Top Banner

of 21

Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

Jul 07, 2018

Download

Documents

Adrian Popa
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    1/21

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    2/21

    2. Instalatii electrice e&ecutate ingr !at"la care c nduct areleelectrice nu se vad .

    $.E EC/TAREA INSTALATIILOR ELECTRICEINTERIOARE

    $.A.0ENERALITATI

    Orice instalatie electrica se e&ecuta du!a un !r iect de e&ecutie int c#it de !r iectantii de s!ecialitate.Instalatiile electrice de ilu#inat sant ali#entate de la tabl uri de distributie se!aratede cele care ali#entea)a instalatiile electrice de f rta .Succesiunea tutur r !eratiil r necesare !entru e&ecutare unei instalatii electricef r#ea)a !r cesul te n l gic de e&ecutie al instalatiei res!ective .Princi!alele !eratii care trebuie e&ecutate sunt'

    1. Trasareasarea !e tavanul si !e !eretii inca!eril r a instalatiei electrice "indicate !e !lanul de e&ecutie"sa!area santuril r in !ereti "a l casuril r !entru d )e"dibluri"!ri)e"intrru!t are"si fi&arae acest ra in # nta( a!arent sau ingr !at*

    $. tragerea c nduct arel r intuburile de !r tectie "e&ecutarea legaturil r intrec nduct are si i) larea l r *

    2 ntarea a!aratel r de c #utare "a c nsu#at ril r de energie electrica si atabl uril r de distributie*

    ,erificarea instalatiei Pr cesul te n l gic difera de lucrae la alta si une ri de la un santier laaltul " in functie de #aterialele si utila(ele f l site" de s!ecificul cladiril r in care see&ecuta .

    $.%. TRANSP/NEREA SC3E2EI ELECTRICE D/PA PROIECT

    Aceasta este !eratie i#! rtanta "care c nsta in indentificarea sitrans!unerea cu !reci)ie !e teren" a c ntinutului !lanuril r. Cu aceasta ca)ie se vainse#na l cul unde se # ntea)a' c r!urile de ilu#unat" nitreru!t arele" !ri)ele"

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    3/21

    d )ele" #asinile electrice"!recu# si tabl urile de distributie"tuburile de !r tectie"casi l curile unde se v r e&ecuta stra!ungerile !rin )iduri si !lansee.Trasarea circuitel r se efectuea)a cu a(ut rul sf rii de trasat" inegrite de negru defu#.

    La instalatiile ingr !ate "circuitele se trasea)a !e c nstructia netencuita .Trasarea se face cu creta sau carbune"f l sindu4se se#nele c nventi nale

    !entru a!aratele res!ective .Orientare ri) ntala asf rii inainte de trasare se verifica cu nivela cu bula

    de aer"cu #etrul sau cu c #!asul de le#n"#asurandu4se de circa 5+4-+ c# de latavan .

    Directia verticala a traseel r se verifica in !realabil cu cu firul de !lu#bsau cu nivela cu bula de aer.

    $.C. SAPAREA SANT/RILOR SI E EC/TARE STRAP/N0ERILOR

    Sa!area santuril r se e&ecuta cu dalta lata" dalta cu varf" si cu ci canul !neu#atic sau #asini electrice de gaurit si fre)at santuri.

    In tavane nu se daltuiesc santuri.Tubul de !r tectie se # ntea)a !este !lanseu.

    La !lanseele din !refabricate" gaurile se dau de bicei inainte de # ntareaele#entel r !e !lansee la l cul l r . 0rin)ile !refabricate nu se stra!ung .

    $.D. 2ONTAREA T/%/RILOR DE PROTECTIE

    O!eratiile de # ntare si fi&are a tuburil r de !r tectie sunt !recedate deunele lucrari !regatit are" in cadrul car ra se c nfecti nea)a unele !iese careasigura innadirea tuburil r si fi&area l r" se efectuea)a unele !eratii de taiere siind ire.

    Tuburile IP se innadesc intre ele cu #ans ane din tabla !lu#buita

    .I#binbinarea tuburil r PC,4IP se face cu a(ut rul diferitel r !iese au&iliare' curbe67+8" se#icurbe 69-8" si #ans ane .Aceste !iese au&iliare sant !reva)ute la a#beleca!ete cu ! rtiuni largite "astfel incat sa fie ! sibila i#binarea cu tubul de acelasidia#etru .

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    4/21

    Taierea" ind irea" si filetarea tuburil r de !r tectie .Inainte de a fi taiate"tuburile de !r tectie se #as ara" ! trivit traseului stabilit !rin !r iectul dee&ecutie . Se tine sea#a de curbele ce ur#ea)a a se face" de a#!lasarea d )el r de

    !r tectie" se f l seste ferastraul !entru taiat #etale sau clestele cu r le .

    • . 2 ntarea si fi&area tuburil r de !r tectie

    Tuburile de !r tectie IP # ntate a!arent se fi&ea)a cu a(ut rul un r bratarisau sc abe" care sunt !rinse la randul l r in dibluri . Cand sunt # ntate ingr !at"tuburile IP se fi&ea)a in santuri !rin agrafe .Fiecare agrafa este c nfecti nata dintr4

    bucata de sar#a de tel de circa 1## gr si#e" legata de ca!atul unui cui.Cuiul se bate in fundul santului daltuit"in dre!tul unui r st dintre d ua cara#i)i. Du!a ce se

    intr duce tubul insan" ca!etele sar#ei se i#!letesc.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    5/21

    2 ntarea tuburil r P c #! rta !eratii ase#anat are cel r necesare inca)ul # ntarii a!arente a tuburil r IP.

    Daca tuburile P trebuie # ntate !e grin)i" fer#esau daca se # ntea)a #ai#ulte tuburi !e acelasi traseu" se f l sesc diferite sc abe fi&ate direct !e dibluri in)id sau !e c ns le.

    In # nta(ul ingr !at" tuburile PEL se fi&ea)a in # d ase#anat r tuburil rIP # ntate ingr !at" iar # nta(ul a!arent este ase#anat r celui f l sit in ca)ultuburil r P.

    Instalatile electrice in tevi de tel se e&ecuta in # d ase#anat r instalatiil r in tuburi PEL ! )ate a!arent sau # ntate sub !ard seala.

    Tevile de tel se ! t # nta !e c ns le si ni canale vi)itabile din bet n"e&ecutate in !ard seala. In aceste canale tevile se asea)a la circa 1+ c#deasu!ra fundului canalului.

    • 2 ntarea tuburil r de !r tectie in c nstructiile din ele#ente !refabricate

    E&ecutarea instalatiil r electrice f l sind te n l gia de ingl bare in !an urile de bet n a d )el r si tuburil r de !r tectie din PC, !re)inta avanta(ul ca

    !arte din #an !era e&ecutata !e santier este transferata in fabrica si in acest fel sereduce ti#!ul de e&ecutie in santier" se asigura calitate #ai buna a lucraril r deinstalatii electrice si crestere a !r ductivitatii.

    Rac rdarea tuburil r din !ereti cu cele din !lansee este !eratie care se

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    6/21

    e&ecuta !e santier si la care se cere f arte #ulta atentie.Du!a # ntarea !an uril r" inainte de # n liti)are este necesara

    e&ecutaraea lucraril r de rac rdare a instalatiei intre !ereti si !lansee.Du!a !eratia de rac rdare a intregii instalatii ur#ea)a tragerea

    c nduct arel r si e&ecutarea legaturil r care se face ca la instalatiile sub tencuiala.

    $.E. 2ONTAREA COND/CTOARELOR

    • 2 ntarea a!arenta a c nduct arel r

    C nduct arele electrice care c #!un circuitele instalatiil r electrice au

    caracter de lunga durata" trbuie !r te(ate !rin tuburi !r tect are .Cand instalatiileelectrice au caracter de scurta durata "fiind destinate diferitel r c nstructii de !esantiere" ilu#inarii inca!eril r in ti#!ul tencuirii sau )ugravirii l r" c nduct arelese # ntea)a a!arent" fi&andu4se direct !e !ereti sau !e tavan"cu a(ut rul r lel r .

    C nduct arele utili)ate in # d n r#al in astfel de instalatii sant cele cui) latie de cauciuc !recu# si c nduct arele il late re)istente la inte#!erii

    C nduct arele care c b ara s!re # t are electrice" intreru!t are"c #utat are" !ri)e se intr duc in tuburi de !r tectie" ince!and de la inalti#e decirca $"- #deasu!ra ! delei.

    Trecerea c nduct arel r !rin !erete" !rin !lanseele dintreeta(e se faceintr ducandu4se c nduct arele in tuburi de !r tectie.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    7/21

    • Tragerea c nduct arel r in tuburi de !r tectie si e&ecuterea legaturil r intrec nduct are

    C nduct arele se intr duc in tuburi nu#ai du!a ce tencuiala in care suntingr !ate tuburile s4a uscat.

    C nduct arele aceluiasi circuit trifa)at" inclusiv c nduct rul neutru" seintr duc in acelasi tub. In instalatiile !entru curent c n tinuu se ! ate intr duce cateun c nduct r in tub se!arat.

    • Tragerea c nduct arel r de cu!ru

    Inainte de intr ducerea c nduct rului in tub"ca!atul c nduct rului seind aie" !entru a nu se agata de i) latia interi ara a tubului sau de as!eritatilee&istente in interi rul tubului.

    Se intr duce a! i c nduct rul !rintr4un ca!at si se i#!inge cu atentie in tub !ana cand c nduct rul a!are la celalalt ca!at al tubului.

    Daca instalatiile se e&ecuta in tuburi ! )ate a!arent" c nduct arele ! t fitrase in tuburi data cu # ntarea acest ra.In acest sc !" inainte de a fi intr duse intub" c nduct arele se taie la lungi#ea necesara.

    Legaturile c nduct arel r de cu!ru in d )e se e&ecuta !rin li!ire"une ri !rinsudare saucu a(ut rul cle#el r s!eciale"!reva)ute cu suruburi.

    Tragerea c nduct arel r de alu#iniu

    Intrducerea c nduct arel r de alu#iniu in tuburi se e&ecuta nu#ai !rini#!ingere"si nu !rin tragere.

    C nduct arele de alu#iniu se instalea)a in tuburi bine uscate si curatite ininteri r.Pentru aceasta se intr duc in tub"cu a(ut rul unei sar#e de tel"un d ! decauciuc" !erie cilindrica de sar#a sau"la nev i"nu#ai un s # i g de calti.

    Legaturile dintre c nduct arele de alu#iniu se fac cu a(ut rul cle#el r delegatura !reva)ute cu saiba arcuita sau cu a(ut rul alt r dis! )itive de stingere" caresa asigure !resiune !er#anenta intre c nduct are si cle#ele de legatura .

    • 2 ntarea c nduct arel r INTENC

    C nduct arele INTENC se # ntea)a a!arent" sau ingr !at" fara a se #aiintr duce in tuburi de !r tectie.

    La traversarile !eretil r sau !lanseel r #ai gr ase de : c#" c nducteleINTENC se !r te(ea)a in tuburi IP sau PC,4IP.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    8/21

    C nduct arele INTENC # ntate !este !lansee se !r te(ea)a cu un strat de# rtar de ci#ent sau cu alt #aterial !r tect r.

    • 2 ntarea a!arenta a cabluril r

    Fi&area acest r cabluri !e !ereti se face fie cu a(ut rul sc abel r" fie cua(ut rul c ns lel r #etalice"in # d ase#anat r fi&arii tuburil r de !r tectie .

    In inca!erile !er#anent u#ede" unde distanta dintre cablu si !erete trebuiesa fie de #ini# 1 c#" fi&area cabluril r se face !ri bratari s!eciale" # ntate in

    !erete.

    $.F. INSTALATIILE ELECTRICE DE FORTA IN 3ALE IND/STRIALE

    Pentru ali#entarea #asinil r4unelte sau a alt r rece!t are de f rta"instalatiile electrice de ( asa tensiune se ! t e&ecuta subteran in canale de cabluri

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    9/21

    sau aerian cu cabluri sus!endate"!e ! duri de cabluri sau !rin bare de ali#entare.

    • 2 ntarea cabluril r in canale

    Cablurile ! t fi # ntate in canale de )idarie sau de bet n s!eciale&ecutate"ase)andu4se fie libere" !e fundul canalului" fie !e su! rti #etalici fi&ati

    !e !eretii canalului.

    • 2 ntarea cabluril r sus!endate !e tend ane

    Trasarea instalatiei stabileste ! )itia de # ntare a ele#entel r de intinderesi de sustinere ale cablului.

    Cablul de tel !entru sustinere se fi&ea)a la ca!.Du!a intinderea sa" serigidi)ea)a si la celalalt ca!.Cablul electric se derulea)a de !e ta#bur si !rin

    inter#ediul unei r *e este diri(at de4a lungul traseu;lui de # nta(.Cablul este tras !rin inter#ediul unui tr liu.

    • 2 ntarea ! duril r de cabluri

    P durile de cabluri sant siste#e de sustinere a cabluril r f r#ate dinele#ente #etalice l ngitudinale" denu#ite l nger ne" si ele#ente de sustinere alecabluril r transversale de traseu.

    Cablurile de c #anda si c ntr l se # ntea)a !e !aliere diferite de cele ale

    cabluril r de energie" care si ele" la randul l r" v r avea trasee diferite !entrutensiuni diferite .Intre eta(ele ! du;ui de cabluri se# ntea)a !laci de se!aratie din

    a)b ci#ent" ba)alt"bet n in ur#at arele situatii'1. Intre rastele de cabluri de energie cu tensiuni diferite *2. Intre rastele de cabluri de energie si cele cu cabluri de c #anda si

    c ntr l *3. Intre rastele de cabluri cu diferite destinatii *4. Intre rastele de cabluri avand invelisuri e&teri are diferite *

    Pentru ! )area cabluril r ta#burele se instalea)a !e cricuri intr4un l c us raccesibil din a!r !ierea traseului.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    10/21

    • E&ecutarea instalatiil r de f rta cu bare !r te(ate in canale de tabla

    Acest siste# de distributie este f l sit !entru ali#entare de energie electricain ateliere" lab rat are" institute de cercetare etc. de arece !re)inta avanta(e f arte#ari la sc i#barea traseel r"la adaugarea sau sc aterea un r c nsu#at ri lae&tinderi.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    11/21

    Canalele au sectiune dre!tung iulare avand i#braca#inte din tabla detel.In interi rul l r sunt ase)ate !atru bare din alu#iniu # ntate in su! rti din

    le#n de fag fiert in ulei #aterial !lastic sau bac elita.Rac rdarea c nsu#at ril r inrice !unct din traseu se face !rin bransarea la siste#ul de bare a un r cutii s!eciale

    de sigurante" care asigura legatura dintre siste#ul de bare si c nsu#at ri.Cutia cu sigurante !entru derivatii este e&ecutata din tabla de tel avand

    !atru furci duble de br sare si sigurantele res!ective.Furcile servesc la fi&are cutieide sigurante de siste#uri de bare si la reali)area ac rdului electric cu acestea asigurantel r de !r tectie si res!ectiv a c nsu#at rului ali#entat.

    Cutia de siguranta se rigidea)a de canalul de distributie !rin intert#ediulun r suruburi de fi&are.

    Carcasele #etalice ale canalel r #agistrale si de distributie si cele alecutiil r de siguranta se leaga electric la bara de nul.

    Canalele de cablu se s!ri(ina !e c ns le fi&ate !e )iduri sau stal!i"

    inde!endenti de cladire sau !e fer#ele alel r.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    12/21

    3. 2ONTAREA APARATELOR DE CONECTARE"CO2ANDA SIPROTECTIE

    A!aratele electrice de c nectare si !r tectie !entru instalatiiinteri are au c nstructie si#!la care asigura #anevrare us ara.

    Printre cele #ai utili)ate a!arate de c nectare se #enti nea)a '1.intreruptoarele, care inc id sau desc id unul sau #ai #ulte circuite electrice subsarcina*$.comutatoarele, care servesc la # dificarea , in # d sucesiv , a c ne&iunil r unuiasau #ai #ult r circuite electrice*5.prize de curent cu fisa, care leaga un rece!t r de energie electrica

    5.A. 2ONTAREA INTRER/PTOARELOR

    1. Se de# ntea)a #ai intai !laca sau ca!acul a!aratului" desfacandu4se inacest sc ! suruburile.Prin aceasta" cle#ele de legatura ale intreru!t rului devinacesibile.

    $. Se de)i) lea)a a! i ca!etele c nduct arel r circuitului !e lungi#e decirca 1 c#"atat cat este necesar !entru a&ecutare legaturii la b rne.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    13/21

    5. Se intr duc ca!etele c nduct arel r astfel !regatite in l casurile b rnel rsi se strang bine suruburile de c ntact.

    4. Se slabesc suruburile care tin desfacute g earele de fi&are" se intr ducea!aratul in d )e si se strang suruburile !ana cand g earele desfacandu4se fi&ea)aintreru!t rul !e !eretii d )ei.

    5. Se # ntea)a !laca sau ca!acul intreru!t rului"fi&andu4se !rinsuruburi. Intreru!t arele se # ntea)a du!a necesitati"!entru a acti na unul sau #ai#ulte c r!uri de ilu#inatde data.Ele se c nectea)a la c nduct rul de fa)a" nu lacel de nul" !entru ca atunci cand a!aratul este desc is"la#!a sa nu se #ai afle subtensiune.

    5.%. 2ONTAREA CO2/TATOARELOR

    C #utat arele se f l sesc atunci cand se ur#areste sa se a!rinda !artesau t ate la#!ile unei lustre"unul sau #ai #ulte c r!uri de ilu#inat.

    2 ntarea a!arenta sau ingr !ata a c #utat arel r" !recu# si fi&areac nduct arel r circuitului in l casurile cle#el r res!ective"se face in # dase#anat r ca la intreru!t are.

    In ca)ul c #utat arel r" sant necesare insa" !e langa c nduct rul de fa)a sicel de nul" inca unul sau d ua c nduct are su!li#entare de nul" du!a ti!ulc #utat rului f l sit"ca de e&e#!lu c #utat r serie"de scara sau c #utat r cruce.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    14/21

    5.C. 2ONTAREA PRI

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    15/21

    • Intreruptoarele cu parghie servesc si ele la intreru!erea si se!arareacircuitel r de f rta si lu#ina" strabatute de intensitati de curent #ai #ari.Intreru!t arele cu !arg ie se fi&ea)a !e !laca tabl ului de distributie !rin suruburi cu

    !iulita.Intreru!t rele cu !arg ie se # ntea)a in ! )itie verticala" astfel incat

    desc iderea circuitului sa se faca !rin acti narea in ( s a #anerului. Ali#entarea seface la b rnele su!eri are" iar !lecarile circuitului s!re rece!t are se leaga la b rneleinferi are.

    Acti narea se face #anual" !rin inter#ediul unui #aner de #aterial i) lant.

    5.D. 2ONTAREA INTRER/PTOARELOR SI PRI

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    16/21

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    17/21

    DE 2ERC/R8

    La#!a flu rescenta se fi&ea)a in cele d ua dulii de la ca!etele c r!uril r deilu#inat" rasucindu4se us r !asna cand c ntactele la#!ii au intrat in l casurileduliil r.

    C r!urile de ilu#inat flu rescente se # ntea)a fie la distanta unul de altul"fie ca! la ca!.

    2 ntarea l r la tavanul inca!erii res!ective se ! ate face !rin sus!endarea cuti(e sau cu lanturi #etalice sau !rinse direct !e tavan.

    2 nta(ul c r!uril r de ilu#inat fara distanta fata de tavan se face !rinfi&area cu suruburi a fundului carcasei" de diblurile intr duse in !realabil in tavan.

    Du!a aceasta se fi&ea)a cu suruburi c r!ul la#!ii !e carcasa.Ti(ele de sus!ensie se agata cu un ca!at de !laf n !rintr4un carlig # ntat in

    !laca de bet n.Celalalt ca!at se insurubea)a in c r!ul la#!ii.

    -. 2AS/RI DE PROTECTIE A 2/NCII

    In ti#!ul e&ecutarii instalatiil r electrice" #uncit rii electricieni trebuie sares!ecte anu#ite reguli de !r tectie a #uncii" !entru a evita diferite accidente cuur#ari grave. Astfel'

    1. La e&ecutarea gauril r in )iduri 6cara#ida sau bet n8 se f l sesc c elari de !r tectie" !entru a feri c ii de !raf" asc ii de cara#ida.

    2. In ca)ul in care #uncit rul electrician f l seste scara !entru e&ecutarealucraril r sale"el trebuie sa aiba gri(a sa !revada la ca!etele de ( s ale scaril r re)e#ate" varfuri ascutite sau tal!i de cauciuc" !entru a i#!iedica eventuala l r alunecare. Tre!tele scaril r de le#n trebuie sa fie t tdeauna incadrate in cadru si nu

    batute in cuie. Scarile re)e#ate trebuie sa fie ase)ate sub un unc i de >+ grade fatade ri) ntala. Nu este !er#is sa se ase)e scarile !e su! rturi instabile

    3. Cand se lucrea)a !e scari re)e#ate la inalti#e #ai #are de 9 #"trebuie

    f l sita si centura de !r tectie" care se leaga de stal!ul sau de c nstructia de careeste re)e#ata scara. In ca)ul in care se f l sesc scarile duble" este bine ca ele sa fie

    !reva)ute cu un lant sau cu un alt dis! )itiv"care sa i#!iedice desfacerea scarii inti#!ul lucrului.

    4. Instalat rii electricieni v r avea gri(a sa nu ase)e nici data scarile ina!r !ierea l curil r sau instalatiil r care se gasesc sub tensiune si care nu sunt

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    18/21

    !r te(ate i#! triva atingeril r accidentale . De ase#enea" scarile nu se asea)a langa#asini" angrena(e cu curele de trans#isie aflate in functiune.

    5. F l sirea uneltel r electrice ! rtabile ca ' #asini electrice de daltuit si fre)at)iduri" de gaurit etc "ali#entate la tensiune de $$+ v " este !er#isa nu#ai in l curiuscate si nu#ai cu c nditia de a se lega la !a#ant !artile #etalice ale acest r utila(e.

    6. In inca!erile u#ede se f l sesc unelte electrice care functi nea)a latensiunea de 5>" $9 sau 1$ v .In ti#!ul #ani!ularii sculel r electrice nu este

    !er#isa a!ucarea uneltel r de !artea l r actica sau de c nduct arele de legatura cusursa de ali#entare" de arece se ! t !r duce accidente !rin electr cutare.

    7. Instalat rul electrician care lucrea)a cu uneltele electrice de gaurit sau de

    sa!at santuri in )id" !recu# si cu dalti !neu#atice" nu va sta !e scara re)e#atasau !e scara dubla" de arece e&ista !eric lul de a se rasturna. De aceea" inca)urile in care ur#ea)a sa lucre)e la inalti#i #ai #ari" electricianul care#anuieste unelta electrica sau !neu#atica va sta !e sc ele sau !e esaf da(ec nstruite in !realabil.

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    19/21

    0R/P SCOLAR @ 03EO03E ASAC3I @

    PROIECT !"OL#IRE

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    20/21

    !"OL#ENT IN$R%M TOR

    CRISTIAN CATALIN PROF. AN03ELIE ,ASILE

    PRO2OTIA4$++-4

    TEM & INSTALATIILE ELECTROCASNICE

    referat.cl ! tel.r

  • 8/18/2019 Despre Instalatiile Electrocasnice Si Fabricarea Lor

    21/21

    $OMENI%L ' ELECTROTE3NICME"ERI ' CONFECTIONER PROD/SE ELECTROTE3NICE

    MEMORIU EXPLICATIV

    Necesitatea si utilitatea instalatiil r electr casnice ne face sa nu nei#agina# viata si activitatea )ilnica in li!sa energiei electrice .Nu e&ista s!atiu del cuit" ala industriala"s!atiu c #ercial"#aga)ie fara instalatie de ilu#inat si !ri)a.Instalatiile electr casnice au in c #!unere #ateriale ele#ente si c #! nente

    electr te nice u)uale.Pentru e&ecutarea ricarei instalatii electrice sant necesare in generalur#at arele #ateriale si c #! nente electr te nice ' c nduct are" d )e" !ri)e"sigurante" intreru!at are"tabl uri de distributie" c nt are" s nerii si c r!uri deilu#inat.

    Lucrarea !re)inta !r ble#e referit are la clasificarea instalatiil relectr casnice" detalia)a c #! nentele de ba)a ale acest ra" evidentia)a

    !eratiunile de e&ecutie a lucraril r !entru reali)area un r instalatii si#!le.Sunt !re)entate de ase#enea cateva sc e#e si#!le de instalatii electr casnice.

    Avand in vedere gradul de risc in e&!l atarea" intretinerea" utili)area sire!ararea instalatiil r electr casnice" in lucrare sunt !re)entate cele #ai i#! rtante#asuri de !r tectie a #uncii" de !revenire si stingerea a incendiil r !e ti#!ule&ecutiei si utili)arii instalatiil r electr casnice .