Top Banner
Deelrapportage schoon bouwverkeer Inhoudsopgave 1. Opdracht en voorgeschiedenis 2. De inventarisatie van de bouwvoornemens 3. De inventarisatie van de verduurzamingambities 4. De omgang met bouwverkeer en de bouwplaatsinrichting 5. Interviews over het bouwverkeer en bouwplaatsinrichting 5.1 Rotterdam, 5.2 Vlaardingen, 5.3 Schiedam, 5.4 Krimpen a/d IJssel 5.5 Capelle a/d IJssel 5.6 Barendrecht 6. De controlestelsels voor het bouwverkeer en de bouwplaatsinrichting 7. Vergelijking met het Amsterdamse controlestelsel 8. validatie bouwverkeer bouwproject First 9. Aanbevelingen voor het vervolg 10. Bijlagen 11. Regelgeving omtrent bouwplaatsinrichting 12. Interviews en documentatie 12.1 Rotterdam 12.2 Schiedam 12.3 Vlaardingen 12.4 Krimpen aan den IJssel 12.5 Capelle aan den IJssel 12.6 Barendrecht 12.7 Ridderkerk 13. Het Amsterdamse controlestelsel 1
88

duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Mar 13, 2023

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Deelrapportage schoon bouwverkeer

Inhoudsopgave

1. Opdracht en voorgeschiedenis

2. De inventarisatie van de bouwvoornemens

3. De inventarisatie van de verduurzamingambities

4. De omgang met bouwverkeer en de bouwplaatsinrichting

5. Interviews over het bouwverkeer en bouwplaatsinrichting 5.1 Rotterdam, 5.2 Vlaardingen, 5.3 Schiedam, 5.4 Krimpen a/d IJssel 5.5 Capelle a/d IJssel5.6 Barendrecht

6. De controlestelsels voor het bouwverkeer en de bouwplaatsinrichting

7. Vergelijking met het Amsterdamse controlestelsel

8. validatie bouwverkeer bouwproject First 9. Aanbevelingen voor het vervolg

10. Bijlagen

11. Regelgeving omtrent bouwplaatsinrichting12. Interviews en documentatie12.1 Rotterdam12.2 Schiedam 12.3 Vlaardingen12.4 Krimpen aan den IJssel12.5 Capelle aan den IJssel12.6 Barendrecht12.7 Ridderkerk 13. Het Amsterdamse controlestelsel

1

Page 2: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

1. Inleiding

Dit rapport doet verslag van het deelproject Schoon op Weg, dat is uitgevoerd in opdracht van de Stadsregio Rotterdam.

Op 29 februari 2012 heeft de Stadsregio Rotterdam het Projectplan Schoon op Weg vastgesteld. Het project dat hier beschreven wordt, isop te vatten als een deelproject van het programma Schoon op Weg. Dit deelproject valt binnen het beleidskader van het programma Schoon op Weg, dat zich toelegt op een drastische vermindering van de Co2 en Nox uitstoot door het wegverkeer en dat een 30% beperkingvan de geluidshinder voorstaat. In dit geval is de aandacht gericht op het verminderen van emissies van en het terugbrengen hinder door het bouwverkeer.

Uit eerdere studies1 over bouwverkeer voor de Stadregio Rotterdam bleek hoeveel verkeer bepaalde bouwprojecten genereren en welke reductiemaatregelen er mogelijk zijn en wat voor effect deze hebben op de emissies van Co2, Nox en fijnstof

Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat een goede afstemming tussen gemeentelijke instanties, aannemers en onderaannemers door beide partijen als belangrijk ervaren wordt. Bij grote bouwprojectentrekt de logistieke coördinatie veel belangstelling.

Bovendien blijken maatregelen om het bouwverkeer te versoepelen of zelfs te verminderen gunstig uit te pakken voor de bouwlogistiek en

1 Naar een duurzame Bouwlogistiek 2e fase van het onderzoek naar Bouwverkeeren Luchtkwaliteit in de Stadsregio Rotterdam.

2

Page 3: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

het milieu. Zowel de gemeenten als de bouwers kunnen daar voordeel bij hebben.

Een betere logistiek2 blijkt voordelig voor een bouwer, want dat betekent dat de goederenstroom en het personenverkeer ongehinderd naar de bouw toe kunnen, zodat er geen stagnatie of verstoring van het bouwproces ontstaat.

VoorgeschiedenisDe presentatie van de projecten van de Stadsregio Rotterdam over bouwverkeer en bouwlogistiek vonden goede weerklank de bouwwereld maar ook bij de Rotterdamse Hogeschool, de Technische Universiteiten, TNO en de ingenieursbureaus van de 4 grote steden.3 Bij de regiogemeenten leek dat weerklank minder. De regionale werkgroep milieu had moeite met het plaatsen van een praktische benadering van het bouwverkeer binnen de beleidskaders voor duurzaamheid en milieu. Misschien sluit de recente aandacht voor bouwverkeer en de aangereikte instrumenten nog niet aan de huidige thema’s voor duurzaamheid. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom in de ene gemeente veel aandacht is voor bouwverkeer en de andere niet. Die hoeven niet per se voort te vloeien uit gemeentelijke organisatie en het beleid dat gevoerd wordt, maar kunnen ook te maken hebben met lokale omstandigheden zoals de capaciteit van infrastructuur, de bereikbaarheid en de beschikbare bouwgrond.

Daarom zal bij deze studie naar schoon bouwverkeer gezocht worden naar de relatie tussen het bouwbeleid en de bouwprogramma’s en de stedenbouwkundige setting waarin de bouwactiviteiten plaatsvinden. Hoe vindt de aansturing van bouwprojecten plaats en waaruit zijn verschillen tussen de regiogemeenten te verklaren. En bij dit onderzoek naar het bouwverkeer en bouwplaatsinrichting bij de verschillende gemeente wordt niet alleen gekeken naar de beleidskaders en de gemeentelijke aansturing en de wettelijke kaders, maar ook naar de hoedanigheid van de infrastructuur, de bereikbaarheid, de grootte van de bouwprojecten en de capaciteit van de bouwplaatsen.

2 Verslag eindsymposium naar een duurzame bouwlogistiek RDM Campus Rotterdam 24- januari 20133 De Ingenieursbureaus van Amsterdam en Rotterdam gaan gezamenlijk rekenmodules ontwikkelen voor het voorspellen van het bouwverkeer bij publieke werken, zoals wegreconstructies en tunnelbouw. .

3

Page 4: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Projectopdracht

Bij dit project zijn de volgende doelstellingen gehanteerd: 1. de bouwsector in de regio gericht benaderen en stimuleren om

bouwverkeer te verschonen bij concrete bouwprojecten in de regio;2. met gemeentelijke overheden in de regio compleet en concreet

invulling geven aan verduurzaming van bouw gerelateerd verkeer.3. stimuleren van de borging van de ervaring in verduurzaming van de

eigen bedrijfsvoering (gemeenten en bedrijven)4. het simuleren van duurzame aanbestedingen

In het projectvoorstel zijn de volgende activiteiten op genomen, waarvan de resultaten achtereenvolgens stap voor stap zullen wordenbeschreven.

1. Inventarisatie van de actuele bouwvoornemens en het betrekken van partijen in de regio .

2. Bij de gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Krimpen aan den IJssel,Ridderkerk, Barendrecht en Capelle aan den IJssel zal onderzocht worden hoe zij omgaan met het reguleren van bouwverkeer en de inrichting van bouwplaatsen.

3. Hoe is hun controlestelsel voor de bouwprocessen en het bouwverkeer opgebouwd en hoe functioneert het en wat zijn aansprekende voorbeelden.

4. Wat zij de duurzaamheidambities van deze gemeenten en de betrokken bedrijven.

5. Toepassing van het voorspellingsmodel op de geselecteerde bouwplannen en berekening van de mogelijke besparingen.

6. Inventarisatie van de do’s en dont’s bij de benutting van de bouwplaatsvergunning ter verduurzaming van het bouwverkeer.

7. Aanbevelingen voor het vervolg.

2. Inventarisatie van bouwvoornemens.

De koppeling tussen bouwprocessen, bouwverkeer en duurzaamheid bestaat nog niet lang. Het onderwerp heeft nog niet bij alle regio gemeenten veel aandacht. De bereikbaarheid van de bouwplaatsen en de overlast van het vrachtverkeer wordt niet altijd als een probleem ervaren De omvang van de bouwprojecten, de bereikbaarheid, de afmetingen en de liggingvan de bouwplaatsen bepalen het bouwverkeer en het effect daarvan opde omgeving en het milieu.

4

Page 5: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Van 7 regiogemeenten zijn de bouwvoornemens en lopende bouwprojectenonderzocht om de verschillen tussen de bouwplaatsinrichting en het bouwverkeer te ontdekken. En om te zien hoe het beheer, het gebruik en de impact op de omgeving van het bouwverkeer is.

Maar ook organisatorische reden spelen een rol , immers bouwtoezicht, wegbeheer en duurzaamheid zijn bij verschillende afdelingen ondergebracht. In dit onderzoek zullen de duurzaamheidambities van de verschillende gemeentes onderzocht worden in relatie tot de bouwactiviteiten en de bouwplaatsomstandigheden.

De presentaties van de projecten in opdracht van de Stadsregio Rotterdam over bouwverkeer en bouwlogistiek vonden weerklank bij vertegenwoordigers uit de bouwwereld maar ook bij de Rotterdamse Hogeschool, de Technische Universiteiten, TNO en de ingenieursbureaus van de 4 grote steden.4

De vraag bij dit bereikte instrumenten (nog) niet geheel aan bij eenvigerend beleidsterrein of een reeds bestaande interesse voor dit thema binnen sommige regiogemeenten. Daarom worden in deze studie naar schoon bouwverkeer aanknopingspunten gezocht met het beleid voor- en het toezicht op de bouwactiviteiten, het bouwverkeer en de effecten daarvan op de omgeving. Een gedeelte van deze gemeentelijke taken past nauwgezet binnen wettelijke kaders van het Bouwbesluit, het Bouwstoffenbesluit , de Verkeerswet en de Hinderwet.

Daarin is weliswaar weinig eigen beleidsruimte voor gemeente, maar de bij handhaving daarvan wel. Er is onderzocht een eigen beleidsruimte verschillende gemeente benutten als het gaat om bouwplaatsinrichting, bouwverkeer en duurzaamheid.Hoe is het controlestelsel voor de bouwprocessen en het bouwverkeer opgebouwd en hoe functioneert het en wat zijn de aansprekende voorbeelden. Bij het onderzoek naar de aanpak van bouwverkeer en bouwplaatsinrichting bij de verschillende gemeente zal niet alleen gekeken worden naar de beleidskaders, de gemeentelijke aansturing ende wettelijke kaders, maar ook naar de hoedanigheid van de infrastructuur, de bereikbaarheid, de grootte van de bouwprojecten en de capaciteit van de bouwplaatsen.

4 De Ingenieursbureaus van Amsterdam en Rotterdam gaan gezamenlijk rekenmodules ontwikkelen voor het voorspellen van het bouwverkeer bij publieke werken, zoals wegreconstructies en tunnelbouw. .

5

Page 6: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Er is een rondgang gemaakt langs 7 gemeenten waarbij 22 verschillende ambtenaren en projectleiders van bouwbedrijven geraadpleegd zijn. Dit is niet alleen gedaan om een beeld te krijgen van de gemeentelijke bemoeienis met de bouwprocessen, maar ook om erachter te komen welke stedenbouwkundige en bouwkundige omstandigheden de aanpak beïnvloeden. Uit de interviews5 komt naar voren dat de informatie over de bouwvoornemens en bouwprojecten eenduidig is, maar dat de informatieover wie er bemoeienis heeft met bouwplaatsen en bouwverkeer moeilijke te vinden is. Datzelfde geldt voor de duurzaamheidsambitities. Voor de gemeente als geheel en naar de burgers toe zijn deze goed zichtbaar, maar hoe duurzaamheidambities verwezenlijkt worden bij bouwprojecten en de afwikkeling van (bouw)verkeer is soms onduidelijk. De in het oog lopende bouwvoornemens van Rotterdam zijn vrij algemeen bekend, maar die van de regiogemeenten wat minder.6 Vooral nu de activiteiten in bouw op een laag pitje zijn komen te staan en investeerders geneigd zijn hun plannen op te schorten.

Bij de regiogemeenten treffen we bouw- en sloop activiteiten aan waarbij de gemeente of de semi-overheid zelf opdrachtgever is, zoalsStadskantoren, Zorgcentrum en een Ziekenhuis. Het gaat om bouwprojecten van een omvang en aard dat er extra aandacht nodig kan zijn voor het bouwverkeer. De bouwplaatsen liggenin een stedelijke omgeving en de omvang van het bouwverkeer is zodanig dat hierdoor een aanzienlijke hinder en druk op de afwikkeling van het overige verkeer ontstaat.Om een beeld te geven van de bouwplaatsomstandigheden, het bouwverkeer en de organisatie daaromheen zijn de onderstaande projecten gekozen, waarvan er twee inmiddels gerealiseerd is zijn, maar waarvan de bouw in een eerder stadium gevolgd is. ( Vijverhof)

De bouw van nieuwe woonwijken in Barendrecht (Lagewei en Vrouwenpolder)

De bouw van een nieuwe woonwijk in Ridderkerk (Slikkerveer zuid Oost)

5 Zie de in de bijlagen opgenomen interviews. 6 Door de wettelijke verplichting bouwvoornemens bekend te maken zijn deze steeds overzichtelijk opgenomen in de gemeentelijke websites. Dat is anders gesteld met deduurzaamheids ambities, die bij de ene gemeente wel worden uitgeschreven op het internet maar bij de andere niet.

6

Page 7: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De bouw van een Hoogbouwproject in Rotterdam (First aan het Weena)

de sloop van het Vlielandziekenhuis in Schiedam

de renovatie/ uitbreiding van het Stadhuis en Stadskantoor in Vlaardingen

de sloop en herbouw van het Stadhuis in Krimpen aan de IJssel

Een bouw van een zorgappartementen in Capelle a/d IJssel ( Vijverhof)

Verschillen in bouwprocessen en bouwverkeer.

Kijken we de naar de bouwprojecten van de 7 gemeenten op langere termijn dan zien we een verschil tussen de Noord en de Zuidkant vande Nieuwe Maas, en ook de wijze waarop door de gemeente met het bouwverkeer omgegaan wordt verschilt. . Aan de zuidkant is de ruimte waarin gebouwd kan worden veel groter en lijken er minder problemen met logistiek, bereikbaarheid en hinder voor de omgeving. Het tempo en de omvang van de bouwprojectendie gevolgd zijn voor Barendrecht en Ridderkerk is ook minder groot..Dat wil niet zeggen dat de bouwproductie in deze gemeenten ook minder is dan aan de noordkant. Barendrecht en Ridderkerk beschiktende afgelopen decennia ruim over bouwgrond, en konden meer uitbreidendan de 220 woningen gemiddeld per jaar voor de stadsregio als geheel. Barendrecht heeft in 10-15 jaar zijn inwonertal en woningbestand zo goed als verdubbeld met de bouw Carnisselande en deuitbreidingen ten zuiden van de Middeldijk.

Kerncijfers stadsregio

woningbouw stadsregio

2000 5261932001 5300572002 5348662003 5386282004 5397602005 540839

7

Page 8: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

2006 5445382007 5478192008 5511612009 5534512010 5580222011 562530

aanbouw 2000- 2011 36337

In de Visie op 2025 van de gemeente Barendrecht wordt echter voorzien dat er voor 2025 een eind komt aan de beschikbare bouwlocaties voor uitbreidingen, maar dat naar “inbreidingen” gezocht zal moeten worden.

Veel beschikbare bouwgrond betekent grote bouwterreinen en levert gunstige bouwplaatsomstandigheden. ( Vrouwenpolder 27,5 ha ,Lagewei 25 ha, waarvan nu ca 510 woningen gebouwd of in aanbouw zijn, uiteindelijk 1100 totaal ) Bij gemeenten boven de maas zoals Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam en Capelle is de beschikbare bouwgrond veel schaarser ( en duurder) en is men veel vaker aangewezen of renovatie of sloop en nieuwbouw in de bestaande stedelijke setting.Compact bouwen is daar de enige keus. Dit vraagt uiteraard veel meeraandacht voor de inpassing van sloop of bouwprojecten in de omgeving.

De verschillen in bebouwingsdichtheid van de gemeenten onderstrepen dit beeld.

8

Page 9: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De bovenstaande cijfers slechts gemiddelde waarden aan die overhet gehele oppervlak van de gemeente genomen zijn, oppervlakteninclusief groen,parken, sportvelden, landbouwgrond, kassen en water. Ze geven een indicatie. De werkelijke bebouwingsdichtheid in de dorps en stadskernen ligt hoger. Maarrelatief blijven de verschillen overeenkomen. Bernisse, Brielle, Hellevoetssluis, Westvoorne en Lansingerlandhebben een uitgesproken lage bebouwingdichtheid, ondanks de grote Vinex wijken in Lansingerland. . Terwijl Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Maasluis, Schiedam en Vlaardingen een veel hogere dichtheid hebben. Uit de contacten met de gemeenteambtenaren komt naar voren dat men zich hier wel rekenschap geeft van het effect datbouwverkeer kan hebben op de omgeving.

Barendrecht en Ridderkerk zitten in de middengroep, omdat de afgelopen dertig jaar veel van hun voormalige land en tuinbouwgrond is gebruikt voor nieuwe woonwijken, maar wel voorroyale woonmilieus met een relatief lage bebouwingsdichtheid. De belangstelling voor bouwverkeer blijkt niet groot. Er wordt wel veel aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de gemeenten voor commercieel verkeer. Met grote bedrijfsterreinenals bouwomstandigheden zijn gunstig, met ruime aanvoerwegen engrote bouwterreinen.

9

Page 10: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

In de visie van Barendrecht voor 2025 wordt evenwel aangegeven dat Barendrecht binnen 5 jaar aangewezen zal zijn op inbrei locaties. Rotterdam loopt net als Schiedam tegen het einde aan van de beschikbare bouwgrond binnen de eigen gemeentegrens. De groei van deze steden kan niet anders dan door verdichting. En steedsvaker is men bij grote bouwprojecten aangewezen op de sloop vanbestaande bebouwing. Dat betekent bouwen in een dichte stedelijke pakking, bouwplaatsen met weinig ruimte en krappe toevoerwegen.

Deze verschillen in bebouwingsdichtheid weerspiegelen zich ook de verschillen in aandacht voor het bouwverkeer en de bouwomstandigheden in de duurzaamheid ambities van de regiogemeenten. Opvallend is ook dat de aandacht voor de milieubelasting van het lokale vrachtverkeer ook niet overal even groot is. Schiedam, Rotterdam en Vlaardingen hebben milieuzones ingesteld voorhet vrachtverkeer, terwijl de andere gemeentes het houden bij het aanwijzen van routes voor het vrachtverkeer.Barendrecht heeft een parkeerverbod voor vrachtwagens om het uitzicht vanuit de woningen niet te verstoren.

Maar er blijken nog andere factoren die bouwplaatsen in deze gemeenten doet verschillen: de bereikbaarheid

aanbouw per jaargemiddelde 3303over 15 220

10

Page 11: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

gemeenten: gemiddeld

De duurzaamheidambities van de regiogemeenten. In de gemeentelijke notities die handelen over duurzaamheid wordt meestal de duurzaamheid in algemene zin behandeld; energiebesparingvoor de eigen gebouwen en verduurzaming van het eigen wagenpark of het openbaar vervoer. Ook wil men vrij algemeen een Co2 reductie van40% ten opzichte van 1990. Vaak in dezelfde formulering als de tekstdie de Stadsregio hieraan gewijd heeft. Sommige regiogemeenten werken deze ambities op hun eigen manier verder uit:

Capelle aan den IJssel heeft een elektronisch geleide busdienst: de Parkshuttle opgezet en er zijn elektrische tuktuks, die op afroep beschikbaar zijn.

Krimpen aan den Ijssel Hiermee wil bijdragen aan duurzame mobiliteit. En investeert in goed openbaar vervoer, een regionaal fietsroutenetwerk en parkeervoorzieningen bij OV haltes en stations.

Schiedam omschrijft zijn duurzaamheid ambities aldus; “Duurzaam bouwen betekent dat gebouwd wordt op een wijze en met materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Er wordt zuinig omgesprongen met energie, grondstoffen en afval “ Verder wordt in Schiedam aandacht besteed aan landschappelijke inpassing en het beperken van effecten op de omgeving en de levensduur van een bouwwerk. Om te voorkomen dat gebouwen en hun omgeving snel verouderen, moeten ze op een simpele manier mee kunnenveranderen met de gebruikers. Nadenken over duurzaam bouwen is dus al belangrijk in de startfase van een project. In 2003 is duurzaam bouwen (deels) wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit

Barendrecht stimuleert een aantal praktische maatregelen die bedrijven en bewoners zelf kunnen treffen. “ Wij beschouwen duurzaamheid niet als apart thema, maar als uitgangspunt bij het nemen van beslissingen. Werken aan duurzaamheid kunnen wij niet alleen, maar doen wij graag samen met onze inwoners,ondernemers en partners. Wij stimuleren en dagen hen uit om mee te doen in ons streven naar duurzaamheid.”

11

Page 12: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Energiebesparing in de woning Duurzaamheidkring

Subsidies en leningen voor energiebesparing

Korting bij aanschaf e-fiets of scooter

Oplaadpunten en subsidies elektrische auto’s

Zonnepanelen

Duurzaamheidprijs

Heel wat duurzaamheids maatregelen zijn aantrekkelijk zijn voor het publiek omdat ze ondersteund worden met (landelijke) subsidies. Maatregelen die betrekking hebben op de voorbereiding en uitvoeringvan bouwprojecten in algemene zin komen niet voor.

Duurzaam bouwen staat wel op de agenda als de gemeenten zelf opdrachtgever of beheerder van bouwprojecten. Zoals bij de bouw van een nieuw bedrijventerrein in Ridderkerk, de renovatie en de herbouwvan het Stadhuis en het Stadskantoor in Vlaardingen, de sloop van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, de sloop en herbouw van het Stadhuis in Krimpen.

In Barendrecht is geen sprake van speciale duurzaamheid ambities bijde nieuwe woonwijken Lagewei en Vrouwenpolder. Wel wordt in de ruimtelijke visie op Barendrecht gefocust op duurzaamheid door levensloopbestendig en architectonisch te bouwen, strenge milieu eisen te hanteren en de milieukwaliteit toets toe te passen bij de aanleg van wegen en de aanpassing van de wegenstructuur.

Daarentegen besteedt Barendrecht, veel aandacht aan het op peil houden van de bereikbaarheid van de bedrijfsterreinen. Het economische belang van een goede logistiek wordt stellig onderkend. Voor bedrijven is ongehinderd goederentransport een gunstige vestigingsvoorwaarde. De gemeente wil dan wel het voortouw nemen in milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

In grote lijnen komen de duurzaamheid ambities van Ridderkerk en Barendrecht met elkaar overeen, beide gemeentes beschikken over aantrekkelijke woonmilieus en bedrijfsterreinen met gunstige vestigingsvoorwaarden.

Ondanks de uitgebreide bouwactiviteiten van beide gemeenten in de afgelopen dertig komt is bij de duurzaamheidambities weinig aandacht

12

Page 13: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

voor de bouwprocessen zelf en het effect daarvan op de gebouwde omgeving.

Bij het bouwverkeer lijkt het wel omgedraaid, in plaats van het bevorderen van een goede logistiek, zoals bij de gevestigde transport bedrijven, die het goederenverkeer juist zo min mogelijk hinder te veroorzaken.

Bij het gemeentelijk opdrachtgeverschap voor bouwwerken gaat men soms verder : dan worden in de plannen en bij de aanbesteding nadereeisen gesteld op het gebied van duurzaamheid. Bij de sloop van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam heeft de gemeente nadere eisen gesteld aan hergebruik van sloopmateriaal , overlast en bouwverkeer.

Er blijken duidelijke verschillen in de duurzaamheidambities omtrentbouwprocessen, bouwverkeer en bouwplaatsomstandigheden tussen de Noord- en de Zuidkant van de stadsregio.

3. De omgang met het bouwverkeer en de inrichting van bouwplaatsen.

De verschillen in de aanpak van het bouwverkeer en de inrichting vanbouwplaatsen hebben ook te maken met de verschillende omstandighedenwaarin de bouwprojecten gerealiseerd worden. Bouwverkeer wordt beïnvloed door: De omvang en herkomst van de goederenstroom , het transport , de bereikbaarheid en de capaciteit van de (los) bouwplaats.

Deze logistieke omstandigheden gelden echter niet alleen voor het bouwverkeer, maar ook voor ander goederentransport. We zien dat in gemeentes waar het bouwverkeer geen deel uitmaakt van het gemeentelijk verkeersbeleid, wel de bereikbaarheid van de bedrijfsterreinen, en de bevoorrading van winkelgebieden veel aandacht krijgt. Een goede bereikbaarheid begunstigd de economischeontwikkeling.

De verschillen in logistiek per gemeente en komen gedeeltelijk voortuit het lokale beleid en de omvang van de bouwactiviteiten , maar hebben ook te maken met de historische ontwikkeling.

13

Page 14: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De bereikbaarheid en de infrastructuur aan de zuidkant van Rotterdam. Als we kijken naar Ridderkerk, Ijsselmonde en Barendrecht (en Zwijndrecht) dan zien we dat deze voormalige boerendorpen vanoudsheral profiteerden van hun gunstige ligging ten opzichte van Rotterdam.

Al in 1870 kregen Zwijndrecht, Barendrecht en Ijsselmonde een station dat hen aansloot op de staatsspoorweg Den Haag- Rotterdam- Dordrecht. Enkele jaren later werd het eiland Ijsselmonde door bruggen verbonden met de Hoekse Waard en Voorne Putten. Vanuit het Stieltjesplein in Rotterdam Zuid zorgde een uitgebreid (stoom) tramwegennet voor snel goederen- en personenvervoer. Vooral voor de afzet van tuinbouw en landbouwproducten betekende dit een sprong voorwaarts. Op de gunstig aan een weg en aan het spoor gelegen groente en fruitveiling in Barendrecht wordt een steeds groeiende stroom van producten overgeslagen en in de directe omgeving daarvan vestigen zich fruithandelaren en transportfirma’s.

Wat betreft de landwegen zorgde de Dordtse Straatweg, aangelegd als rijksstraatweg in de Franse Tijd voor een begaanbare (geplaveide) wegverbinding tussen Rotterdam en Dordrecht, met herbergen in Rijsoord en Lombardijen als wisselplaats voor de paardenDaarnaast werden doorgaande wegen op de maasbruggen aangesloten, de Barendrechtseweg op de Barendrechtse brug (1888) en de Groene kruisweg op de Spijkenissebrug.(1903) De HTM onderhield stroomtramverbindingen over deze bruggen vanuit Rotterdam.Van auto- en vrachtwagenverkeer van enige omvang is in deze dorpen pas na de tweede wereldoorlog sprake. Met de Marshall hulp komt een stroom gemechaniseerde landbouwwerktuigen en vrachtwagens naar Nederland toe. Maar dan worden ook in snel tempo de grindwegen die langs of over dedijken lopen geasfalteerd (macadam) Rond de toevoerwegen naar de Veiling ontstaan de eerste verkeersopstoppingen en ongelukken door de grote stroom landbouwwagens, getrokken door paarden of tractoren,de vrachtwagens, autobussen en de (brom) fietsers.

Niet alleen vanuit economische verkeer zijn er vanoudsher gunstige logistieke omstandigheden in de dorpen in Ijsselmonde , maar ook voor het woonwerk- verkeer.In Ridderkerk vinden veel werknemers van de naastgelegen scheepsbouwindustrie en de Barendrechtse agro-industrie en groente en fruithandel een woonplaats. Daarbij ontstaan in Barendrecht en Zwijndrecht in de omgeving van de stations de eerste forensenwijken.

14

Page 15: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Voorlopig ( Streekplan1928) is zijn de woningen in de stationswijkenbedoeld voor de meer welgestelde burgers. Ze zijn ontworpen door Rotterdamse stedenbouwers aan de hand van de tuinstad gedachte, naar het model van Vreewijk in Rotterdam Zuid. De gunstige spoorverbinding maakt niet alleen Rotterdam en Dordrecht maar ook Den Haag en Breda bereikbaar binnen 40 minuten reistijd.Daarnaast zorgen de gunstige vestigingsvoorwaarden voor een toenemende bedrijvigheid.Barendrecht beschikt inmiddels over Coöperatieve Veiling, aansluitend op het rangeerspoor.

In het tijdsbestek van een halve eeuw groeien deze oude dorpen van ca. 5000 inwoners tot bijna 50.000 inwoners. Halverwege de jaren zestig is de naoorlogse wederopbouw van Nederland op zijn hoogte punt. Het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nederland is inmiddels inruim tien jaar verdubbeld. Men kan zich ineens ongekende zaken veroorloven: woningen met voor ieder gezinslid een eigen kamer komenbinnen bereik van velen. De geboortegolf vanaf 1946 levert 6 jaar later ongekende aantallen scholieren op, die weer behoefte hebben aan scholen sportaccommodaties en zwembaden.

De bouwplaatsomstandigheden.

De bouw van gebouwen en woningen gaat in de jaren zestig over van traditioneel gemetselde draagmuren met houten vloeren naar casco’s van betonsteen of kakzandsteen draagmuren en elementen van holle bouwsteen met betonribben. In de wijk Wezelveen, die in 1966 in aanbouw is in Zwijndrecht, wordt nog wel geheid met een stoommachineen vindt al het timmerwerk, ook voor de houten vloeren, nog op de bouwplaats zelf plaats. Het bouwmateriaal wordt nog met handkarren over het bouwterrein van 20 ha vervoerd.Het hout en de metalen ( lood, zink, koper) worden opgeslagen in Romneyloodsen, van kantoorachtige bouwketen is evenmin sprake, met luncht tussen de middag in de schaftwagen. De aanvoer van stenen, kalk en cement gaat per vrachtwagen van 10-15 ton. De aanvoer gaat steeds per bouwblok van 4 of 5 woningen. Hetbouwterrein is niet omheind en de stapels van 5000 tot 7000 stenen blijven wekenlang onaangeroerd, tot ze verwerkt worden. Wel heeft de dragline voor het grondwerk zijn intree gedaan. Ze worden nog niet zoals nu met speciale trailers aangevoerd, maar maken gebruik van de openbare weg.

15

Page 16: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Tot in de jaren negentig blijven hoogbouwflats ( > 5 lagen) met een volledig betonnen casco een uitzondering aan de zuidkant van Rotterdam. Aan de noord kant is het beeld . Maar er wordt volop geproduceerd, verhandeld, vervoerd en gebouwd. Om de sterke toename van het autoverkeer te verwerken worden allereerst de oude dorpstraten benedendijks vervangen door wegen meteen dubbel rijstroken profiel, geflankeerd door royale fiets- en voetpaden.

De oude dijken, die de polders van het eiland beschermen blijven alleen over voor bestemmingsverkeer en zullen ten slotte vrijwel helemaal van autoverkeer ontdaan worden, om plaats te maken voor recreatieve bestemmingen. Dan komen de vele bewaakte spoorwegovergangen aan de beurt, die worden vervangen door automatische bomen of door ongelijkvloerse kruisingen. De verkeersveiligheidveiligheid wordt verbeterd door alle kruisingen te voor zien van stoplichten. Eind jaren zeventig krijgen ook de aansluitingen op de autosnelwegenA16 , A15 en A29 hun beslag. De Botlekbrug (1955) De Brienenoordbrug(1964), De Calandbrug, ( 1969) en De nieuwe Willemsbrug (1981) zorgen voor een betere ontsluiting, maar worden al snel overbelast door het aanstormde verkeer. Nu zijn de tunnels aan de beurt : De Drechttunnel ( 1961-1977) De Heijennoord tunnel (1969, met 2e tunnelbuis in 1999) De Kiltunnel ( 1969) De Botlektunnel. De Beneluxtunnel 1969 met 2e tunnelbuis in2002). Dagelijks passeren er 130.000 voertuigen door de Beneluxtunnel. Maar de stroom auto’s blijf aanzwellen en dat wordt de Brienenoordbrug alweer te veel, zodat deze in tussen 1986 en 1990 een verdubbeling kreeg, die toereikend is voor 250.000 voertuigen per dag. Niet voor niets wordt de periode tussen 1955 en 1975 de tweede transportrevolutie in Nederland (en West – Europa) genoemd. Om de Ruit rond Rotterdam nog optimaler te laten functioneren wordener uitgestrekte verkeersknooppunten met ongelijkvloerse kruisingen aangelegd, te beginnen bij het Kleipolderplein tussen de A13 en de A20 in 1960. Een landelijk spektakel voor die tijd.

Daarna gaat het snel : Het Beneluxplein, het Vaanplein en tenslotte het gigantische verkeersplein Ridderkerk. ( 600-700 miljoen) . Er ismisschien geen eiland, waar de infrastructuur zo ingrijpend op de schop ging, en nog gaat als het eiland IJsselmonde

16

Page 17: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De miljarden investeringen in de infrastructuur aan de zuidkant van Rotterdam begunstigen niet alleen de bereikbaarheid en de economieënvan de gemeenten Rhoon, Barendrecht, Ridderkerk, Hendrik Ido Ambachten Zwijndrecht, maar ook de bouwnijverheid en de werkgelegenheid in de bouw zelf. De gemeentelijke bedrijfsterreinen en voorzieningen profiteren van een bereikbaarheid, die elders in het land nauwelijksgeëvenaard wordt.

De ontwikkeling van de bouw in IJsselmonde

De naoorlogse uitbreidingen De ontwikkeling van de scheepsbouw in Ridderkerk en de industrie in Barendrecht vlasfabriek, beschuitfabriek, fietsenfabriek, meubelfabriek) samen met het toenemende forensisme zorgen vanaf de jaren dertig voor een geregelde aanwas van het woningbestand. In Ridderkerk en Bolnes worden arbeiderswoningen gebouwd in de buurt van de scheepswerven en metaalindustrie. In Oost-Barendrecht ontstaat een forensenwijk van middenstandswoningen in de buurt van het station. De nieuwe buurt en wijken werden steevast uitbreidingengenoemd.

De bouwmethoden Naar schatting ging het om 50 woningen per jaar, vaak in rijtjes van4 of 5 woningen naast elkaar. Het gaat hier om traditionele woningbouw, met houten vloeren die gedragen worden door gemetselde muren, houten kappen en de fundering op staal ( zonder palen ) De metsel steigers zijn van hout, de stenen worden zonder hulpmiddelen naar boven gebracht en de specie wordt uit papieren zakken van 50 kgaangemaakt in houten mortelkuipen. Begin jaren zestig doen bouwliften en betonmixers hun intree.

De materiaalstroom De riolering is aangesloten op een sceptic tank, hetgeen de gemeenteeen hoofdriool uitspaart. Met het oprichten van dit soort woningen is ongeveer 60 tot 70 ton materiaal gemoeid. Als we er vanuit gaandat de platte aanhangwagens ongeveer 3-4 ton tegelijk konden vervoeren waren er voor 50 woningen 1500 leveranties nodig, en dat betekent bij een bouwtijd van 70 weken circa 40 ritten per week, maximaal 7 tot 8 ritten per dag.

De transportmiddelenBehalve voor het zand, grind en de straatklinkers worden er (nog) geen vrachtwagens gebruikt. Het meeste bouwmateriaal wordt vervoerd met handkarren en kruiwagens. De platte wagens getrokken door

17

Page 18: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

paarden of een enkele tractor. Voor elke locatie wordt een tijdelijke bouwweg aangelegd Die zijn meer dan genoeg voorhanden in deze dorpen waarvan nog 50% van de beroepsbevolking doende is met delandbouw en tuinderij.

De capaciteit van de bouwplaats. Door de beperkte capaciteit van de dorps en dijkwegen, die toen al intensief gebruikt werden voor het landbouwverkeer, de langdurige stops voor spoorwegovergangen of de geopende maasbruggen waren er zeker beperkingen aan de toevoer van bouwmaterialen. Overige logistieke problemen zijn er eigenlijk niet, behalve dan datde bouwterreinen zo groot zijn , dat ze moeilijk te beschermen zijn tegen het vandalisme van die tijd, dat bestond uit hutten bouwen en vuurtje stoken. Afrastering was er niet. Er worden bewakers ingezet,ook omdat kinderen gevaar liepen in de putten ongebluste kalk terecht te komen.

Niet ver daarvandaan worden in de jaren vijftig aan de zuidkant van Rotterdam de grote stadsuitbreidingen Pendrecht en Zuidwijk gebouwd.De wijken zijn modern opgezet, de oude polderverkaveling met zijn smalle dijkjes en slootjes maakt plaats voor een rechthoekig wegenstelsel, met hoofdontsluitingswegen, wijkontsluitingswegen, buurtwegen en woonstraten. Deze woningbouw wordt gezien als het nieuwe bouwen, waarbij de bouwmethoden op industriële grondslag rusten, met zoveel mogelijk fabricage en gemechaniseerde verwerking. Het bouwtempo gaat hierdoor omhoog, maar dat betekent ook dat de aanvoer van bouwmateriaal in een hoger tempo moet plaatsvinden en dat de capaciteit van de bouwplaats om die materialen te verwerken moet worden vergroot. De massa van de 4, 8 of 12 hoog flats, die uitgevoerd worden met betonnen wanden en systeemvloeren gaat omhoogvan 70 naar ca 130 ton. Fundering op palen wordt nu standaard. De heimachines gaan nog wel op stoom, maar voor de rest zijn er weinig nostalgische elementen meer te vinden in de bouw. Transport per vrachtwagen is inmiddels ingeburgerd. Torenkranen, bouwliften en stalen steigers zorgen voor het bouwen in de hoogte.

De vervoerscapaciteit neemt toe tot 10 a 15 ton per vracht. Om alle materialen voor een woning van 130 ton te leveren zijn 30- 40 leveranties nodig. Het personeel komt met de bromfiets of met een volkswagen busje van ca 7 personen. Het bouwverkeer voor een projectmet flatblokken van in totaal 200 woningen, dat in 50 weken gebouw wordt komt uit op ca 120 ritten per week, 25 per dag. Door de grote

18

Page 19: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

openruimtes tussen de flats blijft de capaciteit van de bouwplaats voldoende. Aanzienlijk meer dan bij de traditioneel gebouwde uitbreidingswijkenvan Ridderkerk en Barendrecht.

Aanpak In het projectvoorstel zijn de volgende activiteiten op genomen, waarvan de resultaten achtereenvolgens stap voor stap zullen wordenbeschreven.

8. Inventarisatie van de actuele bouwvoornemens en het betrekken van partijen in de regio .

9. Bij de gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht en Capelle aan den IJssel zal onderzocht worden hoe zij omgaan met het reguleren van bouwverkeer en de inrichting van bouwplaatsen.

10. Hoe is hun controlestelsel voor de bouwprocessen en het bouwverkeer opgebouwd en hoe functioneert het en wat zijn aansprekende voorbeelden.

11. Wat zij de duurzaamheidambities van deze gemeenten en de betrokken bedrijven.

12. Toepassing van het voorspellingsmodel op de geselecteerde bouwplannen en berekening van de mogelijke besparingen.

13. Inventarisatie van de do’s en dont’s bij de benutting vande bouwplaatsvergunning ter verduurzaming van het bouwverkeer.

14. Aanbevelingen voor het vervolg.

Het bouwverkeer en het effect daar van op de omgeving.

Bij de studies die hieraan vooraf gingen werd de vraag gesteld of het bouwverkeer en de verkeersoverlast die daaruit voortvloeit in deStadsregio Rotterdam voldoende relevant is om rekening mee te houden in het gemeentelijk beleid. Omdat het bouwverkeer 10 tot 20% uitmaakt van het totale vrachtverkeer en daarmee voor eenzelfde deel verantwoordelijk is voor de C02 emissies, leek dit zo te zijn. Nu we nader inzoomen op grote bouwlocaties binnen de regio moeten we die vraag opnieuw beantwoorden.

19

Page 20: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Er zijn plaatselijk grote verschillen in de transportcapaciteit en de capaciteit van de bouwplaatsen om de aanvoer van bouwstoffen en bouwmaterialen te verwerken. te verwerken. Dit verklaart ook dat sommige regiogemeenten weinig problemen zagen in het bouwverkeer, omdat dit nauwelijks belasting leek op te leveren voor de omgeving en het overige wegverkeer. In gemeenten meteen historische binnenstad of met een dichte stedelijke bebouwing worden de problemen met bouwverkeer

Om de grens op te zoeken van bouwlocaties waarbij zich wel en waarbij zich geen problemen voordoen is een studie verricht naar de toevoerwegen, de transportcapaciteit en de bouwplaatsomstandigheden.Hierbij zullen de kwaliteit van de toevoer wegen, de bebouwingsdichtheid, de transportbewegingen en de obstakels in de omgeving in ogenschouw genomen worden.

De stelling dat het bouwverkeer tot 25% van de C02 emissies kan veroorzaken gaat als we inzoomen op de afzonderlijke bouwplaatsen inde verschillende gemeenten niet meer op.

In bijvoorbeeld Barendrecht en Ridderkerk zorgen de grootschalige transportbewegingen vanaf de bedrijven terreinen voor een aanzienlijk klimaateffect. Het effect van dit goederenvervoer op de luchtkwaliteit omgeving is groot. Doordat de transportbewegingen aande periferie van de bebouwing plaatsvinden zijn ze echter weinig waarneembaar. De bebouwde kom en de dorpscentra blijven gespaard vanzichtbare hinder. Omdat deze terreinen een directe verbinding hebben met de A29, de A15 en de A16 gaan deze vrachtwagens al snel op in het geheel van het drukke snelwegverkeer.Maar als we de transportbeweging koppelen aan de bron vanaf het bedrijventerrein, net vanaf de bouwplaats voor het bouwverkeer dan liggen de verhoudingen anders dan 1 op 4.

En gaat het bij de bouwplaatsen om maximaal 25 transportbewegingen per dag, van en naar deze terreinen worden al gauw 25 tot 40 transportbewegingen per uur geteld.

Deze gemeentes kunnen zijn hierover in gesprek te gaan met bedrijven, ondernemers in de duurzaamheidkring. Mogelijk iet voor een Schoon op Weg project ? . De nu geformuleerde duurzaamheidambities zijn vooral gericht op individuele burgers; van oplaadpalen voor de deur tot e-fietsen en energiebesparing aan huis en soms op nutsbedrijven.

20

Page 21: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Juist de transportbedrijven die naast het grossieren in groente en fruit dat ook in C02 doen verdienen niet alleen een uitnodiging voorduurzaamheidkring maar ook aandacht bij de duurzaamheidambities.

21

Page 22: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Bijlage 11 : Regelgeving omtrent de bouwplaatsinrichting

Wilt u tijdelijk een container, steiger of ander voorwerp op de openbare weg plaatsen? Vraag dan een vergunning gebruik openbare weg aan bij de gemeente.

bouwplaats

Wat regelt de vergunning?Een vergunning 'gebruik openbare weg' (ook bekend als bouwplaatsvergunning)is een gemeentelijke toestemming voor het tijdelijk opslaan van voorwerpen op of aan de weg.

22

Page 23: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Bijvoorbeeld het plaatsen van een steiger, een kraan, een bouwkeet, een container, een dixi, een machine maar ook aan materialen en afzettingen (bouwplaatsinrichting) voor werkzaamheden op de weg of aan gebouwen.

Ook heeft u een vergunning nodig als u voorwerpen wilt plaatsen die bedoeldzijn om ter plaatse blijvend te functioneren. Bijvoorbeeld het plaatsen vaneen brievenbus, vlaggenmast, reclamemast, bloembak of ander straatmeubilair.

Met de vergunningverlening wil de gemeente voorkomen dat de tijdelijke plaatsing van het voorwerp:

schade toebrengt aan de weg bomen, het gras en het plantsoen en andere gemeentelijke eigendommen

beschadigt veilig en doelmatig gebruik van de weg hindert het beheer en onderhoud van de weg belemmert het uiterlijk aanzien van de buitenruimte ontsiert gevaar, hinder of overlast oplevert voor omwonenden en weggebruikers de openbare ruimte verontreinigt

Wanneer heeft u een vergunning gebruik openbare weg nodig? Voor het tijdelijk plaatsen van voorwerpen op de weg, heeft u in onderstaande situaties een vergunning nodig:

als u een werkterrein (bouwplaats) wilt inrichten op de weg als u voorwerpen en stoffen langer dan 1 dag op de weg wilt opslaan als u kleinschalige onderhoudswerkzaamheden langer dan 1 dag op de

weg wilt uitvoeren als u een verhuis- of puincontainer langer dan 5 dagen op de weg wilt

plaatsen als u een verhuiscontainer wilt plaatsen die langer is dan 6 meter,

breder is dan 2,5 meter en hoger is dan 2,5 meter als u een container voor sloopafval wilt plaatsen die een inhoud

heeft boven 10 m3 als u met de opslag van roerende goederen een betaald parkeerplaats

in beslag neemt

KostenDe vergunning is (voorlopig nog) kosteloos. Let op, u kunt wel te maken krijgen met bijkomende kosten, zoals: Precariobelasting, Ontheffing parkeerverbod, Schaderegeling Ingraving Rotterdam meer informatie vindt u ook op de pagina Leidingenvergunning

Bepalingen uit het Bouwbesluit over bouw en sloopwerkzaamheden.

23

Page 24: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Bij de afgifte van Bouw en sloopvergunningen (omgevingsvergunningen)moet de aanvrager rekening houden met deze bepalingen.

Artikel 8.2 Veiligheid in de omgeving

Om onveilige situaties tijdens bouw- of sloopwerkzaamheden te voorkomen moeten maatregelen worden getroffen om letsel van personen, of beschadigingdan wel belemmering van wegen, werken of roerende zaken die zich in de omgeving van het bouw- of sloopterrein bevinden, te voorkomen. Bij het voorkomen van letsel gaat het zowel om het voorkomen van letsel van personen op een belendende percelen als om letsel van personen die zich onbevoegd op de bouwplaats bevinden. De veiligheid van het op de bouwplaatswerkzame personeel valt onder de Arbeidsomstandighedenwet. De manier waaropin de praktijk invulling wordt gegeven aan dit artikel zal afhankelijk zijnvan de locatie en de aanwezigheid van bebouwing en mensen in de omgeving daarvan. Dit biedt de benodigde ruimte voor maatwerk en legt de eerste verantwoordelijkheid neer bij diegene die de werkzaamheden uitvoert.

Algemeen

Deze afdeling heeft betrekking op het voorkomen van onveilige situaties of hinder tijdens bouw- of sloopwerkzaamheden.

Artikel 8.1 Aansturingartikel

De functionele eis van het eerste lid , de uitvoering van bouw en sloopwerkzaamheden is zodanig dat voor de omgeving een onveilige situatie of voor de gezondheid of bruikbaarheid nadelige hinder zoveel mogelijk wordt voorkomen, maakt duidelijk dat onder omstandigheden onveilige situaties of hinder niet volledig voorkomen kunnen worden. Het tweede lid bepaalt dat aan de functionele eis van het eerste lid wordt voldaan door toepassing van de voorschriften van deze afdeling.

In het tweede lid van artikel 8.1 vervalt ‘en de krachtens die bepalingen gegeven voorschriften’ [Stb. 2011, 676]. Dit onderdeel van het aansturingsartikel van afdeling 8.1 is overbodig nu de delegatiegrondslag in het derde lid van artikel 8.5 vervalt. De in het derde lid geboden mogelijkheid om bij ministeriële regeling nadere voorschriften te stellen over de bepalingsmethode in het eerste lid is overbodig omdat de in het eerste lid van artikel 8.5 opgenomen prestatie-eis geen aanvulling behoeft.

Artikel 8.2 Veiligheid in de omgeving

Om onveilige situaties tijdens bouw- of sloopwerkzaamheden te voorkomen moeten maatregelen worden getroffen om letsel van personen, of beschadigingdan wel belemmering van wegen, werken of roerende zaken die zich in de omgeving van het bouw- of sloopterrein bevinden, te voorkomen. Bij het

24

Page 25: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

voorkomen van letsel gaat het zowel om het voorkomen van letsel van personen op een belendende percelen als om letsel van personen die zich onbevoegd op de bouwplaats bevinden. De veiligheid van het op de bouwplaatswerkzame personeel valt onder de Arbeidsomstandighedenwet. De manier waaropin de praktijk invulling wordt gegeven aan dit artikel zal afhankelijk zijnvan de locatie en de aanwezigheid van bebouwing en mensen in de omgeving daarvan. Dit biedt de benodigde ruimte voor maatwerk en legt de eerste verantwoordelijkheid neer bij diegene die de werkzaamheden uitvoert.

Artikel 8.3  Veiligheidsplan Geluidhinder

De maatregelen die nodig zijn om aan het gestelde in artikel 8.2 voldoen moeten in een aantal gevallen worden vastgelegd in een bouw- of sloopveiligheidsplan. Het bevoegd gezag bepaalt van geval tot geval of er een bouw- of sloopveiligheidsplan nodig is. Indien voor het uitvoeren van de bouwactiviteit geen vergunning voor het bouwen respectievelijk voor de sloopactiviteit geen melding als bedoeld in artikel 1.26 van dit besluit isvereist is in ieder geval geen veiligheidsplan nodig. In de praktijk betekent dit dat de maatregelen die op grond van artikel 8.2 moeten worden genomen bij de grotere bouw- of sloopprojecten in een veiligheidsplan moeten worden opgenomen. In dit artikel is aangegeven welke maatregelen in ieder geval in het veiligheidsplan moeten worden vastgelegd. Dit betekent dat in ieder geval alle in dit artikel genoemde zaken moeten worden geregeld en dat in het plan is opgenomen hoe het is geregeld. Bijvoorbeeld onder a de afscheiding en afsluiting van het bouw- of sloopterrein: deze afscheiding moet zodanig zijn dat onbevoegden (zoals spelende kinderen) vanhet terrein worden geweerd, zodat hen daar geen ongeval overkomt. Bij de keuze voor een afscheiding wordt gezorgd dat de toegang tot brandkranen en andere openbare voorzieningen, zoals leidingen, niet wordt belemmerd. Omdatlokale omstandigheden kunnen vragen om een lokale afweging biedt artikel 1.29 het bevoegd gezag de mogelijkheid om na een sloopmelding nadere voorwaarden te stellen. Dit zal bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij het slopen in een drukke binnenstedelijke omgeving. Op grond van onderdeel f van dit artikel (8.3) moeten deze aanvullende maatregelen in het sloopveiligheidsplan worden opgenomen. Hetzelfde geldt voor eventuele nadere voorwaarden die door het bevoegd gezag worden opgelegd bij het verlenen van de vergunning voor het bouwen.

In het eerste lid van artikel 8.3 is bepaald dat bedrijfsmatige bouw- of sloopwerkzaamheden zowel op werkdagen als op zaterdag tussen 7:00 en 19:00 uur mogen worden uitgevoerd. Dit is een verschil met het oude eerste lid van artikel 8.4, waar de mogelijkheid om bouw- of sloopwerkzaamheden uit tevoeren afhankelijk was van de hoogte van het geluids-niveau. Met als gevolgdat bouw- en sloopwerkzaamheden die geluid tot 60 dB(A) produceren altijd konden worden uitgevoerd. Ook was niet duidelijk dat de voorschriften alleen van toepassing waren voor bedrijfs-matige bouw- en sloopwerkzaamheden en niet voor de doe-het-zelver. Met het nieuwe eerste lid van artikel 8.3 zijn beide genoemde punten gecorrigeerd. Bovendien was het zonder ontheffing niet mogelijk op zaterdag te werken. Dit is nu ook gewijzigd. Omdat voortaan ook op zaterdag mag worden gewerkt zonder

25

Page 26: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

ontheffing wordt er meer ruimte (tijd) geboden aan de sloop- en bouwbranchevoor het uitvoeren van hun werkzaamheden. In de tabel van het tweede lid ishet maximale geluidsniveau aange-geven, gerekend met een maximale blootstellingsduur in dagen dat de in de tabel opgenomen dagwaarde is bereikt. De definitie van het begrip dagwaarde maakt duidelijk dat het geluid dat geproduceerd mag worden door bouw- of sloopwerkzaamheden moet worden gemeten op de gevel van geluidsgevoelige objecten. Dit is conform deCirculaire Bouwlawaai 2012. Geluid dat in bijvoorbeeld een woning wordt geproduceerd moet voor de toepassing van artikel 8.3 dus worden gemeten op de gevel van de buren en niet bij de woningscheidende wand tussen de woningwaar geluid wordt geproduceerd en de buurwoning. Ook volgt duidelijk uit detabel dat geluid van meer dan 80 dB(A) niet is toegestaan. Op grond van hetderde lid kan het bevoegd gezag ontheffing verlenen van de eerste twee leden. Hierbij is duidelijk aangegeven dat onder alle omstandigheden gebruik moet worden gemaakt van de best beschikbare stille technieken. Overeenkomstig artikel 5.4 van het Besluit omgevingsrecht houdt het bevoegdgezag bij de bepaling van de best beschikbare technieken rekening met de voorzienbare kosten en baten van de maatregelen en met het zogenoemde voorzorg- en preventiebeginsel. Het vierde lid is vergelijkbaar met het oude derde lid. Als het bevoegd gezag met betrekking tot het uitvoeren van de bouw- of sloopwerkzaamheden beleidsregels als bedoeld in titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht heeft vastgesteld dan is er in afwijking van het derde lid geen ontheffing nodig als de werkzaamheden aan die regels voldoen en er tijdig gemeld is. In dergelijke beleidsregels kan zowel worden afgeweken van de tijden waarop gewerkt mag worden, van de dagwaardenals van de maximale blootstellingsduur. Er wordt op gewezen dat het gemeenten vrij staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voorschriften op te nemen voor het niet-bedrijfsmatig bouwen en slopen.

Artikel 8.4 Geluidhinder

Tijdens het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden kan lawaai worden veroorzaakt en daardoor hinder ontstaan voor de omgeving. Tot op zekere hoogte mag van de omgeving worden verwacht dat deze tijdelijke hinder wordtgeduld.

In het eerste lid is het uitgangspunt dat bouw- en sloopwerkzaamheden waarbij het geluidsniveau op enig moment hoger is dan 60 dB(A) in principe moeten worden uitgevoerd op werkdagen tussen 7:00 uur ’s ochtends en 7:00 uur ’s avonds. Wanneer de werkzaamheden binnen de toegelaten periode plaatsvinden mag het geluidsniveau van 60 dB(A) worden overschreden. In tabel 8.4 is aangegeven hoe groot het geluidsniveau dan mag zijn. Daarbij wordt gerekendmet een maximale blootstellingstuur in dagen dat de in de tabel opgenomen dagwaarde is bereikt. Zie artikel 1.1, eerste lid, voor de definitie van het begrip «dagwaarde». De dagwaarde wordt bepaald overeenkomstig de Handleiding meten en rekenen Industrielawaai. Deze handleiding is beschikbaar via de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (www.rijksoverheid.nl). Uit de tabel volgt dat naarmate de bouw- en sloopwerkzaamheden meer geluid veroorzaken, het aantal dagen afneemt waaropdie werkzaamheden mogen worden uitgevoerd. Voor activiteiten die een

26

Page 27: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

dagwaarde veroorzaken van meer dan 60 dB(A) zijn ten hoogste 50 dagen beschikbaar, waarvan maximaal 30 dagen de dagwaarde hoger dan 65 dB(A) mag zijn. Van deze 30 dagen mag de dagwaarde maximaal 15 dagen hoger zijn dan 70 dB(A). De waarde mag maximaal 5 dagen tussen 75 en 80 dB(A) bedragen. Een dagwaarde boven 80 dB(A) is niet toegestaan. In het eerste lid van artikel 8.4 is "in een verblijfsruimte" vervangen door "op de gevel". Met deze wijziging [Stb. 2011, 676] wordt er een onjuistheid gecorrigeerd en ishet voorschrift weer in overeenstemming met de Circulaire bouwlawaai 2010.

Op grond van het tweede lid kan het bevoegd gezag ontheffing verlenen van heteerste lid. Dit kan zowel betekenen dat een (tijdelijke) ontheffing van de maximale dagwaarde wordt verleend als wel dat ontheffing wordt verleend vande verplichting om uitsluitend te slopen en te bouwen op werkdagen tussen 7:00 uur en 19:00 uur. Bij een ontheffing waarbij op werkdagen tussen 19:00uur en 7:00 uur of op zaterdag, zondag of feestdagen mag worden gewerkt moet de bouwer of sloper altijd gebruik maken van de akoestisch gezien bestbeschikbare stille technieken en de meest gunstige werkwijze. Met ontheffing kan dus ook gebruik worden gemaakt van toestellen en installaties die dag en nacht in bedrijf zijn, zoals grondwaterpompen. De meest gunstige werkwijze betekent bijvoorbeeld ook dat bij de uitvoering van de werkzaamheden een bepaalde indeling van het terrein moet worden aangehouden, of een gunstige bouw- of sloopvolgorde gehanteerd, met als doel de geluidsoverlast voor de omgeving zoveel mogelijk te vermijden. Voor werkzaamheden met een dagwaarde van ten hoogste 60 dB(A) is ongeacht het tijdstip van de werkzaamheden dus nooit een ontheffing nodig. Er moet ook in dergelijke gevallen uiteraard rekening worden gehouden met het burenrecht.

Aan artikel 8.4 is onder vernummering een nieuw derde lid toegevoegd, op grondwaarvan zonder ontheffing kan worden overgegaan tot het uitvoeren van bouw-en sloopwerkzaamheden [Stb. 2013, 75]. Hiervoor is het nodig dat de gemeente in kwestie beleidsregels als bedoeld in artikel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht heeft vastgesteld met betrekking tot het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden. In deze beleidsregels kan wordenafgeweken van de in de tabel voor het eerste lid opgenomen waarden. Hierbijwordt opgemerkt dat het wat betreft de dagwaarden en blootstellingsduur uiteraard niet is toegestaan dat de gemeente in deze beleidsregels zwaardere eisen opneemt dan de in tabel genoemde waarden. Er wordt daarbij op gewezen dat ook bij toepassing van deze beleidsregels gebruik moet worden gemaakt van de akoestisch bezien best beschikbare stille technieken en de meest gunstige werkwijze. De gemeente kan in de beleidsregels natuurlijk wel aangeven wanneer daarvan sprake is. Als men gebruik van de mogelijkheid van het derde lid wil maken moeten de werkzaamheden dus binnende randvoorwaarden van de beleidsregels worden uitgevoerd en moet degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren het voornemen daartoe ten minste twee werkdagen voor de feitelijke aanvang van de werkzaamheden aan de gemeente melden. Indien het moment van feitelijke aanvang overeenstemt met de opgavedaarvan in de eventuele sloopmelding of de vergunning voor het bouwen kan de afzonderlijke mededeling twee werkdagen voor de aanvang van de werkzaamheden achterwege blijven. Met dit nieuwe lid wordt het mogelijk de

27

Page 28: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

voor de invoering van het Bouwbesluit 2012 bestaande gemeentelijke praktijkvoort te zetten, en onnodige verzwaring van regeldruk voorkomen

Het vierde lid bepaalt dat de in de tabel opgenomen dagwaarden gelden op de gevel van geluidsgevoelige gebouwen en op de grens van geluidsgevoelige terreinen. Geluidsgevoelige gebouwen zijn zowel woningen als gebouwen die op grond van artikel 1 van de Wet geluidhinder worden aangemerkt als anderegeluidgevoelige gebouwen. Hieronder vallen onder meer onderwijsgebouwen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en medische kinderdagverblijven. Voor hetbegrip «geluidgevoelige terreinen» is eveneens verwezen naar de Wet geluidhinder.

Artikel 8.5 4 Trillingshinder

Naast de geluidhinder als bedoeld in artikel 8.4 kan er ook sprake zijn vantrillingshinder. Het gaat er bij het voorkomen van trillingshinder vooral om dat continue trillingen niet voelbaar mogen zijn. Dergelijke continue trillingen worden doorgaans veroorzaakt door stationaire installaties zoalscompressoren. Bij niet continue trillingshinder valt bijvoorbeeld te denkenaan het aan- en afrijden van vrachtwagens voor het bevoorraden van het bouwterrein en het afvoeren van sloopafval van het sloopterrein. Niet alle bouw- en sloopwerkzaamheden zullen trillingshinder veroorzaken.

Op grond van het eerste lid mogen met bouw- of sloopwerkzaamheden samenhangende trillingen in de aldaar genoemde ruimten niet uitgaan boven de grenswaarden van tabel 4 van de Meet- en beoordelingsrichtlijn deel B, Hinder voor personen in gebouwen 2006, zoals gepubliceerd door de StichtingBouwresearch Rotterdam. Naar verwachting zullen trillingsmetingen slechts sporadisch noodzakelijk zijn omdat de in tabel 4 opgenomen trillingsnormen niet snel overschreden zullen worden. De trillingnormen gelden alleen in dezogenoemde geluidsgevoelige ruimten en in verblijfsruimten (zie artikel 1 van de Wet geluidhinder en artikel 1.1, onderdeel e, van het Besluit geluidshinder). Om te kunnen bepalen wat de trillingsterkte in een gebouw of ruimte is, is het nodig in het gebouw metingen uit te voeren. Als hieraan door de gebruiker geen medewerking wordt verleend en het daardoor niet mogelijk is de trillingsterkte vast te stellen dan kan de gebruiker uiteraard ook geen bezwaar maken tegen trillingshinder.

Op grond van het tweede lid kan het bevoegd gezag ontheffing verlenen van de in het eerste lid bedoelde waarden. Dit kan het geval zijn indien trillingen zoals discontinue, intermitterende of sporadisch voorkomende trillingen (bijvoorbeeld door transportactiviteiten) boven de waarden in tabel 4 uitgaan. Bij het aanpassen van de maximale trillingsterkte kan het bevoegd gezag bijvoorbeeld aansluiten bij de Handreiking industrielawaai envergunningverlening 2005 (www.agentschap.nl).

Artikel 8.6 5 Stofhinder

28

Page 29: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Op grond van dit artikel moeten alle sloopwerkzaamheden, waaronder het transport, het bewerken, laden of lossen van bijvoorbeeld puin en granulaatof andere afvalstoffen, op de sloopplaats zodanig worden uitgevoerd dat stofverspreiding naar de omgeving wordt voorkomen. Er wordt gedacht aan maatregelen zoals afdekking, aanleg van windreductieschermen, nat- of schoonhouden van het terrein en sproeien tijdens het slopen. In artikel 8.6is "sloopterrein" vervangen door "bouw- of sloopterrein" [Stb. 2011, 676]. Hiermee is een onnauwkeurigheid gecorrigeerd.

Artikel 8.7 6 Grondwaterstand

Dit artikel is van belang in verband met de veiligheid van andere bouwwerken rondom bouwputten. Dit is een publiekrechtelijk belang. Het artikel ziet niet op eventuele schade in privaatrechtelijke zin. Het bemalen van bouwputten, leidingsleuven en soortgelijke tijdelijke ontgravingen mag geen gevaar voor de kwaliteit van de funderingen en daarmee de veiligheid van belendingen opleveren. De hoeveelheid aan de bodem te onttrekken water is daarbij doorslaggevend. Zowel voor het mogen bemalen van een bouwput als voor het mogen lozen van het opgepompte grondwater kan een vergunning of melding op grond van de Waterwet nodig zijn.

Artikel 8.7 Veiligheidsplan

Na artikel 8.6 is bij Stb. 2014, 51 een nieuw artikel 8.7, veiligheidsplan,toegevoegd. Voorschriften omtrent het veiligheidsplan waren hiervoor opgenomen in artikel 8.3. In de nieuwe tekst van het voorschrift omtrent het veiligheidsplan is de opzet gevolgd van de indienings vereisten voor het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden. Door de voorschriften met betrekking tot het veiligheidsplan voor zowel bouwen als slopen op één plekop te nemen, en niet meer te spreken van een bouwveiligheidsplan respectievelijk een sloopveiligheidsplan (zie ook de toelichting op onderdeel D) is consistentie gewaarborgd. Dit artikel 8.7 geeft precies aanwaaraan een veiligheidsplan, ter beoordeling van het bevoegd gezag, moet voldoen.

Bijlage 12.2 Schiedam 1e Interview met BWT Schiedam Stadskantoor Geïnterviewde : Arnold Fillekes , bouwinspecteur van de gemeente Schiedam, Onderwerp : de verkeersroutes bij de sloop van het Vlietland Ziekenhuis ( H )aan de Julianalaan te Schiedam.

29

Page 30: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Gemeentelijke organisatie: totaal 635 fte waarvan BWT ca.40 fte.De inrichting van bouwplaatsen en verkeersmaatregelen: afdeling verkeer: Openbare Verlichting(OV) en verkeersregelinstallaties(VRI).

Algemeen geldt dat er een verbod op vrachtverkeer in het centrum van Schiedam is, behalve voor het bestemmingsverkeer.Voor de sloop en bouwwerkzaamheden is een omleidingroute vanaf de A20 zo kort mogelijk naar het bouwterrein gemaakt om het andere verkeer te ontzien.

Deze routes en verkeersmaatregelen zijn hier voorgeschreven bij de handhaving van de sloopvergunning, en zijn ontleend aan het sloopbesluit, dat in het geval van Schiedam iets opgerekt is.Er is voor het vrachtverkeer een speciale opleidingsroute gemaakt : goeddeels om de Burgemeester Knappertlaan heen. (zie kaartje) Voor de zware en de 3m brede vrachtwagens met sloopmachines zijn speciale verkeersregelaars in gezet. Dit wordt niet begeleid door de gemeente, maar door de RDW voor speciale transporten. ( op basis verkeerswet)

30

Page 31: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De RDW schrijft ook de routes van het bouwverkeer door de stad voor. Voorbeelden van speciale maatregelen op de bouwplaats: De handhaving van het woningbouwproject Oranjeburgh Schiedam De situatie voor de nieuwbouw

31

Page 32: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De bereikbaarheid en de veiligheid tijdens de sloop en bouw. Er zijn geen speciale voorzieningen getroffen. Voor het parkeren van werkverkeer konden de parkeerterreinen van het oude Ziekenhuis gebruikt worden. Er is een sloopveiligheidsplan samengesteld door BWT Schiedam zelf.Het bouw en sloopverkeer vond alleen plaats binnen de gebruikelijke werktijden in de bouw, en geen bijzondere transporten in de avond of in hetweekend. Het sloopwerk, dat 12 maanden duurde, is uitgevoerd door VSM sloopwerken BV uit Zoeterwoude. Projectleider dhr. Van Groningen. VSM scheidt bij de bron in 7-8 fracties om te kunnen recyclen: De voorzieningen voor openbare werken waren in dit geval beperkt; alleen deaanpassing van de uitrit van het bouwterrein en de signalering van de omleidingroute.

De logistieke voorzieningen: zijn er in aanbesteding de gewenste logistieke voorzieningen opgenomen? p.m. De verkeersveiligheid : welke speciale voorzieningen worden gevraagd om de bereikbaarheid te garaderen?Op het sloop en bouwterrein zijn de oude toegangswegen van het Vlietland ziekenhuis weer gebruikt als aan en afvoer routes voor het sloopmaterieel en het sloopafval. De bocht bij de in en uitrit vanaf de Knappertlaan (zie rode pijl) is aangepast vanwege de draaicirkels van lange diepladers. Er is geen lastbeperking voor de vrachtwagens, behalve de wettelijk voorgeschreven 10 ton per as. De meeste vrachtwagens hebben een capaciteit van 50 ton, maar soms, bij zwaar materieel gaat dit omhoog tot 80 ton. Het

32

Page 33: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

vrijhouden van uitritten en de aanleg van specile bouwwegen is hier niet van toepassing.

Leefbaarheid en communicatie tijdens de sloop en tijdens bouw: De communicatie met het bestuur, de omwonenden en de bouwers wordt geregeldvia de projectgroep Oranjeburgh. De projectleider P. Hooglugt van de gemeente Schiedam coördineert dit. De bewonersvereniging Schiedam West (www.oranjeburgh) wordt via de projectgroepvergaderingen geïnformeerd. Totnu toe waren er geen klachten. De communicatie rechtstreeks met de slopen vindt plaats via de projectleider VSM; Richard Vermeulen (eigenaar, directeur) Er voor de communicatie met de gemeente buiten de reguliere werktijden een weekend en nachtdienst, die bereikbaar is voor klachten en calamiteiten. Op de site van VSM staat nadere informatie.

De duurzaamheid: Wordt rekening gehouden met het terugdringen van CO2 emissies?

Succesfactoren: kan een zorgvuldige benadering van de omwonenden, de bedrijven, en de betrokken slopers de acceptatie van het project vergroten?p.m. De nu onbeantwoorde de vragen zullen donderdag 6 februari doorgenomen worden met dhr. J.Hofstra.

Contactpersonen: Dhr. Arnold Fillekes, bouwinspecteur gemeente SchiedamDhr. J. Hofstra, afdeling verkeer, gemeente Schiedam

Bijlage 12.2 Schiedam 2e Interview met Jan Hofstra : Afdeling Verkeer & Vervoer gemeente Schiedam Datum: Donderdag 6 februari 13.00 Stadskantoor Schiedam.

Er is op maandag 27 januari al een interview geweest met bouwinspecteur Arnold Fillekes van de gemeente Schiedam. Flip Kolet neemt het verslag door met dhr. Jan Hofstra. Arnold Fillekes heeft samen met hem de sloop van het Nieuwland Ziekenhuis besproken. Ook zijn de bereikbaarheid en de veiligheid tijdens de bouw aan de ordegeweest.

Dit keer komen de bereikbaarheid tijdens de sloop ( bouw) en de aansturing van het bouwproces door de gemeentelijke organisatie aan de orde. Bij het inrichten van de bouwplaats worden nadere eisen gesteld. De routes en de verkeersmaatregelen zijn voorgeschreven vanuit de sloopvergunning en worden gehandhaafd.

33

Page 34: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Bij het regelen van de verkeersveiligheid vraagt de gemeente om het inzetten van verkeersregelaars, het vrijhouden van uitritten voor omwonenden en bedrijven en speciale omleidingroutes. De coördinatie over het werken op straat laat te wensen over. We zouden eigenlijk iets moeten hebben zoals het boekje “Zo werken wij op Straat van de gemeente Amsterdam”. We zijn ook geïnteresseerd in de BLVC plannen van Amsterdam. Kolet zal de contactpersonen doorgeven die hij heeft met IBA in Amsterdam.Over de leefbaarheid en communicatie met omwonenden en belanghebbenden tijdens de bouw heeft Schiedam een pagina op de website : contact. Schiedam, en tijdens kantooruren zijn er ambtenaren bereikbaar. We zie de informatie aan omwonenden en belanghebbenden ook als een taak van de aannemer zelf. Voor klachtenof calamiteiten buiten de kantooruren ( 24/7) is een bedrijf IRADO ingehuurd, met een crisis manager. Er is overigens wel personele inzet door de gemeente. Een coördinatieteam houdt dat zich bezig metde voorbereiding en uitvoering van projecten. . De gemeenraad heeft erop aangedrongen geen 50 projecten naast elkaarte ontwikkelen zonder afstemming. Er is een coördinatiestelsel en het bestuur heeft de opdracht om dit uit te werken voor de gemeente Schiedam. Er is een participatieprotocol ingesteld. Hoe is gaat ditin Schiedam t.o.v. het coördinatie stelsel in Amsterdam ?

Controlestelsel Amsterdam

De coördinatie in Schiedam lijkt wel op het coördinatie stelsel van Amsterdam, zij het dat de centrale rol van Stadsregie in Amsterdam hier ingenomen wordt door de projectleiders. Die overleggen met alle betrokken instanties en belanghebbenden: Voor Schiedam is het onderstaande schema op te maken:

Bestuur > participatieprotocol

34

Page 35: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

DRO > voorbereiding project

Verkeer en Vervoer > wegbeheerder

Vergunningen > sloopvergunning, bouwvergunning

IB > ingenieursbureau ondersteuning > Verkeer en Vervoer

Beleid OVG > adviesrol proces en advies omgevingsvergunning

RDW > wegomleggingen bij sloopvergunning en bouwvergunningen

Beheer Openbare ruimte >kabels & leidingen, wegen, riolering, vaststelling bebouwde kom UPC > kabelexploitant.

Omwonenden > ook: bewonersvereniging Schiedam

Gem. vervoersbedrijf > aanpassing routes

Regiogemeenten > afstemming, bv leiding over noord en aanleg A4

Gasnet > Gasunie

Waternet > Stedin

Elektriciteitsnet > Eneco –Nuon

Hulpdiensten . Politie, Brandweer , Ambulance

Er zijn op het ogenblik twee grote projecten waarin de gemeente Schiedam een belangrijke rol speelt: De leiding over Noord: 17km buisleiding van de AVR (restwarmte ) deels via het Beatrixpark door Schiedam; waarvan 6,5 kilometer over het grondgebied van de gemeente Schiedam. Er moet een sleuf gegraven worden van 3,5 meter breed en 2 tot 8 meter diep. Door gaan 2 leidingen in van ieder 90 cm doorsnee. Het aanvankelijke tracé zou dwars door het centrum van Schiedam lopen, maar dat was niet haalbaar. Nu loopt de leiding langs de rand, gedeeltelijk door een park. TEBODIN maakt een proefsleuf. Het werk is aanbesteed in opdracht van Enecoen met advies van Verkeer & Vervoer voor de aanbesteding. Kosten : ca 82 miljoen. Nader info op : www.keidingenovernoord.nlDe aansturing is hier :

Eneco > omgevingsmanagers > Aannemer < advies < Verkeer en vervoer

35

Page 36: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Een tweede groot project is de aanleg van het A4 tracé tussen Schiedam en Delft. Kosten ca 800 miljoen.

Met het project A4 Delft - Schiedam werkt Rijkswaterstaat aan een goede inpassing van een nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam. De aannemerscombinatie A4ALL legt de nieuwe weg aan. De werkzaamheden zijn gestart in april 2012. Met de nieuwe weg bereiken we etere bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag; minder drukte op het wegennet van Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en het Westland (A13)

eerste helft 2012: start uitvoering 2012 tot en met 2015: uitvoering 2015: werkzaamheden gereed 

36

Page 37: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

23-01-2014 | Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid | persbericht

Op 4 meter boven de Hargalaan in Schiedam heeft aannemerscombinatie A4all een wegdek van een viaduct van het Kethelplein bijna 1 meter opgekrikt met vijzels. Dit zodat zij in opdracht van Rijkswaterstaat reparatie- en vervangingswerkzaamheden aan het wegdek kan uitvoeren, die nodig zijn om straks de definitieve aansluiting van de nieuwe A4 Delft-Schiedam met de A20 te maken.

Blik op de vijzels waarmee het wegdek 90 centimeter is opgekrikt

Met behulp van vier vijzels op elk tussensteunpunt –een vijzel is een soorthydraulische krik- en zes vijzels op elk landhoofd is het wegdek van het viaduct over een lengte van 60 meter en een breedte van 20 meter, 90

37

Page 38: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

centimeter opgetild. Het totale gewicht van het wegdek is ruim 1500 ton. Voor het opvijzelen van het wegdek is vanzelfsprekend veel kracht nodig. Deingezette vijzels kunnen, afhankelijk van het type, een kracht opnemen tot ruim 240 ton. Dit is vergelijkbaar met 240 personenauto’s.

Het wegdek blijft 9 weken in deze positie ‘hangen’. In deze periode repareert A4all het beton en vervangt zij de huidige 184 blokken van de steunpunten waar het wegdek normaliter op rust, door nieuwe. Na het afronden van deze werkzaamheden wordt het dek van het viaduct ‘afgevijzeld’en komt deze op zijn nieuwe plek 50 millimeter hoger te liggen dan oorspronkelijk. Dit is nodig om de definitieve aansluiting met de A20 te kunnen maken. Verkeer wordt nu tijdelijk omgeleid. Het verkeer op de Hargalaan, dat onder het wegdek door gaat, ondervindt door de gebruikte methode minimale hinder van de reparatie- en vervangingswerkzaamheden.

Project A4 Delft-Schiedam

Rijkswaterstaat legt met A4all 7 kilometer nieuwe snelweg aan van Delft totaan het Kethelplein. Van de 7 kilometer wordt 2,6 kilometer van de nieuwe weg half verdiept aangelegd (vanaf Delft). Hierna volgt 1,4 kilometer verdiepte weg tot aan de bebouwing bij Vlaardingen en Schiedam. Daar verdwijnt de snelweg in een landtunnel van 2 kilometer. Hierna kruist de A4het knooppunt Kethelplein om vervolgens aan te sluiten op de bestaande A4 naar de Beneluxtunnel en de A20.

Met de nieuwe weg realiseren we een betere bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag en minder drukte op het wegennet van Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en het Westland (A13). Naar informatie

Meer informatie over de aanleg van de A4 Delft-Schiedam is te verkrijgen inhet Informatiecentrum A4 Delft-Schiedam (Woudweg 25, Schiedam), via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (ma t/m zo van 06.00 uur tot 22.30 uur) of via de projectpagina A4 Delft - Schiedam.

Het tracé van Leiding over NoordVragen over werkzaamheden: tel. 010 890 9611 (24 uur per dag bereikbaar).

38

Page 39: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Het tracé van Leiding over Noord in kaart gebracht

Vanaf de AVR centrale (1) in deelgemeente Rozenburg loopt de leiding onder de Nieuwe Waterweg (2) (boring 960 meter) en komt uit in Vlaardingen. Het tracé loopt langs de westrand van Vlaardingen, onder de Maassluissedijk door, via de Vergulde Hand (3) en Free Golf(4) (boring 625 meter) naar de zuidzijde van de A20 (5) richting Schiedam. Bij de kruising met de Marathonweg (6) wordt de leiding onder BP tankstation enMcDonalds geboord (404 meter) en loopt vervolgens langs de A20 onder de Vlaardingse Vaart (7) en kruising Holysingel (8) richting het Kethelplein waar de leiding onder de A4 (9) wordt geboord (208 meter).

Het tracé gaat verder in Schiedam via de Hargalaan richting het Vlietland ziekenhuis. Voor de rotonde (10) bij het ziekenhuis starten we met een boring (224 meter) die onder de Nieuwe Dam laan gaat tot aan de parkeerplaatsen Sporthal Margriet (11). Vanaf hier wordt verder geboord (208 meter) onder de A20 door richting Sporthal Groenoord (12) en loopt hettracé via Prinses Beatrixpark (13) richting ’s-Gravelandse polder en komt via een boring (163 meter) onder de ’s Gravelandseweg (14) uit op de parkeerplaatsen naast de Nieuw poortweg. Iets verderop boren we de leiding onder de Schiedamse Schie (15) . (36 meter) naar de Spaanse polder en volgthet tracé de A20.Ter hoogte van de Strickledeweg (16) opnieuw een boring onder de A20 (122 meter) door naar Rotterdam. Na het passeren van het spoor en demetrolijn (17) door wederom een boring (122 meter) zijn we aangekomen op de Hogenbanweg (18) in Rotterdam. Het tracé loopt daar via de hoofdrijbaan en de groenstrook richting de Schiedamseweg (19) om dan via een boring (192 meter) uit te komen in de Merwehaven. Via de Marconistraat loopt het tracé uiteindelijk naar het terrein van de EfG-centrale (20) aan de Galileïstraat. Hier wordt ‘Leiding over Noord’ aangesloten op het bestaande warmtenet van Rotterdam.

39

Page 40: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De aanleg van het transportnet is verdeeld over vier tracéonderdelen (loten) en aanbesteed aan vier aannemers:

Lot 1 en 2 betreft de gemeente Vlaardingen en Rotterdam-Rozenburg. Begint ter hoogte van de AVR aan de Noordoever van de Nieuwe Waterweg(Het Scheur) en loopt via de James Wattweg, Westwijk en Ambacht. Aannemer Visser & Smit Hanab voert de werkzaamheden uit. 

Lot 3 betreft de gemeente Schiedam (Kethel/Bijdorp, Nieuwland, ’s Gravenlandsepolder tot aan begin parkeerplaats bedrijf Ista aan het begin van de Nieuwpoortweg). Aannemer DVOI-Nijkamp voeren samen de werkzaamheden uit. 

Lot 4 betreft Schiedam-Oost en Rotterdam Delfshaven. Start in de ’s Gravenlandsepolder ter hoogte van parkeerplaats Ista aan de Nieuwpoortweg, Spaanse Polder, Hogenbanweg, (Schiedam-Oost en Oud-Mathenesse) tot aan de Merwehaven

Vlaardingen : over de verbouwing en renovatie van het Stadhuis en het Stadskantoor.

Deelnemers : Annelies Kerkum ; projectleider bij de gemeente VlaardingenIrene van Dijk; communicatiemedewerker bij de gemeente Vlaardingen. Interviewer : Flip Kolet , adviseur duurzame bouwlogistiek voor de Stadregio Rotterdam.

Introductie door Flip Kolet:

40

Page 41: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Dit interview maakt deel uit van een project Schoon op Weg, in opdracht van de Stadsregio Rotterdam, waarbij de bouwlogistiek onderzocht met de volgende vragen:

- Leer aan de hand van concrete bouwvoornemens in gemeenten uit de regio hoe bouwvergunning en bouwplaatsvergunning daar optimaal bij kunnen worden ingezet.

- Onderzoek hoe emissiereductie bij bouwverkeer effectiever gemaakt kan worden door koppeling van beleid en ontwerpfase aan de ene kant en de uitvoeringsfase aan de andere kant

De gemeente Vlaardingen huisvest ca 650 ambtenaren waarvan 450 intern , voornamelijk op twee locaties ; het Stadhuis en het Stadskantoor. Daarnaastzijn er ca 200 ambtenaren in de buitendienst. De twee bouwprojecten behelzen de verbouwing renovatie van het oude gemeentehuis aan de Markt 11 in Vlaardingen en de renovatie van het naastgelegen Stadskantoor Westnieuwland, waar tevens een nieuwe ontvangsthal en een glazen loopbrug worden gebouwd. Er zijn twee hoofd aannemers: Heembouw Rotterdam (voorheen Berkel Rodenrijs) Goedleven bv bouwonderneming te ‘’s-Gravenhage

NevenaannemersVan Galen Dekta s’Gravendeel ’En de verdere onderaannemers en toeleveranciers De bouw en ontwikkelingskosten bedragen 38.000.000, waarvan ca. 20.000.000 voor de eigenlijke bouw.

41

Page 42: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Het oude stadhuis aan de Markt in VlaardingenDe bereikbaarheid en de veiligheid tijdens de bouw In dit budget zijn ook de logistieke voorzieningen inbegrepen die gemeentezal treffen Een tijdelijke brug en aanvoerwegen voor bouwverkeer, De parkeervoorzieningen voor de bestelbusjes en personeel Verkeersmaatregelen, ook voor de grote transporten op zaterdag.

De personele inzet voor begeleiding van de bouw en de communicatie daarover.

Er is sprake van 2 verschillende bouwstromen met twee verschillende bouwplaatsen. De sloop is gestart in mei 2012 (tijdens de schoolvakanties) De bouwstroom voor het Stadskantoor loopt van nov. 2012 tot december 2013 De verbouwing van het Stadhuis is in maart 2014 gereed. De route voor het bouwverkeer van en naar het stadskantoor (SK) en het stadhuis (SH) Speciaal voor het bouwverkeer is een stalen brug aangelegd om van bovenaf de Maassluissedijk naar de Dijksteeg te gaan, om bij de losplaats voor hetstadskantoor te gaan. .

Het historische centrum van Vlaardingen met de ronde markt als middelpunt.

42

Page 43: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De logistieke voorzieningen:

In de werkbeschrijving bij de aanbesteding zijn de gewenste logistieke voorzieningen opgenomen: Ruimtebesparende gestapelde keten (in 24 ft containers) en inpandige bouwkeet. Just in time leveranties: bv glasplaten worden vanaf de vrachtwagen direct geplaatst. Inzet van kleine vrachtwagens (< 10 ton )Aanleg van een kosteloze P&R plaats voor ca. 60 bestelbusjes Het personeel maakt gebruik van parkeergelegenheid op 10 minuten lopen van de bouw.

Rechtsboven is het te renoveren dak van het stadskantoor te zien. Daarnaasteen container, naast de losplaats rechts van het stadskantoor. Daarnaast de bovenkant van het stadhuis met de binnenplaats. Onderaan de hoge en de lage Maassluissedijk.

43

Page 44: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De omheining van het bouwterrein

De verkeersveiligheid : De inzet van verkeersregelaars, die het vrachtverkeer kunnen laten wachten tot ze op een van de twee losplaatsen terecht kunnen. Het vrijhouden van de uitritten voor omwonenden en bedrijven.Het vrijhouden van de parkeergarage Een speciale route die is aangelegd voor het bouwverkeer , met een tijdelijke stalen brug om de toegangsweg via de historische kern tevermijden.De voorzieningen aan de toevoerwegen worden begeleid door Openbare Werken, zoals het verplaatsen van plantenbakken en het maken van parkeerplekken.

44

Page 45: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

^ tijdelijke brug ^ stadskantoor ^markt Aanvoerroute bouwverkeer : blauwafvoerroute bouwverkeer : rood. De leefbaarheid en communicatie tijdens de bouw

Bij de communicatie over het project met het bestuur, de omwonenden en de bouwers is naar ieder duidelijk gemaakt wie welke rol speelt in het proces en hoe ze bereikbaar zijn.Partijen : het bewonersplatform, met ondernemers en omwonenden de projectleider , namens de projectorganisatie de communicatiemedewerker namens de gemeentelijke organisatie en hetbestuurde ambassadeurs van gemeentelijk diensten en andere betrokken partijende uitvoerder(s) namens de bouwbedrijven

De informatie naar de betrokkenen en bouwers is proactief, en de logistieke voorzieningen zijn omvat in een werkbeschrijving die al bij de aanbesteding voor gelegd werd. De projectleider is het aanspreekpunt. Overleg met de wegbeheerder en andere gemeentelijke instanties loopt ook via haar. Bij de communicatiemedewerker komen alle lijnen van alle betrokkenenbij de bouw, bewoners en professionals samen.

45

Page 46: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De gemeente is dag en nacht bereikbaar voor klachten en of vragen. Er is een piketdienst die dit beheert op professionele basis. Er is ook overleg over de bereikbaarheid van de omgeving van de bouwplaats en de bewoners zijn huis aan huis bezocht en/of gebeld omvoorlichting te geven over het project. Wekelijks kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven en via een website kan de uitvoering van de bouw gevolgd worden, zelfs met webcam’s die zicht hebben op de bouwplaats. Bovendien worden er excursies naar de bouw en referentiebezoeken georganiseerd voor de ambassadeurs

De duurzaamheid: Tweehonderd meter diep onder het nieuwe stadskantoor is een warmtekoude opslag gerealiseerd, die veel besparing oplevert van hetenergieverbruik. Op het dak van het stadskantoor worden 254 zonnepanelen geplaatst met een opbrengst van 60 kWh. Er is veel aandacht besteed aan de warmte isolatie (triple glas in de vliesgevel) en aan de toepassing van duurzame materialen. Het pand Westnieuwland gaat door de renovatie van energielabel G naar A++

De succesfactoren : De zorgvuldige benadering van de omwonenden en de bedrijven had tot effect dat de acceptatie van het project vergrootte. Veel bezwaren zijn vervlogen tijdens de uitvoerig nu het project concreet zichtbaar wordt. Aanvankelijk was er veel politieke weerstand. Die is nu minder. Voorhet gemeentebestuur levert het succes van dit maatwerk project, dat binnen het budget en volgens planning gerealiseerd wordt, zeker prestige op.

Met dank aan beide deelnemers en de afspraak dat de bouwplaatstekening en de werkbeschrijving nagezonden worden.

Aan- en afvoer bouwmaterialen en keuze transportmiddelen, t.b.v. renovatie Stadskantoor Westnieuwland te Vlaardingen.

1. Inleiding Voor de afvoer van sloopafval en aanvoer van bouwmaterialen is door de gemeente Vlaardingen (de opdrachtgever) een “bouwroute” aangelegd(zie bijlage 1). Het doel van deze bouwroute is het op de kortste, snelste en veiligste manier de bouwplaats in het centrum van

46

Page 47: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Vlaardingen te bereiken en te verlaten, waarbij de minst mogelijke overlast (veiligheid, geluid, gewicht, trillingen en luchtverontreiniging) wordt veroorzaakt voor de omgeving. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de op de route liggende woonconcentraties (onderheide als niet onderheide woningen) en het drukke (wandel- en fiets) verkeersgebied.

2. Voorschriften gebruik routeOver het gebruik van de transportmiddelen zijn voorschriften opgesteld (beladingsgraad, snelheden, tijden, etc.).

2.1. snelheidEr zal sprake zijn van aanzienlijk overlast voor de aan deze route wonende mensen, de panden en de gebruikers van de openbare weg waarop deze route ligt. De gemeente heeft voorzieningen getroffen omde veiligheid en overlast zoveel mogelijk te garanderen d.m.v. plaatsen hekken, aanbrengen van zebrapaden etc. Naast deze maatregelen is de rijsnelheid op niet harder dan 10 km vastgesteld.

2.2. verkeersregelaarsGebruik van de bouwroute is alleen toegestaan voor vrachtauto`s, hijswerktuigen, liften, (grote) gereedschappen ten behoeve van de bouw. Busjes en dergelijke dienen gebruik te maken van de openbare weg om de bouwplaats in het centrum te bereiken en te verlaten. Verkeersregelaars zullen hierop toezicht houden. 2.3. Specificaties transportmiddelen algemeen.Per januari 2007 moeten voertuigcombinaties voldoen aan maximaal toegestane afmetingen: maximale lengte van 18,75 m. (trekker met oplegger maximaal

16,50m). maximale breedte van 2,55 m. (geconditioneerde voertuigen 2.60m). aslasten mogen maximaal 11,5 ton (met maximaal aan gewicht 30

ton) zijn voor een aangedreven as, 10 ton voor een niet aangedreven as en 19 ton voor een tandemas. Vele combinaties zijnmogelijk.

de maximale TMM (Toegestane Maximum Massa) is 30 ton.2.4. Transporteisen renovatie Stadskantoor Westnieuwland.Voor de bouw van het Stadskantoor Westnieuwland in Vlaardingen mag alleen gewerkt worden met transportmiddelen (vooral vrachtwagens), waarbij rekening gehouden moet worden met: vrachtwagens met meesturende assen (ter voorkoming van torsie op

het wegdek). Euronorm 5 (Richtlijn 2005/55/EG, 28-09-2005, grenswaarden B1

punt 6.2.1). gecertificeerd roetfilter.

47

Page 48: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

luchtvering (ter voorkoming van te hoge dynamische belasting en onnodige trillingen).

3. De transportmiddelen t.b.v. aanvoer/afvoer materialen.Voor afvoer puin is gesteld, dat dit moet worden uitgevoerd met 6m³-portaalcontainers, of containercombinaties, die gelijke of minder overlast veroorzaken dan 6m³ portaal-containers. In geval van puin-afvoer geldt niet dat het aantal m³’s maatgevend is maar het gewicht. Voor aanvoer van beton wordt gesteld, dat dit met 9 m³ mixers met meegestuurde as moet worden uitgevoerd, of betonmixers die gelijke of minder overlast veroorzaken dan 9 m³ betonmixers. Beperking van de as last wordt gerealiseerd door beperking van het aantal m³ beton( 2.400 kg/m³).Voor aanvoer van elementen of stenen wordt gesteld, dat dit moet worden gedaan met vrachtwagens voor maximaal 30-ton treingewicht, met meegestuurde achteras (vergelijk moderne vuilniswagens), of met vrachtwagens die gelijke of minder overlast veroorzaken. 2.5. HandhavingDe gemeente kan bij twijfel aan gewicht of lengte controles laten uitvoeren. De hieruit voortvloeiende kosten zijn voor de opdrachtnemer. De snelheid en het gebruik van de route wordt in de gaten gehouden door verkeersregelaars. Indien nodig zijn sancties aan de orde. Indien door oneigenlijk gebruik en het zich niet houdenaan de gestelde voorschriften er overlast of schade ontstaat, is de aannemer hiervoor aansprakelijk.3. LogistiekHet lossen dient op het daarvoor bestemde terrein te gebeuren (zie bijlage 2). Het op het Westnieuwland lossen, parkeren of op een andere wijze blokkeren van de openbare weg is niet toegestaan. Om dit (mede) te voorkomen dient de aannemer het “Just-In-Time” toe te (laten) passen.

Hierbij wordt nog het volgende opgemerkt:1. De uitrit van de parkeergarage voor bewoners aan de Dijksteeg

dient te allen tijde bereikbaar te zijn. 2. Daarnaast is het niet toegestaan om met vrachtverkeer gebruik te

maken van de Schoolstraat en de Markt. 3. Op dit moment (01-08-2012) loopt een bezwaarprocedure tegen

verkeersmaatregelen Schoolstraat/Markt voor alle verkeer. In een later stadium wordt u hierover nader geïnformeerd.

48

Page 49: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Documentatie Bouwbedrijven Stadhuis / Stadskantoor Vlaardingen

Heembouw; Hoofd aannemer voor het Stadskantoor : Organogram

Onze organisatie is dusdanig ingericht dat onze klanten zo optimaal kunnen

worden bediend. De collega's die zich richten op de invulling van de wensen

van de verschillende klantgroepen, het hart van de organisatie. De andere

organisatieonderdelen ondersteunen hen in hun werkzaamheden voor de markt.

In onze organisatiestructuur is onze klantgerichte filosofie terug te

vinden.

In 1939 werd het familiebedrijf Van Berkel (later: en zonen) opgericht in

Roelofarendsveen; kernactiviteit: het realiseren van kleine bouwwerken. In

de periode na 1939 ontwikkelde Van Berkel en zonen zich tot dorpsaannemer

met de focus op woningbouw.

IDoor ons te richten op klantgroepen en door deze focus steeds meer inzicht

te krijgen in hetgeen de klant beweegt. Dit heeft geresulteerd in

aanpassingen van onze organisatie en vanaf 2014 zijn we georganiseerd naar

klantgroepen. De vestiging Noordwijkerhout is verhuisd naar

Roelofarendsveen, waar samen met de collega’s die zich bezighouden met

woningen voor de private sector de werkmaatschappij: Heembouw Wonen BV

wordt gevormd.

49

Page 50: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

 

Revitalisering kantoor Rivium Quadrant Capelle aan den IJssel

In Capelle aan den IJssel heeft Heembouw het voormalig Eneco gebouw gerevitaliseerd.

Opdrachtgever en eigenaar van het pand is Van Boom & Slettenhaar vastgoedbeheer. De

inrichting van het pand was niet meer van deze tijd en met de revitalisering heeft

Van Boom & Slettenhaar het pand klaar gemaakt voor de nieuwe huurders. Het ontwerp

van de revitalisatie is van D+Z architecten + projectmanagers.

Plaats: Capelle aan den IJssel

Opdrachtgever: Van Boom & Slettenhaar vastgoedbeheer

Architect: D+Z Architecten + projectmanagers

Bouwonderneming Goedleven BV ’s-Gravenhage hoofdaannemer renovatie

stadhuis

Bedrijven Group Monument

Group Monument is de belangrijkste Belgische bouwonderneming voor het restaureren van bouwwerken met kunsthistorische waarde. Het bedrijf, met hoofdzetel in Ingelmunster, verenigt een aantal gespecialiseerde

50

Page 51: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

ondernemingen die naam en faam hebben verworven in de wereld van restauratie en renovatie. Vier bedrijven spitsen zich toe op algemene aannemingen: Monument Ingelmunster ; Hainaut Doornik ; F.Goedleven Brasschaat met daarnaast een aantal gespecialiseerde toeleveringsbedrijven:Modern Renovation Technics Deinze ; Modern Stability Contractor Ingelmunster,en ten slotte de afwerkingsbedrijven, die een hoogstaande afwerking voor hun rekening nemen: Altritempi Brasschaat ; Monument Vandekerckhove – Alle bedrijven worden logistiek ondersteund door Monument Materieel en Monument Logistics.

Neven aannemers v Galen klimaattechniek Rotterdam , werkt met een Bouw Informatie Model . .

Gespecialiseerd in het ontwerpen, installeren en onderhouden van alle gebouwgebonden installaties, waaronder verwarming, luchtbehandeling, koeling, meet- en regeltechniek en energieopslag. Altijd met uw doel voor ogen: maximaal comfort voor de eindgebruiker. En altijd gericht op het beste resultaat. Allround, ervaren en betrokken.

De mensen van Van Galen Klimaattechniek vormen het hart van het bedrijf. Onze circa 220 medewerkers vertegenwoordigen de kennis en ervaringvan ons bedrijf.

Bouw Informatie Model (BIM)

Voor u staat de kwaliteit van het geleverde product op de eerste plaats, maar ook het optimaliseren van procesbewerkingen, systemen en het verkortenvan de realisatiefase kunnen voor u van groot belang zijn. Wij hebben BIM volledig in onze bedrijfsprocessen geïmplementeerd van ontwerp, realisatie tot en met beheer. Het continu toevoegen van informatie levert toegevoegde waarde op voor alle stakeholders.

De installaties worden integraal ontworpen en gemodelleerd in Stabi-CAD8 for Revit. Het Stabi-CAD8 for Revit biedt voor de installaties momenteel demeeste geautomatiseerde tools voor het ontwerpen van alle gebouwgebonden installaties. Met dit automatiseringsprogramma wordt zonder verlies van informatie de installaties aan een Revit BIM-model toegevoegd. Onderhoud en Beheer - PrognoticeHet BIM-model dat na de installatiefase beschikbaar komt met alle revisie- en installatie informatie (cartotheek) is voor u een schat aan informatie. Wij kunnen na het realiseren van de installatie de gegevens volledig integreren in ons onderhouds- en beheersysteem, waardoor we uw installatie optimaal kunnen onderhouden en beheren. 

De beschikbare detailgegevens uit het BIM-model van de toegepaste installatiecomponenten worden in een database opgeslagen. Op deze manier kunnen onderhoud, beheer en eventuele vervangingen worden gevolgd en hierdoor heeft u veel informatie beschikbaar om de TCO (Total Cost of Ownerschip) te bewaken evenals de LCC (Life Cycle Cost). Wij kunnen voor u

51

Page 52: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

de onderhouds- en beheerskosten werkelijk optimaliseren door gebruik te maken van het BIM-model.

 Overige projecten : BREEAM Very Good

Project: Nieuw AmsterdamOmschrijving: De renovatie van het kantoorgebouw Nieuw Amsterdam hebben we in goede samenwerking uitgevoerd in een bouwteam. Voor de uitvoering is veel aandacht gegeven aan duurzaamheid, na de renovatie is het BREAAM certificaat ‘very good’ behaalt. De nieuwbouw van het kantoorpand voor DCMRMilieudienst Rijnmond, het laboratorium, de meldkamer en de parkeergarage heeft een WKO installatie die zorgt voor de opslag van warmte- en koude. Deelektrotechnische- en werktuigbouwkundige installaties zijn alle aangesloten op een gebouwenbeheersysteem. In het gebouw zitten plafond inductie-units en het gebouw wordt verwarmt en gekoeld door stadsverwarmingen –koeling, ook zijn er energiemeters geplaatst  t.b.v. diverse gebruikers

Introductie

52

Page 53: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

De interviews maken deel uit van een project Schoon op Weg, in opdracht van de Stadsregio Rotterdam, waarbij de bouwlogistiek wordtonderzocht met de volgende vragen:

Het programma “Schoon op Weg” loopt al enkele jaren en heeft tot doel het wegverkeer te “verschonen” door maatregelen te stimuleren om de CO2 uitstoot te verminderen.Dit project “’duurzame bouwlogistiek” , dat zich richt op de invloed van deregiogemeenten op het bouwverkeer is daar een onderdeel van: - Leer aan de hand van concrete bouwvoornemens in gemeenten uit de regio

hoe bouwvergunning en bouwplaatsvergunning daar optimaal bij kunnen worden ingezet.

- Onderzoek hoe emissiereductie bij bouwverkeer effectiever gemaakt kan worden door koppeling van beleid en ontwerpfase aan de ene kant en de uitvoeringsfase aan de andere kant

Het eindrapport over dit project zal toegezonden en besproken wordenmet de betrokken ambtenaren van de regiogemeenten. Met dank aan de deelnemers aan het interview.

Opdrachtgever: Hugo de Bruin Stadsregio Rotterdam Projectleider Jos Streng afdeling verkeer en vervoer gemeente RotterdamOnderzoeksleider : Flip Kolet adviseur duurzame bouwlogistiek

53

Page 54: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Interview met Robert Steyl, projectleider van de gemeentelijke dienst Ruimte,

Krimpen aan den IJssel, Waalhuis, dinsdag 28 januari 2014

Organisatie :

De gemeente Krimpen is (nu nog ) een zelfstandige gemeente met ca 29.000 inwoners. Er zijn plannen om op te gaan in de 5 K, vijf gemeenten van de Krimpenerwaard; Krimpen, Lekkerkerk,

Door de sloop en herbouw van het stadhuis/stadskantoor in het centrum van Krimpen zijn nu de verschillende afdelingen van de gemeente verspreid over een aantal locaties. Dat is wel te merken omdat er recent het “nieuwe werken “ is ingevoerd, waarbij de medewerkers geen vaste plek meer hebben. Robert fietst dagelijks vande ene bespreking naar de andere.

De omvang van ambtelijk apparaat van Krimpen is hem niet bekend , maar bij de afdeling Ruimte werken ongeveer 150 mensen. De afdeling bestaat uit de volgende onderdelen : Ruimtelijke Ordening, Vergunningen, Buitendienst, Verkeer, Openbare werken. De afdeling Ruimte wordt ondersteund door TBK , het technisch bureau Krimpenerwaard. Zij ondersteunen zowel de voorbereiding ( ingenieurs bureau ) als de uitvoering ( opzichters)

Er lopen momenteel in Krimpen een viertal wegreconstructies/ rioolvervangingen ; drie grote nieuwbouwprojecten en twee sloopprojecten. Daarnaast is er de voorbereiding voor nieuwe plannen.

Robert fungeert als aanspreekpunt voor de planontwikkeling, naar hetbestuur, naar de ontwikkelaars, de bouwers en de omwonenden toe. Er is geen vast team (regulier) dat zich bezig houdt met de planontwikkeling ; per project worden afspraken gemaakt. De vertegenwoordigers van de verschillende diensten hebben hun eigen verantwoordelijkheid, de projectleider is verantwoordelijk voor het project in zijn geheel. Hij heeft de mogelijkheid het proces zo in te richten als hij nodig acht. Zo’n werkwijze heeft tot voordeel dat er korte lijnen zijn naar het bestuur, de collega’s en de betrokkenen. Als er bijvoorbeeld iets aan de hand is en er gaat een klacht naar de wethouder, krijgt hij de volgende ochtend een telefoontje om uitleg te vragen. Binnen het project ruimtelijke ontwikkeling zijn er 2 vaste projectleidersen 2 inhuurkrachten. Er is ondersteuning van het Technisch Bureau Krimpenerwaard. De projectleiders fungeren ad hoc.

54

Page 55: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Dan zijn er binnen de dienst vaste personen aanspreekbaar, voor de bouwplaatsinrichting en het bouwverkeer zij n dat:

bouwplaatsinrichting – 1 medewerker bij Openbare Werken. De bouwer doet een voorstel hoe hij de bouwplaats wil inrichten met welke in en uit ritten.

wegbeheer – 1 persoon. Bouwwegen, verplaatsing straatmeubilair, verkeersbesluiten

wegomleggingen – 1 persoon overlegt met de bouwer welke aan en afvoerroutes

toeleidende wegen – advies van politie en verkeersmensen toezicht op de bouwplaats – 1 opzichter TBKw calamiteiten telefoon : via TBWw communicatie, voorlichting omwonenden, afdeling communicatie,

de sloop en bouw kan met webcam’s gevolgd worden.

Robert zal nog een bouwplaatsvergunning met aanvoerroutes voor de sloop/herbouw het raadhuis aanleveren. Er is een Herstructureringsplan . Marleen Ririassa afdeling riolering van de Buitendienst gaat hierover.

De sloop / herbouw van het Raadhuis van Krimpen in het Centrun

Bij de sloop en de nieuwbouw van het Raadhuis treedt de gemeente treedt zelf als vastgoed ontwikkelaar op. De Rabobank vastgoed haakte af, ook omdat hun plan voor een nieuw kantoor geschrapt werd.Het voordeel is dat de gemeente zelf kan ontwikkelen, ontwerp kiezen(prijsvraag) en kan aanbesteden en directievoeren bij de sloop en debouw. Er is wel een financieel risico aan verbonden.

Bij de inrichting van de sloop/ bouwplaats zijn de volgende stappen genomen:

goedkeuring – sloop of bouwvergunning verkeersomleiding plannen en routes be-borden aanvoerweg bouwterrein over de bestaande parkeerplaats leiden parkeerterrein aanleggen met 25 extra plaatsen ter compensatie bussluis aanpassen trouwplein naast Raadhuis inrichten als bouwterrein. Overleggen met wat voor materieel sloper komt (exceptionele

transporten) Opnames doen ten behoeve van aansprakelijkheid schade tijdens

de bouw

Er is een openbare /Europese aanbesteding gedaan die concurrentie gericht is.

55

Page 56: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Dat wil zeggen dat het niet om de laagste inschrijving gaat, die wint, maar dat het bedrag voor de sloop. de bouw en onderhoud door de gemeente vastgesteld is en dat er bij de keuze uit de inschrijvers vooral gekeken wordt hoe de bouw en het werk is opgezetcq ingericht. Er wordtop kwaliteit gelet. Robert zal nog wat gegevens hierover verzamelen. Er is geen EMVI toegepast bij de aanbesteding.

EMVI ;

Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI)Economisch Meest VoordeligeInschrijving (EMVI) betekent dat de aanbesteder inschrijvingen selecteert op basis van een combinatie van prijs en kwaliteit. Onder kwaliteit verstaan we onder meer publieksgerichtheid, duurzaamheid en risicobeheersing. Rijkswaterstaat wil op deze wijze ook bijdragen aan het stimuleren van innovatie in de sector. De monetaire methodiek wordt toegepast binnen de GWW en bij de Ingenieursdiensten die vallen onder de samenwerkingsovereenkomst. De andere inkoopdomeinen hanteren over het algemeen een EMVI-model op basis van punten, zonder toepassing van monetariseren.

De aanbesteder gaat bij een aanbesteding in concurrentie in dialoog met de inschrijver. In dit geval zijn er 3 plannen aangeboden. Er zijn vooral eisen gesteld op het gebied van duurzaamheid en toegankelijkheid, waarbij duurzaamheid zwaar gewogen heeft. 50% van de benodigde punten kon verdiend worden met duurzaamheid. Van de bouwers werd een GPR ( gebouwen prestatie richtlijn ) gevraagd en een BREAAM certificaat. Liesbeth Plezier , de milieumedewerker heeft zich hier mee bemoeid.

PIANOo Er is ook een Expertisecentrum PIANOo dat zich richt op duurzaam inkopen. Duurzaam inkopen leidt tot optimaal resultaat als duurzaamheid in alle fasen van het inkoopproces wordt toegepast. Voor de meeste productgroepen op deze pagina is per fase van het inkoopproces uitgewerkt welke mogelijkheden de productgroep biedt om duurzaam in te kopen. Op de productgroeppagina’s is gedetailleerde informatie te vinden.

Het Bouwbedrijf Martens uit Lekkerkerk heeft de aanbesteding gekregen en heeft Struijk bv ingeschakeld voor de sloop. De sloop zal 6 maanden duren. Flip zal contact opnemen met Kurt Martens, de eigenaar van het bedrijf, die hij goed kent.

Succesfactoren

56

Page 57: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Vanzelfsprekend worden de bewoners en omwonenden in Krimpen goed voorgelicht. In deze kleine gemeente komt een telefoontje naar de wethouder snel terecht bij de verantwoordelijke ambtenaar

Goede voorlichting vergroot uiteraard de acceptatie, vooral bijgevoelige projecten, zoals het voorbeeld van Vlaardingen dat jegaf. Uit inspraak procedures komen de gevoeligheden naar voren.De projectleider moet dit van te voren te weten komen, voordat het project start.

Door de korte lijntjes komen succesvolle projecten snel te ore van het bestuur.

Documentatie over Krimpen aan den IJssel

Tpografische gemeentekaart van Krimpen aan den IJssel, dec. 2013

Krimpen aan den IJssel is een plaats en gemeente in de Krimpenerwaard in deNederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 28.824 inwoners (1 november 2013, bron: CBS, 3695 inw per km2) en heeft een oppervlakte van 8,93 km² (waarvan 1,10 km² water). Auto bezit 421 per 1000 inwoners. Binnende gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. De gemeente maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag.

Geschiedenis In het begin van de 20e eeuw werd de bebouwing landinwaarts, van de dijken af, uitgebreid en verloor de gemeente zijn agrarisch karakter. Het westelijk gedeelte van Krimpen bestond in vroeger tijden voornamelijk uit korte landerijen (vanaf de dijk gezien) en het oostelijk gedeelte uit wat langere. Tegenwoordig herinneren de namen Kortland en Langeland nog aan deze tijd.

57

Page 58: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Stormvloedkering. Bij de watersnood van 1953 bleek de open verbinding met de Noordzee en de daarmee gepaard gaande toegankelijkheid voor het getij tot de IJssel een groot gevaar te zijn, en in 1954 werd begonnen met de bouw van de Stormvloedkering Hollandse IJssel, het eerste deltawerk. In 1958 werd deze voltooid en de bijbehorende Algerabrug die Krimpen met Capelleaan den IJssel verbindt is de eerste vaste verbinding tussen de Krimpenerwaard en het gedeelte van Zuid-Holland ten noorden van de IJssel. Halverwege de jaren zestig heeft Krimpen de functie van forensengemeente van Rotterdam gekregen en is toen flink gaan uitbreiden. Inmiddels is het grootste gedeelte van het grondgebied volgebouwd. Het bestuur streeft er naar om het landelijk karakter (gericht naar de Krimpenerwaard in het oosten) te behouden.

Gemeentelijke visie op verkeer

Het verkeersbeleid van Krimpen aan den IJssel richt zich op onder andere deveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van voetgangers, (brom)fietsers,autoverkeer, vrachtverkeer en openbaar vervoer. Het verkeersbeleid leidt inveel gevallen tot een uitvoeringsplan, waarin diverse maatregelen zijn opgenomen. Soms wordt er ook voor bepaalde aspecten of vervoerwijzen een apart beleid opgesteld, zoals het Verkeersveiligheidsplan uit 1999 en het Fietsstructuurplan, wat begin 2009 is vastgesteld.

Duurzame MobiliteitVerkeer en vervoer dragen voor een belangrijk deel bij aan de huidige milieuproblemen. De uistoot van stikstofoxiden en fijne stofdeeltjes (roet)is de laatste jaren fors teruggedrongen, maar er moet nog veel gebeuren. Deafgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het stimuleren van het fietsgebruiken het verduurzamen van het eigen wagenpark. 

Elektrisch rijdenElektrische voertuigen zijn schoon, stil en zuinig. Dat betekent: geen uitstoot van vervuilende uitlaatgassen, geen herrie en een laag energieverbruik. Dat elektrisch aangedreven (bestel)auto’s, scooters en fietsen de toekomst hebben is dan ook geen discussie meer. Om elektrische voertuigen van energie te voorzien zijn er oplaadpunten nodig. Gemeente Krimpen aan den IJssel wil de overgang naar elektrisch rijden stimuleren. Daarom zijn er in samenwerking met Stichting E-laad twee oplaadpunten gerealiseerd. Bovendien wordt bij deze twee oplaadpunten uw auto voorzien van groene energie. Naast het stimuleren van elektrisch rijden wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven. Een milieuvriendelijk wagenpark hoort daarbij. Inmiddels is de eerste elektrische auto aangeschaft. Het gaat om een kleine pick-up truck voor de handveegdienst.

Subsidie oplaadpunten op eigen terreinBent u inwoner of ondernemer in Krimpen en beschikt u over een elektrische auto met eigen terrein, bijvoorbeeld een garage of een oprit? Vraag dan subsidie aan voor een oplaadpunt. De subsidie bedraagt maximaal € 1.000 perlaadpunt. Er is geen subsidie mogelijk wanneer de laadpaal wordt geleverd

58

Page 59: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

door de leverancier van de auto. Wilt u meer weten over de subsidie voor deoplaadpalen voor elektrische auto’s op eigen terrein of wilt u de subsidie aanvragen? Klik dan op de link 'Subsidie laadpalen'. Of neem dan contact opmet Stadsregio Rotterdam via telefoonnummer 010-2672904.

Aanvraag oplaadpunt in de openbare ruimteBent u inwoner of ondernemer in Krimpen en beschikt u over een elektrische auto maarheeft u geen eigen terrein waar deze auto opgeladen kan worden? Vraag dan een openbaar oplaadpunt aan via het aanvraagformulier, zie de link 'Aanvraagformulier laadpunt openbare ruimte'.

Waar vind ik oplaadpalen?Heeft u een reis gepland? Kijk ook op www.oplaadpalen.nl en vind daar alle oplaadpunten door heel Nederland.

FietsFietsen is goed voor de gezondheid en de fiets is het meest duurzame en flexibele vervoersmiddel. Daarom stimuleert de gemeente Krimpen aan den IJssel het gebruik van de fiets. De gemeente doet dit door fietspaden of –stroken aan te leggen en deze goed te onderhouden. In 2009 is het Fietsstructuurplan (zie documenten) opgesteld. Dit plan beschrijft de ontbrekende schakels in het fietsnetwerk in Krimpen aan den IJssel en steltmaatregelen ter verbetering van het netwerk.

VerkeersveiligheidDe verkeersveiligheid staat bij de gemeente Krimpen aan den IJssel in een hoog vaandel. Vanaf 1992 werkt de gemeente mee aan het Startprogramma Duurzaam Veilig. In Duurzaam Veilig staan vijf principes centraal:- functionaliteit van wegen;- homogeniteit van massa’s, snelheid en richting;- herkenbaarheid van de vormgeving van de wegen en voorspelbaarheid van hetwegverloop en het gedrag van weggebruikers;- Vergevingsgezindheid van de omgeving (fysiek) en weggebruikers onderling (sociaal);- Statusonderkenning door de verkeersdeelnemer.

Openbaar VervoerAls gemeente stimuleren we openbaar vervoer. Vooral door het stimuleren vantransport over water kan het vervoer van en naar de grote steden verder worden verbeterd. Om het overstappen tussen de bus en waterbus te vergemakkelijken is bij de herinrichting van de Industrieweg de bushalte dichter bij de steiger geplaatst. Ook is het fietsverkeer van en naar de Stormpolder vergemakkelijkt door de aanleg van vrij liggende fietspaden waardoor er voor fietsers meer ruimte is.

Park&RideEen Park&Ride voorziening kan bijdragen aan de verbetering van de bereikbaarheid van de Stadsregio Rotterdam en bevordert het gebruik van hetopenbaar vervoer.  De aanleg van deze voorziening kan een middel zijn om deophoping op de Algeracorridor te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dater in onze gemeente twee locaties zijn die potentie hebben als P+R voorziening, namelijk de omgeving van het busstation en een locatie nabij

59

Page 60: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

de nieuwe rotonde langs de N210 bij tuincentrum Carpe Diem. De Verkeersonderneming onderzoekt momenteel of een Park&Ride in Krimpen meerwaarde heeft.

SLOOP-NIEUW BOUW RAADHUIS : NIEUW CENTRUM

De gemeente wil het centrumgebied ontwikkelen van een winkelcentrum naar een echt centrum. Een centrum moet als zodanig herkenbaar zijn. Er vinden gemeenschappelijke activiteiten plaats. Het is er levendig en gezellig. Er zijn veel functies, je voelt je er geborgen en het is gemakkelijk bereikbaar. Het huidige centrum van Krimpen aan den IJssel voldoet niet aandit beeld. Het centrum lijkt nog het meest op een parkeerplaats met daar omheen een verborgen (trouw)plein, veel achterkanten van winkels, veel oudeen kleine woningen en veel lege ruimte met nauwelijks een functie. De Centrumvisie geeft het (ruimtelijke) toetsingskader voor een aantal afzonderlijke ontwikkelingen op het gebied van wonen, winkelen en (maatschappelijke) voorzieningen. De Centrumvisie schept óók een beeld van een beter op de centrumfuncties afgestemde infrastructuur en openbare ruimte. Het gaat daarbij niet alleen om ‘beweging’, maar ook om voldoende rustpunten in de vorm van pleinen, hoven en singels.

SCHEEPSWERF VAN DUIJVENDIJK

De scheepswerf Joh. Van Duijvendijk is een van de oudste delen van de gemeente Krimpen aan den IJssel. De werf met twee monumentale houten gebouwen (loodsen) en de binnendijks gelegen villa vormen een herkenbare plek aan de IJsseldijk. Daarmee is het een van de meest karakteristieke en historisch waardevolle delen van de gemeente. De bebouwing direct ten

60

Page 61: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

westen van de werf past bij het historisch karakter van dit deel van de IJsseldijk..

NIEUWBOUW KRIMPENERWAARD COLLEGE

Het plan voor nieuwbouw van het Krimpenerwaard College heeft betrekking op de realisering van een schoolgebouw met buitenruimte, gecombineerd met een inpandige sporthal, clubgebouw/kantine en fietsenstalling en de aanleg van 4 sportvelden (3 korfbal- en 1 handbalveld).

GEZONDHEIDSCENTRUM

Het nieuwe gezondheidscentrum geopend in 2012 In dit gebouw vindt u de volgende voorzieningen:

vijf huisartsenpraktijken drie praktijken voor fysiotherapie verloskundigen Centrum voor Jeugd en Gezin thuiszorg, maatschappelijke dienstverlening medisch diagnostisch centrum orthopedische hulpmiddelen apotheek en een buitenpolikliniek van het IJsselland Ziekenhuis.

DE NIEUWE VAART

61

Page 62: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

In het hart van Krimpen aan den IJssel, tussen de Rondweg en de Middenwetering, staat het veelomvattende nieuwbouwproject ‘De Nieuwe Vaart’. Alle appartementen in het nieuwbouwproject ‘De Nieuwe Vaart’ zijn opgeleverd. Door de aanleg van verschillende soorten tuinen is er bij ieder woonblok een eigen en aantrekkelijke woonsfeer gecreëerd. Mooie waterpartijen, grasvelden, bruggen en bankjes geven het buitengebied een aangename sfeer.

Hof van Heeck

Op het tenniscomplex aan de IJsseldijk 198/200 komen zes vrijstaande, traditioneel vormgegeven woonboerderijen.

SYMFONIA

Het nieuwbouwproject Symfonia is het laatste project, dat in de uitbreidingswijk Lansingh-Zuid wordt gerealiseerd. Lansingh-Zuid is de laatste uitbreidingswijk van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het project omvat 32 vrijstaande en geschakelde dure eengezinswoningen. De bouwlocatie ligt tussen de Ouverturelaan, Graafkade en het kinderhuis Moria. Het project wordt gerealiseerd door de Nederlandse Bouw Unie b.v. uit Etten-Leur.

WaterlijsterHet eerste project binnen het centrum is het appartementencomplex aan de Lijsterstraat.

De gemeente Krimpen aan den IJssel werkt aan een écht centrum. Een hart van de gemeente waar je kunt werken, wonen en winkelen en waar de belangrijkste voorzieningen voorhanden zijn. Het eerste project dat in het centrum van start is gegaan, is de Lijsterstraat (waarvan de projectnaam later is gewijzigd in Waterlijster). Voorheen stonden daar seniorenwoningen, die niet meer aan de huidige eisen voldeden. Woningstichting QuaWonen, die grotendeels eigenaar is van deze locatie, heeft hiervoor een plan laten ontwikkelen door Venster Architecten. Vervolgens is de nieuwbouw gerealiseerd door  Giesbers Bouw. In totaal zijn er 94 woningen gebouwd.

62

Page 63: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

    

 

Capelle aan den IJssel

Interview met de heer Martin Robbemond wegbeheer, Capelle en de heer Harm de Vries duurzaam bouwen. Donderdag 13 februari 2014

De heer Robbemond: Hoe groot is de organisatie? Geen exact beeld van ; Stadsbeheer, ca 100 man . Er zijn acht hoofdafdelingen

De organisatie

Directie : De ambtenaren van de gemeente werken onder leiding van de algemeen directeur. De directeur is tevens gemeentesecretaris. In die rol adviseert hij het college.

63

Page 64: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Directieondersteuning en advies

Intern Advies en Interim Bureau

Het Interim Bureau adviseert de gemeentesecretaris gevraagd en ongevraagd. Tevens geeft het bureau, op verzoek van de gemeentesecretaris, leiding aan een aantal projecten. het bureau valt direct onder de gemeentesecretaris.

Waaronder valt Bouwtoezicht / vergunningen en uw afdeling BOR ? StadsbeheerDe coördinatie bij projecten valt onder de Unit Project en Ingenieurs bureau ( 15 tot 20 mensen ) met het team BOR (beheer openbare ruimte ) Joke Meijer (nu een andere functie ) en Rene Kandel (.. ) hebben de rol van projectleider. Zijn er recent grote projecten geweest in Capelle ? Weinig, weet niet zo.

64

Page 65: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Het interview gaat verder met de heer Harm de Vries duurzaam bouwen Capellea/d Ijssel : Er zijn inderdaad niet zoveel recente grote projecten in Capelle, behalve de bouw van het geluidscherm langs 3,5 kilometer spoor tussen NS- Station Alexander en NS -Station Schollevaar. Opdrachtgever Prorail. Hier is de CO2 ladder toegepast. Bij de aanbestedingis categorie 5 (de hoogste) gevraagd en gerealiseerd.We maken ook gebruik van de GPR module ( Gebouwen Prestatie Richtlijn). Met beide instrumenten is een CO2 korting te realiseren.Bij de inkoop van materiaal (de inkoopbalie ) houden we ook rekening met duurzaamheid. Bij de werken waar we zelf aanbesteden ( o.a Scholen ) stellen we ook eisen ten aanzien van de duurzaamheid. We werken (nog ) nietmet EMVI criteria. Het toezicht op de bouwplaats wordt geregen via de handhaving conform het bouwbesluit en de bouwplaats vergunning volgens de APV. De heer de Vries is geïnteresseerd in de dit project van de Stadregio, en zal desgevraagd deelnemen aan een bijeenkomst waarin de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd worden. Kolet zal hem het laatste rapport van de Stadsregio overt duurzame bouwlogistiek o sturen. ([email protected])Kolet zal ook contact opnemen met Jolanda de Vries van de afdeling communicatie over de organisatie en de voorlichting bij projecten. Schollevaar krijgt geluidsschermen bij het treinspoor

De Capelse wijk Schollevaar krijgt geluidsschermen langs het treinspoor. Opdonderdag 25 juli ondertekende wethouder Jouke van Winden (Milieu) en Janneke Boutkam, regiodirecteur Prorail hiervoor een contract. Met de komstvan de geluidsschermen vermindert het lawaai van de trein voor direct omwonenden gemiddeld van 70 decibel naar 55 decibel. Voor het plaatsen van de schermen krijgt de gemeente subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.De schermen worden langs het spoor bij station Capelle Schollevaar geplaatst. Aan de noordzijde komen schermen die 1741 meter lang zijn en aande zuidzijde schermen van 1973 meter. De schermen worden tussen de 1,5 meter en 3,5 meter hoog, afhankelijk van de locatie. Om een groene uitstraling te creëren worden de schermen voorzien van groenblijvende klimplanten.Om de geluidsschermen te kunnen plaatsen, moet een aanbestedingstraject worden doorlopen. De verwachting is dat begin 2014 gestart kan worden met de bouw en dat de schermen eind 2014 helemaal gereed zijn. Wethouder Van Winden: “Ik vind het heel belangrijk dat Capellenaren prettig kunnen wonen.Omgevingslawaai moet dan ook zoveel mogelijk voorkomen worden. De geluidsschermen die we gaan plaatsen zorgen daarvoor en maken door de groene uitstraling ook nog dat de omgeving er mooi uit blijft zien.”

Voorbeelden APV toepassing voor de bouwplaatsinrichting :

65

Page 66: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Inrichting tijdelijke bouwplaats (week 36 – 5 september 2013)Dit item is gearchiveerd op 17-10-2013. Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 2 september 2013 in relatie tot de artikelen 2.10, 2.11, 2.45, 2.46 en 5.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening De Ronde Venen (APV) aan de gemeente De Ronde Venen ontheffing hebben verleend om de tijdelijke bouwplaats in te richten aan de Rondweg in Mijdrecht. Het adres van de tijdelijke bouwplaatsinrichting is : Eenieder die rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan binnen een termijn van zes weken na de datum waarop de vergunning is verleend, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus250, 3640 AG Mijdrecht. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan er, als tegen het besluit bezwaar is gemaakt, een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht, sector bestuursrecht, Postbus 13023, 3507 LA Utrecht. Van de indiener van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven

Verleende APV-vergunning- Voor het inrichten van een bouwplaats op het parkeerterrein voor Koekoekstraat nummer 1-78 van oktober tot 31 april 2010. Op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp.Het bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en tenminste te bevatten: de naam en adres van de indiener ervan, de dagtekening en het besluit waartegen bezwaar wordt aangetekend.Indiening van een bezwaarschrift schort de werking van een besluit niet op.Indien u wilt voorkomen dat het genomen besluit wordt uitgevoerd, kunt u - gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift - aan de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag, postbus 20302, 2500 EH Den Haag, een voorlopige voorziening vragen.

Documentatie Capelle aan den Ijssel

Capelle aan den IJssel, vaak ook kortweg Capelle genoemd, is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen aan de HollandseIJssel. De gemeente telt 66.246 inwoners en heeft een oppervlakte van 15,40km².

66

Page 67: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Capelle aan den IJssel, vaak ook kortweg Capelle genoemd, is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen aan de HollandseIJssel. De gemeente telt 66.246 inwoners (1 november 2013, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 15,40 km² (waarvan 0,50 km² water). Het autobezitis 432 per 1000 inwoners.

Geografie : Binnen de gemeentegrenzen van Capelle aan den IJssel liggen geen andere kernen. De gemeente is echter wel verdeeld in een aantal wijken: Schollevaar, Schenkel, Oostgaarde, Middelwatering, Capelle-West, 's-Gravenland en Fascinatio. De gemeente maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Capelle is gelegen aan de rivier de Hollandsche IJssel. De gemeente strekt zich uit langs deze rivier tot aan de monding in de Nieuwe Maas. Tot halverwege de twintigste eeuw was Capelle een klein dorp dat leefde van aande rivier gerelateerde bedrijvigheid. De getijdenwerking in de IJssel bleekbij de watersnood van 1953 een groot gevaar te zijn en in 1954 werd begonnen met de bouw van het eerste deltawerk, de Stormvloedkering Hollandse IJssel, in combinatie met de bijbehorende Algerabrug die Capelle

67

Page 68: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

aan den IJssel verbindt met Krimpen aan den IJssel. In 1958 werden deze voltooid.

Vanaf de jaren vijftig werd wijk na wijk gebouwd, die veelal werden bevolktdoor Rotterdammers. In 2001 is gestart met de laatste grote uitbreiding vanCapelle aan den IJssel, de woonwijk Fascinatio. Na de voltooiing van deze wijk is een einde

Rivium gezien vanaf A16

Ten oosten van de A16 bevindt zich het bedrijventerrein Rivium. In 2010 waren hier 353 bedrijven gevestigd die werk boden aan 11.843 werknemers [1]. Hiermee is het de grootste werkgelegenheidsconcentratie in de gemeente. Op het Rivium, ten oosten van de Van Brienenoordbrug bevindt zichonder meer de afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer. Deze afvalwaterzuiveringsinstallatie zuivert het afvalwater van bedrijven en huishoudens (360.000 mensen) uit een deel van Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Bergschenhoek. Ben de Raaf heeft een jeugdboek geschreven over het Rivium, Rovers op het Rivium.

In het noorden van de gemeente, aan de A20, ligt het Hoofdweggebied. Dit iseen bedrijventerrein met 422 bedrijven en 10.094 werknemers. Hiermee staat het binnen de gemeente op de tweede plaats als het gaat om werkgelegenheid[1].

In totaal zijn er 37.448 banen in Capelle (2010), bij 2.720 bedrijven. 59% van de banen bevindt zich in de dienstensector, 25% in de handel, horeca ofvervoer en 15% in de bouw of industrie

De gemeente wordt bediend door diverse buslijnen, van zowel de RET, Connexxion als Qbuzz. Vanaf december 2012 zullen de lijnen van Connexxion worden overgenomen door Arriva. Daarnaast is er de ParkShuttle, een elektronisch geleide autobusdienst die automatisch werkt, zonder chauffeur.De ParkShuttle rijdt vanaf metrostation Kralingse Zoom naar diverse haltes op het bedrijvenpark Rivium. De dienst is in handen van Connexxion. : Tot

68

Page 69: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

slot zijn sinds 2012 op afroep elektrische tuktuks beschikbaar in Capelle aan den IJssel. Het betreft hier een gezamenlijk project van de gemeente Capelle aan den IJssel, stichting Flex Capelle en stichting CapelleWerkt

De Projecten in voorbereiding en uitvoering

Grote onderhouds- en ontwikkelgebieden in de stad zijn:

Abram van Rijckevorselweg, Capelseweg – Kanaalweg

De Abram van Rijckevorselweg (AVR) is een belangrijke verkeersader in onze gemeente. Om de doorstroming op de AVR en aangrenzende kruispunten te verbeteren stellen wij verkeerskundige maatregelen voor. De uitvoering start in het vierde kwartaal van 2013. Eind 2014 zal het project zijn afgerond. : Maatregelen : Op de kruispunten met de Slotlaan/Schenkelse Dreef en Rivierweg/Kanaalweg verdubbelen we de rechtdoorgaande rijstroken op de Abram van Rijckevorselweg. Daarnaast verlengen we de opstelstroken.Bomen. Om de verkeerskundige aanpassingen op de AVR mogelijk te maken is het noodzakelijk een twintig-tal bomen te kappen. In onder andere de nieuw aan te leggen middenberm planten we nieuwe bomen. 

Geluid : In het kader van de verkeerskundige aanpassingen is er onderzoek gedaan naar de geluidseffecten bij de woningen in de omgeving van de aanpassingen. Voor het inzien van de rapportage van het geluidsonderzoek kunt u contact opnemen met de heer H. de Vries (010) 2848773. 

Fasering uitvoering:De werkzaamheden vinden hoofdzakelijk gelijktijdig plaats op en in de nabijheid van beide kruisingen.Kappen bomen:     zaterdag 16 november 2013Aanbrengen damwanden:   week 47 – week 49Grondwerk en aanbrengen voorbelasting week 47 – week 05 (2014)

Centrum ontwikkeling

Het centrum van Capelle aan den IJssel moet een echt stadshart worden. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft in samenwerking met Rodamco Europe enVan der Vorm Vastgoed B.V. daarvoor een concept Masterplan opgesteld. De drie partijen werken intensief samen aan de ontwikkeling van het stadscentrum.

69

Page 70: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

In het Masterplan, dat overigens nog in conceptfase is, zijn de uitgangspunten en ambities weergegeven voor de herontwikkeling van het winkelcentrum De Koperwiek en de herinrichting van de openbare ruimte. Iedereen die in het stadshart verblijft, werkt, winkelt en woont, moet gebruik kunnen maken van een hoogwaardig winkelaanbod in De Koperwiek, een prettige openbare ruimte, goede parkeervoorzieningen en andere bestaande voorzieningen, zoals het Isala Theater, de bibliotheek en het gemeentehuis.

Overleg en aanpassing

Uiteraard wordt veel belang gehecht aan de mening van de ondernemers en omwonenden. Hun reacties worden meegenomen bij de verdere uitwerking en verfijning van de plannen.

Uitgangspunten

Om van het stadshart een aantrekkelijk gebied te maken, zijn ingrepen op verschillende terreinen noodzakelijk. In het Masterplan zijn de wensen van de betrokken partijen samengevoegd in een haalbaar basisplan. Eén van die wensen is de uitbreiding van het winkeloppervlak met ruim 10.000 m² om een groter en meer gedifferentieerd winkelaanbod mogelijk te maken. Daarnaast willen de partijen de ontsluitingsroutes verbeteren om het centrum beter bereikbaar te maken. Met het toevoegen van groen en water in het centrum enhet verwijderen van de auto’s uit het straatbeeld willen ze de openbare ruimte aantrekkelijker maken. Op vier locaties kunnen woningen worden toegevoegd.

Bereikbaarheid en parkeren hebben in het Masterplan een belangrijke plaats.Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de huidige situatie een tekort is aan parkeerplaatsen. Door het toevoegen van nieuwe functies wordt de behoefte aan parkeerplaatsen alleen maar groter. Daarom zijn er plannen om op verschillende plaatsen parkeergarages te realiseren voor bewoners, bezoekers en personeel van het winkelcentrum.

Bizetbuurt-West 2012

In de Bizetbuurt-West is de riolering in slechte staat en zijn er plaatselijk ernstige verzakkingen in de straat. Dit gaan we aanpakken. De voorbereiding hiervoor is inmiddels opgestart. We bekijken of we de inrichting van de buurt kunnen verbeteren in overleg met de bewoners. Tijdens de aanpak van de straat en riolering gaan we ook aan de slag met het groen, de straatverlichting, de speelplekken en de afvalcontainers. Op de kaart kunt u zien in welk gebied we aan het werk gaan.

De volgende werkzaamheden gaan we in de Bizetbuurt-West uitvoeren:

het riool vervangen door een ‘gescheiden stelsel’ voor afvalwater en hemelwater

straat (plaatselijk) ophogen / herstraten bomen en beplanting opnieuw aanplanten de verouderde openbare verlichting verwijderen en vervangen

70

Page 71: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

drie verouderde speelplaatsen vervangen en een speelplaats verwijderen

ondergrondse afvalcontainers plaatsen drempels plaatsen in de Paganinnistraat

Planning

De uitvoering start begin 2013.

Ervenbuurt-Zuid 2012   P.C. Boutenssingel : wedstrijd herontwikkeling

Gerealiseerde nieuwbouwprojecten in Capelle

nieuwbouw van het stadscentrumNieuwbouwproject "De Hoven" in Capelle aan den IJssel 2011

Stadsplein met ISALA theater en bibliotheek 1999

71

Page 72: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Nieuwbouw zorgcentrum vijverhof 2013

Ridderkerk

is een plaats, heerlijkheid en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland op het eiland IJsselmonde (een klein gedeelte ligt op het subeilandde Zwijndrechtse Waard). De gemeente telt 45.207 inwoners (1 januari 2014, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 25,32 km². In het dorp Ridderkerk zelf wonen ongeveer 27.000 inwoners. De gemeente is een van de BAR-gemeenten en behoort tot de Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Bij Ridderkerk ligt een druk verkeersknooppunt 'Ridderster' van de Rijkswegen A15 en A16. In Ridderkerk ligt ook Rijksweg

72

Page 73: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

A38 de kortste snelweg (1,5 km) van Nederland. De weg werd aangelegd in 1980 en loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk.

De naam Ridderkerk is afkomstig van Riederkercke gelegen in de Riederwaard, waarbij ried verwijst naar het oudnederfrankische woord voor riet.[1]Volgens een onbekende sage zou de naam echter als volgt zijn ontstaan: vlak nadat Sint-Joris in 1222 heilig werd verklaard, werd door een aantal ridders een kerk gesticht uit zijn naam in het gebied waar nu Ridderkerk ligt.[bron?]

Kaart uit 1584 met Ridderkerk

De naam Ridderkerk (Riederkercke) komt voor het eerst voor in een bericht van Hertog Hendrik IV van Brabant, waar sprake is van Riede, gelegen aan deMerwede. De Merwede heet nu de Maas. Waarschijnlijk is het gebied in de 12eeeuw voor het eerst bedijkt. In 1277 droeg Diederik van Alkemade het land, met de kerk in leen, op aan Graaf Floris V, wiens opvolgers meermalen een pastoor aanstelden (patronaatsrecht) in het ambacht Riede in de Riederwaard.In de 14e eeuw had deze waard veel te lijden van overstromingenen tussen 1373 en 1375 moest de schaarse bevolking zich terugtrekken op de zuidelijke waterkeringen daar de Riederwaard onder water kwam te staan.In 1404 kwam het herstel van de Molendijk gereed en was de Oud-Reijerwaard herwonnen. Een dijkdoorbraak tijdens de Sint-Elisabethsvloed (1421) werd direct hersteld.19 december 1427 werd Ridderkerk een ambachtsheerlijkheid en de eerste ambachtsheer is Ridder Roeland van Uitkerke, heer van Uitkerkeen Gouverneur van Holland. Hij kreeg deze titel van Filips de Goede. Zijn vrouw, Margaretha van der Clite , wordt in 1441 ambachtsvrouw van Ridderkerk en in datzelfde jaar wordt de polder Nieuw Reijerwaard herdijkt.In 1446 regelt Margaretha het bestuur en de rechtspraak in haar ambacht. Dit handvest vormde tot in de achttiende eeuw de basis voor het bestuur en de rechtspraak in Ridderkerk. Daarom wordt 1446 beschouwd als het ontstaansjaar van Ridderkerk.Het dorp Rijsoord in de gemeente Ridderkerk kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog landelijke bekendheid doordat daar op 15 mei 1940 in een schoolgebouw de capitulatieovereenkomst tussen Nederland en Duitsland werd ondertekend door generaal Winkelman.

Rijsoord bezit nog één molen, genaamd De Kersenboom, die in de jaren 90 gerestaureerd is en verplaatst werd naar de andere zijde van het Waaltje, een dode rivierarm.

73

Page 74: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Archeologie[bewerken]

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft de Ridderkerkse bodem veel van zijn geheimen prijsgegeven. Diverse opgravingen door de archeologische diensten toonden sporen van bewoning aan uit de Romeinse tijd. De bewoners hielden zich toen al bezig met akkerbouw en veeteelt.Ridderkerk kent een aantal vindplaatsen die uitgebreid zijn onderzocht op bewoningssporen. De Kievitsdonk in Bolnes werd bij de aanleg van de Rotterdamseweg onderzocht. Daar zijn vuurstenen voorwerpen gevonden uit een periode van duizenden jaren voor Chr., waaruit blijkt dat de donk, door zijn hoge ligging, in dietijd is gebruikt als kampplaats door rondtrekkende jagers.

De oeverstroken langs de bocht van het Waaltje in Strevelshoek zijn duizendjaar geleden vrij intensief bewoond geweest. Aardewerkvondsten uit de 13e en het begin van de 14e eeuw tonen dit aan. Toen in die tijd het gebied voortdurend overstroomde zijn de bewoners vertrokken en is de bebouwing verdwenen. Ook opgravingen bij De Nes en de voormalige Borchhoeve in Rijsoord leverden waardevolle informatie op over vroegere bewoning binnen de grenzen van Ridderkerk.De meest opzienbarende opgraving is echter die van het Huis te Woude in Slikkerveer in 1968. In 1371 werd een begin gemaakt met de bouw van een kasteeltje, dat nooit helemaal is afgebouwd. Door de grote vloeden in 1373 en 1374 overstroomde de Riederwaard en kwam het kasteel in het water te staan. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twistenwerd het omvergehaald door de Hoeken die vreesden dat de tegenpartij zich er in zou nestelen. Door latere overstromingen spoelde een kleilaag over deruïne en onttrok de resten aan het zicht. In 1969 heeft men de restanten van het Huis gedeeltelijk gereconstrueerd. Belangrijke archeologische vondsten ter plekke vulden weer een stukje Ridderkerkse geschiedenis aan.

Kernen Bolnes, Slikkerveer, Oostendam, Rijsoord

Wijken

Drievliet/Het Zand is de recentste uitbreiding van de kern Ridderkerk, in het oosten van de gemeente en telt ongeveer 11.000 inwoners. Het bedrijvenpark 'Donkersloot' grenst eraan. De wijk beschikt onder andere over een wijkcentrum, de Fuik, een sporthal, een kunstgras voetbalveld. Aan het Vlietplein zijn diverse winkels enscholen gevestigd. Na 2010 zal dit plein ingrijpend worden gerenoveerd. In Drievliet zijn de basisscholen De Noord, De Botter, De Ark, de ds. G.H. Kerstenschool en de Bongerd gevestigd

Ridderkerk Oost Ridderkerk West Centrum Slikkerveer Bolnes

74

Page 75: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Oostendam

Winkelen[bewerken] Winkelcentrum Vlietplein Winkelhart Ridderkerk met centrumdelen Jorishof, Koningshof,

Ridderhof en Ridderkerk Weekmarkt is er iedere vrijdagmorgen van 9.00 tot 15.30 uur op

Parkeerterrein Ridderhof, het gedeelte van dit parkeerterrein tussen de Frans Halsstraat en Paulus Potterstraat.

Industrie[bewerken]

Gelegen langs de rivieren de Noord en de Nieuwe Maas ontwikkelden zich in vroeger jaren diverse scheepswerven. In de kern Bolnes 'Boele-Bolnes' en inSlikkerveer 'De Groot & Van Vliet'. De heer Cornelis Verolme, eigenaar van Verolme Scheepswerf Alblasserdam (V.S.A.) en later RSV (Rijn-Schelde-Verolme) was woonachtig te Ridderkerk.In Rijsoord werd vlas verbouwd en verwerkt tot linnen en touw. Het vlas werd geroot in het Waaltje. Uit het vlas werd ook lijnzaad gewonnen en geëxporteerd door de firma De Groot & Van Nes.

De haven van Ridderkerk is de Ridderhaven.

Bedrijventerreinen Bedrijventerrein Cornelisland Bedrijventerrein Donkersloot Noord/de Woude Bedrijventerrein Donkersloot Zuid Bedrijventerrein De Gieterij Glastuinbouw Nieuw-Reijerwaard Bedrijventerrein Veren Ambacht

Recreatie

Het vlas is allemaal verdwenen uit het dorp, maar het Waaltje trekt nu vele toeristen en sportvissers. Er zijn enkele plekken langs de oevers waar men roeiboten en kano's kan huren. Ook voor visboten (fluisterboten) en verhuurvan vis spullen kan men er terecht.

Tram of metro

Al sinds de jaren 90 zijn er plannen om een metrolijn of tramlijn vanuit Rotterdam naar Ridderkerk te laten lopen om Ridderkerk ook te voorzien van hoogwaardig openbaar vervoer. Rond 2002 komt de optie 'TramPlus' in beeld, vanwege de lagere kosten en de vrees dat de metro zou zorgen voor een toename van de criminaliteit vanuit Rotterdam. In 2004 stemt de gemeenteraad in met een door de stadsregio Rotterdam uitgevoerde studie om een hoogwaardig OV naar Ridderkerk aan te leggen, maar laat ook zelf een studie uitvoeren. Uit beide studies lijkt de tram de meestbelovende optie

75

Page 76: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

te zijn. In april 2005 wordt ook de tweede studie goedgekeurd en wordt begonnen met het maken van een planstudie. Er is veel weerstand vanuit de bevolking, er is zelfs een actiecomité samengesteld. Het college van B&W isin het najaar van 2007 met een tracévoorstel gekomen, waarna de gemeenteraad op 18 december 2007 mocht stemmen over dit voorstel.Het college van B&W gaf de voorkeur aan een compromisvariant (tram tot in het centrum), terwijl de Stadsregio daar geen brood in ziet en heeft aangegevendit niet te willen financieren. In de gemeenteraad werd een collegevoorstelmet aanvullende moties aangenomen met 15 stemmen voor (PvdA, CDA, VVD (2 leden), ChristenUnie) en 14 stemmen tegen (SGP, Leefbaar Ridderkerk, VVD (1lid), Ridderkerks Belang, D66Groenlinks, Lokaal Sociaal). De lijn zou tot het centrum doorgetrokken worden, maar wel werden er 2 aanvullende varianten onderzocht. Voor het tweede deel van het tracé moet een nieuwe stedelijke visie ontwikkeld worden, voordat een beslissing genomen gaat worden. In mei 2008 kwam het college met een definitieve variant naar buiten, wat het resultaat was van de verkenning van de aanvullende varianten op het eerste gedeelte van de lijn. De nu geprojecteerde lijn gaat vanuit de Beverwaard ten zuiden van de Rotterdamse weg langs, over de sportvelden van RVVH, over de Koninginneweg naar het gemeentehuis. Opmerking: De plannen voor de tram zijn tijdelijk gestaakt tot 2014.

De gemeenteraad van Ridderkerk bestaat uit 27 zetels. Hieronderstaat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1994:

BAR-samenwerking

Het gemeentebestuur van Ridderkerk wil inwoners en ondernemers betere dienstverlening bieden tegen lagere kosten. Samenwerking met Barendrecht enAlbrandswaard maakt dit mogelijk.De gemeente neemt namelijk meer en meer taken over van het rijk en de provincie. Deze trend zet zich voorlopig door. Meer taken dus, maar de financiën groeien niet mee.

Dit vraagt om een gemeente die haar verantwoordelijkheid neemt. En creatiefdurft te zijn. Burgemeester Attema: “Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk denken dat de sleutel voor de toekomst ligt in goede samenwerking. Samen gaan zij de uitdagingen aan waar zij voor staan. Niet fuseren, maar samenwerken. Juist samenwerken … om zelfstandig te blijven!”

Eigenlijk willen wij dat u maar één ding merkt van de samenwerking met de buurgemeenten: dat u beter geholpen wordt. Wij werken er hard aan om dat

76

Page 77: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

voor elkaar te krijgen. Voor de rest blijft alles vertrouwd, zoals u dat gewend bent.

Bij gemeenteraadsverkiezingen stemt u gewoon op de politieke partijendie in [gemeentenaam] op de kieslijst staan. U kiest raadsleden die uit uw eigen gemeente komen.

Als u iets wilt weten over de gemeente, gaat u gewoon naar www.ridderkerk.nl.

Is uw paspoort verlopen, dan gaat u naar de balie in het gemeentehuisvan Ridderkerk, Koningsplein 1.

En hebt u een bouwvergunning nodig? Die vraagt u ook nog steeds bij uw eigen gemeente aan. 

De BAR samenwerking: waar en niet waar

Niet waar Wel waarBarendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk gaan fuseren tot één gemeente.

De ambtenaren van Barendrecht, Albrandswaard enRidderkerk gaan in één organisatie werken.

Er komt één nieuwe gemeenteraad en één nieuw college van burgemeester en wethouders voor de drie gemeenten.

De drie gemeenten houden hun eigen gemeenteraaden hun eigen college van burgemeester en wethouders.

Er komen door de samenwerking minder publieksbalies waar u terecht kunt voor bijvoorbeeld uw paspoort en rijbewijs.

De publieksbalies in de drie gemeenten blijven gewoon bestaan.

De BAR-samenwerking kost meer geld.

Door samenwerken kunnen de kosten omlaag. De gemeenten hebben als keihard doel afgesproken om in de komende jaren 10% te besparen op hun totale organisatiekosten (personeel, kantoorgebouwen, computers, etc.).

Wijken

De wijkregisseur

De wijkregisseur is aanspreekpunt voor de bewoners in de wijkenvan Ridderkerk. Daarbij kan het gaan om vragen met betrekking tot de leefbaarheid in de wijken, grote projecten en

77

Page 78: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

activiteiten in de wijken. Vragen over het dagelijks onderhoud in de wijk kunnen gesteld worden via het klachtennummer van de gemeente. De wijkregisseur bevordert de samenwerking van de gemeente en haar partners in de wijken. Een belangrijk onderdeel van de functie van de wijkregisseurs is het contact met de wijk. Zij zijn bereikbaar via email, telefoon en via de website van de gemeente Ridderkerk . Op de wijkenpagina’s vindtu de contactgegevens van de wijkregisseur.

Wonen en Leven

Ridderkerk is een aantrekkelijke gemeente om in te wonen en te leven. De gemeente ligt in de luwte van de grote stad. Daardoor is Ridderkerk een relatief groene, rustige gemeente waar toch veel binnen de gemeentegrenzen te vinden is. Zo heeft Ridderkerk eenaantrekkelijk winkelcentrum en in veel wijken een winkelgebied voor de dagelijkse boodschappen en meer. De wijken hebben elk hun eigen identiteit waar mensen elkaar nog kennen. De afstanden binnen Ridderkerk zijn kort, waardoor de fiets een handig vervoermiddel is.Maar ook de verbindingen naar bijvoorbeeld Dordrecht, Rotterdam of Kinderdijk zijn goed. Zowel over de weg als over het water. Ridderkerk ligt op het snijpunt van de snelwegen A15 en A16 en grenst in het oosten en het noorden aan de rivieren de Noord en de Nieuwe Maas. Vanaf het drierivierenpunt bij Slikkerveer vaart de Waterbus tussen Rotterdam en Dordrecht en brengt het Driehoeksveer voetgangers en fietsers naar de molens in Kinderdijk of naar Krimpen aan de Lek.  De stedelijke voorzieningen zijn daarmee binnen handbereik en de mooie landschappen zijn vlakbij.

Vervoer

Ridderkerk is een gemeente met een goede bereikbaarheid. Of u nu metde fiets, de auto of het openbaar vervoer reist. Of een combinatie daarvan. Over de weg of over het water. Op deze website vindt u onder andere informatie over de verschillende vervoersmogelijkheden en parkeervoorzieningen.

Wegwerkzaamheden

Geerlaan De gemeente is gestart met de herinrichting van de Parallelweg in de Geerlaan tussen de Jan Luykenstraat en de Ridderstraat. Aannemingsbedrijf De Beije uit Rhoon voert de werkzaamheden uit. De werkzaamheden duren tot en met januari 2014. Voor nadere informatie: dhr. M. Vos, telefoonnummer 0180-451418

Benedenrijweg De gemeente gaat in de week van 18 november starten met het herstraten van de rijbaan van de Benedenrijweg tussen het Margrietplein en de Kievitsweg inclusief de kruising met de

78

Page 79: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Kievitsweg. Aannemingsbedrijf De Beije uit Rhoon voert de werkzaamheden uit. De werkzaamheden duren tot halverwege december. Voor nadere informatie: dhr. J. Ridderhof, telefoonnummer 0180-451749.

Oplaadpunten elektrische auto's

Op verschillende plaatsen in de gemeente zijn oplaadpunten voor elektrischeauto’s geplaatst.De oplaadpunten vindt u op de volgende locaties:

Parkeerterrein De Fakkel; Parkeerterrein Amerstraat; Parkeerterrein Ridderhof nabij de Frans Halstraat; Parkeerterrein P.C. Hooftstraat bij Goed; Parkeerterrein Houtzaagmolen nabij sporthal Drievliet.

Bij elke oplaadpaal is één parkeerplaats exclusief gereserveerd, uitsluitend voor het opladen van elektrische auto’s. Iedere eigenaar van een elektrische auto mag zijn of haar auto op laden op alle locaties. Parkeren op die gereserveerde parkeerplaatsen door niet-elektrische auto’s is strafbaar.

Kerncijfers Stadsregio 2012

   

Bevolking per gebied      

Woningen per gebied      

79

Page 80: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Jaartal

Totaal stadsregio

Nederland

Totaal stadsregio

Nederland

         

2000 1.166.806 15.863.950 526.193 6.589.6

62

2001 1.175.952 15.987.075 530.057 6.650.9

11

2002 1.185.819 16.105.285 534.866 6.709.7

32

2003 1.191.560 16.192.572 538.628 6.764.0

66

2004 1.193.497 16.258.032 539.760 6.809.5

81

2005 1.192.689 16.305.526 540.839 6.858.7

19

2006 1.186.306 16.334.210 544.538 6.912.4

05

2007 1.182.427 16.357.992 547.819 6.967.0

46

2008 1.183.162 16.405.399 551.161 7.028.6

06

2009 1.189.760 16.485.787 553.451 7.104.5

18

2010 1.199.712 16.574.989 558.022 7.172.4

36

2011 1.208.854 16.655.799 562.530 7.217.8

03

Bron: CBS (Stateline)

80

Page 81: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

 

Regionale cijfers per 1 januari 2011

Regio's

Bevolking

aantal

Bevolkings-

dichtheid*

 

Woning-

voorraad**

woning

bezetting***

woning

dichtheid****

           

Albrandswaard 24.674 1.132 9.996 2,47 459

Barendrecht 46.831 2.365 18.356 2,55 927

Bernisse 12.404 216 5.393 2,30 94

Brielle 15.978 580 7.189 2,22 261

Capelle aan den IJssel

66.104 4.636 30.320 2,18 2.126

Hellevoetsluis 39.739 1.260 16.910 2,35 536

Krimpen aan den IJssel

28.626 3.670 11.870 2,41 1.522

Lansingerland 54.090 997 20.624 2,62 380

Maassluis 31.910 3.763 14.459 2,21 1.705

81

Page 82: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Ridderkerk 44.889 1.892 20.379 2,20 859

Rotterdam 610.386 2.923 297.737 2,05 1.426

Schiedam 75.718 4.200 35.558 2,13 1.972

Spijkenisse 72.244 2.773 32.656 2,21 1.254

Vlaardingen 71.269 3.012 34.651 2,06 1.465

Westvoorne 13.992 263 6.432 2,18 121

           

stadsregioRotterdam

1.208.854 2.119 562.530 2,15 986

Nederland 16.655.799 494 7.217.80

3 2,31 214

* Aantal inwoners per km² land

** Woningvoorraad in aantallen (voorlopige aantallen)

*** Gemiddelde woningbezetting (voorlopige aantallen)

**** Aantal woningen per km2 (voorlopige aantallen)

Bron: CBS (Stateline)

Aantal bedrijfsvestigingen naar bedrijfstak en bedrijfsgrootte in de stadsregio Rotterdam op 1 januari 2011

 

                                                                   

Bedrijfsgrootte (werkzame personen 12 uur+ per week)

82

Page 83: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Bedrijfstak 0-9 10-49

50-99

100-199

200-999

1000 e.m.

Totaal

               

landbouw/visserij/delfstoffenwinning 794 70 7 2     873

industrie 1.684 420 71 49 31 3 2.25

8

nutsbedrijven 20 8 4 7 7   46

bouw(nijverheid) 3.672 436 66 33 15 1 4.22

3

groothandel 2.668 527 77 34 12   3.31

8

detailhandel en reparatie 7.346 818 81 14 3   8.26

2

horeca (en catering) 2.099 290 17 5 3   2.41

4

vervoer en opslag 1.819 494 10

3 44 41 1 2.502

informatie en communicatie

1.775 172 19 10 7 1 1.98

4

financiële instellingen 600 111 33 16 12 2 774

zakelijke dienstverlening 9.946 981 14

6 64 56 4 11.197

openbaar bestuur, overheid en verplichte soc. verz.

37 67 31 25 43 2 205

83

Page 84: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

onderwijs 1.140 689 79 35 10 2 1.95

5

zorg (gezondheid en welzijn)

3.796 791 10

8 71 55 9 4.830

cultuur, sport en recreatie

1.261 152 9 5 4   1.43

1

afval(water)verwerking 43 55 7 5 4   114

overige dienstverlening 2.496 76 10 2 2   2.58

6

               

Totaal 41.196

6.157

868 421 305 25 48.9

72Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland, bewerking

CO2 uitstoot in de stadsregio

Deze figuur toont de CO2 uitstoot voor het gebied van de stadsregio met uitzonderingvan het haven- en industrieel complex met de tweejaarlijkse trend vanaf 2005. Met 1990 als referentie en het beoogde doel voor 2025.

84

Page 85: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

CO2 aandeel naar sector

Deze figuur toont het aandeel van de vier sectoren in het jaar 2009, exclusief het haven- en industrieel complex (HIC).

 

85

Page 86: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Aantal bedrijfsvestigingen naar bedrijfstak en bedrijfsgrootte in de stadsregio Rotterdam op 1 januari 2011                                                                    

Bedrijfsgrootte (werkzame personen 12 uur+ per week)

Bedrijfstak 0-9 10-49

50-99

100-199

200-999

1000 e.m.

Totaal

               landbouw/visserij/delfstoffenwinning 794 70 7 2     873

industrie 1.684 420 71 49 31 3 2.25

8nutsbedrijven 20 8 4 7 7   46

bouw(nijverheid) 3.672 436 66 33 15 1 4.22

3

groothandel 2.668 527 77 34 12   3.31

8

detailhandel en reparatie 7.346 818 81 14 3   8.26

2

horeca (en catering) 2.099 290 17 5 3   2.41

4

vervoer en opslag 1.819 494 10

3 44 41 1 2.502

informatie en communicatie

1.775 172 19 10 7 1 1.98

4financiële instellingen 600 111 33 16 12 2 774

zakelijke dienstverlening 9.946 981 14

6 64 56 4 11.197

openbaar bestuur, overheid en verplichte soc. verz.

37 67 31 25 43 2 205

onderwijs 1.140 689 79 35 10 2 1.95

5zorg (gezondheid en 3.79 791 10 71 55 9 4.83

86

Page 87: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

welzijn) 6 8 0cultuur, sport en recreatie

1.261 152 9 5 4   1.43

1afval(water)verwerking 43 55 7 5 4   114

overige dienstverlening 2.496 76 10 2 2   2.58

6               

Totaal 41.196

6.157

868 421 305 25 48.9

72Bron: Bedrijvenregister Zuid-Holland,bewerking COS

Aantal bedrijfsvestigingen in de stadsregio Rotterdam naarbedrijfstak per 1 januari 2011

Namen een adressen : Aanbouw vrouwenpolder Barendrecht : 260 woningen

87

Page 88: duurzaam bouwverkeer in de stadsregio rotterdam

Gemeente Jaap-Jan Leeuwenburgh

[email protected]

0180698332

Aannemer De Vries en Verburg Stolwijk 0182 34 17 41 ( U bouw) Aannemer De Boer Nieuwerbrug 0348 68 8221 (woningbouw)

Aannemer van Rooyen Balk IJsselstein 030- 687 42 42( bestrating) Lagewei Barendrecht Aannemer ontwikkelaar Gebr. Blokland en Blokland bv. 0184 62 08 85Het Land van Barendrecht +/- 200 won ? [email protected] Hardinxveld Giessendam.

Sloop Vlietland Ziekenhuis Schiedam Gemeente Bouwtoezicht Arnold Fillekens

[email protected] Gemeente Verkeersdienst Jan Hofstra

[email protected] Bew. vereniging Schiedam-West JvA avennestraat

32 0104266442en woningbouw Oranjeburg Gemeente Project Oranjeburg [email protected]

projectleider Richard Vermeulen [email protected]

website: VSM-binnenstedelijk VSM Sloopwerken Leiderdorp

88