Top Banner

of 40

Filmoteca Valencia Febrero 2015

Oct 07, 2015

Download

Documents

Dani Armenteros

Filmoteca Valencia Febrero 2015
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 1 la fi

    lmot

    eca

    03

    .02

    .20

    15

    0

    1.0

    3.2

    015

    / n

    3

    97

    C

    ine

    polo

    ns

    cont

    empo

    rani

    / C

    ine

    por

    veni

    r /

    Rob

    erto

    Ros

    selli

    ni /

    La

    Pri

    mer

    a G

    uerr

    a M

    undi

    al i

    el c

    ine

    / Jea

    n R

    enoi

    r / T

    uria

    50

    ani

    vers

    ari

    / La

    cla

    sse

    obre

    ra e

    n el

    cin

    e /

    Est

    rene

    s Fi

    lmot

    eca

    / M

    enud

    a Fi

    lmo

    / B

    sic

    s Fi

    lmot

    eca

  • 2AbreviaturesABREVIATURAS

    VOSE Versi original subtitulada en castell Versin original subtitulada en castellano

    VOSE * Versi original amb subttols electrnics en castell Versin original con subttulos electrnicos en castellano

    Int. intrprets intrpretes

    Dt dimarts martesDc dimecres mircolesDj dijous juevesDv divendres viernesDs dissabte sbadoDg diumenge domingo

    gen gener enerofebr febrer febreromar mar marzoabr abril abrilmaig maig mayojuny juny juniojul juliol julioag agost agostoset setembre septiembreoct octubre octubrenov novembre noviembredes desembre diciembre

    Codi TtolsCDIGO TTULOS

    Pellcules estrenades en Espanya Pelculas estrenadas en Espaa:

    Tt. oficial estrenaTT. ORIGINAL

    Pellcules no estrenades en Espanya Pelculas no estrenadas en Espaa:

    Tt. original(TRADUCCI LITERAL EN VALENCI / TRADUCCIN LITERAL EN CASTELLANO)

    Edita La Filmoteca de CulturArts IVACDisseny i maquetaci Pablo Hernndez Dep. legal V 961-2012

  • 3El present cicle, organitzat per lInstituto Polaco de Cultura, oferix la possibilitat de descobrir una selecci de pellcules poloneses contempornies que no shan estrenat en les sales espanyoles. Es tracta duna mostra molt heterognia, composta pels documentals Mundial (la histria oculta de lxit de la selecci polonesa de futbol en el 82) i Deep Love (la lluita dun bussejador per tornar a les profunditats desprs de patir un vessament cerebral) i quatre ttols de ficci. La bella Papusza, filmada amb una cuidada fotografia en B/N, s la primera pellcula parlada en llengua roman, ja que narra la histria real duna cantautora i poeta gitana que va desafiar les lleis de la seua comunitat. Imagine, per la seua banda, s una pellcula que destilla sensibilitat i que destaca per estar interpretada per actors cegos. La selecci es completa amb una histria intimista damor homosexual (Pynace wiezowce) i amb Jack Strong, un thriller despionatge a la manera de les produccions de Hollywood.

    El presente ciclo, organizado por el Instituto Polaco de Cultura, ofrece la posibilidad de descubrir una seleccin de pelculas polacas contemporneas que no se han estrenado en las salas espaolas. Se trata de una muestra muy heterognea, compuesta por los documentales Mundial (la historia oculta del xito de la seleccin polaca de ftbol en el 82) y Deep Love (la lucha de un buceador por volver a las profundidades tras sufrir un derrame cerebral) y cuatro ttulos de ficcin. La hermosa Papusza, filmada con una cuidada fotografa en B/N, es la primera pelcula hablada en lengua roman, ya que narra la historia real de una cantautora y poeta gitana que desafi las leyes de su comunidad. Imagine, por su parte, es una pelcula que destila sensibilidad y que destaca por estar interpretada por actores ciegos. La seleccin se completa con una historia intimista de amor homosexual (Pynace wiezowce) y con Jack Strong, un thriller de espionaje a la manera de las producciones hollywoodienses.

    3 20 febr Cine polons contemporaniCINE POLACO CONTEMPORNEO

    Imagine. Andrzej Jakimowski. 2012

    Papusza. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze. 2013

    Pynace wiezowce. Tomasz Wasilewski. 2013

    Jack Strong. Wadysaw Pasikowski. 2013

    Mundial. Gra o wszystko. Micha Bielawski. 2014

    Deep Love. Jan P. Matuszynski. 2014

  • 4El Progetto Rossellini s fruit de la collaboraci entre Cinecitt Luce, la Cineteca Nazionale, la Cineteca di Bologna i Coproduction Office i ha perms la restauraci duna srie de pellcules del cineasta itali, un dels ms influents de la histria del cine, al qual La Filmoteca va dedicar una retrospectiva completa en 2005. Deu anys desprs, els espectadors tenen loportunitat de gaudir de la restauraci en DCP dalguns dels ttols ms emblemtics de Rossellini. Al febrer, Pais, una de les fites del neorealisme itali de postguerra, i dos pellcules interpretades magistralment per dos actrius que van marcar el seu cine i la seua vida amorosa: Lamore, amb una Magnani en estat de grcia, i Stromboli, la primera pellcula que va inaugurar el seu cicle amb Ingrid Bergman.

    El Progetto Rossellini es fruto de la colaboracin entre Cinecitt Luce, la Cineteca Nazionale, la Cineteca di Bologna y Coproduction Office y ha permitido la restauracin de una serie de pelculas del cineasta italiano, uno de los ms influyentes de la historia del cine, al que La Filmoteca dedic una retrospectiva completa en 2005. Diez aos despus, los espectadores tienen la oportunidad de disfrutar de la restauracin en DCP de algunos de los ttulos ms emblemticos de Rossellini. En febrero, Pais, uno de los hitos del neorrealismo italiano de posguerra, y dos pelculas interpretadas magistralmente por dos actrices que marcaron su cine y su vida amorosa: Lamore, con una Magnani en estado de gracia, y Stromboli, la primera pelcula que inaugur su ciclo con Ingrid Bergman.

    5 febr 10 abr Roberto Rossellini

    Pais. 1946

    Lamore. 1948

    Stromboli, tierra de Dios. 1949

    Prximament

    Roma, ciudad abierta. 1945

    Alemania, ao cero. 1948

    La macchina ammazzacattivi. 1952

    Ya no creo en el amor. 1954

    Te querr siempre. 1954

    India: Matri Bhumi. 1959

  • 5Roberto Rossellini

    Un cineasta heterodox

    ngel Quintana, Jos Oliver, Settimio Presutto, Roberto Rossellini: La herencia de un maestro, Valncia: IVAC, Filmoteca de Catalunya, Filmoteca Espanyola, 2005.

  • 6

  • 7

  • 8

  • 9La Filmoteca estrena a Valncia lltima pellcula de largent Lisandro Alonso, responsable duna de les filmografies ms suggeridores i arriscades del cine actual. Protagonitzada per Viggo Mortensen, que brinda una de les millors interpretacions de la seua carrera, Jauja, que va guanyar el prestigis premi FIPRESCI (Federaci Internacional de Crtics de Cine) en la passada edici de la Quinzena dels Realitzadors de Cannes, s la pellcula ms ambiciosa i rica dAlonso; una paradoxa excellent (Jordi Costa, El Pas), una experincia sensorial dhipntica bellesa i rida fascinaci (Jordi Batlle, La Vanguardia), una de les millors pellcules dels ltims anys (Carlos Losilla, La Vanguardia).

    La Filmoteca estrena en Valencia la ltima pelcula del argentino Lisandro Alonso, que cuenta con una de las filmografas ms sugerentes y arriesgadas del cine actual. Protagonizada por Viggo Mortensen, que brinda una de las mejores interpretaciones de su carrera, Jauja, que gan el prestigioso premio FIPRESCI (Federacin Internacional de Crticos de Cine) en la pasada edicin de la Quincena de los Realizadores de Cannes, es la pelcula ms ambiciosa y rica de Alonso; una paradoja sobresaliente (Jordi Costa, El Pas), una experiencia sensorial de hipntica belleza y rida fascinacin (Jordi Batlle, La Vanguardia), una de las mejores pelculas de los ltimos aos (Carlos Losilla, La Vanguardia).

    Jauja. Lisandro Alonso. 2014

    6 7 febr Estrenes FilmotecaESTRENOS FILMOTECA

  • 10

    La Filmoteca collabora per tercer any consecutiu amb el projecte Cine por venir, un frum dintercanvi dexperincies i processos relacionats amb la imatge flmica contempornia en qu sexploren les seues possibilitats i relacions amb altres prctiques artstiques i socials. En este context, la cineasta Virginia Garca del Pino que impartir un taller sobre el retrat flmic en Las Naves del 9 al 13 de febrer presentar la seua ltima pellcula, La dcima carta, en la Sala Luis G. Berlanga. La dcima carta s un dileg amb el cine i la figura de Basilio Martn Patino, el primer llarg del qual, la fonamental Nueve cartas a Berta, tamb podr veures en La Filmoteca.

    La Filmoteca colabora por tercer ao consecutivo con el proyecto Cine por venir, un foro de intercambio de experiencias y procesos relacionados con la imagen flmica contempornea en el que se exploran sus posibilidades y relaciones con otras prcticas artsticas y sociales. En este contexto, la cineasta Virginia Garca del Pino que impartir un taller sobre el retrato flmico en Las Naves del 9 al 13 de febrero presentar su ltima pelcula, La dcima carta, en la sala Luis G. Berlanga. La dcima carta es un dilogo con el cine y la figura de Basilio Martn Patino, cuyo primer largo, la fundamental Nueve cartas a Berta, tambin podr verse en La Filmoteca.

    13 20 febr Cine por venir: Les cartes de PatinoCINE POR VENIR: LAS CARTAS DE PATINO

    Nueve cartas a Berta. Basilio Martn Patino. 1965

    Basilio Martn Patino. La dcima carta. Virginia Garca del Pino. 2014

    Cine por venir 7 febrer 27 mar Las Naves C. Juan Verdeguer, 16 Valncia www.cineporvenir.org

  • 11

    Amb motiu de la commemoraci de la Primera Guerra Mundial, 23 filmoteques europees hem digitalitzat i posat en lnia 740 hores de pellcules de i sobre la IGM, quasi 3.000 ttols, dins del projecte de la Uni Europea EFG1914. Este patrimoni audiovisual ja s accessible per Internet, per volem mantindre el carcter pblic de lespectacle cinematogrfic i per aix oferim este cicle que sintetitza les consecucions del projecte. La guerra va modelar la cinematografia del moment i el seu desenvolupament; els seus efectes en la vida quotidiana durant la contesa queden patents de manera dolorosa i expressiva en les mltiples pellcules del cicle, cedides per alguns dels arxius europeus participants en EFG1914. I de laportaci de Filmoteca Espaola i La Filmoteca de CulturArts al projecte incloem una breu mostra de cine espanyol documental i de ficci que permet contextualitzar el cine que es va veure i es va fer al nostre pas en eixe trgic perode.

    Con motivo de la conmemoracin de la Primera Guerra Mundial, 23 filmotecas europeas hemos digitalizado y puesto online 740 horas de pelculas de y sobre la IGM, casi 3.000 ttulos, dentro del proyecto de la Unin Europea EFG1914. Este patrimonio audiovisual ya est accesible en internet, pero queremos mantener el carcter pblico del espectculo cinematogrfico y, por ello, ofrecemos este ciclo que sintetiza los logros del proyecto. La guerra molde la cinematografa del momento y su desarrollo; sus efectos en la vida cotidiana durante la contienda quedan dolorosa y expresivamente patentes en las mltiples pelculas del ciclo, cedidas por varios de los archivos europeos participantes en EFG1914. Y de la aportacin de FIlmoteca Espaola y La Filmoteca de CulturArts al proyecto incluimos una breve muestra de cine espaol documental y de ficcin que permite contextualizar el cine que se vio e hizo en nuestro pas en ese trgico periodo.

    Sessi 1:

    El desenvolupament de la guerra. 1914-1924

    Sessi 2:

    Els efectes de la guerra. 1917-1922

    Sessi 3:

    La vida quotidiana. 1914-1918

    Prximament

    Sessi 4:

    Cine espanyol (I). 1911-1920

    Sessi 5:

    Cine espanyol (II). 1915 - 1918

    18 febr 11 mar La I Guerra Mundial i el cine: el projecte EFG1914LA I GUERRA MUNDIAL Y EL CINE: EL PROYECTO EFG1914

    + info en lnia project.efg1914.eu ivac.gva.es/efg1914

  • 12

    Continua el cicle que La Filmoteca i Donostia Kultura dediquen des del passat mes de novembre a la representaci de la classe treballadora en el cine. Al febrer est programada Esa pareja feliz, pellcula amb qu Bardem i Berlanga aconseguien que el cine espanyol es reconciliara amb la realitat social de lEspanya de la seua poca, de la mateixa manera que el Free Cinema representat en el cicle per Sbado noche, domingo maana va retratar de forma directa i realista la societat britnica dels 50 i 60. La sal de la tierra, per la seua banda, va ser produda de forma totalment independent, en els marges del cine americ, i s potser una de les pellcules que millor retrata la lluita de la classe obrera contra lexplotaci. Tant el seu director, Herbert J. Biberman, com bona part de lequip havien sigut represaliats per la caa de bruixes de McCarthy.

    Contina el ciclo que La Filmoteca y Donostia Kultura dedican desde el pasado mes de noviembre a la representacin de la clase trabajadora en el cine. En febrero est programada Esa pareja feliz, pelcula con la que Bardem y Berlanga lograban que el cine espaol se reconciliara con la realidad social de la Espaa de su poca, del mismo modo que el Free Cinema representado en el ciclo por Sbado noche, domingo maana retrat de forma directa y realista la sociedad britnica de los 50 y 60. La sal de la tierra, por su parte, fue producida de forma totalmente independiente, en los mrgenes del cine americano, y es quizs una de las pelculas que mejor retrata la lucha de la clase obrera contra la explotacin. Tanto su director, Herbert J. Biberman, como buena parte del equipo haban sido represaliados por la caza de brujas de McCarthy.

    Esa pareja feliz. Juan Antonio Bardem, Luis Garca Berlanga. 1951

    La sal de la tierra. Herbert J. Biberman. 1954

    Sbado noche, domingo maana. Karel Reisz. 1960

    Prximament

    La clase obrera va al paraso. Elio Petri. 1971

    Boxcar Bertha. Martin Scorsese. 1972

    La Patagonia rebelde. Hctor Olivera. 1974

    La tierra de la gran promesa. Andrzej Wajda. 1975

    Harlan County, USA. Barbara Kopple. 1976

    Novecento. Bernardo Bertolucci. 1976

    Matewan. John Sayles. 1987

    La chica de la fbrica de cerillas. Aki Kaurismki. 1990.

    Riff Raff. Ken Loach. 1991

    22 nov 7 juny La classe obrera en el cineLA CLASE OBRERA EN EL CINE

  • 13

    El cicle-homenatge que la Filmoteca dedica a la histrica Cartelera Turia finalitza al febrer amb les projeccions, presentades pels seus directors, del thriller Satn Caf i la inclassificable Manoln, una delirant pellcula entre el documental costumista i la ficci surrealista.

    El ciclo-homenaje que La Filmoteca dedica a la histrica Cartelera Turia finaliza en febrero con las proyecciones, presentadas por sus directores, del thriller Satn Caf y la inclasificable Manoln, una delirante pelcula entre el documental costumbrista y la ficcin surrealista.

    3 des 11 febr Turia 50 aniversariTURIA 50 ANIVERSARIO

    Satn Caf. Pedro Uris. 1994

    Manoln. Manuel Valencia. 2014

  • 14

    Continua el cicle dedicat a Renoir, amb algunes pellcules de la seua etapa muda tamb La Ptite Lili, de Cavalcanti, en la qual apareix com a actor i del seu perode del Front Popular, entre les quals destaquen El crimen del Seor Lange i La gran ilusin, dos grans ttols que serigixen en sengles homenatges a la solidaritat i la fraternitat entre els sers humans.

    Contina el ciclo dedicado a Renoir, con algunas pelculas de su etapa muda tambin La Ptite Lili, de Cavalcanti, en la que aparece como actor y de su perodo del Frente Popular, entre las que destacan El crimen del Seor Lange y La gran ilusin, dos grandes ttulos que se erigen en sendos homenajes a la solidaridad y la fraternidad entre los seres humanos.

    13 des 12 abr Jean Renoir

    La Fille de leau. 1924

    Sur un air de Charleston. 1926

    La Petite marchande dallumettes. Jean Renoir, Jean Tedesco. 1928

    La Ptite Lili. Alberto Cavalcanti. 1928

    Escurrir el bulto. 1928

    La Nuit du carrefour. 1932

    Chotard et Cie. 1932

    El crimen del Seor Lange. 1935

    La gran ilusin. 1937

    Prximament

    La Marsellesa. 1937

    La bestia humana. 1938

    La regla del juego. 1939

    Aguas pantanosas. 1941

    Esta tierra es ma. 1943

    Memorias de una doncella. 1946

    French Cancan. 1954

    Elena y los hombres. 1956

    El testamento del Dr. Cordelier. 1959

  • 15

    Este mes, les sessions de Bsics Filmoteca analitzaran les trajectries i trets autorals de dos dels cineastes ms influents de la histria del cine, Rossellini i Buuel, aix com les de Tarantino i Wes Anderson, dos directors nord-americans contemporanis que han aconseguit crear, al llarg de la seua filmografia, un univers absolutament personal i recognoscible. Les projeccions, que tenen una segona sessi, tenen lloc els dijous a les 19 hores i es completen amb una presentaci i un colloqui a crrec dun especialista cinematogrfic.

    Este mes, las sesiones de Bsicos Filmoteca analizarn las trayectorias y rasgos autorales de dos de los cineastas ms influyentes de la historia del cine, Rossellini y Buuel, as como las de de Tarantino y Wes Anderson, dos directores norteamericanos contemporneos que han logrado crear, a lo largo de su filmografa, un universo absolutamente personal y reconocible. Las proyecciones, que se complementan con un segundo pase, tienen lugar los jueves a las 19 horas y cuentan con una presentacin y un coloquio a cargo de un especialista cinematogrfico.

    20 nov 7 maig Bsics Filmoteca. Cine dautorBSICOS FILMOTECA. CINE DE AUTOR

    Stromboli, tierra de Dios. Roberto Rossellini. 1949

    l. Luis Buuel. 1953

    Jackie Brown. Quentin Tarantino. 1997

    El gran hotel Budapest. Wes Anderson. 2014

    Prximament

    El cuarto mandamiento. Orson Welles. 1942

    Deseos humanos. Fritz Lang. 1954

    Falso culpable. Alfred Hitchcock. 1956

    Nubes pasajeras. Aki Kaurismki. 1996

    Una mujer en frica. Claire Denis. 2009

    Copia certificada. Abbas Kiarostami. 2010

    The Grandmaster. Wong Kar-wai. 2013

  • 16

    Els cinfils ms menuts podran gaudir el primer cap de setmana de febrer dOperacin cacahuete, una pellcula danimaci plena dacci i aventures interpretada per una esquirol i una rata. A ms de reproduir, traslladat al format per a tots els pblics, el clssic esquema narratiu de les pellcules de robatoris, Operacin cacahuete destaca, sobretot, per la seua cuidada ambientaci dels anys cinquanta.

    Los pequeos cinfilos podrn disfrutar el primer fin de semana de febrero de Operacin cacahuete, una pelcula de animacin repleta de accin y aventuras interpretada por una ardilla y una rata. Adems de reproducir, trasladado al formato para todos los pblicos, el clsico esquema narrativo de las pelculas de robos, Operacin cacahuete destaca, sobre todo, por su cuidada ambientacin de los aos cincuenta.

    7 8 febr Menuda Filmo

    Operacin cacahuete. Peter Lepeniotis. 2014

  • ProgramaciPROGRAMACIN

    Dimarts 3 de febrerMARTES 3 DE FEBRERO

    18.00 h

    Imagine > p. 22Andrzej Jakimowski. 2012. 101

    20.00 h

    Escurrir el bulto > p. 22Jean Renoir. 1928. 98Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    Dimecres 4 de febrerMIRCOLES 4 DE FEBRERO

    18.00 h

    La Fille de leau > p. 23Jean Renoir. 1924. 83Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    20.00 h

    Satn Caf > p. 23Pedro Uris. 1994. 106Presentaci a crrec de Pedro Uris. Presentacin a cargo de Pedro Uris.

    Dijous 5 de febrerJUEVES 5 DE FEBRERO

    19.00 h

    Stromboli, tierra de Dios > p. 24Roberto Rossellini. 1949. 106Bsics Filmoteca: Roberto Rossellini. Presentaci i colloqui a crrec de Fernando Ros, professor de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Bsicos Filmoteca: Roberto Rossellini. Presentacin y coloquio a cargo de Fernando Ros, profesor de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

    Divendres 6 de febrerVIERNES 6 DE FEBRERO

    18.00 h

    Pynace wiezowce > p. 23Tomasz Wasilewski. 2013. 89

    20.00 h

    Jauja > p. 25Lisandro Alonso. 2014. 108Presentaci a crrec de lactor Viggo Mortensen. Presentacin a cargo del actor Viggo Mortensen.

    22.45 h

    La sal de la tierra > p. 24Herbert J. Biberman. 1954. 95

  • Dissabte 7 de febrerSBADO 7 DE FEBRERO

    18.00 h

    Operacin cacahuete > p. 25Peter Lepeniotis. 2014. 86Entrada gratuta per a menors de 14 anys. Cada persona podr traure un mxim de sis entrades. Entrada gratuita para menores de 14 aos. Cada persona podr sacar un mximo de seis entradas.

    20.00 h

    Stromboli, tierra de Dios > p. 24Roberto Rossellini. 1949. 106Presentaci del nm. 19 de la revista destudis cinematogrfics LAtalante a crrec dels seus coordinadors, Pablo Hernndez i Violeta Martn. Presentacin del n 19 de la revista de estudios cinematogrficos LAtalante a cargo de sus coordinadores, Pablo Hernndez y Violeta Martn.

    22.30 h

    Jauja > p. 25Lisandro Alonso. 2014. 108

    Diumenge 8 de febrerDOMINGO 8 DE FEBRERO

    18.00 h

    Operacin cacahuete > p. 25Peter Lepeniotis. 2014. 86Entrada gratuta per a menors de 14 anys. Cada persona podr traure un mxim de sis entrades.Entrada gratuita para menores de 14 aos. Cada persona podr sacar un mximo de seis entradas.

    20.00 h

    La sal de la tierra > p. 24Herbert J. Biberman. 1954. 95

    Dimarts 10 de febrerMARTES 10 DE FEBRERO

    18.00 h

    Papusza > p. 26Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze. 2013. 131

    20.30 h

    La Fille de leau > p. 23Jean Renoir. 1924. 83Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    Dimecres 11 de febrerMIRCOLES 11 DE FEBRERO

    18.00 h

    Escurrir el bulto > p. 22Jean Renoir. 1928. 98Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    20.00 h

    Manoln > p. 25Manuel Valencia. 2014. 61Presentaci a crrec de Manuel Valencia. Presentacin a cargo de Manuel Valencia.

    Dijous 12 de febrerJUEVES 12 DE FEBRERO

    19.00 h

    El gran hotel Budapest > p. 26Wes Anderson. 2014. 100Caimn CdC presenta Bsics Filmoteca: Wes Anderson. Presentaci i colloqui a crrec de Jara Yez, crtica de la revista. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Caimn CdC presenta Bsicos Filmoteca: Wes Anderson. Presentacin y coloquio a cargo de Jara Yez, crtica de la revista. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

  • Divendres 13 de febrerVIERNES 13 DE FEBRERO

    18.00 h

    Curtmetratges Jean Renoir > p. 271926-1928. 64

    20.00 h

    Nueve cartas a Berta > p. 28Basilio Martn Patino. 1965. 92

    22.30 h

    Basilio Martn Patino. La dcima carta > p. 28Virginia Garca del Pino. 2014. 65Presentaci a crrec de Viriginia Garca del Pino. Presentacin a cargo de Virginia Garca del Pino.

    Dissabte 14 de febrerSBADO 14 DE FEBRERO

    18.00 h

    Sbado noche, domingo maana > p. 29Karel Reisz. 1960. 89

    20.00 h

    Mundial. Gra o wszystko > p. 29Micha Bielawski. 2014. 96

    22.30 h

    El gran hotel Budapest > p. 26Wes Anderson. 2014. 100

    Diumenge 15 de febrerDOMINGO 15 DE FEBRERO

    18.00 h

    El gran hotel Budapest > p. 26Wes Anderson. 2014. 100

    20.00 h

    Sbado noche, domingo maana > p. 29Karel Reisz. 1960. 89

    Dimarts 17 de febrerMARTES 17 DE FEBRERO

    18.00 h

    La Nuit du carrefour > p. 30Jean Renoir. 1932. 74

    20.00 h

    Curtmetratges Jean Renoir > p. 271926-1928. 64

    Dimecres 18 de febrerMIRCOLES 18 DE FEBRERO

    18.00 h

    Deep Love > p. 32Jan P. Matuszynski. 2014. 84

    20.00 hSessi 1 EFG1914

    El desenvolupament de la guerra > pp. 30-311914-1924. 95Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Presentaci a crrec dIgnacio Lahoz, cap de Conservaci de lArxiu Flmic de La Filmoteca, i urea Ortiz, tcnica de lArxiu. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente. Presentacin a cargo de Ignacio Lahoz, jefe de Conservacin del Archivo Flmico de La Filmoteca, y urea Ortiz, tcnica del Archivo.

  • Dijous 19 de febrerJUEVES 19 DE FEBRERO

    19.00 h

    l > p. 32Luis Buuel. 1953. 91Bsics Filmoteca: Luis Buuel. Presentaci i colloqui a crrec de Begoa Siles, professora de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Bsicos Filmoteca: Luis Buuel. Presentacin y coloquio a cargo de Begoa Siles, profesora de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

    Divendres 20 de febrerVIERNES 20 DE FEBRERO

    18.00 hSessi 2 EFG1914 Els efectes de la guerra > p. 331917-1922. 82Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    20.00 h

    Jack Strong > p. 34Wadysaw Pasikowski. 2013. 127

    22.30 h

    Nueve cartas a Berta > p. 28Basilio Martn Patino. 1965. 92

    Dissabte 21 de febrerSBADO 21 DE FEBRERO

    18.00 h

    Pais > p. 34Roberto Rossellini. 1946. 122

    20.30 h

    Esa pareja feliz > p. 34Juan Antonio Bardem, Luis Garca Berlanga. 1951. 79

    22.30 h

    La Nuit du carrefour > p. 30Jean Renoir. 1932. 74

    Diumenge 22 de febrerDOMINGO 22 DE FEBRERO

    18.00 h

    l > p. 32Luis Buuel. 1953. 91

    20.00 h

    Pais > p. 34Roberto Rossellini. 1946. 122

  • Dimarts 24 de febrerMARTES 24 DE FEBRERO

    18.00 h

    Lamore > p. 35Roberto Rossellini. 1948. 79

    20.00 h

    Chotard et Cie > p. 35Jean Renoir. 1932. 85

    Dimecres 25 de febrerMIRCOLES 25 DE FEBRERO

    18.00 h

    Chotard et Cie > p. 35Jean Renoir. 1932. 85

    20.00 hSessi 3 EFG1914 La vida quotidiana > p. 361914-1918. 93Acompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    Dijous 26 de febrerJUEVES 26 DE FEBRERO

    19.00 h

    Jackie Brown > p. 37Quentin Tarantino. 1997. 150Bsics Filmoteca: Quentin Tarantino. Presentaci i colloqui a crrec dEduardo Guillot, crtic cinematogrfic. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Bsicos Filmoteca: Quentin Tarantino. Presentacin y coloquio a cargo de Eduardo Guillot, crtico cinematogrfico. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

    Divendres 27 de febrerVIERNES 27 DE FEBRERO

    18.00 h

    Esa pareja feliz > p. 34Juan Antonio Bardem, Luis Garca Berlanga. 1951. 79

    20.00 h

    El crimen del Seor Lange > p. 37Jean Renoir. 1935. 80

    22.30 h

    Lamore > p. 35Roberto Rossellini. 1948. 79

    Dissabte 28 de febrerSBADO 28 DE FEBRERO

    18.00 h

    La gran ilusin > p. 35Jean Renoir. 1937. 115

    20.15 h

    Jackie Brown > p. 37Quentin Tarantino. 1997. 150

    Diumenge 1 de marDOMINGO 1 DE MARZO

    18.00 h

    El crimen del Seor Lange > p. 37Jean Renoir. 1935. 80

    20.00 h

    La gran ilusin > p. 35Jean Renoir. 1937. 115

  • 22

    Cine polons contemporani

    Dt 3 febr / 18.00 h

    Imagine(IMAGINA)Andrzej Jakimowski. Polnia, Frana, Portugal / Polonia, Francia, Portugal. 2012. VOSE. Color. 101. Digital HD. Int. Edward Hogg, Alexandra Maria Lara, Melchior Derouet, Francis Frappat.

    Un professor cec arriba a una clnica oftalmolgica per a treballar com a instructor dorientaci espacial. All ensenya a altres invidents a reconstruir el mn que els envolta utilitzant els altres quatre sentits i la imaginaci i prescindint del bast.

    Un profesor ciego llega a una clnica oftamolgica para trabajar como instructor de orientacin espacial. All ensea a otros invidentes a reconstruir el mundo que les rodea utilizando los otros cuatro sentidos y la imaginacin y prescindiendo del bastn.

    Fitxes i sinopsisFICHAS Y SINOPSIS

    Jean Renoir

    Dt 3 febr / 20.00 h Dc 11 febr / 18.00 hAcompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    Escurrir el bultoTIRE AU FLANCJean Renoir. Frana / Francia. 1928. Muda rt. cast. B/N. 98. 35 mm. Int. Michel Simon, Georges Pomis, Jeanne Helbing, Flix Oudart, Jean Storm.

    Un jove poeta de bona famlia ha de fer el servici militar. All coincidir amb el seu criat i ser objecte de les clssiques bromes de quarter.

    Un joven poeta de buena familia ha de hacer el servicio militar. All coincidir con su criado y ser objeto de las clsicas bromas cuartelarias.

  • 23

    Jean Renoir

    Dc 4 febr / 18.00 h Dt 10 febr / 20.30 hAcompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    La Fille de leau(LA FILLA DE LAIGUA / LA HIJA DEL AGUA)Jean Renoir. Frana / Francia. 1924. Muda rt. cast. B/N. 83. 35 mm. Int. Catherine Hessling, Harold Von Dorn, Pierre Lestringuez, Charlotte Clasis.

    Una xica, filla i nta de mariners, es queda rfena i senfronta als maltractaments del seu tio. Un dia coneix un jove bohemi i sescapa amb ell i la seua famlia.

    Una chica, hija y nieta de marineros, se queda hurfana y se enfrenta a los malos tratos de su to. Un da conoce a un joven bohemio y se escapa con l y su familia.

    Turia 50 aniversari

    Dc 4 febr / 20.00 hPresentaci a crrec de Pedro Uris. Presentacin a cargo de Pedro Uris.

    Satn CafPedro Uris. Espanya / Espaa. 1994. Color. 106. Digital. Int. Patxi Bisquert, Mara Jos Peris, Mario Pardo, Germn Montaner.

    Un home, que ha de tornar a una ciutat don se nan per a identificar el cadver dun amic, decidix investigar la seua misteriosa mort i comena a descobrir embolics i tracions que mai haguera imaginat.

    Un hombre, que debe regresar a una ciudad de la que se march para identificar el cadver de un amigo, decide investigar su misteriosa muerte y comienza a descubrir embrollos y traiciones que nunca hubiera imaginado.

    Cine polons contemporani

    Dv 6 febr / 18.00 h

    Pynace wiezowce(GRATACELS FLOTANTS / RASCACIELOS FLOTANTES)Tomasz Wasilewski. Polnia / Polonia. 2013. VOSE. Color. 89. Digital HD. Int. Mateusz Banasiuk, Bartosz Gelner, Marta Nieradkiewicz, Olga Frycz.

    Kuba t una vida fcil i ordenada: ix amb una xica a qui vol i estudia en lAcadmia dEsports, on s un dels nadadors ms prometedors. Fins que en una festa coneix un xic i la seua mtua fascinaci es convertix en alguna cosa ms.

    Kuba tiene una vida fcil y ordenada: sale con una chica a la que quiere y estudia en la Academia de Deportes, donde es uno de los nadadores ms prometedores. Hasta que en una fiesta conoce a un chico y su mutua fascinacin se convierte en algo ms.

  • 24

    Roberto Rossellini

    Dj 5 febr / 19.00 h Bsics Filmoteca: Roberto Rossellini. Presentaci i colloqui a crrec de Fernando Ros, professor de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Bsicos Filmoteca: Roberto Rossellini. Presentacin y coloquio a cargo de Fernando Ros, profesor de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuita con carnet de estudiante. Ds 7 febr / 20.00 h Presentaci del nm. 19 de la revista destudis cinematogrfics LAtalante a crrec dels seus coordinadors, Pablo Hernndez i Violeta Martn. Presentacin del n 19 de la revista de estudios cinematogrficos LAtalante a cargo de sus coordinadores, Pablo Hernndez y Violeta Martn.

    Stromboli, tierra de DiosSTROMBOLI, TERRA DI DIORoberto Rossellini. Itlia, EUA / Italia, EEUU. 1949. VOSE. B/N. 106. DCP. Int. Ingrid Bergman, Mario Vitale, Renzo Cesana, Mario Sponza.

    Per a escapar dun camp de concentraci, una dona lituana accepta casar-se amb un pescador de la xicoteta illa de Stromboli, que es convertir en una altra pres per a ella.

    Para escapar de un campo de concentracin, una mujer lituana acepta casarse con un pescador de la pequea isla de Stromboli, que se convertir en otra prisin para ella.

    La classe obrera en el cine

    Dv 6 febr / 22.45 h Dg 8 febr / 20.00 h

    La sal de la tierraSALT OF EARTHHerbert J. Biberman. EUA / EEUU. 1954. VOSE. B/N. 95. Digital. Int. Rosaura Revueltas, Jos Chacn, Will Geer, Davis Wolfe, David Sarris, Mervin Williams.

    Durant una vaga de miners a Nou Mxic, un dells s detingut, per la seua dona continua la lluita.

    Durante una huelga de mineros en Nuevo Mxico, uno de ellos es detenido, pero su mujer contina la lucha.

  • 25

    Estrenes Filmoteca

    Dv 6 febr / 20.00 hPresentaci a crrec de lactor Viggo Mortensen. Presentacin a cargo del actor Viggo Mortensen.

    Ds 7 febr / 22.30 h

    JaujaLisandro Alonso. Argentina, Alemanya, Frana, Holanda, Mxic, Dinamarca, EUA / Argentina, Alemania, Francia, Holanda, Mxico, Dinamarca, EEUU. 2014. VOSE. Color. 108. DCP. Int. Viggo Mortensen, Viilbjrk Mallin Agger, Ghita Nrby, Adrian Fondari, Esteban Bigliardi.

    Al final del segle xIx, enmig duna campanya genocida de lexrcit argent contra la poblaci originria de la Patagnia, un home emprn una croada en solitari en busca de la seua filla que el portar a un lloc ms enll del temps, en qu el passat sha esvat i el futur no t sentit.

    A finales del siglo xIx, en medio de una campaa genocida del ejrcito argentino contra la poblacin originaria de la Patagonia, un hombre emprende una cruzada en solitario en busca de su hija que le llevar a un lugar ms all del tiempo, en el que el pasado se ha desvanecido y el futuro no tiene sentido.

    Menuda Filmo

    Ds 7 febr / 18.00 h Dg 8 febr / 18.00 hEntrada gratuta per a menors de 14 anys. Cada persona podr traure un mxim de sis entrades.Entrada ggratuita para menores de 14 aos. Cada persona podr sacar un mximo de seis entradas.

    Operacin cacahueteTHE NUT JOBPeter Lepeniotis. Canad, Corea del Sud, EUA / Canad, Corea del Sur, EEUU. 2014. Doblada cast. Color. 86. DCP.

    Al final dels anys cinquanta, en un poble de Virgnia, el ron esquirol Surly i el seu camarada, el ratol Buddy, planegen atracar un magatzem danous.

    A finales de los aos 50, en un pueblo de Virginia, la traviesa ardilla Surly y su compinche, la rata Buddy, planean atracar un almacn de nueces.

    Turia 50 aniversari

    Dc 11 febr / 20.00 hPresentaci a crrec de Manuel Valencia. Presentacin a cargo de Manuel Valencia.

    ManolnManuel Valencia. Espanya / Espaa. 2014. Sense dilegs. Color. 61. Digital. Int. Manuel Valencia, Sagrario Valencia, Antonio Taboada, Sandra Sasera, Lolo Mateo.

    Manoln ix al carrer tacat de sang. El malson dura tres dies. Tres dies de crims, paelles, drogues, fires, verges i sants.

    Manoln sale a la calle manchado de sangre. La pesadilla dura tres das. Tres das de crmenes, paellas, drogas, ferias, vrgenes y santos.

  • 26

    Bsics Filmoteca

    Dj 12 febr / 19.00 h Caimn CdC presenta Bsics Filmoteca: Wes Anderson. Presentaci i colloqui a crrec de Jara Yez, crtica de la revista. Entrada gratuta amb carnet destudiant.Caimn CdC presenta Bsicos Filmoteca: Wes Anderson. Presentacin y coloquio a cargo de Jara Yez, crtica de la revista. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

    Ds 14 febr / 22.30 h Dg 15 febr / 18.00 h

    El gran hotel BudapestTHE GRAND BUDAPEST HOTELWes Anderson. EUA / EEUU. 2014. VOSE. Color. 100. DCP. Int. Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Tilda Swinton, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law.

    El conserge i lajudant del fams Gran Hotel Budapest protagonitzen una aventura desencadenada pel robatori duna valuosa pintura renaixentista que enfronta els hereus duna anciana rica.

    El conserje y el botones del famoso Gran Hotel Budapest protagonizan una aventura desencadenada por el robo de una valiosa pintura renacentista que enfrenta a los herederos de una anciana rica.

    Cine polons contemporani

    Dt 10 febr / 18.00 h

    PapuszaJoanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze. Polnia / Polonia. 2013. VOSE. B/N. 131. Digital HD. Int. Jowita Budnik, Zbigniew Walery, Antoni Pawlicki, Andrzej Walden.

    Papusza (1910-1987) va ser una cantautora i poeta dun dels clans gitanos que durant segles recorregueren Polnia amb els seus carromatos portant una vida nmada. Esta pellcula narra la seua histria i lodissea dels gitanos polonesos al llarg del segle xx.

    Papusza (1910-1987) fue una cantautora y poeta de uno de los clanes gitanos que durante siglos recorran Polonia con sus carromatos llevando una vida nmada. Esta pelcula narra su historia y la odisea de los gitanos polacos a lo largo del siglo xx.

  • 27

    Jean Renoir

    Dv 13 febr / 18.00 h Dt 17 febr / 20.00 h

    Curtmetratges Jean RenoirCORTOMETRAJES JEAN RENOIRFrana / Francia. Muda sonoritzada rt. cast*. B/N. 64. 35 mm / 16 mm.

    Sur un air de Charleston (CHARLESTON). Jean Renoir. 1926. 21La Petite marchande dallumettes (LA CERILLERA). Jean Renoir, Jean Tedesco. 1928. 29

    La Ptite Lili (LA PEQUEA LILI). Alberto Cavalcanti. 1928. 14

    Sur un air de Charleston: un savi negre aterra a Pars, on una xica li ensenya a ballar el xarleston. La Petite marchande dallumettes: una venedora de mistos intenta combatre el cruel i fred hivern encenent-ne per a calfar-se. Quan el cansament la ven, sadorm i t un somni meravells. La Ptite Lili: basat en una can popular sobre una jove sense famlia que desperta ladmiraci de tots els seus vens.

    Sur un air de Charleston: Un sabio negro aterriza en Pars, donde una muchacha le ensea a bailar el charleston. La Petite marchande dallumettes: Una cerillera intenta combatir el cruel y fro invierno encendiendo fsforos para calentarse. Cuando el cansancio la vence, se queda dormida y tiene un sueo maravilloso. La Ptite Lili: Basado en una cancin popular sobre una joven sin familia que despierta la admiracin de todos sus vecinos.

  • 28

    Cine por venir

    Dv 13 febr / 20.00 h Dv 20 febr / 22.30 h

    Nueve cartas a BertaBasilio Martn Patino. Espanya / Espaa. 1965. B/N. 92. 35 mm. Int. Emilio Gutirrez Caba, Mari Carrillo, Elsa Baeza, Antonio Casas.

    Anys cinquanta. Lorenzo s un estudiant de Salamanca que acaba de passar un estiu a Anglaterra, on ha descobert altres horitzons i ha conegut Berta, filla dun exiliat. Al seu retorn, se sent oprimit per lambient tradicional de la seua famlia, els seus amics i la seua nvia.

    Aos cincuenta. Lorenzo es un estudiante salmantino que acaba de pasar un verano en Inglaterra, donde ha descubierto otros horizontes y ha conocido a Berta, hija de un exiliado. A su regreso, se siente oprimido por el ambiente tradicional de su familia, sus amigos y su novia.

    Cine por venir

    Dv 13 febr / 22.30 hPresentaci a crrec de Viriginia Garca del Pino. Presentacin a cargo de Virginia Garca del Pino.

    Basilio Martn Patino. La dcima cartaVirginia Garca del Pino. Espanya / Espaa. 2014. Color. 65. DCP.

    Basilio Martn Patino va enviar en 1966 nou cartes a Berta. Quasi cinquanta anys desprs, Virginia Garca del Pino intenta escriuren la desena, el retrat duna identitat en fuga que indaga qu queda daquell estudiant rebel que escrivia a Berta en 1966, linici duna brillant trajectria com a cineasta.

    Basilio Martn Patino mand en 1966 nueve cartas a Berta. Casi cincuenta aos despus, Virginia Garca del Pino intenta escribir la dcima, el retrato de una identidad en fuga que indaga qu queda de aquel estudiante rebelde que escriba a Berta en 1966, el inicio de una brillante trayectoria como cineasta.

  • 29

    La classe obrera en el cine

    Ds 14 febr / 18.00 h Dg 15 febr / 20.00 h

    Cine polons contemporani

    Ds 14 febr / 20.00 h

    Sbado noche, domingo maanaSATURDAY NIGHT AND SUNDAY MORNINGKarel Reisz. Regne Unit / Reino Unido. 1960. VOSE. B/N. 89. 35 mm. Int. Albert Finney, Shirley Ann Field, Rachel Roberts, Hylda Baker, Norman Rossington.

    Un jove rebel que treballa en una fbrica t com a nica meta passar-ho tan b com puga. Mant una relaci amb la dona dun company, per tot es complica quan ella es queda embarassada.

    Un joven rebelde que trabaja en una fbrica tiene como nica meta pasarlo lo mejor posible. Mantiene una relacin con la mujer de un compaero, pero todo se complica cuando se queda embarazada.

    Mundial. Gra o wszystko(EL MUNDIAL. TOT UN JOC / EL MUNDIAL.TODO UN JUEGO)Micha Bielawski. Polnia / Polonia. 2014. VOSE. Color. 96. Digital HD.

    El Mundial de Futbol de 1982 va ser lltim xit de la selecci nacional de Polnia. Durant la seua celebraci, els polonesos van deixar de banda la dura situaci poltica del seu pas: la censura, lexrcit als carrers i les presons plenes de dissidents.

    El Mundial de Ftbol de 1982 fue el ltimo xito de la seleccin nacional de Polonia. Durante su celebracin, los polacos se olvidaron de la dura situacin poltica de su pas: la censura, el ejrcito en las calles y las prisiones llenas de disidentes.

  • 30

    La Primera Guerra Mundial i el cine

    Dc 18 febr / 20.00 hAcompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Presentaci a crrec dIgnacio Lahoz, cap de Conservaci de lArxiu Flmic de La Filmoteca, i urea Ortiz, tcnica de lArxiu. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente. Presentacin a cargo de Ignacio Lahoz, jefe de Conservacin del Archivo Flmico de La Filmoteca, y urea Ortiz, tcnica del Archivo.

    Sessi 1 EFG1914:

    El desenvolupament de la guerraSESIN 1 EFG1914: EL DESARROLLO DE LA GUERRAMuda rt. cast. B/N. 95. DCP.

    Het Begin van den Wereldoorlog (ELS INICIS DE LA GUERRA). Holanda, EUA. 1924. B/N. 10

    Kino-Kriegsschau Nr. 14 (NOTICIARI DE GUERRA NM. 14). Alemanya. 1914. B/N. 7

    With the Russian Army (AMB LExRCIT RUS). Frana. 1916. B/N amb tints. 13

    Unidentified german film about aerial warfare containing footage from WWI (FILM ALEMANY NO IDENTIFICAT SOBRE LA GUERRA ARIA). Alemanya. Sense data. B/N. 9

    [Fabrication des munitions et du matriel de guerre] (FABRICACI DE MUNICIONS I DE MATERIAL DE GUERRA). Regne Unit? 1916? B/N amb tints. 9

    Casques du Docteur Pollack en acier dur au manganse (CASCOS DEL DOCTOR POLLACK EN ACER DUR AL MANGANS). Frana. 1917? B/N. 5

    Dans les ajoncs du Vardar (EN LES GINESTES DEL VARDAR). Frana. 1916. Color. 4

    Guerra sulle Alpi (GUERRA ALS ALPS). Itlia. 1916. B/N. 4 Oesen Genommen (DESEMBARCAMENT EN LILLA DOESEL). Alemanya. 1917. B/N. 23

    Kinonedelja n 32 (NOTICIARI CINEMATOGRFIC NM. 32). Dziga Vertov. Rssia. 1919. B/N. 7

    Jean Renoir

    Dt 17 febr / 18.00 h Ds 21 febr / 22.30 h

    La Nuit du carrefour(LA NIT DE LENCREUAMENT / LA NOCHE DE LA ENCRUCIJADA)Jean Renoir. Frana / Francia. 1932. VOSE*. B/N. 74. 35 mm. Int. Pierre Renoir, Winna Winfried, Georges Koudria, Michel Duran, Georges Trof.

    El comissari Maigret investiga una srie dassassinats que tenen lloc en un encreuament conegut com lencreuament de les tres viudes.

    El comisario Maigret investiga una serie de asesinatos que tienen lugar en un cruce conocido como la encrucijada de las tres viudas.

  • 31

    La Primera Guerra Mundial va ser tamb una guerra dimatges, la primera vegada que el cine va documentar una guerra a gran escala. Els camermans van ser enviats als camps de batalla de tota Europa, per a filmar en els fronts occidental i oriental, operacions des dels Alps fins al Caucas, a lfrica o a lOrient Mitj. Esta sessi inclou noticiaris dambds bans (un dels quals dirigit per Dziga Vertov), dos recopilacions posteriors de materials rodats en la guerra, i reportatges sobre algunes de les batalles ms importants i sobre la fabricaci darmes i equipament militar. Tamb shi poden veure exemples de diverses tcniques cinematogrfiques, com lanimaci, utilitzada en obres de propaganda, o els bells acoloriments del sistema Pathcolor.

    La Primera Guerra Mundial fue tambin una guerra de imgenes, la primera vez que el cine document una guerra a gran escala. Los cameraman fueron enviados a los campos de batalla de toda Europa, para filmar en los frentes occidental y oriental, operaciones desde los Alpes hasta el Cucaso, en frica o en el Medio Oriente. Esta sesin incluye noticiarios de ambos bandos (uno de ellos dirigido por Dziga Vertov), dos recopilaciones posteriores de materiales rodados en la guerra, reportajes sobre algunas de las batallas ms importantes, as como sobre la fabricacin de armas y equipamiento militar. Tambin se pueden ver ejemplos de varias tcnicas cinematogrficas como la animacin, utilizada en obras de propaganda, o los bellos coloreados del sistema Pathcolor.

  • 32

    lLuis Buuel. Mxic / Mxico. 1953. B/N. 91. 35 mm.

    Int. Arturo de Crdova, Delia Garcs, Luis Beristin, Aurora Walker, Carlos Martnez Baena.

    Francisco s un home ric, religis i verge. La seua fascinaci per una dona que coneix a lesglsia el portar al deliri i lobsessi.

    Francisco es un hombre rico, religioso y virgen. Su fascinacin por una mujer que conoce en la iglesia lo llevar al delirio y la obsesin.

    Bsics Filmoteca

    Dj 19 febr / 19.00 h Bsics Filmoteca: Luis Buuel. Presentaci i colloqui a crrec de Begoa Siles, professora de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Bsicos Filmoteca: Luis Buuel. Presentacin y coloquio a cargo de Begoa Siles, profesora de la Universidad CEU Cardenal Herrera. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

    Dg 22 febr / 18.00 h

    Cine polons contemporani

    Dc 18 febr / 18.00 h

    Deep Love(AMOR PROFUND / AMOR PROFUNDO)Jan P. Matuszynski. Polnia / Polonia. 2014. VOSE. Color. 84. Digital HD.

    Janusz era un bon advocat i professor universitari apassionat pel busseig. Batia rcords de profunditat i entrenava altres bussejadors fins que un vessament cerebral li va causar una parlisi. A pesar daix, Janusz torna a bussejar i somia de tornar a baixar a 100 metres.

    Janusz era un exitoso abogado y profesor universitario apasionado por el buceo. Bata rcords de profundidad y entranaba a otros buceadores hasta que un derrame cerebral la caus una parlisis. A pesar de ello, Janusz vuelve a bucear y suea con volver a bajar a los 100 metros.

  • 33

    La Primera Guerra Mundial i el cine

    Dv 20 febr / 18.00 hAcompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    Sessi 2 EFG1914:

    Els efectes de la guerraSESIN 2 EFG1914: LOS EFECTOS DE LA GUERRAMuda rt. cast. 82. DCP.

    Bruxelles fte ses combattants (BRUSSELLES FESTEJA ELS SEUS COMBATENTS). Blgica. 1918. B/N. 5

    Nvrat legionru z Francie (RETORN A FRANA DELS LEGIONARIS). Repblica Txeca. 1919. B/N. 3

    Nvrat z mrov konference (RETORN DE LA CONFERNCIA DE PAU). Repblica Txeca. 1919. B/N. 3

    Et luftangreb paa Padua (ATAC AERI A PDUA). Itlia. 1917. B/N amb tints. 6

    La Reducation professionnelle des mutils de la guerre en France (LA REEDUCACI PROFESSIONAL DELS MUTILATS DE GUERRA EN FRANA). Edmond Dronsart. Frana. 1917. B/N. 20

    Vindobona moritura (VIENA MORIBUNDA). Holanda. 1919. B/N. 27 [Nansen og hungersnden] (EL DR. NANSEN I LA GRAN FAM). 1922. B/N. 18

    La guerra va provocar ms de setze milions de morts, milions de soldats ferits i mutilats i centenars de milers de desapareguts, en una escala fins llavors desconeguda en la histria. A fi de satisfer la preocupaci pblica pel dest dels soldats malalts i ferits, es va produir un considerable nombre de pellcules dhospital. Esta sessi permet veure els exrcits tornant als seus pasos, els efectes dels bombardejos, dos destes pellcules dhospital i un reportatge sobre la gran fam russa, aix com un ampli documental sobre el terrible estat en qu va quedar Viena desprs de la guerra.

    La guerra provoc ms de diecisis millones de muertos, millones de soldados heridos y mutilados y cientos de miles de desaparecidos, en una escala hasta entonces desconocida en la historia. Con el fin de satisfacer la preocupacin pblica por el destino de los soldados enfermos y heridos, se produjo un considerable nmero de pelculas de hospital. Esta sesin permite ver a los ejrcitos volviendo a sus pases, los efectos de los bombardeos, dos de estas pelculas de hospital y un reportaje sobre la gran hambruna rusa, as como un amplio documental sobre el terrible estado en que qued Viena tras la guerra.

  • 34

    Jack StrongWadysaw Pasikowski. Polnia / Polonia. 2013. VOSE. Color. 127. Digital HD. Int. Marcin Dorocinski, Maja Ostaszewska, Patrick Wilson, Oleg Maslennikov.

    La histria del coronel polons Ryszard Kuklinski, que va collaborar amb la CIA amb el nom de Jack Strong i va entregar, durant la dcada dels setanta, ms de 40.000 documents, entre els quals els plans nuclears de lURSS.

    La historia del coronel polaco Ryszard Kuklinski, que colabor con la CIA con el nombre de Jack Strong y entreg, durante la dcada de los 70, ms de 40.000 documentos, entre los que estaban los planes nucleares de la URSS.

    PaisRoberto Rossellini. Itlia / Italia. 1946. VOSE. B/N. 122. DCP. Int. Carmela Sazio, Robert Van Loon, Pippo Bonazzi, Maria Michi, Harriet White, Renzo Avanzo, Giulietta Masina.

    Pellcula de sis episodis ambientada durant la Segona Guerra Mundial a Siclia, Npols, Roma, Florncia, la Romanya i els estuaris del Po, i que t com a objectiu oferir el retrat dun poble en lluita per la seua llibertat.

    Pelcula de seis episodios, ambientada durante la Segunda Guerra Mundial en Sicilia, Npoles, Roma, Florencia, Romaa y los Estuarios del Po, y cuyo objetivo es ofrecer el retrato de un pueblo en lucha por su libertad.

    Cine polons contemporani

    Dv 20 febr / 20.00 h

    Roberto Rossellini

    Ds 21 febr / 18.00 h Dg 22 febr / 20.00 h

    Esa pareja felizJuan Antonio Bardem, Luis Garca Berlanga. Espanya / Espaa. 1951. B/N. 79. 35 mm. Int. Fernando Fernn Gmez, Elvira Quintill, Flix Fernndez, Jos Luis Ozores, Fernando Aguirre, Matilde Muoz Sampedro, Jos Mara Rodero.

    Juan i Carmen sn un humil matrimoni madrileny. Els seus somnis de benestar es fan realitat quan guanyen un concurs patrocinat per una marca de sab en el qual es tria a la parella feli.

    Juan y Carmen son un humilde matrimonio madrileo. Sus sueos de bienestar se hacen realidad cuando ganan un concurso patrocinado por una marca de jabn en el que se elige a la pareja feliz.

    La classe obrera en el cine

    Ds 21 febr / 20.30 h Dv 27 febr / 18.00 h

  • 35

    Roberto Rossellini

    Dt 24 febr / 18.00 h Dv 27 febr / 22.30 h

    Jean Renoir

    Dt 24 febr / 20.00 h Dc 25 febr / 18.00 h

    Lamore(LAMOR / EL AMOR)Roberto Rossellini. Itlia / Italia. 1948. VOSE. B/N. 79. DCP. Int. Anna Magnani, Federico Fellini.

    Film compost per dos episodis protagonitzats per Anna Magnani: El milagro, en qu ella simagina que coneix sant Josep i senamora dell, i La voz humana, en qu una dona mant una conversaci telefnica amb el seu examant.

    Film compuesto por dos episodios protagonizados por Anna Magnani: El milagro, en el que ella se imagina que conoce a San Jos y se enamora de l, y La voz humana, en la que una mujer mantiene una conversacin telefnica con su ex amante.

    Chotard et Cie(CHOTARD I COMPANYIA / CHOTARD Y CA.)Jean Renoir. Frana / Francia. 1932. VOSE*. B/N. 85. 35 mm. Int. Fernand Charpin, Georges Pomis, Jeanne Boitel, Louis Seigner, Jane Lory, Louis Tunc.

    Un ambicis comerciant pretn casar la seua filla amb un home ric, per la xica preferix un jove poeta sense treball. El pare acaba aprovant la boda i exigix al seu nou gendre que treballe en la seua botiga, encara que a ell li costa adaptar-shi.

    Un ambicioso comerciante pretende casar a su hija con un hombre rico, pero la chica prefiere a un joven poeta sin trabajo. El padre acaba aprobando la boda y le exige a su nuervo yerno que trabaje en su tienda, aunque a l le cuesta adaptarse.

    Jean Renoir

    Ds 28 febr / 18.00 h Dg 1 mar / 20.00 h

    La gran ilusinLA GRANDE ILLUSIONJean Renoir. Frana / Francia. 1937. VOSE. B/N. 115. DCP. Int. Jean Gabin, Erich von Stroheim, Pierre Fresnay, Marcel Dalio.

    Un capit, un tinent i el fill dun banquer jueu, presoners de guerra en un camp alemany, preparen amb illusi la seua fugida.

    Un capitn, un teniente y el hijo de un banquero judo, prisioneros de guerra en un campo alemn, preparan con ilusin su fuga.

  • 36

    La Primera Guerra Mundial i el cine

    Dc 25 febr / 20.00 hAcompanyament musical al piano a crrec dArcadi Valiente. Acompaamiento musical al piano a cargo de Arcadi Valiente.

    Sessi 3 EFG1914:

    La vida quotidianaSESIN 3 EFG1914: LA VIDA COTIDIANAMuda rt. cast. 93. DCP.

    Mdi macht Krieg (MDI FA LA GUERRA). Oskar Einstein. Alemanya. 1917. B/N. 9

    Primera Comunin de la nia Ester del Fresno. Espanya. 1914. B/N. 4

    Ijsfeest te Gouda (FESTA DEL GEL A GOUDA). Holanda. 1917. B/N. 5 [Gudbrandsdalen og stevne p Lillehammer] (REUNI DE LA UNI DE GRANGERS A LILLEHAMMER). Hans Berge. Noruega. 1916. B/N. 6

    Grube Cecilie (MINA CECILIA). Alemanya. 1917. B/N. 14 [Hvalfangst, Landstasjon, ca. 1915] (ESTACI BALENERA, ca. 1915). Noruega. 1915. B/N. 930

    Artiestenzomerfeest (FESTIVAL ARTSTIC DESTIU). Holanda. 1916. B/N. 2

    Mooi Holland (BONICA HOLANDA). Willy Mullens. Holanda. 1917. B/N. 8

    Resistere! (RESISTIR!). Itlia. 1918. B/N amb tints. 9 Reklame op straat (ANUNCIS ALS CARRERS). Holanda. 1917. B/N. 5 [Boda elegante]. Espanya. 1918. B/N. 2 Madrid, las tardes del Retiro. Espanya. 1915. B/N amb tints. 2 Womens Royal Air Force. Regne Unit. 1918. B/N. 11 Bellevue Nordstrand: 20 Oktober 1918. Noruega. 1918. Color. 6

    Esta sessi oferix imatges tant de pasos en guerra com dels neutrals. Dels pasos combatents, podem veure la vida diria de les dones que treballen en les fbriques darmes, la propaganda a qu estava sotmesa la poblaci o xiquets que juguen a la guerra. Dels pasos no belligerants, hi ha tranquils passejos per la ciutat, jocs, esports, festivals artstics, bodes i comunions i publicitat als carrers, a ms de reportatges sobre el mn del treball.

    Esta sesin ofrece imgenes tanto de pases en guerra como de los neutrales. En los pases combatientes podemos ver la vida diaria de las mujeres que trabajan en las fbricas de armas, la propaganda a la que estaba sometida la poblacin o nios que juegan a la guerra. En los pases no beligerantes hay tranquilos paseos por la ciudad, juegos, deportes, festivales artsticos, bodas y comuniones y publicidad en las calles, adems de reportajes sobre el mundo del trabajo.

  • 37

    Bsics Filmoteca

    Dj 26 febr / 19.00 h Bsics Filmoteca: Quentin Tarantino. Presentaci i colloqui a crrec dEduardo Guillot, crtic cinematogrfic. Entrada gratuta amb carnet destudiant. Bsicos Filmoteca: Quentin Tarantino. Presentacin y coloquio a cargo de Eduardo Guillot, crtico cinematogrfico. Entrada gratuita con carnet de estudiante.

    Ds 28 febr / 20.15 h

    Jean Renoir

    Dv 27 febr / 20.00 h Dg 1 mar / 18.00 h

    Jackie BrownQuentin Tarantino. EUA / EEUU. 1997. VOSE. Color. 150. 35 mm. Int. Pam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Foster, Bridget Fonda, Michael Keaton, Robert De Niro.

    Jackie Brown s una hostessa que fa de correu per a un mafis. Un dia s sorpresa en la duana i acusada de trfic de drogues i evasi de capital. Noms podr evitar lingrs en la pres si ajuda la policia a arribar fins al mafis.

    Jackie Brown es una azafata que hace de correo para un mafioso. Un da es sorprendida en la aduana y acusada de trfico de drogas y evasin de capital. Solo podr evitar su ingreso en prisin si ayuda a la polica a llegar hasta el mafioso.

    El crimen del Seor LangeLE CRIME DE MONSIEUR LANGEJean Renoir. Frana / Francia. 1935. VOSE. B/N. 80. DCP. Int. Jules Berry, Ren Lefvre, Odette Florelle, Henri Guisol, Nadia Sibirskaia, Maurice Baquet.

    Quan el cap duna impremta, un pocavergonya que acumula deutes, fuig per a escapar dels seus creditors, els seus empleats, que el creuen mort, decidixen crear una cooperativa per a tirar endavant lempresa.

    Cuando el jefe de una imprenta, un caradura que acumula deudas, huye para escapar de sus acreedores, sus empleados, que le creen muerto, deciden crear una cooperativa para sacar adelante la empresa.

  • 38

    CollaborenCOLABORAN

    Instituto Polaco de Cultura, Fundacin Przestrzen Wsplna (Cine polons contemporani), Noucinemart (Estrena Jauja), Cine por venir, Las Naves (Las cartas de Patino), Cartelera Turia (Turia 50 aniversari), Filmoteca Espaola (EFG1914, Jean Renoir, La classe obrera en el cine), Caimn Cuadernos de Cine (Bsics Filmoteca), Donostia Kultura (La classe obrera en el cine), EFG 1914 (EFG1914).

  • 39

    AgramentsAGRADECIMIENTOS

    Estrena Jauja Carlos R. Ros, Viggo Mortensen

    Cine polons contemporani Joanna Matyjasiak

    Jean Renoir Catherine Gautier, Cristina Bernldez

    La classe obrera en el cine Josemi Beltrn, Alfonso Lpez

  • 40

    Sala Luis G. BerlangaLa Filmoteca CulturArts GeneralitatTel. 963 539 300 / [email protected]. Rialto Plaa de lAjuntament, 17 Valncia

    Entrada general 1 sessiEntrada general 1 sesin Carnet destudiant, Carnet Jove, Targeta Club Fnac, jubilats, aturats, discapacitats i grupsCarnet de estudiante, Carnet Joven, Tarjeta Club Fnac, jubilados, parados, discapacitados y grupos Abonament 10 sessions Abono 10 sesiones

    ivac.gva.es

    Fitxes completes, programaci actualitzada i ms informaci sobre els cicles i lIVAC en el nostre web.Fichas completas, programacin actualizada y ms informacin sobre los ciclos y el IVAC en nuestra web.

    2

    1

    15