Top Banner
www.meslekiyeterlilik.com [email protected] 1 1 Doç. Dr. Murat ERDAL [email protected] DEPO YÖNETM SEMNER (1/6) 2 Depo, Antrepo, Aktarma ve Da ğıtım Merkezi Kavramı Temel Depo Türleri ve şlevleri Tedarik Zinciri Yönetimi Kavramı Tedarik Zinciri Yönetiminde Depo Yönetimi Üretimi Destekleme, Ürün Birle ştirme, Konsolidasyon , Yükleme ve Dağıtım Depo Böl ümü ve şletme çerisindeki Rolü Depo Bölümünün Üretim, Muhasebe, Pazarlama ve Satınalma Bölümleri le ilişkileri Depo ş Süreçleri; Kabul, Yerleştirme, Depolama, Sipari ş Gerçekleştirme, Çıkış şlemleri Envanter Planlamas ı ve Kontrolü Depo Yeri Seçimi ve Maksimum Alan Kullanımının Sa ğlanması Depolamada Kullanılan Teknikler ve Araçlar Depo Teknolojileri Forklift, stif Makineleri, Konveyörler, Palet ve Raf Sistemleri Depolamada Kullanılan Semboller ve şaretleme Depolamada Risk Faktörleri ve Güvenlik Uygulamaları Depo Bilgi Sistemleri Otomatik Tanımlama, RFID, Bar-Kod ve EAN-UCC Sistemleri Depolama Maliyetleri ve Depo Yönetiminde Performans Ölçümü Depo Lojistiği şletme Araç Filosunun Ve rimli Kullanımı ve Depolama Açısından Önemi Aktarma Merkezi Özellikleri ve Da ğıtım Yönetimi Cros s Dock ingUygulama ları Depo Dağıtım Planlamasıve Perakendecilik Örnek Olay (vaka) Çalı şmaları Seminer Planı  © Doç. Dr. Mura t ERDAL 3 Depo, ürünlerin hammadde a şamasından üretim ortamına, oradan da tüketim merkezlerine da ğıtımına kadar olan bütün bir faaliyetl er dizisinin gerçekleştirilmesinde stratejik rol oynayan ara noktalardır. Antrepo ise mal ve e şyaların miktar, kalite ve özelliklerinin incelenip, kıymet tespitinin yapıldı ğı ve uygun şartlarda korunmaları nın gerçekleştirildiği, Gümrüklü Sahalarda kurulan ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeli ği’nin ilgili maddelerinde belirtilen özellikleri taşıyan yerleri ifade eder. TEMEL TANIMLAR  © Doç. Dr. Mura t ERDAL
11

depo yonetimi

May 30, 2018

Download

Documents

sk1907
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 1/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

1

Doç. Dr. Murat [email protected]

DEPO YÖNETM SEMNER (1/6)

2

Depo, Antrepo, Aktarma ve Dağıtım Merkezi KavramıTemel Depo Türleri ve şlevleriTedarik Zinciri Yönetimi KavramıTedarik Zinciri Yönetiminde Depo Yönetimi

Üretimi Destekleme, Ürün Birleştirme, Konsolidasyon,Yükleme ve Dağıtım

Depo Bölümü ve şletme çerisindeki RolüDepo Bölümünün Üretim, Muhasebe, Pazarlama ve Satınalma Bölümleri le ilişkileriDepo ş Süreçleri;

Kabul, Yerleştirme, Depolama, Sipariş Gerçekleştirme, Çıkış şlemleriEnvanter Planlaması ve KontrolüDepo Yeri Seçimi ve Maksimum Alan Kullanımının SağlanmasıDepolamada Kullanılan Teknikler ve AraçlarDepo TeknolojileriForklift, stif Makineleri, Konveyörler, Palet ve Raf SistemleriDepolamada Kullanılan Semboller ve şaretlemeDepolamada Risk Faktörleri ve Güvenlik UygulamalarıDepo Bilgi SistemleriOtomatik Tanımlama, RFID, Bar-Kod ve EAN-UCC SistemleriDepolama Maliyetleri ve Depo Yönetiminde Performans ÖlçümüDepo Lojistiğişletme Araç Filosunun Verimli Kullanımı ve Depolama Açısından ÖnemiAktarma Merkezi Özellikleri ve Dağıtım Yönetimi

Cross – DockingUygulamalarıDepo Dağıtım Planlamasıve PerakendecilikÖrnek Olay (vaka) Çalışmaları

Seminer Planı

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

3

Depo, ürünlerin hammadde aşamasından üretim ortamına,oradan da tüketim merkezlerine dağıtımına kadar olanbütün bir faaliyetler dizisinin gerçekleştirilmesinde stratejikrol oynayan ara noktalardır.

Antrepo ise mal ve eşyaların miktar, kalite ve özelliklerininincelenip, kıymet tespitinin yapıldığı ve uygun şartlardakorunmalarının gerçekleştirildiği, Gümrüklü Sahalarda kurulan ve

4458 sayılı Gümrük Kanunu ile Gümrük Yönetmeliği’nin ilgilimaddelerinde belirtilen özellikleri taşıyan yerleri ifade eder.

TEMEL TANIMLAR

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 2: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 2/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

4

Genel işleyiş ve niteliklerine göre depolar,“dağıtım merkezi” ve “işletme deposu “ olarak ikiye ayrılmaktadırlar.

Dağıtım merkezi, eşyaların muhafaza edildiği ve müşteri siparişlerine görehızlı, sık ve kapsamlı sevkiyatlara elverişli büyük hacimli depolardır.Bir dağıtım merkezindeki farklı özellikteki eşyaların sayısı fazlayken,çok sayıdaki siparişler için istenen miktarlar çok çeşitlilik gösterebilir.Bu durum karmaşık ve dolayısıyla maliyetli sipariş sürecine neden olacaktır.

şletme deposunun fonksiyonu ise;giriş-çıkış ambarları ve ara depolar olmak üzerehammadde, yarı mamul veya tamamlanmış ürünleri,üretim sürecinde kullanılmak üzere ve/veya dağıtım öncesinde stoklamaktır.Ana tasarım kriteri depolama kapasitesi ve işletim maliyetleridir.

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

5

Genel hatlarıyla depoda yapılan işlemleri şu şekilde sıralanabilir :

Depolama alanını iş süreçlerine uygun üretken ve verimli hale getirmek,Gönderen veya üreticiden malları teslim almak,Malların depoya boşaltılması, stoklamak ve birleştirilmek,Depo içerisinde forklift, raf ve paletlerden yararlanmak,Depo içerisinde bilişim (bilgisayar, iletişim ve bar kod vb. )

teknolojilerinden yararlanmak,Malları depo içerisinde uygun bir şekilde istiflemek, raflamak ve saklamak,Depo içi ısı, nem, ses, ışık vb. risk f aktörlerini asgari seviyede tutmak,Müşteri siparişlerine göre malların konsolidasyonunu yapmak,Sevkiyat öncesinde malları ambalajlamak ve etiketlemek,Malları yükleme ve sevkiyat için hazır hale getirmek,Malları taşıma türüne göre uygun araçlarla göndermek.

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

6

TEMEL DEPO Ş SÜREÇLER 

Eşya giriş ve boşaltmaalanı

Fiziksel depolama alanı

Siparişlerin alınmasıve depolanması

Ambalajlama alanı

Eşya çıkış ve yüklemealanı

OFS

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 3: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 3/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

7

DEPO YÖNETM VE EŞYA HAREKETLER

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

8

Depo Ekipmanları

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

9

DEPO YÖNETM VE EŞYA HAREKETLER

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

FZKSEL DEPOLAMA

RAF SSTEMLER

YÜKLEME

BOŞALTMA

PALETSSTEMLER

KONSOLDASYON

12

3

4

5ÜRÜN BRLEŞTRME

Page 4: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 4/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

10

1. Aşama: Giriş süreci, depoya ulaşan bir eşyanın karşılaştığı ilk süreçtir.Bu süreçte, eşyalar bir üretim deposunda veya dağıtım merkezindemuhafaza edilirler. Depoya girişi sağlanan eşyalar kontrol edilir veyagerekli durumlarda birtakım ek işlemler ( örn. farklı depolama modülleri

için yeniden ambalajlama) yapılır.2. Aşama: Fiziksel depolama sürecinde eşyalar niteliklerine göre tahsis

edilmiş ilgili depo bölümlerine yerleştirilirler.

Depo bölümleri iki bölgeden oluşmaktadır:Ayırım Bölgesi; Eşyaların olabilecek en ekonomik şekilde depolandığıalanlar olup rezerv depolama ve palet sistemlerinden oluşmaktadır.

leri (Forward) Bölge; müşteri siparişlerinin depo görevlileri tarafındankolaylıkla taşınmasına yardımcı olacak şekilde stoklandıkları özel bölgedir.Eşyalar genellikle depolama modüllerine kolay erişimin sağlanabilmesi içinküçük miktarlarda depolanırlar.

Bu bölgedeki depolama raf sistemlerinden oluşmaktadır.

TEMEL DEPO Ş SÜREÇLER 

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

11

DEPO SPARŞ SÜREÇLER 

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

12

3. Aşama: Siparişlerin alınması, malların depolandıkları bölümdenhareketini tanımlar. Bu işlem fiziksel (manual, forklift vb.) olabileceği gibi kısmenveya tamamen otomatik (asansör, mobil raf vb.) olarak da gerçekleştirilebilir.Bölümlerinden alınan eşyaların kalite kontrol testleri yapılarak hatalıolanlar ayrıştırılır.

4. Aşama: Ambalajlama ve ürün birleştirme,kalite kontrol testinden geçen eşyalar, hem depo içerisindeki taşınmalarında

hem de nakliye sırasında karşılaşabilecekleri risklerden korunmakiçin ambalajlanırlar. Ambalajlama işleminden sonra benzer ürünlerbir arada depolanır ve farklı müşterilere göre konsolide edilerekdağıtıma hazır hale getirilir. Konsolidasyon terimi depo yönetimindeaynı müşteri ve/veya güzergaha ait olan malların gruplandırılmasını tanımlamaktadır.Bununla birlikte Konsolidasyon, bir şirketin farklı kanallardan gelen çeşitliürünleri, merkezi bir depoya yerleştirmesi ve daha sonrasındaki dağıtımiçin de birleştirmesini ifade etmektedir.

5.Aşama: Yükleme, depodan çıkışı planlanan ürünlerintaşıma araçlarına palet, mukavva kutu, varil vb. taşıma üniteleriyle yerleştirilmesidir.

TEMEL DEPO Ş SÜREÇLER 

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 5: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 5/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

13

 

Depo /Dağıtım Merkezi

thalatçı

AlıcıÜretici

hracatçı

Giriş SüreçlendirmeDepo şlemleri

Çıkış Süreçlendirme  

FREIGHT FORWARDER

Lojistik Yönetiminde Depolama Süreçleri ve Lojistik şletmesi

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

14

ÜRETM DESTEKLEME

Tedarikçi-A

Tedarikçi-B

Tedarikçi-C

Tedarikçi-D

DEPO Fabrika

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

15

Fabrika - A

Fabrika - B

Fabrika - C

ÜRÜNBİİİİRLEŞŞŞŞTİİİİRME

Müşşşşteri - 1

BA C

Müşşşşteri - 4

BA C

Müşşşşteri - 3

BA C

Müşşşşteri - 2

BA C

ÜRÜN BRLEŞTRME

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 6: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 6/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

16

KONSOLDASYON

 

Fabrika- A

Fabrika- B

Fabrika- C

KONSOLDASYON

Müşteri- 1

Müşteri- 2

Müşteri- 3

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

17

YÜKLEME VE DAĞITIM

FabrikaYÜKLEME VE

DAĞĞĞĞITIM

Müşteri - 1

Müşteri - 2

Müşteri - 3

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

18

Antrepolar, genel ve özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Genel antrepo; herkes tarafından çok amaçlı kullanılabilen,

özel antrepo ise sadece antrepo işletmecisine ait olup,onun inisiyatifindeki eşyaların konulabildiği gümrük antrepolarını ifade eder.Uygulamadaki özellikleri sebebiyle, genel antrepoların;(A), (B) ve (F) tipleri, özel antrepoların; (C), (D) ve (E) tipleri bulunmaktadır

Antrepo Tipleri

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 7: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 7/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

19

Antrepo Tipleri

A tipi antrepo; işletmecisinin, stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepodakonulan eşyada herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergileriniödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipidir.

B tipi antrepo; antrepoya konulan eşyadan, gümrük kanunun97/1 maddesinde belirtilen kullanıcının sorumlu olduğu,antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo tipidir.Antrepo işleticisinin sorumluluğu sınırlıdır ve sadece antrepoyu kiralar.

C tipi antrepo; işleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınaneşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.D tipi antrepo; gümrük kanunun 104. maddesinin uygulandığı veişletmecisi ile kullanıcının aynı kişi olduğu antrepolardır.

E tipi antrepo; gümrük kanunun 93/4 maddesine göre,hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedildiği veyadepolama yeri olmazsa dahi eşyaya antrepo rejimi hükümlerininuygulandığı antrepo tipidir.

F tipi antrepo; gümrük idarelerince işletilen genel antrepolardır. © Doç. Dr. Murat ERDAL

20

DEPOLAMADA RSK FAKTÖRLER

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

21

DEPOLAMADA RSK FAKTÖRLER

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 8: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 8/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

22

DEPOLAMADA RSK FAKTÖRLER

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

23

DEPOLAMADA RSK FAKTÖRLER

klim riskleri; depolamada iklimden kaynaklanan riskler şunlardır:

Nem, nem değişikliği, ısı, sıcaklık değişiklikleri, soğuk, ışık,karbondioksit, oksijen, eskime.

Fiziksel riskler; genel depolama işleyişine bağlı olarak,depo içerisindeolabilecek riskler şunlardır:

Mekanik şok, ısı şoku, titreşim (frekans aralığı), basınç ve kırılma,aşınma/sürtünme.

Kimyasal riskler; hem depo içerisinde hem de eşyalarınsevki sırasında eşyaların bulundukları ortama uyumsuzlukları, difüzyonauğramaları, kimyasal içeriklerinin yer değiştirmesi karşılaşılabilecek risklerdendir.

Biyolojik riskler; mikro organizmalar, böcekler-kemirgenler (türü).

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

24

Depolamada Kullanılan Araçlar

Forkliftler

Oldukça geniş bir alanda çalışabilen, taşıma işlemini hemdeponun içinde hem de dışındaki alanlarda gerçekleştirebilen araçlardır.Ön kısımlarında yer alan çatal ile yükün veya yükü taşıyanpaletin altına girilerek yükleme yapılır.

 

A B C D

A: Ön tekerlek aks ekseniB: Çatalın arka ucuC: Yükün ağırlık merkeziD: Çatalın ön ucu

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 9: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 9/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

25

Paletler

Paletler plastik, metal veya ahşaptan yapılan taşınabilir alçak platformlardır.Palet malların bir arada tek bir birim olarak taşınmasını sağlar.Paletler forklift, asansör ve vinçler tarafından taşınmaya uygundur.Paletler bir kez ya da tekrar tekrar kullanılabilirler.

 

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

26

RAF SSTEMLER

Kısa Ve Orta Genişlikteki Raflar (Short and Medium Span Shelving),Teraslı Raflar (Over-Rack Platform)Yükseklik Ayarlamalı Raflar (High-Rise Shelving)Mobil Raflar (Mobile Shelving)

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

27

AMBALAJLAMA SEMBOLLER

"Kırılabilir" işareti

"Bu yönde" işareti

"Isı Derecesi, Sıcaklık" işareti

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

Page 10: depo yonetimi

8/14/2019 depo yonetimi

http://slidepdf.com/reader/full/depo-yonetimi 10/10

www.meslekiyeterlilik.com

[email protected]

28

Otomatik Tanımlama, EAN-UCC Ve Bar-Kod Sistemleri

ÜRETC MÜŞTER

ELEKTRONK VER DEĞŞM (EDI)

SSCC’ninTanımladığı Paletin Ayrıntılı Bilgileri

EANCOM Mesajı (DESADV)

Palet Yer Değiştirirken SSCC BarkoduOkutulur

TAŞIYICI, DAĞITICI

SSCC BarkoduB asılır

Gönderici Bilgisayar Alıcı Bilgisayar

SSCC BarkoduOkutulur

ÜRETC MÜŞTER

ELEKTRONK VER DEĞŞM (EDI)

SSCC’ninTanımladığı Paletin Ayrıntılı Bilgileri

EANCOM Mesajı (DESADV)

Palet Yer Değiştirirken SSCC BarkoduOkutulur

TAŞIYICI, DAĞITICI

SSCC BarkoduB asılır

Gönderici Bilgisayar Alıcı Bilgisayar

SSCC BarkoduOkutulur

EAN-UCC Sisteminin Tedarik Zinciri Yönetiminde Uygulanması © Doç. Dr. Murat ERDAL

29

REFERANSLAR

Murat Erdal, Mehmet Saygılı, Filo Yönetimi, Baskı Aşamasında, stanbul, 2007.

Murat Erdal (Ed.), Mesleki Yeterlilik Sınavı Soru Bankası, Beta Yayım, stanbul, 2006.

Murat Erdal, Küresel Lojistik, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği

(UTKAD) Yayını, stanbul, 2005.

Murat Erdal, Mustafa Alkan, Lojistik ve Dış Ticaret Sözlüğü, UTKAD Yayını, stanbul, 2004.

Murat Erdal, Metin Çancı, Lojistik Yönetimi, UTKAD Yayını, stanbul, 2003.

Murat Erdal, Metin Çancı, Uluslararası Taşımacılık Yönetimi, UTKAD Yayını, stanbul, 2003.

Murat Erdal, Yüksek Teknoloji Yönetimi ve Bilişim Pazarlaması, Filiz Kitabevi, stanbul, 2003.

Murat Erdal, Elektronik Devlet; E-Türkiye ve Kurumsal Dönüşüm, Filiz Kitabevi st., 2004.

Murat Erdal, Sedef Erdal, ve Ahmet Araman , E-Sağlık; Bilişim Teknolojileri Perspektifinden

laç ve Pazarlama Teknikleri, Dünya ve Avrupa Birliği Kapsamında Yasal Düzenlemeler, FilizKitabevi, stanbul, Mart 2004.

 © Doç. Dr. Murat ERDAL

30

Teşekkürler Teşekkürler Teşekkürler Teşekkürler Doç. Dr. Murat ERDAL

[email protected], (0212) 440 02 45, (0533) 218 37 56

SORULAR ?