Top Banner
DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ Kırk üçüncü inikad 9 -X - 1939 Pazartesi Mündericat Sayıfa 1 — Sabık zabıt hulâsası 38 2 — Havale edilen evrak 38 3 — Riyaset Divanının Heyeti Umumiyeye maruzatı 39 1 — Şaym üyelerden bazılarına izin verilme- si hakkında Büyük Mil*t Meclisi Riyaseti tez- keresi 30 4 — Seçimler 39 1 — Erzurum demiryolunu» açılma törenine iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve sair sıhhiye memurlarının vesika, ruhsatname ve şehadetnameleri tescil harçlarile para ile hasta bakan hususî hastanelerin açılma ruhsat- nameleri harçları hakkındaki 2935 sayılı kanu- nun birinci maddesile buna bağlı cedvelin değis- BşşOa. tirilmesine dair kanun lâyihası ve Sıhhat ve iç- timaî muavenet, Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/1Û7) 40,4343:46 2 — Merkezi Pariste olmak üzere Beynel- milel Şarab Ofisi teşkiline dair olan mukaveleye iltihakımız hakkında kanun lâyihası ve Hariciye, Gümrük ve inhisarlar ve İktısad encümenleri mazbataları (1/119) 40:42 3 — Ecnebî Devletlerle yapılan kredi Anlaş- malarına istinaden cşlbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve resim- lerden muaf tutulması hakkında kanun lâyihası ve Gümrük ve inhisarlar, Maliye ve Bütçe encü- menleri mazbataları (1/236) 42,43,47 :«0 4 —T Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağrtıifflttas* hak- kındaki 3242 saydı kanuna ek kanun lâyihası ve Bütçe encümeni mazbatası (1/244) 42:43,48,60:5»
40

DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Sep 24, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F.

T. B. M. M.

ZABIT CERİDESİ

Kırk üçüncü inikad

9 -X - 1939 Pazartesi

Mündericat Sayıfa 1 — Sabık zabıt hulâsası 38 2 — Havale edilen evrak 38 3 — Riyaset Divanının Heyeti Umumiyeye

maruzatı 39 1 — Şaym üyelerden bazılarına izin verilme­

si hakkında Büyük Mil*t Meclisi Riyaseti tez­keresi 30

4 — Seçimler 39 1 — Erzurum demiryolunu» açılma törenine

iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

sair sıhhiye memurlarının vesika, ruhsatname ve şehadetnameleri tescil harçlarile para ile hasta bakan hususî hastanelerin açılma ruhsat­nameleri harçları hakkındaki 2935 sayılı kanu­nun birinci maddesile buna bağlı cedvelin değis-

BşşOa. tirilmesine dair kanun lâyihası ve Sıhhat ve iç­timaî muavenet, Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/1Û7) 40,4343:46

2 — Merkezi Pariste olmak üzere Beynel­milel Şarab Ofisi teşkiline dair olan mukaveleye iltihakımız hakkında kanun lâyihası ve Hariciye, Gümrük ve inhisarlar ve İktısad encümenleri mazbataları (1/119) 40:42

3 — Ecnebî Devletlerle yapılan kredi Anlaş­malarına istinaden cşlbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve resim­lerden muaf tutulması hakkında kanun lâyihası ve Gümrük ve inhisarlar, Maliye ve Bütçe encü­menleri mazbataları (1/236) 42,43,47 :«0

4 —T Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağrtıifflttas* hak­kındaki 3242 saydı kanuna ek kanun lâyihası ve Bütçe encümeni mazbatası (1/244) 42:43,48,60:5»

Page 2: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

1 — SABIK ZABIT HÜLÂSASI

Trabzon mebusluğuna seçilen Şerif Bilgenin inti- ı hab mazbatası kabul edildikten sonra mumaileyh j and içti. I

Ürfa mebusu Ali Saib Ursavaşm vefat ettiğine dair Başvekâlet tezkeresi okundu ve ölünün hatırasını tebcilen iki dakika ayakta sükût edildi.

Büyük Millet Meclisi 1939 yılı haziran ayı hesabı hakkındaki mazbata okundu.

Arazi vergisi kanununun 2 nci maddesine bir fıkra ilâvesine,

Mazbut vakıflara aid akarların tamir ve ihyaları için alınan 150 000 liranın ödenmesine, |

Lâyihalar 1 — Belediye kanununa ek kanun lâyihası (1/238)

(Dahiliye, tNafia ve Bütçe encümenlerine) 2 — Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çift­

çilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hakkındaki 3242 sayıl* kanuna ek kanun lâyihası (1/244) (Bütçe encümenini)

, 3 — Meşhud suçlarm muhakeme usulüne dair olan 3Ö05 sayılı kanunun 3498 sayılı kanunla değiştirilen 4 ncü maddesinin tadili hakkında kanun lâyihası (1/239) (Adliye encümenine)

4 — Orman kanununun bazı maddelerinin değişti­rilmesi ha|kxnda kanun lâyihası (1/240) (Orman ka­nunu Muvakkat encümenine)

5 — Türk ceza kanununun 494 ncü maddesinin değiştirilmesi hakkmda kanun lâyihası (1/241) (Ad­lîye encünfenine)

6 — Türkiye - İsveç kliring Anlaşmasının bazı hükümlerini tadil için teati olunan notaların tasdiki hakkmda kanun lâyihası (1/245) (Hariciye ve îktişad encümenlerine)

7 — Türkiye - Macaristan arasında akid ve imza edilen konsolosluk mukavelesinin tasdiki hakkında kanun lâyihası (1/242) (Hariciye encümenine)

8 — Türkiye - Yunanistan arasmda imza edilen suçluların geri verilmesi ve cezaî sahada karşılıklı adlî yardım muahedesinin tasdiki hakkında kanun lâyihrsı (1/243) (Hariciye ve Adliye encümenlerine)

Teklif 9 — Mlış mebusu Hakkı Kıkcoğlunun, Türk kanu­

nu maddesinin 274 ncü maddesinin değiştirilmesi hak­kında kanun teklifi (2/9) (Adliye encümenine)

Tezkereler 10 — Akyazmın Balbalh köyünden Hüseyinoğlu

i Anasonun gümrük resmi hakkmda Hükümetçe I 1938 senesinde ittihaz olunan kararm tasdikma dair

kanun lâyihaları kabul edildi. Mutahassıs tabiblerle kimyagerlere ve diğer sıh­

hiye mensubları ile fennî gözlükçülere ve hususî has-tahane açacaklara verilecek ihtisas vesikası vesaire-den alınacak harçlara dair kanun lâyihasmm birinci müzakeresi yapıldıktan sonra pazartesi günü topla­nılmak üzere inikada nihayet verildi.

Başkan vekili Kâtib Kâtib §. Günaltay Kütahya Niğde

V. Uzgören Cavid Oral

Tevfik Alpekin ölüm cezasına çarptırılması hakkında Başvekâlet tezkeresi (3/163) (Adliye encümenine)

11 — Gürünün Kirazlık mahallesinden Ahmedoğlu Said Yenerin ölüm cezasına çarptırılması hakkında Başvekâlet tezkeresi (3/164) (Adliye encümenine)

12 — İstanbul mebusu Galib Bahtiyar Gökerin teşriî masuniyetinin kaldırılması hakkında Başvekâlet tezkeresi (3/165) (Adliye ve Teşkilâtı esasiye encü­menlerinden mürekkeb Muhtelit encümene)

13 — Muşun Orgunos köyünden Selimoğlu Cemil Yurganın ölüm cezasına çarptırılması hakkmda Baş­vekâlet tezkeresi (3/166) (Adliye encümenine)

14 — Silivrinin Danamandra köyünden Abdullah-oğlu Mustafa Karabulutun ölüm cezasına çarptırılması hakkında Başvekâlet tezkeresi (3/167) (Adliye en­cümenine)

15 — Umumî, mülhak ve hususî bütçelerle idare edilen daireler ve belediyelerle sermayesinin tamamı Devlete veya belediye veya hususî idarelere aid daire ve müesseseler arasındaki ihtilâfların tahkim yolu ile halli hakkındaki 3533 sayılı kanunun tefsirine dair Başvekâlet tezkeresi (3/162) (Dahiliye, Adliye, Maliye ve Bütçe encümenlerine)

Mazbatalar 16 — Ecnebî Devletlerle yapılan kredi Anlaşmaları­

na istinaden celbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve resimlerden muaf tu­tulması hakkında kanun lâyihası ve Gümrük ve inhi­sarlar, Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/236) (Ruznameye)

17 — Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çift­çilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hakkındaki 3242 sayılı kanuna ek kanun lâyihası ve Bütçe encü­meni mazbatası (1/244) (Ruznameye).

2 — HAVALE EDİLEN EVRAK

Page 3: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

B Î R Î N C Î C E L S E Açılma saati : 15

BAŞKAN — Dr. Mazhar Germen KÂTİBLER : Kemâl Ünal (İsparta), Cavid Oral (Niğde)

BAŞKAN — Celse açılmıştır.

3 — RIYASET DÎVANININ HEYETI UMÜMÎYEYE MARUZATI

1 — Sayın üyelerden bazılarına izin verilmesi hakkında Büyük Millet Meclıki Riyaseti tezkeresi

BAŞKAN okunacak :

Divanı Riyaset tezkeresi vardır,

Umumî Heyete Aşağıda isimleri yazılı sayın üyelerin izinleri

Riyaset Divanınca kararlaştırılmıştır. Umumî Heyetin tasvibine sunulur.

B. M. M. Reisi M. A. Renda

Afyon Karahisar mebusu Berç Türker, 20 gün, mazeretine binaen,

Gazianteb mebusu Ahmed Aksu, 15 gün, has­talığına binaen,

Kocaeli mebusu Kemalettin Olpak, 2 ay, has­talığına binaen,

Siird mebusu HulM Ay dm, 2 ay, hastalığına binaen,

Tokad mebusu CH. Sıdkı Üke, 2 ay, hastalığı­na binaen.

BAŞKAN — İsimleri teker, teker okutub re­yinize arzediyorum.

Afyon Karahisar mebusu Berç Türker, 20 gün, mazeretine binaen,

BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir.

Gazianteb mebusu Ahmed Aksu, 15 gün, has­talığına binaen,

BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler ...

Kabul edilmiştir. Kocaeli mebusu Kemalettin Olpak, 2 ay, has­

talığına binaen, BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler ...

Kabul edilmiştir. Siird mebusu Hulki Aydın, 2 ay, hastalığına

binaen, BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler ...

Kabul edilmiştir. Tokad mebusu Gl. Sıdkı Üke, 2 ay, hastalığı­

na binaen. BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler ...

Kabul edilmiştir. MALİYE V. FUAD AĞRALI (Elâzığ) —

Gelen evrak sütununda, 16 ve 17 nci numara­larda iki mazbata vardır. Birincisi, Millî Mü­dafaa namına gelen eşyanın gümrük resmin­den muaf tutulmasına aiddir. Diğeri de, zür-raa verilecek tohumluk mikdarı hakkındaki verdiğiniz mezuniyetin biraz daha tevsii mese­lesidir. Mevsim ve bu günkü vaziyet itibarile her ikisinin de müstacelen müzakere edilmesi lâzımdır. Tab ve tevzi olunmuştur. Eğer ten-sib buyurursanız bu günkü ruznameye alına­rak müzakere edilmesini rica edeceğim.

BAŞKAN — Zaten 48 saat evvel tab ve tev­zi edilmişlerdir.

Ruznameye alınarak müzakere edilmesini reyinize arzediyorum. Kabul edenler... Etme­yenler... Kabul edilmiştir.

4 — SECİMLER

1 — Erzurum demiryolunun açılma törenine iştirak edecek heyetin seçimi.

BAŞKAN — Erzurum demiryolunun resmi küşadı münasebetile Meclisi Âliden bir heyet davet olunuyor. Bu heyet, her zaman olduğu veçhile, on kişi olarak tesbit edilmiştir. Bu­nun üçünü Divanı Riyaset ayırıyor, yedisini de Heyeti âliyenizden kura ile ayıracağız.

Sadettin Uraz (İstanbul), Esad Özoğuz (Kars), Cevdet Kerim Incedayı (Sinob), Yah­ya Kemal Beyatlı (Tekirdağ), İstamat Özda-mar (Eskişehir), Benal Anman (İzmir), Hay­rettin Karan (Balıkesir), Refik İnce (Manisa).

Karstan çıkan arkadaşımız Esad Özoğuz; esasen bazı vilâyetlerin hususî davetlileri me-yanında olduğu için bu arkadaşımızı çıkarınca liste tamam olmuş oluyor,

— 39 —

Page 4: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

î : 43 9-10-1939 C : 1 5 — MÜZAKERE EDİLEN MADDELEE

1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve sair sıhhiye memurlarının vesika, ruhsatname ve j §ehadetnameleri tescil harçlarile para ile hasta bakan hususî hastanelerin açılma ruhsatnameleri harçları hakkındaki 2935 sayılı kanunun birinci maddesile buna bağlı cedvelin değiştirilmesine dair kanun lâyihası ve Sıhhat ve içtimaî muave­net, Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/107) [1]

BAŞKAN — ikinci müzakeresidir, maddele­ri okutuyorum:

Mütehassıs tabiblerle kimyagerlere ve diğer sıh­hiye mensublarile fennî gözlükçülere ve husu­sî hastane açacaklara verilecek ihtisas vesi­kası, şahadetname ve ruhsatnamelerden alına­

cak harçlar hakkında kanun MADDE 1 — A) Asistanlık müddetini biti­

rerek mütehassıs olan veya jüri heyetlerince mütehassıs olarak kabul edilen tabibler ve kimyagerlerin ihtisas vesikalarından,

B) Küçük sıhhat memurları mekteblerinden çıkanlara verilen şahadetnamelerden,

C) Ebelere ve sünnetçilere verilen ruhsat­namelerden,

Ç) Para ile hasta bakan hususî hastanelerin açılması ^çin verilen ruhsatnamelerden,

D) Fennî gözlükçülük ruhsatnamelerinden, Bafh ^eedvelde gösterilen tescil harçları alı-

Mr. I CEDVEL I

Tıb fakültesinden ve Sıhhat ve içtimaî mua­venet vekilliğinin kabul ve üân ettiği hastane­lerle müessesatmdan ihtisas vesikası alan ta-bib ve kimyagerlerden ve teşkil olunan jürice ihtisas ve sınıfları tasdik olunan tabib ve kim­yagerlerden : Lira

20 Birinci sınıf ihtisas vesikası harcı, 16 İkinci smrf ihtisas vesikası harcı, 2 Sıhhat memurları mektebinden şahadet- ı

name alan küçük sıhhat memurlarmm şa­hadetnameleri harcı,

1 Ebeler ve sünnetçilerin ruhsatnameleri harcı.

fara ile hasta bakan hususî hastane­lerden açüma ve fennî gözlükçülük ruh­satnamesi harçları:

20 Iftrmi yatakhya kadar (dahil) olanlardan, İD Yirmiden ziyade yatağı olanlardan, £0 fennî gözlükçülük ruhsatnamelerinden.

- r r p i n n . ı,ı « . M,. -, .,

[1] Birinci miirZiıkeresi 42 nci inikad mbtm-dadır, I

BAŞKAN — Tadilname yoktur. Maddeyi cedvelle beraber reyinize arzediyorum. Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

MADDE 2 — Birinci maddede yazılı meslek ve sanat erbabından vesika, şahadetname ve ruh­satnamelerini kaybedenlere yeniden verilen bu kabîl vesikalar bağlı cedveldeki harçların ya­rışma tâbidir. Ruhsatnamesini kaybeden dişçi­lere yeniden verilen ruhsatnamelerden on lira harç almrr.

BAŞKAN — Mütalea var mı? Madedyi reyi­nize arzediyorum. Kabul edenler ... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

MADDE 3 — 3 nisan 1936 tarih ve 2935 sa­yılı kanun kaldırılmıştır.

BAŞKAM — Maddeyi reyinize arzediyorum. Kabul edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir.

MADDE 4 — Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.

BAŞKAN — Maddeyi reyinize arzediyorum. Kabul edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir.

MADDE 5 — Bu kanun hükümlerinin icrası­na Sıhhat ve içtimaî muavenet ve Maliye vekil­leri memurdur.

BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir.

Heyeti umumiyesini açık reyle reyinize ar­zediyorum.

2 — Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel Şarap Ofisi teşkiline dair olan mukaveleye ilti­hakımız hakkında kanun lâyihası ve Hariciye, Gümrük ve inhisarlar ve İktısad encümenleri mazbataları (1/119) [1]

NEVZAD AYAŞ (Bursa) — Efendim, bu anlaşmaya göre bize bir takım masraflar ve külfetler terettüb edecek. Meselâ aidat verece­ğiz, mümessil bulunduracağız. Bütün bu mas­raflara mukabil temin edeceğimiz faydaların ne­ler olduğu hakkında ne Hükümetin esbabı mu­cibe lâyihasında ne de encümenlerin mazbata­sında kâfi derecede izahat yoktur. Onun için encümenlerden, bu külfetlere mukabil edeceği­miz istifadeler hakkmda tafsilât vermelerini ri­ca ederim.

Sonra anlaşmanın bazı maddelerinde sıhhî ve teknik işler de vardır. Meselâ şarabm alko­lizme karşı bir tedbir olacağından alkolizmin önünü alacağından bahsediliyor. Bu itibarla bu anlaşmaya müteallik kanun lâyihasmm bir de Sıhhiye encümeninden geçmesi münasib olmaz im? Bu noktanm da tenvirini rica ediyorum.

[İJ 211 sayılı basmayazı zabtın sonundadır.

— 4 0 -

Page 5: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

î : 43 9-10-1939 C : 1 GENERAL AHMBD YAZGAN (Urfa) —

Arkadaşlar, Şarab ofisi hakkında esaslı malû­matım yoktur, işte yazılan yazılardan pek az malûmat aldım. Fakat bundan evvel afyon hakkında cereyan eden ve malûmu ihsanmız olan mesele, memleketimizde bir çok zararlara badi oldu. Bir takım mmtakalar afyon ekerken menolundu, o ziraatin sahası tahdid olundu. Eke-meyen mmtakalar istifadesiz kaldı. Eğer üzüm işinde de bu gibi zararlar olacaksa bundan te­vakki edilmesini Hükümetimizden rica etmek için geldim. Ürgüb, Nevşehir, Avanos, Arab-sun kazalarıma arazisi çok dar ve işleri yalnız afyonculuk ve bağcılıktan ibarettir.

Afyon ekemediklerinden dolayı senede 200 hin belki de 300 bin lira o memleketten alınmış­tır. Zaten o muhit te şimendifere uzak olduğu için üzüm ihracatında pek çok sıkıntıları vardır. Eğer bu şarab ofisinden dolayı memleketimizin üzümcülüğü zarar görecek olursa, yalnız bura­lar değil, daha bir çok mmtakalar tabiî bundan mutazarrır olacaktır. Onun için bu hususta, ar­kadaşımızın dedikleri gibi, bize biraz daha ma­lûmat verirlerse biz de ona göre düşünür, kara­rımızı veririz.

Geçen sene İnhisarlar idaresi eğer oradaki üzümleri almamış olsaydı, ahalisi açlıktan öle­cekti. Ürgüb ve diğer saydığım yerlerde su yok­tur. Afyon ekimi de su istemez. Fakat afyon ekiminin tahdidi dolayısile buraları şimdi yalnız bağa kalmışlardır. Bu da ellerimden giderse İn­hisar idaresi almazsa ora halkı açlıktan ölecek­tir.

Afyonda olduğu gibi ekim tahdide uğraya-caksa, hiç olmazsa, ekimi münavebe ile mmta-kalara taksim etmeli ki müsavat hâsıl olsun. Be­nim ricam bundan ibarettir.

GÜMRÜK VE İNHİSARLAR VEKİLİ RAİF KARADENİZ (Trabzon) — Merkezi Pariste ol­mak üzere İtalya, İspanya, Fransa, Macaristan ve Portekiz Hükümetlerinin is^irakile bir beynel­milel şarahçflık ofisi teşkil edilmişti. Aralarında bir uzlaşma yapılmış ve bu uzlaşma 924 sene­sinde mevkii tatbika konulmuştu. O tarihten bu güne kadar bu uzlaşmaya 17 devlet daha işti­rak etmiş bulunuyor.

Ofis şarabın iyi yapılması, iyi imal edilmesi, ıslah eefiîmesi neye mütevakkıfsa bunları tedMk ile meşgul olacaktır ve ofise dahil olanlar da bü­tün tedkikatnun, tetebbuatmm neticelerini bil­direceklerdir.

Diğer taraftan da ofis, beynelmilel şarab sa­tışım beynelmilel pazarlarda tanzim edecek ve bu şekilde şarab imal eden memleketlerin hem mwsta%sflîeri ve hem de müstehliklerini koruyu­cu şekilde iyi şarab yapıp beynelmilel piyasalara satmağa muvaffak olunacakta*.

924 senesindenberi müteaddid defalar Hükü­metimizin de bu ofise iştirak etmesini teklif ettiler. Aradan bu kadar zaman geçmesine rağ­

men ancak tedkikat yapıldı ve en nihayet düşü­nüldü ki bu ofise biz de iştirak edelim, çünkü biz de bu gün değilse istikbalde en fazla şarab istihsal eden memleketler sırasına gireceğiz. Memlekette istihsal edip hariç memleketlere çı­karacak olduğumuz bu metam beynelmilel piya­salarda ne suretle müşteri bulabileceğimizi an­layabilmek için böyle bir ofise, böyle bir teşek­küle dahil olmakta fayda mülâhaza ettik. Ofise dahil olacaklar, bu uzlaşmağa iştirak edecek olanlar en fazla beş hisse alabilecektir. Beş his­se, aidat bakımından, 32 000 franktır. Yani şim­dilik senede 32 000 frank vereceğiz ki, bu gün­kü rayiç üzerinden hesab yapacak olursak 1000 Türk lirası kadar bir parayı hu ofise vereceğiz demektir. Dahil olmak için 6 ay evvel müracaat etmek lâzımgelecektir. 6 ay sonra bütün bu ofis­le alâkadar devletler bizim de bu ofise iştiraki­mizi kabul ettikleri takdirde biz de dahil ola­cağız. Eğer bu ofise iştirakten bir fayda elde et­mezsek beyhude yere aidat vermemek için, altı ay evvel haber vermek şartile buradan çıkmak mümkün olacaktır. Huzurunuza gelmiş olan lâ­yihada henüz iştirak yoktur. Sadece Hükümet tedkik ettikten sonra iştirak edebilmek için bir mezuniyet istiyor. Tedkikatı ikmal ettikten son­ra münasib görürsek biz de bu ofise dahil olaca­ğız.

Arkadaşımın dediği veçhile afyon işi gibi bir tahdid asla mevzubahs değildir. Bu müessese ta-mamile gayri resmidir. İlmî, tedkikat bakcmm-dan tamamile bütün müstahsilleri alâkadar eden bilgileri, fennî icablarc öğretecek ve yayacaktır. Arzettiğim gibi hesabımıza gelmezse daima bura­dan ayrılmak mümkün olabilecektir. Bu şekil­de, kanun lâyihası, Yüksek Meclisinizce kabul edilirse bizim de ofise iştirakimiz mümkün ola­caktır. Sıhhiye ve Bütçe encümenlerinin de lâ­yihayı tedkik etmesi faydalı görülürse, o encü­menler de icab eden tedMkatı yapsınlar.

DAMAR ARIKOĞLU (Seyhan) — Benim görüşüme göre, bu kanunun taallûku en ziya­de Ziraat encümenindedir. Halbuki Ziraat en­cümeninden geçmemiştir. Evvelemirde Ziraat encümenine gönderilip orada görüşülmesini tek­lif ediyorum. Evvelâ oraya gitsin, orada gö­rüşülsün.

GÜMRÜK VE 1. V. RAİF KARADENİZ (Trabzon) — Hangi encümende arzu ediyorsa­nız tedkik edilsin, acele bir şey değildir, nasıl 8,TZU buyurursanız öyle olur.

EMİN SAZAK <Eskişehir) — Meselenin en­dişe edilecek bir yeri; Sayın Vekilin mütalea-larmdan sonra, pek kalmadı. Ancak bendeniz şunu arzetmek isterim ki, dünyada hiç bir ehli hayır yoktur ki ben iyi şarab yapryorum, Tür­kiye iyi yapamıyor, gelsin, kendisine öğrete­yim, onun da şarabı iyileşsin. Böyle diyecek bir ehli hayır yoktur. Mutlaka böyle bir cemaat toplamaktan maksad, benim filân şarabımın

— 41 —.

Page 6: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

î : 43 9-10 -1939 C : 1 kalitesinden bir numune bulup, bir şeyler ya­pıp seni geride bırakarak yüksek kaliteli şa­rabının revacını temin etmektir. Binaenaleyh ortada bir taahhüd mevzuu olmayıp sırf ted-kik işi bulunduğuna göre, her şeyi görmek el­bette ki faydalıdır. Ancak bu lâyiha bendeniz-ce Ziraat encümenine gitsin, kanunda bozuk noktalar varsa düzeltilsin, bilhassa Meclisten geçirmeden Hükümet karar alamasm.

Afyon .işinde mertliğimizin, erkekliğimi­zin, biraz da safdilliğimizin cezasını çekiyoruz. Suriye hududunda 30 - 40 liraya afyon satılır­ken biz burada söz verdik, afyon kaçakçılığı yaptırmıyacağıs, bir kanaldan vereceğiz diye halâ memleketimizin fakir yerlerini bundan mahrum bırakıyoruz. Bunun zamanı gelmiştir. Zehirli gazlerle, ilâçlarla insanlar öldürülür­ken, bizim uyuşturucu maddelerimizden 5 - 10 kuruş kazanmamıza kimse müdahele etmemeli­dir. Bu iş üzerinde Hükümetin nazarı dikkat ve merhametini celbederim.

BAŞKAN — Lâyihanın Ziraat encümenine gönderilmesi hakkında Damar Arıkoğlunmı takririni okutuyorum:

Yüksek Reisliğe îşbu kanunun Ziraat encümeninde de müza­

keresini teklif ederim. Seyhan

Damar Ankoğlu BAŞKAN" — Reyinize arzediyorum. Kabul

edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir. Diğer encümenler hakkmda takrir mevcud

değildir. Encümenler de talib değildir. Lâyi­hayı Ziraat encümenine veriyoruz.

HASAN SAKA (Trabzon) — Encümenler kendileri isteyebilirler1.

3 — Ecnebi Devletlerle yapılan kredi Anlaş­malarına istinaden celbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmdle sair veVgi. ve resim­lerden muaf tutulması hakkında kanun lâyihası ve Gümrük ve, inkisarlar ,Ma$iye ve Bütçe encü­menleri mazbataları (1/236) [1]

BAŞKAN — Ruznameey alınmasını kabul ettiğiniz, ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaş­malarına istinaden celbolunan harb teçhizat ve levazımının Gümrük resmi ile sair vergi ve re­simlerden muaf tutlması hakkındaki kanun lâ­yihasının müzakeresine geçiyoruz.

Müstacelen müzakeresi teklif olunuyor. Ka­bul edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir.

Heyeti umumiyesi hakkında mütalea var mı? Maddelere geçilmesini kabul edenler... Etmeyen­ler ... Kabul edilmiştir.

[1] 212 sayılı basmayazı zabtın sonundadır.

Ecnebi Devvletlerden temin edilen ve edilecek olan kredilere mahsuben celbolunan harb teçhi­zat ve levazımının gümrük resmile sair vergi

ve resimlerden istisnası hakkında kanun MADDE 1 — Ecnebi Devletlerden temin edi­

len ve edilecek olan kredilerden Millî Müdafaa vekâletine tahsis edilen kısımlara mahsuben mez­kûr vekâletçe doğrudan doğruya celbolunan kara, deniz ve hava harb teçhizat ve levazımı ile orduda kullanılacak hayvanları gümrük res­minden ve gümrükte alınan diğer vergi ve re­simlerden ve rıhtım resmile ardiye ücretinden istisna etmeğe İcra Vekilleri Heyeti salahiyet­lidir.

Bunlar, Millî Müdafaa vekâletinin işarı üze­rine başkaca gümrük muamelelerine tâbi tutul­maksızın idhal olunur.

BAŞKAN* — Mütalea var mı? EMÎN SAZAK (Eskişehir) — Maddede di­

yor ki Hükümete salâhiyet verelim. Salâhiyet vermektense doğrudan doğruya kabul edelim, olsun bitsin.

Gl. AKMED YAZGAN (Urfa) — îşar nere­ye olacaktır?

BÜTÇE E. M. M. SIRRI DAY (Tarabzon) — Tabiî muameleyi yapacak olan gümrük idaresi olduğu için Müdafaai Milliye vekâleti Gümrük umum müdürlüğüne veyahud Gümrük ve inhi­sarlar vekâleti kanalile yine Gümrük umum mü­dürlüğüne bildirecektir ve bunlar da gümrük muamelesine tâbi olmayacaklardır.

BAŞKAİN" — Madedyi kabul edenler ... Et­meyenler... Kabul edilmiştir.

MADDE 2 — Bu kanunun hükmü neşri ta­rihinden itibaren iki sene muteberdir.

BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

MADDE 3 — Bu kanunun hükümlerini icra­ya icra Vekilleri Heyeti memurdur.

BAŞKAN — Kabul edenler ... Etmeyenler.., Kabul edilmiştir.

Lâyihanın heyeti umumiyesini açık reye ar­zediyorum.

Bundan evvelki lâyihaya rey vermeyen zevat varsa lütfen reylerini istimal etsinler.

Rey toplama muamelesi hitam bulmuştur. 4 -— Göçmenlerle nakledilenlere v muhtaç çift­

çilere tohumluk, ve yemeklik dağıtılması hakkın­daki 3242 sayılı kanuna ek kanun lâyihası ve Büt­çe encümeni mazbatası (1/244) [1]

BAŞKAN — Lâyihanın müstacelen müzake­resi teklif ediliyor. Reyinize arzediyorum. Ka­bul edenler ... Etmeyenler ... Lâyihanın müsta­celen müzakeresi kabul edilmiştir.

Heyeti umumiyesi hakkında mütalea var mı?

fi] 213 sayılı basmayazı zabtın sonundadır.

Page 7: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

î : 43 9-10-1939 C : 1 Maddelere geçilmesini reyinize arzediyorum. Ka­bul edenler ... Etmeyenler ... Kabul edilmiştir.

Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçi­lere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hak­

kındaki 3242 sayılı kanuna ek kanun MADDE 1 — Göçmenlerle nakledilenlere ve

muhtaç yiftçilere tohumluk ve yemeklik dağı­tılması hakkındaki 3242 sayılı kanunun birinci maddesile açılan 3 750 000 liralık buğday yar­dım kredisi 5 000 000 liraya çıkarılmıştır.

BAŞKAN — Mütalea var mı? Maddeyi reyi­nize arzediyorum. Kabul edenler ... Etmeyen­ler ... Kabul edilmiştir.

MADDE 2 — Bu kanun neşri talihinden mu­teberdir.

BAŞKAN — Maddeyi reyinize arzediyorum. Kabul edenler ... Etmeyenler ... Madde kabul edilmiştir.

MADDE 3 — Bu kanunun hükümlerini icra­ya Maliye, Sıhhat ve içtimaî muavenet, Ticaret ve Ziraat vekilleri memurdur.

BAŞKAN — Maddeyi reyinize arzediyorum. Kabul edenler ... Etmeyenler ... Madde kabul edilmiştir.

Lâyihanın heyeti umumiyesini açık reye ar­

zediyorum. Reylerini kullanmamış zevat varsa lütfen

reylerini kullansınlar. Rey toplama muamelesi hitam bulmuştur. Aranın neticesini arzediyorum: Mutahassıs tabiblerle kimyagerlere ve di­

ğer sıhhiye mensublarile fennî gözlükçülere ve hususî hastane açacaklara verilecek ihtisas ve­sikası, şahadetname ve ruhsatnamelerden alı­nacak harçlar hakkındaki kanuna (312) zat iş­tirak etmiştir. Nisab mevcuddur. Kanun (312) reyle kabul edilmiştir.

Ecnebi Devletlerden temin edilen ve edile­cek kredilere mahsuben celbolunan harb teç­hizat ve levazımının gümrük resmile sair ver­gi ve resimlerden istisnası hakkındaki kanuna (310) zat iştirak etmiştir. Nisab mevcuddur. Kanun (310) reyle kabul edilmiştir.

Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çift­çilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hak­kındaki 3242 sayılı kanuna ek kanuna (302) zat iştirak etmiştir. Nisab mevcuddur. Kanun (302) reyle kabul edilmiştir.

Önümüzdeki çarşamba günü için müzakere mevzuu yoktur. Müsaade ederseniz gelecek pa­zartesi günü saat 15 de içtima etmek üzere ini­kada nihayet veriyorum.

Kapanma saati : 15,42

Mutahassıs tabiblerle kimyagerlere ve diğer sıhhiye memurlarile fennî gözlükçülere ve hususî hastane açacaklara verilecek ihtisas vesikası, şahadetname ve ruhsatnamelerden almacak

harçlar hakkındaki kanuna verilen reylerin neticesi ( Kanun, kabul edilmiştir )

Afyon Karahisar Cemal Akçın Hamza Erkan Haydar Çerçel îzzet Akosraan Mebrure Gönenç

Azı i adedi : 424 Reye iştirak edenler : 312

Kabul edenler : 312 Reddedenler : 0 Müstenkifler : 0

Reye iştirak etmeyenler : 1 l 0 Münhaller : 2

/ Kabul edenler ] Ağr%

Dr. Hüsamettin Kural | Amasya 1 Esad Uras

Nafiz Aktın Ankara

Ahnıed Ulus

Arif Baytın Eşref Demirel Fevzi Daldal Muammer Eriş Mümtaz ökmen Rifat Araz Şakir Kınaeı

Antalya Dr. Cemal Tunca Dr. Münir Soykam Numan Aksoy Rasih Kaplan Tayfur Sökmen Türkân örs

— 43 —

Page 8: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Aydın Dr. Hulusi Alataş Dr. Mazhar Germen Dr. Şakir Şener Mümtaz Kaynak Nuri Göktepe

Balıkesir Feyzi Sözener

Hilmi Şeremetli ismail Hakkı Uzunçarşıb Memed Emir Osmaaı Niyazi Burcu Rahmi Selçuk Yahya Sezai Uzay

Bilecik Dr. Gl. Besim Ömer Akalın Dr. Muhlis Suner Salih Bozok

Bingöl Feridun Fikri Necmeddin Sahir

Bitlis Tevfik Temelli

Bolu Cemil özçağlar Dr. Zihni Ülgen Emin Yerlikaya Fethi Okyar Lûtfi Gören

Burdur Dr. Ahmed Ruhi Yeşil­yurt ' ibrahim Necmi Dilmen Memed Sanlı

Bursa Atıf Akgüç Dr. Galib Kahraman Dr. Refik Güran Dr. Sadi Konuk Fatin Güvendiren Fazlı Güleç Gl. Naci Tınaz Muhittin Baha Pars Mustafa Fehmi Gerçeker Nevzad Ayaş

Çanakkale Atıf Kamçıl Avni Yukarnç Hilmi Ergeneli

I : 43 9-1C Reşad Nuri Güntekin

Çankırı Dr. Akif Arkan Hüseyin Cahid Yalçın Ziya Esen

Çoruh Ali Rıza E rem Asım Us Atıf Tüzün Mazhar Müfid Kansu

Çorum Dr. Mustafa Cantekin Eyüb Sabri Akgöl ismail Kemal Alpsar ismet Eker Münir Çağıl Nuri Kayaalp Süleyman Köstekçioğlu Şakir Baran

Denizli Dr. Hamdi Berkman Emin Aslan Tokad Fahri Akçakoca Akça Tahir Berkay Yusuf Başkaya

Diyarbakır Dr. ibrahim Tali ön­gören Gl. Kiazım Sevüktekin Rüştü Bekit Veli Necdet Sünkitay Zülfü Tiğrel

Edime Dr. Fatma Memik Faik Kaltakkıran Fuad Balkan Temel Göksel

Elâzığ Fethi Al tay Fuad Ziya Çiyiltepe Sabit Sağıroğlu

Erzincan Aziz Samih Ilter iskender Artun Salih Başotaç

Erzurum Dr. Ahmed Fikri Tuzer Gl. Pertev Demirhan Münir Hüsrev Gole Nafiz Dumlu

-1939 C : 1 Nakiye Elgün Şükrü Koçak

Eskişehir Emin Sazak Istamat özdamar izzet Arukan Osman Işın

Gazianteb Bekir Kaleli Dr. Abdürrahman Me­lek Memed Şahin Nuri Pazarbaşı Ömer Asım Aksoy

Giresun Fikret Atlı Gl. İhsan Sökmen ismail Sabuncu Münir Akkaya Nafi At uf Kansu

Gümüşane Durak Sakarya Yusuf Ziya Zarbım

İçel Ahmed Ovacık Dr. Muhtar Berker Emin Inankur Ferid Celâl Güven Gl. Cemal Mersinli Turhan Cemal Beriker

İsparta Hüsnü özdamar Kemal Ünal Mükerrem Unsal. Remzi Ünlü

İstanbul Abidin Daver Ahmed Şükrü Esmer Ali Kâmi Akyüz Ali Rana Tarhan Atıf Bayındır Dr. Tuğamiral Hakkı Şinasi Erel Fakihe övmen Gl. Kâzım Karabekir ibrahim Alâettin Gövsa Şükrü Âli ögel Ziya Karamursal

İzmir Benal Anman

Celâl Bayar Halil Menteşe Kâmil Dursun Mahmud Esad Bozkurd Nazmi ilker Reşad Mimaroğlu Sadettin Epikmen Şehinıe Yunus

Kars Esad özoğuz Fuad Köprülü Hüsrev Kızıldoğan Kahraman Arıklı Şerafettin Karacan

Kastamonu Abidin Binkaya Dr. Tevfik Aslan Hacer Dicle Muharrem Celâl Bayar Nuri Tamaç Rıza Saltuğ Tahsin Coşkan

Kayseri Ahmed Hilmi Kal aç Nazmi Toker Reşid özsoy Sadettin Serim Sa'lih Turgay

Kırklareli Bürhanettin Denker Dr. Fuad Umay Hamdi Kuleli Zühtü Akrn

Kırşehir Dr. Yusuf Ziya Sorner izzet Özkan Memed Seyfeli

Kocaeli Dr. Fuad Sorağrnan ibrahim Dıblan ibrahim Süreyya Yiğit ibrahim Tolon Orgeneral Ali Said Ak-baytuğan Salâh Yargı

Konya Ahmed Hamdi Dikmen Ali Muzaffer Göker Ali Rıza Türel

— 44 —

Page 9: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Dr. Osman Şevki Ulu­dağ Fuad Gökbudak Galip Gültekin Gl. Ali Fuad Cebesoy İzzet Erdal Kâzım Okay Mustafa Ulusan Naim Hazim Onat

Kütahya Besim Atalay Muhlis Erkmen Mustafa Bacak Receb Peker Sadri Ertem Vedit Uzgören

Malatya Dr. Hilmi Oytâç Emrullah Barkan Gl. Osman Koptalgel Memed Şevket özpazar-başı Mihri Pektaş Muttaüb öker Nasuhi Baydar

Manisa Asım Ttimer Faik Kurdoftlm Hikmet Bayur Hüsnü Yaman Kâzım Nami Duru Kenan Örer Osman Ercin Refik înce Rıdvan Nafiz Edgüer Yasar özey

Maras Dr. A. Kemali Bayizil

1 : 43 9-10 Mansur Bozdoğan Memed Erten Ziya Kayran

Mardin Edib Ergin Gl. Seyfi Düzgören Hasan Menemencioğlu Muhittin Birgen Rıza- Erten

Muğla Sadullah Güney

Muş Hakkı Kılıeoğlu

Niğde Cavid Oral Dr. Abravaya Marmaralı Dr. Rasim Ferid Talay Halid Mengi Hazim Tepeyran Naim Erem

Ordu Ali Canib Yöntem Dr. Vehbi Demir Hamdi Yalman İsmail Çamaş Selim Sırrı Tarcan

Riz* Ali Zırh Dr. Saim Ali Dilcmre Fuad Sirmen ICemalettin Kamu Raif Dinç

Samsun Amiral Fahri Engin Meliha Ulaş Memed Ali Yörüker Naşit Fırat Ruşen i Barkın

-1939 C : 1 Süleyman Neemi Selmen Zühtü Durukan

Seyhan Ali Münif Yegena Damar Ankoğlu Gl. Naci Eldeniz İbrahim Mete İsmail Safa özler Sinan Tekelioğlu Şemsa Işcen Tevfik Tarman

Siird Ali Rıza Esen Naki Bekmen Şefik özdemir

Sinob Cemal Aliş Cemil Atay Hulusi Oruçoğlu

Sivas Abdurrahman Naci De-mirağ Atıf Esenbel Gl. Akif öztekin Er-demgii İsmail Memed Uğur Mergube Gürleyük Mitat Şükrü Bleda Necmettin Sadak Remzi Çiner Şemsettin Günaltay Ziya Basara

Tekirdağ Nazmi Trak Rahmi Apak

Tokad Cemal Kovalı Galib Pekel Hasip Ahmed Aytuna

Muammer Develi Nâzım Poroy Resai Erişken Sıtkı Atanç

Trabzon Daniş Eyiboğlu Faik Ahmed Barutçu Halil Nihad Boztepe Hasan Saka Mitat Aydın Raif Karadeniz Sırrı Day Salise Abanozoğlu

Urfa Gl. Ahmed Yazgan Memed Emin Yurdakul Refet Ülgen Sami tşbay Şeref Uluğ

Van Hakkı Ungaı İbrahim Arvas Münib Boya

Yozgad Ahmed Sungur Celâl Arat Ekrem Pekel Salim Korkmaz Sırrı îçöz Ziya Arkant

Zonguldak Halil Türkmen Hasaoı Karabacak Hüsamettin Okan İbrahim Etem Bozkurt Mustafa Bozma Şinasi Devrin Rifat Vardar Yusuf Ziya1 özençi

/ Reye iştirak etmeyenler ] Afyon Kamhisa)r

Ali Çetinkaya (V.) Berç Türker (M.)

Ağn Halid Bayrak (1. A.) İhsan Tav

Amasya İsmail Hakkı Mumcu

Ankara Aka Gündüz Belkis Baykan Dr. Taptas Falih Rıfkı Atay tsmet İnönü (R. C.) Yahya Galib Kargı

Antalya Cezmi Ercin (V.)

Aydın Adnan Menderes Nazmi Topcoğlu

Balıkesir Fahrettin Tiritoğlu Gl. Kâzım Özalp

Hacim Çarıklı Hayrettin Karan Muzaffer Akpınar

Bitlis Süreyya örgeevren

Bolu Dr. Emin Cemal Suda (M.)

— 45 —

Page 10: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

î : 43 9-10-1939 C : 1 Hasan Cemil Çambel

Bursa Refet Canıtez (Rs. V.)

Çanaklcale Rusuhi Buİayırlı Ziya Gevher Etili

tÇank%rı Fazıl Nazmi örkün M. Abdülhalik Renda (Başkan)

Denizli Dr. Kâzım Samanlı Necib Ali Küçüka

Diyarbakır Cahit Çubukçu Zeki Mesud Akan

Edirne Osman Şahinbaş

Elâzığ Fazıl Ahmed Aykaç Fuad Ağrajı (V.)

Erzincan Abdülhak Fırat ,, Saffet Ankan

Erzurum Aziz Akyürek Gl. Zeki Soydemir Salim Altuğ

Eskişehir Yusuf Ziya özer

Gazianteb Ahmed Aksu (M.) Dr. Memed Ali Ağa.kay

Giresun Dr. Hasan Vasıf Som1

yürek Talât Onay

Gümüşane Edib Servet Tor Hasan Fehmi Ataç Şevket Erdoğan

Hakkâri izzet Ulvi Aykurd

İstanbul Ahmed Hamdi Deniz-men Dr. Refik Saydam (Bş. v.)' Galib Bahtiyar Göker Gl. Refet Bele Sadettin Uraz Salâh Cimcoz

îzn\ir Dr. Mustafa Bengisu Hasan İ l i Yücel (V.) Memed Aldemir Ra'hmi Köken Şükrü Saraçoğlu (V.)

Kars Gl. Muhittin Akyüz Ömer Küntay Zihni Orhon

Kastamonu Hilmi Çoruk

Kayseri Faik Baysal Ömer Taşcıoğlu Suat Hayri Ürgüblü

Kırklareli Şevket ödül

Kırşehir Hazim Börekçi

Kocaeli Ali Dikmen Kemalettin OApak (M.) Ragıb Akça

Konya Kâzım Gürel Şevki Ergun Tevfik Fikret Sılay Vehbi Bilgin

Kütahya Alâettin Tiridoğlu Dr. Ali Süha Delilbaşı Hüseyin Rahmi Gürpı^ nar

Malatya Mahmııd Nedim Zabcı Osma Taner , Vasıf Çmay

Manisa Dr. Saim Uzel (î. A.) Kani Karaosman

Maraş Hasan Reşid Tankud

Mardin Dr. Rıza Levent irfan Ferid Alpaya (l.A.)

Muğla Cemal Karamuğlâ Dr. Hüseyin Avni Ercan Hüsnü Kitabcı Yunus Nadi

Şükrü Ataman Niğde

Faik Soylu, Ordu

Ahmed İhsan Tokgöz Hüseyin Ekşi

Bize Hasan Cavid

Samsun Hüsnü Çakır (V.)

Seyhan Hilmi Uran

Şiir d Hulki Aydın (M.)

Sinob Cevdet Kerim Incedayı Yusuf Kemal Tengirşenk

Sivas Hikmet Işık

Tekirdağ Cemil Uybadın Faik öztrak (V.) Yahya Kemal,Beyatlı

Tokad Gl. Sıtkı Üke (M.)

Trabzon Hamdi tHöcümen

Tunceli Haydar Rüştü öktem Mitat Yenel Sami Erkman

Yozgad Veled îzbudak

Page 11: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

1 : 43 9-10-1939 C : 1 Ecnebi Devletlerlen temin edilen ve edilecek kredilere mahsuben celbolunacak harb teçhizat ve levazımının gümrük resimlerinden istisnası hakkındaki kanuna verilen reylerin neticesi

( Kanun-kabul edilmiştir)

Afyon Karahisar Cemal Akçın Haydar Çerçel izzet Akosman Mebrure Gönenç

Ağrı Dr. Hüsamettin Kural

Amasya Esad Uras Nafiz Aktın

Ankar<* Ahmed Ulus Arif Baytın Eşref Demirel Fevzi Daldal Muammer Eriş Mümtaz Ökmen Rifat Araz Şakır Kmacı

Antalya Dr. Münir Soykam Numan Aksoy Rasih Kaplan Türkân örs

Aydın Dr. Hulusi Alataş Dr. Mazlıar G'srmen Dr. Şakir Şener Mümtaz Kaynak Nuri Göktepe

Balıkesir Feyzi Sözener Hilmi Şeremetli İsmail Hakkı Uzunçarşıb Memed Emir Osman Niyazi Burcu

Az* ı adedi 424 Reye iştirak edenler : 310

Kabul edenler : 310 Reddedenler : 0 Müstenkifler : 0

Reye iştirak etmeyenler : 112 Münhal] er : 2

/ Kabul edenler ] Rahmi Selçuk Yahya Sezai Uzay

Bilecik Dr. Gl. Besim Ömer Akalın Dr. Muhlis Suııer Salih Bozok

Bingöl Feridun Fikri Neemeddin Sahir

Bitlis Tevfik Temelli I

Bolu Cemil özçağlar Dr. Zihni Ülgen Emin Yerlikaya Fethi Okyar Lûtf i Gören

Burdur Dr. Ahmed Ruhi yeşil-yurd İbrahim Necmi Dilmen Memed Sanlı

Bursa Atıf Akgüç Dr. Galib Kahraman Dr. Refik Güran Dr. Sadi Konuk Fatin Güvendiren Fazlı Güleç Gl. Naci Tmaz Muhittin Baha Pars Mustafa Fehmi Gerçeker Nevzad Ayaş

Çanakkale Atıf Kamçıl

Avni Yukaruç Hilmi Ergeneli Reşad Nuri Güntekin Ziya Gevher Etili

Çankırı Dr. Akif Arkan Hüseyin Cahid Yalçın Mustafa Abdülhalik Renda Ziya Esen

Çoruh Ali Rıza Erem Asım Us Atıf Tüzün Mazhar Müfid Kansu

Çorum Dr. Mustafa Cantekin Eyüb Sabri Akgöl ismail Kemal Alpsar İsmet Eker Münir Çağıl Nuri Kayaalp Süleyman Köstekçioğlu Şakir Baran

Denizli Emin Aslan Tokacı Fahri Akçakoca Akça Tahir Berkay Yusuf Başkaya

Diyarbakır Cahit Çubukçu Dr. İbrahim Tali ön­gören Gl. Kiazım Sevüktekiıı Rüştü Bekit Zülfü Tiğrel

Edirne Dr. Fatma Memik Faik Kaltakkıran Fuad Balkan Temel Göksel

Elâzığ Fethi Altay Fuad Ziya Çiyiltepe Sabit Sağıröğlu

^Erzincan Aziz Samih îlter İskender Artun Salih Başotaç

Erzurum Dr. Ahmed Fikri Tu zer Gl. Pertev Demirhan Münir Hüsrev Göle Nafiz Dumlu Nakiye Elgün Şükrü Koçak

Eskişehir Emin Sazak istamat özdamar îzzet Arukan Osman Işın

Gazianteb Bekir Kaleli Dr. Abdurrahman Me­lek Memed Şahin Nuri Pazarbaşı Ömer Asım Aksoy

Giresun Fikret Atlı Gl. ihsan Sökmen ismail Sabuncu

— 47 —

Page 12: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Münir Akkaya Nafi Atuf Kansu

Gümüşüne Durak Sakarya 11 usun Fehmi Ataç Yusuf Ziya Zarbun

içel Ahmed Ovacık Dr. Muhtar Berker Kmin lnankur Ferid Celâl Güven Gl. Cemal Mersinli Turhan Cemal Beriker

İsparta Hüsnü özdamar Kemal Ünal Mükerrem Unsal Remzi Ünlü

Uttmbul Ahmed Şükrü Esmer Ali Kâmı Akyüz Ali Hana Tarhan Atıf Bayındır Dr. Refik Saydam Dr. Tuğamiral Hakkı Şinasi Erel Fakihe öymen Gl. Kâzım Earabekir İbrahim Alâettin G8v»a Şükrü Âli ögel Ziya Karamursâl

Umir Ren al Arım*ö Celâl Bayar Halil Menteşe Kâmil Dursun Nazmi İlker Rahmi Köken Reşad Mimaroğlu Sadettin Epikmen Şehime Yunus

Kars Esad özoğuz Fnad Köprülü Hüsrev Kf&ldöğan Kahraman Arıklı Şerafettin Karacan

Kastamonu Abîdin Binkaya I>r, Tcvfik Aslan

î : 43 0-10 Iiaeer Diele Mulıarrem Celâl Bayar Nuri Tama'ç Rıza Saltuğ Tahsin Coşkan

Kayseri Ahmed Hilmi Kal aç Nazmi Toker Reşid özsoy Sadettin Serim Salih Turgay

Kırklareli Burhan ettin Denker Dr. Fuad Umay Hamdi Kuleli Zühtü Akın

Kırşehir Dr. Yusuf Ziya Somer İzzet Özkan Memed Seyfeli

Kocaeli Dr. Fuad Sorağman İbrahim Dıblan İbrahim Süreyya Yiğit ibrahim Tolon Orgeneral Ali Said Ak-baytuğan Salâh Yargı

Konya Ahmed Hamdi Dikmen Ali Muzaffer Göker Ali Rıza Türel Dr. Osman Şevki Ulu­dağ Fuad Gökbudak Calip Gültekin Gl. Ali Fuad Cebesoy izzet Erdal Kâzım Okay Mustafa Ulusan Naim Hazim Onat Şevki Ergun

Kütahya Alâettin Tiridoğlu Besim Atalay Dr. Ali Süha Delilbaşı Muhlis Erkraen Mustafa Bacak Roeeb Peker Sadri Ertem

1939 O : 1 Vedit Uzgören

Malatya Dr. Hilmi Oytâç Emrullah Barkan Gl. Osman Kopta'gel Memed Şevket özpazar-başı Mihri Pektaş Muttalib öker Nasuhi Bay dar

Manisa Asım Tümer Faik Kurdoğlu ' ' Hikmet Bayur Hüsnü Yaman Kenan Örer Osman Ercin Refik İnce Rıdvan Nafiz Edgüer Yaşar özey

M araş Dr. A. Kemali Bayizit Man sur Bozdoğan Memed Erten Ziya Kayran

Mardin Edib Ergin Gl. Seyfi Düzgören Hasan Menemencioğlu Muhittin Birgen Rıza Erten

Muğla Sadullah Güney

Muş Hakkı Kılıcoğlu

Niğde Dr. Abravaya Marmaralı Dr. Rasim Ferid Talay Halid Mengi Hazim Tepeyran 1'••"•' Naim E rem

Ordu Ali Canib Yöntem Dr. Vehbi Demir Hamdi Şarlan Hamdi Yalman İsmail Çamaş Selim Sırrı Tavcın

Rize Ali Zırh

Dr. Saim Ali Dilenire Fuad Sirmen Kemalettin Kamu

Samsun Amiral Fahri Engin Meliha Ulaş Naşit Fırat Ruşeni Barkın Süleyman Necmi Selmen Zühtü Durukan

Seyhan Ali Münif Yegena Damar Arıkoğlu Gl. Naci Eldeniz ibrahim Mete İsmail Safa özler Sina'n Tekelioğhı Şemsa Işcen Tevfik Tannan

Siird Ali Rıza Esen Naki Bekmen Şefik özdemir

Sinob Cemal Aliş Cemil Atay Hulusi Oruçoğlu

Sivas Abdurrahman Naci De-mirağ Atıf Esenbel Gl. Akif öztekin Er­dem gil İsmail Memed Uğur Mergube Gürleyük Mitat Şükrü Bleda Necmettin Sadak Remzi Çiner Şemsettin Günaltay Ziya Basara

Tekirdağ Nazmi Trak Rahmi Apak

Tokad Cemal Kovalı Galib Pekel Hasip Ahmed Aytuna Muammer Develi Nâzım Poroy Resai Erişken

— 48 —

Page 13: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

t : 43 9-10 Sıtkı Ataşe.

Trabzon Daniş Eyiboğlu Faik Ahmed Barutçu Halil Nihad Boztepe Hasan Saka Mitat Aydın Raif Karadeniz Salise Abanozoğlu

Afyon Karahisar Ali Çetinkaya (V.) Berç Türker (M.) Hamza Erkan

Ağrı Halid Bayrak (I. Â.) thsan Tav

Amasya İsmail Hakkı Mumcu

Ankara Aka Gündüz Belkis Baykan Dr. Taptas Falih Rıfkı Atay ismet İnönü (Rs. C.) Yahya Galib Kargı

Antalya Cezmi Ercin (V.) Dr. Cemal Tunca Tayfur Sökmen

Aydın Adnan Menderes Nazmi Topeoğlu

Balıkesir Fahrettin Tiritoğlu Gl. Kâzım Öza3p Hacim Çankh Hayrettin Karan Muzaffer Akpmar

Bitlis Süreyya örgecvren

Bolu Dr. Emin Cemal Suda Hasan Cemil Çambel

Bursa Befet Canıtez (Rs. V.)

Sırrı Day Şerif Belge

Ur fa Gl. Ahmed Yazgan Memcd Emin Yurdakul Refet Ülgen Sami Işbay Şeref Uluğ

Van Hakkı Ungan

-1939 C : 1 İbrahim Arva* Münib Boya

Yozgad Ahmed Sungur Celâl Arat Ekrem Pekel Salim Korkmaz Sırrı lçöz Ziya Arkant

/ Reye iştirak etmeyenler ] Çanakkale

Uusuhi Bulayırlı Çankırı

Fazıl Nazmi örkün Denizli

Dr. Hamdi Berkman Dr. Kâzım Samanlı Necib Ali Küçüka

Diyarbakır Veli Necdet Sünkitay Zeki Mesud Alsan

Edirne Osman Şahinbaş

Elâzığ Fazıl Ahmed Aykaç Fuad Ağralı (V.)

Erzincan Abdülhak Fırat Saffet Arıkan

Erzurum Aziz Akyürek Gl. Zeki Soydemir Salim Altuğ

Eskişehir Yusuf Ziya özer

Oazianteb Ahmed Aksu (M.) Dr. Memed Ali Ağakay

Giresun Dr. Hasan Vasıf Som-yürek Talât Onay

Gümüşane Edib Servet Tör Şevket Erdoğan

Hakkâri tzzet Ulvi Aykurd

İstanbul Abidin Daver Ahmed Hamdi Deniz-men Galib Bahtiyar Göker GL Refet Bele Sadettin Uraz Salâh Cimcoz

İzmir Dr. Mustafa Bengisu Hasan Âli Yücel (V.) Mahmud Esad Bozkurd Memed Aîdemir Şükrü Saraçoğlu (V.)

Kars Gl. Muhittin Akyüz Ömer Küntay Zihni Orhon

Kastamonu Hilmi Çoruk

Kayseri Faik Baysal Ömer Taşcıoğlu Suat Hayri Ürgüblü

Kırklareli Şevket ödül

Kırşehir Hazim Börekçi

Kocaeli AH Dikmen Kemalettin Olpak (Has­ta) Ragıb Akça

Konya Kâzım Gürel Tevfik Fikret Sılay Vehbi Bilgin

Zonguldak Halil Türkmen Hasan Karabacak Hüsamettin Okan ibrahim Etem Bozkurt Mustafa Bozma Şinasi Devrin Rif at Vardar Yusuf Ziya özençi

Kütahya Hüseyin Rahmi Gürpı­nar

Malatya Mahmud Nedim Zabcı Osman Taner Vasıf Çmay

Manisa Dr. Saim Uzel (î. Â.) Kani Karaosman Kâzım Nami Duru

Maraş nasa-n Reşid Tankud

Mardin Dr. Rıza Levent îfan Ferid Alpaya (î. D

Muğla Cemal Karanrağla Dr. Hüseyin Avni Ercan Hüsnü Kitabcı Yunus Nadi

Muş Şükrü Ataman

Niğde Cavid OraS Faik Soylu

Ordu Ahmed îhsan Tokgöi Hüseyin Ekşi

Rize Hasan Cavid Raif Dinç

Samsun Hüsnü Çakır (V.) Memed Ali Yörüker

— 49 —

Page 14: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

î : 43 9-10-1939 C : 1 Seyhan

Hilmi Uran Siird

Hulki Aydın (M.) Sinob

Cevdet Kerim Incedayı

Yusuf Kemal Tengir-şenk

Sivas Hikmet Işık

Tekirdağ Cemil Uybadın

Faik Öztrak (V.) Yahya Kemal Beyatlı

Tokad Gl. Sıtkı Ükc (M.)

Trabzon Hamdi Ülkümen

Tunceli Haydar Rüştü öktem M i tat Yenel Sami Erkman

Yozgad Veled Izbudak

Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hakkın­daki 3242 sayılı kanuna ek kanuna verilen reylerin neticesi

(Kanun kabul edilmiştir)

Afyon Karahisar Cemal Akçın Hamza Erkan Haydar Çerçel izzet Akosman Mebrure Gönenç

Ağrı Dr. Hüsamettin Kural

Amasya Esad Uras Nafiz Aktın

Ankara Ahmed Ulus Arif Baytın Eşref Demirel Fevzi Daldal Muammer Eriş Mümtaz ökınen İti fa t Araz Şakir Kınacı

Antalya Dr. Münir Soykam Numan Aksoy Rasih Kaplan Tayfur Sökmen

As a adedi : 424 Reye iştirak edenler : 302

Kabul edenler : 302 Reddedenler : o Müstenkifler : 0

Reye iştirak etmeyenler : 120 Münhaller : 2

/ Kabul edenler ] Aydın

ür. Hulusi Alataş Dr. Mazhar Germen Dr. Şakir Şener Mümtaz Kaynak Nuri Göktepe

Balıkesir Feyzi Sözener Hilmi Şeremetli ismail Hakkı Uzunçarşılı Memed Emir Osman Niyazi Burca Rahmi Selçuk Yahya Sezai Uzay

Bilecik Dr. Gl. Besim Ömer Akalın Dr. Muhlis Suner Salih Bozok

Bingöl Feridun Fikri Necmeddin Sahir

Bitlis Tevfik Temelli

Bolu Cemil özçağlar

Dr. Zihni Ulgen Emin Yerlîkaya Fethi Okyar, Lûtfi Gören

Burdur Dr. Ahmed Ruhi Yeşil­yurt İbrahim Necmi Dilmen Memed Sanlı

Bursa Atıf Akgüç Dr. Galib Kahraman Dr. Refik Güran Dr. Sadi Konuk Fatin Güvendiren Fazlı Güleç Gl. Naci Tınaz Muhittin Baha Pars Mustafa Fehmi Gerçekçi Nevzad Ayaş

Çanakkale Atıf Kamçıl Reşad Nuri Güntekin Ziya Gevher Etili

Çankırı Dr. Akif Arkan

Hüseyin Cahid Yalçın M. Abdül halik Renda Ziya Esen

Çoruh Ali Rıza E rem Asım Us Atıf Tüzün Mazhar Müfid Kansu

Çorum Dr. Mustafa Cantekin Eyüb Sabri Akgöl ismail Kemal Alpsar ismet Eker Münir Çağıl Nuri Kayaalp Süleyman Köstekçioğlu Şakir Baran

Benizli Dr. Hamdi Berkman Emin Aslan Tokad Fahri Akçakoca Akça Tahir Berkay

Diyarbakır Cahit Çubukçu Dr. İbrahim Tali ön­gören

— 50

Page 15: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Gl. Kiazım Sevüktekin Rüştü Bekit Veli Necdet Sünkitay Zülfü Tiğrel

Edirne Dr. Fatma Meraik Faik Kaltak kıran Fuad Balkan Temel Göksel

Elâzığ P'etJıi Al tay Fuad Ziya Çiyiltepe Sabit Sağıroğlu

Erzincan İskender Artım Salih Başotaç

Erzurum Dr. Ahmcd Fikri Tuzer 01. Pertev Domirhnıı Münir Ilüsrev Göle Nafiz Dumlu Nakiye Elgün Şükrü Koçak

Eskişehir Emin Sazak İsta ma t özdamar İzzet Arukan Osman Işm

Gazianteb Bekir Kaleli Dr. Abdurrahman Melek Memed Şahin Ömer Asım Aksoy

Giresun Fikret Atlı Gl. Ilışan Sökmen İsmail Sabuncu Münir Akkaya Nafi Atuf Kansu

Gümüşane Durak Sakarya Hasan Fehmi Ataç Yusuf Ziya Zarbun

İçel Ahmed Ovacık Dr. Muhtar Berker Emin înankur Ferid Celâl Güven Gl. Cemal Mersinli Turhan Cemal Beriker

î : 43 9-10-1939 C : 1 İsparta

Hüsnü Özdamar Kemal Ünal Mükerrem Unsal Remzi Ünlü

İstanbul Abidin Daver Ahmed Şükrü Esmer Ali Kâmi Akyüz Ali Rana Tarhan Atıf Bayındır Dr. Refik Saydam Dr. Tuğamiral Halikı Şinasi Erel Pakihe öymen Gl. Kâzım Karabekir İbrahim Alâettin Gövsa Şükrü Âli ögel Ziya Karamursal

İzmir Benal Anman Celâl Bayar llalll Menteşe Kâmil Dursun Nazmi İlker liahmi Köken lîcşad Mimaroğlu Sadettin Epikmeıı Şehime Yunus

Kars Esad özoğuz Fuad Köprülü Ilüsrev Kızıldoğan Kahraman Anklı Şcraf ettin Karacan

Kastamonu Abidin Binkaya Dr. Tevfik Aslan Hacer Dicle Nuri Tamaç Rıza Saltuğ Tahsin Coşkan

Kayseri Ahmed Hilmi Kalaç Nazmi Toker Rcşid özsoy Sadettin Serim Salih Turgay

Kırklareli Bürhanettin Denker

D**. Fuad Umay 11 amdi Kuleli Zühtü Akm

Kırşehir Dr. Yusuf Ziya Somer İzzet Özkan Memed Seyfeli

Kocaeli Dr. Fuad Sorağman İbrahim Dıblan İbrahim Tolon Orgeneral Ali Said Ak-baytuğan Salâh Yargı

Konya Ahmed Haindi Dikmen Ali Muzaffer Göker Ali Rıza Türel Dr. Osman Şevki Uludağ Fuad Gökbudak Galib Gültekin Gl. Ali Fuad Cebesoy fzzet Erdal Kâzım ökay Mustafa Ulusan Naim Hazim Onat Şevki Ergun

Kütahya Alâettin Tirrdoğlu Besim Atailay Dr. Ali Süha Delilbaşı Muhlis Erkmen Mustafa Bacak Receb Peker Vedit Uzgören

Malatya Dr. mimi Oytâç Emrullah Barkan Gl. Osman Koptagel Memed Şevket özpazar-başı Mihri Pektaş Muttalib öker Nasuhi Baydar

Manisa Asım Tümer Faik Kurdoğlu Hikmet Bayur Hüsnü Yaman Kenan Örer

Osman Ercin Refik inen Rıdvan Nafiz Edgüer Yaşar özey

Maraş Dr. Abdülkadir Kemali Bayizit Mansur Bozdoğan Memed Erten -Ziya Kayran

Mardin Edib Ergin Gl. Seyfi Düzgören Muhittin Birgen . Rıza Erten

Muğla Sadullah Güney

Muş Hakkı Kılıeoğlu

Niğde Cavid Oral Dr. Abravaya Marmaralı Dr. Rasim Ferid Talay Halid Mengi Hazim Tepeyran Naim Erem

Orda Ali Canib Yöntem Dr. Vehbi Demir Hamdi Şarlan Ilamdi Yalman İsmail Çamaş Selim Sırrı Tarcan

Rize Ali Zırh Dr. Saim Ali Dilenire Fuad Sirmen Kemalettin Kamu

Samsun Amiral Fahri Engin Meliha Ulaş Naşit Fırat Ruşeni Barkın Süleyman Necmi Selanen Zühtü Durukan

Seyhan Ali Münif Yegena Da'mar Arıköğlu Gl. Naci Eldeniz tbrahim Mete

— 51 —

Page 16: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Sinan Tekelioğlu Tevfik Tarnıan

Siird Ali Rıza Esen Naki B ekmen Şefik özdemir

Sinob Cemal Alış Cemil Atay Hulusi Oruçoğlu

Sivas Abdurrahman Naci De mirağ Atıf Esenbel Gl. Akif öztekin Er-demgil İsmail Memed Uğur

î : 43 9-10 Mergube Gürleyük Mitat Şükrü Bleda Remzi Çiner Şemsettin Günaltay Ziya Basara

Tekirdağ Nazmi Trak Rahmi Apak

Tokad Cemal Kovalı Galib Pekel Hasip Ahmed Aytuna Muammer Develi Nâzım Poroy Rcsai Erişken Sıtkı Atanç

-1939 C : 1 Trabzon

Daniş Eyiboğlu Faik Ahmed Barutçu Halil Nihad Boztepe Hasan Saka Raif Karadeniz Salise Abanozoğlu Srrn Day Şerif Bilgen

Urfa Gl. Ahmed Yazgan Memed Emin Yurdakul Rcfet Ülgen Sami îşbay Şeref Uluğ

Van Hakkı Ungan

tbrahim Arvas Münib Boya

Yozgad Ahmed Sungur Celâl Arat Salim Korkmaz Sırrı îçöz Ziya Arkant

Zonguldak Halil Türkmen Hasan Karabacak Hüsamettin Okan îbrahim Etem Bozkurt Mustafa Bozma Şinasi Devrin İli fa t Vardar Yusuf Ziya özençi

/ Reye iştirak etmeyenler ] Afyon Karahisar

Ali Çetirtkaya (V.) Berç Türker (M.)

A§n Halid Bayrak (t. Â.) İhsan Tav

Amasya İsmail Hakkı Mumcu

Ankara Aka Gündüz Belkis Baykan Dr. Taptas Falih Rıfkı Atay İsmet İnönü (Rs. C.) Yahya Galib Kargı

Antalya Cezmi Ercin (V.) Dr. Cemal Tunca Türkân örs

Aydın Adnan Menderes Nazmi Topcoğlu

Bahkesir Fahrettin Tiritoğhı Gl. Kâzrm Özalp Hacim Çarıklı Hayrettin KaTan Muzaffer Akpmar

Bitlis Süreyya örgeevren

Bolu Dr. Emin Cemal Suda

(M.) Basan Cemil Çambel

Bursa Refet Camtez. (Rs. V.)

Çanakkale Avni Yukaruç Hilmi Ergeneli Rusuhi Bulayırlı

Çankırı Fazıl Nazmi örkün

Denizli Dr. Kâzım Samanlı Necib Ali Küçüka Yusuf Başkaya

Diyarbakır Zeki Mesud Alsan

Edirne Osman Şahinbaş

Elâzığ Fazıl Ahmed Aykaç Fuad Ağrak (V.)

Erzincan Abdülhak Fırat Aziz Samih Üter Saffet Arıkan

Erzurum Aziz Akyürek Gl. Zeki Soydemir

Salim Altuğ Eskişehir

Yusuf Ziya özer Gazianteb

Ahmed Aksu (M.) Dr. Memed Ali Ağakay Nuri Pazarbaşı

Giresun Dr. Hasan Vasıf Som-yürek Talât Onay

Gümüşane Edib Servet Tör Şevket Erdoğan

Hakkâri İzzet Ulvi Aykurd

İstanbul Ahmed Hamdi Deniz­in en Galib Bahtiyar Göker GL Refet Bele Sadettin Uraz Salâh Cimcoz

İzmir Dr. Mustafa Bengisu Hasan Âli Yücel (V.) Mahmud Esad Bozkurd Memed Aldemir Şükrü Saraçoğlu (V.)

Kars Gl. Muhittin Akyüz Ömer Küntay Zihni Orhon

Kastamonu Hilmi Çorak Muharrem Celâl Bayar

Kayseri Faik Baysal Ömer Taşcıoğlu Suad Hayri Ürgüblü

Kırklareli Şevket ödül

Kırşehir Hazim Börekçi

Kocaeli Ali Dikmen ibrahim Süreyya Yiğit Kemalettin Olpak (M.) Ragıb Akça

Konya Kâzım Gürel Tevfik Fikret Sılay Vehbi Bilgin

Kütahya Hüseyin Rahmi Gürpınar Sadri Ertem

Malatya Mahmud Nedim Zabeı

Page 17: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Öaman Taner V«nf Çmay

Manisa Dr. Saim Uzel (I. Â.) Kani Karaosman Kâzım Nami Duru

Maraş Hasan Reşid Tankud

Mardin Dr. Rıza Levent Hasan Menemencioğhı îrfan Ferid Alpaya (î. A.)

Muğla Cemal Karamuğla

İ : 43 9-10 Dr. Hüseyin Avni Ercan Hüsnü Kitabcı Yunus Nadi

Muş Şükrü Ataman

Niğde Faik Soylu

Ordu Ahmed îhsan Tokgöz Hüseyin Ekşi

Rize Hasan Cavid Raif Dinç

Samsun Hüsnü Çakır (V.)

1939 C : 1 Memed Ali Yörüker

Seyhan Hilmi Uran İsmail Safa özler Şemsa îşcen

Siird Hulki Aydın (M.)

Sinob Cevdet Kerim Incedayı Yusuf Kemal Teııgir-şenk

Sivas Hikmet Işık Necmettin Sadak

Tekirdağ Cemil Uybadın Faik Öztrak (V.) Yahya Kemal Beyatlı

Tokad Gl. Sıtkı Üke (M.)

Trabzon Hamdi Ülkümcn Mitat Aydm

Tunceli Haydar Rüştü öktem Mitat Yenel Sami Erkman

Yozgad Ekrem Peke! Veled îzbudak

*>&<i

Page 18: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

k M. H. M. Matbaası

Page 19: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

S. Sayısı : 2 l l Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel şarab ofisi teş­kiline dair olan mukaveleye iltihakımız hakkında kanun lâyihası Har>ciye, Gümrük ve inhisarlar ve Iktisad encü­

menleri mazbataları (I 119)

. T. C. Başvekâlet 3 - V - 1939

Kararlar müdürlüğü Sayı: 2258

Büyük Millet Meclisi Yüksek Reisliğine

Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel şarap ofisi tenkiline dair olan 24 ikinci teşrin 1929 ta­rihli mukaveleye Hükümetimizin de iltihakı hakkında Gümrük ve inhisaTİar vekilliğince hazırlanan ve icra] Vekilleri Heyetince 28 - IV 1939 tarihinde Yüksek Meclise arzı kararlaştırılan kanun lâyihası esbabı mucibesile birlikte sunulmuştur.

Başvekil Dr. R. Saydam

Mucib sebebler lâyihası

Şarap istihsalâtının kalite bakımından yükseltilmesi, sürümünün arttırılması, müstahsil ve müs­tehlik memleketler arasında rabıta tesisi ve mütekabil menfaatlarmm korunmasını mümkün kılacak tedbirler ittihazı, bağcılığın himayesi, bağcılık ve şarapçılığa aid beynelmilel eserlerin neşir ve tamimi, Uluslararası şarab piyasasının ıslahını temin edecek anlaşmalar akdini teşvik, gibi mak-sadlarla 1924 yılında Pariste beynelmilel şarap ofisi kurulmuştur.

Bu ofise iştirak için zaman zaman teklifler alındı. Ofise iltihak yurdumuzda şarapçılığın ıslahı ve Uluslararası şarapçılık muhitlerile temas bakımlarından faideli görülmüş ve ekli kanun lâyi­hası bu maksadla hazırlanmıştır.

Hariciye encümeni mazbatası

T. B. M. M. Hariciye encümeni 26 - V - 1939 Esas No: 1/119 Karar No. 14

Yüksek Reisliğe

Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel şa- len kanun lâyihası encümenimizce tedkik ve mü-rab ofisi teşkiline dair olan 25 ikinci teşrin 1924 zakere olundu. tarihli mukaveleye Hükümetimizin de iltihakı Yurdumuzda şarabcılığın ıslahı ve uluslara-hakkında Gümrük ve inhisarlar vekilliğince ha- rası şarabcılık muhitlerile teması bakımlarından zırlanan ve İcra Vekilleri Heyetinin 28 - IV -1939 faydalı görülen ve aynen kabul edilen kanun lâ-tarihli kararile Yüksek Meclisin tasvibine arzedi- yihası havalesi veçhile Gümrük ve inhisarlar en-

Page 20: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 2 — cümenine tevdi buyuru! nı;ık üzere Yüksek Reis­liğe sunulur.

Ha. E. Reisi M. M. Kâtib Erzincan Konya İstanbul

8. Arıkan M. Göker Ş. Esmer Aydın Bolu Diyarbakır

M. Kaynak II. (J. Çambel Dr. İ. T. Öngören.

Diyurbakn.' Zeki M. Alsan

izmir Halil Menteşe

Elâzığ F. A. Ay kaç

Kars M. Akyiiz

Tekirdağ F. Kemal Bayatlı

Erzurum P. I) emir han

Manisa / / . Bay ur

Tokad N. Poroy

Gümrük ve inhisarlar encümeni mazbatası

T. B. M. M. G. 1. Encümeni Esas No. 1/119 Karar No. 11

Yüksek Reisliğe

25 -IX - 1939

Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel şarab ofisi teşkiline dair oian 24 ikinci teşrin 1924 tarihli mukaveleye Hükümetimizin de ilti­hakı hakkında Gümrük ve inhisarlar vekilliğin CM; hazırlanan ve İcra Vekilleri Heyetinin 28 - TV -1939 tarihli kararile Yüksek Meclisin tasvibine arzedilen kanun lâyihası ve Hariciye encümeni mazbatası Encümenimize havale buyurulmakla Gümrük ve inhisarlar vekâleti müsteşarı ve in­hisarlar şubesi müdürü hazır olduğu halde mü­zakere ve tedkik olundu:

Hariciye encümeninin noktai nazarına iştirak etmekle beraber ofisin mukavele değil bir uzlaş­ma esasına göre teşekkül ettiği anlaşıldığından

Encümenimizce kanun lâyihasile bağlı uzlaşma metninde tashihat yapılarak kabul edilmiştir.

Havalesi mucibince Iktisad encümenine veril­mek üzere Yüksek Reisliğe sunulur.

)ü. t. İE. Reisi Çorum

1 Eker Amasya

N. Aktın Denizli

F. A. Akça Sinob

İT. Orucoğlu

M. M. istanbul

Çanakkale A. Kamçil

Kocaeli A. Dikmen

Yozgad E. Pekel

Kâtib Diyarbakrr C. Çubukçu

Çorum Ş. Baran

Mardin S. Düzgören

îktısad encümeni mazbatası

T. B. M. M. Iktisad encümeni Esas No. 1/119 Karar No. 45

Yüksek Reisliğe

28 - IX - 1939

Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel şa­rab ofisi teşkiline dair olan 24 ikinci teşrin 1924 tarihli mukaveleye Hükümetimizin de iltihakı hakkında Gümrük ve inhisarlar vekilliğince hazır­lanan ve icra Vekilleri Heyetinin 28 - IV - 1939 tarihli kararile Yüksek Meclise arzedilen kanun lâyihası ve Gümrük ve inhisarlar encümeni maz­

batası Encümenimize havale buyurulmakla Güm­rük ve inhisarlar vekâleti müsteşarı hazır olduğu halde tedkik ve müzakere olundu.

Memleketimizin bu anlaşmaya iltihakı şarab-çılığın inkişafı bakımından faideli görülmüştür. Encümenimiz, Gümrük ve inhisarlar encümeninin noktai nazarına iştirak ederek kanun lâyihasında

( S. Sayısı : 211 )

Page 21: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

yaptıkları tadilâtı aynen kabul etmiş ve Umumî Heyette müzakere edilmek üzere Yüksek Reisliğe sunulmasına karar vermiştir. îktisad E. Reisi M. M. Kâtib

Giresun Aydın İzmir /. Sabunlu N. Topcoğlu M. Aldemir

HÜKÜMETİN TEKLİFL

Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel şar ab ofisi teşkiline dair 24 ikinci teşrin 1924 tarihli mukaveleye Hükümetimizin de iltihakı hakkında

kanun lâyihası

MADDE 1 — Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel Şarap Ofisi teşkiline dair İspanya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lüksen-burg, Portekiz ve Tunus Hükümetleri tarafın­dan imzalanmış olan 24 ikinci teşrin 1924 ta­rihli mukavelenameye iltihaka Hükümet mezun­dur.

MADDE 2 — Bu kanun neşri tarihinden mu­teberdir.

MADDE 3 — Bu kanunun hükümlerini icra­ya îktisad, Gümrük ve inhisarlar ve Ziraat ve­killeri memurdur.

28 - IV -1939 Bş. V. Ad. Y. M. M. Y.

Dr. R. Saydam T. F. Sılay N. Tınaz Da. V. Ha. Y. Mal. Y.

Faik Öztrak Ş. Saraçoğlu F. Ağrıdı Mf. V. Na. V. îk. V .veG. İ .Y . Y. Yücel II. Çakır

S. 1. M. V. (i. 1. V. Zr. V. ve Na. Y. V. Dr. II. Alataş Muhlis Erkmın

Mu. Mü. V. Ti. Y. A. Çctinkaya (J. Ercin

3 — Erzincan Gazianteb Gümüşane

S. Başotaç Nuri Pazarbaşı Edib Tör İstanbul İzmir Kars

A. Daver Bendi Anman K. Ariklı Siird Zonguldak

N. Bekmen II. Karabacak

GÜMRÜK VE İNHİSARLAR ENCÜMENİNİN DEĞİŞTİRİŞt

Merkezi Pariste olmak üzere Beynelmilel Şarap Ofisi teşkiline dair 24 ikinci teşrin 1924 tarihli uzlaşmaya Hükümetimizin de iltihakı hakkında

kanun lâyihası

MADDE 1 — Markezi Pariste olmak üzere Beynelmilel Şarap Ofisi teşkiline dair İspanya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lüksen-burg, Portekiz ve Tunus Hükümetleri tarafın­dan imzalanmış olan 29 ikinci teşrin 1924 tarihli uzlaşmaya iltihaka Hükümet mezundur.

MADDE 2 — Hükümetin ikinci maddesi ay­nen.

MADDflü 3 — Hükümetin üçüncü maddesi ay­nen.

211)

Page 22: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 4 — PARÎSTE BEYNELMİLEL BİR ŞARAP OFİSİ İHDASI OAYESİLE TANZİM OLUNAN BİR

UZLAŞMA

Beynelmilel bir Şarab ofisi ihdasını faideli gören, İspanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Lüksem-burg, Portekiz ve Tunus Hükümetleri, bu hususta bir uzlaşma tanzimine karar vermişler ve aşağı­daki hususatta mutabık kalmışlardır.

Madde — 1

Merkez makam Pariste kâin ve aşağıda yazılı işlerle muvazzaf olan bir beynelmilel sarp ofisi te­sis edilmiştir:

a) Şarabın iyiliklerini gösterecjek kabiliyette olan malûmatı toplamak, tedkik etmek ve neşret­mek.

b) Şarabın sıhhî vasıflarını ve alkolizme karşı gösterdiği tesirleri isbat etmek gayesile yeni ilmî tecrübeleri tanzim edecek olan bir program çizmek.

e) Akademiler, ilmî heyetler, beynelmilel kongreler veya şarap istihsal ve ticaretine müteallik sair kongreler tarafından izhar edilen arzu ve fikirler gibi lâzım gelen bütün malûmatı edindikten sonra, bağcılığın menfaatlerini himayeye, beynelmilel şarap piyasası şartlarını ıslâha yarayan ted­birleri, iltihak eden Hükümetlere bildirmek.

d) Hükümetlere iştirak edilmesi faideli olan aşağıdaki gayeleri gözeten beynelmilel anlaşmaları haber vermek:

1° - Şarablarm tahlil neticelerinin yeknesak bir şekilde takdimini temin etmek. 2° - Mutabakat tabloları tesis etmek maksadile, muhtelif devletler tarafından istimal edilen tahlil

usullerinin mukayeseli tedkiklerini yapmak. e - Müstahsilin menfaatini olduğu kadar müstehlikin de menfaatini temin edebilecek bütün teklif­

leri Hükümetlere arzetmek. 1 - Şarablarm menşelerinin isimlerinin himayesi. 2 - Müstehlike satılrncaya kadar mahsullerin asilliğini ve saflığını garanti etmek. Bunun için de

bu hususta kullanılan tedabiri almak icab eder. Bilhassa millî kanunlara intibaken verilmiş olan men­şe şahadetnamelerine istinad edilir.

3 - Gayri nizamî filiyatı menetmek, zarara duçar olanlara tazminat vermek ve sahtekârlık yapan­ları da cezalandırmak üzere, kanuna muhalif olarak arzedilecek mahsulâtın müsaderesi ve münferiden veya müçt;emian olarak hukuk ve ceza davalarının ikamesi suretleri ile gayri meşru rekabetin ve sah­tekârlığın meni.

f - Her memleketin kavaninine uygun bir şekilde, şarab ticaretinin inkişafını temin maksadile (tnisyatifler) almak; hususî, millî ve beynelmilel müesseselere ve hatta arzu eden alâkadarlara, mu­amelelerinde lâzım olan vesaik ve malûmatı vermek.

Madde — 2

Beynelmilel Şarap ofisi bir devlet müessesesidir. Bu müesseseye dahil olan her memleket kendi intihal) ettiği mümessil vasıtasile temsil edilir. Mümessillerin heyeti mecmuası komiteyi teşkil eder. İşbu komitenin teşekkülü ve vezaifi aşağıdaki maddelerde tasrih ve tarif edilmiştir.

Madde — 3

Komite, her sene, kendini teşkil eden mümessiller arasında bir reisle iki ikinci reisden mürekkeb bir büro intihab eder. Bunların devrei intihabiyeleri ertesi senenin ilk toplantısına kadar muteberdir; tekrar intihab edilebilirler. Senede iki toplantı yapılır. Ofise dahil Hükümetlerin arzusu üzerine fev­kalâde içtimalar yapılabilir.

Alelade toplantılarda komiteye arzedilecek meselelerin programı, yine komite tarafından bir ev-

( S. Sayısı : 211 )

Page 23: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 5 — velki topantıda karar altına alınır. Fevkalâde bir toplantı arzu eden hükümet, tedkikini arzu ettiği meselelerin programını bildirecektir.

Madde — 4

Komite, Beynelmilel şarab ofisinin yüksek idaresini elinde tutar. Ofisin dahilî teşkilât ve faaliye­tine aid nizamnameyi münakaşa ve kabul eder.

Mevcud kredilerin hududları dahilinde bütçenin varidat ve masarifini tayin ve hesabları kontrol ve tasvib eder.

Ofisin vezaifinin genişlemesine veya masarifin çoğalmasına sebeb olan değişiklikleri komite ofise dahil olan Hükümetlerin tasvibine arzetmeğe mecburdur. Komite, direktörü tayin ve azleder. Direk­törün teklifi üzerine komite bürosu memurları ve müstahdemleri tayin ve azledebilir. Reylerin en aşağı üçte ikisini temsil eden mültehik memleketlerin üçte bir murahhaslarının toplantılarda bilfiil bulunması, müzakerelerin muteber tutulması için, muktazi olacaktır. Bir memleket mümessiliğini diğer bir memleketin mümessilliğine tevdi edebilir. Fakat bir mümessil kendi memleketinden başka ancak bir memleketi temsil edebilir.

Madde — 5

Ofise dahil her memleket serbest olarak mümessillerinin adedini tesbit eder, fakat ofise verdiği ai­dat vahidi mikdarma müsavi rey istimal edebilirler.

Ofise dahil her memleket azamî beş aidat vahidi verebilir. Aidat vahidi 3 000 altın franktır. Maahaza, bir memleketin müstemlekeleri, dominyonları, protektoraları, mandaları temellükâtı dahil

olmak üzere teşkil ettiği grupun reylerinin heyeti mecmuası hiç bir veçhile beşden fazla olamaz. Ofise dahil olmıyan bir memleketin, mandalarının protektoralarının, dominyonlarının, temellükâ-

tının ve müstemlekelerinin teşki ettiklleri gruplar için de ayni veçhile hareket edilir. Ofise dahil her memleketin aidat mikdarı her sene başında ofise tevdi edilecektir.

Madde — 6

îşbu anlaşmada imzası bulunmıyan her memleket, Fransız Hükümeti nezdinde bulunan diploma­tik mümessili vasıtasile ofise duhul arzusunu izhar edebilir. Bu taleb ofise dahil diğer Devletlerin Hükümetlerine arzedilir. İstidanın tevdi tarihinden altı ay zarfında eğer ofise dahil Devletlerin ek­seriyeti kabul cevabı verirlerse istidayı veren Devletin katî kabulü icra edilir.

Madde '— 7

Yukarıda yazılı dördüncü maddenin ikinci paragrafındaki ahkâmı ihlâl etmeksizin ofise dahil mem­leketlerini 2/3si arzu ederse işbu uzlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi doğrudan doğruya kabil­dir. Bu vaziyet hâsıl olursa, ofise dahil memleketler altı ay zarfında Fransız Hükümetinin hiımmetile bir konferansa davet edilirler. Konferansın toplanmasından en az iki ay evvel program ofise dahil Hükümetlere tebliğ edilir. Böylece toplanan konferans bizzat takib olunacak kavaidin heyeti umu-miyesini tesbit eder. Ofisin direktörü bu konferansda kâtibi umumilik vazifesi ifa eder:

Madde — 8

Ofise dahil Hükümetlerden her hangi biri, altı ay evvel haber vermek şartile işbu uzlaşma kendi­sine aid olan hususatta mefsuhiyetini ilân edebilir. Müteakib iki aidatın ademi tesviyesi, mefsuhiyeti ilân telâkki edilir.

r ' ' Madde — 9

işbu uzlaşma tasdik edilecektir. Ofise dahil beş memleket tasdik eder etmez işbu uzlaşma meri-

( S. Sayısı : 211 )

Page 24: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 6 — yete girmiş sayılır. En kısa zamanda her Devlet tasdik ettiğini Fransız Hükümetine bildirecektir. O da ofise dahil diğer Hükümetlere 'bu hâdiseyi tebliğ edecektir. îşbu tasdik vesikaları Fransız Hü­kümetinin arşivlerinde muhafaza edilecektir.

Bir tek nüsha olarak hariçten 29 ikinci teşrin 1924 de tanzim edilen işbu uzlaşmanın aslı Fransız Hükümeti arşivinde muhafaza edilecek ve musaddak suretleri de uzlaşmayı imza eden taraflara ve­rilecektir. Yukarıda -söylendiği tarzda 29 ikinci teşrin 1924 tarihini taşıyan nüsha, 31 mart 1925 tari­hine kadar imzalanabilir. Bu ifademizi tasdik için, yukarıda zikredilen memleketlerin murahhasları işbu uzlaşmayı kararlaştırıp imza etmişlerdir „•

ispanya için : L. S. Başkasına atfetmek şartile : El Coşde de las Mirandes.

Fransa için : * L. S. Herriot et Queuille.

Yunanistan için : L. S. Politis

Macaristan için : L. S. Georges de Barkoezi.

İtalya için : L. S. Ballerini.

Lüksemburg için : L. S. Basstin.

Portekiz için : L. S. Antonio da Fonseca

Tunus için : L. S. Henri Ponsot.

İMZA HAKKINDA PROTOKOL

Pariste kâin beynelmilel bir şarab ofisinin ihdasını gözeten ve bu günkü tarihi taşıyan uzlaşmanın imzası anında ispanya Hükümeti mümessili aşağıdaki kaydin nazarı itibare alınmasını dilemiştir :

Şüphesiz, işbu uzlaşmanın birinci maddesinin (e) fıkrasının 1 ve 3 numaralı teferrüatile ofise ve­rilen salâhiyetler, mesele hakkında cari beynelmilel anlaşmaların tefsirini tesbit veya metnini tadil etmek hakkını vermezler. Meselenin iki taraflı anlaşmalarla veyahud da cari olan beynelmilel anlaş­maları imza etmiş olan hükümetlerin yapacakları büyük bir konferans neticesinde alacakları karar­larla kesbi katiyet etmesine değin, ispanya Kiralı hükümeti beynlemilel anlaşmalar ve bilhassa Mad-ridde 1891 tarihinde imzalanan anlaşmanın tefsiri hakkını muhafaza eder.

işbu uzlaşmanın yukarıda zikredilen metinlerinde tesbit edilen tahkimnamenin yedi iktidarına aid olan bu ıkayid altında ve ofisin kendisine arzedeceği tekliflerin mecburî olması dolayısile, hatta ek­seriyeti âra ile kabul ettiği kararlar dahi mevzubahs olsa ispanya Kiralı Hükümeti işbu talimatname­nin birinci maddesinin (e) fıkrasındaki bir ve üç numaralı bahislere tamamile muvafakat ettiğini bildirir.

( S. Sayısı : 211 )

Page 25: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 7 — BEYNELMİLEL ŞARAP 0FÎ8İ KOMİTESİNİN DAHİLÎ NİZAMNAMESİ

Madde 1 — Beynelmilel Şarap Ofisi Komitesi her senenin son Trimestri dahilinde devre ha­linde içtima eder. î lk Trimestride de bir ikinci devrei içtimaiye yapılabilir.

Komite senenin diğer mevsimlerinde bir veya bir kaç tane fevkalâde içtima akdedebilir. 1 — Komiteye dahil Hükümetlerden birisinin arzusu üzerine, 2 — Hususî sebebler dolayısile Komite Reisinin arzusu üzerine, 3 — Komite azasmm asgarî 1/3 nisbetinde Reise tevdi ettikleri istida üzerine.

Madde 2 — İçtimaa davet tarihi Reis tarafmdan tesbit edilir. Mumaileyh toplantıdan asgarî bir ay evvel bu tarihi mümessillere tebliğ edecektir.

Madde 3 — Umumî bir kaide olarak her Reis intihabı icab ettiği zaman bu intihab senenin son Trimestrindeki alelade içtimada yapılır. Bu hususta reyi hafi kullanılır.

Reis bir mâni dolayısile vazifesi basma gelemezse yerine kendisi intihab ettiği bir mümessili koyar, diğer ahvalde reisin yerine en yaşlı ikinci reis kaim olur.

Madde 4 — Yeni bir mümessil tayin edildiği zaman, mümessilin aid olduğu Hükümet mesele­den Pariste Ofis makamında bulunan Komite Reisini haberdar eder.

Parisıte bu meseleyi diğer Hükümetlere ve Ofis direktörüne bildirir.

Madde 5 — Müşavir reyini haiz olarak Ofis Direktörü komitenin içtimalarmda bulunur. Her devrei içtimaiyede direktörün tayin edeceği oıis memurlarından biri komitenin kâtibliğini yapar ve müzakeratın zabıtlarını tutar.

Madde 6 — Komitenin müzakeratı 24 ikinci teşrin 1924 talimatnamesinde tesbit edildiği gibi, mevzubahs anlaşmanın dördüncü maddesine tevfikan mevcud ve temsil edilen mümessillerin ekseri­yetinin reyile kabul edilir. Eğer reyler mütesaviyen taksim edilmiş olursa, teklif reddedilir.

Madde 7 — Komitenin içtimai için mümessilleri çağırırken, reis münakaşa edilecek olan ruzna-menin mevzularını mümessillere bildirir. Her mümessil içtimadan on beş gün evvel komite reisine bildirmek şartile ruznameye münakaşası lüzumunu izah ettiği mevzuu ilâve ettirmek hakkma malik­tir. Komite bu toplantılarda ruznamede bulunmayan mevzular hakkmda münakaşa etmek hakkma maliktir. Yeterki mevcud azanın 2/3 si bu mevzuun münakaşasının müstaceliyetine rey versin.

Her iki halde de alınan karar ancak müteakib celsede yeniden tedkik edildikten sonra katiyet kesbeder.

Madde 8 — Aşağıdaki hususatı tesbit etmek komiteye aiddir: a - Ofis neşriyatının mufassal plânını, b - Ofisin yapması lâzım olan çalışmalarını ve araştırmalarını,

' c - Ofis muhasebesinin umumî kaidelerini,

Madde 9 — Senenin son Trimestrindeki içtimada komite, ofisin bütçesini tesbit eder; direktörün kendisine arzettiği kapanan senenin malî vaziyetini dinler ve tatbik ettikten sonra tasvib eder; direk­törün kendisine tevdi ettiği ofisin geçen seneye aid faaliyet raporunu alır ve tedkikten sonra esas­ları tesbit eder.

Madde 10 — Ofisin faaliyetinin kontrolünü bizzat komite, içtimalarrndaj yapar. Devrei içtima­iye aralarındaki zamanda bu kontrolü komite reisi ifa eder.

Madde 11 — Devrei içtimaiyelerde, ofisin biten sene lıesablarını tedkik ve bütçeyi ihzar etmek için, üç azadan müteşekkil bir ikinci komisyon seçilebilir. Bu ikinci komisyon reyi hafi ile seçilir. Direktörün izahatını ıbu ikinci komisyon dinleyebilir.

Muayyen gayeler için başka komisyonlar kurulabilir; bunların hepsi reyi hafi ile seçilirler. Reis bütün bu ikinci komisyonlara doğrudan doğruya dahildir.

( S. Sayısı : 211 )

Page 26: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 8 — Madde 12 — Komite tarafından yazılan muhaberatr, komite namına reis imzalar.

Madde 13 — Mevcud sermayeler, komitenin tayin edeceği bir kredi müessesesine tevdi edilirler Muhasip - evrak memurunun göstereceği ihtiyaç üzerine, direktörün imzasını taşıyan çekler vasıta-sile kredi müessesesinden para alınır.

Madde 14 — Komite reisi veya mümessili tarafından intihal) devresi esnasında yapılan posta ve telgraf masarifi, ofisin bütçesinden verilir. Hususî vazifelerle seyahat eden mümessillerin harcırahı, komitenin bu hususta açtığı kredinin .hududları dahilinde, ofisin bütçesinden verilir.

MEMURLARA Al D TALİMATNAME

Madde 1 — Ofisin memurin kadrosu, a - Bir direktör, b - îcab ederse komite kendisine umumî kâtibiik vazifesine verebileceği bir kâtib, bir muhasib,

evrak memuru ve bir de steno - daktilograf. e - Bir de hademeden,

ibarettir.

Madde 2 — Birinci maddenin b ve c fıkralarında ismi geçen memurların kadrosu bütçe menabiinin hududları dahilinde ve işlerin icabına göre tesbit edilir.

Madde 3 — 1° - Direktörün ücreti 10 000 altın frank olarak tesbit edilmiştir. Bilâhare komitenin kararile bu ücret sıraşile 12 000 ve 14 000 altın franga çıkarılabilir. 2° - Ofisin diğer memurlarının ücretleri aşağıdaki şekilde tayin edilmiştir.

Kâtib 3 000 ilâ 6 000 altın frank Muhasib - evrak memuru 2 000 ilâ 3 000 altın frank Steno - Daktilo 1 500 ilâ 2 000 altın frank

3° - Hademenin ücreti 1 400 altın frank olarak tesbit edilmiştir ve 1 900 altın franga iblâğ edilebilir.

Madde 4 — Aldıkları aylıklardan maada memur ve müstahdeminin aşağıdaki meblâğları almağa hakları vardır :

1° - Direktör için 600 altın frank ikamet bedeli, diğer memurlar için 400 altın frank, 2° - 18, yaşından küçük olan beher çocuk için 150 altın franklık tazminat,

Madde 5 — Yukarıda tesbit edilmiş olan kadronun haricinde ve bütçenin hududları dahilinde, ken­dilerine verilen vazifelere mukabil mükâfatlarını tesbit eden komite müsaadesile hususî işlerde çalış­mak üzere bir kaç memur ofis bürolarına iltihak edebilir.

Madde 6 — Ofisde açık bulunan memuriyetlerden birine tayin edilen yeni bir memur veya işçi, bu vazife için gösterilen ücretin ancak asgarisini alabilir. Maamafi vazifesi değiştirilirse bir memur veya işçi evvelce aldığı ücretten daha az bir ücret alamaz.

Madde 7 — Her üç senelik bir devre hitamında, birinci maddenin B ve C fıkralarında zikredilen memurlar ve müstahdemin bulunduğu katagorideki en yüksek maaşa erişinceye kadar aşağıdaki zam­ları alabilirler :

1 000 altın frank Kâtib, 500 altın frank Evrak memuru - Muhasib 250 altın frank Steno - daktilograf ve hademe.

( S. Sayısı : 211 )

Page 27: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

.._ 9 - * Madde 8 — 2 ikinci teşrin 1924 tarihli beynelmilel nizamnamenin ahkâmına tevfikan, birinci mad­

denin b ve c fıkralarında zikredilen memurlar, direktörün takdimi üzerine komite tarafından tayin edilirler.

Madde 9 — Ofisin memurları muvakkaten direktör tarafından tedarik edilir. Mumaileyh evvelâ muhtelif vazifelere namzed olanların ilmî ve idarî vasıf ve derecelerini tedkik eder. Namzedler Fran­sızca lisanı hakkında umumî malûmatları olduğunu tevsik edeceklerdir.

Kâtib, evrak memuru - nıuhasib, steno - daktilograf, Fransızcadaıı maada birer lisan daha bile­ceklerdir. Bu ikinci lisan, beynelmilel şarab ofisindeki işlerin icabatına göre tayin edilecektir.

Madde 10 — Bir evvelki maddede zikredilen memur ve müstahdemin, asgarî altı aylık bir staj­dan sonra ve beynelmilel şarab ofisinin ihdasına aid olan talimatnamenin dördüncü maddesindeki şe­rait dahilinde aslî memur olarak tayin edilirler. Eğer bu altı aylık staj nihayetinde açığa çıkârılmaz-larsa tayin emirleri katğileşir.

Madde 11 — Memurların ve müstahdeminin her biri yalnız kendi vaizfesile meşgul olmakla mü­kelleftir. Ofiste bir memuriyetle, diğer her hangi bir memuriyetin bir kişide toplanması katiyen memnudur.

Madde 12 — Memurlara tatbik edilebilecek disipline aid tedbirler berveçhi âtidir: 1° - Direktör tarafından verilecek bir ihtar, 2° - Direktör tarafından verilecek ve dosyaya kaydedilerek bilâlıara terfi e mâni olabilecek tekdir, 3° - Direktörün teklifi üzerine komite reisinin vereceği, a'zamî aylıktan mahrumiyet ve bu müd­

det zarfında işten el çektirme, 4° - Direktörün teklifi üzerine komite tarafından verilecek azil kararı,

Madde 13 — Disipline aid bir tedbire maruz kalan her memurun evvelden izahat vermesine ve müdafaası için vesika ibraz etmesine müsaade edilir.

Direktör tatbik ettiği veya teklif ettiği disiplin hakkındaki tedabiri komiteye izah etmekle mükel­leftir.

Madde 14 -— Ofisin dosyalarından birini, direktörün müsaadesi olmadan bildirmesi memnudur. Aksi halde disipline aid tedabir alınır.

Madde 15 — Memurların ofiste bulunması matlub olabilen bayram günlerine tesadüf eden tatil­lerden maada, memur ve müstahdeminin maaş ve ücretlerini almak şartile, senelik muntazam izin günleri şu şekilde tesbit edilmiştir:

Birinci maddenin a ve b fıkralarında zikredilen memurlar için senede 30 gün daha aşağı memur­lar için senede 20 gün memur ve müstahdemin senenin herhangi bir zamanında tam veya parça par­ça olarak izin günlerini istimal etmek hakkını haizdirler. Senelik mezuniyetin başlangıcı, direktörün müsaadesine ve ofis işlerinin icabatına tâbidir.

Madde 16 —Hastal ık dolayısile vukubulan devamsızlıklar, muntazam mezuniyet çevresine dahil­dirler.

Madde 17 — Hastalık dolayisile, ofisteki vazifesine devam edemeyen memurlar derhal hiç vakit kaybetmeden direktörü haberdar etmelidir. Mumaileyh, eğer lüzum görürse hastaya bir doktor gön­derebilir.

Hastalık dolayisile vukubulan devamsızlık, ancak doktorun tasdikile makbul addedilir.

Madde İS — Hastalık dolayisile vazifesine devam edemeyen memur ilk dört ay zarfında maaşının tamamını alır ve devreden sonra, direktörün teklifi üzerine ikomitenin vereceği kararla hasta memura dört ay daha maaşmın yarası verilerek ofis emrinde bulundurulur.

( S. Sayısı : 211)

Page 28: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

MALÎ NİZAMNAME

Birinci fasıl - Bütçe

Her sene ikjnci teşrin içinde, Ofisin direktörü, gelecek senenin masarif atı ve varidatı bütçesinin ilk projesini tesbit -eder. Bütçe projesi maddelere, icab ederse fıkralara ayrılır.

Bu proje, Ofis komitesinin müzakeratına arzedilir. Eğer lüzum lıissedilirse komite nizamnamesinin 11 nci maddesinde zikredilen, bütçe projesi, ikinci bir komisyon tarafından tedkik edilir ve sonra iş­bu bütçe projesini tadil ve katği olarak tesbit etmek hakkı komitenindir.

Senenin ikinci sömestrinde, direktör komiteye muntazam bir bütçe arzeder. işbu muntazam bütçeye, evvelki seneye aid varidat fazlası, tediyesi icab eden bakiyeler, ve tah­

sili ioab 'eden bakiyeler kaydedilmiştir. Bu muntazam bütçe ihtiyaçlara göre ibtidaî bütçenin masarif ve varidatı hakkında yapılan tahminleri düzeltir. İbtidaî bütçe gibi bu da ayni şekilde tedkik ve katği olarak kabul edilir.

Her bütçeye, müteaddid senelere aid masarifi temin etmek maksadile, bilhassa kira ve memur ücretlerine mukabele edebilecek ihtiyat akçesi için bir madde konulabilir.

Bundan maada «tahmin edilmeyen masarif» isimini taşıyan bir madde konabilir. Bu maddede; bütçenin tanzimi esnasında tabiî olarak tahmin edilmeyen ve komitenin iki içtimai

arasındaki zamanda kullanılabilecek krediler vardır. 1 kâmmusaniden 31 kânunuevvele kadar geçen zamanda ancak alınan paralar ve yapılan işler bu

müddetin ismini taşıyan bütçe faaliyetine dahildirler. Bütçe işlerinin devrei icraiyesi, bütçenin tatbik edildiği seneden maada mahsullerin tahsili, alınan

paraların tasfiyesi, masarifin havale ve tediyesi için ameliyelerin bitirilmesi hususunda müteakib sene içerisinde verilen fazla mühleti de ihtiva eder.

Bu mühletler, bütçenin ismini taşıdığı müteakib senenin şubat ayının son gününde biter. Bu müh­letin hitamında faaliyet senesi bitmiştir.

Hususî vazifelerle muvazzaf olan mümessillerin harcırahı komite tarafından tesbit edilir. Bu har­cırah ya götürü olarak verilir veyahud da komitenin tayin ettiği bir bareme göre verilir.

Ofis direktörü, bu hususta komite tarafından açılan kredinin hududları dahilinde, vazife veri­len mümessillere bir mikdar avans verebilir. Maahaza vazifeden avdetinden sonra üç ay zarfında işbu mümessil avans kullandığma dair evrakı müsbiteyi ofis direktörlüğüne vermekle mükellef tir.

İkinci fasıl - Varidat

(Mmin faaliyeti, Ofise dahil Devletlerin verdikleri aidat ve tesadüfe bağlı olarak yapılacak yraudunlaa*; hibeler ve ofise aid mülklerin gelirleri sayesinde temin edilir.

Bütçe tahminlerine intibaken, direktör varidatın tahsilini takib ettirir, her varidat için, sene başında veya ofisin hukuku tasdik edilir edilmez, direktör bir tahsil kuponu tanzim eder. Bu kupon tahsil edilmesi için muhasibe tevdi edilir.

Üçüncü fasıl - Hazine

Prensib ifîbarile, varidat, Bank dö Frans da ofis namına açılan depoya tediyatla toplatır. Maahaza eğer nakden ofisin muhasibine tediyat yapılırsa mumaileyh komitenin tasvib ettiği makbuz defterinden bir makbuz vermekle mükelleftir ve derhal aldığı meblâğı Bank dö Frans-dâfei hesaba yatırır. Bank do Fransda açılan depo hesabı, aşağıda izah edilen şekilde masa-fjİatm tediyesi için, ofis namına Pariste Vivienne sokağında 22 numarada kâin Banque Paul Gers et Co. 22, rue, de ofis namına açılan hesabı cariyi beslemeğe yarar

Bu kredi müesseselerinden biri, bir çok veya tediyat dolayısile ofis namına tahsilat veya tedi­yat yaptığı zaman derhal ofisi işbu ameliyenin vaki olduğu gün borcundan veya alacağından

( S. Sayısı : 211)

Page 29: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

- 11 -haberdar etmelidir, işbu ihbar mektubuna borcun verileceği veya tediyatm alınacağı tarihi de işaret etmelidir.

Bank dö Frans üzerine keşide edilen çekler veya Bank de Fransdan Paul Gers bankasına yapılan devirler, muhasibin teklifi üzerine ofisin direktörü tarafından tesbit edilirler.

Komite nizamnamesinin üçüncü maddesine intibaken direktör bunları imzalamak üzere ya ko­mite reisine veya komite reisinin intihab ettiği mümessile arzeder. Bu iki zatın imzaları Bank dö Fransda mahfuzdur. Paul Gers bankasının kredite- edebileceği çekler veya nakil arzuları, muhasibin evrakı müsbitelerine ve tekliflerine istinad ettirilerek komite reisinin veya mümes­silinin imzasına arzedilirler.

Ofisin muhasibi namına bir posta çeki hesabı açılabilir; bu hesab yalnız Paul Gers banka­sından alınan paralarla tegaddi edilir. Muhasib bu parayı doğrudan doğruya Bank dö Frans-daki hesaba nakleder. Zira Bank dö Fransdaki hesab ofisin bilâ istisna bütün varidatının top­landığı yerdir.

Bütçenin tasvibi esnasında, komite, tediyat ve masarifi ve tasarlanan tebdilâtın ve tarzını nazarı itibare alarak, mevcud sermayenin muhtelif paralar arasındaki taksimi hakkında aldığı direktifleri bildirmekle mükelleftir.

Paralar üzerinde yapılacak her hangi bir ameliye Bank dö Frans vasıtasile yapılacaktır ve bir paranın diğer bir paraya tahvili komite reisi tarafından kaydedilecektir.

Dördüncü fasıl - Masarif at

Bütçe bahşettiği kredi hududları dahilinde Ofis direktörü, muhasibin mesuliyeti altında tediye edeceği, masarifi müteahhide havale eder. İşbu nizamnamenin üçüncü faslının dördüncü fıkrasın­da tahmin edilen masarifattan maada masarifatın teahhüdü, ancak Reisin müsaadesile Direktör ta­rafından yapılabilir.

Direktör, Ofisten alacaklı olanların haklarını tesbit eden vesikaları görünce muhasebe bir havale veya bir tediye emri verir. Direktör havale veya tediye emrinde tediyatm mikdarını ve mukabilini alacaklının ismini ve icrayi mahsub bütçe maddesini ve tarihini işaret etmekle mükelleftir.

Prensib itibarile Ofisin bilûmum masarifatı, bir çek ve tercihan çizilmiş bir çek vasıtasile, muha­sib tarafından tediye edilir. Maamafi müteferrik masarifi karşılamak üzere, 200 frangı geçmemek şartile bir mikdar para muhasibin emrine avans olarak verilebilir. Muhasib kullandığı parayı tevsik etmek mecburiyetindedir. Avans ancak alınan mebaliğin istimali tevsik edildikten sonra teodid edilebilir îşbu avansın mikdarı istisnaî olarak Reisin tahrirî müsaadesile tezyid edilebilir. îşbu mü­saade her hususî ahvalde tekrar edilmelidir.

Muhasib ayni zamanda tediyatı kendi posta hesabı üzerine çekeceği çeklerle de yapabilir. Paul Gers Bankası üzerine veya posta hesabına çekilen çekler çekleri tanzim eden muhasih ta­

rafından imzalanır ve Direktörün vizesine arzedilir. Şu halde bu çeklerin her birinde Direktörün ve muhasibin imzaları bulunması şarttır. .

Her iki türlü tediye tarzı için (nakdî ve çek) Direktörün vereceği havalelerde iki hususî sütun bu­lunmalıdır.

Birinci sütun nakden tediyat içindir. Bu halde alacaklı havaleyi mutad şekilde imzalar. İkinci sütun çekle yapılan tediyat içindir. Bu kısma, ya posta çeki bürosunun kuyudatına göre

veyahud Paul Gers Bankasının borç tediyesine dair verdiği malûmata göre, muhasib çekin tediye edildiği tarihi yazar.

Beşinci fasıl - Direktörün ve muhasibin defterleri

Komite reisinin veya Direktörün, Bank dö Frans, Paul Gers Bankası veya posta hesabı üzerinde çektikleri çekler, tarih sırasile Direktör tarafından çekin tarihini vize tarihini, çekin tutarını ve çeki alanın ismini kaydetmek şartile bir deftere yazılır.

Bundan maada Direktör, muhasibe tevdi edilen tediye makbuzları için de bir defter ve fbir de

( S. Sayısı : 211)

Page 30: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 12 — verilen havalelerin esamisini ihtiva eden bir defter tutar. Bu iki defter, muhasib tediyat veya tahsilatta bulundukça sırasile kaydeder. Muhasib bunları her ay Direktöre bildirmekle mükelleftir.

Direktör kredilerin seyrini, bir taraftan iptidaî ve muntazam bütçelerde tahmin edilen kredileri, diğer taraftan tahminî tutarı her taahhüdatta kaydedilen masarif taahhüdatnn maddelerle tasrih eden bir masarifi taahhüdat karnesile takib eder.

Muhasib, bütçe maddesine ve seneye göre masarif ve varidatı ihtiva eden bir yevmiye defteri tu­tar /bundan maada muhasib her seneye aid, kasa, Bank dö Frans, Pa/ul Gers, posta çeki ve tevsik edilecek avans hosablarından gayri madde itibarile varidat ve bütçe masarifini kaydettiği bir defteri kebir tutar.

Bir de kasa defterile, doğrudan doğruya kasasına yapılan tediyata aid koçanlı bir defter tutar. Direktörün ve muhasibin tuttukları defterler, sene nihayetinde komitenin kendi bünyesi haricinde tayin ettiği bir hesab komiseri tarafından tesbit edilir. Bu komiser, muhasibin senelik hesabatını ted-kik, varidatı ve masarifi kontrol eder ve müşahedelerini ihtiva eden bir zabıt varakası tanzimile Ko­mite Reisine gönderir.

işbu zabıt varakası, muhasibin muamelâtının hesabile beraber, komitenin ilk içtimaında kendisine arzedilir.

Altıncı fasıl - Hesabat ve vesikalar

Her sene 30 nisandan evvel bir sene evvelki muamelâtın hesabı muhasib tarafından tanzim ve tas­dik edilir. îşbu hesab cedveli Direktör tarafından tedkik ve vize edildikten sonra ofis komitesinin ilk içtimaında kendisine arzedilir.

Bu hesab cedvelile beraber masarif ve varidatın evrakı müsb iteleri ve hesab komiserinin raporu da komiteye verilir. Bu cedvel, evvelki senenin 31 birinci kânun ile; cari senenin 28 şubatına aid olan hesabatın muhasib tarafından tanzim edilen bir muvazenesine istinad eder.

Bu muvazenelerin hesab komiseri tarafından doğru olduğuna dair tasdik edilmesi lâzımdır. Gösterilen fazla varidatı müteakib senenin munzam bir bütçesine nakledilir. Eğer senei maliye nihayetinde tahsil edilecek bazı borçlar ve tediye edilecek bazı masarif kalırsa,

bu alacakların ve borçların esamisi defterlerin katından evvel tanzim edilmesi ve munzam ibütçe ile muamelâtın tesbitinde bunlarm nazarı itibare alınması lâzımdır. Müteakib senelerde tediyat veya tahsilat olursa, (Kapatılan sene üzerinden tahsilat' veya tediyat) kay di yapılarak varidat veya mas­raf faslına kaydedilir.

Komite, Direktörün ve muhasibin defterlerinde uygunluk olduğunu tasdik eder bir karar vermeli ve bu kararla muhasibin saibık sene muamelâtına muvafık bir suretle nihayet verildiğini tasdik etmelidir.

Sene içerisinde muhasib değişmişse, direktörün yeni gelen muhasibin ve hesabat komiserinin huzu­runda, sabık muhasibin defterleri mumaileyhin işten çekildiği gün tesbit edilmelidir.

Çıkan muhasibin ameliyatı, ayrı olarak ve giren muhasib tarafından muamelât hesabatında zikre­dilir. Komite her iki muhasibe veya onların haklarını haiz olanlara ayrı ayrı quitus mutabakat ka­r a n verir.

Muamelât, hesabat ve evrakı müsbite - Direktörün mesuliyeti altında ofis arşivlerinde muhafaza edilir.

Binnetice, Beynelmilel şarab ofisinin bütçesi aşağıda yazılı esaslar dahilinde tesbit edilir.

Varidat bütçesi

Madde 1 — Ofise dahil. Devletlerin verdikleri aidat. Madde 2 — Ofise dahil olmayan Birliklerin ve Devletlerin verdikleri tahsisat. Madde 3 — Müştereken veya hususî bir şekilde verilen tahsisat. Madde 4 — İhsan ve hibe.

( S. Sayısı : 211 )

Page 31: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

- 1 3 -Madde 5 —- ofisin malikânelerinden gelen varidat. Madde 6 — Emvali menkule veya gayri menkulenin satışından hâsıl olan mebalig.

Masarif bütçesi

Madde 1 — Komite azasmm seyahat, temsil ve saire masrafları. Madde 2 — Temsil ve vazife masrafı. Madde 3 — Ofiste çalışan memurların ücretleri. Madde 4 — Memurların seyahat masrafları. Madde 5 — Umumî masarif, kira, sigorta, büro ve levazımatı (teshin, tenvir ve saire) Madde 6 — Propaganda için yapılan masarif (mecmua, neşriyat, ilân, konferans ve saire) Madde 7 — Sair senelerin masarifatma mahsııb edilebilmesi için ihtiyat ve muvakkat sermayeye

tevdiat. - Madde 8 — ilk tesisat, büroların enstelâsyonu ve möble füruhtu için masraf. '•

Madde 9 — Menkul veya gayri menkul kıymetlerin satın alınması. Madde 10 — Tahmin edilmeyen masarifi için mebalig.

( S. Sayısı : 2İİ j

Page 32: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve
Page 33: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

S. Sayısı: 212 Ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaşmalarına istinaden celbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve resimlerden muaf tutulması hakkında kanun lâyihası ve Gümrük ve inhisarlar, Maliye ve Bütçe encü­

menleri mazbataları (1/236)

• T. C. . : ' . -! \. r \ • Başvekâlet ' ^ '

Kararlar Dairesi ' 27-IX-1939 Müdürlüğü

Sayı: 6/5205 Büyük Millet Meclisi Yüksek Reisliğine

Ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaşmalarına istinaden celbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve resimlerden muaf tutulması hakkında Millî müdafaa vekilliğince hazırla­nan ve İcra Vekilleri Heyetince 23 - IX - 1939 tarihinde Yüksek Meclise arzı kararlaştırılan kanun lâyihası esbabı mucibesile birlikte sunulmuştur.

Başvekil ' ; Dr. R. Saydam

"~~ Esbabı mucibe

Ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaşmalarile mubayaası takarrür ettirilmiş olan harb teçhizat ve levazımının siparişleri verilmiş ve yola çıkarılmıştır. Gümrük tarife kanununun dördüncü mad­desinin 7 nci fıkrasınla harb teçhizat ve levazımından, yalnız efrad tarafından istimali memnu olanların muafen idhaline cevaz verilmiş olub, yapılan siparişler meyanında, efrad tarafından istimali memnu bulunmayan bir çok eşya ve malzeme ve hayvanlar mevcud olduğu cihetle bun­ların idhali için gümrük resmile muamele ve istihlâk vergilerinin ve belediye hissesile rıhtım res­mi, ardiye ücreti gibi, resim ve ücretlerin ödenmesi ve gümrüklerde muayeneye tâbi tutulması lâzımgelmektedir.

Ancak bu kredilere müsteniden eelbedilecek olan teçhizat ve levazımn gümrük resimlerini kar­şılayacak tahsisatın 1939 yılı bütçesinde derpiş edilmemiş olması ve mikdarlarının çokluğu ha-sebile munzam tahsisat itası için karşılık teminine de imkân bulunmaması dolayısile bunların gümrük resmile diğer idhal resimlerinden muafen idhal olunması ve işin icabettirdiği süratin temini ba­kımından gümrük formalitelerine tâbi tutulmaksızın geçirilmesi zarurî görülmüştür. Mevzubahs eşya bir defaya mahsus olarak celbedilmekte olması hasebile muvakkat mahiyette bulunan bu mu­afiyet normal varidata da müessir olmayacaktır.

Bir kısım haricî kredilere müsteniden celbedilen eşyanın gümrük resimleri daha evvel Millî Müdafaa bütçesine konulan tahsisatla karşılanmış olduğundan bu kanun hükmünün onlara da tat-bikına mahal olamayacağı tabiidir. Bu itibarla kanun hükmünden hangi kredi anlaşmalarına müstenid siparişlerin istifade edeceği hususuuun tayini icra Vekilleri Heyetine bırakılmıştır.

Kanunda zikrolunan teçhizat ve levazım tabirile orduda ve pasif korunma işlerinde kullanıla­cak olan bilûmum vesaiti harbiye, fenniye ve sıhhiye ile bunların işletmesine muktazi mahrukat, yedek ve tecdid parçalan ve buna mümasil sair her nevi eşya kasdedümiştir.

Page 34: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

_ 2 — Gümrük ve inhisarlar encümeni mazbatasc

T. B. M. M. G. 1. Encümeni Esas No. 1/236 Karar No. 15

3 - X - 1939

Yüksek Reisliğe

Ecnebi Devletlerle yapılan kredi Anlaşmala­rına istinaden celbolunan harib teçhizat ve leva­zımının gümrük resmile sair vergi ve resimlerden muaf tutulması hakkında Millî Müdafaa vekilli­ğince hazırlanan ve îcra Vekilleri Heyetince 23 - IX - 1939 tarihinde Yüksek Meclise arzı ka­rarlaştırılan kanun lâyihası ve esbabı mucibesile birlikte Encümenimize havale buyurulan kanun lâyihası tedkik ve müzakere edildi.

Hükümetin gösterdiği mucib «ebebler yerinde görülerek kanun lâyihası aynen kabul olunmuş

ve havalesi'mucibince Maliye encümenine mek üzere Yüksek Reisliğe sunulmuştur.

veril-

Gü . î . E. R. V. Mardin

S. Düzgören Çanakkale

A. Kamçil Denizli

F. A. Akçm Trabzon

D. Eyuboğlu

B. M. M. Kocaeli A. Dikmen

Çorum 8. Köstekçioğlu

Sinob H. Orucoğlu

Tunceli M. Yenel

Kâtib Diyarbakır

G. Çubukçu Çorum Ş. Baran

Niğde N. Erem

Yozgad E. Pekel

Maliye encümeni mazbatası

T. B. M. M. Maliye encümeni Esas No. 1/236 Karar No. 43

Yüksek Reisliğe

«Ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaşma­larına istinaden celbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve re­simlerden muaf tutulması hakkında» îcra Ve­killeri Heyetince tanzim ve Yüksek Meclise arzedilmiş olan kanun lâyihası ve esbabı mu-cibesi, Gümrük ve inhisarlar encümeni mazba­tası ile birlikte okundu ve tedkik edildi:

Esbabı mucibe meyanmda verilen izahata ve taleb olunan mezuniyetin iki sene müddetle muteber olacağına nazaran, kanun unvanında ve birinci maddesinde bu maksada vefa edecek

3 - X - 1939

ilişik tadilât ile; Ve esbabı mucibede zikrolunan sebebler ve

fevkalâde şartlar dolayısile, kabulüne karar yerilerek havale veçhile Bütçe encümenine ve­rilmek üzere Yüksek Reisliğe sunulur.

Mal E. Reisi N. Malatya

M. Nedim Zabcı Afyon K.

Haydar Çerçel

B. M. M. Manisa

F. Kurdoğlu Kırklareli

H. Kuleli Van

/. Arvas

Bu. M. Kâ. Erzurum M. H. Göle Kırşehir 1. Özkan

( Ş. Sayısı : 212 )

Page 35: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 3 — Bütçe encümeni mazbatas

T. B. M. M. Bütçe encümeni Mazbata No. 113 Esas No. 1/236

€ - X - 1939

Yüksek Reisliğe

Ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaşmala­rına istinaden celbolunan harb teçhizat ve leva­zımının gümrük resmile sair vergi ve resimler­den muaf tutulması hakkmda olub Başvekâletin 27 - IX - 1939 tarih ve 6/5205 sayılı tezkeresile Yüksek Meclise sunulan kanun lâyihası Gümrük ve inhisarlar ve Maliye encümenlerinin mazbata-larile Encümenimize verilmiş olmakla Maliye ve Gümrük ve inhisarlar vekillerile Millî Mü­dafaa vekaletinden gönderilen memurlar hazır oldukları halde okundu ve konuşuldu :

Levazım ve teçhizatı harbiyeden efrad tara­fından istimali memnu olanlar gümrük tarife kanunu mucibince muaf en idhal edilmekte olub Millî Müdafaa vekâletinin celbettiği diğer leva­zım gümrük resmine tâbi bulunmakta ve bu esa­sın muhafazası icab etmekte ise de hali hazır va­ziyetinin gümrük muamelelerinin ieab ettirdiği teahhürlerden içtinab zaruretile muvakkat bir zaman için böyle bir istisna salâhiyetinin Hükü­mete verilmesini icab ettirdiği ve lâyihanın bu

maksadla sevkedildiği esbabı mucibe lâyihasının tedkikinden ve verilen izahattan anlaşılmıştır.

Encümenimiz bu esbabı mucibeyi yerinde gö­rerek lâyihayı esas itibarile kabul etmiş ve yal­nız vuzuhu temin maksadile bir ibare değişikliği yapmıştır.

Umumî Heyetin tasvibine konulmak üzere Yüksek Reisliğe sunuldu. v

Reis İsparta

M. Unsal Kâtilb

İstanbul F. öymen Diyarbakır R. BeMt Kastamonu

T. Çoşkan Mardin

R. Erten

R. V. Kayseri F. Baysal

Bolu Dr. Z. Ülgen

Elâzığ F.Altay

Kocaeli

M. M. Trabzon S. Doy

Çanakkale R. Bulayırlt

îcel T. C. Beriker

Kütahya A. 8. Akbaytuğan A. Titidoğlu

Seyhan N. Eldeniz

Yozgad A. Sungur

( S. Sayısı : 212 )

Page 36: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

HÜKÎÜIMJETIN TEKLİFİ

Ecnebi Devletlerle yapılan kredi anlaşmalarına istinaden, celbolunan harb teçhizat ve levazımı­nın^ günirük resmile sair vergi ve resimlerden

muaf tutulması hakkında kanun lâyihası

MADDE 1 — icra Vekilleri Heyetinin tayin edeceği haricî kredilere müsteniden Mîllî Müda­faa vekâletince doğrudan doğruya celbolunan, kara, deniz, ve; hava harb teçhizatı ve levazımı ile Orduda kullanılacak hayvanlar gümrük res­minden ve gümrüklerde alman diğer vergi ve resimlerden nhtnn resmi ile ardiye ücretinden muaftır. Bu teçhizat, levazım ve hayvanlar, Millî Müdafaa vekâletinin işarı üzerine, başkaca gümrük muamelelerine tâbi tutulmaksızın ge­çirilir.

MADDE 2 — Bu kanunun hükmü neşri ta­rihinden itibaren iki sene müddetledir.

MAİPDE 3 — Bu kanunun hükümlerini icra­ya icra Vekilleri Heyeti memurdur.

23 - IV - 1939 Bş: V. V. Ad. V. M. M. V.

Dr. R. Saydam Fethi Okyar N. Tınaz Da. V. Ha. V. Ma. V.

Fayik öztrak F. Ağralı Mf. V. Na. V. îk. V. ve Ti. V. V. Yücel A. F. Cebesoy H. Çakır

S. î. M. V. G. î. V. Zr. V. Dr. H. Alataş R. Karadeniz Muhlis Erkmen

Mü. V. Ti. V. A. Çetinkaya

MALİYE ENCÜMENİNİN DEĞlŞTİRÎŞt

Ecnebi Devletlerle yapılmış ve yapılacak harici kvedi anlaşmalarına istinaden celb olunmuş ve

olunacak harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair vergi ve resimlerden muaf tutulması

hakkında kânun lâyihası

MADDE 1 —- Ecnebi Devletlerle yapılmış ve yapılacak olub icra Vekilleri Heyetince Mil­lî Müdafaa ihtiyaçlarına tamamen veya kısmen hasrı kararlaştırılacak haricî kredilere müsteni­den, Millî Müdafaa vekilliğince doğrudan doğ­ruya çelbedilen veya edilecek olan kara, deniz, hava harb teçhizat ve levazimile orduda kullanı­lacak hayvanlar, gümrük resminden ve gümrük­lerde alman diğer vergi ve resimlerden, rıhtım resmi ile ardiye ücretlerinden muaftır.

Bunlar, Millî Müdafaa vekilliğinin, hasren bu hükme dahil maddelerden ibaret olduğunu tasdik yolunda Gümrük ve inhisarlar vekâleti­ne vaki olacak işan üzerine, başkaca gümrük muamelelerine tâbi tutulmadan idhal olunur.

MADDE 2 — Aynen

MADDE 3 — Aynen

( S. Sayısı; 212 )

Page 37: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

— 5 — BÜTÇE ENCÜMENİNİN DEÖÎŞTİRİŞÎ

Ecnebi Devletlerden temin edilen ve edilecek olan kredilere mahsuben celbolunan harb teçhizat ve levazımının gümrük resmile sair, vergi ve resim­

lerden istisnası hakkında kanun lâyihası

MADDE 1 — Ecnebi Devletlerden temin edi­len ve edilecek olan kredilerden Millî Müdafaa vekâletine tahsis edilen kısımlara mahsuben mezkûr vekâletçe doğrudan doğruya celbolunan kara, deniz ve hava harb teçhizat ve levazımı ile orduda kullanılacak hayvanları gümrük res­minden ve gümrükte alman diğer vergi ve re­simlerden ve nhtım resmile ardiye ücretinden istisna etmeğe îcra Vekilleri Heyeti salahiyetli­dir.

Bunlar, Millî Müdafaa vekâletinin işarı üze­rine başkaca gümrük muamelelerine tâbi tutul­maksızın idhal olunur.

MADDE 2 — Aynen

MADDE 3 — Aynen

( S. Sayısı : 212 )

Page 38: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve
Page 39: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

S. Sayısı: 213 Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hakkındaki 3242 sayılı kanuna ek

kanun lâyihası ve Bütçe encümeni mazbatası (1/244)

T. C. Başvekâlet S - X - 1939

Kararlar müdürlüğü Sayı : 6/5352

Büyük Millet Meclisi Yüksek Reisliğine

Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hakkında 3242 sayılı kanuna ek olarak Ziraat vekilliğince hazırlanan ve îera Vekilleri Heyetince 4 - X - 1939 tari­hinde Yüksek Meclise arzı kararlaştırılan kanun lâyihası esbabı mucibesile birlikte sunulmuştur.

Başvekil Dr. B. Saydam

Esbabı mucibe

Geçen sene ve bu sene devam eden kuraklık, seylap, hastalık vesaire gibi esbab dolayısile 3242 sayılı kanun ahkâmına tevfikan göçmenlere ve nakledilen şahıslarla yerli muhtaç çiftçilere tevzi edil­mek üzere Ziraat Bankasınca açılmış olan 3 750 000 liralık krediden, vekâletimiz yerli çiftçilere 1 622 200 liralık tevziat yapmış bakiyesi Sıhhat ve içtimaî muavenet vekâletince göçmenlerle nakledi­len şahıslara tahsis edilmiş bulunduğundan Ziraat Bankasının açtığı 3 750 000 liralık kredi tamamile sarf edilmiştir.

Bu sene ilkbaharın kurak ve hasad zamanının dolu ve yağmurlu gitmesinden husule gelen seylâp vesaire gibi afat çiftçileri çok fazla mutazarrır ettiğinden bu gibi muhtaç çiftçilere yemeklik ve to­humluk yardımı yapılması için vilâyetlerden müracaatlar tevali etmektedir. Binaenaleyh vakâleti-mizin yapacağı bu yardımı karşılamak üzere 750 000 Sıhhat ve içtimaî muavenet vekâletinin yeni gelen göçmenlerle nakledilen şahısların yemeklik ve tohumluk ihtiyaçlarını teinin için 500 000 ki ceman 1 250 000 liralık bir kredinin Ziraat Bankasınca yeniden açılması lâzımgelmektedir.

Memleketimizde köylünün kalkınması için Hükümetin azamî yardımına rağmen evvelce açılmış olan kredinin tamamen sarfedilmiş olması ve ahvalin fevkalâdeliği göz önünde tutularak muhtaç çift­çileri tohumsuz ve yemeksiz bırakmamak, zeriyat sahasını azamî hadde çıkarmak ve fırsat bekleyen bir takım muhtekir tüccarların ihtikârına meydan vermemek üzere 3 750 000 liralık krediye daha 1 250 000 liranın ilâvesile bu tahsisatın 5 000 000 liraya iblâğına zaruret hâsıl olduğundan bu husus hakkında tanzim olunan kamın lâyihası ilişik olarak takdim kılınmıştır.

Page 40: DEVRE : VI CÎLD: 5 İÇTÎMAj^F. T. B. M. M. ZABIT CERİDESİ · iştirak edecek heyetin seçimi 39 5 — Müzakere edilen maddeler 40 1 — Mütehassıs tabibler, kimyagerler ve

Bütçe encümeni mazbatası

T. B. M. M. Bütçe encümeni Mazbata No. 114 Esas No. 1/244

7 -X-1939

Yüksek Reisliğe

Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçi­lere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hak­kındaki 3242 sayılı kanuna ek olarak Başvekâ­letin 6 - X - 1939 tarih ve 6/5352 sayılı tezkere-sile Yüksek Meclise sunulan kanun lâyihası Encümenimize havale edilmiş olmakla Maliye ve Ziraat vekillerile tskân umum müdürü hazır oldukları halde okundu ve konuşuldu.

2661 numaralı kanunla göçmenlere ve muhtaç çiftçilere tavizen 1 milyon liraya kadar tohumluk ve yemeklik buğday verilmesi kabul edilmişti. Bu mikdar 2863 numaralı kanunla 2 milyon liraya ve 3242 numaralı kanunla da 3 750 000 liraya iblâğ edilmiş v.; mezkûr kanunla bu işlerde kul­lanılmak üzere mütedavil sermaye haline vaze­dilen bu meblâğın tevzi, tahsil ve sair muame­lâtına müteallik usuller tesis edilmişti. Bu para­dan 2 162 000 liralık mikdan îskân idaresince göçmen, mülteci ve nakledilenlere ve mütebakisi Ziraat vekâletince yerli muhtaç çiftçilere tevzi

edildiği ve kısmen tahsiline de başlandığı ve an­cak bu mikdar istihsalin matlub derecede arttı­rılmasının teminine kifayet etmediği cihetle 1 250 000 lira daha ilâvesile bu sermayenin yi­ne bu işlerde kullanılmak üzere 5 milyon liraya iblâğı maksadile bu lâyihanın şevkine lüzum gö­rüldüğü anlaşılmıştır.

Bu itibarla encümence kanun lâyihasının ol­duğu gibi kabulü muvafık görlümüştür.

Umumî Heyetin tasvibine konulmak üzere Yüksek Reisliğe sunuldu.

, Reis İsparta

M. Unsal Çanakkale

R. Bulayırlı Kırklareli B. Denker

Mardin R. Erten

M. M. Trabzon

Sırrı Day Elâzığ

M. F. Altay Kütahya

A. Tiritoğlu Seyhan

N. Eldeniz

Bolu Dr. Z. Ülgen Kastamonu T. Çoşkan Maraş

M. Bozdoğan Yozgad A. Sungur

HÜKÜMETİN TEKLİFİ

Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağıtılması hakkındaki

3242 sayılı kanuna ek kanun lâyihası

MADDE 1 — Göçmenlerle nakledilenlere ve muhtaç çiftçilere tohumluk ve yemeklik dağı­tılması hakkındaki 3242 sayılı kanunun birinci maddesile açılan 3 750 000 liralık buğday yar­dım kredisi 5 000 000 liraya çıkarılmıştır.

MADDE 2 — Bu kanun muteberdir.

nesri tarihinden

MADDE 3 — Bu kanunun hükümlerini icra­ya Maliye, Sıhhat ve içtimaî muavenet, Ticaret

ve Ziraat vekilleri memurdur. Bs. V. ve Ha. V. V.

Dr. R. Saydam Da. V.

Faik Öztrak Mf. V. Yücel

S. t. M. V. Dr. H. Alataş

Mü. V.

4 - X - 1939

Ad. V. M. M. V. Fethi Okyar N. Tınaz

Ha. V. Mal. V. F. Ağrah

Na. V. Ik. y . ve T. V. V. A. F. Cebesoy H. Çakır

G. î. V. Zr. V. R. Karadeniz Muhlis Erkmen

Ti. V. A. Çetinkaya

» • «

( S. Sayısı : 213 )