Top Banner
www.ilinden.gov.mk GODINA VII l BROJ 36-37 l DEKEMVRI 2015 BESPLATEN PRIMEROK Sre}na Nova 2016 Forum za Lokalen ekonomski razvoj na Op{tina Ilinden @IKA STOJANOVSKI, GRADONA^ALNIK NA OP[TINA ILINDEN: Vo patnata infrastruktura }e bidat vlo`eni 146 milioni denari (str. 2) (str. 4-5)
32

GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

Oct 06, 2021

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

www.ilinden.gov.mk

GODINA VII l BROJ 36-37 l DEKEMVRI 2015 BESPLATEN PRIMEROK

Sre}na Nova 2016

Forum za Lokalen ekonomskirazvoj na Op{tina Ilinden

@IKA STOJANOVSKI, GRADONA^ALNIK NA OP[TINA ILINDEN:

Vo patnata infrastruktura }e bidat vlo`eni

146 milioni denari

(str. 2)

(str. 4-5)

Page 2: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

2 www.ilinden.gov.mk

Vo Buxetot za 2016 godina sepredvideni sredstva vo visinaod 146 milioni denari za real-izacija na kapitalniot proekt:

l Podobruvaweto na lo kal -na ta patna infasturktura, iz -gra dba, rekonstrukcija i reha-bilitacija na op{tinskiteuli ci i pati{ta;

l Podobruvawe na infra-strukturata vo lokalnite ek o -n omski zoni i stopanskite ko -m pleksi;

l Izgradba na 10 mostovi,pe{a~ki i velosipedski pate-ki.

So ovoj proekt se opfa}aizgradba na patna i transportnainfrastruktura vo stopanskitekompleksi i lokalnite ekonoms-ki zoni i asfaltirawe na noviulici i pati{ta vo dol`ina od20 kilometri vo site naselenimesta i odr`uvawe, rekonstruk-cija na postojnata patna infra-struktura koja {to se prostiravo dol`ina od 275 kilometri nateritorijata na Op{tina Il i n -den.

Intenzivnite investicii ivlo`uvawa vo kvalitetna patnainfrastruktura }e pridonesatza odr`liv lokalen ekonomski i

socijalen razvoj i obezbeduvawena povolni uslovi za vlez nadoma{ni i stranski investicii.

Za realizacija na kapital-niot proekt Izgradba na fe ka l -na kanalizacija i na pre ~is ti -te lni stanici, vo Buxetot za2016 godina predvideni se 33milioni denari.

Proektot ima za cel izgradbana sistem za prifa}awe, tret-man i odveduvawe na otpadnitefekalni vodi od doma}instvatai stopanskite objekti. Im ple me-n tacijata na ovoj zna~aen proekte eden od prioritetite vo st r a -te {kite celi na Op{tina Il i n -den i pretstavuva kapitalna in -ve sticija.

Investiraweto vo komunal-nata infrastruktura e od vi ta -l no zna~ewe za lokalniot ek o -no mski razvoj, podobruvaweto nainvesticiskata klima i kva li -te tot na `iveewe vo Op{tinata.

Dosega izgradivme tri seg-menti od fekalnata kanal-izacija so pre~istitelni stani-ci vo naselba Ilinden, Marino iKadino, kade {to nivoto napodzemnite vodi e mnogu visoko,so koi se opfateni 1.000 do ma -}i nstva, odnosno 4.000 `iteli.

Vkupnata investicija za oviesegmenti iznesuva 100 milionidenari.

Konceptot {to go sproveduvaOp{tina Ilinden e primena namali pre~istitelni stanici zaprifa}awe, tretman i odvedu-vawe na otpadnite vodi, koi{torabotat nezavisno eden od drug,{to pretstavuva prednost,bidej}i segmentite mo`at da segradat vo zavisnost od raspo-lo`livite finansiski sredstva

Proektot vo oblasta nazgri`uvawe na deca od pre d u~i -li {na vozrast, detskata za { ti -ta - Dogradba i zgolemuvawe nakapacitetot na detskata gradin-ka „Goce Del~ev” e edna od kapi-talnite investicii koja {to }ebide kompletno zavr{ena i pu { -te na vo upotreba vo prviot kva -r tal od 2016 godina.

Vkupnata investicija na pro -

e ktot iznesuva 15 milioni de na -ri, sredstva obezbedeni od Bu -xe tot na Op{tina Ilinden.

So Proektot }e se izgradatdo polnitelni 650 metri kva d ra -tni, {to }e ovozmo`i zgri ̀ u va -we na novi 170 deca, so {to vku -p niot kapacitet na detskatagra dinka }e bide 400 deca. ]e seizgradat novi 7 zanimalni ipro {iruvawe na kujnata so {tovkupnata povr{ina na gradinka-ta }e iznasuva 2.000metri kva d -ratni.

Realizacijata na ovoj proektvo delot na detskata za{tita, }epridonese za zgolemuvawe nakapacitetot za zgri`uvawe nadeca od predu~ili{na vozrast,so {to }e im se izleze vo pres-ret na potrebite na gra|anite i}e se sozdadat uslovi za pros-peritetna idnina na naseleni-eto i zaednicata.

PRES NA GRADONA^ALNIKOT NA OP[TINA ILINDEN, @IKA STOJANOVSKI

Vo patnata infrastruktura }e bidatvlo`eni 146 milioni denari

Po ~i tu va ni sog ra |a ni,Sre} ni No vo go di{ ni i Bo ̀ ik ni praz ni ciVo No va ta 2016 go di na iskre no Vi po sa ku vam predse mno gu zdrav je na Vas i na va {i te naj blis ki. Da ima te mno gu qubov i be ri }et, a Va {i ot dom da bi de ispol net so mno gu sre }a, mno gu ra dost i mno gu nas mev ki.Ube de ni sme de ka sa mo so ce los na pos ve te nost }e jare a li zi ra me vi zi ja ta Op{ti na Ilin den da pre ras ne vo urba na, atrak tiv na i kon ku ren tnaop{ti na vo re gi o not i po {i ro ko, so soz da de niuslo vi za odr`liv eko nom ski i so ci ja len raz voj,ka ko i kva li te ten `i vot na si te gra |a ni.Ne ka e sre} na i be ri }et na No va ta 2016 go di na.

l Op{tina Ilinden vo 2016 godina }e prodol`iso intenzivni kapitalni investicii vopove}e oblasti koi {to }e pridonesat zapodobruvawe na uslovite za `ivot i `ivotniot standard i ovozmo`uvawe nakvaliteten `ivot na gra|anite.

Page 3: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

3www.ilinden.gov.mk

Vo ramkite na planiraweto naBuxetot za 2016 godina, vo or ga -nizacija na Op{tina Ili n den seodr`a Buxetski forum na kojgra|anite imaa mo`nost so svoe-to participativno u~estvo dapridonesat vo kreiraweto na Bu -xetot, preku poso~uvawe na pri -oritetnite proekti vo niv ni tenaseleni mesta.

Gradona~alnikot na Op{tinaIlinden, @ika Stoja nov ski,zablagodaruvaj}i im se na pri s u -

tnite za u~estvoto na Fo ru motposebno go istakna zna ~e we to nagra|anskoto u~estvo vo kre ira -we to na buxetot.

l Gra|anskoto u~estvo e ne o -p ho dno vo kreiraweto na buxe-tot zo{to gra|anite vo ni v ni tena se leni mesta najdobro znaatkoi im se prioritetite vo naso-ka na podobruvawe na kva -lietot na `ivotot. Probl e misekoga{ im a lo, ima i }e ima, nozatoa nie sme tuka da iznao|ame

re{anija. Re{enijata nekoga{se poednostavni, baraat poma-lku fi na ns is ki sre dstva, noima i proekti koi {to baraatpo ve }e sredstva. Zatoa, celta eso podobra ra s pre delba nasredstvata da pos tig neme po go -lem efekt. Toa }e go napravimeso va{e direktno u~estvo kakoi dosega, istakna gra do na~a l -ni kot Stojanovski.

Toj dodade deka Buxetot ras -po laga so ograni~eni sredstva,

pa zatoa vo ramkite na mo`nos-tite tie treba optimalno da seiskoristat, za {to e neophodnoda se definiraat prioritetite.

So realizacijata na ovoj Fo -rum {to se odr`a vo Srednotoop {tinsko stru~no u~ili{te„Il i nden”, Op{tina Ilinden u{ - te edna{ ja iska`a svojata tra - nsparentnost, izleguvaj}i im vopresret na barawata na gra |a niteda u~estvuvaat vo kre i ra weto naBuxetot za slednata godina.

Gra|anite u~estvuvaat vo kreiraweto na Buxetot za 2016 godina

Gra|anite od n. Ilinden i nm.Marino gi prezentiraa svoiteidei za podobra Op{tina Ili n -den.

Na sredbite {to vo organi-zacija na Op{tina Ilinden seodr`aa vo Domot na kultura„Ilinden” vo n. Ilinden i pen-zionerskiot klub „Marino” vonm. Marino tie imaa mo`nost daostvarat neposredna komu-nikacija so gradona~alnikot naOp{tina Ilinden @ika Sto -janovski, ~lenovi na So ve tot naOp{tinata, direktorite najavnite komunalni pretprijatijai javnite op{tinski in s-ti tuciii rakovoditelite od op { tin s -

kata administracija.Na sredbite gra|anite po so -

~i ja pove}e idei, predlog pro e -k ti, pokrenuvaj}i novi inicija-tivi vo nasoka na podobruvawena kvalitetot na `iveewe voOp{tina Ilinden.

So ogled na toa {to aktivno-to gra|ansko u~estvo pridonesu-va vo sozdavaweto na podobriuslovi za `iveewe i brz od r ̀ -liv lokalen ekonomski razvoj naOp{tinata, vo ramkite na svoja-ta transparentnost i otvorenostza postojana komunikacija sogra |anite, Op{tina Ilinden }eprodol`i so organizacija navakvi sredbi.

@itelite na Ilinden i Marino gi prezentiraa ideite za podobra Op{tina

Page 4: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

4 www.ilinden.gov.mk

Forum za Lokalen ekonomski razvoj na Op{tina Ilinden nakoj u~estvuvaa 160 kompanii {to stopanisuvaat vo Op{ti na ta,pre tstavuvani od sops t ve nicite, di re ktorite i ~le no vite namenaxerskite timovi se odr`a po 10-ti pat vo Domot na kul-tura „Il i n den”. Pokraj pretsta v n i c i te na biznis za ednicatana Forumot u~estvuvaa i pretstavnici na vladini institucii,na nevladini or ga nizacii, do ma { ni i stranski fi nansiskiin s t i tucii kako i pre tstavnici na lokalnata sa mo u p rava igra |a n s ki ot sektor.

Pozdravuvaj}i gi prisutnite, gradona~alnikot na Op { tinaIlinden, @ika Stoja nov ski go istakna zna~eweto na Forumotza lokalen eko no m ski razvoj, pri {to im se za blagodari nasite ~i ni te li koi dale svoj pridones vo raz vo jot na Op{tina-ta, kako i vo podobruvawe na uslovite i kvalitetot na`iveewe na site nejzini gra|ani.

l Lokalniot ekonomski razvoj (LER) e edna od naj z na ~aj -ni te op{tinski funkcii i nad le ̀ nosti, ~ija {to glavnacel e da obezbedi razvoj na lo kalnata ekonomija i sto -panstvo, promovirawe na sto pa nskata stru k tura, infra-struktura, prirodni resursi, sovremenite-nematerijalnifa ktori na rastot i raspolo ̀ livata rabotna sila.

Vospostavenoto partnerstvo i sorabotka me|u javniot,privatniot (biznis) i gra |a n s kiot sektor e edinstveniotmehani zam za obezbeduvawe na legit i m nost na stra te{ ki -te i ak ci o ni te planovi vo sozdavaweto na po do bri usloviza zabrzan i od dr ̀ liv ekonomski rast, ot vo rawe na novirabotni me s ta, vos postavuvawe i odr`u va we dinami~napretpriema~ka kultura i sozdavawe na kva li tetni us loviza `iveewe, istakna gra dona~alnikot Sto janovski.

Pritoa, toj gi prezentira{e predlog proektite koi {tomo`at da se implementiraat so JPP i koorporativna op-{testvena od go vornost vo fu n kcija na unapre du vawe nalokalnata zaednica.

Na sostanokot bea razgledani realiziranite akci o ni~ekori i aktivnosti od Str a te{kiot plan za Lokalen eko nom -ski razvoj na Op{tina Ili n den, a prisutnite imaa mo` nost daprosledat i pre ze n ta cija za Urbanisti~ko pl a ni ra we naprostorot vo fu n k cija na lokalniot ekonomski ra zvoj iprivlekuvawe na novi investici, kako i poddr{ka na posto-jnite.

So svoi izlagawa na prisutnite im se obratija i Ognen Or -o v ~anec, direktor na „Ag ro u n i ja”, kako i direktorot na kom-panijata „NETAM”, Dragan Kocevski. Pri toa, be{e otvo re nadiskusija za mo`nostite za podobruvawe na uslovite za inve-stirawe, vo na so ka na sozdavawe na kvalitetni us lovi na`iveewe, rabotewe i un apreduvawe na `ivotniot sta n dard,vo koja se vklu~ija po ve }e mina pretstavnici na biz nis zaed-nicata.

Forumot za Lokalen eko nom ski razvoj e formiran vo 2005go di na, po {to be{e iz ra bo ten St ra te { ki ot plan za lokalenekonomski razvoj na Op{tina Ilinden 2006-2011 godina, azacrtanite ~ekori vo ovoj Akci o nen plan bea realizirani soprocent od 91 otsto uspe{nost, {to pri donese za brz lokaleneko no m ski razvoj na Op{tinata i nejzino prera s nuvawe voedna od vode~kite op{ ti ni po broj na investicii voRepublika Ma ke do nija.

Po zavr{uvaweto na oficijalniot del od programata, u~ e -s ni cite na Forumot, vo ga-le rijata na Domot na kultura „Ili -nden” imaa mo`nost da ja vidat izlo`bata „Sv. Kliment i Sv.Naum i nivnata duhovna svetlina”, organizirana od Domot nakultura „Ilinden” i Asocija ci ja ta za kultura IKON.Narednata godina Republika Ma ke donija od bele`uva 1100godini od upo ko juvaweto na Sveti Kli ment Ohridski, pa sopostavuvaweto na ovaa izlo`ba vo Domot na kultura„Ilinden” po~na ~e st vu vaweto na ovaa zna~ajna go di{ nina.

Forum za Lokalen ekonomski

Page 5: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

5www.ilinden.gov.mk

i razvoj na Op{tina Ilinden

Page 6: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

I N V E S T I C I I

6 www.ilinden.gov.mk

Vo loklanata ekonomska zonaMarino-Kadino vo Op{tina Il i - nden, gradona~alnikot @i ka St -o janovski, vi cepre mi e rot i mi ni -s ter za finansii Zo ran Sta v-r - eski i sopstvenicite Sto jmenJordanovski i Goran Jordanovskigo pu{tija vo upo t re ba noviotobjekt na kompanijata „Grand fudskorporej{n”.

Na povr{ina od 6.000 metrikvadratni, kompanijata „Grandfu ds korporej{n” otvori eden odnajgolemite sofisticirani po-go ni na Balkanot i vo Jugo is-to~na Evropa za proizvodstvo nakroasani, so vkupna invsticija od6,5 milioni evra i ovozmo`i ot -vo rawe na novi 200 vrabotuvawe,od koi 90 rabotni mesta vo pro iz - vo dstveniot pogon i 110 rabotni

mesta vo distributivnata mre`a.Gradona~alnikot @ika Sto ja -

novski istakna deka ova e edna odnajgolemite investicii vo Op { -ti na Ilinden koja, kako i drugitepridonesuva za lokalen ekonoms-ki razvoj i za otvarawe novi ra -bo tni mesta.

Vicepremierot Zoran Sta v re -ski na otvoraweto istakna dekacelta i na centralnata i na lo -kalnata vlast e da dade podd r -{ka na vakvi uspe{ni biznisi i

poso~i deka Vladata raboti naso zdavawe povolna biznis kli-ma.

Sopstvenikot i osnova~ot nakompanijata, Stojmen Jor dano v s kiistakna deka po~etocite na ovaauspe{na semejna prikazna po~ nu -va at pred 25 godini i iz ra zi za -dovolstvo {to nivnata vizijastanala realnost.

Glavniot izvr{en direktorGo ran Jordanovski istakna dekast anuva zbor za kompletno sop-

stvena investicija i deka sporedin staliraniot kapacitet e najgo -lema fabrika za pro iz vo d stvo nakroasani vo ovoj del na Ev ro pa.

So otvoraweto na noviot sto -pa nski objekt na „Grand fuds kor-porej{n” se prodol`uva in ve -sticiskiot ciklus vo Op {-ti-na ta, biznis semejstvoto na Op { - tina Ilindense zgolemuva so nov~len so {to se pridonesuva zanamaluvawe na stapkata na ne v -ra botenosta.

l Pokazatel, indikator zaodr`liv LokalenEkonomski Razvojvo op{tinaIlinden, pretstavuva izgradbata ipu{taweto voupotreba na noviproizvodstvenipogoni, koi vo kontinuitetkreiraat novi,realni, slobodnirabotni mesta.

„Grand fuds korporej{n“ nova investicija od 6,5 milioni evra

Page 7: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

I N V E S T I C I I

7www.ilinden.gov.mk

Vo pri sus tvo na po go lem brojgra |a ni i sto pan stve ni ci vo lo -kal na ta eko nom ska zo na Ma ri no-Ka di no, vo Op{ti na Ilin den, nasve ~en na ~in be {e pos ta ven ka -men te mel nik za otpo~ nu vawe sograd ba na nov sto pan ski objekt naavstris ka ta kom pa ni ja od oblas -

ta na tek stil na ta indus tri ja„Tek sport”.

Ka men te mel ni kot go pos ta vi -ja gra do na ~al ni kot na Op{ti naIlin den, @i ka Sto ja nov ski i so -p stve ni kot na kom pa ni ja ta „Te k - sport”, Otmar [naj der.

Kom pa ni ja ta „Tek sport” od

Avstri ja ko ja {to se za ni ma va sopro iz vod stvo na za{ tit na oble -ka, vo Op{ti na Ilin den po~ na dagra di fab ri ka na pov r{i na od5.000 met ri kvad rat ni. Spo redinves ti to ri te, vkup na ta inves -ti ci ja izne su va po ve }e od 4 mi -li o ni evra, pri {to }e se otvo rat

450 do 500 no vi ra bot ni mes ta.l De nes sme po seb no ra dos -

ni i sre} ni za toa {to zna e mede ka „Tek sport”, ka ko stran skadi rek tna inves ti ci ja, }e do ne -se no vi teh no lo gii, }e usvoino vi prak ti ki, }e pre ne se mno -gu znaewe, i spo red na ja vi te nainves ti to rot otvo rawe na po -ve }e od 450 no vi slo bod ni ra -bot ni mes ta, a so toa i re {a -vawe na egzis ten ci jal ni te pra -{awa na po ve }e se mej stva odna {a ta op{ti na i re gi o not, is -tak na gra do na ~al ni kot Sto ja -nov ski obra }aj ki im se na pri -sut ni te za vre me na pos ta vu -vaweto na ka men-te mel ni kot.

Pri toa, toj istak na de ka egord {to kom pa ni ja ta „Tek sport”sta nu va del od go le mo to biz nisse mej stvo na Op{ti na Ilin den,oso be no {to sta nu va zbor za ednaod po go le mi te inves ti cii, no iza kom pa ni ja ko ja {to ka ko te melgo ima se mej ni ot biz nis.

Otmar [naj der iska ̀ u vaj }igo le ma bla go dar nost do gra do na -~al ni kot Sto ja nov ski i ne go vi teso ra bot ni ci, koi, ka ko {to re ~e,ima at go le ma zas lu ga za re a li za -ci ja ta na ovoj pro ekt, istak na de -ka „Tek sport” e pro iz vo di tel sonaj vi sok i na ji no va ti ven kva li -tet na pro tiv po ̀ ar na oble ka vosve tot. Pri toa, toj do da de de kainves ti ci ja ta vo Op{ti na Ilin -den e naj go le ma ta inves ti ci ja nakom pa ni ja ta „Tek sport”.

Pos ta ven ka men-te mel nik na noviot sto pan ski objekt na „Tek sport“

Page 8: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

I N V E S T I C I I

8 www.ilinden.gov.mk

Vo Tehnolo{ko industriskatarazvojna zona vo Bunarxik „Sko -pje 1”, vo Op{tina Ilinden, po ~ -

na so rabota fabrikata za pro -iz vodstvo na inflatori za vo z d -u{ni perni~iwa ART Au to mo tiv

Makedonija. Vo novata fa brika,investicija na ame ri ka nskatakompanija KAP-KON, vr e dna 18

milioni evra, ve}e se ot voreni75 rabotni mesta, a sporednajavite na investitorot plani-rani se vkupno 400 vrabotuvawa.

Proizvodite na Kompanijatakoja }e bide izvozno orienti-rana, primarno }e bidat na me ne -ti za evropskiot pazar.

Na sve~enosta po povod otvo-raweto na fabrikata pretseda -te lot na Vladata na RepublikaMakedonija, Nikola Gruevski is -takna deka ART Automotiv Ma -kedonija poseduva najmodernaoprema i visokosofisticiraniproizvodni linii so {to veruvadeka }e bide predizvik za sitestru~ni kadri od Makedonija koi{to }e se pronajdat vo nejzinotorabotewe.

Pritoa, toj dodade deka radu-va faktot {to planovite nainvestitorot ne zapiraat tuka ivo idnina se planira investi-rawe vo tehni~ki centar na kom-panijata koj }e bide dopolnitel-na in`enerska poddr{ka naceliot kapacitet.

Premierot Gruevski naglasideka trendot na novi investiciii otvorawe novi fabriki vo Ma -ke donija }e prodol`i i vonaredniot period.

NOVI 400 VRABOTUVAWA

Amerikanskata kompanija KAP-KON otvori fabrika vo Bunarxik

Page 9: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

I N V E S T I C I I

9www.ilinden.gov.mk

Vo Op{tina Ilinden, po~nada se gradi nov stanbeno-de lo -ven objekt. Kamen temelnikot nanovata zgrada {to se prostitirana 6.000 metri kvadratni stan-ben i 800 metri kvadratni de -lo ven prostor, go postavi gra -do na ~al nikot na Op{tina

Ilinden, @ika Stojanovski.Novata stanbena zgrada so

prizemje, pet kata i potkrovje }eraspolaga so 84 stanovi so raz -li~ na povr{ina, od 40 do 91metar kvadraten, kako i 6 de lo -v ni prostori so povr{ina od 105do 250 metri kvadratni.

Investitor na objektot efirmata „Dva brata graditeli”,a vkupnata investicija ~ini 2,5milioni evra. Noviot stanbeno-deloven prostor treba da bidegotov do krajot na idnata godina.

Spored investitorite, goleme interesot za stanovite vo no -

va ta zgrada, {to samo u{te ed -na{ potvrduva deka Op{tinaIl inden, pokraj toa {to e po sa -ku vana destinacija za golem brojin vestitori od zemjata i od st r -a n stvo, poslednive godini sta -nu va i posakuvano mesto za`iveewe.

Postaven kamen temelnik na nova stanbena zgrada

Page 10: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

10 www.ilinden.gov.mk

l Op{ti na Ilin den pos led -ni ve ne kol ku go di ni kon ti nu i -ra no be le ̀ i uspe si na po ve }epo liwa, no naj ~es to be {e vocen ta rot na vni ma ni e to na jav -nos ta po ra di go le mi ot broj nainves ti cii koi {to se re a li zi -ra aa vo lo kal ni te eko nom skizo ni. [to zna ~at ovie inves ti -cii za `i te li te na op{ti na ta?

- Inves ti cis ki cik lus vo pos -led ni ve go di ni pret sta vu va pro -iz vod i plod na spro ve du vawe ire a li za ci ja na re a len i efek ti -ven kon cept za ovoz mo ̀ u vawe po -vol ni uslo vi za vlez na inves ti -cii vo Op{ti na Ilin den, {topri do ne su va za odr`liv lo ka leneko nom ski raz voj, ka ko i re gi o na -len raz voj.

Ova se dol ̀ i pred se na po -vol ni te uslo vi {to Op{ti naIlin den im gi nu di na inves ti to -ri te, nis ki te ce ni na gra de` no tozem ji{ te i ma li te da va~ ki zainves ti to ri te, dob ro to pla ni -rawe na pros to rot, ka ko i inten -ziv ni te vlo ̀ u vawa vo kva li tet napat na i ko mu nal na infras truk tu -ra. O~e ku va ni te eko nom ski be ne -fi cii od inves ti ci i te se sos to jatvo na ma lu vawe na nev ra bo te nos -ta, na ma lu vawe na ekstrem na tasi ro ma{ ti ja, pos tig nu vawe zab -rzan odr`liv lo ka len eko nom skiraz voj, po dob ru vawe na kva li te -

tot na `i vot na na se le ni e to, ino vi ra bot ni mes ta na dolg rok.

Vo Op{ti na Ilin den se ofor -me ni 9 lo kal ni eko nom ski zo ni, apro cen tot na isko ris te nost naindus tris ki te zo ni so pov r{i naod 10,5 mi li o ni met ri kvad rat niizne su va 91 %.

Od po ~e to kot na pro ce sot nade cen tra li za ci ja ta, vo lo kal ni teeko nom ski zo ni vo Op{ti na ta seostva ri ja 168 inves ti cii, od koi31 stran ska di rek tna inves ti ci ja(SDI) i toa od Evro pa, Ame ri ka iso sed ni te zem ji (Ger ma ni ja, Ho -lan di ja, Ve li ka Bri ta ni ja, Tur ci -ja, So e di ne ti te Ame di kan skiDr`a vi, Bel gi ja, Ita li ja, Ru si ja,Avstri ja, Unga ri ja, Hrvat ska, Slo -ve ni ja, Grci ja...).

Naj go lem del od ovie kom pa niise mik ro, ma li i sred ni pret pri -ja ti ja, mik ro do 9 vra bo te ni, ma likoi {to vra bo tu va at do 50 li ca isred ni pret pri ja ti ja do 200 vra -bo te ni.

Bla go da rej }i na vak vi te na {iza lo` bi izmi na ti te go di ni kon -ti nu i ra no ja na ma lu vav me nev ra -bo te nos ta. Ta ka, nev ra bo te nos tako ja {to vo 2008 go di na izne su va -{e 38 %, go di na va zak lu~ no sovto ri ot kvar tal izne su va 12 %.

No, ne zas ta nu va me tu ka,Op{ti na Ilin den i po na ta mu }eosta ne mak si mal no pos ve te na na

pre diz vi kot kon inves ti ci i te. ]ese za lo ̀ i me ovoj kon ti nu i tet nana ma lu vawe na stap ka ta na nev -ra bo te nost da pro dol ̀ i i voidni na. Za toa {to nie ima meobvrska kon idni te ge ne ra cii koitre ba da ima at vo naj ma la mer kadva pa ti po po vol ni uslo vi za po -do bar `i vot, ka ko i so li den so -ci jal no uram no te ̀ en eko nom skiraz voj.

l Kol ku e zna ~aj na kva li tet -na ta lo kal na ta pat na infras -truk tu ra za lo kal ni ot eko nom -ski raz voj?

-Inten ziv ni te inves ti cii ivlo ̀ u vawa vo kva li tet na pat nainfras truk tu ra, pri do ne su va atza odr`liv lo ka len eko nom ski iso ci ja len raz voj, obez be du vawe napo vol ni uslo vi za vlez na do ma{ -ni i stran ski inves ti cii, po dob -ru vawe na uslo vi te za `i vot i`i vot ni ot stan dard, kon ku ren -tnost i ovoz mo ̀ u vawe na kva li -te ten `i vot na si te u~es ni ci volo kal na ta za ed ni ca.

Za toa, edna od pri o ri tet ni teoblas ti za raz voj na Op{ti naIlin den e po dob ru vawe na lo -kal na ta pat na infas tur ktu ra,izgrad ba, re kon struk ci ja i re ha -bi li ta ci ja na op{tin ski te uli cii pa ti{ ta, po dob ru vawe nainfras truk tu ra ta vo lo kal ni teeko nom ski zo ni i sto pan ski te

kom plek si, izgrad ba na mos to vi,pe {a~ ki i ve lo si ped ski pa te ki.

Niz te ri to ri ja ta na op{ti naIlin den se pros ti ra at 275 ki lo -met ri lo kal ni uli ci i pa ti{ ta.Sog las no prog ra ma ta za po dob ru -vawe na pat na ta infras truk tu ra-izgrad ba, re kon struk ci ja, sa na ci jai re ha bi li ta ci ja na lo kal ni teuli ci i pa ti{ ta i prog ra ma ta zapo dob ru vawe na infras truk tu ra -ta vo sto pan ski te kom plek si i volo kal ni te eko nom ski zo ni vo te -kot na 2015 go di na za izgrad ba na16 ki lo met ri lo kal ni uli ci i pa -ti{ ta se inves ti ra at 100 mi li o nide na ri, so {to }e se vli jae nazna ~i tel no po dob ru vawe na lo -kal na ta pat na infras truk tu ra.

l Kol ku vlo ̀ u vawata voobra zo va ni e to se va` ni zaidni na ta na edna op{ti na?

-Obra zo va ni e to pret sta vu vaedna od naj zna ~aj ni te oblas ti zaraz voj i fak tor na sov re me ni otrast. Inves ti raweto, osov re me -nu vaweto i unap re du vaweto nakva li te tot na obra zov ni ot pro cese gla ven dvi ga tel za odr`liveko nom ski i so ci ja len raz voj nalo kal na ta za ed ni ca.

Ka pi tal ni te inves ti cii voobra zo va ni e to se od ogrom no zna -~ewe za idni na ta na edna lo kal -na sa mo up ra va. Toa e impe ra tiv,oso be no de nes ko ga e vre me nakre vawe na nor mi te, vred nos ti tei stan dar di te vo obra zo va ni e to.Nie go za po~ nav me ovoj pro ces vona {i te u~i li{ ta, vo tri cen tral -ni i pet pod ra~ ni osnov ni u~i -li{ ta vo koi u~at 2.000 u~e ni ci,ka de go di{ no se za pi {u va at po200 prva ~iwa, i no vo to sred noop{tin sko stru~ no u~i li{ te zaelek tro teh ni ka, infor ma ti ka,Infor ma ti~ ko Ko mu ni ka cis kiTeh no lo gii(IKT) i avto ma ti ka, so200 u~e ni ci, koe ovaa go di na ja

Nev ra bo te nos ta vo Op{tina@I KA STO JA NOV SKI, GRA DO NA ̂

l „Uspe{ na inves ti tor ska des ti na ci ja“, „Eko nom ski ti gar vo re gi o not“ se sa mo del od epi te ti te {to ~es to gi sre }a va me vo me di u mi te, a se odne su va at na Op{ti na Ilin den. Bla go da rej }i na mno gub roj ni teinves ti cii i otvo raweto na no vi ra bot ni mes ta ovaa Op{ti na ko ja {to epoz na ta po pri me na ta na ino va ti ven pris tap vo ra bo teweto, pos led ni vego di ni za ze ma po ~es no mes to na si te re le van tni biz nis ma pi. No, {to eu{te poz na ~aj no lo kal ni te eko nom ski po li ti ki pro do ne soa Op{ti naIlin den de nes da ima nev ra bo te nost od 12 %, {to e naj ma la stap ka na nev ra bo te nost za be le ̀ a na vo na {a ta zem ja. Se to ova e pri ~i na za raz go vorso prvi ot ~o vek na ovaa op{ti na, gra do na ~al ni kot @i ka Sto ja nov ski.

Page 11: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

11www.ilinden.gov.mk

pri mi tre ta ta ge ne ra ci ja sred -no{ kol ci.

So kon ti nu i ra ni te vlo ̀ u vawavo obra zo va ni e to na u~e ni ci te imse obez be de ni kva li tet ni uslo viza po ka ̀ u vawe na svo i te spo sob -nos ti i pos tig nu vawe na vi so kire zul ta ti vo obra zov ni ot pro ces.Nie mo ra me da sto ri me po ve }e zaobra zov ni te pot re bi na u~e ni ci teda bi dat so ob raz ni so ba rawatana idni na ta.

Vo pos led ni te pet go di ni vope ri o dot od 2010 go di na do de nesvo de lot na po dob ru vawe na obra -zo va ni e to i obra zov ni ot pro cesvo Op{ti na Ilin den inves ti rav -me 200 mi li o ni de na ri ili ne{ topo ve }e od 3 mi li o ni evra.

Re a li zi rav me pro ek ti na so ~e -ni kon ovoz mo ̀ u vawe na kva li -tet ni uslo vi vo obra zo va ni e to soizgrad ba na no vo u~i li{ te, dog -rad ba na u~i li{ ta ta so no viu~il ni ci, re kon struk ci ja na u~i -li{ ni te zgra di, sta ri te i dot ra -e ni pro zor ci i vra ti se za me ne tiso no vi so top lot na izo la ci ja,izgra div me no vi to a le ti i kom -plet no re no vi ra ni pros to rii,opre miv me u~i li{ ni la bo ra to riiso sov re me na opre ma, i vo ve dov mesis te mi za greewe i la dewe, koiko ris tat obnov li vi, alter na tiv -ni izvo ri na ener gi ja, so {to u~i -li{ ni te objek ti sta naa ener get -sko-efi kas ni.

Ovoz mo ̀ iv me u~es tvo naeksper ti od kom pa ni i te vo nas -tav ni ot pro ces, pre ku prak ti~ nanas ta va i obu ka za u~e ni ci te odsred no to stru~ no u~i li{ te„Ilin den”. Pot pi {av me me mo ran -du mi za so ra bot ka so kom pa ni i te:MEP SO, Xon son Me ti, Van Hol,Xon son Kon trols, Ke met elek tro -niks i OKTA, so cel u~e ni ci te ne -pos red no da ima at mo` nost zasle dewe i aktiv no u~es tvo vo

pro ce sot na pro iz vod stvo vo kom -pa ni i te, so {to }e se stek nat sone op hod no to prak ti~ no iskus tvokoe }e im bi de zna ~a en pre dus lovna pa za rot na tru dot .

l Op{ti na Ilin den e edna odprvi te op{ti ni vo dr`a va ta{to inves ti ra {e vo pri me na naener get ska efi kas nost vo jav ni -te op{tin ski usta no vi. Ka ko seodvi va ovoj pro ces?

- Op{ti na Ilin den e edna odprvi te op{ti ni vo na {a ta dr`a va{to po~ na so pri me na na alter na -tiv ni te, obnov li vi izvo ri naener gi ja vo jav ni te op{tin skiobjek ti, a iskus tva ta od uspe{ na -ta imple men ta ci ja na prvi ot pro -ekt od va kov vid be {e pot tikop{ti na ta ce los no da se pos ve tina ener get ska ta efi kas nost. Sopri me na na ener get sko-efi kas nisis te mi za greewe i la dewe, soisko ris tu vawe na top li na ta napod zem ni te vo di, se pos tig nu va atza{ te di do 40 pro cen ti od tro {o -ci te za elek tri~ na ener gi ja iener gen si za za top lu vawe, so {tose ovoz mo ̀ u va po dob ru vawe nauslo vi te vo obra zo va ni e to iobra zov ni ot pro ces, kva li tet niuslo vi za det ska za{ ti ta, soz da -vawe na uslo vi za raz voj na kul -tu ra ta i kul tur no to `i veewe voop{ti na ta, ka ko i za{ ti ta na `i -vot na ta sre di na. Ener get sko-efi kas ni sis te mi za greewe i la -dewe, so isko ris tu vawe na top li -na ta na pod zem ni te vo di Op{ti naIlin den ve }e re a li zi ra {e voSred no to op{tin sko stru~ no u~i -li{ te „Ilin den”, vo det ska ta gra -din ka „Go ce Del ~ev”, vo Do mot nakul tu ra „Ilin den, vo osnov no tou~i li{ te „Go ce Del ~ev”.

l Gra de` na ta ekspan zi ja voOp{ti na Ilin den pro dol ̀ u vaso za si le no tem po. Vo tek e re a -li za ci ja na u{te ne kol ku ka pi -

tal ni pro ek ti. Za {to to~ no sta -nu va zbor?

- Na ne kol ku lo ka cii voOp{ti na Ilin den vo tek e re a li -za ci ja na po ve }e ka pi tal ni pro -ek ti od go le mo zna ~ewe za `i te -li te na si te 12 na se le ni mes ta.Vo Mi la di nov ci se gra di novobjekt za ambu lan ta so {to }e seovoz mo ̀ at kva li tet ni zdrav -stve ni uslu gi za `i te li te od Mi -la di nov ci, Buj kov ci, Mr{ev ci,Bu ~in ci, Te ki ja i Deqadrov ci, ana pa ci en ti te }e im bi dat na ras -po la gawe dve ordi na cii za op{tame di ci na, pros to ri ja za inter -ven cii, pros to ri ja za vak ci na cii,la bo ra to ri ja, apte ka, sto ma to -lo{ ka ordi na ci ja, ~e kal na ka ko iopti ma len broj na to a le ti.

Vo tek e re a li za ci ja na pro ek -tot za zgo le mu vawe na ka pa ci te -tot na op{tin ska ta det ska gra -din ka „Go ce Del ~ev” so izgrad bana nov del na pov r{i na od 650met ri kvad rat ni. So re a li za ci ja -

ta na ovoj pro ekt vo de lot na det -ska ta za{ ti ta }e bi dat izgra de nino vi 5 za ni mal ni za zgri ̀ u vawena 120 de ca, so {to vkup ni ot ka -pa ci tet na gra din ka ta }e bi de 350de ca.

Isto ta ka, inten ziv no ra bo ti -me i na izgrad ba na pat na tainfras truk tu ra, na ne kol ku lo -ka cii vo Op{ti na ta vo tek eizgrad ba, re kon struk ci ja i sa na -ci ja na po ve }e uli ci.

Vo kon ti nu i tet, inten ziv no sera bo ti na ~is tewe, ni ve li rawe iodr`u vawe na otvo re ni te odvod -ni ka na li, za za fa }awe i odve du -vawe na atmos fer ski te vo di,zak lu~ no so tre ti ot kvar tal zaovaa go di na opfa te ni se 25 km ka -nal ska mre ̀ a.

So re a li za ci ja ta na ovie pro -ek ti zna ~i tel no }e se pri do ne seza po dob ru vawe na kva li te tot na`i vo tot na gra |a ni te.

Pre ze me no od „Ve ~er“

a Ilinden na ma lena na 12%^AL NIK NA OP[TI NA ILIN DEN:

Page 12: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

U R B A N I Z A M

12 www.ilinden.gov.mk

So ve totna Op{ti naIlin den do ne senov urba nis ti~ kiplan za na sel baIlin den, ~i ja {topov r{i na na plan skiopfat izne su va357,38 hek ta ri, zaplan ski pe ri od2015-2025 go di na.

So do ne su vaweto naurba nis ti~ ki ot plan zaIlin den so raz ra bot ka nablok 3, 4, 5, 13, 14, 24, 26, 32,33 se pred vi du va at sled ni -te kla si na na me ni: do mu -vawe, ko mer ci jal ni i de lov ni na -me ni, jav ni insti tu cii, les na i ne -za ga du va~ ka indus tri ja, ze le ni lo irek re a ci ja i infras truk tu ra.

So cel da im izle ze vo pres retna ba rawata na svo i tegra |a ni, no i na po ten ci -jal ni te do ma{ ni i st -ran ski inves ti to ri, aso g las no stra te gi ja taza lo ka len eko nom skiraz voj, Op{ti na Ilin den ena so ~e na kon urba ni zi rawena pros to rot. Vo izmi na ti otpe ri od do ne se ni se urba -nis ti~ ki pla no vi za Ma -ri no, ~i ja {to pov r{i nana plan ski opfat izne -su va 204,39 hek ta ri i zaKa di no ~i ja {to pov r{i nana plan ski opfat izne -su va 135,5 hek ta ri, so{to vkup no, so no vi oturba nis ti~ ki plan zaIlin den, do se ga seurba ni zi ra ni 697,27hek ta ri, {to e od og ro -m no zna ~ewe vo imple men ti -raweto na vi zi ja ta za raz vo jot naOp{ti na ta vo na red ni te 50 go di ni.

Vo fun kci ja na lo kal ni ot eko -nom ski raz voj, so no seweto na urba -nis ti~ ki te pla no vi za Ilin den,Ma ri no i Ka di no se ovoz mo ̀ i ja no -vi 3.000 ne iz gra de ni gra de ̀ni par -ce li za indi vi du al no do mu vawe vo

se mej ni ku }i. Ovase vklo pu va vokon cep tot na Op{ti na Ili -n den za efti ni grad bi za

`i te li te koi {to sa ka at daizgra dat sop stve ni do mo vi.

So do ne su vaweto na no vi teurba nis ti~ ki pla no vi se ovoz mo -

`u va gra |a ni te da mo ̀ at da gi pri -ba vat pot reb ni te odob re ni ja za gra -dewe, za dog rad bi, nad grad bi, re -kon struk cii na svo i te objek ti, ka koi vklo pu vawe na ve }e le ga li zi ra -ni te objek ti. Pok raj dru go to, soottu |u vaweto na dr ̀ a -v no gra de ̀no zem ji{ tese ovoz mo ̀ u va priv -

le ku vawena no vi in -

ve s ti cii, a sotoa i zab rzan

odr`liv eko -nom ski raz voj i

otvo rawe na no vira bot ni mes ta. Isto

ta ka, se ovoz mo ̀ u vapobrz raz voj pre ku po di -

gawe na stan dar dot nakul tur no-obra zov ni te i

spor tski objek ti i re {a -vawe na prob le mot so atmos -

fer ski vo di i re gu li rawe naotvo re ni te odvod ni ka na li.

Op{ti na Ilin den }e se za la gaza dos led no spro ve du vawe na urba -nis ti~ ki te pla no vi, po ra di {to impre po ra ~u va na inves ti to ri te, ar-hi tek ti te, ge o de ti te, pro ek tan ti tei osta na ti te u~es ni ci ka ko par tne -ri vo re a li za ci ja ta na urba nis ti~ -ki te pla no vi, vni ma tel no da pris -ta pu va at kon niv na ta re a li za ci ja,da gi sle dat na me ni te i mak si mal noda gi po ~i tu va at odred bi te od do -ne se ni te pla no vi.

Op{ti na Ilin den inten ziv nora bo ti i na do ne su vawe na op{tiakti za urba ni za ci ja na dru gi te 9na se le ni mes ta ~i ja {to vkup na pov -r{i na na plan ski opfat izne su va560 hek ta ri.

l So ve tot na Op{ti na Ilin den gi do ne se no vi teurba nis ti~ ki pla no vi za na sel ba Ilin den ~i ja{to pov r{i na na plan ski opfat izne su va 357,38hek ta ri, za na se le no mes to Ma ri no, ~i ja {to pov -r{i na na plan ski opfat izne su va 204,39 hek ta ri iza na se le no mes to Ka di no ~i ja {to pov r{i na naplan ski opfat izne su va 135,5 hek ta ri

Doneseni novi urbanisti~ki planovi

za Ilinden, Marino i Kadino so vkupna

povr{ina od 700 hektari

Planovite mo`at da se vidat na veb sajtotna Op{tina Ilinden, na sledniot link:http://ilinden.gov.mk/urbanistichki-planovi

Page 13: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

13www.ilinden.gov.mk

A K T U E L N O

Za me ni kot na pret se da te lotna vla da ta za dol ̀ en za eko nom -ski pra {awa Vla di mir Pe {ev -ski, za ed no so so ra bot ni ci te itim pret stav ni ci na dr`av ni teinsti tu cii pres to ju va {e vo ra -bot na po se ta na Op{ti na Ilin -den.

Za ed no so gra do na ~al ni kot naOp{ti na Ilin den, @i ka Sto ja -nov ski bea po se te ni po ve }e lo -ka cii vo Op{ti na ta ka de {to sevo tek inten ziv ni gra de` niaktiv nos ti. Pri toa, bea ostva -re ni sred bi so gra |a ni te koi jaisko ris ti ja mo` nos ta da pos ta -vat pra {awa, da uka ̀ at naizves ni prob le mi, no i da da datsvoi pred lo zi i su ges tii za re a -li za ci ja na raz ni pro ek ti.

Vi cep re mi e rot Pe {ev ski igra do na ~al ni kot Sto ja nov skipri sus tvu vaa na pos ta vu vawetona eden od {es te pre pum pni ure -di, ka ko del od pro ek totIzgrad ba na fe kal na ka na li za -ci ja so pre ~is ti tel na sta ni ca vona sel ba Ilin den, eden od ka pi -tal ni te pro ek ti na Op{ti naIlin den. Gra do na ~al ni kot Sto -ja nov ski go infor mi ra {e vi cep -re mi e rot Pe {ev ski de ka soizgrad ba ta na ovoj, do se ga se re -a li zi ra ni 3 seg men ti od fe kal -na ta ka na li za ci ja vo n.m. Ma ri -no, n.m. Ka di no i nas. Ilin den sokoi se opfa te ni 1.000 do ma }in -stva, odnos no 4.000 `i te li, pri{to se inves ti ra ni 100 mi li o nide na ri.

Be {e po se te na i det ska ta

gra din ka „Go ce Del ~ev” ka de {toe vo tek izgrad ba na nov del sopov r{i na od 650 met ri kvad rat -ni, pri {to se gra dat 7 za ni mal -ni, se pro {i ru va kuj na ta i segra di no va sa la za pri red bi ima ni fes ta cii so {to ka pa ci te -tot na gra din ka ta }e bi de zgo le -men za 170 de ca, ta ka {to se gagra din ka ta }e mo ̀ e da zgri ̀ u va400 de ~iwa. Vkup na ta inves ti -ci ja za no vi ot del od gra din ka ta

izne su va 15 mi li o ni de na ri.Isto ta ka se pri sus tvu va {e i

na sa na ci ja ta na uli ca „534” von.m. Ma ri no, vo dol ̀ i na od 330 i{i ro ~i na od 5,5 met ri, za {toOp{ti na Ilin den inves ti ra 2mi li o na de na ri.

Po se ta ta na Op{ti na ta zav -r{i vo lo kal na ta eko nom ska zo -na Ma ri no-Ka di no i ho lan dskafab ri ka za ra bot na i za{ tit naoble ka VPTEX Ma ke do ni ja. Ovaa

kom pa ni ja ve }e dve go di niuspe{ no sto pa ni su va i zna ~i -tel no pri do ne su va za eko nom -ski ot raz voj na Op{ti na Ilin -den. Lo kal na ta eko nom ska zo naMa ri no-Ka di no e so pov r{i naod 115 hek ta ri, ima 50 gra de` nipar ce li na koi go lem del odsto pan ski te objek ti se izgra de -ni i pre da de ni vo upot re ba, delse vo zav r{na fa za od grad ba ta,a del po~ nu va at da se gra dat.

Vi cep re mi e rot Pe {ev ski vo ra bot na po se ta na Op{ti na Ilin den

Page 14: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

14 www.ilinden.gov.mk

Vo n. Ilinden e pu{tena voupotreba fekalna kanalizacijaza prifa}awe, tretman i odve-duvawe na otpadnite vodi sopre~istitelna stanica - seg-ment 7.

So izgrad ba ta na ovoj seg mentod fe kal na ta ka na li za ci ja, soka pa ci tet od 1.250 ekvi va -lent/`i te li i ka na li za cis kisis tem vo dol ̀ i na od 3.200 met -ri se pri fa }a at otpad ni te vo diod 330 do ma }in stva od ovaa na -sel ba, kako i od Sre d no tostru~no u~ili{te „Il inden“ iod detskata gra di n ka „GoceDel~ev“.

Vkup na ta vred nost na ovojpro ekt izne su va 30 mi li o ni de -na ri, sred stva obez be de ni odbu xe tot na Op{ti na Ilin den.

Ga do na ~al ni kot @i ka Sto ja -nov ski, so cel da se za poz nae nasa mo to mes to ka ko te ~at zav -r{ni te aktiv nos ti od iz gra d ba -ta na ka na li za ci o ni ot sis tem vona sel ba Ilin den, be {e vo obi -kol ka na pre ~is ti tel na ta sta -ni ca, izgra de ni te pre pum pniure di, a pri sus tvu va {e i napov rzu vaweto na det ska ta gra -din ka i sred no to op{tin skostru~ no u~i li{ te na sis te mot.

So izgrad ba ta na seg men totvo na sel ba Ilin den, za ed no sodo se ga pre da de ni te vo upot re badva seg men ta vo na se le ni temes ta Ma ri no i Ka di no, opfa -te ni se 1.000 do ma }in stva, od -nos no 4.000 `i te li. Vkup na tainves ti ci ja za ovie seg men ti

izne su va 100 mi li o ni de na ri. Inves ti raweto vo ko mu nal -

na ta infras truk tu ra e od vi -tal no zna ~ewe za lo kal ni oteko nom ski raz voj i po dob ru -vaweto na inves ti cis ka ta kli -ma vo Op{ti na ta, po ra di {toizgrad ba ta na fe kal na ta ka na -li za ci ja za za fa }awe i tret manna otpad ni te vo di pret sta vu vaprv pri o ri tet de fi ni ran od

stra na na gra |a ni te na Op{ti naIlin den. Za re a li za ci ja na ovojpro ekt izra bo te na e Stu di ja iPro ekt za si te 12 na se le ni mes - ta na ce la ta te ri to ri ja naOp{ti na Ilin den.

Sis te mot za pri fa }awe itret man na otpad ni te vo di nate ri to ri ja ta na Op{ti na Ilin -den se so so toi od po ve }e seg -men ti ko i{ to ra bo tat ne za vis no

eden od drug, {to pret sta vu vapred nost, bi dej }i seg men ti temo ̀ at da se gra dat vo za vis nostod ras po lo` li vi te fi nan sis kisred stva.

So ogled na toa {to sta nu vazbor za ska pa inves ti ci ja, za ~ieostva ru vawe e pot re ben po dolgvre men ski pe ri od, vo nej zi na tare a li za ci ja pri o ri tet ima atna se le ni te mes ta so po vi so koni vo na pod zem ni te vo di. Vo teke pod go tov ka na pla no vi i prog -ra mi {to tre ba da gi usvoi So -ve tot na Op{ti na Ilin den, pri{to }e bi dat de fi ni ra ni pri o -ri tet ni te na se le ni mes ta ka de{to }e pro dol ̀ i da se gra di ka -na li za ci o ni ot sis tem.

Ova e kon cep tot {to go spro -ve du va Op{ti na Ilin den so pri -me na na ma li pre ~is ti tel ni sta -ni ci za pri fa }awe, tret man iodve du vawe na otpad ni te vo di, a}e prodol`i da go primenuva i voidnina vo izgradbata na novitesegmenti od fekalnata kanal-izacija.

So izgrad ba ta na fe kal na taka na li za ci ja so pre ~is ti tel nista ni ci se pri do ne su va za pok -va li te ten `i vot na gra |a ni te iza{ te da vo do ma{ ni ot bu xet zasred stva ta koi {to gra |a ni te gipla }aa za ~is tewe na sep ti~ ki -te ja mi, ka ko i za{ ti ta na `i -vot na ta sre di na.

Fekalna kanalizacija vo n. Ilinden

Page 15: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

I N F R A S T R U K T U R A

15www.ilinden.gov.mk

Vo n.m. Ajvatovci realizirane Proektot Izgradba na pe {a-~ ko-izletni~ka pateka {to vo -di kon izletni~koto mesto voova naseleno mesto, vo dol`inaod 770 metri. Vkup na ta inves -ti ci ja za ovoj pro ekt {to Op{-ti na Ilin den go re a li zi ra pre -ku Prog ra ma ta za ru ra len raz vojna Vla da ta na Re pub li ka Ma ke -do ni ja, izne su va 6,8 mi li o nide na ri.

So imple men ta ci ja ta na ovojzna ~a en pro ekt }e se izvr{iure du vawe na pe {a~ ko-izlet -ni~ ka pa te ka, ko ja go pov rzu vaAjva tov ci so izlet ni~ ko to mes -to, ~ie {to po {u mu vawe ne kol -ku go di ni be {e opfa te no soakci ja ta "Den na drvo to-za sa dija svo ja ta idni na".

Ovaa lo ka ci ja e atrak tiv na i

inten ziv no se ko ris ti od stra nana gra |a ni te, ka ko od Op{ti naIlin den ta ka i od mno gu dru gimes ta.So pro ek tni te aktiv nos ti}e se ovoz mo ̀ i ce los no ure du -vawe na pe {a~ ko-izlet ni~ ka tapa te ka so asfal ti rawe, ka ko inej zi no osvet lu vawe i pos ta vu -vawe na klu pi i kor pi za otpa -do ci, so {to izlet ni~ ka ta pa -te ka ce los no }e ja do bie svo ja tafun kci o nal nost.

So ra li za ci ja ta na ovoj pro -ekt so pod dr{ka na Vla da ta naRe pub li ka Ma ke do ni ja di rek tno}e se pri do ne se za po dob ru -vaweto na kva li te tot na `i votvo ru ral ni te sre di ni, obno va iraz voj na na se le ni te mes ta, ka -ko i za ~u vu vawe i unap re du -vawe na tra di ci o nal ni te vred -nos ti vo ru ral ni te pod ra~ ja.

Izgrad ena pe {a~ ko-izlet ni~ ka pa te ka kaj n.m. Ajva tov ci

Page 16: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

K U L T U R A

16 www.ilinden.gov.mk

Izlo`bata ja otvori akadem-skiot slikar Novica Trajkovski, aso prigodna re~ za nejzinotozna~ewe na prisutnite qubitelina umetnosta im se obrati pretse-datelot na Asocijacijata za kul-tura IKON, m-r Klime Korobar.

l Sveti Kliment i SvetiNaum se tvore~ka inspiracija naslikarite, muzi~arite, ko pa ni -~a rite i poetite. Tie se otvore-na tema i motiv, sekoga{dlaboko inspirativen i bla go -ro den za tvore~ka kreacija, za -toa {to, preku nivnata svetlinau{te pove}e se zacvrstuva na { -iot identitet i alkite na na { -iot duhoven kontinuitet. Nietreba da sme gordi i blagodarnina Kliment i Naum, osobenodenes koga na{eto, kako {to birekol Bla`e Koneski, „sma ~ ka -no pleme” e od segde pritisna-to, nepravedno dovedeno duri ivo apsurdna situacija da gobrani sopstveniot identitet,istakna za vreme na otvorawetona izlo`bata Ko ro bar.

Pritoa, zablagodaruvaj}i im sena site umetnici koi dadoa svojpridones vo realizacijata naovaa izlo`ba toj istakna deka

Izlo`ba „Sv. Kliment i Ssvetlina“ vo Domot n

l Vo organizacija na Domot na kultura „Ilinden“ i Asocijacijata za kultura IKON, vo Domot na kultura „Ilinden“, vo Op{tina Ilinden otvorena e izlo`bata „Kliment i Naum i nivnata duhovnasvetlina“. Narednata godina Republika Makedonija odbele`uva 1100 godini od upokojuvaweto naSveti Kliment Ohridski, pa so postavuvaweto na ovaa izlo`ba vo Domot na kultura „Ilinden“po~na ~estvuvaweto na ovaa zna~ajna godi{nina.

Page 17: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

K U L T U R A

17www.ilinden.gov.mk

sozdadenite dela na eminentnitemakedonski umetnici govorat zazacvrstuvaweto na korenite, po -~i tta i pietetot kon de lo to naSveti Kliment i Sveti NaumOhridski, koi se eden od naj - mo}nite stolbovi na na{eto pos-toewe i identitet.

Na izlo`bata {to }e bideotvorena do 20 dekemvri qu bi te -lite na umetnosta imaat mo ̀ nostda vidat triesettina dela nadvaesettina avtori kako Va s-koTa{kovski, Gligor ^emerski, No -vi ca Trajkovski, Simon [e mov,Pavle Kuzmanovski, Petar Po p -~ev, Vladimir Georgievski, Ste -fan Haxinikolov, Done Mi l ja -novski, Stavre Dimitrov - Sta -dim, Ilija Axievski, Traj~e Bla -`evski, Blagoj ^u{kov, Ale k sa -ndar Stankovski, Simonida Fi - lipova Kitanovska, MarijetaSidovski i drugi.

Sv. Naum i nivnata duhovnana kultura „Ilinden“

Page 18: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

K U L T U R A

18 www.ilinden.gov.mk

So prigodna kulturno-umet-ni~ka programa izvedena odstrana na u~enicite od po d ra ~ -no to osnovno u~ili{te „RistoKrle” od Mralino i Ansamblotza narodni pesni i ora „Il i n -den”, be{e odbele`ana rekon-strukcijata na Domot na kultura„Mralino”. Na sve~enoto pu { ta -we vo upotreba na rekonstru-iraniot Dom na kultura, pokrajgolemiot broj gra|ani prisustvu-vaa i gradona~alnikot na Op { -ti na Ilinden, @ika Sto ja no -vski i pretsedatelot na So ve totna Op{tinata, Marjan Mi lo - {evski.

So rekonstrukcijata i ob no -vu vaweto na ovoj dom na kultura,so povr{ina od 250 metri kva d -ra tni, Op{tina Ilinden ja za o k -r u ̀ uva realizacijata na kapi-talniot proekt „Izgradba, sa na -ci ja i rekonstruukcija na 10 Do -mo vi na kultura”, vo ramkite nakoj se izgradeni, rekonstrui ra -ni, opremeni i predadeni voupotreba domovite na kulturata:„Ilinden”, „Kadino”, „Mr{evci”,„Bujkovci”, „Deqadrovci”, „Bu ~i -

nci”, „Bunarxik”, „Tekija”, „Aj va -to vci” i #Mralino#.

@itelite na Mralino, sopu{taweto vo upotreba na ovojdom na kultura dobivaat pros-torii kade {to }e mo`at me |u se -b no da se dru`at, da organi zi ra -at razni manifestacii, sredbi isostanoci. Domot na kulturata}e mo`at da go koristat mesnitezaednici, zdru`enijata na pen-zioneri, zdru`enijata na `eni,na mladinci, sportskite dru { t -va, odnosno site gra|ani {to }eimaat potreba za toa.

Pokraj celosnata rekons t ru -k cija i opremuvawe, vo Do mot nakultura „Mralino”, kako i vodrugite 9 domovi na kulturaopfateni so Proektot, e obezbe-den besplaten bez`i~en inter-net.

So izgradbata i rekonstruk-cijata na domovite na kultura,Op{tina Ilinden prodol`uvaso investicii vo infrastruk-turni objekti za potrebite nakulturata, sozdavaj}i uslovi zaorganizirawe na kulturni nas-tani.

Pu{ten vo upotreba rekonstDom na kultura „Mral

Page 19: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

K U L T U R A

19www.ilinden.gov.mk

truiraniot lino“

Vo „Op{tin ska ta bib li o te ka Ilin -den“, vo Op{ti na Ilin den na sve ~enna ~in be {e otvo re no prva to ungar skokat ~e. Na otvo raweto pri sus tvu vaaamba sa do rot na Unga ri ja vo na {a tazem ja, ne go va ta ekse len ci ja, Jo zefBen ce i gra do na ~al ni kot na Op{ti naIlin den, @i ka Sto ja nov ski.

So otvo raweto na ova li te ra tur nokat ~e na po se ti te li te na bib li o te ka taim se nu di mo` nost po dob ro da se za -poz na at so ungar ska ta kul tu ra, umet -nost, li te ra tu ra.

Ungar sko kat ~e }e sod r`i kni gi naanglis ki ja zik koi {to ima at te ma ti kaod Unga ri ja, kni gi na ma ke don ski, pre -ve de ni od ungar ski ja zik, ka ko i po ve }eDVD so ma te ri ja li pre ku koi po se ti te -li te mo ̀ at po dob ro da ja za poz na atUnga ri ja.

Amba sa do rot na Unga ri ja vo na {a tazem ja, Jo zef Ben ce istak na de ka e sre -}en {to e pov tor no vo Op{ti na Ilin -den, ka ko {to re ~e, ma ke don ska tatvrdi na na li te ra tu ra ta i po e zi ja ta.

l Ni jas sa mi ot ne mo ̀ am daizbro jam vo izmi na ti te go di ni kol kuungar ski izlo` bi, odnos no kul tur nii mu zi~ ki prog ra mi sum otvo ril voOp{ti na Ilin den, ili sum bil delod niv. Ovaa op{ti na se ko ga{ so za -do vol stvo gi pri fa }a ungar ski tekul tur ni prog ra mi i za toa sum mno gu

bla go da ren, istak na amba sa do rotBen ce.

l Mi pret sta vu va vis tin ska ~est igo le mo za do vol stvo {to de nes ima memo` nost da go otvo ri me prvo toungar sko kat ~e vo „Op{tin ska ta bib -li o te ka Ilin den“, vo Op{ti na Ilin -den. Otvo raweto na ova kat ~e e re zul -tat na do se ga{ na ta uspe{ na i bo ga taso ra bot ka na Op{ti na Ilin den ipret stav ni ci te na ungar ska ta amba -sa da vo na {a ta zem ja. Ona {to nezbli ̀ i i {to pri do ne se da se slu ~ide ne{ ni ot nas tan e pi {a ni ot zbor,odnos no Li te ra tur na ta ma ni fes ta ci -ja Ilin den, ko ja {to go di na va seodr`a po 16-ti pat, ka de {to re do venu~es nik e i ungar ski ot amba sa dor vona {a ta zem ja, ne go va ta ekse len ci ja, g-din Jo zef Ben ce. Na edna od sred bi -te se ro di ide ja ta za otvo rawe naedno vak vo kat ~e. Za toa, otvo rawetona ova kat ~e ne ka bi de u{te eden po -vod vo idni na u{te po ve }e da japrod la bo ~u va me na {a ta so ra bot ka nasi te po liwa, istak na gra do na ~al ni -kot Sto ja nov ski za vre me na otvo -raweto na kat ~e to.

Vo ram ki te na otvo raweto na ungar -sko to kat ~e, vo Do mot na kul tu ra„Ilin den“ be {e pos ta ve na izlo` ba nako ja se pret sta ve ni pri rod ni te bo gat -stva na Unga ri ja.

Otvo re no ungar sko kat ~evo „Op{tin ska ta

bib li o te ka Ilin den“

Page 20: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

20 www.ilinden.gov.mk

Op{tina Ilinden vo nasokana podobruvawe na kvalitetotna javniot prevoz izvr{i nabav-ka i monta`a na novi 5 avtobus-ki postojki.

Novite avtobuski postojki sepostaveni na mesta kade {todosega nema{e postaveno avto-buski stojali{ta ili, pos to e~ -ki te nastre{nici bea stari, o{ -te teni i dotraeni, so {to gra |a-ni te {to ~ekaa avtobus ne maakade da se zasolnat vo slu~aj nanevreme.

Planirano e vo 2016 godinada bidat postaveni novi 30avtobuski postojki.

Avtobuskite postojki se iz ra -bo teni spored svetski standar-di i se daleku pobezbedni zakorisnicite na javniot prevoz, ase sostojat od pove}e elementi:nastre{nica, klupa za sedewe,korpa za otpadoci i informa-tivna tabla. So realizacijataovoj proekt Op{tina Ilinden nasvoite gra|a ni }e im ovozmo`uvamoderni avtobuski postojki, }ego po do b ri kvalitetot na `i ve -e we i }e pri donese kon urbaniotizgled na op{tinata.

Postaveni novi avtobuski postojki

Page 21: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

I N F R A S T R U K T U R A

21www.ilinden.gov.mk

Vo tek se grade`ni aktivnos-ti za realizacija na proektot„Izgradba na pe{a~ko-re k re a -ti vna pateka Ma rino-Kadino”vo dol`ina od 1.500 metri.

Vkupnata investicija za ovojproekt {to Op{tina Ilinden gorealizira preku Programata zaruralen razvoj na Vladata naRe publika Makedonija, iznesuva14.5 milioni denari.

So proektnite aktivnostipo k raj izgradba na pe{a~ka pa -te ka, }e se izgradi i velo sipe d -s ka pateka, pateka za rolerki iskejtbordi, }e se postavat re k -vi ziti za sportuvawe i rek re a-ci ja, urbana oprema i }e se iz v -r {i ureduvawe na zeleni po v r -{ i ni vo dol`ina na patekata

Novata pe{a~ko-rekreativ-na pateka, pokraj toa {to }e gipovrze naselenite mesta Ili n -den, Marino i Kadino koi vkup-no brojat pove}e od 10.000`iteli, }e ovozmo`i i novimo`nosti za re kreacija, komu-

nikacijata, za ed ni~koto dru ̀ e -we i rekreativen sport. Sorealizacijata na ovoj pro ekt }ese podobri bez b e d nosta nau~esnicite vo soobra}ajot, oso -

be no na pe{a ci te, }e se obe z -bedi pogolema bez be dnost nadecata od u~ili{na vo z rast koise dvi`at od zonite na domu-vawe kon detskata gra di nka,

osnovnoto i srednoto u~ili{ tei }e se pridonese vo podobru-vawe na kvalitetot na `iveewena gra|anite vo Op{ ti naIlinden.

Se gradi nova pe{a~ko-rekreativnapateka Marino-Kadino

l CENTRALA: (02) 2571-703, (02) 2571-704l FAKS: (02) 2573-515l GRADONA^ALNIK lok. 101, 102

[email protected] ODDELENIE ZA PODDR[KA NA GRADONA^ALNIKOT,

NORMATIVNO PRAVNI I OP[TI RABOTI lok. [email protected]; [email protected]

l ODDELENIE ZA FINANSISKI PRA[AWA lok. [email protected]

l ODDELENIE ZA URBANIZAM, KOMUNALNI DEJNOSTI IZA[TITA NA @IVOTNA SREDINA lok. 122, [email protected]

l ODDELENIE ZA LOKALEN EKONOMSKI RAZVOJ I JAVNI DEJNOSTI lok. [email protected]

l ODDELENIE ZA UPRAVUVAWE SO ^OVE^KI RESURSI lok. [email protected]

l ODDELENIE ZA VNATRE[NA REVIZIJA lok. [email protected]

l ODDELENIE ZA INSPEKCISKI NADZOR-INSPEKTORATUrbanisti~ki inspektorat [email protected], `ivotna sredina lok. 111,112

l OTVOREN TELEFON ZA PRIJAVUVAWE KORUPCIJA: (02) 2580-636

l JKP „ILINDEN“ I JKP „VODOVOD“: (02) 2573-077; FAKS: (02) 2550-578JKP „ILINDEN“, dir. 070/370-025, rakov. 071/262-021JKP „VODOVOD“, dir. 072/236-466, rakov. 072/204-945

Izdava~: Op{tina Ilinden

Ureduva: Redakciski kolegium

Urednik: Risto Tomovski

Tehni~ki urednik: Anton Vlasov

Pe~ati: „Evropa 92“ Ko~ani

Adresa: Ul. „9“ bb, n. IlindenTel. (02)2 2571 703 Tel. (02)2 2571 704

E-mail: [email protected]

www.ilinden.gov.mk

OP[TINA ILINDEN

Page 22: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

22 www.ilinden.gov.mk

Op{ti na Ilin den inten -ziv no ra bo ti na pro {i ru vawena mre ̀ a ta za jav no osvet lu -vawe vo si te 12 na se le ni mes -

ta, pri {to od po ~e to kot na go -di na ta do se ga se pos ta ve nino vi li ni i za osvet lu vawe vodol ̀ i na od 7,5 ki lo met ri. Pa -

ra lel no so insta li raweto nano vi te li nii za uli~ no osvet -lu vawe pos ta ve ni se po ve }eno vi ban de ri, ka ko i 100 no vi

si ja li~ ni mes ta. Vo momentot1.660 svetilki gi osvetluvaatulicite vo Op{tina Ilinden.

Vo na so ka na po dob ru vawena uli~ no to osvet lu vaweistov re me no se izvr{i i za -me na na nad 550 sta ri dot ra e -ni sve til ki so no vi {ted li visve til ki.

Op{ti na Ilin den i vo na -red ni ot pe ri od }e pro dol ̀ iso aktiv nos ti te za pro {i ru -vawe na mre ̀ a ta za jav noosvet lu vawe vo si te na se le nimes ta vo op{ti na ta, se ka deka de {to ima pot re ba od no vauli~ na mre ̀ a. So pro {i ru -vaweto na mre ̀ a ta za jav noosvet lu vawe ko ja {to se ga e vodol ̀ i na od 90 ki lo met ri,zna ~i tel no }e se po dob riosvet le nos ta na lo kal ni tepa ti{ ta i uli ci i }e se pri do -ne se za po go le ma bez bed nostna si te u~es ni ci vo so ob ra }a -jot.

Pos ta ve ni no vi li ni i za osvet lu vawevo dol ̀ i na od 7,5 ki lo met ri

Od stapuvaweto vo sila na Zakonot zapostapuvawe so bespravno izgradeni objekti,pri {to za samo edno evro za metar kvadrat-en gra|anite mo`at da gi legaliziraatsvoite divogradbi, od pristignatite 6.152barawa za utvrduvawe praven status nabespravno izgradeni objekti, Op{tinaIlinden re{i vkupno 4.608 predmeti, odnos-no 75 % ili, ¾ od pristignatite barawa.

Gra|anite na Op{tina Ilinden masovno giiskoristija povolnostite {to gi ponudiZakonot za postapuvawe so bespravnoizgradeni objekti. So legalizacijata di vo -izgradenite objekti }e mo`at da se otu |u -vaat, da se prenesuvaat pravata na koris-tewe, da bidat predmet na ostavinskapostapka, da bidat predmet na bilo kakovpromet, proda`ba i sli~no, }e mo`at da

bidat predmet na zalog vo banka za nekakvopobaruvawe. So legalizacijata, isto taka, seovozmo`uva i dogradba ili, nadgradba naobjektite.

Spored procentot na dosega legali zi ra -nite bespravno izgradeni objekti, Op{tinaIlinden ostanuva edna od vode~kite op { -ti ni vo dr`avata vo procesot na legal-izacijata.

Legalizirani 75 % od barawata

Page 23: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

I N V E S T I C I I

23www.ilinden.gov.mk

Vo zavr{na faza erealizacijata na proek-tot „Izgradba na nov ob -jekt za ambulanta voMiladinovci”. Novataam bulanta na povr{inaod 250 metri kvadratni,}e ras po laga so dve ordi-nacii za op { ta medicina,stomatolo{ka or di na ci -ja, prostorija za vakcina -cija, prostorija za inter-vencija, la boratorija,ap teka, ~ekalna, ka ko ioptimalen broj na to a le -ti za pacientite.

Vkupnata investicijaza realizacijata na ovojproekt iznesuva 14 mil-ioni denari, sredstvaob ezbedeni soglasno tr -i partitniot dogovor po -me |u Op{tina Ilindenkoja obezbedi 11,5 mil-ioni denari, Minis ter -s t voto za Zdravstvo-1mi lioni denari i JavenZd ravstven dom Skopjekoj obezbedi 1,5 milion

de na ri.Na barawe od `i te li -

te na 6 naseleni mestaOp {tina Ilinden re{i

da go realizira ovoj pr o -ekt so prenamena nasredstva od drugi proek-ti, so {to stana prva

lokalna samouprava {torealizira proekt odoblasta na zdravstvoto.So toa u{te edna{ ja

iska`a svojata trajnaopredelba kontinuiranoda se gri`i za zdravjetona `itelite.

Op{tina Ilinden privr{uvaso izgradbata na noviot del oddetskata gradinka „Goce Del~ev”so povr{ina od 650 metri kva d -ratni. Golemiot interes za re a -li zacijata na ovoj proekt, predse od strana na roditelite, be -{e pri~ina Op{tina Ilinden daiznajde mo`nosti i mesto plani-ranite 5 da izgradi 7 novi zani-malni, so {to mesto planiranite120, vo novoizgradeniot del od

gradinkata da mo`at da se zgri -`at 170 deca. So ova vkupniotkapacitet na gradinkata }e bide400 deca, a pokraj 7-te novi zan-imalni gra-din kata dobiva inova kujna, kako i nova sala zapriredbi i ma nifestacii.

Vkupnata investicija na pro -e ktot iznesuva 15 milioni de -nari, sredstva obezbedeni odBu xetot na Op{tina Ilinden, agrade`nite aktivnosti se pla -

ni ra da bidat zavr{eni do kra-jot na ovoj mesec.

Novoizgradenite zanimalni}e bidat vklopeni vo posto e~ ki -ot objekt na detskata gradinkavo koja vo momentot prestojuvaat230 de~iwa, so {to }e se ovoz -mo ̀ i celina na objektot, odnos-no povrzanost so kujnata, posto -e~ kite devet zanimalni i osta -na tite sodr`ini na detskatagradinka, se so cel obezbeduva-

we na podobri uslovi za prestojna decata. So realizacijata naovoj pro ekt vo delot na detskataza{ti ta, so koj se pridonesuva zazgo lemuvawe na kapacitetot zazgri`uvawe na deca od pred u~i -li{ na vozrast, Op{tina Il i n -den im izleguva vo presret napo t rebite na gra|anite, sozda -va j}i uslovi za prosperitetnaid nina na naselenieto i zaed-nicata.

So novoizgradeniot del detskata gradinka„Goce Del~ev“ }e zgri`uva 400 deca

Nova ambulanta vo Miladinovci

Page 24: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

I N F R A S T R U K T U R A

24 www.ilinden.gov.mk

Si te za in te re si ra nigra |a ni {to sa ka at daostva rat sred ba so stru~ -ni te slu` bi na Op{ti na ta,

so di rek to ri te na jav ni tepret pri ja ti ja i so gra do -na ~al ni kot, toa }e mo ̀ atda go sto rat se koj Vtor nik

i Pe tok od 13:00 do 16:00~a sot. Na ovie sred bi gra -|a ni te }e mo ̀ at da gi po so -~at svo i te prob le mi, da gi

pre zen ti ra at svo i te ideii pred log pro ek ti, ka ko ida pok re nat no vi ini ci ja -ti vi.

OTVORENI DENOVI NA OP[TINA ILINDEN

Po dob ru vawe na lo kal na tl Realizacijata na Proektot za podobruvawe na patnata infrastruktura-izgradba,

rekonstrukcija, rehabilitacija i sanacija na lokalnite pati{ta i ulici, i podobruvawe na infrastrukturata vo stopanskite kompleksi i lokalnite ekonomski zoni, e eden od prioritetite na Op{tina Ilinden. Intenzivnite investicii i vlo`uvawa vo kvalitetnapatna infrastruktura, pridonesuvaat za odr`liv lokalen ekonomski i socijalen razvoj,obezbeduvawe na povolni uslovi za vlez na doma{ni i stranski investicii, podobruvawe nauslovite za `ivot i `ivotniot standard, konkurentnost i ovozmo`uvawe na kvaliteten`ivot na site u~esnici vo lokalnata zaednica.Vo 2015 godina izgradeni, rekonstruirani, rehabilitirani i sanirani se lokalni ulici ipati{ta vo vkupna dol`ina od 14,5 kilometri.Vo prodol`enie gi prenesuvame realiziranite proekti vo oblasta na patnata infrastruktura vo posledniot kvartal od godinata.

l Sa ni ra na i asfal ti rana uli cata „534“, ka ko i tri kra ka od uli ca ta „531“ vo n.m. Ma ri no, vo vkup na dol ̀ i na od 1.000 met ri

Page 25: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

I N F R A S T R U K T U R A

25www.ilinden.gov.mk

ta pat na infras truk tu ra

l Vo na se le no mes toMa ri no sa ni ra n iasfal ti ra n e krakod uli ca „534“ vo dol`ina od 130 metri

l Vo na se le no mes toBuj kov ci sa ni ra na i asfal ti ra na e uli ca „2“ vodol`ina od 120 metri

l Vo no va ta na sel ba Ja ka izgra de ni se no vop la ni ra ni te uli ci „3“ i „9“, vo dol`ina od 1.000 metri

l Vo na se le no mes to Ajva tov ci sa ni ra na iasfal ti ra na e uli ca „4“ vo dol`ina od 130metri, i ulica „5“ vo dol`ina od 230 metri

Page 26: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

I N F R A S T R U K T U R A

26 www.ilinden.gov.mk

l Vo lokalnataekonomska zonaMarino-Kadinoizgradena e novoplaniranataindustriska ulica„6“ vo dol`ina od 400 metri

l Vo nasoka na sozdavawe uslovi za razvoj na sportot, vo nm. Ajvatovci e izgradeno i pove}enamensko igrali{te koe {to }e im bide staveno na raspolagawe na site gra|ani za sportuvawe, rekreirawe i za natprevaruvawe. Igrali{teto }e bide mesto za sobirawe i zadru`ewe na mladite generacii, kako i osnova za sozdavawe zdrava mladina i odli~na preventivaod porocite na modernoto `iveewe.

l Vo n.m. Marino, lokalitet 13 izgradeni se 6 ulici vo dol`ina od 1.000 metri

l Sanirana ulica „2“ vo naseleno mestoBunarxik, vo dol`ina od 250 metri

Page 27: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

27www.ilinden.gov.mk

De se ti ci `i te li na Op{ti naIlin den ja isko ris ti ja mo` nos tada se sret nat so pret stav ni ci tena stru~ ni te slu` bi na Agen ci ja -ta za Ka tas tar, koi {to vo ram ki -te na Otvo re ni te de no vi so Ka -tas ta rot, pres to ju vaa vo Op{ti -na ta. Na sred bi te {to se odr`aavo pros to ri i te na Op{ti naIlin den tie mo ̀ ea da gi izne satsvo i te kon kret ni prob le mi {togi ima at vo vrska so Ka tas ta rot,ka ko i da se infor mi ra at zaodre de ni pos tap ki.

Naj ~es to niv ni te re ak cii seodne su vaa na prob le mi nas ta na tioko lu tran sfor ma ci ja ta na zem -ji{ te to, le ga li za ci ja ta na objek -ti te, po toa za do bi e ni odob re ni -ja za grad ba na objek ti, a ne vpi -{a ni vo ka tas ta rot od raz ni pri -~i ni, imot no-prav ni prob le miitn.

Cel ta na ovie sred bi e di -rek tno da se pri do ne se zaotstra nu vawe na prob le mi te izab rzu vawe na pos tap ki te koigra |a ni te i fi zi~ ki te li ca gispro ve du va at vo de lot na ostva -

ru vawe na pra vo to na ned vi` -nos ti te, vo pos tap ka ta za za pi -{u vawe na izgra de ni objek ti,

prob le mi nas ta na ti pri ne pok -lo pu vawe na fak ti~ ka ta so ka -tas tar ska ta sos toj ba, raz ni

imot ni prob le mi, no i da seinfor mi ra at za no vi ni te vo ra -bo teweto na Ka tas ta rot.

Otvo reni denovi so Ka tas ta rot

Vo nasoka na implementirawena efikasni javni uslugi zapotrebite na gra|anite istopanstvoto, Op{tina Ilindenprodol`uva uspe{no vo svoetorabotewe da go sproveduva stan-dardot ISO 9001:2008.

Ovoj me|unaroden sertifikatza implementacija na Sistemotza menaxment za kvalitet seodnesuva vo delot na iz vr {u va -we na uslugi vo nadle`nost nalokalnata samouprava, {to Op -{ tina Ilinden, kako edna od pr -vi te op{tini vo Republika Ma -ke donija, go dobi na 28 juli 2010go dina.

So implementiraweto na me -|u narodniot ISO standard vo ra -bo teweto na Op{tinata, {to eprodol`en do 2016 godina, seovozmo`i sozdavawe na sovre-mena i kompletna infrastruktu-ra i efikasni javni uslugi zapotrebite na javniot i privat-niot sektor.

Toa go potvrdi i redovnataproverka za funkcioniraweto na

primenata na sertifikatot vosekojdnevnoto rabotewe naop{tinskata administracija,sprovedena od stanata na pret-stavnik od Slovene~kiot insti-tut za kvalitet i metodologijaSIQ pri {to be{e konstatiranodeka sisetmot se implementira inadgraduva so funkcioniraweto

i razvojot na Op{tina Ilinden.So implementacijata na stan-

dardot ISO 9001:2008 se pri-donesuva gra|anite na Op{tinaIlinden da dobivaat navremenai kvalitetna usluga, a istovre-meno se podobruvaat i organiza-cionite mo`nosti, efikasnotoiskoristuvawe i upravuvawe na

~ove~kite resursi vo lokalnataadministracija. Imple men ti ra -we to na ISO standardot isto vre -meno ovozmo`i identifikuvawei navremeno realizirawe napotrebite i o~ekuvawata nagra|anite, so {to na efektiven iefikasen na~in se realiziraat,odr`uvaat i podobruvaat op { ti -te performansi i mo`nosti zaodr`liv razvoj na op{tinata.

Zajaknuvaweto na lokalnatademokratija, gra|anskoto u~es t -vo, razvojot na ~ove~kiot kapi-tal i odr`liviot prihod na gra -|a nite na op{tinata ostanuvaatprioriteti vo op{tinskoto ra -bo tewe. Zatoa, se vlo`uvaatsite napori za transparentnost,ot~etnost, finansiska stabil-nost i efektivnost vo iz v r {u v a -weto na op{tinskite uslugi, so{to preku implementiraweto name|unarodniot standard ISO

9001:2008 za upravuvawe so sis-temot za kvalitet se postavuvaatnovi standardi vo lo ka l n o torakovodewe.

Op{tina Ilinden uspe{no go implementira standardot ISO 9001:2008

Page 28: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

28 www.ilinden.gov.mk

„Telefonot yvoni dva pati“(So najmnogu dve yvonewa na telefonot

2571-703, so proektot na Op{tina Ilinden„Telefonot yvoni dva pati“, gra|anite bez~ekawe, ostvaruvaat kontakt so Op{tinata.Pritoa, preku ovaa direktna otvorena tele-fonska linija gra|anite mo`at da seinformiraat, da izvr{at konsultacija, par-ticipirawe, kako i obezbeduvawe na

povratni informacii i odgovori od stranana lokalnata samouprava.

So direktnoto koristewe na telefon-skiot broj 2571-703 gra|anite mo ̀ at daza{tedat na vreme, da gi is ka ̀ at svoiteidei, sugestii i kritiki koi {to ponatamu}e bidat prosledeni do odgovornite licaod op{tinskata ad ministracija i do

gradona~alnikot @ika Stojanovski. Pro e k -tot „Tele fo not yvoni dva pati“ obezbeduvadostapnost, pobrz i podirekten kontakt, ak -tiv no in for mi rawe na gra|anite i pret-stavuva motivacija za kontinuirano identi-fikuvawe na problemite i zemawe predvidi vrednuvawe na ba ra wata i sugestiite nagra|anite od lokalnata zaednica.

Re dov no to ~is tewe, ni ve li -rawe i odr`u vawe na otvo re ni -te odvod ni ka na li za za fa }awei odve du vawe na atmos fer ski tevo di e eden od pri o ri te ti te naOp{ti na Ilin den.

Po ra di ram ni ~ar ski ot te renna koj {to se na o |a Op{ti na ta,do a |a do pos to ja no po ka ~u vawena ni vo to na pod zem ni te vo di, paza toa so re dov no to odr`u vawena glav ni te, se kun dar ni te i ter -ci jal ni te odvod ni ka na li {to nate ri to ri ja ta na Op{ti na Ilin -den se pro te ga at vo dol ̀ i na od120 ki lo met ri, se ovoz mo ̀ u vanep re ~en pro tok na atmos fer -ski te vo di, se spre ~u va nas ta nu -vaweto na pop la vi i se vli jae vopo od bru vaweto na `i vot na tasr e di na, ko ja e eden od uslo vi teza kva li te ten `i vot na na se le -ni e to.

Za da mo ̀ e ovoj sis tem nor -ma l no da ja ispol nu va svo ja tafu n kci ja, ka ko i da se na ma lini vo to na pod zem ni te vo di napo d ra~ je to, odnos no da se spre -~i iz le vawe na vo di te i zag ro -zu vawe na na se le ni e to, ma te ri -ja l ni te dob ra, sto pan ski te ob -

jek ti i zem jo del ski te pov r{i ni,se na met nu va pot re ba ta od re -dov no i kon ti nu i ra no ~is tewe,odr`u va we i ni ve li rawe naotvo re na ta ka nal ska mre ̀ a.

Go di na va na te ri to ri ja naOp {ti na Ili nen ma {in ski i ra -~ no is~is te ni se 35 ki lo met ri

od ka nal ska ta mre ̀ a. Vo akci -ja ta za ~is tewe i ure du vawe naot vo re na ta ka nal ska mre ̀ a seprik lu ~i ja i go lem broj gra |a ni.

So kon ti nu i ra na ra bo ta voizmi na ti te 3 go di ni is~is te na ekom plet na ta ka nal ska ta mre ̀ ana te ri to ri ja ta na Op{ti na Il -i n den.

Pro to~ nos ta na ka nal ska tamr e ̀ a e za ed ni~ ki inte res nasi te ~i ni te li vo lo kal na ta za -ed ni ca. Za toa, si te gra |a ni, pr -a v ni li ca i pret pri ja ti ja na te -r i to ri ja ta na Op{ti na Ilin dense dol ̀ ni da se gri ̀ at za od r -` u vaweto i fun kci o ni rawetona otvo re ni te odvod ni ka na lipred svo i te dvor ni mes ta iobjek ti.

Za taa cel Op{ti na Ilin denmi na ta ta go di na do ne se Odlu kaza ko mu na len red i mer ki za nej -zi no spro ve du vawe, so {to se

ur e du va at odno si te me |u gra |a -ni te, jav ni te ko mu nal ni pret pr -i ja ti ja i Op{ti na ta, a ko ja vogo lem del se odne su va na fun -kci o ni raweto i odr`u vaweto naka nal ska ta mre ̀ a.

Isto ta ka, Op{ti na Ilin denja pre ze ma i obvrska ta za pla -}awe na go di{ ni ot vo den na do -m e st za odvod nu vawe za svo i tegr a |a ni, koj izne su va 4,2 mi li o -ni de na ri go di{ no.

Vo na so ka na lo kal ni ot eko -nom ski raz voj i po dob ru vawetona kva li te tot na `i vot na na -se le ni e to, izgrad ba ta na fe -kal na ka na li za ci ja za za fa -}awe i tr et man na otpad ni tevo di so pre ~i s ti tel ni sta ni cii ~is te we to, ni ve li raweto iodr`u va we to na ot vo re ni teodvod ni ka na li i na ta mu }eosta nat pri o ri tet vo ra bo ta tana Op{ti na Ilin den.

Is~is te ni 35 ki lo met ri od ka nal ska ta mre ̀ a

Page 29: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

29www.ilinden.gov.mk

Vo sorabotka so Pro tiv po ̀ a r -niot sojuz na gradot Skopje, Op { -tinskiot protivpo`aren sojuz„Ilinden” vo site 12 naselenime sta na Op{tina Ilinden ja po -~na kampawata „Topol dom bez

po`ari”. ^lenovite na sekcijata„Mla di po`arnikari” od os nov ni -te u~ ili{ta, na gra|anite na Op -{ ti nata im delea flaeri so so -ve ti za toa kako treba da se od - ne suvaat za vreme na grejnata se -

zona za da ne dojde do pojava napo`ari. Vo ramkite na kampawataMla dite po`arnikari posetija ipo ve}e doma}instva pri {to vodi rekten kontakt so gra|aniteuka ̀ aa na opasnostite {to dem-

nat pri nesoodvetnata upotrebana energensite {to se koristat zagreewe. Pritoa, tie delea isoveti za toa {to treba najnapredda se napravi dokolku dojde dobilo kakvi nesakani slu~uvawa.

Vo kampawata „Topol dom bez po`ari“ se vklu~ija i mladite po`arnikari

Pod mototo „Zasadi uspeh”,Op{tina Ilinden aktivno sevk lu~i vo {esnaesetata akcija„Den na drvoto- zasadi ja svojataid nina#. Vo taa nasoka u~eniciteod os novnite u~ili{ta, sredno-to u~ ili{te i decata od detska-ta gr a dinka so zasaduvawe nasad n i ci vo u~ili{nite dvorovi

pr i donesoa vo odbele`uvawe namanifestacijata i zgolemuva -we to na brojot na novi sadnicivo Op{tina Ilinden.

Vo dosega{nite 16 akcii zapo {umivawe vo Op{tina Ili n -den na povr{ina od okolu 600 ha.zasadeni se vkupno 1.400.000sadnici.

Zazelenuvawe na u~ili{nite

dvorovi

Op{tina Ilinden vo so ra bo -tka so Ministerstvoto za zem jo -de lstvo, {umarstvo i vo do s to p -a nstvo, Agencijata za finans i s -ka poddr{ka vo zemjodelstvoto iruralniot razvoj i Agencijata zapottiknuvawe na razvojot na ze -m jodelstvoto vo Domot na kult u -ra vo n.m. Kadino odr`a tribina

pod naslov „Otvoreni denovi soze mjodelcite”. Na otvorenatatribina prets t avnici od na d le -` nite minist e rstva i agencii naprisutnite gr a|ani im gi prezen-tiraa mo ̀ n o stite i informaci -i te za me r ki te i povolnostite{to se nu dat preku programiteza finan s iska poddr{ka na

zemjodels t vo to, za proektniteak tivnosti koi {to se vo fu n k -ci ja na po do b ruvawe na usloviteza ze m jo de li eto, za dodeluvawena subve n cii, kako i informaciiod prog-ra mata za ruralen raz -voj i isko r i stuvawe na sredst-vata od IPARD programite.

Prisutnite gra|ani na tribi-

nata ja iskoristija mo`nosta dapostavat pra{awa do prisutnitepretstavnici vo vrska so kon k-re tni predmeti, za na~inot nais plata na subvenciite, pri {topo so~ija sopstveni mislewa isu gestii se so cel razre{uvawena odredeni problemi so koi tiese soo~uvaat.

Odr`ana tribina „Otvoreni denovi so zemjodelcite“

Page 30: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015ILINDENop{tinski informator

A K T U E L N O

30 www.ilinden.gov.mk

De le ga ci ja na Op{ti na Ilin -den pred vo de na od gra do na ~al -ni kot @i ka Sto ja nov ski vo ram -ki te na odbe le ̀ u vaweto na De -not na ma ke don ska ta re vo lu ci o -ner na bor ba, po lo ̀ i sve ̀ o cve -}e pred spo me ni kot na voj vo da taVa sil Sto ja nov-Axa lar ski, vona se le no mes to Mi la di nov ci.

Bu ke ti sve ̀ o cve }e po lo ̀ i jai so vet ni ci od So ve tot naOp{ti na Ilin den, pret stav ni cina jav ni te pret pri ja ti ja, u~i -li{ ta ta, gra din ka ta i na zdru -`e ni ja na gra |a ni.

Axa lar ski e ro den vo se loAxa la ri, de ne{ no Mi la di nov civo 1880 go di na na te ri to ri ja ta

na de ne{ na ta Op{ti na Ilin den,a za gi nu va 1909 go di na. Toj predi po Ilin den sko to vos ta niepred vo del po go le ma ko mit skadru ̀ i na, a vo ne go va ta ~e taima lo po ve }e ko mi ti od okol ni -te mes ta na de ne{ na ta Op{ti na.

Op{ti na Ilin den tra di ci o -nal no se ko ja go di na so po lo ̀ u -vawe na sve ̀ o cve }e na spo me -ni kot na voj vo da ta Axa lar ski ispom nu vaweto na go le mi te nas -ta ni od pob lis ko to isto ris komi na to i odda vaweto po ~it nama ke don ski te re vo lu ci o ne ri, sevklu ~u va vo odbe le ̀ u vaweto naDe not na Ma ke don ska ta re vo lu -ci o ner na bor ba.

So po lo ̀ u vawe cve }e pred spo me ni kot na Va sil Axa lar ski odbe le ̀ an De not na ma ke don ska ta re vo lu ci o ner na bor ba

Op{ti na Ilin den go di na vapo ~et vrti pat be {e del od go -le ma ta eko lo{ ka akci ja „Ma ke -do ni ja bez otpad”, ko ja {to voorga ni za ci ja na Mi nis ter stvo -to za `i vot na sre di na i pros -tor no pla ni rawe i Aso ci ja ci -ja ta za ~is ta `i vot na sre di na„Ajde Ma ke do ni ja” se re a li zi rana te ri to ri ja ta na ce la tadr`a va.

Ka ko del od akci ja ta, vo ko japok raj gra |a ni te na Op{ti naIlin den se vklu ~i ja i vra bo te -ni te vo op{tin ska ta admi nis -tra ci ja i jav ni te pret pri ja ti jase izvr{i ras ~is tu vawe na

otpa dot na lo kal ni ot pat Ka -di no-Mi la di nov ci.

I go di na va vo ovaa eko lo{ -ka akci ja so po ve }e aktiv nos ti,ka ko ras ~is tu vawe na u~i li{ -ni te dvo ro vi i za sa du vawe naesen ski cve }iwa, va ro su vawena drvja ta, bo ja di su vawe na`ar diweri te za cve }iwa, ra -bo til ni ci na te ma eko lo gi ja sevklu ~i ja i u~e ni ci te od osnov -ni te u~i li{ ta, ka ko i od sred -no to op{tin sko stru~ no u~i -li{ te „Ilin den”.

Cel ta na ovoj pro ekt e gra -|a ni te i si te za seg na ti stra niorga ni zi ra no da se vklu ~at vo

~is teweto na oko li na ta,odnos no vo ~is teweto na otpa -dot {to se na o |a na ne so od vet -

ni mes ta, ka ko i da se po dig nesves ta kaj gra |a ni te za pra vil -no upra vu vawe so otpa dot.

Uspe{ no re a li zi ra na akci ja ta „Ma ke do ni ja bez otpad 2015“ na pod ra~ je to na Op{ti nata

Vo Op{ti na Ilin den pres to -ju vaa 50-na stu den ti od Arhi -tek ton ski ot fa kul tet priUKIM-Skop je, vo ram ki te na re -a li za ci ja ta na Arhi tek ton ska tara bo til ni ca ka ko del od so ra -bot ka ta na Fa kul te tot so orga -ni te na lo kal na ta sa mo up ra va.Glav na cel na ovaa ra bo til ni cae par ti ci pa ci ja ta na stu den ti tepo arhi tek tu ra so lo kal no to na -se le nie vo arti ku li raweto naniv ni te ba rawa do op{ti na ta.

Vo Do mot na kul tu ra „Ilin -den” stu den ti te imaa sred ba sostru~ ni te slu` bi na Op{ti na tapri {to bea za poz na e ni so

osnov ni te ka rak te ris ti ki naop{ti na ta, ka ko i aktiv nos ti tepov rza ni so urba nis ti~ ko topla ni rawe i ure du vaweto nagra de` no to zem ji{ te.

Pred met na ana li za na ra bo -til ni ca ta be {e stan be na ta na -sel ba vo Op{ti na Ilin den za{to se pro iz ne soa pro fe so ri odArhi tek ton ski ot fa kul tet, ka koi pret stav ni ci od uni ver zi te ti -te vo Srbi ja i Alba ni ja.

So re a li zi raweto na ovaara bo til ni ca Op{ti na Ilin denja prod la bo ~i do se ga{ na ta po -ve }e go di{ na uspe{ na so ra bo ta -ka so Arhi tek ton ski ot fa kul tet.

Arhi tek ton ska ra bo til ni ca vo Op{ti na Ilin den

Page 31: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

dekemvri 2015 ILINDENop{tinski informator

S P O R T

31www.ilinden.gov.mk

Inves ti raweto vo izgrad ba iodr`u vawe na sov re me na i mo -der na spor tska infras truk tu raka ko i raz vo jot na spor tot i fi -zi~ ka ta kul ktu ra e edna od pri -o ri tet ni te oblas ti vo Op{ti naIlin den.

Za taa cel vo izmi na ti ot pe -ri od na dve te po mo{ ni te fud -bal ski te re ni vo na se le ni temes ta Ma ri no i Ka di no se odig -raa del na nat pre va ri te od

Otvo ren me |u na rod ni ot mla din -ski tur nir vo fud bal „Skop jeKup 2015” ka de nas ta pi ja go lemdel na mla din ski fud bal skieki pi od Ma ke do ni ja, Alba ni jaSrbi ja, Hrvat ska i Bu ga ri ja.

Tok mu od stra na na u~es ni ci -te i orga ni za to ri te na ovie nat -pre va ri, spor ski te te re ni voop{ti na Ilin den bea prog la se -ni za edni od naj dob ro prip re -me ni i odr`u va ni koi nu dat

odli~ ni uslo vi za re a li za rawena vak vi spor tski aktiv nos ti ima ni fes ta cii.

Isto ta ka ovie fud bal ski te -re ni se ko ris tat od sta na namla din ski te re pe zen ta cii naRe pub li ka Ma ke do ni ja, go lembroj na prvo li ga{ ki fud bal skieki pi ka ko i fud bal ski te eki piod Op{ti na Ilin den.

Op{ti na Ilin den i po na ta ka}e inves ti ra vo unap re du vawe i

raz vo jot na spor tot i spor tska tainfras truk tu ra ka ko i pod -dr{ka na lo kal ni te klu bo vi ispor tski zdru ̀ e ni ja {to egzis -ti ra at na pod ra~ je to na Op{ti -na ta, bi dej }i sa mo na toj na ~in}e se dop ri ne se za zdra va ipros pe ri tet na mla di na ka ko i}e se ovoz mo ̀ i pros tor da mla -di te vo dat zdrav spor tski `i voti da pre ras nat vo idni ta len tina na {i te rep re zen ta cii.

Spor tski te te re ni vo Op{ti na Ilin den edni od naj dob ri te vo Re pub li ka Ma ke do ni ja

@enskata ekipa na OU„Bra}aMiladinovci” od Op{tina Ili n -den, vo svoeto osmo finale po 7-mi pat posledovatelno ja osvoititulata prvak na grad Skopje vofutsal.

Natprevarite se igraa vo OU„Krume Kepeski”, a vo finalniotnatprevar ekipata na OU „Bra}aMiladinovci” be{e podobra odekipata na OU „Tefejuz” odSkopje i pobedi so rezultat od4:0.

So ovaa pobeda `enskataekipa na OU „Bra}a Mi la-di -novci” obezbedi u~estvo nadr`avnoto prvenstvo za osnovniu~ili{ta vo futsal, {to }e seodr`i na krajot od mesec fevru-ari 2016 godina, vo MakedonskiBrod.

@enskata ekipa na OU „Bra}a Miladinovci“po 7-mi pat prvak na Skopje vo futsal

Page 32: GODINA VII l BROJ 36-37 l Sre}na Nova 2016

l Prvite ve{ta~ki Bo`ikni elki bilenapraveni od strana na germancite, abile napraveni od oboeni perduvi odguski, dodeka prvite dekoracii bilejabolki.

l Pravewe bu~ava i koristewepirotehnika za vreme na slaveweto severuva deka doa|a od anti~kite vremiwa, koga se veruvalo dekabu~avata i ognot gi isteruvaat zliteduhovi i nosat sre}a.

l Za vreme na Bo`iknite inovogodi{nite praznici na {oping setro{at ~etiri pati pove}e pari odbilo koj drug period vo godinata.

l Poradi podelenosta na svetot na~asovni zoni, Novata godina prvi jado~ekuvaat `itelite na Kiritimati(Bo`iken Ostrov), del od RepublikaKiribati. Po niv Novata godina sledstveno pristignuva kako {to sedvi`ime kon zapad. Posledni {to jado~ekuvaat se `itelite na Pago-Pago,Amerikanska Samoa.

l Iako imaat ma{ki imiwa irvasitekoi ja vle~at sankata na Dedo Mraz imu pomagaat se najverojatno `enki,bidej}i irvasite od ma{ki rod gigubat rogovite pred da dojde zimata.

Za da uspeete, potrebni vi se prijateli. Za da uspeete mnogu, potrebni vi se

neprijateli.Narodna pogovorka

Uspehot e dete na hrabrosta.Volter

Vistinata koja ne e izre~ena vo vistinskovreme e polo{a i od laga.

Turgewev

Istorijata se povtoruva, no sekoj pat se pove}e ~ini. Vinston ^er~il

Lu|eto se voshituvaat na hrabrosta, talentot, dobrinata, na golemite zada~i igolemite isku{enija, no ne cenat ni{to

osven parite.Anri Bek

Idealist e ~ovekot komu ne mu e vozvratenaqubovta kon parite.

Breht

Vo dolgovi zapa|av sekoga{ koga }e po~nevda tro{am onolku pari, kolku {to na

prijatelkite im zboruvav deka zarabotuvam.Ava Gardner

Edinstvena razlika me|u bogatiot i siromaviot e vo toa {to siromaviot se

nadeva na nareden obrok, dodeka bogatiot e okupiran so prethodniot.

Demokrit

Parite se {esto setilo kaj koi vo celost nemo`e da se upotrebat ostanatite pet.

Somerset Mom

M U D R O S T I Z A N I M L I V O S T I

FOTO AGO

L