Top Banner
ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell : Mitjans i grans de maternal i primer i second de cicle inicial sobretot per la sessió 3. Objectiu general: Realitzar un fresc gegant amb poemes, per la festa de final de curs i per un concurs de poemes, sobre la temàtica dels arbres. Objectius específics : descobrir les llengües, contribuir a l’escriptura de textos, sentir, imaginar i crear. Competències: escoltar i entendre un text llegit per un adult, conèixer un genère textual específic dels textos literaris : els poemes, produir un text que pogui ser escrit o per l’infant o per l’adult, cooperar al sí d’una tasca, realitzar una creació plàstica a la mesura del seu desig. Material: Diversos poemes : R Queneau, L’arbre qui pense ; Lluís Llach, Com un arbre nu ; Pere Figueres, Arbres; Joana Raspall, La rel ; Albert Casamada, Cançó del bosc ( siti: Viu la poesia); La forêt a peur/el bosc té por, Vénus Khoury-Ghata; Lola Casas, Cedre del Líban; Caro albero meraviglioso/estimat arbre meravellós, Vivian lamarque (article escola catalana); Robert Desnos, Il était une feuille. 1era sessió : DISPOSITIU CONSIGNA ACTIVITATS 20mn en col·lectiu Els alumnes són reagrupats en rotllana de cara a la pissarra en què s’ha enganxat fotos de la visita a la Fageda d’en Jordà durant la classe verda. La mestra anota el que diuen els infants sobre un full. Aquest full quedarà penjat dins la classe. . « Mireu les fotos de la nostra visita a la fageda. Què veieu? Què teniu gana d’expressar a propòsit d’aquest bosc? De què us recordeu, amb els vostres ulls, mans i orelles?” Primer recull de les impressions i de les representacions sobre les fotos. Al mateix temps, cada dia i durant tota la durada de la seqüència, poemes en català i en francès sobre la temàtica dels arbres seran llegits o escoltats. Es notarà verbs, adjectius, noms trets d’aquestos poemes. Segona sessió: DISPOSITIU CONSIGNA ACTIVITATS 30mn en col·lectiu Els alumnes són reagrupats en rotllana de cara a la pissarra. Sobre la pissarra s’ha enganxat fulls blancs de mida important per poder anotar el que els alumnes diran. . 1-« A què pensa l’arbre? ». 2-« Mireu què dibuixi. Què representa? Com són les branques? qui hi viu? a què et fa pensa el tronc ? Quina color té?... 1- A partir del poeme d’en Raymond Queneau, l’arbre qui pense, recollir una primera llista de paraules i d’expressions. 2- Dibuixar un esquema sobre el full partint de les arrels, la soca, el tronc, les branques, les fulles i anotar a cada lloc expressions, verbs, noms, adjectius proposats pels infants.
7

ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell

Sep 01, 2019

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell

ESCOLA JOAN AMADE, classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell : Mitjans i grans de maternal i primer i second de cicle inicial sobretot per la sessió 3. Objectiu general: Realitzar un fresc gegant amb poemes, per la festa de final de curs i per un concurs de poemes, sobre la temàtica dels arbres. Objectius específics: descobrir les llengües, contribuir a l’escriptura de textos, sentir, imaginar i crear. Competències: escoltar i entendre un text llegit per un adult, conèixer un genère textual específic dels textos literaris : els poemes, produir un text que pogui ser escrit o per l’infant o per l’adult, cooperar al sí d’una tasca, realitzar una creació plàstica a la mesura del seu desig. Material: Diversos poemes : R Queneau, L’arbre qui pense ; Lluís Llach, Com un arbre nu ; Pere Figueres, Arbres; Joana Raspall, La rel ; Albert Casamada, Cançó del bosc ( siti: Viu la poesia); La forêt a peur/el bosc té por, Vénus Khoury-Ghata; Lola Casas, Cedre del Líban; Caro albero meraviglioso/estimat arbre meravellós, Vivian lamarque (article escola catalana); Robert Desnos, Il était une feuille. 1era sessió : DISPOSITIU CONSIGNA ACTIVITATS 20mn en col·lectiu Els alumnes són reagrupats en rotllana de cara a la pissarra en què s’ha enganxat fotos de la visita a la Fageda d’en Jordà durant la classe verda. La mestra anota el que diuen els infants sobre un full. Aquest full quedarà penjat dins la classe. .

« Mireu les fotos de la nostra visita a la fageda. Què veieu? Què teniu gana d’expressar a propòsit d’aquest bosc? De què us recordeu, amb els vostres ulls, mans i orelles?”

Primer recull de les impressions i de les representacions sobre les fotos. Al mateix temps, cada dia i durant tota la durada de la seqüència, poemes en català i en francès sobre la temàtica dels arbres seran llegits o escoltats. Es notarà verbs, adjectius, noms trets d’aquestos poemes.

Segona sessió:

DISPOSITIU CONSIGNA ACTIVITATS 30mn en col·lectiu Els alumnes són reagrupats en rotllana de cara a la pissarra. Sobre la pissarra s’ha enganxat fulls blancs de mida important per poder anotar el que els alumnes diran. .

1-« A què pensa l’arbre? ». 2-« Mireu què dibuixi. Què representa? Com són les branques? qui hi viu? a què et fa pensa el tronc ? Quina color té?...

1- A partir del poeme d’en Raymond Queneau, l’arbre qui pense, recollir una primera llista de paraules i d’expressions. 2- Dibuixar un esquema sobre el full partint de les arrels, la soca, el tronc, les branques, les fulles i anotar a cada lloc expressions, verbs, noms, adjectius proposats pels infants.

Page 2: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell

Tercera sessió:

DISPOSITIU CONSIGNA ACTIVITATS 40mn en dues parts de 20mn cadascuna. Meitat del grup d’alumnes de la classe per la primera part i alumnes individualment per la segona part de la sessió. 1-Els alumnes són reagrupats en rotllana de cara a la pissarra. D’altres fulls blancs són enganxats. La mestra anota el que diuen els infants sobre etiquetes que disposa sobre grans fulls amb pasta enganxosa per què es pugin desplaçar fàcilment. 2- Per dos el mestre fotografia les frases que agraden els alumnes abans que les tornin a canviar per crear-ne de noves.

1-“sortegeu una paraula. A què us fa pensa? Trobaríeu una paraula que acabi igual? Que comenci igual?” 2- “Cadascú tria paraules i crea una frase que fa riure, o plorar o que és poc habitual i la deixa a terra en un racó de la classe;” Ho podeu fer sol o amb un company. Passegeu-vos entre les frases, intercanvieu i/o afegiu paraules. Quan la frase us agradi, la prendrem en foto.” 3- “trieu tres frases que adjunteu per crear un poeme.”

1- Els infants sortegen a l’atzar paraules recollides en la sessió una i dos. El mestre escriu o infants ells mateixos en funció de llur edat sobre un full i s’endreça les paraules trobades dins les capces: Paraules per associacions d’idees, paraules que comencen pel mateix so, paraules que acaben pel mateix so. 2- Amb totes aquestes paraules, es demana d’escriure frases que agraden, que fan riure, que fan plorar, que no són habituals. Es dipositen les frases a terra dins la classe i es circula al torn. Tots els infants tenen dret d'agafar paraules per canviar i modificar les frases. Se’ls demana de triar una frase que els agradi per fotografiar-la abans de tornar a canviar-la de nou. 3- Crearan poemes afegint frases juntes una mica a la manera de aikus però sense respectar obligatòriament el nombre de síl·labes.

Quarta sessió: DISPOSITIU CONSIGNA ACTIVITATS 30mn i 5mn quan la pintura sigui seca. Per taller de cinc infants i individual per la foto. Dins el passadís de cara a les fotos de la fageda i a fotocòpies de pintures d’arbres i de bosc. Treball a terra sobre un paper marró que es desenrotllarà a mesura que tots els grups d’infants hauran fet la creació plàstica.

1-“escolteu de nou el poeme d’en Robert Desnos i mireu les fotos i pintures de la fageda.” 2-“Pinteu els arbres sobre el paper sense deixar lloc”. 3-“fes un arbre amb el teu cos”. 4-“enganxa dins la teva creació, on vols, la foto, paraules i a sota el teu poeme”.

1- Reprendre la primera estrofa del poeme d’en Robert Desnos i els fulls en que eren anotades les impressions sobre les fotos de la visita a la fageda (sessió 1) per induir la pintura del bosc. 2- Pintar els arbres. 3- Representar un arbre amb el cos. 4- Inserir la foto de cada infant dins la creació plàstica. 5- Enganxar paraules soles a qualssevol indret del bosc pintat. 6- Enganxar poemes fets pels infants del grup.

Page 3: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell

Avaluació Graella per a cada infant en funció de les competències treballades esmentades a l’inici de la seqüència i actituds (Expressa els seus sentiments, Associa idees a partir de la paraula, participa). Valoració final del treball amb actitud dels companys de les altres classes i dels pares el dia de la festa. Valoració dels poemes que seran enviat a un concurs de poesia organitzat pel Rectorat de l’Acadèmia de Montpeller sobre la temàtica “espai entre realitat i creació imaginària”.

Page 4: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell
Page 5: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell
Page 6: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell
Page 7: ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet ... · ESCOLA JOAN AMADE , classe de Florència Caillis-Bonet Proposta de seqüència didàctica al torn dels arbres Nivell