Top Banner
PRAHA ÚTERÝ 6. ŘÍJNA 2009 Č. 193 WWW.METRO.CZ Počasí 10/19 0 C Na celém území zataženo, čekají se vydatné deště Západ slunce 17:30 SELČ Svátek slaví HANUŠ • Američtí doktoři dostanou první vakcíny proti prasečí chřipce. • Pankrácká věznice slaví 120 let. Vězňům zahraje kapela Chinaski. • V Praze začíná Designblok i festival Příští vlna. PRAHA Většina řidičů zapla- tí za povinné ručení v příš- tím roce méně. Pojišťovny se předhánějí v nabídkách výhodných bo- nusů, které částku sníží až o třetinu. Záleží na tom, zda má šofér čistý rejstřík nehod, i na tom, zda žije v okrese s nízkou nehodo- vostí. „Někteří řidiči u nás zaplatí v příštím roce až o třetinu méně než letos,“ řekl mluvčí ČSOB pojišťov- ny Tomáš Hejda. „I naše pojišťovna připra- vila k 1. lednu nově jubilej- ní bonus pro řidiče, kteří 10letjezdíbeznehody,“do- plnila mluvčí Alianzu Pavla Paseková. Zdražení základ- ních tarifů neplánuje ani Česká podnikatelská pojiš- ťovna. „Naopak, i my připra- vujeme řidičům další bonu- sy,“ uvedla mluvčí Renata Svobodová. Zdásetedy,žepozadune- zůstanou nikde. „Je dobře, že je tu konkurence. Pojiš- ťovny mezi sebou musí bo- jovat o klienty. Nikdo z nich nemá monopol, není vytvořena kartelová doho- da. To je nutí neustále vylep- šovat a zvýhodňovat služ- by,“ zdůvodnil počínání po- jišťoven ekonomický analy- tik Miroslav Ševčík. Pokračování na straně 3 Dnes se děje Napjatéderby vyhrála Sparta Fotbalisté Sparty porazili Slavii na její půdě. V lize tam přitom dosud neprohrála. více čtěte strana 23 VYRAZTE NA HORY. V ALPÁCH SE UŽ LYŽUJE strana 2 Info Povinné ručení levněji Dnes zdravý nášup:Tři strany o zdraví více čtěte strany 18–20 ČTK inzerce
24

deník METRO 6.10.2009

Mar 23, 2016

Download

Documents

METRO ČR a.s.

bezplatný deník METRO ze dne 6.10.2009
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: deník METRO 6.10.2009

PRAHA ● ÚTERÝ 6. ŘÍJNA 2009 Č. 193 ● WWW.METRO.CZ

Počasí

10/19 0CNa celém území zataženo,čekají se vydatné deště

Západslunce

17:30 SELČ

Svátekslaví

HANUŠ

• Američtí doktořidostanou první vakcínyproti prasečí chřipce.

• Pankrácká věznice slaví120 let. Vězňům zahrajekapela Chinaski.

• V Praze začíná Designbloki festival Příští vlna.

PRAHA Většina řidičů zapla-tí za povinné ručení v příš-tím roce méně.

Pojišťovny se předhánějív nabídkách výhodných bo-nusů, které částku sníží ažo třetinu. Záleží na tom,zda má šofér čistý rejstříknehod, i na tom, zda žijev okrese s nízkou nehodo-

vostí. „Někteří řidiči u nászaplatí v příštím roce ažo třetinu méně než letos,“řekl mluvčí ČSOB pojišťov-ny Tomáš Hejda.

„I naše pojišťovna připra-vila k 1. lednu nově jubilej-ní bonus pro řidiče, kteří10 let jezdí bez nehody,“ do-plnila mluvčí Alianzu Pavla

Paseková. Zdražení základ-ních tarifů neplánuje aniČeská podnikatelská pojiš-ťovna. „Naopak, i my připra-vujeme řidičům další bonu-sy,“ uvedla mluvčí RenataSvobodová.

Zdá se tedy, že pozadu ne-zůstanou nikde. „Je dobře,že je tu konkurence. Pojiš-

ťovny mezi sebou musí bo-jovat o klienty. Nikdoz nich nemá monopol, nenívytvořena kartelová doho-da. To je nutí neustále vylep-šovat a zvýhodňovat služ-by,“ zdůvodnil počínání po-jišťoven ekonomický analy-tik Miroslav Ševčík.

Pokračování na straně 3

Dnes se děje

Napjaté derbyvyhrála SpartaFotbalisté Sparty poraziliSlavii na její půdě. V lize tampřitom dosud neprohrála.

více čtěte strana 23

VYRAZTE NA HORY. V ALPÁCH SE UŽ LYŽUJE strana 2

Info Povinné ručení levněji

Dnes zdravýnášup: Třistrany o zdraví

více čtěte strany 18–20

ČTK

inzerce

inzerc

e

Page 2: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

02 domovúterý 6. října 2009

23sport

Domov

PRAHA Na některých mís-tech vysoko v horách již na-padl první sníh. A to nejenve vysokohorských Alpách,ale také u nás. Minulý tý-den v pátek napadl na hře-benech Krkonoš lehký pra-šan, po kterém však již neníani památky. Byla to všakpředzvěst přicházejícíchmrazivých dnů.

Co se týče horských stře-disek v zahraničních Al-pách, v některých se již ly-žuje. Mezi ně patří napří-klad švýcarský Zermatt,kde nyní leží na 400 centi-metrů sněhu, který je navícvelmi kvalitní. Lyžařům sezde také naskýtá dechbe-roucí pohled na rozeklanoua skalnatou horu Matter-horn (na snímku). Druhoupříčku v zasněženosti držítaké otevřený lyžařský are-

ál Nandes, který vás přivítá250 centimetry sněhu.

Pokud však chcete zůstatvěrni české kotlině, musítesi ještě pár měsíců počkat.Ideální doba pro návštěvusjezdovek je od února dobřezna.

„Jezdím do Jeseníků, jsoutam skvělé široké sjezdov-ky, výborné vleky a přijatel-né ceny,“ říká vášnivý lyžařMarek Lubert. „Pro rodin-nou dovolenou na horáchjsou ideální Paseky, tam jez-díme každoročně s rodi-nou. Krásný je také lyžař-ský areál v Harrachověv Krkonoších, ale ten jepodle mého názoru spíšepro cizince, jelikož je v jiné

cenové kategorii. Nevýho-dou těchto areálů je, že oko-lo února nebo března, tedyv sezoně, jsou u vleků velkéfronty, jeli-kož sempřijíždíspousty lidí,“dodává Lu-bert.

(luc)

Malá vesnice Střelice poblížBrna zažila tragédii.Na místní zastávce ubodalneznámý cyklista mužea napadl i další lidi. Není tovšak ojedinělý případ:jiný muž v pátek v Brněohrožoval lidi čekajícína autobus mečem.

STŘELICE Na autobus čekalodevět lidí, někteří z nichbyli v rozjařené náladě. Jiho-moravská policejní mluvčíSoňa Svobodová připustila,že se jednalo hlučnější spo-lečnost.

Zatím se však neví, čímmohli vyprovokovat nezná-mého muže, který kolempodle serveru tn.cz projíž-děl na kole, k tak drastické-mu útoku. Pobodal dvamuže a jednu ženu.

Jednačtyřicetiletý muž in-cident nepřežil i přesto, žese ho ostatní lidé na zastáv-ce pokoušeli oživovat.

Kriminalisté totožnostvětšiny svědků znají, někte-ré již vyslechli. Pátrání všakmůže zkomplikovat skuteč-nost, že cyklistů projíždějíStřelicemi stovky. (rab, čtk)

Vyrazte za prvním sněhem. V Alpách se už lyžuje

PRAHA Ačkoli chtěl šéf ODSMirek Topolánek debatovato budoucnosti úřednickévlády se zástupci všechstran kromě KSČM, včerejšíschůzka byla komorní. Při-šli jen předseda přípravné-ho výboru TOP 09 Karel

Schwarzenberg a předsedalidovců Cyril Svoboda.

Předseda ČSSD Jiří Parou-bek účast odmítl, protože simyslí, že by do osudu vládyneměly mluvit strany, kte-ré se nepodílely na jejím se-stavení. Jde právě o lidovce

a konzervativce z TOP 09.Schůzku následně odmítlitaké šéf zelených Ondřej Liš-ka a premiér Jan Fischer.Ten však navrhl další schůz-ku na pátek. Lídři stran jsouk jejímu konání zatím opti-mističtí. (čtk)

Pocta Cena od Havlových

O vládě se jednalo ve třech

Opilec s mečemNa jižní Moravě se obdobnýútok, při němž se alezranění podařilo zabránit,stal v pátek. Na zastávceměstské hromadnédopravy v brněnskéPalackého třídě ohrožovalopilý muž lidi samurajskýmmečem. Tvrdil, že je zabije.V krvi měl 2,66 promilealkoholu. K přivolanépolicejní hlídce se chovalagresivně. Skončil protov cele. Hrozí mu až dvaroky vězení.

Geolog, spisovatel, filozof a ředitel Geologického ústavuAkademie věd Václav Cílek dostal včera Cenu Nadace Dag-mar a Václava Havlových VIZE 97. ČTK – ROMAN VONDROUŠ

Půl milionu nových divákůPěveckou soutěž Česko Slovenská SuperStar

v neděli sledovalo na televizi Nova 1,7 milionudiváků, což je oproti minulému týdnu téměř

o půl milionu diváků více. V sobotu se dívalona SuperStar přes 1,5 milionu lidí.

Hurá na hory

Cyklista zabíjel naautobusové zastávce

Pro lotyšský fotbalový celek Dinaburg FC předčasně skončila sezona. Čtvrtý tým prvoligové tabulky byl potrestán zákazemstartu v posledních šesti zápasech sezony za to, že generální manažer klubu a trenér údajně sázeli přímo na vlastní zápasy.

Ještě jeden duel

B A S E B A L LPřestože vzámoří užs k o n č i l a

základní část MLB, o slože-ní dvojic pro play-off ještěnení rozhodnuto. V Centrál-ní divizi Americké ligy totižmají navlas stejnou bilanciDetroit a Minnesota, a mu-sejí tak ještě absolvovat jed-nozápasové předkolo. (sim)

Salfický do PlzněLEDNÍ HOKEJ Zkušený bran-kář Dušan Salfický vypomů-že Plzni v nejbližších zápa-sech extraligy. Hlavním dů-vodem angažování zkušené-ho gólmana jsou přetrváva-jící potíže Tomáše Pöpperle-ho. Salfický patří prvoligo-vému Ústí nad Labem, Zápa-dočechům však vypomůžena střídavý start. (čtk)

Nestačilo anisedm mečbolůSTOLNÍ TENIS Dohromadysedm nevyužitých mečbolůstálo stolní tenisty pražské-ho El Niňa postup do 3. kolaPoháru ETTU. Český mistrhostil o víkendu na Kotlář-ce skupinu 8 a v rozhodují-cím duelu podlehl chorvat-skému celku Dr. Časl Marof2:3 na zápasy. (čtk)

I na to, zda dají v derbypražských „S“ více gólůcizinci, nebo čeští hráči, sedalo včera sázet. Kdo tipnulna zahraniční akvizice,vyhrál. V Edenu padnul jenjeden gól z kopačkyfotbalisty, který pocházíz Pobřeží slonovinya obléká sparťanský dres.

FOTBAL Sparta udržela nepo-razitelnost i po 10. ligovémkole. K šesti remízám přida-la čtvrtou výhru, první letoš-ní na hřišti soupeře. A hráčiz Letné ji pořádně oslaví, ne-boť dobyli nepřátelské úze-mí v Edenu a jako prvnív lize porazili slávisty na je-jich novém stadionu.

Vypjaté utkání rozhodlasituace z 28. minuty první-ho poločasu. Kaloudův stří-lený centr mířil přímo nabranku, Kušnír ho navíc hla-vou prodloužil. Gólovou hla-vičku Vaniak zázračně vyra-zil, ale jen k Wilfriedovi, je-hož modré kopačky míč ne-omylně umístily do sítě.Sparta se výhrou posunulana třetí místo tabulky.

TENIS Už zítra se může změ-nit čelo ženského světové-ho žebříčku. Dinara Safino-vá totiž na turnaji v Pekin-gu vypadla ve druhém kole,když nestačila 5:7 a 6:7 na226. hráčku světa ČangŠuaj. O post světové jednič-ky tak může třiadvacetiletáRuska přijít už dnes – Sere-ně Williamsové stačí v dal-ším utkání 2. kola porazitJekatěrinu Makarovovou.

V čínské metropoli už do-hrála i Lucie Šafářová, kteráve třech setech nestačila nadomácí Li Na. Přítelkyně To-máše Berdycha s nejlepšíčínskou tenistkou prohrálaletos podruhé, v březnupřes ni neprošla do semifi-nále v Monterrey. (sim)

Šimon [email protected]

Včera se s turnajem v Pekingu rozloučila také favorizovanáVenus Williamsová po prohře s Ruskou Pavljučenkovou. AP

LEDNÍ HOKEJ Příliv no-vých tváří do brněn-ské Komety nekon-čí. Tentokrát extrali-gový nováček doplnil dvoji-ci brankářů o 27letého gól-mana Sasu Hoviho, který

přichází na hostová-ní do konce sezonyze Slovanu Bratisla-va. Fin působil v čes-

ké nejvyšší soutěži už předčtyřmi lety v dresu Vsetína.

(iDNES.cz)

Roman Hubník ze Sparty uhlídal Zdeňka Šenkeříka. Slávistése proti rivalovi z Letné neprosadili a derby prohráli. ČTK

Slavia–Sparta0:1 (0:1)

Branka: 28. WilfriedRozhodčí: Jech – Filípek,MenclŽluté karty: Kadlec,Hoheneder, Holenda,Kušnír (všichni Sparta)Diváci: 19 370

FOTBAL V neobvyklém reži-mu začal sraz fotbalové re-prezentace před klíčovýmizápasy kvalifikace mistrov-ství světa proti Polsku a Se-vernímu Irsku. Trenér IvanHašek a šest hráčů vyrazili

na tiskovou konferenci dosálu hlavního reprezentač-ního sponzora, další hráčikřtili nový kalendář a troji-ce dalších se vydala za dět-mi na onkologické odděle-ní nemocnice v Motole. (čtk)

Krátce

Tabulka 1. fotbalovéGambrinus ligy po 10. kole

1. Jablonec 10 7 2 1 13:8 232. Teplice 10 6 4 0 19:8 223. Sparta 10 4 6 0 9:3 184. Ostrava 10 5 3 2 13:10 185. Plzeň 10 5 2 3 12:10 176. Slavia 10 4 4 2 14:9 167. Brno 10 4 4 2 10:7 168. Příbram 10 4 2 4 11:10 149. Boleslav 10 3 3 4 13:10 12

10. Boh 1905 10 2 5 3 5:5 1111. Liberec 10 3 2 5 13:15 1112. Kladno 10 3 2 5 9:14 1113. Olomouc 10 1 4 5 8:12 714. Slovácko 10 2 1 7 8:16 715. Bohemians 10 2 1 7 7:17 716. Budějovice 10 1 3 6 5:15 6

Kometa se posílilafinským gólmanem

Češi se sešli předklíčovými zápasy

Sparta loupila v Edenu,veze tři body za výhruHosté z Letné vyhráli 270. derby se Slavií díky gólu Bonyho Wilfrieda

Je tu šance pro SerenuRuska Safinová vypadla v 2. kole, může přijít o post jedničky

Page 3: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

22 sportúterý 6. října 2009

03domovJeště v polovině týdne si budeme užívat příjemných teplot až do 24 stupňů. Ze čtvrtka na pátek se ale ochladí a po víkenduuž se teploty vyšplhají na pouhých 9 až 14 stupňů. Naplno to pocítí na horách, kde bude padat déšť se sněhem.

Nejoblíbenější?Kníže a BrňanPRAHA O první příčku v žeb-říčku popularity politiků sedělí Karel Schwarzenbergz TOP 09 s místopředsedouČSSD Bohuslavem Sobot-kou. Obě jména se na špicipopularity vyskytují letospravidelně. Miroslav Kalou-sek přebral bronzovou příč-ku Pavlu Bémovi. V záříklesla popularita třeba Mir-ku Topolánkovi nebo Cyri-lu Svobodovi. (iDNES.cz)

Bobošíková:Výhra, či konecPRAHA Neúspěch v příštíchvolbách do Poslanecké sně-movny by pro bývalou tele-vizní moderátorku a euro-poslankyni Janu Bobošíko-vou ze strany Suverenitaznamenal konec v České po-litice. Řekla to ve vysíláníRádia Česko. (otz)

Už je jisté, že ministrovifinancí Eduardu Janotoviprojde první série úspornýchopatření. Druhý, ještědrastičtější balíček škrtůvšak narazil na odporze strany sociálníchdemokratů. „Nechcemeohrozit sociální stát,“ zlobíse jejich šéf Jiří Paroubek.

PRAHA Janota včera před-stoupil před senátory s pro-jevem, v němž obhajovalnutnost škrtů. Našel zdevděčné publikum, senátořijeho první balíček podpoři-li. Vládní balíček, který teďdostane k podpisu prezi-dent, mění daňové sazby,sociální výdaje i další záko-ny, aby schodek rozpočtuna příští rok nepřesáhl 163miliard korun.

Proti dalším Janotovýmnávrhům, které chce zapra-covat do druhého úsporné-ho balíčku, se však postavilisociální demokraté. Ti chtě-jí sociální dávky ještě zvýšit.

Změn dozná podle Janotyi loterijní zákon. Obce bypodle něj měly mít větší pra-vomoci při povolování haza-rdu. Měl by se zvýšit i jejichzisk. LUKÁŠ HRÁBEK a čtk

Ministr financí včera obhajoval v Senátu škrty v rozpočtu. ČTK

Krátce

Spotřeba a emise CO2 pro model Fusion 1.4 Duratec (80 k): město/mimo město/kombinovaná – 8,5/5,3/6,5 l/100 km; CO2: 154 g/km. Na nabídce se podílí FORD MOTOR COMPANY, s.r.o., společně s participujícími autorizovanými partnery Ford. Foto je pouze ilustrační. Nabídka platí do 31. 12. 2009 nebo do vyprodání zásob. Cena bez DPH je 218 479 Kč. * RPSN již od 0,60 %.

Na vrcholu evoluce.Maximálně vybavený Ford Fusion Comfort nyní za

259 990 Kč

Pro financování vozu doporučujeme produkty z nabídky FordCredit.*Navštivte prodejce Ford, www.ford.cz nebo volejte 800 555 109.

Hlavní prvky standardní výbavy:

• Klimatizace

• Rádio s CD přehrávačem

• Airbag řidiče a spolujezdce

• ABS

• Elektricky ovládaná přední okna

• Elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka

• Dálkové ovládání centrálního zamykání

• Přední mlhová světla

• Kožený volant

Nyní v rámci akční nabídky jako bonus:

• 15" kola z lehkých slitin

• Vyhřívané čelní sklo

• Prodloužená záruka na 3 roky/60 000 km

zvýšený podvozek

prostorný interiér

vyšší pozice za volantem

inzerce

Povinné ručeníbude levnějšíDokončení ze strany 1

Se změnami v povinném ru-čení zatím vyčkává Českápojišťovna. „Říjen je pronás brzy, své klienty bude-me včas o novinkách infor-movat,“ řekl deníku Metrojejí mluvčí Václav Bálek. Do-plnil, že podle zjištění Čes-ké asociace pojišťoven sezměny na počátku roku do-týkají zhruba už jen desetiprocent klientů. Většinaz nich podle něho řeší po-vinné ručení v průběhu ce-lého roku. „Aktuální bylytyto informace hlavně v prv-ních letech zavedení ruče-ní. Teď jde spíš o menšinu,“uvedl Válek. Povinné ruče-ní i přes všechny výhody,jež pojišťovny klientům na-bízejí, u nás stále nemá pod-le České kanceláře pojistite-lů až 600 tisíc aut. Jejich ma-jitelům za to hrozí pokutaaž 40 tisíc korun.

ALENA HECHTOVÁ

Janota přesvědčilSenát a naštval ČSSD

Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude mít oproti loňské sezoně o jednu silnou soupeřkunavíc. Na ledové ovály se po roční absenci způsobené zraněním vrací Kanaďanka Klassenová.

Češi asi i proti NadaloviČeští tenisté nastoupí v prosincovém finále

Davisova poháru s velkou pravděpodobnostítaké proti Rafaelu Nadalovi. Světový hráč číslo

dvě na právě probíhajícím turnaji v Pekinguuvedl, že se chystá španělskému týmu pomoci.

Sport

Softbalistky Joudrs Praha sestaly mistryněmi republiky.Na trůn se vrátily po dvouletech a mohou Českoreprezentovat v Pohárumistrů evropských zemí.

SOFTBAL Ve finálové sérii ex-traligy zdolal celek Joudrsobhájkyně titulu Eagles zKrče jednoznačně 3:0 na zá-pasy. V sobotním třetím du-elu zvítězil na domácím

hřišti 7:1. Hráčky Joudrs takzavršily úspěšný rok. Extra-lize celou sezonu dominova-ly, když prohrály pouze jedi-ný zápas. Zvítězily také v do-mácím poháru, v srpnu si z

italské Parmy přivezly stříb-ro z PVP a sedm členektýmu pomohlo české repre-zentaci vybojovat třetí mís-to na mistrovství Evropy veŠpanělsku.

Ziskem titulu tak softba-listky Joudrs Praha zároveňzískaly právo reprezento-vat Česko v příštím ročníkuprestižního Poháru mistrůevropských zemí. (čtk)

MS dvacítek Španělé vypadli, Češi hrají večer

inzerce

Pseudoefedrin tabuNa seznam zakázaných látek Světovéantidopingové agentury se po 7 letechvrátí pseudoefedrin. Od 1. ledna 2010bude nepovoleným množstvím150 mikrogramů na mililitr.

Na fotbalovém mistrovství světa hráčů do 20 let v Egyptě začaly vyřazovací boje. A hnedv prvním osmifinále se zrodilo překvapení, když Itálie vyřadila 3:1 Španělsko. Českou re-prezentaci čeká dnes od 20.00 duel s Maďarskem a postoupí-li, bude hrát právě s Italy. AP

Finance - nabídka

Univerzál. komplexní, celostát-•ní program pro každého! Půjčky,úvěry, oddluž., přeúvěr. lik. exek.,vymáhání - EXPRES, kreditní karty.Tel.: 739243040

Nová Rychlopůjčka pro každé-•ho! Až 260.000! Bez zkoumá-ní příjmů i registrů! Nízký úrok!Rychlé jednání! T: 720 669 440,603 895 177

Půjčky bez poplatku předem, bez•volání na 900.., bez registrů. Hypoté-ky bank.- nebank. Vyplácení exekucína nemovitosti. Tel: 720 575 257

NOVÁ PŮJČKA VŠEM. Vhodné•i pro studenty a maminy na MD, jenna OP, bez registru, velká prochod-nost, zajištěno vlast. fin. Rád Vámpomohu. 731543803

Pozor!!! rychlá půjčka bez pro-•kazování příjmu!!! Rychlé vyřízení!Volejte!!! T: 603 895 177

Exkluzivní nebankovní půjčky od•50.000 tis. do 200 tis. pro všech-ny bez ručení, pouze na OP, vyří-zení expres, bank. registry nezkou-máme. T. 733705050

Půjčky BEZ POPLATKŮ a bank.•registrů! 10-166 tisíc do 48 hod.na Váš účet. Peníze rychle a jedno-duše! Volejte kdykoli: 604 857 650,www.pujcime-vam.cz

Občanské půjčky: 50-200 tis.•Kč. Nízké splátky, bez poplat-ku předem, i pro klienty v regist-rech, OSVČ a ženy na MD. Tel:734443169, 734443168.

Dokončení ze strany 21

� � � � � � ����� ��� ������ ����� ������ �� ��� � ! "�# � $%� � ����& ' ��� ��� ������ �� ��� (�)�*�� ��+&, ' �� ��� ����� ��� ��-���� ��+&, ' ��� ��� ������ �� �� �.�*�� ��+&, ' ��� ��� ����� �� ��

������������ �� �� ���� ��� �������

������� � ��������� ����� �� ��� ����!" #���$ %��" &�'��� ����(�����"

)� �*�!(�� ��� ��� �������� �+ �� , �������"

-!(������ �� � (����" .��"/���0�/12

/�31��23�

������ �� �� ������ �������

��� � ���� ������ � ��� �� ����

�� ������� � �� �� � ���� ���

����� �� ����� �����������������

RYCHLÉ PŮJČKYpůjčky přímo a zdarma

REGISTRY NEZKOUMÁME15 - 450 TIS. Kčprovádíme vypláceníexekucí a přeúvěrování733 272 235

PŮJČKY NA OP!!!bez zástavy a ručení

úvěry od 10 - 400.000 Kč

vše bez popl. a provizí

nenahlížíme do registrů

737 913 727

������ ����� �� ������ � ������� ������ ������ ���

��� �������!�

���� ����� ���� ����������� �� ����� �� ����� ��� ��� ���

Z titulu se radují Joudrs Praha

Page 4: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

04 prahaBuddha přeje lásce. Australský časopis The Holidays for Couples zařadil ve svém posledním vydání mezi 20 nejlepších místpro líbánky Buddha-Bar Hotel. Pražský hotel se tak dostal mezi destinace jako Thajsko, Cookovy ostrovy nebo Bali.

PrahaNašly se novégotické sklepyNOVÉ MĚSTO Archeologovénalezli při výzkumu u stani-ce metra Národní třídav Praze gotické sklepy. Je-jich existenci předpokláda-li, příjemně je ale překvapi-la jejich zachovalost. Docho-valy se v autentickém sta-vu. Vědečtí pracovníci namístě plánované stavbymultifunkčního centraCopa Centrum pracují odkonce července. Gotickésklepy podle mluvčí praž-ského pracoviště Národní-ho památkového ústavuZdeňky Kalové dokládají go-tickou zástavbu u dnešníSpálené ulice. Budovy, kekterým sklepy patřily, bylystrženy koncem 70. let mi-nulého století při stavbě sta-nice Národní třída na trasemetra B. (čtk)

Krátce

PRAHA Dům v Soukenickéulici v Praze, ve kterém za-hynuli čtyři dělníci, budezbourán. Rozhodl o tom sta-vební odbor první městskéčásti. Zbourání polorozpad-lé budovy ještě předtím do-poručil magistrátní statikPetr Macháň.

Za neštěstí podle městskéčásti s největší pravděpo-dobností může stavbyve-doucí a stavební firma, kte-rá údajně prováděla prácenad rámec povolení.

Ve dvorní části domuv Soukenické ulici se v pá-tek zřítily stropy, které zabi-ly čtyři zahraniční dělníky.Podle dosavadního vyšetřo-vání stavebního úřadu se fir-ma Sting Praha snažila posí-lit nosné zdi budovy.

Dělníci přitom podlesvědků používali sbíjecí kla-diva, která patrně narušilastatiku kleneb v horních pa-trech. „Pak už to byl domi-nový efekt,“ řekl vedoucístavebního odboru Oldřich

Dajbych. Dodal ale, že pří-čin zhroucení konstrukcemůže být více, napříkladšpatně zvolený postup pra-cí. Odpovědnost podle něju staveb vždy nese ten, kdosi stavbu zadal, kdo ji stavía stavbyvedoucí.

Stavební úřad vyzval ma-jitele domu, aby do zítřkanavrhl řešení, jak dočasnězajistit statiku zbylých částíobjektu. To má umožnit od-klízecí práce a demolici bu-dovy. LUKÁŠ HRÁBEK a čtk

Už žádné dalšítragédieVedení radnice Prahy 1slibuje, že další tragédie sena jejím území nebudouopakovat.Starosta Petr Hejma protovčera vyzval stavební úřad,aby pro jistotu prověřilvšechny současné stavby,u kterých by mohlo hrozitnějaké nebezpečí. Požadujetaké přísné potrestáníviníků.

Ujížděl policistům na hořící motorcePražské policejní hlídce ujížděl motorkář na stroji značky Suzuki. Podle

portálu iDNES.cz odmítal zastavit a kličkoval mezi auty. Jehopronásledovatelům se pak naskytla scéna jako vystřižená z komiksového

filmu Ghost Rider, protože motorka najednou vzplála. Až poté řidičzastavil. Muž bez řidičáku měl spolujezdce, motorka byla kradená.

17 letZKU

ŠENOSTÍ

EXARPA

LINEA

Obkladové desky 122 x 244 cm v provedeníjako obkladačky vhodnější než keramika

cena koupelny (včetně práce)již od 25 tis. Kč

spol. s r.o.V Olšinách 61, P-10 (“M” Strašnická)

pondělí 8.30 - 18.00; úterý - pátek 8.30 - 16.30

tel.: 274 810 848, 274 784 002

����� ����� ������������ ���� � �� ����� ����� ����� �� ����� ������� � �� ���������!" � #����� ��$"������ %������ � ���$�� ��� $� " �� &'()'( * +�� ,-.!� �- /�"���� 0��1��1� /���!"� 2� ���� "����� 3���������! � #���4 �"���4 ������"�� � #���4 �������"!� � ��� ��4 5�� " ����� � ��"�����"�� ���$� 5� "�� � 5���6� ���� ���� ��� �� "� �����7 " ������48

����� ��� ���� ���� ������� ��� ������4 9�::�� $� ���!8 ����;��

�6��� ;� 98 9:8 �::<8 ��"����� � ��"7 "�-����!� ����$�� � �� ===8$�����8!$ ���� �� ���-���

��> ?99 ?@9� �:� �<: �9:

Cestovní kancelář MEDINA TOURSTOTÁLNÍ VÝPRODEJ DJERBA, EGYPT, TURECKO

Děti až do 15 let ZDARMA, pouze za LETENKU od 4 590Povinné poplatky: Egypt 3 970, Djerba 3 180, Turecko 3 280

MEDINA TOURS, Spálená 13, Praha 1, tel.: 224 930 349, 351, [email protected]í nabídka a on-line rezervace na www.medinatours.cz

EGYPT - HURGHADA na 8 dní z Prahy

Hotel 3* Polopenze již od 4 990

Hotel 5* Polopenze již od 5 990

Hotel 4* All inclusive již od 7 590

Hotel 5* All inclusive již od 7 990

DJERBA na 8, 11 a 12 dní

Hotel 4* All inclusive již od 5 990

Hotel 5* All inclusive již od 6 590

EGYPT - SHARM EL SHEIKH na 8, 11 a 12 dní

Hotel 4* Polopenze již od 6 990

Hotel 4* All inclusive již od 7 990

Hotel 5* All inclusive již od 8 990

TURECKÁ RIVIÉRA na 12 dní

Hotel 4* All inclusive již od 8 590

Hotel 5* All inclusive již od 13 990

Hotel 5* Ultra All inclusive již od 15 990

Prodlužte si léto s CK MEDINA TOURS!!!

����� ����� � ������ ��� ��� ���� ��� ��� ���� �������������� ���� !!!������������ ���

������� �� � �� ������� ������" #�$��%� �� ���������� �� ���� ������

&#��$�$��%� ��������

������� ���� ������� ���� � �������� ��� �� ��� �������� ������� �� ���� ������ � ��� �� ���� �� ��� ��� � ���!�" �������" � # � ��� �� ���

�� ���� �� ��� $���� �"�� $ ��� %���� �$#��� ������&� �� � �'#��" ��� ( ����� �� ��)�� � ��� �� � � �����* ��$ �+

'��� $ () �� ���* � � ���% $ +���� ��� $�*�,-��$./

����+0 () �������

�������� �!" ������" #�$��%� �� ��� ����,�*�� ��������� �����'����� #����'����� ����#�

&#��$�$��%� ��������

������� ���� �� �)" ���� ������ - �*$!�� �� .�$�� � � �� ��� #���!�

�� ���������� ������� �� ��)�� � ��� �� . �� /��� %� �� �" ��0!&��� ������� �� � ���� %� �������!&+

1��$�% ������� � ��� ��� ���2� '��� () ����#��30/�������� �� ��� � ��� ��� ���2 '��� () $�%�#��

'��� �� ���* � � ���% $� $�*�,-��$./ ����+0� �4%���#�� �� +����,-��$5 ����+ �� ���* � ��� () �����

inzerce

Potřebujete koberce nebo PVC?Ano, tak přijďte do firmy Euro-koberce

U nás vždy nejlevněji.

Euro-koberce s. r. o., www.eurokoberce.cz, info tel.: 606 456 619Praha 9, Hloubětín, Poděbradská 13, tram č.3, zastávka Podkovářská

Příbram, Obecnická 364 , naproti KarzituNymburk, Poděbradská 982 , naproti bývalému ČKD,Mladá Boleslav, Řepov 119 v budově nábytku Řepov

Akce v říjnu - prodloužena !!sleva 50 % a více

na všechny stříhané koberce

vybrané bytové koberce zlevněny na69,-Kč/m2

(akce platí do vyprodání zásob)

Zřícený dům se zbourá

���������

������� ��� �� ����� ���� �� ����� ������ ���

������� ����� � �� � ���� ����������� ����� � �������� �������� ����

�� � ������� � � ������� ���� �� �������!

�������� � ��� ��������

" � �������� ������ � �������� �� �� �� ��#� ��� �� �� ��

��������$ %��� ���� ������

$ & ��� ���$ &���������� ����� � ���

�� ����$ '�#� �� ��� ����������

$ (��� ��� #�����$ )� ���� *�*��� ������ ������

�������� � ��� ����� �� ����� �������

����� �����!�"�� #�"��$ ! �� ��%&!�!� '() �') *�+ , (') '-* ()�./�012/34�56.708.�29 :::��56.708.�29

������� ��� ����� ������ ������ �������� ������� ������ ���� � ������

������� ��� ������ � ��

��� �� ������������ � ��������� ��� ��� ���

MŠ Letohradská, Praha 7, přijme

kvalifikovanou učitelku s nástupem kdykoli

během šk. roku 2009/10.Tel.: 233 370 792e-mail: [email protected]

������� � � ��� � ������� �� �� ���

�������� ��������� !�"����#$�� �����

%� &'� ��( %� &'% )&) ***+,�����-.�+��

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

KOUPELNY� �������� � �� � ����

��� �������������� �����

�����!� ������"��#

���� �� ���� � ��� ��� ���� � �� ����

��������������� � �� �� � �� �� ����

������� �������� ! "�#$ �%#�&� '&( )����'& � !�����'&� �� �� ��

����������� ������ ����� �������� �����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $�������� ��� � ��

��� �� ���� ����������� �� ��� �

������� �� ���� ���� ��� ��� ���

����� ����������������� �����

���� � ������� ������������ �������

��� ������� � �������� ������� ����

��� �������� �!���"�#�������� �������� ���"����#�� � ���������

$����% $��� &'��� (�������

)��������� *+*,,���- ./0 1/2 311 102 452 532���!�����!��

Page 5: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

20 zdravíúterý 6. října 2009

05prahaStředočeský kraj letos podle hejtmana Davida Ratha zaplatí za žákovské jízdné zdarma až 75 milionů korun,což je více, než předpokládal. Z rozpočtu na tuto službu, již zavedl v září, původně vyčlenil jen 50 milionů.

Přes 120 lidí dosud podepsalopetici, která požaduje, aby seihned zastavila rekonstrukceKarlova mostu. Pokračovatprý může, až bude připravenas ohledem na jeho význam.

PRAHA „Máme závažné in-formace, které prokazují,že jsou porušovány zákonyv takovém rozsahu, jakýnemá v evropském měřítkuobdoby,“ tvrdí zástupci aso-ciace, která petici organizu-je. „Na Karlův most nastou-pily sbíječky a rozbrušovacípily. Kamenné zábradlí za-čalo být rozebíráno způso-bem, který připomínal bou-rací práce,“ uvádí Asociacesdružení pro ochranu a roz-voj kulturního dědictví, kte-rá kritizuje státní i další or-ganizace, které mají na

ochranu kulturního dědic-tví dohlížet.

Dál tvrdí, že z mostu zmi-zelo mnoho zdravých a zá-roveň historicky cennýchkamenů a kvádry jsou takéšpatně osazovány. Práce nastavbě přitom trvají již dvaroky a zatím je kritizovalazejména památková inspek-ce ministerstva kultury.Město Praha jako majitel pa-mátky však kritiku odmítá.

Památkový odbor magis-trátu sice udělil za opravumostu letos v létě pokutu.Ovšem dal ji sám sobě, ne-boť vlastníkem památky jeměsto. Pokutou za 54 tisíckorun úředníci ale postihlijen jednu část pochybení –údajné formální nedostat-ky v dokumentaci.

MARKÉTA HOREŠOVSKÁ, čtk

Na návštěvě Fotbalisté u dětí

Problémy opravRekonstrukce mostu začalav srpnu 2007. Po roce prácekontrolovala památkováinspekce ministerstvakultury a shledala závažnápochybení. Spočívala nejenv přípravě a povolení,ale i způsobu samotnýchstavebních prací. Nahrazenobylo více kamenných bloků,než doporučil průzkum,a kritiku sklidil i způsob,jakým se opracovaly kvádryv zábradlí. Letos vznikla přiNárodním památkovémústavu komise, která mimojiné konstatovala: „Památkaje opravována způsobem,který nesplňuje ani základnístandardní postupypoužívané při opraváchjiných kulturních památek.“

Petice chce zastavitopravu Karlova mostu

Fotbalisté David Rozehnal, Tomáš Necid a Daniel Pudilnavštívili včera oddělení dětské onkologie v Motole. ČTK

Sotva v září začala výuka, už se na každé-ho studenta hrnou spousty úkolů, zkou-šek a dalších povinností. Jenže! Letošní podzim stále ještě láká k běhání po venku a na vlastní studium zbývá tak málo času. I když všichni studenti moc dobře vědí, že je důležité jak se v těchto dnech ve škole uvedou, protože první dojem rozhoduje, do hlavy zatím z probírané látky neleze vůbec nic. Co teď? Jak zvládnout první nápor učiva snadno a rychle?

„Zamiřte do lékárny!“ Zní poměrně lakonická rada lékařů i odborníků na neurologii. Zdá se vám tato rada poněkud zvláštní? V lékárně si totiž můžete zakoupit a násled-ně i vyzkoušet potravino-vý doplněk Arelit. Je to v podstatě takový legální doping, který pomůže studentovi udržet pozornost a vy-sokou koncentraci na učení. Arelit díky patentované fosfoli-pidové směsi napo-máhá svým uživa-telům nejen k lepší koncentraci, ale také ke zvlá-dání stresu

Nastartujte mozek

ze zkoušek a dokonce i v boji proti podzimní únavě. Přípravek obsa-huje důležité biogenní prvky, které díky vzá-jemnému dlouhodobé-mu působení odbourají nejen stres, ale zároveň napomohou organizmu k lepšímu výkonu v práci a třeba i ve sportu. Jedinec se lépe soustředí, více si pamatuje a v neposlední řadě i kvalitněji spí.

Nedostatek prvků, které jsou ve svém optimálním složení obsaženy právě

v Arelitu se projevuje nejen stre-sem, ale například i lámáním nehtů nebo padáním vlasů. Pře-devším mladé dívky a chlapci

ocení užívání Arelitu, díky kterému se jim také vy-

lepší aknózní pleť. Nej-důležitější však bude úspěšně zvládnutá látka a skvěle nastar-

tovaný nový školní rok.Pozor!Ani Arelit se však za nikoho

znalosti ne-našprtá!

inzerce

PRAHA Rádiu Impuls odpovídá v po-řadu Zdraví gynekolog MUDr. Vladi-mír Mulač.

Nechráněný sex a časté střídánípartnerů je velký problém.A v Česku přibývá lidí s virovýmiproblémy. Jak se bránit?

Tato otázka může být zodpověze-na z několika směrů. Hlavním, kte-rému se věnujeme v poslední době,je prevence před takzvanými hu-mánními papilomaviry. To jsouviry, které se vyskytují všude ko-lem nás. Většinou nám neudělajínic, ale některé z nich mají tu vlast-nost, že napadnou sliznici čípku dě-lohy u ženy a mohou na ní způsobitpřednádorové nebo pak následněi nádorové změny. To je nejhorší va-rianta. Některé z virů mohou způso-bit na zevním genitálu vznik geni-

tálních bradavic. To je velice nepří-jemné, kosmeticky zatěžující one-mocnění, které se někdy řeší chirur-gicky. A bohužel se vrací.

Co znamená onemocnění HPVa jak se proti němu bránit?

HPV jsou humánní papilomaviry.Chránit se proti nim můžeme velmiobtížně. Ani pohlavní styk chráně-ný kondomem nezabrání infekci.Ty se totiž přenášejí i dotykemkůže. Viry jsou tak malé, že doká-žou projít i přes latex prezervativu.Pro prevenci doporučuji navštěvo-vat gynekologickou ordinaci. Zvláš-tě, když si nejste zcela jisti.

Každou neděli v 5.40 a 14.45 hod.poslouchejte Rádio Impuls a dozvíte se

nejnovější trendy vtradiční i alterna-

tivní medicíně.

PRAHA Občas míváte pocit, že sešpatně soustředíte, nic si nepamatu-jete a váš mozek jede sotva na polo-viční výkon? Poradíme vám, jaktyto pocity zahnat.

Vracíte se ze zastávky autobusu,protože si nejste jisti, zda jste za-mkli dveře. Nebo si nemů-žete vzpomenout,kam jste dali klí-če. Může za topaměť. „Pro paměťobecně platí to copro svaly. Když jepoužíváme a posi-lujeme, jsou silné.Pokud je nepouží-váme, ubývají azmenšují se,“ vy-světluje vedoucí lé-kař Centra pro po-ruchy paměti z mo-tolské nemocnicev Praze JakubHort.

To platí i pro mo-zek. Čím více hozapojujete a tré-nujete, tím je to lep-ší. „Budeme-li se neustále učit no-vým věcem, budeme také více udr-žovat mozek aktivní,“ doplňuje od-borník Hort.

Hodně spánku, ryby a pohybJak si paměť vylepšit? Dopřejte si

dostatek spánku, pravidelně cvičte(ideální je tanec nebo chůze kolemčtyř kilometrů denně). Neuškodí

ani dvě deci červeného vína a stře-domořská strava – ryby, saláty, oli-vový olej. Pomáhá také kombinacevitaminu C a E a omega mastné ky-seliny. „Paměť posilují v neposled-ní řadě také přípravky s extrakty

ginkgo biloby,“ radí Jakub Hort.K udržování a zlepšení pa-

měti pomohou i dalšíaktivity, jako ječtení knih, po-

slouchání hudby,luštění křížovek, su-

doku i šachy.

Soustředěnízhoršuje stres

Jste na přednáš-ce, a nemůžete se

soustředit, ať se sna-žíte sebevíc. Nemá-te nějaké psychicképotíže, jako jsou de-

prese, úzkosti čistres? Právě tyto fak-tory schopnost kon-

centrace význam-ně snižují. Je to ale

i nedostatek spánkuči vedlejší účinky různých léků, pře-devším s tlumícím účinkem. Někdyza to může ale i nedisciplinovanost:pokud máte myšlenky rozběhanév mnoha směrech, nemůžete se za-měřit na to, co právě děláte. Sou-střeďte se přímo na jednu danouvěc, kterou právě řešíte, a nechtěj-te být tři kroky napřed.

JANA ŠTEFANOVÁ

Nechráněný sex

Aby mozekfungoval lépe

Page 6: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

06 světúterý 6. října 2009

zdraví 19Téměř půl milionu dopravních nehod v Británii každý rok zaviní ženy během nanášenímake-upu za volantem. Vyplynulo to z průzkumu, o němž informoval Daily Telegraph.

Lisabon není podmínkou rozšíření EUTvrzení, že schválení Lisabonské smlouvy otevře cestu pro rozšíření

Evropské unie, je podle prezidenta Václava Klause mystifikace,kterou šíří „bruselská centrála“ a někteří evropští politici.Začlenění dalších zemí do sjednocené Evropy je podle něj

totiž možné i podle stávajících smluv EU.

Svět

Československá StB mělav 60. letech dva agenty mezilabouristickými poslanci,z nichž jeden byl dokoncenáměstkem ministra.

LONDÝN Dosud neznámé ta-jemství zveřejnil ve včera vy-dané knize o historii britskékontrarozvědky MI5 histo-rik Christopher Andrew. Naposlance Johna Stonehouseupozornil v červenci 1969americkou tajnou službu posvém útěku na Západ česko-slovenský špion Josef Frolík,který si ale nebyl stoprocent-

ně jist. Když po informaci odAmeričanů britská kontra-rozvědka Stonehouse kon-frontovala, jeho přesvědčivévystupování ji vedlo k závě-ru, že podezření je chybné.

Nebyla to však pravda adeset let nato jiný agent StBposkytl důkazy, že Stone-house byl opravdu českýmagentem, uvádí kniha na-psaná na základě archivůMI5. Stonehouse byl v la-bouristické vládě HaroldaWilsona náměstkem minist-ra letectví či ministra pošt atelekomunikací.

Případ poslance WillaOwena, o kterém informo-val také Frolík, byl jedno-značnější. Poslanec, kteréhočeskoslovenské tajné službyzískaly již v roce 1954, bylveden především hmotnýmziskem. Zajímalo ho prý jen500 liber měsíčně a požado-val – přes zjevné riziko – pra-videlné bezplatné dovolenév Československu. Owen bylnakonec odhalen v lednu1970 a přiznal se, že dostá-val od Čechoslováků zaplace-no za informace.

STANISLAV MUNDIL, čtk

Každé pondělí ve vašem novinovém stánku

jen20 Kč

S námi se dostanete dozákulisí šoubyznysu

inzerce

Sto lidí na vlněVíce než sto lidí vytvořilo v neděliu jihoafrických břehů nový světovýrekord v počtu osob surfujících najedné vlně. Akce se zúčastnilo103 milovníků širokého prkna.

Volební debatyve stylu USALONDÝN Británie se před par-lamentními volbami příštírok na jaře dočká prvních te-levizních debat v americ-kém stylu, ve kterých sestřetnou šéfové hlavních po-litických stran. O víkendu ktelevizní bitvě otevřel cestuGordon Brown, který s deba-tou jako první úřadující pre-miér souhlasil. Šéfové opo-zičních konzervativců a libe-rálních demokratů již dřívedebatu prosazovali. Brownsvé rozhodnutí zdůvodniltím, že to budou „první vol-by globální éry“. „Je tedysprávné, aby spolu strany ho-vořily o tématech nejen vparlamentu, ale i v jinýchprostředích, kde se k nimpřidá veřejnost,“ dodal. (čtk)

Nový Zélandochromil sníhWELLINGTON Nečekaná sně-hová nadílka překvapila vče-ra ráno řadu Novozélanďa-nů. Na tichomořském souos-troví je kalendářní jaro, vnoci na včerejšek tam ale naněkterých místech napadlaž metr sněhu. V hustémsněžení uvízly stovky aut aarmáda s dobrovolníky mu-sela pomáhat více než 500 li-dem, kteří zůstali zabloková-ni na 145kilometrovém úse-ku dálnice na Severním os-trově. Novozélandské úřadyvyhlásily v některých oblas-tech dokonce výjimečnýstav. Země na jižní polokou-li zažívají běžně vrchol zimyv červenci a srpnu. Nejteplej-šími měsíci jsou naopak pro-sinec a leden. (čtk)

Dva britští poslancibývali agenty StB

Houby jsou dobré a chutnéa některé z nich dokoncevyloženě zdravé. Jednouz nich je hlíva ústřičná.

PRAHA Pokud budete tutohoubu konzumovat pravi-delně, vaše buňky budoulépe regenerovat a posílí seváš imunitní systém.

Může za to přítomnostcelé řady vitaminů řady B,dále vitaminy D, C a K i sto-pové prvky, jako je železo,jód, selen či draslík. Dálemastné kyseliny, proteiny,steroly a v neposlední řadětaké vláknina, která z tělaodstraňuje usazené škodli-viny.

„Hlívu je vhodné konzu-movat v obdobích, kdy sevyskytuje mnoho virovýchchorob,“ říká odborníkIvan Jablonský. Jak je mož-né, že hlíva obsahuje všech-ny tyto látky? Je to totiž ci-zopasná houba žijící nakmenech stromů. Od nichsi bere všechny látky po-třebné ke svému životu.

Léčí krevní tlaki hemeroidy

Hlívu můžete jíst i z pre-ventivních důvodů, ale exis-

tuje řada onemocnění i ji-ných neduhů, které umítato houba vyléčit. Upravu-je hladinu cholesterolu, alei krevní tlak.

Je prospěšná také diabeti-kům, alergikům či astmati-kům. Příznivě působí nakožní poruchy, jakými jeekzém nebo akné. Umí léčiti nejrůznější problémy sklouby. A aby toho nebylomálo, dokáže významně po-moci v boji proti rakoviněa zmírňuje vedlejší účinkychemoterapie. Hlíva se takéosvědčila při léčbě hemeroi-dů, křečových žil, bérco-vých vředů a popálenin.Také zlepšuje metabolis-mus a regeneruje vnitřní or-gány, jakými jsou játra, led-viny a slinivka.

Ovšem existují i lidé, kte-ří by se měli hlívě raději vy-hnout. „Protože posilujeimunitu organismu, můžebýt její konzumace u pacien-tů trpících chorobami, jakoje roztroušená skleróza, rev-matoidní artritida či auto-imunitní hepatitida, proble-matická,“ říká Jablonský.

Jana Štefanová[email protected]

Jak hlívapomáháZvyšuje imunitu organismuSnižuje hladinu cholestero-lu a cukru v krviZmírňuje chronické infek-ce, záněty a únavuZmírňuje strnulost šlacha končetinReguluje peristaltiku střevUpravuje krevní tlakPříznivě působí na kůži,která trpí kožními problé-my, léčí i hemeroidyPomáhá při alergii, stresua zátěži organismuZlepšuje funkci cévníhosystémuZpomaluje proces stárnutí

ČTK

www.probiotika.cz

Pharma Agency s.r.o., Zelený pruh 1091 – Praha 4, tel.: 296 781 305, www.pharmaagency.cz

Women DophilusWomen DophilusObsahuje 8 kmenů bakterií mléčného kvašení a brusinkový extrakt ve speciálním složenípro ženy všech věkových skupin. Svým složením a přítomností brusinkového extraktupomáhá stimulovat imunitní systém a regulovat hladinu cholesterolu proti zánětům močového měchýře odstraňovat zažívací potíže a průjmové onemocnění obnovit a harmonizovat střevní mikroflóru, zejména po léčbě antibiotiky v boji proti infekci močových cest. Podle některých výzkumů mohou brusinky v kombinaci s bakteriemi pomáhat i při léčbě některých vaginálních infekcí. Složení přípravku je určeno hlavně ženám, které si častým používáním diet a přílišnou konzumací nutričně nevhodných složek potravy způsobují nerovnováhu mikroflóry střevního traktu a v neposlední řadě také zvyšují riziko infekčního onemocnění močových cest.

Children DophilusChildren DophilusObsahuje 6 kmenů bakterií mléčného kvašení v jedinečné a speciální kombinaci proděti. Určeno pro děti 5–15 let.Optimálně obnovuje a harmonizuje střevní mikroflórudětí, která se výrazně liší od mikroflóry dospělých. Složení přípravku: se odráží změnyve složení střevní mikroflóry dítěte a je optimální kombinací kmenů bakterií mléčného kvašení, které udržují střevní mikroflóru dítětev rovnováze. Tento komplex šesti kmenůprobiotických kultur s koncentrací 2 miliard živých bakterií v jedné kapsli.Přípravek je vhodný pro rekonvalescenci při léčbě antibiotiky, kdy obnovuje střevnímikroflóru, při prevenci a léčbě průjmů a střevních onemocnění, posiluje imunitnísystém, ovlivňuje a snižuje riziko přenosu infekčních chorob mezi dětmi. Má pozitivnívliv na prevenci a léčbu atopických onemocnění a alergií.

inzerce

Houba, která pomáhánejen jako prevence

Page 7: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

18 zdravíúterý 6. října 2009

07světJeden z organizátorů největší britské bankovní loupeže Paul Allen dostal osmnáct let vězení. Lupiči v roce 2006ukradli ve skladu bezpečnostní agentury Securitas v Tonbridgi 53 milionů liber (tehdy téměř 2,2 miliardy korun).

Věž z lega Třicet metrů kostek

Francouzské školy trápízáškoláctví a lékem protiněmu by měl být finančníbonus za dobrou docházku.

PAŘÍŽ Hned tři lycea v okolíPaříže se včera rozhodla od-startovat plán na podporuzájmu o vzdělávání. Prosa-zuje jej francouzská vláda,řada odborníků jej naopakkritizuje. Experiment sebude týkat šesti tříd, z nichž

každá bude moci získat aždva tisíce eur (asi 50 tisíc ko-run). Má to ovšem podmín-ku: žáci nesmějí nepřekro-čit maximální limit absencí.

Opatření má podporovatkolektivního ducha. Cílemtotiž není přerozdělovat „ka-pesné“ jednotlivcům, ale zpřidělených peněz financo-vat téměř cokoli v zájmucelé třídy. Může jít o školnívýlet, financování tematic-

kého projektu podle zaměře-ní třídy, vznik nějakéhosdružení či nákup školníchpotřeb, počítačů či sportov-ního vybavení nebo také za-placení kurzů v autoškole.

Podle výzkumníka v ob-lasti školství Philippa Mei-rieua ale platit školákům,aby chodili do školy, zname-ná vzdát významný úkol: za-ujmout žáky pro probíra-nou látku. (jbs, čtk)

Za chození do školydostanou žáci peníze

V Mnichově stojí od neděle nejvyšší věž na světě postavenáz kostiček lega. Na výšku dosahuje 29,97 metru a je tvořenavíce než půl milionem plastových kvádříků. Zhruba 50 tisíclidí ji podle serveru bild.de stavělo čtyři dny. AP

��������� ��� ����� ����� � �� ��� �� ����� ����

�������� � �� � ���� ������ ��������� �������� � �� ����� �������

������ � ����� ����� �������� � ��������� ���� �� ����������! ���� "���� �����!� �������

� ����� �� ! ���� ��" ��� ����#$����!�% � ����� �� � ���$� �&"��

�� �'(�� ������� ����"�� ����� ������ ��� ���� ��������#)"$ �*��!�� *�$�� �"�����"�

� "��� �"� +"�& & !" "�$��,+$�"���-,�+ $ � ��� $�. �.���

$% ���� �%���"�� ��������� !��� ���&���� � ���� �'� ��� '�!� ������#

(�#) *+, ,,- ./0� 111 ++2 ...�������� ��� �� � ��� � ���� ��������

3456 $789�(:57�(; <<<<<

DOLOMITY- lyže - Pozza di Fassa Termíny: 12.2. - 21.2. 2010

19.2. - 28.2. 201026.2. - 7.3. 2010

Cena: 7800,-/dosp. os., 7500,-/děti do 14 letdoprava autobusem, 7x ubytování, plná penze, komplexní pojištění

Skypasy se hradí v místě pobytu v eurech.

RAKOUSKO - lyže - AchenkirchTermín: 28.2. - 6.3. 2010/6 nocí

Cena: 6600,-/dosp. os., 6300,-/děti do 14 let

Termín: 14.3. - 21.3. 2010/7 nocí

Cena: 6900,-/dosp. os., 6600,-/děti do 14 letdoprava autobusem, 6/7x ubytování, plná penze, komplexní pojištění

Skypasy se hradí v místě pobytu v eurech.

Family Tour - Michal HolzhauserSofijské náměstí 3404/3, 143 00 Praha 4 - Modřany

Tel.: 241 773 287, Mob.: 603 201 959e-mail: [email protected], www.familytour.cz

10%SLEVU

na veškerý metrový textil lze

uplatnit na základě tohoto inzerátu.

Akce platí od 11. 9. do 30. 11. 2009.

Módní a kvalitní látky levnějinekoupíte!

SATÉN 100% polyester 29,-š. 150 cm; tm. modrý, sv. zelený

POPELÍN 100% bavlna 49,-š. 150 cm; uni, kostičky, proužky

HALENKOVINA 100% polyester 49,-š. 150 cm; podzimní barevnost

MADEIRA 100% bavlna 49,-š. 140 cm; různé barvy a výšivky

KOSTÝMOVÉ LÁTKY 100% polyester 49,-š. 145 cm; velký výběr barev

BATIKA KRAJKA 100% polyester 59,-š. 140 cm; módní barvy

3x v Praze

Haškova 10, Praha 7 – Letná, tel./fax: 233 376 536Košická 27, Praha 10 – Vršovice, tel.: 271 740 541Sázavská 34, Praha 2 – Vinohrady, tel.: 222 510 625Po-pá: 9.00 - 18.00 h., so: 9.00 - 12.30 [email protected], www.levnelatky.cz

Látky Bytový textil Galanterie

Nabí

dka

plat

í do

vyp

rodá

ní z

ásob

.

inzerce

Ve Spojených státech by tento týden měla začít vakcinace proti takzvané prasečí chřipce způsobované viremH1N1. Podle průzkumů je však část Američanů k vakcíně, která byla vyrobena v rekordním čase, nedůvěřivá.

Zubař? Stačí kliknoutZubní pohotovost blízko svého bydliště nebo v místě plánovanédovolené si lidé již mohou najít na webu České stomatologické

komory. V oddíle pro veřejnost je přehled zubařů a ordinacís adresami, telefonními kontakty a údaji o ordinační době. Seznam

nevyčleňuje pohotovosti pro děti, péči jim poskytnou všude.

Zdraví

Už to slyšel asi každýdospělý člověk: pozor nacholesterol. Proč je to takdůležité?

PRAHA Pokud je ho v krvidlouhodobě vysoká hladi-na, může se usazovat ve stě-nách některých tepen a způ-sobit aterosklerózu – poško-zení tepen (nejčastěji srdeč-ních). Ty se začnou zužovata výsledkem může být na-příklad srdeční infarkt.

Co to vlastně cholesterolje? „Jedná se o chemickousloučeninu, která tvoří jed-nu ze stavebních součástípovrchu všech živočišnýchbuněk. Kromě toho jsou

z cholesterolu vytvářeny ně-které hormony a také je dů-ležitou součástí žluče,“ vy-světluje pri-mář odděle-ní klinickébiochemieFakultní ne-mocnice usvaté Annyv Brně Vla-dimír Soš-ka.

Dobrýa špatnýcholesterol

Někdy se mluví o takzva-ném dobrém a špatnémcholesterolu, což je ale pod-

le odborníků zavádějící.„Cholesterol je jen jeden,ale záleží na tom, jakým

způsobem jev krvi přepra-vován. Dějese tak pomo-cí specific-kých částic –l ipoprotei -nů, kterýchje více dru-hů s různý-mi funk-c e m i , “říká pri-

mář Soška.Částice s ozna-

čením LDL přenášejí chole-sterol z jater do ostatních

tkání. Pokud jich je přeby-tek, mohou se dostat do cév-ních stěn, kde se pak chole-sterol začne usazovat. Cho-lesterol přenášený těmitočásticemi se nazýváLDL-cholesterol, to je tedyten špatný.

Částice s označením HDLnaopak odnášejí přebyteč-ný cholesterol z tkání, tedyi cév, zpět do jater, kde je vy-loučen do žluče. Takový sepak označuje jako HDL-cho-lesterol, tedy dobrý.

„Dobrý proto, že je odná-šen pryč z cévní stěny, čímžse snižuje riziko jejího po-škození,“ vysvětluje Vladi-mír Soška.

Málo pohybua špatná strava

Proč se najednou hladinacholesterolu zvedla, zatím-co ještě před pár měsícibylo vše v pořádku? Příčinmůže být víc: vzestup těles-né hmotnosti, nedostatekpohybu, nevhodné stravová-ní, ale i některé nemoci. Navině může být i genetickádispozice.

Pokud vám tedy lékař nazákladě krevních testů sdě-lí, že hodnota je více čiméně nad normálem, mělibyste se začít chovat ke své-mu tělu jinak.

Základem je zdravý život-ní styl. To znamená udržo-vat normální váhu, mít do-statek pohybu, nekouřit ajíst zdravě. „V jídle omezitnejen živočišné tuky, ale dojisté míry i konzumaci větši-ny živočišných výrobků s vý-jimkou ryb. Ty by měly býtdo jídelníčku zařazoványpravidelně,“ doporučujeprimář Soška. Jezte takéhodně zeleniny i ovoce.

JANA ŠTEFANOVÁ

KDO CHCE MÍT PĚKNÉ A ZDRAVÉ ZUBY, MUSÍ PEČOVAT PŘEDEVŠÍM O SVÉ DÁSNĚ !

Každý správný hospodář věnuje nejvíc péče své půdě. Její kvalita a dobrý stav je základem bohaté úrody. Stejně tak jsou zdravé a pevné dásně základem hezkých zubů, které se nekazí a nepotřebují zásah zubaře. Dobrá péče o dásně je tou nejlepší prevencí proti oslabení zubů, poruchám zubního povrchu i proti kazům. A stejně tak jako se poctivý hospodář vyhýbá umělým přípravkům, i vy máte možnost pečovat o své dásně bez chemie, čistě přírodní a účinnou cestou. Základem zubní řady HERBADENT Dental je bylinná receptura stará přes 110 let. Louhováním a několikaměsíční macerací sedmi účinných bylin vzniká základ všech podob HERBADENTu – ústní vody, zubní pasty, gelu na dásně i tinktury proti aftům a zánětům.HERBADENT nehýří barvami, protože neobsahuje chemii. Ústní voda i pasta mjí prostě takové barvy, jaké jim dává příroda po té nejčistší maceraci bylin. Ale přitom je uvnitř HERBADENT plný vůní a hojivých účinků, které vyzkoušely generace před námi. HERBADENT není s příměsí bylin - on je totiž prostě z bylin celý. Produkty HERBADENT zakoupíte v lékárnách a prodejnách Globus.

NATURAL HERBAL EXTR

ACTS

HERBADEN

T

D E N T A L L I N E

HERBADENT®HERBADENT

www.herbadent.czV přírodě se rodí, v ústech pomáhá!

HERBADENT® VÁM PRODÁ KAŽDÁ DOBRÁ LÉKÁRNA

víc než bio...

HERBADENT® gelová zubní pasta

HERBADENT® bylinná ústní voda 300 ml

HERBADENT parodontol® gel na dásně

HERBADENT® ústní voda koncentrát

HERBADENT® roztok na dásně a afty

inzerce

www.dopravnizdravotnictvi.cz

� �� ������� ���� ��� � �� ������� ��� �� ��� �������� �������� ��� ���� ���� �!��

� přijímáme nové pacienty i k praktickým lékařům, na gynekologii a

ortopedii � vyšetření a drobné operační zákroky provádíme bez dlouhých

objednacích lhůt � máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami

��

���

����

Jak správně žítUdržujte si svou průměrnou váhuNekuřteSportujteOmezte konzumaci živočišných tukůJezte ryby, ovoce a zeleninuPokud to nepomůže, lékař může v určitýchpřípadech rozhodnout o nasazení léků kesnížení cholesterolu, které je však nutnébrát již celý život.

Cholesterol: známý strašák

Page 8: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

08 financeúterý 6. října 2009

17televizní programČeská národní banka by podle jejího guvernéra Zdeňka Tůmy uvažovala o intervencina devizovém trhu s cílem oslabit korunu, pokud by měna nadále pokračovala v růstu.

Z ČSA odcházejí pilotiČeské aerolinie opustily či brzy opustí zhruba

tři desítky jejich pilotů z celkových 530.Piloti nechtějí čekat na propuštění

a využívají možnosti odejít dohodouza odstupné 12 měsíčních platů.

Finance

Vánoce jsou sice ažza téměř tři měsíce, rybářiuž ale tradičně začalis výlovem ryb. Těch by mělobýt stejně jako v minulémroce, stejná by měla býti jejich cena.

PRAHA V jižních Čecháchloví ryby už od minuléhotýdne, na jihu Moravy se navýlovy největších rybníkůchystají za dva týdny.

Ryb by podle jejich odha-dů mělo být stejně jako vlo-ni. Ačkoliv se větší část čes-ké produkce vyveze do za-hraničí, na Vánoce bude i vČesku dostatek kvalitníchryb. „Z naší roční produkce

jde zhruba 60 procent na ex-port. Z toho, co zůstává vČesku, jde převážná část navánoční prodej,“ řekl před-seda představenstva Rybář-ství Třeboň Josef Malecha.

Ceny kaprů a ostatníchryb by měly také zůstat při-bližně stejné jako vloni,tedy mezi 80 až 90 koruna-mi za kilogram, na Blaten-sku při výlovech 60 korunza kilogram.

Nyní rybáři loví v men-ších rybnících, na ty velkése přesunou přibližně v po-lovině října. Vynechají alenapříklad Rožmberk, kterýse loví jednou za dva roky.

ROMANA BARBOŘÍKOVÁ a čtk

Kurzy

S výlovem kaprů na vánoční trh začali rybáři již uplynulý ví-kend. Ryb bude stejně jako vloni. ČTK – ALEXANDRA MLEJNKOVÁ

LET THE WORLD SEE THROUGH YOUR EYES

sponsored by

P�edstavte si,že vaše fotograe uvidí

miliony lidí po celém sv�t�.Jsou v�ci, které si m�že dovolit pouze nejv�tší mezinárodní deník, a naše sout�ž

je jedna z nich. Sta�í vzít do ruky váš digitál a po�ídit pár snímk� na n�které z výšeuvedených témat. Pak už jen p�ihlaste svoje fotograe do letošního ro�níku METROGlobal Photo Challenge na www.metro.cz. Získáte tak možnost vyhrát jeden ze t�í zájezd� pro dv� osoby do jednoho z m�st, kde vychází deník METRO dle vašeho

výb�ru. Pro vít�ze �eského kola je navíc p�ipravena �ada lukrativních cen odpartner� sout�že.

Fotograe p�ihlašujte do 20. �íjna 2009.

mimmmm�že dovooloo it popooupo zezezezeí vvvvzít do rukykykky váváš digkkkk už jen p�ihlh aste svoge na www.metro.cby do jednoho z m�s�eského kola je navíc p�ipravena �ada lukrativních cen od

partner� sout�že.

e p�ihlašujte do 20. �íjna 2009.

Témata pro l

etošníro�ník

1) Místa 2) Lidé

3) Klimatické

zm�ny

JsoJsosou vu v�ci�ci k, kkkkkterrrrééé sé sé i i jeje jedj na z nz nichichccc S. SSSStta�tt

uvuvuvuveuv dendeddend ýchý tématmmatm PGlob

Ceny pro vít�ze �eské

ho kola sout�že:

1. místoCanon EO

S 1000D FSL w EF-S 18

-55mm

2.-3. místoFotoapará

t CANON IXUS 100 IS

+ multifunkce CANON

Pixma MP640

4.-6. místoRo�ní p�ed

platné magazínu Fot

oVideo

Generální sponzor sout�že

Mediální partner sout�že MGPCH 2009

FotoVideo: �asopis roku 2006 a 2007

Med

Foto

P�edstavte si,že vaše fotograe uvidí

miliony lidí po celém sv�t�.eeee nejv�tší mezinárodní deník, a naše sout�žgitál a po�ídit pár snímk� na n�které z výšeoje fotograe do letošního ro�níku METROcz. Získáte tak možnost vyhrát jeden ze t�í �st, kde vychází deník METRO dle vašehovíc p�ipravena �ada lukrativních cen od

partner�

ujte do 20

www.metro.cz

inzerce

Vánoční kapr: 80 korun

Číslodne 160

Ku

rzko

run

yP

oh

on

hm

oty

Bu

rzya

akcie

Tolik tisíc zaměstnaných lidí přibylo od roku 2000 do konce loňského roku na českém pracovním trhu.

Lidí přibylo například v administrativě či odvětví informací a komunikace.

Natural

Nafta

Praha(PX 50)

25,50

17,43

27,76

27,53

25,59

0,69%

$

£

ČT2ČT1

13:30 McLeodovydcery (11/22)

14:15 DoktorkaQuinnová IV (7/28)

15:00 Tip a Tap (11, 12/26)15:20 Opera nás baví (5)15:40 Věda je zábava III (21)16:05 Tykadlo16:25 Zpívánky16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Chalupa je hra17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:40 Tajemství vody:

Ohrožené studánky18:45 Večerníček19:00 Události19:35 Branky, body, vteřiny19:50 Předpověď počasí20:00 Letečtí stíhači

v boji II (4/14)20:50 Všechnopárty

Zábavná talk show Karla Šípa

21:40 Krotitelé dluhů (18)22:05 Pravěk útočí (5/13)22:55 Na moll...23:45 Vltava v obrazech (36)

Dokumentární cyklus

00:05 Chcete mě?

12:25 Černé ovce12:40 Hřiště 714:55 Fokus ČT2415:20 Vltava

v obrazech (36/86)15:40 Fotograf František

Drtikol16:10 Vermeer: Ateliér

aneb Umění malby17:00 Služby v našich

službách plus17:15 Skoro jasno (6/13)17:30 Praha, město věží17:50 Divnopis – Bošilec18:00 Klíč18:30 Babylon18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Angličtina –

Extra (17/30)19:30 Medúza20:00 Rozmarné léto21:20 Meet Factory

Režie K. Mikulcová21:45 Flamenco!

Katalánská hudeb-ně-taneční kultura

22:10 Báječná létabez opony

22:30 Události, komentáře23:10 Jazz klub00:05 Dvojhlas

Život s dětmi

12:35 Ženatýse závazky (203)

13:05 Walker, Texas Ranger IV (10)

14:05 Odloženépřípady II (4)

15:05 Superman III (5)16:05 Zákon a pořádek:

Zločinnéúmysly III (12)

17:00 Odpolední Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:35 KriminálkaMiami (8)

18:30 Ulice (1443, 1444)Původní seriál ČR

19:30 Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí

20:00 Ordinace v růžové zahradě II (135)

21:15 Kriminálk aMiami VI (7)

22:10 112Nikdy nezveřejněné záběry záchranářův akci

22:50 Tělo na těloAkční fi lm USA/N

00:35 Odvrácenátvář hor (13)

01:25 Novashopping

11:35 Show Jerryho Seinfelda VII (10)Sitcom USA (1995)

12:00 Za stříbrným plátnemZajímavosti ze světa showbyznysu

13:00 Hvězdnábrána VII (18)Sci-fi seriál

14:00 Andílci (105)Telenovela Rum. (2008)

15:10 VeronicaMars III (11)Krimiseriál USA (2006)

16:00 Hvězdnábrána VII (19)

17:00 Pohřešovaní II (9)Seriál Kan. (2004)

18:10 Dobyvatelé vesmíru20:00 Pustina

Film USA (2000)21:50 Kickboxer 3:

Umění válkyAkční fi lm USA

23:40 Show Jerryho Seinfelda VII (11)Sitcom USA (1995)

00:10 Sexy dívkyod vedle (16)Erot. magazín USA

10:50 To je vražda, napsala XI (13)

11:50 Drzá Jordan VI (10)V nemilosti

12:50 Deník zasloužilé matky V (22)

13:20 Sabrina – mladá čarodějnice V (3)

13:50 Čarodějky VI (17)14:50 Chirurgové IV (10)15:50 Julie

Lescautová II (13)17:40 Minuty regionu18:00 Čarodějky (6)

Ďábelský sňatek. Seriál USA (1998)

18:55 Zprávy TV Prima; Sport TV Prima, Počasí

19:35 Chůvak pohledání II (16)

20:00 Velmi křehkévztahy IV (13)

21:20 Ano, šéfe!22:25 Na doživotí (4)

Na vlastní oči23:30 Spravedlnost (4)

Závislí. Krimiseriál USA (2006). Hrají:V. Garber, K. Smith

00:25 Wolff ův revír II (22)Školní výlet

01:20 Volejte Věštce

10:00 InboxRozhovor

11:00 AkceleraceKlipy pro dobrou náladu

12:00 JízdaKlipy na odpoledne

14:00 SMS melodieZvol si melodiina svůj mobil

14:30 JízdaKlipy na odpoledne

15:00 DJ divákKlipy na SMSkováa telefonická přání

16:30 JízdaKlipy na odpoledne

17:00 InboxRozhovorse zajímavým hostem

18:00 Jízda19:00 5. element20:00 Rgm live space21:00 Hitzone 90‘s

Největší klipové hity 90. let

22:00 JízdaKlipy na večer + SMS chat

23:30 Hip hop don‘t stopRap & hip hop klipový speciál

00:30 Dojezd + SMS chat

NOVA PRIMANOVA CINEMA ÓČKO

OD 6. ŘÍJNAve všech trafikách

za super cenu

48Kč

PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET PROKAŽDÉHOVAPET VAPET

PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET VAPET PROKAŽDÉHO VAPET

Tak, jako je Bible knihou knih,je Šokující Asie dokumentem

dokumentů.

inzerce

Page 9: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

16 servisa zábava

úterý 6. října 2009

09financeObchodují s hlemýždiDynamicky se rozvíjejícím odvětvím se stalv Bulharsku chov hlemýžďů. Vyvážejí jehlavně do Francie a Itálie.

iDnes v mobiluNa zpravodajský portáliDnes.cz se mohou lidédostat už i přes svůj mobil.

MlékařenepodpořímeBRUSEL Česko ze svého roz-počtu nepodpoří producen-ty mléka, přestože Evrop-ská komise nejspíš v násle-dujících dnech povolí, abyvlády dočasně dotovaly far-máře až 15 tisíci eur (asi 382tisíci korun). Podle ministrazemědělství Jakuba Šebestyje možné, že některé státytéto podpory využijí, Českoa další země si ji však nemo-hou dovolit. (čtk)

Orco dluží 50miliard korunPRAHA Developerská společ-nost Orco Property Groupdluží podle své výroční zprá-vy dvanácti bankám dohro-mady 750 milionů eur(zhruba 19 miliard korun).Celkové závazky společnos-ti jsou však podle serveruTýden.cz mnohem vyšší, do-sahují zhruba 50 miliard ko-run. Největším věřitelemspolečnosti Orco je RoyalBank of Scotland. (čtk)

Krátce

Jet2 budou létatdo ManchesteruPRAHA Britské nízkonákla-dové aerolinie Jet2 budou lé-tat od dubna čtyřikrát týd-ně na lince Praha – Man-chester. Oznámila to včeramluvčí pražského letištěEva Krejčí. Do Manchesterulétají z Prahy také aeroliniebmibaby a ČSA. Česká fir-ma však šetří a linku kon-cem října opustí. Jet2 vypra-vila první lety v únoru2003, do Prahy začala létatv roce 2004. Nyní společ-nost zajišťuje linky z Prahydo Edinburghu a do Leedsu.Nový spoj do Manchesterubude startovat v pondělí,čtvrtek, pátek a neděli. Spo-lečnost Jet2 provozuje pravi-delné i charterové lety poEvropě aktuálně do 40 desti-nací. Její flotilu tvoří zhru-ba 30 letadel typu Boeing.V roce 2005 vyhrály aeroli-nie Jet2 cenu pro nejlepšíbritskou leteckou společ-nost poskytující pravidelnélety. Spoj ČSA z Prahy doManchesteru se stal obětíúsporných opatření. (čtk)

inzerce

Paramore jedouČelo britské hitparády obsadilirockeři Paramore. Musí se přednimi sklonit i druhá Madonna.

Kvíz

Titulek dnešního videa zníNaštvané německé dítě.Podívejte se na METRO.CZ

Příběhy ze zvířecího světa

Dnes

10/19

Pozítří21

1918

19

1818

2120

13/22

13/21

1919

2119

KarlovyVary

Ústí n. L.

Liberec Ostrava Zítra

BrnoJihlavaČeské BudějovicePlzeň Olomouc

Hradec Králové

Pardubice

Zataženo, na většině území déšť nebopřeháňky, během dne postupně od jihozápadu slábnutí

srážek a protrhávání

oblačnosti. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

12,9

26,1

1942

-1,3

1912

Průměr

Maximum

V roce

Minimum

V roce

Rekordy 6. 10.

Mírná zátěž

Stupeň zátěže umožňuje běžný denní režim bez omezení, pouze s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Bio 1

Ře

šen

í z m

inu

léh

o č

ísla

Sudoku

Víc

e s

i za

hra

jete

na

ww

w.m

etr

o.c

z

1) Autorka už legendárníhočeského románu o svéráz-ném foxteriérovi RobinoviZdena Frýbová letos oslavila:

a) 65. narozeninyb) 75. narozeninyc) 85. narozeniny

2) Nejdelší bitva 2. světovéválky se odehrála u Verdunuroku:

a) 1917b) 1916c) 1915

3) Malta leží 290 kilometrůvýchodně od Tuniska a 95 ki-lometrů jižně od:

a) Korsikyb) Sicíliec) Kypru

4) Mezi starořímské vojen-ské katastrofy patřila bitvas asi 20 tisíci padlými v Teuto-burském lese v roce:

a) 59 př. n. l.b) 59 n. l.c) 9 n. l.

5) Mezinárodní filmový festi-val v Benátkách letos oslavilsvůj:

a) 55. ročníkb) 66. ročníkc) 77. ročník

6) Herečka Zuzana Norisováse narodila na Slovensku v:

a) Malackáchb) Kremnicic) Nitře

7) Slavný muzikál Hair mělčeskou premiéru v roce:

a) 1993b) 1996c) 1999

ŘEŠENÍ:1–B,2–B,3–B,4–C,5–B,6–A,7–B

Horoskop na dnešní den

Poskytovatel: E.M.A. Europe s.r.o., pouze pro starší 18 let, 1 min./70 Kč vč. DPH, P. O. Box 14, 110 15 Praha 015

BERAN21/3–20/4

Partner vám oznámí novinu v jeho životě, která vás po-těší. Uvidíte v  ní také plus pro váš nabouraný vztah.

BÝK21/4–21/5

Podaří se vám vyšetřit čas na svého přítele a  pomoci mu v tíživé situaci. Utuží to vaše narušené přátelství.

BLÍŽENCI22/5–21/6

Chcete-li něčeho dosáhnout, tak se musíte držet zpátky a  dbát především na svou trpělivost. Ještě vyčkejte.

RAK22/6–22/7

Pozvete si domů sousedy nebo přátele a  připravíte jim pohoštění. Stane se vám opravdu zajímavá příhoda.

VOLEJTEZDARMA!

Vyberte si z našich od-borníků na ASTROLOGII!

Tel.: 800 222 400

LEV23/7–22/8

Zachováte se profesionálně a nepotopíte svého kolegu před třetí osobou. Vyřiďte si to s ním až posléze.

PANNA23/8–22/9

Máte velkou radost ze své-ho úspěchu v  práci a  bu-dete tomu muset obětovat čas. Partner vám vyjádří podporu.

VÁHY23/9–23/10

Ze všeho nejdříve musíte přežít náročný den v práci. Po něm už bude všechno ideální. Užijete si večera.

ŠTÍR24/10–22/11

Partner se na vás naštve ne-právem, ale nenechá si nic vysvětlit. Budete ho muset nechat nejprve vydusit.

STŘELEC23/11–21/12

Je pravda, že sousedi mají o vašem životě až moc vel-ký přehled. Nenechte si však od nich do něj mluvit.

MÁTE POCIT, ŽE SE VÁM PARTNER ODDALUJE?Je za tím někdo třetí?

Odpovím vám! Kartářka Laura! Tel.: 906 706 607

KOZOROH22/12–20/1

Mladší kolegové vás budou obdivovat a  ptát se vás na vaše zkušenosti. Vyhovíte jim a samotné vás to potěší.

VODNÁŘ21/1–20/2

Pokud na dnešek plánujete nějaké opravy, tak se raději věnujte činnosti, při které nemůžete nic zkazit.

BUDE VAŠE MANŽELSTVÍ ŠŤASTNÉ? Hvězdy vám

odhalí pravdu! Zavolejte mi! Astroložka Ivanana tel.: 906 706 607

RYBY21/2–20/3

Lidé v okolí vám přijdou ně-jak deprimovaní. Máte za to, že by se měli mít rádi a ne-myslet tolik jen na sebe.

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

Máte partnerské nebo finanční problémy?Zavolejte mi i vy! Astroložka Kamila!

Tel.: 906 706 607

inzerce

Page 10: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

10 kulturaúterý 6. října 2009

15kulturní servisHororová komedie o zombících s hercem Woodym Harrelsonem je po prvním víkendu pouvedení nejnavštěvovanějším filmem v USA. Snímek Země Zombie vydělal 25 milionů dolarů.

V Praze půjde o rekordMáte doma bubínek či buben? Pak byste neměli dnes v 15 hodin chybět

v Praze na náměstí Republiky. Proběhne zde totiž pokus o vytvořeníčeského rekordu ve hře maximálního počtu bubeníků, kteří se sejdou

ve stejný čas na jednom místě, aby 10 minut hráli jako o život. Akcenavíc poslouží na propagaci veřejné sbírky Postavme školu v Africe.

Kultura

PRAHA Fiktivním životopi-sem Jaromíra Jágra s ná-zvem Kladeňák vstoupí donové sezony Středočeské di-vadlo Kladno. O představe-ní dramatika Petra Kolečkaa režiséra Tomáše Svobodyje v rodišti slavného hokejo-vého útočníka velký zájem,páteční premiéra a prvnídvě říjnové reprízy jsou jižvyprodány.

„Hru bude uvádět taképražské Divadlo pod Pal-movkou, kde má premiéru5. listopadu,“ řekla včeradramaturgyně divadla Ilo-na Smejkalová. Inscenace,kterou autoři označují jako„hrdinský epos se zpěvy“,

je fikcí, co by se stalo, kdy-by se proslulému hokejisto-vi začal zjevovat další kla-

denský rodák, filozof Lud-wig von Wittgenstein.V hlavní roli se objeví hostu-jící David Matásek.

„V žádném případě jsmenechtěli, aby to vypadalo,

že si snad z hokeje, hokejis-tů nebo přímo Jágra chce-me dělat legraci. Pokud vy-loudíme nějaký úsměv natváři, tak to vyplyne z život-ních situací, které mohoupotkat každého z nás,“ řekl

Matásek.Ve hře se objeví

postavy souvisejí-cí s Jágrovou ka-riérou, jako Ma-

rio Lemieuxa další zná-

mí hokejis-té, tele-

vizní komentátor Robert Zá-ruba nebo jeho přítelkyněInna Puhajková, hejtmanStředočeského kraje, šéfkastředočeského svazu rybá-řů i proslulá paní Poldi. Vehře dojde i na uměleckéztvárnění bruslení a součás-tí fikce je také návrat Jágrado kladenského týmu i jehovítězství v domácí hokejovélize. „Nejde o dokument,

těch ještěbude o Já-

grovispousta.

Děláme di-vadelníhru, ve

které postavy slouží k vytvo-ření dramatického oblou-ku,“ sdělil Svoboda. Podo-tkl, že nabízející se rozpormezi úspěchem Jágra jakojednotlivce a úpadkem vytu-nelovaného Kladna tvůr-cům nakonec přišel jakopříliš obecný a trochu laci-ný. Proto zvolili konfliktvnitřní, se kterým se hlavníhrdina musí vypořádat.

Kladeňák vznikl na objed-návku divadla. Jeho vedeníoslovilo autory, aby napsalinějaký projekt speciálněpro Středočeské divadlo,

který bude unikátnítím, že se bude zabý-vat kladenským geni-em loci a zároveň budei zábavný a úsměvný.„Kladenská kultura sepotýká s blízkostí Prahy,proto jsme místním chtě-li nabídnout něco, co ne-najdou v hlavním měs-

tě,“ podotkla ředitelkakladenského divadlaBlanka Bendlová.

Dodala, že na premi-éru jsou pozváni Jágro-

vi rodiče a jeho sestra. Sa-motného hráče tvůrci ne-kontaktovali. „Vzhledemk tomu, jak jsme na tom fy-zicky, se trochu obávámejeho reakce,“ uvedl s úsmě-vem Svoboda. (čtk)

���� ������ �� ���� ����������� ���� ���� ����� � ��������� ����� ��� � �������� !���� "#$%� %&'()*%+,) "�-���.

������ ��� � ���� ��� �� �� �� ��� ��� �� � � ������

���������� ������ � ������� ������ ����� �� ��!"�#$% �

�������� � ������ � �����

%�/�0 ����� �� ��/�� � �� ���� ������� � ����1� ������

� ������ � ������ ���� �� 2���� 3����4.

��%�� & #�'%���( � ��� �� ��) �*�+�� *,�+*-+���� ��.!�)��

� ��� � � ����������

�����1� �������� �����/� � �������� ������

� ��������� ������

��� ������ �� ������ � ������

5 5 5 . " % . 6 75 5 5 . � & $ + 8 � ( � 7 � . 6 7

� � 9 $ : ; < # = + & $ > ? ;

VYHRAJ� �!��&�'� �� �� Lambo �� �������

��)�/ ��� ��/�� ���� ����� ����� � � �� � � ������� ���� �� ������

-���. ���/ ��� ���� ��&#� � 0�1��.�%� *20#�1#�� �

3� �� � �4 &����� ��� �� ������ ;���������� � @ABC 23.

5� �� � �4 7� ����� ���� ����� �� ������ ������ � ����D� �� ����1�B

����� �� �������� ������ ���� ECFFB � � � 1�������� � +1�����B ����0

����� �������� $.G.3.

inzerce

Z kluziště bruslí Jágr na jeviště

„V žádnémpřípadě sinechceme z Jágradělat legraci.“David Matásek,herec a představitel Jágra

ÚSTÍ NAD LABEM Česká televize vče-ra na střekovském nábřeží v Ústínad Labem natáčela nový televiznífilm Klub osamělých srdcí. Režisérfilmu Petr Nikolaev řekl, že jehonový film bude pojednávat o mla-dém hudebníkovi z počátku 70.let minulého století, kterému začí-ná život ztrpčovat počínající nor-malizace. Snímek by se měl obje-vit ve vysílání České televize bě-hem příštího roku.

Hlavní roli dvacetiletého hudeb-níka Lukáše Knappa ztvární Ro-man Říčař. Ve filmu, jehož scénářnapsal spisovatel Martin Bezouška,

se dále objeví Václav Postránecký,Simona Stašová, Oldřich Vlach, Iva-na Chýlková či Michal Novotný. Zakamerou stojí Marek Diviš.

Nikolaev prozradil, že hlavní hr-dina filmu pochází také ze sever-ních Čech.

Ústí nad Labem v něm hraje jakoreálné místo, proto se většina scénnatáčí v severních Čechách. O ví-kendu filmaři natáčeli scény ode-hrávající se na ústeckém železnič-ním mostě, další se odehrají na stře-kovském vlakovém nádraží nebo vděčínské čtvrti Boletice a v hoteluv Maxičkách na Děčínsku. (čtk)

Klub osamělých srdcípojednává o normalizaci

DIVADLA

DEJVICKÉ DIVADLO19.30, F. M. Dostojevskij –Bratři KaramazoviZelená 1084/15a, Praha,tel. 233 339 108

DIVADLO ARCHA20.00, Déjá Donné– A Glimpse of HopeNa Poříčí 26, Praha,tel. 221 716 333

DIVADLO KALICH19.00, P. Pörtner – SplašenénůžkyJungmannova 9, Praha,tel. 296 245 311

DIVADLO METRO20.00, M. Urban – Život je fajn(Life is Life)Národní 25, Praha,tel. 221 085 201

DIVADLO PODPALMOVKOU19.00, A. Procházka – Ještějednou, profesoreZenklova 34, Praha,tel. 283 011 127

DIVADLO V CELETNÉ19.30, D. Keyes – Růže proAlgernonCeletná 17, Praha,tel. 222 326 843

DIVADLO V ŘEZNICKÉ19.30, Mario Gelardi –ZlomatkaŘeznická 17, Praha,tel. 222 230 996

GONG19.30, Dady Box10.00, P. Cmíral – Pohádkao PopelceSokolovská 969/191, Praha,tel. 266 311 629

LA FABRIKA20.00, Rostislav Novák – LaPutykaKomunardů 1001/30, Praha

STRAŠNICKÉ DIVADLO19.30, V. Körner – Údolí včelSolidarity 1986/53, Praha,tel. 274 815 296

STUDIO YPSILON19.30, J. Just, J. Schmid– Z jejího života aneb KabaretPrůvanSpálená 16, Praha,tel. 224 947 119

ŠVANDOVO DIVADLO19.00, Buchty a loutky – LynchŠtefánikova 57, Praha

KINA

AERO10.00, Coco Chanel18.30, Legenda o Paulovia Paule20.30, Sólo pro SunnyBiskupcova 31, Praha,tel. 271 771 349

ATLAS16.00, G-Force 3D14.30, 17.30, Pařba ve Vegas20.30, Rozervaná objetí20.00, Společně

18.00, Ulovit miliardářeSokolovská 1, Praha,tel. 222 312 737

BIO OKO10.00, Auto*Mat20.30, Duše Paula Giamattiho18.00, Jánošík. PravdiváhistorieFrantiška Křížka 15, Praha,tel. 233 328 606

BIOGRAF LETNÍPOLOHA20.15, OldBoyCihelná 4, Praha

EVALD17.00, Milenci19.00, 21.00, ProtektorNárodní 28, Praha,tel. 221 105 225

FRANCOUZSKÝ

INSTITUT19.00, Můj malý kloboukŠtěpánská 35, Praha,tel. 221 401 011

KC VLTAVSKÁ19.00, Duše východu VIIBubenská 1, Praha,tel. 220 879 683

LUCERNA19.00, Ricky20.45, Rozervaná objetí17.00, Ulovit miliardářeVodičkova 36, Praha,tel. 224 216 972

MAT

20.30, Duše Paula Giamattiho18.00, Jánošík. PravdiváhistorieKarlovo nám. 19, Praha,tel. 224 915 765

PONREPO – BIOKONVIKT17.30, Rameaův synovec I.20.00, Rameaův synovec II.Bartolomějská 11,Praha,tel. 224 233 281

SVĚTOZOR14.45, Auto*Mat13.30, Coco Chanel17.45, 20.30, Hanebnýpancharti13.00, 18.45, 20.45, Hlad15.30, Hranice ovládání16.45, Muž na laněVodičkova 41, Praha,tel. 224 946 824

HUDBA

BLUES SKLEP21.00, Only FourLiliová 10, Praha, tel. 774 277 060

CAFÉ NA PŮL CESTY20.00, Společná výstavaklientů ateliéru o.s. Baobabs hudebním doprovodemkapely The alter CureCentrální park Pankrác, Praha,tel. 261 136 517, 777 913 059

CAFÉ TOUSTER

21.00, Prime TimeSokolovská 152, Praha,tel. 777 828 866

CARPE DIEM20.00, Frida & CO.Jičínská 4, Praha,tel. 272 741 421

CROSS CLUB20.00, Týdennepřizpůsobivosti – A co dál?Plynární 23, Praha,tel. 736 535 053

DOBEŠKA17.00, Kouzelná školkaJasná I. 1181/6, Praha,tel. 244 468 173

CHAPEAU ROUGE20.30, Chilakillerz (Mex.)21.00, JAH Atom Sound21.00, R’n’B Jam

Jakubská 2, Praha,tel. 222 316 328

JAZZBOAT20.30, Jazz RevueČechův most, Praha,tel. 731 183 180

KLUB 007 STRAHOV19.30, All Leather (USA),BonusChaloupeckého 7, koleje ČVUT,blok 7, Praha, tel. 775 260 071

KLUB ROXY22.00, Midweek LoungeDlouhá 33, Praha,tel. 224 826 296

LE MIRAGE MUSICCLUB20.00, DJ Pauls B. + hostÚjezd 5, Praha, tel. 257 310 044

LE MIRAGE MUSICCLUB20.00, DJ TonerLublaňská 647/48, Praha,tel. 222 511 186

MODRÁ VOPICE20.00, Soutěž kapelSpojovací 1901/12, Praha,tel. 602 665 516

MUSIC CLUBU MALÉHO GLENA21.30, ZeurítiaKarmelitská 23, Praha,tel. 222 513 842

PALÁC AKROPOLIS23.00, Hip Hop Special19.30, Chuck Prophet &Mission Expres (VB)22.30, Royal Hi-Fi DJsKubelíkova 1548/27, Praha,tel. 296 330 911

POPOCAFEPETL MUSICCLUB20.30, Ting feat. AfrodisiakÚjezd 19, Praha,tel. 602 277 226

RC KAIN20.30, Little Fish + MessageHusitská 106/1, Praha

REDUTA21.00, Classic Goes JazzNárodní 20, Praha,tel. 224 933 487

ROCK CAFÉ19.30, Undergatersa MemphisNárodní 20, Praha,tel. 224 933 947

ROCK CLUB BUNKR21.00, Lord Bishop Rocks,Hocus PocusNádražní 76, Praha,tel. 773 043 854

inzerce

Page 11: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

14 mojemetro

úterý 6. října 2009

11kulturaPardubický multiplex Cinestar se připojí k síti kin, která nabízejí přímépřenosy z Metropolitní opery v New Yorku. Sérii zahájí 24. října Verdiho Aida.

PAŘÍŽ Grungová klasika zeSeattlu vydala před několi-ka dny své zatím posledníalbum Backspacer.V řadě devátá studiovádeska je velmi vyzrálá,avšak se svýmišestatřiceti minuta-mi i nejkratší, kte-rou skupina zasvou bezmála dva-cetiletou kariéru vy-produkovala. Kytaris-ty Mika McCreadyhoa Stona Gossarda vy-zpovídala francouzskáreportérka deníku Me-tro.

Zdáte se být hudebněstále v plné síle. Čímto je?

Stone: Na vrcholu bla-ženosti jsme vždy po dokon-čení desky. Jsme plni zážit-ků a nové energie, protožetvoření, psaní a natáčení sive studiu vždy velmi užije-me. Provází to takové zá-hadné, kouzelné mysterič-no, u kterého nikdy neví-me, jak to dopadne. Ve stu-diu je to vždy takový samo-rost, nikdo nezná přesný ko-nec a finální podobu. Zřej-mě o tom až moc filozofu-ju, ale jsme toho vždy plní.Obzvlášť poslední deska senám náramně povedla.

Vaše poslední (a jak říkáte– zvlášť povedená) deskanese název Backspacer.

Má ten název posluchačbrát jako nějaké ohlédnutíza vaší kariérou?

Stone: Vymyslel to Ed(pozn. redakce – Ed Vedderje zpěvák skupiny), kterýten název objevil na starémpsacím stroji. Má totiž sluš-nou sbírku z třicátých a čty-řicátých let minulého stole-tí. Je to vlastně i na dneš-ních klávesnicích a v Ameri-ce tomu knoflíku, který vásvrátí zpět, říkáme backspa-cer. Má to i přenesený vý-znam – je to takové ohléd-

nutí za kariérou. A jsou tami naše vzpomínky, kteréjsme nějakým způsobemdo desky zakomponovali.

Některé vaše skladby majínaléhavé sdělení o blízkésmrti: například u skladbyThe End. Kdy přišel Eds touto myšlenkou?

Stone: O tomhle poprav-dě moc nevím, ale rozhod-ně touhle myšlenkou nenínějak posedlý. Všichni jsmeuž v té té životní etapě, žemáme své rodiny, pro které

žijeme. Na druhou stranutaky víme, že všichni jed-

nou umřeme – tak z tohonedělejme žádnou vědu.Co se má stát, to se sta-

ne. (smích)Mike: Snažíme se

žít přítomností.Mám děti, které jsoupro mě velmi důleži-té. Naše hudba je

všechno, ale naše dětijsou víc.

Vzpomenete si ještěněkdy na ten pravý ro-

kenrolový život, ke kte-rému patřily například itvrdé drogy?

Mike: Vím, kam míříte,ale v současné době jsme užvšichni jinde. Jak jsem jižřekl, nejdůležitější je rodi-na. V devadesátých letechjsme tomu dávali i s droga-ma pěkně na frak a můžuříct, že toho nelitujeme.Prostě jsme prošli určitoucestou, kterou jsme projítmuseli... A chtěli (smích).

Kdybyste mohli cestovatčasem, tak který rockovýmoment byste si nenecha-li ujít?

Mike: Rozhodně bych sizašel na koncert Rolling Sto-nes při jejich Main StreetTour v roce 1972.

Stone: U mě by to byl Ali-ce Cooper tak v roce 1971.

TALIA SOGHOMONIAN,Metro France

Pearl Jam patří spolu s kapelami Nirvana a Alice in Chainsmezi hlavní představitele stylu grunge. PROFIMEDIA.CZ

31.10. Praha | 1.11. Osek | 2.11. Brno4.11. Liberec | 5.11. Pardubice | 6.11. Plzeň

Předprodej: Ticketpro, Ticketportal a na místě. Info na www.harlemgospelchoir.cz a www.1015.cz

ŘECKÉ OSTROVY & KYPROdlety z Prahy a Brna. Zdarma svozy z 57 míst ČR.

VTT, Ječná 10, Praha 2, tel.: 224 920 177, [email protected] www.vtt.cz

Ostatní zájezdy

sleva7 %

Destinace Termín Dny Ubytování Strava Cena (Kč)Kypr 19.10. - 30.10. 12 H2* PP 9 900Kypr 19.10. - 30.10. 12 H3* PP 12 900Kypr 19.10. - 30.10. 12 H4* AL 20 900Kypr 30.10. - 06.11. 8 H3* PP 14 500Kypr 30.10. - 06.11. 8 H4* AL 17 900Kypr 06.11. - 14.11. 9 H3* PP 17 500Kypr 13.11. - 21.11. 9 H3* PP 17 500Silvestr Kypr 25.12.09 - 02.01.10 9 H2* PP 16 900Silvestr Kypr 25.12.09 - 02.01.10 9 H3* PP 17 100

DĚTSKÁ CENA JEN 2 900 KčVysvětlivky: H - hotel, ST - studio, PP - polopenze, AL - all inclusive, BS - bez stravy, VE - večeře

V případě zájmu o nový katalog Léto 2010 nám dejte vědět, rádi odešleme zdarma.

Zahájení prodeje zájezdů na sezónu 2010 již v 2. polovině října 2009.

inzerce

Pearl Jam jsou ve forměHudební legenda z devadesátých let tvrdí, že ještě neztratila dech

Tereza Večerková,16 let, studentka

Denně strávím

před obrazovkou

tak dvě hodiny.

Jakub Chytil,22 let, student

Docela dost, sleduji

pořady na Spektru

a na ČT24.

Kristýna Edney,17 let, studentka

To je různé, někdy

hodinu za týden, jindy

víc. Záleží, co dávají.

Nastává dobaabsurditZaujal mě výtisk Metra, najehož titulní stránce stojí,že se bude šetřit na silni-cích, ve školství, opraváchchodníků... A na stejné stra-ně se píše, že armáda chceobrněná auta, a to bez výbě-rového řízení. Myslím, žeto mluví za vše. Díky, Met-ro, za jasný obraz této spo-lečnosti, za obrázek, jak tov našem státě běžně chodí.Kde se nám, lidem „z uli-ce“, předestírá, že na násvůbec nezáleží. Co takhleoprava stadionů či propaga-ce sportu? Trh sám oprav-du nic nevyřeší. To máme

možnost jasně vidět. Ano,na jedné straně obézní ne-mocní lidé, přecpaní nekva-litní stravou plnou chemiea konzervantů, na stranědruhé jsou to pacienti, kte-ří stojí naše zdravotnictvínemalé částky. Což takhleinvestovat do prevence? Čiš-tění a bagrování přehrad vy-znívá do prázdna, peremev naprosto agresivních pra-cích prostředcích. A dá sepokračovat... Ano, mámesvobodu, ale svoboda neníjen pojmem. My sami si roz-hodneme, co uděláme sesvým životem. Do poziceobézního člověka, do pozi-ce bezbranného člověka ado dalších jiných pozic se

dostáváme jen my sami.Zbavme se prosím iluze, ženemůžeme nic změnit. Za-čněme od sebe. Žijme vúctě k této planetě, k našípřírodě a k sobě samým.Náš svět se začne měnit.Každý z nás má v rukou tunejvětší sílu. Sílu vlastníhorozhodnutí, sílu dobraa sílu své svobody. Nevěř-me světu kolem sebe, věř-me sobě samým.

MARKÉTA NOVÁČKOVÁ

Zlatíčko,budeme mít dvoj-čátka. Chci být celýzbytek života jen s tebou.Miluju Tě. Luciferka

Jakub Kohákkrál Újezda Jakub I.

Vážení sportovnípřátelé, rozhodu-jící kvalifikačníkrok se blíží. Již zane-dlouho se rozhodne o

českém bytí a nebytí na fotbalovémmistrovství světa v Jižní Africe. A proto jena místě oprášit si některá fotbalová slo-víčka, abyste později v zápalu boje nekou-kali na televizi jako blumy, když bude ko-mentátor křičet v rauši do mikrofonu ne-srozumitelná slova. Ale pozor! Nesrozu-mitelná byla jen dodnes, protože jsemzde já – váš vůdce, guru a mástr na polisportovního slangu. Pryč jsou doby, kdy se hoši v repre-zentaci scházeli především proto, aby si ukázali nová te-tování nebo prodiskutovali, jestli je lepší zpevňovač úče-sů „Generál Švarckopf“ nebo „Lybar Laudon“. Zapome-nutá slova opět dostávají svůj ztracený význam, opět na-bývají lesku! Tak jedeme!Beton – týmové soustředění se pouze na důslednouobranu, bývá provázeno dalekými odkopy. Bouda, lami-nátka – střídačka, místo k odpočinku, spánku, přípravě.Dálnice, ulička – prostor mezi protihráči, kam lze umís-tit přihrávku. Desítka, pencle – pokutový kop. Za faul čiruku ve vymezeném území (velké vápno). Fén – ostré vý-čitky trenéra směrem k hráči, obvykle ze vzdálenosti3 – 10 cm. Možno použít i „zjebuňk“ či „pojeb“. Haluz,tužka – špatná až nekoukatelná hra, někdy humorná.

Užívá se nejen v kopané.Housle, jesle – prostrčenímíče mezi soupeřovynohy. Hrouda, mergle, pu-chejř, meruna, pumlíč –fotbalový míč (slovenskylopta). Hydrant – brankář,který nezareagoval nastřelu. Kopsny, ryby –

obuv na kopanou, známá též jako kopačky. Lešení – or-téza na hráčově noze, většinou zpevnění kolene. Svíce,ragbista, torpédo – nakopnout míč tak nešikovně, že vy-letí do velké výšky. Možno použít i „haluz“. Šibenice, ší-bra, vikýř, víko, vingl – prostor v horním růžku brány –platí pro levou i pravou stranu. Šolich – o výsledku jerozhodnuto, utkání se jen dohrává. Oba týmy míč jentak šolíchají.Na závěr si dovolím představit své malé vnosy do světafotbalové mluvy:Garderobiér – gól do šatny, tedy těsně před přestávkou.Esenbák, fízl, kostner – určený hráč, většinou obránce(známo i jako „osobka“), má na starosti hlídání a bráně-ní konkrétního protihráče.

Ani dvakostneřinestačí

ANKETA:

Kolik hodin

denně

se díváte

na televizi?

SLADKÝ

vzkaz

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]. Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

„Je na místě sioprášit některáfotbalováslovíčka.“

METRO GLOBAL PHOTO CHALLENGE 2009

Čtenáři našeho deníku ve více než 100 městech 4 kontinentů byli přizváni k účasti v letošním ročníku jedné z největších mezinárodních soutěží Metro Global Photo Challenge 2009.

Hlasujte a vyhrajte ceny od partnerů soutěže! Generální sponzor

Foto pro dnešní den: schmidlinclaude, Francie: „Merida Mexiko“

www.metro.cz

Pište své názory a pošlete vzkaz svým milým či nemilým na našem webu,nebo e-mailem na [email protected]. Metro si vyhrazuje právo editovat dopisy.

Vzkazy zasílejte i přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ a váš text na číslo 9002206. Cena 1 SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s. Otištění negarantujeme.

Pište nám a hrajte si na www.metro.cz

Page 12: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

13kultura

LOS ANGELES Až na tři tisícedolarů se vyšplhala cenalístků na internetu na ví-kendový premiérový kon-cert nově sestavené hudeb-ní skupiny kolem ThomaYorka, frontmana Radiohe-ad. Ten se rozhodl oslovitněkolik výjimečných hu-debníků, aby mu pomohlipřevést do koncertní podo-by skladby z jeho sólovéhoalba The Eraser z roku2006.

Na Yorkovu nabídku při-kývl Flea, baskytarista RedHot Chili Peppers, bývalýbubeník R.E.M. Joey Waron-ker, multiinstrumentalistaMauro Refosco a producentNigel Godrich.

Společně se představili vlosangeleském klubu Echo-plex, mezi návštěvníkyakce nechyběla třeba KimGordon ze Sonic Youth, he-rečky Rosanna Arquette aEllen Page nebo slavný pro-ducent Rick Rubin.

Podle zpravodaje britské-ho hudebního týdeníkuNME byl Yorke ve výborné

náladě, jindy spíše zamlklýzpěvák prý tentokrát na scé-ně divoce tančil, smál se avtipkoval s obecenstvem. Odobrou náladu jej připravilidiváci až ke konci, kdy use-dl ke klavíru, aby zahrál ně-kolik intimních balad. „Jest-

li se chcete vybavovat, takse kur** seberte a vypadně-te ven, jasný?“ rozčílil sepodle NME na hlučící obe-censtvo.

V rámci padesátiminuto-vého vystoupení zahrál Yor-ke a jeho nová kapela větši-

nu ze skladeb z alba TheEraser, došlo pak i na novin-ku Feeling Pulled Apart ByHorses, kterou vydal předněkolika týdny. Jedním z vr-cholů pak byla cover verzeskladby Paperback Writer zdílny The Beatles. (jps)

Thom Yorke při druhém ze tří losangeleských koncertů se svou novou kapelou. FanoušciRadiohead se ale nemusejí bát, tento vedlejší Yorkův projekt jejich existenci neohrozí. GETTY

inzerce

Yorke předvedl novou kapeluFrontman Radiohead si zahrál mimo jiné s baskytaristou Red Hot Chili Peppers

Page 13: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

13kultura

LOS ANGELES Až na tři tisícedolarů se vyšplhala cenalístků na internetu na ví-kendový premiérový kon-cert nově sestavené hudeb-ní skupiny kolem ThomaYorka, frontmana Radiohe-ad. Ten se rozhodl oslovitněkolik výjimečných hu-debníků, aby mu pomohlipřevést do koncertní podo-by skladby z jeho sólovéhoalba The Eraser z roku2006.

Na Yorkovu nabídku při-kývl Flea, baskytarista RedHot Chili Peppers, bývalýbubeník R.E.M. Joey Waron-ker, multiinstrumentalistaMauro Refosco a producentNigel Godrich.

Společně se představili vlosangeleském klubu Echo-plex, mezi návštěvníkyakce nechyběla třeba KimGordon ze Sonic Youth, he-rečky Rosanna Arquette aEllen Page nebo slavný pro-ducent Rick Rubin.

Podle zpravodaje britské-ho hudebního týdeníkuNME byl Yorke ve výborné

náladě, jindy spíše zamlklýzpěvák prý tentokrát na scé-ně divoce tančil, smál se avtipkoval s obecenstvem. Odobrou náladu jej připravilidiváci až ke konci, kdy use-dl ke klavíru, aby zahrál ně-kolik intimních balad. „Jest-

li se chcete vybavovat, takse kur** seberte a vypadně-te ven, jasný?“ rozčílil sepodle NME na hlučící obe-censtvo.

V rámci padesátiminuto-vého vystoupení zahrál Yor-ke a jeho nová kapela větši-

nu ze skladeb z alba TheEraser, došlo pak i na novin-ku Feeling Pulled Apart ByHorses, kterou vydal předněkolika týdny. Jedním z vr-cholů pak byla cover verzeskladby Paperback Writer zdílny The Beatles. (jps)

Thom Yorke při druhém ze tří losangeleských koncertů se svou novou kapelou. FanoušciRadiohead se ale nemusejí bát, tento vedlejší Yorkův projekt jejich existenci neohrozí. GETTY

inzerce

Yorke předvedl novou kapeluFrontman Radiohead si zahrál mimo jiné s baskytaristou Red Hot Chili Peppers

Page 14: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

14 mojemetro

úterý 6. října 2009

11kulturaPardubický multiplex Cinestar se připojí k síti kin, která nabízejí přímépřenosy z Metropolitní opery v New Yorku. Sérii zahájí 24. října Verdiho Aida.

PAŘÍŽ Grungová klasika zeSeattlu vydala před několi-ka dny své zatím posledníalbum Backspacer.V řadě devátá studiovádeska je velmi vyzrálá,avšak se svýmišestatřiceti minuta-mi i nejkratší, kte-rou skupina zasvou bezmála dva-cetiletou kariéru vy-produkovala. Kytaris-ty Mika McCreadyhoa Stona Gossarda vy-zpovídala francouzskáreportérka deníku Me-tro.

Zdáte se být hudebněstále v plné síle. Čímto je?

Stone: Na vrcholu bla-ženosti jsme vždy po dokon-čení desky. Jsme plni zážit-ků a nové energie, protožetvoření, psaní a natáčení sive studiu vždy velmi užije-me. Provází to takové zá-hadné, kouzelné mysterič-no, u kterého nikdy neví-me, jak to dopadne. Ve stu-diu je to vždy takový samo-rost, nikdo nezná přesný ko-nec a finální podobu. Zřej-mě o tom až moc filozofu-ju, ale jsme toho vždy plní.Obzvlášť poslední deska senám náramně povedla.

Vaše poslední (a jak říkáte– zvlášť povedená) deskanese název Backspacer.

Má ten název posluchačbrát jako nějaké ohlédnutíza vaší kariérou?

Stone: Vymyslel to Ed(pozn. redakce – Ed Vedderje zpěvák skupiny), kterýten název objevil na starémpsacím stroji. Má totiž sluš-nou sbírku z třicátých a čty-řicátých let minulého stole-tí. Je to vlastně i na dneš-ních klávesnicích a v Ameri-ce tomu knoflíku, který vásvrátí zpět, říkáme backspa-cer. Má to i přenesený vý-znam – je to takové ohléd-

nutí za kariérou. A jsou tami naše vzpomínky, kteréjsme nějakým způsobemdo desky zakomponovali.

Některé vaše skladby majínaléhavé sdělení o blízkésmrti: například u skladbyThe End. Kdy přišel Eds touto myšlenkou?

Stone: O tomhle poprav-dě moc nevím, ale rozhod-ně touhle myšlenkou nenínějak posedlý. Všichni jsmeuž v té té životní etapě, žemáme své rodiny, pro které

žijeme. Na druhou stranutaky víme, že všichni jed-

nou umřeme – tak z tohonedělejme žádnou vědu.Co se má stát, to se sta-

ne. (smích)Mike: Snažíme se

žít přítomností.Mám děti, které jsoupro mě velmi důleži-té. Naše hudba je

všechno, ale naše dětijsou víc.

Vzpomenete si ještěněkdy na ten pravý ro-

kenrolový život, ke kte-rému patřily například itvrdé drogy?

Mike: Vím, kam míříte,ale v současné době jsme užvšichni jinde. Jak jsem jižřekl, nejdůležitější je rodi-na. V devadesátých letechjsme tomu dávali i s droga-ma pěkně na frak a můžuříct, že toho nelitujeme.Prostě jsme prošli určitoucestou, kterou jsme projítmuseli... A chtěli (smích).

Kdybyste mohli cestovatčasem, tak který rockovýmoment byste si nenecha-li ujít?

Mike: Rozhodně bych sizašel na koncert Rolling Sto-nes při jejich Main StreetTour v roce 1972.

Stone: U mě by to byl Ali-ce Cooper tak v roce 1971.

TALIA SOGHOMONIAN,Metro France

Pearl Jam patří spolu s kapelami Nirvana a Alice in Chainsmezi hlavní představitele stylu grunge. PROFIMEDIA.CZ

31.10. Praha | 1.11. Osek | 2.11. Brno4.11. Liberec | 5.11. Pardubice | 6.11. Plzeň

Předprodej: Ticketpro, Ticketportal a na místě. Info na www.harlemgospelchoir.cz a www.1015.cz

ŘECKÉ OSTROVY & KYPROdlety z Prahy a Brna. Zdarma svozy z 57 míst ČR.

VTT, Ječná 10, Praha 2, tel.: 224 920 177, [email protected] www.vtt.cz

Ostatní zájezdy

sleva7 %

Destinace Termín Dny Ubytování Strava Cena (Kč)Kypr 19.10. - 30.10. 12 H2* PP 9 900Kypr 19.10. - 30.10. 12 H3* PP 12 900Kypr 19.10. - 30.10. 12 H4* AL 20 900Kypr 30.10. - 06.11. 8 H3* PP 14 500Kypr 30.10. - 06.11. 8 H4* AL 17 900Kypr 06.11. - 14.11. 9 H3* PP 17 500Kypr 13.11. - 21.11. 9 H3* PP 17 500Silvestr Kypr 25.12.09 - 02.01.10 9 H2* PP 16 900Silvestr Kypr 25.12.09 - 02.01.10 9 H3* PP 17 100

DĚTSKÁ CENA JEN 2 900 KčVysvětlivky: H - hotel, ST - studio, PP - polopenze, AL - all inclusive, BS - bez stravy, VE - večeře

V případě zájmu o nový katalog Léto 2010 nám dejte vědět, rádi odešleme zdarma.

Zahájení prodeje zájezdů na sezónu 2010 již v 2. polovině října 2009.

inzerce

Pearl Jam jsou ve forměHudební legenda z devadesátých let tvrdí, že ještě neztratila dech

Tereza Večerková,16 let, studentka

Denně strávím

před obrazovkou

tak dvě hodiny.

Jakub Chytil,22 let, student

Docela dost, sleduji

pořady na Spektru

a na ČT24.

Kristýna Edney,17 let, studentka

To je různé, někdy

hodinu za týden, jindy

víc. Záleží, co dávají.

Nastává dobaabsurditZaujal mě výtisk Metra, najehož titulní stránce stojí,že se bude šetřit na silni-cích, ve školství, opraváchchodníků... A na stejné stra-ně se píše, že armáda chceobrněná auta, a to bez výbě-rového řízení. Myslím, žeto mluví za vše. Díky, Met-ro, za jasný obraz této spo-lečnosti, za obrázek, jak tov našem státě běžně chodí.Kde se nám, lidem „z uli-ce“, předestírá, že na násvůbec nezáleží. Co takhleoprava stadionů či propaga-ce sportu? Trh sám oprav-du nic nevyřeší. To máme

možnost jasně vidět. Ano,na jedné straně obézní ne-mocní lidé, přecpaní nekva-litní stravou plnou chemiea konzervantů, na stranědruhé jsou to pacienti, kte-ří stojí naše zdravotnictvínemalé částky. Což takhleinvestovat do prevence? Čiš-tění a bagrování přehrad vy-znívá do prázdna, peremev naprosto agresivních pra-cích prostředcích. A dá sepokračovat... Ano, mámesvobodu, ale svoboda neníjen pojmem. My sami si roz-hodneme, co uděláme sesvým životem. Do poziceobézního člověka, do pozi-ce bezbranného člověka ado dalších jiných pozic se

dostáváme jen my sami.Zbavme se prosím iluze, ženemůžeme nic změnit. Za-čněme od sebe. Žijme vúctě k této planetě, k našípřírodě a k sobě samým.Náš svět se začne měnit.Každý z nás má v rukou tunejvětší sílu. Sílu vlastníhorozhodnutí, sílu dobraa sílu své svobody. Nevěř-me světu kolem sebe, věř-me sobě samým.

MARKÉTA NOVÁČKOVÁ

Zlatíčko,budeme mít dvoj-čátka. Chci být celýzbytek života jen s tebou.Miluju Tě. Luciferka

Jakub Kohákkrál Újezda Jakub I.

Vážení sportovnípřátelé, rozhodu-jící kvalifikačníkrok se blíží. Již zane-dlouho se rozhodne o

českém bytí a nebytí na fotbalovémmistrovství světa v Jižní Africe. A proto jena místě oprášit si některá fotbalová slo-víčka, abyste později v zápalu boje nekou-kali na televizi jako blumy, když bude ko-mentátor křičet v rauši do mikrofonu ne-srozumitelná slova. Ale pozor! Nesrozu-mitelná byla jen dodnes, protože jsemzde já – váš vůdce, guru a mástr na polisportovního slangu. Pryč jsou doby, kdy se hoši v repre-zentaci scházeli především proto, aby si ukázali nová te-tování nebo prodiskutovali, jestli je lepší zpevňovač úče-sů „Generál Švarckopf“ nebo „Lybar Laudon“. Zapome-nutá slova opět dostávají svůj ztracený význam, opět na-bývají lesku! Tak jedeme!Beton – týmové soustředění se pouze na důslednouobranu, bývá provázeno dalekými odkopy. Bouda, lami-nátka – střídačka, místo k odpočinku, spánku, přípravě.Dálnice, ulička – prostor mezi protihráči, kam lze umís-tit přihrávku. Desítka, pencle – pokutový kop. Za faul čiruku ve vymezeném území (velké vápno). Fén – ostré vý-čitky trenéra směrem k hráči, obvykle ze vzdálenosti3 – 10 cm. Možno použít i „zjebuňk“ či „pojeb“. Haluz,tužka – špatná až nekoukatelná hra, někdy humorná.

Užívá se nejen v kopané.Housle, jesle – prostrčenímíče mezi soupeřovynohy. Hrouda, mergle, pu-chejř, meruna, pumlíč –fotbalový míč (slovenskylopta). Hydrant – brankář,který nezareagoval nastřelu. Kopsny, ryby –

obuv na kopanou, známá též jako kopačky. Lešení – or-téza na hráčově noze, většinou zpevnění kolene. Svíce,ragbista, torpédo – nakopnout míč tak nešikovně, že vy-letí do velké výšky. Možno použít i „haluz“. Šibenice, ší-bra, vikýř, víko, vingl – prostor v horním růžku brány –platí pro levou i pravou stranu. Šolich – o výsledku jerozhodnuto, utkání se jen dohrává. Oba týmy míč jentak šolíchají.Na závěr si dovolím představit své malé vnosy do světafotbalové mluvy:Garderobiér – gól do šatny, tedy těsně před přestávkou.Esenbák, fízl, kostner – určený hráč, většinou obránce(známo i jako „osobka“), má na starosti hlídání a bráně-ní konkrétního protihráče.

Ani dvakostneřinestačí

ANKETA:

Kolik hodin

denně

se díváte

na televizi?

SLADKÝ

vzkaz

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], [email protected]. Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v ČD Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

„Je na místě sioprášit některáfotbalováslovíčka.“

METRO GLOBAL PHOTO CHALLENGE 2009

Čtenáři našeho deníku ve více než 100 městech 4 kontinentů byli přizváni k účasti v letošním ročníku jedné z největších mezinárodních soutěží Metro Global Photo Challenge 2009.

Hlasujte a vyhrajte ceny od partnerů soutěže! Generální sponzor

Foto pro dnešní den: schmidlinclaude, Francie: „Merida Mexiko“

www.metro.cz

Pište své názory a pošlete vzkaz svým milým či nemilým na našem webu,nebo e-mailem na [email protected]. Metro si vyhrazuje právo editovat dopisy.

Vzkazy zasílejte i přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ a váš text na číslo 9002206. Cena 1 SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s. Otištění negarantujeme.

Pište nám a hrajte si na www.metro.cz

Page 15: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

10 kulturaúterý 6. října 2009

15kulturní servisHororová komedie o zombících s hercem Woodym Harrelsonem je po prvním víkendu pouvedení nejnavštěvovanějším filmem v USA. Snímek Země Zombie vydělal 25 milionů dolarů.

V Praze půjde o rekordMáte doma bubínek či buben? Pak byste neměli dnes v 15 hodin chybět

v Praze na náměstí Republiky. Proběhne zde totiž pokus o vytvořeníčeského rekordu ve hře maximálního počtu bubeníků, kteří se sejdou

ve stejný čas na jednom místě, aby 10 minut hráli jako o život. Akcenavíc poslouží na propagaci veřejné sbírky Postavme školu v Africe.

Kultura

PRAHA Fiktivním životopi-sem Jaromíra Jágra s ná-zvem Kladeňák vstoupí donové sezony Středočeské di-vadlo Kladno. O představe-ní dramatika Petra Kolečkaa režiséra Tomáše Svobodyje v rodišti slavného hokejo-vého útočníka velký zájem,páteční premiéra a prvnídvě říjnové reprízy jsou jižvyprodány.

„Hru bude uvádět taképražské Divadlo pod Pal-movkou, kde má premiéru5. listopadu,“ řekla včeradramaturgyně divadla Ilo-na Smejkalová. Inscenace,kterou autoři označují jako„hrdinský epos se zpěvy“,

je fikcí, co by se stalo, kdy-by se proslulému hokejisto-vi začal zjevovat další kla-

denský rodák, filozof Lud-wig von Wittgenstein.V hlavní roli se objeví hostu-jící David Matásek.

„V žádném případě jsmenechtěli, aby to vypadalo,

že si snad z hokeje, hokejis-tů nebo přímo Jágra chce-me dělat legraci. Pokud vy-loudíme nějaký úsměv natváři, tak to vyplyne z život-ních situací, které mohoupotkat každého z nás,“ řekl

Matásek.Ve hře se objeví

postavy souvisejí-cí s Jágrovou ka-riérou, jako Ma-

rio Lemieuxa další zná-

mí hokejis-té, tele-

vizní komentátor Robert Zá-ruba nebo jeho přítelkyněInna Puhajková, hejtmanStředočeského kraje, šéfkastředočeského svazu rybá-řů i proslulá paní Poldi. Vehře dojde i na uměleckéztvárnění bruslení a součás-tí fikce je také návrat Jágrado kladenského týmu i jehovítězství v domácí hokejovélize. „Nejde o dokument,

těch ještěbude o Já-

grovispousta.

Děláme di-vadelníhru, ve

které postavy slouží k vytvo-ření dramatického oblou-ku,“ sdělil Svoboda. Podo-tkl, že nabízející se rozpormezi úspěchem Jágra jakojednotlivce a úpadkem vytu-nelovaného Kladna tvůr-cům nakonec přišel jakopříliš obecný a trochu laci-ný. Proto zvolili konfliktvnitřní, se kterým se hlavníhrdina musí vypořádat.

Kladeňák vznikl na objed-návku divadla. Jeho vedeníoslovilo autory, aby napsalinějaký projekt speciálněpro Středočeské divadlo,

který bude unikátnítím, že se bude zabý-vat kladenským geni-em loci a zároveň budei zábavný a úsměvný.„Kladenská kultura sepotýká s blízkostí Prahy,proto jsme místním chtě-li nabídnout něco, co ne-najdou v hlavním měs-

tě,“ podotkla ředitelkakladenského divadlaBlanka Bendlová.

Dodala, že na premi-éru jsou pozváni Jágro-

vi rodiče a jeho sestra. Sa-motného hráče tvůrci ne-kontaktovali. „Vzhledemk tomu, jak jsme na tom fy-zicky, se trochu obávámejeho reakce,“ uvedl s úsmě-vem Svoboda. (čtk)

���� ������ �� ���� ����������� ���� ���� ����� � ��������� ����� ��� � �������� !���� "#$%� %&'()*%+,) "�-���.

������ ��� � ���� ��� �� �� �� ��� ��� �� � � ������

���������� ������ � ������� ������ ����� �� ��!"�#$% �

�������� � ������ � �����

%�/�0 ����� �� ��/�� � �� ���� ������� � ����1� ������

� ������ � ������ ���� �� 2���� 3����4.

��%�� & #�'%���( � ��� �� ��) �*�+�� *,�+*-+���� ��.!�)��

� ��� � � ����������

�����1� �������� �����/� � �������� ������

� ��������� ������

��� ������ �� ������ � ������

5 5 5 . " % . 6 75 5 5 . � & $ + 8 � ( � 7 � . 6 7

� � 9 $ : ; < # = + & $ > ? ;

VYHRAJ� �!��&�'� �� �� Lambo �� �������

��)�/ ��� ��/�� ���� ����� ����� � � �� � � ������� ���� �� ������

-���. ���/ ��� ���� ��&#� � 0�1��.�%� *20#�1#�� �

3� �� � �4 &����� ��� �� ������ ;���������� � @ABC 23.

5� �� � �4 7� ����� ���� ����� �� ������ ������ � ����D� �� ����1�B

����� �� �������� ������ ���� ECFFB � � � 1�������� � +1�����B ����0

����� �������� $.G.3.

inzerce

Z kluziště bruslí Jágr na jeviště

„V žádnémpřípadě sinechceme z Jágradělat legraci.“David Matásek,herec a představitel Jágra

ÚSTÍ NAD LABEM Česká televize vče-ra na střekovském nábřeží v Ústínad Labem natáčela nový televiznífilm Klub osamělých srdcí. Režisérfilmu Petr Nikolaev řekl, že jehonový film bude pojednávat o mla-dém hudebníkovi z počátku 70.let minulého století, kterému začí-ná život ztrpčovat počínající nor-malizace. Snímek by se měl obje-vit ve vysílání České televize bě-hem příštího roku.

Hlavní roli dvacetiletého hudeb-níka Lukáše Knappa ztvární Ro-man Říčař. Ve filmu, jehož scénářnapsal spisovatel Martin Bezouška,

se dále objeví Václav Postránecký,Simona Stašová, Oldřich Vlach, Iva-na Chýlková či Michal Novotný. Zakamerou stojí Marek Diviš.

Nikolaev prozradil, že hlavní hr-dina filmu pochází také ze sever-ních Čech.

Ústí nad Labem v něm hraje jakoreálné místo, proto se většina scénnatáčí v severních Čechách. O ví-kendu filmaři natáčeli scény ode-hrávající se na ústeckém železnič-ním mostě, další se odehrají na stře-kovském vlakovém nádraží nebo vděčínské čtvrti Boletice a v hoteluv Maxičkách na Děčínsku. (čtk)

Klub osamělých srdcípojednává o normalizaci

DIVADLA

DEJVICKÉ DIVADLO19.30, F. M. Dostojevskij –Bratři KaramazoviZelená 1084/15a, Praha,tel. 233 339 108

DIVADLO ARCHA20.00, Déjá Donné– A Glimpse of HopeNa Poříčí 26, Praha,tel. 221 716 333

DIVADLO KALICH19.00, P. Pörtner – SplašenénůžkyJungmannova 9, Praha,tel. 296 245 311

DIVADLO METRO20.00, M. Urban – Život je fajn(Life is Life)Národní 25, Praha,tel. 221 085 201

DIVADLO PODPALMOVKOU19.00, A. Procházka – Ještějednou, profesoreZenklova 34, Praha,tel. 283 011 127

DIVADLO V CELETNÉ19.30, D. Keyes – Růže proAlgernonCeletná 17, Praha,tel. 222 326 843

DIVADLO V ŘEZNICKÉ19.30, Mario Gelardi –ZlomatkaŘeznická 17, Praha,tel. 222 230 996

GONG19.30, Dady Box10.00, P. Cmíral – Pohádkao PopelceSokolovská 969/191, Praha,tel. 266 311 629

LA FABRIKA20.00, Rostislav Novák – LaPutykaKomunardů 1001/30, Praha

STRAŠNICKÉ DIVADLO19.30, V. Körner – Údolí včelSolidarity 1986/53, Praha,tel. 274 815 296

STUDIO YPSILON19.30, J. Just, J. Schmid– Z jejího života aneb KabaretPrůvanSpálená 16, Praha,tel. 224 947 119

ŠVANDOVO DIVADLO19.00, Buchty a loutky – LynchŠtefánikova 57, Praha

KINA

AERO10.00, Coco Chanel18.30, Legenda o Paulovia Paule20.30, Sólo pro SunnyBiskupcova 31, Praha,tel. 271 771 349

ATLAS16.00, G-Force 3D14.30, 17.30, Pařba ve Vegas20.30, Rozervaná objetí20.00, Společně

18.00, Ulovit miliardářeSokolovská 1, Praha,tel. 222 312 737

BIO OKO10.00, Auto*Mat20.30, Duše Paula Giamattiho18.00, Jánošík. PravdiváhistorieFrantiška Křížka 15, Praha,tel. 233 328 606

BIOGRAF LETNÍPOLOHA20.15, OldBoyCihelná 4, Praha

EVALD17.00, Milenci19.00, 21.00, ProtektorNárodní 28, Praha,tel. 221 105 225

FRANCOUZSKÝ

INSTITUT19.00, Můj malý kloboukŠtěpánská 35, Praha,tel. 221 401 011

KC VLTAVSKÁ19.00, Duše východu VIIBubenská 1, Praha,tel. 220 879 683

LUCERNA19.00, Ricky20.45, Rozervaná objetí17.00, Ulovit miliardářeVodičkova 36, Praha,tel. 224 216 972

MAT

20.30, Duše Paula Giamattiho18.00, Jánošík. PravdiváhistorieKarlovo nám. 19, Praha,tel. 224 915 765

PONREPO – BIOKONVIKT17.30, Rameaův synovec I.20.00, Rameaův synovec II.Bartolomějská 11,Praha,tel. 224 233 281

SVĚTOZOR14.45, Auto*Mat13.30, Coco Chanel17.45, 20.30, Hanebnýpancharti13.00, 18.45, 20.45, Hlad15.30, Hranice ovládání16.45, Muž na laněVodičkova 41, Praha,tel. 224 946 824

HUDBA

BLUES SKLEP21.00, Only FourLiliová 10, Praha, tel. 774 277 060

CAFÉ NA PŮL CESTY20.00, Společná výstavaklientů ateliéru o.s. Baobabs hudebním doprovodemkapely The alter CureCentrální park Pankrác, Praha,tel. 261 136 517, 777 913 059

CAFÉ TOUSTER

21.00, Prime TimeSokolovská 152, Praha,tel. 777 828 866

CARPE DIEM20.00, Frida & CO.Jičínská 4, Praha,tel. 272 741 421

CROSS CLUB20.00, Týdennepřizpůsobivosti – A co dál?Plynární 23, Praha,tel. 736 535 053

DOBEŠKA17.00, Kouzelná školkaJasná I. 1181/6, Praha,tel. 244 468 173

CHAPEAU ROUGE20.30, Chilakillerz (Mex.)21.00, JAH Atom Sound21.00, R’n’B Jam

Jakubská 2, Praha,tel. 222 316 328

JAZZBOAT20.30, Jazz RevueČechův most, Praha,tel. 731 183 180

KLUB 007 STRAHOV19.30, All Leather (USA),BonusChaloupeckého 7, koleje ČVUT,blok 7, Praha, tel. 775 260 071

KLUB ROXY22.00, Midweek LoungeDlouhá 33, Praha,tel. 224 826 296

LE MIRAGE MUSICCLUB20.00, DJ Pauls B. + hostÚjezd 5, Praha, tel. 257 310 044

LE MIRAGE MUSICCLUB20.00, DJ TonerLublaňská 647/48, Praha,tel. 222 511 186

MODRÁ VOPICE20.00, Soutěž kapelSpojovací 1901/12, Praha,tel. 602 665 516

MUSIC CLUBU MALÉHO GLENA21.30, ZeurítiaKarmelitská 23, Praha,tel. 222 513 842

PALÁC AKROPOLIS23.00, Hip Hop Special19.30, Chuck Prophet &Mission Expres (VB)22.30, Royal Hi-Fi DJsKubelíkova 1548/27, Praha,tel. 296 330 911

POPOCAFEPETL MUSICCLUB20.30, Ting feat. AfrodisiakÚjezd 19, Praha,tel. 602 277 226

RC KAIN20.30, Little Fish + MessageHusitská 106/1, Praha

REDUTA21.00, Classic Goes JazzNárodní 20, Praha,tel. 224 933 487

ROCK CAFÉ19.30, Undergatersa MemphisNárodní 20, Praha,tel. 224 933 947

ROCK CLUB BUNKR21.00, Lord Bishop Rocks,Hocus PocusNádražní 76, Praha,tel. 773 043 854

inzerce

Page 16: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

16 servisa zábava

úterý 6. října 2009

09financeObchodují s hlemýždiDynamicky se rozvíjejícím odvětvím se stalv Bulharsku chov hlemýžďů. Vyvážejí jehlavně do Francie a Itálie.

iDnes v mobiluNa zpravodajský portáliDnes.cz se mohou lidédostat už i přes svůj mobil.

MlékařenepodpořímeBRUSEL Česko ze svého roz-počtu nepodpoří producen-ty mléka, přestože Evrop-ská komise nejspíš v násle-dujících dnech povolí, abyvlády dočasně dotovaly far-máře až 15 tisíci eur (asi 382tisíci korun). Podle ministrazemědělství Jakuba Šebestyje možné, že některé státytéto podpory využijí, Českoa další země si ji však nemo-hou dovolit. (čtk)

Orco dluží 50miliard korunPRAHA Developerská společ-nost Orco Property Groupdluží podle své výroční zprá-vy dvanácti bankám dohro-mady 750 milionů eur(zhruba 19 miliard korun).Celkové závazky společnos-ti jsou však podle serveruTýden.cz mnohem vyšší, do-sahují zhruba 50 miliard ko-run. Největším věřitelemspolečnosti Orco je RoyalBank of Scotland. (čtk)

Krátce

Jet2 budou létatdo ManchesteruPRAHA Britské nízkonákla-dové aerolinie Jet2 budou lé-tat od dubna čtyřikrát týd-ně na lince Praha – Man-chester. Oznámila to včeramluvčí pražského letištěEva Krejčí. Do Manchesterulétají z Prahy také aeroliniebmibaby a ČSA. Česká fir-ma však šetří a linku kon-cem října opustí. Jet2 vypra-vila první lety v únoru2003, do Prahy začala létatv roce 2004. Nyní společ-nost zajišťuje linky z Prahydo Edinburghu a do Leedsu.Nový spoj do Manchesterubude startovat v pondělí,čtvrtek, pátek a neděli. Spo-lečnost Jet2 provozuje pravi-delné i charterové lety poEvropě aktuálně do 40 desti-nací. Její flotilu tvoří zhru-ba 30 letadel typu Boeing.V roce 2005 vyhrály aeroli-nie Jet2 cenu pro nejlepšíbritskou leteckou společ-nost poskytující pravidelnélety. Spoj ČSA z Prahy doManchesteru se stal obětíúsporných opatření. (čtk)

inzerce

Paramore jedouČelo britské hitparády obsadilirockeři Paramore. Musí se přednimi sklonit i druhá Madonna.

Kvíz

Titulek dnešního videa zníNaštvané německé dítě.Podívejte se na METRO.CZ

Příběhy ze zvířecího světa

Dnes

10/19

Pozítří21

1918

19

1818

2120

13/22

13/21

1919

2119

KarlovyVary

Ústí n. L.

Liberec Ostrava Zítra

BrnoJihlavaČeské BudějovicePlzeň Olomouc

Hradec Králové

Pardubice

Zataženo, na většině území déšť nebopřeháňky, během dne postupně od jihozápadu slábnutí

srážek a protrhávání

oblačnosti. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

12,9

26,1

1942

-1,3

1912

Průměr

Maximum

V roce

Minimum

V roce

Rekordy 6. 10.

Mírná zátěž

Stupeň zátěže umožňuje běžný denní režim bez omezení, pouze s přihlédnutím k aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Bio 1

Ře

šen

í z m

inu

léh

o č

ísla

Sudoku

Víc

e s

i za

hra

jete

na

ww

w.m

etr

o.c

z

1) Autorka už legendárníhočeského románu o svéráz-ném foxteriérovi RobinoviZdena Frýbová letos oslavila:

a) 65. narozeninyb) 75. narozeninyc) 85. narozeniny

2) Nejdelší bitva 2. světovéválky se odehrála u Verdunuroku:

a) 1917b) 1916c) 1915

3) Malta leží 290 kilometrůvýchodně od Tuniska a 95 ki-lometrů jižně od:

a) Korsikyb) Sicíliec) Kypru

4) Mezi starořímské vojen-ské katastrofy patřila bitvas asi 20 tisíci padlými v Teuto-burském lese v roce:

a) 59 př. n. l.b) 59 n. l.c) 9 n. l.

5) Mezinárodní filmový festi-val v Benátkách letos oslavilsvůj:

a) 55. ročníkb) 66. ročníkc) 77. ročník

6) Herečka Zuzana Norisováse narodila na Slovensku v:

a) Malackáchb) Kremnicic) Nitře

7) Slavný muzikál Hair mělčeskou premiéru v roce:

a) 1993b) 1996c) 1999

ŘEŠENÍ:1–B,2–B,3–B,4–C,5–B,6–A,7–B

Horoskop na dnešní den

Poskytovatel: E.M.A. Europe s.r.o., pouze pro starší 18 let, 1 min./70 Kč vč. DPH, P. O. Box 14, 110 15 Praha 015

BERAN21/3–20/4

Partner vám oznámí novinu v jeho životě, která vás po-těší. Uvidíte v  ní také plus pro váš nabouraný vztah.

BÝK21/4–21/5

Podaří se vám vyšetřit čas na svého přítele a  pomoci mu v tíživé situaci. Utuží to vaše narušené přátelství.

BLÍŽENCI22/5–21/6

Chcete-li něčeho dosáhnout, tak se musíte držet zpátky a  dbát především na svou trpělivost. Ještě vyčkejte.

RAK22/6–22/7

Pozvete si domů sousedy nebo přátele a  připravíte jim pohoštění. Stane se vám opravdu zajímavá příhoda.

VOLEJTEZDARMA!

Vyberte si z našich od-borníků na ASTROLOGII!

Tel.: 800 222 400

LEV23/7–22/8

Zachováte se profesionálně a nepotopíte svého kolegu před třetí osobou. Vyřiďte si to s ním až posléze.

PANNA23/8–22/9

Máte velkou radost ze své-ho úspěchu v  práci a  bu-dete tomu muset obětovat čas. Partner vám vyjádří podporu.

VÁHY23/9–23/10

Ze všeho nejdříve musíte přežít náročný den v práci. Po něm už bude všechno ideální. Užijete si večera.

ŠTÍR24/10–22/11

Partner se na vás naštve ne-právem, ale nenechá si nic vysvětlit. Budete ho muset nechat nejprve vydusit.

STŘELEC23/11–21/12

Je pravda, že sousedi mají o vašem životě až moc vel-ký přehled. Nenechte si však od nich do něj mluvit.

MÁTE POCIT, ŽE SE VÁM PARTNER ODDALUJE?Je za tím někdo třetí?

Odpovím vám! Kartářka Laura! Tel.: 906 706 607

KOZOROH22/12–20/1

Mladší kolegové vás budou obdivovat a  ptát se vás na vaše zkušenosti. Vyhovíte jim a samotné vás to potěší.

VODNÁŘ21/1–20/2

Pokud na dnešek plánujete nějaké opravy, tak se raději věnujte činnosti, při které nemůžete nic zkazit.

BUDE VAŠE MANŽELSTVÍ ŠŤASTNÉ? Hvězdy vám

odhalí pravdu! Zavolejte mi! Astroložka Ivanana tel.: 906 706 607

RYBY21/2–20/3

Lidé v okolí vám přijdou ně-jak deprimovaní. Máte za to, že by se měli mít rádi a ne-myslet tolik jen na sebe.

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

� 906 706 607

Máte partnerské nebo finanční problémy?Zavolejte mi i vy! Astroložka Kamila!

Tel.: 906 706 607

inzerce

Page 17: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

08 financeúterý 6. října 2009

17televizní programČeská národní banka by podle jejího guvernéra Zdeňka Tůmy uvažovala o intervencina devizovém trhu s cílem oslabit korunu, pokud by měna nadále pokračovala v růstu.

Z ČSA odcházejí pilotiČeské aerolinie opustily či brzy opustí zhruba

tři desítky jejich pilotů z celkových 530.Piloti nechtějí čekat na propuštění

a využívají možnosti odejít dohodouza odstupné 12 měsíčních platů.

Finance

Vánoce jsou sice ažza téměř tři měsíce, rybářiuž ale tradičně začalis výlovem ryb. Těch by mělobýt stejně jako v minulémroce, stejná by měla býti jejich cena.

PRAHA V jižních Čecháchloví ryby už od minuléhotýdne, na jihu Moravy se navýlovy největších rybníkůchystají za dva týdny.

Ryb by podle jejich odha-dů mělo být stejně jako vlo-ni. Ačkoliv se větší část čes-ké produkce vyveze do za-hraničí, na Vánoce bude i vČesku dostatek kvalitníchryb. „Z naší roční produkce

jde zhruba 60 procent na ex-port. Z toho, co zůstává vČesku, jde převážná část navánoční prodej,“ řekl před-seda představenstva Rybář-ství Třeboň Josef Malecha.

Ceny kaprů a ostatníchryb by měly také zůstat při-bližně stejné jako vloni,tedy mezi 80 až 90 koruna-mi za kilogram, na Blaten-sku při výlovech 60 korunza kilogram.

Nyní rybáři loví v men-ších rybnících, na ty velkése přesunou přibližně v po-lovině října. Vynechají alenapříklad Rožmberk, kterýse loví jednou za dva roky.

ROMANA BARBOŘÍKOVÁ a čtk

Kurzy

S výlovem kaprů na vánoční trh začali rybáři již uplynulý ví-kend. Ryb bude stejně jako vloni. ČTK – ALEXANDRA MLEJNKOVÁ

LET THE WORLD SEE THROUGH YOUR EYES

sponsored by

P�edstavte si,že vaše fotograe uvidí

miliony lidí po celém sv�t�.Jsou v�ci, které si m�že dovolit pouze nejv�tší mezinárodní deník, a naše sout�ž

je jedna z nich. Sta�í vzít do ruky váš digitál a po�ídit pár snímk� na n�které z výšeuvedených témat. Pak už jen p�ihlaste svoje fotograe do letošního ro�níku METROGlobal Photo Challenge na www.metro.cz. Získáte tak možnost vyhrát jeden ze t�í zájezd� pro dv� osoby do jednoho z m�st, kde vychází deník METRO dle vašeho

výb�ru. Pro vít�ze �eského kola je navíc p�ipravena �ada lukrativních cen odpartner� sout�že.

Fotograe p�ihlašujte do 20. �íjna 2009.

mimmmm�že dovooloo it popooupo zezezezeí vvvvzít do rukykykky váváš digkkkk už jen p�ihlh aste svoge na www.metro.cby do jednoho z m�s�eského kola je navíc p�ipravena �ada lukrativních cen od

partner� sout�že.

e p�ihlašujte do 20. �íjna 2009.

Témata pro l

etošníro�ník

1) Místa 2) Lidé

3) Klimatické

zm�ny

JsoJsosou vu v�ci�ci k, kkkkkterrrrééé sé sé i i jeje jedj na z nz nichichccc S. SSSStta�tt

uvuvuvuveuv dendeddend ýchý tématmmatm PGlob

Ceny pro vít�ze �eské

ho kola sout�že:

1. místoCanon EO

S 1000D FSL w EF-S 18

-55mm

2.-3. místoFotoapará

t CANON IXUS 100 IS

+ multifunkce CANON

Pixma MP640

4.-6. místoRo�ní p�ed

platné magazínu Fot

oVideo

Generální sponzor sout�že

Mediální partner sout�že MGPCH 2009

FotoVideo: �asopis roku 2006 a 2007

Med

Foto

P�edstavte si,že vaše fotograe uvidí

miliony lidí po celém sv�t�.eeee nejv�tší mezinárodní deník, a naše sout�žgitál a po�ídit pár snímk� na n�které z výšeoje fotograe do letošního ro�níku METROcz. Získáte tak možnost vyhrát jeden ze t�í �st, kde vychází deník METRO dle vašehovíc p�ipravena �ada lukrativních cen od

partner�

ujte do 20

www.metro.cz

inzerce

Vánoční kapr: 80 korun

Číslodne 160

Ku

rzko

run

yP

oh

on

hm

oty

Bu

rzya

akcie

Tolik tisíc zaměstnaných lidí přibylo od roku 2000 do konce loňského roku na českém pracovním trhu.

Lidí přibylo například v administrativě či odvětví informací a komunikace.

Natural

Nafta

Praha(PX 50)

25,50

17,43

27,76

27,53

25,59

0,69%

$

£

ČT2ČT1

13:30 McLeodovydcery (11/22)

14:15 DoktorkaQuinnová IV (7/28)

15:00 Tip a Tap (11, 12/26)15:20 Opera nás baví (5)15:40 Věda je zábava III (21)16:05 Tykadlo16:25 Zpívánky16:30 Kouzelná školka17:00 AZ-kvíz17:30 Chalupa je hra17:55 Předpověď počasí18:00 Události v regionech18:25 Černé ovce18:40 Tajemství vody:

Ohrožené studánky18:45 Večerníček19:00 Události19:35 Branky, body, vteřiny19:50 Předpověď počasí20:00 Letečtí stíhači

v boji II (4/14)20:50 Všechnopárty

Zábavná talk show Karla Šípa

21:40 Krotitelé dluhů (18)22:05 Pravěk útočí (5/13)22:55 Na moll...23:45 Vltava v obrazech (36)

Dokumentární cyklus

00:05 Chcete mě?

12:25 Černé ovce12:40 Hřiště 714:55 Fokus ČT2415:20 Vltava

v obrazech (36/86)15:40 Fotograf František

Drtikol16:10 Vermeer: Ateliér

aneb Umění malby17:00 Služby v našich

službách plus17:15 Skoro jasno (6/13)17:30 Praha, město věží17:50 Divnopis – Bošilec18:00 Klíč18:30 Babylon18:55 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:05 Angličtina –

Extra (17/30)19:30 Medúza20:00 Rozmarné léto21:20 Meet Factory

Režie K. Mikulcová21:45 Flamenco!

Katalánská hudeb-ně-taneční kultura

22:10 Báječná létabez opony

22:30 Události, komentáře23:10 Jazz klub00:05 Dvojhlas

Život s dětmi

12:35 Ženatýse závazky (203)

13:05 Walker, Texas Ranger IV (10)

14:05 Odloženépřípady II (4)

15:05 Superman III (5)16:05 Zákon a pořádek:

Zločinnéúmysly III (12)

17:00 Odpolední Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí

17:35 KriminálkaMiami (8)

18:30 Ulice (1443, 1444)Původní seriál ČR

19:30 Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí

20:00 Ordinace v růžové zahradě II (135)

21:15 Kriminálk aMiami VI (7)

22:10 112Nikdy nezveřejněné záběry záchranářův akci

22:50 Tělo na těloAkční fi lm USA/N

00:35 Odvrácenátvář hor (13)

01:25 Novashopping

11:35 Show Jerryho Seinfelda VII (10)Sitcom USA (1995)

12:00 Za stříbrným plátnemZajímavosti ze světa showbyznysu

13:00 Hvězdnábrána VII (18)Sci-fi seriál

14:00 Andílci (105)Telenovela Rum. (2008)

15:10 VeronicaMars III (11)Krimiseriál USA (2006)

16:00 Hvězdnábrána VII (19)

17:00 Pohřešovaní II (9)Seriál Kan. (2004)

18:10 Dobyvatelé vesmíru20:00 Pustina

Film USA (2000)21:50 Kickboxer 3:

Umění válkyAkční fi lm USA

23:40 Show Jerryho Seinfelda VII (11)Sitcom USA (1995)

00:10 Sexy dívkyod vedle (16)Erot. magazín USA

10:50 To je vražda, napsala XI (13)

11:50 Drzá Jordan VI (10)V nemilosti

12:50 Deník zasloužilé matky V (22)

13:20 Sabrina – mladá čarodějnice V (3)

13:50 Čarodějky VI (17)14:50 Chirurgové IV (10)15:50 Julie

Lescautová II (13)17:40 Minuty regionu18:00 Čarodějky (6)

Ďábelský sňatek. Seriál USA (1998)

18:55 Zprávy TV Prima; Sport TV Prima, Počasí

19:35 Chůvak pohledání II (16)

20:00 Velmi křehkévztahy IV (13)

21:20 Ano, šéfe!22:25 Na doživotí (4)

Na vlastní oči23:30 Spravedlnost (4)

Závislí. Krimiseriál USA (2006). Hrají:V. Garber, K. Smith

00:25 Wolff ův revír II (22)Školní výlet

01:20 Volejte Věštce

10:00 InboxRozhovor

11:00 AkceleraceKlipy pro dobrou náladu

12:00 JízdaKlipy na odpoledne

14:00 SMS melodieZvol si melodiina svůj mobil

14:30 JízdaKlipy na odpoledne

15:00 DJ divákKlipy na SMSkováa telefonická přání

16:30 JízdaKlipy na odpoledne

17:00 InboxRozhovorse zajímavým hostem

18:00 Jízda19:00 5. element20:00 Rgm live space21:00 Hitzone 90‘s

Největší klipové hity 90. let

22:00 JízdaKlipy na večer + SMS chat

23:30 Hip hop don‘t stopRap & hip hop klipový speciál

00:30 Dojezd + SMS chat

NOVA PRIMANOVA CINEMA ÓČKO

OD 6. ŘÍJNAve všech trafikách

za super cenu

48Kč

PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET PROKAŽDÉHOVAPET VAPET

PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET PROKAŽDÉHOVAPET PRO

KAŽDÉHOVAPET VAPET PROKAŽDÉHO VAPET

Tak, jako je Bible knihou knih,je Šokující Asie dokumentem

dokumentů.

inzerce

Page 18: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

18 zdravíúterý 6. října 2009

07světJeden z organizátorů největší britské bankovní loupeže Paul Allen dostal osmnáct let vězení. Lupiči v roce 2006ukradli ve skladu bezpečnostní agentury Securitas v Tonbridgi 53 milionů liber (tehdy téměř 2,2 miliardy korun).

Věž z lega Třicet metrů kostek

Francouzské školy trápízáškoláctví a lékem protiněmu by měl být finančníbonus za dobrou docházku.

PAŘÍŽ Hned tři lycea v okolíPaříže se včera rozhodla od-startovat plán na podporuzájmu o vzdělávání. Prosa-zuje jej francouzská vláda,řada odborníků jej naopakkritizuje. Experiment sebude týkat šesti tříd, z nichž

každá bude moci získat aždva tisíce eur (asi 50 tisíc ko-run). Má to ovšem podmín-ku: žáci nesmějí nepřekro-čit maximální limit absencí.

Opatření má podporovatkolektivního ducha. Cílemtotiž není přerozdělovat „ka-pesné“ jednotlivcům, ale zpřidělených peněz financo-vat téměř cokoli v zájmucelé třídy. Může jít o školnívýlet, financování tematic-

kého projektu podle zaměře-ní třídy, vznik nějakéhosdružení či nákup školníchpotřeb, počítačů či sportov-ního vybavení nebo také za-placení kurzů v autoškole.

Podle výzkumníka v ob-lasti školství Philippa Mei-rieua ale platit školákům,aby chodili do školy, zname-ná vzdát významný úkol: za-ujmout žáky pro probíra-nou látku. (jbs, čtk)

Za chození do školydostanou žáci peníze

V Mnichově stojí od neděle nejvyšší věž na světě postavenáz kostiček lega. Na výšku dosahuje 29,97 metru a je tvořenavíce než půl milionem plastových kvádříků. Zhruba 50 tisíclidí ji podle serveru bild.de stavělo čtyři dny. AP

��������� ��� ����� ����� � �� ��� �� ����� ����

�������� � �� � ���� ������ ��������� �������� � �� ����� �������

������ � ����� ����� �������� � ��������� ���� �� ����������! ���� "���� �����!� �������

� ����� �� ! ���� ��" ��� ����#$����!�% � ����� �� � ���$� �&"��

�� �'(�� ������� ����"�� ����� ������ ��� ���� ��������#)"$ �*��!�� *�$�� �"�����"�

� "��� �"� +"�& & !" "�$��,+$�"���-,�+ $ � ��� $�. �.���

$% ���� �%���"�� ��������� !��� ���&���� � ���� �'� ��� '�!� ������#

(�#) *+, ,,- ./0� 111 ++2 ...�������� ��� �� � ��� � ���� ��������

3456 $789�(:57�(; <<<<<

DOLOMITY- lyže - Pozza di Fassa Termíny: 12.2. - 21.2. 2010

19.2. - 28.2. 201026.2. - 7.3. 2010

Cena: 7800,-/dosp. os., 7500,-/děti do 14 letdoprava autobusem, 7x ubytování, plná penze, komplexní pojištění

Skypasy se hradí v místě pobytu v eurech.

RAKOUSKO - lyže - AchenkirchTermín: 28.2. - 6.3. 2010/6 nocí

Cena: 6600,-/dosp. os., 6300,-/děti do 14 let

Termín: 14.3. - 21.3. 2010/7 nocí

Cena: 6900,-/dosp. os., 6600,-/děti do 14 letdoprava autobusem, 6/7x ubytování, plná penze, komplexní pojištění

Skypasy se hradí v místě pobytu v eurech.

Family Tour - Michal HolzhauserSofijské náměstí 3404/3, 143 00 Praha 4 - Modřany

Tel.: 241 773 287, Mob.: 603 201 959e-mail: [email protected], www.familytour.cz

10%SLEVU

na veškerý metrový textil lze

uplatnit na základě tohoto inzerátu.

Akce platí od 11. 9. do 30. 11. 2009.

Módní a kvalitní látky levnějinekoupíte!

SATÉN 100% polyester 29,-š. 150 cm; tm. modrý, sv. zelený

POPELÍN 100% bavlna 49,-š. 150 cm; uni, kostičky, proužky

HALENKOVINA 100% polyester 49,-š. 150 cm; podzimní barevnost

MADEIRA 100% bavlna 49,-š. 140 cm; různé barvy a výšivky

KOSTÝMOVÉ LÁTKY 100% polyester 49,-š. 145 cm; velký výběr barev

BATIKA KRAJKA 100% polyester 59,-š. 140 cm; módní barvy

3x v Praze

Haškova 10, Praha 7 – Letná, tel./fax: 233 376 536Košická 27, Praha 10 – Vršovice, tel.: 271 740 541Sázavská 34, Praha 2 – Vinohrady, tel.: 222 510 625Po-pá: 9.00 - 18.00 h., so: 9.00 - 12.30 [email protected], www.levnelatky.cz

Látky Bytový textil Galanterie

Nabí

dka

plat

í do

vyp

rodá

ní z

ásob

.

inzerce

Ve Spojených státech by tento týden měla začít vakcinace proti takzvané prasečí chřipce způsobované viremH1N1. Podle průzkumů je však část Američanů k vakcíně, která byla vyrobena v rekordním čase, nedůvěřivá.

Zubař? Stačí kliknoutZubní pohotovost blízko svého bydliště nebo v místě plánovanédovolené si lidé již mohou najít na webu České stomatologické

komory. V oddíle pro veřejnost je přehled zubařů a ordinacís adresami, telefonními kontakty a údaji o ordinační době. Seznam

nevyčleňuje pohotovosti pro děti, péči jim poskytnou všude.

Zdraví

Už to slyšel asi každýdospělý člověk: pozor nacholesterol. Proč je to takdůležité?

PRAHA Pokud je ho v krvidlouhodobě vysoká hladi-na, může se usazovat ve stě-nách některých tepen a způ-sobit aterosklerózu – poško-zení tepen (nejčastěji srdeč-ních). Ty se začnou zužovata výsledkem může být na-příklad srdeční infarkt.

Co to vlastně cholesterolje? „Jedná se o chemickousloučeninu, která tvoří jed-nu ze stavebních součástípovrchu všech živočišnýchbuněk. Kromě toho jsou

z cholesterolu vytvářeny ně-které hormony a také je dů-ležitou součástí žluče,“ vy-světluje pri-mář odděle-ní klinickébiochemieFakultní ne-mocnice usvaté Annyv Brně Vla-dimír Soš-ka.

Dobrýa špatnýcholesterol

Někdy se mluví o takzva-ném dobrém a špatnémcholesterolu, což je ale pod-

le odborníků zavádějící.„Cholesterol je jen jeden,ale záleží na tom, jakým

způsobem jev krvi přepra-vován. Dějese tak pomo-cí specific-kých částic –l ipoprotei -nů, kterýchje více dru-hů s různý-mi funk-c e m i , “říká pri-

mář Soška.Částice s ozna-

čením LDL přenášejí chole-sterol z jater do ostatních

tkání. Pokud jich je přeby-tek, mohou se dostat do cév-ních stěn, kde se pak chole-sterol začne usazovat. Cho-lesterol přenášený těmitočásticemi se nazýváLDL-cholesterol, to je tedyten špatný.

Částice s označením HDLnaopak odnášejí přebyteč-ný cholesterol z tkání, tedyi cév, zpět do jater, kde je vy-loučen do žluče. Takový sepak označuje jako HDL-cho-lesterol, tedy dobrý.

„Dobrý proto, že je odná-šen pryč z cévní stěny, čímžse snižuje riziko jejího po-škození,“ vysvětluje Vladi-mír Soška.

Málo pohybua špatná strava

Proč se najednou hladinacholesterolu zvedla, zatím-co ještě před pár měsícibylo vše v pořádku? Příčinmůže být víc: vzestup těles-né hmotnosti, nedostatekpohybu, nevhodné stravová-ní, ale i některé nemoci. Navině může být i genetickádispozice.

Pokud vám tedy lékař nazákladě krevních testů sdě-lí, že hodnota je více čiméně nad normálem, mělibyste se začít chovat ke své-mu tělu jinak.

Základem je zdravý život-ní styl. To znamená udržo-vat normální váhu, mít do-statek pohybu, nekouřit ajíst zdravě. „V jídle omezitnejen živočišné tuky, ale dojisté míry i konzumaci větši-ny živočišných výrobků s vý-jimkou ryb. Ty by měly býtdo jídelníčku zařazoványpravidelně,“ doporučujeprimář Soška. Jezte takéhodně zeleniny i ovoce.

JANA ŠTEFANOVÁ

KDO CHCE MÍT PĚKNÉ A ZDRAVÉ ZUBY, MUSÍ PEČOVAT PŘEDEVŠÍM O SVÉ DÁSNĚ !

Každý správný hospodář věnuje nejvíc péče své půdě. Její kvalita a dobrý stav je základem bohaté úrody. Stejně tak jsou zdravé a pevné dásně základem hezkých zubů, které se nekazí a nepotřebují zásah zubaře. Dobrá péče o dásně je tou nejlepší prevencí proti oslabení zubů, poruchám zubního povrchu i proti kazům. A stejně tak jako se poctivý hospodář vyhýbá umělým přípravkům, i vy máte možnost pečovat o své dásně bez chemie, čistě přírodní a účinnou cestou. Základem zubní řady HERBADENT Dental je bylinná receptura stará přes 110 let. Louhováním a několikaměsíční macerací sedmi účinných bylin vzniká základ všech podob HERBADENTu – ústní vody, zubní pasty, gelu na dásně i tinktury proti aftům a zánětům.HERBADENT nehýří barvami, protože neobsahuje chemii. Ústní voda i pasta mjí prostě takové barvy, jaké jim dává příroda po té nejčistší maceraci bylin. Ale přitom je uvnitř HERBADENT plný vůní a hojivých účinků, které vyzkoušely generace před námi. HERBADENT není s příměsí bylin - on je totiž prostě z bylin celý. Produkty HERBADENT zakoupíte v lékárnách a prodejnách Globus.

NATURAL HERBAL EXTR

ACTS

HERBADEN

T

D E N T A L L I N E

HERBADENT®HERBADENT

www.herbadent.czV přírodě se rodí, v ústech pomáhá!

HERBADENT® VÁM PRODÁ KAŽDÁ DOBRÁ LÉKÁRNA

víc než bio...

HERBADENT® gelová zubní pasta

HERBADENT® bylinná ústní voda 300 ml

HERBADENT parodontol® gel na dásně

HERBADENT® ústní voda koncentrát

HERBADENT® roztok na dásně a afty

inzerce

www.dopravnizdravotnictvi.cz

� �� ������� ���� ��� � �� ������� ��� �� ��� �������� �������� ��� ���� ���� �!��

� přijímáme nové pacienty i k praktickým lékařům, na gynekologii a

ortopedii � vyšetření a drobné operační zákroky provádíme bez dlouhých

objednacích lhůt � máme uzavřeny smlouvy se zdravotními pojišťovnami

��

���

����

Jak správně žítUdržujte si svou průměrnou váhuNekuřteSportujteOmezte konzumaci živočišných tukůJezte ryby, ovoce a zeleninuPokud to nepomůže, lékař může v určitýchpřípadech rozhodnout o nasazení léků kesnížení cholesterolu, které je však nutnébrát již celý život.

Cholesterol: známý strašák

Page 19: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

06 světúterý 6. října 2009

zdraví 19Téměř půl milionu dopravních nehod v Británii každý rok zaviní ženy během nanášenímake-upu za volantem. Vyplynulo to z průzkumu, o němž informoval Daily Telegraph.

Lisabon není podmínkou rozšíření EUTvrzení, že schválení Lisabonské smlouvy otevře cestu pro rozšíření

Evropské unie, je podle prezidenta Václava Klause mystifikace,kterou šíří „bruselská centrála“ a někteří evropští politici.Začlenění dalších zemí do sjednocené Evropy je podle něj

totiž možné i podle stávajících smluv EU.

Svět

Československá StB mělav 60. letech dva agenty mezilabouristickými poslanci,z nichž jeden byl dokoncenáměstkem ministra.

LONDÝN Dosud neznámé ta-jemství zveřejnil ve včera vy-dané knize o historii britskékontrarozvědky MI5 histo-rik Christopher Andrew. Naposlance Johna Stonehouseupozornil v červenci 1969americkou tajnou službu posvém útěku na Západ česko-slovenský špion Josef Frolík,který si ale nebyl stoprocent-

ně jist. Když po informaci odAmeričanů britská kontra-rozvědka Stonehouse kon-frontovala, jeho přesvědčivévystupování ji vedlo k závě-ru, že podezření je chybné.

Nebyla to však pravda adeset let nato jiný agent StBposkytl důkazy, že Stone-house byl opravdu českýmagentem, uvádí kniha na-psaná na základě archivůMI5. Stonehouse byl v la-bouristické vládě HaroldaWilsona náměstkem minist-ra letectví či ministra pošt atelekomunikací.

Případ poslance WillaOwena, o kterém informo-val také Frolík, byl jedno-značnější. Poslanec, kteréhočeskoslovenské tajné službyzískaly již v roce 1954, bylveden především hmotnýmziskem. Zajímalo ho prý jen500 liber měsíčně a požado-val – přes zjevné riziko – pra-videlné bezplatné dovolenév Československu. Owen bylnakonec odhalen v lednu1970 a přiznal se, že dostá-val od Čechoslováků zaplace-no za informace.

STANISLAV MUNDIL, čtk

Každé pondělí ve vašem novinovém stánku

jen20 Kč

S námi se dostanete dozákulisí šoubyznysu

inzerce

Sto lidí na vlněVíce než sto lidí vytvořilo v neděliu jihoafrických břehů nový světovýrekord v počtu osob surfujících najedné vlně. Akce se zúčastnilo103 milovníků širokého prkna.

Volební debatyve stylu USALONDÝN Británie se před par-lamentními volbami příštírok na jaře dočká prvních te-levizních debat v americ-kém stylu, ve kterých sestřetnou šéfové hlavních po-litických stran. O víkendu ktelevizní bitvě otevřel cestuGordon Brown, který s deba-tou jako první úřadující pre-miér souhlasil. Šéfové opo-zičních konzervativců a libe-rálních demokratů již dřívedebatu prosazovali. Brownsvé rozhodnutí zdůvodniltím, že to budou „první vol-by globální éry“. „Je tedysprávné, aby spolu strany ho-vořily o tématech nejen vparlamentu, ale i v jinýchprostředích, kde se k nimpřidá veřejnost,“ dodal. (čtk)

Nový Zélandochromil sníhWELLINGTON Nečekaná sně-hová nadílka překvapila vče-ra ráno řadu Novozélanďa-nů. Na tichomořském souos-troví je kalendářní jaro, vnoci na včerejšek tam ale naněkterých místech napadlaž metr sněhu. V hustémsněžení uvízly stovky aut aarmáda s dobrovolníky mu-sela pomáhat více než 500 li-dem, kteří zůstali zabloková-ni na 145kilometrovém úse-ku dálnice na Severním os-trově. Novozélandské úřadyvyhlásily v některých oblas-tech dokonce výjimečnýstav. Země na jižní polokou-li zažívají běžně vrchol zimyv červenci a srpnu. Nejteplej-šími měsíci jsou naopak pro-sinec a leden. (čtk)

Dva britští poslancibývali agenty StB

Houby jsou dobré a chutnéa některé z nich dokoncevyloženě zdravé. Jednouz nich je hlíva ústřičná.

PRAHA Pokud budete tutohoubu konzumovat pravi-delně, vaše buňky budoulépe regenerovat a posílí seváš imunitní systém.

Může za to přítomnostcelé řady vitaminů řady B,dále vitaminy D, C a K i sto-pové prvky, jako je železo,jód, selen či draslík. Dálemastné kyseliny, proteiny,steroly a v neposlední řadětaké vláknina, která z tělaodstraňuje usazené škodli-viny.

„Hlívu je vhodné konzu-movat v obdobích, kdy sevyskytuje mnoho virovýchchorob,“ říká odborníkIvan Jablonský. Jak je mož-né, že hlíva obsahuje všech-ny tyto látky? Je to totiž ci-zopasná houba žijící nakmenech stromů. Od nichsi bere všechny látky po-třebné ke svému životu.

Léčí krevní tlaki hemeroidy

Hlívu můžete jíst i z pre-ventivních důvodů, ale exis-

tuje řada onemocnění i ji-ných neduhů, které umítato houba vyléčit. Upravu-je hladinu cholesterolu, alei krevní tlak.

Je prospěšná také diabeti-kům, alergikům či astmati-kům. Příznivě působí nakožní poruchy, jakými jeekzém nebo akné. Umí léčiti nejrůznější problémy sklouby. A aby toho nebylomálo, dokáže významně po-moci v boji proti rakoviněa zmírňuje vedlejší účinkychemoterapie. Hlíva se takéosvědčila při léčbě hemeroi-dů, křečových žil, bérco-vých vředů a popálenin.Také zlepšuje metabolis-mus a regeneruje vnitřní or-gány, jakými jsou játra, led-viny a slinivka.

Ovšem existují i lidé, kte-ří by se měli hlívě raději vy-hnout. „Protože posilujeimunitu organismu, můžebýt její konzumace u pacien-tů trpících chorobami, jakoje roztroušená skleróza, rev-matoidní artritida či auto-imunitní hepatitida, proble-matická,“ říká Jablonský.

Jana Štefanová[email protected]

Jak hlívapomáháZvyšuje imunitu organismuSnižuje hladinu cholestero-lu a cukru v krviZmírňuje chronické infek-ce, záněty a únavuZmírňuje strnulost šlacha končetinReguluje peristaltiku střevUpravuje krevní tlakPříznivě působí na kůži,která trpí kožními problé-my, léčí i hemeroidyPomáhá při alergii, stresua zátěži organismuZlepšuje funkci cévníhosystémuZpomaluje proces stárnutí

ČTK

www.probiotika.cz

Pharma Agency s.r.o., Zelený pruh 1091 – Praha 4, tel.: 296 781 305, www.pharmaagency.cz

Women DophilusWomen DophilusObsahuje 8 kmenů bakterií mléčného kvašení a brusinkový extrakt ve speciálním složenípro ženy všech věkových skupin. Svým složením a přítomností brusinkového extraktupomáhá stimulovat imunitní systém a regulovat hladinu cholesterolu proti zánětům močového měchýře odstraňovat zažívací potíže a průjmové onemocnění obnovit a harmonizovat střevní mikroflóru, zejména po léčbě antibiotiky v boji proti infekci močových cest. Podle některých výzkumů mohou brusinky v kombinaci s bakteriemi pomáhat i při léčbě některých vaginálních infekcí. Složení přípravku je určeno hlavně ženám, které si častým používáním diet a přílišnou konzumací nutričně nevhodných složek potravy způsobují nerovnováhu mikroflóry střevního traktu a v neposlední řadě také zvyšují riziko infekčního onemocnění močových cest.

Children DophilusChildren DophilusObsahuje 6 kmenů bakterií mléčného kvašení v jedinečné a speciální kombinaci proděti. Určeno pro děti 5–15 let.Optimálně obnovuje a harmonizuje střevní mikroflórudětí, která se výrazně liší od mikroflóry dospělých. Složení přípravku: se odráží změnyve složení střevní mikroflóry dítěte a je optimální kombinací kmenů bakterií mléčného kvašení, které udržují střevní mikroflóru dítětev rovnováze. Tento komplex šesti kmenůprobiotických kultur s koncentrací 2 miliard živých bakterií v jedné kapsli.Přípravek je vhodný pro rekonvalescenci při léčbě antibiotiky, kdy obnovuje střevnímikroflóru, při prevenci a léčbě průjmů a střevních onemocnění, posiluje imunitnísystém, ovlivňuje a snižuje riziko přenosu infekčních chorob mezi dětmi. Má pozitivnívliv na prevenci a léčbu atopických onemocnění a alergií.

inzerce

Houba, která pomáhánejen jako prevence

Page 20: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

20 zdravíúterý 6. října 2009

05prahaStředočeský kraj letos podle hejtmana Davida Ratha zaplatí za žákovské jízdné zdarma až 75 milionů korun,což je více, než předpokládal. Z rozpočtu na tuto službu, již zavedl v září, původně vyčlenil jen 50 milionů.

Přes 120 lidí dosud podepsalopetici, která požaduje, aby seihned zastavila rekonstrukceKarlova mostu. Pokračovatprý může, až bude připravenas ohledem na jeho význam.

PRAHA „Máme závažné in-formace, které prokazují,že jsou porušovány zákonyv takovém rozsahu, jakýnemá v evropském měřítkuobdoby,“ tvrdí zástupci aso-ciace, která petici organizu-je. „Na Karlův most nastou-pily sbíječky a rozbrušovacípily. Kamenné zábradlí za-čalo být rozebíráno způso-bem, který připomínal bou-rací práce,“ uvádí Asociacesdružení pro ochranu a roz-voj kulturního dědictví, kte-rá kritizuje státní i další or-ganizace, které mají na

ochranu kulturního dědic-tví dohlížet.

Dál tvrdí, že z mostu zmi-zelo mnoho zdravých a zá-roveň historicky cennýchkamenů a kvádry jsou takéšpatně osazovány. Práce nastavbě přitom trvají již dvaroky a zatím je kritizovalazejména památková inspek-ce ministerstva kultury.Město Praha jako majitel pa-mátky však kritiku odmítá.

Památkový odbor magis-trátu sice udělil za opravumostu letos v létě pokutu.Ovšem dal ji sám sobě, ne-boť vlastníkem památky jeměsto. Pokutou za 54 tisíckorun úředníci ale postihlijen jednu část pochybení –údajné formální nedostat-ky v dokumentaci.

MARKÉTA HOREŠOVSKÁ, čtk

Na návštěvě Fotbalisté u dětí

Problémy opravRekonstrukce mostu začalav srpnu 2007. Po roce prácekontrolovala památkováinspekce ministerstvakultury a shledala závažnápochybení. Spočívala nejenv přípravě a povolení,ale i způsobu samotnýchstavebních prací. Nahrazenobylo více kamenných bloků,než doporučil průzkum,a kritiku sklidil i způsob,jakým se opracovaly kvádryv zábradlí. Letos vznikla přiNárodním památkovémústavu komise, která mimojiné konstatovala: „Památkaje opravována způsobem,který nesplňuje ani základnístandardní postupypoužívané při opraváchjiných kulturních památek.“

Petice chce zastavitopravu Karlova mostu

Fotbalisté David Rozehnal, Tomáš Necid a Daniel Pudilnavštívili včera oddělení dětské onkologie v Motole. ČTK

Sotva v září začala výuka, už se na každé-ho studenta hrnou spousty úkolů, zkou-šek a dalších povinností. Jenže! Letošní podzim stále ještě láká k běhání po venku a na vlastní studium zbývá tak málo času. I když všichni studenti moc dobře vědí, že je důležité jak se v těchto dnech ve škole uvedou, protože první dojem rozhoduje, do hlavy zatím z probírané látky neleze vůbec nic. Co teď? Jak zvládnout první nápor učiva snadno a rychle?

„Zamiřte do lékárny!“ Zní poměrně lakonická rada lékařů i odborníků na neurologii. Zdá se vám tato rada poněkud zvláštní? V lékárně si totiž můžete zakoupit a násled-ně i vyzkoušet potravino-vý doplněk Arelit. Je to v podstatě takový legální doping, který pomůže studentovi udržet pozornost a vy-sokou koncentraci na učení. Arelit díky patentované fosfoli-pidové směsi napo-máhá svým uživa-telům nejen k lepší koncentraci, ale také ke zvlá-dání stresu

Nastartujte mozek

ze zkoušek a dokonce i v boji proti podzimní únavě. Přípravek obsa-huje důležité biogenní prvky, které díky vzá-jemnému dlouhodobé-mu působení odbourají nejen stres, ale zároveň napomohou organizmu k lepšímu výkonu v práci a třeba i ve sportu. Jedinec se lépe soustředí, více si pamatuje a v neposlední řadě i kvalitněji spí.

Nedostatek prvků, které jsou ve svém optimálním složení obsaženy právě

v Arelitu se projevuje nejen stre-sem, ale například i lámáním nehtů nebo padáním vlasů. Pře-devším mladé dívky a chlapci

ocení užívání Arelitu, díky kterému se jim také vy-

lepší aknózní pleť. Nej-důležitější však bude úspěšně zvládnutá látka a skvěle nastar-

tovaný nový školní rok.Pozor!Ani Arelit se však za nikoho

znalosti ne-našprtá!

inzerce

PRAHA Rádiu Impuls odpovídá v po-řadu Zdraví gynekolog MUDr. Vladi-mír Mulač.

Nechráněný sex a časté střídánípartnerů je velký problém.A v Česku přibývá lidí s virovýmiproblémy. Jak se bránit?

Tato otázka může být zodpověze-na z několika směrů. Hlavním, kte-rému se věnujeme v poslední době,je prevence před takzvanými hu-mánními papilomaviry. To jsouviry, které se vyskytují všude ko-lem nás. Většinou nám neudělajínic, ale některé z nich mají tu vlast-nost, že napadnou sliznici čípku dě-lohy u ženy a mohou na ní způsobitpřednádorové nebo pak následněi nádorové změny. To je nejhorší va-rianta. Některé z virů mohou způso-bit na zevním genitálu vznik geni-

tálních bradavic. To je velice nepří-jemné, kosmeticky zatěžující one-mocnění, které se někdy řeší chirur-gicky. A bohužel se vrací.

Co znamená onemocnění HPVa jak se proti němu bránit?

HPV jsou humánní papilomaviry.Chránit se proti nim můžeme velmiobtížně. Ani pohlavní styk chráně-ný kondomem nezabrání infekci.Ty se totiž přenášejí i dotykemkůže. Viry jsou tak malé, že doká-žou projít i přes latex prezervativu.Pro prevenci doporučuji navštěvo-vat gynekologickou ordinaci. Zvláš-tě, když si nejste zcela jisti.

Každou neděli v 5.40 a 14.45 hod.poslouchejte Rádio Impuls a dozvíte se

nejnovější trendy vtradiční i alterna-

tivní medicíně.

PRAHA Občas míváte pocit, že sešpatně soustředíte, nic si nepamatu-jete a váš mozek jede sotva na polo-viční výkon? Poradíme vám, jaktyto pocity zahnat.

Vracíte se ze zastávky autobusu,protože si nejste jisti, zda jste za-mkli dveře. Nebo si nemů-žete vzpomenout,kam jste dali klí-če. Může za topaměť. „Pro paměťobecně platí to copro svaly. Když jepoužíváme a posi-lujeme, jsou silné.Pokud je nepouží-váme, ubývají azmenšují se,“ vy-světluje vedoucí lé-kař Centra pro po-ruchy paměti z mo-tolské nemocnicev Praze JakubHort.

To platí i pro mo-zek. Čím více hozapojujete a tré-nujete, tím je to lep-ší. „Budeme-li se neustále učit no-vým věcem, budeme také více udr-žovat mozek aktivní,“ doplňuje od-borník Hort.

Hodně spánku, ryby a pohybJak si paměť vylepšit? Dopřejte si

dostatek spánku, pravidelně cvičte(ideální je tanec nebo chůze kolemčtyř kilometrů denně). Neuškodí

ani dvě deci červeného vína a stře-domořská strava – ryby, saláty, oli-vový olej. Pomáhá také kombinacevitaminu C a E a omega mastné ky-seliny. „Paměť posilují v neposled-ní řadě také přípravky s extrakty

ginkgo biloby,“ radí Jakub Hort.K udržování a zlepšení pa-

měti pomohou i dalšíaktivity, jako ječtení knih, po-

slouchání hudby,luštění křížovek, su-

doku i šachy.

Soustředěnízhoršuje stres

Jste na přednáš-ce, a nemůžete se

soustředit, ať se sna-žíte sebevíc. Nemá-te nějaké psychicképotíže, jako jsou de-

prese, úzkosti čistres? Právě tyto fak-tory schopnost kon-

centrace význam-ně snižují. Je to ale

i nedostatek spánkuči vedlejší účinky různých léků, pře-devším s tlumícím účinkem. Někdyza to může ale i nedisciplinovanost:pokud máte myšlenky rozběhanév mnoha směrech, nemůžete se za-měřit na to, co právě děláte. Sou-střeďte se přímo na jednu danouvěc, kterou právě řešíte, a nechtěj-te být tři kroky napřed.

JANA ŠTEFANOVÁ

Nechráněný sex

Aby mozekfungoval lépe

Page 21: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

04 prahaBuddha přeje lásce. Australský časopis The Holidays for Couples zařadil ve svém posledním vydání mezi 20 nejlepších místpro líbánky Buddha-Bar Hotel. Pražský hotel se tak dostal mezi destinace jako Thajsko, Cookovy ostrovy nebo Bali.

PrahaNašly se novégotické sklepyNOVÉ MĚSTO Archeologovénalezli při výzkumu u stani-ce metra Národní třídav Praze gotické sklepy. Je-jich existenci předpokláda-li, příjemně je ale překvapi-la jejich zachovalost. Docho-valy se v autentickém sta-vu. Vědečtí pracovníci namístě plánované stavbymultifunkčního centraCopa Centrum pracují odkonce července. Gotickésklepy podle mluvčí praž-ského pracoviště Národní-ho památkového ústavuZdeňky Kalové dokládají go-tickou zástavbu u dnešníSpálené ulice. Budovy, kekterým sklepy patřily, bylystrženy koncem 70. let mi-nulého století při stavbě sta-nice Národní třída na trasemetra B. (čtk)

Krátce

PRAHA Dům v Soukenickéulici v Praze, ve kterém za-hynuli čtyři dělníci, budezbourán. Rozhodl o tom sta-vební odbor první městskéčásti. Zbourání polorozpad-lé budovy ještě předtím do-poručil magistrátní statikPetr Macháň.

Za neštěstí podle městskéčásti s největší pravděpo-dobností může stavbyve-doucí a stavební firma, kte-rá údajně prováděla prácenad rámec povolení.

Ve dvorní části domuv Soukenické ulici se v pá-tek zřítily stropy, které zabi-ly čtyři zahraniční dělníky.Podle dosavadního vyšetřo-vání stavebního úřadu se fir-ma Sting Praha snažila posí-lit nosné zdi budovy.

Dělníci přitom podlesvědků používali sbíjecí kla-diva, která patrně narušilastatiku kleneb v horních pa-trech. „Pak už to byl domi-nový efekt,“ řekl vedoucístavebního odboru Oldřich

Dajbych. Dodal ale, že pří-čin zhroucení konstrukcemůže být více, napříkladšpatně zvolený postup pra-cí. Odpovědnost podle něju staveb vždy nese ten, kdosi stavbu zadal, kdo ji stavía stavbyvedoucí.

Stavební úřad vyzval ma-jitele domu, aby do zítřkanavrhl řešení, jak dočasnězajistit statiku zbylých částíobjektu. To má umožnit od-klízecí práce a demolici bu-dovy. LUKÁŠ HRÁBEK a čtk

Už žádné dalšítragédieVedení radnice Prahy 1slibuje, že další tragédie sena jejím území nebudouopakovat.Starosta Petr Hejma protovčera vyzval stavební úřad,aby pro jistotu prověřilvšechny současné stavby,u kterých by mohlo hrozitnějaké nebezpečí. Požadujetaké přísné potrestáníviníků.

Ujížděl policistům na hořící motorcePražské policejní hlídce ujížděl motorkář na stroji značky Suzuki. Podle

portálu iDNES.cz odmítal zastavit a kličkoval mezi auty. Jehopronásledovatelům se pak naskytla scéna jako vystřižená z komiksového

filmu Ghost Rider, protože motorka najednou vzplála. Až poté řidičzastavil. Muž bez řidičáku měl spolujezdce, motorka byla kradená.

17 letZKU

ŠENOSTÍ

EXARPA

LINEA

Obkladové desky 122 x 244 cm v provedeníjako obkladačky vhodnější než keramika

cena koupelny (včetně práce)již od 25 tis. Kč

spol. s r.o.V Olšinách 61, P-10 (“M” Strašnická)

pondělí 8.30 - 18.00; úterý - pátek 8.30 - 16.30

tel.: 274 810 848, 274 784 002

����� ����� ������������ ���� � �� ����� ����� ����� �� ����� ������� � �� ���������!" � #����� ��$"������ %������ � ���$�� ��� $� " �� &'()'( * +�� ,-.!� �- /�"���� 0��1��1� /���!"� 2� ���� "����� 3���������! � #���4 �"���4 ������"�� � #���4 �������"!� � ��� ��4 5�� " ����� � ��"�����"�� ���$� 5� "�� � 5���6� ���� ���� ��� �� "� �����7 " ������48

����� ��� ���� ���� ������� ��� ������4 9�::�� $� ���!8 ����;��

�6��� ;� 98 9:8 �::<8 ��"����� � ��"7 "�-����!� ����$�� � �� ===8$�����8!$ ���� �� ���-���

��> ?99 ?@9� �:� �<: �9:

Cestovní kancelář MEDINA TOURSTOTÁLNÍ VÝPRODEJ DJERBA, EGYPT, TURECKO

Děti až do 15 let ZDARMA, pouze za LETENKU od 4 590Povinné poplatky: Egypt 3 970, Djerba 3 180, Turecko 3 280

MEDINA TOURS, Spálená 13, Praha 1, tel.: 224 930 349, 351, [email protected]í nabídka a on-line rezervace na www.medinatours.cz

EGYPT - HURGHADA na 8 dní z Prahy

Hotel 3* Polopenze již od 4 990

Hotel 5* Polopenze již od 5 990

Hotel 4* All inclusive již od 7 590

Hotel 5* All inclusive již od 7 990

DJERBA na 8, 11 a 12 dní

Hotel 4* All inclusive již od 5 990

Hotel 5* All inclusive již od 6 590

EGYPT - SHARM EL SHEIKH na 8, 11 a 12 dní

Hotel 4* Polopenze již od 6 990

Hotel 4* All inclusive již od 7 990

Hotel 5* All inclusive již od 8 990

TURECKÁ RIVIÉRA na 12 dní

Hotel 4* All inclusive již od 8 590

Hotel 5* All inclusive již od 13 990

Hotel 5* Ultra All inclusive již od 15 990

Prodlužte si léto s CK MEDINA TOURS!!!

����� ����� � ������ ��� ��� ���� ��� ��� ���� �������������� ���� !!!������������ ���

������� �� � �� ������� ������" #�$��%� �� ���������� �� ���� ������

&#��$�$��%� ��������

������� ���� ������� ���� � �������� ��� �� ��� �������� ������� �� ���� ������ � ��� �� ���� �� ��� ��� � ���!�" �������" � # � ��� �� ���

�� ���� �� ��� $���� �"�� $ ��� %���� �$#��� ������&� �� � �'#��" ��� ( ����� �� ��)�� � ��� �� � � �����* ��$ �+

'��� $ () �� ���* � � ���% $ +���� ��� $�*�,-��$./

����+0 () �������

�������� �!" ������" #�$��%� �� ��� ����,�*�� ��������� �����'����� #����'����� ����#�

&#��$�$��%� ��������

������� ���� �� �)" ���� ������ - �*$!�� �� .�$�� � � �� ��� #���!�

�� ���������� ������� �� ��)�� � ��� �� . �� /��� %� �� �" ��0!&��� ������� �� � ���� %� �������!&+

1��$�% ������� � ��� ��� ���2� '��� () ����#��30/�������� �� ��� � ��� ��� ���2 '��� () $�%�#��

'��� �� ���* � � ���% $� $�*�,-��$./ ����+0� �4%���#�� �� +����,-��$5 ����+ �� ���* � ��� () �����

inzerce

Potřebujete koberce nebo PVC?Ano, tak přijďte do firmy Euro-koberce

U nás vždy nejlevněji.

Euro-koberce s. r. o., www.eurokoberce.cz, info tel.: 606 456 619Praha 9, Hloubětín, Poděbradská 13, tram č.3, zastávka Podkovářská

Příbram, Obecnická 364 , naproti KarzituNymburk, Poděbradská 982 , naproti bývalému ČKD,Mladá Boleslav, Řepov 119 v budově nábytku Řepov

Akce v říjnu - prodloužena !!sleva 50 % a více

na všechny stříhané koberce

vybrané bytové koberce zlevněny na69,-Kč/m2

(akce platí do vyprodání zásob)

Zřícený dům se zbourá

���������

������� ��� �� ����� ���� �� ����� ������ ���

������� ����� � �� � ���� ����������� ����� � �������� �������� ����

�� � ������� � � ������� ���� �� �������!

�������� � ��� ��������

" � �������� ������ � �������� �� �� �� ��#� ��� �� �� ��

��������$ %��� ���� ������

$ & ��� ���$ &���������� ����� � ���

�� ����$ '�#� �� ��� ����������

$ (��� ��� #�����$ )� ���� *�*��� ������ ������

�������� � ��� ����� �� ����� �������

����� �����!�"�� #�"��$ ! �� ��%&!�!� '() �') *�+ , (') '-* ()�./�012/34�56.708.�29 :::��56.708.�29

������� ��� ����� ������ ������ �������� ������� ������ ���� � ������

������� ��� ������ � ��

��� �� ������������ � ��������� ��� ��� ���

MŠ Letohradská, Praha 7, přijme

kvalifikovanou učitelku s nástupem kdykoli

během šk. roku 2009/10.Tel.: 233 370 792e-mail: [email protected]

������� � � ��� � ������� �� �� ���

�������� ��������� !�"����#$�� �����

%� &'� ��( %� &'% )&) ***+,�����-.�+��

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

KOUPELNY� �������� � �� � ����

��� �������������� �����

�����!� ������"��#

���� �� ���� � ��� ��� ���� � �� ����

��������������� � �� �� � �� �� ����

������� �������� ! "�#$ �%#�&� '&( )����'& � !�����'&� �� �� ��

����������� ������ ����� �������� �����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $�������� ��� � ��

��� �� ���� ����������� �� ��� �

������� �� ���� ���� ��� ��� ���

����� ����������������� �����

���� � ������� ������������ �������

��� ������� � �������� ������� ����

��� �������� �!���"�#�������� �������� ���"����#�� � ���������

$����% $��� &'��� (�������

)��������� *+*,,���- ./0 1/2 311 102 452 532���!�����!��

Page 22: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

22 sportúterý 6. října 2009

03domovJeště v polovině týdne si budeme užívat příjemných teplot až do 24 stupňů. Ze čtvrtka na pátek se ale ochladí a po víkenduuž se teploty vyšplhají na pouhých 9 až 14 stupňů. Naplno to pocítí na horách, kde bude padat déšť se sněhem.

Nejoblíbenější?Kníže a BrňanPRAHA O první příčku v žeb-říčku popularity politiků sedělí Karel Schwarzenbergz TOP 09 s místopředsedouČSSD Bohuslavem Sobot-kou. Obě jména se na špicipopularity vyskytují letospravidelně. Miroslav Kalou-sek přebral bronzovou příč-ku Pavlu Bémovi. V záříklesla popularita třeba Mir-ku Topolánkovi nebo Cyri-lu Svobodovi. (iDNES.cz)

Bobošíková:Výhra, či konecPRAHA Neúspěch v příštíchvolbách do Poslanecké sně-movny by pro bývalou tele-vizní moderátorku a euro-poslankyni Janu Bobošíko-vou ze strany Suverenitaznamenal konec v České po-litice. Řekla to ve vysíláníRádia Česko. (otz)

Už je jisté, že ministrovifinancí Eduardu Janotoviprojde první série úspornýchopatření. Druhý, ještědrastičtější balíček škrtůvšak narazil na odporze strany sociálníchdemokratů. „Nechcemeohrozit sociální stát,“ zlobíse jejich šéf Jiří Paroubek.

PRAHA Janota včera před-stoupil před senátory s pro-jevem, v němž obhajovalnutnost škrtů. Našel zdevděčné publikum, senátořijeho první balíček podpoři-li. Vládní balíček, který teďdostane k podpisu prezi-dent, mění daňové sazby,sociální výdaje i další záko-ny, aby schodek rozpočtuna příští rok nepřesáhl 163miliard korun.

Proti dalším Janotovýmnávrhům, které chce zapra-covat do druhého úsporné-ho balíčku, se však postavilisociální demokraté. Ti chtě-jí sociální dávky ještě zvýšit.

Změn dozná podle Janotyi loterijní zákon. Obce bypodle něj měly mít větší pra-vomoci při povolování haza-rdu. Měl by se zvýšit i jejichzisk. LUKÁŠ HRÁBEK a čtk

Ministr financí včera obhajoval v Senátu škrty v rozpočtu. ČTK

Krátce

Spotřeba a emise CO2 pro model Fusion 1.4 Duratec (80 k): město/mimo město/kombinovaná – 8,5/5,3/6,5 l/100 km; CO2: 154 g/km. Na nabídce se podílí FORD MOTOR COMPANY, s.r.o., společně s participujícími autorizovanými partnery Ford. Foto je pouze ilustrační. Nabídka platí do 31. 12. 2009 nebo do vyprodání zásob. Cena bez DPH je 218 479 Kč. * RPSN již od 0,60 %.

Na vrcholu evoluce.Maximálně vybavený Ford Fusion Comfort nyní za

259 990 Kč

Pro financování vozu doporučujeme produkty z nabídky FordCredit.*Navštivte prodejce Ford, www.ford.cz nebo volejte 800 555 109.

Hlavní prvky standardní výbavy:

• Klimatizace

• Rádio s CD přehrávačem

• Airbag řidiče a spolujezdce

• ABS

• Elektricky ovládaná přední okna

• Elektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka

• Dálkové ovládání centrálního zamykání

• Přední mlhová světla

• Kožený volant

Nyní v rámci akční nabídky jako bonus:

• 15" kola z lehkých slitin

• Vyhřívané čelní sklo

• Prodloužená záruka na 3 roky/60 000 km

zvýšený podvozek

prostorný interiér

vyšší pozice za volantem

inzerce

Povinné ručeníbude levnějšíDokončení ze strany 1

Se změnami v povinném ru-čení zatím vyčkává Českápojišťovna. „Říjen je pronás brzy, své klienty bude-me včas o novinkách infor-movat,“ řekl deníku Metrojejí mluvčí Václav Bálek. Do-plnil, že podle zjištění Čes-ké asociace pojišťoven sezměny na počátku roku do-týkají zhruba už jen desetiprocent klientů. Většinaz nich podle něho řeší po-vinné ručení v průběhu ce-lého roku. „Aktuální bylytyto informace hlavně v prv-ních letech zavedení ruče-ní. Teď jde spíš o menšinu,“uvedl Válek. Povinné ruče-ní i přes všechny výhody,jež pojišťovny klientům na-bízejí, u nás stále nemá pod-le České kanceláře pojistite-lů až 600 tisíc aut. Jejich ma-jitelům za to hrozí pokutaaž 40 tisíc korun.

ALENA HECHTOVÁ

Janota přesvědčilSenát a naštval ČSSD

Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude mít oproti loňské sezoně o jednu silnou soupeřkunavíc. Na ledové ovály se po roční absenci způsobené zraněním vrací Kanaďanka Klassenová.

Češi asi i proti NadaloviČeští tenisté nastoupí v prosincovém finále

Davisova poháru s velkou pravděpodobnostítaké proti Rafaelu Nadalovi. Světový hráč číslo

dvě na právě probíhajícím turnaji v Pekinguuvedl, že se chystá španělskému týmu pomoci.

Sport

Softbalistky Joudrs Praha sestaly mistryněmi republiky.Na trůn se vrátily po dvouletech a mohou Českoreprezentovat v Pohárumistrů evropských zemí.

SOFTBAL Ve finálové sérii ex-traligy zdolal celek Joudrsobhájkyně titulu Eagles zKrče jednoznačně 3:0 na zá-pasy. V sobotním třetím du-elu zvítězil na domácím

hřišti 7:1. Hráčky Joudrs takzavršily úspěšný rok. Extra-lize celou sezonu dominova-ly, když prohrály pouze jedi-ný zápas. Zvítězily také v do-mácím poháru, v srpnu si z

italské Parmy přivezly stříb-ro z PVP a sedm členektýmu pomohlo české repre-zentaci vybojovat třetí mís-to na mistrovství Evropy veŠpanělsku.

Ziskem titulu tak softba-listky Joudrs Praha zároveňzískaly právo reprezento-vat Česko v příštím ročníkuprestižního Poháru mistrůevropských zemí. (čtk)

MS dvacítek Španělé vypadli, Češi hrají večer

inzerce

Pseudoefedrin tabuNa seznam zakázaných látek Světovéantidopingové agentury se po 7 letechvrátí pseudoefedrin. Od 1. ledna 2010bude nepovoleným množstvím150 mikrogramů na mililitr.

Na fotbalovém mistrovství světa hráčů do 20 let v Egyptě začaly vyřazovací boje. A hnedv prvním osmifinále se zrodilo překvapení, když Itálie vyřadila 3:1 Španělsko. Českou re-prezentaci čeká dnes od 20.00 duel s Maďarskem a postoupí-li, bude hrát právě s Italy. AP

Finance - nabídka

Univerzál. komplexní, celostát-•ní program pro každého! Půjčky,úvěry, oddluž., přeúvěr. lik. exek.,vymáhání - EXPRES, kreditní karty.Tel.: 739243040

Nová Rychlopůjčka pro každé-•ho! Až 260.000! Bez zkoumá-ní příjmů i registrů! Nízký úrok!Rychlé jednání! T: 720 669 440,603 895 177

Půjčky bez poplatku předem, bez•volání na 900.., bez registrů. Hypoté-ky bank.- nebank. Vyplácení exekucína nemovitosti. Tel: 720 575 257

NOVÁ PŮJČKA VŠEM. Vhodné•i pro studenty a maminy na MD, jenna OP, bez registru, velká prochod-nost, zajištěno vlast. fin. Rád Vámpomohu. 731543803

Pozor!!! rychlá půjčka bez pro-•kazování příjmu!!! Rychlé vyřízení!Volejte!!! T: 603 895 177

Exkluzivní nebankovní půjčky od•50.000 tis. do 200 tis. pro všech-ny bez ručení, pouze na OP, vyří-zení expres, bank. registry nezkou-máme. T. 733705050

Půjčky BEZ POPLATKŮ a bank.•registrů! 10-166 tisíc do 48 hod.na Váš účet. Peníze rychle a jedno-duše! Volejte kdykoli: 604 857 650,www.pujcime-vam.cz

Občanské půjčky: 50-200 tis.•Kč. Nízké splátky, bez poplat-ku předem, i pro klienty v regist-rech, OSVČ a ženy na MD. Tel:734443169, 734443168.

Dokončení ze strany 21

� � � � � � ����� ��� ������ ����� ������ �� ��� � ! "�# � $%� � ����& ' ��� ��� ������ �� ��� (�)�*�� ��+&, ' �� ��� ����� ��� ��-���� ��+&, ' ��� ��� ������ �� �� �.�*�� ��+&, ' ��� ��� ����� �� ��

������������ �� �� ���� ��� �������

������� � ��������� ����� �� ��� ����!" #���$ %��" &�'��� ����(�����"

)� �*�!(�� ��� ��� �������� �+ �� , �������"

-!(������ �� � (����" .��"/���0�/12

/�31��23�

������ �� �� ������ �������

��� � ���� ������ � ��� �� ����

�� ������� � �� �� � ���� ���

����� �� ����� �����������������

RYCHLÉ PŮJČKYpůjčky přímo a zdarma

REGISTRY NEZKOUMÁME15 - 450 TIS. Kčprovádíme vypláceníexekucí a přeúvěrování733 272 235

PŮJČKY NA OP!!!bez zástavy a ručení

úvěry od 10 - 400.000 Kč

vše bez popl. a provizí

nenahlížíme do registrů

737 913 727

������ ����� �� ������ � ������� ������ ������ ���

��� �������!�

���� ����� ���� ����������� �� ����� �� ����� ��� ��� ���

Z titulu se radují Joudrs Praha

Page 23: deník METRO 6.10.2009

úterý 6. října 2009

02 domovúterý 6. října 2009

23sport

Domov

PRAHA Na některých mís-tech vysoko v horách již na-padl první sníh. A to nejenve vysokohorských Alpách,ale také u nás. Minulý tý-den v pátek napadl na hře-benech Krkonoš lehký pra-šan, po kterém však již neníani památky. Byla to všakpředzvěst přicházejícíchmrazivých dnů.

Co se týče horských stře-disek v zahraničních Al-pách, v některých se již ly-žuje. Mezi ně patří napří-klad švýcarský Zermatt,kde nyní leží na 400 centi-metrů sněhu, který je navícvelmi kvalitní. Lyžařům sezde také naskýtá dechbe-roucí pohled na rozeklanoua skalnatou horu Matter-horn (na snímku). Druhoupříčku v zasněženosti držítaké otevřený lyžařský are-

ál Nandes, který vás přivítá250 centimetry sněhu.

Pokud však chcete zůstatvěrni české kotlině, musítesi ještě pár měsíců počkat.Ideální doba pro návštěvusjezdovek je od února dobřezna.

„Jezdím do Jeseníků, jsoutam skvělé široké sjezdov-ky, výborné vleky a přijatel-né ceny,“ říká vášnivý lyžařMarek Lubert. „Pro rodin-nou dovolenou na horáchjsou ideální Paseky, tam jez-díme každoročně s rodi-nou. Krásný je také lyžař-ský areál v Harrachověv Krkonoších, ale ten jepodle mého názoru spíšepro cizince, jelikož je v jiné

cenové kategorii. Nevýho-dou těchto areálů je, že oko-lo února nebo března, tedyv sezoně, jsou u vleků velkéfronty, jeli-kož sempřijíždíspousty lidí,“dodává Lu-bert.

(luc)

Malá vesnice Střelice poblížBrna zažila tragédii.Na místní zastávce ubodalneznámý cyklista mužea napadl i další lidi. Není tovšak ojedinělý případ:jiný muž v pátek v Brněohrožoval lidi čekajícína autobus mečem.

STŘELICE Na autobus čekalodevět lidí, někteří z nichbyli v rozjařené náladě. Jiho-moravská policejní mluvčíSoňa Svobodová připustila,že se jednalo hlučnější spo-lečnost.

Zatím se však neví, čímmohli vyprovokovat nezná-mého muže, který kolempodle serveru tn.cz projíž-děl na kole, k tak drastické-mu útoku. Pobodal dvamuže a jednu ženu.

Jednačtyřicetiletý muž in-cident nepřežil i přesto, žese ho ostatní lidé na zastáv-ce pokoušeli oživovat.

Kriminalisté totožnostvětšiny svědků znají, někte-ré již vyslechli. Pátrání všakmůže zkomplikovat skuteč-nost, že cyklistů projíždějíStřelicemi stovky. (rab, čtk)

Vyrazte za prvním sněhem. V Alpách se už lyžuje

PRAHA Ačkoli chtěl šéf ODSMirek Topolánek debatovato budoucnosti úřednickévlády se zástupci všechstran kromě KSČM, včerejšíschůzka byla komorní. Při-šli jen předseda přípravné-ho výboru TOP 09 Karel

Schwarzenberg a předsedalidovců Cyril Svoboda.

Předseda ČSSD Jiří Parou-bek účast odmítl, protože simyslí, že by do osudu vládyneměly mluvit strany, kte-ré se nepodílely na jejím se-stavení. Jde právě o lidovce

a konzervativce z TOP 09.Schůzku následně odmítlitaké šéf zelených Ondřej Liš-ka a premiér Jan Fischer.Ten však navrhl další schůz-ku na pátek. Lídři stran jsouk jejímu konání zatím opti-mističtí. (čtk)

Pocta Cena od Havlových

O vládě se jednalo ve třech

Opilec s mečemNa jižní Moravě se obdobnýútok, při němž se alezranění podařilo zabránit,stal v pátek. Na zastávceměstské hromadnédopravy v brněnskéPalackého třídě ohrožovalopilý muž lidi samurajskýmmečem. Tvrdil, že je zabije.V krvi měl 2,66 promilealkoholu. K přivolanépolicejní hlídce se chovalagresivně. Skončil protov cele. Hrozí mu až dvaroky vězení.

Geolog, spisovatel, filozof a ředitel Geologického ústavuAkademie věd Václav Cílek dostal včera Cenu Nadace Dag-mar a Václava Havlových VIZE 97. ČTK – ROMAN VONDROUŠ

Půl milionu nových divákůPěveckou soutěž Česko Slovenská SuperStar

v neděli sledovalo na televizi Nova 1,7 milionudiváků, což je oproti minulému týdnu téměř

o půl milionu diváků více. V sobotu se dívalona SuperStar přes 1,5 milionu lidí.

Hurá na hory

Cyklista zabíjel naautobusové zastávce

Pro lotyšský fotbalový celek Dinaburg FC předčasně skončila sezona. Čtvrtý tým prvoligové tabulky byl potrestán zákazemstartu v posledních šesti zápasech sezony za to, že generální manažer klubu a trenér údajně sázeli přímo na vlastní zápasy.

Ještě jeden duel

B A S E B A L LPřestože vzámoří užs k o n č i l a

základní část MLB, o slože-ní dvojic pro play-off ještěnení rozhodnuto. V Centrál-ní divizi Americké ligy totižmají navlas stejnou bilanciDetroit a Minnesota, a mu-sejí tak ještě absolvovat jed-nozápasové předkolo. (sim)

Salfický do PlzněLEDNÍ HOKEJ Zkušený bran-kář Dušan Salfický vypomů-že Plzni v nejbližších zápa-sech extraligy. Hlavním dů-vodem angažování zkušené-ho gólmana jsou přetrváva-jící potíže Tomáše Pöpperle-ho. Salfický patří prvoligo-vému Ústí nad Labem, Zápa-dočechům však vypomůžena střídavý start. (čtk)

Nestačilo anisedm mečbolůSTOLNÍ TENIS Dohromadysedm nevyužitých mečbolůstálo stolní tenisty pražské-ho El Niňa postup do 3. kolaPoháru ETTU. Český mistrhostil o víkendu na Kotlář-ce skupinu 8 a v rozhodují-cím duelu podlehl chorvat-skému celku Dr. Časl Marof2:3 na zápasy. (čtk)

I na to, zda dají v derbypražských „S“ více gólůcizinci, nebo čeští hráči, sedalo včera sázet. Kdo tipnulna zahraniční akvizice,vyhrál. V Edenu padnul jenjeden gól z kopačkyfotbalisty, který pocházíz Pobřeží slonovinya obléká sparťanský dres.

FOTBAL Sparta udržela nepo-razitelnost i po 10. ligovémkole. K šesti remízám přida-la čtvrtou výhru, první letoš-ní na hřišti soupeře. A hráčiz Letné ji pořádně oslaví, ne-boť dobyli nepřátelské úze-mí v Edenu a jako prvnív lize porazili slávisty na je-jich novém stadionu.

Vypjaté utkání rozhodlasituace z 28. minuty první-ho poločasu. Kaloudův stří-lený centr mířil přímo nabranku, Kušnír ho navíc hla-vou prodloužil. Gólovou hla-vičku Vaniak zázračně vyra-zil, ale jen k Wilfriedovi, je-hož modré kopačky míč ne-omylně umístily do sítě.Sparta se výhrou posunulana třetí místo tabulky.

TENIS Už zítra se může změ-nit čelo ženského světové-ho žebříčku. Dinara Safino-vá totiž na turnaji v Pekin-gu vypadla ve druhém kole,když nestačila 5:7 a 6:7 na226. hráčku světa ČangŠuaj. O post světové jednič-ky tak může třiadvacetiletáRuska přijít už dnes – Sere-ně Williamsové stačí v dal-ším utkání 2. kola porazitJekatěrinu Makarovovou.

V čínské metropoli už do-hrála i Lucie Šafářová, kteráve třech setech nestačila nadomácí Li Na. Přítelkyně To-máše Berdycha s nejlepšíčínskou tenistkou prohrálaletos podruhé, v březnupřes ni neprošla do semifi-nále v Monterrey. (sim)

Šimon [email protected]

Včera se s turnajem v Pekingu rozloučila také favorizovanáVenus Williamsová po prohře s Ruskou Pavljučenkovou. AP

LEDNÍ HOKEJ Příliv no-vých tváří do brněn-ské Komety nekon-čí. Tentokrát extrali-gový nováček doplnil dvoji-ci brankářů o 27letého gól-mana Sasu Hoviho, který

přichází na hostová-ní do konce sezonyze Slovanu Bratisla-va. Fin působil v čes-

ké nejvyšší soutěži už předčtyřmi lety v dresu Vsetína.

(iDNES.cz)

Roman Hubník ze Sparty uhlídal Zdeňka Šenkeříka. Slávistése proti rivalovi z Letné neprosadili a derby prohráli. ČTK

Slavia–Sparta0:1 (0:1)

Branka: 28. WilfriedRozhodčí: Jech – Filípek,MenclŽluté karty: Kadlec,Hoheneder, Holenda,Kušnír (všichni Sparta)Diváci: 19 370

FOTBAL V neobvyklém reži-mu začal sraz fotbalové re-prezentace před klíčovýmizápasy kvalifikace mistrov-ství světa proti Polsku a Se-vernímu Irsku. Trenér IvanHašek a šest hráčů vyrazili

na tiskovou konferenci dosálu hlavního reprezentač-ního sponzora, další hráčikřtili nový kalendář a troji-ce dalších se vydala za dět-mi na onkologické odděle-ní nemocnice v Motole. (čtk)

Krátce

Tabulka 1. fotbalovéGambrinus ligy po 10. kole

1. Jablonec 10 7 2 1 13:8 232. Teplice 10 6 4 0 19:8 223. Sparta 10 4 6 0 9:3 184. Ostrava 10 5 3 2 13:10 185. Plzeň 10 5 2 3 12:10 176. Slavia 10 4 4 2 14:9 167. Brno 10 4 4 2 10:7 168. Příbram 10 4 2 4 11:10 149. Boleslav 10 3 3 4 13:10 12

10. Boh 1905 10 2 5 3 5:5 1111. Liberec 10 3 2 5 13:15 1112. Kladno 10 3 2 5 9:14 1113. Olomouc 10 1 4 5 8:12 714. Slovácko 10 2 1 7 8:16 715. Bohemians 10 2 1 7 7:17 716. Budějovice 10 1 3 6 5:15 6

Kometa se posílilafinským gólmanem

Češi se sešli předklíčovými zápasy

Sparta loupila v Edenu,veze tři body za výhruHosté z Letné vyhráli 270. derby se Slavií díky gólu Bonyho Wilfrieda

Je tu šance pro SerenuRuska Safinová vypadla v 2. kole, může přijít o post jedničky

Page 24: deník METRO 6.10.2009

PRAHA ● ÚTERÝ 6. ŘÍJNA 2009 Č. 193 ● WWW.METRO.CZ

Počasí

10/19 0CNa celém území zataženo,čekají se vydatné deště

Západslunce

17:30 SELČ

Svátekslaví

HANUŠ

• Američtí doktořidostanou první vakcínyproti prasečí chřipce.

• Pankrácká věznice slaví120 let. Vězňům zahrajekapela Chinaski.

• V Praze začíná Designbloki festival Příští vlna.

PRAHA Většina řidičů zapla-tí za povinné ručení v příš-tím roce méně.

Pojišťovny se předhánějív nabídkách výhodných bo-nusů, které částku sníží ažo třetinu. Záleží na tom,zda má šofér čistý rejstříknehod, i na tom, zda žijev okrese s nízkou nehodo-

vostí. „Někteří řidiči u nászaplatí v příštím roce ažo třetinu méně než letos,“řekl mluvčí ČSOB pojišťov-ny Tomáš Hejda.

„I naše pojišťovna připra-vila k 1. lednu nově jubilej-ní bonus pro řidiče, kteří10 let jezdí bez nehody,“ do-plnila mluvčí Alianzu Pavla

Paseková. Zdražení základ-ních tarifů neplánuje aniČeská podnikatelská pojiš-ťovna. „Naopak, i my připra-vujeme řidičům další bonu-sy,“ uvedla mluvčí RenataSvobodová.

Zdá se tedy, že pozadu ne-zůstanou nikde. „Je dobře,že je tu konkurence. Pojiš-

ťovny mezi sebou musí bo-jovat o klienty. Nikdoz nich nemá monopol, nenívytvořena kartelová doho-da. To je nutí neustále vylep-šovat a zvýhodňovat služ-by,“ zdůvodnil počínání po-jišťoven ekonomický analy-tik Miroslav Ševčík.

Pokračování na straně 3

Dnes se děje

Napjaté derbyvyhrála SpartaFotbalisté Sparty poraziliSlavii na její půdě. V lize tampřitom dosud neprohrála.

více čtěte strana 23

VYRAZTE NA HORY. V ALPÁCH SE UŽ LYŽUJE strana 2

Info Povinné ručení levněji

Dnes zdravýnášup: Třistrany o zdraví

více čtěte strany 18–20

ČTK

inzerce

inzerc

e