Top Banner
36

Fpa 2002 - Kela

May 07, 2023

Download

Documents

Khang Minh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Fpa 2002 - Kela
Page 2: Fpa 2002 - Kela

Fpa 2002

I år har det förflutit 200 år sedan Elias Lönnrots

födelse. Lönnrot hör till de främsta märkesmännen

i finländsk kultur. Det har rests statyer till

Lönnrots ära och många gator och torg har fått

namn efter honom.

Lönnrot kan ses som det finska skriftspråkets

andra fader efter Mikael Agricola. Han är även

upphovsmannen till Finlands nationalepos

Kalevala och systerverket Kanteletar, en förnyare

av det finska språket och han var en ypperlig

ordboksredaktör.

Lönnrot arbetade också som läkare och var på sin

tid den enda läkaren i hela Kajanalands län. Han

författade flera folkhälsofrämjande och

vetenskapliga verk.

Page 3: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

För alla i Finland 1

FPA - FÖR ALLA I FINLANDFolkpensionsanstalten (FPA) finns till för att bereda allasom bor i Finland grundtrygghet i livets olika skiften.FPA ansvarar för grundpensionsskydd, handikapp-förmåner, sjukförsäkring, rehabilitering, grundtrygghetför arbetslösa, stöd för vård av små barn, barnbidrag,moderskapsunderstöd, studiestöd, allmänt bostadsbidragoch militärunderstöd.

Under riksdagens tillsynFPA verkar under riksdagens tillsyn. Verksamheten ledsoch utvecklas av styrelsen. Principiellt viktiga frågor ochvissa utnämningar handhades till utgången av år 2001av förstärkta styrelsen. I början av år 2002 tillträdde enny styrelse med 10 medlemmar, där FPA representerasav generaldirektören och hans ställföreträdare. Förvalt-ningen och verksamheten övervakas av tolv fullmäktigesom riksdagen utser, och åtta revisorer som fullmäktigeutser.

Nära kundernaBesluten om olika förmåner fattas decentraliserat vidförsäkringsdistriktens byråer, och här avgörs praktiskttaget alla slag av förmånsärenden. Det är i huvudsakbara invaliditetspensionerna och en del av studiestödenoch ersättningarna för företagshälsovården som skötsvid huvudkontoret. Högskolestuderandenas ansökningarom studiestöd avgörs i högskolornas studiestödsnämn-der.

Verksamhetsidé och grundläggandevärderingarFPAs verksamhetsidé har omformulerats och uttrycksnu på följande sätt:FPA tryggar befolkningens basutkomst, främjar hälsaoch bidrar till att ge alla en möjlighet att klara sig självai olika livssituationer.

FPAs verksamhet bygger på följande grundläggande vär-deringar:

Kompetens

Samarbetsförmåga Nytänkande

Respektför

individen

Page 4: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

2 Generaldirektörens översikt

GENERALDIREKTÖRENS ÖVERSIKTFPAs interna verksamhet år 2001 präglades av arbetet med attutveckla organisationens basstrategi och kvalitet. Det etiskafundamentet för vårt arbete utgörs av den verksamhetsidé ochden vision och strategi och de grundläggande värderingar somvi enas kring. Allt detta förankrades och vidareutvecklades underåret.

I augusti stadfästes den nya lagen om Folkpensionsanstal-ten som trädde i kraft vid årsskiftet och som reglerar FPAsförvaltningsorgan och FPAs uppgifter. FPA definieras som ensjälvständig offentligrättslig inrättning vars förvaltning ochverksamhet övervakas av 12 fullmäktigeledamöter som väljsav riksdagen.

FPAs uppgifter inom den sociala tryggheten finns separatreglerade i olika förmånslagar. Enligt den nya lagen skall FPAbland annat informera om förmånerna och om sin service ochbedriva forskning till stöd för utvecklandet av förmånssyste-men och den egna verksamheten samt utarbeta statistik, be-räkningar och prognoser. Vidare förutsätts FPA ge förslag tillutvecklande av lagstiftningen inom sitt verksamhetsområde.

FPAs styrelse utses av de fullmäktigeledamöter som riksda-gen väljer. Styrelsen leder och utvecklar FPAs verksamhet. Enrepresentant för FPAs personal har rätt att närvara och yttrasig vid styrelsens möten.

Den totala summa som FPA betalade ut i sociala trygghets-förmåner under år 2001 uppgick praktiskt taget till sammabelopp som året innan, trots en ökning på 2,7 procent. Mestökade studie-, sjukförsäkrings- och rehabiliteringsförmånerna.Att studieförmånerna ökade beror på en övergång från allmäntbostadsbidrag till det bostadstillägg som ingår i systemet medstudiestöd. Totalt betalades 55,1 miljarder mk ut i olika för-måner.

En utvärdering av verksamhetens kvalitet genomfördes förfjärde gången i rad; FPA deltog också i den officiella tävlingenför kvalitetsutmärkelse i serien för den offentliga sektorn. Vivann inte, men klarade oss väl.

Införandet av euron har FPA förberett sig för i några årstid. Framför allt vår datapersonal har varit fullt sysselsatt medibruktagandet av euron: totalt cirka 130 personarbetsår av vil-ka drygt hälften under år 2001. Övergången till euron inomFPAs förmånshandläggning gick enligt planerna vid årsskiftet.Eurons införande var för FPA en stor utmaning som vi klarade

bra. Ett stort tack till alla och envar som deltog i projektet.Årets kundenkät besvarades av cirka 20 000 personer. Re-

sultaten visar att vår styrka nu som tidigare är yrkesskicklighetoch vänlighet och god tillgänglighet vad gäller byråernas öp-pethållningstider. Områden där vi alltjämt måste bättra oss ärbeslutstexternas och broschyrernas och anvisningarnas språk-liga och innehållsliga utformning samt tiderna för handlägg-ning av ansökningar.

Ett heltäckande servicenät är viktigt för FPAs kunder. An-talet kundkontakter till FPA uppgick till 17 miljoner gångerunder året. Av dessa var 5,5 miljoner personliga besök.

Personalen har återigen utfört sitt arbete och klarat av kund-betjäningen på ett förtjänstfullt sätt trots ökade och mera in-vecklade uppgifter. Ett varmt tack till er alla.

Vi tackar också våra kunder och samarbetsparter för enförstående och positiv inställning till vårt krävande arbete.

Page 5: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

2001 2000 Förändr.milj. mk milj. mk %

Pensioner ochhandikappförmåner 16 937 16 699 1,4

Sjukför-säkringsförmåner 13 398 12 338 8,6

Rehabiliterings-förmåner 1 410 1 340 5,3

Arbetslös-hetsförmåner 6 165 6 052 1,9

Förmåner tillbarnfamiljer1 10 465 10 567 -1,0

Studie-förmåner 4 250 3 848 10,4Allmänt

bostadsbidrag 2 375 2 708 -12,3

Övriga förmåner 93 82 13,5

Förmånertotalt 55 093 53 634 2,7

1 Föräldradagpenningarna ingår i sjukförsäkringsförmånerna.

FPA år 2001 3

FPA ÅR 2001Sammanlagt betalade FPA ut 55,1 miljardermark i förmåner. Omkostnaderna var1,8 miljarder mark, dvs. 3,1 % av de tota-la utgifterna. Av intäkterna på 57,1 miljar-der mark var statens andel 53 %. Av kost-naderna finansierades 37 % med försäk-ringspremier. Av staten behövdes ett garan-tibelopp på 2,8 miljarder mark.

De flesta finländare fick förmåner frånFPA. Sjukförsäkringsförmåner betalades till3,8 miljoner och arbetslöshetsbidrag till0,3 miljoner invånare. Vid årets slut fannsdet ca 1,1 miljoner barn som fick barnbi-drag. Antalet pensionstagare var en fjärde-del mindre än ett år tidigare, ca 0,8 miljoner.

Den nya lagen om Folkpensionsanstaltenstadfästes 17.8. Lagen reglerar Folkpensions-anstaltens administration, och den innehål-ler bestämmelser om FPAs högsta organ samtom FPAs och de olika organens uppgifter.Lagen trädde i kraft i början av år 2002.

Införandet av euron i FPAs förmåns-handläggning vid årsskiftet 2001-2002 för-löpte friktionsfritt. Behövliga ändringar idatasystemen hade gjorts under året, ochFPA deltog också i beredningen av ändringari lagstiftningen.

Inom FPAs 84 försäkringsdistrikt fannsvid årets slut 333 kundbetjäningsställen, avvilka 264 var byråer med full service somär öppna varje dag. Därtill var FPA med i123 olika samserviceprojekt.

Den elektroniska servicen byggdes utoch en ytterligare breddning förbereddesgenom deltagande i olika gemensamma pro-jekt, bl.a. Satakunnan Makropilotti och pro-jektet med elektroniska läkemedelsrecept.

FPAs ledningsprinciper godkändes, li-kaså processerna för den strategiska plane-ringen och resultatavtalsförfarandet medårliga tidtabeller.

FPAs övergripande strategi utvecklades.I den ingår en verksamhetsidé, en vision,grundläggande värderingar och en strategi.Verksamhets- och ekonomiplanen för åren2002-2005 bygger på den övergripande stra-tegin. Resultatkortet och dess fyra aspek-ter blev en etablerad del av versamhets-styrningen. De fyra aspekterna är kunderoch samhällspåverkan, ekonomi, processersamt personal och arbetskollektiv i förny-else. För FPA fastställdes också personal-,kunskaps- och miljöstrategier.

I enlighet med kvalitetsprogrammetgjordes redan för fjärde året i följd en själv-utvärdering av kvaliteten inom hela FPA.FPA deltog också i tävlingen om den fin-ländska kvalitetsutmärkelsen i serien för denoffentliga sektorn och allmännyttiga sam-fund. Liksom tidigare år gjordes självutvär-deringar också vid avdelningarna, kretscen-tralerna och försäkringsdistrikten. Utveck-lingsbehov som konstaterats föregående åråtgärdades i praktiken. Dessutom inleddesden interna kvalitetstävlingen 2002.

En undersökning om FPAs kundbetjä-ning gjordes på samma sätt som tidigare år.Enligt resultaten hade FPA den tredje bästaservicenivån bland de deltagande organisa-tionerna. För andra gången lät FPA FinskaGallup utföra en imageenkät. Vidare gjor-des tillsammans med institutionen för soci-alpolitik vid Helsingfors universitet en kund-förfrågan. Resultaten var mer kritiska änenligt barometerundersökningen.

En utvärdering av personalen inom ra-men för det nya lönesystemet genomfördes.Det nya systemet togs retroaktivt i bruk frånbörjan av år 2001.

FPA hade vid årets slut 6 006 anställda,av vilka 5 045 på heltid. Det fulla pension-sansvaret för de anställda uppgick vid åretsslut till 6,6 miljarder mark och pensionsan-svaret var täckt till 35,6 % av det fulla pen-sionsansvaret.

FPA-FÖRMÅNERNASAMTLIGA FÖRMÅNERFPA-förmånerna ökade nominellt med2,7 % från året innan, men realt var ök-ningen bara 0,1 %. Totalt uppgick förmåns-summan till 55 093 miljoner mark.

Studieförmånerna ökade med 10,4 %,sjukförsäkringsförmånerna med 8,6 % ochrehabiliteringsförmånerna med 5,3 %. Ut-gifterna för allmänt bostadsbidrag minskademed 12,3 % och förmånerna för barnfa-miljer med 1,0 %. I och med att studeran-dena överfördes till systemet med bostads-tillägg för studerande ökade studieförmå-nerna medan utgifterna för allmänt bostads-bidrag minskade i samma mån.

KORT OM FPA

1997 1998 1999 2000 2001

Totalutgifter, mrd. mk 54,1 55,5 55,2 55,3 56,9

Förmånsutgifter, mrd. mk 52,5 53,0 53,5 53,6 55,1

Omkostnader/totalutgifter, % 2,9 3,0 (4,3) 3,0 3,0 3,1

Förmånsutgifter/BNP, % 8,3 7,7 7,5 6,9* 6,9*

Förmånsutgifter/socialutgifter, % 28,2 28,2 28,0 27,3* 27,0*

Förmånsutgifter/invånare, mk/år 10 200 10 300 10 400 10 400 10 600*

Antal anställda 31.12 5 718 5 718 5 778 5 906 6 006

* UppskattningSiffrorna inom parentes motsvarar bokslutsbeloppet, och beaktar den snabbare täckningen av pensionsansvarsfonden.

Page 6: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

4 FPA-Förmånerna

PENSIONER OCHHANDIKAPPFÖRMÅNERI början av år 2001 indexförhöjdes pensio-nerna och handikappförmånerna med3,9 % samtidigt som folkpensionen för per-soner med enbart f.d. basdel och maketill-läggen upphörde. Av de totalt 335 000 per-soner som fått minskad folkpension blev245 000 helt utan folkpension och 90 000fick enbart olika folkpensionstillägg. Denfulla folkpensionen och efterlevandepen-sionens kompletteringsbelopp höjdes1.6.2001 med maximalt 73 mark och detextra fronttillägget med 33 mark i måna-den. Totalt utbetalades i pensioner och han-dikappförmåner 16 937 miljoner mark(+ 1,4 %).

FPA tog emot 382 000 ansökningar ompensioner, pensionsdelar och handikappför-måner eller om justering av dem (+ 6,5 %).Av dessa var 17 500 internationella ansök-ningar på basis av EG-förordningar ellerkonventioner om social trygghet. Av ansök-ningarna gällde 38 % nya pensioner ellerhandikappförmåner och 37 % bostadsbi-drag. Till FPA inkom också 82 300 ansök-ningar om arbetspension (+ 9,0 %).

Handläggningstiden för ansökningarnaom pensioner och handikappförmåner vari medeltal 48 dagar, en minskning med endag från föregående år. Nationella ansök-

ningar kunde behandlas på 41 dagar (+ 2dagar), men behandlingstiden för interna-tionella ansökningar förkortades med tvåmånader till drygt 5 månader. Mer än hälf-ten av alla nationella ansökningar behand-lades på mindre än en månad.

Den genomsnittliga folkpensionen in-

klusive fronttillägg uppgick i slutet av årettill 1 704 mark i månaden. Folkpensionentill ensamstående personer utan annan pen-sion än folkpension i första kommungrup-pen var 2 832 mark i månaden. Det genom-snittliga bostadsbidraget för pensionstaga-re var vid årets slut 729 mark per månad.

Mmk20 000

15 000

10 000

5 000

0

1997 1998 1999 2000 2001

■ Frontmannaförmåner ■ Familjepensioner■ Övriga folkpensionsdelar

■ Pensionsavhängiga eller minskade folkpensioner

Utbetalda pensioner 1997-2001(2001 års penningvärde)

Mmk12 000

10 000

8 000

6 000

4 000

2 000

0

1997 1998 1999 2000 2001■ Företagshälsovård och hälsov. för studerande

■ Läkemedel■ Sjukvårdsersättningar (exkl. läkemedel)

■ Föräldradagpenningar■ Sjukdagpenningar

Sjukförsäkringsförmåner1997-2001(2001 års penningvärde)

Page 7: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Folkpensionens sammansättning 31.12.2001 31.12.2000 Förändr. %Folkpensionstagare med

arbetspensionsavhängig folkpension 682 600 681 500 0,2full folkpension 111 100 115 700 -4,0minskad folkpension 571 500 565 800 1,0beskuren folkpension . 335 000 .enbart bostadsbidrag, vårdbidrag,fronttillägg ellerbarntillägg 94 900 7 700 .

Folkpensionstagare medbostadsbidrag 163 500 161 500 1,2vårdbidrag 159 900 153 900 3,9fronttillägg 136 200 149 100 -8,6extra fronttillägg 72 900 80 200 -9,1maketillägg . 100 .barntillägg 6 900 8 500 -18,6

Handikappförmåner 2001 2000 Förändr.Betalda bidrag milj. mk milj. mk %Vårdbidrag för barn 468,5 438,6 6,8Handikappbidrag 177,6 166,9 6,4

Antal mottagare avhandikappförmåner 31.12.2001 31.12.2000 Förändr. %Vårdbidrag för barn 46 700 46 800 -0,1Handikappbidrag 12 300 12 000 2,3

FPA-Förmånerna 5

PENSIONER OCH HANDIKAPPFÖRMÅNER

Pensioner 2001 2000 Förändr.milj. mk milj. mk %

Betalda pensioner 16 290,7 16 093,3 1,2Folkpensioner 15 316,5 15 109,1 1,4

Ålderdomspensioner 10 723,5 10 894,8 -1,6Förtida uttag 48,4 49,6 -2,5

Invaliditetspensioner 3 916,7 3 869,6 1,2Individuella förtidspensioner 90,7 130,3 -30,4

Arbetslöshetspensioner 287,1 281,6 2,0

Övriga1 389,2 63,1 517,0Familjepensioner 243,5 237,7 2,5Fronttillägg 730,6 746,6 -2,1

Övriga förmåner 15,1 14,8 2,61 I dessa fall utbetalar FPA enbart bostadsbidrag för pensionstagare, vårdbidrag förpensionstagare och barntillägg.

Antalet pensionstagare 31.12.2001 31.12.2000 Förändr. %Pensionstagare totalt 813 800 1 061 400 -23,3

Folkpension 777 500 1 024 200 -24,1Ålderdomspension 508 600 773 000 -34,2

Förtida uttag 3 800 3 900 -3,3Invaliditetspension 150 100 220 600 -31,9

Individuell förtidspension 6 900 21 700 -68,4Arbetslöshetspension 23 900 23 000 3,6Övriga1 94 900 7 600 .

Familjepension 36 300 37 200 -2,41 Får av FPA enbart bostadsbidrag för pensionstagare, vårdbidrag för pensionstagare,fronttillägg eller barntillägg.

Page 8: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

SJUKFÖRSÄKRINGUtgifterna för sjukförsäkringsförmånerökade med 1 060 miljoner mark (+ 8,6 %)från året innan. Förmånssumman uppgicktill 13 398 miljoner mark. Sjukvårdsersätt-ningarna ökade med 12,1 % och arbetsin-komstersättningarna med 5,2 %. Antaletförmånstagare ökade med 2,1 %.

Den genomsnittliga sjukdagpenningenvar 238 mark och föräldradagpenningen196 mark. Behovsprövad sjukdagpenningbetalades till 1 700 personer, och arbetsgi-varna till 19 000 arbetstagare fick ersätt-ning för semesterkostnader.

Antalet avgöranden i sjukdagpennings-ärenden var 570 000 (+ 1,7 %). Den ge-nomsnittliga handläggningstiden var 14dagar, dvs. en dag längre än året innan.

Antalet sjukvårdsersättningar var 24,8miljoner (+ 5,1 %). Bland sjukvårdsersätt-ningarna fortsatte läkemedelsersättningsbe-loppet att öka (13,3 % och 538 miljonermk). Ökningen var störst (+ 18,8 %) förläkemedelsersättningar i den högre special-ersättningskategorin (100 %). Läkemedels-ersättningarna ökar bl.a. på grund av attnya dyrare läkemedel omfattas av ersätt-ningen, vilket också framgår av det växan-de antalet personer som fick tilläggsersätt-ning för höga läkemedelskostnader(+ 8,2 %).

Den tandvård som ersätts av sjukför-säkringen omfattar sedan början av april2001 alla som är födda år 1946 eller sena-re. Detta innebar en avsevärd ökning aversättningarna för tandläkararvoden. Utgif-terna var 88 miljoner mark större än åretinnan (+ 36,0 %). Bland sjukförsäkrings-ersättningarna minskade ersättningarna förundersökning och behandling (- 3,1 %).

Utgifterna för företagshälsovård var 846miljoner mark (+ 7,4 %). I ersättningar tillarbetsgivarna betalades 740 miljoner mark,till Studenternas hälsovårdsstiftelse 98 mil-joner mark, till företagare och andra somarbetar för egen räkning 0,5 miljoner markoch till hälsovårdscentralerna 2,7 miljonermark. Kostnaderna för utredningar av lant-bruksföretagares arbetsförhållanden upp-gick till 3,9 miljoner mark.

REHABILITERINGKostnaderna för rehabilitering steg med5,3 % till totalt 1 411 miljoner mark. Förindividuell rehabilitering användes 1 133miljoner mark (+ 4,7 %). I rehabiliterings-penningar betalades 250 miljoner mark(+ 9,2 %).

Rehabilitering bekostades för 83 300personer. Av dem fick 16 300 yrkesinrik-tad rehabilitering för gravt handikappade,19 200 medicinsk rehabilitering för gravt

6 FPA-Förmånerna

0 10 20 30 40 50dagar

Rehabilitering

Pensioner och handikappförmåner

Allmänt bostadsbidrag

Studiestöd

Sjukdagpenningar

Militärunderstöd

Barnavårdsstöd

Arbetslöshetsförmåner

Handläggningstiden förvissa förmåner 2001

0 200 000 400 000 600 000 800 000 st

Arbetslöshetsförmåner

Sjukdagpenningar

Studiestödsförmåner

Allmänt bostadsbidrag

Pensioner och handikappförmåner

Rehabiliteringsförmåner

Barnavårdsstöd

Barnbidrag

Antal avgöranden avvissa förmåner 2001

Page 9: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

SJUKFÖRSÄKRING2001 2000 Förändr.

milj. mk milj. mk %Samtliga förmåner 13 398,3 12 338,2 8,6Arbetsinkomstersättning 6 177,6 5 872,9 5,2

Sjukdagpenningar1 3 110,6 2 936,6 5,9Föräldradagpenningar2 3 067,0 2 936,3 4,4

Sjukvårdsersättningar 6 291,7 5 614,5 12,1Övriga förmåner 929,0 850,8 9,2

Samtliga sjukvårdsersättningar 6 291,7 5 614,5 12,1Läkemedel 4 567,4 4 029,9 13,3

Grundersättning (50 %) 1 683,5 1 565,3 7,6Specialersättning (75 %) 1 293,6 1 113,0 16,2Specialersättning (100 %) 1 304,1 1 097,6 18,8Tilläggsersättningar3 286,0 254,2 12,5

Läkararvoden 379,7 356,2 6,6Tandläkararvoden 333,8 245,5 36,0Undersökning och behandling 332,6 343,3 -3,1Resekostnader 678,2 639,6 6,0

Tilläggsersättningar3 127,6 107,0 19,2

1 Inkluderar dagpenningar och ersättningar för inkomstbortfall enligt lagen om smittsam-ma sjukdomar samt dagpenningar till donatorer av organ eller vävnad.

2 Inkluderar specialvårdspenningar samt semesterkostnadsersättningar till arbetsgivare.3 År 2001 var årssjälvrisken för läkemedel 3 449,74 mk och för resor 935 mk.

ANTALET MOTTAGARE AV SJUKFÖRSÄKRINGSFÖRMÅNER2001 2000 Förändr.

%Samtliga förmåner 3 837 400 3 759 400 2,1Sjukdagpenningar 301 300 296 300 1,7Föräldradagpenningar 139 700 140 300 -0,4Sjukvårdsersättningar 3 780 500 3 702 700 2,1

Läkemedel 3 363 200 3 322 000 1,2Grundersättning (50 %) 3 217 400 3 186 700 1,0Specialersättning (75 %) 778 700 758 600 2,7Specialersättning (100 %) 391 200 376 300 4,0Tilläggsersättningar 112 000 103 500 8,2

Läkararvoden 1 476 100 1 393 700 5,9Tandläkararvoden 627 800 469 700 33,7Undersökning och behandling 763 600 739 500 3,3Resekostnader 563 100 572 900 -1,7

Tilläggsersättningar 33 300 29 300 13,7

FPA-Förmånerna 7

Page 10: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

handikappade och 49 800 annan yrkesin-riktad och medicinsk rehabilitering. Anta-let rehabiliterade ökade med en procent frånåret innan. Mest ökade antalet rehabilite-rade i ålderskategorierna under 25 år res-pektive över 64 år.

Både antalet rehabiliteringsklienter ochantalet personer med rehabiliteringspenningökade under hela 1990-talet. Både år 2000och 2001 har ökningen varit mindre.Rehabiliteringspenning betalades till 54 500personer (+ 2,0 %). Av dem hade 41 200fått rehabiliteringsbeslut från FPA. Reha-biliteringspenning betalas i allt högre gradför kortvarigare rehabilitering (t.ex. TYK,verksamhet för att upprätthålla arbetsför-mågan). Rehabiliteringspenningen var imedeltal 166 mark per dag.

Rehab ServiceRehab Service är en enhet som tillhanda-håller rehabiliteringstjänster. Antalet reha-biliteringsklienter var 3 700 och antaletklientdygn 37 900 (- 1,5 %).

ÖVRIG SOCIAL TRYGGHETUtkomstskydd för arbetslösaTrots det förbättrade sysselsättningslägetökade de av FPA utbetalda arbetslöshets-förmånerna med 1,9 % till 6 165 miljonermark. Den främsta orsaken var att den ful-la arbetslöshetsdagpenningen höjdes med5 mark från början av året.

I sammansatt stöd som ingår i arbets-marknadsstödets belopp (5 493 miljonermark) betalades till arbetsgivare som sys-

selsatte långtidsarbetslösa 416 miljonermark (+ 8,8 %). I resebidrag utbetaladesfrån årets början arbetsmarknadsstöd förtvå månader till personer som utanför sittpendlingsområde tar emot bestående hel-tidsarbete. I resebidrag betalades 3,8 mil-joner mark.

Arbetslöshetsförmåner betalades underåret till 319 000 personer för i medeltal 155dagar. Grunddagpenning betalades till44 000 personer (+ 0,7 %) och arbetsmark-nadsstöd till 271 000 personer (- 5,3 %).Dessutom betalades arbetsmarknadsstöd

som ingår i sammansatt stöd till 31 000arbetsgivare som sysselsatte långtidsarbets-lösa och integrationsstöd till 8 600 invand-rare.

Av alla som fick arbetsmarknadsstödgenomgick 74 000 arbetspraktik ellerarbetskraftsutbildning under året, 88 000fick inkomstrelaterad dagpenning och80 000 fick grunddagpenning för den max-imala tiden.

Grunddagpenningen var i medeltal 124mark och arbetsmarknadsstödet 121 mark.Jämkad dagpenning betalades åtminstoneunder någon del av året till 26 % av demsom fick grunddagpenning och till 15 % avdem som fick arbetsmarknadsstöd.

Under året gjordes 729 000 avgörandenom grunddagpenning och arbetsmarknads-stöd (- 4,9 %). Den egentliga handläggnings-tiden var i medeltal 14 dagar, dvs. en daglängre än året innan.

I arbetskraftspolitiska utbildningsför-måner utbetalades 143 miljoner mark.Förmåner betalades till 45 000 personer(- 12,0 %).

Förmåner till barnfamiljerUtgifterna för stöd av vård av små barnminskade med 1,8 %. Sammanlagt utbeta-lades 2 228 miljoner mark. I beloppet in-går 1 993 miljoner mark i hemvårdsstöd,228 miljoner mark i stöd för privat vårdoch 7 miljoner mark i partiell vårdpenning.I summan ingår 274 miljoner mark i kom-munala tillägg. Stöd för vård av små barnbetalades till totalt 129 800 personer, avvilka 17 700 fick stöd för privat vård.

8 FPA-Förmånerna

Mmk8 000

6 000

4 000

2 000

0

1997 1998 1999 2000 2001

■ Arbetsmarknadsstöd till arbetsgivare ocharbetsalternering

■ Arbetskraftspolitiskt utbildningsstöd■ Arbetsmarknadsstöd ■ Grunddagpenning

Allmän grundtrygghet förarbetslösa 1997-2001(2001 års penningvärde)

Page 11: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

ÖVRIGA FÖRMÅNER2001 2000 Förändr.

milj. mk milj. mk %Rehabiliteringsförmåner 1 410,5 1 339,8 5,3

Individuell rehabilitering 1 132,9 1 081,7 4,7Rehabiliteringspenning 249,6 228,6 9,2Övriga kostnader 27,9 29,5 -5,4

Arbetslöshetsförmåner1 6 164,5 6 051,8 1,9Grunddagpenning2 518,2 499,2 3,8Arbetsmarknadsstöd3 5 492,5 5 384,3 2,0

Som sammansatt stöd 415,7 381,9 8,8Som integrationsstöd 179,6 165,1 8,8

Arbetskraftspolitiska utbildningsförmåner 143,2 155,4 -7,8Utbildningsstöd 60,2 61,6 -2,4Ersättn. för uppehälle och inkvarteringtill stud. med arbetsmarknadsstöd 83,0 93,8 -11,4

Utbildningsdagpenning 8,7 10,9 -20,7Moderskapsunderstöd 55,8 52,6 6,2Barnbidrag 8 181,8 8 247,1 -0,8Barnavårdsstöd4 2 227,6 2 267,5 -1,8

Lagstadgat stöd 1 953,3 2 011,5 -2,9Kommuntillägg 274,3 256,0 7,2

Studieförmåner 4 249,7 3 848,2 10,4Allmänt bostadsbidrag 2 374,6 2 707,8 -12,3Övrigt 77,8 67,1 15,9

1 Inkluderar alterneringsersättningar (1,9 milj. mk år 2000 och 1,9 milj. mk år 2001).2 Inkluderar via FPA utbetalade inkomstrelaterade dagpenningar till finländare som sökt

arbete utomlands.3 Inkluderar ersättning för uppehälle under tiden för arbetspraktik och (från 1.9.2001) ar-

betsverksamhet i rehabiliterande syfte (9,3 milj. mk 2000 och 10,4 milj. mk 2001) samtfrån början av 2001 arbetsmarknadsstöd som utbetalats i form av reseunderstöd(3,8 milj. mk).

4 Med avdrag för återbetalningar i enlighet med den gamla lagen (1,2 milj. mk år 2000och 0,8 milj. mk år 2001).

ÖVRIGA FÖRMÅNERÅr År Förändr.

2001 2000 %FörmånstagareIndividuella rehabiliteringsförmåner 98 300 96 000 2,3

Rehabilitering 83 300 82 500 1,0Rehabiliteringspenning 54 500 53 500 2,0

ArbetslöshetsförmånerGrunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd 308 300 323 300 -4,6Grunddagpenning 43 700 43 300 0,7Arbetsmarknadsstöd 271 300 286 600 -5,3

Arbetskraftspolitisk utbildning 40 100 46 300 -13,4Arbetspraktik 32 900 34 800 -5,6Arb.verks. i rehab. syfte (från 1.9.2001) 100 . .Reseunderstöd (från 1.1.2001) 700 . .

Arb. markn.stöd som sammansatt stöd 30 900 29 100 6,3Arbetskraftspolitiskt utbildningsstöd 4 900 5 100 -4,8Utbildningsdagpenning 600 700 -10,1Arb. markn.stöd som integrationsstöd 8 600 7 800 10,3

Moderskapsunderstöd 54 400 55 200 -1,5Barnbidrag

Familjer (31.12) 580 000 586 800 -1,2Barn (31.12) 1 054 200 1 063 700 -0,9

BarnavårdsstödFamiljer 129 800 130 300 -0,4Barn 201 800 204 000 -1,1

Allmänt bostadsbidrag (hushåll) (31.12) 158 500 170 400 -7,0Studieförmåner

Studiestöd3 301 600 1 326 800 2 .Stöd för skolresor 51 300 1 54 600 2 -6,2

Militärunderstöd (hushåll) 10 600 10 600 -0,3

1 Läsåret 2000/2001.2 Läsåret 1999/2000.3 Från läsåret 2000/2001 har begreppet mottagare av studiestöd ändrats.

FPA-Förmånerna 9

Page 12: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

10 Övrig verksamhet

I moderskapsunderstöd betalades till54 000 mödrar totalt 56 miljoner mark(+ 6,2 %). Moderskapsunderstödet höjdesfrån början av mars från 760 mark till 832mark. Av understödstagarna föredrog 78 %moderskapsförpackningen framför pen-ningunderstöd.

StudiestödFörmånerna för studerande ökade med10,4 %. I stöd utbetalades 4 250 miljonermark, varav 3 786 miljoner mark, dvs.89 % i studiepenning. Ökningen förklarasav att studerande som tidigare fått bostads-bidrag nu får bostadstillägg till studiestö-det.

Vid årets slut fick 244 000 studerandestudiestöd av FPA. Av dem studerade 67 000vid universitet, 75 000 vid yrkeshögskolor,66 000 vid yrkesläroanstalter, 26 000 vidgymnasium och 4 000 vid utländska läro-anstalter. Statsgaranti för studielån bevilja-des 113 000 studerande. Vid årets slut varstudiepenningen i medeltal 1 200 mark,vuxenstudiepenningen 2 200 mark ochbostadstillägget 900 mark i månaden.

I måltidsstöd för högskolestuderandeutbetalades 84 miljoner mark, vilket var 3,9% mer än året innan.

I räntebidrag för studielån betaladestotalt 18 miljoner mark till 19 000 stude-

rande. Räntestödsutgifterna var 8 miljonermark. Studielånsbeståndet var vid årets slut8,8 miljarder mark. På basis av statsgaran-tin betalades 157 miljoner mark i studielånoch låneräntor (+ 9 %).

Den genomsnittliga handläggningstidenför studiestödsansökningar minskade med4 dagar. Ansökningarna kunde behandlaspå i medeltal 17 dagar vid studiestödscen-tralen, 9 dagar vid högskolornas studie-stödsnämnder och 17 dagar vid FPA-byrå-erna.

I stöd för skolresor utbetalades totalt147 miljoner mark till 64 500 studerande.Av kostnaderna utgjordes 64 % av Matka-huoltos fakturering.

Allmänt bostadsbidragUtgifterna för allmänt bostadsbidrag sjönkmed 12,3 %. Nedgången berodde främstpå att studerandena nu i stället får bostads-tillägg till studiestödet. För det andra slä-par de godtagbara maximibostadsutgifter-na efter de verkliga utgifterna. I bidrag ut-betalades 2 375 miljoner mark. Antalethushåll med bostadsbidrag var vid årets slut158 500 (- 7,0 %), av vilka andelen barn-familjer var 44 % och ensamboende 49 %.Andelen studerande var 9 %. De arbetslö-sa hushållens andel hade ökat till 65 %. Vidårets slut var bostadsbidraget i genomsnitt

1 142 mark per månad.Under året gavs 341 000 beslut om all-

mänt bostadsbidrag (- 11,7 %). Handlägg-ningstiden för de på ansökningar grundadeavgörandena var i genomsnitt 30 dagar(+ 7 dagar). Handläggningen har delvisbromsats upp av det nya systemet för hand-läggning av bostadsbidrag, som användesparallellt med det gamla systemet.

Övriga förmånerI militärunderstöd utbetalades 67 miljonermark, vilket var nästan 16 % mer än åretinnan. Ökningen hänförde sig till bostads-understödet, där utbetalningen var 55,6miljoner mark. Däremot minskade antaletmottagare av militärunderstöd något frånföregående år. Av de 10 600 personer somfick militärunderstöd var 8 740 värnplikti-ga, 990 civiltjänstgörare och 890 anhöri-ga.

Till frontveteraner betalades 4,6 miljo-ner mark i ersättning för rehabiliteringsre-sor. I ersättningar för utredningar av lant-bruksföretagares arbetsförhållanden beta-lades 4,2 miljoner mark och av utgifternaför centralenheten för lantbruksföretagar-nas företagshälsovård, som verkar i sam-band med Institutet för arbetshygien, ersat-tes 1,9 miljoner mark.

Mmk10 000

8 000

6 000

4 000

2 000

0

1997 1998 1999 2000 2001

Barnbidrag 1997-2001(2001 års penningvärde)

Mmk3 000

2 500

2 000

1 500

1 000

500

0

1997 1998 1999 2000 2001

Allmänt bostadsbidrag 1997-2001(2001 års penningvärde)

Mmk1 400

1 200

1 000

800

600

400

200

0

1997 1998 1999 2000 2001

■ Rehabiliteringspenning ■ Rehabilitering

Individuella rehabiliterings-förmåner 1997-2001(2001 års penningvärde)

Mmk4 000

3 000

2 000

1 000

0

1997 1998 1999 2000 2001

■ Måltidsstöd ■ Borgensansvarsbetalningar■ Räntestöd och -bidrag ■ Vuxenstudiepenning

■ Bostadstillägg ■ Studiepenning

Studiestöd 1997-2001(2001 års penningvärde)

Page 13: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Övrig verksamhet 11

ÖVRIG VERKSAMHET

FORSKNING, UTVECKLING OCHINFORMATIONSTJÄNST

FPAs forskning och utveckling inriktadespå befolkningens sociala trygghet och häl-sotrygghet. Forskare och sakkunniga pro-ducerade information som behövs när FPAsförmånssystem, verksamhet och kundbetjä-ning skall vidareutvecklas.

FPA bedrev forskningssamarbete meduniversitet, forskningsinstitut ochorganisationer på den sociala trygghetensområde, nationellt och internationellt. FPAsforskningsverksamhet presenterades påforsknings- och utvecklingsenhetens Inter-netsidor på finska, svenska och engelska.

FPA gav ut 16 rapporter i sina egnapublikationsserier på social- och hälsotrygg-hetens område. Som en fortsättning på sam-arbetsprojektet mellan Institutet för inter-nationell ekonomisk rätt vid Helsingforsuniversitet och FPA publicerades presenta-tioner av socialförsäkringssystemen i 25länder. Vidare publicerades ett stort antalartiklar i vetenskapliga tidskrifter i Finlandoch utomlands.

Informationstjänsten ansvarade för in-formationsservicen inom FPA. Den följdemed både det elektroniska och det tryckta

informationsutbudet och förmedlade urolika källor information främst till FPAsegna enheter, men också för utomståendekunder. Under året satsade informations-tjänsten särskilt på anskaffning av nya elek-troniska tjänster. Samarbetet med andrainformationstjänster inom social- och häl-sovårdsministeriets förvaltningsområdefortsatte.

INTERNATIONELLT SAMARBETEUppgifterna i samband med verkställighe-ten av EU-lagstiftningen och överenskom-melserna om social trygghet utgör en viktigdel av den internationella verksamheten.Förhandlingar om dessa frågor fördes medsocialförsäkringsinstitutionerna i de nord-iska länderna, Förenade kungariket, Öster-rike och Estland. Med Litauen fördes blan-kettförhandlingar i september.

FPA fortsatte samarbetet med socialför-säkringsinstitutionerna i olika länder ochmed olika organisationer i branschen. Blandannat deltog FPA aktivt i arbetet inom ISSA(International Social Security Association),Världshälsoorganisationen WHO, EISS (Eu-ropean Institute of Social Security), FISS(Foundation for International Studies onSocial Security) och ESIP (European SocialPartners). Samarbete förekom också medforskningsanstalter på socialförsäkringens

område både inom EU och i andra länder.Överenskommelsen med Litauen om

social trygghet trädde i kraft i augusti. För-handlingarna om motsvarande avtal medPolen slutfördes på våren. Förhandlingarom förnyande av det nordiska avtalet för-des under året. En lag om avtalet mellanEU och Schweiz om fri rörlighet för perso-ner stadfästes i Finland i augusti. För attträda i kraft måste avtalet godkännas i allamedlemsländer. Lagen om den förnyadeöverenskommelsen med Luxemburg stad-fästes i oktober.

INFORMATIONFPA inledde arbetet med att strukturellt,visuellt, underhållsmässigt och organisato-riskt förnya sin Internetservice. Ungefär980 000 besök gjordes på Internetsidorna.På webbplatsen presenterades anstaltensverksamhet, bl.a. förmåner, nyheter, forsk-ning och statistik.

Kundtidningarna Kelan sanomat ochFPA-bladet utkom vardera fyra gånger un-der året. Kelan sanomat delades ut till allafinska hushåll (genomsnittsupplaga 2,3miljoner) och FPA-bladet till de svenska hus-hållen (upplaga ca 180 000). Yhteispeli ut-kom 10 gånger (upplaga 10 000) och Sosi-aalivakuutus 6 gånger (upplaga 18 000).

För massmedierna producerades press-meddelanden och för lokalradion gjordesfärdiga radioprogram. Två nya informa-tionsbroschyrer gavs ut: FPA-förmånerna ieuro och Dagpenning för företagare. Definska och svenska broschyrerna i serien Dingrundtrygghet (8 st) förnyades, likaså denengelska A Guide to Benefits.

FPA deltog i januari i arbetsplats- ochutbildningsmässan Nextstep i Helsingfors,i den finska lantbruksutställningen Farma-ri i Kuopio i augusti, i evenemanget Re-kisterit auki i november och i studiemässanStudia i Helsingfors i december.

DATABEHANDLINGInförandet av euron i FPAs förmånshand-läggning förlöpte friktionsfritt vid årsskif-tet 2001-2002. Eurokonverteringen av allaoperativa förmåns- och förvaltningstillämp-ningar blev färdig tidtabellsenligt. Eurokon-verteringen hade till utgången av år 2001krävt sammanlagt 131 årsverken, av vilka68 under år 2001. En stor arbetsinsats kräv-des för att verkställa alla lagändringar.Datasystemen byggdes upp enligt model-len för enhetlig handläggning.

De viktigaste lagändringsprojekten gäll-de det allmänna bostadsbidragets norm-struktur, arbetslöshetsskyddet, nivåförhöj-

Mrd.mk60

50

40

30

20

10

0

1997 1998 1999 2000 2001

■ Staten, garantibelopp ■ Övriga intäkter ■ Kommunerna■ Staten, förmåner ■ Arbetsgivarna ■ De försäkrade

FPAs intäkter 1997-2001(2001 års penningvärde)

Mrd.mk60

50

40

30

20

10

0

1997 1998 1999 2000 2001

■ Omkostnader ■ Övriga förmåner■ Barnavårdsstöd ■ Studiestöd

■ Allmänt bostadsbidrag ■ Barnbidrag■ Arbetslöshetsförmåner ■ Rehabilitering

■ Sjukförsäkring ■ Pensionsförsäkring

FPAs förmåner och omkostnader1997-2001(2001 års penningvärde)

Page 14: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

12 Övrig verksamhet

ningen av pensionerna, vuxenstudiestödet,ersättningen för uppehälle i samband medrehabiliteringspenning och arbetsverksam-heten i rehabiliteringssyfte. Ett nytt data-system togs i bruk för rehabiliteringen. Istatistiksystemen gjordes de ändringar somlagändringarna och de nya förmånsslagenkrävde. För det registreringssystem som FPAutvecklat för den kommunala social- ochhälsovårdens behov av förfrågningar ombetalningsdata hade vid årets slut registre-rats 2 908 användare och 184 avtal.

Ett diariesystem för registrering av ad-ministrativa ärenden togs i bruk. Elektro-nisk dokumenthantering tillämpas i totalt26 försäkringsdistrikt. Förberedelserna förelektronisk kundbetjäning och användning-en av datanät i förmånshandläggningenfortsatte. Samtliga arbetsstationer vid FPAfick Internetförbindelse.

Datorcentralens tillbyggnad togs i bruki augusti. I september ökades huvuddatornseffekt med ca 45 %. Lokaliteter och utrust-ning omorganiserades för att ge bättre för-utsättningar för fortsatt störningsfri dator-verksamhet. Antalet terminaltransaktionervar 1 057 miljoner, en ökning med 188miljoner (över 21 %) från året innan. Vidårets slut var 6 106 arbetsstationer anslut-na till FPAs riksomfattande datanät.

STATISTIK OCH PROGNOSERStatistikdatabasernas datainnehåll utöka-des. Arbetet med att utveckla nyckeltal sombeskriver byråernas verksamhet fortsatteoch fler statistiska analyser utfördes. Dis-tributionen av statistik via Internet utöka-des med nya statistiska meddelanden. Ar-betet med statistikarkitekturen fortsatte iform av en utredning om alternativa sättatt utveckla statistiken och den övriga in-formationsproduktionen.

Utöver FPAs statistiska årsbok, kvartals-översikterna och fickstatistiken på femspråk utkom åtta statistiska årsöversikteroch ett separat häfte om kostnaderna förhälsovården i Finland. Totalt utkom 20tryckta statistiska publikationer och 56meddelanden. I samarbete med Pensions-skyddscentralen utgavs dessutom två häf-ten om det totala pensionsskyddet i Finlandoch tillsammans med Läkemedelsverketutgavs Finlands läkemedelsstatistik. En delav de statistiska publikationerna lades ocksåut på Internet.

Med tanke på budgeteringen av densociala tryggheten och likviditeten utgavsprognoser och finansieringskalkyler. Förförsta gången utarbetades för varjeförsäkringskrets en prognos om hur FPAsutbetalningar kommer att utvecklas fram

till år 2005. För socialutgiftskommissionen,arbetsgruppen för samordnande av boen-destöd och ett flertal andra utvecklingspro-jekt på den sociala trygghetens område le-vererades kalkyler över reformernas eko-nomiska verkningar. Som ett led i euroför-beredelserna justerades beräkningsform-lerna för alla förmåner.

KUNDBETJÄNING OCHSERVICENÄTFPAs fem försäkringskretsar var vid åretsslut indelade i 84 försäkringsdistrikt. I var-je distrikt fanns det en eller flera byråer medfull service som håller öppet varje dag. Vidårsskiftet hade FPA sammanlagt 333 egnakundbetjäningsställen. Av dem höll 264öppet dagligen och 69 var filialmottagningarmed begränsad öppettid. Därtill deltog FPAi 123 olika samserviceprojekt.

FPAs kundbetjäningsställen 31.12.2000

Försäkringskrets Full Filialmot- Totaltservice tagningar

Norra Finland 43 19 62Västra Finland 43 13 56Östra Finland 56 17 73Sydvästra Finland 52 14 66Södra Finland 70 6 76

Totalt 264 69 333

FPA-byråerna hade omkring 17 miljo-ner kundkontakter, post- och telefonkon-takterna inräknade. Besökens andel var cir-ka en tredjedel. Allt fler ärenden sköttesdessutom via Internet. FPA deltog i olikaprojekt för att utveckla möjligheterna attsköta ärenden elektroniskt.

PERSONALFPA hade vid årets slut totalt 6 006 an-ställda, vilket är 100 fler än året innan.Byråernas personal ökade med 76, krets-centralernas med 1 och centralförvaltning-ens med 23.

Antalet heltidsanställda var vid årsskif-tet 5 045 (+ 58). Av dem var 4 582 ordina-rie (+ 30) och 463 visstidsanställda (+ 28).Dessutom fanns det 887 ordinarie deltids-anställda (+ 44) och 74 visstidsförordna-de på deltid (- 2).

FPAs heltidsanställda (ordinarie ochvisstidsförordnade) personal

31.12.2001 31.12.2000Centralförvaltningen 1 263 1 244Kretscentralerna 208 207Byråerna 3 574 3 536Totalt 5 045 4 987

FPAs personalstrategi 2005 fastställdes ijanuari.Det nya lönesystemet som bygger på arbe-tets svårighet och personliga prestationertogs avtalsenligt i bruk 1.1.2001. Totalt1 150 anställda övergick direkt till det nyasystemet. Vid övergången fanns ett s.k. ta-bellunderskott, dvs. ett behov av ytterliga-re löneförhöjning för 2 530 anställda. För1 070 anställda blev lönen oförändrad.Lönerna enligt det nya systemet betaladesretroaktivt 1.9.2001.

Arbetsförhållandet för de FPA-anställ-da följer från 1.1.2002 lagen om arbetsav-tal. Av denna anledning ingicks 17.12.2001ett avtal mellan FPA och personalförening-en Kelan toimihenkilöt ry om att det gäl-lande befattningskollektivavtalet skall änd-ras till ett kollektivavtal.

På alla arbetsplatser finns tyky-grupperför upprätthållande av arbetsförmågan, vil-ka planerar och genomför verksamheteninom respektive enheter. Personallinjen ut-arbetade en övergripande plan för hante-ringen av arbetsförmågan.

För olika grupper i arbetsgemenskapenordnades gruppmotion, specialkurser, kon-ditionskurser och yrkesorienterad medicinskrehabilitering (ASLAK®) med sammanlagt449 deltagare. Arbetsgruppen för tidig re-habilitering gav 76 beslut om olikarehabiliteringsåtgärder. Sammanlagt 525personer blev delaktiga av olika åtgärdermed karaktären av tidig rehabilitering.

Sammanlagt 73 anställda avgick medålderspension, 57 med individuell förtids-pension eller invalidpension, 81 med del-tidspension och 33 med delinvalidpension.

UTBILDNINGUnder året ordnade FPA 607 olika kurser(2000: 585) med sammanlagt 13 571 del-tagare (14 246). Antalet kursdagar var18 490 (19 232). Därtill ordnade enheter-na utbildning på de olika arbetsplatserna. Iutbildning utanför FPA deltog anställda1 380 (1 110) gånger.

Tyngdpunkten i personalutbildningenlåg på förmånsfrågor. För att garantera denfortsatta kompetensen ordnades en mängdgrundutbildning och kompletterande utbild-ning om olika förmåner. Ytterligare utbild-ningsmaterial producerades som stöd förde olika typerna av utbildning. Paketet medutbildningsmaterial om arbetsskydd, studie-stöd och handikappförmåner blev färdigaunder året.

Tyngdpunkten i utvecklingsutbildning-en låg på kvalitetsutbildning. Personer ichefsställning, kvalitetskontaktpersoner ochandra anställda fick grundläggande infor-

Page 15: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Bokslut 13

mation om kriterierna för den europeiskakvalitetsutmärkelsen och användningen avdem för självutvärdering av verksamheten.Förberedande utbildning om det elektronis-ka dokumenthanteringssystemet ordnadesför de försäkringsdistrikt som under år 2002kommer att övergå till systemet.

Datateknikutbildningen var mångsidigoch omfattade bl.a. utbildning i anslutningtill arbetsstations-, centraldator- och blädd-rarprogrammen samt yrkesinriktad kom-pletterande utbildning för fackfolk inomdatabranschen.

Planeringen av utbildningsprogrammetTOPSOS inleddes i samarbete mellan Åbouniversitet, Åbo Akademi, FPA och Pensi-onsskyddscentralen. Det är frågan om ettfortbildningsprogram för toppexperter inomsocialförsäkring, och det inleds i mars 2002.

BOKSLUT

STYRELSENSVERKSAMHETSBERÄTTELSE

Utvecklande av den interna verksamhetenÅr 2001 fokuserades verksamheten på stra-tegi- och kvalitetsarbete. Styrelsen leddearbetet med att få alla att omfatta FPAsgemensamma värderingar: Respekt för in-dividen, kompetens, samarbetsförmåga ochnytänkande. Även till övriga delar revide-rades FPAs strategi.

FPAs verksamhet leds och utvärderas urfyra perspektiv.

Resultatstyrningens strategiska perspektivPerspektiv Mål Framgångsfaktor1. Kunder Vi sörjer för • Serviceandaoch sam- befolkningens utkomst • Tillgänglig servicehällspå- och känner vårt • Konkurrensförmågaverkan samhälleliga ansvar och bild i offentligheten

• Inflytande pålagstiftningen

2. Ekonomi Vi sköter vår likviditet • Likviditetoch producerar service • Effektivt ochtill konkurrenskraftigt ekonomisktpris resursutnyttjande

3. Processer Våra processer fungerar • Presterandeeffektivt och kontrollerat. processerVi producerar snabb • Snabb verksamhetoch korrekt service • Enhetliga och korrektaför kunderna förmånsbeslut

4. Personal Vårt arbetskollektiv har • Ledarskapoch arbets- en god ledning, hyser • Fungerande arbets-kollektiv i respekt för individen och kollektivförnyelse präglas av kontinuerligt • Kompetens

nytänkande • Arbetshälsa

Styrelsemedlemmarna ledde redan förfjärde gången i följd arbetet med självut-värderingen av FPAs verksamhet. Ett avresultaten av självutvärderingen blev FPAsansökan till tävlingen om den finländskakvalitetsutmärkelsen. FPA klarade sig så brai tävlan (351-400 poäng) att kvalitetsrevi-sorerna gjorde ett utvärderingsbesök för attprecisera ansökan. På basis av utvärderings-rapporten har arbetet på de områden därdet finns rum för förbättring redan inletts.

Varje arbetsenhet med ett resultatavtalhade som mål att göra en självutvärdering.En sådan gjordes vid cirka 90 % av allaenheter som har ett resultatavtal. Teman förkvalitetsarbetet var utvecklande av kvali-tetsmätare och införande av serviceförbin-delser. I självutvärderingarna utnyttjadesbedömningskriterierna för den europeiskakvalitetsutmärkelsen. Enligt resultatet avföregående års självutvärderingar inrikta-des utvecklingsåtgärderna på ledningsprin-ciper, strategisk planering och resultat-avtalsförfarandet, processutveckling samtmotiveringen av beslut och ansöknings-blanketternas och anvisningarnas begriplig-het.

Forskningsverksamheten inriktades påfrågor av central betydelse för FPAs för-månssystem och för utvecklandet av servi-ceverksamheten. Man intensifierade upp-följningen av systemens funktionsduglighetoch resultat, utredde behov och probleminom den sociala tryggheten, och bedömdeförändringarna i medborgarnas välfärd urden sociala trygghetens synvinkel.

Den elektroniska dokumenthantering-en byggs ut så att systemet år 2004 skallvara infört i hela landet.

FinansieringFPAs totalkostnader uppgick till 56,9 mil-jarder mark, varav 55,1 miljarder använ-des för förmåner och 1,8 miljarder markför omkostnader. Kostnaderna ökade meddrygt 1,5 miljarder mark från året innan.

FPAs totalintäkter uppgick till 57,1miljarder mark, en ökning med 1,7 miljar-der mark från året innan. Här ingår statensgarantibelopp på 2,8 miljarder mark tillsjukförsäkringsfonden.

Försäkringspremierna och -avgifternautgjorde 37 % av intäkterna. Statensfinansieringsandel var 53 % och kommu-nernas 4 %. Återstående 6 % utgjordes avmervärdesskatteintäkter och avgifter fråntrafik- och olycksfallsförsäkringsanstalternasamt avkastning av fondernas egendom ochregressbetalningar.

PlaceringsverksamhetFolkpensionslagens och sjukförsäkringsla-gens bestämmelser om FPAs placeringsverk-samhet ändrades, och överfördes samtidigttill den nya lagen om Folkpensionsanstal-ten som trädde i kraft i början av år 2002.Lagen gäller FPAs förvaltning.

För FPA godkändes allmänna principerför placeringsverksamheten samt en place-ringsplan för år 2001. Som mål för place-ringsverksamheten angavs säkerhet, avkast-ning och realiserbarhet, vartill placeringar-na på ett sakligt sätt skall vara mångsidiga

■ De försäkrade ■ Arbetsgivarna■ Löntagarnas arbetslöshetsförsäkringsavgifter■ Intäkter av tillgångar och regressbetalningar ■ Staten, förmåner ■ Staten, garantibelopp

■ Kommunerna ■ Andelar av momsintäkterna,avgifter från försäkringsanstalterna

6 431Mmk11%

2 707Mmk5%

Intäkter och garantibelopptotalt 57 106 Mmk

345Mmk

1%

14 458Mmk25%

2 228Mmk4%2 808

Mmk5%

27 717Mmk48%

Folkpensionsanstaltens intäkterår 2001

412Mmk

1%

■ Folkpensionsförsäkring ■ Sjukförsäkring■ Rehabilitering ■ Barnbidrag

■ Arbetslöshetsförmåner ■ Barnavårdsstöd ■ Allmänt bostadsbidrag ■ Studiestöd

■ Övriga förmåner ■ Omkostnader

13 398Mmk24%

16 952Mmk30%

2 375Mmk4%

4 250Mmk8%

2 227Mmk

4%

134Mmk0%

1 758Mmk3%

6 164Mmk11%

Kostnader totalt 56 850 Mmk

8 182Mmk14%

1 410Mmk

2%

Folkpensionsanstaltenskostnader år 2001

Page 16: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

14 Bokslut

och spridas. I placeringsverksamheten skalläven beaktas folkpensionsfondens, sjukför-säkringsfondens och pensionsansvars-fondens karaktär och syfte samt de kravsom detta ställer på placeringsverksamhe-ten.

FPAs förmånsutgifter betalas ur folkpen-sions- och sjukförsäkringsfonderna. Tyngd-punkten i placeringarna ligger på placeringav finansieringstillgångarna. Folkpensions-fondens nuvarande långvariga aktieinnehavanses ha samband med samhällsekonomisktoch nationellt viktiga företag.

Pensionsansvarsfondens medel utgörtäckning för pensionsansvaret till följd avanställning hos FPA. I placeringen av fond-ens medel betonas portföljplacerandets prin-ciper. Så länge fonden byggs upp, fram tillår 2010, strävar man i allokeringen av egen-domen i första hand efter att öka fondensavkastning, och i andra hand efter att till-godose det krav på god realiserbarhet somblir aktuellt i senare utvecklingsskeden. Förden internationella spridningen av place-ringarna har uppställts mål och en tidta-bell.

År 2001 blev utvecklingen på aktie-marknaden i Finland negativ, på samma sättsom föregående år. Trots detta var det sam-manlagda marknadsvärdet av FPAs samtli-ga aktier vid utgången av år 2001 någothögre än ett år tidigare: 5,23 miljarder mark(5,18 miljarder mark). Detta berodde sär-skilt på den goda prisutvecklingen för debasindustriaktier som utgör folkpensions-fondens placeringar. Marknadsvärdet avpensionsansvarsfondens aktier uppgick islutet av år 2001 till 2,81 miljarder mark(3,12 miljarder mark).

FPAs dividendinkomster steg till 207miljoner mark (144 miljoner mark). Me-delräntan på finansieringstillgångarna steg till4,31 % (4,03 %). I ränteintäkter på finan-sieringstillgångarna inflöt totalt 123 miljo-ner mark (94 miljoner mark). Ränteintäkter-na ökade med 30,5 %.

Finansiering av pensionsförsäkringenKostnaderna för pensionsförsäkringen var17,7 miljarder mark och intäkterna 18,6miljarder mark. Intäkterna utgjordes avarbetsgivarnas folkpensionsavgifter (50 %),statens inbetalningar (36 %), mervärdes-skatteintäkter (13 %) och avkastning frånegna tillgångar (1 %).

Staten bekostade folkpensionerna till29 % och vårdbidragen för barn, handi-kappbidragen, familjepensionerna, front-mannaförmånerna och bostadsbidragen förpensionstagare till 100 %.

För att trygga årslikviditeten måste folk-pensionsfonden hålla en miniminivå som

är fastställd i förhållande till finansierings-tillgångarna. År 2001 överskreds minimi-nivån för pensionsförsäkringens finansie-ringstillgångar, och 0,8 miljarder mark över-fördes från folkpensionsfonden till sjukför-säkringsfonden.

Finansiering av sjukförsäkringen ochrehabiliteringenTotalkostnaderna för sjukförsäkringen upp-gick till 15,9 miljarder mark, varav reha-biliteringskostnaderna utgjorde 1,4 miljar-der mark. Sjukförsäkringens intäkter utangarantibidrag och fondöverföring uppgicktill 12,4 miljarder mark. Största delen avintäkterna, 11,7 miljarder mark, utgjordesav de försäkrades premier och arbetsgivar-nas avgifter. Staten finansierade de föräld-radagpenningar som utges med samma be-lopp som minimidagpenningen. Dessutomredovisades trafik- och olycksfallsförsäk-ringsanstalternas avgifter till sjukförsäk-ringsfonden. Återstoden av intäkterna ut-gjordes av regressbetalningar och avkast-ning på tillgångarna.

För att årslikviditeten skall vara tryg-gad måste också sjukförsäkringsfondenhålla en viss miniminivå. År 2001 försloginte sjukförsäkringens egna intäkter ochöverföringen på 0,8 miljarder mark frånfolkpensionsfonden för att uppnå minimi-nivån för sjukförsäkringens nettofinan-sieringstillgångar. Staten betalade därför ettgarantibelopp på 2,8 miljarder mark tillsjukförsäkringsfonden.

Finansiering av den övriga sociala trygghetenTill den övriga sociala tryggheten räknashär arbetslöshetsförmåner, barnbidrag,barnavårdsstöd, moderskapsunderstöd, stu-dieförmåner, allmänt bostadsbidrag ochmilitärunderstöd. Totalt betalades i förmå-ner inom den övriga sociala tryggheten drygt23,3 miljarder mark.

Av förmånerna finansierade staten 20,8miljarder mark medan kommunerna finan-sierade barnavårdsstödet med 2,2 miljar-der mark. Återstoden, 0,3 miljarder mark,kom från löntagarnas arbetslöshetsförsäk-ringspremie.

OmkostnaderOmkostnaderna uppgick till totalt 1 758miljarder mark (+ 5,3 %). I löner och arvo-den utbetalades 842 miljoner mark(+ 5,4 %).

Lönebikostnaderna består av bidrag tillpensionsansvarsfonden samt lagstadgadeoch frivilliga lönebikostnader. Lönebikost-naderna uppgick till 242 miljoner mark(+ 8,8 %).

Övriga omkostnader uppgick till 412miljarder mark (+ 2,3 %). De största kate-gorierna var datadriftskostnader, lokalkost-nader och intäkter, vilka minskade omkost-naderna. För tjänster av utomstående beta-lades 261 miljarder mark; den största pos-ten var de kostnader för beskattningen sombetalades till skatteförvaltningen.

PensionsansvarsfondenDet försäkringstekniska fulla pensionsan-svaret för FPA-personalen var 6 622 miljo-ner mark vid årets slut. De löpande pensio-nernas andel var 2 395 miljoner mark. Detfulla pensionsansvaret ökade med 328 mil-joner mark, beroende på höjningar av pen-sioner och löner samt större pensions-intjäning.

Enligt de nya täckningsreglerna från slu-tet av 1998 skall 41 % av det fulla pensions-ansvaret vara täckt före utgången av 2010.Både 1998 och 1999 fullgjordes en avse-värd del av täckningsskyldigheten. I slutetav 2001 motsvarade täckningen av pen-sionsansvaret 35,6 % av det fulla pensions-ansvaret. Under året överfördes till fon-den 21,2 miljoner mark av pensionsansvars-fondens reavinster och 34,6 miljoner markav fondens övriga intäkter.

Arbetsgivarbidraget till pensionsans-varsfonden uppgick till 80 miljoner mark.Vidare inflöt 39 miljoner mark i pensions-premier från de anställda, varav 11 miljo-ner mark användes för att täcka pensions-ansvaret. Fonden betalade ut sammanlagt217 miljoner mark i pensioner.

■ Löner och arvoden ■ Lönebikostnader■ Bruk av maskiner och inventarier ■ Kostnader för kontorsutrymmen

■ Administrativa och diverse kostnader ■ Intäkter■ Köptjänster ■ Avskrivningar av anläggningstillgångar

Omkostnader inalles 1 758 Mmk

Omkostnadernas fördelningår 2001

842Mmk48%

-80Mmk-5%

15Mmk1% 261

Mmk15%

166Mmk

9%

242Mmk14%

223Mmk13%

89Mmk

5%

Page 17: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

ARBETSGIVARNASFÖRSÄKRINGSAVGIFTER% av förskottsinnehållning underkastade löner

Folkpensionsförsäkringen2000 2001 2002

Privata sektorn 1Avgiftsklass I 2,40/2,00 2 2,00 2,00/1,35 3Avgiftsklass II 4,00 4,00 4,00/3,55Avgiftsklass III 4,90 4,90 4,90/4,45

Offentliga sektornStaten och Åland 3,95 3,95 3,95Kommunerna och kyrkan 3,15 3,15 3,15/2,40

SjukförsäkringenPrivata sektorn 1,60 1,60 1,60

Offentliga sektornStaten och Åland 2,85 2,85 2,85 Kommunerna och kyrkan 1,60 1,60 1,60

1 Avgiftsklassen bestäms enligt företagets avskrivning-ar samt förhållandet mellan avskrivningar och löner.

2 Fr.o.m. 1.7.2000.3 Fr.o.m. 1.3.2002.

DE FÖRSÄKRADESSJUKFÖRSÄKRINGSPREMIERpenni per skatteöre i kommunalbeskattningen (år 2002% av förvärvsinkomsten)

2000 2001 2002På förvärvsinkomst 1,50 1,50 1,50Förhöjning för pensionsinkomst 1,70 1,20 0,40

Utsikter från år 2002 framåt

StrategiFPAs styrkefaktorer är den kompetentapersonalen, det täckande servicenätet, denmångsidiga servicen samt den tillförlitligadatatekniken. Även i framtiden erbjuder denya möjligheter att organisera servicen.

En balanserad framgång uppnår vi ge-nom att styra verksamheten ur fyra perspek-tiv och med de mål och framgångsfaktorersom uppställts för dem.

Kunder och samhällspåverkanVi respekterar våra kunder. Vi bemöter allavänligt och ger råd och hjälp.

Tack vare vårt riksomfattande service-nät är servicen tillgänglig för alla kunder.Vi ser till att nätet hålls livsdugligt genomatt utveckla olika serviceformer och genomatt flytta arbete från en byrå till en annan.Vi kompletterar vårt eget kontorsnät medsamservice. Vi ökar samarbetet med andraorganisationer och deltar i samarbetsförsök.

Som ett alternativ till personlig service

erbjuder vi kunderna möjligheter att skötaärenden elektroniskt och olika självbetjä-ningsprogram. Kunderna kan också skötasina ärenden per telefon eller post. Vi beak-tar de olika kundgruppernas förmåga ochmöjligheter att utnyttja ny teknik. Våra ser-vicetider bestäms av kundernas behov. Viutvärderar regelbundet kundbetjäningensoch den interna verksamhetens kvalitet. Vitar i bruk serviceförbindelser. Datasäkerhe-ten prioriteras i all vår verksamhet.

Vi informerar öppet om vår service ochverksamhet. Vi kommunicerar via flera oli-ka kanaler. Vi riktar informationen så attden går fram.

Vi deltar aktivt i utvecklandet av densociala tryggheten. Vi poängterar kundper-spektivet, socialpolitiska synpunkter ochbehovet att förtydliga lagstiftningen. Vi ut-värderar verkningarna av ändringar i lag-stiftningen och brister i den sociala trygg-heten.

EkonomiVi sköter vår ekonomi på ett effektivt sätt.Vi finansierar verksamheten med de försäk-rades premier och arbetsgivarnas avgiftersamt den offentliga sektorns andelar. Vibygger upp finansieringen på en planmäs-sig och hållbar bas. Vi sörjer för placering-arnas säkerhet och avkastning samt likvi-diteten. Vi placerar våra tillgångar mångsi-digt och med god spridning. Vi vidareut-vecklar den aktivitetsbaserade kostnadsre-dovisningen till ett redskap för den strate-giska styrningen.

År 2002 beräknas FPAs sammanlagdaintäkter och kostnader öka med realt knappttvå procent från år 2001. Enligt beräkningkommer det att behövas ett sammanlagtstatligt garantibelopp på cirka 620 miljo-ner euro (3,7 miljarder mark) till folkpen-sions- och sjukförsäkringsfonden.

Pensionsförsäkringens förmånskostna-der ligger år 2002 realt kvar på föregåendeårs nivå, men börjar sedan minska. Av sjuk-försäkringens förmånskostnader beräknassärskilt sjukdagpenningarna och läkemedels-ersättningarna öka realt under de närmas-te åren. Arbetslöshetsskyddets förmånskost-nader ökar både 2002 och 2003 på grundav de höjda förmånerna, men börjar sedansannolikt minska. Utgiftstrenden inom densociala tryggheten i övrigt är vikande, omförmånerna inte höjs mer än stegringarna iprisnivån. Omkostnadernas andel av detotala kostnaderna förblir på samma nivåsom år 2001.

I finansieringen av kostnaderna fortsät-ter premiernas andel att minska, eftersombetalningsgrunderna för både arbetsgivare

och försäkrade sänks. År 2002 sänktes ar-betsgivarnas folkpensionsavgift och densjukförsäkringspremie för försäkrade somuppbärs på pensionsinkomster. För att sä-kerställa finansieringen ökades FPAs andelav intäkterna av mervärdesskatten år 2002.Behovet av garantibelopp från staten fort-sätter att växa under de närmaste åren.

ProcesserVi avgör ärenden snabbt, korrekt och en-hetligt. Vi gör besluten mer begripliga. Vitar itu med missbruk och förebygger sådant.

Vår interna verksamhet görs mer effek-tiv och flexibel och vårt verksamhetssättförenhetligas. Vi jämför våra processer medbästa praxis.

Personal och arbetskollektiv i förnyelseVi satsar på ett sporrande och interaktivtledarskap och ledningssystem. Vi sörjer förpersonalens kompetens, arbetsförmåga ochvälbefinnande. Vi upprätthåller tillfredsstäl-lelsen i arbetet genom att förbättra arbets-ledningen och arbetets innehåll samt få ar-betskollektivet att fungera bättre. Vi säker-ställer att kunskaper och färdigheter försvidare med hjälp av utbildning, inskolningoch rekrytering. Vi sörjer för balans mellanarbetsmängd och resurser.

Enligt rapporten från tävlingen om denfinländska kvalitetsutmärkelsen bör förbätt-ringsåtgärder främst vidtas inom följandeutvecklingsområden:

1. Ledning och strategier2. Kundbetjäning3. Samarbete med intressentgrupper4. Processer och arbetsredskap5. Personalens och organisationens

kompetens6. Utvärdering, mätare och resultat

Bokslut 15

Page 18: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

16 FPAs organisation

SydvästraFinlands

kretscentral

ÖstraFinlands

kretscentral

VästraFinlands

kretscentral

Fullmäktige

Förstärktastyrelsen

Styrelsen

Revisorerna

Intern-revisionen

Administrativaavdelningen

Ekonomi-avdelningen

Avdelningenför pensioner

ochutkomstskydd

Forsknings-och

utvecklings-enheten

Studiestöds-centralen

Avdelningenför hälsovård

ochutkomstskydd

Data-avdelningen

RehabService IT-centralen

NorraFinlands

kretscentral

Försäkrings-distrikt 19Byråer 52

Filialmottag-ningar 14Inalles 66

Försäkrings-distrikt 13Byråer 56

Filialmottag-ningar 17Inalles 73

Försäkrings-distrikt 19Byråer 43

Filialmottag-ningar 13Inalles 56

Försäkrings-distrikt 18Byråer 43

Filialmottag-ningar 19Inalles 62

Försäkrings-distrikt 17Byråer 70

Filialmottag-ningar 6

Inalles 76

Service-avdelningen

SödraFinlands

kretscentral

Page 19: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

FOLKPENSIONSANSTALTENS RESULTATRÄKNING 2001 OCH 2000

1000 mk

INTÄKTER 2001 2000Försäkringspremier och -avgifter 20 889 298 20 363 180

De försäkrades premier 6 431 189 5 961 203Arbetsgivarnas avgifter 14 458 109 14 401 977

Löntagares arbetslöshetsförsäkringsavgift 345 000 415 000Statens förmånsinbetalningar (2) 27 717 006 27 405 235Kommunernas förmånsinbetalningar 2 227 640 2 267 546Regressbetalningar 78 801 62 181Särskilda intäkter (3) 2 707 000 2 707 000Placeringar, intäkter och kostnader (4) 217 736 72 546Finansiella intäkter och kostnader (4) 113 528 85 021Övriga intäkter och kostnader 2 241 2 918

54 298 250 53 380 627

KOSTNADER

Pensions- och handikappförmåner 16 936 825 16 698 776Sjukförsäkringsbetalningar till de försäkrade 12 390 069 11 410 086Företagshälsovård 845 610 787 103Rehabilitering 1 410 480 1 339 822Arbetslöshetsförmåner 6 164 536 6 051 763Förmåner till barnfamiljer 10 465 278 10 567 158Studieförmåner 4 249 696 3 848 212Bostadsbidrag 2 374 623 2 707 838Övriga förmåner 255 548 222 825

Förmåner totalt (5) – 55 092 664 – 53 633 583

Förmånsbidrag – 794 414 – 252 956

Omkostnader (6)Personalkostnader (7) 1 084 283 1 021 834

Löner och arvoden 842 436 799 563Lönebikostnader 241 847 222 271

Övriga omkostnader (8) 412 242 403 069Köptjänster (9) 261 146 244 437

– 1 757 672 – 1 669 340

Statens andel av totalutgifterna (10) + 2 807 533 + 1 994 432

Förändring av avsättning enligt 4 § FRL (11) – 22 785 + 13 615

Överskott/underskott + 232 661 + 85 751

PENSIONSANSVARSFONDEN

INTÄKTER

Bidrag 80 000 70 115Intäkter av tillgångar (4) 195 449 – 18 127Anställdas pensioner 38 501 38 224

313 950 90 212

KOSTNADER

Personalpensioner 217 225 195 508Övriga kostnader 81 137Förändring av pensionsansvarsfondens täckning + 96 645 – 105 433

– 313 950 – 90 212

Överskott/underskott 0 0

*) Siffrorna inom parentes hänvisar till noterna till bokslutet.

Resultaträkning 17

Page 20: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

18 Balansräkning

BALANSRÄKNING DEN 31 DECEMBER 2001 OCH 20001000 mk

AKTIVA 2001 2000

Anläggningstillgångar och andra långfristigaplaceringar

Materiella tillgångar 459 315 449 446Byggnader (12) 459 309 447 319Maskiner och inventarier (12) 6 1Förskottsbetalningar 0 2 126

PlaceringarPlaceringar i anläggningstillgångar (12) 379 289 372 033

Aktier och andelar 379 289 372 033Övriga placeringar (13,14) 1 696 741 1 445 146

Aktier 1 696 741 1 445 146

2 535 344 2 266 625

FinansieringstillgångarKortfristiga fordringar

Fordringar mellan fonderna (15) 1 838 81 468Kundfordringar 22 277 15 216Resultatregleringar (16) 2 165 3 421Övriga fordringar (16) 18 714 20 211Förskottsbetalningar (17) 312 291 526 205

Finansiella värdepapper 1 355 626 1 025 443

Kassa och bank 541 531 864 538

2 254 443 2 536 502

Totalt 4 789 787 4 803 127

PENSIONSANSVARSFONDEN

Anläggningstillgångar och andra långfristigaplaceringar

Placeringar (13)Lån 170 458 234 291Aktier och andelar (14) 2 041 193 2 183 224Övriga placeringar 110 500 110 500

2 322 150 2 528 014

Underskott i pensionsansvarsfonden (20) 1 029 004 980 492

FinansieringstillgångarKortfristiga fordringar

Fordringar mellan fonderna (15) 770 0Resultatregleringar (16) 8 885 10 710

Finansiella värdepapper 118 648 150 000

Kassa och bank 2 159 3 583

130 463 164 293

Totalt 3 481 617 3 672 799

Aktiva totalt 8 271 404 8 475 926

Page 21: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Balansräkning 19

PASSIVA 2001 2000

Eget kapital (19)Folkpensionsfonden 1 318 212 1 183 587

Fonden vid årets början 1 183 587 1 277 953Förändring av fonden + 134 624 – 94 366

Sjukförsäkringsfonden 805 862 707 825Fonden vid årets början 707 825 527 708Ökning av fonden + 98 037 + 180 117

Uppskrivningsfonden 1 817 865 1 690 795Fonden vid årets början 1 690 795 2 267 383Förändring av fonden + 127 070 – 576 587

3 941 938 3 582 207

Avsättningar (11)4 § FRL

Avsättning vid årets början 97 654 111 269Ökning av avsättning 536 000 501 000Använda medel – 513 215 – 514 615

120 439 97 654

Främmande kapitalKortfristigt främmande kapital

Erhållna förskott (17) 214 218 473Skulder mellan fonderna (15) 770 0Skulder till leverantörer 27 857 11 491Resultatregleringar (18) 215 932 214 976Övriga kortfristiga skulder (18) 482 636 678 327

727 410 1 123 266

Totalt 4 789 787 4 803 127

PENSIONSANSVARSFONDEN

Eget kapital (19)Pensionsansvarsfonden 2 809 142 2 663 985

Täckningsansvar vid årets början 2 663 985 2 560 947Ökning av ansvaret + 145 157 + 103 038

Uppskrivningsfonden 672 463 930 655Fonden vid årets början 930 655 1 177 931Minskning av fonden – 258 191 – 247 276

3 481 605 3 594 640

Främmande kapitalKortfristigt främmande kapital

Skulder mellan fonderna (15) 0 78 147Resultatregleringar 12 12

12 78 159

Totalt 3 481 617 3 672 799

Passiva totalt 8 271 404 8 475 926

Page 22: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

20 Resultat- och balansräkningar fondvis

RESULTAT- OCH BALANSRÄKNINGAR FONDVISResultaträkningar 2001 och 2000, 1 000 mkFOLKPENSIONSFÖRSÄKRING

INTÄKTER 2001 2000Försäkringspremier och -avgifter 9 219 144 9 417 664

De försäkrades premier 621 39 542Arbetsgivarnas avgifter 9 218 523 9 378 123

Statens andelar av förmånerna 6 716 372 6 592 391Särskilda intäkter 2 400 000 2 400 000Placeringar, intäkter och kostnader 217 736 – 25 587Finansiella intäkter och kostnader 27 432 27 897Övriga intäkter och kostnader 897 1 167

18 581 580 18 413 533

KOSTNADERPensions- och handikappförmåner 16 936 825 16 698 776Övriga förmåner 15 149 14 761

– 16 951 974 – 16 713 537Förmånsbidrag + 1 629 607 + 1 699 996

OmkostnaderPersonalkostnader 433 713 408 734

Löner och arvoden 336 975 319 825Lönebikostnader 96 739 88 909

Övriga omkostnader 164 894 161 228Köptjänster 104 459 97 775

– 703 066 – 667 736Statens andel av totalutgifterna förfolkpensionsförsäkringen + 0 + 0Överföringar mellan sf och fp – 791 916 – 1 126 626

Överskott/underskott + 134 624 – 94 366

SJUKFÖRSÄKRING

INTÄKTER

Försäkringspremier och -avgifter 11 670 154 10 945 516De försäkrades premier 6 430 567 5 921 661Arbetsgivarnas avgifter 5 239 586 5 023 855

Statens andel av förmånerna 241 358 253 318Regressbetalningar 78 801 62 181Särskilda intäkter 307 000 307 000Placeringar, intäkter och kostnader 0 98 133Finansiella intäkter och kostnader 86 096 57 124Övriga intäkter och kostnader 1 345 1 751

12 384 754 11 725 023

KOSTNADERBetalningar till de försäkrade 12 390 069 11 410 086Företagshälsovård 845 610 787 103Rehabilitering 1 410 480 1 339 822Övriga förmåner 162 617 140 964

– 14 808 775 – 13 677 975Förmånsbidrag – 2 424 021 – 1 952 952

OmkostnaderPersonalkostnader 650 570 613 101

Löner och arvoden 505 462 479 738Lönebikostnader 145 108 133 363

Övriga omkostnader 247 348 241 841Köptjänster 156 688 146 662

– 1 054 606 – 1 001 604Statens andel av totalutgifterna för sjukförsäkringen + 2 807 533 + 1 994 432Överföringar mellan sf och fp + 791 916 + 1 126 626Förändring av avsättning enligt 4 § FRL – 22 785 + 13 615

Överskott/underskott + 98 037 + 180 117

Page 23: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Resultat- och balansräkningar fondvis 21

ÖVRIG SOCIAL TRYGGHET

INTÄKTER 2001 2000

Statens förmånsinbetalningar 20 759 276 20 559 525Kommunernas förmånsinbetalningar 2 227 640 2 267 546Löntagares arbetslöshetsförsäkringsavgifter 345 000 415 000

23 331 915 23 242 071

KOSTNADER

Arbetslöshetsförmåner 6 164 536 6 051 763Förmåner till barnfamiljer 10 465 278 10 567 158Studieförmåner 4 249 696 3 848 212Bostadsbidrag 2 374 623 2 707 838Övriga förmåner 77 782 67 100

– 23 331 915 – 23 242 071

Överskott/underskott 0 0

PENSIONSANSVARSFONDEN

INTÄKTER

Bidrag 80 000 70 115Intäkter av tillgångar 195 449 – 18 127Anställdas pensionspremier 38 501 38 224

313 950 90 212

KOSTNADER

Personalpensioner 217 225 195 508Övriga kostnader 81 137Förändring av pensionsansvarsfondens täckning + 96 645 – 105 433

– 313 950 – 90 212

Överskott/underskott 0 0

Page 24: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Balansräkningar den 31 december 2001 och 2000, 1 000 mkAKTIVAFOLKPENSIONSFÖRSÄKRING 2001 2000

Anläggningstillgångar och andra långfristigaplaceringar

Materiella tillgångar 253 430 249 479Byggnader 253 424 248 628Maskiner och inventarier 6 1Förskottsbetalningar 0 850

PlaceringarPlaceringar i anläggningstillgångar 151 716 148 814

Aktier och andelar 151 716 148 814Övriga placeringar 1 696 741 1 445 146

Aktier 1 696 741 1 445 1462 101 886 1 843 439

FinansieringstillgångarKortfristiga fordringar

Fordringar mellan fonderna 4 350 32 587Kundfordringar 8 911 6 087Resultatregleringar 348 636Övriga fordringar 249 431Förskottsbetalningar 1 881 6 255

Finansiella värdepapper 654 030 580 000Kassa och bank 108 576 176 499

778 345 802 496Aktiva totalt 2 880 232 2 645 935

SJUKFÖRSÄKRINGAnläggningstillgångar och andra långfristigaplaceringar

Materiella tillgångar 205 885 199 967Byggnader 205 885 198 691Förskottsbetalningar 0 1 276

PlaceringarPlaceringar i anläggningstillgångar 227 573 223 219

Aktier och andelar 227 573 223 219

FinansieringstillgångarKortfristiga fordringar

Fordringar mellan fonderna 1 103 86 000Kundfordringar 13 366 9 130Resultatregleringar 1 817 2 785Övriga fordringar 18 464 19 779Förskottsbetalningar 310 410 297 788

Finansiella värdepapper 701 596 445 443Kassa och bank 432 955 688 039

1 479 712 1 548 964Aktiva totalt 1 913 170 1 972 150

ÖVRIG SOCIAL TRYGGHETFinansieringstillgångar

Kortfristiga fordringarFordringar mellan fonderna 102 771 236 006Förskottsbetalningar 0 222 161

Aktiva totalt 102 771 458 166

PENSIONSANSVARSFONDENAnläggningstillgångar och andra långfristigaplaceringar

PlaceringarLån 170 458 234 291Aktier och andelar 2 041 193 2 183 224Övriga placeringar 110 500 110 500

2 322 150 2 528 014Underskott i pensionsansvarsfonden 1 029 004 980 492Finansieringstillgångar

Kortfristiga fordringarFordringar mellan fonderna 770 0Resultatregleringar 8 885 10 710

Finansiella värdepapper 118 648 150 000Kassa och bank 2 159 3 583

130 463 164 293Aktiva totalt 3 481 617 3 672 799

22 Resultat- och balansräkningar fondvis

Page 25: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

PASSIVAFOLKPENSIONSFÖRSÄKRING 2001 2000

Eget kapitalFolkpensionsfonden 1 318 212 1 183 587

Fonden vid årets början 1 183 587 1 277 953Förändring av fonden + 134 626 – 94 366

Uppskrivningsfond 1 415 546 1 286 412Fonden vid årets början 1 286 412 1 804 825Förändring av fonden + 129 134 – 518 413

2 733 757 2 469 999

Främmande kapitalKortfristigt främmande kapital

Skulder mellan fonderna 308 37 119Skulder till leverantörer 11 143 4 596Resultatregleringar 73 134 72 391Övriga kortfristiga skulder 61 890 61 829

146 474 175 935Passiva totalt 2 880 232 2 645 935

SJUKFÖRSÄKRINGEget kapital

Sjukförsäkringsfonden 805 862 707 825Fonden vid årets början 707 825 527 708Ökning av fonden + 98 037 + 180 117

Uppskrivningsfond 402 319 404 383Fonden vid årets början 404 383 462 558Minskning av fonden – 2 064 – 58 175

1 208 181 1 112 208

Avsättningar4 § FRL

Avsättning vid årets början 97 654 111 269Ökning av avsättning 536 000 501 000Använda medel – 513 215 – 514 615

120 439 97 654Främmande kapital

Kortfristigt främmande kapitalErhållna förskott 0 3 245Skulder mellan fonderna 106 848 236 006Skulder till leverantörer 16 714 6 894Resultatregleringar 142 799 142 585Övriga kortfristiga skulder 318 190 373 560

584 550 762 289Passiva totalt 1 913 170 1 972 150

ÖVRIG SOCIAL TRYGGHETFrämmande kapital

Kortfristigt främmande kapitalErhållna förskott 214 215 228Övriga kortfristiga skulder 102 557 242 938

Passiva totalt 102 771 458 166

PENSIONSANSVARSFONDENEget kapital

Pensionsansvarsfonden 2 809 142 2 663 985Täckningsansvar vid årets början 2 663 985 2 560 947Ökning av ansvaret + 145 157 + 103 038

Uppskrivningsfond 672 463 103 038Fonden vid årets början 930 655 1 177 931Minskning av fonden – 258 191 – 247 276

3 481 605 3 594 640Främmande kapital

Kortfristigt främmande kapitalSkulder mellan fonderna 0 78 147Resultatregleringar 12 12

12 78 159Passiva totalt 3 481 617 3 672 799

Resultat- och balansräkningar fondvis 23

Page 26: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

24 Kommentarer till bokslutet

fp sf Övrig soc.trygghet totalt

Ersättningar för läkararvoden 677 599 677 599Ers. för undersökning och behandling 306 765 306 765Reseersättningar 672 892 672 892Betalningar från arbetsplatskassor 504 561 504 561

Företagshälsovård 845 610 845 610Företagshälsovård 747 123 747 123Studenternas hälsovårdsstiftelse 98 487 98 487

Rehabilitering 1 410 480 1 410 480Yrkesinriktad rehabilitering för handikappade 176 252 176 252Medicinsk rehabilitering för gravt handikappade 471 368 471 368Annan yrkesinriktad och medicinsk rehabilitering 513 215 513 215Rehabiliteringspenningar 250 028 250 028Regressbetalningar för rehabilitering - 383 - 383

Arbetslöshetsskyddsförmåner 6 164 536 6 164 536Grunddagpenningar 518 247 518 247Arbetsmarknadsstöd 5 492 507 5 492 507Utbildningsförmåner 143 219 143 219Alterneringsersättningar 1 887 1 887Stöd för arbetslösas studier 8 676 8 676

Förmåner för barnfamiljer 10 465 278 10 465 278Barnavårdsstöd 2 227 640 2 227 640Barnbidrag 8 181 849 8 181 849Moderskapsunderstöd 55 789 55 789

Studieförmåner 4 249 696 4 249 696Bostadsbidrag 2 374 623 2 374 623Övriga förmåner 15 149 162 617 77 782 255 548

Tilläggsutredn. av hälsotillst. och arbetsförmåga 6 265 6 265Semesterkostnadsersättningar till arbetsgivare 79 258 79 258Betalningar till LPA 12 878 35 018 47 896EU-ersättningar 42 075 42 075Utredn. om lantbr.företagares arb.förhållanden 4 172 4 172Centr.enh. f. lantbr.företagarnas föret.hälsovård 1 943 1 943Reseersättning för frontveteraner 4 629 4 629Militärunderstöd 67 038 67 038Kostnader för läkarundesökning 2 271 2 271

Förmånskostnader totalt 16 951 974 14 808 775 23 331 915 55 092 664

6. OmkostnaderEnligt 58 § folkpensionslagen och 59 § sjukförsäkringslagen delas omkostnadernas totalbelopp mel-lan pensionsförsäkringen och sjukförsäkringen i förhållandet 40/60.

7. Personalkostnader, 1 000 mk2001 2000 förändring

Löner och arvode 834 098 791 917 + 42 181Semesterlöneskuld, ökning 8 339 7 646 + 692Totalt 842 436 799 563 + 42 873Bidrag 80 000 70 115 + 9 885Övriga lönebikostnader 161 847 152 156 + 9 691

Personalkostnader totalt 1 084 283 1 021 834 + 62 449Beskattningsvärde av lönenaturaförmåner 27 013 25 637 + 1 376

Till styrelsen och förstärkta styrelsen har betalats 3,3 milj. mk i löner och arvoden.

Personalens storlekMedelantalet heltidsanställda per förvaltningsnivå under år 2001Centralförvaltningen

Den egentliga centralförvaltningen 722IT-centralen 330Rehab Service 125Forsknings- och utvecklingsenheten 107 1 284

Kretsförvaltningen 207Lokalförvaltningen 3 610Totalt 5 101

8. Övriga omkostnader, 1 000 mk2001 2000

Övriga omkostnader 412 242 403 069Driftskostn. för maskiner och inventarier 223 188 222 077Administrativa kostnader 152 564 140 899Kostnader för lokaliteter 88 950 86 208Diverse kostnader 12 951 18 465Avskrivningar på anläggningstillgångar 14 868 15 059Intäkter från Rehab Service - 39 322 - 39 134Övriga intäkter - 40 958 - 40 505

9. Köptjänster, 1 000 mk2001 2000

Köptjänster 261 146 244 437Kostnader för beskattning 163 180 150 245Apoteksarvoden 72 274 69 520Ersättn. för arbetsplatskassornas omkostn. 15 678 14 204Övriga köptjänster 10 015 10 468

10. Statens andel av totalutgifternaKalkyl över garantibetalningen till folkpensionsfonden, 1 000 mk4 % av utgifterna för år 2000 695 497+ Ökning av förskottsbetalningar - 4 374

Noter till bokslutet1. Bokslutets uppbyggnad, grunder och värderingsprinciperI bokslutet framläggs FPAs resultat- och balansräkning sammanslagna så att siffrorna för folkpensions-försäkringen, sjukförsäkringen och den övriga sociala tryggheten har sammanräknats. Pensionsans-varsfonden tas upp som en fond med egen täckning. I den sammanslagna balansräkningen har postermellan folkpensionen, sjukförsäkringen och den övriga sociala tryggheten eliminierats. Utöver den sam-manslagna resultat- och balansräkningen finns för varje del en egen resultat- och balansräkning.Bokslutet har i enlighet med beslut av fullmäktige i huvudsak upprättats enligt kontantprincipen. Underde senaste åren har prestationsprincipen tillämpats i växande grad. Redovisningar mellan fonderna,förskottsinnehållningar och socialskyddsavgifter, avsättningen för rehabilitering och förebyggande avsjukdomar, redovisningar av mervärdesskatt, räntor, köp och försäljning av anläggnings- och placerings-tillgångar, kursdifferenser och motsvarande poster samt omkostnader bokförs enligt prestationsprinci-pen. Avsättningen enligt 4 § lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten bokförs somkostnad enligt prestationsprincipen i resultaträkningen. Även förändringar i avsättningen bokförs där.I enlighet med beslut av fullmäktige värderas tillgångar till gängse värden enligt försiktighetsprincipen,så att värdena för fastigheter och kontorsaktier är högst 85 % av det gängse värdet och för övriga aktierhögst 70 % av värdet vid bokslutstidpunkten.Som värderingsprincip för uppskrivningar och nedskrivningar har tillämpats de maximiprocenter somfullmäktige godkänt. Uppskrivningar och återtagna uppskrivningar har upptagits i balansräkningen ochnedskrivningar samt korrigeringar av dem i resultaträkningen. Aktiernas gängse värde har fastställtsenligt börskurserna vid bokslutstidpunkten. Värden av fastighets- och bostadsaktiebolagsaktier baserarsig dels på fastighetslinjens, dels på utomstående uppskattningar.

2. Statens förmånsinbetalningar, 1 000 mkfp sf Övrig soc.

trygghet totaltStatens förmånsinbetalningar 6 716 372 241 358 20 759 276 27 717 006

Folkpensionsandel 3 652 849 3 652 849Familjepensioner 244 391 244 391Frontmannaförmåner 731 070 731 070Bostadsbidrag för pensionstagare 1 442 365 1 442 365Barnavårdsstöd 468 187 468 187Handikappbidrag 177 510 177 510Föräldradagpenningsandel 241 358 241 358Arbetslöshetsskydd 5 819 536 5 819 536Förmåner för barnfamiljer 8 237 638 8 237 638Studieförmåner 4 249 696 4 249 696Bostadsbidrag 2 374 623 2 374 623Övriga förmåner 77 782 77 782

3. Särskilda intäkter, 1 000 mkfp sf totalt

Särskilda intäkter 2 400 000 307 000 2 707 000Andel av moms-intäkter 2 400 000 2 400 000Betalning av försäkringsanstalter 307 000 307 000

4. Intäkter och kostnader av placeringar samt finansiella intäkter och kostnader, 1 000 mkfp sf pf totalt

Intäkter och kostnader av placeringar 217 736 0 186 381 404 117Räntor och dividender 95 847 0 129 722 225 569Övriga intäkter och kostnader 121 888 0 56 660 178 548

Finansiella intäkter och kostnader 27 432 86 096 9 067 122 596

Intäkter och kostnader av folkpensions- och sjukförsäkringsfondens tillgångar, 1 000 mk2001 2000

Ränteintäkter 0 46Dividendintäkter 95 847 70 302Intäkter från försäljning av tillgångar 626 102 987Hyresintäkter 139 118Förändring av nedskrivningar i resultaträkningen + 121 124 - 100 907Int. och kostn. av placeringar i resultaträkningen 217 736 72 546Förändring av uppskrivningar i balansräkningen + 130 795 - 504 927Intäkter och kostnader av placeringar totalt + 348 531 - 432 381

Intäkter från pensionsansvarsfondens tillgångar, 1 000 mk2001 2000

Ränteintäkter från finansieringstillgångar 9 068 8 925Ränteintäkter från placeringar 18 124 19 908Dividendintäkter 111 597 74 014Hyresintäkter 9 100 8 553Försäljningsintäkter 21 167Förändring av nedskrivningar i resultaträkningen + 26 393 - 129 532Intäkter från tillgångar i resultaträkningen + 195 449 - 18 127Förändring av uppskrivningar i balansräkningen - 256 890 - 247 276Intäkter av tillgångar totalt - 61 441 - 265 403

5. Förmåner, 1 000 mkfp sf Övrig soc.

trygghet totaltPensions- och handikappförmåner 16 936 825 16 936 825

Folkpensioner 15 316 540 15 316 540Familjepensioner 243 520 243 520Frontmannaförmåner 730 642 730 642Barnavårdsstöd 468 479 468 479Handikappbidrag 177 643 177 643

Sjukförsäkringsbetaln. till de försäkrade 12 390 069 12 390 069Dagpenningar 2 883 689 2 883 689Föräldradagpenningar 2 878 721 2 878 721Ersättningar för läkemedel 4 465 842 4 465 842

Page 27: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Kommentarer till bokslutet 25

+ Inkomster totalt + 18 460 097- Utgifter totalt - 17 653 840- Ökning av kapital 0- Belopp utöver minimifinansieringstillgångarna - 791 226

Finansieringstillgångar netto före garantibetalningen 31.12 706 154Minimifinansieringstillgångar, netto (4 % av utgifterna) 706 154

Statens garantibelopp 0Belopp utöver minimifinansieringstillgångarna 791 226Försäljning av egendom 690Överföring till sjukförsäkringsfonden totalt 791 916

Beloppen följer kassaflödesberäkningen.

Kalkyl över garantibetalningen till sjukförsäkringsfonden, 1 000 mk8 % av utgifterna år 2000 1 177 377+ Ökning av förskottsbetalningar + 12 622+ Inkomster totalt + 12 385 727- Utgifter totalt - 15 881 203- Ökning av kapital 0- Ökning av avsättningarna + 22 785+ Belopp utöver folkpensionsfondens minimifinansieringstillgångar + 791 226

Finansieringstillgångar netto före garantibetalningen 31.12 - 1 537 036Minimifinansieringstillgångar, netto (8 % av utgifterna) 1 270 496

Statens garantibelopp 2 807 533

Belopp utöver folkpensionsfondens minimifinansieringstillgångar 791 226Försäljning av folkpensionsfondens tillgångar 690Överföring från folkpensionsfonden totalt 791 916

Beloppen följer kassaflödesberäkningen.

11. Sjukförsäkringsavsättningar, 1 000 mkUtgifter enligt 4 § lagen om rehabilitering som ordnas av folkpensionsanstalten

Avsättning31.12.2001

Individuell rehabiliteringAvsättning 1.1.2001 28 715Ökning av avsättning under räkenskapsåret 516 000Användning under räkenskapsåret - 485 316 59 399

Renovering av och stöd för driften av rehabiliteringsanstalterAvsättning 1.1.2001 37 637Ökning av avsättning under räkenskapsåret 5 000Användning under räkenskapsåret - 8 080 34 557

Forsknings- och utvecklingsverksamhetAvsättning 1.1.2001 31 302Ökning av avsättning under räkenskapsåret 15 000Användning under räkenskapsåret - 19 819 26 483

Avsättning totalt 31.12.2001 120 439Förändring av avsättning totalt (ökning) 22 785

12. Anläggningstillgångar och andra långfristiga placeringar, 1 000 mkUnder räkenskapsåret förvärvade anläggningstillgångar har under tidigare år med stöd av 19 § folk-pensionsförordningen avskrivits i ett för allt i bokslutet. Avskrivningarna har ingått i folkpensions-fondens och sjukförsäkringsfondens övriga omkostnader. Från och med 1998 års bokslut görs intelängre avskrivningar av icke förslitning underkastade anläggningstillgångar.

FastigheterAnskaffningsutgift 1.1.2001 306 800Ack. avskrivn. vid räkenskapsper. början - 303 400Uppskrivn. vid räkenskapsper. början 443 919Förskottsbetalningar 2 126Balansvärde 1.1.2001 449 445Ökning + 14 105Minskning av förskottsbetalningar - 2 126Förändring av nedskrivningar - 2 116Balansvärde 31.12.2001 459 308

Pensionsansvarsfondens övriga placeringarFastigheter

Anskaffningsutgift 1.1.2001 110 500Ökning/minskning 0Balansvärde 31.12.2001 110 500

Maskiner och inventarierAnskaffningsutgift 1.1.2001 245 625Ökningar + 23 113Minskningar - 9 146Ack. avskrivn. vid räkenskapsper. början - 245 624Ack. avskrivn. bland minskningarna + 837Avskrivningar under räkenskapsperioden - 14 799Balansvärde 31.12.2001 6Avskrivningar av maskiner och inventarier 14 799Avskrivningar av dataprogram 69Avskrivningar under räkenskapsperioden 14 868

Aktier bland anläggningstillgångarna inkl. byråaktier samt telefonaktier och -andelar

Anskaffningsutgift 1.1.2001 647 452Ack. avskrivn. vid räkenskapsper. början - 616 588Uppskrivn. vid räkenskapsper. början + 345 719Ack. avskrivningar - 4 550Balansvärde 1.1.2001 372 033Minskningar - 2 796Ack. avskrivningar bland minskningarna + 2 796Uppskrivningar bland minskningarna - 3 440Ökningar + 12 583Nedskrivningar - 1 887Balansvärde 31.12.2001 379 289

13. Övriga placeringar, 1000 mk

Folkpensions- och sjukförsäkringsfondens aktierAnskaffningsvärde 1.1.2001 752 575Uppskrivn. vid räkenskapsper. början + 901 157Ack. nedskrivningar - 208 585Balansvärde 1.1.2001 1 445 146Minskningar - 39Ack. nedskrivn. bland minskningarna - 286Förändring av uppskrivningarna + 130 795Förändring av nedskrivningarna + 121 124Balansvärde 31.12.2001 1 696 741

Pensionsansvarsfondens aktier och andelar

Anskaffningsvärde 1.1.2001 1 380 083Uppskrivn. vid räkenskapsper. början + 930 655Ack. nedskrivningar - 127 514Balansvärde 1.1.2001 2 183 224Ökningar + 104 786Minskningar - 24 551Ack. uppskrivningar bland minskningarna - 1 301Ack. nedskrivningar bland minskningarna + 5 700Förändring av uppskrivningarna - 256 890Förändring av nedskrivningarna + 30 226Balansvärde 31.12.2001 2 041 193

Pensionsansvarsfondens lån, som alla är masskuldebrevslån.

Balansvärde 1.1.2001 234 291Minskningar -61 396Värdeförändring - 2 437Balansvärde 31.12.2001 170 458

14. AktierFörteckning över de bolag i vilka marknadsvärdet av FPAs innehav överstiger tio miljoner mark31.12.2001.

Antal aktierBolag fp pf TotaltFortum Abp 16 753 696 16 753 696Huhtamäki van Leer Oyj 100 000 100 000Instrumentarium Oyj 210 235 210 235Metso Oyj 396 316 396 316Nokia Oyj Abp 4 288 896 4 288 896Nordea Ab (fdr) 3 414 797 3 414 797Orion-yhtymä Oyj 829 784 829 784Outokumpu Oyj 7 658 498 7 636 957 15 295 455Sonera Oyj 686 003 686 003Stora-Enso Oyj A 18 468 770 5 356 316 23 825 086Stora-Enso Oyj R 3 738 965 3 738 965UPM-Kymmene Oyj 801 845 801 845Wärtsilä Abp A 164 951 164 951Wärtsilä Abp B 376 703 376 703

Aktier och andelarFPA är delägare i ett hundratal bostads- eller fastighetsaktiebolag, där FPA har kontor. I bolagennedan utgör ägarandelen 50 % eller mer.Bolag ägar- eget kapital vinst/förlustHemort andel 31.12.2000

% mk mkKiint. Oy Härmän LehtikelaAlahärmä 64 2 178 787 76Kiint. Oy Heinolan Virtakatu 9Heinola 100 10 884 223 - 4 219Kiint. Oy SectagoonaHelsingfors 100 25 471 303 20 902Kiint. Oy Karpintie 8Huittinen 59 4 811 092 - 6 479Kiint. Oy Iisalmen Päiviönk. 14Idensalmi 100 7 190 086 - 13 417Kiint. Oy Kajaanin KeskuspuistoKajana 58 8 672 314 3 039Kiint. Oy Kannuksen TorinkulmaKannus 53 4 287 324 1 879Kiint. Oy Valtakatu 19Kouvola 100 7 513 021 - 27

Page 28: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

26 Kommentarer till bokslutet

Bolag ägar- eget kapital vinst/förlustHemort ande 31.12.2000

% mk mkKiint. Oy RistontoriVillmanstrand 54 5 705 697 - 45 315Kiint. Oy Lohjan KauppatoriLojo 60 12 340 235 - 42 953Kiint. Oy Muonion Erkin KulmaMuonio 78 2 342 093 - 1 210Kiint. Oy Pieksämäen TorihoviPieksämäki 66 7 329 868 - 21 945Kiint. Oy Pielaveden Puustellint. 10Pielavesi 100 2 314 057 - 5 748Kiint. Oy VasarantoriReso 51 5 534 721 523Kiint. Oy Nortamonkatu 24Raumo 67 16 769 969 0Kiint. Oy Ruokolahden TorinkulmaRuokolahti 57 2 635 611 1 333Kiint. Oy Hämeentie 18Salo 100 202 523 - 20 206Kiint. Oy Suonenjoen KelankulmaSuonenjoki 100 3 286 883 - 150Sini-Kulma OyTammerfors 50 31 275 927 57 647Kiint. Oy LaivurinkelaTorneå 53 1 775 456 10 606Kiint. Oy Uudenkaupungin Itä-tulliNystad 64 10 202 526 00Kiint. Oy Ravatti Fastighets AbVasa 100 7 081 372 61Kiint. Oy Varkauden KelankulmaVarkaus 65 2 953 634 - 5 835

15. Redovisningsfordringar och -skulder fonderna emellanRedovisningsfordringarna och redovisningsskulderna är verksamhetsbetingade och de betalas må-nadsvis. I den sammanslagna balansräkningen har inbördes skulder mellan folkpensionsfonden, sjuk-försäkringsfonden och den övriga sociala tryggheten eliminerats. Fordringar och skulder mellan fondernai den sammanslagna balansräkningen beror på sjukförsäkringens kundfordringar från Rehab Servicepå byråerna och på folkpensionsfondens och sjukförsäkringsfondens fordringar på pensionsansvars-fonden.

16. Resultaregleringar och övriga fordringarBland övriga fordringar i sjukförsäkringsfonden ingår fordringar på 9,7 milj. mk i EU-ersättningarsamt 8,6 milj. mk i fordringar av tidigare års förskottsinnehållningar. Pensionsansvarsfonden har iresultatregleringar räntor på 8,9 milj. mk.

17. Förskottsbetalningar I förskottsbetalningarna ingår förskott till apotek på 300,2 milj. mark.

18. Resultatregleringar och övriga kortfristiga skulderI resultatregleringarna ingår 172,9 milj. mk i semesterlöne- och semesterpenningsskuld inklusivesocialskyddsavgifter samt 33,1 milj. mk i utgifter enligt 4 § lagen om rehabilitering som ordnas avfolkpensionsanstalten. I övriga skulder ingår 308,3 milj. mk i skuld på förskottsinnehållningar, 99,3milj. mk i skuld till staten för förmåner inom den övriga sociala tryggheten samt sjukförsäkringsfond-ens skuld till staten på 62,5 milj. mk.

19. Eget kapital, 1 000 mkfp sf pf totalt

Eget kapital 2 733 757 1 208 181 3 481 605 7 423 543Fond 1 318 212 805 862 2 809 142 4 933 215

Fonden i början av året 1 183 587 707 825 2 663 985 4 555 397Förändring av fond + 134 624 + 98 037 + 145 157 + 377 818

Uppskrivningsfond 1 415 546 402 319 672 463 2 490 328Anläggningstillgångar 383 880 402 319 0 786 199Placeringar 1 031 666 0 672 463 1 704 130Fonden i början av året 1 286 412 404 383 930 655 2 621 450Anläggningstillgångar 385 255 404 383 0 789 638Placeringar 901 157 0 930 655 1 831 812Förändring av fond 129 134 - 2 064 - 258 191 - 131 122Anläggningstillgångar - 1 376 - 2 064 0 - 3 440Placeringar 130 509 0 - 258 191 - 127 682

20. Pensionsansvarsfonden, 1 000 mk I 1998 års bokslut höjdes på grund av en lagändring den målsatta nivån för pensionsansvarsfondenfrån 19 % till 41 %. Den målsatta nivån skall nås senast år 2010.

Nedskrivningarna av placeringarna och korrigeringarna av dem har upptagits i resultaträkningen ochuppskrivningar och återtagningar av dem har upptagits i balansräkningen. Underskottet i pensions-ansvarsfonden är 980,5 milj. mk. Med beaktande av uppskrivningarna utgör den med bidrag täcktadelen av ansvaret 35,6 % av det fulla ansvaret vid årets slut.

2001 2000 förändringPersonalpensionsansvar 6 621 947 6 293 958 + 327 989

Den bidragsfinansierade målnivån (41 %)+ den med arbetstagarnas premier finansierade delen av pensionsansvaret= Pensionsansvarsfonden 2 809 142 2 663 985 + 145 157

Täckt med bidrag och intäkter 1 685 994 1 600 031 + 85 963

2001 2000 muutosTäckt med arbetstagarnas premier 94 144 83 462 + 10 682Täckt belopp totalt 1 780 137 1 683 493 + 96 645

Pensionsansvarsfondens underskott 1 029 004 980 492 + 48 512Uppskrivn. i pensionsansvarsfonden 672 463 930 655 - 258 191

Totalpensionsansvar utanför fonden 3 812 805 3 629 973 + 182 831

Av pensionsansvaret utgör det fulla pensionsansvaret för generaldirektören och direktörerna8,7 milj. mk.

21. Leasingansvar, 1 000 mk2001 2000 förändring

Ansvar för leasing av datoranläggningar 189 330 167 061 + 22 269Betalas följande räkenskapsår 78 228 99 524 - 21 296Betalas senare 111 102 67 537 + 43 565

22. Övriga ansvarI lagen om minskning av det garantibelopp som staten 1999 betalar till folkpensionsanstalten be-stäms att statens garantibetalning år 1999 är 500 miljoner mark mindre än vad som normalt skullebetalas enligt bestämmelserna. Folkpensionsanstalten ansvarar för finansieringen av dessa 500 mil-joner mark med egna medel före utgången av år 2003. Före utgången av år 2001 har FPA finansierat137,9 milj. mk av detta belopp. Av finansieringsskyldigheten återstår 362,1 milj. mk.

23. Förmåner under återindrivning, 1 000 mk2001 2000 förändring

FörmånArbetslöshetsförmåner 153 123 141 296 + 11 827Allmänt bostadsbidrag 131 324 128 881 + 2 443Studiestöd 96 250 104 898 - 8 648Årskontroll av inkomster vid studiestöd 81 458 55 189 + 26 269Pensionsförmåner 41 953 41 281 + 671Övriga förmåner 43 615 38 467 + 5 148

Totalt 547 723 510 012 + 37 711

24. Statsborgen för studielån och borgensfordringar, 1 000 mkNedan anges beståndet av studielån i bankerna som staten garanterar med stöd av lagen om studie-stöd samt beståndet av borgensfordringar för lån som borgensmannen betalat, vilka ingår i statensadministrativa bokföring. FPA sköter enligt lagen om studiestöd betalningarna i samband med bor-gensansvar, indrivningen av borgensfordringar och redovisningen av intäkterna till undervisningsmi-nisteriet.

2001 2000 förändringStatens borgensansvar för studielån 8 772 225 9 054 003 - 281 777Statens borgensfordringar 981 915 907 040 + 74 875

25. Premie- och avgiftsrester, 1 000 mk2001 2000 muutos

Premier och avgifter under indrivningvid skatteverken 787 623 895 545 - 107 922

Helsingfors den 20 februari 2002

Rauno Saari

Pertti Parmanne Anne Neimala

Tuulikki Petäjäniemi Jorma Huuhtanen

Matti Puhakka

Page 29: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Revisionsberättelse 27

REVISIONSBERÄTTELSEVi har granskat Folkpensionsanstaltens bokföring, bokslut och förvaltning förräkenskapsåret 2001 i enlighet med god revisionssed. Styrelsens bokslut inne-fattar verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning för Folkpensionsan-stalten och pensionsansvarsfonden samt noter till bokslutet.Räkenskapsövervakningen har handhafts av undertecknad Yrjö Tuokko, CGR.Bokslutet utvisar ett överskott på 232 661 455,82 mark sedan ett garantibelopppå 2 807 532 652,98 mark erhållits från staten för täckning av sjukförsäkrings-fondens lagstadgade minimibelopp. Vad gäller den övriga sociala trygghetenoch pensionsansvarsfonden täcker intäkterna kostnaderna under räkenskapsår-et. Resultat- och balansräkningarna för fonderna och den övriga sociala trygghe-ten samt bokslutsgrunderna, värderingsprinciperna för tillgångarna och uppgif-ter om täckning av pensionsansvaret ingår i noterna till bokslutet.Summan av förmåner under återindrivning och statens borgensfordringar förstudielån har fortsatt att växa markant. De återkrävda förmånerna uppgick till548 miljoner mark och borgensfordringarna till 982 miljoner mark. Vi anser detvara nödvändigt att fortsätta med åtgärderna för att minska återindrivningssum-man, däribland ändringar i lagstiftningen.Utifrån revisionen konstaterar vi- att styrelsen och förstärkta styrelsen i sin verksamhet följt gällande stadgan-

den och bestämmelser,

- att det vid räkenskapsövervakningen befunnits att bokföringen följer god bok-föringssed och att penningmedlen handhafts med omsorg,

- att Folkpensionsanstaltens bokslut upprättats i enlighet med lagen om Folk-pensionsanstalten och i tillämpliga delar bokföringslagen samt andra stad-ganden och bestämmelser om upprättande av bokslut, med beaktande av attbokslutet har upprättats i enlighet med fullmäktiges beslut och på sätt somanges i noterna till bokslutet i huvudsak enligt kontantprincipen,

- att bokslutet på det sätt som avses i bokföringslagen ger en riktig och tillräck-lig bild av resultatet av verksamheten och av den ekonomiska ställningen,med beaktande av att utgifterna för anskaffning av lösa anläggningstillgång-ar har avskrivits i ett för allt, och att bokslutet på grund av kontantprincipenoch bokslutsprinciperna inte upptar fordringar, skulder och ansvarsförbindel-ser till fullt belopp,

- att bokslutet kan fastställas och styrelsen och förstärkta styrelsen beviljasansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Helsingfors den 7 mars 2002

Markku KoskelaCGR

Hannu Aho Sirpa Pietikäinen

Virpa Puisto Markku Rossi

Irja Tulonen Yrjö TuokkoCGR

Page 30: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

FÖRVALTNINGSORGAN 2001

StyrelsenHuuhtanen, Jorma, generaldirektörPuhakka, Matti, direktör, generaldirektörensställföreträdareMorri, Pekka, direktörPesola, Helena, direktörOlander, Henry, direktörApukka Asko, direktör

Förstärkta styrelsenStyrelsens medlemmar och dessutomMäkinen, Hannu, biträdande budgetchef

Ersättare: Tuhkanen, Pertti, budgetrådPukkila, Tarmo, överdirektör

Blanco Sequeiros, Marjatta, biträdandeavdelningschef

Hämäläinen, Heikki T., vicehäradshövdingMäkelä, Anton, vicehäradshövding

Konttinen, Mauno, överdirektörRoine, Risto, överläkare

Parmanne, Pertti, direktörKallinen, Kaija, socialpolitisk sekreterare

Laatunen, Lasse, direktörPiispanen, Pekka, planeringschef, 1.1–31.1Rautiainen, Hannu, juridiskt ombud,fr.o.m. 31.1

Knuuti, Kaarina, direktörAaltonen, Seppo, direktör

Roos, Jukka, montörOjala, Arja

Pohjola, Tuija, simlärareIkonen, Teuvo, verksamhetsledare

Leppänen, PekkaPrusti, Riitta, riksdagsledamot

Ala-Harja, Kirsti, medicinalrådKorhonen, Riitta, riksdagsledamot

Antvuori, Pirjo-Riitta, riksdagsledamotRäsänen, Päivi, riksdagsledamot

Veteläinen, Maija-Liisa, kommundirektörKarjula, Kyösti, riksdagsledamot

Pietikäinen, Margareta, riksdagsledamotKönkkölä, Kalle, generalsekreterare

FullmäktigeIhamäki, Timo, riksdagsledamot, fullmäktigesordförande

Ersättare:Kanerva, Seppo, riksdagsledamotVahasalo, Raija, riksdagsledamot

Peltomo, Pirkko, riksdagsledamot, fullmäkti-ges vice ordförande

Koskinen Marjaana, riksdagsledamotKarhu, Saara, riksdagsledamot

Rajamäki, Kari, riksdagsledamotMähönen, Raimo, riksdagsledamotHaatainen, Tuula, riksdagsledamot

Koski, Valto, riksdagsledamotPrusti, Riitta, riksdagsledamot, 1.1–30.3Seppälä, Arto, riksdagsledamot

Huotari, Anne, riksdagsledamotImmonen, Mikko, riksdagsledamotKuoppa, Mikko, riksdagsledamot

Rehula, Juha, riksdagsledamotVihriälä, Jukka, riksdagsledamotVilkuna, Pekka, riksdagsledamot

Takkula, Hannu, riksdagsledamotNousiainen, Pekka, riksdagsledamotKemppainen, Marja-Leena, riksdagsledamot

Keränen, Niilo, riksdagsledamotOinonen, Lauri, riksdagsledamotPuhakka, Osmo, riksdagsledamot

Ylä-Mononen, Jaana, riksdagsledamotKerola, Inkeri, riksdagsledamotKomi, Katri, riksdagsledamot

Markkula-Kivisilta, Hanna, riksdagsledamotSalo, Petri, riksdagsledamotSarkomaa, Sari, riksdagsledamot

Nurmi, Tuija, riksdagsledamot

Oksala, Ilkka, konsultativ tjänstemanKurvinen, Esko, riksdagsledamot

Löv, Pehr, riksdagsledamotKatainen, Jyrki, riksdagsledamotKönkkölä, Kalle, generalsekreterare

RevisorerKoskela, Markku, professor, CGR, revisorernasordförande

Ersättare: Majala, Reino, professor, CGRBerg, Seppo, förvaltnings- och ekonomichef,revisorernas vice ordförande

Lahdensivu, Pentti, lärarePuisto, Virpa, riksdagsledamot

Polvi, Iivo, riksdagsledamotRossi, Markku, riksdagsledamot

Auvinen, Markku, biträdande direktörAho, Hannu, riksdagsledamot

Rasinmäki, Jorma, stadsdirektörTulonen, Irja, riksdagsledamot

Lehtimäki, Jouni, riksdagsledamotPietikäinen, Sirpa, riksdagsledamot

Arhippainen, Max, politices licentiatTuokko, Yrjö, ekonomie magister, CGR

Koskinen, Hannu T., ekonomie magister,CGR

LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE

AvdelningscheferRantamäki, Juhani (administrativa avdelningen)Meriläinen, Erkki (ekonomiavdelningen)Ahokas, Eeva (avdelningen för pensioner ochutkomstskydd)Ronkainen, Kaarina (avdelningen för hälso-vård och utkomstskydd), 1.1–31.8.2001Kivimäki, Elise, vtf. (avdelningen för hälsovårdoch utkomstskydd) , fr.o.m. 1.9.2001Lumento, Risto (dataavdelningen)Luotola, Jouni (serviceavdelningen)

28 Förvaltningsorgan

Page 31: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Övriga ledande befattningshavareHuunan-Seppälä, Antti, överläkareAlho, Markku, internrevisionschefHelin, Tero, personalchefKalimo, Esko, direktör för forsknings- och ut-vecklingsenheten, 1.1–16.2Forss, Mikael, direktör för forsknings- och ut-vecklingsenheten, fr.o.m. 16.2Haapa-aho, Jussi, chefsmatematikerNaumanen, Seppo, direktör för studiestöds-centralenWaal, Jouko, rehabiliteringschefPietilä, Juhani, direktör för Rehab ServiceHytönen, Veikko, IT-chef

KretsdirektorerLämsä, Tuomo (Norra Finlands kretscentral)Heinonen, Ritva (Västra Finlands kretscentral)Östberg, Harry (Östra Finlands kretscentral)Kuusiaho, Heikki (Sydvästra Finlands krets-central)Ruoppila, Ilkka (Södra Finlands kretscentral)

DELEGATIONER

SjukförsäkringsdelegationenMorri, Pekka, direktör, delegationens ordfö-rande

Ersättare: Olander, Henry, direktörPesola, Helena, direktör, delegationens viceordförande

Apukka, Asko, direktörBlanco Sequeiros, Marjatta, biträdande avdel-ningschef

Järvinen, Pekka, regeringsrådPukkila, Tarmo, överdirektör

Toiviainen, Matti, biträdandeavdelningschef

Pylkkänen, Kari, medicine licentiatPöyry, Matti, verksamhetsledare

Kaukinen, Kari, sakkunnigläkareKarhu, Jukka, ombudsman, juris kandidat,1.1–5.4Rantahalvari, Vesa, socialpolitiskt ombud,fr.o.m. 5.4

Lehkonen, Aarne, socialpolitisk sekreterare,1.1–24.4Näätsaari, Sinikka, socialpolitisk sekreterare,fr.o.m. 28.6

Näätsaari, Sinikka, socialpolitisk sekreterare1.1–28.6Janérus, Mirja, socialpolitisk sekreterare,fr.o.m. 28.6

Työläjärvi, Riitta, ombudsman, medicinelicentiat

Kojo, Markku, juristSarkomaa, Sari, riksdagsledamot

Koski, Valto, riksdagsledamot

Socialmedicinska delegationenHuunan-Seppälä, Antti, överläkare, delega-tionens ordförandeHuttunen, Jussi, professor, delegationens viceordförandeHoli, Tarja, biträdande direktörHorsmanheimo, Maija, professorHuupponen, Risto, docentIsohanni, Matti, professorKivelä, Sirkka-Liisa, professorKoivikko, Matti, docentKujala, Santero, biträdande verksamhetsledarePylkkänen, Kari, chefspsykiaterLeirisalo-Repo, Marjatta, professorTilvis, Reijo, professorMyllynen, Pertti, docentNeuvonen, Pertti, professorPentikäinen, Pertti, professorPöyry, Matti, verksamhetsledare, fr.o.m. 1.3Samaletdin, Atilla, verksamhetsledare, 1.1–28.2Taskinen, Helena, professor

PensionsförsäkringsdelegationenPesola, Helena, direktör, delegationens ordfö-randeOlander, Henry, direktör, delegationens viceordförande, medlemHuunan-Seppälä, Antti, överläkare

Ersättare: Pirttimäki, Raili, sakkunnigläkareAhokas, Eeva, avdelningschef

Ikonen, Marja, förmånschefHaikarainen, Tuulikki, regeringsråd

Rossi, Juha, äldre regeringssekreterareLiuksia, Veikko, regeringsråd

Tuhkanen, Pertti, budgetrådLundqvist, Bo, avdelningschef

Lindell, Christina, utvecklingschefÅström, Johan, ombudsman

Kaukinen, Kari, sakkunnigläkareKarhu, Jukka, ombudsman, juris kandidat,1.1–15.2Rantahalvari, Vesa, socialpolitiskt ombud,fr.o.m. 15.2

Suutarinen, Juhapekka, ombudsman,ekonomie magister

Lehkonen, Aarne, socialpolitisk sekreterare,1.1–24.4Kallinen, Kaija, socialpolitisk sekreterare,fr.o.m. 21.5

Kallinen, Kaija, socialpolitisk sekreterare,1.1–21.5Näätsaari, Sinikka, socialpolitisk sekreterare,fr.o.m. 21.5

Simpanen, Veikko, socialsekreterareTyöläjärvi, Riitta, ombudsman, medicinelicentiat

Knuuti, Kaarina, direktörAaltonen, Seppo, direktör

Vuorio, Seppo, ordförande, 1.1–15.2Hetemäki-Olander, Elsi, ordförande, fr.o.m.15.2

Louhisto, Valborg, andra vice ordförande

Förvaltningsorgan 29

Page 32: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Koskelo, Matti, ordförandeVuolle, Teuvo, ordförande

Delegationen för företagshälsovårdMorri, Pekka, direktör, delegationens ordföran-deRonkainen, Kaarina, avdelningschef, delega-tionens vice ordförande, 1.1–31.8Kivimäki, Elise, avdelningschef, delegationensvice ordförande, fr.o.m.1.9Husman, Kaj, professor

Räsänen, Kimmo, specialläkare, 1.1–31.3Huuskonen, Matti, överläkare, fr.o.m. 1.4

Lamberg, Matti, medicinalrådKairisalo, Anja, regeringsråd, 1.1–31.3Hiltunen, Marja-Leena, överinspektör,fr.o.m. 1.4

Yrjänheikki, Erkki, konsultativ tjänsteman,1.1–31.3Savolainen, Heikki, överläkare, fr.o.m. 1.4

Roto, Pekka, överläkare, 1.1–31.3Aalto, Asko, medicinalråd, fr.o.m. 1.4

Mäkinen, Olli. A., ledande företagsläkare,1.1–31.3Nykänen, Mikko, läkare, fr.o.m. 1.4

Mäkinen, Olli. A., ledande företagsläkare,fr.o.m. 1.4

Tarvainen, Birgitta, utvecklingschefTuhkanen, Taina, ledande företagshälso-vårdare, 1.1–31.3Peltokoski, Jaana, företagshälsovårdare,fr.o.m. 1.4

Perimäki-Dietrich, Raili, arbetsmiljösekreterareSairanen, Helinä, företagshälsovårdare

Kaukinen, Kari, sakkunnigläkareKaihilahti, Riitta, administrativ företagshälso-vårdare

Knuuti, Kaarina, direktör, 1.1–31.3Lumiaho, Maire, sektionschef, fr.o.m. 1.4

Mattila, Ilpo, sektionschefTyöläjärvi, Riitta, ombudsman, medicine licen-tiat, 1.1–20.6Pahlman, Irma, ombudsman, fr.o.m. 20.6

Mäntymaa, Leena, redaktionschef, 1.1–31.3Kivipelto, Saga, företagshälsovårdare,fr.o.m. 1.4

Forss, Jari, ombudsman, vicehäradshövdingWärn, Riitta, ombudsman, vicehäradshövding

RehabiliteringsdelegationenPuhakka, Matti, direktör, delegationens ordfö-randeWaal, Jouko, rehabiliteringschef, delegation-

ens vice ordförande och medlemHuunan-Seppälä, Antti, överläkare

Ersättare: Koivisto, Pekka, sakkunnigläkareRonkainen, Kaarina, avdelnigschef

Kalimo, Esko, professorHaikarainen, Tuulikki, regeringsråd

Toiviainen, Matti, biträdande avdelnings-chef, försäkringsrådLehmijoki, Pentti, överinspektör

Lyra, Anja, överinspektörLehkonen, Aarne, socialpolitisk sekreterare,1.1–24.4Janérus, Mirja, socialpolitisk sekreterare,fr.o.m. 21.5

Perimäki-Dietrich, Raili, arbetsmiljösekreterareTyöläjärvi, Riitta, ombudsman, medicine licen-tiat, 1.1–20.6Pahlman, Irma, ombudsman, fr.o.m. 20.6

Simpanen, Veikko, ombudsmanKaukinen, Kari, sakkunnigläkare

Kaihilahti, Riitta, administrativ företagshäl-sovårdareKnuuti, Kaarina, direktör

Mattila, Ilpo, sektionschefTaskula, Tuula, social- och hälsovårdschef

Liukko, Matti, administrativ överläkareForss, Jari, ombudsman, vicehäradshövding,1.1–31.7Rantahalvari, Vesa, ombudsman, fr.o.m. 1.8

Wärn, Riitta, ombudsman, vicehäradshövdingMykrä, Pekka, överinspektör

Hämäläinen, Anita, överinspektörKönkkölä, Kalle, generalsekreterare

Mikkola, Elisa, verksamhetsledarePelkonen, Elisa, byråchef

Delegationen for utkomstskydd vidarbetsloshetMorri, Pekka, direktör, delegationens ordförandeKivimäki, Elise, avdelningschef, delegationensvice ordförandeToiviainen, Matti, biträdande avdelningschef,försäkringsråd, 1.1–31.3Hakkola, Hannu, regeringsråd, fr.o.m. 1.4

Ersättare: Kairisalo, Anja, regeringsråd,fr.o.m. 1.4Hartikka, Raili, regeringsråd

Järvinen, Pasi, äldre regeringssekreterare,fr.o.m. 1.4

Tammenmaa, Jarmo, verksamhetsledare, 1.1–31.3Pohja, Heikki, verksställande direktör, fr.o.m.1.4

30 Förvaltningsorgan

Oksanen, Tapio, finansieringschef,fr.o.m. 1.4

Talonen, Juhani, verksamhetsledarePalokangas, Laura, arbetslöshetskassechef,fr.o.m. 1.4

Rautiainen, Hannu, vicehäradshövdingNyyssölä, Mikko, vicehäradshövding,fr.o.m. 1.4

Wärn, Riitta, ombudsman, vicehäradshövding,1.1–31.3Räsänen, Mikko, ombudsman, juris kandidat,fr.o.m. 1.4

Wärn, Riitta, ombudsman, vicehäradshöv-ding, fr.o.m. 1.4

Airikkala, Risto, vicehäradshövdingKnuuti, Kaarina, direktör, politices licentiat,fr.o.m. 1.4

Janérus, Mirja, socialpolitisk sekreterare,1.1–31.3Metsämäki, Janne, jurist, fr.o.m. 1.4

Janérus, Mirja, socialpolitisk sekreterare,fr.o.m. 1.4

Leppälä, Matti, jurist, 1.1–31.3Kostiainen, Leila, enhetsdirektör, fr.o.m. 1.4

Salomaa, Markku, jurist, fr.o.m. 1.4Rautanen, Erja, chefsjurist, fr.o.m. 1.4

Jussila, Nina, överinspektör, fr.o.m. 1.4Lundström, Stina, arbetslöshetskassechef

Kurki, Juha-Veikko, kassadirektör, fr.o.m. 1.4

ForskningsdelegationenHuuhtanen, Jorma, generaldirektör, delega-tionens ordförandePuhakka, Matti, direktör, delegationens viceordförandeForss, Mikael, direktör för forsknings- och ut-vecklingsenheten, fr.o.m. 1.3Hidén, Mikael, professorHjerppe, Reino T., överdirektörJulkunen, Raija, docentJärvikoski, Aila, forskningsdirektörKalimo, Esko, professorKangas, Olli, professor, fr.o.m. 1.3Karisto, Antti, professor, fr.o.m. 1.3Lehto, Markku, kanslichefNissinen, Aulikki, professorOkko, Paavo, professorPurola, Tapani, professor emeritusRiihinen, Olavi, professor emeritusSalavuo, Kari, professor, 1.1–28.2Sintonen, Harri, professor

Page 33: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

FPA - för alla i Finland 31

FPA

HuvudkontoretNordenskiöldsgatan 12PB 450, 00101 HelsingforsTelefon 020 434 11

FPA i SockenbackaHyvlerivägen 1 a BPB 78, 00381 HelsingforsTelefon 020 434 11

DatorcentralenPB 371, 40101 JyväskyläTelefon 020 434 11

Rehab ServicePeltolavägen 3, 20720 ÅboTelefon 020 434 6411

FPAs studiestödscentralVapaudenkatu 48-50PB 228, 40101 JyväskyläTelefon 020 434 6611

FPAs KRETSCENTRALER

Norra FinlandskretscentralSepänkatu 18PB 190, 90101 UleåborgTelefon 020 435 4211

Västra FinlandskretscentralKalevankatu 17 APB 361, 60101 SeinäjokiTelefon 020 435 5221

Östra FinlandskretscentralSuokatu 40 A II vånPB, 70101 KuopioTelefon 020 435 7211

Sydvästra FinlandskretscentralEriksgatan 26PB 365, 20101 ÅboTelefon 020 435 9611

Södra FinlandskretscentralKirkkokatu 8PB 149, 15141 LahtisTelefon 020 435 1511

Folkpensionsanstaltens årsredovisning 200164 verksamhetsåret

SidaFPA - för alla i Finland 1Generaldirektörens översikt 2FPA år 2001 3Kort om FPA 3FPA-FÖRMÅNERNA 3Pensioner och handikappförmåner 4Sjukförsäkring 6Rehabilitering 6Sjukförsäkringsförmåner 7Mottagare av sjukförsäkringsförmåner 7Övrig social trygghet 8ÖVRIG VERKSAMHET 11Forskning, utveckling och informationstjänst 11Internationellt samarbete 11Information 11Databehandling 11Statistik och prognoser 12Kundbetjäning och servicenät 12Personal 12Utbildning 12BOKSLUT OCH STYRELSENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 13Finansiering 13Placeringsverksamhet 13Finansiering av pensionsförsäkringen 14Finansiering av sjukförsäkringen och rehabiliteringen 14Finansiering av den övriga sociala tryggheten 14Omkostnader 14Pensionsansvarsfonden 14Utsikter från år 2002 framåt 15FPAs organisation 16Resultaträkning 17Balansräkning 18Resultat- och balansräkning fondvis 20Noter till bokslutet 24Revisionsberättelse 27

FÖRVALTNINGSORGAN 2001 28

Page 34: Fpa 2002 - Kela

F P A 2 0 0 1 Å R S R E D O V I S N I N G

Finlands ekonomi har under alla tider varit beroende av skogarna, ochär det alltjämt, oberoende av alla IT-boomar.Det lönar sig därför att sköta skogen väl. Trots att skogen i början av1990-talet växte sämre än tidigare, har den totala tillväxten överstigituttaget under flera decennier, och i dag är virkesreserverna i vårt landstörre än någonsin. Mest är det gran- och tallskogarna i södra Finlandsom har ökat. Inom det pågående projektet Morgondagens skogarsamarbetar olika organisationer för att främja det nationella skogspro-grammet. Också staten stöder arbetet med att sköta och förbättraskogarna och värna om skogsnaturen.

Finlands skogar och hela landet vilar på en stadig grund. Den mest all-mänt förekommande och kända stenarten i vår urbergsgrund är granit,där huvudmineralerna är kvarts, kalifältspat och plagioklas. Graniten ärgrå eller röd, beroende på mängden fältspat och mörka mineraler. Riks-dagshuset, också fasadens 14 pelare i 11 segment, är av grå Kalvola-granit med en svagt röd skiftning. Den vackra och starka finska granitenär ett utmärkt byggmaterial, som utan att krympa klarar väder och vindi vårt karga klimat. Finsk sten har använts i byggnader på många olikahåll i världen, allt från bostadshus i S:t Petersburg till skyskrapor påandra sidan Atlanten.Graniten utsågs 1989 till Finlands nationalbergart.

Bastun är för oss en nationell institution. Någon rent finsk uppfinning ärbastun dock inte. Gamla svettbadssläktingar är t.ex. indianernas inipi,romarnas och kelternas bad, japanernas furo, mexikanarnas tanascal ochryssarnas banja. Men finnarna har hållit traditionen vid liv och inlemmatbastun som en organisk del i livet. Finnarna är kända för sin bastu, ochordet sauna har fått stor spridning i andra språk.För många av oss är bastun mer än bara att svettas och tvätta sig, den ärnästan en andlig rit. Nu när det har blivit vanligt med bastu också istadsbostäder, har vårt folk på 5 miljoner 1,7 miljoner bastur, en pertre invånare.

Svanen, sångsvanen, den stora och ståtliga fågeln från Ultima Thule, vårsnövita nationalfågel, som lever i ett livslångt parförhållande, älskar sitthem så mycket att den år efter år återvänder till sitt gamla bo, om detinte har försvunnit under vinterflyttningen.I dag finns det gott om svanar i hela landet, men så har det inte alltidvarit. År 1949 hade stammen reducerats till uppskattningsvis femton par.Utan en snabb allmän attitydförändring kunde arten ha dött ut. I slutetav 1950-talet började antalet svanar åter öka. I dag har man särskiltbland jägarna börjat överväga om jakt på svan åter borde tillåtas.

Svanen

Bastun

Graniten

Skogarna

Layout Original Loiri OyFoto Suomen Kuvapalvelu Oyoch Pekka LoiriTryckeri F.G. Lönnberg 2002

Page 35: Fpa 2002 - Kela

FPA - Folkpensionsanstalten år 2002, 200 år efter Elias Lönnrots födelse.

Page 36: Fpa 2002 - Kela