Top Banner
Dosya Yönetimi : Dosya Yönetimi : Ana bellek dışında kalan veri kümeleri kütük Ana bellek dışında kalan veri kümeleri kütük (dosya) olarak adlandırılır. Bu nedenle ikincil (dosya) olarak adlandırılır. Bu nedenle ikincil bellekler daha geniş anlamıyla giriş/çıkış birimleri bellekler daha geniş anlamıyla giriş/çıkış birimleri üzerinde tutulan verilerin yönetimi kütük yönetimi üzerinde tutulan verilerin yönetimi kütük yönetimi kapsamında ele alınır. kapsamında ele alınır. Kullanıcılar, kaynak ve amaç programlar, Kullanıcılar, kaynak ve amaç programlar, veriler, yazılı metinler gibi veri kümelerini tutan veriler, yazılı metinler gibi veri kümelerini tutan kütüklerinin doğrusal bir tutanak veya byte dizisi kütüklerinin doğrusal bir tutanak veya byte dizisi olarak düşünürler. Ancak bunlar ikincil bellekler olarak düşünürler. Ancak bunlar ikincil bellekler üzerinde kaynak kullanım verimliliği yönünden üzerinde kaynak kullanım verimliliği yönünden fiziksel olarak değişik silindir, sektör hatta fiziksel olarak değişik silindir, sektör hatta sürücü ve sistemler üzerinde yer alabilirler. Bu sürücü ve sistemler üzerinde yer alabilirler. Bu durum kullanıcıların programlarını mantıksal olarak durum kullanıcıların programlarını mantıksal olarak ard arda gelen sayfalardan oluşuyormuş gibi ard arda gelen sayfalardan oluşuyormuş gibi düşünmelerine, ancak bu sayfaların ana bellekte düşünmelerine, ancak bu sayfaların ana bellekte bitişken olmayan boş bellek sayfalama bitişken olmayan boş bellek sayfalama serpiştirilmesine benzer. Bunun gibi kullanıcılar serpiştirilmesine benzer. Bunun gibi kullanıcılar kütüklerini oluşturan tutanakların konumlarını kütük kütüklerini oluşturan tutanakların konumlarını kütük başına görevli olarak düşünürken, bunların yer başına görevli olarak düşünürken, bunların yer aldığı disk öbeklerinin kütüğün bulunduğu sürücü aldığı disk öbeklerinin kütüğün bulunduğu sürücü başına göreli silindir, kafa, sektör üçlüsünden başına göreli silindir, kafa, sektör üçlüsünden oluşan mutlak bir adresi bulunur. oluşan mutlak bir adresi bulunur.
21

Dosya Yönetimi :

Jan 03, 2016

Download

Documents

Sonia Roy

Dosya Yönetimi :. Ana bellek dışında kalan veri kümeleri kütük (dosya) olarak adlandırılır. Bu nedenle ikincil bellekler daha geniş anlamıyla giriş/çıkış birimleri üzerinde tutulan verilerin yönetimi kütük yönetimi kapsamında ele alınır. - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Dosya Yönetimi :

Dosya Yönetimi :Dosya Yönetimi : Ana bellek dışında kalan veri kümeleri kütük (dosya) Ana bellek dışında kalan veri kümeleri kütük (dosya)

olarak adlandırılır. Bu nedenle ikincil bellekler daha olarak adlandırılır. Bu nedenle ikincil bellekler daha geniş anlamıyla giriş/çıkış birimleri üzerinde tutulan geniş anlamıyla giriş/çıkış birimleri üzerinde tutulan verilerin yönetimi kütük yönetimi kapsamında ele alınır. verilerin yönetimi kütük yönetimi kapsamında ele alınır.

Kullanıcılar, kaynak ve amaç programlar, veriler, Kullanıcılar, kaynak ve amaç programlar, veriler, yazılı metinler gibi veri kümelerini tutan kütüklerinin yazılı metinler gibi veri kümelerini tutan kütüklerinin doğrusal bir tutanak veya byte dizisi olarak düşünürler. doğrusal bir tutanak veya byte dizisi olarak düşünürler. Ancak bunlar ikincil bellekler üzerinde kaynak kullanım Ancak bunlar ikincil bellekler üzerinde kaynak kullanım verimliliği yönünden fiziksel olarak değişik silindir, verimliliği yönünden fiziksel olarak değişik silindir, sektör hatta sürücü ve sistemler üzerinde yer sektör hatta sürücü ve sistemler üzerinde yer alabilirler. Bu durum kullanıcıların programlarını alabilirler. Bu durum kullanıcıların programlarını mantıksal olarak ard arda gelen sayfalardan mantıksal olarak ard arda gelen sayfalardan oluşuyormuş gibi düşünmelerine, ancak bu sayfaların oluşuyormuş gibi düşünmelerine, ancak bu sayfaların ana bellekte bitişken olmayan boş bellek sayfalama ana bellekte bitişken olmayan boş bellek sayfalama serpiştirilmesine benzer. Bunun gibi kullanıcılar serpiştirilmesine benzer. Bunun gibi kullanıcılar kütüklerini oluşturan tutanakların konumlarını kütük kütüklerini oluşturan tutanakların konumlarını kütük başına görevli olarak düşünürken, bunların yer aldığı başına görevli olarak düşünürken, bunların yer aldığı disk öbeklerinin kütüğün bulunduğu sürücü başına disk öbeklerinin kütüğün bulunduğu sürücü başına göreli silindir, kafa, sektör üçlüsünden oluşan mutlak göreli silindir, kafa, sektör üçlüsünden oluşan mutlak bir adresi bulunur. bir adresi bulunur.

Page 2: Dosya Yönetimi :

Kullanıcılara kütükleri üzerinde düşüncelerinde Kullanıcılara kütükleri üzerinde düşüncelerinde gerçekliği olan, mantıksal yapılar çerçevesinde işlem gerçekliği olan, mantıksal yapılar çerçevesinde işlem yapma olanağı, mantıksal yapılarla fiziksel yapılar yapma olanağı, mantıksal yapılarla fiziksel yapılar arasında geçişi sağlayan kütük yönetim sistemince arasında geçişi sağlayan kütük yönetim sistemince verilir. Bu işlem kullanıcılara dosyaları üzerinde kolay verilir. Bu işlem kullanıcılara dosyaları üzerinde kolay işlem yapma olanağı sağlarken, bu kütüklerin işlem yapma olanağı sağlarken, bu kütüklerin saklandığı ikincil bellekleri de verimli bir şekilde saklandığı ikincil bellekleri de verimli bir şekilde kullanmayı amaçlar. kullanmayı amaçlar.

Bu amaçla ikincil belleklerin düzenlenmesi, Bu amaçla ikincil belleklerin düzenlenmesi, buralardan kütüklere yer sağlanması, boş alanların buralardan kütüklere yer sağlanması, boş alanların izlenmesi, kütüklerin ikincil bellek üzerinde izlenmesi, kütüklerin ikincil bellek üzerinde yerleşimlerinin erişimin en hızlı olacağı biçimde yerleşimlerinin erişimin en hızlı olacağı biçimde düzenlenmesi vb. kütük yönetimi kapsamında ele düzenlenmesi vb. kütük yönetimi kapsamında ele alınır. Bunun yanında sistemde saklanan kütüklerin alınır. Bunun yanında sistemde saklanan kütüklerin güvenliğinin gözetilmesi de zorunludur. Bu güvenliğinin gözetilmesi de zorunludur. Bu bağlamda, kütüklere erişim ve paylaşım haklarının bağlamda, kütüklere erişim ve paylaşım haklarının belirlenmesi ve bunların denetlenmesi lazımdır.belirlenmesi ve bunların denetlenmesi lazımdır.

Page 3: Dosya Yönetimi :

Yukarıda açıklandığı biçimiyle kütük yönetim Yukarıda açıklandığı biçimiyle kütük yönetim sisteminin temel işlevleri üç maddede sisteminin temel işlevleri üç maddede toplanmıştır :  toplanmıştır :  

                  

      1 - Mantıksal kütük yapılarından fiziksel yapılara 1 - Mantıksal kütük yapılarından fiziksel yapılara geçişin sağlanması.geçişin sağlanması.

                           

2 - İkincil belleklerin verimli kullanılmasını 2 - İkincil belleklerin verimli kullanılmasını sağlanması.sağlanması.

                         

33 - - Kütüklerin paylaşılması, korunması ve Kütüklerin paylaşılması, korunması ve kurtarılması ile ilgili araçların sağlanması.kurtarılması ile ilgili araçların sağlanması.

Page 4: Dosya Yönetimi :

Dosya Sistemi, veriyi, düzenlenebileceği ve Dosya Sistemi, veriyi, düzenlenebileceği ve yönetilebileceği bir ortam'a(media) kaydetmeye yönetilebileceği bir ortam'a(media) kaydetmeye yarayan bir yoldur.Belli başlı Dosya sistemleri yarayan bir yoldur.Belli başlı Dosya sistemleri şunlardır: NTFS(New Technology FileSystem), High şunlardır: NTFS(New Technology FileSystem), High Performance FileSystem (HPFS), DOS, FAT 12/16/32, Performance FileSystem (HPFS), DOS, FAT 12/16/32, VFAT, Macintosh Hierarchical Filesystem (HFS), ISO VFAT, Macintosh Hierarchical Filesystem (HFS), ISO 9660 (for CD-ROM), extended file systems (Ext, Ext2, 9660 (for CD-ROM), extended file systems (Ext, Ext2, Ext3)Ext3)

Örneğin, veri tutan her fiziksel ortam (sabit disk gibi), Örneğin, veri tutan her fiziksel ortam (sabit disk gibi),

bilgi saklayan/tutan küçük birimlerin bilgi saklayan/tutan küçük birimlerin sıralanmasından,yani 'bloklardan' oluşur.Her dosya sıralanmasından,yani 'bloklardan' oluşur.Her dosya sistemi bu blokları farklı biçimde yönetir.Şekil-sistemi bu blokları farklı biçimde yönetir.Şekil-1 de iki de iki blok kullanan bir dosya girişi yapmaya blok kullanan bir dosya girişi yapmaya çalışıyoruz.Üstte,dosya en son kullanılan bloktan çalışıyoruz.Üstte,dosya en son kullanılan bloktan sonrasına konuluyor ve başlangıçta boş alan sonrasına konuluyor ve başlangıçta boş alan bırakıyor.Alttaki başka bir dosya dizgesine ait resimde bırakıyor.Alttaki başka bir dosya dizgesine ait resimde ise dosya ilk boş alana yerleştiriliyor.Böyle bir yöntem ise dosya ilk boş alana yerleştiriliyor.Böyle bir yöntem diskin ne kadar parçalanacağına etki eder.Bazı dosya diskin ne kadar parçalanacağına etki eder.Bazı dosya sistemleri parçalanmayı otomotik olarak sistemleri parçalanmayı otomotik olarak önlemekteyken, bazılarının kullanıcı tarafından önlemekteyken, bazılarının kullanıcı tarafından birleştirilmeleri gerekebilir. birleştirilmeleri gerekebilir.

Page 5: Dosya Yönetimi :

Kullandığımız dosya yönetim sistemlerine göz atarsak;Kullandığımız dosya yönetim sistemlerine göz atarsak;

FAT16, FAT32, NTFS, Linux Ext2 ve Linux Swap dosya FAT16, FAT32, NTFS, Linux Ext2 ve Linux Swap dosya sistemlerini görebiliriz. sistemlerini görebiliriz.

Page 6: Dosya Yönetimi :

FAT16: FAT16: DOS, Windows 3.1 ve OSR2 sürümü öncesi DOS, Windows 3.1 ve OSR2 sürümü öncesi

Windows 95 işletim sistemlerinin kullandığı dosya Windows 95 işletim sistemlerinin kullandığı dosya sistemidir. Eski bir dosya sistemi olduğundan dolayı bir sistemidir. Eski bir dosya sistemi olduğundan dolayı bir takım eksikleri ve dezavantajları bulunmaktadır. takım eksikleri ve dezavantajları bulunmaktadır.

   Bunlardan ilki kök dizininin Bunlardan ilki kök dizininin (root)(root) sınırlandırılmış sınırlandırılmış

olmasıdır. FAT16 sisteminde açılıştaki primary olmasıdır. FAT16 sisteminde açılıştaki primary partisyona ait root dizini, FAT tablosu ve partisyon boot partisyona ait root dizini, FAT tablosu ve partisyon boot sektörü cluster içinde yer almazlar ve sayısı belli olan sektörü cluster içinde yer almazlar ve sayısı belli olan sıralı sektörlerde tutulurlar. Bu sayının belli olması kök sıralı sektörlerde tutulurlar. Bu sayının belli olması kök dizine yapılacak eklentilerin belli bir sınırı olması dizine yapılacak eklentilerin belli bir sınırı olması sonucunu doğurur. Kısaca alt dizinleri istediğiniz kadar sonucunu doğurur. Kısaca alt dizinleri istediğiniz kadar uzatabilmekle birlikte uzatabilmekle birlikte

  FAT16 partisyonlarınızdaki kök dizinde belli uzunlukta FAT16 partisyonlarınızdaki kök dizinde belli uzunlukta girişle sınırlandırılırsınız. girişle sınırlandırılırsınız.

Page 7: Dosya Yönetimi :

FAT16 dosya sisteminde adresleme, adı üstünde FAT16 dosya sisteminde adresleme, adı üstünde 16 bit olduğundan adreslenebilen maksimum 16 bit olduğundan adreslenebilen maksimum cluster sayısı 65525’tir ve bu cluster’ların cluster sayısı 65525’tir ve bu cluster’ların maksimum boyutu 32KB olabilir (aslında cluster maksimum boyutu 32KB olabilir (aslında cluster sayısı 65536 olmalıdır ama bazıları özel amaçlar sayısı 65536 olmalıdır ama bazıları özel amaçlar için tutulur). Bu da bizi FAT16 kullanan bir disk ya için tutulur). Bu da bizi FAT16 kullanan bir disk ya da partisyonun 2GB’dan daha büyük olamayacağı da partisyonun 2GB’dan daha büyük olamayacağı

sonucuna götürür.sonucuna götürür.

FAT16 elindeki boş sabit disk ya da partisyon FAT16 elindeki boş sabit disk ya da partisyon alanını bir şekilde elindeki bütün cluster’lara alanını bir şekilde elindeki bütün cluster’lara dağıtmak zorundadır. Bu nedenle sabit diskin dağıtmak zorundadır. Bu nedenle sabit diskin boyutu büyümeye başladıkça cluster boyutu da boyutu büyümeye başladıkça cluster boyutu da büyür. Cluster’lar bölünemezler ve ancak tek bir büyür. Cluster’lar bölünemezler ve ancak tek bir

dosya yahut dosya parçasını taşıyabilirler.dosya yahut dosya parçasını taşıyabilirler.

Page 8: Dosya Yönetimi :

Fat16 ‘nın kullanılmama sebepleri:Fat16 ‘nın kullanılmama sebepleri: Dos, Win.3x, Windows95/98 te maksimum 2GB, Dos, Win.3x, Windows95/98 te maksimum 2GB,

Windows NT/2000/XP te maksimum 4GB kadar Windows NT/2000/XP te maksimum 4GB kadar disk yada partitionları desteklemektedir. disk yada partitionları desteklemektedir.

Daha önceden bahsettiğimiz gibi HDD'lerin en Daha önceden bahsettiğimiz gibi HDD'lerin en küçük kümeleri olan clusterlar bu dosya küçük kümeleri olan clusterlar bu dosya sisteminde maksimum 65525 adet sisteminde maksimum 65525 adet bulunmaktadır.bulunmaktadır.

FAT 16'da clusterların boyutu çok büyüktür.FAT 16'da clusterların boyutu çok büyüktür.

Partitionun boyutu arttıkca cluster‘in boyutuda Partitionun boyutu arttıkca cluster‘in boyutuda artar.Bundan dolayı da yer kaybı fazla olur.artar.Bundan dolayı da yer kaybı fazla olur.

Page 9: Dosya Yönetimi :

NTFS (NT File System): NTFS (NT File System):

Windows NT ve devamı olan Windows 2000 Windows NT ve devamı olan Windows 2000 tarafından desteklenen bir dosya sistemidir. NTFS, tarafından desteklenen bir dosya sistemidir. NTFS, dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana indeks olarak saklamakla birlikte (MFT, Master File indeks olarak saklamakla birlikte (MFT, Master File Table) dosyanın yerleştiği konumları ve diğer Table) dosyanın yerleştiği konumları ve diğer bilgileri her cluster’ın içinde ayrıca saklayarak daha bilgileri her cluster’ın içinde ayrıca saklayarak daha güvenilir bir yapı sunar. Ancak bu arada oldukça güvenilir bir yapı sunar. Ancak bu arada oldukça geniş bir disk haritası oluşturur ve bu bilgiler önemli geniş bir disk haritası oluşturur ve bu bilgiler önemli bir yer kapladığından dolayı 400MB’den ufak disk bir yer kapladığından dolayı 400MB’den ufak disk yahut partisyonlarda NTFS kullanılması önerilmez. yahut partisyonlarda NTFS kullanılması önerilmez. NTFS, sunucu olarak görev yapan Windows NT ve NTFS, sunucu olarak görev yapan Windows NT ve Windows 2000 işletim sistemlerine ait bir dosya Windows 2000 işletim sistemlerine ait bir dosya sistemi olmasının gerektirdiği ihtiyaçlar sistemi olmasının gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda daha çok disk güvenliği, stabilitesi ve doğrultusunda daha çok disk güvenliği, stabilitesi ve performansıyla ilgili iyileştirmeler içerir ve özetle şu performansıyla ilgili iyileştirmeler içerir ve özetle şu artı özelliklere sahiptir artı özelliklere sahiptir

Page 10: Dosya Yönetimi :

Dosya konumlarıyla ilgili bilgileri cluster içlerinde de Dosya konumlarıyla ilgili bilgileri cluster içlerinde de saklayarak daha güvenli bir dosya sistemi yapısı saklayarak daha güvenli bir dosya sistemi yapısı sunar. sunar.

Cluster boyutu partisyon boyutuyla sınırlı değildir ve Cluster boyutu partisyon boyutuyla sınırlı değildir ve 512 byte değerine kadar ayarlanabilir. Bu da disk 512 byte değerine kadar ayarlanabilir. Bu da disk üzerinde dosyaların parçalanmasını azaltarak hem boş üzerinde dosyaların parçalanmasını azaltarak hem boş alanın verimli kullanılmasını, hem de özellikle yüksek alanın verimli kullanılmasını, hem de özellikle yüksek kapasiteli sabit disklerde performans artışını kapasiteli sabit disklerde performans artışını beraberinde getirir. beraberinde getirir.

Yaklaşık 16 GB’a kadar uzunlukta olan tek parça Yaklaşık 16 GB’a kadar uzunlukta olan tek parça dosyaları destekler. dosyaları destekler.

ACL (Access Control List, Erişim kontrol listesi) özelliği ACL (Access Control List, Erişim kontrol listesi) özelliği sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar. kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar.

Page 11: Dosya Yönetimi :

Bütünleşik dosya sıkıştırma özellikleri içerir. Bütünleşik dosya sıkıştırma özellikleri içerir.

Uzun dosya isimlerini ve Unicode kaynaklı dosya Uzun dosya isimlerini ve Unicode kaynaklı dosya isimlerini destekler. Unicode, dosya isimlendirilmesi isimlerini destekler. Unicode, dosya isimlendirilmesi sırasında karakterlerin tanımlanması için ikilik sırasında karakterlerin tanımlanması için ikilik sistemde kodlar kullanılmasını öngören bir sistemde kodlar kullanılmasını öngören bir standarttır. Bu standarda göre unicode kullanılarak standarttır. Bu standarda göre unicode kullanılarak verilmiş olan dosya isimleri unicode kullanabilen verilmiş olan dosya isimleri unicode kullanabilen dosya sistemleri tarafından tam olarak nasıl dosya sistemleri tarafından tam olarak nasıl hazırlanmışlarsa şekilde görünürler (örneğin Japonca hazırlanmışlarsa şekilde görünürler (örneğin Japonca yahut Arapça gibi). yahut Arapça gibi).

Page 12: Dosya Yönetimi :

Yerel (Lokal ) bilgisayarın sabit diski ve diğer Yerel (Lokal ) bilgisayarın sabit diski ve diğer birimlerinin korunmasının yanı sıra network birimlerinin korunmasının yanı sıra network üzerinden sisteme erişecek kullanıcıların da kontrol üzerinden sisteme erişecek kullanıcıların da kontrol edilmesi NT koruma sisteminin bir bölümünü edilmesi NT koruma sisteminin bir bölümünü oluşturur. NT işletim sistemi bu işlemler için çok oluşturur. NT işletim sistemi bu işlemler için çok sayıda araca sahiptir:sayıda araca sahiptir:

Yönetim Araçları:Yönetim Araçları: NT ExplorerNT Explorer My ComputerMy Computer Server ManegerServer Maneger Command Prompt ( komut yolu)Command Prompt ( komut yolu)

Page 13: Dosya Yönetimi :

NTFS bölümü kullanıcılara izin (hak ) vererek sabit NTFS bölümü kullanıcılara izin (hak ) vererek sabit diski yerel ve uzak (network ) bağlantılarına karşı diski yerel ve uzak (network ) bağlantılarına karşı korur. Bu nedenle izinleri dosyaların sahip oldukları korur. Bu nedenle izinleri dosyaların sahip oldukları özellikler olarak düşünmek gerekir. NTFS güvenlik özellikler olarak düşünmek gerekir. NTFS güvenlik sistemi içinde ayrıca disk üzerinde yapılan işlemler sistemi içinde ayrıca disk üzerinde yapılan işlemler denetlenir (auditing ) ve sahiplikler düzenlenir. denetlenir (auditing ) ve sahiplikler düzenlenir.

İzinler (permissions ) dosyaların nasıl ve kim İzinler (permissions ) dosyaların nasıl ve kim tarafından kullanılacağını belirler. NT’de beş temel tarafından kullanılacağını belirler. NT’de beş temel izin vardır.izin vardır.

Page 14: Dosya Yönetimi :

NTFS

Windows XP veya Windows 2000 yüklü bir bilgisayar, NTFS bölümündeki dosyalara erişebilir. Service Pack 4 veya sonraki bir sürümü yüklü Windows NT 4.0, bazı dosyalara erişebilir. Diğer işletim sistemleri erişime izin vermez.

FAT

MS-DOS, tüm Windows, Windows NT, Windows 2000, Windows XP ve OS/2 sürümleriyle erişilebilir.

Page 15: Dosya Yönetimi :

NT’nin en önemli güvenlik konseptleri: NT’nin en önemli güvenlik konseptleri:

Güvenlik sistem girişi :Güvenlik sistem girişi : Bir kullanıcı sistemde çalışmadan Bir kullanıcı sistemde çalışmadan önce geçerli bir kullanıcı adı ve şifre ile kendini sisteme önce geçerli bir kullanıcı adı ve şifre ile kendini sisteme tanıtmak zorundadır. tanıtmak zorundadır.

Erişim kontrolü :Erişim kontrolü : Bir kaynağın sahibi ,dosya, bellek alanı Bir kaynağın sahibi ,dosya, bellek alanı veya başka bir nesne olsun, kimin hangi şekilde bu kaynağa veya başka bir nesne olsun, kimin hangi şekilde bu kaynağa erişebileceğini belirler. Objenin sahibi bunun için kullanıcı erişebileceğini belirler. Objenin sahibi bunun için kullanıcı ve kullanıcı gruplarına erişim hakları verebilir. ve kullanıcı gruplarına erişim hakları verebilir.

Gözetleme fonksiyonları :Gözetleme fonksiyonları : NT güvenlik iNT güvenlik için çin önemli olayları önemli olayları belirleyebilir ve bunları bir günlük dosyasında tutabilir. Aynı belirleyebilir ve bunları bir günlük dosyasında tutabilir. Aynı şey sistem kaynakları oluşturma, bunlara erişme ve silme şey sistem kaynakları oluşturma, bunlara erişme ve silme teşebbüslerinde de geçerlidir. teşebbüslerinde de geçerlidir.

NT kullanıcı yönetimi NT kullanıcı yönetimi sayesinde bu tip bir olayın hangi sayesinde bu tip bir olayın hangi kullanıcı tarafından gerçekleştiğini tespit edebilir. kullanıcı tarafından gerçekleştiğini tespit edebilir.

Bellek koruması: Bellek koruması: programlar ayrılmış bellek alanlarında programlar ayrılmış bellek alanlarında çalışırlar.bu yüzden bir program gerekli yetkiye sahip çalışırlar.bu yüzden bir program gerekli yetkiye sahip değilse başka bir programın kullanıldığı belirlideğilse başka bir programın kullanıldığı belirli bellek bellek alanlarına erişemez. NT bu bağlamda bir programın alanlarına erişemez. NT bu bağlamda bir programın kullandıktan sonra yeniden işletim sistemine ger verdiği kullandıktan sonra yeniden işletim sistemine ger verdiği belleğin içeriğini siler, böylece başka yazılımlarla bu bellek belleğin içeriğini siler, böylece başka yazılımlarla bu bellek alnındaki okunması imkansız kılınmış olur. alnındaki okunması imkansız kılınmış olur.

Page 16: Dosya Yönetimi :

NTFS AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

Avantajları Dezavantajları

   Sistem prformansı dağınıklıktan fazla etkilenmez.    Sistemdeki dosyalar son derece büyük ya da klasörler ne kadar çok dosya içeriyor olursa olsun, gösterdiği performans iyidir.   Büyük dosyalarla, örneğin dev boyutlu video dosyalarıyla çalışırken dosyanın arasındaki özel bir bölüme ulaşmak nispeten kolaydır.   Çok küçük dosyalara ulaşımı son derece hızlıdır.

  

64 MB'den düşük belleğe sahip sistemlerde önerilmez.    Düşük hızlı sabit disklerden performans olarak FAT'a oranla daha fazla etkilenir.

Page 17: Dosya Yönetimi :

Linux Ext2Linux Ext2 Linux Second Extended Filesystem (Linux Ext2) ve Linux Second Extended Filesystem (Linux Ext2) ve

Linux Swap dosya sistemleri, Unix bazlı işletim sistemi Linux Swap dosya sistemleri, Unix bazlı işletim sistemi olan Linux’un kullandığı dosya sistemleridir. Özet olan Linux’un kullandığı dosya sistemleridir. Özet olarak Ext2 dosya sisteminin desteklediği özellikler olarak Ext2 dosya sisteminin desteklediği özellikler arasında 4 TerraByte disk yahut partisyon desteği, arasında 4 TerraByte disk yahut partisyon desteği, gerektiğinde 1012’ye yükseltilebilen 255 karakter gerektiğinde 1012’ye yükseltilebilen 255 karakter uzunluğunda dosya isimlerinin desteklenmesi, 2 GB uzunluğunda dosya isimlerinin desteklenmesi, 2 GB büyüklüğüne kadar olan dosyalarla çalışabilme büyüklüğüne kadar olan dosyalarla çalışabilme sayılabilir. sayılabilir.

Ext2 dosya sistemi oluşturmak için kullanılan temel Ext2 dosya sistemi oluşturmak için kullanılan temel araç araç mke2fsmke2fs'tir. Genelde 'tir. Genelde /sbin/sbin altında bulunur. altında bulunur. mkfs.ext2mkfs.ext2 mke2fsmke2fs üzerinde çalışan ve ona çeşitli üzerinde çalışan ve ona çeşitli seçenekler gönderen komuttur. seçenekler gönderen komuttur.

Basit ÇalıştırmaBasit Çalıştırmamke2fsmke2fs /dev/hdb1  /dev/hdb1 mkfs.ext2mkfs.ext2 /dev/hdb1  /dev/hdb1 ikinci sürücünün ilk disk bölümünde ext2 dosya ikinci sürücünün ilk disk bölümünde ext2 dosya

sistemi oluşturur.sistemi oluşturur.

Page 18: Dosya Yönetimi :

Linux EXT2

Dosya yerleşim bilgileri disk üzerine dağıtılmıştır.

Dosyayı niteleyen veri (inode) ile dosya verisi birbirine yakın tutulur.

inode tablosunun yerini gösteren ilk yerleşime SUPERBLOCK denir.

Superblock, disk üzerinde 3-4 kopya olarak tutulur.

User, Group, Others için ayrı ayrı haklar tanımlanabilir.

Hard/Symbolic Link destekler.

On-the-fly Compress, immutable dosyalar vs..

Page 19: Dosya Yönetimi :

4K bloklar kullanılırsa yeterince hızlı

Kendini kanıtlamış bir sistem.

ext3 ile journaling olabiliyor.

Diskin dolması, parçalanması hızı etkilemiyor.

Page 20: Dosya Yönetimi :

Linux SwapLinux Swap

Linux Swap ise Linux işletim sisteminin Linux Swap ise Linux işletim sisteminin takas dosyasını yerleştirmek için kullandığı takas dosyasını yerleştirmek için kullandığı dosya sistemidir. Linux yapısı gereği dosya sistemidir. Linux yapısı gereği kurulum sırasında takas dosyası için ayrı bir kurulum sırasında takas dosyası için ayrı bir partisyon açılmasını ve bu partisyona takas partisyon açılmasını ve bu partisyona takas özelliği verilmesini gerektirir. Linux özelliği verilmesini gerektirir. Linux partisyonları Linux dışındaki işletim partisyonları Linux dışındaki işletim sistemleri tarafından görünmezler ve sistemleri tarafından görünmezler ve dolayısıyla bulundukları sürücü yahut dolayısıyla bulundukları sürücü yahut partisyona Linux dışındaki bir işletim partisyona Linux dışındaki bir işletim sisteminde isim verilmez.sisteminde isim verilmez.

Page 21: Dosya Yönetimi :

Eğer sisteminizde bir swap bölümü Eğer sisteminizde bir swap bölümü yoksa bir dosyayı swap bölümü yoksa bir dosyayı swap bölümü olarak kullanabilirsiniz. Bunun için olarak kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece bir dosya yapmanız gereken sadece bir dosya içinde Swap dosya sistemi içinde Swap dosya sistemi oluşturmak ve onu swap alanı olarak oluşturmak ve onu swap alanı olarak sisteme tanıtmaktır.sisteme tanıtmaktır.