Top Banner
Efectele activitatilor umane si ale urbanizarii in mediile apelor subterane Tokyo si zonele inconjuratoare 1.Introducere Progresele ştiinţifice şi tehnologice în secolul XX a dus la majorări ale populaţiei la nivel mondial şi a promovat concentrarea rapidă a populaţiei din zonele urbane. In multe orase din Asia, aceasta crestere rapida a populatiei conduce la retrageri excesive de apă subterană, si cauzeaza probleme la scară largă precum tasarea terenului și salinizarea solului. Marile orase japoneze precum Tokyo , Osaka si Nagoya se confrunta cu retrageri mari ale apei subterane ,problem ce au aparut intre 1950 si 1970. Schimbarile ce au loc asupra apelor subterane din marile orase vor fi analizate in acest articol pentru a putea minimiza impactul urbanizarii asupra acestora. 2.Zona studiata Zona Kanto ocupa o suprafata de aproximativ 16.000 km 2 si este localizata in partea centrala a Japoniei. Zona este impartita din punct de vedere topographic in 3 categorii: dealurile sunt distribuite de-a lungul partii de Vest şi de Sud a câmpiei, şi zonele de munte se află pe scară largă în întreaga zonă. Câmpiile sunt situate pe rauri şi, de asemenea, sunt situate de-a lungul liniei de coastă. In intreaga regiune sunt distribuite aproximativ 100 de statii meteorologice. Conform datelor monitorizate la 10 staţii majore, precipitaţiile medii anuale au crescut treptat inca din 1960. 3.Conformatia geologica
4

Efectele activitatilor umane si ale urbanizarii in mediile apelor subterane Tokyo si zonele inconjuratoare

Oct 01, 2015

Download

Documents

Efectele activitatilor umane si ale urbanizarii in mediile apelor subterane
Tokyo si zonele inconjuratoare
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Efectele activitatilor umane si ale urbanizarii in mediile apelor subteraneTokyo si zonele inconjuratoare

1.Introducere

Progresele tiinifice i tehnologice n secolul XX a dus la majorri ale populaiei la nivel mondial i a promovat concentrarea rapid a populaiei din zonele urbane. In multe orase din Asia, aceasta crestere rapida a populatiei conduce la retrageri excesive de ap subteran, si cauzeaza probleme la scar larg precum tasarea terenului i salinizarea solului.Marile orase japoneze precum Tokyo , Osaka si Nagoya se confrunta cu retrageri mari ale apei subterane ,problem ce au aparut intre 1950 si 1970. Schimbarile ce au loc asupra apelor subterane din marile orase vor fi analizate in acest articol pentru a putea minimiza impactul urbanizarii asupra acestora.

2.Zona studiata

Zona Kanto ocupa o suprafata de aproximativ 16.000 km2 si este localizata in partea centrala a Japoniei. Zona este impartita din punct de vedere topographic in 3 categorii: dealurile sunt distribuite de-a lungul partii de Vest i de Sud a cmpiei, i zonele de munte se afl pe scar larg n ntreaga zon. Cmpiile sunt situate pe rauri i, de asemenea, sunt situate de-a lungul liniei de coast. In intreaga regiune sunt distribuite aproximativ 100 de statii meteorologice. Conform datelor monitorizate la 10 staii majore, precipitaiile medii anuale au crescut treptat inca din 1960.

3.Conformatia geologica

Muntii ce incadreaza V si N regiunii sunt formati din roci din perioada Mezozoica si Paleozoica .In timpul procesului de depozitare a acestor sediment,regiunile periferice ale zonei sau inaltat iar cele centrale au coborat datorita miscarilor placilor tectonice,formand o structura asemanatoare unui bazin.

4.Instoria extractiei apelor subterane

Rata de captare a apelor subterane a crescut drastic odata cu cresterea economica in 1950 si 1960. Extragerea excesiva a apelor subterane a cauzat un declin accentuat a puturilor hidraulice ale acviferelor extrase ,lucru ce a produs surpari in acele zone. In plus, cand acviferele care erau limitate pana atunci in Tokyo de E au devenit nelimitate, au inceput sa apara si deficiente de oxigen in masa de aer.Aerul cu deficit de oxygen a migrat dea lngul acviferelor prin constructiile subterane si a provocat decese in randul oamenilor ce locuiau in subsoluri. In uram acestui incident , atat guvernele locale cat si cele nationale au adoptat leg ice impuneau o anumita limita a extractiei apei subterane. In E Tokyo ,rata de extractive in 1960 a fost de mai mult de 400 mm/an in anumite commune. Dupa 1970, rata in aceasta regiune a scazut datorita restrictionarii extractiei iar rata a devenit mai mica de 100 mm/an in1980.Cu toate acestea , volume mari de apa subterana sunt inca extrase cu ajutorul acviferelor. De exemplu,in ultimii ani in regiunea The Further inland ,rata de apa extrasa annual pentru uz casnic,industrial si agricol afost estimate la aproximativ 890 milioane m 3.Recent ,in zona Golfului Tokyo, numaraul pompelor private de diamentru mic ,ce sunt folosite pentru cladiri mari precum mall-uri si hoteluri a crescut.Aceste pompe nu sunt interzise deoarece diametrul lor mic nu se incadreaza in legile impuse de autoritati.Ca urmare, guvernele locale au fost obligate s intensifice standardele de reglementare i monitorizare a ratei de extractive cu ajutorul acestor puturi.

5.Schimbari ce au avut loc in fluxul de extractie al apelor subterane

Aceste diagrame arata fluxul extragerii apelor subterane din N catre S.

In fig. a) este aratata prima distribuire a capetelor hidraulice de acvifer din 1958 si nivelul de folosire al pompelor pentru extragerea apei subterane . In aceasta perioada,capetele hidraulice erau deja afectate de extragerea apei subterane in partea de S,in timp ce in partea de N nivelul extractiei apei subterane era relativ mic.In diagramele b) si d) este aratata distributia pompelor hidraulice in al 2 lea acvifer ,in perioada 1980-2000. Folosirea scazuta a pompelor hidraulice ce a aparut datorita extragerii apelor subterane s-a mutat spre regiunile interioare.Aceasta mutare a aparut datorita extinderii zonei de extractie a apelor subterane si a cresterii extractiei in regiunea de N .

6.ConcluziiArticolul curent descrie istoria pozitionarii spatiale a pompelor de extractie si relateaza schimbarile fluxului apei subterane din regiunea central din zona Kanto. Extractia apei subterane care a suferit o crestere datorata urbanizarii are un impact puternic asupra distributiei pompelor hidraulice si a fluxului apei in regiune.Debitul apelor subterane regionale care a fost constatat iniial a disprut i astazi sunt folosite in parallel atat pompele ce se alimenteaza din apa subterana locala ,cat si chiuvete artificiale. In schimb,de la aproape 50 de ani de la aplicarea legilor referitoare la extragerea apei subterane din zona Golfului Tokyo, nivelul de extractie al acestora e inca in crestere.In aceasta regiune , extractia apelor subterane a afectat structurile subterane iar pe viitor repercursiunile vor fi foarte mari.Rezultatele studiului curent sugereaz c fluxul apelor subterane afectate de urbanizare a schimbat urmatoarele decenii ,chiar si dupa implementarea legilor.Pe de alt parte, recuperarea nivelului apelor subterane induce noi probleme , care afecteaz structurile subterane si induce o cretere a cererii pentruacestora.Prin urmare, pentru a asigura durabilitatea resurselor de ape subterane, mediul in care se fac aceste extractii trebuie continuu monitorizat.