Top Banner
Gala Premiilor AFCN 15 ianuarie 2016 - Ziua Culturii Naționale - Editia I -
24

Gala premiilor afcn 2015

Jul 25, 2016

Download

Documents

AFCN

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Gala premiilor afcn 2015

Gala Premiilor AFCN

15 ianuarie 2016 - Ziua Culturii Naționale

- Editia I -

Page 2: Gala premiilor afcn 2015

23

Cuvânt înainte

În urmă cu zece ani, un grup de mai bine de 50 de artiști și manageri culturali semnau un document adresat Ministerului Culturii - „ Pentru o reformă reală a culturii în România”. Au fost chemați la masa dialogului și ulterior s-a luat decizia înființării Administrației Fondului Cultural Național, instituție publică în subordinea Ministerului Culturii, un efort comun menit să aducă normalitate și coerență în finanțarea proiectelor culturale.

Dacă punem cap la cap toți anii în care Administrația Fondului Cultural Național a acordat finanțări avem suma eforturilor creative ce s-au concretizat în spectacole de teatru, dans și muzică, evenimente în muzee, pe stradă, în spații neconvenționale, cursuri, ateliere, tabere de creație, acțiuni menite să pună în valoare monumente istorice, expoziții și festivaluri etc.

Suma investită din 2006 până în 2015 a depășit 60 de milioane de lei pentru proiecte culturale. E mult? E puțin? Investiția în cultură este întotdeauna insuficientă în raport cu resursele creative ale unei țări, în cazul României stau dovadă miile de proiecte care nu au putut fi susținute financiar.

Ceea ce a statutat crearea AFCN în 2005 a fost procedura democratică și transparenta de accesare a fondurilor. De la an la an, de la etapă la etapă, în funcție de fondurile disponibile strategia de finanțare s-a reconfigurat.

De zece ani investim în cultură. 1600 de proiecte culturale și 1800 de proiecte editoriale finanțate în acești 10 ani au adus publicul mai aproape de valorile culturale, demonstrând activ contribuția artei și creației contemporane în societate.

Începem anul 2016 cu un eveniment prin care dorim să imprimăm o nouă dinamică pe scena culturală independentă: Gala Premiilor AFCN pentru organizații neguvernamentale și/sau manageri culturali, în cadrul căreia se decernează 10 premii, ce se adresează organizațiilor neguvernamentale, în semn de recunoaștere a contribuției la transformarea societății românești prin proiectele realizate și prin infrastructura culturală pe care au construit-o.

Această inițiativă s-a conturat la finalul unui an aniversar, care reprezintă și o relansare a Fondului Cultural Național prin completarea surselor de colectare. Se acordă un singur premiu la fiecare categorie, în valoare de 5000 de lei.

Împreună cu juriul invitat, format din șapte membri, au fost definite câte cinci nominalizări pentru fiecare categorie. Ne bucurăm să recunoaștem între nominalizări un număr mare de proiecte care au obținut finanțare de la AFCN în 2015. Categoriile de premii au fost definite pornind de la tendințele actuale de extindere a accesului la cultura contemporană prin practici participative și mediere artistică.

De 10 ani investim în cultură. Pe 15 ianuarie 2016 premiem cultura la zi! Oferim 10 premii pentru 10 ani de investiție comună în cutură!

Irina CiosDirector

Administrația FonduluiCultural Național

„Aflate la prima ediție, premiile Administrației Fondului Cultural

Național sunt inițiate pentru a marca o aniversare instituțională: un deceniu de investiție în cultura

din România. Acest demers este menit a sublinia rolul creației

artistice în modelarea identității colective, în promovarea valorilor

morale și spirituale și contribuția sa la formarea societății de mâine.”

GALA AFCN – 10 PREMII PENTRU 10 ANI

Page 3: Gala premiilor afcn 2015

3

Juriul

Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, arhitectură, filosofie, traductologie) şi traducător.

Cele mai recente apariţii: Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015), Linia de producție: lucrând cu arta (2014) și traducerile Roland Barthes, Obviu și Obtuz, și Bruno Latour,

Nu am fost niciodată moderni. În prezent, titular al rubricilor săptămânale „De-clic(k)/Atelier deschis” (Observator cultural), „Evul Media” (Liternet) şi al rubricii zilnice „Unde ne oprim în

Bucureşti” (Radio România Cultural).

Cosmin Manolescu este coregraf, curator și manager cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. În

perioada 1997 – 2016 a inițiat și realizat peste 150 de proiecte culturale în România în zona dansului, managementului cultural și a artelor contemporane. Are o bogată experiență în

implementarea proiectelor de colaborare internațională și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România.

Mircea Toma este absolvent de psihologie al Universității Babeș-Bolyai, a rămas fidel profesiei timp de 20 de

ani; la începutul anilor ’90, cariera academică a intrat în coliziune cu cea de ziarist și, respectiv, cu cea de activist pentru drepturile omului; a câștigat activismul - este membru fondator al Active-Watch, o organizație care promovează libertatea de exprimare și drepturile omului; totuși, mai

predă la Universitatea din Cluj și mai scrie, pe ascuns, la Kamikaze.

Dorothee Hasnașeste arhitect, coordonator de proiecte la The Ark – Bursa Mărfurilor Creative și consultant independent pentru Strategia Culturală și Creativă a orașului București. Printre expozițiile sale se numără „3xBucurești”, la Zürich, „Haiti-Cherie” și „Dialog pentru patrimoniu” în București, ultimul dintre acestea având scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la conservarea patrimoniului architectonic al Capitalei.

Ada Solomoneste producător de film, expert extern al Programului Media al Uniunii Europene, membru al Boardului Academiei Europene de Film, membru al Boardului CNDB, director executiv al Societății Culturale NexT, coordonator pentru România al European AudioVisual Entrepreneurs, laureat al premiului Eurimages EFA pentru contribuție la dezvoltarea co-producțiilor europene.

Roxana Trestioreanueste artist vizual, curator, conferențiar universitar, conduce departamentul Fotografie și Imagine Dinamică și departamentul Relații Internaționale la Universitatea Națională de Arte București. Realizează și expune începând cu 1981 proiecte de pictură, desen, carte de artist, instalație, obiect, vestimentație și accesorii, film, video și fotografie, proiecte relaționale și cu impact social. Discursul său conceptual se axează pe teme legate de identitate, feminism, drepturile omului. Din 2012 este parte a unei echipe internaționale de cercetare a practicilor participative în arta contemporană.

Horea Avrameste istoric de artă, teoretician media şi curator independent. A fost curator pentru Bienala de la Veneția în 1999 și colaborator al proiectului Cluj-Napoca, Capitală Culturală Europeană 2021. În prezent, predă la Departamentul de Cinematografie şi Media, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Page 4: Gala premiilor afcn 2015

4

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

01

02

www.estenest.rowww.animest.ro

www.ideoideis.ro

Se acordă unei organizații care continuă să își desfășoare activitatea neîntrerupt de peste zece ani.

Asociația Este`n`est – Festivalul Anim’est

ESTE’N’EST este Anim’est. Și invers. Adică n-ai putea vorbi de asociația culturală ESTE’N’EST fără a te gândi la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, care se desfășoară de zece ani fără întrerupere. Pe lângă cele șase secțiuni competitive, în fiecare an se adaugă alte secțiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreaga lume. Așa au ajuns la București animatori precum Bill Plympton, John Dilworth (nominalizaţi la Premiul Oscar), Mike Reiss (scenarist şi co-producător fondator The Simpsons), Georges Schwizgebel, Hayo Freitag, Juan Pablo Zaramella, Rosto, Shane Acker, Daniel McCoy (Pixar) sau Ion Truică (selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes).

Asociația T.E.T.Alexandria (T.E.T.A.) – Festivalul Ideo Ideis

Asociația T.E.T.Alexandria (T.E.T.A.) a fost înființată în 2006 și a funcționat inițial ca o trupă de teatru de amatori. Pasiunea pentru teatru este cea care îi leagă pe membrii asociației și acum. De la înființare, asociația organizează anual Festivalul Ideo Ideis în Alexandria, tinerii actori, regizori, scenariști, psihologi, economiști, IT-iști sau ingineri au reușit să aducă teatrul mai aproape de comunitate. Misiunea asociației și a festivalului s-a îndreptat implicit și spre educația alternativă. Succesul festivalului a adus Asociației T.E.T.A numeroase premii pentru întreaga activitate în cadrul Galei Societății Civile, a Galei Oameni pentru Oameni sau a Galei Premiilor VIP.

Page 5: Gala premiilor afcn 2015

5

03www.arteast.ro Fundația ARTeast Târgu Mureș - Proiecte culturale în Tîrgu

Mureș

Fundaţiei ARTeast a fost înființată de către Bartha József în 1999, din nevoia de a conecta comunitatea artistică din Târgu Mureș la rețeaua internațională și de a avea un cadru instituțional pentru organizarea de proiecte. Fundaţia organizează, în diferite spaţii ale oraşului, evenimente artistice în care implică personalităţi importante, maghiare şi internaţionale, susţinând astfel multiculturalitatea specifică zonei. În 2007, atelierul lui Bartha József primeşte numele de B5 Studio și devine un spațiu de artă contemporană deschisă permanent publicului larg, unde sunt susţinute: workshopuri, prezentări, expoziţii personale şi de grup cu teoreticieni, curatori şi artişti relevanţi contextului artistic actual.

05www.secolul21.ro Fundația Secolul 21 – Revista Secolul 21

Fundația Culturală Secolul 21 a fost creată în 1994 de Ștefan Augustin Doinaş împreună cu alte personalități culturale din România, cu scopul, printre altele, de a fi martoră și a surprinde direcțiile culturale în tranziția spre următorul secol și de a sprijini apariţia revistei Secolul 20/ Secolul 21 ca publicaţie cu caracter de sinteză între literatură, artă, ştiinţă, religie, fenomene socio-politice. Pe lângă faptul că a asigurat apariţia revistei Secolul 20/ Secolul 21, Fundația a derulat peste 40 de proiecte de anvergură naţională şi intenaţională, numeroase colocvii și mese rotunde. Din anul 2003, derulează un vast proiect de salvare şi protejare a patrimoniului: crearea Arhivei Naţionale şi Europene a Cercului Literar de la Sibiu.

04www.metacult.ro Fundația META - Proiecte culturale în București

Fundația Culturală META activează în domeniul artelor vizuale din România din 1995. Astăzi, organizația este deschisă spre zonele alternative ale artei contemporane și orientările experimentale recente, propunându-și inițierea și realizarea unui dialog inter/trans/multi/pluridisciplinar în spațiile culturale neconvenționale. În cei 18 de ani de activitate, Fundația a organizat numeroase expoziții de artă contemporană românească, simpozioane de sculptură, simpozioane interdisciplinare, workshopuri care au reunit artiști, curatori, critici și istorici de artă, manageri, matematicieni, literați, antropologi, biologi din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Cehia, Polonia, Croația, Estonia, Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Danemarca, Grecia, Israel, Australia, Singapore, China, SUA ș.a.

Page 6: Gala premiilor afcn 2015

6

01

02

www.jazzinthepark.ro

www.icult.ro

Se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.

Asociația Fapte – „Jazz in the park”

Asociaţia Fapte organizează evenimente culturale și educaționale, în cadrul cărora aduc muzica, artele, educația și cultura mai aproape de oameni. Urmându-și menirea, organizația a creat în 2014 „Jazz in the Park”, din dorința de a reda Parcul Central clujenilor. Din banii strânși pe „biletele neobligatorii”, un concept inedit de donații, au creat Fondul Jazz in the Park, un fond al comunității, prin care au susținut proiecte de intervenție culturală în spațiul public și au oferit burse de studiu pentru tineri muzicieni. Acum Jazz in the park înseamnă 57 de concerte, un concurs de interpretare muzicală, un târg de carte și o zonă dedicată artei contemporane.

Asociația Industrii Cultural Creative - Cinema Marconi

Asociația Industrii Cultural Creative, înființată în 2014, are ca scop promovarea patrimoniului construit și reabilitarea lui. Prima misiune este reabilitarea clădirii fostului Cinematograf Dacia/Marconi. Scopul este ca imobilul de pe Calea Griviței, nr. 137 să fie redeschis cu aceeași funcțiune de utilitate publică. Adică să redevină un centru al cartierului în care comunitatea să aibă acces la artă și cultură, să se implice prin participarea la târguri, expoziții, workshopuri, zona beneficiind de dezvoltare economică și socio-culturală. Membrii asociației sunt convinși că Cinema Marconi poate redeveni, treptat, scena de interacțiune dintre artiști, public și comunitate locală.

PREMIU PENTRU INTERVENȚIE ÎN SPAȚIUL URBAN ȘI/SAU

ACTIVARE SOCIALĂ

Page 7: Gala premiilor afcn 2015

7

05www.street.delivery.rowww.blog.carturesti.ro

Fundația Cărturești - Street Delivery

„Închidem strada pentru mașini și o deschidem pentru oameni” exprimă cel mai bine conceptul Street Delivery care în 2015 a împlinit zece ani. Este de fapt un eveniment-manifest pentru un oraș mai prietenos. Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România a organizat a zecea ediție în patru mari orașe din țară: Bucureşti, Timişoara, Iaşi și Cluj. La Street Delivery s-au pus în valoare ideile care schimbă orașul. Anul trecut, tema a fost felul în care privim orașul din prisma schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor lor asupra mediului și oamenilor.

03www.asociatia-komunitas.ro Asociația Komunitas – „Spații urbane în acțiune”

Komunitas este un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional, înființat în 2006. Echipa este formată din antropologi, arhitecți, urbaniști, artiști și pedagogi. Prin proiectul „Spații urbane în acțiune”, început în 2014, și-au propus activarea spațiilor urbane din trei cartiere bucureștene: Tei, Timpuri Noi și Tineretului. Au realizat cercetări urbane socio-antropologice menite să investigheze practicile de utilizare a spațiilor publice în cele trei cartiere, activități de educație civică și pedagogie urbană pentru copii și adolescenți care frecventează instituții educaționale din cele trei cartiere, activități bazate pe elemente de urbanism, antropologie urbană și implicare civică.

04www.volumart.org Asociația Volumart – „Spațiu Expandat”

Asociatia Volum Art și-a propus, de la înființare, să creeze noi centre de interes în spațiul public pentru a încuraja o regenerare urbană și să ofere artiștilor români o platformă de exprimare. A reușit asta și prin programul de artă publică – Spațiu expandat. Pentru a apropia publicul larg de arta contemporană au inserat lucrări de artă în peisajul urban. Conceptul programului se dezvoltă în jurul sintagmei care îi poartă numele, de „spațiu expandat”, creată de Judit Balko și Mihai Balko. Proiectele care compun proiectul mare „Spațiu expandat” au menirea de a aborda o serie variată de tematici care să stimuleze vectori de interes pe ruta transmițător-receptor.

Page 8: Gala premiilor afcn 2015

8

PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

01

02

www.4culture.ro

www.colectiva.ro

Se acordă unei inițiative care a implicat colaborarea dintre artiști și/sau specialiști din diverse domenii

Asociația 4Culture - X Platform

4Culture este o asociație care și-a propus formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare a creatorilor emergenți din domeniul artei performative și a dansului contemporan. Ca membru al rețelei Life Long Burning, 4Culture dezvoltă acest proiect european în România și implementează astfel, o infrastructură în domeniul dansului contemporan și al performance-ului. În 2014, 4Culture Association și WASP — Working Art Space and Production au lansat X Platform, un program de rezidență pentru susținerea proiectelor inovative și interactive ale noilor generații. Au găsit un spațiu de exprimare în cadrul X Platform artiștii vizuali implicați în proiecte digitale și în realizarea de instalații interdisciplinare.

Asociația Colectiv A - Temps d’Images

Organizația culturală Colectiv A a fondat spațiul de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Asociația are ca principal obiectiv realizarea festivalul internațional de artele spectacolului și imagine video - Temps d’images și proiectul comunitar de la Terenuri - Spațiu Comun în Mănăștur. Festivalul Temps d’Images din România a avut prima ediție în 2008 și de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se inițial ca o platformă interdisciplinară care susținea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans și artă video. Colectiv A realizează anual în cadrul festivalului câte o nouă producție și susține lansarea tinerilor regizori preocupați de interdisciplinaritate.

Page 9: Gala premiilor afcn 2015

9

03www.magma.maybe.ro Asociația Medium Contemporan MAGMA - Programele

Magma

Asociaţia MAGMA este o organizaţie constituită cu scopul de a desfăşura activităţi culturale în domeniul artei contemporane. Elementul central al activităţii Asociaţiei MAGMA îl constituie, din 2010, programele oferite în cadrul Spaţiului Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA. Spaţiul expoziţional de 200 mp situat în centrul municipiului Sf. Gheorghe, la parterul şi în subsolul unei clădiri istorice, a apărut pe scena vieţii artistice din oraş cu un program legat în exclusivitate de arta contemporană, realizând până la această dată mai bine de 100 de proiecte. Pe lângă vernisarea expozițiilor, MAGMA a găzduit conferinţe, simpozioane, prezentări video, concerte, programe educative, precum şi programe de artă pentru copii și tineri.

04www.urbancollectors.ro Asociația Quantic - Urban Collectors

Asociația Quantic promovează educaţia non-formală şi formală, în diferite domenii artistice, realizează studii şi cercetări în domeniile social, cultural, urban, rural şi interdisciplinare, promovează creaţiile cultural-artistice, sprijină artiştii. Unul dintre proiectele importante ale asociației este Urban Collector, o platformă interactivă pentru street art și graffiti care facilitează dialogul între arta de stradă și comunitate prin organizarea de workshopuri şi festivaluri, editarea de cărți și reviste de profil și documentare multimedia.

05www.simultan.org Asociația Simultan - Simultan Festival

Asociația Simultan a fost înființată de un grup de artiști în 2005, cu scopul de a crea o platformă pentru dezvoltarea de programe în domeniul artei și culturii contemporane. Asociația organizează festivalul cu același nume dedicat artei media și experimentului artistic. Anual, în cele trei zile de evenimente au loc proiecții de artă video, live performance-uri audio-vizuale, concerte de muzică experimental, instalații și conferințe, evenimente la care participă atât artiști locali, cât și internaționali.

Page 10: Gala premiilor afcn 2015

10

PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL

01

02

www.modulab.ro

www.noapteagaleriilor.ro

Se acordă unei persoane care a contribuit, prin activitatea depusă, la demararea unui proiect important pentru creația contemporană și pentru

comunitatea artistică și/sau la crearea unei structuri de referință.

Ioana Calen - Modulab

Ioana Calen este coordonator de proiect în cadrul laboratorului de inovație tehnologică și artă trans-media, Modulab, și consultant în cadrul laboratorului de neuromarketing Buyer Brain, unde se ocupă de cercetare dintr-o perspectivă multidisciplinară, diseminarea și promovarea culturii neuroștiințelor și aplicabilității acestora în diferite domenii și comunicare. Are la bază o formare teoretică, fiind absolventă de filosofie și cu experiență în jurnalism cultural. Modulab este spațiul în care își pune în aplicare pregătirea și experiența deopotrivă, acesta fiind o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public și cultura populară.

Suzana Dan - Noaptea Albă a Galeriilor

Suzana Dan este artist vizual, pictează, realizează instalații sau intervenții urbane, proiecte new media și performance-uri audio-video. Este asistent curator în cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană și organizator al Nopții Albe a Galeriilor. Ca artist are un număr mare de expoziții personale sau de grup, implicări în proiecte ca Rokolectiv Festival / Rokolectiv Soundcamp – Star Dome sau AVMotional. În cadrul Nopții Albe a Galeriilor, proiect realizat de Asociația Ephemair București, spațiul artistic a fost deschis comunității. Galeriile, studiourile artiștilor, muzeele, spațiile alternative diverse, precum și spațiile comerciale din București au revitalizat zone bucureștene până atunci închise.

Page 11: Gala premiilor afcn 2015

11

03www.atu.org.ro Vera Marin – Asociația pentru Tranziție Urbană

Vera Marin este președintele Asociației pentru Tranziție Urbană, arhitect cu specializare în dezvoltare urbană integrată și management de proiect, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti din 2000 și vicepreședintele Asociației de-a Arhitectura din 2013. A coordonat numeroase proiecte de cercetare aplicată, dar și proiecte culturale, de educație, de dezvoltare comunitară în relație cu spațiul. Subiectele preferate sunt legate de regenerarea urbană în centre istorice, de spații publice în marile ansambluri de locuințe colective.ATU este un grup de reflexie (think-tank) pe teme urbane: dezvoltare și politici urbane, cultură urbană și patrimoniu, mobilitate și spațiu public, locuire colectivă și combaterea excluziunii sociale.

04www.pplus4.ro Alina Șerban - Asociația Pplus4

Alina Șerban este istoric și curator, cofondator a Centrului de Introspecție Vizuală realizat de Asociația Pplus4. A fost curatorul expoziției „The Seductiveness of the Interval” –din cadrul Pavilionului României la a 53-a Bienală de la Veneția, în 2009. În 2006, a participat la programul de curatoriat Kuratorenwerkstatt al Kunsthalle Fridericianum, Kassel, unde a realizat „Indirect Speech”. Asociația Pplus4 este o instituție de artă cu caracter interdisciplinar, având formatul unei platforme mobile de tip think-tank. Asociația se axează pe o metodologie de lucru transdisciplinară, realizând proiecte de cercetare ce capătă forma unor expoziții, intervenții artistice de for public, conferințe, prelegeri performative și publicații.

05www.fabricadepensule.ro

www.altart.orgRarița Zbranca – Federația Fabrica de Pensule

Fundaţia AltArt susține arta și cultura pentru dezvoltarea societății contemporane. AltArt este membru fondator al Federației Fabrica de Pensule. Și nu s-ar putea vorbi despre cele două fără a pomeni numele Rarița Zbranca, manager cultural, producător cultural, cercetător şi activist în dezvoltarea de politici culturale. Având-o director executiv, Asociația AltArt a contribuit la dezvoltarea strategiei culturale a oraşului Cluj şi la diferite iniţiative ale societăţii civile de a îmbunătăţi politicile culturale din România.Iar Fabrica de Pensule, proiect colectiv la care Rarița Zbranca este cofondator, este unul dintre cele mai relevante exemple de conversie a unei clădiri industriale într-un spațiu cultural independent - peste 2500 de metri pătrați, 40 de artişti contemporani, 5 galerii de artă contemporană, 10 organizaţii culturale și două săli de spectacol.

Page 12: Gala premiilor afcn 2015

12

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

01

02

www.lunadinmansarda.ro

www.de-a-arhitectura.ro

Se acordă unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății, formarea de publicuri noi și/sau dezvoltarea de audiențe.

Asociația „Câte-n lună și-n mansardă” – Ghid pozneț de cultură

Pe lângă o denumire cel puţin haioasă, Asociația „Câte-n lună și-n mansardă”, înființată în 2012, are multe proiecte care au implicat cercetători, educatori, muzeografi, sociologi, oameni de litere, chiar și voluntari. Din 2015, asociația editează revista pentru copii „Ghidul pozneț de cultură” care se distribuie gratuit. Pentru oamenii mari, „Câte-n lună și-n mansardă” realizează și promovează programe de educație și cultură care încurajează dezvoltarea personală și contribuie la îmbunătățirea vieții sociale și culturale. Susține programe de ecologie urbană, de integrare a individului în mediul în care trăiește prin: dezvoltarea unor abilități creative și îmbunătățirea unor deprinderi, dezvoltarea unor tehnici de educație non-formală, cercetarea și valorizarea patrimoniului cultural și natural.

Asociația de-a Arhitectura – Afterschool

Asociația De-a Arhitectura își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură și mediu construit. Grupul de lucru De-a arhitectura s-a format în 2011, când cele şase membre fondatoare s-au reunit pentru a scrie cursul „de-a arhitectura în oraşul meu”. Grupul de lucru a funcţionat până în ianuarie 2012 în cadrul unui proiect cultural al OAR Bucureşti, reuşind să coordoneze derularea pilot a cursului în 7 clase din Bucureşti. Asociaţia De-a arhitectura a fost înfiinţată în ianuarie 2012, pentru a oferi un vehicul activităţilor care se multiplicau, parteneriatelor care se creionau, voluntarilor care erau atraşi de a preda arhitectură copiilor.

Page 13: Gala premiilor afcn 2015

13

03www.gasparbaltasar-

melchior.blogspot.comAsociația Gaspar, Balthasar și Melchior - Ziua patrimoniului în licee

Asociația „Gaspar, Baltasar & Melchior” organizează activități de promovare a patrimoniului românesc pentru toate categoriile de vârstă şi alte acţiuni culturale. Proiectele inițiate au avut ca obiect educația, activitățile artistice, arta contemporană și cea tradițională, patrimoniul, cercetarea în zona istoriei și a istoriei artei, schimburile culturale. Preocuparea pentru patrimoniul cultural este exercitată în special în zona educației, contribuind la formarea unui gust estetic a publicului larg.

04www.m3culture.ro Asociația M3 - „Susținem cultura în educație”

MetruCub – resurse pentru cultură este înfiinţată în 2012 cu scopul de a funcţiona ca o platformă de întâlnire, dezbatere şi expertiză pentru profesioniştii din domeniul cultural-artistic. Din 2014, MetruCub – resurse pentru cultură a dezvoltat rețeaua de formare și networking profesional „Susține cultura în educație”, prima inițiativă din România care își propune să creeze o comunitate a artiștilor, educatorilor, operatorilor culturali și școlilor interesate în dezvoltarea de activități culturale în context educațional. Rețeaua este doar una dintre componentele proiectului „Susține cultura în educație”, care generează analize originale, materiale de prezentare despre cadrul instituțional, publicații dedicate unor proiecte și programe inovatoare din România și alte țări.

05www.appac.ro

www.bucharestartweek.euAsociația pentru promovarea artelor contemporane - Bucharest art week

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC) a fost înființată în 2010 cu scopul de a promova și susține artiștii, de a facilita și conectare publicului autohton la arta contemporană. În paralel cu înființarea și gestionarea centrului cultural Independent 84 și a spațiului multifuncțional ART HUB, APAC a inițiat și Programul Visual Support cu peste 12 expoziții organizate și apoi Programul GrowArt. Începând cu 2014, APAC își prioritizează activitatea în organizarea și dezvoltarea proiectului cultural internațional Bucharest Art Week - a cărui primă ediție a avut loc în toamna anului 2014 - conceput ca o platformă de schimb și dialog cultural.

Page 14: Gala premiilor afcn 2015

14

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

01

02

www.cartidaisy.ro

www.companiareplika.tumblr.com

Se acordă pentru o inițiativă care a implicat grupuri minoritare și/sau categorii defavorizate.

Asociația Cartea Călătoare - Caravana cinematografică pentru nevăzători

Fundaţia Cartea Călătoare, înfiinţată în 1996, are misiunea de a facilita accesul la informaţie, educaţie şi angajare pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România. Fundația a derulat mai multe proiecte de pionierat, printre care accesibilizarea filmelor artistice şi a documentarelor și introducerea în România a sistemului Daisy de accesibilizare a cărţilor pentru nevăzători. Caravana cinematografică pentru nevăzători este primul proiect de acest gen din România destinat persoanelor cu deficiențe de vedere care a avut ca scop promovarea filmelor cu descriere audio. Caravana a ajuns în mai multe oraşe din ţară, aducând mai aproape de persoanele cu deficienţe de vedere filme importante.

Asociația Culturală Replika – Centrul de Teatru Educațional Replika

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti. Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, proiecții de filme cu impact educațional, artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale multidisciplinare. Centrul de Teatru Educațional Replika se dorește un spațiu al schimbării sociale prin arta educațională și prin creațiile deschise spre categorii marginalizate.

Page 15: Gala premiilor afcn 2015

15

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

03www.yorick.ro Asociația Culturală Yorick - Dialog intercultural prin prisma

teatrului contemporan

Asociaţia Culturală Yorick își propune dezvoltarea culturii teatrale tîrgumureşene, a condiţiilor sociale şi a infrastructurii vieţii culturale și revigorarea într-un mod inovativ a vieţii teatrale, din Tîrgu Mureş şi din ţară. În 2008, cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural, proiectul „Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan”, finanțat de Ministerul Culturii și Cultelor, a avut un succes imens. A fost un prim pas care le-a dat avânt. În anul 2011, în cadrul proiectului denumit Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan - Ediţia III, au pus în scenă două spectacole: Flori de mină (Bányavirág) de Székely Csaba şi Bye-Bye, Amerika de Carmen Dominte.

04www.asociatia-ihtis.ro Asociația IHTIS - Talent în bundiță nouă

Asociația IHTIS a luat ființă în 2004, ca o organizație ortodoxă non-profit cu specific socio-cultural. Programele sale se adresează tinerilor cu dizabilități fizice defavorizați social, urmărind creșterea gradului de independență și integrare socială reală a acestora, prin valorificarea abilităților personale. Unul dintre proiectele recente ale Asociației IHTIS a fost „Talent în bundiță nouă”. Proiectul, gândit și gestionat de un coordonator în scaun rulant, a avut ca scop promovarea a cinci tineri iubitori și păstrători ai folclorului și tradițiilor autentice românești.

05www.ioanapaunlive.

wordpress.comIoana Păun PFA – „Produse domestice”

Ioana Păun este un artist performativ care lucrează și realizează cercetări şi investigaţii artistice internaționale, absolventă a Masterului de Performance Art la Goldsmiths College, University of London, şi a Facultăţii de Regie de Teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Artista este interesată de subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. Spectacolele regizate de Ioana Păun au fost vizibile în Europa, SUA și în Orientul Mijlociu. Din 2012, artista a lucrat la o platformă de vizibilitate pentru cele care muncesc în „industria afecțiunii”, alături de scenariste, jurnaliste, bone și menajere din Mexic, Filipine, România sau Puerto Rico.

Page 16: Gala premiilor afcn 2015

16

01

02

www.reactor-cluj.com

www.revistascena.ro

Se acordă unei organizații care a derulat proiecte culturale sustenabile și a promovat potențialul acestora de generatoare de venituri.

Asociația Reactor de creație și experiment - Spațiul Reactor

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural alternativ, deschis în 2014, care găzduiește spectacole, expoziții, concerte, proiecții, ateliere. Asociația funcționează de asemenea ca teatru independent, producând până acum șase spectacole de teatru pentru adulți și patru pentru copii. Reactor își propune să devină o parte importantă a peisajului cultural clujean și național, un spațiu deschis, accesibil persoanelor de toate vârstele și din toate mediile sociale. Un obiectiv important al asociației este contribuția activă la dezvoltarea culturii independente în România, susţinerea artiştilor, încurajarea colaborărilor culturale între artiștii români și cei din străinătate, facilitarea relațiilor între arta independentă şi instituţii culturale de stat.

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului - Revista Scena.ro

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului editează, din 2011, revista de artele spectacolului Scena.ro. Tot de atunci a început să publice o serie de traduceri ale unor lucrări internaționale despre domeniul artelor spectacolului și a lucrat constant pentru intermedierea de schimburi artistice internaționale. Redactia a inițiat o serie de Dosare speciale dedicate teatrului contemporan din diferite culturi, mai mult sau mai puțin apropiate culturii romane, în încercarea de a prezenta diferitele tendințe înregistrate pe alte scene. Scena.ro este un focus al dezbaterilor despre artele spectacolului și problematica diversă și complexă cu care scena locală se confruntă în condițiile permanentei ei transformări și modernizări, sub impactul globalizării.

PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL

Page 17: Gala premiilor afcn 2015

17

05www.triade.ro Fundația InterArt Triade Timișoara - Programul editorial

Triade

Fundaţia InterArt Triade, creată în anul 2000 de sculptorul Peter Jecza, urmăreşte animarea unui spaţiu cultural la interferenţa dintre artele vizuale şi alte forme de exprimare artistică. Fundaţia dispune de două spaţii distincte: spaţiul colecţiei Jecza, unde sunt expuse, în mod permanent, peste 300 de lucrări ale sculptorului, şi Galeria TRIADE, unde au loc, lunar, evenimente artistice, conform cu programele fundaţiei (expoziţii, colocvii, prezentări de film, diapozitive, recitaluri de muzică etc). Fundaţia InterArt Triade desfăşoară, în paralel, un program editorial, materializat în peste 20 de titluri (cataloage, albume de autor, monografii tematice).

03www.totb.ro Asociația Think Outside the Box - totb.ro

TOTB este o comunitate de jurnaliști independenți care analizează subiecte în afara cutiei, din sfere de interes pentru un public tot mai obişnuit să gândească singur. Platforma propune un jurnalism transparent, realizat după principiile de bază ale profesiei, orientat către interesul public şi lipsit de presiuni. Publicaţia a fost fondată în 2009 de Magor Csibi care, după ce s-a ocupat de politici verzi în Parlamentul European, a decis că realitatea se vede mai limpede din rândurile societăţii civile. De atunci, TOTB.ro s-a transformat într-un hub unde, alături de echipa editorială, sute de jurnalişti, cercetători, activişti, scriitori şi cetăţeni încearcă să găsească, prin scris, soluţii în afara cutiei pentru problemele cu care se confruntă societatea în care trăim.

04www.galasocietatiicivile.ro Fundația „Gala Societății Civile” - Romanian Design Week

Fundaţia Gala Societăţii Civile susţine şi reprezintă societatea civilă și desfășoară activități și evenimente pentru proiectele provenite din zona industriilor creative din România. Două dintre principalele proiecte derulate de Fundație sunt: Gala Societății Civile și Romanian Design Week, un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Este primul proiect dedicat în întregime designului românesc, care se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.

Page 18: Gala premiilor afcn 2015

18

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA

PATRIMONIULUI

01

02

www.arche.ro

www.e-zeppelin.ro

Se acordă unei inițiative care contribuie la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, ale

noilor media și/sau activarea participativă.

Asociația ARCHÉ – „Monumente uitate”

Asociaţia ARCHÉ are ca scop cercetarea, protejarea, valorificarea şi promovarea patrimoniului construit. De la fondarea sa, ARCHÉ şi-a dorit să devină o platformă de dialog atât între specialişti din diferite domenii, cât şi între specialişti şi publicul larg. Echipa ARCHÉ este alcătuită din tineri profesionişti din domenii precum arhitectură, istorie, istoria artei, economie şi comunicare. Principalul proiect al asociaţiei este „Monumente Uitate”, care cercetează de peste şase ani reşedinţele nobiliare extraurbane de pe actualul teritoriu al României. Proiectul „Monumente Uitate” își propune realizarea unei platforme online gratuită cu imagini și informații despre ansamblurile nobiliare extraurbane de pe actualul teritoriu al României și promovarea acestor monumente istorice în rândul publicului.

Asociația Zeppelin - Halele Carol

Fondată în 2000 de către arhitecţii Cosmina Goagea, Constantin Goagea şi Ştefan Ghenciulescu, echipa Zeppelin editează revista omonimă lunară, organizează conferinţe, ateliere, expoziţii, concursuri dedicate arhitecturii şi urbanismului, derulează proiecte de publishing, cercetare în arhitectură, urbanism şi alte industrii creative. Proiectul „Halele Carol”, realizat de Zeppelin, este un proiect de reconversie a vechilor spații industriale cu valoare istorică ale Fabricii Hesper în centru cultural și de evenimente. Ce au reușit a fost să deschidă un loc cu semnificație pentru zona de sud-vest a orașului și să construiască o platformă care să aducă diversitate de programe și un conținut cultural viu, activ în Parcul Carol.

Page 19: Gala premiilor afcn 2015

19

03www.arhitext.com Fundația Arhitext Design – „Casa bunicilor”

De mai bine de 25 de ani, Fundația Arhitext Design a reuşit, cu sprijinul unor arhitecți români și străini și a unor teoreticieni consacrați, să pună în valoare, prin proiectele sale, conceptul de dezvoltare durabilă, a încurajat spiritul critic, contribuind astfel la trasarea unor noi tendințe. Fundația Arhitext Design editează, din martie 1990, revista „Arhitext” care, pe segmentul publicaţiilor de specialitate din domeniul arhitecturii, este o revistă culturală de elită şi una dintre cele mai importante reviste de tendinţe din acest domeniu. Arhitext este publicaţie de colecţie cu greutate teoretică pentru domeniul arhitecturii, propunând o abordare interdisciplinară a acestui domeniu.

04www.urbancollectors.ro Fundația Transilvania Trust – Castelul Bánffy

Fundaţia Transilvania Trust a fost înfiinţată în 1996 cu misiunea de a spori activităţile pentru protecţia monumentelor şi ansamblurilor istorice transilvănene. Scopul Fundaţiei Transilvania Trust – protecţia durabilă a patrimoniului construit – se realizează prin programe integrate de protecţie, pe perioade ample de timp. Încă de la înființare, fundația urmărește soarta Castelului Bánffy de la Bonţida, unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania. Cunoscut odinioară ca Versailles-ul din Transilvania, castelul a ajuns la sfârşitul anilor ‘90 într-o stare precară. Începând cu anul 2001, fundația organizează în castel programul de specializare. Castelul a devenit, practic, spaţiu de practică pentru viitorii specialişti şi, în timp, s-a reuşit reabilitarea sa, pe bucăţi.

05www.muzee.org Asociația Rețeaua Națională a Muzeelor din România –

Muzee în anexă

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România urmăreşte să sprijine şi să dezvolte viaţa muzeelor, orientându-şi activităţile asupra patrimoniului cultural, turismului cultural şi pregătirii profesionale în sector. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este afiliată la una dintre cele mai mari reţele pan-europene a muzeelor, Networking of European Museum Organisations. Unul dintre proiectele realizate de Rețeaua Națională a Muzeelor în 2015 a fost „Muzee în Anexa. Expoziția muzeelor deconectate de la spațiul public”. În cadrul acestuia, a fost realizată o expoziţie-eveniment bazată pe un concept curatorial original şi de impact, care a valorificat o serie de lucrări de artă provenite din colecţiile mai multor muzee din ţară.

Page 20: Gala premiilor afcn 2015

20

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

01

02

www.fanfest.ro

www.transhumance.ro

Se acordă unei inițiative care a a adus în actualitate și a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în

valoare resursele identitare.

Asociația Alburnus Maior – Fân Fest

Alburnus Maior este ONG-ul care a pus Roșia Montană pe harta turistică a României. Campania Salvați Roșia Montană a devenit cea mai amplă inițiativă a societății civile din România -11 ani de activitate care a implicat și organisme internaționale de protecția patrimoniului. Din 2005, asociația organizează neîntrerupt Festivalul FânFest, cel mai mare eveniment cultural activist din România. Un sat mic din Munții Apuseni a aprins imaginația și inimile oamenilor din întreaga lume care vin la FânFest pentru a se bucura de muzică, expoziții, teatru, dans, ateliere și dezbateri și pentru a-și exprima solidaritatea cu localnicii de aici.

Asociația Fotocabinet - „ Ultima Transhumanță”, de Dragoș Lumpan

Albumul de fotografie „Ultima transhumanță” realizat de Dragoș Lumpan cu sprijinul Asociației Fotocabinet & GAV este un proiect artistic, etnografic şi sociologic care însumează 8 ani, 6 ţări, peste 50.000 de km parcurşi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat şi 100 de ore de înregistrări audio. „Mergând cu trenul sau cu mașina am văzut pe câmp oi; lângă oi e și câte un cioban. Și am fost curios să aflu câte ceva despre ciobani. (...) Ce am descoperit pe parcursul studiului este însă tocmai dispariția transhumanței. (...) Asistăm la dispariția unui mod de viață. Ciobanii nu vor să mai fie ciobani.” (Dragoș Lumpan)

Page 21: Gala premiilor afcn 2015

21

03www.antonpann.ro Asociația pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann” - UNICORN

– O călătorie în istoria noastră

Asociatia pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann” are o experiență bogată în organizarea de proiecte culturale, festivaluri, concerte și educație culturală prin diversitatea activităților sale. Din 2008 a realizat o serie de programe culturale prin care s-au evidențiat aspecte ale culturii muzicale românești mai puțin valorificate, parte din patrimoniul muzical românesc religios și profan aflat în manuscrise și publicații ante-1900, în scopul familiarizării publicului cu muzica veche românească de sorginte orientală. Unul dintre cele mai importante proiecte ale asociației a fost Turneul Unicorn al formației de muzică veche „Anton Pann”, care a cuprins 11 orașe din România și 12 spectacole.

04www.artoteca.rowww.conacul.ro

Fundația Domeniul Otetelișanu - „București. Bloc. Cetate”

„București. Bloc. Cetate” este un proiect despre impactul comunismului asupra peisajului urban, realizat de Fundația Domeniul Otetelișanu și Artoteca. Proiectul atrage atenția asupra aspectului și transformărilor suferite de capitală în prima parte a regimului comunist - o perioadă mai puțin studiată din acest punct de vedere. Din octombrie 2015, 30 de blocuri din Capitală au fost transformate, pe rând, câte două zile, în spații expoziționale. Iar publicul a avut acces, pentru prima oară, la arhiva de schițe și documente a lui Horia Maicu, arhitect-șef al Bucureștiului între 1958 -1969. Interviurile cu arhitecți - victime și colaboratori ai regimului comunist - și istorici tineri formează o bibliotecă umană în format video, ce poate fi accesată online.

05www.srdp.ro Societatea Română de Psihanaliză – „România pe divan”

„România pe divan” este un program național realizat de Societatea Română de Psihanaliză care a cuprins ateliere publice în care psihanaliza iese din cabinet pentru a întâlni cultura și societatea, cu dorința de ascultare și dialog. Invitația la dialog a fost adresată celor din București, Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Bacău. În total, au fost 16 dialoguri cu domenii și zone culturale și afective precum: filmul, spațiul și arhitectura, copiii și destinul, comunismul, timpul și istoria recentă, antropologia, filosofia și religia, arta, literatura și arheologia, medicina și psihiatria. 30 de personalități publice, psihanaliști, oameni de cultură, regizori, profesori, liber profesioniști, medici și artiști au vorbit în cadrul acestor ateliere tematice.

Page 22: Gala premiilor afcn 2015

22

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME

01

02

www.filmetc.org

www.artencounters.ro

Se acordă unei inițiative care a activat colaborări și parteneriate internaționale în 2015 și a prilejuit întâlnirea publicului internațional

cu artiști/producții artistice din România.

Asociația Film etc. - Festivalul Making Waves, NY

Film ETC. este organizația care a creat Romanian Film Initiative în 2012 pentru a duce mai departe spiritul Festivalului de Film Românesc de la New York, transformat ulterior în Making Waves. Cei trei care au inițiat și organizat evenimentul sunt Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu. Making Waves a reușit să facă într-adevăr valuri în SUA, unde a promovat filmul românesc. Film ETC. a organizat diferite proiecte care au combinat arta contemporană, colaborările internaționale și inovația.

Fundația Art Encounters – Festivalul Art Encounters

Timp de o lună, orașul Timișoara s-a transformat într-o veritabilă galerie de artă contemporană unde peste 100 de artiști și-au expus lucrările în 17 locații diferite. Și asta în intermediul evenimentului Art Encounters, unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reunește orașele Timișoara și Arad. S-a construit un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă - fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) - și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ‘90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor).

Page 23: Gala premiilor afcn 2015

23

03www.jmevents.ro Jeunesses Musicales - Jeunesses International Music

Competition „Dinu Lipatti”

jmEvents este una dintre cele mai cunoscute organizații profesioniste din domeniul muzicii și organizării de evenimente, cu 25 ani de experiență la nivel național și internațional. Cele mai promițătoare nume din lumea muzicii au concertat în cadrul festivalului. Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti este unul dintre programele de succes ale jmEvents. Alături de misiunea de a descoperi și promova tinere talente, evenimentul îmbină competiția cu master-classes și prezintă concerte de muzică clasică pentru fanii din întreaga lume. De la an la an, evenimentul a căpătat o amploare deosebită, în prezent reunind la start peste 150 muzicieni din aproape 40 țări.

04www.urbancollectors.ro Olga Ștefan – „Few were happy with their condition” –

Kunsthalle Winterthur

Olga Ștefan este scriitoare, curator freelance și lector. Între 2005 și 2008, a fost director executiv al Chicago Artists’ Coalition și între 1998 și 2003, director executiv al Around the Coyote Arts Festival. Din 2009 este scriitoare în cadrul Woman Made Gallery. Este implicată periodic în jurizarea diferitelor festivaluri și evenimente și colaboratoare permanentă a publicațiilor ArtReview, Frieze Magazine, Art in America sau Flash Art,.Proiectul „Few Were Happy with their Condition” explorează viața post 1989 din România, cu speranțe și dezamăgiri, o perioadă în care dorința de libertate a fost înlocuită de incertitudinea economică tipic capitalistă. Expoziția video, fotografie și film s-a desfășurat la finalul anului trecut în Dresden.

05www.revistaarta.ro Uniunea Artiștilor Plastici - Revista ARTA – print și online

Revista ARTA a fost, între 1954 și 1993, cea mai importantă publicație despre artă contemporană în România. Și-a întrerupt apariția între 1993 și 2010 (cu o scurtă revenire între 2000 și 2001). În 2010 s-a lansat în formula actuală, iar din 2014 este disponibilă și online. Scopul revistei este de a cartografia scena de artă contemporană românească, de a o documenta și de a propune o evaluare critică a manifestărilor ei. Revista în print reunește eseuri, cronici, interviuri și dosare tematice. Site-ul este dedicat scenei de artă românești și propune texte despre expozițiile, evenimentele și proiectele artiștilor și curatorilor români, în țară și în străinătate. Revista ARTA este o publicație a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Page 24: Gala premiilor afcn 2015

Str. Barbu Delavrancea nr. 57, Sector 1, 011354, București

[email protected]; T: (+40) 21 893 31 50; (+40) 21 891 91 49

[email protected]; T / F: (+40) 21 891 91 55

[email protected]; T: (+40) 31 425 28 01; www.afcn.ro

Adresă

Secretariat

Contribuții FCN

Comunicare