Top Banner
Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal en els mitjans de comunicació social i la publicitat
16

Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Jun 17, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporalen els mitjans de comunicació social i la publicitat

Page 2: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Índex

- Introducció

• Antecedents i història• José Ángel Abancéns

- Decàleg

-Referènciesbibliogràfiques

Page 3: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Introducció

Presentemel“Decàlegdebonespràctiquessobreelfomentdel’autoestimailaimatgecorporal”,impulsatperafavorirlasalutfísicaipsíquicadelapoblacióipre-venirl’aparicióidesenvolupamentdelstrastornsdelaconductaalimentària.

El foment de la imatge corporal positiva i una bona autoestima dels ciutadans és un dels objectius principals de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns delaConductaAlimentària.Perferefectivalapromociód’unaimatgecorporalpositivaiunaautoestimaadequada,laTaulahaimpulsatlarevisióiadhesiódelsectorpublicitarialDecàlegdebonespràctiquessobreelfomentdel’autoestimailaimatgecorporalqueuspresentem.

El Decàleg neix de la mà de la Fundació Imatge i Autoestima a partir de l’assessoramentdelSr.FrancescEscribano,membredelConsellAssessordelaFundació,idelaSra.CarmeBasté,membredelaJuntaDirectivadelaAcademiadelasCienciasylasArtesdeTelevisión.ElDecàlegesvapresentarl’any2010ambl’impulsdel’AcademiadelaTelevisión,presididapelSr.ManuelCampoVidalidelaFundacióImatgeiAutoestima,presididapelSr.JaumePagésFitaialqualvadonarsuportl’any2012elCol·legidePeriodistesdeCatalunya.ApartirdeltreballconjuntpromogutdesdelaTaula,elDecàlegdebonespràctiquessobreelfomentdel’autoestimailaimatgecorporalhaestatrevisat,actualitzatimillorat.

La Taula de Diàleg de Prevenció de Trastorns de la Conducta Alimentària ha fet possibleassoliruntreballconjuntfruïtdelaJornada“AnorèxiaiPublicitat”realitza-daeljunyde2014iquevadonarllocaunintensiprofunddiàlegentreelssectorssanitaris,publicitarisisocialsimplicats.Eldiàlegentreelssectorsnovafinalitzareldiadelajornadasinóques’hamantingutviudesd’aleshoresgràciesal’esforçde moltes persones i a la determinació de José Ángel Abancéns, prestigiós publi-citariipresidentdel’AsociaciónEmpresarialdelaPublicidad.

Cal,doncs,agrairelcompromísieltreballdemoltespersonesiorganitzacionsque,malgratpertànyerasectorsiinteressostandiferents,hemmantingutundiàlegobertifrancihemaconseguitidentificaraquests10puntsqueafavoriranunrespectemésgranperladiversitatcorporaliunaimatgecorporalméspositiva.

Antecedents i història

Page 4: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

José Ángel AbancénsPresident de la Fundació de la Comunicació

ABillBernbach,pionerenlarecercadelapublicitatemocionalinoracional,vanpreguntar-liunavegadaquècaliaperferunagrancampanya,iellvarespondre:“Ungranproducte”.

LaFundaciódelaComunicacióhacontribuïtaaquestagrancampanyad’adhesióalDecàlegdebonespràctiquessobreelfomentdel’autoestimailaimatgecorporalenlapublicitatielsmitjansdecomunicació,is’hapartitd’ungranproductequeés,també,ungranserveialasocietat.

PerquèésungranserveielqueduatermelaTauladeDiàlegperalaPrevenciódelsTrastornsdelaConductaAlimentària:contribuiralaprevenciód’aquestesmalaltiesiimpulsarestratègiespermillorarl’estililaqualitatdevidadejoves,famíliesidegrupsd’altrisc.

La missió de la Fundació de la Comunicació, de la Taula de Diàleg per a la PrevenciódelsTrastornsdelaConductaAlimentàriaid’aquestDecàlegésaconseguir,ambl’adhesiódelesprincipalsentitatsdelsector,transformarhàbits,controlaridominarlapressiósocialimediàtica,i,pertant,evitarl’aparicióde trastorns de les conductes alimentàries relacionades amb el pes, com a conseqüènciad’unabaixaautoestima.

Aqueststrastornssónl’anorèxiailessevesconseqüències,queempenyenaaconseguirunidealdebellesairrealiinassolible.

AgraïmaquestamagníficaadhesióalDecàleg.Somungranaltaveu.Hemdecontrolarelvolum,dirigir-lopositivament,itotpercontribuiraaquestaadmirableiniciativaconjunta.Hoaconseguirem.

José Ángel Abancéns

Page 5: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

1. Promoureunadiversitatd’imatgescorporalsrealistesquefomentinlasalut.

2. Fomentar la diversitat corporal i respectar-la com un fet i unariquesa.

3. Evitarpromoureconductesderiscidietesnosaludables.4. Divulgar estils de vida i hàbits alimentaris saludables,

evitantladifusiódefalsescreences.5. Potenciarl’autoestimadelespersonesmésenllàdela

sevaaparençafísica.6. Rebutjaridealsestèticsnorealistesqueposinenriscla

salutdelespersones.7. Protegir la població infantil, en horaris restringits, de

missatgescontrarisalsestilsdevidasaludables.8. Vetllar especialment per la salut de la població adolescent

perquèéselcol·lectiuméspredisposatasentir-seinsatisfetambelseucos.

9. Lluitarcontralasaturaciódemissatgesadreçatsalesdonesqueprovoqueninsatisfacciócorporal.

10.

Decàleg

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporalen els mitjans de comunicació social i la publicitat

Mostrar sensibilitat i rigor en el tractament, per part dels mitjans de comunicació, dels trastorns de la conducta alimentària.

Page 6: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin la salutLa difusió a través dels mitjans de comunicació del model corporal prim com a sinònimdebellesa,controlièxittéimpactedirectesobrelapercepcióquelespersonestenendelseupropicos.L’úsd’aquestesimatgesenlapublicitatambfinalitatscomercials,comaviadeseducció,haprovocatlasevaidentificacióambelplaer,elbenestarilafelicitat.

Lapromociód’aquestidealestèticqueimperaenlasocietats’haidentificatcomunfactordeterminantenl’apariciódelstrastornsdelaconductaalimentària(TCA).Nombroses investigacions han demostrat la relació directa entre la promoció del’idealestèticdecosprimil’augmentd’insatisfacciócorporalenlapoblació,majoritàriamentfemeninaijove.

Lautilitzaciód’imatgesdecossosdiversos,isobretotméspropersalarealitatdelespersones,potcontribuiramillorarlasevasalutfísicaipsicològica,jaquehihaunimpacteenlaimportànciaquelespersonesatribueixenal’aspectefísicienlanecessitatdemodificar-loapartirdedietesoconductespocsaludables.

Decàleg

2. Fomentar la diversitat corporal i respectar-la com un fet i una riquesa

L’idealdebellesad’extremaprimorespresentahabitualmentenelsmitjansdecomunicaciócomasinònimdesalut.

Aquestaassociació,queestarprimequivalasalut,augmentalapreocupacióentrelapoblaciógeneralilanecessitatdemodificarelpropicos.

Mostrarifomentarladiversitatcorporalpresentenlasocietathadecontribuiraevitarestereotipsassociatsal’aparençafísica.L’aspectefísicdelespersonesqueapareixenalsmitjansielsmodelsques’emprenenpublicitatperassociarun producte al benestar i la felicitat ha de representar totes les realitats presents enlasocietat(varietatdetalles,formesiedats),fomentantladiversitatrealencontraposicióaunúniccànondebellesaassociatauncosprim.

Page 7: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Decàleg

3. Evitar promoure conductes de risc i dietes no saludables

“Iniciar una dieta restrictiva, juntament amb la insatisfacció corporal, és la porta d’entrada

a un trastorn del comportament alimentari”. [5]

Atribuirresultatsmiraculososaproductesd’aprimament,fomentarl’úsdeproductesbaixosencalories,abusardecertsalimentsoclassificar-loscoma prohibits són missatges que indueixen la pèrdua de pes.Aquesttipusdemissatgesfomentenlarealitzaciódeconductespocsaludablespercontrolarelpessensepercebreelriscqueaixòpottenirperalasalut.D’altrabanda,unhàbittanestèscomsaltar-seàpatsnoajudaaperdrepes.Estudisestatalsconstatenquelespersonesquesesaltenàpatstenenméstendènciaalsobrepès,jaqueometreunàpatescompensaamblarestadelaingestadiària.

Larealitzaciódedietessensecontrolmèdicpottenirconseqüènciesenlespersonesquelessegueixen.S’haevidenciatqueferdietesmassarestrictivespromoul’aparicióposteriordel’efecterebot,ésadir,alfinallapersonaguanyapesencomptesdeperdre’n.Elsmitjanshandetenircura,tantquaninforminsobredeterminadesdietesrestrictivesoproductes‘miraculosos’comquanlespublicitin,deposarenqüestióivalorarelseufuncionament,veracitaticonseqüènciessobrelasalut.

“4 de cada 5 espanyols que volen aprimar-se utilitzen productes ‘miracle’, tot i els riscos per a la seva salut,

contraris a una dieta equilibrada”. [4]

Decàleg

Page 8: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

4. Divulgar estils de vida i hàbits alimentaris saludables, evitant la difusió de falses creencesAtravésdelsmitjansdecomunicaciólesrecomanacionss’hand’adreçaratransmetrelaideaqueladietaconcretaquesegueixunapersonaperperdrepess’had’ajustaralessevesnecessitatsnutricionalsihadeserequilibrada.Delamateixamaneras’hadevetllarpelcomplimentdelalegislacióactualsobrepublicitatipromociócomercialdeproductesdestinatsalapèrduadepes.

Lapromociód’estilsdevidasaludablesrelacionatsambl’alimentacióhadeserelmitjàatravésdelqualesfomentilasalutiesgaranteixilaprevenciódeconductesderisc.

Algunesrecomanacionsquepodenserútils:

• Promourel’activitatfísicasaludable• Recomanaripromocionarquealmenysesfaciunàpataldiaencompanyia

com a acte social• Totselsalimentssónsaludablessielsingerimenlesquantitatsadequades• Recomanar el consum moderat dels aliments alts en greixos, sobretot en

productesadreçatsalainfància,inoqualificar-losdedolentsoprohibits• Noatribuirqualitatsmiraculosesalsaliments(l’aiguanotépropietatsd’aprimar)• Referir-sealsproductescomaalimentsd’escàsvalornutritiuoconsum

ocasionalrecomanable(conceptesrelatiusalanutricióil’alimentació)

Decàleg

Page 9: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Decàleg

5. Potenciar l’autoestima de les persones més enllà de la seva aparença física

“Al voltant del 75% de les persones que presenten un alt risc de patir un trastorn del comportament alimentari presenten

nivells molt baixos d’autoestima”.[1]

L’autoestimad’unapersonadepèntambédelaimatgequetédelseucos.Elgrauenquèl’aspectefísicafectaelnivelld’autoestimaestàinfluenciatpelvalorquelasocietatatribueixal’obtenciód’unadeterminadaimatgefísica,normalmentassociadaalajoventutialaprimor.

L’objectiuésevitarlapromociódemissatgesquesuggereixenlafalsacreençaqueelbenestaremocionalipsicològic,comtambél’acceptaciósocial,guardenrelaciónomésambl’aspectefísic.

Missatgesqueassociïnlaprimoral’èxitsocialod’altresdemésdirectesdeltipus:“Sicanvieselteuaspectefísic,sit’aprimes,etsentiràsmillor”,“Tenircuradel’estèticafaràquetinguismésacceptaciósocial”,“Sinohofas,etsentiràsmalament”,sónexemplesd’aquestaassociacióàmpliamentestesaiatemptencontral’autoestimadelespersones.

Totallòquerelacionaelbenestaremocionalipsicològicdelespersonesielseuaspectefísicpassaperacceptaraquestaspectecomunacaracterísticamésdelapersona,nopasl’única.

Decàleg

Page 10: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

6. Rebutjar ideals estètics no realistes que posin en risc la salut de les persones Actualments’associal’idealdebellesadecosprimambuncossaludable,iaquestambexperiènciesd’èxitil’accésaoportunitats.

Elcamíperpromoureuncanvidelsvalorsvinculatsal’aparençafísicaéseldebuscaripromourel’associacióentreunabonasalutiestereotipsd’èxitinovesoportunitats.

Fomentarlasalutperobtenirl’èxitésunaviarealistaquepotreduirlesconductesderiscqueadoptenelsadolescents.Aquestnouenfocamentpotbasar-seenl’associaciódecomportamentsquefomentinlasalutil’obtenciód’èxitpersonal.

S’haconstatatquehihauncertrebuigverslespersonesambobesitat,comaconseqüènciadelapromociód’undeterminattipusd’estereotips.Lasocietattendeix a atribuir a la persona amb obesitat la responsabilitat del seu sobrepès, fet querecolzaenlafalsacreençaqueelcosésinfinitamentmodelable.

Estàcomprovatcientíficamentqueelcosd’unapersonaésmoltdifícildemodificar,ilamajorpartdelafiguracorporald’unapersonavedeterminadagenèticament.Enaquestapremissaqueelcosés“infinitamentmodelable”esbasagranpartdelaindústriadel’estèticaidel’alimentaciópercrearlafalsaexpectativaalconsumidorqueuntéelcosquevoliquesielvolcanviarhadeconsumirelsseusproductes.Iaquestapremissaésfalsa.

Decàleg

Page 11: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Decàleg

7. Protegir la població infantil, en horaris restringits, de missatges contraris als estils de vida saludablesLaprevenciópelquefaalapoblacióinfantils’had’orientaratransmetremissatgesquepromoguinactitudsihàbitsrelacionatsambunaalimentaciósaludable,equilibrada,apromoureestilsdevidasaludables.

En horaris protegits, es recomana tenir una cura especial per fomentar bons hàbits alimentarisenfrontdel’exposicióexcessivaaproductesligth(lleugers)od’altcontingutcalòric.

Hihaestudisqueapuntenqueelsnensinenesde7-8anysjamostrencertapreocupaciópelfetd’estarprimograsipodenincorporarconductesproblemàtiquesambl’alimentació.

“Les xifres d’obesitat a Espanya i especialment d’obesitat infantil són alarmats. Actualment es calcula que un 20-30% de les persones que pateixen obesitat és a conseqüència

d’un trastorn de la conducta alimentària no especificat, i tant la obesitat com el sobrepès són factors de risc per patir

un trastorn”. [2]

Decàleg

Page 12: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

8. Vetllar especialment per la salut de la població adolescent, perquè és el col·lectiu més predisposat a sentir-se insatisfet amb el seu cos

“A Espanya, al voltant del 60% dels joves menors de 18 anys han fet una dieta per perdre pes alguna vegada, i

aproximadament el 50% s’identifiquen idealment amb un patró estètic notablement més prim i estilitzat que el seu,

expressant disconformitat amb la seva imatge i rebuig parcial o total al seu cos”. [7]

S’haconstatatquelainterioritzaciódel’idealdebellesaactualésmésintensentreadolescents.Elscanvisfísicsipsicològicsqueacompanyenelperíodedel’adolescènciaexpliquenlanecessitatquesentenelsadolescentsdevolertenirelcosaimatgedelsmodelscorporalsactuals.

Peraquestesraons,ésespecialmentnecessariprotegiraquestafranjadela població de la sobreexposició als cossos prims i, també, als missatges quepromoguinlarealitzaciódedietesopossiblesconductesderisc.Jovesiadolescentssónundelsgrupsdeconsumidorsmésimportantsdelaindústriadelamodail’oci.Saltar-seàpats,restringiralimentsounexercicifísicintens,enadolescentsexcessivamentpreocupatspelseufísic,potpropiciarl’apariciód’untrastorndelaconductaalimentària,iaquestriscaugmentasitenimencomptequeun65%delsadolescentsespanyolssesentinsatisfetambelseucos.

Decàleg

Page 13: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Decàleg

9. Lluitar contra la saturació de missatges adreçats a les dones que provoquen insatisfacció corporal

“9 de cada 10 casos de trastorns de la conducta alimentària són dones”. [3]

“Sentir que es té sobrepès, més que patir sobrepès realment, s’associa a malestar psicològic en la població femenina”.[1]

Elbombardeigconstantaquèesveuensotmeseslesdones,ambmissatgesquearribendesdelmóndelamoda,l’estèticail’alimentació,contribueixenaafavorirlainterioritzaciódelmodelestèticdecosprimcomaobjectiuúnicalqualtothomhad’aspirar.Gairebélatotalitatdelsmissatgesemesospelsmitjansdestinatsal’aprimamentesdestinenaunpúblicfemení,méspreocupatperlabellesaielcos.

Aquestbombardeigconstant,cadavegadamésvisual,ilapropagaciódelmissatgequeelcosésinfinitamentmodelablefaquemoltesdonesexperimentinelevatsgrausd’insatisfacciócorporalquanobservenosónexposadesaimatgesdecossosprims.

S’haobservatendiversosestudisquelaimatgecorporaldelesdoneséssignificativamentmésnegativadesprésdeveureimatgesdecossosprimsenelsmitjansdecomunicació.Tambés’haconstatatlarelacióentrel’exposicióaimatgesdecossosprimsil’augmentenlesespectadoresdesentimentsdevergonya,culpa,estrèsiinseguretat,aspectesimplicatsenelsnivellsd’autoestimadelespersones.

Aquestainsatisfaccióambelpropicosaugmentalaprobabilitatd’incorporarconductesderiscrelacionadesambl’alimentacióilapèrduadepes.

Decàleg

Page 14: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

10. Mostrar sensibilitat i rigor en el tractament, per part dels mitjans de comunicació, dels trastorns de la conducta alimentària

“L’aparició d’informacions relatives als símptomes dels trastorns o la descripció de conductes associades als

trastorns de la conducta alimentària poden propiciar l’aparició de nous casos.”[6]

Els trastorns de la conducta alimentària són malalties mentals amb greus repercussionsfísiques,psicològiquesisocialsperalespersonesafectadesielseuentorn.

Actualment,lesdadesapuntenqueun4%delapoblaciófemeninad’entre14i25anyspateixuntrastorndelaconductaalimentària.Un11,5%estàenaltriscdepatir-lo.

Quanespresentaoesparlapúblicamentd’aquesttipusdetrastorns,ésbàsicfonamentarlesinformacionsendadesrealsicientífiques,icalassessorar-seprèviamentmitjançantprofessionalsdelamedicinaolapsicologiaespecialitzatsentrastornsdelaconductaalimentària.

Perferuntractamentrigorósd’aquestesmalaltiesésfonamentalevitarlaidentificaciódelstrastornsalimentarisambcossosambuninfrapèssever.Caltenirencomptetambéqueéseltrastornmentalambmésmortalitat,iquetotiqueel70%delsafectatsesrecuperen,larestaesdevenencrònics.

Nototselstrastornsalimentarispodenidentificar-seapartirdel’estatfísicdelapersona.Enlamajoriadecasos,lasimptomatologialatentnoésvisibleilespersonesafectadeshoviuenclandestinament.

Totiquenototselscasospresentenungrauelevatdegravetatodeterioramentfísic,sípateixenelevatsgrausdemalestarpsicològicassociatalamalaltia.

Caltenirmoltacuraenl’exposiciópúblicadetestimonisrealsdelamalaltia,especialmentdemenorsd’edat(ienaquestcasesrecomanaquelapersonasiguiassessoradaiacompanyadapelseuterapeuta).

Decàleg

Page 15: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin

Decàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal

Decàleg

Referències bibliogràfiques

1. Cuando no gustarse hace enfermar.FundaciónImagenyAutoestima,2008.

2. Garcia-Camba,E.Avances en trastornos de la conducta alimentaria: anorexia nerviosa, bulimia nerviosa, obesidad.Masson,2001.

3. Guía de Práctica Clínica sobre Trastornos de la Conducta Alimentaria.MinisteriodeSanidadyConsumo,2009.(GuíasdePrácticaClínicaenelSNS;AATRMNúm.2006/05-01).

4. Herrero,Rafael.“Dietasmilagro,dañoscolaterales”.Diario de Navarra,7-5-2008.

5. Patton[etal.].“Onsetadolescenteatingdisorders:populationbasedcohortstudyover3year”.BMJ,1999,318,p.765–768.

6. Recomanacions sobre el tractament de l’anorèxia i la bulímia nervioses als mitjans de comunicació.Conselldel’AudiovisualdeCatalunya,2007.

7. Toro,J.;Gómez-Peresmitré,G.;Sentís,J.;etcols.“EatingDisordersandBodyImageinSpanishandMexicanfemaleadolescents”.Social Psychiatry and Psychiatry Epidemiology,2006,vol.41,p.556-565.

Referènciesbibliogràfiques

Page 16: Decàleg de bones pràctiquesDecàleg de bones pràctiques sobre el foment de l’autoestima i la imatge corporal 1. Promoure una diversitat d’imatges corporals realistes que fomentin