Top Banner
NEW YORK GİRESUNLULAR DERNEĞİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA GECESİ 2012
25

Giresunlular Gecesi 2012

Mar 22, 2016

Download

Documents

Senol Bakir

NY Giresunlular Gecesi 2012
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Giresunlular Gecesi 2012

NEW YORK GİRESUN’LULAR DERNEĞİ

KÜLTÜR VE DAYANIŞMA GECESİ

2012

Page 2: Giresunlular Gecesi 2012

Savaş ŞahinBaşkan

Oktay Top2.Başkan

Başkan Yardımcılarıİsa Çıtlak, Mustafa Durak, İbrahim Aydın,

İlhami Aslan, İzzet Cebeci, Muammer ÖzdemirŞenel Kurul, Selda Özdemir, Adem Kılıncaslan

Disiplin KuruluOsman Nuri Kır, Kenan Boduroğlu, Eser Gökçek,

Hamit Demir

DenetlemeMustafa Kahveci, Ünal Aydın, Ömer Aydın,

Yılmaz Demir

Page 3: Giresunlular Gecesi 2012

GiRESUNUN TARİHİ Yeşille mavinin kucaklaştığı, Anadolumuzun kuzey doğusunda inci bir şehir GİRESUN, 6934 kilometre karelik yüzölçümü ile ülkemizin binde 8.5 ini kapsayan ilimizde en son yapılan nüfus sayımına göre toplam 533.390 kişi yaşamaktadır.Şehrin kuruluş tarihi M.Ö 350 yıllarına dayandıran kaynaklar vardır, Kuruluşundan bugüne İskitler, Miletoslular, Persler, Kapadokyalılar, Romalılar, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi bir çok ulus bu topraklarda yaşamış ve bıraktıkları yüzlerce tarihi eser renkli ve zengin geçmişimize ışık tutmaktadır.

Kirazın anavatanı, fındığın başkenti olarak bilinen Giresun özellikle yayla turizmi anlayışının gelişmesiyle birlikte Kümbet, Bektaş,Yavuz Kemal Sisdağı, Paşakonagı, Karaovacık gibi yaylalarıyla gündeme gelmiştir. Espiye Karaovacık yaylasında 1998 den beri yayla şenlikleri yapılmaktadır.

Giresun Türkiye Coğrafyasında Doğu Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Kalenin günümüze kadar gelebilen kalıntıları merkez kule ve ona bağlı üzerinde güneydeki sur duvarlarıdır. Sur duvarlarının tabanındaki dikdörtgen büyük blok taşlardan yapılmış bölümü, surların ve kalenin Roma Dönemine kadar gittigi izlenimini vermektedir.

Şehirleşmenin getirdigi bir takım faktörlerin insanoğlunu bunalttığı, deniz-güneş turizminden bıkmış kitlelerin, bir kacıs mekanı olan yaylalarımız, temiz havasının yanında; konuklarımızın göz zevkine hitap edecek şekilde yeşilin her tonuyla adeta bir doğa harikasıdır. Özellikle yaz sıcağına dayanamayan ve serin bir yaz tatili geçirmek isteyen tüm konuklarımız için; Koçkayası Yayla Tatil Köyü projesi tamamlanmış ve işletme aşamasına gelmiş bulunmaktadır.

İklim özellikleri ve doğal bitki örtüsü bakımından Giresunun Kuzey ve Güney kısımları farklılık göstermektedir. Şehir ekonomisi başta fındık olmak üzere diğer tarımsal ürünlere dayanmaktadır. Üretilen fındıgın önemli bir bölümü ilimizde işlenip paketlendikten sonra Avrupa ülkeleri başta olmak üzere; bir çok ülkeye ihrac edilmektedir.Giresun halkımız; çalıskanlığı, dinamizmi ve konuk severliği ile sahip olduğu eşsiz tarihi, turistik, kültürel ve doğal güzellikleri dünyanın her yerinden gelecek konuklarla paylaşmaya hazırdır.

Fakülteleri, Yüksek Okulları ve hemen her düzey ve her branşta kamu ve özel okullarıyla Giresun; eğitimde hakettiği noktaya yaklaşmış ve bu konudaki çalışmalarımız Giresun üniversitesinin kurulması çabalarıyla birlikte artarak devam etmektedir. Giresun üniversitesinin ilimizde yaşama geçirilmesini, eğitime ve sosyal yaşama yapacağı katkı şüphesiz çok büyük olacaktır. Kuşkusuz kurulacak universite ilimizi eğitim ve kültür şehrine dönüştürecektir.

Ekonomik durgunluk döneminde bile; üretimden vazgeçmeyen başta Fındık İşleme Tesisleri olmak üzere. diğer sektörde bulunan birçok KOBI, hala ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam etmektedir. İlimizde yatırım yapmak isteyen özellikle Rusya başta olmak üzere diğer ülkelere ihracatı hedefleyen firmalar için Giresun Limanı ve Yeni Karadeniz Sahil Yolu Projesi ileriye dönük bir avantaj olarak görülmektedir. Fındık ve yan ürünler başta olmak üzere, ahududu, böğürtlen, çilek, sebze seracılığı gibi konularda yüksek bir potansiyel mevcuttur.

Page 4: Giresunlular Gecesi 2012

8 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun'a gelir. Heyet 11Mayıs 1919 tarihinde Taşkışla (şimdiki ticaret lisesi)'ya beyaz renkli Yunan Kızılhaç Bayrağını asar, 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayrağını asarlar. Bu olaylar üzerine Osman Ağa , Harekete geçerek arkadaşları ile birlikte işgalcilerin bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar. Osmanlı hükümeti tarafından affedilen Osman Ağa; İzmir ilinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, 17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun'da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.29 Mayıs 1919 tarihinde Havza'da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluşmuş. Bu buluşmadan sonra Atatürk'den aldığı emirler doğrultusunda hareket etmiş, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiği için daha rahat hareket etmeye başlamış. Erzurum Kongeresine Dr Ali Naci DUYDUK ve İbrahi Hamdi Bey'i temsilci temsilci olarak göndermiş. Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak,Eylül 1920'de Giresun gençlerinden oluşan 'GİRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU'nu kurmuştur.Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almış. 12 Kasım 1920'de Osman Ağa Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar buluşmuş, Atatürk'ün korunması içi önce yanındaki on kişiyi, Daha sonrada Giresun'dan topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiş. Bu şekilde Atatürk'ün ilk muhafız birliği Giresunlulardan kurulmuş. Giresun'da GEDİKKAYA isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli şuurun'un oluşmasını sağlamaya çalışmış. Bu çalışmaları art niyetli kişiler tarafından engellenmeye çalışılmış.Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920'de Ankara'ya gitmiş,Gerekli emirleri aldıktan sonra Giresun'a dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlatmış. Mart 1921'deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.

Osman Ağa, Giresun'un Hacıhüseyin mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım olup ailesi ticaret ile uğraşmakta idi. 1912 yılında Balkan Savaşı başladığında Osman Ağa ticaret işi ile uğraşmakta idi, babası askerlik bedelini ödemesine rağmen O gönüllü birlik oluşturarak savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Bu savaşlarda sağ dizinden yaralanarak Gazi ünvanını aldı. Giresun'a döndükten sonra 1.Dünya savaşına katılmış,Batum ve Harşit çayında Ruslara karşı savaşarak, Rusların Harşit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolu'nun işgalini önlemiş. Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı olmuş, Uzun yıllar beraber yaşayan Ermeni ve Rum işgalci çetelerinin belini gönüllüler kurarak kırmış. Bu Rum ve Ermeni işgalci çeteler,Osmanlı hükümetine Osman Ağa'yı şikayet ederek hakkında tutuklama kararı çıkarttırmışlar, Bunun üzerine Osman Ağa, Şebinkarahisar bölgesine yerleşmiş.

Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolulu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar.Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir. Trabzon milletvekili Ali Şükrü Beyin ölümünden sorumlu tutulmuş 2 Nisan 1923’ de çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etmis. Mezarı Giresun Kalesindedir

Page 5: Giresunlular Gecesi 2012

Değerli Giresunlu Hemşerilerim, Binlerce kilometre uzaklıktan gelip ABD de en büyük Türk topluluğunu oluşturan biz Giresunlular gücümüzü birleştirerek yarıdımlaşma, dayanışma ve kültürel faliyetlerde bulunlmak amacıyla; sizlerinde desteğiyle 12 Aralık 2009 da New York Giresunlular Dernegini kurmuş bulunuyoruz. Birlik ve beraberlik içinde büyük güç oluşturarak ABD de siyasi ve ekonomi arenasında daha çok söz sahibi olup Türk toplumuna daha faydalı olabiliriz. Bu bağlamda devletimizin yetkili organlarıyla birlikte hareket ederek onlara yardımcı olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Birlik içinde beraberce hareket ettiğimizde gücümüzün herkes farkına varacaktır. Biz başkalarını konuşlmak yerine herkes Türklerin nasıl birlikte olduklarını konuşşun istiyoruz. Bunun içindirki herkesin desteğini bekliyoruz. İnancımız gereği bizler herkesi hoşgörü içinde sevgiyle kucaklıyoruz. Yani yaratılanı seviyoruz yaratandan ötürü. Kapımız herkese sonuna kadar açık tıpkı Hz. Mevlana’nın kim olursan ol gel dediği gibi. Giresunlular ABD de heryerdeler. Bir çok Türk derneklerinde çeşitli görevlerde bulunuyorlar. Her biri çeşitli başarılara imza atmış hemşerilerimiz var, bütün bunlar bizleri onurlandırıyor. Eminimki sizler aynı zamanda doğduğumuz memleketin adını taşıyan dernekte görev almaktan gurur duyuyorsunuz. Üye sayımızın her geçen gün artıs göstermesi bunun kanıtıdır. Değerli Hemşerilerim, bir ulusun güçlenmesinin üç ana unsurları olan eğitim, ekonomi ve kültürden birinin eksik olması o toplumu zayıflatır. Bunun içindirki ana hedefimiz eğitim, ekonomi ve kültürel olarak sağlam bir Türk-Amerikan toplumu oluşturmaktır. Geleceğimiz olan çocuklarımızı inancıyla, kültürüyle ve yaşam tarzıyla milli değerlerimize uygun bir şekilde yetişmelerini sağlamak için Türk okullarının açılmasina ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekonomik olarak güçlenmek içinde çesitli sektörlerde ortaklıklar kurularak büyük yatırımlara imza atılabilir. Böylece hem kendi gelirimizi artırmış, hemde genel ekonomiye katkıda bulunmuş oluruz.

Kültürel olarak, inancımızı ve milli değerlerimizi hem kendimiz yaşayarak, hemde çesitli faalıyetlerimizle çocuklarımıza aktarmalıyız. İşte New York Giresunlular Derneği olarak bu amaçlara başarıyla ulaşmak için çalışmalar yürütmektedir. Bütün bunlar birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda anlam kazanmaktadır. Yoksa hepimiz bütün bunlara tek tek sahip olup ama birlik ve beraberlik içinde olunmayınca bir anlam kazanmaz. Mesala çok zengin olabilirsin ama sadece kendi çocuğun için bir okul açamazsın.

Sevgili Hemşerilerim Bugün burada Giresun’lular Türk Kültür ve Dayanışma Gecesi Düzenliyoruz, Bu kadar kısa bir sürede Böyle bir organizasyonu sizlerin desteğiyle gerçekleştirğimiz için mutluyuz. Emeği geçen sponsorlarımızı dergimizde yayınlanan reklamlarından tanıyabilirsiniz hepsinin biz Giresun’lulara önemli destekleri olmaktadır. Ama derneklerin faliyetleri sadece gece düzenlemek olmadıgı gibi New York Giresunlular Derneğinin faaliyetleride sadece gece düzenlemekten ibaret değildir.

Değerli hemşerilerim; Lütfen Kişisel sorunlara, Görüş farklılıklarına bir kenara bırakarak milletimizin bütünlüğü için yani bu kutsal görev için birlikte fedakarlık yapalim. Unutmayalım ki canımızdan çok sevdiğimiz Türkiyemizide atalarımız büyük fedakarlıkta bulunarak canlarını vererek bizlere emanet etmişlerdir bize düşen onların bu fedakarlıklarının boşa gitmediğini göstermektir. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen sponsorlarımızada ve yönetim kurulu arkadaşlarım, Oktay Top, İsa Çıtlak, Mustafa Durak, İbrahim Aydın, İlhami Aslan, İzzet Cebeci, Muammer Özdemir, Şenel Kurul, Selda Özdemir, Adem Kılıncaslan, Osman Nuri Kır, Kenan Boduroğlu, Eser Gökçek, Hamit Demir, Mustafa Kahveci, Ünal Aydın, Ömer Aydın, Yılmaz Demir.

Hepinizi Sevgiyle, Saygıyla Selamlıyorum.

‘Savaş Şahin

New York Giresun’lular DerneğiYönetim Kurulu Başkanı

Page 6: Giresunlular Gecesi 2012

680 Fifth Avenue, 23rd Fl.New York, NY 10019

T (212) 621 9400www.vakifbankusa.com

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.NEW YORK BRANCH

Page 7: Giresunlular Gecesi 2012
Page 8: Giresunlular Gecesi 2012

770 Campbell Ave West Haven , CT 06516

Phone: (203) 937-0707 Fax : (203) 937-0031

www.saraykebab.com e-mail: [email protected]

SARAY CATERINGNİŞAN, DÜĞÜN, DOĞUM GÜNÜ PARTİLERİ, İŞ TOPLANTISI VE HER TÜRLÜ

ETKİNLİK İÇİN YEMEK VERİLİR. KÜÇÜK VEYA BÜYÜK GRUP AYIRT ETMEKSİZİN1000 — 1500 KİŞİLİK SULU YEMEK, IZGARA ÇEŞİTLERİ, TAVUK VE ET DÖNERİ ,

SOĞUK MEZELER, SICAK MEZELER İTİNA ILE YAPILIR…BİZE BİR TELEFONUNUZ YETER.

SARAY RESTAURANT 2.HALK KONSERİ VE PİKNİĞİMAYIS 27, 2012 PAZAR HERKES DAVETLİDİR.

DETAYLI BİLGİ İÇİN LÜTFEN BİZİ ARAYINIZ

Page 9: Giresunlular Gecesi 2012

!

Page 10: Giresunlular Gecesi 2012

519 ACORN ST.DEER PARK,NY 11729

Buy - Trade - Sales

[email protected]

Tel - 631 974-8888Fax- 631 392-1640

Bad Credit - No Credit No Problem

Page 11: Giresunlular Gecesi 2012

SİNAN KADAYIFCI, M.D.

AMERICAN HEART MEDICAL SERVICES LLC.BOARD CERTIFIED

CARDIOVASCULAR DISEASE CARDIOLOGY& NUCLEAR CARDIOLOGY

Practice Limited to CardiologyAffilated Good Samaritan Hospital,

South Side Hospital & Saint Catherine of Sienna Hospital

EKG, ICG MONITORING,HOLTER/HEART MONITOR EVENT RECORDER

ANGIOPLASTY, STENT, PACEMAKER, AIOD FOLLOW UP,T-W AVE ALTERNANS, ECHO,

TRANSSESOPHAGIAL ECHO, CAROTID DUPLEX SCAN,VASCULAR DOPPLER, EXERCISE

STRESS TEST, STRESS ECHO,NUCLEAR STRESS TEST, TILT TABLE TEST

1644 Deer Park Avenue, Deer Park, NY 11729Tel: (631) 392 1290 Fax: (631) 392 1291

Douglas Butler

Allstate Insurance 375 Commack Rd. Suite 206 Deer Park, NY 11729

Phone 631 254-9400 Toll Free 1800 254-8164 Fax 631 254-8166

Many discounts available.

Exclusive Agent

Ali Baba Turkish Cuisine 212 East 34th StreetNew York, NY 10016 Tel:(212) 683-9206 (917) 256-0104 Fax: (212) 683-9209

Ali Baba's Terrace862 Second AvenueNew York, NY 10017(Corner of 46th Street)

Tel:(212) 888-8622

773 Horseblock Rd. Farmingville, NY 11738 Exit 63 - ½ Mile North West of Horseblock Road

Turkish & Mediterranean Restaurant

Tel :(631)736-3633Fax:(631)736-3336

Catering Services Take Out Free Delivery

(With $20.00 Minimum Order)

Hours: Monday thru Sunday 6:00 Am to 12:00 Midnight

Ali Baba's TerraceAddress: 862 Second Ave.New York, NY 10017

Tel: 212-888-8622

Page 12: Giresunlular Gecesi 2012

1474 Deer Park Ave. North Babylon, NY 11703

631-586-2246

Page 13: Giresunlular Gecesi 2012

926 Little East Road. West Babylon, NY 11704

Foreign & DomesticNew Little East Neck Auto Repair

Ask For AdamTel: (631) 321-0060 Fax:(631) 321-0069

Page 14: Giresunlular Gecesi 2012
Page 15: Giresunlular Gecesi 2012

1597 north shore plaza, route112, suite 101 port jefferson station, ny 11776

PASHA WHOLESALEHer türlü convenience store ihtiyacınız karşılanır

Phone cards, 5 Hour energies, Lighter, Air Freshener, Shopping Bag, Medicine,Glows, EZ Wider, Health and Beauty, Novelties

48 Unique A.Otis st. W. Babylon, NY 11704Office:631-242-4474 Pasha Cell:516-429-2017

Page 16: Giresunlular Gecesi 2012
Page 17: Giresunlular Gecesi 2012

MYA DENTAL ARTSDR. ŞEFİK YAVUZ

TEL:631-595-24001117 DEER PARK AVE.

NORTH BABYLON, NY 11703

Page 18: Giresunlular Gecesi 2012

SAHIN AUTO SERVICECOMPLETE AUTOMOTIVE REPAIRS

DOMESTIC & FOREIGN CARSINSPECTION, TUNE UP, BRAKES, TIRES, ENGINE, TRANSMATION

10% Discount for any repair if you come with this book

Commack Branch621 Commack Rd.Commack, Ny11725631 493 4702

Farmingville Branch1090 Portion Rd.Farmingville, Ny 11738631 846 7474

Page 19: Giresunlular Gecesi 2012

Atam izindeyiz... biz de Fenerbahçeliyiz

FENERBAHCE USA

31-00 47th Ave. 2nd Fl.Long Island City, NY 11101Tel:1877 FBUSANY Ext. [email protected]

Page 20: Giresunlular Gecesi 2012

31-00 47th Ave. 2nd Fl.

Long Island City,

New York 11101Tel: (718) 247 4500

(800) 466 4900 Fax: (718) 425 9953

www.uniquesettings.com

Page 21: Giresunlular Gecesi 2012
Page 22: Giresunlular Gecesi 2012

YAZA ÖZEL JFK–İSTANBUL 700.00 +

Airlines Tickets. Tours. Hotels. CruisesWe offer flights to destinations in Europe, Asia, the Middle East,

Carabiens,North and South America and Canada

WWW.FILIZTRAVEL.COMFiliz Travel

E-MAIL:[email protected]

H. Filiz Ali195 IVY STREET WEST HEMPSTEAD,NY 11552

PHONE: 516-280-3507

LARRY'S T LIMO

(516) 690 5296

Weddings, Wine Tours,

Airport Transportation,

& Night out on the

Larry Şuayip Tiyaloğlu

Page 23: Giresunlular Gecesi 2012

Phone:631-320 1101

3135 Route 112 Medford, NY 11763 Plaza 112

We Have Turkish Grocery!

Let us cater your next event

Page 24: Giresunlular Gecesi 2012

103 Hazel Street Paterson NJ 07503Tel:973.278.9555

beg niaLets Grow Together..

631 223-7755877 942-0263

Begonia Marketing&

Advertising

*Printing*Web & Logo Design*Direct Mailing*Data Search*SEM *Trade Shows*Street Shows*Outdoor Advertising

(Her Türlu Baskı İşlemleri)(Web Sitesi ve Her Türlü Grafik Dizaynı)

(İsteğe Bağlı Ev ve İsyerlerine Reklam Gönderimi)(Reklam Yapmak Istediginiz Bölgenin Müşteri Potansiyeli)

(İnternet Reklamları Google, Yahoo, Bing....)(Şirketinizin Bazı Büyük Organizasyonlarda Tanıtımı)(Sokak Gösterileri ve Konserler)

(Bir Çok Çesitleri Mevcuttur)

Full Service Advertising Agency

1717 North Ocean Ave. Suite C&DMedford, NY 11763

We S

peak Turkish / Englis

h

www.begoniamarketing.com

Page 25: Giresunlular Gecesi 2012