Top Banner
EDAG prosjektet, 25. april 2014 Delprosjekt juridisk Om a-ordningen
23

Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

Feb 22, 2016

Download

Documents

mrinal

Delprosjekt juridisk Om a-ordningen. EDAG prosjektet , 25. april 2014. Rettslig grunnlag for ordningen. Ordningen beskrevet i arbeidsgrupperapport, sendt på høring av Finansdepartementet 4. mars 2011. Fremmet i RNB i prop . 112 L (2011-2012) kapittel 9 - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

EDAG prosjektet, 25. april 2014

Delprosjekt juridiskOm a-ordningen

Page 2: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

2

Rettslig grunnlag for ordningenOrdningen beskrevet i arbeidsgrupperapport, sendt på høring av Finansdepartementet 4. mars 2011.

Fremmet i RNB i prop. 112 L (2011-2012) kapittel 9• A-opplysningsloven med endringer i berørte lover• Sanksjonert 22. juni 2012.

Fremmet flere lovendringer som følge av høring våren 2013 i prop. 48 L (2013-2014):• Særlig endringer i folketrygdlovens bestemmelser som omhandler Aa-

registeret.• Flere endringer i øvrige berørte lover.• Tildelt Finanskomiteen for behandling.

Forslag til a-opplysningsforskrift samt endringer i flere berørte forskrifter under arbeid.

Page 3: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

3

Formål med ordningen

Forenkle arbeidsgivers innrapportering av opplysninger om tilsettings- og inntektsforhold • I dag rapporterer arbeidsgivere til dels de samme opplysningene om

tilsettinger, lønns- og skattetrekk til NAV, skatteetaten og SSB• Rapporteringene skjer til ulike tidspunkt

Økt effektivitet og bedre oppgaveløsning i etatene

Bedre tjenester fra det offentlige

Page 4: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

4

Formål med ordningen - NAV

Arbeids- og velferdsetaten skal bruke opplysningene som leveres etter a-opplysningsloven til

Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret• Registeret tjener NAVs og andre offentlige etaters behov for opplysninger i

forbindelse med deres oppgaveløsning• NAV bruker selv opplysningene i registeret ved behandling av søknader om

ytelser, arbeidet med å redusere sykefraværet, utarbeidelse av statistikk, utbetaling og refusjon av sykepenger og avdekking av trygdemisbruk

• Andre brukere er feks. skatteinnkrevingsmyndighetene, Statistisk sentralbyrå, politiet og Arbeidstilsynet

Arbeid med ytelser og uførereformenInntektsopplysningene som skal innrapporteres i ordningen skal benyttesI arbeidet med å vurdere om borgerne har krav på en ytelseLøpende avkorting eller justering av uføretrygd

Page 5: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

5

Formål med ordningen - SSB

Statistisk sentralbyrå skal bruke opplysningene som leveres etter a-opplysningsloven til • Å utarbeide offisiell lønns- og sysselsettingsstatistikk• Statistisk bruk i forskning• SSBs nasjonalregnskap• Konjukturovervåkning• Andre indekser som utarbeides av byrået

Byråets statistikker og indekser benyttes av mange ulike samfunnsaktører, f.eks.• Næringslivet, som benytter lønnsindeksen til regulering av kontrakter og

i forhandlinger om lønn• Arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, media, Eurostat og IMF

Page 6: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

6

Formål med ordningen - Skatteetaten

Skatteetaten skal benytte opplysningene som leveres etter a-opplysningsloven til• Utligning av skatt og trygdeavgift etter skattelovgivningen• Arbeidsgivers beregning og oppgjør av skattetrekk og arbeidsgiveravgift• Selvangivelsesproduksjon

• danner grunnlag for forhåndsutfylt selvangivelse til personlige skattytere

Opplysningene får betydning for kvaliteten på• Selvangivelsesproduksjonen

• derigjennom for ligning og skattebetalingen, samt ved beregning av arbeidsgiveravgift. Høy kvalitet vil få direkte betydning for skattyterne, reduserer deres risiko for sanksjoner og arbeidsbelastning med å oppfylle sin selvangivelsesplikt.

• Leveringsfritaket.

Page 7: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

7

Oversikt over a-opplysningsloven

Loven har bestemmelser om • Hvem som er opplysningspliktige• Opplysningspliktens omfang• Frist for levering av opplysninger• Sted for levering og leveringsmåte• Ansvar for fellestjenester og behandlingsansvar• Taushetsplikt ved drift og forvaltning• Tilgang til opplysningene• Inntektsmottakeres innsynsrett• Reaksjoner (tvangsmulkt og overtredelsesgebyr)

Loven trer i kraft når «Kongen bestemmer»Planlagt ikrafttredelse er 1. januar 2015

Page 8: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

8

A-opplysningsloven § 1. Formål

Formålet med denne loven er å legge til rette for at arbeidsgivere mv. effektivt kan oppfylle sine plikter til å gi opplysninger om enkeltpersoners (inntektsmottakeres) inntekts- og arbeidsforhold og skattetrekkopplysninger, og å gi offentlige etater tilgang til opplysningene innrapportert fra arbeidsgiver.

Forslag til nytt annet ledd på høring:Loven gjelder også for Svalbard, Jan Mayen og de norske

bilandene. Departementet kan i forskrift fastsette at deler av loven ikke skal gjelde på Svalbard og Jan Mayen eller et norsk biland, eller fastsette særskilte regler for disse områdene.

Page 9: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

9

A-opplysningsloven § 2. Opplysningspliktige

Fysiske og juridiske personer som har opplysningsplikt etter bestemmelsene nevnt i § 3 første ledd, skal gi opplysninger etter reglene i denne lov.

Page 10: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

10

A-opplysningsloven § 3. Opplysningspliktens omfang

Plikten til å gi opplysninger etter denne lov omfatter opplysninger som skal gis med hjemmel i følgende bestemmelser med tilhørende forskrifter:a. ligningsloven § 6-2 (§ 5-2), b. folketrygdloven §§ 24-3 (§ 24-2), 25-1 annet ledd og 25-10, jf. § 21-4, c. skattebetalingsloven § 5-11 og d. statistikkloven § 2-2e. svalbardskatteloven §§ 4-5 første ledd og § 5-2 femte ledd.

Med mindre annet er bestemt, skal opplysningene gis spesifisert for hver enkelt inntektsmottaker, og det skal gis opplysninger om fødselsnummer eller annet nummer for identifikasjon av inntektsmottaker.

(bestemmelsen gir videre hjemmel til å gi forskrift og fastsette skjema)

Page 11: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

11

Nærmere om opplysningsplikten ved ikrafttredelsen

Ligningsloven § 5-2 første ledd skal lyde:Den som selv eller gjennom andre i løpet av en kalendermåned

har utbetalt eller ytet fordel som nevnt i dette nummer, skal ukrevet levere opplysninger om alt som er ytet til den enkelte mottaker etter reglene i a-opplysningsloven.Folketrygdloven § 24-2 første ledd skal lyde:Arbeidsgiver skal av eget tiltak beregne arbeidsgiveravgiften etter § 23-2 for hver kalendermåned. Opplysninger om beregnet avgift og grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift for hver kalendermåned skal leveres etter reglene i a-opplysningsloven.Skattebetalingsloven § 5-11 første ledd første punktum skal lyde:Arbeidsgiver skal ukrevet levere opplysninger om forskuddstrekket for hver kalendermåned etter reglene i a-opplysningsloven.

Page 12: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

12

Nærmere om opplysningsplikten ved ikrafttredelsen

Folketrygdloven § 25-1 annet ledd, jf. Aa-registerforskriften:

Firetimersgrensen avvikles• Dagens nedre grense for rapporteringsplikten (§ 25-1 annet ledd annet

punktum)• Beløpsmessig nedre grense for innrapportering foreslås lagt til grunn

som nedre grense for innmeldingsplikten til Aa-registeret• «Rent praktisk gjennomføres dette ved at det ikke skjer noen innrapportering

av inntekt før beløpsgrensen overskrides, og det som er utbetalt tidligere i inntektsåret, skal tas med i meldingen for den kalendermåned beløpsgrensen overstiges.»

• «Meldeplikten inntrer først for den måned beløpsgrensen eventuelt overskrides.»

Page 13: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

13

A-opplysningsloven § 4. Frist for levering av opplysninger

Opplysninger skal gis av den opplysningspliktige minimum en gang per kalendermåned.

Opplysninger om føderåd etter ligningsloven § 5-2 bokstav b kan leveres en gang per år og skal senest leveres samtidig med fristen for å levere opplysninger i januar i året etter inntektsåret.

Meldinger etter folketrygdloven § 25-1 andre ledd til arbeidstakerregisteret om inntak av en arbeidstaker og om opphør av et arbeidsforhold skal leveres innen fredag i uken etter at arbeidsforholdet tok til eller opphørte, med mindre det gis dispensasjon i medhold av fjerde ledd i paragrafen her.

Departementet kan i forskrift gi regler om fristen for å levere opplysninger, herunder at det kan gjøres unntak fra fristen i tredje ledd.

Page 14: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

14

Nærmere om når opplysninger skal gis - frister

Utkast til forskrift om fristen:Opplysninger skal gis innen den 5. i måneden etter den måned

opplysningene gjelder.

«Fredagsfristen» videreføres.Et unntak fra den generelle fristen i a-opplysningsloven.Minimumsopplysninger om selve knytningen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.Øvrige opplysninger skal sendes innen 5. i måneden etter.

Alle opplysningspliktige vil få dispensasjon fra fredagsfristen.

Page 15: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

15

Nærmere om når opplysninger skal gis –med dispensasjon

Prop. 48 L: Dispensasjonsordningen, herunder tilbaketrekking av dispensasjon mv., foreslås regulert i forskrift i medhold at folketrygdloven § 25-1 fjerde ledd og forslaget til § 4 nytt fjerde ledd i a-opplysningsloven.

Fullstendige opplysninger om arbeidsforholdet skal gis innen den 5. i måneden etter den kalendermåned opplysningene gjelder.

Starter i arbeidsforholdet 10. januar: opplysninger om arbeidsforholdet innrapporteres innen 5. februar. Får utbetalt lønn 12. februar: opplysninger om inntekter mv., forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift, samt opplysninger om arbeidsforholdet, innrapporteres innen 5. mars.

Page 16: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

16

A-opplysningsloven § 5. Sted for levering og leveringsmåte

Opplysningene skal leveres elektronisk til den mottakssentralen som Skattedirektoratet fastsetter. Skattedirektoratet kan etter søknad samtykke til papirinnlevering for private arbeidsgivere.

Departementet kan i forskrift gi nærmere vilkår for levering, herunder leveringsmåte og format.

Page 17: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

17

A-opplysningsloven § 6. Ansvar for fellestjenester og behandlingsansvar

Fellestjenester knyttet til drift og forvaltning av ordningen ivaretas av Skattedirektoratet.

Skattedirektoratet er behandlingsansvarlig etter personopplysningsloven for behandling av personopplysninger ved ivaretakelse av fellestjenester etter første ledd. Den behandlingsansvarlige kan bare behandle personopplysningene i den utstrekning som er nødvendig for å ivareta fellestjenestene.

Page 18: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

18

A-opplysningsloven § 7. Taushetsplikt ved drift og forvaltning

Enhver som har eller har hatt verv, stilling eller oppdrag knyttet til drift og forvaltning etter § 6, skal hindre at uvedkommende får adgang eller kjennskap til opplysninger innsamlet etter § 3.

Første ledd er ikke til hinder for at opplysninger utleveres til virksomheter som har tilgang til dem etter § 8.

Dersom opplysninger kan innhentes uavhengig av taushetsplikt, skal opplysningene innhentes hos det forvaltningsorgan som etter § 8 har tilgang til opplysningene og som er myndighet på det området opplysningene er innhentet.

Page 19: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

19

A-opplysningsloven § 8. Tilgang til opplysningene

Arbeids- og velferdsetaten skal ha tilgang til opplysningene i registeret i forbindelse med forvaltning av, og beregning av ytelser, og forvaltning av arbeidstakerregisteret etter folketrygdlovgivningen.

Skattedirektoratet, skattekontorene og skatteoppkreverne skal ha tilgang til opplysningene i registeret i forbindelse med utligning av skatt og trygdeavgift etter skattelovgivningen og arbeidsgivers beregning og oppgjør av skattetrekk og arbeidsgiveravgift etter skattebetalingsloven og folketrygdloven.

Statistisk sentralbyrå skal ha tilgang til opplysningene i registeret i forbindelse med produksjon av statistikk etter statistikklovgivningen.

Tilgangen er begrenset til opplysninger som organet har hjemmel i lov til å innhente.

Page 20: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

20

A-opplysningsloven § 9. Inntektsmottakers innsynsrett

Inntektsmottaker har innsynsrett i opplysninger om egne forhold som er innsamlet etter denne lov.

Retten til innsyn begrenser ikke rett til innsyn etter andre regler.Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om innsynsrett.

Page 21: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

21

A-opplysningsloven § 10. Tvangsmulkt ved manglende innrapportering

Skattedirektoratet kan ilegge den som ikke innrapporterer alle opplysninger innen fristen i § 4, en daglig løpende tvangsmulkt frem til opplysningene er levert. Samlet tvangsmulkt kan ikke overstige 1 000 ganger rettsgebyret. Departementet kan i forskrift gi regler om hvordan den daglige tvangsmulkten skal fastsettes.

(Bestemmelser i § 10 annet til sjette ledd, blant annet hjemmel til å gi utfyllende bestemmelser i forskrift)

Page 22: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

22

A-opplysningsloven § 11. Overtredelsesgebyr ved for sen innrapportering

Skattedirektoratet kan ilegge den som ikke leverer alle opplysninger innen fristen i § 4, et overtredelsesgebyr. Gebyret kan ikke overstige 15 ganger rettsgebyret. Departementet kan i forskrift gi regler om hvordan gebyret skal fastsettes.

Bestemmelsene i § 10 annet til sjette ledd gjelder tilsvarende for overtredelsesgebyr.

Page 23: Delprosjekt juridisk Om a-ordningen

23

Forskrift

A-opplysningsforskriften• Del I – opplysningspliktens omfang

• Identifikasjon av opplysningspliktig og inntektsmottakere• Opplysninger om innsendelsen

• Del 2 – frist for levering av opplysninger• Innen den 5. i måneden etter, eller neste virkedag dersom fristen faller

på lørdag, søndag eller helligdag.• Del 3 – sted for levering og leveringsmåte

• Regulerer forenklet levering• Papirlevering

• Del 4 – tvangsmulkt• Dagsats per inntektsmottaker

• Del 5 – overtredelsesgebyr• Dagsats per dag forsinkelsen har vart