Top Banner
Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras 1 Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras Sessió 3 Fòrum Missatges Wiki
16

Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Jul 25, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

1

Explorar el Campus Moodle

a l’Ensenyament de Medicina

B. Torres i R. Zaborras

Sessió 3

• Fòrum

• Missatges

• Wiki

Page 2: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

2

Fòrum 1. Afegir un fòrum al curs Per afegir un fòrum al curs activem l’edició i al desplegable Afegeix una activitat seleccionem Fòrum.

Ara entrem a una pàgina on podem triar el tipus de fòrum i especificar les seves preferències. veure’m algunes d’aquestes possibilitats.

Page 3: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

3

Al desplegable Tipus de fòrum podem escollir entre quatre opcions: a) L’opció Fòrum estàndard per a ús general permet crear un fòrum obert en el qual tothom hi pot participar i iniciar un nou tema en qualsevol moment. És la millor opció per generar fòrums de consulta i/o debat a l’aula on volem que tots els estudiants hi puguin participar. Podem associar un d’aquests fòrums a una activitat concreta, per exemple la realització d’una tasca, la lectura d’un article... per a que els estudiants de forma lliure o guiada pel professor/a discuteixin entre ells sobre els temes tractats. També és una opció molt útil si volem generar un fòrum general del nostre curs. b) L’opció Cada persona envia un debat ens crea un fòrum on cada persona pot enviar un nou tema de debat (i tothom pot enviar-hi respostes). És útil quan volem que cada estudiant iniciï un debat, centrat per exemple en les seves reflexions sobre un tema que hem proposat a l’aula i que la resta de companys hi puguin contestar. c) L’opció Un debat simple permet parlar d’un únic tema. És una opció útil per debats breus i enfocats.

d) L’opció Fòrum de preguntes i respostes permet al professor/a enviar preguntes, que seran l’inici d’un debat, i que els estudiants hi responguin. Els estudiants poden veure les respostes dels seus companys només després d'haver enviat la seva resposta. Al desplegable Imposeu que tothom estigui subscrit podem seleccionar si volem o no que els nostres estudiants estiguin subscrits al fòrum i en quines condicions.

Si estem subscrit a un fòrum rebrem una còpia dels missatges que s’hi enviïn a la nostra bústia. Recordem que des del perfil d’usuari tant els estudiants com els professors podem escollir si volem estar o no subscrits automàticament a un fòrum (opció Subscripció automàtica al forum). Si al desplegable seleccionem Sí, per sempre obliguem als estudiants a estar subscrits al fòrum, independentment del que ells hagin triat al seu perfil d’usuari. Aquesta opció ens pot interessar per exemple quan configurem les preferències del Fòrum de noticies que Moodle ens proporciona per defecte a l’aula. En aquest Fòrum només hi pot

Page 4: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

4

escriure el professor/s i els estudiants només tenen el privilegi de lectura. Donat que és l’espai des d’on organitzarem la nostra docència ens pot interessar que tos els estudiants rebin sempre una còpia dels nostres missatges. Si escollim l’opció Sí, inicialment deixem la llibertat a l’estudiant de subscriure’s o no al fòrum. Quan l’estudiant entri al fòrum trobarà a la pantalla inicial (a l’angle superior dret) l’opció de subscriure’s o no al fòrum:

Al despleglable Voleu fer el seguiment de missatges llegits en aquest fòrum, tenim tres opcions: Opcional, Inactiu, Actiu.

a) Si seleccionem Opcional (opció que apareix per defecte) els estudiants poden activar o desactivar el seguiment com i quan vulguin. Recordem que des del perfil d’usuari tenim l’opció Seguiment dels fòrums que ens permet triar si fer o no aquest seguiment.

b) Si seleccionem Actiu el seguiment sempre està actiu.

c) Si seleccionem Inactiu el seguiment no està mai actiu.

Page 5: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

5

Tenim encara un cinquè tipus de fòrum que nosaltres no podem generar. Moodle ens proporciona, com vam veure, un fòrum per defecte al nostres cursos el que anomena Fòrum de notícies.

Si activem l’edició i cliquem a la icona de la mà podem veure les característiques d’aquest fòrum. Ara s’obra una pantalla on tenim les mateixes opcions que em vist anteriorment, a excepció del Nom que apareix per defecte com a Fòrum de notícies (podem canviar aquest nom si en preferim d’altre) i el Tipus de fòrum: Fòrum de notícies, que en aquest cas no ens dóna opcions de canvi. Aquest fòrum, com vam veure, té la particularitat que només el professor/a hi pot escriure. Els estudiants només poden llegir els missatges que hi trametem però no poden enviar-hi cap missatge.

Page 6: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

6

2. Com enviar i visualitzar els missatges

El primer pas a seguir per entrar a un fòrum, tant per llegir-ne el missatges com per escriure-hi és fer clic sobre el seu nom a la pantalla inicial. Ara entrarem a una nova pantalla on podem veure una taula amb llistat de missatges enviats prèviament que inicien un nou tema de debat. Si voleu encetar un nou tema només cal que feu clic a Afegir un nou tema de debat.

Page 7: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

7

Ara podeu escriure el vostre missatge i enviar-lo fent clic a Envia al fòrum. Si el que voleu llegir el contingut d’un missatge heu de fer clic sobre el seu nom. Ara s’obra el missatge Ara podeu veure el seu contingut i podeu respondre fent clic a Contesta. Com en el cas anterior, un cop escrit el missatge cliqueu a Envia al fòrum.

Page 8: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

8

Quan obrim un missatge a la part superior de la pantalla trobem un desplegable que ens permet visualitzar els missatges de resposta segons 4 ordenacions.

Si el que volem és poder seguir el fil de la discussió podem triar l’opció Visualitza les respostes abreujades, seguint el fil de la discussió o l’opció Visualitza les respostes escalonades, ja que ambdues ens permetran veure en una estructura en arbre les respostes donades al missatge inicial i també aquelles respostes donades a missatges que es troben dintre del fil.

Page 9: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

9

Missatges

Moodle ens proporciona un sistema de missatgeria interna que ens permet intercanviar missatges privats amb els nostres estudiants o altres usuaris del Campus Virtual UB. Si els dos usuaris es troben connectats, organitzarà els missatges com una conversa. Tal com vam veure, podem incorporar diferents bloc laterals al nostre curs. Per això hem d’activar l’edició i anar al bloc d la secció de la dreta, denominat Bloc: Si fem clic al despeglable podem incorporar nous blocs al nostre curs. Obrim el desplegable i seleccionem l’opció Missatges.

Ara es fa visible un nou bloc a l’aula des del que podrem veure si tenim o no algún missatge pendent Si en aquest bloc fem clic a Misssatges... podrem configurar la nostra missatgeria.

Page 10: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

10

Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes. La pestanya Contactes és com una agenda personal. Estarà buida fins que nosaltres li incorporem els nostres contactes. Per fer-ho (tal com s’indica a la pròpia pantalla) hem de clicar a la pestanya Cerca:

Des d’aquí podem cercar qualsevol usuari del Campus Moodle UB, escriure-li i incorporar-lo a la nostra agenda de contactes.

Page 11: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

11

Un cop localitzat l’usuari se’ns obre la següent pantalla: Si ara fem clic sobre el nom de la persona s’obra una segona pantalla des d’on podem escriure a aquesta persona: També des d’aquesta pantalla tenim tres opcions:

Afegir contacte, que ens permet incorporar la persona a la nostra llista de contactes.

Bloca contacte, que ens permet bloquejar els missatges d’aquest usuari de manera que no ens pugui escriure.

Històric de missatges, que ens permet veure l’historial del missatges intercanviats amb aquesta persona.

Page 12: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

12

Des de la pestanya Paràmetres podem especificar els paràmetres de la nostra missatgeria. Podem des d’aquí, per exemple, escollir si rebre o no una còpia dels missatges interns rebuts a la nostra bústia personal, per defecte, sempre rebrem una còpia. Un cop especificats els paràmetre cliquem a Desa els meus paràmetres i ja tenim configurada la nostra missatgeria.

Page 13: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

13

Si hem rebut algun missatge a través d’aquesta missatgeria al bloc Missatges veure’m que tenim un missatge pendent: Si ara fem clic a la icona del sobre s’obrirà una nova pantalla, des d’on podrem respondre a aquesta persona: També des d’aquí podem incorporar-la a l’agenda de contactes, blocar els seus missatges i veure l’històric dels missatges intercanviats.

Page 14: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

14

Wiki

Una Wiki és una eina que ens permet realitzar un document de forma col·laborativa entre vàries persones. Moodle en dóna l’opció d’incorporar una Wiki a l’aula. Podem utilitzar aquest recurs per demanar, per exemple, a un grup d’estudiants que elaborin un document sobre un tema determinat. Poden editar la Wiki modificar-la i guardar-la novament. Al obrir la Wiki es visualitza la última versió del document. Per incorporar una Wiki al curs, hem d’activar l’edició i des del desplegable Afegir una activitat i seleccionar Wiki.

Entrarem a una pàgina on podem donar un nom a la Wiki, fer-ne una presentació i especificar les seves característiques. Un cop desats els canvis, podem accedir a la Wiki des de la pantalla d’inici.

Page 15: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

15

Tant els estudiants com el professor/a poden accedir a la Wiki des de la pantalla d’inici. Per poder escriure a la Wiki cal que seleccionem la pestanya Edit. Ara podem escriure el text que desitgem. La Wiki ens proporciona diferents eines d’edició per donar efectes al nostre text. Un cop introduïts els canvis hem de seleccionar Desa. Un cop desat qualsevol altre persona que accedeixi a la Wiki veurà per defecte l’última versió amb els nostres canvis ja incorporats. De tota forma sempre podem visualitza i una versió anterior. Per això hem de seleccionar la pestanya History i tindrem tot l’historial de la nostra Wiki amb les diferents versions guardades. Si volem recuperar una versió, només hem de seleccionar-la des del seu nom.

Page 16: Explorar el Campus Moodle a l'Ensenyament de Medicina ...diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/34424/4/sessio3.pdf · 10 Veiem que entrem a una pantalla en la que hi ha tres pestanyes.

Explorar el Campus Moodle a l’Ensenyament de Medicina B. Torres i R. Zaborras

16

Ara visualitzem la versió antiga. Si volem que aquesta versió sigui la que es vegi a l’obrir la Wiki en lloc de l’última, ja que, per exemple considerem que és millor, hem de clicar Restore. També podem comparar de forma ràpida dues versions. Primer seleccionem la versió antiga i, un cop fet això, seleccionem la pestanya Dif. Se’ns mostra marcat en color les diferències entre ambdues versions.