Top Banner
PRAHA Středa, 26. ledna 2011 Č. 18 , www.metro.cz Max. 2 0 Min. -2 0 GETTY IMAGES Každý druhý má kila navíc Průzkum odhalil neradostná čísla týkající se našeho životního stylu Pětina Čechů trpí obezitou, polovina z nás má nadváhu (strana 8) Svátek slaví: Zora Berdych v Austrálii skončil Český tenista ne- dokázal překonat Novaka Djokoviče Berdycha srazila na kolena nepovede- ná druhá sada Sr- bovi stačily k výhře tři sety Dnes hraje čtvrtfinále Kvito- (strana 16) Budou se vás ptát, zda jste homosexuál V březnu nás opět čeká povinnost odevzdat úřadům mnohdy soukromé informace. Deník Metro zjišťoval vše o této mega- akci za 2,5 miliar- dy. (strana 5) MHD zdarma bude pouze s Opencard Pokud se dohodnou zastupitelé hlavní- ho města, pak by od července mělo více seniorů a dětí jezdit MHD zdarma. Podmínkou však je, že si obstarají Open- card. Bez této karty totiž za dopravu bu- dou muset platit standardní jízd- né. (strana 2) Upleťte si Kate a prince Williama Dvojníci britského prince Williama a jeho nastávající ženy Kate Middle- tonové drží v ruce pletené figurky představující slavný pár. Andy Wal- ker jako William a Kate Bevanová jako jeho Kate netradiční upomínku předvedli včera v rámci veletrhu hraček na londýnském výstavišti Olym- pia. Sadu, v níž je vše potřebné k upletení Williama a Kate, nabízí firma Jamese Galta. Věří, že hračky pofrčí. Vždyť do královské svatby ohláše- né na 29. dubna zbývá již jen několik týdnů. Uvnitř čísla Něžně u jádra Jaderná energetika je i sférou žen (strana 14) Teror v Rusku Kdo zabíjel? (strana 6) Jsou jim podobní, ale nejsou to oni. Veletrh hraček. Princ místo plyšáků MATRIX 3D KEANU REEVES SE VRÁTÍ JAKO NEO CHYSTÁ SE (strana 9)
20

deník METRO 26.1.2011

Mar 28, 2016

Download

Documents

METRO ČR a.s.

deník METRO ze dne 26.1.1.2011
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: deník METRO 26.1.2011

PRAHAStředa, 26. ledna 2011Č. 18 , www.metro.cz

Max. 20

Min. -20

GETTY IMAGES

Každý druhýmá kila navíc

Průzkum odhalil neradostná čísla týkající se našeho životního styluPětina Čechů trpí obezitou, polovina z nás má nadváhu (strana 8)

Svátek slaví: Zora

Berdychv Austráliiskončil

Český tenista ne-dokázal překonatNovaka Djokoviče

Berdycha srazilana kolena nepovede-ná druhá sada Sr-bovi stačily k výhřetři sety Dnes hraječtvrtfinále Kvito-vá (strana 16)

Budou se vásptát, zda jstehomosexuálV březnu nás opětčeká povinnostodevzdat úřadůmmnohdy soukroméinformace. DeníkMetro zjišťovalvše o této mega-akci za 2,5 miliar-dy. (strana 5)

MHD zdarmabude pouzes OpencardPokud se dohodnouzastupitelé hlavní-ho města, pak byod července mělovíce seniorů a dětíjezdit MHD zdarma.Podmínkou však je,že si obstarají Open-card. Bez této kartytotiž za dopravu bu-dou muset platitstandardní jízd-né. (strana 2)

Upleťte siKate a princeWilliama

Dvojníci britského prince Williama a jeho nastávající ženy Kate Middle-tonové drží v ruce pletené figurky představující slavný pár. Andy Wal-ker jako William a Kate Bevanová jako jeho Kate netradiční upomínkupředvedli včera v rámci veletrhu hraček na londýnském výstavišti Olym-pia. Sadu, v níž je vše potřebné k upletení Williama a Kate, nabízí firmaJamese Galta. Věří, že hračky pofrčí. Vždyť do královské svatby ohláše-né na 29. dubna zbývá již jen několik týdnů.

Uvnitř čísla

Něžně u jádraJaderná energetikaje i sférou žen (strana 14)

Teror v RuskuKdo zabíjel? (strana 6)

Jsou jim podobní, ale nejsou to oni.

Veletrh hraček. Princ místo plyšáků

MATRIX 3DKEANU REEVES SEVRÁTÍ JAKO NEOCHYSTÁ SE (strana 9)

Page 2: deník METRO 26.1.2011

02 praha

Platit za přepravu v městskéhromadné dopravě nebu-dou od července muset dětido patnácti a senioři nad še-desát pět let. Návrh, na kte-rém se v loňském roce shod-la v koaliční smlouvě praž-ská ODS s ČSSD, musí ještěschválit rada a zastupitel-stvo hlavního města.

Výhoda bezplatného jízd-ného má však jeden háček.Abyste mohli v MHD oprav-du jezdit zdarma, nestačí re-vizorovi pouze doložit svůjvěk. „Cestující se budou re-vizorům prokazovat pro-střednictvím Opencard, nakterém bude nahraná speci-ální aplikace,“ vysvětluje Fi-lip Drápal, mluvčí společ-nosti Ropid, která organizu-je pražskou hromadnou do-pravu.

Kdo si tak požadovanouaplikaci nepořídí, ten sibude muset i nadále kupo-vat lístky na MHD, jinak muhrozí pokuta od revizora.

Výjimkou jsou děti do dese-ti let, kterým bude stačiti nadále potvrzení věku v pa-pírové formě.

Dosud nemusí za jízduv prostředcích hromadnédopravy platit děti do desetilet a senioři nad sedmdesátlet. Díky úpravě věkové hra-nice přijde hlavní město roč-ně o miliony korun. „Posu-nutí věkové hranice u dětíz deseti na patnáct let bude

městskou pokladnu stát asičtyřicet milionů korun roč-ně. Za seniory pak magis-trát zaplatí zhruba sto dva-cet pět milionů korun ročněnavíc,“ říká Drápal, kterýdodává, že cestujícím, kteříbudou smět od července jez-dit zdarma a bude jim stáleplatit kupon na městskouhromadnou dopravu, bu-dou vráceny peníze za ne-proježděné dny. „S částeč-

ným vracením jízdného po-čítáme. Zavedení nových ka-tegorií bezplatné přepravyje ale záměrně koncipovánok datu prvního července,protože předpokládáme, ževětšině cestujících budekončit platnost kuponu,“říká náměstek primátora Ka-rel Březina.

Bára Basiková a Leona Machálková

ADAMVÁ[email protected]

RICHARD KOCOUREK

V současné době mohoujezdit zdarma v MHDděti do deseti leta senioři nad 70 let.Přestože děti mohouvlastnit Opencard již odšesti let, stačí jim mítpotvrzení o věku.Aby mohli jezdit seniořizdarma, musí mítnahranou aplikaci 70+na Opencard.

Od července budousmět jezdit zdarmasenioři nad 65 let.Budou však muset mítnahranou aplikaci naOpencard. Jinak musíi nadále platit.Dětem do deseti letnadále postačí papírovépotvrzení.Děti ve věku deset ažpatnáct let si budoumuset nahrát obdobnouaplikaci na Opencard.

„Zavedení novýchkategorií přepravyje koncipovánok prvnímu červen-ci, protože většiněcestujících končíplatnost kuponu.“KAREL BŘEZINA, NÁMĚSTEK

Robin Hood proti JežíšiZpěváci ze dvou nejúspěšnějších muzikálů v Praze, Robin Hood (Divadlo Ka-lich) a Jesus Christ Superstar (Hudební divadlo Karlín), spolu včera sehráli kopa-nou. Šlo o charitativní akci – hru sledovaly děti z dětských domovů.

Kopaná. Vyhrál Robin

Centrum městaopět roztančíkarneval

MHD zdarma si užijíjen ti s Opencard

Od července budou jezdit děti do 15 let a senioři nad 65 let v MHDzdarma Musí si však pořídit Opencard Jinak budou platit dál

Krátce

Bém odchází z dopravního podniku

„Vyženeme Středočechy“Pražské nemocnice by v případě omezení péče kvůli odchodům lékařů měly odmítat pacienty ze středních Čech. Navr-huje to ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (na snímku). Situace ve Středočeském kraji podle něj nebude tak vážná jako v metro-poli. Schwarz proto poslal dopis všem ředitelům pražských nemocnic.

Představenstvo pražské-ho dopravního podniku opustil poslanec a bývalý primátor Pavel Bém. Jeho rezignaci včera schválilarada hlavního města, která má působnost valné hromady. V představen-stvu ale i nadále zůstanou někteří lidé spojení s minulým vedením města.

Centrum Prahy i letos od25. února do 8. března opa-nuje tradiční zimní karne-val. Oslavy zahrnující průvo-dy masek městem a zábav-né akce a plesy v historic-kých palácích v centru měs-ta se letos odehrají již popá-té, část programu bude urče-na znalcům jídla. „V jehorámci se návštěvníkům festi-valu představí přední praž-ské restaurace se svými kar-nevalovými nabídkami,“oznámila včera pořadatelkafestivalu Zlatuše Müllerová.Největší událostí karnevalubude 5. března barokní bálv maskách zvaný CrystalBall, který se odehrajev Clam-Gallasově paláci naStarém Městě. ČTK

Jak to je a bude

události

Pětiletá záruka pro novéiojeté vozy Suzuki

Sedm míst za výhodnou cenu

Peugeot nabízí 7 výhod za rychlé rozhodování

Nový CitroënC4 vČesku:cena od274900Kč

Fiat „sází“ na LPG Vlétě loňského roku Fiatúspěšně zahájil LPG pro-gram, vrámci kterého siklienti mohou nechat pře-stavět své auto na pohonna LPG přímo vČeské re-publice. Hned od začátkunabídl Fiat svým zákazní-kům nejširší modelovouřadu za bezkonkurenčníceny. Díky velkému zájmuzákazníků opřestavby naLPG se Fiat rozhodl svůjLPG program dále rozšířitapřichází sještě bohatšínabídkou modelů kpře-stavbě na LPG. Fiat mádnes rovněž větší početautorizovaných dealerů,kteří mohou přestavbyprovádět. Kjiž nabízeným

modelům LPG přibyly Fiat500 aFiat Sedici, což zna-mená, že vsoučasné doběmohou zákazníci pro LPGpřestavbu vybírat zcelémodelové řady Fiat. Vna-bídce jsou vozy vrůznýchmotorizacích, od modeluFiat 500, Panda, Punto, Bra-vo, Linea, ismotory T-Jet,až po zmíněný Fiat Sedi-ci, Qubo, Fiorino aDoblòvosobní iužitkové verzi.Cena přestavby novéhovozu je uvětšiny modelůinadále 27.600Kč auT-Je-tových motorů nebo umo-delu Sedici 30.600Kč. Odjara budou vnabídce napřestavbu imotory stech-nologií MultiAir.

Majitelé vozů Suzuki by mělizbystřit – od Nového roku sitotiž mohou prodloužit zá-ruku. Počin je natolik inova-tivní, že se týká aut do tří leta100000 kilometrů od prvníregistrace.Pro zájemce okoupi novéhoauta to tak prakticky zname-

ná, že standardní tříletouzáruku si mohou protáhnoutaž na pět roků.Důvod udává sám dovozce:„Suzuki reaguje na součas-ný trend voblasti poprodej-ních služeb, kdy jejich kvalitaakomplexnost hrají větší rolipři rozhodování zákazníka

onákupu nového vozidla.“

Co kryje záruka?Bezplatnou opravu nebovýměnu:•defektních agregátů•všech důležitých funkčních

skupin•řídicích systémů vozu

Na podvozku sedanu nižšístřední třídy Cruze vyrostlorobustně působící MPV ho-nosných rozměrů. Už příďlehce krabicoidního vozu při-tom dává jasně najevo, že jdeochevrolet.

Prostorný uvnitřInteriér je stejně jako zevněj-šek velmi robustní. Přední částidominuje mohutná středovákonzola, která splývá od oknaaž kprostoru řadicí páky aruč-ní brzdy. Záplava odkládacíchprostorů je uaut této třídysamozřejmostí, vše ale ještěvymyšleno zjevně nebylo. Ji-nak by Chevrolet nemohl přijítstajnou schránkou ukrytoupod panelem audiosoustavy.Jako vždy vtéto třídě lze šestéasedmé místo považovat spíšza nouzová, potěší však aspoňprostorností nad hlavou. Do-

spělý se na ně sice směstná,ale na dlouhou cestu by tonebylo. Navíc vsedmimístnévariantě se zavazadlový pro-stor smrskne na pouhých 89litrů, což nestačí ani na kabelkypřevážených dam.

Cena až děsíPrvní vozy dorazí na český trhpočátkem jara aprvní základníceny, které Chevrolet uvolnil,jsou pro konkurenci až děsi-vé. Základní benzinová verzevnejnižší výbavě LS (vybratlze ivyšší LT aLTZ) se sedmisedadly, šesti airbagy, ABS,EBD, ESC, Isofixem arádiemsMP3 bude stát 362900Kč,startovací ceny slabšího diese-lu ve stupni LS pak 420400Kč.Smekáme!

Zvýhodněné ceny adalšíspeciální nabídky nabízído konce února Peugeot.Všichni dealeři připravilikompletní řadu testovacíchvozů, znichž mohou zákaz-níci vybírat. Zvolený modelmůže zájemce zdarma tes-tovat po dobu 24 hodin.Ukončení testování odstar-tuje klíčových sedm dní, pokteré může zákazník čerpatnásledujících sedm výhod:1.Prodloužená záruka

vceně vozu (3 roky /

60000 km);2.25% sleva na příslušen-

ství;3.Flexibilní financování

sPSA Finance (tj. 30%akontace sodklademprvní splátky o6 měsí-ců);

4.CCS karta vhodnotě5000Kč (vpřípadě finan-cování PSAF);

5.Havarijní pojištění (vpří-padě financování PSAF);

6.Povinné ručení (vpřípa-dě financování PSAF);

7.Registrace vozu zdarma.

Všech 7 výhod lze získat pouze při nákupu vden ukončení testování vozu, následující den už právo na příslušnou výhodu zaniká. Nabídku výhod doplňují atraktivní ceny osobních vozů, třeba Peugeot 107 se nabízí od 169900Kč, Peugeot 207 od 199900Kč, Peugeot 308 od 299900Kč, Peugeot Partner Tepee od 299900Kč.

Pěkně zostra vstoupila načeský trh druhá generacekompaktního CitroënuC4. Elegantní francouz seprodává od 274900 ko-run. Za tuto sumu přitomnabízí například klimati-zaci, dálkové centrální za-mykání, elektrická okna,izpětná zrcátka nebo mo-derní motor 1.4 VTi ový-konu 70 kW. Za cenu od329900Kč je kdispoziciúsporná turbodieselovávarianta 1.6 HDI/66 kW

02motor

KOMERČNÍ PŘÍLOHASTŘEDA, 26. LEDNA 2011

������ ���� � � � ���� ��

�������������� �������� ������ ����

�� ������� �� ���� ��������� ��������� ���� ������������ �����

���!�"���#$ �% �& '!(!��) (*!+, -. /�'��01( 23�/4

�.+!23/!�&/5&2#�&/�67138�9#�:&(&;��� ��! "��� #"$ $%$ �!!� &&&'�����������(��')�

Jihokorejská větev Chevroletu, chystá ofenzivu.Prvním ze sedmi modelů, jež představí vnásledují-cích 15 měsících, je netradiční MPV Orlando.

Materiál byl vytvořen ve spolupráci sredakcí Světa motorů

Page 3: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

03

Palác Svět byl postavenv letech 1932 až 1934.Budovu proslavilspisovatel BohumilHrabal, který chodil doautomatu Svět.Od roku 1998 je budovav rukou firmy Crispinonemovitosti.Ta přitom dlouhodoběslibuje kompletnírekonstrukci.Palác Svět však nadálechátrá.

Vznikla komisepro čistírnu

Radní hlavního města zří-dili včera komisi, která mápřepracovat miliardovýtendr na přestavbu Ústřed-ní čistírny odpadních vod.Novinářům to řekl primá-tor Bohuslav Svoboda, kte-rý bude zároveň předse-dou komise. Členy budourovněž zástupci opozičníTOP 09, odborníci a zástup-ci ministerstva životníhoprostředí. Změněný tendrbude zveřejněn 21. února,nabídky bude možné podá-vat do 14. dubna. ČTK

Historická budova PalácSvět v Libni na Elsnicově ná-městí stále chátrá. Přestožese o její rekonstrukci mluvíjiž roky, její vlastník se neu-stále vymlouvá na nemoc.Nyní mu dává radnice ulti-mátum.

„Vlastníkovi jsme minulýtýden poslali výzvu, abyo opravě Paláce Svět začaljednat s radnicí Prahy 8.Nyní mu necháváme čas naodezvu. Pokud se neozve,budeme iniciovat všechnyzákonné možnosti, kterémá městská část Praha 8 kdispozici. Taktéž se budemesnažit přimět památkáře,aby se uchýlili k sankcím,“řekl včera deníku Metro rad-ní Prahy 8 Matěj Fichtner.

Radnice osmé městskéčásti tak reaguje na stížnos-ti nejen místních obyvatel,kteří minulý měsíc na radni-ci odevzdali petici za zá-chranu Světa, na které bylo

celkem jedenáct set pade-sát podpisů.

Přestože se italská firma

Crispino nemovitosti, kterábudovu vlastní, k výzvě rad-nice ještě nevyjádřila, měst-

ská část věří, že se dají věcibrzy do pohybu.

Palác Svět by tak v bu-

doucnu mohl nabídnoutnové byty, obchody i kavár-nu. ADAM VÁCHAL

inzerce

Zprávystručně

Hrabalův Svět

„Opravte Svět,“ vyzývá radnice

JednoduchývýběrKizashi se nabízí sjediným motorem – čtyřválcem 2,4 litru. Verze vybavená ma-nuálním řazením se dodává výhradně spohonem před-ních kol, provedení 4x4,označované AWD, zasekoupíte jen sbezstupňovou samočinnou převodovkou CVT. Odalších pohonnýchjednotkách zatím výrobce neuvažuje, pracuje se alena hybridu.

03motor

KOMERČNÍ PŘÍLOHASTŘEDA, 26. LEDNA 2011

Střední třída je dnes široký pojem. Najdeme vní skoro pětimetrové koráby, stejně jako opůl metru kratší spor-tovce – tomuto původnímu chápání segmentu D zůstá-vají věrné hlavně prémiové značky jako Audi, BMW nebo Mercedes arozměro-vá střídmost je vlastní také novému Suzuki Kizashi. Je to vůbec poprvé, co se ja-ponský specialista na malá aterénní auta vydává do manažerského světa.

ŠvihákKizashi znamená japon-sky předzvěst velkých věcí astejně slibně jako jmé-no vypadá jeho design – temperamentní azároveň elegantní. Základem dy-namického vzhledu jsou vyvážené proporce sdlou-

hým rozvorem akrátkou vysokou zádí, která vsobě skrývá 461 litrů zavazadlo-vého prostoru. Pro každo-denní použití to bohatě stačí, vzáloze číhá dělené asklopné zadní opěradlo.

Snadné seznamováníDo interiéru nás suzuki pouští bez nutnosti vytaho-vat klíček zkapsy, azůstat tam může ipři startování tlačítkem. Volant padne bezvadně do ruky, sedí se nám pohodlně, ikdyž na sportovní sedan trochu vysoko. Všechny ovladače máme dobře po ruce apří-strojový štít nemůže být přehlednější.Pochvalu zaslouží ikvalita zpracování avneposlední řadě velikost arozmístění tlačítek na středovém pa-

nelu – žádné zkoumání lu-pou jako uinsignie, tady se trefíte skoro ipo slepu.

SbezstupňovýmautomatemOpohon se stará atmosfé-rický motor oobsahu 2,4 litru. Nečekejte nějaké ra-zantní kopance, ale pěkně plynulý zátah.Výkon 132 kW na 1,5 tuny vpohodě stačí, dojem ze zrychlování pocitově tlu-mí bezstupňový automat, který stojí iza netypickým zvukovým doprovodem – plný plyn, otáčky vyletí, ale nepřichází řazení. Až když uberete, otáčky se ustálí.

Na jistotuKizashi nabízí ve střední třídě ojedinělou možnost výběru mezi pohonem

předních avšech kol. Stačí stisknout tlačítko aelektro-nicky řízena vícelamelová spojka začne přenášet toči-vý moment ikzadním ko-lům – ato až 50%.Trakce je rázem maximální aradost zjízdy vzatáčkách nebo na kluzku otřídu lepší. Díky kompaktním rozměrům působí auto pří-jemně hravě aovladatelně, svypnutým ESP si můžete dovolit efektní drifty, které snadno zkrotíte přesným řízením.Podvozek se statečně brání náklonům, není ale přehna-ně tvrdý, takže isosmnác-tipalcovými koly můžeme mluvit opohodlí.

OpelFinance50:50

Sportovectělem iduší

Suzuki dělá první krok do střední třídy. Průkopníkem je atle-tický sedan Kizashi nabízený také spoho-nem všech kol.

Materiál byl vytvořen ve spolupráci sredakcí Světa motorů

Ceny Suzuki Kizashi Sport

2.4 VVT/131 kW 6MT 2WD679900Kč

2.4 VVT/131 kW CVT 4WD759900Kč

6MT - šestistupňová manuální převodov-ka, CVT - bezestupňová samočinná pře-vodovka, 2WD/4WD – pohon předních/všech kol

Page 4: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

04 domov www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

17

Duchovní Tomáš Halík, he-rečka Jiřina Jirásková nebodivadelník Jiří Suchý se vče-ra postavili za požadavkyčeských lékařů a akci Děku-jeme, odcházíme. Dohroma-dy patnáct osobností z ob-lasti kultury a církví včerazaslalo otevřený dopis pre-miéru Petru Nečasovi a mi-nistru zdravotnictví LeošiHegerovi, ve kterém je vyzý-vají k diskusi s lékaři.

V rámci kampaně Děkuje-me, odcházíme chce z ne-mocnic ke konci února kvů-li nespokojenosti s výší pla-

tu odejít zhruba 3800 léka-řů. V nemocnicích jich pra-cuje podle různých čísel sta-tistiků zhruba 18 tisíc. Od-boráři, kteří trvají na růstupříjmů na 1,5 až trojnáso-bek průměrného platu, užvarovali, že hrozí zhoršeníkvality a dostupnosti péče.

Protestní akce velmi zne-pokojila i běžné lidi, 59 pro-cent z nich ale stojí proti lé-kařům. Podle průzkumuagentury Médea Researchsice velká část obyvateluznává, že by nemocničnílékaři měli mít vyšší platy

než dosud, jejich požada-vek na trojnásobek průměr-né mzdy je ovšem podlenich přemrštěný. Za lékařea jejich práva se v průzkumupostavila jen čtvrtina obyva-tel. LUKÁŠ HRÁBEK a ČTK

ČTK – VÁCLAV ŠÁLEK

Dopis podpořilinapříklad překladatelMartin Hilský, zpěvačkaJitka Molavcová, herecAlfréd Strejček,výtvarník Jiří Šalamoun,fotograf Oldřich Škácha,hudebník JanVodňanský nebo herecPavel Zedníček.

Víno pěkně vysycháVe Vinařství Marcinčák v Novosedlích na Břeclav-sku včera kontrolovali hrozny pro výrobu slámové-ho vína. Z plodů révy, které musejí minimálně třiměsíce vysychat na slámě či rákosu, se pomalu od-pařuje voda, aby získaný mošt vykazoval nejméněsedmadvacet stupňů cukernatosti. Slámové vínopatří ke špičkovým výběrovým vínům.

Premiér Petr Nečas (ODS)včera vyzval ministra dopra-vy Víta Bártu (VV), aby se ve-řejně omluvil. Podle minis-terského předsedy se uká-zalo jako nepravdivé, žebezpečnostní agenturaABL, u jejíhož zrodu Bárta

stál, nesledovala politiky zODS. Ministr se za to při-tom Nečasovi loni zaručilsvým slovem.

Ministr Bárta nelenil a zazhruba dvě hodiny byla nasvětě požadovaná omluva.„V žádném případě jsem ne-

měl úmysl Vám sdělit ne-pravdivé informace,“ ode-psal premiérovi ministr do-pravy. Omluvil se mu takéza to, že mu loni na podzimneřekl o práci ABL všechno.Podcenil prý dopad celékauzy. JC a ČTK

Osobnosti podpořilyrevoltující lékaře

Suchý, Jirásková a Molavcovábojují dopisem za platy lékařů

Dana Kadlčíková kontroluje hrozny.

Tři ze čtyřfirem požadujícizí jazyk

Nečas dostal od Bártyomluvu za 120 minut

Kdo podepsal

Hrozny. Schnou na slámě

Až 75 procent firem požadu-je od svých zaměstnancůznalost cizího jazyka. Novi-nářům to včera řekla specia-listka na lidské zdroje JanaSkalková z ČSOB s tím, žedata pocházejí z průzkumumezi profesními portály.Uchazeči o práci prý ale čas-to nejsou schopni v cizí řečiaktivně komunikovat. Pod-le nedávného výzkumu In-stitutu pro sociální a ekono-mické analýzy se žádným ci-zím jazykem nedomluví54 procent Čechů. ČTK

inzerce

Hokejisté Sparty prohráliv dohrávce 35. kola extrali-gy s Litvínovem. Pražanétak na desátou příčku ztrá-cejí již 12 bodů a ještě víc sejim vzdálila šance na po-stup do vyřazovacích bojů.Severočeši se naproti tomudo desítky vrátili, kdyžo dva body přeskočili Plzeň.

Sparta, v jejíž sestavě pře-kvapivě chyběl druhý nej-lepší střelec týmu Smole-ňák, byla v úvodu aktivněj-ší a zaměstnávala gólmanaVolkeho. Jenže se nemohlaprosadit a pohrdla i trest-ným střílením – ve 24. mi-nutě Ton minul branku.

Poté převzali iniciativuhosté a vyplatilo se jim to.Sparta ještě srovnala na 1:1,ale pak už se trefovali pou-ze Chemici. Domácí dohrá-vali zápas v křeči. SIM

ČTK – IGOR ZEHLChuligáni jdou ažna 35 let za katr

Čtveřice srbských fotbalo-vých chuligánů jde za zabitífanouška Toulouse, kteréhose dopustila v září 2009před zápasem Evropské ligyna hřišti Partizanu Běle-

hrad, do vězení. Od soududostali podle agenturyReuters tresty v rozmezíod 30 do 35 let.

Černý na testech

Fotbalista Milan Černý s vel-kou pravděpodobností zamí-ří ze Slavie Praha do ruské-ho Rostova na Donu. Dnesletí na zdravotní testy, klubyjsou blízko dohody. SIM

Střelcem roku Lipták

1

Litvínovský Volke se činil, za svá záda pustil jediný puk.

Brokový střelec Jiří Lipták z Komety Brno zvítězilv anketě o nejlepšího českého střelce roku 2010.Ocenění pro nejlepší juniorku získala střelkyně zevzduchové pušky Gabriela Vognarová z Rapidu Pl-zeň a talentem roku byl vyhlášen skeetař Jakub To-meček také z Komety Brno.

Branky: 40. Žálčík – 29.Kubinčák, 40. V. Hübl,49. Jenáček, 57. ČernošekDiváci: 5316

ČTK

Bývalý skotský fotbalový re-prezentant Andy Gray bylkvůli nevhodnému chovánípropuštěn z funkce komen-tátora televizní stanice SkySports. Stalo se tak jen párdní poté, co se před zápa-sem mezi Wolverhampto-nem a Liverpoolem dopus-til sexistických poznámekna adresu asistentky roz-hodčího Sian Masseyové.

Pětapadesátiletý Gray bylspolu s kolegou Richardem

Keysem nejprve suspendo-ván za to, že zesměšňovalischopnost Masseyové po-znat ofsajd. Včera však vy-

šly najevo další informaceo jeho předchozím nevhod-ném chování a vedení s bý-valým útočníkem Aston Vil-ly okamžitě ukončilosmlouvu.

Podle agentury AP šloo incident z loňského pro-since. Vedení Grayův pře-čin nijak nepřiblížilo, podlebritských médií ale vyzývalkolegyni, ať mu připne tele-fon do rozkroku, a rozepí-nal si kalhoty. ČTK

SpartaPraha

Stavjaňa končí

Ceny si vítězové včetně Liptáka přebrali v Brně.

Postih nehrozí

Stručněz fotbalu

Výsledky dne

4

Spartě se play-off vzdalujeHokejisté z Holešovic nestačili doma na Litvínov Ten je zpět desátý

Hokejisty Karlových Varů uždále nepovede jako hlavníkouč Antonín Stavjaňa. Najeho místo se posunul asis-tent Václav Baďouček. ČTK

Ocenění. Pomohl mu i bronz v trapu na MS v Mnichově

Hokejistům extraligovéhoZlína nehrozí žádný trest zastarty 24letého obránceJana Švrčka, jehož ze Zno-jma do Olomouce provázínesrovnalosti. „Případ seAsociace profesionálníchklubů vůbec netýká, proto-že proběhl mezi dvěma pr-voligovými týmy. Hráč bylv Olomouci zaregistrován,odtud šel do Zlína na hosto-vání legitimně,“ uvedl šéfextraligy Šulc. ČTK

Lednová nabídka: Pondělí — PátekSKIBUS + CELODENNÍ PERMANENTKA 550 KčskiareálHERLÍKOVICE

Odjezdy skibusů denně v 6.35 hod Praha — Černý Most. Více na www.snowhill.cz nebo tel.: +420 737 222 456

inzerce

Oba české kluby prohrályBasketbalisté Prostějova prohrá-li také druhé utkání v osmifiná-lové fázi Vyzývacího poháru.V Chorvatsku podlehli domácí-mu Zadaru. Stejně se nedařiloani Nymburku v osmifinálovéskupině Evropského poháruULEB. Středočeši svůj druhý zá-pas také nezvládli a vítězství siz pardubické palubovky odvez-la italská Caserta.

Zadar–Prostějov 96:90

Nymburk–Caserta 68:74

Rozepínal si kalhotya přišel o komentování

BenzinaLitvínov

Page 5: deník METRO 26.1.2011

16 sport www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

05domov

Od posledního sčítání uply-nulo deset let a sčítací komi-saři vám v březnu opět za-klepou na dveře. Letos vámstatistici trochu usnadní ži-vot. Dotazník je možné vy-plnit na internetu. A i kdyžpo vašich majetkových po-měrech nikdo pátrat nebu-de, nově padne i dotaz na re-gistrované partnerství.Akce vyjde na 2,5 miliardy.„Náklady na sčítání jsou asi250 korun na osobu, což jepři tomto způsobu sčítáníčástka v EU obvyklá,“ uvedlmluvčí projektu Ondřej Ku-bala. TOMÁŠ BELICA

1 Kdy to proběhne?Informace o sčítánídorazí do schránek mezi26. únorem až 6.březnem. Samotnésčítání pak proběhne od7. do 25. března.

2 Co když nejsem doma?Pokud vás komisařnezastihne v avizovanémtermínu, nechá vám veschránce oznámenío termínu doručenísčítacích formulářů

a kdy se dostavípodruhé. Pokud novýtermín nevyhovuje, lzeho změnit. Když vás anipak nezastihne,formuláře si musítevyzvednout sami.

3 A když nebydlím v místětrvalého bydliště?Pokud vás zastihnekomisař v místě vašehotrvalého bydliště, budeuž na formuláři dopředupředtištěno vaše jménoa příjmení. Pokud vámbude formuláře předávat

na jiné adrese, vyplníkomisař údaje v hlavičceručně do prázdnéhoformuláře.

4 Je účast povinná?„Sčítací“ zákon říká, žepokud někdo odmítne,tak by měl ČSÚ předatpodnět k zahájenísprávního řízeníobecnímu úřadu a tenmůže udělit pokutu aždeset tisíc korun. Připosledním sčítání bylopředáno 261 podnětůa nepodařilo se sečíst

přibližně 140 tisíc lidí,tedy méně než 1,5procenta.

5 Chci odpovídat on-lineNa papírovýchformulářích jsou kódy, sekterými se přihlásíte nawww.scitani.cz. Kvůlibezpečnosti je ale třebamít nainstalovaný AdobeAcrobat verze 9.0 a vyšší.

6 Jak poznám komisaře?Legitimuje se průkazema občankou a bude mítmodrou tašku se žlutýmlogem České pošty.

Obzvlášť surové bylo týrání sedmi-letého syna v Brně. Matka s otcemjej za maličkosti bili řemenema nedávali mu řádně najíst. Vážítak pouhých 13,5 kilogramu.

Podle rodičů byl chlapec hyper-aktivní. Údajně proto, aby jej zklid-nili, mu dali do bot v oblasti pat při-pínáčky hrotem vzhůru a nutili jejběhat. Týrání odhalila sociální pra-covnice. Rodičům za jejich čin hro-zí až osm let vězení.

Brněnští kriminalisté v těchtodnech odhalili i pohlavní zneužitíteprve pětileté dívky. Přítel jejímatky vzal dívku do vany, kde sekoupali. Přitom ji přinutil k orální-mu styku a masturboval před ní.Zjistilo se, že muž zanedbával naří-zenou ambulantní léčbu. ČTK

Autobus s lyžařihavaroval

U Nové Pece na Prachaticku hava-roval včera odpoledne autobus setřiatřiceti cestujícími. „Osm lidíbylo středně těžce zraněno, nikdo

není v ohrožení života,“ řekla poli-cejní mluvčí Štěpánka Valentováa ředitel jihočeské záchranné služ-by Marek Slabý. Podle dostupnýchinformací šlo o zájezdový autobuslyžařů. Řidič se údajně snažil vy-hnout protijedoucímu autu a kvůlitomu se dostal do příkopu. „Záchra-náři převáželi zraněné do pracha-tické a českokrumlovské nemocni-ce,“ uvedla Valentová. ČTK

POLICIE ČR

Zprávystručně

Vše o sčítání

Vlastnímu synovi dalido bot připínáčky

Chlapec je extrémně vyhublý.

inzerce

„Jste homosexuál?“budou zjišťovat statistici

Po deseti letech přichází v březnu další sčítání obyvatel, domů a bytů Účast povinnáMegaakce bude stát asi 2,5 miliardy Deník Metro přináší otázky a odpovědi

Tenista Tomáš Berdych pod-lehl na Australian Open No-vaku Djokovičovi a do semi-finále úvodního grandsla-mového turnaje roku nepo-stoupil. Srbský hráč se o po-stup do finále utká s obháj-cem titulu Rogerem Federe-rem, jenž rovněž ve třechsetech vyřadil svého kraja-na Stanislase Wawrinku.

Přes porážku opouštělBerdych Melbourne Parkspokojený. Poprvé v kariéřesi zahrál čtvrtfinále úvodní-ho grandslamu sezony.

„Tohle jsem si před turna-jem přál, minimálně se do-stat do čtvrtfinále. Mám zasebou velice solidní začáteksezony,“ řekl Berdych na tis-kové konferenci. „Hráljsem s třetím hráčem světa,který se neporáží každýden. Snažil jsem se, ale byllepší. I přesto si myslím, žeto bude další dobrá sezo-na,“ podíval se do budouc-nosti Berdych. SIM a ČTK

Sety: 1:6, 6:7, 1:6Esa: 5:10Dvojchyby: 5:1

9.zápas NBA za sebou vyhrá-li basketbalisté NewOrleans Hornets. Vítězství91:89 nad Oklahomou jimzařídil střelou v poslednísekundě David West. Hos-té vedli v průběhu zápasuaž o 15 bodů, v závěruvšak měli velmi vychýle-nou mušku.

0� AP – SHUJI KAJIYAMA A JOHN DONEGAN

Mistr světa v cyklokrosuZdeněk Štybar míří z týmuTelenet-Fidea do silniční stá-je Quick Step, kterou přednovou sezonou koupil českýmiliardář Zdeněk Bakala.

Český jezdec už v pondělípodepsal tříletou smlouvua k novému zaměstnavatelise připojí v březnu po skon-čení krosové sezony. Podle

oficiálního webu stáje sipremiéru v novém působiš-ti odbude v květnu buď v zá-vodě Kolem Kalifornie,nebo Kolem Belgie.

„Je to splnění snu a důle-žitý krok, který mi otevřenové dveře v profesionálníkariéře,“ uvedl Štybar nastránkách Quick Stepu.„V cyklokrosu jsem toho vy-

hrál hrozně moc, protojsem tohle chtěl zkusit. Jemi pětadvacet a to je správ-ný čas, abych zjistil, co do-kážu na silnici,“ dodal.

Se stájí Fidea se Štybarrozloučí v neděli na MS v ně-meckém St. Wendelu.„Chci vyhrát. Pro sebe i protým, na který nikdy nezapo-menu,“ řekl. ČTK

TomášBerdych

Zprávav číslech

Krátce z fotbalu

Liberec vyřadil Keriče z kádru

Nedali ani jednu penaltuFotbalisté Japonska si na mistrovství Asie v Kataruzahrají o rekordní čtvrtý titul. Do fi nále postoupili po výhře na penalty nad velkým rivalem Koreou a jejich soupeřem bude Austrálie. V normální hrací době skončil zápas 1:1, po prodloužení pak 2:2. V penaltovém rozstře-lu však Korejci ani jednou nepřekonali gólmana Kawašimu.

Liberecký fotbalový klub vyřadil útočníka AndrejeKeriče z ligového kádru a chorvatský hráč se začne připravovat s třetiligo-vým B-týmem. Kerič totiž odmítl prodloužit končící smlouvu a dohodl se na přestupu do pražské Sparty. S ní už v předstihu podepsal od 1. července tříletou smlouvu.

3

Pro Berdychovy fanoušky už australská mise skončila. Kvůli kotníku to však nebylo.

Berdychovu jízdustopnul až Djokovič

Český daviscupový reprezentant se do semifinále Australian Opennedostal Přesto je se svými výkony spokojený a čeká dobrou sezonu

sport

Štybar vyjede na silnici

NovakDjokovič

Page 6: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

06 svět www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

15děti

„Jeden ze svědků, který bylkousek od centra výbuchu,řekl, že viděl, jak explodova-lo zavazadlo ženy, kterábyla oblečena v černém,“uvedl nejmenovaný bezpeč-nostní zdroj podle agenturyInterfax. Atentátnice prýměla zahalenu i hlavu. Neby-la ale sama, doprovázel jimuž. Oba při útoku zemřeli.

„Výbuch nastal, když po-dezřelá otevřela svoje zava-zadlo. Doprovázel ji muž,kterému exploze utrhla hla-vu,“ upřesnil zdroj agenturyRIA Novosti dohady, jež seobjevily v souvislosti s inci-

dentem na vytíženém mos-kevském letišti.

Podle prvních neoficiál-ních policejních závěrůsměřují stopy do oblasti se-verního Kavkazu. Dvojiceteroristů odtud údajně po-

cházela. I provedení útokutomu nasvědčuje. Vyšetřo-vatelé dál pátrají i po trojicipodezřelých mužů z oblastiseverního Kavkazu.

Ruské úřady připustily, žebezpečnostní opatření na le-tišti nebyla dostatečná a dopříletové haly byl volný pří-stup. Situaci na domodědov-ském letišti ostře zkritizovali prezident Dmitrij Medve-děv. Rusové se ale zlobí. Mé-dia prozradila, že vedení le-tiště mělo určité indicie, žese v Domodědovu něco chys-tá, a to už minulý nebo před-minulý týden. iDNES.cz

Odzbrojení ruskásněmovna potvrdila

Dolní komora ruského parla-mentu, Státní duma, včera ra-tifikovala novou rusko-ame-rickou odzbrojovací smlouvuSTART. Dokument počítás tím, že v příštích sedmi le-tech se strategické jadernéarzenály obou velmocí snížípřibližně o třetinu.

Nalezený dinosaurusměl jen jediný prst

Paleontologové objeviliv Číně nový druh dinosaura,jenž měl na každé ze svýchkrátkých předních nohou jenjediný prst. Ojedinělý ještěrdostal jméno Linhenykus mo-nodactylus. Dinosaurus veli-kosti většího papouška vážilněco přes půl kilogramu amohl dorůstat výšky asi 70centimetrů, ukazuje studiev časopise Proceedings of Na-tional Academy of Science.

Mobil míří do kosmu

Britští vědci vypustí na oběž-nou dráhu mobilní telefon,aby zjistili, zda může fungo-vat ve vesmíru a řídit malýsatelit. Během mise koncemletošního roku by měl mobiltaké pořizovat snímky Země.Vědci zatím oznámili, že mo-bil bude mít operační systémAndroid od společnosti Goo-gle. Pro konkrétní telefon seještě nerozhodli, ale má jíto typ, který se dá běžně kou-pit a nebude dražší než 300liber (8430 korun). ČTK

Armaniměl show

Jsou to atentátnice, ježpocházejí ze severníhoKavkazu a bývá jimkolem 20 až 30 let.Všechny jsou vdovyči příbuzné čečenskýchbojovníků, kteří zemřeliv bojích s ruskými vojáky.

K zodpovědnosti zaatentát na moskevskémletišti Domodědovo sezatím nikdo nepřihlásil.Málokdo z Rusů alepochybuje o tom, že zaútokem stojí militantníislamisté z Kavkazu.Stejná skupina stálaza loňským atentátemv moskevském metrua rok předtím za útokemna Něvský expres.Muslimský regionusiluje o nezávislost jižod počátku 19. století.

1 Návrhář Giorgio Armani ukázal v pondělí večerv Paříži svou kolekci na jaro a léto.

2 Inspirací pro něj bylo, jak si lidé v 60. letechpředstavovali dobývání vesmíru.

3 Do Paříže přijely také hollywoodské herečky Jo-die Fosterová (vpravo) a Olivia Wildová.

4 Evropu zastupovala stále krásná Sophia Loreno-vá a režisér Pedro Almodóvar.

Experiment, který by mohlbýt jednoduchým řešenímproblémů spojených s cho-vem vepřů v podobě exkre-mentů, zápachu a značnéspotřeby vody, testujeTchaj-wan. Místní farmy sebudou snažit naučit své vep-ře chodit na záchod.

První výsledky jsou po-vzbudivé, a tak tchajwan-ská vláda pobízí farmy, aby

se k výchově prasátek připo-jily. Jako pobídku jim nabízípeníze, ale zdůrazňuje i vý-hody v podobě méně vodna-tého hnoje, který lze prodatza vyšší cenu jako hnojivo.

Prasečí záchod tvoří sou-stava železných tyčí nainsta-lovaných asi 20 centimetrůnad podlahou v koutě chlé-va. Prasata si stoupnou natyče a vykonají potřebu, při-

čemž se jejich exkrementyshromažďují na jediném,snadno vyčistitelném místě.

Jak prasata chození na zá-chod naučit? Dát na zvole-né místo trochu trusu – pra-sata pak půjdou za zápa-chem. Vyčistit zbytek chlé-va, aby vepříky nic nemát-lo, a pak už je nechat, ať ses novým uspořádáním věcídůkladně seznámí. ČTK

AP – MISHA JAPARIDZE

Unikátní experiment:učí prasata na záchod3

1 2

4

Černé vdovy

Lidé se modlí za oběti.

Zprávystručně

Bombu na letiště přineslažena. Kavkaz v podezření

Nálož s kovovými hřebíky v pondělí na letišti Domodědovo zabila 35 lidí a dalších 170zranila Odpálila ji sebevražedná atentátnice z Kavkazu To jsou první závěry policie

Trvalý konflikt

AP – FRANCOIS MORIGETTY – TONY BARSON

První hračky pořizujeme dě-tem většinou ještě před na-rozením nebo v prvních týd-nech života. A jak by mělyvypadat? „Poloha miminka,které většinou leží na zá-dech, i jeho přirozená krát-kozrakost, se kterou serodí, způsobují, že tohomoc nevidí. Vyjma momen-tů, kdy je zvednuté nebokdy má něco před očima vevzdálenosti do dvaceti centi-metrů. Ideální v tomtověku jsou tedy závěsné hraz-dičky nad postýlkou nebomalé hračky zavěšené třebana kočárku,“ radí dětskýpsycholog Radim Opatrný.Ty by měly být z měkkéhomateriálu, vyhněte se ale ra-ději plyšovým hračkám, donichž se s chutí schovávajíroztoči i prach.

„I barva je kvůli krátko-zrakosti důležitá. Decentníodstíny by si měly mamin-ky nechat na později, mi-minko by totiž vidělo jennevýraznou šmouhu,“ tvrdíOpatrný. Naopak stimulují-cí jsou barvy jako zelená,modrá, červená a žlutá.

Pravý čas na hraní přichá-zí kolem 8. až 10. týdnevěku dítěte. V té době větši-nou začíná otevírat pěstič-ky, rychleji zaostřuje a vydr-ží déle pozorovat okolí. Jepotřeba mu honem dátněco do ručičky. Nejlepšíjsou chrastítka, která dítětipomáhají cvičit zrak i moto-riku rukou.

„První rok je ve znamení

jednoduchých, ale pro roz-voj dovedností velmi důleži-tých hraček. Nejde o to, ko-lik bude dítě hraček mít, na-opak všeho moc škodí. Dítězahlcené spoustou hračekztrácí podněty, aby se zaba-vilo samo, nechce si hledatnic nového, a ztrácí tak pří-ležitost objevovat svět,“ vy-světluje dětský psycholog.Spíš bychom mu měli podleOpatrného věnovat tři čtyřikvalitní hračky.

Takové ale nejsou v dneš-ní době levnou záležitostí.Pokud si rodiče nemohouvšechny ty mluvící a zpívají-cí hračky dovolit, nevadí.S trochou úsilí lze naléztpodnětné věci klidně idoma. „Jak se vaše ratolestsama posadí nebo naučílézt, uvidíte, jaké hračky sinakonec najde. Vařečka, hr-nec, rolička toaletního papí-ru nakonec vydají za vícnež židlička, co chodí a ješ-tě třeba zpívá,“ vysvětlujeOpatrný.

Výběru hraček je třebavěnovat velkoupozornost.

Vždy si pečlivězkontrolujte test ozdravotní nezávadnosti.Pokud je hračkazahraniční provenience,musí být opatřenanávodem i testems českým překladem.Prodejce je ze zákonapovinen vám všechnyinformace v češtiněpředložit. Pokud takneučiní, raději jděte dojiného obchodu.

Kolem druhého ažtřetího roku začíná proděti i jejich rodiče topravé hrací eldorádo.

Na řadu přicházejíhračky v pravém slovasmyslu, protože dětiobjevily, že hrát si jezábava i učení v jednom.Začínají se odlišovathračky pro chlapečkya holčičky.Společnýmjmenovatelem mladšího

předškolního věku jetvoření. Proto tak rádymalují, modelují a stavízámky nebo bábovičkyz písku.Zdokonalují tak totižsvé dovednosti i rozvíjejífantazii.Hračky v této době byměly být pastelky,stavebnice, plastelínaa hlavně knížky.Rodiče by ale nemělizapomínat na to, žedítěti nestačí dát papíra voskovky, je třeba semu také věnovat.Malujte si s ním,povídejte a čtětepohádky.Tak se totiž utvářínejen krásnývztahmezirodičema dítětem,ale i jehopřípadnýtalenta nadání.ZUZANA

[email protected]

Jakou

hračkuvybrat dětem?

Dnešní děti jsou již od nejútlejšího dětství doslova zavaleny hračkamiMůže za to velmi rozvinutý hračkářský průmysl i fakt, že koupit dítěti

„nějakou drobnost“ je snazší než sáhodlouze vymýšlet, jak ho zabavitPROFIMEDIA.CZ

Několik rad 2. až 3. rok

Page 7: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

14 job www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

07finance

„Tato sezona je prozatímdobrá,“ zaznívá z mnohačeských lyžařských areálů.Sněhu je i přes oblevu v prv-ní půli ledna dostatek. Větši-na středisek navíc můžesjezdovky zasněžovat.

„Letošní zima je bohatána sníh, takže i návštěvnostje dobrá. Platí zde úměra.Když je průměrná zima, jei průměrná návštěvnost,“řekl deníku Metro Vlasti-slav Fejkl ze Sportovního

areálu Harrachov. Podobněhodnotí letošní rok i dalšícentra.

„Zatím je to dobré. Početlyžařů ale záleží na tom,jaké je počasí,“ doplnil ředi-tel Skiareálu ŠpindlerůvMlýn Jiří Beran. Pokud jeslunečný víkend, navštívípodle Berana jejich areálpět až šest tisíc lidí za ví-kend. Ve dnech, kdy prší, tobývá třeba jen tisícovka ly-žařů.

Podobně jsou na tomtaké v Harrachově. Obě stře-diska mají také společnouklientelu. „Minimálně polo-

vinu tvoří Češi, zbytek jsouPoláci, Němci, Nizozemci aDáni,“ uvádí Fejkl.

Na Němcích a Nizozem-cích se podle něj nejvíceprojevila ekonomická kri-ze. „Propad pocítili hlavněubytovatelé, kterým to alečástečně kompenzují Češi,kterých přibylo,“ dodal.

Lepší sezonu než v před-chozích letech prozatímmají na Špičáku. „Prosinecbyl jedním z nejlepších za

posledních pět let,“ pochva-luje si Vladimír Kasík ze Skiareálu Špičák.

I zde se stejně jako všudejinde připravují na druhý vr-chol sezony, kterým budoujarní prázdniny. Provozova-telé středisek doufají v dob-ré počasí. „Když bude pěkně,tak budou pro nás i prázdni-ny dobré,“ říká Fejkl.

Kurz korunyDolar 17,81Euro 24,23Libra 28,10

Pohonné hmotyNatural 33,33Nafta 32,70

Burzy a akciePraha 1,39 %

ROMANABARBOŘÍKOVÁ[email protected]

inzerce

Ve 122. patře mrakodrapuBurdž Chalífa v Dubaji, kte-rý s výškou 828 metrů držísvětový primát, zahájil pro-voz restaurant. A i on je sesvými 422 metry nad zemínyní nejvýše položeným nasvětě. Restaurant At.mos-phere má být zároveň i jed-ním z nejluxusnějších nasvětě. Může přivítat až 210zákazníků, jimž nabízí me-zinárodní kuchyni, ale takébiomenu. ČTK

AT.MOSPHERE

Přiživují se na11. září 2001

Kurzy

„Kvůli krizi ubylodost Němcůa Nizozemců.Nejvíce to pocítilyhotely a penziony.“VLASTISLAV FEJKL,SPORTOVNÍ AREÁL HARRACHOV

Mrakodrap byl slavnostně otevřen loni v lednu.

Dva kongresmané vyzvaliúřady k tvrdému zákrokuproti firmě, která prodávápamětní mince k 11. září.Podle nich tím „profitujez národní tragédie“. Firmatvrdí, že mince obsahují stří-bro nalezené v troskách Svě-tového obchodního středis-ka. K 10. výročí útoků naUSA mají být vydány oficiál-ní pamětní medaile, jejichžkoupí lidé podpoří Národnípamátník a muzeum. ČTK

Čechů na horách přibyloLetošní zima se zatím vyvíjí pro provozovatele vleků dobře Přesto doufají v lepší

počasí To totiž do areálů přivede ještě víc lyžařů Sjezdovky většinou zaplňují Češi

Mají nejvyšší restauraci

Nezaměstnanost v Česku sei v letošním roce zvětšuje,podíl lidí bez práce k 16. led-nu stoupl na 9,8 procentaproti 9,6 procenta na konciloňska. „Počet nezaměstna-ných se zvýšil na téměř 572tisíc, mírně přibylo volnýchpracovních míst,“ řekl prv-ní náměstek ministra prácea sociálních věcí VladimírŠiška.

Za růstem je podle nějkromě tradičního sezonní-

ho úbytku pracovníků v ně-kterých oborech nově takémenší zájem podniků o za-

městnance v „pokrizovémobdobí“. Počet lidí bez prá-ce stoupl od konce loňské-ho roku do 16. ledna zhru-ba o 10 a půl tisíce. Pracov-ních míst mírně přibylo na31 600 z 30 803 na konciloňska. Podle Šišky je za ná-růstem nezaměstnanostiněkolik faktorů, stálým vli-vem je sezonnost ve staveb-nictví a dalších oborech.„To, co je novum, je pokri-zové období,“ řekl Šiška.Podniky podle něj restruk-turalizovaly výrobu a nepo-třebují tolik zaměstnanců.

Další příčinou zvýšení po-čtu lidí bez práce je novelazákona o zaměstnanosti,která změnila některé pod-mínky vyplácení podporv nezaměstnanosti.

Větší část nezaměstna-ných v polovině ledna tvoři-li muži. Úřady práce jich re-gistrovaly 304 400. Žen bylov evidenci 267 600. ČTK

Absolventů škol bylomezi nezaměstnanýmievidováno 34 tisíc.Na celkovénezaměstnanosti setato skupina podílí asišesti procenty.

Mezi kontrolními fyziky sev Dukovanech objevily dvěmladé ženy. „V těchtodnech si odbývají svůj křestna zavážecím stroji reakto-ru, kde se použité jadernépalivo ukládá do kontejne-rů,“ řekl mluvčí elektrárnyPetr Spilka.

Na konci minulého rokubylo mezi 714 pracovníkyelektrárny jen 31 žen. V areá-lu, kde pracuje ještě dalších420 zaměstnanců skupinyČEZ, je evidováno 71 pracov-nic. Uplatní se v kanceláříchi kupříkladu v informačnímcentru elektrárny. Nena-jdou se však na místech ope-rátorů, kteří řídí chod reak-toru.

„V České republice jsemna pozici operátora sekun-dárního okruhu věděl jen ojediné ženě, a to v jadernéelektrárně Temelín. Už ale

tuto pozici opustila,“ podo-tkl Spilka. Ze samých mužůbyl dosud v Dukovanech slo-žen také tým kontrolních fy-ziků.

Pozice kontrolního fyzikapatří k nejpřísněji sledova-ným. Uchazeč musí proká-zat odbornou i psychickouzdatnost. Tito odborníci sepo získání určité praxe podí-lejí například také na tes-tech spouštění atomovéhobloku po ukončení odstáv-ky. První z dukovanskýchkontrolních fyziček Julie

Krsková uvedla, že se natoto místo přihlásila proto,že takovou práci považujeza zajímavou. Její kolegyněMonika Mervartová vysvětli-la svůj vstup do mužskéhotýmu tím, že se chtěla uplat-nit v oboru, který vystudova-la a který má ráda. „Roli sa-

mozřejmě hraje také práceve stabilní firmě, a tudíž jis-tota dlouhodobého zaměst-nání,“ dodala. V elektrárněpracuje i její manžel. Podlemluvčího Spilky nejsou žád-né pozice v tomto provozuženám zapovězeny, přesto oně zatím moc nestály. ČTK

ČTK – LUBOŠ PAVLÍČEK

www.metro.cz

protože Kauflandje firmas budoucností!

inzerce

„Dvě ženy si odbý-vají křest na zavá-žecím stroji reakto-ru, kde se použitépalivo ukládá dokontejnerů.“PETR SPILKA, MLUVČÍ ELEKTRÁRNY

Absolventi

Julie Krsková na kontrolním pracovišti v Dukovanech

Bezpečnostní agentura přijme pracovníky na poziceSTRÁŽNÝ(Á) V UNIFORMĚ

ZKUŠENÝ DETEKTIV (OBSLUHA CCTV)STRÁŽNÝ DO VRÁTNICE – pouze invalidní (ČID, PID)

Požadujeme: zkušenosti v oboru, seriózní vystupování, příjemný vzhled, zodpovědnost, trestní bezúhonnost, dobrý zdravotní stav.

Nabízíme: odpovídající platové zařazení, možnost profesního růstu, práci ve stabilním kolektivu.

Nutné doložit: výpis z RT, OP, kartičku zdrav. pojišťovny, průkazovou fotografii.

Náborové dny úterky a čtvrtky (9.00 – 13.00 hod.)na adrese: Jankovcova 1569/2c, Praha 7 – Holešovice.

Pozice jaderných inženýrůzačaly dobývat také ženy

Místa kontrolních fyziků nejsouvýlučně mužskou záležitostí

plus

Nezaměstnanostroste i v novém roce

Page 8: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

08 téma www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

13servis

Při měření nadváhy čiobezity není důležitý jenBMI (Body Mass Index),neboli poměrvýška/váha, ale i obvodpasu.Jak roste břicho, rostei riziko nemocí srdcea cév nebo rakoviny.Velmi rizikové míry jsoupřes 88 centimetrů u žena přes 102 centimetrůu mužů.

Tvoří se vám kolem pasu ne-příjemné pneumatiky a iobyčejná chůze do schodůvám dává zabrat? Pak vězte,že nejste sami. Přebytečnákila trápí více než polovinudospělých Čechů.

„S nadváhou se potýká 34procent a s obezitou 21 pro-cent české populace,“ řeklvčera Jan Lajka z agenturySTEM/MARK, která loni pro-vedla průzkum pro Všeobec-nou zdravotní pojišťovnu.Agentura vyzpovídala, zváži-la a změřila celkem 2065 lidíz celé země, aby zjistila, jakje to v Česku s obezitou.

„Za poslední dva roky se

nárůst obezity zastavil,“ řeklLajka. Vyhráno ale Češi zda-leka nemají. A to i přes to, ževe srovnání s některýmiostatními státy světa se v po-čtu lidí s nadváhou a obezi-tou drží na 13. příčce, zatím-co například Slováci obsadilipříčku druhou.

Kila totiž rapidně přibýva-jí se stoupajícím věkem. „Odtřicátého roku prakticky jentloustneme,“ upozornil Laj-ka. Nejvíce obézních, a to 34

procent, se vyskytuje mezidospělými ve věku 60 až 80let. Naopak nejméně trápíobezita mladé lidi mezi 18. a19. rokem. Výrazné jsoutaké rozdíly mezi životem veměstě a na vesnici. Zatímcona vesnicích žije až 26 pro-cent lidí s přebytečnýmikily, ve městech je jich mno-hem méně.

„Souvisí to s tím, že na ves-nicích žijí převážně staršílidi a ve velkoměstech je zase

vysoká koncentrace vysoko-školáků,“ vysvětlil včera lé-kař Martin Matoulek z III. in-terní kliniky Všeobecné fa-kultní nemocnice v Praze. Vevelkých městech také žijenejvíce lidí s podváhou, a toaž šest procent mezi mladý-mi ve věku 18 až 19 let. Nad-váha a obezita však nezávisíjen na věku.

Jak průzkum ukázal, důle-žitý je především zdravý ži-votní styl. „Pohyb a pravidel-

ná strava jsou dva nejdůleži-tější faktory v boji s nadvá-hou,“ řekl Matoulek.

„Výsledky průzkumu uká-zaly, že čím vyšší Body MassIndex, tím méně hodin týd-ně stráví člověk pohybovouaktivitou. U obézních je vý-znamně větší podíl těch, kte-ří nevykonávají pohybovouaktivitu žádnou, a to platí do-konce i pro chůzi,“ upozor-nil Matoulek.

Na životní styl má však vel-ký vliv i rodina. Průzkumukázal, že pokud jsou oba ro-diče obézní, je vysoká prav-děpodobnost, že potíže s nad-váhou, případně s obezitoubudou mít i jejich potomci.„Na děti se nejen přenášejístravovací a pohybové zvyk-losti rodiny, ale navíc dědítyto zvyklosti i další genera-ce. Děti trpící nadváhou ses ní ve významně větší mířepotýkají i v dospělém věku,“uvedl dětský lékař a obezito-log Zlatko Marinov z Dětsképolikliniky ve Fakultní ne-mocnici v Motole.

„Kromě cukrovkya vysokého krevní-ho tlaku jsous obezitou spojenai nádorováa kardiovaskulárníonemocnění.“ŠTĚPÁN SVAČINA, OBEZITOLOG

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

PROFIMEDIA.CZ

80%

018–19 20–29 30–39 40–49 50–59 60–69 70–79 80 a více

Kolik z nás je silných (podle věku)

14 % 19 %35 % 37 % 42 % 41 % 36 % 38 %

11 %

13 % 20 %29 % 33 % 35 % 27 %

3 %

nadváha obezita

Fakta o obezitě

6 % mladých lidí ve věku 18–19 let má podváhu13 % kuřáků se bojí přestat kouřit, aby nepřibrali26 % lidí žijících v sídlech do 1000 obyvatel trpí obezitou28 % lidí trpících obezitou jí nepravidelně29 % lidí uvedlo jako nej- častěji provozovaný sport cyklistiku30 % lidí trpících obezitou nedodržuje pravidel- ný pitný režim34 % lidí trpících obezitou se snažilo již více než 5x zhubnout39 % žen má silně rizikový obvod pasu40 % mužů má nadváhu42 % obézních lidí trpí častými depresemi45 % lidí, kteří měli v dětství nadváhu, trpí v dospělosti obezitou45 % obézních lidí má potíže s vysokým krevním tlakem45 % lidí trpících obezitou má oba rodiče obézní54 % obézních lidí obvykle nevykonává žádnou intenzivnější pohy- bovou aktivitu58 % lidí trpících obezitou považuje svou kva- litu života za nízkou nebo velmi nízkou77 % mužů s nadváhou nepovažuje svá nadbytečná kila za problém

ZDROJ DAT PRO VŠECHNY GRAFY: STEM/MARK

60%

2000

nadváha obezita

2005 2008 2010

14 %17 % 22 % 21 %

34 % 34 %35 %31 %

0

Jak jsme tloustli

Stravovací návyky jsou klíčovým problémem.

Změřte si pas

Na venkově jsou tlustšíNový průzkum ukázal, že více než polovina z nás má kila navíc Obézní je každý

pátý dospělý Vliv na to má rodina i životní styl Důležitý je hlavně pohyb

�������

A Studio RubínAdresa: Malostranskénáměstí 919.30 Talk show Špinavéprádlo

Činoherní klubAdresa: Ve Smečkách 594/2619.30 Ujetá ruka veSpokane

Dejvické divadloAdresa: Zelená 1084/15a19.30 Teremin

Divadlo ArchaAdresa: Na Poříčí 1047/2610.00 Emigrantes

Divadlo BezzábradlíAdresa: Jungmannova 36/3119.00 Hrdý Budžes

Divadlo KampaAdresa: Nosticova 634/2a19.00 Duše „K“?

Divadlo KomedieAdresa: Jungmannova 15/120.00 Černé panny

Divadlo naVinohradech

Adresa: nám. Míru 1450/719.00 Jistě, pane ministře

Divadlo Spejblaa HurvínkaAdresa: Dejvická 919/3810.00 Hurvínkova cesta doTramtárie

Divadlo v CeletnéAdresa: Celetná 595/1719.30 Labyrint světa a rájsrdce

Divadlo v DlouhéAdresa: Dlouhá 727/3919.00 Lhář

Divadlov ŘeznickéAdresa: Řeznická 662/1719.30 Špatná ženská

Stavovské divadloAdresa: Ovocný trh 540/119.00 Don Juan

Studio YpsilonAdresa: Spálená 75/1619.30 Faust a Markétka

Švandovo divadloAdresa: Štefánikova 6/5719.00 Zpověď masochisty

UngeltAdresa: Malá Štupartská 119.00 Hra o manželství

KINA

AeroAdresa: Biskupcova 1733/3110.00 Občanský průkaz,18.00 Další rok, 20.30Děcka jsou v pohodě

AtlasAdresa: Sokolovská 371/120.30 Dívka, která kopla dovosího hnízda, 17.30, 20.00Nevinnost, 18.00Kawasakiho růže

Bio OkoAdresa: Františka Křížka 1518.00 Děcka jsou v pohodě,20.30 Projekt 100 – Dalšírok

Cross ClubAdresa: Plynární 1096/2318.00, 20.00, 22.00Studentské projekce FAMU

EvaldAdresa: Národní 60/2817.00, 19.00, 21.00Nevinnost

Kino LucernarAdresa: Vodičkova 704/3616.30, 20.45 Nevinnost,18.30 Eiga-sai – festivaljaponského filmu – Sakurav rozpuku

MatAdresa: Karlovo nám. 285/1920.30 Dobré srdce, 18.00Habermannův mlýn

PonrepoAdresa: Bartolomějská 291/1117.30 Jojo, 20.00Nesmrtelný příběh

SvětozorAdresa: Vodičkova 791/4113.00 Mafiánské filmy –Neúplatní, 18.00 Další rok,14.00 Děcka jsou v pohodě,15.15 Občanský průkaz,16.15 Přežít svůj život,20.45 Habermannův mlýn,18.30 Imaginární lásky,20.30 Mafiánské filmy –Kmotr

�����

BalbínovapoetickáhospůdkaAdresa: Balbínova 323/620.00 Bubákův StrašidelnýElektrikband

Cross ClubAdresa: Plynární 1096/2320.00 Friend Session

Divadlo HorníPočernice

Adresa: Votuzská 379/1119.30 Jaroslav Hutka

Hudební klubPalmovkaAdresa: Pod Hájkem 2204/120.00 Štěpán Kojan

Lucerna Music BarAdresa: Vodičkova 704/3620.00 Kings Of Praguevol. II

MalostranskábesedaAdresa: Malostranské nám. 2120.30 Potlach – Pacifik

Obecní důmAdresa: nám. Republiky 519.30 Mahlerová, Mahler,Rachmaninov

Palác AkropolisAdresa: Kubelíkova 1548/2722.30 DJ Bazooka Joe, 22.30DJs Telka & Mad4ce, 19.30EuroConnections –Chapelier Fou (Fr.) +Mythematica

PopoCafePetlMusic ClubAdresa: Újezd 409/1920.30 Žaves

RedutaAdresa: Národní 116/2021.00 Ondřej Kabrna Trio

Finance - nabídka

Rychlé půjčky! I na směnku!•Nevoláte na 900.. Od příméhoposkytovatele! Varianta pro každé-ho! T. 731129560, 607771744,www.smenkovepujcky.cz

Moderní půjčky. Bez doložení•dokladu příjmu. Nízký úrok. Pří-ležitost pro každého i problémovéklienty a OSVČ. Registr nerozhodu-je. Tel. 723 123 900

Rychlé půjčky pro každého!!!•40tis. - 2mil.! Registry nezkoumá-me! Snadné vyřízení! I bez proka-zování příjmů! Tel.: 720 669 440,722 005 195

Hobby - poptávkaKoupím německé vojenské věci•

z 2. sv. války: maskáče, přilby,dýky, vysílačky, pilotní kukly, kom-binézy, přístroje z letadel, atd.tel.: 602 385 958

Sběratel koupí staré perské•koberce, obrazy a starožitný náby-tek. Tel.: 602 218 721

Byty - poptávkaFIRMA SONY koupí ihned 3 byty•

v Praze, garsonka až 3+1. Platímehotově. Tel.: 602 21 96 21

Koupím byt v Praze za rozumnou•cenu, výhodou je OV, balkon, blízkoMHD. RK nevolat! Tel: 773453825,nebo [email protected]

Koupím byt nebo dům v Praze•i s dluhem, před rek., půjčím naprivatizaci, zajistím náhradní ubyt.nebo nechám v bytě dožít. RK ne!Tel.: 773615192

OKAMŽITÁ HOTOVOST za Váš•byt v Praze a okolí. Bez provizea RK. Právní servis ZDARMA. Rych-lé a seriózní jednání, prosím, volej-te nebo SMS na 777805053

PENÍZE IHNED za družstevní byt•nebo byt v osobním vlastn. v Prazedo 10 mil. Kč. Právní servis ZDAR-MA a to i v případě exekuce. Děku-ji. Tel: 777212134

Koupím byt nebo dům v Praze•a okolí, nabízím hotovost, rych-lé a čestné jednání, případnínájemníci, či horší stav nevadí. T:605212222

ZÁLOHA IHNED! Koupím byt•v Praze v jakémkoliv stavu, neboRD v Praze a okolí do 8 mil. Právníservis nebo exekuce zařídím. RKnevolat. T: 775 432 964

Koupím byt kdekoliv v Praze,•dám okamžitou zálohu, platbahotově, právní záležitosti vyřídím.Stav nerozhoduje. RK nevolat. tel.234095720, 720539665

Koupím 1 malý a 1 větší byt•(i nezávisle na sobě) v Prazev blízk. MHD - pro sebe a své rodi-če (možno každý v jiné lokalitě). RKnevolat. t:724303888

Hledám OBECNÍ BYT v Praze•i s dluhem nebo ve špatném sta-vu. Tel.: 721 302 217

Pronájmy - poptávkaHLEDÁM PRO ZAMĚSTNAN-•

CE byty k pronájmu v Praze, práv-ní servis zajištěn. Děkuji. Tel.:274 78 44 28

Hledám pronájem menšího bytu•pro 2 osoby, nekuřáci bez zvířat,gars.-2+1 do 11.000 Kč včetněvšech poplatků. Děkuji za nabídky.T.605845088, 220806245

Hledám pronájem bytu v Praze•s dobrou dostupností MHD, pre-feruji balkon, není podmínkou.Nechci RK! T.č.: 773457486, sta-čí zaslat sms.

Nemovitosti - poptávka

Ihned vykoupíme Váš byt, rodin-•ný dům, činž. dům, pozemek. Hoto-vost do 3 dnů. Vyřešíme cokoli –privatizaci, právní vadu, dluhy,exekuce. T: 777603019

Seznámení

Hledáte lásku a partnerský vztah?•Seznamte se osobně a nezávazněaž s 15 protějšky v jeden večer.WWW.DVADOPARU.CZ

Vybav. domácnosti popt.

Solidní ceny za Váš STAROŽIT-•NÝ NÁBYTEK, SKLO, PORCELÁN,OBRAZY nabízí velká pražská pro-vozovna. Oceníme i dle fotografií.tel.: 603478873

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servisDokončení ze strany 12

�������� ������ �� ��� ��� �������� � � ���� � ���� �������

������� � �������� ���� � �!����� �� ���"�

��# ���� ����� � �������$ �������%��� �������� �����$

���� ���� � ��� �� ���� �����

&���' ()* +,- (./01�� �' ��������*.2��� ����

Byty - nabídka

Page 9: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

09kultura

Avatar 2 dorazí zatři roky. Na Vánoce

Režisér James Cameronprý již pracuje na psaní scé-náře k dalším dvěma po-kračováním sci-fi Avatar.Podle časopisu Entertain-ment Weekly se prý chystáuvést druhý díl na Vánoce2014, třetí díl pak ještěo rok později, ale oba fil-my přitom hodlá natočitsoučasně. AM

Nikolaev chystáfilm o Mrázkovi

Režisér Petr Nikolaev při-pravuje snímek o zavraždě-ném kontroverzním podni-kateli Františku Mrázkovi,natáčení by mělo začít napodzim. Rozpočet filmu seodhaduje na 33 milionů ko-run, zatím se podařilo se-hnat asi polovinu. Kandi-dátem na hlavní roli je he-rec Ondřej Vetchý.

Young Godspřidávají koncert

Švýcarská kapela TheYoung Gods, která patřík průkopníkům elektronic-ké hudby s industriálnímiprvky, přidá pro velkýzájem v Praze druhý kon-cert. V Paláci Akropolis vy-stoupí nejen 18. února,ale také o den později. Po-sluchačům nabídne sklad-by ze svého nového albaEverybody Knows. ČTK

Keanu Reeves se nechal sly-šet, že bratři Wachowští uva-žují o dalších dvou pokračo-váních sci-fi série Matrix,tentokrát však natočenýchve formátu 3D.

Herec se o tom podleAICN zmínil při návštěvěLondon School of Perfor-ming Arts. Wachowští prýpožádali o pomoc i guruaoživeného formátu JameseCamerona, který svým Ava-tarem rozpoutal módní 3Dvlnu, na které se ale dnes (ažna čestné výjimky) veze bez-myšlenkovitě spousta prů-měrných filmů.

A co zamýšlejí Wachowštív Matrixu 4 a 5 nabídnout?Budou se asi snažit napravitsi pošramocenou reputaci

z ne příliš vydařených pokra-čování 2 a 3. A jejich cíle ne-jsou rozhodně skromné,chtějí prý zásadně změnitžánr akčních filmů, jak se topovedlo prvnímu dílu, a sli-

bují velkou podívanou. Kdyse ale pokračování Matrixudočkáme, není zatím jasné.

ALEŠMEČÍŘ[email protected]

�GETTY

Krátce

Kloboučník s houslemiKdo dnes navštíví pražský Palác Akropolis, má zaji-štěn nezvyklý hudební zážitek. Vystoupí zde totiž francouzský mág Chapelier Fou, jenž brilantně kombinuje hru na housle s elektronickou hudbou. Nápad hodný Kloboučníka z Alenky v říši divů, tedy francouz-sky Chapelier Fou.

Nejvíc nominací na prestiž-ní filmové ocenění Oscar zís-kal britsko-australský sní-mek The King's Speech (Krá-lova řeč) režiséra Toma Hoo-pera. Snímek s Colinem Fir-them v roli koktavého brit-ského krále Jiřího VI. obdr-žel dvanáct nominací včet-

ně královské kategorie Nej-lepší film.

V závěsu za ním zůstalamerický westernový re-make Opravdová kuráž odrežisérské dvojice Ethan aJoel Coenovi (deset nomina-cí) a americký film The So-cial Network režiséra Davi-

da Finchera (osm nomina-cí). Nominace oznámila vče-ra Americká filmová akade-mie. Ceny se budou předá-vat 27. února. ČTK

inzerce

Zprávystručně

Herec Keanu Reeves alias Neo ze sci-fi série Matrix

kultura

PERFEKTNÍVÝLET

PERFEKTNÍPAST

V KINECH OD 27. LEDNA

�����������������

Matrix bude ve 3DNeo alias herec Keanu Reeves prozradil, že bratři

Wachowští plánují další dva díly sci-fi ságy Matrix

Oscarovým nominacímvládne film Králova řeč

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

�������� ����� �� ��� ������ �� ������� �� ��� ���� � ������������ ����� �����

�����

�� ��

����

���

�������� ������ �������� �����!" �# $�%���& %'�()*�����

Nad Libeňským nádražím 283, Praha 9 • Vysočany

TEL.: 266 311 671, 777 666 616

����2011

Nabízíme smysluplnou SERIÓZNÍ PRÁCIbez věkového omezení.

Možnost volby pracovní doby.Tel. 608 55 30 80 - kdykoliv

KURZY ITALŠTINYSPOLEČNOSTI PŘÁTEL ITÁLIE

pro začátečníky i pokročilés italskými i českými lektory15 dvouhodinových lekcí

jednou týdně pondělí až čtvrtekod 1600, 1630

1745, 18 00, 17 00

a 18 30

ZAHÁJENÍ od 25. 1. do 16. 2.v Malostranském gymnáziu

v Praze 1, Josefská 5ZÁPISY na dosud volná místa

denně mimo pátků 1630-1800

a na www.prateleitalie.eu Informace : 606 648 317a [email protected]

S T Ě H O V Á N ÍM.H.S. PRAHA

Martin Hudeček Stěhování 24h,. SO +NE + svátky bez příplatků, ČR , EUstěhování bytů, kanceláří, domů, trezorů, strojů, pián

a těžkých břemen do 300 tun, balení montáž a demontáž nábytkupojištění do 5 milionů Kč

[email protected] Telefon : 736 202 032w w w . s t e h o v a n i - m h s . c z

LEVNĚ

��������� �������� � ������ �����

���� ������ Ke Kablu 378 Praha 10 Hostivař

GSM : 603 297 547Email: [email protected]������ ������

���� ������ �������

Světově proslulí ještě nejsme,ale ladíme to.

Navrhneme, zprojektujemea zařídíme vše k Vaší

spokojenosti až po kolaudaci.

GSM : 724 582 119www.turic.cz

������� � � ��� � ��� �������� �������

� �������� ������

����� ������ ������� ������!"��

#� $%# &$& '&# $�% %(�

)))*+,�-./01-*23

• STĚHOVÁNÍ ••VYKLÍZENÍ•NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ •BOURÁNÍ •KDYKOLIV, KAMKOLIV I SO A NEFa NĚMEC 603 538 314, 603 583 806

AZYL

���

���

��

���

��

������ �� � ��

���� �� ����� ������ ��� ����

V Hotelu ��� �������

���� �����������

� ��!"#��$%

�����&�'

�() (�* ��#

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $���

AKCE!Moderní půjčka

30 000 - 1 000 000!Bez prokazování registrů,

rychlá realizace!732 235 721775 302 881

�������� �� ��� ��������� �� �����

��� ��� � �� ��� ���

���� ������������� ���

������ ������ �! �"���#

�������� ��� �� ���

����������� �������

� ! �""#"""$! �%! ��& &'�()*+ ) ,�%��-! ���).�# /� ,�0��(,12

� 3,� /14.�/4� ) ���+ �) �5

678 897 6:6

Page 10: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

10 servis www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

11servis

1 Pekariové jsousavci na dlouhýchnohách podobní:a) liškámb) prasatůmc) vydrám

2 HrdinaShakespearovyhry Macbeth bylskutečný král:a) irskýb) waleskýc) skotský

3 Do hlavních rolíkomedie Jak sekrotí krokodýlinepatří:a) V. Kotekb) J. Mádlc) M. Etzler

4 Velterová váhav boxu podlepravidel WBC jemaximálně:a) 66,7 kilab) 77,6 kilac) 83,4 kila

5 Nositel Nobelovyceny DerekWalcott je básník:a) jamajskýb) australskýc) karibský

Stydí se Barack Obama za šediny?, ptal se pondělníBlesk, kterým jsme stejně jako ostatními deníkylistovali v redakci Metra. Bulvár přinesl fotky Oba-my, který si barví vlasy. Pocházím ještě z genera-ce, kterou učili, že není důležité, jak člověk vypa-dá, ale co umí a jaký je. Takže i já jsem se podivil,

proč má muž, který to dotáhl na prezidenta USA a Nobelo-vu cenu, potřebu skrývat svůj věk. (Na zkrášlování sebesama jsme spíš zvyklí u trapného premiéra nejmenované ji-hoevropské země.) Jak je to s Obamou, jsem se dozvěděl ažvečer ve svém oblíbeném obchodě se sýry. U stolku sedělydvě mladé a hezky oblíknuté slečny. A jedna druhé říká: Jas-ně že se barví. Protože je starej a navíc státník. A bylo to.

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

12:00 Polední události12:30 Sama doma15:00 Planeta Yó16:30 AZ-kvíz17:00 Pod pokličkou17:30 Zprávy o půl šesté17:45 Nemocnice na kraji

města (15/20)Gravidita.Seriál ČR (1981)

18:45 Večerníček19:00 Události19:35 Branky, body,

vteřiny19:50 Předpověď počasí

20:00 Pošta pro tebeNečekaná setkání, usmíření po letech

20:55 Komici na jedničkuJaroslav Marvan. Zábavný pořad

21:55 Poslední mohykánKomedie ČR (1947)

23:35 Na stopěZločin se může dotknout každéhoz nás

00:00 Reportéři ČT

15:50 Osobnost na Dvojce16:00 Barvy života16:55 Romové v Evropě:

Sintové v Bestu17:25 Poklady světa17:40 Regensburg17:55 Sólo pro... Jarret –

Speciál18:25 Sabotáž18:55 Moje rodina II (1/13)19:30 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:40 Osobnost na Dvojce19:45 Pozvánka na Dvojku20:00 KULTURA S DVOJKOU

20:20 Hrdý BudžesZáznam divadelní adaptace (2003)

22:25 Divadlo žije!Seriál, ve kterém hrají všichni čeští herci

22:55 Terra musicaMagazín hudební tolerance z Moravy

23:25 Řím neznámý (2/2)Dokument It.

00:25 Lidé, místa, vzpomín-ky Dagmar Hochové

12:40 Walker,Texas Ranger (11)

13:40 Hvězdná brána: Atlantida V (12)

14:35 Kobra 11 XI (7)Krimiseriál N (2007)

15:35 Krok za krokem (7)Seriál USA (1991)

16:00 Beze stopy II (12)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Počasí17:30 Odložené

případy (16)18:30 Ulice (1918)19:30 Televizní noviny

20:00 ComebackKrev, pop a slzy. Seriál ČR

20:45 Dva a půlchlapa VII (4)Sedmá řada seriálu USA (2009)

21:10 Výměna manželekReality show

22:25 Sběratel kostíThriller USA (1999)

00:35 Policejníodznak III (4)

13:30 Ženatý se závazky (82)13:55 Show Jerryho

Seinfelda IIISitcom USA (1991)

14:45 Teleshopping15:10 Walker,

Texas Ranger II (25)16:10 Ulice (184)16:50 Show Jerryho

Seinfelda IIISitcom USA (1991)

17:45 Walker,Texas Ranger III (1)

18:40 Beze stopy VI19:30 Ženatý se závazky (83)

20:00 Zakázaná tajemstvíThrillerUSA/Kan. (2005)

21:45 BulšitKomedieUSA (2001)

23:25 Bujné fantazie (30)Seriál Fr. (2007)

23:55 Zorro: Meč a růže(119, 120)Telenovela Kolum./USA (2006)

01:20 Konec vysílání

12:50 M.A.S.H. (180)13:20 Policejní divize III (1)14:20 Will & Grace V (21)14:45 Přátelé IV (19)

Rychle, rychle. Sitcom USA (1994)

15:15 Médium V (5)16:10 Columbo17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima19:20 Krimi zprávy19:40 Krimi plus19:50 VIP zprávy

20:00 Hádej, kdo jsem!Zábavná show

21:05 TOP STAR magazín22:00 Castle na zabití II (9)

Miluj mě k smrti. Nová řada krimise-riálu USA (2009)

23:05 Nikdo není dokonalýVelký návrat Jiřího Krampola

00:05 Profesionálky (12)Krimiseriál USA

00:55 Volejte Věštce

11:00 AkceleraceKlipy pro dobrou náladu

12:00 Best of ... Miley Cyrus10 klipů úspěšné teenstar

13:00 JízdaNejvětší hity

14:00 DJ divákKlipy na přání

16:00 JízdaNejvětší hity

18:00 Inbox19:00 Jízda

Největší hity

20:00 Cz & SkČeské a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90’sNejvětší hity 90. let

22:00 Hitzone millenniumNejvětší hity nového milénia

23:00 Love zoneHodina plná lásky

00:00 AlternativeNadžánrová muzika

01:00 Dojezd

Pošta pro... Hrdý Budžes Comeback Zakázaná... Hádej, kdo... Cz & Sk

Své návrhy zasílejte prostřednic-tvím SMS ve tvaru METRO BUB

jméno město a váš text na číslo 9001106. Délka SMS je max. 160 znaků včetně povinného formátu. Cena jedné SMS: 6 Kč

Napadá vás vtipný popisek?

2x GETTY

Napište bublinu a reagujte

na sloupek na:

www.facebook.com/denikmetro

Technicky zajišťuje Expansion Group,

a.s. a ATS, Infolinka: 776 999 199,

[email protected].

„Hodím tě tak daleko, že tě ani Google nenajde.“

MARTIN NOVOTNÝ, FACEBOOK

Napište svou bublinu

Ře

šen

ízm

inu

la:1

-c,2

-a,3

-a,4

-c,5

-b.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:Pet

rK

limec

ký.

Znát

esp

rávn

éo

dp

ově

did

neš

níh

okv

izu

?So

utě

žte

na

ww

w.f

aceb

oo

k.co

m

Sloupek

JosefRubeššéfredaktor deníku Metro

KVÍZ

Proč seObama barví

A. Chvalovský21 let

studentVietnamci jsoupracovití, Ruso-vé a Ukrajinci

šíří kriminalitu.

Konec práva v ČeskuPo přečtení článku „Muždvanáctkrát znásilnil svédcery“ se mi udělalo ne-volno. A k tomu: „...státnízástupce zatím nepodalnávrh na vzetí do vazby.“Je mi těchto dětských obě-

tí líto. Myslím na hrůzu,kterou mají za seboua kterou prožívají i nyní,když trýznitel není zavře-ný. Připočítám-li k tomuprávní excesy v dalších ob-lastech, třeba že exekutor

může zabavit majetekbezúhonným lidem, u kte-rých dlužník bydlí, neboskandál na právnické fa-kultě v Plzni, ztrácím veš-kerou důvěru k právuv naší zemi. V. HEJCMAN

O. Šedivý19 let

studentZnamenají pře-devším levnoupracovní sílua kriminalitu.

R. Novák41 let

elektrikářRusové a Ukrajin-ci mi s prominu-tím připomínajíobtížný hmyz.

Sudoku

DNESMin. -2/ Max. 2

Dnes bude oblačno ažzataženo, na většiněúzemí občasné sněženínebo sněhové přeháňky,v Čechách později srážkymísty. Slabý západní vítr1 až 4 m/s.

ZÍTRAMin. -4/ Max. 0

SNĚHOVÝSERVIS

Herlíkovice: 60–80 cmKašperské Hory: 55 cmŠachty – Vysoké nadJizerou: 40–80 cmKamenec – Jablonecnad Jizerou: 65 cmKozinec: 35 cm

POZÍTŘÍMin. -5/ Max. -1

Komiks

Za necelý měsíc se doPrahy vrátí italské duoGabin. A opět zahrajív Paláci Akropolis,tentokrát již17. února.

Sudoku

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo

9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Horoskop

Máte partnerské nebo

ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

Vyberte si svouzkušenouKARTÁŘKU!Volejte ZDARMA

JAKÝM TALENTEM VÁSOBDAŘILY HVĚZDY?Prozradím vám to,zavolejte mi! Astroložka

Beran 20/3–20/4Budete se snažit pomoct svým

-ních potíží. Uděláte, co bude ve vašich silách.

více na tel.: 906 706 607

Býk 20/4–21/5Pro Býky bude dnešní středa je-

trpělivost.více na tel.: 906 706 607

Blíženci 21/5–21/6

úkol, který je vám jako šitý na míru. Dodá vám možnost se pořádně vyšvihnout.

více na tel.: 906 706 607

Rak 21/6–23/7Budete se snažit zaujmout jis-tou osobu opačného pohlaví.

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–23/8Dnešní den bude neobvykle ná-ročný. Připravte se na zamotání situace ve všech možných oblas-tech života.

více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–23/9-

řovat vaše štěstí, které si pěs-

nomu kolegovi.více na tel.: 906 706 607

Ryby 19/2–20/3

snažit oklamat, tak vy se nepod-dáte. Každou nepravost intui-tivně vytušíte.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 20/1–19/2Jste sice pohlceni prací, ale dnes si řeknete, že skončíte brzo. Bu-dete se pak konečně věnovat partnerovi.

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1Luna, která se nyní nachází ve Štíru, ve vás probudí nečekané emoce, se kterými si však nebu-dete vědět rady.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 22/11–22/12Můžete se opět pustit do svého oblíbeného sportu. Vaše zdra-votní dispozice jsou po nemoci zase na vrcholu.

více na tel.: 906 706 607

Štír 23/10–22/11Až vám ubude práce, budete více času věnovat své rodině. Nenechte se dvakrát pobízet, děti vás potřebují.

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Luna vám dodá více empatic-kých schopností, což se bude hodit, až budete naslouchat problému svého známého.

více na tel.: 906 706 607

inzerce

Poskytuje E.M.A. Europe s.r.o., 70Kč/1min, www.platmobilem.cz

i

Dnešní řešení

Co podle vás znamenají pro naširepubliku přistěhovalci?Anketa

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v síti ČD zajišťuje Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Více na METRO.CZ

Met

rotu

be

ian

ketu

naj

det

eta

kén

aw

ww

.fa

ceb

oo

k.c

om

/de

nik

me

tro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 11: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

10 servis www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

11servis

1 Pekariové jsousavci na dlouhýchnohách podobní:a) liškámb) prasatůmc) vydrám

2 HrdinaShakespearovyhry Macbeth bylskutečný král:a) irskýb) waleskýc) skotský

3 Do hlavních rolíkomedie Jak sekrotí krokodýlinepatří:a) V. Kotekb) J. Mádlc) M. Etzler

4 Velterová váhav boxu podlepravidel WBC jemaximálně:a) 66,7 kilab) 77,6 kilac) 83,4 kila

5 Nositel Nobelovyceny DerekWalcott je básník:a) jamajskýb) australskýc) karibský

Stydí se Barack Obama za šediny?, ptal se pondělníBlesk, kterým jsme stejně jako ostatními deníkylistovali v redakci Metra. Bulvár přinesl fotky Oba-my, který si barví vlasy. Pocházím ještě z genera-ce, kterou učili, že není důležité, jak člověk vypa-dá, ale co umí a jaký je. Takže i já jsem se podivil,

proč má muž, který to dotáhl na prezidenta USA a Nobelo-vu cenu, potřebu skrývat svůj věk. (Na zkrášlování sebesama jsme spíš zvyklí u trapného premiéra nejmenované ji-hoevropské země.) Jak je to s Obamou, jsem se dozvěděl ažvečer ve svém oblíbeném obchodě se sýry. U stolku sedělydvě mladé a hezky oblíknuté slečny. A jedna druhé říká: Jas-ně že se barví. Protože je starej a navíc státník. A bylo to.

ČT1 ČT2 NOVA NOVA CINEMA PRIMA ÓČKO

12:00 Polední události12:30 Sama doma15:00 Planeta Yó16:30 AZ-kvíz17:00 Pod pokličkou17:30 Zprávy o půl šesté17:45 Nemocnice na kraji

města (15/20)Gravidita.Seriál ČR (1981)

18:45 Večerníček19:00 Události19:35 Branky, body,

vteřiny19:50 Předpověď počasí

20:00 Pošta pro tebeNečekaná setkání, usmíření po letech

20:55 Komici na jedničkuJaroslav Marvan. Zábavný pořad

21:55 Poslední mohykánKomedie ČR (1947)

23:35 Na stopěZločin se může dotknout každéhoz nás

00:00 Reportéři ČT

15:50 Osobnost na Dvojce16:00 Barvy života16:55 Romové v Evropě:

Sintové v Bestu17:25 Poklady světa17:40 Regensburg17:55 Sólo pro... Jarret –

Speciál18:25 Sabotáž18:55 Moje rodina II (1/13)19:30 Zprávy v českém

znakovém jazyce19:40 Osobnost na Dvojce19:45 Pozvánka na Dvojku20:00 KULTURA S DVOJKOU

20:20 Hrdý BudžesZáznam divadelní adaptace (2003)

22:25 Divadlo žije!Seriál, ve kterém hrají všichni čeští herci

22:55 Terra musicaMagazín hudební tolerance z Moravy

23:25 Řím neznámý (2/2)Dokument It.

00:25 Lidé, místa, vzpomín-ky Dagmar Hochové

12:40 Walker,Texas Ranger (11)

13:40 Hvězdná brána: Atlantida V (12)

14:35 Kobra 11 XI (7)Krimiseriál N (2007)

15:35 Krok za krokem (7)Seriál USA (1991)

16:00 Beze stopy II (12)17:00 Odpolední Televizní

noviny, Počasí17:30 Odložené

případy (16)18:30 Ulice (1918)19:30 Televizní noviny

20:00 ComebackKrev, pop a slzy. Seriál ČR

20:45 Dva a půlchlapa VII (4)Sedmá řada seriálu USA (2009)

21:10 Výměna manželekReality show

22:25 Sběratel kostíThriller USA (1999)

00:35 Policejníodznak III (4)

13:30 Ženatý se závazky (82)13:55 Show Jerryho

Seinfelda IIISitcom USA (1991)

14:45 Teleshopping15:10 Walker,

Texas Ranger II (25)16:10 Ulice (184)16:50 Show Jerryho

Seinfelda IIISitcom USA (1991)

17:45 Walker,Texas Ranger III (1)

18:40 Beze stopy VI19:30 Ženatý se závazky (83)

20:00 Zakázaná tajemstvíThrillerUSA/Kan. (2005)

21:45 BulšitKomedieUSA (2001)

23:25 Bujné fantazie (30)Seriál Fr. (2007)

23:55 Zorro: Meč a růže(119, 120)Telenovela Kolum./USA (2006)

01:20 Konec vysílání

12:50 M.A.S.H. (180)13:20 Policejní divize III (1)14:20 Will & Grace V (21)14:45 Přátelé IV (19)

Rychle, rychle. Sitcom USA (1994)

15:15 Médium V (5)16:10 Columbo17:40 Minuty regionu17:50 Fakta Barbory Tachecí18:00 Prostřeno!18:55 Zprávy TV Prima19:20 Krimi zprávy19:40 Krimi plus19:50 VIP zprávy

20:00 Hádej, kdo jsem!Zábavná show

21:05 TOP STAR magazín22:00 Castle na zabití II (9)

Miluj mě k smrti. Nová řada krimise-riálu USA (2009)

23:05 Nikdo není dokonalýVelký návrat Jiřího Krampola

00:05 Profesionálky (12)Krimiseriál USA

00:55 Volejte Věštce

11:00 AkceleraceKlipy pro dobrou náladu

12:00 Best of ... Miley Cyrus10 klipů úspěšné teenstar

13:00 JízdaNejvětší hity

14:00 DJ divákKlipy na přání

16:00 JízdaNejvětší hity

18:00 Inbox19:00 Jízda

Největší hity

20:00 Cz & SkČeské a slovenské klipy

21:00 Hitzone 90’sNejvětší hity 90. let

22:00 Hitzone millenniumNejvětší hity nového milénia

23:00 Love zoneHodina plná lásky

00:00 AlternativeNadžánrová muzika

01:00 Dojezd

Pošta pro... Hrdý Budžes Comeback Zakázaná... Hádej, kdo... Cz & Sk

Své návrhy zasílejte prostřednic-tvím SMS ve tvaru METRO BUB

jméno město a váš text na číslo 9001106. Délka SMS je max. 160 znaků včetně povinného formátu. Cena jedné SMS: 6 Kč

Napadá vás vtipný popisek?

2x GETTY

Napište bublinu a reagujte

na sloupek na:

www.facebook.com/denikmetro

Technicky zajišťuje Expansion Group,

a.s. a ATS, Infolinka: 776 999 199,

[email protected].

„Hodím tě tak daleko, že tě ani Google nenajde.“

MARTIN NOVOTNÝ, FACEBOOK

Napište svou bublinu

Ře

šen

ízm

inu

la:1

-c,2

-a,3

-a,4

-c,5

-b.V

ýhe

rce

zFa

ceb

oo

ku

:Pet

rK

limec

ký.

Znát

esp

rávn

éo

dp

ově

did

neš

níh

okv

izu

?So

utě

žte

na

ww

w.f

aceb

oo

k.co

m

Sloupek

JosefRubeššéfredaktor deníku Metro

KVÍZ

Proč seObama barví

A. Chvalovský21 let

studentVietnamci jsoupracovití, Ruso-vé a Ukrajinci

šíří kriminalitu.

Konec práva v ČeskuPo přečtení článku „Muždvanáctkrát znásilnil svédcery“ se mi udělalo ne-volno. A k tomu: „...státnízástupce zatím nepodalnávrh na vzetí do vazby.“Je mi těchto dětských obě-

tí líto. Myslím na hrůzu,kterou mají za seboua kterou prožívají i nyní,když trýznitel není zavře-ný. Připočítám-li k tomuprávní excesy v dalších ob-lastech, třeba že exekutor

může zabavit majetekbezúhonným lidem, u kte-rých dlužník bydlí, neboskandál na právnické fa-kultě v Plzni, ztrácím veš-kerou důvěru k právuv naší zemi. V. HEJCMAN

O. Šedivý19 let

studentZnamenají pře-devším levnoupracovní sílua kriminalitu.

R. Novák41 let

elektrikářRusové a Ukrajin-ci mi s prominu-tím připomínajíobtížný hmyz.

Sudoku

DNESMin. -2/ Max. 2

Dnes bude oblačno ažzataženo, na většiněúzemí občasné sněženínebo sněhové přeháňky,v Čechách později srážkymísty. Slabý západní vítr1 až 4 m/s.

ZÍTRAMin. -4/ Max. 0

SNĚHOVÝSERVIS

Herlíkovice: 60–80 cmKašperské Hory: 55 cmŠachty – Vysoké nadJizerou: 40–80 cmKamenec – Jablonecnad Jizerou: 65 cmKozinec: 35 cm

POZÍTŘÍMin. -5/ Max. -1

Komiks

Za necelý měsíc se doPrahy vrátí italské duoGabin. A opět zahrajív Paláci Akropolis,tentokrát již17. února.

Sudoku

[email protected] a www.facebook.com/denikmetroV dopisu uveďte jméno a adresu. Metro si vyhrazuje právo editovatdopisy. Vzkazy zasílejte přes SMS ve tvaru METRO VZKAZ na číslo

9001106. Cena SMS je 6 Kč včetně DPH. Zajišťuje Expansion Group a.s.

Horoskop

Máte partnerské nebo

ASTROLOŽKA KAMILA!Tel.: 906 706 607www.astrohled.cz

Vyberte si svouzkušenouKARTÁŘKU!Volejte ZDARMA

JAKÝM TALENTEM VÁSOBDAŘILY HVĚZDY?Prozradím vám to,zavolejte mi! Astroložka

Beran 20/3–20/4Budete se snažit pomoct svým

-ních potíží. Uděláte, co bude ve vašich silách.

více na tel.: 906 706 607

Býk 20/4–21/5Pro Býky bude dnešní středa je-

trpělivost.více na tel.: 906 706 607

Blíženci 21/5–21/6

úkol, který je vám jako šitý na míru. Dodá vám možnost se pořádně vyšvihnout.

více na tel.: 906 706 607

Rak 21/6–23/7Budete se snažit zaujmout jis-tou osobu opačného pohlaví.

více na tel.: 906 706 607

Lev 23/7–23/8Dnešní den bude neobvykle ná-ročný. Připravte se na zamotání situace ve všech možných oblas-tech života.

více na tel.: 906 706 607

Panna 23/8–23/9-

řovat vaše štěstí, které si pěs-

nomu kolegovi.více na tel.: 906 706 607

Ryby 19/2–20/3

snažit oklamat, tak vy se nepod-dáte. Každou nepravost intui-tivně vytušíte.

více na tel.: 906 706 607

Vodnář 20/1–19/2Jste sice pohlceni prací, ale dnes si řeknete, že skončíte brzo. Bu-dete se pak konečně věnovat partnerovi.

více na tel.: 906 706 607

Kozoroh 22/12–20/1Luna, která se nyní nachází ve Štíru, ve vás probudí nečekané emoce, se kterými si však nebu-dete vědět rady.

více na tel.: 906 706 607

Střelec 22/11–22/12Můžete se opět pustit do svého oblíbeného sportu. Vaše zdra-votní dispozice jsou po nemoci zase na vrcholu.

více na tel.: 906 706 607

Štír 23/10–22/11Až vám ubude práce, budete více času věnovat své rodině. Nenechte se dvakrát pobízet, děti vás potřebují.

více na tel.: 906 706 607

Váhy 23/9–23/10Luna vám dodá více empatic-kých schopností, což se bude hodit, až budete naslouchat problému svého známého.

více na tel.: 906 706 607

inzerce

Poskytuje E.M.A. Europe s.r.o., 70Kč/1min, www.platmobilem.cz

i

Dnešní řešení

Co podle vás znamenají pro naširepubliku přistěhovalci?Anketa

Vydává METRO Česká Republika, a. s., se sídlem Praha 1, Na Florenci 19, 110 00, IČ 250 90 593. Tel.: 225 065 111. E-mail: [email protected]; web: www.metro.cz.Redakce, e-mail: [email protected]. Šéfredaktor: Josef Rubeš. Zástupci šéfredaktora: Jan David a Jan P. Štěpánek. Tištěný náklad ověřuje ABC ČR, člen IF ABC.Obchodní oddělení, e-mail: [email protected], [email protected], Brno, tel.: 516 202 521. Tisk: mafraprint – Praha a Olomouc • Evidenční číslo MK ČR E 16400,ISSN 1211 - 7811. Distribuci zajišťuje Mediaservis s. r. o., distribuci v síti ČD zajišťuje Grand princ. Vychází denně v pracovních dnech.

Více na METRO.CZ

Met

rotu

be

ian

ketu

naj

det

eta

kén

aw

ww

.fa

ceb

oo

k.c

om

/de

nik

me

tro

Dopisya vzkazy

PočasíMetrotube

Page 12: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

09kultura

Avatar 2 dorazí zatři roky. Na Vánoce

Režisér James Cameronprý již pracuje na psaní scé-náře k dalším dvěma po-kračováním sci-fi Avatar.Podle časopisu Entertain-ment Weekly se prý chystáuvést druhý díl na Vánoce2014, třetí díl pak ještěo rok později, ale oba fil-my přitom hodlá natočitsoučasně. AM

Nikolaev chystáfilm o Mrázkovi

Režisér Petr Nikolaev při-pravuje snímek o zavraždě-ném kontroverzním podni-kateli Františku Mrázkovi,natáčení by mělo začít napodzim. Rozpočet filmu seodhaduje na 33 milionů ko-run, zatím se podařilo se-hnat asi polovinu. Kandi-dátem na hlavní roli je he-rec Ondřej Vetchý.

Young Godspřidávají koncert

Švýcarská kapela TheYoung Gods, která patřík průkopníkům elektronic-ké hudby s industriálnímiprvky, přidá pro velkýzájem v Praze druhý kon-cert. V Paláci Akropolis vy-stoupí nejen 18. února,ale také o den později. Po-sluchačům nabídne sklad-by ze svého nového albaEverybody Knows. ČTK

Keanu Reeves se nechal sly-šet, že bratři Wachowští uva-žují o dalších dvou pokračo-váních sci-fi série Matrix,tentokrát však natočenýchve formátu 3D.

Herec se o tom podleAICN zmínil při návštěvěLondon School of Perfor-ming Arts. Wachowští prýpožádali o pomoc i guruaoživeného formátu JameseCamerona, který svým Ava-tarem rozpoutal módní 3Dvlnu, na které se ale dnes (ažna čestné výjimky) veze bez-myšlenkovitě spousta prů-měrných filmů.

A co zamýšlejí Wachowštív Matrixu 4 a 5 nabídnout?Budou se asi snažit napravitsi pošramocenou reputaci

z ne příliš vydařených pokra-čování 2 a 3. A jejich cíle ne-jsou rozhodně skromné,chtějí prý zásadně změnitžánr akčních filmů, jak se topovedlo prvnímu dílu, a sli-

bují velkou podívanou. Kdyse ale pokračování Matrixudočkáme, není zatím jasné.

ALEŠMEČÍŘ[email protected]

�GETTY

Krátce

Kloboučník s houslemiKdo dnes navštíví pražský Palác Akropolis, má zaji-štěn nezvyklý hudební zážitek. Vystoupí zde totiž francouzský mág Chapelier Fou, jenž brilantně kombinuje hru na housle s elektronickou hudbou. Nápad hodný Kloboučníka z Alenky v říši divů, tedy francouz-sky Chapelier Fou.

Nejvíc nominací na prestiž-ní filmové ocenění Oscar zís-kal britsko-australský sní-mek The King's Speech (Krá-lova řeč) režiséra Toma Hoo-pera. Snímek s Colinem Fir-them v roli koktavého brit-ského krále Jiřího VI. obdr-žel dvanáct nominací včet-

ně královské kategorie Nej-lepší film.

V závěsu za ním zůstalamerický westernový re-make Opravdová kuráž odrežisérské dvojice Ethan aJoel Coenovi (deset nomina-cí) a americký film The So-cial Network režiséra Davi-

da Finchera (osm nomina-cí). Nominace oznámila vče-ra Americká filmová akade-mie. Ceny se budou předá-vat 27. února. ČTK

inzerce

Zprávystručně

Herec Keanu Reeves alias Neo ze sci-fi série Matrix

kultura

PERFEKTNÍVÝLET

PERFEKTNÍPAST

V KINECH OD 27. LEDNA

�����������������

Matrix bude ve 3DNeo alias herec Keanu Reeves prozradil, že bratři

Wachowští plánují další dva díly sci-fi ságy Matrix

Oscarovým nominacímvládne film Králova řeč

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servis

�������� ����� �� ��� ������ �� ������� �� ��� ���� � ������������ ����� �����

�������

����

��

���

�������� ������ �������� �����!" �# $�%���& %'�()*�����

Nad Libeňským nádražím 283, Praha 9 • Vysočany

TEL.: 266 311 671, 777 666 616

����2011

Nabízíme smysluplnou SERIÓZNÍ PRÁCIbez věkového omezení.

Možnost volby pracovní doby.Tel. 608 55 30 80 - kdykoliv

KURZY ITALŠTINYSPOLEČNOSTI PŘÁTEL ITÁLIE

pro začátečníky i pokročilés italskými i českými lektory15 dvouhodinových lekcí

jednou týdně pondělí až čtvrtekod 1600, 1630

1745, 18 00, 17 00

a 18 30

ZAHÁJENÍ od 25. 1. do 16. 2.v Malostranském gymnáziu

v Praze 1, Josefská 5ZÁPISY na dosud volná místa

denně mimo pátků 1630-1800

a na www.prateleitalie.eu Informace : 606 648 317a [email protected]

S T Ě H O V Á N ÍM.H.S. PRAHA

Martin Hudeček Stěhování 24h,. SO +NE + svátky bez příplatků, ČR , EUstěhování bytů, kanceláří, domů, trezorů, strojů, pián

a těžkých břemen do 300 tun, balení montáž a demontáž nábytkupojištění do 5 milionů Kč

[email protected] Telefon : 736 202 032w w w . s t e h o v a n i - m h s . c z

LEVNĚ

��������� �������� � ������ �����

���� ������ Ke Kablu 378 Praha 10 Hostivař

GSM : 603 297 547Email: [email protected]������ ������

���� ������ �������

Světově proslulí ještě nejsme,ale ladíme to.

Navrhneme, zprojektujemea zařídíme vše k Vaší

spokojenosti až po kolaudaci.

GSM : 724 582 119www.turic.cz

������� � � ��� � ��� �������� �������

� �������� ������

����� ������ ������� ������!"��

#� $%# &$& '&# $�% %(�

)))*+,�-./01-*23

• STĚHOVÁNÍ ••VYKLÍZENÍ•NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ •BOURÁNÍ •KDYKOLIV, KAMKOLIV I SO A NEFa NĚMEC 603 538 314, 603 583 806

AZYL

���

���

��

���

��

������ �� � ��

���� �� ����� ������ ��� ����

V Hotelu ��� �������

���� �����������

� ��!"#��$%

�����&�'

�() (�* ��#

���������� �������� ��� ���� �� ��� ����� ����

������ � ����� ��� ������ � ����������� !"# $%% &!&� � ��'(�)� *+* +", --+

���������� �� ������ ������� ����������

ŽALUZIE, ROLETY���� ������� ��� ��� ���� ������ � ����� ������� ����!�� !�"#�$ �� �%& �"'

���(")���� ��*� +�"�!�"#� $���

AKCE!Moderní půjčka

30 000 - 1 000 000!Bez prokazování registrů,

rychlá realizace!732 235 721775 302 881

�������� �� ��� ��������� �� �����

��� ��� � �� ��� ���

���� ������������� ���

������ ������ �! �"���#

�������� ��� �� ���

����������� �������

� ! �""#"""$! �%! ��& &'�()*+ ) ,�%��-! ���).�# /� ,�0��(,12

� 3,� /14.�/4� ) ���+ �) �5

678 897 6:6

Page 13: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

08 téma www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

13servis

Při měření nadváhy čiobezity není důležitý jenBMI (Body Mass Index),neboli poměrvýška/váha, ale i obvodpasu.Jak roste břicho, rostei riziko nemocí srdcea cév nebo rakoviny.Velmi rizikové míry jsoupřes 88 centimetrů u žena přes 102 centimetrůu mužů.

Tvoří se vám kolem pasu ne-příjemné pneumatiky a iobyčejná chůze do schodůvám dává zabrat? Pak vězte,že nejste sami. Přebytečnákila trápí více než polovinudospělých Čechů.

„S nadváhou se potýká 34procent a s obezitou 21 pro-cent české populace,“ řeklvčera Jan Lajka z agenturySTEM/MARK, která loni pro-vedla průzkum pro Všeobec-nou zdravotní pojišťovnu.Agentura vyzpovídala, zváži-la a změřila celkem 2065 lidíz celé země, aby zjistila, jakje to v Česku s obezitou.

„Za poslední dva roky se

nárůst obezity zastavil,“ řeklLajka. Vyhráno ale Češi zda-leka nemají. A to i přes to, ževe srovnání s některýmiostatními státy světa se v po-čtu lidí s nadváhou a obezi-tou drží na 13. příčce, zatím-co například Slováci obsadilipříčku druhou.

Kila totiž rapidně přibýva-jí se stoupajícím věkem. „Odtřicátého roku prakticky jentloustneme,“ upozornil Laj-ka. Nejvíce obézních, a to 34

procent, se vyskytuje mezidospělými ve věku 60 až 80let. Naopak nejméně trápíobezita mladé lidi mezi 18. a19. rokem. Výrazné jsoutaké rozdíly mezi životem veměstě a na vesnici. Zatímcona vesnicích žije až 26 pro-cent lidí s přebytečnýmikily, ve městech je jich mno-hem méně.

„Souvisí to s tím, že na ves-nicích žijí převážně staršílidi a ve velkoměstech je zase

vysoká koncentrace vysoko-školáků,“ vysvětlil včera lé-kař Martin Matoulek z III. in-terní kliniky Všeobecné fa-kultní nemocnice v Praze. Vevelkých městech také žijenejvíce lidí s podváhou, a toaž šest procent mezi mladý-mi ve věku 18 až 19 let. Nad-váha a obezita však nezávisíjen na věku.

Jak průzkum ukázal, důle-žitý je především zdravý ži-votní styl. „Pohyb a pravidel-

ná strava jsou dva nejdůleži-tější faktory v boji s nadvá-hou,“ řekl Matoulek.

„Výsledky průzkumu uká-zaly, že čím vyšší Body MassIndex, tím méně hodin týd-ně stráví člověk pohybovouaktivitou. U obézních je vý-znamně větší podíl těch, kte-ří nevykonávají pohybovouaktivitu žádnou, a to platí do-konce i pro chůzi,“ upozor-nil Matoulek.

Na životní styl má však vel-ký vliv i rodina. Průzkumukázal, že pokud jsou oba ro-diče obézní, je vysoká prav-děpodobnost, že potíže s nad-váhou, případně s obezitoubudou mít i jejich potomci.„Na děti se nejen přenášejístravovací a pohybové zvyk-losti rodiny, ale navíc dědítyto zvyklosti i další genera-ce. Děti trpící nadváhou ses ní ve významně větší mířepotýkají i v dospělém věku,“uvedl dětský lékař a obezito-log Zlatko Marinov z Dětsképolikliniky ve Fakultní ne-mocnici v Motole.

„Kromě cukrovkya vysokého krevní-ho tlaku jsous obezitou spojenai nádorováa kardiovaskulárníonemocnění.“ŠTĚPÁN SVAČINA, OBEZITOLOG

MAGDAHETTNEROVÁ[email protected]

PROFIMEDIA.CZ

80%

018–19 20–29 30–39 40–49 50–59 60–69 70–79 80 a více

Kolik z nás je silných (podle věku)

14 % 19 %35 % 37 % 42 % 41 % 36 % 38 %

11 %

13 % 20 %29 % 33 % 35 % 27 %

3 %

nadváha obezita

Fakta o obezitě

6 % mladých lidí ve věku 18–19 let má podváhu13 % kuřáků se bojí přestat kouřit, aby nepřibrali26 % lidí žijících v sídlech do 1000 obyvatel trpí obezitou28 % lidí trpících obezitou jí nepravidelně29 % lidí uvedlo jako nej- častěji provozovaný sport cyklistiku30 % lidí trpících obezitou nedodržuje pravidel- ný pitný režim34 % lidí trpících obezitou se snažilo již více než 5x zhubnout39 % žen má silně rizikový obvod pasu40 % mužů má nadváhu42 % obézních lidí trpí častými depresemi45 % lidí, kteří měli v dětství nadváhu, trpí v dospělosti obezitou45 % obézních lidí má potíže s vysokým krevním tlakem45 % lidí trpících obezitou má oba rodiče obézní54 % obézních lidí obvykle nevykonává žádnou intenzivnější pohy- bovou aktivitu58 % lidí trpících obezitou považuje svou kva- litu života za nízkou nebo velmi nízkou77 % mužů s nadváhou nepovažuje svá nadbytečná kila za problém

ZDROJ DAT PRO VŠECHNY GRAFY: STEM/MARK

60%

2000

nadváha obezita

2005 2008 2010

14 %17 % 22 % 21 %

34 % 34 %35 %31 %

0

Jak jsme tloustli

Stravovací návyky jsou klíčovým problémem.

Změřte si pas

Na venkově jsou tlustšíNový průzkum ukázal, že více než polovina z nás má kila navíc Obézní je každý

pátý dospělý Vliv na to má rodina i životní styl Důležitý je hlavně pohyb

�������

A Studio RubínAdresa: Malostranskénáměstí 919.30 Talk show Špinavéprádlo

Činoherní klubAdresa: Ve Smečkách 594/2619.30 Ujetá ruka veSpokane

Dejvické divadloAdresa: Zelená 1084/15a19.30 Teremin

Divadlo ArchaAdresa: Na Poříčí 1047/2610.00 Emigrantes

Divadlo BezzábradlíAdresa: Jungmannova 36/3119.00 Hrdý Budžes

Divadlo KampaAdresa: Nosticova 634/2a19.00 Duše „K“?

Divadlo KomedieAdresa: Jungmannova 15/120.00 Černé panny

Divadlo naVinohradech

Adresa: nám. Míru 1450/719.00 Jistě, pane ministře

Divadlo Spejblaa HurvínkaAdresa: Dejvická 919/3810.00 Hurvínkova cesta doTramtárie

Divadlo v CeletnéAdresa: Celetná 595/1719.30 Labyrint světa a rájsrdce

Divadlo v DlouhéAdresa: Dlouhá 727/3919.00 Lhář

Divadlov ŘeznickéAdresa: Řeznická 662/1719.30 Špatná ženská

Stavovské divadloAdresa: Ovocný trh 540/119.00 Don Juan

Studio YpsilonAdresa: Spálená 75/1619.30 Faust a Markétka

Švandovo divadloAdresa: Štefánikova 6/5719.00 Zpověď masochisty

UngeltAdresa: Malá Štupartská 119.00 Hra o manželství

KINA

AeroAdresa: Biskupcova 1733/3110.00 Občanský průkaz,18.00 Další rok, 20.30Děcka jsou v pohodě

AtlasAdresa: Sokolovská 371/120.30 Dívka, která kopla dovosího hnízda, 17.30, 20.00Nevinnost, 18.00Kawasakiho růže

Bio OkoAdresa: Františka Křížka 1518.00 Děcka jsou v pohodě,20.30 Projekt 100 – Dalšírok

Cross ClubAdresa: Plynární 1096/2318.00, 20.00, 22.00Studentské projekce FAMU

EvaldAdresa: Národní 60/2817.00, 19.00, 21.00Nevinnost

Kino LucernarAdresa: Vodičkova 704/3616.30, 20.45 Nevinnost,18.30 Eiga-sai – festivaljaponského filmu – Sakurav rozpuku

MatAdresa: Karlovo nám. 285/1920.30 Dobré srdce, 18.00Habermannův mlýn

PonrepoAdresa: Bartolomějská 291/1117.30 Jojo, 20.00Nesmrtelný příběh

SvětozorAdresa: Vodičkova 791/4113.00 Mafiánské filmy –Neúplatní, 18.00 Další rok,14.00 Děcka jsou v pohodě,15.15 Občanský průkaz,16.15 Přežít svůj život,20.45 Habermannův mlýn,18.30 Imaginární lásky,20.30 Mafiánské filmy –Kmotr

�����

BalbínovapoetickáhospůdkaAdresa: Balbínova 323/620.00 Bubákův StrašidelnýElektrikband

Cross ClubAdresa: Plynární 1096/2320.00 Friend Session

Divadlo HorníPočernice

Adresa: Votuzská 379/1119.30 Jaroslav Hutka

Hudební klubPalmovkaAdresa: Pod Hájkem 2204/120.00 Štěpán Kojan

Lucerna Music BarAdresa: Vodičkova 704/3620.00 Kings Of Praguevol. II

MalostranskábesedaAdresa: Malostranské nám. 2120.30 Potlach – Pacifik

Obecní důmAdresa: nám. Republiky 519.30 Mahlerová, Mahler,Rachmaninov

Palác AkropolisAdresa: Kubelíkova 1548/2722.30 DJ Bazooka Joe, 22.30DJs Telka & Mad4ce, 19.30EuroConnections –Chapelier Fou (Fr.) +Mythematica

PopoCafePetlMusic ClubAdresa: Újezd 409/1920.30 Žaves

RedutaAdresa: Národní 116/2021.00 Ondřej Kabrna Trio

Finance - nabídka

Rychlé půjčky! I na směnku!•Nevoláte na 900.. Od příméhoposkytovatele! Varianta pro každé-ho! T. 731129560, 607771744,www.smenkovepujcky.cz

Moderní půjčky. Bez doložení•dokladu příjmu. Nízký úrok. Pří-ležitost pro každého i problémovéklienty a OSVČ. Registr nerozhodu-je. Tel. 723 123 900

Rychlé půjčky pro každého!!!•40tis. - 2mil.! Registry nezkoumá-me! Snadné vyřízení! I bez proka-zování příjmů! Tel.: 720 669 440,722 005 195

Hobby - poptávkaKoupím německé vojenské věci•

z 2. sv. války: maskáče, přilby,dýky, vysílačky, pilotní kukly, kom-binézy, přístroje z letadel, atd.tel.: 602 385 958

Sběratel koupí staré perské•koberce, obrazy a starožitný náby-tek. Tel.: 602 218 721

Byty - poptávkaFIRMA SONY koupí ihned 3 byty•

v Praze, garsonka až 3+1. Platímehotově. Tel.: 602 21 96 21

Koupím byt v Praze za rozumnou•cenu, výhodou je OV, balkon, blízkoMHD. RK nevolat! Tel: 773453825,nebo [email protected]

Koupím byt nebo dům v Praze•i s dluhem, před rek., půjčím naprivatizaci, zajistím náhradní ubyt.nebo nechám v bytě dožít. RK ne!Tel.: 773615192

OKAMŽITÁ HOTOVOST za Váš•byt v Praze a okolí. Bez provizea RK. Právní servis ZDARMA. Rych-lé a seriózní jednání, prosím, volej-te nebo SMS na 777805053

PENÍZE IHNED za družstevní byt•nebo byt v osobním vlastn. v Prazedo 10 mil. Kč. Právní servis ZDAR-MA a to i v případě exekuce. Děku-ji. Tel: 777212134

Koupím byt nebo dům v Praze•a okolí, nabízím hotovost, rych-lé a čestné jednání, případnínájemníci, či horší stav nevadí. T:605212222

ZÁLOHA IHNED! Koupím byt•v Praze v jakémkoliv stavu, neboRD v Praze a okolí do 8 mil. Právníservis nebo exekuce zařídím. RKnevolat. T: 775 432 964

Koupím byt kdekoliv v Praze,•dám okamžitou zálohu, platbahotově, právní záležitosti vyřídím.Stav nerozhoduje. RK nevolat. tel.234095720, 720539665

Koupím 1 malý a 1 větší byt•(i nezávisle na sobě) v Prazev blízk. MHD - pro sebe a své rodi-če (možno každý v jiné lokalitě). RKnevolat. t:724303888

Hledám OBECNÍ BYT v Praze•i s dluhem nebo ve špatném sta-vu. Tel.: 721 302 217

Pronájmy - poptávkaHLEDÁM PRO ZAMĚSTNAN-•

CE byty k pronájmu v Praze, práv-ní servis zajištěn. Děkuji. Tel.:274 78 44 28

Hledám pronájem menšího bytu•pro 2 osoby, nekuřáci bez zvířat,gars.-2+1 do 11.000 Kč včetněvšech poplatků. Děkuji za nabídky.T.605845088, 220806245

Hledám pronájem bytu v Praze•s dobrou dostupností MHD, pre-feruji balkon, není podmínkou.Nechci RK! T.č.: 773457486, sta-čí zaslat sms.

Nemovitosti - poptávka

Ihned vykoupíme Váš byt, rodin-•ný dům, činž. dům, pozemek. Hoto-vost do 3 dnů. Vyřešíme cokoli –privatizaci, právní vadu, dluhy,exekuce. T: 777603019

Seznámení

Hledáte lásku a partnerský vztah?•Seznamte se osobně a nezávazněaž s 15 protějšky v jeden večer.WWW.DVADOPARU.CZ

Vybav. domácnosti popt.

Solidní ceny za Váš STAROŽIT-•NÝ NÁBYTEK, SKLO, PORCELÁN,OBRAZY nabízí velká pražská pro-vozovna. Oceníme i dle fotografií.tel.: 603478873

Kancelář řádkové inzerce: Na Florenci 19, 110 00 Praha 1po-čt 800-1800, pá 800-1700

tel.: 225 065 177, 178, fax: 225 066 653servisDokončení ze strany 12

�������� ������ �� ��� ��� �������� � � ���� � ���� �������

������� � �������� ���� � �!����� �� ���"�

��# ���� ����� � �������$ �������%��� �������� �����$

���� ���� � ��� �� ���� �����

&���' ()* +,- (./01�� �' ��������*.2��� ����

Byty - nabídka

Page 14: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

14 job www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

07finance

„Tato sezona je prozatímdobrá,“ zaznívá z mnohačeských lyžařských areálů.Sněhu je i přes oblevu v prv-ní půli ledna dostatek. Větši-na středisek navíc můžesjezdovky zasněžovat.

„Letošní zima je bohatána sníh, takže i návštěvnostje dobrá. Platí zde úměra.Když je průměrná zima, jei průměrná návštěvnost,“řekl deníku Metro Vlasti-slav Fejkl ze Sportovního

areálu Harrachov. Podobněhodnotí letošní rok i dalšícentra.

„Zatím je to dobré. Početlyžařů ale záleží na tom,jaké je počasí,“ doplnil ředi-tel Skiareálu ŠpindlerůvMlýn Jiří Beran. Pokud jeslunečný víkend, navštívípodle Berana jejich areálpět až šest tisíc lidí za ví-kend. Ve dnech, kdy prší, tobývá třeba jen tisícovka ly-žařů.

Podobně jsou na tomtaké v Harrachově. Obě stře-diska mají také společnouklientelu. „Minimálně polo-

vinu tvoří Češi, zbytek jsouPoláci, Němci, Nizozemci aDáni,“ uvádí Fejkl.

Na Němcích a Nizozem-cích se podle něj nejvíceprojevila ekonomická kri-ze. „Propad pocítili hlavněubytovatelé, kterým to alečástečně kompenzují Češi,kterých přibylo,“ dodal.

Lepší sezonu než v před-chozích letech prozatímmají na Špičáku. „Prosinecbyl jedním z nejlepších za

posledních pět let,“ pochva-luje si Vladimír Kasík ze Skiareálu Špičák.

I zde se stejně jako všudejinde připravují na druhý vr-chol sezony, kterým budoujarní prázdniny. Provozova-telé středisek doufají v dob-ré počasí. „Když bude pěkně,tak budou pro nás i prázdni-ny dobré,“ říká Fejkl.

Kurz korunyDolar 17,81Euro 24,23Libra 28,10

Pohonné hmotyNatural 33,33Nafta 32,70

Burzy a akciePraha 1,39 %

ROMANABARBOŘÍKOVÁ[email protected]

inzerce

Ve 122. patře mrakodrapuBurdž Chalífa v Dubaji, kte-rý s výškou 828 metrů držísvětový primát, zahájil pro-voz restaurant. A i on je sesvými 422 metry nad zemínyní nejvýše položeným nasvětě. Restaurant At.mos-phere má být zároveň i jed-ním z nejluxusnějších nasvětě. Může přivítat až 210zákazníků, jimž nabízí me-zinárodní kuchyni, ale takébiomenu. ČTK

AT.MOSPHERE

Přiživují se na11. září 2001

Kurzy

„Kvůli krizi ubylodost Němcůa Nizozemců.Nejvíce to pocítilyhotely a penziony.“VLASTISLAV FEJKL,SPORTOVNÍ AREÁL HARRACHOV

Mrakodrap byl slavnostně otevřen loni v lednu.

Dva kongresmané vyzvaliúřady k tvrdému zákrokuproti firmě, která prodávápamětní mince k 11. září.Podle nich tím „profitujez národní tragédie“. Firmatvrdí, že mince obsahují stří-bro nalezené v troskách Svě-tového obchodního středis-ka. K 10. výročí útoků naUSA mají být vydány oficiál-ní pamětní medaile, jejichžkoupí lidé podpoří Národnípamátník a muzeum. ČTK

Čechů na horách přibyloLetošní zima se zatím vyvíjí pro provozovatele vleků dobře Přesto doufají v lepší

počasí To totiž do areálů přivede ještě víc lyžařů Sjezdovky většinou zaplňují Češi

Mají nejvyšší restauraci

Nezaměstnanost v Česku sei v letošním roce zvětšuje,podíl lidí bez práce k 16. led-nu stoupl na 9,8 procentaproti 9,6 procenta na konciloňska. „Počet nezaměstna-ných se zvýšil na téměř 572tisíc, mírně přibylo volnýchpracovních míst,“ řekl prv-ní náměstek ministra prácea sociálních věcí VladimírŠiška.

Za růstem je podle nějkromě tradičního sezonní-

ho úbytku pracovníků v ně-kterých oborech nově takémenší zájem podniků o za-

městnance v „pokrizovémobdobí“. Počet lidí bez prá-ce stoupl od konce loňské-ho roku do 16. ledna zhru-ba o 10 a půl tisíce. Pracov-ních míst mírně přibylo na31 600 z 30 803 na konciloňska. Podle Šišky je za ná-růstem nezaměstnanostiněkolik faktorů, stálým vli-vem je sezonnost ve staveb-nictví a dalších oborech.„To, co je novum, je pokri-zové období,“ řekl Šiška.Podniky podle něj restruk-turalizovaly výrobu a nepo-třebují tolik zaměstnanců.

Další příčinou zvýšení po-čtu lidí bez práce je novelazákona o zaměstnanosti,která změnila některé pod-mínky vyplácení podporv nezaměstnanosti.

Větší část nezaměstna-ných v polovině ledna tvoři-li muži. Úřady práce jich re-gistrovaly 304 400. Žen bylov evidenci 267 600. ČTK

Absolventů škol bylomezi nezaměstnanýmievidováno 34 tisíc.Na celkovénezaměstnanosti setato skupina podílí asišesti procenty.

Mezi kontrolními fyziky sev Dukovanech objevily dvěmladé ženy. „V těchtodnech si odbývají svůj křestna zavážecím stroji reakto-ru, kde se použité jadernépalivo ukládá do kontejne-rů,“ řekl mluvčí elektrárnyPetr Spilka.

Na konci minulého rokubylo mezi 714 pracovníkyelektrárny jen 31 žen. V areá-lu, kde pracuje ještě dalších420 zaměstnanců skupinyČEZ, je evidováno 71 pracov-nic. Uplatní se v kanceláříchi kupříkladu v informačnímcentru elektrárny. Nena-jdou se však na místech ope-rátorů, kteří řídí chod reak-toru.

„V České republice jsemna pozici operátora sekun-dárního okruhu věděl jen ojediné ženě, a to v jadernéelektrárně Temelín. Už ale

tuto pozici opustila,“ podo-tkl Spilka. Ze samých mužůbyl dosud v Dukovanech slo-žen také tým kontrolních fy-ziků.

Pozice kontrolního fyzikapatří k nejpřísněji sledova-ným. Uchazeč musí proká-zat odbornou i psychickouzdatnost. Tito odborníci sepo získání určité praxe podí-lejí například také na tes-tech spouštění atomovéhobloku po ukončení odstáv-ky. První z dukovanskýchkontrolních fyziček Julie

Krsková uvedla, že se natoto místo přihlásila proto,že takovou práci považujeza zajímavou. Její kolegyněMonika Mervartová vysvětli-la svůj vstup do mužskéhotýmu tím, že se chtěla uplat-nit v oboru, který vystudova-la a který má ráda. „Roli sa-

mozřejmě hraje také práceve stabilní firmě, a tudíž jis-tota dlouhodobého zaměst-nání,“ dodala. V elektrárněpracuje i její manžel. Podlemluvčího Spilky nejsou žád-né pozice v tomto provozuženám zapovězeny, přesto oně zatím moc nestály. ČTK

ČTK – LUBOŠ PAVLÍČEK

www.metro.cz

protože Kauflandje firmas budoucností!

inzerce

„Dvě ženy si odbý-vají křest na zavá-žecím stroji reakto-ru, kde se použitépalivo ukládá dokontejnerů.“PETR SPILKA, MLUVČÍ ELEKTRÁRNY

Absolventi

Julie Krsková na kontrolním pracovišti v Dukovanech

Bezpečnostní agentura přijme pracovníky na poziceSTRÁŽNÝ(Á) V UNIFORMĚ

ZKUŠENÝ DETEKTIV (OBSLUHA CCTV)STRÁŽNÝ DO VRÁTNICE – pouze invalidní (ČID, PID)

Požadujeme: zkušenosti v oboru, seriózní vystupování, příjemný vzhled, zodpovědnost, trestní bezúhonnost, dobrý zdravotní stav.

Nabízíme: odpovídající platové zařazení, možnost profesního růstu, práci ve stabilním kolektivu.

Nutné doložit: výpis z RT, OP, kartičku zdrav. pojišťovny, průkazovou fotografii.

Náborové dny úterky a čtvrtky (9.00 – 13.00 hod.)na adrese: Jankovcova 1569/2c, Praha 7 – Holešovice.

Pozice jaderných inženýrůzačaly dobývat také ženy

Místa kontrolních fyziků nejsouvýlučně mužskou záležitostí

plus

Nezaměstnanostroste i v novém roce

Page 15: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

06 svět www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

15děti

„Jeden ze svědků, který bylkousek od centra výbuchu,řekl, že viděl, jak explodova-lo zavazadlo ženy, kterábyla oblečena v černém,“uvedl nejmenovaný bezpeč-nostní zdroj podle agenturyInterfax. Atentátnice prýměla zahalenu i hlavu. Neby-la ale sama, doprovázel jimuž. Oba při útoku zemřeli.

„Výbuch nastal, když po-dezřelá otevřela svoje zava-zadlo. Doprovázel ji muž,kterému exploze utrhla hla-vu,“ upřesnil zdroj agenturyRIA Novosti dohady, jež seobjevily v souvislosti s inci-

dentem na vytíženém mos-kevském letišti.

Podle prvních neoficiál-ních policejních závěrůsměřují stopy do oblasti se-verního Kavkazu. Dvojiceteroristů odtud údajně po-

cházela. I provedení útokutomu nasvědčuje. Vyšetřo-vatelé dál pátrají i po trojicipodezřelých mužů z oblastiseverního Kavkazu.

Ruské úřady připustily, žebezpečnostní opatření na le-tišti nebyla dostatečná a dopříletové haly byl volný pří-stup. Situaci na domodědov-ském letišti ostře zkritizovali prezident Dmitrij Medve-děv. Rusové se ale zlobí. Mé-dia prozradila, že vedení le-tiště mělo určité indicie, žese v Domodědovu něco chys-tá, a to už minulý nebo před-minulý týden. iDNES.cz

Odzbrojení ruskásněmovna potvrdila

Dolní komora ruského parla-mentu, Státní duma, včera ra-tifikovala novou rusko-ame-rickou odzbrojovací smlouvuSTART. Dokument počítás tím, že v příštích sedmi le-tech se strategické jadernéarzenály obou velmocí snížípřibližně o třetinu.

Nalezený dinosaurusměl jen jediný prst

Paleontologové objeviliv Číně nový druh dinosaura,jenž měl na každé ze svýchkrátkých předních nohou jenjediný prst. Ojedinělý ještěrdostal jméno Linhenykus mo-nodactylus. Dinosaurus veli-kosti většího papouška vážilněco přes půl kilogramu amohl dorůstat výšky asi 70centimetrů, ukazuje studiev časopise Proceedings of Na-tional Academy of Science.

Mobil míří do kosmu

Britští vědci vypustí na oběž-nou dráhu mobilní telefon,aby zjistili, zda může fungo-vat ve vesmíru a řídit malýsatelit. Během mise koncemletošního roku by měl mobiltaké pořizovat snímky Země.Vědci zatím oznámili, že mo-bil bude mít operační systémAndroid od společnosti Goo-gle. Pro konkrétní telefon seještě nerozhodli, ale má jíto typ, který se dá běžně kou-pit a nebude dražší než 300liber (8430 korun). ČTK

Armaniměl show

Jsou to atentátnice, ježpocházejí ze severníhoKavkazu a bývá jimkolem 20 až 30 let.Všechny jsou vdovyči příbuzné čečenskýchbojovníků, kteří zemřeliv bojích s ruskými vojáky.

K zodpovědnosti zaatentát na moskevskémletišti Domodědovo sezatím nikdo nepřihlásil.Málokdo z Rusů alepochybuje o tom, že zaútokem stojí militantníislamisté z Kavkazu.Stejná skupina stálaza loňským atentátemv moskevském metrua rok předtím za útokemna Něvský expres.Muslimský regionusiluje o nezávislost jižod počátku 19. století.

1 Návrhář Giorgio Armani ukázal v pondělí večerv Paříži svou kolekci na jaro a léto.

2 Inspirací pro něj bylo, jak si lidé v 60. letechpředstavovali dobývání vesmíru.

3 Do Paříže přijely také hollywoodské herečky Jo-die Fosterová (vpravo) a Olivia Wildová.

4 Evropu zastupovala stále krásná Sophia Loreno-vá a režisér Pedro Almodóvar.

Experiment, který by mohlbýt jednoduchým řešenímproblémů spojených s cho-vem vepřů v podobě exkre-mentů, zápachu a značnéspotřeby vody, testujeTchaj-wan. Místní farmy sebudou snažit naučit své vep-ře chodit na záchod.

První výsledky jsou po-vzbudivé, a tak tchajwan-ská vláda pobízí farmy, aby

se k výchově prasátek připo-jily. Jako pobídku jim nabízípeníze, ale zdůrazňuje i vý-hody v podobě méně vodna-tého hnoje, který lze prodatza vyšší cenu jako hnojivo.

Prasečí záchod tvoří sou-stava železných tyčí nainsta-lovaných asi 20 centimetrůnad podlahou v koutě chlé-va. Prasata si stoupnou natyče a vykonají potřebu, při-

čemž se jejich exkrementyshromažďují na jediném,snadno vyčistitelném místě.

Jak prasata chození na zá-chod naučit? Dát na zvole-né místo trochu trusu – pra-sata pak půjdou za zápa-chem. Vyčistit zbytek chlé-va, aby vepříky nic nemát-lo, a pak už je nechat, ať ses novým uspořádáním věcídůkladně seznámí. ČTK

AP – MISHA JAPARIDZE

Unikátní experiment:učí prasata na záchod3

1 2

4

Černé vdovy

Lidé se modlí za oběti.

Zprávystručně

Bombu na letiště přineslažena. Kavkaz v podezření

Nálož s kovovými hřebíky v pondělí na letišti Domodědovo zabila 35 lidí a dalších 170zranila Odpálila ji sebevražedná atentátnice z Kavkazu To jsou první závěry policie

Trvalý konflikt

AP – FRANCOIS MORIGETTY – TONY BARSON

První hračky pořizujeme dě-tem většinou ještě před na-rozením nebo v prvních týd-nech života. A jak by mělyvypadat? „Poloha miminka,které většinou leží na zá-dech, i jeho přirozená krát-kozrakost, se kterou serodí, způsobují, že tohomoc nevidí. Vyjma momen-tů, kdy je zvednuté nebokdy má něco před očima vevzdálenosti do dvaceti centi-metrů. Ideální v tomtověku jsou tedy závěsné hraz-dičky nad postýlkou nebomalé hračky zavěšené třebana kočárku,“ radí dětskýpsycholog Radim Opatrný.Ty by měly být z měkkéhomateriálu, vyhněte se ale ra-ději plyšovým hračkám, donichž se s chutí schovávajíroztoči i prach.

„I barva je kvůli krátko-zrakosti důležitá. Decentníodstíny by si měly mamin-ky nechat na později, mi-minko by totiž vidělo jennevýraznou šmouhu,“ tvrdíOpatrný. Naopak stimulují-cí jsou barvy jako zelená,modrá, červená a žlutá.

Pravý čas na hraní přichá-zí kolem 8. až 10. týdnevěku dítěte. V té době větši-nou začíná otevírat pěstič-ky, rychleji zaostřuje a vydr-ží déle pozorovat okolí. Jepotřeba mu honem dátněco do ručičky. Nejlepšíjsou chrastítka, která dítětipomáhají cvičit zrak i moto-riku rukou.

„První rok je ve znamení

jednoduchých, ale pro roz-voj dovedností velmi důleži-tých hraček. Nejde o to, ko-lik bude dítě hraček mít, na-opak všeho moc škodí. Dítězahlcené spoustou hračekztrácí podněty, aby se zaba-vilo samo, nechce si hledatnic nového, a ztrácí tak pří-ležitost objevovat svět,“ vy-světluje dětský psycholog.Spíš bychom mu měli podleOpatrného věnovat tři čtyřikvalitní hračky.

Takové ale nejsou v dneš-ní době levnou záležitostí.Pokud si rodiče nemohouvšechny ty mluvící a zpívají-cí hračky dovolit, nevadí.S trochou úsilí lze naléztpodnětné věci klidně idoma. „Jak se vaše ratolestsama posadí nebo naučílézt, uvidíte, jaké hračky sinakonec najde. Vařečka, hr-nec, rolička toaletního papí-ru nakonec vydají za vícnež židlička, co chodí a ješ-tě třeba zpívá,“ vysvětlujeOpatrný.

Výběru hraček je třebavěnovat velkoupozornost.

Vždy si pečlivězkontrolujte test ozdravotní nezávadnosti.Pokud je hračkazahraniční provenience,musí být opatřenanávodem i testems českým překladem.Prodejce je ze zákonapovinen vám všechnyinformace v češtiněpředložit. Pokud takneučiní, raději jděte dojiného obchodu.

Kolem druhého ažtřetího roku začíná proděti i jejich rodiče topravé hrací eldorádo.

Na řadu přicházejíhračky v pravém slovasmyslu, protože dětiobjevily, že hrát si jezábava i učení v jednom.Začínají se odlišovathračky pro chlapečkya holčičky.Společnýmjmenovatelem mladšího

předškolního věku jetvoření. Proto tak rádymalují, modelují a stavízámky nebo bábovičkyz písku.Zdokonalují tak totižsvé dovednosti i rozvíjejífantazii.Hračky v této době byměly být pastelky,stavebnice, plastelínaa hlavně knížky.Rodiče by ale nemělizapomínat na to, žedítěti nestačí dát papíra voskovky, je třeba semu také věnovat.Malujte si s ním,povídejte a čtětepohádky.Tak se totiž utvářínejen krásnývztahmezirodičema dítětem,ale i jehopřípadnýtalenta nadání.ZUZANA

[email protected]

Jakou

hračkuvybrat dětem?

Dnešní děti jsou již od nejútlejšího dětství doslova zavaleny hračkamiMůže za to velmi rozvinutý hračkářský průmysl i fakt, že koupit dítěti

„nějakou drobnost“ je snazší než sáhodlouze vymýšlet, jak ho zabavitPROFIMEDIA.CZ

Několik rad 2. až 3. rok

Page 16: deník METRO 26.1.2011

16 sport www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

05domov

Od posledního sčítání uply-nulo deset let a sčítací komi-saři vám v březnu opět za-klepou na dveře. Letos vámstatistici trochu usnadní ži-vot. Dotazník je možné vy-plnit na internetu. A i kdyžpo vašich majetkových po-měrech nikdo pátrat nebu-de, nově padne i dotaz na re-gistrované partnerství.Akce vyjde na 2,5 miliardy.„Náklady na sčítání jsou asi250 korun na osobu, což jepři tomto způsobu sčítáníčástka v EU obvyklá,“ uvedlmluvčí projektu Ondřej Ku-bala. TOMÁŠ BELICA

1 Kdy to proběhne?Informace o sčítánídorazí do schránek mezi26. únorem až 6.březnem. Samotnésčítání pak proběhne od7. do 25. března.

2 Co když nejsem doma?Pokud vás komisařnezastihne v avizovanémtermínu, nechá vám veschránce oznámenío termínu doručenísčítacích formulářů

a kdy se dostavípodruhé. Pokud novýtermín nevyhovuje, lzeho změnit. Když vás anipak nezastihne,formuláře si musítevyzvednout sami.

3 A když nebydlím v místětrvalého bydliště?Pokud vás zastihnekomisař v místě vašehotrvalého bydliště, budeuž na formuláři dopředupředtištěno vaše jménoa příjmení. Pokud vámbude formuláře předávat

na jiné adrese, vyplníkomisař údaje v hlavičceručně do prázdnéhoformuláře.

4 Je účast povinná?„Sčítací“ zákon říká, žepokud někdo odmítne,tak by měl ČSÚ předatpodnět k zahájenísprávního řízeníobecnímu úřadu a tenmůže udělit pokutu aždeset tisíc korun. Připosledním sčítání bylopředáno 261 podnětůa nepodařilo se sečíst

přibližně 140 tisíc lidí,tedy méně než 1,5procenta.

5 Chci odpovídat on-lineNa papírovýchformulářích jsou kódy, sekterými se přihlásíte nawww.scitani.cz. Kvůlibezpečnosti je ale třebamít nainstalovaný AdobeAcrobat verze 9.0 a vyšší.

6 Jak poznám komisaře?Legitimuje se průkazema občankou a bude mítmodrou tašku se žlutýmlogem České pošty.

Obzvlášť surové bylo týrání sedmi-letého syna v Brně. Matka s otcemjej za maličkosti bili řemenema nedávali mu řádně najíst. Vážítak pouhých 13,5 kilogramu.

Podle rodičů byl chlapec hyper-aktivní. Údajně proto, aby jej zklid-nili, mu dali do bot v oblasti pat při-pínáčky hrotem vzhůru a nutili jejběhat. Týrání odhalila sociální pra-covnice. Rodičům za jejich čin hro-zí až osm let vězení.

Brněnští kriminalisté v těchtodnech odhalili i pohlavní zneužitíteprve pětileté dívky. Přítel jejímatky vzal dívku do vany, kde sekoupali. Přitom ji přinutil k orální-mu styku a masturboval před ní.Zjistilo se, že muž zanedbával naří-zenou ambulantní léčbu. ČTK

Autobus s lyžařihavaroval

U Nové Pece na Prachaticku hava-roval včera odpoledne autobus setřiatřiceti cestujícími. „Osm lidíbylo středně těžce zraněno, nikdo

není v ohrožení života,“ řekla poli-cejní mluvčí Štěpánka Valentováa ředitel jihočeské záchranné služ-by Marek Slabý. Podle dostupnýchinformací šlo o zájezdový autobuslyžařů. Řidič se údajně snažil vy-hnout protijedoucímu autu a kvůlitomu se dostal do příkopu. „Záchra-náři převáželi zraněné do pracha-tické a českokrumlovské nemocni-ce,“ uvedla Valentová. ČTK

POLICIE ČR

Zprávystručně

Vše o sčítání

Vlastnímu synovi dalido bot připínáčky

Chlapec je extrémně vyhublý.

inzerce

„Jste homosexuál?“budou zjišťovat statistici

Po deseti letech přichází v březnu další sčítání obyvatel, domů a bytů Účast povinnáMegaakce bude stát asi 2,5 miliardy Deník Metro přináší otázky a odpovědi

Tenista Tomáš Berdych pod-lehl na Australian Open No-vaku Djokovičovi a do semi-finále úvodního grandsla-mového turnaje roku nepo-stoupil. Srbský hráč se o po-stup do finále utká s obháj-cem titulu Rogerem Federe-rem, jenž rovněž ve třechsetech vyřadil svého kraja-na Stanislase Wawrinku.

Přes porážku opouštělBerdych Melbourne Parkspokojený. Poprvé v kariéřesi zahrál čtvrtfinále úvodní-ho grandslamu sezony.

„Tohle jsem si před turna-jem přál, minimálně se do-stat do čtvrtfinále. Mám zasebou velice solidní začáteksezony,“ řekl Berdych na tis-kové konferenci. „Hráljsem s třetím hráčem světa,který se neporáží každýden. Snažil jsem se, ale byllepší. I přesto si myslím, žeto bude další dobrá sezo-na,“ podíval se do budouc-nosti Berdych. SIM a ČTK

Sety: 1:6, 6:7, 1:6Esa: 5:10Dvojchyby: 5:1

9.zápas NBA za sebou vyhrá-li basketbalisté NewOrleans Hornets. Vítězství91:89 nad Oklahomou jimzařídil střelou v poslednísekundě David West. Hos-té vedli v průběhu zápasuaž o 15 bodů, v závěruvšak měli velmi vychýle-nou mušku.

0� AP – SHUJI KAJIYAMA A JOHN DONEGAN

Mistr světa v cyklokrosuZdeněk Štybar míří z týmuTelenet-Fidea do silniční stá-je Quick Step, kterou přednovou sezonou koupil českýmiliardář Zdeněk Bakala.

Český jezdec už v pondělípodepsal tříletou smlouvua k novému zaměstnavatelise připojí v březnu po skon-čení krosové sezony. Podle

oficiálního webu stáje sipremiéru v novém působiš-ti odbude v květnu buď v zá-vodě Kolem Kalifornie,nebo Kolem Belgie.

„Je to splnění snu a důle-žitý krok, který mi otevřenové dveře v profesionálníkariéře,“ uvedl Štybar nastránkách Quick Stepu.„V cyklokrosu jsem toho vy-

hrál hrozně moc, protojsem tohle chtěl zkusit. Jemi pětadvacet a to je správ-ný čas, abych zjistil, co do-kážu na silnici,“ dodal.

Se stájí Fidea se Štybarrozloučí v neděli na MS v ně-meckém St. Wendelu.„Chci vyhrát. Pro sebe i protým, na který nikdy nezapo-menu,“ řekl. ČTK

TomášBerdych

Zprávav číslech

Krátce z fotbalu

Liberec vyřadil Keriče z kádru

Nedali ani jednu penaltuFotbalisté Japonska si na mistrovství Asie v Kataruzahrají o rekordní čtvrtý titul. Do fi nále postoupili po výhře na penalty nad velkým rivalem Koreou a jejich soupeřem bude Austrálie. V normální hrací době skončil zápas 1:1, po prodloužení pak 2:2. V penaltovém rozstře-lu však Korejci ani jednou nepřekonali gólmana Kawašimu.

Liberecký fotbalový klub vyřadil útočníka AndrejeKeriče z ligového kádru a chorvatský hráč se začne připravovat s třetiligo-vým B-týmem. Kerič totiž odmítl prodloužit končící smlouvu a dohodl se na přestupu do pražské Sparty. S ní už v předstihu podepsal od 1. července tříletou smlouvu.

3

Pro Berdychovy fanoušky už australská mise skončila. Kvůli kotníku to však nebylo.

Berdychovu jízdustopnul až Djokovič

Český daviscupový reprezentant se do semifinále Australian Opennedostal Přesto je se svými výkony spokojený a čeká dobrou sezonu

sport

Štybar vyjede na silnici

NovakDjokovič

Page 17: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

04 domov www.metro.czSTŘEDA, 26. LEDNA 2011

17

Duchovní Tomáš Halík, he-rečka Jiřina Jirásková nebodivadelník Jiří Suchý se vče-ra postavili za požadavkyčeských lékařů a akci Děku-jeme, odcházíme. Dohroma-dy patnáct osobností z ob-lasti kultury a církví včerazaslalo otevřený dopis pre-miéru Petru Nečasovi a mi-nistru zdravotnictví LeošiHegerovi, ve kterém je vyzý-vají k diskusi s lékaři.

V rámci kampaně Děkuje-me, odcházíme chce z ne-mocnic ke konci února kvů-li nespokojenosti s výší pla-

tu odejít zhruba 3800 léka-řů. V nemocnicích jich pra-cuje podle různých čísel sta-tistiků zhruba 18 tisíc. Od-boráři, kteří trvají na růstupříjmů na 1,5 až trojnáso-bek průměrného platu, užvarovali, že hrozí zhoršeníkvality a dostupnosti péče.

Protestní akce velmi zne-pokojila i běžné lidi, 59 pro-cent z nich ale stojí proti lé-kařům. Podle průzkumuagentury Médea Researchsice velká část obyvateluznává, že by nemocničnílékaři měli mít vyšší platy

než dosud, jejich požada-vek na trojnásobek průměr-né mzdy je ovšem podlenich přemrštěný. Za lékařea jejich práva se v průzkumupostavila jen čtvrtina obyva-tel. LUKÁŠ HRÁBEK a ČTK

ČTK – VÁCLAV ŠÁLEK

Dopis podpořilinapříklad překladatelMartin Hilský, zpěvačkaJitka Molavcová, herecAlfréd Strejček,výtvarník Jiří Šalamoun,fotograf Oldřich Škácha,hudebník JanVodňanský nebo herecPavel Zedníček.

Víno pěkně vysycháVe Vinařství Marcinčák v Novosedlích na Břeclav-sku včera kontrolovali hrozny pro výrobu slámové-ho vína. Z plodů révy, které musejí minimálně třiměsíce vysychat na slámě či rákosu, se pomalu od-pařuje voda, aby získaný mošt vykazoval nejméněsedmadvacet stupňů cukernatosti. Slámové vínopatří ke špičkovým výběrovým vínům.

Premiér Petr Nečas (ODS)včera vyzval ministra dopra-vy Víta Bártu (VV), aby se ve-řejně omluvil. Podle minis-terského předsedy se uká-zalo jako nepravdivé, žebezpečnostní agenturaABL, u jejíhož zrodu Bárta

stál, nesledovala politiky zODS. Ministr se za to při-tom Nečasovi loni zaručilsvým slovem.

Ministr Bárta nelenil a zazhruba dvě hodiny byla nasvětě požadovaná omluva.„V žádném případě jsem ne-

měl úmysl Vám sdělit ne-pravdivé informace,“ ode-psal premiérovi ministr do-pravy. Omluvil se mu takéza to, že mu loni na podzimneřekl o práci ABL všechno.Podcenil prý dopad celékauzy. JC a ČTK

Osobnosti podpořilyrevoltující lékaře

Suchý, Jirásková a Molavcovábojují dopisem za platy lékařů

Dana Kadlčíková kontroluje hrozny.

Tři ze čtyřfirem požadujícizí jazyk

Nečas dostal od Bártyomluvu za 120 minut

Kdo podepsal

Hrozny. Schnou na slámě

Až 75 procent firem požadu-je od svých zaměstnancůznalost cizího jazyka. Novi-nářům to včera řekla specia-listka na lidské zdroje JanaSkalková z ČSOB s tím, žedata pocházejí z průzkumumezi profesními portály.Uchazeči o práci prý ale čas-to nejsou schopni v cizí řečiaktivně komunikovat. Pod-le nedávného výzkumu In-stitutu pro sociální a ekono-mické analýzy se žádným ci-zím jazykem nedomluví54 procent Čechů. ČTK

inzerce

Hokejisté Sparty prohráliv dohrávce 35. kola extrali-gy s Litvínovem. Pražanétak na desátou příčku ztrá-cejí již 12 bodů a ještě víc sejim vzdálila šance na po-stup do vyřazovacích bojů.Severočeši se naproti tomudo desítky vrátili, kdyžo dva body přeskočili Plzeň.

Sparta, v jejíž sestavě pře-kvapivě chyběl druhý nej-lepší střelec týmu Smole-ňák, byla v úvodu aktivněj-ší a zaměstnávala gólmanaVolkeho. Jenže se nemohlaprosadit a pohrdla i trest-ným střílením – ve 24. mi-nutě Ton minul branku.

Poté převzali iniciativuhosté a vyplatilo se jim to.Sparta ještě srovnala na 1:1,ale pak už se trefovali pou-ze Chemici. Domácí dohrá-vali zápas v křeči. SIM

ČTK – IGOR ZEHLChuligáni jdou ažna 35 let za katr

Čtveřice srbských fotbalo-vých chuligánů jde za zabitífanouška Toulouse, kteréhose dopustila v září 2009před zápasem Evropské ligyna hřišti Partizanu Běle-

hrad, do vězení. Od soududostali podle agenturyReuters tresty v rozmezíod 30 do 35 let.

Černý na testech

Fotbalista Milan Černý s vel-kou pravděpodobností zamí-ří ze Slavie Praha do ruské-ho Rostova na Donu. Dnesletí na zdravotní testy, klubyjsou blízko dohody. SIM

Střelcem roku Lipták

1

Litvínovský Volke se činil, za svá záda pustil jediný puk.

Brokový střelec Jiří Lipták z Komety Brno zvítězilv anketě o nejlepšího českého střelce roku 2010.Ocenění pro nejlepší juniorku získala střelkyně zevzduchové pušky Gabriela Vognarová z Rapidu Pl-zeň a talentem roku byl vyhlášen skeetař Jakub To-meček také z Komety Brno.

Branky: 40. Žálčík – 29.Kubinčák, 40. V. Hübl,49. Jenáček, 57. ČernošekDiváci: 5316

ČTK

Bývalý skotský fotbalový re-prezentant Andy Gray bylkvůli nevhodnému chovánípropuštěn z funkce komen-tátora televizní stanice SkySports. Stalo se tak jen párdní poté, co se před zápa-sem mezi Wolverhampto-nem a Liverpoolem dopus-til sexistických poznámekna adresu asistentky roz-hodčího Sian Masseyové.

Pětapadesátiletý Gray bylspolu s kolegou Richardem

Keysem nejprve suspendo-ván za to, že zesměšňovalischopnost Masseyové po-znat ofsajd. Včera však vy-

šly najevo další informaceo jeho předchozím nevhod-ném chování a vedení s bý-valým útočníkem Aston Vil-ly okamžitě ukončilosmlouvu.

Podle agentury AP šloo incident z loňského pro-since. Vedení Grayův pře-čin nijak nepřiblížilo, podlebritských médií ale vyzývalkolegyni, ať mu připne tele-fon do rozkroku, a rozepí-nal si kalhoty. ČTK

SpartaPraha

Stavjaňa končí

Ceny si vítězové včetně Liptáka přebrali v Brně.

Postih nehrozí

Stručněz fotbalu

Výsledky dne

4

Spartě se play-off vzdalujeHokejisté z Holešovic nestačili doma na Litvínov Ten je zpět desátý

Hokejisty Karlových Varů uždále nepovede jako hlavníkouč Antonín Stavjaňa. Najeho místo se posunul asis-tent Václav Baďouček. ČTK

Ocenění. Pomohl mu i bronz v trapu na MS v Mnichově

Hokejistům extraligovéhoZlína nehrozí žádný trest zastarty 24letého obránceJana Švrčka, jehož ze Zno-jma do Olomouce provázínesrovnalosti. „Případ seAsociace profesionálníchklubů vůbec netýká, proto-že proběhl mezi dvěma pr-voligovými týmy. Hráč bylv Olomouci zaregistrován,odtud šel do Zlína na hosto-vání legitimně,“ uvedl šéfextraligy Šulc. ČTK

Lednová nabídka: Pondělí — PátekSKIBUS + CELODENNÍ PERMANENTKA 550 KčskiareálHERLÍKOVICE

Odjezdy skibusů denně v 6.35 hod Praha — Černý Most. Více na www.snowhill.cz nebo tel.: +420 737 222 456

inzerce

Oba české kluby prohrályBasketbalisté Prostějova prohrá-li také druhé utkání v osmifiná-lové fázi Vyzývacího poháru.V Chorvatsku podlehli domácí-mu Zadaru. Stejně se nedařiloani Nymburku v osmifinálovéskupině Evropského poháruULEB. Středočeši svůj druhý zá-pas také nezvládli a vítězství siz pardubické palubovky odvez-la italská Caserta.

Zadar–Prostějov 96:90

Nymburk–Caserta 68:74

Rozepínal si kalhotya přišel o komentování

BenzinaLitvínov

Page 18: deník METRO 26.1.2011

PRAHAStředa,26.ledna2011Č.18,www.metro.cz

Max.20

Min.-20

GETTYIMAGES

Každýdruhýmákilanavíc Průzkumodhalilneradostnáčíslatýkajícísenašehoživotníhostylu

PětinaČechůtrpíobezitou,polovinaznásmánadváhu(strana8)

Svátekslaví:Zora

BerdychvAustráliiskončil Českýtenistane-dokázalpřekonatNovakaDjokoviče

Berdychasrazilanakolenanepovede-nádruhásadaSr-bovistačilykvýhřetřisetyDneshraječtvrtfináleKvito-vá(strana16)

Budousevásptát,zdajstehomosexuálVbřeznunásopětčekápovinnostodevzdatúřadůmmnohdysoukroméinformace.DeníkMetrozjišťovalvšeotétomega-akciza2,5miliar-dy.(strana5)

MHDzdarmabudepouzesOpencardPokudsedohodnouzastupiteléhlavní-homěsta,pakbyodčervencemělovíceseniorůadětíjezditMHDzdarma.Podmínkouvšakje,žesiobstarajíOpen-card.Beztétokartytotižzadopravubu-doumusetplatitstandardníjízd-né.(strana2)

UpleťtesiKateaprinceWilliama

DvojnícibritskéhoprinceWilliamaajehonastávajícíženyKateMiddle-tonovédržívrucepletenéfigurkypředstavujícíslavnýpár.AndyWal-kerjakoWilliamaKateBevanovájakojehoKatenetradičníupomínkupředvedlivčeravrámciveletrhuhračeknalondýnskémvýstavištiOlym-pia.Sadu,vnížjevšepotřebnékupleteníWilliamaaKate,nabízífirmaJameseGalta.Věří,žehračkypofrčí.Vždyťdokrálovskésvatbyohláše-néna29.dubnazbývájižjenněkoliktýdnů.

Uvnitřčísla

NěžněujádraJadernáenergetikajeisféroužen(strana14)

TerorvRuskuKdozabíjel?(strana6)

Jsoujimpodobní,alenejsoutooni.

Veletrhhraček.Princmístoplyšáků

MATRIX3DKEANUREEVESSEVRÁTÍJAKONEOCHYSTÁSE(strana9)

Page 19: deník METRO 26.1.2011

02praha

Platitzapřepravuvměstskéhromadnédopravěnebu-douodčervencemusetdětidopatnáctiaseniořinadše-desátpětlet.Návrh,nakte-rémsevloňskémroceshod-lavkoaličnísmlouvěpraž-skáODSsČSSD,musíještěschválitradaazastupitel-stvohlavníhoměsta.

Výhodabezplatnéhojízd-néhomávšakjedenháček.AbystemohlivMHDoprav-dujezditzdarma,nestačíre-vizorovipouzedoložitsvůjvěk.„Cestujícísebudoure-vizorůmprokazovatpro-střednictvímOpencard,nakterémbudenahranáspeci-álníaplikace,“vysvětlujeFi-lipDrápal,mluvčíspoleč-nostiRopid,kteráorganizu-jepražskouhromadnoudo-pravu.

Kdositakpožadovanouaplikacinepořídí,tensibudemusetinadálekupo-vatlístkynaMHD,jinakmuhrozípokutaodrevizora.

Výjimkoujsoudětidodese-tilet,kterýmbudestačitinadálepotvrzenívěkuvpa-pírovéformě.

Dosudnemusízajízduvprostředcíchhromadnédopravyplatitdětidodesetiletaseniořinadsedmdesátlet.Díkyúpravěvěkovéhra-nicepřijdehlavníměstoroč-něomilionykorun.„Posu-nutívěkovéhraniceudětízdesetinapatnáctletbude

městskoupokladnustátasičtyřicetmilionůkorunroč-ně.Zaseniorypakmagis-trátzaplatízhrubastodva-cetpětmilionůkorunročněnavíc,“říkáDrápal,kterýdodává,žecestujícím,kteříbudousmětodčervencejez-ditzdarmaabudejimstáleplatitkuponnaměstskouhromadnoudopravu,bu-douvrácenypenízezane-proježděnédny.„Sčásteč-

nýmvracenímjízdnéhopo-čítáme.Zavedenínovýchka-tegoriíbezplatnépřepravyjealezáměrněkoncipovánokdatuprvníhočervence,protožepředpokládáme,ževětšiněcestujícíchbudekončitplatnostkuponu,“říkánáměstekprimátoraKa-relBřezina.

BáraBasikováaLeonaMachálková

ADAMVÁCHAL [email protected]

RICHARDKOCOUREK

VsoučasnédoběmohoujezditzdarmavMHDdětidodesetiletaseniořinad70let.PřestožedětimohouvlastnitOpencardjižodšestilet,stačíjimmítpotvrzeníověku.Abymohlijezditseniořizdarma,musímítnahranouaplikaci70+naOpencard.

Odčervencebudousmětjezditzdarmaseniořinad65let.BudouvšakmusetmítnahranouaplikacinaOpencard.Jinakmusíinadáleplatit.Dětemdodesetiletnadálepostačípapírovépotvrzení.DětivevěkudesetažpatnáctletsibudoumusetnahrátobdobnouaplikacinaOpencard.

„Zavedenínovýchkategoriípřepravyjekoncipovánokprvnímučerven-ci,protoževětšiněcestujícíchkončíplatnostkuponu.“KARELBŘEZINA,NÁMĚSTEK

RobinHoodprotiJežíšiZpěvácizedvounejúspěšnějšíchmuzikálůvPraze,RobinHood(DivadloKa-lich)aJesusChristSuperstar(HudebnídivadloKarlín),spoluvčerasehrálikopa-nou.Šloocharitativníakci–hrusledovalydětizdětskýchdomovů.

Kopaná.VyhrálRobin

Centrumměstaopětroztančíkarneval

MHDzdarmasiužijíjentisOpencard Odčervencebudoujezditdětido15letaseniořinad65letvMHDzdarmaMusísivšakpoříditOpencardJinakbudouplatitdál

Krátce

Bém odchází z dopravního podniku

„Vyženeme Středočechy“Pražské nemocnice by v případě omezení péče kvůli odchodům lékařů měly odmítat pacienty ze středních Čech. Navr-huje to ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (na snímku). Situace ve Středočeském kraji podle něj nebude tak vážná jako v metro-poli. Schwarz proto poslal dopis všem ředitelům pražských nemocnic.

Představenstvo pražské-ho dopravního podniku opustil poslanec a bývalý primátor Pavel Bém. Jeho rezignaci včera schválilarada hlavního města, která má působnost valné hromady. V představen-stvu ale i nadále zůstanou někteří lidé spojení s minulým vedením města.

CentrumPrahyiletosod25.únorado8.březnaopa-nujetradičnízimníkarne-val.Oslavyzahrnujícíprůvo-dymasekměstemazábav-néakceaplesyvhistoric-kýchpalácíchvcentruměs-taseletosodehrajíjižpopá-té,částprogramubudeurče-naznalcůmjídla.„Vjehorámcisenávštěvníkůmfesti-valupředstavípřednípraž-skérestauracesesvýmikar-nevalovýminabídkami,“oznámilavčerapořadatelkafestivaluZlatušeMüllerová.Největšíudálostíkarnevalubude5.březnabarokníbálvmaskáchzvanýCrystalBall,kterýseodehrajevClam-GallasověpalácinaStarémMěstě.ČTK

Jaktojeabude

události

Pětiletá záruka pro novéi ojeté vozy Suzuki

Sedm míst za výhodnou cenu

Peugeot nabízí 7 výhod za rychlé rozhodování

Nový CitroënC4 v Česku:cena od274 900Kč

Fiat „sází“ na LPG V létě loňského roku Fiatúspěšně zahájil LPG pro-gram, v rámci kterého siklienti mohou nechat pře-stavět své auto na pohonna LPG přímo v České re-publice. Hned od začátkunabídl Fiat svým zákazní-kům nejširší modelovouřadu za bezkonkurenčníceny. Díky velkému zájmuzákazníků o přestavby naLPG se Fiat rozhodl svůjLPG program dále rozšířita přichází s ještě bohatšínabídkou modelů k pře-stavbě na LPG. Fiat mádnes rovněž větší početautorizovaných dealerů,kteří mohou přestavbyprovádět. K již nabízeným

modelům LPG přibyly Fiat500 a Fiat Sedici, což zna-mená, že v současné doběmohou zákazníci pro LPGpřestavbu vybírat z celémodelové řady Fiat. V na-bídce jsou vozy v různýchmotorizacích, od modeluFiat 500, Panda, Punto, Bra-vo, Linea, i s motory T-Jet,až po zmíněný Fiat Sedi-ci, Qubo, Fiorino a Doblòv osobní i užitkové verzi.Cena přestavby novéhovozu je u většiny modelůi nadále 27.600 Kč a u T-Je-tových motorů nebo u mo-delu Sedici 30.600 Kč. Odjara budou v nabídce napřestavbu i motory s tech-nologií MultiAir.

Majitelé vozů Suzuki by mělizbystřit – od Nového roku sitotiž mohou prodloužit zá-ruku. Počin je natolik inova-tivní, že se týká aut do tří leta 100 000 kilometrů od prvníregistrace.Pro zájemce o koupi novéhoauta to tak prakticky zname-

ná, že standardní tříletouzáruku si mohou protáhnoutaž na pět roků.Důvod udává sám dovozce:„Suzuki reaguje na součas-ný trend v oblasti poprodej-ních služeb, kdy jejich kvalitaa komplexnost hrají větší rolipři rozhodování zákazníka

o nákupu nového vozidla.“

Co kryje záruka?Bezplatnou opravu nebovýměnu:• defektních agregátů• všech důležitých funkčních

skupin• řídicích systémů vozu

Na podvozku sedanu nižšístřední třídy Cruze vyrostlorobustně působící MPV ho-nosných rozměrů. Už příďlehce krabicoidního vozu při-tom dává jasně najevo, že jdeo chevrolet.

Prostorný uvnitřInteriér je stejně jako zevněj-šek velmi robustní. Přední částidominuje mohutná středovákonzola, která splývá od oknaaž k prostoru řadicí páky a ruč-ní brzdy. Záplava odkládacíchprostorů je u aut této třídysamozřejmostí, vše ale ještěvymyšleno zjevně nebylo. Ji-nak by Chevrolet nemohl přijíts tajnou schránkou ukrytoupod panelem audiosoustavy.Jako vždy v této třídě lze šestéa sedmé místo považovat spíšza nouzová, potěší však aspoňprostorností nad hlavou. Do-

spělý se na ně sice směstná,ale na dlouhou cestu by tonebylo. Navíc v sedmimístnévariantě se zavazadlový pro-stor smrskne na pouhých 89litrů, což nestačí ani na kabelkypřevážených dam.

Cena až děsíPrvní vozy dorazí na český trhpočátkem jara a první základníceny, které Chevrolet uvolnil,jsou pro konkurenci až děsi-vé. Základní benzinová verzev nejnižší výbavě LS (vybratlze i vyšší LT a LTZ) se sedmisedadly, šesti airbagy, ABS,EBD, ESC, Isofixem a rádiems MP3 bude stát 362 900Kč,startovací ceny slabšího diese-lu ve stupni LS pak 420 400Kč.Smekáme!

Zvýhodněné ceny a dalšíspeciální nabídky nabízído konce února Peugeot.Všichni dealeři připravilikompletní řadu testovacíchvozů, z nichž mohou zákaz-níci vybírat. Zvolený modelmůže zájemce zdarma tes-tovat po dobu 24 hodin.Ukončení testování odstar-tuje klíčových sedm dní, pokteré může zákazník čerpatnásledujících sedm výhod:1. Prodloužená záruka

v ceně vozu (3 roky /

60 000 km);2. 25% sleva na příslušen-

ství;3. Flexibilní financování

s PSA Finance (tj. 30%akontace s odklademprvní splátky o 6 měsí-ců);

4. CCS karta v hodnotě5000Kč (v případě finan-cování PSAF);

5. Havarijní pojištění (v pří-padě financování PSAF);

6. Povinné ručení (v přípa-dě financování PSAF);

7. Registrace vozu zdarma.

Všech 7 výhod lze získat pouze při nákupu v den ukončení testování vozu, následující den už právo na příslušnou výhodu zaniká. Nabídku výhod doplňují atraktivní ceny osobních vozů, třeba Peugeot 107 se nabízí od 169 900Kč, Peugeot 207 od 199 900Kč, Peugeot 308 od 299 900Kč, Peugeot Partner Tepee od 299 900Kč.

Pěkně zostra vstoupila načeský trh druhá generacekompaktního CitroënuC4. Elegantní francouz seprodává od 274 900 ko-run. Za tuto sumu přitomnabízí například klimati-zaci, dálkové centrální za-mykání, elektrická okna,i zpětná zrcátka nebo mo-derní motor 1.4 VTi o vý-konu 70 kW. Za cenu od329 900 Kč je k dispoziciúsporná turbodieselovávarianta 1.6 HDI/66 kW

02 motor KOMERČNÍ PŘÍLOHASTŘEDA, 26. LEDNA 2011

������ ���� � � � ���� ��

�������������� �������� ������ ����

�� ������� �� ���� ��������� ��������� ���� ������������ �����

���! �"���#$ �% �& '!(!��) (*!+, -. /�'��01( 23�/4

�.+!23/! �&/5&2# �&/�67138 �9# �:&(& ;��� ��! "��� #"$ $%$ �!!� &&&'�����������(��')�

Jihokorejská větev Chevroletu, chystá ofenzivu.Prvním ze sedmi modelů, jež představí v následují-cích 15 měsících, je netradiční MPV Orlando.

Materiál byl vytvořen ve spolupráci s redakcí Světa motorů

Page 20: deník METRO 26.1.2011

www.metro.czSTŘEDA,26.LEDNA2011

03

PalácSvětbylpostavenvletech1932až1934.BudovuproslavilspisovatelBohumilHrabal,kterýchodildoautomatuSvět.Odroku1998jebudovavrukoufirmyCrispinonemovitosti.Tapřitomdlouhodoběslibujekompletnírekonstrukci.PalácSvětvšaknadálechátrá.

Vzniklakomisepročistírnu

Radníhlavníhoměstazří-dilivčerakomisi,kterámápřepracovatmiliardovýtendrnapřestavbuÚstřed-níčistírnyodpadníchvod.Novinářůmtořeklprimá-torBohuslavSvoboda,kte-rýbudezároveňpředse-doukomise.ČlenybudourovněžzástupciopozičníTOP09,odborníciazástup-ciministerstvaživotníhoprostředí.Změněnýtendrbudezveřejněn21.února,nabídkybudemožnépodá-vatdo14.dubna.ČTK

HistorickábudovaPalácSvětvLibninaElsnicověná-městístálechátrá.Přestožeseojejírekonstrukcimluvíjižroky,jejívlastníkseneu-stálevymlouvánanemoc.Nynímudáváradniceulti-mátum.

„Vlastníkovijsmeminulýtýdenposlalivýzvu,abyoopravěPaláceSvětzačaljednatsradnicíPrahy8.Nynímunechávámečasnaodezvu.Pokudseneozve,budemeiniciovatvšechnyzákonnémožnosti,kterémáměstskáčástPraha8kdispozici.Taktéžsebudemesnažitpřimětpamátkáře,abyseuchýliliksankcím,“řeklvčeradeníkuMetrorad-níPrahy8MatějFichtner.

Radniceosméměstskéčástitakreagujenastížnos-tinejenmístníchobyvatel,kteříminulýměsícnaradni-ciodevzdalipeticizazá-chranuSvěta,nakterébylo

celkemjedenáctsetpade-sátpodpisů.

Přestožeseitalskáfirma

Crispinonemovitosti,kterábudovuvlastní,kvýzvěrad-niceještěnevyjádřila,měst-

skáčástvěří,žesedajívěcibrzydopohybu.

PalácSvětbytakvbu-

doucnumohlnabídnoutnovébyty,obchodyikavár-nu.ADAMVÁCHAL

inzerce

Zprávystručně

HrabalůvSvět

„OpravteSvět,“vyzýváradnice

JednoduchývýběrKizashi se nabízí s jediným motorem – čtyřválcem 2,4 litru. Verze vybavená ma-nuálním řazením se dodává výhradně s pohonem před-ních kol, provedení 4x4,označované AWD, zasekoupíte jen s bezstupňovou samočinnou převodovkou CVT. O dalších pohonnýchjednotkách zatím výrobce neuvažuje, pracuje se alena hybridu.

03motor KOMERČNÍ PŘÍLOHASTŘEDA, 26. LEDNA 2011

Střední třída je dnes široký pojem. Najdeme v ní skoro pětimetrové koráby, stejně jako o půl metru kratší spor-tovce – tomuto původnímu chápání segmentu D zůstá-vají věrné hlavně prémiové značky jako Audi, BMW nebo Mercedes a rozměro-vá střídmost je vlastní také novému Suzuki Kizashi. Je to vůbec poprvé, co se ja-ponský specialista na malá a terénní auta vydává do manažerského světa.

ŠvihákKizashi znamená japon-sky předzvěst velkých věcí a stejně slibně jako jmé-no vypadá jeho design – temperamentní a zároveň elegantní. Základem dy-namického vzhledu jsou vyvážené proporce s dlou-

hým rozvorem a krátkou vysokou zádí, která v sobě skrývá 461 litrů zavazadlo-vého prostoru. Pro každo-denní použití to bohatě stačí, v záloze číhá dělené a sklopné zadní opěradlo.

Snadné seznamováníDo interiéru nás suzuki pouští bez nutnosti vytaho-vat klíček z kapsy, a zůstat tam může i při startování tlačítkem. Volant padne bezvadně do ruky, sedí se nám pohodlně, i když na sportovní sedan trochu vysoko. Všechny ovladače máme dobře po ruce a pří-strojový štít nemůže být přehlednější.Pochvalu zaslouží i kvalita zpracování a v neposlední řadě velikost a rozmístění tlačítek na středovém pa-

nelu – žádné zkoumání lu-pou jako u insignie, tady se trefíte skoro i po slepu.

S bezstupňovýmautomatemO pohon se stará atmosfé-rický motor o obsahu 2,4 litru. Nečekejte nějaké ra-zantní kopance, ale pěkně plynulý zátah.Výkon 132 kW na 1,5 tuny v pohodě stačí, dojem ze zrychlování pocitově tlu-mí bezstupňový automat, který stojí i za netypickým zvukovým doprovodem – plný plyn, otáčky vyletí, ale nepřichází řazení. Až když uberete, otáčky se ustálí.

Na jistotuKizashi nabízí ve střední třídě ojedinělou možnost výběru mezi pohonem

předních a všech kol. Stačí stisknout tlačítko a elektro-nicky řízena vícelamelová spojka začne přenášet toči-vý moment i k zadním ko-lům – a to až 50%.Trakce je rázem maximální a radost z jízdy v zatáčkách nebo na kluzku o třídu lepší. Díky kompaktním rozměrům působí auto pří-jemně hravě a ovladatelně, s vypnutým ESP si můžete dovolit efektní drifty, které snadno zkrotíte přesným řízením.Podvozek se statečně brání náklonům, není ale přehna-ně tvrdý, takže i s osmnác-tipalcovými koly můžeme mluvit o pohodlí.

Opel Finance 50:50

Sportovectělem i duší

Suzuki dělá první krok do střední třídy. Průkopníkem je atle-tický sedan Kizashi nabízený také s poho-nem všech kol.

Materiál byl vytvořen ve spolupráci s redakcí Světa motorů

Ceny Suzuki Kizashi Sport

2.4 VVT/131 kW 6MT 2WD 679 900Kč

2.4 VVT/131 kW CVT 4WD 759 900Kč

6MT - šestistupňová manuální převodov-ka, CVT - bezestupňová samočinná pře-vodovka, 2WD/4WD – pohon předních/všech kol