Top Banner
Nu säljstartar vi etapp 2! För anmälan och mer information gå in på vår hemsida w w w . s ö d e r t u v a n . s e Fönsterbyte Höjer värme & värde Förenings- ekonomi Kassaflödet viktigare än resultatet Nybyggen Med hållbarhet & kvalitet ANNONS ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Smart Media Långsiktigt går bostadsmarknaden alltid upp Profilintervju FREDRIK EKLUND Läs intervjun med profilen i mobilen! FOKUSBOSTADSRÄTT.SE BECKOMBERGA En parkstad växer fram ULRIKA BLOMQVIST Tillsammans för ett bra boende HISSAR Har ni koll på säkerheten? FÖR BOENDE & FÖRENING FEBRUARI 2015 FOKUS BOSTADSRÄTT
28

Fokus Bostadsrätt

Apr 08, 2016

Download

Documents

Smart Media

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Fokus Bostadsrätt

Nu säljstartar vi etapp 2!För anmälan och mer information gå in på vår hemsida

www.södertuvan.se

FönsterbyteHöjer värme & värde

Förenings- ekonomi Kassafl ödet viktigare än resultatet

NybyggenMed hållbarhet & kvalitet

ANNONS ANNONSHela denna bilaga är en annons från Smart Media

Långsiktigt går bostadsmarknaden alltid upp

Profi lintervju

FREDRIK EKLUNDLäs intervjun med profilen i mobilen! FOKUSBOSTADSRÄTT.SE

BECKOMBERGAEn parkstad växer fram

ULRIKA BLOMQVISTTillsammans för ett bra boende

HISSARHar ni koll på säkerheten?FÖR BOENDE & FÖRENING FEBRUARI 2015

FOKUSBOSTADSRÄTT

Page 2: Fokus Bostadsrätt

2Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SELEDARE MEHMET KAPLAN

BROHUSETETT GLASKLART LÄGE VID VATTNET

Efter den framgångsrika lanseringen av Brohusets första etapp förbereder vi nu säljstarten av en uppföljande etapp. Redan den 2 mars kan du som är VIP-kund anmäla ditt intresse och få förtur till

BLI VIP-KUND OCH FÅ FÖRTUR

TILL ETAPP 2

detta vattennära läge på Liljeholmskajen. Läs mer och registrera dig som VIP-kund på jm.se för att inte missa chansen på din drömbostad.

Bostadsminister Mehmet Kaplan ser fördelar med både bostads- och hyresrätten. Grundproblemet oavsett upplåtelseform är dock att lägenheterna är för få. Därför siktar regeringen på 250 000 nya bostäder fram till år 2020.

»Genom föreningen kan du själv påverka din boendemiljö, bestämma om du vill renovera eller för-ändra lägenheten.

Som bostadsminister får jag väldigt oft a frågor om hur jag själv bor. Under större de-

len av mitt liv har jag bott i hyresrätt, först i Skövde, sen i Rinkeby och däreft er i Krylbo för att slutligen bosätta mig i norra Järva, nordväst om centrala Stockholm.

För fem år sedan blev jag dock en av alla de svenskar som under det senaste decenniet har köpt sitt eget boende. På många sätt ett stort beslut, som jag återkommer till senare i texten.

Bostadsrätten spelar en nyckelroll i mixen av upplåtelseformer som ut-gör den svenska bostadsmarknaden och det är en boendeform som blir allt mer populär.

MÅNGA UPPLEVER STORA fördelar med att äga sitt boende. Genom föreningen kan du själv påverka din boendemiljö, bestämma om du vill renovera eller förändra lägenheten och det går att hålla kostnaderna nere genom att ordna en del underhåll själv.

Under det senaste decenniet har antalet bostadsrätter ökat kraft igt. Till viss del beror det på att fl er upp-skattar fördelarna och eft erfrågan på

egenägt boende har ökat.Vilken boendeform du föredrar

kan ha många orsaker. Vissa värderar möjligheterna att själv ha ansvaret för sin bostad, andra föredrar tryggheten i att kunna vända sig till hyresvärden med problem och kunna planera sin ekonomi utan oförutsedda utgift er. Det kan också handla om din livs-situation. Flyttar du till en ny stad för att börja ett nytt jobb eller för att studera vet du kanske inte från början hur länge du kommer bli kvar – och då kan det vara extra viktigt att det fi nns möjlighet att hyra. Vet du att du kommer att bo i samma stad länge lockar kanske bostadsrätten mer.

Det övergripande problemet är dock större än valet mellan bostads-rätt och hyresrätt: Det totala antalet bostäder är för få. Detta är särskilt tydligt i våra storstadsområden där bostadsbristen blir allt större, vilket gör att bostäder oavsett upplåtelse-form är en bristvara. Regeringens mål är därför att det ska byggas 250 000 bostäder fram till år 2020.

När jag pratar med unga och studenter så eft erlyser de oft a fl er små hyresrätter. Många saknar helt ekonomisk möjlighet att köpa

en bostad, andra har visserligen föräldrar eller andra som kan bidra med pengar till kontantinsats, men oroar sig över stigande räntor eller förändrade bostadspriser.

När hyresrätterna blir allt färre är det en del i den senare kategorin som ändå till slut blir bostadsrättsägare – vissa mer motvilligt än andra.

DET VAR FAKTISKT EN liknande his-toria i mitt fall. När jag och min familj fl yttade från hyresrätt till eget boende var det egentligen inte för att vi såg fram emot fördelarna med att äga vårt boende. Det handlade helt enkelt om att det i området inte fanns lediga hyreslägenheter i rätt storlek för oss.

Det är viktigt att vi har blandade boendeformer i Sverige. Hyresrätter, bostadsrätter och egna boenden är alla ingredienser som tillsammans skapar en dynamisk bostadsmarknad.

Om vi ökar byggandet av både bostadsrätter och hyresrätter skapar vi fl er möjligheter för unga och studen-ter att ta sig in på bostadsmarknaden och fl er alternativ för dig som är på väg att fl ytta, oavsett om du är en person som föredrar tryggheten i en hyresrätt eller bostadsrättens frihet.n

Från Skövde till norra Järva

Mehmet Kaplan (MP), Bostads-, stadsutvecklings och it-minister

Trevlig läsning!Oscar MorildProjektledare

FOKUS BOSTADSRÄTTProjektledare

Oscar Morild

[email protected]

Vd

Jim Rosengren

Redaktionschef

Pål Johansson

Text

Fredrik Dhejne, Anders Olow, Pål Johansson

Omslagsbild

Pontus Höök

Grafisk formgivning

Smart Media Publishing AB

Layout och repro

Sara Wikström

Distribution

Svenska Dagbladet, februari 2015

Tryck

V-TAB Södertälje

Webb

www.fokusbostadsrätt.se

Smart Media Publishing Sverige AB

Riddargatan 17, 114 57 Stockholm

Tel 08-122 03 221

Email [email protected]

www.smartmediapublishing.com

DETTA ÄR SMART MEDIASmart Media är en ledande aktör inom content marketing och native advertising. Våra kampanjer distri-bueras både i ledande dagspress och digitalt. Starkt ämnesfokus är vår grundidé. Genom kreativa media-lösningar hjälper vi dig att stärka ditt varumärke och skapa mervärde för din målgrupp – genom ett högkvali-tativt och engagerande innehåll som manar läsarna, dina kunder, att agera.

04 Beckomberga

blir attraktiv parkstad

05 Sunda bolån

06 Vem ansvarar om olyckan

varit framme?

08 Tänkvärt inför

bostadsköpet

10 Ökat intresse

för träbyggande

12 Krav på hållbart byggande

14 Profilintervju

Fredrik Eklund

16 Säkerhet i hissen

18 Progressiva avskrivningar

20 Energieffektiva fönster

22 Balkong – oas som

kräver bygglov

24 Experterna har ordet

26 Krönika

Ulrika Blomqvist

LÄS MER OM...

06 12 22

Läs ledaren i mobilen! FOKUSBOSTADSRÄTT.SE

FO

TO

MA

RT

INA

HU

BE

R/R

EG

ER

ING

SK

AN

SL

IET

Page 3: Fokus Bostadsrätt

Nu blir styrelsearbetet enklare! Regaia hjälper till där det behövs. Alltid digitalt, alltid användar vänligt. En modern ekonomisk förvaltning som täcker alla era basbehov. Alltid till ett helt oslagbart pris. Ta chansen att få en hustomte hos er också. Välkommen Regaia!

regaia.se

Bostadsrättsföreningarnas och samfälligheternas egen hustomte!Regaia

Samfällighet från

199kr/mån

Regaia Bostadsrätt från

249kr/mån

Jag hjälper er med betalningar, utlägg och aviseringar. Och jag har

digitala lösningar för allt: bokföring och attestering,

delning av information och uppföljning!

Hej!

Page 4: Fokus Bostadsrätt

4Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEAKTUELLT BYGGPROJEKT

Beckomberga ligger i Brommas nordvästliga del. Livsmedelsbutiker, förskolor, skolor, restauranger och idrottsplats finns på promenadavstånd och stadsdelen har fina strövområden.

KOMMUNIKATIONERNA ÄR BRA

med nära till tunnelbanestationerna Islandstorget och Råcksta. Flera busslinjer passerar Spånga, Bromma- plan, Vällingby och Sundbyberg med tiominuterstrafik i rusningstid. I Sund-byberg går det dessutom att byta till pendeltåg, tvärbana och tunnelbana.

Beckomberga har en lång historia. Namnet Beckomberga kan ha betytt ”de som bor vid bäcken” och områ-det har spår av boplatser och gravfält från tidig järnålder.

Mest känt är kanske ändå Beckomberga för sitt sjukhus, som började byggas 1929 och stod helt färdigt 1935. Verksamheten upp-hörde i mitten på 90-talet.

DEN VACKRA SJUKHUSPARKEN

och allén finns i stora delar kvar och de nya gatorna får också alléer. Flera av de gamla byggnaderna har byggt om till bostäder och lokaler. Beckomberga är idag en levande och växande stadsdel i direkt anslutning till intilliggande stadsdelarna Norra Ängby, Bromma kyrka och Eneby.

– Vi köpte området runt Beckom-berga sjukhus av Locum tillsam-mans med Veidekke och Besqab och bildade ett gemensamt bolag NVB. Detta bolag svarar för utbyggnaden av infrastrukturen i området medan bostäderna byggs och säljs separat

av olika byggbolag inklusive NCC, berättar Jenny Lindberg, NCC:s projektchef för Beckomberga.

Hon förklarar att område har ut-vecklats i flera år. Bland annat har de gamla vårdbyggnaderna byggts om till bostadsrätter av Riksbyggen.

I OMRÅDET FINNS IDAG två förskolor och två grundskolor, dels den kom-munala Beckombergaskolan, dels den fristående Raoul Wallenberg skolan.

– Vi är nu inne på Etapp 3 som består av tre delar som var och en omfattar cirka 170 bostadsrättslägen-heter och 30 radhus, totalt 510 lägen-heter och 90 radhus. Hela området beräknas vara klart år 2017.

– Läget är bra och centralt. Vi bygger i en uppvuxen park så miljön

blir väldigt fin. Närheten till Brom-ma flygplats och Bromma Blocks är givetvis attraktiv.

– Vi bygger huvudsakligen fem-våningshus inne i området och lite högre hus i utkanterna. Vi vänder oss till barnfamiljer och äldre som söker ett bra boende i ett område med karaktär. Vi bygger tvåor, treor, och fyror från ca 50 kvm till 90 kvm.

I DEN HÄR ETAPPEN uppför NCC två punkthus i betong för den bli-vande föreningen Viden.

Jenny Lindberg säger att betong har en stor fördel i att det går att bygga snabbt och att det blir bra hus. Videns lägenheter har öppna planlösningar med stora ljusinsläpp och rymliga balkonger.

– Vi bygger lågenergihus vilket är minst 25 procent bättre än Boverkets regler när det gäller energianvänd-ningen. Husen certifieras som Miljö-byggnad, vilket ger ett kvitto på hög energieffektivitet, god inomhusmiljö och sunda materialval. Uppvärmning-

en sker med fjärrvärme (Fortum).NCC har haft en bra byggprocess,

trots att markens bärighet krävt mycket pålning.

– Försäljningen har gått jättebra, från november 2014 fram till januari 2015 sålde vi hälften av lägenheterna. Det är tydligt att vi lyckats vända bilden av Beckomberga och skapat ett välplanerat och trevligt bostads-område, säger Jenny Lindberg.

VI HJÄLPER DIG ATT JÄMFÖRA FACTORINGBOLAG

OCH VÄLJA RÄTT AVTAL

VI HJÄLPER DIG ATT JÄMFÖRA FACTORINGBOLAG

OCH VÄLJA RÄTT AVTAL

FAKTURAKÖP | FAKTURABELÅNING | FACTORING

www.fakturum.se

NYSMART

TJÄNST

För att möta tillväxten planerar Stockholms stad för 140 000 nya bostäder de närmaste femton åren. Vi har tittat närmare på ett av projekten – Beckomber-ga i nordvästra Stockholm.TEXT FREDRIK DHEJNE

FOTO NCC

»Husen certifieras som Miljöbyggnad.Jenny Lindberg

Parkstaden Beckomberga nytt bostadsområde

»Närheten till Bromma flygplats och Bromma Blocks är givetvis attraktiv. Jenny Lindberg

Brf Viden

Byggherre: NCC

Antal bostäder: 40

Prisintervall: 1 975 000 – 3 475 000 kr

Storlek: 58-91 kvm

Antal rum: 2-4

Inflyttning: prel kvartal 1, 2016

Inflyttning i den blivande föreningen Viden planeras till första kvartalet 2016.

Smart fakta

Page 5: Fokus Bostadsrätt

5Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SE BOLÅN GUIDE

Du är inte helt lämnad åt ödet, det finns saker du kan göra för att påver-ka dina lån. Framför allt: Ifrågasätt, jämför och ställ krav. Vinsterna för de fyra storbankerna förra året låg på över 100 miljarder kronor och utdelningen till aktieägarna var 57 miljarder. Ungefär var tredje krona på ett rörligt lån var ren vinst för banken, så stå på dig – annars gör någon annan det.

Banksystemet är intressant i sig och det finns saker som kan te sig lite märkligt för den som räknar sina plus och minus varje dag. Visste du till exempel att sedlar och mynt bara utgör runt tre procent av alla pengar som finns, resten är ”digitala pengar”. Det skulle alltså vara omöjligt att få ut sina pengar om alla gick till ban-komaten och försökte ta ut dem.

Generationen som är uppfostrad med att ”spara först köpa sedan” skakar bara på huvudet.

Bostadspriserna stiger oförtrutet, särskilt i storstäderna, och hushållens sammanlagda skulder ökar. Sveriges Riksbank har analyserat svenskar-nas skuldkvot och siffrorna visar att den genomsnittliga skuldkvoten för skuldsatta (skulderna i relation till de disponibla inkomsterna) i juli 2013 var 296 procent för skuldsatta indi-vider och 370 procent för individer med bolån.

För hushåll med bolån visar analysen att skuldkvoten i genom-snitt är högre än 400 procent i de tre storstadskommunerna och drygt 300 procent i övriga landet.

Trots det lägger vi allt mindre av vår disponibla inkomst på just boendet. I snitt handlar det om en femtedel av lönen, enligt färsk statistik från SCB, och den som bor i villa läg-ger ännu mindre än så. En andel som minskat konstant de senaste åren.

SKÄLET TILL DET ÄR naturligtvis att reporäntan ligger på noll och att bolå-neräntorna ligger – trots ökade margi-naler för bankerna – på historiskt låga nivåer just nu. Det gäller både rörliga och bundna lån, och särskilt för den som prutat till sig en fin rabatt.

Och bolåneräntorna kommer att vara låga ett bra tag framöver. Men nu kommer planer på utökat amorteringskrav i syfte att verka för en sund privatekonomi. Det ska vara naturligt för låntagare att betala av på

sina bolån för att därigenom minska sin ekonomiska sårbarhet.

I sommar kommer Finansinspek-tionen antagligen införa sitt förslag på amorteringskrav som innebär att nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procents belånings-grad. Först ska lånen amorteras med minst två procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst en procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad.

Finansinspektionen har tagit fram exempel på hur regleringen påverkar olika hushåll, exempel som alla utgår från en belåningsgrad på 85 procent. Tar hushållet ett lån på fem miljoner kronor behöver de amortera 8 300 kronor i månaden mot dagens 5 900 kronor i månaden.

ATT AMORTERA ÄR också en form av sparande, om räntorna stiger igen så har du på så sätt en lägre skuld. Efter sänkt ränta och höjda amorte-ringskrav tar finansmarknadsminis-

ter Per Bolund nu också upp samtal om minskat ränteavdrag som skulle göra kostnaden för belåning större och därmed öka viljan att amortera.

När svenska hushåll lånar i överkant är det knappast försvarbart att staten fortsätter att subventionera lånekostnader genom ränteavdrag menar förespråkarna. Till skillnad från de föreslagna amorteringskra-ven kommer minskade ränteavdrag att påverka samtliga bolåntagare, inte bara de som tar upp nya lån. På så vis tvingas alla bolåntagare att se över sin belåningsgrad.

”Avdrag för bolåneräntor har dess-utom tappat sin ursprungliga logik när nyttan av bostadstillgångar inte längre beskattas i form av fastighets-skatt”, skrev nyligen Maria Sandström, doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet i en debattartikel.

Sveriges Byggindustrier, Veidekke, JM, NCC och Bostadsrätterna är emot ökade amorteringskrav och menar att det vore att införa ett tvångsspa-rande som främst gynnar bankerna. Det riskerar i själva verket att göra situationen än mer besvärlig för redan utsatta hushåll, menar man.

Andrahands- regler ses överDet är numera lättare att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand och i fjol annonserades över 67 000 andrahandsbostäder på Blocket Bostad. Det är något färre än 2013, men samtidigt ökade snitthyrorna. I Stock-holm kostar en enrummare i snitt 6 800 kronor i månaden vilket är 2 700 kronor dyrare än snittet för övriga landet.

En färsk koll på Blocket Bostad visar att det finns cirka 1 300 lägenheter till uthyrning i Stockholms stad, inklusive rum i lägenheter. I Vasastan till exempel. En tvåa på 55 kvadrat för 18 900 kr i månaden. Du kan också hyra ett rum på sju kvadratmeter för 4 480 kronor per månad på M/S Birger Jarl, Ånedin Hostel, som ligger vid Skeppsbron i Gamla stan. Dusch och wc får du dela med andra.

Den förra regeringen ge-nomförde en rad förändringar runt reglerna för andrahands-uthyrning av bostadsrätter, bland annat för att få ett större utbud på marknaden. Det är fortfarande bostads-rättsföreningen som ger tillstånd, men reglerna för att få hyra ut är generösare.

Men någon större ökning av utbudet har inte kunnat avläsas och priserna fortsätter stiga. Dessutom har lägen-heter köpts på spekulation för att hyras ut med vinst. Därför ger nu bostadsminister Mehmet Kaplan Boverket i uppdrag att se över resultatet av regeländringarna.

INSTALLATIONS CERTIFIERING I STOCKHOLM ABBox 175 37, 118 91 Stockholm, Tel 08-762 75 00, Fax 08-762 74 73

EnergiexperterVentilationsmontörer

VärmepumpinstallatörerHögspänningsbrytare

FiberteknikerTeletekniker

• Utbildningsintyg inom Terminering fiber och inom Mobil luftkonditionering• Diplomerad Kyl & Värmepumptekniker

Företags- och personcertifikat för arbete i kyl- och

värmepumpanläggningar där köldmediet är:

• CFC, HCFC eller HFC

Av SWEDAC ackrediterat certifieringsorgan för personcertifiering

Nya amorteringskrav. Sänkt ränta. Hur påverkar det min ekonomi? När inte ens finansanaly-tikerna är överens, är det naturligtvis inte lättare för en vanlig låntagare att hänga med i svängarna. Ett är dock säkert; på ett eller annat sätt hamnar räkningen i ditt knä. TEXT ANDERS OLOW

Nu är det sunda lån som gäller

»För hushåll med bolån är skuld-kvoten i genomsnitt högre än 400 procent i de tre storstadskommunerna. Sveriges Riksbank

Kolla sluträkningen!

1. Jämför villkoren mellan banker. SvDs räntekarta är ett utmärkt hjälpmedel.

2. Låt dig inte luras av att du har fått lägre bolåneränta om du är ”helkund”. Kolla vad sluträkningen blir. Banken tar igen på karusellen vad den förlorar på gungan. Till exempel ett uselt lönekonto och skyhöga fondavgifter.

3. Beräkna olika framtida ekonomiska scenarier för din egen ekonomi och eventuella regeländringar.

Smart fakta

Page 6: Fokus Bostadsrätt

6Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEFÖRDJUPNING FASTIGHETSSKÖTSEL

– De vanligaste skadorna som en bostadsrättsförening råkar ut för och därför måste hantera, handlar oft ast om badrummen.

Det säger Mats Lindbäck, infor-mationschef och expert på ekonomi-frågor på Bostadsrätterna.

– På frågan om vem som bär ansvaret, får vi oft ast ge ett lite små-tråkigt standardsvar. Kolla vad det står i stadgarna.

Bostadsrättslagen tar upp fördel-ningen av ansvaret mellan förening

och medlem, och enligt lagen är det föreningen som ska hålla lägenheter-na och fastigheten i gott skick - fullt brukbar ”för det avsedda ändamålet” – som det står i lagtexten. En del av ansvaret är dock överfört på bostads-rättshavarna, som på egen bekostnad ska hålla sin lägenhet i gott skick.

Medlemmen ska stå för och bekos-ta underhåll och de reparationer som behövs. Utöver lagen kan föreningens stadgar ge mer specifi ka angivelser.

– Det är här det detaljerade ansva-ret måste stå, menar Mats Lindbäck.

Underhållsansvaret för den egna lägenheten i lagen gäller sådant som ytskikten på golv, väggar och tak, föreningens stadgar kan därutöver fördela ansvaret för dörrar, fönster-glas och fönsterbågar, men även mer detaljerat än så.

Bostadsrättshavaren ska åtgärda och betala för de skador som uppstår i lägenheten oavsett hur de uppkom-mit. Även skador som orsakats av en annan bostadsrättshavare eller för-eningen ska åtgärdas och betalas av

bostadsrättshavaren, enligt reglerna i bostadsrättslagen.

HAR FÖRENINGEN ELLER en annan medlem genom vårdslöshet orsakat skadan kan den drabbade medlemmen gå till domstol för att kräva skadestånd.

En vattenskada till exempel, som drabbar både lägenhetens inre och övriga delar av fastigheten, ska repa-reras och betalas av vardera parten som ansvarar för sin respektive del.

Ansvarsgränsen går vid ytskiktet och lagen talar om ”vållande”.

Vissa saker i lägenheten har dock föreningen alltid ansvar för och dessa går inte att lägga över på bostadsrättshavaren. Då handlar

det om reparation och underhåll av stamledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten som för-eningen försett lägenheten med.

Om föreningen inte tagit hand om huset på rätt sätt och därmed ses som den som orsakat skadan, kan fören-ingen bli skyldig att åtgärda och betala för skador även inne i lägenheten.

Men bostadsrättshavaren kan bara få ersättning om denne på skadeståndsrättslig grund kan hävda att det är föreningen som genom vårdslöshet orsakat skadan i dennes badrum. I praktiken bara möjligt om föreningen under lång tid, trots vetskap om vattenskadan, låtit bli att göra något och att det därför blivit en skada i medlemmens lägenhet.

Omvänt gäller om bostadsrätts-havaren orsakat skadan, då får denne betala och åtgärda skadorna.

Slutsatsen är att ju tydligare stad-garna är för just din bostadsrättsför-ening och fastighet desto lättare blir det att fördela ansvaret korrekt.Källa: www.bostadsratterna.se

Förvalta bättre medunderhållsplanerFör framgångsrik förvaltning av bostadsrättshus krävs en hel del specialistkompetens. Restate erbjuder verklig totalför-valtning. Vi tar hand om din bostadsrättsförenings ekonomi och teknik, tar fram underhållsplaner och projektleder stam-byten, hanterar hyrestvister och reviderar ekonomiska planer. Vi hittar till och med nya hyresgäster om så behövs. Det är vad vi kallar totalförvaltning! Dessutom är vi störst i Sverige på bostadsrätts ombildning.

Besök www.restate.se för mer information och Appstore för att ladda ner vår ombildningsapp.

www.restate.se ı [email protected] ı 08-402 10 00 ı Kungsgatan 26, Stockholm

Du har eget ansvar för din bostadsrättslägenhet. Men det har också bostads-rättsföreningen. Den part som inte lever upp till sitt ansvar kan bli betalnings-ansvarig för skador hos den andre parten. Men vems ansvar är vems?TEXT ANDERS OLOW

»Vem som bär ansvaret? Kolla vad det står i stadgarna.Mats Lindbäck

Vem bär ansvaret för vattenläckan?

Styrelsen har brandskydds-ansvar– Styrelserna i bostadsrätts-föreningarna representerar fastighetsägarna och har där-med ansvar för brandskyddet. Det säger Hans Andersson, brandingenjör vid Brand-skyddsföreningen.

Styrelserna måste sätta in sig vad som gäller för byggnaden, dessutom ställer fastighetsförsäkringen upp visa krav som måste uppfyllas för att den ska gälla fullt ut.

Styrelsen har ansvar för fast-ighetens inbyggda brandskydd. Det innebär att vissa tekniska installationer, till exempel rö-kluckor mm i trapphusen, ska vara funktionsdugliga över tid.

En del föreningar hyr ut lo-kaler, det innebär att kan ha ett ännu större ansvar för fastighe-tens övergripande brandskydd. Föreningen bör också i sina stadgar ange vad som gäller i gemensamma utrymmen som vinds- och källarförråd, tvätt-stugor och i trapphus.

– Sätt er in i brandskydds-kraven. Ta reda på att ert brandskydd i huset fungerar. Alla lägenhetsinnehavare ska ha minst en, helst flera band-varnare. Trapphusen är utrym-ningsvägar och ska hållas fria. I vinds- och källarförråd får man inte förvara brand-farliga vätskor eller gaser. Fråga gärna oss på Brand-skyddsföreningen, det finns också mycket information på hemsidan för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, (www.msb.se), säger Hans Andersson till sist.

Lite förenklat kan man säga att allt som finns och syns inne i lägenheten är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens och styrelsens ansvar.

Page 7: Fokus Bostadsrätt

med plats för livetmarbodal.se

Marbodal lanserar Neff som med smakfull design och smarta, innovativa funktioner ger dig större utrymme för kreativ matlagning! På marbodal.se ser du filmen om Neff och deras kvalitetsprodukter.

Vitvaror för

20 000 krpå köpet!

Dessutom ett finterbjudande från

Husqvarna.

*Vitvaror för

20 000 krpå köpet!

Dessutom ett finterbjudande från

Husqvarna.

*Vitvaror för

20 000 krpå köpet!

Dessutom ett finterbjudande från

Husqvarna.

*Vitvaror för

20 000 krpå köpet

när du köper ettMarbodalkök.

*

Köper du kök för minst 60 000 kr så får du vitvaror för 20 000 kr på köpet ur vårt utvalda Marbodalsortiment från Neff/Siemens/Husqvarna. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Erbjudandet gäller under perioden 15/1 - 9/3 2015. Läs mer på marbodal.se

*

Marbodal Kungens KurvaGeometrivägen 1B, tel 08-556 460 20, marbodal.se/kungenskurvaÖppet: Vardagar 10-18, Lörd 11-16, Sönd 11-15

Åsa LagerlöfBeckomberga 3C2,5 timme till Bryssel9 min till a�ärs�yget2,4 km till Ängbybadet

Åsa LagerlöfBeckomberga 3C2,5 timme till Bryssel9 min till a�ärs�yget2,4 km till Ängbybadet

Tillsammans förverkligar vi bostadsdrömmar • veidekkebostad.se

LÄGENHETER • ESTRIDS KRONA • BROMMA

Storlekar: 2-4 rok Anmäl dig nu och få förtur påDrömmen om ett omsorgsfullt säljstarten i vår.boende med karaktär. Kontakt: [email protected] Inflyttning: 2016/2017 Mer info: estridskrona.se

BRF-RADHUS • LILLA SKÖNDAL • SKÖNDAL

Storlekar: 120-140 kvm Anmäl dig nu och få förtur påDrömmen om ett hem säljstarten i vår.där barnen får växa. Kontakt: [email protected] Inflyttning: 2017 Mer info: lillaskondal.com

Drömmen om...

Page 8: Fokus Bostadsrätt

8Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEÖVERBLICK BOSTADSAFFÄR

Att läsa och tolka årsredovisningar är inte var mans vardag, så hur kan då jag som blivande bostadsrättsköpare göra för att få lite koll på den ekono-mi som kommer att bli en betydande del av min budget framöver? Hur kollar jag bostadsrättsföreningens ekonomi?

Att agera fel, sakna viktig informa-tion och investera i fel bostadsrätts-förening kan leda till att du drabbas av stora privatekonomiska kostnader i form av höjd månadsavgift och sänkt marknadsvärde på bostadsrätten.

Det fi nns fl era viktiga checkpunk-ter att tänka på när du står inför ett köp av en lägenhet, men det fi nns inga givna kokboksrecept. En förenings lå-nesituation ligger dock till grund för så mycket annat. Räntekostnaden för lån är oft a den enskilt största kostnaden i en bostadsrättsförening.

Många bostadsrättsköpare tänker inte på att man faktiskt tar på sig en del av bostadsrättsföreningens skul-der när man köper en bostadsrätt. Tillsammans med sina grannar är man betalningsansvarig för bostads-rättsföreningens lån.

ATT MÅNADSAVGIFTEN PÅ en lä-genhet är låg behöver dock nödvän-digtvis inte betyda att bostadsrätts-föreningens ekonomi är god. Man bör sätta belåningen i förhållande till kommande renoveringar.

– Prata med mäklaren först och främst, säger Mats Lindbäck. Enligt lag är mäklaren ålagd att hjälpa både säljare och köpare lika. Den andra

hjälpen är din bankkontakt.Det fi nns en del hjälp till själv-

hjälp på nätet, bland annat på boana-lys.se, en stödtjänst utvecklad av Fastitia – Aff ärs & tjänsteutveckling. Deras analystjänst tar dig enkelt och strukturerat igenom hela köpproces-sen utifrån ett antal faktorer från senaste årsredovisningen och du får hjälp med att göra den mycket viktiga analysen av bostadsrättsför-eningens ekonomiska status; om föreningens kapitaltillgångar, årliga avsättning till underhållsfonden, skuldsättning och årliga amortering på banklån.

Ska du sälja är det, förutom låne-situationen, många andra faktorer som avgör priset på din bostads-rätt. Tre av fyra mäklare säger i en undersökning gjord av bostadssajten Hemnet att läget är viktigast för priset, så har du en bostadsrätt i en storstad kan du vara tämligen säker på att värdet ökar varje år.

Men även inom storstaden skift ar värdet beroende på läge. Inte bara beroende på olika stadsdelar, utan även beroende på själva närområdet. Närheten till en bra, välsorterad livs-medelsbutik är bra. En bra restaurang

är bättre än en stökig krog. Nära till dagis är bra, men helst inte alldeles intill, då stör det kanske lugnet.

Det fi nns också saker du själv kan göra i din bostadsrätt för att få upp värdet några snäpp.

Av de bostadsrättsmäklare som deltog i Hemnets undersökning menade de fl esta att en renovering av badrummet är det som ökar värdet mest, tätt följt av att måla om, reno-vera köket och bygga balkong.

Oavsett om det är en villa eller bostadsrätt så påverkar en ljus och fräsch inredning värdet positivt. Men det är inte självklart att professionell styling lönar sig jämfört med om man gör det själv. Huvudsaken är att det är snyggt gjort, och vill du få tips

fi nns det fl era böcker på marknaden om just ”homestaging”.

– Framför allt är det viktigt att det på visningen är rent, snyggt och undanplockat, och inte för mycket saker. Köpare i dag vill kunna ”tänka sig” rummen med sina egna möbler, och det är enklare om det är luft igt, säger en mäklare.

Samtidigt är det en balansgång. En mottrend nu är att det inte får se för tillrättalagt ut. Det ska ju ändå se ut som om någon faktiskt bor där och därmed ge dig en mer verklig-hetstrogen känsla.

Att sälja smart har också med tiden på året att göra. Har man bostadsrätt med öppen spis och golvvärme är vintern rätta tiden.

Men äger man en bostadsrätt med balkong är våren och sommaren smartare. Man vill ju visa upp sin bostad i sitt bästa sken.

Har du en visning av din lägenhet är vissa frågor från köparna vanligare än andra. Mest handlar det om gjorda eller planerade renoveringar i bostads-rättsföreningen, och den allra vanli-gaste frågan handlar om stambyten.

FÖRUTOM DE MER skönhets- och funktionsmässiga åtgärderna som du kan klara själv fi nns det också en fi nansiell aspekt som kan göra din bostadsrätt attraktivare – att låta föreningens medlemmar själva öka sina insatser genom ett kapitaltillskott till föreningen.

Skattemässigt är det en stor för-del; medlemmarna har en 30-pro-centig avdragsrätt på sina lån – det har inte föreningen. Månadsavgift en till föreningen kan då sänkas när räntekostnaden för lånen förs över till de enskilda medlemmarna, vilket gör avgift erna till föreningen lägre, vilket i sin tur ökar marknadsvärdet.

Och ändå – glöm inte känslan! Vi kan vrida och vända på årsre-dovisningar till sena timmar på natten, men om du inte stängt av alla normala varningssignaler som att se om ditt objekt är toköverbelånat, eller har en förening som leds av helt oåtkomliga personer, så är det käns-lan som är det riktigt viktiga. Känner du inte ”Yes! Nu är det jag som leder budgivningen”, då bör du fundera över om det verkligen är just detta lägenhetsobjekt som är för dig.

"Bostadsrättsföreningens lånesituation är a och o när du vill köpa en bo-stadsrätt." Det säger Mats Lindbäck, informations-chef och expert på eko-nomifrågor på Bostads-rätterna, rikstäckande service- och intresseor-ganisation för Sveriges bostadsrättsföreningar.TEXT ANDERS OLOW

» Framför allt är det viktigt att det på vis-ningen är rent, snyggt och undanplockat, och inte för mycket saker. Köpare i dag vill kunna ”tänka sig” rummen med sina egna möbler, och det är enklare om det är luftigt.

Föreningens lånesituation viktigast vid köp

»Enligt lag är mäklaren ålagd att hjälpa både säljare och köpare lika.Mats Lindbäck

Så här svarade mäklarna på vilken renovering som mest ökar värdet på bostadsrätten:

Renovera badrum, anser 37 procent.

Måla om, anser 25 procent.

Renovera köket, anser 16 procent.

Källa: Hemnet

Smart fakta

Ett nyrenoverat badrum höjer värdet på din bostadsrätt.

Har du en bostadsrätt i en storstad kan du vara tämligen säker på att värdet ökar varje år.

Page 9: Fokus Bostadsrätt
Page 10: Fokus Bostadsrätt

10Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEMÖJLIGHETER TRÄHUS

Skagershuset i Årsta, Stockholm - Årets Stockholmsbyggnad!Industriellt producerat i fabrik med modern och rationell volymbyggnadsteknik och fasad i cederträ. Välkommen med i utvecklingen att skapa goda rum. moelven.se Moelven Byggmodul AB

Goda rumC

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Moelven_Byggmodul_Fokus_Bostadsrätt_SVD_Utgivningsdag_23feb2015.pdf 1 2015-02-11 07:48:39

Boverket, myndigheten för samhälls-planering, byggande och boende, har på regeringens uppdrag formulerat visionen om framtidens byggande. Ett digert dokument om bland annat hållbart byggande, minskad energi-användning och materialåtervinning.

ALLA ÄR ÖVERENS om att det måste byggas mer, men då bygg- och fastighetssektorn står för en stor del av samhällets totala miljöpåverkan

handlar frågorna oft a om vad ett påskyndat byggande får kosta på kort och lång sikt.

Betong och stål är etablerade ma-terial till stommar i större byggna-der, men under de senaste åren har de fått konkurrens av trä.

TRÄ ÄR ETT FÖRNYBART bygg-material som lagrar koldioxid. Den växande skogen producerar dessutom syre och renar luft en. Att tillverka ett trähus kräver i sig väldigt lite energi. Och när husets stomme består av trä i stället för traditionella material minskar koldioxidutsläppen betydligt. Dessutom fortsätter det färdigbyggda huset att lagra koldi-oxid under hela sin livstid.

I USA bygger man sedan länge fl ervåningshus med trästommar och nu har utvecklingen tagit fart i Europa.

I Sverige har vi en lång tradition av att bygga en- och tvåvåningshus i trä. De senaste årtiondena har man även insett träets stora tekniska och miljömässiga fördelar vilket lett till

att allt fl er höghus, sporthallar och vägbroar byggs med trästomme. I dag står det moderna träbyggandet av fl ervåningshus för en marknads-andel på tio procent och intresset fortsätter bara att öka.

EN DEL KOMMUNER har antagit sär-skilda strategier som slår fast att trä ska användas så långt det är möjligt framför andra material.

– Intresset för träbyggandet ökar helt klart. Det är en 20-25 kommu-ner som nu håller på med träbygg-nadsstrategier, säger Susanne Ruden-stam, chef för intresseorganisationen

Sveriges Träbyggnadskansli.Genombrottet beror på håll-

barhetsaspekten ur miljösynpunkt menar man.

– Mer än 50 procent av en bygg-nads klimatpåverkan utgörs av det in-gående byggmaterialet. Som det enda helt förnybara byggmaterialet ger trä minst klimatpåverkan under en byggnads hela livslängd, säger Johan Fröbel, rådgivare trä- och limträpro-dukter på Svenskt Trä, och påpekar att utvecklingen inom byggbranschen går mot att ställa allt högre krav på låg klimatpåverkan i byggprocesser.

– Det ser vi inte minst när det gäller det ökande antalet broar, sportanläggningar, off entliga bygg-nader och skolor som byggs i trä och limträ. Vi har tagit stora steg från den tid då trä mest användes till mindre villor och privatbostäder.

– Träbyggnadsteknik i modern tappning erbjuder dramatiska system-förbättringar som möter städernas nya krav på kortare byggtider och radikalt lägre koldioxidutsläpp. Ny

industriell träbyggnadsteknik passar perfekt i en urban stadskultur på 2010-talet, säger Susanne Rudenstam.

– DET SKER ETT omfattande byg-gande i trä i dag och framställningen av träkomponenter har blivit alltmer datoriserad, från ritning till färdig produkt, förklarar Olle Åberg, fukt-expert på Boverket. Man kan se en tydlig teknikutveckling i träbranschen sedan förbudet mot att bygga med trä högre än två våningar togs bort.

– Betong och trä fyller också lite olika behov och kompletterar varan-dra, förklarar Olle Åberg. Betong har bra brandsäkerhet och ljudisolerings-egenskaper och trä bra egenskaper i värmeisolerade byggnadsdelar.

– På grund av de stora behoven hos många att vilja bo centralt, samtidigt som det är ont om centralt belägen mark ser Olle Åberg också framför sig hur vi kommer att bygga på extra våningar på befi ntliga hus och göra fl er överdäckningar. Det är en fördel att bygga med lätta konstruktioner.

Boverkets vision för Sve-rige 2025 är att allt byg-gande ska göras med fokus på människors behov av livskvalitet, god hälsa och hushållning med resurser.Det är träet som ska göra det, säger träbyggnads-industrin. Men hänger byggbranschen med?TEXT ANDERS OLOW

»Träbyggnadsteknik möter städer-nas nya krav på kortare byggtider och radikalt lägre koldioxidutsläpp.Susanne Rudenstam

»Betong och trä fyller också lite olika behov och komplet-terar varandra.Olle Åberg

Träbyggandet växer – för miljöns skull

Susanne Rudenstam Olle Åberg

Page 11: Fokus Bostadsrätt

BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och IKEA. Vårt mål är att bygga vackra, funktionella bostäder som så många som möjligt har råd med. Titta gärna in på boklok.se så får du veta mer!

Upplands VäsbyUpplands-BroKnivstaHåboLinköpingNorrtäljeBotkyrka

I STOCKHOLM!Det behöver inte kosta skjortan att bo i Stockholm. BoKlok bygger bostäder med äkta småländska prislappar. Just nu har vi ovanligt många spännande bostäder runt Stockholm. Välkommen in på boklok.se där du kan läsa mer om alla våra bostäder. Vi ses!

Vill du veta mer? Kontaktuppgifter till varje projekt fi nns på www.boklok.se eller ring till vår kundtjänst på 020-265565.

BOKLOK TROLLDRUVAN, TROSA. Säljstart snart!

SMÅLÄNDSKA BOSTADSPRISER

BOKLOK BLÅSIPPAN, VAGNHÄRADSäljstart snart!

BOKLOK LÄNNBOHÖJDEN, FISKSÄTRA. Säljstart 21 april!

Vi planerar dessutom att bygga bostäder här:

BOKLOK STATIONEN, MÄRSTA Säljstart 3 mars!

anmäl dig!

bli påmind om

säljstarten

O

Page 12: Fokus Bostadsrätt

12Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEFRAMTID MILJÖ

BÄTTRE SÖMN FÖR PENGARNAGäller till 1/3 2015.

JÄTTEREA!Så upp och hoppa och kom in och fynda bland massor av

erbjudanden & utförsäljning av utställningssängar!

www.sangjatten.seBarkarby Tel 08-36 92 00 • Kungens kurva Tel 08-740 64 00 • Sickla Tel 08-718 36 80

SLUT-SPURT!

Vi vill inte bara äta allt mer ekologiskt. Vi vill också bo både hållbart och sunt. En färsk undersökning från HSB visar att sju av tio tycker att det är viktigt att energin till deras bostäder kommer från förnybara en-ergikällor. Nio av tio anser att det är viktigt att det görs investeringar så att befi ntliga bostäder får minskad klimatpåverkan.

– Kunderna är genuint intresserade och frågar mer och mer, säger Matilde Unge, Senior Grön Aff ärsutvecklare på Skanska. Det går inte att "fejka" en miljöimage utan verklig substans. Nya lägenhetsköpare är

alldeles för kunniga för det.Skanska var först ut med att Svanen-

märka fl erbostadshus för fem år sedan i ett koncept man då kallade ModernaHus, i dag utvecklat till Kombohus Plus med hög miljöprestanda kombinerat med lägre totalkostnad och kortare byggtid.

ETT SVANEN-MÄRKT HUS måste uppfyl-la en mängd hårt ställda miljö-, funktions- och kvalitetskrav när det gäller energi, material och byggprocess. Det innebär att huset är energisnålt med låg klimatpåver-kan, att byggmaterialet är kontrollerat och innehåller så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Huset byggs med totalentreprenad och har strikta rutiner för bygget, vilket gör att huset har hög kvalitet och en sund inomhusmiljö.

Skanska har bland annat två pågående Svanenmärkta projekt vid Fredriksdal-skajen i Stockholm och NCC ska bygga Svanenmärkta bostäder centralt i Söder-tälje. Veidekke har tagit beslut att alla nya Veidekkehem som byggs i egen regi ska vara Svanen-certifi erade.

I dag står byggbranschen för om-kring 16 procent av Sveriges direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser. Då det används cirka 50 000 olika material och kemiska produkter inom byggsektorn är det svårt och tidsödande välja rätt för att kunna leva i en gift fri inomhusmiljö.

– Svanenmärkningen har drivit på utby-tet av byggmaterialet, menar Matilde Unge.

Kriterierna i Svanen uppgraderas var tredje år och Matilde Unge tror att nästa område blir att framtidssäkra avfallsledet.

– SAMTIDIGT SOM VI vill ha miljösäkra hus, med bästa möjliga kvalitet, vill vi ock-så gärna ha ett boende som ”sticker ut”, så att vi syns och inte bara blir en i mängden.

Det menar Gert Wingårdh, mångfalt belönad arkitekt med över 30 års erfa-renhet, och en av skaparna bakom JM:s ´Brohuset´ nära Årstabroarna längst ut på Liljeholmskajen i Stockholm. Ett tämligen spektakulärt hus, 11 meter brett och 120 meter långt, 16 våningar högt med glasfasa-der, inglasade balkonger och 53 lägenheter, ett lågenergihus och en del av de 3 800 nya

bostäder JM planerar i området.– De få ytorna att bygga på i Stock-

holms stad är stora utmaningar, men sam-tidigt kreativitetens moder.

Wingårdhs arkitektur har av Gert Wingårdh beskrivits som ”high organic”; högteknologiska lösningar i kombination med ”naturlyriska kvaliteter”.

– Vi måste bygga in framtiden redan nu, använda naturliga material, och gärna bygga i moduler som lätt kan plockas isär när de gjort sitt och återanvändas.

Gert Wingårdh ser till exempel ett ökat intresse för takens utformning.

– Vi ska gärna ha "gröna tak" och kunna odla på dem. Högst upp på Brohu-set, med milsvid utsikt över Stockholm, ska en takterrass göra just det möjligt.

JM:s lågenergihus prioriterar miljö-aspekter som energianvänding, bygg-materialens miljöpåverkan, byggavfalls-hantering, utsläpp från arbetsmaskiner och transporter, hantering av markföro-reningar. Alla energiklassas och visar att JM:s energistandard är 30 procent lägre än Boverkets normkrav.

Byggandet i Stockholm tar fart. För första gången på sju år ligger årstakten för påbör-jade bostäder i Stockholm nära i fas med befolkningsök-ningen. Behovet av bostäder är stort och vi ställer allt högre krav på kvaliteten.TEXT ANDERS OLOW

»Det går inte att "fejka" en miljö-image utan verklig substans.Matilde Unge

»Svanen-märkningen har drivit på utbytet av byggmaterialet.Matilde Unge

Nybyggande måste vara hållbart och sunt

Page 13: Fokus Bostadsrätt

I Paraden får du Barkarbystadens bästa läge, precis intill Stora Torget. Åke Sundvall AB bygger ett kvarter som sticker ut och samtidigt värnar om de klassiska boendekvaliteterna. Här hittar du lägenheter från 1-5 rok som alla har fönster i minst två väderstreck och minst en balkong, uteplats eller terrass mot den gröna innergården. I mars är det säljstart för etapp 3, med infl yttning i slutet av 2017.

Läs mer och anmäl ditt intresse på www.kvarteretparaden.se

I Paraden får du Barkarbystadens bästa läge, precis intill Stora Torget.

ETT NYTT KVARTER I BARKARBYSTADEN.

Södra Hedvigslund - Nacka

ATTRAKTIVA LÄGENHETERi skön trädgårdsstad

Följ oss på Instagram; Smaa_ab

Adress Anemonvägen

Lägenhetstyp 1-5 rok, 41-126 kvm

Kövisning mars 2015

Infl yttning preliminärt från hösten 2016

Pris fastställs till försäljningsstart

Information Småa, Madelene Heinby,08-586 303 31

Parken som trädgård i populära Älta!På bara 15 minuters bilresa från Globen är du framme i Södra Hedvigslund. Förskolan ligger runt knuten och det är nära till bussar mot Tyresö, Slussen och Gullmarsplan. Intill ligger vackra Hedvigslundsparken med bland annat promenadstigar, fi kaplatser och lekplatser.

I Brf Mispeln erbjuder vi ljusa och välplanerade lägenheter med balkong eller terrass i bästa läge. Lägen-heterna har en öppen planlösning och gott om förvaringsmöjligheter. Mellan husen skapas en gemensam trädgård där du kan fi ka i pergolan eller påta i din egen odlingslott. Bilen parkerar du bekvämt på gården, i carport eller på vanlig p-plats.

Anmäl dig till Småakön för inbjudan till kövisning och möjlighet till boka-tidigt-rabatt. Läs mer på www.smaa.se

Kövisn

ing i

mar

s!

Page 14: Fokus Bostadsrätt

14Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEPROFILINTERVJU FREDRIK EKLUND

Balans är en New England-inspirerad husmodell som skapar harmoni för hela livet.

HELIGA HELGER ELLER VANLIG VARDAG?

EN KLASSISK VERANDA. FYRA SOVRUM. 156 M2

Beställ våra kataloger på www.eksjohus.se

Stjärnmäklaren Fredrik Eklund är en driven entreprenör och gillar uppenbarligen att sälja. I New

York arbetar han för Prudential Dou-glas Elliman – amerikanska östkustens största mäklarfirma med 84 kontor och 5 000 mäklare, varav Fredrik Eklund är den som har sålt mest.

Han omsätter minst två miljarder kronor årligen och är ansvarig för den internationella försäljningen. 2009 grundade han företaget Eklund Stockholm New York AB som han driver parallellt med sin anställning i New York.

Berätta lite om din bakgrund?– Jag är uppvuxen i Akalla som på den tiden kallades för “Stockholms grönaste förort" tillsammans med min bror Sigge Eklund. Det var verk-ligen grönt med stora skogar utanför vårt hus. Vår pappa, som småningom blev chefsekonom för SEB-banken jobbade på finansdepartementet nära Kjell-Olof Feldt och Olof Palme. Mamma jobbade på landstinget.

Varför blev du mäklare?– Det var utmaningen att sälja det viktigaste en människa kan köpa för pengar – sitt hem. Och för att bli nummer ett på den mest konkur-

rensutsatta mäklarstaden I hela världen: New York City.

Varför New York?– Jo, för där var det svårast att bli bäst. Det kändes liksom något helt omöjligt att bli etta i New York, och därför ett spännande mål att sätta upp for mig själv. Nu när jag är här, och utnämnd till etta för andra året i rad, börjar jag titta efter nästa mål.

Berätta om ditt företag och dina kunder?– ESNY är en stor härlig brokig familj vars främsta kännetecken är en lycklig, lustfylld energi och en vilja att ge allt. Jag älskar mina anställda! Jag tycker om förändring i branschen och

nytänkande, speciellt inom det högre prissegmentet som det inte hänt mycket med de senaste tjugo åren.

Vilket marknadssegment jobbar du med?– Jag älskar nyproduktion, och 85 procent av min personliga omsätt-ning i New York kommer från just nya byggnader som jag är med att planera från scratch. Jag har designat 36 projekt hittills under min 13 år i New York. Och jag arbetar nu med 15 framtida byggnader fortfarande på ritningsbordet. Mitt mål är att hela tiden sätta ribban högre. Det är klart att det kostar då. Allt kostar här i livet, vare sig det är pengar, svett eller tårar.

Vad efterfrågar dina kunder, vilka krav har de?– Det är omöjligt att säga generellt, alla mina kunder är individer med egna idéer om vad som är lyx för dem. Men jag kan säga att mina kunder och deras krav är en ständig inspiration för mig. En morot för mig att jobba hårdare och överträffa mig själv. Jag tror det främsta är artighet och att ge dem raka svar, inte dansa omkring med bortförkla-ringar. Jag tror alla kunder vill se en hårt, arbetande och ärlig mäklare

Jag älskar att sätta försälj- ningsrekord

»Jag blev mäklare för utmaningen att sälja det viktigaste en människa kan köpa för pengar – sitt hem.

»På lång sikt går bostadsmarknaden alltid upp. Alltid!

Läs intervjun i mobilen! FOKUSBOSTADSRÄTT.SE

Redan i unga år var Fredrik Eklund inriktad mot entreprenörskap och som 23-åring startade han IT-företaget Humany. Samtidigt arbetade han för SEB i Stockholm, London, Singapore och Tokyo innan han slutligen slog sig ner i New York och blev mäklare.TEXT FREDRIK DHEJNE FOTO PONTUS HÖÖK

Page 15: Fokus Bostadsrätt

15Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SE

som gör vad som helst för dem.

Vad tycker du är skillnaden mellan bostadsmarknaden i Stockholm och New York, trender där och här?– I New York: större, bättre, högre, smartare, mer hisnande, mer kitt-lande och internationella namn inom arkitekturen. I Stockholm: dyrare framförallt. Det byggs för lite, för stor inflyttning.

I Sverige har vi främst bostads-rättsformen, vad gäller i New York, ägarlägenheter?– Condos, (condominium) som är framtiden.

Vad innebär denna form, måste man vara med i någon samfällighet eller liknande?– Ja och nej. Du äger lägenheten fullt ut, men betalar fees till en condo

board som tar hand om byggnaden. Det är det bästa av två världar. Alla lägenheter jag säljer och jobbar med är i stort sett uteslutande condos.

Hur ser du på prisutvecklingen i New York respektive Stockholm?– Den är gynnsam. Det är i stort sett omöjligt att förlora pengar på fastig-heter. Inte ens 2008-2010 förlorade mina kunder pengar i New York.

Tror du vi riskerar vi en bostadsbubb-la här och hur ser det ut i New York?– Clint Eastwood sa en gång, ”If you want a guarantee, buy a toaster.” Det lever jag efter. På lång sikt går bostadsmarknaden alltid upp. Alltid!

Var bor du nu, Stockholm eller New York eller både och?– New York city, men jag saknar Sverige allt mer. n

Smart fakta

FREDRIK EKLUND PROFILINTERVJU

Det finns inga kompromisser. Det finns äkta trä och kunskap om hur jordens bästa byggnadsmaterial förädlas till ett hem som gör livet njutbart hela vägen från den första maggropskänslan.

Varför kan vårt hus ha effektiv golvvärme på alla våningsplan? Hur kan du inreda varje rum med sådan rymd? Vad gör ljudmiljön så behaglig?

Svaret är klassisk byggnadsteknik som tar vara på träets bästa möjligheter, tillsammans med kunskap om moderna behov.

Designas för dig.

Kvaliteten sitter inne i väggarna

Titta på fler vackra hus i vår bildbank www.savsjotrahus.se

Kunskapsbrist hindrar minskad energianvändningDet anser energiexperten Lars Blekastad, som arbetat med energifrågor i mer än 35 år och utvecklat det framgångs-rika styrsystemet EnReduce.

– Det är egentligen väldigt enkelt att spara energi, men det finns starka krafter som vill krångla till det i onödan, säger han.

Lars Blekastad får medhåll av Ingenjörsvetenskapsakade-mien. I en rapport konstaterar IVA att det krävs ett stort kompetenslyft i Sverige hos både drifttekniker, arkitekter och ingenjörer för att nå målet att halvera energianvändning-en fram till 2050.

Framför allt efterlyser Lars Blekastad större kunskap om hur hus fungerar. I stället för att försöka göra hus intelli-genta med komplexa it-system kan stora besparingar göras med styrsystem som bygger på husens förmåga att lagra in värme. För ett par år sedan tröttnade Lars Blekastad på att se konsekvenserna av dålig energirådgivning och skrev den uppmärksammade boken ”En-ergibluffen”, där han tar upp de vanligaste myterna i branschen.

– Jag och andra experter har slagits länge för att öka kun-skapen om husens dynamiska förmåga. Jag är glad att IVA också pekar på det kompetens-lyft som behövs.

Fredrik Eklund anställdes vid fastighetsmäklarföretaget J C DeNiro, skådespelaren Robert DeNiros farbrors bolag, där han första året sålde fastigheter för 50 miljoner USD och nominera-des till "årets nykomling".

Han är nu verksamhetschef på företaget Prudential Douglas Elliman, USAs östkusts största fastighetsmäklarföretag.

Fredrik Eklund har sålt lägen-heter till bland andra Jennifer Lopez, Sara Jessica Parker, John Legend och Daniel Craig.

2009 grundade han företaget Eklund Stockholm New York AB, vilket bedriver förmedling av bostadsrätter, fastigheter, delar av fastigheter och tomträtter och har kontor i Stockholm.

Fredrik Eklund är son till eko-nomen Klas Eklund och bror till romanförfattaren Sigge Eklund. Hans farföräldrar var skådespe-larna Bengt Eklund och Fylgia Zadig. Han är gift med konstnä-ren Derek Kaplan.

Condominium

Condominium är den engelska termen för vad som närmast motsvarar formen ägarlägenhet som sedan 2009 också finns i Sverige. Innehavarna äger sina lägenheter och är delägare i ett bolag som sköter fastigheten.

I Sverige definieras ägarlägen-het som en fastighet i sig och innehavaren äger dels sin lägen-het, dels en andel i den fastig-het som innefattar tomten och de gemensamma utrymmena.

Page 16: Fokus Bostadsrätt

16Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEGUIDE HISS

Hissförbundet är den svenska branschföreningen för företag som tillverkar, monterar och underhåller hiss- och rulltrappsinstallationer.

I SVERIGE FINNS CIRKA 113 000 hissar, många av dessa i fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningar. Det som reglerar hur hissen ska skötas, besiktas och vilka krav som finns vid modernisering beskrivs i Boverkets föreskrift H14.

– Det är fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens ansvar att hissen i en byggnad fungerar och uppfyller de aktuella säkerhetskra-ven. Där ingår att hissen ska besik-tigas av ett oberoende auktoriserat

besiktningsföretag varje år, säger Charlotte Teglgaard, branschansvarig på Hissförbundet.

I PRAKTIKEN INNEBÄR H14 att hissar delas in i tre grupper:

1. Nya hissar – Tillverkade efter 1997 och uppfyller samtliga säker-hetskrav.2. Retroaktiva krav på befintliga hissar – Hissar i fastigheter med arbetslokaler måste från 31 decem-ber 2012 ha säkerhetsuppgraderats. Kräver i huvudsak att hissen förses med innerdörr eller motsvarande skydd. Krav på skylt som varnar för faran vid transport av gods om det inte finns en korgdörr eller korg-grind – gäller för alla hissar. 3. Större ändring av befintliga his-sar – Bland annat krav på att inom tre månader installera korgdörr, förbättra alarmsystemet och nödbelysningen och göra vissa tillgänglighetsanpassningar. I vissa fall även skydd mot elstöt, fritt ut-rymme i gropen under hissen och i hisschaktet.

PROFESSIONELL FÖREBYGGANDE

SERVICE och underhåll är inte

bara ett krav i H14, utan undermå-lig service kan innebära risker för användarna, långdragna driftstopp och reparationer samt oförutsedda kostnader. Bra service förlänger dessutom hissens livslängd.

Boverkets allmänna råd anger att den aktör som svarar för underhåll bör kunna uppvisa rutiner för hur de dokumenterar brister och avvikel-ser. De ska också journalföra allt utfört underhåll. Elsäkerhetsverkets föreskrifter kräver att den som utför elektriska arbeten ska ha dokumen-terad kunskap, behörighet och de tillstånd som krävs.

– Det kan vara bra att känna till

att liknande regler för underhåll och besiktning av hissar också gäller för motordrivna garageportar, något många missar, säger Teglgaard.

Uppskattningsvis är över hälften av alla hissar i Sverige mer än 25 år. Det är då extra viktigt för en bostadsrättsförening att budgetera och planera för att på sikt byta vitala delar eller hela hissen.

Läs mer om auktoriserade besikt-ningsföretag och H14 på swedac.se respektive boverket.se.

RÅD TILL BRF SOM saknar hiss: Cirka 70 000 svenska trapphus

saknar hiss i dag. Utvecklingen de senaste 20 åren har möjliggjort hiss-installation i nära nog alla befintliga fastigheter. Tolkningen av byggregler varierar – så undersök vad som gäl-ler i er kommun.

Minsta korgdörröppning är, en-ligt Boverket, 80 centimeter och ofta räcker det med ett 2,4 meter brett trapphus för att få plats med både hiss och trappa.

Hiss kan även byggas utanpå fastig-heten. Välj hisslösning som passar era behov och kontakta sedan en entre-prenör som kan utföra de nödvändiga anpassningarna av fastigheten.

En fungerande hiss är det få som tänker på. En trasig eller dåligt fungerande hiss kan däremot ge upphov till irritation och även konkre-ta problem med tillgänglig-het, då många människor är helt eller delvis bero-ende av den. TEXT PÅL JOHANSSON

»Det är bostads-rättsföreningens ansvar att hissen fungerar och upp- fyller de aktuella säkerhetskraven.Charlotte Teglgaard

Har din förening koll på hissen?

Säkra arbetet med certifiering När en bostadsrättsförening ska anlita hantverkare eller något företag för renovering är det viktigt att veta att de som ska utföra jobbet verkli-gen kan sin sak.

Att leta ”billigt och snabbt” är mycket sällan den rätta vägen och kan lika gärna bli både väldigt dyrt och aldrig klart. Certifiering är ett sätt att garantera att en produkt, en person eller ett företag uppfyller de krav som ges av en kravspecifikation.

Vissa arbetsuppgifter får dessutom enligt lag enbart gö-ras av dem som har certifikat. Det gäller till exempel ingrepp i kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning som innehåller fluorerade växthus-gaser. Är det inte ett certifie-rat arbete som görs är det ett direkt miljöbrott.

Bristande kompetens hos leverantörer av energitjänster kan leda till problem på mark-naden. Men certifieringen för till exempel ventilationsmon-törer är frivillig.

– Certifiering handlar om att verifiera kompetens, en nog så viktig del av en upphandling för en bostadsrättsförening, säger Peter Rohlin på INCERT.

INCERT certifierar till exem-pel fibertekniker.

– För aktörer som till ex-empel en stor fiberoperatör och kabel-TV operatör kan det kosta alldeles för mycket pengar att göra fel, menar Peter Rohlin.

Page 17: Fokus Bostadsrätt

Anmäl dig idag! Säljpremiär i april

Kundtjänst: 020-310 310 skanska.se/norradjurgardsstaden

Östermalm, Norra Djurgårdsstaden, Brf Björk och Plaza Vi är nu glada att presentera ett nytt spännande kvarter på ett av Norra Djurgårdsstadens mest attraktiva lägen, precis intill vattnet vid Husarviken. Den nya stadsdelen är bara några minuter från centrala Östermalm och Kungliga Nationalstadsparken. Du tar dig lätt runt bland grannkvarteren och avkopplande parker på nya broar, stigar och cykelvägar. Våra två hus Björk och Plaza, har olika uttrycksfulla karaktärer och är miljöcertifi erade enligt Svanen, vilket gör att både du och omgivningen mår riktigt bra.

Anmäl ditt intresse redan idag för att säkra din köplats!

Björk & Plaza!– gröna utsikter i Norra Djurgårdsstaden

Page 18: Fokus Bostadsrätt

18Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEGUIDE EKONOMI

Det grundläggande med en bostads-rätt är att det är en ekonomisk fören-ing som äger ett eller fl era hus tillsam-mans. En del av huset disponeras av föreningen, en del av medlemmarna som äger var sin andel av föreningen och dispositionsrätten till en lägenhet. Det är dispositionsrätten och andelen i föreningen man köper eller säljer.

– I föreningsstyrelserna har vi har folk med olika bakgrund och kunskaper, oft a personer med bra kompetens. Samtidigt är det stora skillnader mellan föreningar och även inom föreningar. Totalt sett är detta ändå nyttigt för styrelserna, betonar Mats Lindbäck, informa-tionschef och expert på ekonomifrå-gor vid branschföreningen Bostads-rätterna.

De fl esta föreningar tar in hjälp för att sköta sin ekonomi. De köper in tjänster kring hyresadministra-tion, bokföring och bokslut.

– Tiden räcker inte till för dem. De vill ha hjälp med att klara för-eningen, formella frågor, juridiken kring hur en förening ska skötas. Vanliga frågor handlar också om hur man ska hantera vattenskador och liknande. Mycket om teknik och ekonomi, temperaturen i fastigheten, hur man trimmar in värmeanlägg-ningen med mera.

Helena Gustavsson, ekonomispe-

cialist vid SBC: – Det har heller inte blivit enklare

för föreningarna genom att vi fått nya regelverk för hur en årsredovisning ska upprättas. Styrelsen ska kunna förklara mycket för sina medlem-mar och för intresserade köpare och det kan vara svårt att tolka hur en förenings ekonomi egentligen ser ut och hur välskött föreningen är. De nya regelverken heter K2 och K3. K2 är enklare, K3 mer komplicerad. Men egentligen har en bostadsrättsförening en mycket enkel ekonomi. Den ska ta in avgift er som täcker kostnader för räntor och amorteringar, kostnader för drift samt ta in medel som man spar för kommande underhåll.

EN VIKTIG FRÅGA för husägare är försäkringar.

Mats Lindbäck: – Varje förening måste ha en fast-

ighetsförsäkring som omfattar den del

av huset som är föreningens ansvar. Vår starka rekommendation är att medlemmarna ska ha en hemförsäk-ring med ett bostadsrättstillägg. Detta ska svara för skador i lägenheten som till exempel orsakas av läckande tvätt- och diskmaskiner. Annars kan det ni mycket dyrt för den enskilda medlemmen. Många föreningar tecknar en gemensam bostadsrättstil-läggsförsäkring. Det också är bra om föreningarna funderar igenom om skador ska tas på fastighetsförsäk-ringen eller ur egen fi nansiering.

Mats Lindbäck säger att förening-arna har stor frihet att bestämma hur de vill ha det genom utformningen av sina stadgar.

– Vi har tagit fram mönsterstad-gar som våra medlemsföreningar kan kopiera. Vi har också tagit fram bostadsrättsnämnden som kan döma i tvistefrågor mellan föreningar och deras medlemmar.

Varför har man diskuterat avskriv-ningar så mycket senaste året?

Mats Lindbäck: – Utgångspunkten har alltid varit

att varje generation skulle betala sina kostnader för slitaget på byggna-den. I början av 2000- talet bör-jade många lägga avskrivningarna progressivt för att fördela underhålls-kostnaderna i takt med infl ationen. Förra året slog emellertid bokfö-ringsnämnden fast att progressiva avskrivningar strider mot lagen och att avskrivningarna ska vara linjära. Föreningarna ska också säga om årsredovisningarna har upprättats enligt K2 eller K3.

Helena Gustavsson: – Med K2-reglerna följer fl er

förändringar som gör att fl er bostadsrättsföreningar kommer att via minusresultat. Det kan bero på ändrade avskrivningsplaner eller underhåll som utförts det året. Men det viktiga är att se på hur kassan har förändrats under året. När en fören-ing visar minusresultat blir många oroliga. Det här kan styrelserna behöva få hjälp att förklara för att visa att föreningen ändå går bra, här fi nns en stor utmaning.

Mats Lindbäck: – Tanken är ju att de boende

ska bo så biligt som möjligt och att föreningarna bara ska ha så mycket pengar som krävs för att sköta och underhålla fastigheten på ett bra sätt.

NÄR DET GÄLLER skatter betalar föreningarna fastighetsavgift er för bostäder och moms på alla varor och tjänster som köps in. Bostadsrätter kan enbart dra av moms om de har någon lokaluthyrning. Bostadsrätts-innehavarna betalar endast reavinst-skatt när de säljer sin lägenhet.

– Vi tycker att reaskatten är kontraproduktiv och fungerar som en fl yttskatt och hindrar ett eff ektivt utnyttjande av bostadsstocken i landet, säger Mats Lindbäck.

En utmaning att förklara föreningsekonomin

Priserna fort-sätter att stigaSvensk Mäklarstatistik redo-visar varje månad en heltäck-ande och aktuell prisstatistik för bostadsrätter, villor och fritidshus, framtagen av SCB och baserad på cirka 80 procent av Sveriges bostads-affärer som genomförs av fastighetsmäklare.

Färska siffror visar att den genomsnittliga svenska bo-stadsrätten kostar 2 003 000 kronor och har ett kvadrat-meterpris på 30 734 kronor, under perioden november 2014 till januari 2015. Detta är en ökning med 9 procent jämfört med samma period för ett år sedan. Samma siffror för Stor-Stockholm är 2 890 000 kronor respektive 46 225 kr, vilken är en ökning med tio procent. Samma ökning gäller för stadens centrala delar (inom tullarna), där genom-snittspriserna nu är 4 391 000 respektive 74 024 kronor.

Det är stor skillnad mellan kompetensen i styrelserna för bostadsrättsförening-arna. Det är också en stor utmaning för deras styrel-ser att förklara förening-ens ekonomi för de boen-de. Det konstaterar Helena Gustavsson, SBC och Mats Lindbäck, Bostadsrätterna.TEXT FREDRIK DHEJNE

FOTO JM

»Styrelserna behöver få hjälp att visa att föreningen går bra.Helena Gustavsson

»Vår starka rekommendation är att medlem-marna ska ha en hemförsäkring med ett bostads-rättstillägg.Mats Lindbäck

...David Walman, informations-chef på Hem Och Fastighet.

n Berätta om ert system Regaia?

– Det är ett förvaltningssystem för mindre bostadsrättsfören-ingar och samfälligheter. De stora förvaltningsföretagens tjänster blir ofta för dyra för dem. Vi har istället utvecklat ett webbaserat system för han-teringen av deras ekonomi och redovisning. Det är ett verktyg som lyfter av mycket arbete från styrelserna.Regaia är en molntjänst där alla i styrelsen har tillgång till samma informa-tion hela tiden. Man abonnerar på tjänsten och vi tar hand om all post, fakturor och verifikat. Allt scannas in av oss och finns som elektroniska dokument i systemet, alltid tillgängligt för styrelsen. Så for det inträffar en händelse som föranleder en åtgärd, en attestering eller liknande, aviseras styrelsen genom ett mail. Små fören-ingar och samfälligheter har en mycket enkel ekonomi. Har de inga lokaler eller säljer några andra tjänster ska de endast driva in avgifter och betala räkningar. Systemet sköter det löpande, gör deklarationen för fastigheten och avger en årsrapport. Det går att köpa till bokslut även och flera andra tjänster. Vårt system är självinstruerande och mycket användarvänligt. Det håller koll på det allt som behövs i föreningen och smidigt och en-kelt presenterar all nödvändig information för styrelse och medlemmar. Månadskostnaden är 399 kronor för bostadsrät-ter och 249 kronor för samfäl-ligheter.

HALLÅ DÄR...

Page 19: Fokus Bostadsrätt

Brf Järnkoll.

Stockholm 08-409 040 31 Göteborg 031-388 40 41 Malmö 040-600 96 18

En bostadsrättsförening fungerar bäst när ekonomin, den dagliga skötseln, underhållsbehovet och kommande byggprojekt är under kontroll. Det kräver i sin tur en kompetent och erfaren förvaltare som kan bistå med all tänkbar hjälp och samtidigt ge er i styrelsen full insyn i vad som händer. Med vår webportal kan vi erbjuda smidig uppföljning och rapportering där ni kan följa leverantörsfakturor, ekonomiska rapporter, överlåtelser, felanmälningar och även fastighetsskötarens arbete på plats.

Vi sparar er tid så att ni kan fokusera på att ta beslut. Ring oss så berättar vi mer om hur vi arbetar och vad det kan innebära för Er förening.

Vi ser om ditt hus.

bredablickforvaltning.se

Sågverksvägen 10A • SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 • Fax. 0585-255 59

[email protected] • www.kabe-mattan.se

...vi har lösningarna!...vi har lösningarna!Kåbe OriginalSvensk originalprodukt i mer än

60 år!

Kåbe Originalmatta är en kombination avskrapgaller och torkmatta i ett för inom- ochutomhusbruk. De vågformade gummikurvornaböjs lätt från trycket av foten när man passerarmattan och fjädrar tillbaks med kraft när trycketminskar igen vilket gör att grus, sand, smutsoch väta sveps bort från skorna bara genomatt man går över mattan.

Kåbe KombiPerfekt där trafik från tyngre

vagnar ej kan undvikas!

Kåbe Kombi är den damklacksvänliga, slit-starka och rullbara entrémattan som är ett braalternativ till Kåbe Originalmatta.Kåbe Kombi förses med inlägg av borst, textileller gummi. Dessa kan även kombineras medvarandra i samma matta.

Stoppa smutseni entrén...

Stoppa smutseni entrén...

AnnFokusBR1502_Layout 1 2015-02-09 09:40 Sida 1

Page 20: Fokus Bostadsrätt

20Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEMÖJLIGHETER FÖNSTER

H-Fönstret AB | Gåseberg 420 | 453 91 Lysekil | Tel 0523-66 54 50 | Fax 0523-478 74 | [email protected] | www.hfonstret.se

H-Fönstret LysekilFönster för generationer från H-Fönstret i LysekilH-Fönstret i Lysekil tillverkar underhållsfria aluminium fönster med träklädd rumssida och över lägsen

livs längd. Oavsett storlek, form och estetiskt krav så skräddarsyr vi fönstren för varje objekt.

Den unika konstruktionen i våra produkter är oslagbar och tilltalar även den mest kräsne…

Vis

ion

Plu

s

De 111 lägenheterna i de två husen från slutet av 30-talet på Norrtulls-gatan behöver renoveras. Bostads-rättsföreningen Getingen 6 bildades för bara knappt tre år sedan, men har planerat för renoveringar.

– Bytet av fönster var nödvändigt, men planerat i vår budget, så vi har inte behövt höja några avgift er, säger Freddie Karlsson från bostads-rättsföreningen, och den som haft kontakten med entreprenören.

Eft er diskussioner i föreningen och överslagsberäkningar av kost-nader och energivinster från diverse entreprenörer valde man Skaala, som bland annat specialiserat sig på helt kondensfria energieff ektiva fönster tillverkade i Finland.

Jobbet är nu klart och slutbesikt-ning står på schemat.

– ATT BYTA TILL nya fönster är betyd-ligt bättre än att bara renovera gamla, säger Christian Laubenstein på Skaala. Du kan välja att måla om, men då måste du göra om jobbet i alla fall se-nast inom tio år. Nya moderna fönster i trä och aluminium håller i 50 år.

Det blir dyrare om man ser till den faktiska direkta utgift erna, men över tid, med sparad energi och lång-

siktiga avskrivningar i bostadsrätts-föreningens budget är det en bättre och värdehöjande investering.

Bostadsrättsföreningen Getingen valde Skaalas mest energieff ektiva fönster som garanterar att det inte blir någon som helst kondens på utsidan, vilket annars är ett vanligt problem på allt för ”eff ektiva” fönster.

Energieff ektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut, vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i fönster med sämre isole-ringsförmåga och kondens uppstår. Utvändig kondens är inget skadligt utan egentligen bara bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga och uppstår oft ast under höstmånaderna, men till olägenhet för de boende som oft a tror att det då är något fel på fönstren.

– Trots att det funnits fönster som sparat mycket energi på marknaden har eft erfrågan inte varit så stor på grund av kondensen, menar Chris-tian Laubenstein.

Skaala har löst problemet med en ny teknisk lösning som gör att det går att spara ännu mer energi utan ökad risk för kondens. Exakt hur vill inte Christian Laubenstein avslöja, sådant är företagshemligheter, men berättar så mycket att det är speciell beläggning som läggs på fönsterytan, en beläggning som varken kan tvättas eller skrapas av, men som naturligtvis inte påverkar genomskinligheten.

– Med våra fönster kan du spara upp till en tredjedel av den totala upp-värmningskostnaden, säger Christian Laubenstein. Alla våra fönster har

dessutom bra ljudisolering.– Det blir varmare och tystare

inomhus samtidigt som kallraset från fönstrens insida försvinner och du kan möblera friare, då det inte är dragigt vid fönstret.

Att byta bostadsrättsföreningen Getingens 600 fönster är ett omfat-tande arbete. Bytet av fönster görs inifrån och Skaala beräknar arbetsti-den till en dag per lägenhet.

JÄMFÖR DET MED HUR lång tid det tar att renovera, med slipning, mål-ning, torkning och målning igen...

Med beräknat tio fönsterbyten per dag skulle ett hus med ca 200 fönster ta runt fyra veckor. Tillkom-mer leveranstid för fönstren som man bör beräkna till mellan sex och sju veckor. Därtill förarbete och be-siktningen eft eråt. Det är nog vettigt att räkna med tre månader totalt från kontraktskrivning till besiktning för ett jobb i den storleken.

Innan fönsterbytet kontaktade Skaala Stockholms Stad om fönstrens färg och materialval.

– Vi fi ck rådet att använda en mat-tare vit färg än den som var standard, vilket vi också valde. Dessutom valde vi fönster med vädringsfunktionen dreh-kipp, säger Freddie Karlsson.

Det fi nns tillval som spröjs och val av andra former, men då blir det också dyrare.

När en bostadsrättsförening står inför ett fönsterbyte är installationen lika viktig som fönsterkvalitén.

– Skaala tar helhetsansvar till ett fast pris, säger Christian Lauben-stein. Våra montörer är auktorisera-de och du får en personlig kontakt-person som tar ansvar för helheten, från planering och måttagning till tillverkning och installation till ett fast överenskommet pris.

... Mikael Bennarp, vd på FEAB Isolerproffs.

n Hur ser trenderna ut på isoleringsområdet?

–Allt fler fastigheter totaliso-leras numera med lösullspro-dukter. En allt tydligare trend är att traditionella isolerings-skivor i större utsträckning ersätts av isolering som sprutas direkt in i väggen från en lastbil. Med isoleringsski-vor uppstår ofta ett spill på drygt tio procent. Lösull som sprutas direkt in i väggen ger inget spill överhuvudtaget. Isoleringen blir dessutom tätare, vilket innebär att ener-gieffektiviteten ökar.

n Hur bör man tänka vid val av isoleringsmaterial?

– Tänk långsiktigt, ett isole-ringsmaterial av hög kvalitet kan bidra till att energieffekti-visera en fastighet i uppemot femtio år. Vänd dig i första hand till en aktör med behörig-het för lösullsisolering, som utfärdas av Lösullsentrepre-nörerna inom Sveriges Byggin-dustrier. Det är en kvalitets-stämpel som säkerställer rätt val av isoleringsmaterial och att isoleringsarbetet utförs på rätt sätt.

n Vilken energibesparings-effekt ger tilläggsisolering?

– En tilläggsisoleringsinsats lönar sig vanligtvis redan efter två, tre år, ibland ännu tidigare. En tilläggsisolering med lösull förbättrar inom-husmiljön och sparar pengar genom minskad energiför-brukning. Att tilläggsisolera tak, vind och väggar är en av de mest kostnadseffektiva energibesparingsåtgärder en fastighetsägare kan göra.

Att byta fönster är en god investering för lägre energikostnader och skö-nare mer effektiv värme. Nyligen bytte bostads-rättsföreningen Getingen 6 på Norrtull i Stockholm sina 600 fönster till de mest energieffektiva på marknaden.TEXT ANDERS OLOW

Energieffektiva fönster ger mer värme – och högre värde

HALLÅ DÄR...

»Nya moderna fönster i trä och aluminium håller i 50 år.Christian Laubenstein

Page 21: Fokus Bostadsrätt

1. Förlängd livslängd på rörsystemen 2. Sänkt underhållskostnad 3. Minskad energiförbrukning 4. Klart bättre vatten 5. Naturligtvis utan kemikalisering !

Bauer Watertechnology ABBox 243, 177 24 Järfälla

Tel. 08-580 380 66www.bauer-wt.com

email: [email protected]

5Starka skäl för

ORIGINALETmed bevisad

ef fekt!

...mer än bara säkra dörrar

www.sakerbostad.se08-400 25 190

*Säkerhetsdörrar *Trapphusrenovering*Specialdesignade säkerhetsdörrar mm.

Page 22: Fokus Bostadsrätt

22Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEINSPIRATION BALKONG

”Ändring av en byggnad ska göras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag” som det formuleras i Plan- och Byggla-gen, PBL. Om man vill bygga nya balkonger på ett befintligt hus vägs därför både enskilda och allmänna intressen in när man söker bygglov. Och det är stadsbyggnadsnämnden som säger ja eller nej.

Även inglasningar av balkonger

kräver bygglov då de påverkar fasa-dens utseende.

Stockholms Stad har gett ut skriften ”Vägledning Balkonger” där du bland annat kan läsa om hur stadsbyggnadsnämnden förhåller sig till balkonger på befintlig bebyggelse och vad du bör tänka på om du pla-nerar att söka bygglov för balkonger.

DET FINNS TILL EXEMPEL generellt sett större möjlighet att få bygglov för att uppföra balkonger på fasader in mot slutna gårdar än på fasader mot gata och öppna gårdar. Mot gata och öppna gårdar väger de allmänna intressena tungt eftersom gatan är ett gemensamt stadsrum.

Utöver de eventuella kulturhisto-riska värdena och den utformningen tittar man även på hur andra boende påverkas. Ökar insynen? Försämras möjligheterna till dagsljus eller utsikt?

När det gäller till exempel Stock-holms innerstad rekommenderas att balkongerna går ut max 1,4 meter

från väggen, det vanligaste djupet på ursprungliga balkonger i stenstaden.

När en bostadsrättsförening tar över ansvaret för ett äldre flerfamiljs-hus krävs en underhållsplan och många viljor har tankar om fastig-hetens yttre. Finns det till exempel redan balkonger kan de vara slitna och behöver renoveras. Finns det inga balkonger alls finns det säkert på mångas önskelista.

– Just slitaget kan vara svårt att upptäcka, förklarar Michael Cohn på Micohn Aluminium AB, ett väleta-

blerat företag med 28 års bransch-vana inom balkonger.

– Gamla balkonger är nästan alltid gjutna plattor som ligger på stålbal-kar med stöd på husets bjälklag. Vi hittar ofta rostskador på stålbalkarna alldeles innanför ytterväggen som vi ser först när vi bilat betongen.

Michael Cohn berättar om en fast-ighet där stålbalkarna var så rostiga att det knappt fanns kvar någonting av dem efter den blästring man gjort.

DAGENS MODERNA BALKONGER

är lättviktare i sammanhanget i stål eller aluminium, är näst intill underhållsfria, och fästs i väggen med kraftiga bultar efter att man helt enkelt kapat de gamla stålbalkarna längs med väggytan.

När man byter en balkong, gör den större eller sätter dit en helt ny balkong är den viktigaste frågan hur infästningen kan ske. Allt beror på hur fasaden och bjälklagen ser ut.

– Gamla hus har ofta helstens-

väggar och räcker för bultarna. Ibland monterar vi bärande pelare på innerväggen i lägenheten, säger Micahel Cohn.

Generellt gäller dock att ju bättre infästningsmöjligheter, desto enklare blir montaget. Men det finns också följdfrågor: Ska fasaden samtidigt renoveras eller kanske till och med tilläggsisoleras?

Men i stort sett alla fastigheter kan få nya eller större balkonger utan dramatiska ingrepp eller störande konstruktioner.

Balkonger har i princip alltid sett likadana ut, med skillnad i materialet, det är i balkongräckena och utsmyck-ningarna som olikheterna uttrycks. Räcken av aluminium, kombinationer av glas, laminat, trä, smide... Och spe-cialkonstruktioner efter önskemål.

Nya, eller renoverade balkonger kan vara en skön liten oas för de bo-ende, särskilt i innerstan. De bidrar till att höja bostadsstandarden och därmed även värdet på huset.

En balkong är som en privat oas för många, men den är också en viktig del av byggnadens arkitektur och en del av det offent-liga rummets stadsliv. Därför krävs det bygglov för balkonger. Oavsett om det är helt nya eller gamla som byggs om.TEXT ANDERS OLOW

»I stort sett alla fastigheter kan få nya eller större balkonger utan dramatiska ingrepp.

»Balkonger bidrar till att höja bostads- standarden och därmed även värdet på huset.

Balkong – oas med krav på byggnadslov

VISSA FRÅGOR HAR INGA ENKLA SVAR.

Varje dag blir vi kontaktade av ensamma och utsatta unga som vill att någon vuxen tar dem på allvar. Smsa bris50 till 729 09 så ger du

50 kronor och hjälper oss att fortsätta svara.

Bris_plugg_252x90_bla.indd 1 2014-06-25 12:45

VISSA FRÅGOR HAR INGA ENKLA SVAR.

Varje dag blir vi kontaktade av ensamma och utsatta unga som vill att någon vuxen tar dem på allvar. Smsa bris50 till 729 09 så ger du

50 kronor och hjälper oss att fortsätta svara.

Bris_plugg_252x90_bla.indd 1 2014-06-25 12:45

Page 23: Fokus Bostadsrätt

Tillsammans håller vi värmen. Nu kan alla bostadsrättsföreningar med fjärrvärme från Fortum Värme vinna ett gårdskalas med vår foodtruck. Fjärrvärmen är en del i stadens kretslopp som bidrar till en

hållbar stad. Smarta tips från våra värmerådgivare fi nns på fortum.se/varmetavlingen

www.tbo-haglinds.se | 0589-866 00

för påbyggnad och nyproduktionBalkonger & Inglasning

Sioo Wood Protection ABTel: 031-42 42 62 • [email protected]

Sioo impregnering – perfekt för altanen, fasaden eller trädgårdsmöblerna! Du får en ljus, vacker yta som är behaglig att ta på och gå på. Dessutom för-hindrar Sioo att alger, mögel och röta får fäste i träet – blir lätta att tvätta bort. Är även brand hämmande och träförstärkande. Räkna med smidig applicering och lång håll barhet. Och glöm alla årliga oljningar!

Sioo – det svenska originalet för miljövänlig kiselbehandling av allt trä – nytt som gammalt.

Köp Sioo i färgfackhandeln, K-rauta eller hos våra egna åter försäljare!Välkommen till www.sioo.se för mer info, exempel, återförsäljare och folder.

Få vackert och hållbart trä– med minimalt underhåll

MiljövänligtMiljövänligtMiljövänligt

Page 24: Fokus Bostadsrätt

24Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEEXPERTPANEL

GÖTEBORGBox 33, 431 21 MölndalTel: 031 - 703 41 80Mob: 0703 - 41 81 46E-post: [email protected]

Enreduce Energy Control ABwww.enreduce.se

UPPSALABolandsgatan 9, 753 23 UppsalaTel: 018 - 12 39 50E-post: [email protected]

Ta expertråd och satsa på styrelseutbildning

Ska en liten BRF upprätta en underhållsplan?

– Ja. Det kan vara bra att lägga en underhållsplan på 30 år som inkluderar bland annat tak och stammar. Sedan bör man ha en genomgång minst var tredje år för att kunna sätta av korrekt till lö-pande underhåll. Avsättningarna går att revidera under resans gång till eventuella akuta åtgärder eller investeringar. En stor fördel är även att föreningen får dokumentation och kontinuitet, något som kan vara viktigt när man byter styrelse.

Vad bör man tänka på gällande nya avskrivningsreglerna? – De föreningar som har progressiv avskriv-ningsplan måste nu övergå till linjär- alternativt komponentavskrivning. Effekten blir ökade avskrivningskostnader och därmed kanske också ett redovisningsmässigt underskott. Styrelsen måste då ta beslut om att eventuellt höja avgifterna eller redovisa detta underskott i resultaträkningen. Föreningen kan redovisa underskott, ett eller flera år under förutsättning att likviditeten i föreningen är tillräcklig och att tillräckliga fonderingar görs för framtida underhåll. Under dessa förutsättningar kan inte en räkenskapsmässig förlust under ett eller flera år i följd, i sig, vara ansvarsgrundande.

Hur gör man sin bostadsrättsförening attraktiv?– Prioritera det första intrycket och att det är rent och snyggt. Arbeta igenom ekonomi-, miljö- och energifrågorna. En god ekonomi möjliggör förstås låga avgifter och renovering-ar. Se till att ha tydliga stadgar och regler för att undvika onödiga konflikter.

Varför anlita en entreprenör som er?– Det krävs en bred kompetens inom många olika områden. Entreprenör håller sig alltid i framkant vad gäller kunskap och teknik, och ni köper enbart den tid ni behöver.

Vad gör egentligen en förvaltare?

– Oj, det var en svår fråga. Allt beror såklart på den specifika bostadsrättsföreningens behov. Men jag skulle vilja säga att en förvaltares huvudupp-gift är att underlätta styrelsens arbete genom att ta hand om alla knepiga detaljer som man lätt fastnar i. Styrelsen ska kunna fokusera på de stora frågorna och förvaltarens uppgift är att förse styrelsen med det underlag som krävs för att man ska kunna ta bra beslut. Jag tycker också det är viktigt att man finns till hands för styrelsen som ett bollplank i både små och stora frågor.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer förvaltare?– Som med alla tjänster man köper är det ju svårt att veta vad man får innan man själv har provat och utvärderat. Mitt tips är nog att fråga efter referenskunder så man tar reda på vad andra kunder har upplevt. Oavsett om det gäller ekonomisk eller teknisk förvaltning, underhålls-planering eller byggprojektledning så är en nöjd kund ett gott tecken. Sen är det så klart viktigt att man kritiskt granskar inkommande offerter så att man jämför äpplen med äpplen. Be gärna förvaltaren att komma ut till föreningen och presentera sitt företag och sitt erbjudande.

Bör man ha en yttre underhållsfond?

– Nej, bostadsrättsföreningarna bör ha en komplett underhållsplan kopplad till en amorte-ringsplan. På detta sätt säkerställer bostadsrätts-föreningen det finns ekonomi och kassaflöde i föreningen för att möta framtida underhåll. Underhållsplanen är också något konkret som föreningen kan jobba med och som får en direkt avspegling i kassaflödet och amorteringsplanen, och därmed ett stöd i avgiftssättningen.

Spara eller amortera för framtida underhåll?– Amortera, därigenom minskar man lånekost-naderna vilket ger bättre effekt på ekonomin än avkastning på sparande. Utöver detta kan amorteringar ge indirekta kapitaltillskott till föreningens medlemmar som blir en skat-terabatt vid försäljning. Rådet är att aldrig ta underhåll som är kapitaltillskotts grundande ur kassan utan alltid amortera först och sedan ta lån som matchar underhållet.

Dolda tillgångar?– Hyresrätter är stora dolda tillgångar speciellt i storstadsregionerna där priserna på bostads-rätter har stigit kraftigt över de senaste åren. Ränteläget i dag ger dock mindre effekt vid ombildning än tidigare men föreningarna erhål-ler ganska stora upplåtelseavgifter och den del av pengarna kan också ge underlag för indirekta kapitaltillskott för föreningens medlemmar.

Konsekvensen av K2/K3?– Regelverken gör att underhållet behandlas olika och godtyckligt beroende val av regelverk och revisor, vilket gör att det ej går att dra direkta slutsatser om föreningens ekonomi genom att se resultatet.

Vilket tips har du till bostadsrättsföreningar som vill undvika misstag?

– Lägg inte pengar på sådant som inte är planerat. Var sparsam. Det gäller alla bostadsrättsföreningar, men framför allt unga föreningar som inte lärt känna sin fastighet än. Ekonomin är känslig i början och även äldre föreningar går bort sig här. Varje krona räknas!

Vad är viktigast i förvaltningen?– Planera underhållet på lång sikt. Gör en detaljerad teknisk besiktning av hela fastigheten och ta fram en underhållsplan på 30 år som du sedan planerar budget och avsättningar utifrån. Då får du en stabil ekonomi och sparar pengar.

Hur ökar en bostadsrättsförening bäst värdet på sin fastighet?– Förutom underhållet – försök alltid utveckla fastigheten. Energi och driftskostnader går alltid att putsa på, även i nybyggda hus. De flesta fastigheter går även att bygga om, bygga ut eller optimera ytorna och användningen på. Viktigaste egenskaperna hos en förvaltare?– Inom Restate samarbetar teknisk, ekonomisk och juridisk personal kring varje förvaltningsobjekt. Denna symbios ett måste om du vill förvalta en fastighet långsiktigt effektivt och bör finnas hos en förvaltare.

Ett sista tips till alla styrelser?– Utbilda er. Kostsamma misstag kan undvikas om ni går en styrelseutbildning. Restate har styrelseutbildningar flera gånger om året om lagar, regler, ansvar, ekonomin, arbetssätt för styrelsen, entreprenader med mera, som håller våra styrelseledamöter kunniga. Kunskap är bästa grunden till bra beslut.

Mats Bergander

Vd, FF Fastighets-förvaltning

Cecilia Stangmo Blomqvist

Bredablick Förvaltning

Jonas Gustavsson

Affärsområdeschef, Hem och Fastighet

Peter Hladisch

Teknisk förvaltare/projektledare, Re-state

Page 25: Fokus Bostadsrätt

Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Cykelverkstad, skridskobana och bio ingår.

Sekelskiftet möter 2000-talet. Charmig retro blandas med avskalad industri och en touch av fransk bistro. Det är Brf. Trädgården i Brommas nya Beckomberga. Här erbjuder vi bland annat många plånboksvänliga smålägenheter.

Nu fortsätter vi omvandlingen av Klockhusparken i Brommas nya Beckomberg a. I Brf. Trädgården planerar vi 106 nya hem med bevarade detaljer från förr. Lägenheterna har karaktär av innerstadsvåningar med generösa ytor, högt i tak och stora fönster med djupa nischer. Till det har vi adderat en tuff och stilren inredning.

I huset finns många 1–2:or, för unga människor som vill låta livet ta stor plats på färre kvadrat. Men vi erbjuder även 3–4:or för växande familjer. De flesta lägenheter har balkong eller stor terrass. Till huset hör också cykelverkstad, hobbyrum, festlokal, biograf och 13 000 kvadratmeter park med skridskobana. Välkommen att låta livet ta plats i Klockhusparken, du med. Läs mer på riksbyggen.se/tradgarden eller ring Per Sjökvist på telefon 08-120 165 42

Brf. Trädgården i Brommas nya Beckomberga – låt livet ta plats.

Page 26: Fokus Bostadsrätt

26Hela denna bilaga är en annons från Smart Media

FOKUSBOSTADSRÄTT.SEKRÖNIKA ULRIKA BLOMQVIST

Finlands marknadsledande fönstertillverkare sedan 1956 www.skaala.se

Har er BRF onödigt höga energikostnader? Byt till energisnåla och underhållsfria fönster från Skaala. Vi hjälper er

genom hela processen – från planering till installation och slutbesiktning.

Enklare blir det inte. Just nu bjuder vi alla hushåll i föreningen som byter

fönster på elmätaren Eliq online (värde 995:-). Med Eliq får du kontroll över

både de enskilda hushållens och hela föreningens elförbrukning. både de enskilda hushållens och hela föreningens elförbrukning. Nätverksinfrastruktur och montage ingår ej, endast hårdvara.

Kontakta oss så berättar vi mer:

Norra Sverige 010-195 95 35 | Stockholm/Mälardalen 010-195 95 31

Göteborg 010-195 95 33 | Skåne 010-195 95 533 | [email protected]

Bostadsrätten – inte ett instrument för maximal rättvisa

»Idén bygger på att medlemmarna gemensamt ska få det bra genom att tillsammans skapa ett gott boende.

Jag har mött föreningar där det uppstått gräl om vem som ska betala för vad. ”Varför ska vi

som bor längst ner i huset betala för den dyra hissrenoveringen? Vi använder ju inte den.”

Det handlar bland annat om för-delningen av kostnaderna för gemen-samma utrymmen: är det föreningen eller de som använder tvättstugan som ska stå för det hela? Likartade frågor ställs om fastighetsavgift en, huruvida den ska fördelas per lägenhet. Och om bredband: är det orättvist att de som inte använder internet ska vara med och betala för installationen?

VI KAN DRA PÅ munnen åt vissa frågor, men de ställs oft a med största allvar. En vanlig inställning är att alla former av orättvisor ska bekämpas, ner till sista öret. Dessa diskussioner om rättvisa är på intet sätt unikt för bostadsrättsföreningar, utan är något som många känner igen från andra sammanhang.

Men bostadsrätten som bo-endeform är inte inrättad för att ge maximal rättvisa, och är heller inget instrument för det. Tvärtom bygger idén på att medlemmarna gemensamt ska få det bra genom att tillsammans skapa ett gott boende. Detta uttrycks oft a i stadgarnas första paragraf: ”Föreningens än-damål är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen”. I många fall står detta sökande eft er gemensam nytta i motsats till den ultimata

rättvisan. Jag menar att ett enkelt och lättadministrerat system blir i längden billigast för alla inblandade. Systemet ska också vara långsiktigt hållbart; det som gällde vid förening-ens bildande ska inte ändras utan att alla är överens om saken.

Den så kallade likhetsprincipen tas oft a som argument för att söka uppnå denna rättvisa. Men likhets-principen står inte i motsats till att föreningen i sina stadgar eller praxis accepterar förenklingar och vad några uppfattar som ojämlikheter.

HUVUDSAKEN ÄR ATT det är tyd-ligt om grunderna för hur avgift erna tas ut. Bostadsrättslagen innehåller förvisso begränsningar om detta då det är en enda årsavgift som ska gälla, inte en massa olika säravgift er. Likhetsprincipen handlar om att föreningens alla kostnader fördelas på det sätt medlemmarna bestämt i stadgarna. Några undantag från den huvudregeln fi nns inte.

Erfarenheten säger att för att skapa en framgångsrik förening, där alla trivs och kostnaderna hålls på en långsiktigt rimlig nivå, ska inställ-ningen vara att undvika onödiga konfl iktpunkter.

I praktiken innebär det att föreningen undviker att ta på sig onödiga arbetsuppgift er, sådant som ligger utanför syft et med föreningens ändamål. Eller börja diskutera kost-nadsfördelningsprinciper som inte främjar stabilitet och enkelhet. n

Läs krönikan i mobilen! FOKUSBOSTADSRÄTT.SE

Likhetsprincipen gäller i bostadsrättsföreningar. Ibland blandas den ihop med rättvisa och då kan föreningens få märkliga diskussioner om vem som ska betala för tvätt-stugan eller hissrenoveringen.TEXT ULRIKA BLOMQVIST, VD BOSTADSRÄTTERNA

FOTO CHRISTOFFER EDLING

Page 27: Fokus Bostadsrätt

Din balkong ger dig ett extra rum, energi och avkoppling. Vi kan hjälpa dig få den värde ökningen!

MICOHNALUMINIUM

WWW.MICOHN.SE TEL 08-647 35 40

Välkommen ut!

Vi har Sverigesstörsta utbud av

balkonger!

S:T ERIKS HISS HAR LÖST HISSPROBLEM ÅT STOCKHOLMARNA SEDAN 1972. VÅRA KUNDER ÄR STORA OCH SMÅ FASTIGHETSÄGARE OCH BOSTADSRÄTTS-FÖRENINGAR ÖVER HELA STOCKHOLM. VÄLKOMMEN TILL OSS.

WWW.STERIKSHISS.SE

Sänk energi-kostnaderna!Tilläggsisolering bästa energisparinvesteringen.

Vi blåser upp lösull på vinden, snabbt och bekymmers fritt. Ni slipper nedsmutsning, spill, buller, ingrepp i huset och åverkan runt fastigheten.

Tilläggsisolering av vinden med lösull ger din förening:

• Direkt sänkta uppvärmnings­kostnader.

• Behagligare lägenhetsklimat.• Lägre energiförbrukning som

ger mindre miljöbelastning.• Mycket god ljudisolering.• Snabbast återbetalningstid

jämfört med andra energi­sparåtgärder.

• Fortsatt besparing år efter år efter år.

Kontakta oss för en kostnadsfri besiktning, besparingskalkyl och en be kymmersfri entreprenad. Vi har mer än 30 års erfarenhet och är certifierade och kvalitets­ kontrollerade lösullsinstallatörer enligt systemet – ”Behörig Lösull”.

FEAB Isolerproffs AB • www.isolerproffs.se 08-94 04 05 • 0418-121 05

Page 28: Fokus Bostadsrätt

Att byta boende ska vara lustfullt, inte fyllt av krav och renoveringar. När du köper en ny bostad av oss är det bara att sätta nyckeln i låset och flytta in. Du kan lugnt lämna de jobbiga delarna i våra händer och bara ägna dig åt det som är roligt – att inreda och möblera.

Det ska vara roligt att sätta bo

SÖDERTÄLJE – BRF GRAND CENTRAL

I bästa läge i Södertälje, granne med rådhuset, planerar vi för nya, moderna och ljusa lägenheter.Du väljer din egen inredningsstil och lägenheterna är välplanerade så att du enkelt kan görahemmet till ditt. City, med kultur, shopping och nöjen har du direkt utanför porten. Innergården blirupphöjd och får en härlig grönska som ramar in kanalen och båtlivet nere vid vattnet.

STORLEK: 48–128 KVM, 2–5 R.O.K.ANTAL BOSTÄDER: 42PRIS: 1 450 000 – 4 950 000 KRINFLYTTNING: VINTERN 2016/2017VISNING: TIS 3/3 KL.17.00–18.00CAFÉ MILANO, JÄRNAGATAN 2, SÖDERTÄLJEKONTAKT: TIAM KAKAVAND 070-6737458 [email protected]ÄS MER: ncc.se/grandcentral

GRÖNDAL – BRF GRÖNDAL STRAND

I charmiga stadsdelen Gröndal planerar vi nu bostadsrätter. Här hittar du allt ifrån välplaneradeettor och tvåor till rymliga femmor. Lägenheterna har generösa balkonger, uteplatser ellerterrasser. Parkeringsgarage under huset och en takterrass som bjuder på fantastisk utsikt!

Anmäl ditt intresse; ncc.se/grondalstrand så får du en VIP-inbjudan till säljstarten i sommar!

STORLEK: 1 - 5 R.O.KUPPLÅTELSEFORM: BOSTADSRÄTTKONTAKT: CHRISTER ERIKSSON 08-585 527 91 [email protected]ÄS MER: ncc.se/grondalstrand

ÄLVSJÖ – BRF ON TRACK

Är du öppen för ett nytt sätt att leva och bo? Gillar du fysisk aktivitet, umgänge, närhet till city ochtillgång till egen bilpool ? Då är On Track i Älvsjö rätt val! Här bygger vi yteffektiva och smartabostadsrättslägenheter kring en gemensam aktivitetsgård du aldrig upplevt förr. Pendelstationennår du på 60 blankt!

On your mark, get set, Go!

Anmäl ditt intresse på hemsidan;ncc.se/ontrack så blir du automatiskt VIP kund.

ANTAL BOSTÄDER: 153SÄLJSTART: PLANERAD TILL SENSOMMAREN 2015LÄS MER: ncc.se/ontrack

SÖDERTÄLJE – BRF RAGNHILDS KULLE

Nu har vi börjat bygga radhusen i Södertälje! Här har du närhet till både natur och Södertäljecity. Husen har en modern och funktionell planlösning. Här finns hela fyra sovrum, separattvättstuga, eget förråd och bilen parkerar du smidigt på den egna tomten.

STORLEK: 123 KVM, 4 R.O.K.ANTAL BOSTÄDER: 42PRIS: 2 195 000 – 2 645 000 KRINFLYTTNING: VINTERN 2015/2016UPPLÅTELSEFORM: BRF RADHUSVISNING: RING FÖR VISNING!KONTAKT: SANNA MAGNUSSON 0706886374 [email protected]ÄS MER: ncc.se/ragnhildskulle

NU HAR VIBYGGSTARTAT!

BROMMA – BRF VIDEN

Snart slutsålt i populära Viden i Beckomberga! Här får du en ny lägenhet med generösa ytor försocialt umgänge. Lägenheterna har balkong eller terrass och närhet till natur. Varmt välkommenpå visning!

STORLEK: 58–80 KVM, 2–3 R.O.K.ANTAL BOSTÄDER: 40PRIS: 2 100 000 – 3 175 000 KRINFLYTTNING: PREL. FRÅN KVARTAL 1 2016UPPLÅTELSEFORM: BOSTADSRÄTTVISNING: SÖN 8/3 KL.14.00–15.00GRINDSTUGAN, BECKOMBERGAVÄGEN 210KONTAKT: CHRISTER ERIKSSON 08-585 527 91 [email protected]ÄS MER: ncc.se/viden

SNARTSLUTSÅLT!

Upptäck alla nya bostäder på ncc.se/boende

Läs mer online!

FOKUSBOSTADSRÄTT.SE n Nya intressanta bostadsprojektn Här växer Stockholmn Nästa generation bostadsrättern Vad krävs av styrelsen?n Höj värdet med färg

n Säkerhet i förrådetn Satsa på rätt renoveringn Nya avskrivningsreglern IT-lösningar för styrelser