Top Banner
MAF NORGE - Mission Aviation Fellowship - Nr. 1 2012 12 2 Drømte om å fly for MAF Folkefest for ell- flystripe Fargesprakende Feiring Hektisk hverdag med Kodiak 100
16

Flight Mission nr 1 / 2012

Mar 06, 2016

Download

Documents

I Flight Mission kan du lese artikler om hva flyene utretter fordelt på våre 4 ulike virkefelt innen bistandsflyvninger: Ambulanse, misjon, nødhelp og utvikling
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Flight Mission nr 1 / 2012

MA

F N

OR

GE -

Mis

sio

n A

via

tio

n F

ello

ws

hip

- N

r. 1 2

012

12 2Drømte om åfly for MAF

Folkefestfor fjell-flystripe

Fargesprakende Feiring

Hektisk hverdagmed Kodiak 100

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 1

Page 2: Flight Mission nr 1 / 2012

For tre år siden ble MAF Norge orien-tert om en stor utfordring fra MAFInternational. Prisen på drivstoffet(Avgas) som vi benytter på våre Cessna206 fly, skjøt dramatisk i været. Noensteder førte det til en dobling av driv-stoffkostnadene våre i løpet av noen

måneder. Og når Cessna 206 utgjør om-trent halvparten av flåten vår på 135fly, er dette en enorm utfordring.

Løsningen på problemet er todelt: Vimå redusere vår avhengighet av Avgasved å erstatte Cessna 206 med flytyper

Vi har klart det – sammen med dere!

MAF har nylig fått et fly av typen Kodiak100 til sin base i Tarakan i Indonesia, ogpilot DAVE FORNEY forteller her om sine er-faringer med flyet:

«En gjennomsnittlig dag i en Kodiak 100innebærer vanligvis å transportere mangefolk og laste og losse masse utstyr - deteneste du kan forvente er det uventede! Ta for eksempel fredag 24. juni. Det var entravel dag – jeg fløy en pastor og hans fa-milie til et avsidesliggende område der deskulle arbeide. Deretter, etter å ha frakteten hel haug med folk til og fra ulike lands-byer, fikk jeg en hastebeskjed om å plukkeopp en kvinne som var i ferd med å fødetvillinger, og som det dessverre hadde opp-stått komplikasjoner for.

Alvorligskadd Neste dag erlike travel. Jeghar planenmin klar, menfør jeg tar avfra basen vår iTarakan, er altforandret. IMalinau har enmann falt nedfra et tak oghan har på-dratt seg alvor-lige skader.

Heldigvis erpassasjerenemine alleredeklare til av-reise, og innenen time er gått,har vi satt

mannen inn i en ven-tende ambulanse vedMAFs hangar i Tara-kan.

Deretter omorgani-serer vi setene i flyetfor å gi plass til tre fatmed jetfuel som vifrakter til Malinau forfremtidig bruk. (Mal-inau er et knutepunktfor passasjerer, last ogdrivstoff.)

Når fatene er losset,setter vi setene til-bake og flyr åtte per-soner med varer tilMahak Baru, en times

flytur unna.

kort flyturtil Long SuleSå snart passasje-rene er ute avflyet, er det bortmed setene igjen.Vi fyller flyetmed 760 kg mat - mer enn det dob-belte av hva en Cessna 206 kan ta med.Forsyningene skal til Long Sule. Det ermulig å reise til Mahak Baru uten fly,men det innebærer flere dagers reisemed båt og firehjulstrekker i farlig ter-reng. Long Sule kan imidlertid barenås til fots eller med fly. Ikke overras-kende er lokalbefolkningen avhengigeav oss.

Den nye Kodiaken gjør turen kort.En reise som ville tatt fire dager tilfots, tar under ti minutter med Kodia-ken. Der losser vi av 760 kg varer. Vifår hjelp av landsbyens «agenter» -

mange av dem jobber som lokale pastorer.Heldigvis dukker også en rekke andre hjel-pere opp. Smilende stapper de de vevdesekkene sine fulle med utrolige mengdermat og bringer forsyningene ned denbratte bakken ned til landsbyen deres.

Tilbake til Baru Så flyr vi tilbake til Mahak Baru, hvor viigjen setter setene på plass, og tar med osssyv voksne og ett barn tilbake til Malinau.Mens vi er der, fyller vi vingetankene medett av fatene med flydrivstoff som jeghadde fløyet dit tidligere, og igjen gjør viom på setene, slik at vi har plass til fire

Flyet som gir MAF et lø

Ambulanseflyvning med en skadet pasient fra Malinau

2 Flight Mission mars 2012

Flytypen Kodiak ble utviklet i samar-beid med MAF-piloter som har fløyetunder vanskelige forhold. Maskinen erregnet som et av verdens beste fly påkortbane og er svært godt egnet i bus-hen.

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 2

Page 3: Flight Mission nr 1 / 2012

Kodiak 100 sammenliknet med Cessna 206 som MAF har benyttet gjennom en årrekke:

Kodiak Cessna 206Antall seter inkludert pilot: 10 6Distansebehov take off: 269 meter 290 meterNyttelast per flyvning: 1219 kilo 645 kiloCruisehastighet: 318 km/t 263 km/tRekkevidde v/cruisehastighet: 2055 km 1352 kmGjennomsnittlig drivstoffkostnad: 2,9 kr/km 4,7 kr/kmPotensiell nyttelast pr år: 1.000.000 kg 290.000 kgTotale driftskostnader pr år: 1.307.000 kr 902.598 kr

Kilde: www.maf.org, 2012

3Flight Mission mars 2012

som benytter billigere drivstoff, og vimå umiddelbart øke inntektene for åmøte de stigende kostnadene. Derforsatte MAF International seg som målå doble inntektene sine på fem år(innen utgangen av 2013). Inspirert avdenne satsningen, satte vi oss i Norgeet STORT, hårete mål: Vi ville dobleinntektene hvert år, tre år på rad. Detinnebar å øke fra drøye én millionkroner i 2008, til åtte millioner kroner

i 2011. Det syntes da som et kvantes-prang. Likevel, rett før jul i fjor nåddevi målet og vi endte med et årsresultatpå 9,8 millioner innsamlede kroner.

Vi er kjempetakknemlige for den opp-slutningen vi opplever fra dere og håperå fortsette denne ferden sammen!

I løpet av det siste året har vi be-stemt oss for å satse enda høyere. Innen

utgangen av 2015 har vi som mål åsamle inn 40 millioner. For å nå enslik sum trenger vi riktige menneskerpå rett plass. I løpet av 2011 har viderfor ansatt markedssjef og to sekre-tærer. Nå styrker vi staben igjen medØystein Samnøen som daglig leder.Jeg ser fram til å være en del av dettefantastiske teamet og tenker bare imitt stille sinn «Vi har bare sett be-gynnelsen».

Martin Aarflot,innsamlingsleder

menn og 283kg med forsyninger.Denne gangen går turen til Bi-nuang – enda en landsby som erutilgjengelig med mindre mangår til fots eller flyr. Barna strøm-mer til i hopetall for å bære for-syninger fra flyet. De ler ogfniser mens de strever med å fåde tunge eskene hjem.

Stjernenatt Klokken er 4 om ettermiddagen,vanligvis tiden for å reise hjem.Men i dag er målet Pa'Upan, enreise som tar en og en halv dag

fra Binuang til fots, men mindreenn fem minutter unna med fly.

Kona og barna mine dro tilPa'Upan på onsdag for en femdagers bibelskole med landsby-barna. Jeg skal tilbringe natten iBinuang og fly dem til Tarakan imorgen.

Etter en lang dag med flyvningi tjeneste for folket i Øst-Kali-mantan, sikrer jeg Kodiak 100-flyet på det gresslagteparkeringsområdet ved siden avflystripa, og ser ennå en stjerne-klar natt imøte.»

et løftllDAVE FORNEYS erfaringer erikke uvanlige. Pilot PAUL COL-LEGE svarte på et nødanrop fraMahak Baru. En høygravidkvinne var i ferd med å føde,og hadde blødninger.

Mens vi ventet på å få henneom bord i Kodiaken, ble enannen kvinne med alvorligesmerter i brystet båret inn påbåre. De to pasientene ble plas-sert side om side i flyet ogankom Tarakan en time senere.

Tiden var avgjørende - detvar fredag, muslimenes hellig-dag. Den første kvinnen blebåret til en MAF-bil og kjørt tilsykehus. En liten stund senereankom ambulansen for å henteden andre pasienten. Enda envellykket avslutning på en ikkeutypisk dag i en MAF-pilots liv.

– Folkene er flotte, og de ertakknemlige for det vi gjør.Nesten hver dag hører vi histo-rier om hvordan MAF har gjortinnvirkninger på livene deres.Uten MAF i det nord-østligeKalimantan, ville rundt 25.000mennesker vært sittende fast ijungelen. Behovet er tydelig, ognår vi løse det behovet, gir deten god følelse på slutten avdagen, sier Paul College.

Lossing avforsyninger

i Binuang

Forsyninger flys til Mahak Baru.

! Kodiak 100 vs. Cessna 206

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 3

Page 4: Flight Mission nr 1 / 2012

4 Flight Mission mars 2012

Lucy har funnet en nykjærlighet etter et opp-levelsrikt og utfor-drende år i Sør-Sudan: – MAF er fantastisk!Uten dere kunne ikke vihjulpet så mye som vigjør.

Det er noe med den lave flyduren somkan vekke selv den roligste landsbyentil live, synes LUCY YOUNG.

– Raske blikk mot himmelen prøver å finneut hvor flyet kommer fra. Deretter begeis-trede rop når noen endelig får øye på det.Sjåfører tilkalles, biler startes, sekker gripesog måltider står halvspiste igjen ettersombarna skynder seg for å se flyet komme.

Lucy Young har jobbet et år som program-støttekoordinator for Tearfund i Motot i Sør-Sudan.

– Jeg elsker MAF, sier hun nå etter tiden ihjelpeorganisasjonen Tearfund.

Grunn til fest– Det er god grunn til å feire MAF-flyets må-nedlige ankomst, både for oss ansatte i Tear-fund og for lokalsamfunnet, forteller hun.

– Motot er en liten landsby i delstaten Jon-glei i Sør-Sudan. I fem måneder av året,under og etter regntiden, er veier og flystri-

per vasket bort. Den eneste måtenå komme inn eller ut

på er ti

kilometers gange til nærmeste brukbare fly-stripe, med bønn om at det ikke blir over-svømt der også før du kommer dit…

– Heldigvis gjør MAFs piloter sitt ytterstefor å lande. I månedene når sola tørker oppvannet og luften fordamper i den brennendevarmen, lander flyene på flystripa ved sidenav Tearfund-basen.

– Når jeg ser tilbake på året i Motot, kandet virke som om alt var innhyllet i en søkk -våt eller trykkende varm dis. Noen hendelserhusker jeg bedre: da jeg måtte vurdere eva-kuering under en mulig risikosituasjon; åvasse gjennom dypt vann for å komme til enflystripe; å jobbe inn i de sene nattetimer forå rekke en rapportfrist, og feiringene i lands-byen under bryllupssesongen, forteller Lucy

til Flight Mission.– Men jeg kan også

huske li-

l Tearfunds arbeid innebærer vaksine-ring mot meslinger, difteri, polio ogtyfus, å bore brønner for å skaffe rentvann, å fremme hygiene og å tilbygrunnleggende helsetjenester.l De har fire baser, hver av dem be-tjenes av ett MAF-fly i måneden somleverer mat og grunnleggende medi-sinsk utstyr.l Motot-basen har 15 internasjonalearbeidere og 70-80 lokalarbeidere.l Tearfunds hovedhelsestasjonhjelper årlig 800 kvinner med åføde.

! Tearfund i Sør-Sudan

Dette bildet blir mFlight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 4

Page 5: Flight Mission nr 1 / 2012

5Flight Mission mars 2012

MAF er i gang med å bygge ethelt nytt senter i Juba som skalkoordinere og drifte MAFs ope-rasjoner i Sudan. I dag drivesMAFs arbeid fra nabolandetKenya. Flyene må dermed flylange omveier for å nå frem medblant annet mat, medisiner oghjelpepersonell. MAF har nå trefamilier som har flyttet til Sudanfor å drive MAFs arbeid på dennye basen.

– MAF Norge har samlet innpenger som er sendt videre for åbidra til å finansiere byggearbei-det, forteller innsamlingslederMARTIN AARFLOT.

– Den regionale MAF-stasjo-nen vil gi et helt nytt løft til detviktige arbeidet MAF muliggjørmed sine vinger.

vets harde realiteter der: underernærtebarn med oppblåst mage som mates med næ-ringsberiket mat av mødre som desperat prø-ver å få dem til å spise, å dra til klinikken i allhast med en kvinne med fødselskomplikasjo-ner og det triste faktum at én av åtte kvinnerdør under svangerskap eller fødsel i Sør-Sudan.

– Selv om det noen ganger føles som om vibare rører ved overflaten, må vi tro på at vi ut-gjør en forskjell.

Sør-Sudan er et svært underutviklet land, ogdet er verst i avsidesliggende områder somMotot. Uten elektrisitet eller springvann erlivet ekstremt primitivt.

Avhengig av MAFFordi Motot ligger så avsidesliggende til, månesten alt fraktes inn med fly.

– Etter en periode på et halvt år da flyene ikkekunne lande, var det første flyet jeg så, et MAF-fly fra Nairobi. Forsyningene våre var redusert

til kun ris og geit, så MAF-flyets ankomstvar en skikkelig opptur, sier

hun.

– Hjelpeprogrammene Tearfund driverkunne ikke eksistert uten MAFs hjelp. En mor-gen fikk vi levert ett tonn medisiner til helse-stasjonen vår. Hundrevis av folk hjalp med ålosse bandasjer, antibiotika, myggnett, sprøyter,medisiner og to fødestoler.

– De leverte også frø og viktig utstyr,sammen med utstyr til å ta vannprøver franylig gravde borehull. Prøvene ble fløyet tilNairobi for å teste vannkvaliteten.

Et utrolig sted– Motot er et intenst sted å arbeide, og like-vel helt utrolig. Hver dag høres historier omhåp, suksess og tro fra folk som har drattnytte av Tearfund-programmet. Det var enfantastisk opplevelse å være der. – MAF fløy meg til Motot i juni 2010, og detvar bare passende at de plukket meg opp et årsenere. Jeg er veldig glad i denne organisasjo-nen. Pilotene er vennlige og pålitelige, og degir alltid det lille ekstra, sier Lucy.

r man glad i!

MAF Norge hjelpermed ny base

Et barn blir veiet som en del avTearfunds ernæringsprogram

Lucy Young

MAF-fly i Motot. – Et usedvanlig hjerte-lig syn, synes hjelpearbeider Lucy

Young.

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 5

Page 6: Flight Mission nr 1 / 2012

Ny flystripe gir nytt livfor Megau-folket påPapua Ny-Guinea.I 14 år har de ventet og jobbet på flystripen.Like før jul var alt klart for at sukkerrørsbån-det kunne kappes.

Det har ikke vært noen enkel og problem-fri vei fram til åpningen av flystripen iMegau på Papua Ny-Guinea (PNG). Meterfor meter har den blitt hakket ut av åssidenmed rå håndkraft. Arbeidet har også stadigblitt forsinket av innbyrdes konflikter, slås-sing og lokal «politikk». Den ferdige stripenhar en gjennomsnittlig helning på 8 graderog har tre «trappetrinn». Dette er en såkalténveisstripe, som betyr at man må ta avsamme vei som man lander. Terrenget rundter så bratt at man passerer et punkt underinnflygningen der det ikke lenger er mulig åavbryte landingen. Da må man lande –

uansett. Dette er ikke et ukjent feno-men for MAFs piloter på PNG. Mange av fly-stripene vi benytter har slike «points of noreturn».

Ærefullt oppdrag– Jeg er vel omtrent nr. 20 på listen overMAF-VIPer som får æren av å åpne flystriper,forteller GODFREY SIM. Han er undervisnings-leder og personalansvarlig for MAF på PNG.På åpningsdagen sitter han på med MAF-pilot Philipp Sutter. Flyturen fra MountHagen tar omtrent 25 minutter. Godfrey for-teller:

– På finalen, bare 500 meter unna flystripa,velger Philipp plutselig å avbryte innflyg-ningen. En liten hvit sky ligger på enden avflystripa og sperrer for sikten. Terrengetrundt stiger bratt og er litt nærmere flyetenn det som oppleves behagelig. Men Phi-lipp er rutinert og gir full gass og klatrerraskt til sikker høyde. Vi sirkler en fem-seksganger over flystripa og kommer ned på tre-

Her åpnes e

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 6

Page 7: Flight Mission nr 1 / 2012

7Flight Mission mars 2012

dje forsøk. Selv om avbrutte lan-dinger på slike plasser som dettegir litt ekstra adrenalin, kjennerjeg meg veldig trygg sammenmed en så rutinert pilot som Phi-lipp. Selv er han like rolig heletiden.

Straks flyet har parkert og mo-toren har stoppet, omringes flyetav Pinai-Hagahai-dansere somhopper og spretter, mens desynger på sin karakteristiske,messende måte. De har kledd segi sitt tradisjonelle festantrekk ogser flotte ut!

Redder livSnart er åpningsseremonien igang og vi oppfordrer Megauene til å ta varepå flystripa slik at den kan ta vare på dem.Før måtte de ta seg fram gjennom tett jungelog krysse Yuat-elven på en spinkel hengebrofor å komme seg til nærmeste flystripe. Det

har vært mange som har hatt behov forakutt legehjelp som ikke har overlevd denturen. Med egen flystripe, vil flere liv bli red-det og de vil også kunne få tilgang til helse-tjenester og skolegang.

– Da det blirmin tur til å åpne fly-stripa må jeg brøytemeg vei gjennom fol-kemengden med endiger kniv i hånda, for-teller Godfrey.

Betyr enormt– Med noen velvalgteord om den symbolskehandlingen jeg er iferd meg å gjøre, hak-ker jeg løs på to saftigesukkerrør som funge-rer som «silkebånd».Folk rundt meg heierog jubler, for denne se-

remonien betyr mer for de lokale enn viutenfra kan forstå, forteller Godfrey.

Tekst: Martin Aarflot, [email protected]: Godfrey Sim

es en ny flystripe

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 7

Page 8: Flight Mission nr 1 / 2012

8 Flight Mission mars 2012

www.FlightMission.noFoto: ARNE PUGGAARD

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 8

Page 9: Flight Mission nr 1 / 2012

9Flight Mission mars 2012

«Og se, jeg er med dere alledager inntil verdens ende»

Jesus

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 9

Page 10: Flight Mission nr 1 / 2012

10 Flight Mission mars 2012

ASTRID THOLVSEN KRISTOFFERSEN er nyansattsom sekretær. ØYSTEIN SAMNØEN er MAFNorges nye daglige leder.

Hva er deres viktigste oppgaver iMAF?Øystein: – Min jobb handler om å sørge forat MAF oppfyller oppdraget sitt: Vise Gudskjærlighet ved hjelp av flyvning og tekno-logi. MAF Norge har store drømmer og am-bisjoner om å sende ut både personell ogøkonomiske ressurser til det flyoperative ar-beidet til MAF. Jeg skal bidra til at vi jobbersammen om å nå målene våre i samarbeidmed et stort antall givere og frivillige. Detblir en kjempespennende jobb!Astrid: – En viktig oppgave for Steinar ogmeg er å sørge for at alle gavene vi mottarblir riktig registrert, og at databasen vår eroppdatert. Det er viktig for oss å møte gi-verne på en hyggelig måte, og så langt deter mulig, å imøtekomme deres behov.

Hva ga dere lyst til å jobbe i MAF?Astrid: – For meg var denne stillingen enfulltreffer; å få jobbe i en internasjonal,

tverrkirkelig organisasjon som virkelig gjøren forskjell for isolerte mennesker med såstore behov! I MAF kan jeg bruke mine yr-kesmessige erfaringer som en del av noestørre, det oppleves meningsfylt. Med ar-beidssted i Ski – bare tjue minutters reise-vei – og mulighet for en deltidsstilling foren småbarnsmamma, var dette midt i blin-ken for meg. Øystein: – Jeg har lenge hatt et voksendeønske om å jobbe med bistandsarbeid ogmisjon i regi av en internasjonal, tverrkirke-lig organisasjon. Jeg har stor respekt forkvalitetsorienteringen MAF utviser i sittoperative arbeid, og liker veldig godt deresåpne, diakonale profil. I tillegg er jeg glad ialt med motor.

Hva liker dere å gjøre utenom drøm-mejobben?Øystein: –Jeg har tre store lidenskaper: Lyd& bilde, biler og Taekwondo. I tillegg er jegfar til to barn på syv og ti år, og stortrivesmed å delta i deres hverdag. I tillegg er jegaktiv i Hamar frikirke, blant annet som søn-dagsskoleleder.

Astrid: – Å være på tur i nærområdet sam-men med mannen min og vår datter på 3,5år er veldig stas. Gjerne sammen med na-boer – med akebrett i bakken og hyggeligprat rundt bålet. Eller på kanotur om som-meren! Vi er også aktive i PinsemenighetenBetel i Ytre Enebakk, et fellesskap som betyrmye for oss. Ellers er det viktig for meg å hatid til ”den gode samtalen” med venner (jeger jo egentlig utdannet sosionom).

Favorittbibelvers?Astrid: – 1. Korinterne 1,9: «Gud er trofast,han som har kalt dere til fellesskap med sinSønn, Jesus Kristus, vår Herre.»Dette sier både at Gud er trofast, og at vårtviktigste kall midt i alt er å leve i fellesska-pet med Jesus.

Har dere et livsmotto?Øystein: – Jeg har to mottoer for liv og ar-beid: «Make the most out of every opportu-nity» (Apostelen Paulus)«Morgendagen tilhører de tydelige og til-pasningsdyktige» Astrid: – «Vi har alltid det beste i vente!»

Nytt bakkemannskap

MAF Norge utvider staben og har nå femansatte. Hils på våre to nye tilskudd i kontorhangaren på Ski: Astrid og Øystein.

Astrid Tholvsen Kristoffersen

Øystein Sam-nøen (bildet)er MAF Norges nyedaglige leder.Han deltoknylig på enkonferanse iregi av de europeiskeMAF-landene.Konferansenble holdt iJohannes-burg i Sør-Afrika derdette bildeter tatt.

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 10

Page 11: Flight Mission nr 1 / 2012

«Er nå i Simanjirodistrikt 100km sør-øst for Arusha.Dette området refereres også tilsom South-Masailand. Sammenmed den lutherskekirken har vi iden-tifisert tre lands-byer med stortbehov for helsetje-nester og i løpetav denne ukenskal vi innom disselandsbyene ogsnakke medlandsby-eldstene,kartlegge beho-vene nærmere ogplanlegge byg-gingen av flystri-per.

I dag var vi i Le-rumo, en landsbymed 3000 innbyg-gere, og innenforen radius på 16 kmfinnes det ytterli-gere 1000 mennes-ker. Her er det

ingen helsetilbud,og barn, mødre oggravide har der-med ingen oppføl-ging og vaksi na-sjoner. Nærmesteklinikk er 7 timersgange unna. Så ogsi alle fødsler skjeri hjemmet, ogkomplikasjoneroppdages derforikke før det er forsent, med de føl-ger at mor og/ellerbarn alt for oftedør i forbindelsemed fødsel. Vihadde møte medeldster og mødre ilandsbyen der viforklarte prosjekt-planene og derfolk kunne stillespørsmål.

I morgen skal vibesøke de to andrelandsbyene. Alltidspennende og in-spirerende å startenytt arbeid.»

Flight Mission mars 2012 11

– Vi skal feire et fan-tastisk spennende årsom ligger bak oss ogsette kursen mot nyehøyder, forteller sty-releder JAN IVAR AN-DRESEN. Han ønsker velkommentil årsmøte i Sandefjord20. april. Flyprat, flymatog sosialt samvær er påmenyen.

– Aldri før i vår 25-årigehistorie har vi klart åsamle inn så mye pengersom i 2011, bekrefter enbegeistret Andresen.

MAF Norge oppleversterk vekst, og vekkeroppsikt i MAF internasjo-nalt (se under). I januar2011 var det én ansatt iden norske avdelingen tilMAF, i mars 2012 er fempersoner tilsatt.

Møtet er åpent, dette erårets høydepunkt for allesom er interessert i hvaMAF er og gjør. Etter års-møtet fortsetter vi med eninspirasjonssamling derrepresentanter fra stabenog styret deler opplevelserfra MAFs arbeid i Afrikaog Sørøst-Asia.

MAF Norges nye lederØystein Samnøen vilholde tale, og det blir ser-vering av mat og drikke.

Velkommentil årsmøtei MAF

Sted: Landstadsenteret,Storgaten 20, Sandefjord. Nærmeste landings-stripe: Torp lufthavn.Gratis inngangBetalende medlemmer harstemmerett, møtet eråpent for alle.

20. april kl 18.30

Klipp fra MAF-bloggenLuftens-helter.noPå nettsiden www.luftens-helter.no kan du lese løpende MAF-oppdateringer fra både inn- og ut-land. Den norske MAF-flyveren EIVIND JOHANNES LINDTJØRN er en av skribentene. Han er stasjonert iTanzania. Her er små utdrag fra noen av innleggene.

«Onsdag kveld ble det gjortforsøk på militærkupp i PortMoresby på Papua Ny-Gui-nea (PNG). Heldigvis løstesituasjonen seg i løpet avtorsdagen og det er igjenorden. Alle våre ansatte iPNG er trygge. MAF flyr fort-satt som normalt, men situa-sjonen blir nøye overvåket.For de av dere som ber: Be for folkene våre iPNG og for menneskene vi hjelper.»

Kuppforsøk!

Tannlegei flyet«I dag er jeg iBuger med kli-nikk-teamet. For-rige måned infor-merte vi om attannlegen villekomme. Så folk

med tannverk av ymse slag står nå i kø for å fåhjelp. Tenk deg at du er 50 år, aldri hatt entannkost og aldri sett en tannlege. Det er tilfel-let med flere av dagens pasienter.»! Godt år…

Dere som støtter oppom MAF har bidratt tilfølgende fantastiskeresultater:I 2011 har vi samlet innlike mye penger som i defire foregående årene 2007,2008, 2009 og 2010 til sam-men.I 2011 har vi fått mer enndobbelt så mange nye gi-vere som i de tre foregå-ende årene 2008, 2009 og2010 til sammen.

Trygg i mammasog MAFs hender«Her er to representanter forhovedmålgruppen med disseflygningene, et barn og hennesmor. Denne lille frøkenenkom litt for tidlig til verden såjeg fløy henne til Haydom såhun kan få den oppfølgingenhun trenger som prematur.»

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 11

Page 12: Flight Mission nr 1 / 2012

– Hvorfor reiste du ut som flyver og mi-sjonær i regi av MAF?– Jeg bodde to år i Afrika som tenåring.Mine foreldre var misjonærer, de jobbetsom lege og sykepleier på Haydom sykehus iTanzania. I løpet av disse årene oppstod etønske om å jobbe med misjon når jeg blestørre, forklarer Margaret Mella Norman.

– Jeg fikk oppleve MAF på nært hold iTanzania. Som 13-åring så jeg arbeidet deutførte der nede, og det gjorde sterkt inn-trykk på meg. På det tidspunktet var tankenpå å bli flyver i MAF en uoppnåelig drøm,men den fulgte meg videre i oppveksten,sier hun. – Etter at ungdomstiden var over,søkte jeg på flyskolen - og kom inn. Jeg øn-sket meg en utdannelse og et yrke som jeg

kunne benytte både som misjonær og yrkes-aktiv senere i livet.

– Hva gikk arbeidet ditt ut på?– Vi fløy mange misjonærer og bistandsar-beidere, samt lokale team med helsearbei-dere som kontrollerte helsestasjoner. Vifraktet passasjerer, forsyninger og utstyr, for-teller hun. – Mye av hverdagen handler ompraktiske oppgaver, og man må være ganskeselvhjulpen. Derfor er det viktig å ha eninnstilling om å ville hjelpe, for å holde mo-tivasjonen oppe og øynene på det storemålet.

– Vi startet kl 06 om morgenen for å ut-nytte dagslyset mest mulig – det var aldrilandingslys på banene. Vi taxet mellom

På vingene underKongos himmel

Fikk oppfylt barndom

Som trettenåring drømte norskeMARGARET MELLA NORMAN om å bliflyver i MAF. Hun gjorde drøm-men til virkelighet og ble den første kvinnelige piloten utsendtfra Norge.

«Det er ikke jeg somer helten – det er demman tjener som gjørheltearbeidet. Men deter flott å vite at manutgjør en forskjell, atandre ikke kunnegjøre sitt arbeid omikke MAF var der.»

Margaret Mella Norman, tidligere MAF-flyver12 Flight Mission mars 2012

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 12

Page 13: Flight Mission nr 1 / 2012

MAF begynte sin tjeneste iKongo i 1961, da hjelpeorganisa-sjonen Protestant Relief Agency(PRA) spurte oss om hjelp. Lan-det var preget av opprør og stam-mekriger, og helsetilbudet varmangelfullt. Det var bare 200leger i hele landet, og millionerav mennesker som trengte pleie.Med MAFs hjelp startet PRA«Operation Doctor» for å bringehelsehjelp til avsidesliggende ste-der. I begynnelsen brukte vi to flytil å fly fem legeteam mellom hel-sestasjoner der hundrevis av folkventet. Vår tilstedeværelse i Kongohar vært preget av spesielle ut-fordringer i løpet av de 50 årene.Flere ganger måtte MAF-perso-nell evakueres på grunn av poli-tisk uro og truende krigføring. I2002 ble basen vår i Nyankunde, idet østlige Kongo, ødelagt i kampmellom to stammer. Heldigvis bleingen av våre ansatte drept, ogMAF betjener fortsatt det østligeKongo fra basen i Bunia.Under Ebola-epidemiene i1995 og 2007, var MAF deneneste luftfartsorganisasjonensom fløy internasjonalt helseper-sonell og et mobilt laboratoriuminn i epidemienes faresoner, ogvi fløy også arbeidere ut av områ-det. Ved utbrudd av meslinger ogkolera i fjor vår og sommer fikk vitransportert viktige vaksiner tilhardt rammede områder som varvanskelige å nå. I dag opererer MAF fra baser iKinshasa, Bunia og Lubumbashi.Vi tilbyr ambulanseflyvninger, ogbistår misjonsorganisasjoner, kir-ker, arbeidere i flyktningleirer ogde som hjelper voldsofre. Femtiår senere fortsetter vårt arbeid,og er like viktig som alltid.domsdrømmen

MAF har gitt tilgang tilhelsehjelp i Kongo i 50 år

høner, klesvask og småbarn – alt er spesielt iet land som Kongo.

– Man klargjorde flyet selv, bar inn lastenselv og ble skikkelig varm og svett. Det varsom regel mange landinger i løpet av en dag,og da merker man det godt når man går innfor siste landing omkvelden, smiler Marga-ret.

– Hvilken betydninghadde deres innsats forandre?– Det finnes nesten ikkefremkommelige veier iområdene vi arbeidet i.Mange av hjelpeaktø-

rene vi jobbet med sa at uten MAF ville deikke hatt mulighet til å være der. Vi sørgetfor trygg og effektiv transport av både perso-nell og forsyninger, sier hun.Kongo er beryktet for veldig dårlig flysikker-het, mange av flyselskapene følger ikke re-

gelverket. Ambassadene i Kongo anbefalteMAF som ett av tre selskaper de kunne gågod for med henblikk på sikkerhet.

– Noe spesielt som gjorde inntrykk pådeg?– Jeg ble imponert av overgivelsene til non-nene vi møtte. De ble værende i arbeidet sittuansett hvor ille og truende omstendighe-tene var – også når andre vestlige reistehjem. De visste hvorfor de var der. – Detgjorde også inntrykk på meg å se arbeidet tilalle hjelpeaktørene vi fløy, å oppleve at hjel-pen nådde frem.

Av Øystein Samnøen, [email protected] Jarle Leirpoll (foto)Flight Mission mars 2012 13

Margaret NormanSpråkkurs i 2002. Flyver for MAF iKongo 2003 – 2006Gift med Sam Norman,tidligere MAF-pilot.Bosatt på Valderøya utenfor ÅlesundBåde Sam og Margaret jobber i dagsom piloter i selskapet Lufttransport AS

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 13

Page 14: Flight Mission nr 1 / 2012

14 Flight Mission mars 2012

Rett før julaften komvi i mål med finansie-ringen av flyet våre”flysponsorer” hargitt penger til detsiste året!Vi kunne dermed kjøpe den Cessna 208Caravanen vi hadde sett oss ut. Vi har sam-arbeidet med MAF i Danmark, Neder-land og Sveits for å finansiere flyet, somhar ekstremt gode kortbane-egenskaper iforhold til størrelsen og lastekapasiteten.Prisen på flyet er 13,2 millioner kroner. Avdette har norske givere bidratt med

940.000 kroner. Flyet, som forelø-pig har kjennetegn N543TC, blehentet av vår pilot, SCOTT CHAN-NON, og fløyet til Nampa, Idaho,der MAF US har hovedkvarter.

Onsdag 4. januar i år tok DAVERASK og DAVE WUNCH (MAF US)flyet til Kidron i Ohio, der PrefferedAirparts har modifisert flyet i henhold tilMAFs krav, og klargjort det for tjenestepå Papua Ny-Guinea.

Modifiseringene innebærer blantannet i å tilpasse og lakkere en «cargo-pod» (en utvendig lasteboks på undersi-den av flykroppen), tilpasning aveksosanlegget for å gjøre plass til cargo-poden og erstatte det litt eksklusive inte-riøret med nye, mer robuste seter somlett kan tas ut om man trenger mer plasstil last. Lasterommet skal også utvides og

gulvet i flyet skal forsterkes. Etter modifi-seringene vil det bli fløyet til WeaverAero International i Kansas for å få instal-lert en ekstra drivstofftank til «ferry fligh-ten».

Her vil flyet også få et såkalt «certifi-cate of airworthiness» som bevis for atdet er trygt å fly, noe som kreves i forbin-delse med eksporten av flyet ut av USA.

MAF Norge kommer til å poste oppda-teringer fra ferryflighten og innvielsen avflyet på www.luftens-helter.no .

Cargopoden erlakkert og ligger

klar til monteringhos Preffered Air-

parts, Kidron.

Vi har kjøptet nytt fly!

MAFs pilot Scott Channon hentet flyet hos selgeren iMontana og fløy det til MAFs hovedkvarter i Nampa,Idaho

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 14

Page 15: Flight Mission nr 1 / 2012

Flight Mission mars 2011

Mission Aviation Fellowship NorgePostboks 316, 1401 SKITlf.: 33 48 07 [email protected] – www.maf.noISSN 1891-8352Bankgiro: 7058.63.60610

AdministrasjonDaglig leder: Øystein SamnøenInnsamlingsleder: Martin AarflotSekretær: Steinar SødalSekretær: Astrid Th. KristoffersenMarkedssjef: Jostein Rensel

Dette er MAF:•MAF flyr håp til mennesker ogmennesker dit det er håp.•MAF er en kristen, tverrkirkelig

organisasjon som bringer omsorgtil mennesker.•MAF flyr misjonærer, helse-per sonell og nødhjelp og vi flyrsyke mennesker til sykehus.•MAF mangedobler andres innsats.Vi sørger for at tradisjonelle misjons- og hjelpeorganisasjonernår isolerte mennesker som ellersikke ville fått hjelp. •Hvert 3. minutt, døgnet rundt,

letter eller lander ett av MAFs 135propellfly i 35 land.

Redaksjonen:Ansvarlig redaktør:Martin AarflotOversettelser:Grethe Øyna Milivojevic

Redigering og design:Leif Magne GramstadForsidefoto: MAF

“Dave Wunch og jeg tok av fra Nampa08:00 i dag med kurs for Kidron, Ohio.Målet for dagens flight var å nå Peoria i Il-linois der jeg nå sitter og skriver til dere.

Det var nærmest perfekt flyvær i dag,noe som er svært uvanlig på denne tidenav året. Værmeldingstjenesten virket littskuffet over å fortelle at de hadde absoluttingenting å melde langs hele ruten vår,

bortsett fra en del sterk medvind.Jeg er klar for å fly i klarvær og medvindnår som helst!

Dermed fikk vi en fantastisk flytur medgroundspeed på over 200 knop. I og med atCaravanen er et 155-knops fly gjorde vi rettog slett vei i vellinga. Vi tok en stopp iCusty County, South Dakota for å etterfyllejetfuel. Verken Dave eller jeg ville ha noe i

mot å dra tilbake dit en dag for åundersøke de nydelige omgivelsene litt

bedre. Det er utrolig vakkert der, med fjellpå over tusen meter. Det blåste litt der,men det var likevel overraskende varmt iværet.

Da har vi bare to timer igjen i lufta imorgen, før vi er framme hos Preferred Air-parts i Kidron.»

Førsteinntrykk fra piloten Dave Rask

Det opprinnelige luksus-interiøret er tatt ut ogflyet har fått nytt robustgulv med festepunkter foruttakbare solide seter oglastekroker.

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 15

Page 16: Flight Mission nr 1 / 2012

Gi 200,- send MAF til 2377

Gi 200,- ring820 44 777

sms tlffacebook.com/mafnorge twitter.com/mafnorge youtube.com/mafnorge www.flickr.com/mafnorge

egronffnam/mk.cooobface

egronffnam/m.coerttiwt

egronffnam/m.coebutuoy

egronffnam/m.cork.flicww.ww

820 44 777

gini 200,- rGl 2377iMAF t

d eni 200,- sG

For ett år siden kom nød-anropet til MAFs base i Maserui Lesotho.

En person er alvorlig syk ogmå øyeblikkelig på sykehus.Slike anrop er dagligdags forMAF i Lesotho. 8 av 10 flyv-ninger er ambulanseoppdrag idette fattige fjellandet midtinne i Sør-Afrika. Det spesielledenne gangen er at pasienten,MOKHETHI MOETI, er en velkjentgammel heksedoktor fra lands-byen Nkau like ved flystripa iMatekane.

Mokhethi er HIV positiv oghans immunsystem er for

lengst nedbrutt. Han har værtmeget svak over lengre tid, ognår MAFs pilot ankommer kla-rer han nesten ikke å gjørerede for seg. Vi får ham på sy-kehus. To uker senere blir hanutskrevet.

Men ett spørsmål må hanbare få svar på:

– Hva slags folk er det somhar forlatt hjemlandet sitt ogvenner for å fly folk som hamuten å ta betaling? Han harmange lange samtaler medMAFs sykehusprest, Safiri, somforteller ham om at han trorpå Jesus og at MAFs piloter flyr

gratis fordi de har viet noen årav livet sitt til å vise menneskersom ham Guds kjærlighet vednettopp å fly gratis på dennemåten.

Jeg treffer Mokhethi ett årsenere. Da er han tilbake i Maseru på ettårskontroll.

– Takk Gud for MAF! utbry-ter han. Han har selv kommettil tro på Jesus, har gitt alt detgamle heksedoktorutstyret sitttil Safiri og bedt ham kaste altsammen.

Av Jostein Rensel,[email protected]

«Takk Gudfor MAF!»Mokhethi Moeti, tidligereheksedoktor fra Lesotho

Hvem i all verden gidder å fly langt ut i fjellene for reddelivet til en gammel heksedoktor uten å ta så mye som enkrone i betaling? Dette spørsmålet måtte Mokhethi Moetifra Lesotho få svar på.

Flight Mission 1-12 NORGE_Layout 1 3/5/12 10:53 PM Side 16