberlik hizmet alanlarına ilişkin hazırladığı raporu Ek-4’de verilen Öz Değerlendirme

Formu ile değerlendirmesini sağlayınız.3. Okul Psikolojik Danışmanının ve öğrencinin bir sınıf

arkadaşının Ek-3’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile okul rehberlik hizmet

alanlarına ilişkin hazırlanan raporu değerlendirmesini sağlayınız.

3.Yönetim Sistemi Gözlemleri

Gözlem 2.1. Rehberlik ve Psikolojik Danışma ileilgili yasal düzenlemelerin İncelenmesi

1. Okul rehberlik hizmetlerinin etkinleştirilmesineyönelik gereken yasal düzenlemeler

raporunu Ek-5’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarıile değerlendiriniz.

2. Okul Psikolojik Danışmanı adayı öğrencinin okulrehberlik hizmetlerinin

etkinleştirilmesine yönelik gereken yasal düzenlemelerraporunu Ek-6’da verilen

Öz Değerlendirme Formu ile değerlendirmesinisağlayınız.

Page 14: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

3. Okul Psikolojik Danışmanının ve öğrencinin bir sınıfarkadaşının Ek-5’de verilen

Dereceli Puanlama Anahtarı ile okul rehberlikprogramının incelenmesi ile ilgili

hazırlanan raporu değerlendirmesini sağlayınız.

3. Hizmet Sunum Sistemi Gözlemleri

Gözlem 3.1. Bir sınıfın incelemesi1. Bir sınıfın incelenmesi ile ilgili hazırlanan raporunu

Ek-7’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile değerlendiriniz.2. Okul Psikolojik Danışmanı adayı öğrencinin bir sınıfın

incelenmesi ile ilgili hazırladığı raporunu Ek-8’de verilen Öz Değerlendirme

Formu ile değerlendirmesini sağlayınız.3. Okul Psikolojik Danışmanının ve öğrencinin bir sınıf

arkadaşının Ek-7’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile bir sınıfın incelenmesi

ile ilgili hazırlanan raporu değerlendirmesini sağlayınız.

Gözlem 3.2. Bir öğrencinin incelenmesi

1. Bir öğrencinin incelenmesi ile ilgili hazırlananraporunu Ek-9’da verilen Dereceli

Puanlama Anahtarı ile değerlendiriniz.2. Okul Psikolojik Danışmanı adayı öğrencinin bir

öğrencinin incelenmesi ile ilgili hazırladığı raporunu Ek-10’da verilen Öz

Değerlendirme Formu ile değerlendirmesini sağlayınız.3. Okul Psikolojik Danışmanının ve öğrencinin bir sınıf

arkadaşının Ek-9’da verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile bir öğrencinin

incelenmesi ile ilgili hazırlanan raporu değerlendirmesini sağlayınız.

4. Hesap Verme Sistemi Gözlemleri

Page 15: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Gözlem 4.1. Rehberlik Servisinden beklentiler.1. Rehberlik hizmetinden beklentiler ile ilgili hazırlanan

raporu Ek-11’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile değerlendiriniz.2. Okul Psikolojik Danışmanı adayı öğrencinin rehberlik

hizmetinden beklentiler ile İlgili hazırladığı araştırma raporunu Ek-12’de

verilen Öz Değerlendirme Formu ile değerlendirmesini sağlayınız.3. Okul Psikolojik Danışmanının ve öğrencinin bir sınıf

arkadaşının Ek-11’de verilen Dereceli Puanlama Anahtarı ile rehberlik hizmetinden

beklentiler ile ilgili hazırlanan raporu değerlendirmesini sağlayınız.

Page 16: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Ekler: Dereceli Puanlama Anahtarları ve Öz DeğerlendirmeFormları

Ek-1 Okul Rehberlik Programının İncelenmesi İle İlgili Raporunun

Dereceli Puanlama AnahtarıÖğrencinin:Adı

Soyadı:.....................................................................................

Numarası:.........................................

ÖlçütlerBaşlangıçDüzeyinde0-25 Puan

KabulEdilebilir26-50 Puan

İyi

51-75 Puan

Çok İyi

76-100 Puan

BaşarıPuanı

Görüşlerve

Öneriler

YazılıAnlatım

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olancümle sayısı % 76-100arası

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı % 51-75 arası

Anlatımbozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı % 25-50arası

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı %0-25 arası

Okul rehberlik Programının Anlaşılması ve Gözlenmesi

Okul rehberlik programı çok az anlaşılmışve yapılangözlemleroldukçaeksik .

Yapılan incelemede okul rehberlikprogramı anlaşılmış,ancak gözlemlereksik.

Yapılanincelemede okul rehberlik programı iyi gözlenmişve anlaşılmış

Yapılan incelemede okul rehberlik programıçok İyi gözlenmişve anlaşılmış.

Yapılan Yapılan Yapılan Yapılan

Page 17: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

ÖnerilerdeBulunma

önerilerokul rehberlik programı ile çok az ilgili

önerilerinokul rehberlikprogramı ile ilişkisi kısmen kabul edilebilir.

önerilerinokul rehberlik programı ile ilişkisi iyi düzeyde.

önerilerinokul rehberlik programıile ilişkisimükemmel.

ZamanıKullanma

Rapor 3 günve daha sonrası teslim edilmiştir.

Rapor 2 gün gecikmeliteslim edilmiştir.

Rapor 1gün gecikmeli teslim edilmiştir.

Rapor tam zamanında teslimedilmiştir.

KaynaklardanYararlanma

Rapor yazımında hiç kaynak kullanılmamıştır.

Rapor yazımında1 kaynak kullanılmıştır.

Rapor yazımında 2 kaynak kullanıl-mıştır.

Rapor yazımında 3 ve daha fazla kaynak kullanıl-mıştır.

Ek-2 Okul Rehberlik Programının İncelenmesi İle İlgiliRaporun

Öz Değerlendirme Formu

Öğrencinin Adı Soyadı:............................................................................................................ Numarası :.............................................................................................................

Page 18: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Sınıf :............................................

Sevgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı,

Aşağıda verilen ifadeler, hazırladığınız rapor konusundakendi duygu ve düşüncelerinizi fark etmeniz içinhazırlanmıştır. İlgili ifadeler size uygun değilse ‘Hayır’ı,biraz uygunsa ‘Biraz’ı, çok uygunsa ‘Evet’i çarpı (x) ileişaretleyiniz. Tüm ifadeleri işaretleyin ve aşağıda istenenaçıklamaları yapınız.

İFADELERDereceler

Hayır

Biraz

Evet

1.Raporu yazmadan önce okul rehberlikprogramlarının geliştirilmesi ile ilgilibilgi topladım.2. Görüşmeleri isteksiz yaptım.3.Raporu yazım kurallarına uyarak yazmayaçalıştım.4. Yaptığım öneriler uygulanabilir, yerindeve uygundur.5.Yazdığım raporda yeterli kaynak kullandım.6.Çalışmam bittiğinde okul rehberlikprogramlarının geliştirilmesi ile ilgiliyeni ve önemli bilgiler öğrendim.Açıklama: Aşağıdaki açıklamaları samimiyet ve içtenlikleyapınız.1.Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şubilgileri edindim:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 19: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

............................2. Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şunoktalarda zorlandım:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................3. Bu çalışmayı yeniden yapacak olsaydım şunlara dikkatederdim...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 20: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Ek-3 Rehberlik Hizmeti ile İlgili Raporun DereceliPuanlama Anahtarı

Öğrencinin:Adı

Soyadı:.....................................................................................

Numarası:.........................................

Ölçütler BaşlangıçDüzeyinde0-25 Puan

KabulEdilebilir26-50 Puan

İyi

51-75 Puan

Çok İyi

76-100 Puan

BaşarıPuanı

Görüşlerve

Öneriler

Görüşme Yapma

Yapılan görüşmelerrehberlik hizmeti ile çok azilgili.

Yapılan görüşmeler rehberlik hizmeti ile biraz ilgili.

Yapılangörüşmelerrehberlik hizmetiileilgili.

Görüşmeilerehberlikhizmetiçok iyibelirlenmiş.

ÖnerilerdeBulunma

Yapılan tavsiyelerinrehberlik hizmeti ile ilişkisi çok az

Yapılan tavsiyelerinrehberlik hizmeti ile ilişkisikısmen kabul edilebilir

Yapılantavsiyelerrehberlik hizmetiile ilişkili yerindeve uygun

Rehberlik hizmetiile ilgili yapılantavsiyelermükemmel

YazılıAnlatım

Anlatım bozukluğu,yazım ve dilbilgisihatası olan cümlesayısı %

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası

Anlatımbozukluğu, yazım ve dilbilgisi

Anlatımbozukluğu, yazım ve dilbilgisi

Page 21: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

76-100arası

olan cümle sayısı %51-75 arası

hatası olan cümle sayısı % 25-50arası

hatası olan cümle sayısı % 0-25 arası

ZamanıKullanma

Rapor 3 gün ve daha sonrası teslim edilmiştir.

Rapor 2 gün gecikmeli teslimedilmiştir.

Rapor 1gün gecikmeli teslim edilmiştir.

Rapor tam zamanında teslim edilmiştir.

KaynaklardanYararlanma

Rapor yazımında hiç kaynak kullanılmamıştır.

Rapor yazımında1 kaynak kullanılmıştır.

Rapor yazımında 2 kaynakkullanıl-mıştır.

Rapor yazımında 3 ve daha fazla kaynak kullanıl-mıştır.

Ek-4 Rehberlik Hizmeti İle İlgili Raporun Öz DeğerlendirmeFormu

Öğrencinin Adı Soyadı:............................................................................................................ Numarası :............................................................................................................. Sınıf :............................................

Page 22: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Sevgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı,

Aşağıda verilen ifadeler, hazırladığınız rapor konusundakendi duygu ve düşüncelerinizi fark etmeniz içinhazırlanmıştır. İlgili ifadeler size uygun değilse ‘Hayır’ı,biraz uygunsa ‘Biraz’ı, çok uygunsa ‘Evet’i çarpı (x) ileişaretleyiniz. Tüm ifadeleri işaretleyin ve aşağıda istenenaçıklamaları yapınız.

İFADELERDereceler

Hayır

Biraz

Evet

1.Raporu yazmadan önce rehberlikte hizmetalanları ile ilgili bilgi topladım.2. Görüşmeleri isteksiz yaptım.3.Uygun gözlemlerde bulunamadım.4.Raporu yazım kurallarına uyarak yazmayaçalıştım.5. Yaptığım öneriler uygulanabilir, yerindeve uygundur.6.Yazdığım raporda yeterli kaynak kullandım.7.Çalışmam bittiğinde rehberlikte hizmetalanları ile ilgili yeni ve önemli bilgileröğrendim.Açıklama: Aşağıdaki açıklamaları samimiyet ve içtenlikleyapınız.1.Hazırladığım raporun ön hazırlık, görüşmeleri ve gözlemisırasında şu bilgileri edindim:.........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 23: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

.............................................................

............................2. Hazırladığım raporun ön hazırlık, görüşmeleri ve gözlemisırasında şu noktalarda zorlandım:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................3. Bu çalışmayı yeniden yapacak olsaydım şunlara dikkatederdim...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Ek-5 Rehberlik ve Psikolojik Danışma İle İlgili YasalDüzenlemelerin

İncelenmesi İle İlgili Raporunun DereceliPuanlama Anahtarı

Page 24: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Öğrencinin:Adı

Soyadı:.....................................................................................

Numarası:.........................................

ÖlçütlerBaşlangıçDüzeyinde0-25 Puan

KabulEdilebilir26-50 Puan

İyi

51-75 Puan

Çok İyi

76-100 Puan

BaşarıPuanı

Görüşlerve

Öneriler

YazılıAnlatım

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olancümle sayısı % 76-100arası

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı % 51-75 arası

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı % 25-50arası

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı %0-25 arası

Rehberlik ve PsikolojikDanışma İle İlgiliYasal Düzenlemelerin Anlaşılması

Rehberlik ve psikolojik danışma ileilgili yasal düzenlemeler çok az anlaşılmış

Rehberlikve psikolojik danışmaile ilgili yasal düzenlemeler az anlaşılmış.

Rehberlikve psikolojik danışmaile ilgili yasal düzenlemeler iyi anlaşılmış

Rehberlik ve psikolojik danışma ile ilgili yasal düzenlemeler çokİyi anlaşılmış.

ÖnerilerdeBulunma

Yapılan önerilerrehberlik ve psikolojik danışma yasal düzenlemeleri ile çok

Yapılan önerilerrehberlikve psikolojik danışmayasal düzenlemeleri ile

Yapılan önerilerrehberlikve psikolojik danışmayasal düzenlemeleri ile

Yapılan önerilerrehberlik ve psikolojik danışma yasal düzenle-

Page 25: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

az ilgili

ilişkisi kısmen kabul edilebilir.

ilişkisi iyi düzeyde.

meleri ile ilişkisimükemmel.

ZamanıKullanma

Rapor 3 günve daha sonrası teslim edilmiştir.

Rapor 2 gün gecikmeliteslim edilmiştir.

Rapor 1 gün gecikmeliteslim edilmiştir.

Rapor tam zamanında teslimedilmiştir.

KaynaklardanYararlanma

Rapor yazımında hiç kaynak kullanılmamıştır.

Rapor yazımında1 kaynak kullanılmıştır.

Rapor yazımında2 kaynak kullanıl-mıştır.

Rapor yazımında 3 ve daha fazla kaynak kullanıl-mıştır.

Ek-6 Rehberlik ve Psikolojik Danışma İle İlgili YasalDüzenlemelerin

İncelenmesi İle İlgili Raporun Öz DeğerlendirmeFormu

Öğrencinin Adı Soyadı:............................................................................................................ Numarası :............................................................................................................. Sınıf :............................................

Page 26: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Sevgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı,

Aşağıda verilen ifadeler, hazırladığınız rapor konusundakendi duygu ve düşüncelerinizi fark etmeniz içinhazırlanmıştır. İlgili ifadeler size uygun değilse ‘Hayır’ı,biraz uygunsa ‘Biraz’ı, çok uygunsa ‘Evet’i çarpı (x) ileişaretleyiniz. Tüm ifadeleri işaretleyin ve aşağıda istenenaçıklamaları yapınız.

İFADELERDereceler

Hayır

Biraz

Evet

1.Raporu yazmadan önce rehberlik ve psikolojik danışma yasal düzenlemeleri ile ilgili bilgi topladım.2. Görüşmeleri isteksiz yaptım.3.Raporu yazım kurallarına uyarak yazmayaçalıştım.4. Yaptığım öneriler uygulanabilir, yerindeve uygundur.5.Yazdığım raporda yeterli kaynak kullandım.6.Çalışmam bittiğinde rehberlik vepsikolojik danışma yasal düzenlemeleri ileilgili yeni ve önemli bilgiler öğrendim.Açıklama: Aşağıdaki açıklamaları samimiyet ve içtenlikleyapınız.1.Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şubilgileri edindim:............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 27: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

.............................................................

.............................................................

............................2. Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şunoktalarda zorlandım:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................3. Bu çalışmayı yeniden yapacak olsaydım şunlara dikkatederdim...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Ek-7 Bir Sınıfın İncelenmesi İle İlgili Raporunun DereceliPuanlama Anahtarı

Öğrencinin:

Page 28: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Adı Soyadı:.....................................................................................

Numarası:.........................................Ölçütler Başlangıç

Düzeyinde0-25 Puan

KabulEdilebilir26-50 Puan

İyi

51-75 Puan

Çok İyi

76-100 Puan

BaşarıPuanı

Görüşlerve

Öneriler

Görüşme Yapma

Yapılan görüşmeler sosyometri sonucuna göre çok azbelirlenmiş.

Yapılan görüşmeler sosyometri sonucuna göre biraz belirlenmiş.

Yapılan görüşmeler sosyometri sonucunagöre iyibelirlenmiş.

Yapılan görüşmeler sosyometri sonucunagöre çok iyibelirlenmiş

YazılıAnlatım

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olancümle sayısı % 76-100arası

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı % 51-75 arası

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı %25-50arası

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı %0-25 arası

SosyometrininYorumlanması

Genel birdeğerlendirme ilesosyometriyorumlanmışveya sosyometriyapılmamış ya da yorumlan-mamış.

Sosyometri-ninyorumlan-masıbazı alt gruplarve yalnızöğrenciler içinyapılmamış

Sosyometri-ninyorumlan-masıtüm alt gruplarıve yalnız öğrencilerikapsamakta,fakat bazı

Sosyometri-ninyorumlan-masıtüm alt gruplarıve yalnız öğrencilerikapsamakta,yorumlaruygun.

Page 29: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

yorumlaruygun değil

ÖnerilerdeBulunma

Yapılan önerilergrup yapısıve dinamiğive sınıf yönetimi ile çok az ilgili

Yapılan önerileringrup yapısı vedinamiği ve sınıf yönetimi ile ilişkisi kısmen kabul edilebilir.

Yapılan önerileringrup yapısı ve dinamiğive sınıfyönetimiile ilişkisiiyi düzeyde.

Yapılan önerileringrup yapısı ve dinamiğive sınıfyönetimiile ilişkisimükemmel.

ZamanıKullanma

Rapor 3 günve daha sonrası teslim edilmiştir.

Rapor 2 gün gecikmeliteslim edilmiştir.

Rapor 1 gün gecikmeli teslimedilmiştir.

Rapor tam zamanında teslimedilmiştir.

KaynaklardanYararlanma

Rapor yazımında hiç kaynak kullanılmamıştır.

Rapor yazımında1 kaynak kullanılmıştır.

Rapor yazımında 2 kaynakkullanıl-mıştır.

Rapor yazımında 3 ve daha fazla kaynak kullanıl-mıştır.

Ek-8 Bir Sınıfın İncelenmesi Raporunun Öz DeğerlendirmeFormu

Öğrencinin Adı Soyadı:............................................................................................................ Numarası :.............................................................................................................

Page 30: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Sınıf :............................................

Sevgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı,

Aşağıda verilen ifadeler, hazırladığınız rapor konusundakendi duygu ve düşüncelerinizi fark etmeniz içinhazırlanmıştır. İlgili ifadeler size uygun değilse ‘Hayır’ı,biraz uygunsa ‘Biraz’ı, çok uygunsa ‘Evet’i çarpı (x) ileişaretleyiniz. Tüm ifadeleri işaretleyin ve aşağıda istenenaçıklamaları yapınız.

İFADELERDereceler

Hayır

Biraz

Evet

1.Raporu yazmadan önce sınıf yönetimi, grupyapısı ve dinamiği ile ilgili bilgitopladım.2. Görüşmeleri isteksiz yaptım.3.Raporu yazım kurallarına uyarak yazmayaçalıştım.4. Yaptığım öneriler uygulanabilir, yerindeve uygundur.5.Yazdığım raporda yeterli kaynak kullandım.6.Çalışmam bittiğinde sınıf yönetimi ve grupyapısı ve dinamiği ile ilgili yeni ve önemlibilgiler öğrendim.Açıklama: Aşağıdaki açıklamaları samimiyet ve içtenlikleyapınız.1.Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şubilgileri edindim:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 31: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

............................2. Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şunoktalarda zorlandım:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................3. Bu çalışmayı yeniden yapacak olsaydım şunlara dikkatederdim...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 32: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Ek-9 Bir Öğrencinin İncelenmesi İle İlgili Raporunun Dereceli Puanlama AnahtarıÖğrencinin:Adı

Soyadı:.....................................................................................

Numarası:.........................................

Ölçütler BaşlangıçDüzeyinde0-25 Puan

KabulEdilebilir26-50 Puan

İyi

51-75 Puan

Çok İyi

76-100 Puan

BaşarıPuanı

Görüşlerve

Öneriler

Görüşme Yapma

Yapılan görüşmeler verilen ölçütlere göre çok azbelirlenmiş.

Yapılan görüşmeler verilenölçütleregöre biraz belirlenmiş.

Yapılan görüşmeler verilen ölçütlere göre iyibelirlenmiş.

Yapılan görüşmeler verilen ölçütlere göre çok iyibelirlenmiş

ÖnerilerdeBulunma

Yapılan önerileröğrencininsorunun çözümü içinçok az ilgili

Yapılan önerileröğrencininsorunun çözümü için kısmen kabul edilebilir.

Yapılan önerileröğrencininsorunun çözümü için yerinde ve uygun.

Öğrencininsorunun çözümü içinmükemmelönerilerdebulunulmuş.

YazılıAnlatım

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olancümle sayısı % 76-100arası

Anlatım bozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası olan cümle sayısı %

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan cümle

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan cümle

Page 33: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

51-75 arası

sayısı %25-50arası

sayısı %0-25 arası

ZamanıKullanma

Rapor 3 günve daha sonrası teslim edilmiştir.

Rapor 2 gün gecikmeliteslim edilmiştir.

Rapor 1 gün gecikmeli teslimedilmiştir.

Rapor tam zamanında teslimedilmiştir.

KaynaklardanYararlanma

Rapor yazımında hiç kaynak kullanılmamıştır.

Rapor yazımında1 kaynak kullanılmıştır.

Rapor yazımında 2 kaynakkullanıl-mıştır.

Rapor yazımında 3 ve daha fazla kaynak kullanıl-mıştır.

Ek-10 Bir Öğrencinin İncelenmesi İle İlgili Raporunun ÖzDeğerlendirme Formu

Öğrencinin Adı Soyadı:............................................................................................................ Numarası :............................................................................................................. Sınıf :............................................

Sevgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı,

Aşağıda verilen ifadeler, hazırladığınız rapor konusundakendi duygu ve düşüncelerinizi fark etmeniz içinhazırlanmıştır. İlgili ifadeler size uygun değilse ‘Hayır’ı,

Page 34: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

biraz uygunsa ‘Biraz’ı, çok uygunsa ‘Evet’i çarpı (x) ileişaretleyiniz. Tüm ifadeleri işaretleyin ve aşağıda istenenaçıklamaları yapınız.

İFADELERDereceler

Hayır

Biraz

Evet

1.Raporu yazmadan önce birey inceleme ileilgili bilgi topladım.2. Görüşmeleri isteksiz yaptım.3.Raporu yazım kurallarına uyarak yazmayaçalıştım.4. Yaptığım öneriler uygulanabilir, yerindeve uygundur.5.Yazdığım raporda yeterli kaynak kullandım.6.Çalışmam bittiğinde bireyi inceleme ileilgili yeni ve önemli bilgiler öğrendim.Açıklama: Aşağıdaki açıklamaları samimiyet ve içtenlikleyapınız.1.Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şubilgileri edindim:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................2. Hazırladığım raporun ön hazırlık ve gözlemi sırasında şunoktalarda zorlandım:.......................................................................................................................................................................................

Page 35: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

............................3. Bu çalışmayı yeniden yapacak olsaydım şunlara dikkatederdim...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Ek-11 Rehberlik Servisinden Beklentiler Raporunun DereceliPuanlama

Anahtarı

Öğrencinin:Adı

Soyadı:.....................................................................................

Numarası:.........................................

Page 36: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

Ölçütler

BaşlangıçDüzeyinde0-25 Puan

KabulEdilebilir26-50 Puan

İyi

51-75 Puan

Çok İyi

76-100 Puan

BaşarıPuanı

GörüşlerveÖneriler

GörüşmeYapma

Yapılan görüşmelerrehberlik servisinden beklentileri çok az içeriyor.

Yapılan görüşmelerrehberlik servisinden beklentileri biraz içeriyor.

Yapılangörüşmelerrehberlik servisinden beklentileri içeriyor.

Görüşme ileokul rehberlik servisinin görevleriçok iyi belirlenmiş.

ÖnerilerdeBulunma

Yapılan tavsiyelerinrehberlik servisinden beklentileri ile ilişkisi çok az

Yapılan tavsiyelerrehberlik servisinden beklentileri ileilişkisikısmen kabul edilebilir

Yapılantavsiyelerrehberlik servisinden beklentileri ile ilişkili yerindeve uygun

Rehberlik servisinden beklentileriİle ilgili yapılan tavsiyelermükemmel

YazılıAnlatım

Anlatım bozukluğu,yazım ve dilbilgisihatası olan cümlesayısı % 76-100

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan

Anlatımbozukluğu, yazım ve dilbilgisi hatası

Anlatım bozukluğu, yazımve dilbilgisi hatası olan

Page 37: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

arası cümle sayısı %51-75 arası

olan cümle sayısı % 25-50

cümle sayısı %0-25 arası

ZamanıKullanma

Rapor 3 gün ve daha sonrası teslim edilmiştir.

Rapor 2 gün gecikmeli teslimedilmiştir.

Rapor 1gün gecikmeli teslim edilmiştir.

Rapor tam zamanında teslimedilmiştir.

Kaynak-lardanYararlanma

Rapor yazımında hiç kaynak kullanılmamıştır.

Rapor yazımında1 kaynak kullanılmıştır.

Rapor yazımında 2 kaynakkullanıl-mıştır.

Rapor yazımında 3 ve daha fazla kaynak kullanıl-mıştır.

Ek-12 Rehberlik Servisinden Beklentiler Raporunun Öz Değerlendirme Formu

Öğrencinin Adı Soyadı:............................................................................................................ Numarası :............................................................................................................. Sınıf :............................................

Sevgili Okul Psikolojik Danışmanı Adayı,

Aşağıda verilen ifadeler, hazırladığınız rapor konusundakendi duygu ve düşüncelerinizi fark etmeniz içinhazırlanmıştır. İlgili ifadeler size uygun değilse ‘Hayır’ı,biraz uygunsa ‘Biraz’ı, çok uygunsa ‘Evet’i çarpı (x) ile

Page 38: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

işaretleyiniz. Tüm ifadeleri işaretleyin ve aşağıda istenenaçıklamaları yapınız.

İFADELERDereceler

Hayır

Biraz

Evet

1.Raporu yazmadan önce okul rehberlikservisi ile ilgili bilgi topladım.2. Görüşmeleri isteksiz yaptım.3.Uygun gözlemlerde bulunamadım.4.Raporu yazım kurallarına uyarak yazmayaçalıştım.5. Yaptığım öneriler uygulanabilir, yerindeve uygundur.6.Yazdığım raporda yeterli kaynak kullandım.7.Çalışmam bittiğinde okul rehberlik servisiile ilgili yeni ve önemli bilgiler öğrendim.Açıklama: Aşağıdaki açıklamaları samimiyet ve içtenlikleyapınız.1.Hazırladığım raporun ön hazırlık, görüşmeleri ve gözlemisırasında şu bilgileri edindim:..................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................2. Hazırladığım raporun ön hazırlık, görüşmeleri ve gözlemisırasında şu noktalarda zorlandım:.......................................................................................................................................................................................

Page 39: Gözlem ile Okul Psikolojik Danışmanı Eğitimi

Sarı,E. (2014). Okul Psikolojik Danışmanı Adaylarının Okullarda Gözlemleri

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

.............................................................

............................3. Bu çalışmayı yeniden yapacak olsaydım şunlara dikkatederdim...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................