Top Banner

Click here to load reader

Držislav Vidaković. Zaštita na radu pri izvođenju građevinskih radova. Osijek. 2016.

Feb 16, 2022

Download

Engineering

krive brokve

Držislav Vidaković. Zaštita na radu pri izvođenju građevinskih radova. Osijek. 2016.

znr

Welcome message from author
WelcomeWelcomeWelcome
Transcript
Microsoft Word - Nastav_materijal-ZNR-GfOs.docZAŠTITA NA RADU
NASTAVNI MATERIJALI ZA DIJELOVE PREDMETA
T E H N I K I P R O P I S I I N O R M I Z A C I J A
i
O R G A N I Z A C I J A G R A E NJ A I
prema studijskom programu za struni studij
PROITATI PRIJE ODLASKA NA STRUNU PRAKSU !
U Osijeku, nastavna godina 2008/09. Viši predava Mr.sc. Drislav Vidakovi, d.i.g.
2
SADRAJ:
Predgovor
1) VAEI PROPISI S PODRUJA ZAŠTITE NA RADU U RH PRI IZVOENJU GRAEVINSKIH RADOVA - Popis zakona i pravilnika - Pregled najvanijih zakonskih lanaka (Zakon o zaštiti na radu) - Novi pravilnici usklaeni s EU propisima
2) ZAŠTITA NA RADU U HRVATSKOM GRAEVINARSTVU - Problemi sigurnosti u graevinarstvu –brojne i teške ozljede - Uzroci problema sa zaštitom na radu u graevinarstvu - Izvori rizika od ozljeda pri izvoenju graevinskih radova - Troškovi koje uzrokuju ozljede na radu - Uspješno provoenje zaštite na radu
3) PRAVILA ZAŠTITE NA RADU NA GRADILIŠTIMA - Planiranje i priprema zaštite na radu za izvoenje graevinskih projekata - Sigurnosni znakovi - Zaštitna oprema graevinskih radnika - Rušenja - Zemljani radovi - Transport po gradilišnim putovima - Dizanje tereta - Tesarski radovi - Armiraki radovi - Betoniranje - Montano graenje - Zidarski i izolaterski radovi - Radovi na visini - Skela - Struja na gradilištu - Opasne tvari na gradilištu - Dozvoljena buka
Ispitna pitanja iz predmeta Tehniki propisi i normizacija i Organizacija graenja I za podruje ZNR u nastavnoj god. 2008/09.
Preporuljiva literatura i web stranice
Prilog -Obrasci dokumentacije s podruja zaštite na radu - Knjiga nadzora iz podruja zaštite na radu - Osnovni sigurnosni kontrolni popis za nadzorne pri zemljanim radovima - Kontrolni list za pregled skele
- Evidencijski kartoni: EK-1 o osposobljenosti zaposlenika za rad na siguran nain EK-2 o radniku rasporeenom na poslove s posebnim uvjetima rada EK-5 o ispitivanju radne okoline EK-6 o pregledu ili ispitivanju osobnog zaštitnog sredstva
- Obavijest o proimjeni na sredstvu rada (OIR-3)
3
PREDGOVOR Predmet Tehniki propisi i normizacija u 4. semestru strunog studija prema propisanom programu sadri i niz propisa u svezi zaštite na radu: Zakon o zaštiti na radu; Zaštita na radu u graevinarstvu; Obveze poslodavca i posloprimca; Osposobljavanje za siguran rad; Znakovi sigurnosti; Utovar i istovar tereta; Eksplozivi; Elektrina energija; Orua za rad; Osobna zaštita i osobna zaštitna sredstva; Buka u radnim prostorijama; Poslovi s posebnim uvjetima rada; Pruanje prve pomoi pri nezgodi na radu. U okviru predmeta Ogranizacija graenja I, na istom semestru strunog studija, izmeu ostalog sadraja predviena je i obrada tema: Zaštita Ijudi i gradilišta; Projekt zaštite na radu; Zakonska osnova zaštite; Projekt privremenih konstrukcija zaštite; Projekt zaštitnih mjera.
Od vremena izrade usvojenog studijskog programa dio zakonske regulative je izmjenjen, pa se to nuno mora uzeti u obzir kod izvoenja nastave iz ovih predmeta. S podruja zaštite na radu predvienom nastavnom sadraju pridodan je za graevinarstvo izuzetno vaan Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima, donesen 2008. godine zbog usuglašavanja s EU direktivom. Uz to, studente se upozorava na veliki broj, vrlo opasnih ozljeda koje se dogaaju u graevinarstvu i upuuje na njihove naješe uzroke i najvee rizike, te što treba uiniti (ponajprije s pozicije inenjera na gradilištu) da bi se oni minimalizirali. Zaštita na radu (ZNR) je skup tehnikih, zdravstvenih, pravnih, psiholoških, pedagoških i drugih aktivnosti s pomou kojih se kroz utvrene mjere, postupke i pravila otkrivaju i otklanjaju, ili barem smanjuju, opasnosti i štetnosti koje mogu ugroziti zdravlje i ivot osoba na radu. Iako multidisciplinarna, ZNR se openito smatra dijelom organizacije rada. Stoga je razumljvo da se upravo predmet Organizacija graenja I bavi organizacijom i tehnološkim mjerama zaštite kroz planiranje (izvedbeni Projekt organizacije graenja), u pripremi graenja (ureenje gradilišta) i pri samom izvoenju radova. Naravno da je to teško odijeliti od vaee pravne regulative, na koju imaju naglasak Tehniki propisi i normizacija.
Programom nije tono odreena satnica pojedinih tema unutar sadraja predmeta, no moe se uzeti da cijelo podruje ZNR predstavlja oko 20-25% nastavnog gradiva predmeta Tehniki propisi i normizacija (30 sati predavanja), što znai 6 -8 sati i oko 10% predmeta Organizacija graenja I (45 sati predavanja +30 sati vjebi), tj. 4 -5 sati predavanja. Osim navedenih, problematika ZNR neizbjeno se spominje i u drugim predmetima, poglavito uz neke teme koje se obrauju u 3. semestru, u sklopu Tehnologije i strojeva za graenje.
U ovim nastavnim materijalima dani su svi odgovori na pitanja koja se postavljaju na ispitima iz podruja ZNR. Predmet Tehniki propisi i normizacija polae se prema priloenim pitanjima, ili pismeno ili usmeno (po izboru studenata), a materija u svezi zaštite na radu u okviru ispita iz Organizacije graenja I polae se iskljuivo na usmenom dijelu ispita. Sve ostalo o obvezama studenata i polaganju ispita, kao i ispitna pitanja, moe se nai na web stranicama fakulteta (www.gfos.hr).
No, studenti se zbog naglašene kontinuirane opasnosti pri izvoenju graevinskih radova ne bi trebali u uenju ograniiti samo na ono što je najnunije za polaganje ispita. Poznavanje ove problematike potrebno im je ve i zbog vlastite sigurnosti pri posjetima gradilištu, a posebno se ovoga trebaju podsjetiti apsolventi prije odlaska na strunu praksu (najmanje pola od predvienih 250 sati mora se obaviti na gradilištu). Ta znanja e im sigurno biti potrebna i u kasnijoj praksi, jer e jednom kao inenjeri ili koordinatori zaštite na radu (dovoljna je viša struna sprema) imati veliku odgovornost za sigurnost izvoenja graevinskih radova.
4
Dijelovi predmeta u svezi zaštite na radu posebnu su izdvojeni i ovdje obraeni zbog njene oite vanosti i teških posljedica njenog zanemarivanja. Graevinarstvo prednjai po broju i teini ozljeda na radu, a do njih u najveoj mjeri dolazi zbog nepoštivanja pravila ZNR. Rad na nesiguran nain, zbog neznanja ili drugih razloga, dovodi u opasnost onoga koji to ini, ali esto i druge ljude u njegovoj blizini.
Uz poznavanje vaeih propisa, graevinski inenjeri trebaju znati prepoznati potencijalne izvore opasnosti, procijeniti veliinu rizika, te vodei o svemu tome rauna organizirati sigurno odvijanje tehnoloških procesa i operacija na gradilištu.
To svakako podrazumjeva i prethodno planiranje i kontrolu provedbe.
Planiranje podrazumjeva i planiranje troškova, pa je i s te strane potrebno poznavanje zaštite na radu (sigurnosti), kako bi se njeni troškovi na odgovarajui nain ukljuili u cijenu graenja (naješe preko veliine faktora u kalkulaciji jednine cijene). Troškovi ZNR se uvrštavaju u indirektne (posredne) troškove, u prvom redu u tzv. indirektne troškove reije gradilišta, mada su usko vezani i za neke druge grupe troškova.
Materijali su sastavljeni tako da slue za uenje spomenutih predmeta, kao upozorenje i podsjetnik studentima koji odlaze na gradilište, ali i završenim inenjerima da obnove i upotpune znanja o ZNR, pogotovo obzirom na najnovije propise. Tako je ovdje dan i dio sadraja seminara Zaštita na radu na gradilištima i novi propisi koje autor odrava za struno usavršavanje inenjera u graditeljstvu (lanova Komore) na Graevinskom fakultetu u Osijeku. Obraeni zakon i pravilnici mogu pomoi i za polaganje dijela strunog ispita u svezi ZNR. U Osijeku, rujan 2008. godine Autor: Drislav Vidakovi
5
UU RRHH PPRRII IIZZVVOOEENNJJUU GGRRAAEEVVIINNSSKKIIHH RRAADDOOVVAA
6
Popis zakona i pravilnika
O zaštiti na radu posredno piše i u Ustavu RH (l. 50) gdje je navedeno da se poduzetnika sloboda i vlasnika prava mogu iznimno ograniiti zakonom radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi.
Novi Zakon o prostornom ureenju i gradnji (2007. god.), takoer, kroz nekoliko svojih lanaka na odreeni nain definira zahtjeve sigurnosti na gradilištima (u svezi projektiranja graevina, dunosti izvoaa radova i ureenja gradilišta).
Zaštita na radu (sigurnost na radu) je multidisciplinarno podruje (tehnika, medicina, psihologija, organizacija, andragogija i dr.) u kojem egzistira velik broj propisa koji se odnose na razliite specifine djelatnosti i procese rada. Osnovni Zakon o zaštiti na radu odnosi se na sve djelatnosti, a iz njega su izvedeni i s njim usklaeni pravilnici (mada su neki i više desetaka godina stariji od Zakona, pa sve odredbe nisu usklaene, ali primjenjuju se kao priznata pravila) koji se odnose baš na graevinarstvo (esto i neke donekle sline djelatnosti): - ZAKON o zaštiti na radu (NN 59/96) - ZAKON o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti na radu (NN 114/03 i 86/08.) - PRAVILNIK o sigurnosnim znakovima (NN 29/05, na temelju l. 12. st. 1. Zakona o ZNR) - PRAVILNIK o uvjetima za osposobljavanje radnika za rad na siguran nain (na temelju l. 29. st. 2. Zakona o ZNR) - PRAVILNIK o ispitivanju radnog okoliša te strojeva i ureaja s poveanim opasnostima (na temelju l. 53. st. 2. Zakona o ZNR) - PRAVILNIK o zaštiti na radu pri runom prenošenju tereta (na temelju l. 12. st. 1. Zakona o ZNR) - PRAVILNIK o najmanjim zahtjevima sigurnosti i zaštite zdravlja radnika te tehnikom nadgledanju postrojenja, opreme, instalacija i ureaja u prostorima ugroenim eksplozivnom atmosferom (NN br. 39/06 -na temelju l. 12. st. 1. Zakona ZNR, l. 31. st. 3. Zakona o energiji i l. 53. st. 2. Zakona o zaštiti od poara) - PRAVILNIK o uporabi osobnih zaštitnih sredstava (NN br. 39/06 -na temelju l. 12. st. 1. Zakona o zaštiti na radu) - PRAVILNIK o listi strojeva i ureaja s poveanim opasnostima (na temelju l. 29. stavka 2. Zakona o ZNR) - PRAVILNIK o evidenciji, ispravama, izvještajima i knjizi nadzora iz podruja ZNR (NN br. 52/84 –Pravilnik nije u svim odredbama usklaen s odredbama Zakona o ZNR)
7
- PRAVILNIK o pruanju prve pomoi na radu (NN, br. 56/83) - PRAVILNIK o zaštiti na radu u graevinarstvu (SL br. 42/68 i 45/68) - PRAVILNIK o zaštiti na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima (NN br. 51/08) - PRAVILNIK o evidenciji, ispravama, izvještajima i knjizi nadzora iz podruja zaštite na radu (NN br. 52/84) - PRAVILNIK o izradi procjene opasnosti (NN br. 48/97, 114/02, 126/03) - PRAVILNIK o poslovima s posebnim uvjetima rada (NN br. 5/85) - PRAVILNIK o zaštiti na radu pri utovaru i istovaru tereta (NN br. 49/86) - PRAVILNIK o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave (na temelju l. 2. st. 2. Zakona o zaštiti od buke -NN br. 20/03) - PRAVILNIK o zaštiti na radu pri korištenju elektrine energije (NN br. 9/87) - PRAVILNIK o tehnikim normativima za elektrine instalacije niskog napona (SL br. 53/88) - PRAVILNIK o ekplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu (NN br. 12/94) - PRAVILNIK o izradi procjene ugroenosti od poara i tehnološke eksplozije (NN br. 35/94) - PRAVILNIK o sadraju plana zaštite od poara i tehnološke eksplozije (NN br. 35/94) i drugi zakoni i pravilnici u svezi ovog i srodnih podruja.
8
Pregled najvanijih zakonskih lanaka (Zakon o zaštiti na radu)
Svrha ovoga Zakona je spreavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, drugih bolesti u svezi s radom te zaštita radnog okoliša. Ovaj Zakon utvruje subjekte, njihova prava, obveze i odgovornosti glede provedbe zaštite na radu, kao i sustav pravila zaštite na radu. Zaštita na radu je sastavni dio organizacije rada i izvoenja radnog procesa, a ostvaruje se obavljanjem poslova zaštite na radu i primjenom propisanih, ugovorenih, kao i priznatih pravila zaštite na radu te nareenih mjera i uputa poslodavca.
Odredbe ovoga Zakona odnose se i na osobe koje obavljaju djelatnost osobnim radom i na pravne osobe kada koriste rad drugih osoba, dakle i na osobe koje su u radnom odnosu kod poslodavca na temelju ugovora o radu (zaposlenici), i na osobe koje su na strunom osposobljavanju kod poslodavca bez zasnivanja radnog odnosa (volonteri), uenike i studente koji su kod poslodavca na praktinoj obuci, osobe koje za vrijeme izdravanja kazne zatvora ili odgojne mjere obavljaju nareene poslove, te osobe koje obavljaju djelatnost osobnim radom, ali i osobe koje se po bilo kojem osnovu rada nalaze u prostorijama i prostorima poslodavca (npr. poslovni suradnici, djelatnici tijela dravne uprave, korisnici usluga i druge osobe).
Zaštita na radu kao organizirano djelovanje obuhvaa sustav pravila koja se primjenjuju po ovom Zakonu i drugim propisima, a to su: - pravila pri projektiranju i izradi sredstava rada, - pravila pri odravanju i ispitivanju sredstava rada, - pravila koja se odnose na sredstva rada i zaposlenike te prilagodbu procesa rada njihovom spolu, dobi te duševnim i tjelesnim sposobnostima, - osposobljavanje i obavješivanje zaposlenika i poslodavaca sa svrhom postizanja odgovarajueg stupnja zaštite na radu i zdravstvene zaštite, - suradnju na svim razinama od poslodavca i zaposlenika, preko njihovih predstavnika i udruga, do razine dravnih ustanova i tijela, - zaštita zaposlenika, njihovih predstavnika i strunjaka za zaštitu na radu od dovoenja u nepovoljniji poloaj i od drugih mjera zbog akcija poduzetih na podruju ZNR.
Pri obavljanju poslova prvenstveno se primjenjuju pravila ZNR kojima se uklanja ili smanjuje opasnost na sredstvima rada. To su osnovna pravila zaštite na radu koja sadre zahtjeve kojima mora udovoljavati sredstvo rada (objekti namijenjeni za rad s pripadajuim prostorijama, instalacijama i ureajima, skele i površine s kojih se obavlja rad i po kojima se kreu zaposlenici izvan objekata, prijevozna sredstva, strojevi i ureaji, ukljuujui i alate) kada je u uporabi, a naroito glede: opskrbljenosti sredstava rada zaštitnim napravama, osiguranja od udara elektrine struje, spreavanja nastanka poara i eksplozije, osiguranja potrebne radne površine i radnog
9
prostora, osiguranja potrebnih puteva za prolaz, prijevoz i za evakuaciju zaposlenika, osiguranja istoe, potrebne temperature i vlanosti zraka, ogranienja brzine kretanja zraka, osiguranja potrebne rasvjete mjesta rada i radnog okoliša, ogranienja buke i vibracije u radnom okolišu, osiguranja od štetnih atmosferskih i klimatskih utjecaja, osiguranja od djelovanja po zdravlje štetnih tvari i zaštita od elektromagnetskih i drugih zraenja te osiguranja prostorija i ureaja za osobnu higijenu.
Ako se opasnosti za sigurnost i zdravlje zaposlenika ne mogu ukloniti primjenom osnovnih pravila zaštite na radu, primjenjuju se pravila zaštite na radu koja se odnose na zaposlenike i na nain obavljanja radnog postupka. To su posebna pravila zaštite na radu koja sadre: - obvezu i naine korištenja odgovarajuih osobnih zaštitnih sredstava i zaštitnih naprava, - posebne postupke pri uporabi opasnih radnih tvari, - obvezu postavljanja znakova upozorenja od odreenih opasnosti i štetnosti, - obvezu osiguranja napitaka pri obavljanju odreenih poslova, - nain na koji se moraju izvoditi odreeni poslovi ili radni postupci, a posebno glede trajanja posla, jednolinog rada i rada po uinku, - postupak s unesreenim ili oboljelim zaposlenikom do upuivanja na lijeenje nadlenoj zdravstvenoj ustanovi.
Priznata pravila zaštite na radu su pravila iz stranih propisa ili u praksi provjereni naini pomou kojih se opasnosti na radu otklanjaju ili smanjuju, ili kojima se spreava nastanak ozljeda na radu, profesionalnih ili drugih bolesti te ostalih štetnih psljedica za zaposlenike, a primjenjuju se ukoliko ne postoje propisana pravila zaštite na radu. (Ukoliko se primjenjuju pravila zaštite na radu utvrena stranim propisima, primjenjuju se oni koji su povoljniji za sigurnost i zaštitu zdravlja zaposlenika i drugih osoba.) Poslovi s posebnim uvjetima rada prema odredbama ovoga Zakona su poslovi koje mogu obavljati samo zaposlenici koji osim opih uvjeta za zasnivanje radnog odnosa ispunjavaju i posebne uvjete glede dobi ivota, spola, strunih sposobnosti, zdravstvenoga, tjelesnog ili psihikog stanja, te psihofizioloških i psihikih sposobnosti, što se dokazuje odgovarajuom ispravom. (Zaposlenika rasporeenog na poslove s posebnim uvjetima rada poslodavac upuuje na redovite preglede ovlaštenoj ustanovi, odnosno specijalistu medicine rada .) U djelatnosti graevinarstva, u najveoj mjeri se odvijaju poslovi koji se prema Pravilniku o poslovima s posebnim uvjetima rada ubrajaju u poslove s posebnim uvjetima rada. To su: - rukovanje i upravljanje samohodnim strojevima na mehanizirani pogon, - upravljanje dizalicama na mehanizirani pogon, - poslovi signalista, - podizanje skela i postavljanje oplata i ograda, - poslovi koji tijekom pretenog dijela punog radnog vremena zahtijevaju
10
teško tjelesno naprezanje - poslovi koji se izvode na visini veoj od 3 m, ako se primjenom osnovnih pravila ZNR ( npr. zaštitnim ogradama) ne moe sprijeiti poveana opasnost od pada radnika s visine, - poslovi pri kojima su radnici izloeni buci u razini uha veoj od 90 dB(A), - poslovi pri kojima su radnici izloeni vibracijama i potresanjima (npr. rad s pneumatskim ekiima), i drugi mogui poslovi s posebnim uvjetima rada ovisno o pojedinim procesima rada. Pod posebno opasne radove, medu ostalima ubrajaju se radovi u iskopima dubljim od tri metra, ili na sipkom ili movarnom tlu te radovi na visini veoj od tri metra. Za organiziranje i provedbu zaštite na radu odgovoran je poslodavac neovisno o tome da li je u tu svrhu zaposlio strunjaka za zaštitu na radu, odnosno organizirao slubu za zaštitu na radu ili je ugovorio suradnju s ovlaštenom fizikom osobom za ZNR, ustanovom ili trgovakim društvom za poslove ZNR.
Poslodavac je duan primjenjivati pravila zaštite na radu na temelju opih naela zaštite: - izbjegavanja opasnosti i štetnosti, - procjene opasnosti i štetnosti koje se ne mogu otkloniti primjenom osnovnih pravila ZNR, - spreavanje opasnosti i štetnosti na njihovom izvoru, - zamjene opasnog neopasnim ili manje opasnim, - davanje prednosti skupnim mjerama zaštite pred pojedinanim, - odgovarajueg osposobljavanja i obavješivanja zaposlenika, - planiranja zaštite na radu s ciljem meusobnog povezivanja tehnike, ustroja rada, uvjeta rada, ljudskih odnosa i utjecaja okiliša na radno mjesto, - prilagoavanja tehnikom napretku, - prilagodbe rada zaposlenicima, naroito u svezi s oblikovanjem mjesta rada, izbora opreme, te naina rada i proizvodnje posebice u svrhu ublaavanja jednolinog rada i rada po uinku, kako bi se smanjio njihov štetan uinak na zdravlje.
Poslodavac koji zapošljava do 50 zaposlenika moe sam obavljati poslove ZNR (nuno je da bude za to osposobljen), moe ih povjeriti svom ovlašteniku, na temelju ugovora o radu ili ugovoriti obavljanje tih poslova s ovlaštenom fizikom osobom, ustanovom ili trgovakim društvom za poslove ZNR. Poslodavac koji zapošljava više od 50 zaposlenika duan je zaposliti jednog ili više strunjaka za ZNR sukladno broju zaposlenih, te stupnju opasnosti utvrenog procjenom. Poslodavac koji zapošljava više od 250 zaposlenika duan je ustrojiti slubu za ZNR, sukladno broju zaposlenih, te stupnju opasnosti koji je utvren procjenom.
11
Strunjaci ZNR i slube ZNR na temelju praenja stanja zaštite predlau poslodavcu, njegovim ovlaštenicima, odnosno odboru zaštite na radu mjere za poboljšanje stanja.
Kod poslodavca koji zapošljava 20 ili više zaposlenika i kod svih gdje to zahtjevaju uvjeti rada (poveana opasnost, izdvojena mjesta) oni izmeu sebe obavezno biraju i imenuju povjerenika za zaštitu na radu ija je dunost da se bavi ZNR i u svezi nje prima i daje obavijesti radnicima i inspektoru rada.
Obveze poslodavca u provedbi mjera ZNR Ukoliko poslodavac sam ne provodi mjere zaštite na radu, duan je svojim ovlaštenicima dati ovlaštenja za poduzimanje mjera u okviru njihovog djelokruga, kojima se osigurava provedba ovoga Zakona i drugih propisa iz zaštite na radu, a naroito za to: - da se na poslove ne rasporedi zaposlenik koji nije osposobljen za rad na siguran nain, - da se na poslove s posebnim uvjetima rada ne rasporedi zaposlenik za kojeg na propisani nain nije utvreno da ispunjava traene uvjete, tj. da se zaposlenik koji traene uvjete više ne ispunjava ne zadri na poslovima s posebnim uvjetima za rad, - da se malodobnicima, enama i zaposlenicima sa smanjenom radnom sposobnošu ne dozvoli rad na poslovima koji bi mogli na njih štetno utjecati, - da osigura da se za vrijeme rada ne piju alkoholna pia te uzimaju druga sredstva ovisnosti, odnosno da zabrani rad zaposlenicma koji su na radu pod utjecajem alkohola (koliina vea od 0,5 g/kg)i drugih sredstava ovisnosti te da ih udalji s rada, - da zaposlenici rade sukladno odredbama ovoga Zakona, propisa donesenih na temelju njega, drugih propisa zaštite na radu, uputa poslodavca, odnosno proizvoaa strojeva i ureaja, osobnih zaštitnih sredstava i radnih tvari, te da koriste propisana osobna zaštitna sredstva, - da zaposleniku zabrani rad ako ga obavlja suprotno odredbi iz prethodnog podstavka.
Poslodavac ne smije dozvoliti samostalno obavljanje poslova zaposlenicima koji prethodno nisu osposobljeni da ih obavljaju bez ugroavanja vlastitog ivota i zdravlja te ivota i zdravlja drugih zaposlenika, osim ako iz procjene opasnosti proizlazi da ne postoje opasnosti za njihovu sigurnost i zdravlje. Zaposlenicima dok još nisu osposobljeni za…